Mit tegyek, ha laktáció után herpeszem van?

A herpesz a laktációban gyakori probléma, hogy a fiatal anyáknak szembe kell nézniük. Hirtelen a bőrkiütés jelentősen elrontja a kisbabával való kommunikáció kellemes óráit. Mi van akkor, ha az alattomos betegség érezte magát ebben az időszakban? Hogyan védheti meg a gyermeket a herpesz megszerzésétől?

Herpes okai

A fertőzés forrása a herpes simplex vírus. Ez a mikroorganizmus szívesebben létezik a nyálkahártyákon és az emberi bőrön. A betegség mindig a csökkent immunitású háttér ellen fordul elő: a megfázás, a terhesség vagy a szülés után. Nem meglepő, hogy sok fiatal anya szenved ebben a kórképben. A szoptatás ideje alatt a test erőforrásai a tejtermelésre mennek - mindezt annak érdekében, hogy a baba ízletes és egészséges ételeket kapjon.

Egy olyan nő, aki nemrég lett anya, nem mindig találja meg erejét és idejét, hogy gondoskodjon magáról. Az élelmiszerek nem megfelelő szervezése, a futás közben elfogyasztott ételek, az alváshiány és a különböző stresszek jelentősen csökkentik a szervezet védekező képességét. Mindezek alapján a herpeszvírus aktiválódásának feltételei megteremtődnek. Ez a mikroorganizmus minden ember testében él, de normális körülmények között nem érezheti magát. A fertőzés csak csökkent immunitással fejlődik ki, és a betegség hosszú idejű visszaesését okozhatja.

Kétféle mikroorganizmus létezik. Az első típusú herpeszvírus inkább az ajkak, az orr és a szem nyálkahártyájára települ. Ez a mikroorganizmus okozza a buborékok megjelenését az ajkán, népszerűen hívott megfázás. A második típusú vírus genitális herpeszet idézi elő, és hasonló kiütéshez vezet a nemi szerveken.

A herpesz tünetei

A herpesz a szoptatás alatt kis áttetsző vesikulák megjelenésével jellemezhető. A bőrkiütés elemei mindig összeválogatnak és gyorsan felbomlanak. A bőrkiütés helyén egy sárga héja formálódik, amely könnyen felszakad. A herpesz viszketése csak a betegség első napjaiban jellemző. 3-4 nappal a betegség kezdete után a kéreg tömörödik, és alatta a nyálkahártya fokozatosan gyógyul.

Kezdje a herpeszkiütés kezelését a betegség első óráiból!

A laktációs időszak alatt a lázas herpeszet gyakran bonyolítja a szem és az orrüreg nyálkahártyáján megjelenő bőrkiütés. Általában ez a vírussal való első kapcsolatfelvétel esetén történik, de a betegség ismétlődő epizódja az élesen csökkent immunitás hátterében állhat. Ritka esetekben a vírus a bőrön át terjed, ami a jellemző vezikulumok megjelenését okozza az arc különböző területein.

A genitális herpesz gyakran a genitális traktus egyéb fertőző betegségeivel kombinálva alakul ki. Ebben a helyzetben, a viszketés és a hüvelyben való égetés, a bélsárgás elengedése a nemi szervtől. A genitális herpesz kezelése a szoptatás alatt szakember felügyelete mellett történik.

Herpesz és laktáció

Sok nő azon tűnődik, vajon a szoptatás lehetséges-e a herpesz esetében. Szakértők azzal érvelnek, hogy nincs ok arra, hogy a baba mesterséges keverékre kerüljön, amikor kiütések vannak az ajkakon. A herpeszvírus nem jut be az anyatejbe, és az egyetlen dolog, amely veszélyezteti a gyermeket, az a lehetőség, hogy kapcsolatba kerüljön. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, a kezelés teljes időtartamára egy nőnek tartózkodnia kell a kisbabától való szoros kapcsolatfelvételtől. Nincs csók és ölelés - veszélyes vírus nem juthat a baba bőrére. A csecsemők megjelenése előtt és a baba gondozása során egy eldobható maszkot kell viselni.

Változtassa meg az arcmasszát 4 óránként.

A gyermek fertőzésének megakadályozása más óvintézkedéseket is segíti:

 • gondos mosás a baba gondozása közben;
 • az ágynemű és a fehérneműk gyakori cseréje;
 • fertőtlenítőszerrel végzett kezelés;
 • az egyéni ételek használata a gyermek számára.

Nem szükséges a mellet mosni és feldolgozni az etetés előtt. Ez nem védi meg a babát a herpesz átadásától, de csak repedések és kopások megjelenéséhez vezet. Ne változtasson drasztikusan sem az etetés módján, sem a szám csökkentésén. Az anyatej összetétele nemcsak tápanyagokat, hanem herpesz fertőzés elleni antitesteket is tartalmaz. A szoptatás a legjobb módja annak, hogy megvédje a gyermeket a herpeszvírus leküzdésétől.

A herpesz kezelése laktáció alatt

Mi van, ha herpeszem van, amikor szoptatok? Mindenekelőtt helyi vírusellenes szereket kell vásárolnod. A labiális és genitális herpesz korábbi kezelése kezdődik, annál nagyobb a valószínűsége a gyermek fertőzésének elkerülésére.

A laktáció ideje alatt csak helyi gyógyszerkészítmények engedélyezettek a herpesz fertőzés kezelésére. Az ajkakon megjelenő bőrkiütés megjelenését követő első órákban az "Acyclovir" krém és analógjait írják elő. A hatóanyagot a csoportosított vezikulumokra alkalmazzuk, hogy ne érintse meg az arc és az íny nyálkahártyáját. A kezelést addig végezzük, amíg sűrű héjak képződnek, és friss bőrkiütések eltűnnek.

A genitális herpeszet antivirális szerekkel is kezelik. A helyi alapokat meglehetősen biztonságosnak tartják egy nő és gyermek számára. Gyakorlatilag nem szívódnak be a bőrbe, nem lépnek be a véráramba, és nem válnak ki az anyatejbe. Vírusellenes krémek használata esetén nem kell abbahagynia a szoptatást.

A szisztémás szereket nem szedik a szoptatás alatt. Súlyos esetekben, amikor az "Acyclovir" tabletta használata elengedhetetlen, egy nőnek ajánlott szoptatni egy ideig. A kezelés teljes időtartamára a baba mesterséges keverékre kerül. Ekkor a nőnek folyamatosan kifejezi az anyatejjelet, különben a vírusellenes terápia laktációja megállhat.

A herpesz kezelése 7-10 napig tart. Ebben az időszakban a kiütés elemein homok keletkezik. Idővel a kéreg leesik, és egészséges bőrfelületet bocsát ki. Ha az állapot rosszabbodik, és a bőrkiütés az arc és a nyak bőrére terjed, az ápoló anya konzultáljon orvosával.

A herpesz a laktáció idején: a fertőzés típusai, kezelése és megelőzése

Hogyan és miért következik be a szoptatás ideje alatt? Hogyan kezeljük, anélkül, hogy megállnánk a baba táplálására? Használhatom a gyógyszereket, és melyeket? Hagyja-e a hagyományos gyógymód az ajkakon, a nemi szerveken és a herpesz zosteren megfázott hidegeket?

A herpesz a bolygónk egyik leggyakoribb vírusa. Az első említést az ókori görög orvosok munkái adják, akik a fertőzés nevét adták. Görögből fordított, a viszkető, nedves buborékok megjelenése a bőrön, a nyálkahártyákon megjelenő betegség, "kúszó".

A modern orvoslás szerint a herpesz formájában fertőzöttek száma eléri a Föld összes lakosának kilencven százalékát. De a fertőzés, azaz a hordozó és a herpesz fertőzés két különböző dolog.

Egy normálisan működőképes immunitású személy teste megtanul kellemetlen szomszédságban élni. Az immunrendszer fáradhatatlanul működik olyan antitestek előállítására, amelyek elnyomják az idegrendszer sejtjeiben élő vírus aktivitását. De az immunvédelem néha meghiúsul. A szervezet védelme csökkenthető a szoptatás alatt.

Az exacerbáció okai

A szoptatás önmagában provokáló faktor a herpesz számára nem. Ezt teljesen más okok okozzák, amelyek a laktációval együtt járnak.

 • Merev étrend. Az allergiás reakciók gyakori megnyilvánulása a csecsemő anyukájában elutasítja a potenciálisan veszélyes termékeket. Kicsit korlátozott étrendbe kerül, gyakran nagyon szegény fehérjében. A fehérje korlátozása a táplálkozásban csökkenti az immunrendszer aktivitását, amely antitestek előállítására használja fel. A test védő ereje csökkent, ami a betegség súlyosbodásához vezet.
 • Pihenés hiánya. Krónikus alváshiány - stressz a szervezet számára, csökkentve védőerejét. Egy fiatal anya, aki nincs ideje pihentetni, rendkívül kiszolgáltatottabbá válik minden fertőzésre, beleértve a herpeszet a testében.
 • Öngyógyítást. Gyakran az exacerbációk oka az immunmoduláló szerek alkalmazása, amelyet az asszony maga nevez ki. Véleményünk szerint az immunitás szükségszerűen csökken a laktémia során. És annak érdekében, hogy ne engedjék meg a gyakori megfázást és a herpesz kialakulását a szoptatás alatt, szükség van "valami immunitásra". Sajnos ez gyakran teljesen váratlan választ eredményez immunrendszerünkből, amelyek közül az egyik a legfájdalmasabb vezikulumok megjelenése.

A herpesz típusai

A herpesz eltérő módon jelenik meg a laktációban. Ennek oka a különbség a vírusok között, amelyek a betegséget okozzák. És a nő képes hatékonyan ellenállni a fertőzésnek.

Az első típus az ajkakon van

Az egyik leggyakoribb betegség - herpesz az ajkakon. Az első típusú vírust okozza, amelyet csókolással, háztartási kapcsolatokkal, például szennyezett ételekkel továbbítanak.

A betegség súlyosbodásának tünete duzzanat és viszketés az ajkak körzetében. Néha vizes tartalmú buborékok jelennek meg a bőrön az ajkak, az orr szárnyai közelében. Az elsődleges fertőzésnél a testhőmérséklet, az általános gyengeség, a testben fellépő fájdalom fokozódhat. A súlyosbodás általában nem okoz ilyen reakciót.

A herpes simplex kezelését helyi szinten végzik. Minél gyorsabban kezelik az érintett területet, annál kevésbé valószínű a betegség kialakulása és a hólyagok előfordulása. A szakértők azt javasolják, hogy ha hajlamos a herpeszre az ajkán, kenőcs vagy gél formájában orvosolhatja a házi orvosát, hogy kellemetlen érzés esetén a viszketés a lehető leggyorsabban kenje meg ezt a területet.

A második típus a nemi szerveken van

A genitális herpesz a szoptatás alatt egy második típusú vírust okoz. A korábban átadott betegség (terhesség előtt vagy alatt) újra megjelenhet a nő immunitásának vagy a vírus aktiválásának a férje csökkenése miatt.

Tünetmentes, a betegség, mint általában, nem nyilvánul meg. Nana Ordzhonikidze szülész-nőgyógyász szerint az általános rossz közérzet, a hidegrázás és a láz megelőzi a betegséget. Amíg egy jellegzetes bőrkiütés nem jelenik meg, a fiatal anya nem ismeri a betegség okait, mert úgy véli, hogy megbetegedett a közös hideggel vagy az ARD-vel.

A zavaros folyadékkal feltöltött hólyagok formájában fellépő bőrkiütés gyorsan átterjed a perineum, a szeméremtest, a combok belsejében, a szájüreg nyálkahártyáján. Az orvos hasonló kiütéseket észlel a hüvely felszínén, a méhnyakon. Egy nő súlyos kényelmetlenséget, viszketést érez. A hólyagok szakadását követően a vizelés fájdalmas lesz, mivel a vizelet bejut a nyitott sebbe.

A harmadik típus a zsindely

A harmadik típusú herpeszvírus zsindelyeket, csirke poxot, csirke poxot okoz. Az idegsejtekben lokalizálódik, ezért a szoptatás alatt a herpesz zoster nem csak kiütéseket okoz, hanem súlyos fájdalmat is.

A betegség másodlagos fejlődésében (exacerbáció) más tünetek nem feltétlenül jelentkezhetnek. Az elsődleges fertőzésnél a nő gyengeséget, lázat érez. Egyidejűleg a fájdalom megjelenése az idegvégződések területén jellemző karakterű kiütés jelenik meg. Nagyon befolyásolja a test nagy részét.

A herpes zoster kezelése a terapeuta kötelező konzultációját igényli. A helyi gyógyszerek alkalmazása nem elegendő, vírusellenes gyógyszereket igényel tabletták formájában az orális beadáshoz.

Szoptatás kezelése

A szoptatás alatt vírussal rendelkező nők súlyos exacerbációja vagy primer fertőzése nem igényel korrekciót a gyermek etetésének módjában. Fontos figyelembe venni az alábbi szabályokat.

 • Folytassa a feed-et. Mint minden más fertőző betegség esetében, a herpeszvírus aktiválásával az anyai szervezet először ellenanyagokat termel. A fertőzést harmadik vagy ötödik napon blokkolják. Az antitestek termelésének kezdetétől az anyatejbe táplálják. Ennek megfelelően a herpesz szoptatása az anyában az egyik leghatékonyabb módja a betegség megelőzésének a gyermekben.
 • Ideiglenesen megszakíthatja az etetést, ha kiütések vannak a mellbimbókon. Függetlenül attól, hogy az ajkakon, a nemi szerveken, a zsindelyeken kiütések vannak lokalizálva, nem szükséges megszakítani a szoptatást. Az egyetlen helyzet, amikor ideiglenesen szüneteltetni kell a szoptatást, a bimbó bőrén található hólyagok jelenléte, ahonnan a baba közvetlenül érintkezik az etetés során. Ha az egyik mell érintett, folytassa tovább a másikat.
 • Kerülje az érintkezést a beteg bőrével. A herpesz fertőzés fő forrása közvetlen érintkezés a kiütésekkel. Annak megakadályozása érdekében, hogy a szoptatás alatt az ajkakon megfázott hideg ne kerüljön át a csecsemőre, ne csókolja meg, amíg a betegség el nem telik.
 • Mosson kezet szappannal és vízzel. Mindig ezt meg kell tenni, mielőtt a csecsemőt a karjaiba vinned, vagy elkezdenél etetni. A kéz bőrének szokásos kezelése szappannal elég ahhoz, hogy veszélyes kórokozót távolítson el tőlük.

Az orvosok gyakran javasolják megszakítani a szoptatást, amíg a nő nem gyógyul meg a betegségből. A WHO ajánlásai szerint ezek a követelmények nem megalapozottak. A 2009-es évtől kezdődően az anyatehén helyettesítésére vonatkozó orvosi okok teljes listája szerint tilos csak a HIV-fertőzéssel és az újszülöttek két súlyos betegségével - a galaktosémia és a fenilketonuriával szoptatni. A herpesz szoptatás folytatódhat és szükséges.

Kenőcsök, tabletták

A szoptatás alatt az ajkán lévő herpeszet helyi kezelésekkel kenőcsök, gélek segítségével kezelik. A hatékonyságuk magasabb, annál gyorsabb a kezelés. Ha viszketés következik be, az időszámítás percekre változik. Megvan az ideje, hogy "megragadja" a buborékok kialakulását a bőr pirosodása és duzzanata idején, és nem fog megjelenni.

 • Acyclovir (Acyclovir, Zovirax). Az első nagy teljesítményű gyógyszer a herpes simplex és a harmadik kezelésére. Működik a "molekuláris cél" elvén, megsemmisítve a vírus DNS-jét, megakadályozva ezzel elterjedését. Az acyclovir fejlesztésére 1988-ban, szerzője, az amerikai farmakológus Gertrude Elayon Nobel-díjat kapott. Az Acyclovir a szoptatásban teljesen biztonságos, az E-LACTANCIA nemzetközi gyógyszerkutatási könyv szerint. A herpesz szimplex és övsömör kezelésére újszülöttekben is alkalmazható. Az anyatej minimális mennyiségben szívódik fel, beleértve a lenyelést is. Ezek a dózisok elhanyagolhatóak ahhoz, hogy bármilyen hatást gyakoroljanak a baba testére. Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia ajánlásai szerint az anya gyógyszeres terápiája az acyclovir gyógyszerek alkalmazásával kompatibilis a szoptatással.
 • Valaciclovir (Valvir, Valtrex). A következő generációs gyógyszerek aciklovir, teljesen kompatibilis a szoptatással. Mindenféle herpeszvírus okozta fertőzések kezelésére használják. Kissé behatol az anyatejbe. De az E-LACTANCE kézikönyv szerint ez a szint elhanyagolható. A szoptatásban a kisgyerekeknél az anyák kezelésében fellépő mellékhatások nem figyelhetők meg.
 • Penciklovir (Fenistil Pencivir). Gyógyhatású herpesz kenőcs a szoptatás alatt, helyileg alkalmazott, az ajkakon. Az E-LACTANCIA kézikönyv legutóbbi frissítése szerint nincs adat az anyatej kiválasztásáról. Miután a vérplazmában nem találtak topikális alkalmazást, mivel az anyatejbe való felszívódásának nincs módja. Alkalmazza a krémet azokon a területeken, amelyekre a baba nem ér. Ha a hatóanyagot a mell bőrén kell használni, alaposan mossuk le az adagolás előtt.

Ezenkívül az orvos gyógyszert írhat fel a nemi szervek és a herpesz zoster kezelésében való immunitás javítására. Ide tartoznak az interferon ("Viferon", "Kipferon") és gyertyák formájában.

A szoptatással járó herpesz kezelésére alkalmazott népi gyógymódok csak a betegség elengedése alatt alkalmazhatók. Amikor buborékok jelennek meg, akkor hatástalanok, mivel nem gyakorolnak befolyást a vírusra, csak felületesen járnak el. Lehetőség van a szárítás, a pácolás (teafaolaj, aloe juice, tengeri tőkehal olaj) használatára a sebgyógyulás felgyorsítása érdekében, a buborékok felnyitása és a kéreg felépítése után.

A kérdést, mint a szoptatás alatt a herpesz kezelését, az orvosnak kell átadni, ha a betegség az ajkak felületén kívül máshol található. Vagy gyakran, évente többször súlyosbodik. Az első esetben a szakember segít gyorsabban normalizálni az egészségi állapotot, csökkenteni az érzelmek fájdalmát és a kényelmetlenséget. A másodikban - ajánlásokat fogalmaz meg a mentelmi jog fenntartására, amely nem biztosít megfelelő védelmet a vírusfertőzéssel szemben.

A herpesz, mint a szoptatással kezelhető, hogy ne károsíthassa a babát

Az ápolónő minden betegsége vagy még csak egy terhes nő meglehetősen veszélyes. De ha viszonylag egyszerűen kezelheti a különböző megfázásokat vagy a könnyű mérgezést, akkor a herpesz a szoptatás ideje alatt komoly problémává válik, mivel a kezelés módszerei szigorúan korlátozottak. Meg fogjuk érteni, hogy a kompatibilis herpesz a laktációval hogyan kezelhető.

Lehetséges a táplálkozás folytatása?

Gyakran előfordul, hogy a szoptató anyák a herpesz tüneteinek megnyilvánulásával abbahagyják a szoptatást, attól tartva, hogy megfertőzhetik. Az orvosok azonban azzal érvelnek, hogy ilyen cselekvésekkel nem védik a babát a betegségtől, hanem éppen ellenkezőleg aláássák immunitását. Amellett, hogy az anyatej minden olyan anyaggal biztosítja a gyermeket, amely az anyagok növekedéséhez és megfelelő fejlődéséhez szükséges, tartalmaz olyan antitesteket is, amelyeket az anyai szervezet termel bármilyen vírus- és bakteriális fertőzésre adott válaszként. Az ilyen újszülött testébe bejutó tejjel kialakuló antitestek megbízható védelmet nyújtanak a vírus ellen a gyermek testében.

Mivel a vírus sejtjei nem jutnak be az anyatejbe, lehetetlen megfertőzni a gyermeket herpettel az etetés során. Ezért a vírus nem az oka a szoptatás megállításának. Azonban azokban az esetekben, amikor az orvos olyan erőteljes gyógyszereket ír elő a herpesz kezelésére, amely nem kompatibilis a laktációval, a szoptatást ideiglenesen meg kell szakítani.

óvintézkedéseket

Természetesen a gyermek fertőzésének valószínűségének csökkentése érdekében a betegség alatt álló nőnek gondosan figyelemmel kell kísérnie a személyi higiéniai szabályokat.

 • Minden etetés előtt alaposan mosson kezet és mellkasát.
 • Tiszta kézzel is meg kell változtatnod a baba ruháit, adnod neki játékokat, vegye fel a kezét.
 • A betegség idején nem lehet megcsókolni a morzsát, mert a vírus a nyálkahártyán keresztül továbbítható.
 • Ha a herpesz az ajkán van, kívánatos a baba táplálására vagy gondozására (fürdőzés, hintázás stb.) Védő pamut-géz kötést viselni.

kezelés

A herpesz hatékony kezelése érdekében az ápolónőnek szisztematikusan végre kell hajtania az orvos által előírt eljárásokat. A kezelést a betegség első tüneteinek megjelenése után azonnal meg kell kezdeni.

A betegség első szakaszában általában elegendő olyan helyi készítményeket alkalmazni, amelyek nem szívódnak be a vérbe, és ezért nem jutnak be az anyatejbe. Elfojtja a fertőzés fókusza lehet a kenőcsökkel, a hatóanyag az akitlovir. Ezek olyan gyógyszerek, mint a Zovirax, Acyclovir. Naponta többször alkalmazzák a bőrt.

A betegség megjelenésének kezdetén, amikor a hólyagok (vesikulák) megjelennek, fukocin vagy propolisz tinktúrát alkalmazhat.

A szoptatás ideje alatt nem ajánlatos a herpesz tablettákkal kezelni, kivéve, ha a betegség formája erős gyógyszerek alkalmazását igényli.

Azonban a herpesz súlyos formája, például a nemi szervek nem gyógyítható anélkül, hogy hatékony gyógyszerek lennének az anyatejbe, és hátrányosan befolyásolnák az újszülöttet.

Ezért a betegség ilyen formáinak kezelésénél a szoptatást ideiglenesen le kell állítani.

Néhány népi jogorvoslat segít a betegség leküzdésében:

 • Aloe juice, amelyet kívülről alkalmaznak. A legjobb, ha frissen préselt gyümölcslevet használunk a hazai növényektől, de a gyógyszertár tinktúráját is használhatjuk.
 • Tengervíz olaj. Elősegíti a repedések és fekélyek gyógyulását az ajkakon. Az ilyen olajjal borított hólyagok gyorsan kiszáradnak. Hasonlóképpen használhat csipkebogyóolajat is.
 • Jód (vagy zelenka). Megszárítja a bőrt és megelőzi a vírus terjedését.
 • A fokhagyma lé, amelyet a hólyagok a bőrön törölni kell.

A betegség megelőzése

Mivel a herpeszvírus nem gyógyítható meg teljesen, különös figyelmet kell fordítani azokra a betegekre, akik már jelen voltak az immunitás organizmusában, így a vírus nem tud megjelenni.

A következő tényezők befolyásolják az ápoló anya immunitását:

 • magas minőségű élelmiszer;
 • minőségi pihenés;
 • séta a friss levegőben.

A herpesz esetén a szoptató nő azonnal kérjen segítséget orvosától, és gondosan kövesse ajánlásait.

Ne kezelje magát a vírust, mivel a helytelen kezelés tovább súlyosbíthatja a problémát.

Ugyanakkor a helyesen kiválasztott készítmények és adagok megkönnyebbülnek, és így nem károsítják a baba egészségét.

Hogyan kell kezelni a herpeszet a szoptatásban?

Az előfordulás tekintetében a herpesz hordozói a világ lakosságának 90% -a. Ezt a betegséget az emberi testben jellemzi, az aktív formába való átmenet csak a test védő erejének csökkenésével jár.

Az ápoló anya immunitása hasonlít egy terhes nő immunitásához. A krónikus fáradtság, az alvás és a hipotermia hiánya a herpetikus eruptációk megjelenéséhez vezet a test különböző részein. Az újszülött fertőzés elleni védelme érdekében az ápolónőnek időben meg kell kezdenie a kezelést.

A herpesz típusai

A nőstény szoptatás nem mentes a herpesz eruptions megjelenésétől, amelynek elhelyezkedése a fertőző ágens típusától és a patológiás típusától függ. A lokalizáció helyétől függően a következő típusú herpeszek különböztethetők meg:

 1. Az ajkakon. A herpeszkiütés az arcon a betegség leggyakoribb formája. A kórokozó kórokozója az 1. típusú herpes simplex vírus. A vírus átvitele a háztartási kapcsolatokkal, a közös eszközök használatával, a fogkefék használatával és csókokkal történik. A kiütések szokásos helyzete az ajkak és az orr szárnyainak területe. A kiütések mellett az ápoló anyák zavarhatja az általános rossz közérzetet, gyengeséget és lázot.
 2. A genitális forma. Ennek a betegségnek a kórokozója a 2. típusú herpes simplex vírus. Gyakran előfordul, hogy a terhesség alatt ezt a patológiát tapasztalt nők szoptatják. A kiütés előtt a szoptató anyát gyakran gyengeséggel, lázzal és hidegrázással zavarják. A herpesz genitális formáját a buborék kiütés jellemzi a külső genitáliák, perineum és a comb belső oldalán.
 3. Körbefutó formában. A betegség ezen formája befolyásolja az idegszövetet, fájdalmat okozva. Ha a szoptató anya az első alkalommal fogott egy vírus, akkor zavarja a láz, gyengeség, és súlyos fájdalmat és kiütés helyén áthaladását az idegvégződéseket.

okok

Ennek a betegségnek a fő oka az 1. és 2. típusú herpeszvírus, azonban különböző tényezők okozhatnak a patológiás exacerbációt. Ezek a tényezők:

 • Érzelmi és fizikai túlmunka. Ha az ápolási anya fokozott stresszállapotban van, és kevesebb, mint napi 8 órában alszik, akkor immunitása gyorsan csökken. Mindez fiatal anyának veszélyeztetheti a herpeszvírust. A vírusos megbetegedések elleni védekezésre és a vírusos megbetegedések elleni védekezésről olvassa el a http://vskormi.ru/mama/kak-povysit-immunitet-kormyaschej-mame/ címen található cikket.
 • Korlátozások az étrendben. Ha az újszülött hajlamos arra, hogy allergiás reakciókat szülessen, kényszeríti az ápoló anyát az étkezési korlátozások betartására. A minimális fehérjetartalmú élelmiszerek nem biztosítják a női test számára a mentesség megteremtéséhez szükséges erőforrásokat.
 • A gyógyszerterápia önválasztása. Nagyon gyakran a fiatal anyák vesznek felelősséget a herpesz kezeléséért, ehhez immunstimuláló gyógyszereket használnak. Ahogy azt a gyakorlat is mutatja, hasonló kísérletek az ápolónő immunitásának ellentétes reakciójához vezetnek.

A herpesz kezelése laktációban

Ennek a betegségnek a szoptatás ideje alatt történő terápiáját körültekintően kell elvégezni, mivel a legtöbb gyógyszer képes bejutni az anyatejbe. A kezelés során nincs szükség az etetés megszakítására. Fiatal anya ajánlotta ezeket a szabályokat követni:

 1. Ne hagyja abba az újszülött etetését. Az anyai szervezet kezd gyorsan alkalmazkodni a vírus aktivitásához, reagálva az immunsejtek termelésére. Az antitestek komplexe az anyatejbe jut be a csecsemőbe. Tovább folytatva a szoptatást, egy nő állandó gyulladáscsökkentő immunitást biztosít a gyermeke számára.
 2. Az érintett bőrterületekkel való érintkezés korlátozása. A vírussal való fertőzés közvetlen érintkezésbe kerül a bőr érintett területeivel, így a szoptató anyának teljesen meg kell védenie a gyermeket a bőrkiütésekkel való érintkezéstől. Ha herpeszkiütés található az ajkak területén, akkor a nő szigorúan tilos csókolni a gyermeket.
 3. Az etetés abbahagyása bőrkiütések jelenlétében a mellbimbó területén. Ideiglenesen megtagadják a csecsemő táplálását ajánlott herpeszkiütés jelenlétében a mellbimbóban. A gyermek szájüregének nyálkahártyájával való érintkezés a kiütés fókuszában a gyermek testének fertőzéséhez vezet. Ha a hólyagképző kiütés egy mell alatt található, akkor a nő folytathatja a táplálékot a második melltől.
 4. Tartsa be a személyes higiéniát. Az újszülöttekkel való minden kapcsolat előtt az ápoló anya mossa meg kezét szappannal. Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy megtisztítsa a bőrt a herpesz fertőzés okozó szertől.

Ha a kiütés az emlőmirigyeken kívül található, akkor folytassa a szoptatást - minden anya felelőssége.

Gyógyszerterápia

Szoptatáskor helyileg alkalmazható gyógyszerek használata megengedett. E célból vírusellenes hatású géleket és kenőcsöket használnak, valamint vírusellenes szereket belső használatra. A szoptatás ideje alatt ezek a gyógyszerek megengedettek:

 • Zovirax (Acyclovir). Ez a gyógyszer kifejezett vírusellenes hatást fejt ki. Ezt a gyógyszert mindenféle herpetikus elváltozás kezelésére alkalmazzák. A termék szinte nem felszívódik az anyatejbe, ezért biztonságos használata a baba számára.
 • Penciklovir. A termék kenőcs formájában áll rendelkezésre, melyet az érintett területek helyi alkalmazásához használnak. Használat közben korlátozni kell a gyermek kenőcsével való érintkezését.
 • Valaciklovir. A termék teljes mértékben megfelel a szoptatásnak.

Az immunstimuláló gyógyszerek előírásának szükségességét a kezelőorvos határozza meg, aki értékeli a kóros folyamat súlyosságát és kiválasztja a gyógyszeradagolást. Ebben az esetben az öngyógyszert ajánlott elfelejteni.

Mi van, ha herpeszem van az ajkamon a szoptatás alatt?

Herpesz az ajkakon a szoptatás ideje alatt is hozza a sok gondot és elszomorít a legcsodálatosabb idő egy nő életében, ennek eredményeként a betegség nem csak romló egészségi fiatal anyák, hanem növeli a csecsemő fertőzés.

A kezelés alapelvei

Ha herpesz keletkezik az ajkán, a szoptató anyának azonnal orvosi segítséget kell kérnie. A betegség önmagában áthalad, de ez sokáig tarthat. Minél előbb kezdi a kezelést egy nő, annál nagyobb az esélye annak, hogy megszabaduljon a betegség klinikai megnyilvánulásaitól és felépüljön. A vírusellenes kenőcsök időben történő felhasználása a hólyagok területén megakadályozza a fertőzés terjedését a környező szövetek körül, lerövidíti a kiütések időtartamát és felgyorsítja a bőr helyreállítását.

Az ápoló anyák kezelésére nem ajánlott szisztémás vírusellenes gyógyszerek alkalmazása tabletták vagy injekciós oldatok formájában, mivel behatolnak az anyatejbe.

Sok anya számára az egyetlen módja annak, hogy megmentse a csecsemőt, megtagadja a természetes táplálékot, az elválasztást és a baba mesterséges tejformába történő átvitelét. Ez téves vélemény, mert lehetetlen megfertőzni ily módon.

A herpesz szoptató anya ajkán történő kezelésére szakorvosnak kell felügyelnie. Csak egy orvos tudja kiválasztani a hatékony és nem befolyásolja a gyermek jogorvoslati. Számos vírusellenes gyógyszer nem kompatibilis a laktációval a gyermekre gyakorolt ​​káros hatások miatt. Ezért a szükséges eszközök kiválasztását az összes kapcsolódó tényező figyelembe vételével kell elvégezni.

Meg tudok szoptatni, ha herpeszvírus fertőzés következik be az ajkakon? Sok anya számára az egyetlen módja annak, hogy megmentse a csecsemőt, megtagadja a természetes táplálékot, az elválasztást és a baba mesterséges tejformába történő átvitelét. Ez téves vélemény, mert lehetetlen megfertőzni ily módon. Ezenkívül a tej kész védő ellenanyagokat tartalmaz, amelyek a megelőzés fontos részét képezik, ha a fertőzés más módon történik.

A szoptatás időtartamára szükség van a gyermekkel való fizikai érintkezés korlátozására, ha lehetséges, és tartsák be bizonyos higiéniai javaslatokat:

 • A csecsemővel való érintkezés előtt alaposan mosson kezet szappannal és vízzel;
 • A gyermeket herpinnel történő tápláláshoz egyéni védelemre van szükség - egy eldobható maszk, hogy a csecsemő ne érhessen a herpeszkiütéshez;
 • Tilos a morzsákat csókolni, érinteni az ajkakat, az arcokat, a kezeket és a test más részeit, hogy megakadályozzák a vírus behatolását a herpeszes hólyagokba a baba nyálkahártyájába;
 • a gyermeknek külön kell aludnia a beteg anyától, hogy egy álomban nem véletlenül érintheti a kiütést.

A szoptatáskor ajánlott vírusellenes szerek alkalmazása helyi alkalmazáshoz kenőcs vagy gél formájában. Jellemzőjük a befolyása a helyi és gyakorlatilag nem hatolnak be a szisztémás keringésbe, míg képes megállítani a replikáció a vírus a herpesz buborékok, csökkenti a súlyosságát a klinikai tünetek és megszabadulni a kellemetlen tüneteket, hogy hozhat a sok kellemetlenséget.

A herpesz kenőcs komponensei nem jutnak be az anyatejbe, és semmilyen módon nem érintik a baba hatását.

A betegség gyógyszeres terápiája

Hogyan kezeljük a herpeszet egy ápoló anyától? Csak egy orvos javasolhat biztonságos és hatékony gyógyszert. A GV-ben szigorúan tilos az öngyógyításra való beavatkozás, mivel mind az anyában, mind a gyermekében szövődmények és mellékhatások előfordulását veszélyezteti.

Ha az édesanyja laktációs herpeszrel rendelkezett, akkor csak az ajkak kiütése kezelhető. Ehhez használjon vírusellenes kenőcsöket és helyi krémeket, melyek minimális penetrációt mutatnak a szisztémás véráramba.

A herpesz ápolási anya kezelése a következő gyógyszerekkel végezhető el:

 • Valaciklovir. Teljes mértékben kompatibilis a szoptatással. A gyógyszer gátolja a replikációt és nem teszi lehetővé a vírus szaporodását a herpeti hólyagokban. Elősegíti a gyors gyógyulást és a sérült szövetek regenerálódását. Az előírt dózis függvényében a gyógyszer alkalmazásából eredő mellékhatások szinte teljesen hiányoznak.
 • Az aciklovir. A szoptató anyák számára előírható, mivel minimális mennyiségben felszívódik a szisztémás véráramba, és ugyanakkor magas hatékonysággal jellemezhető. Gyorsan eltávolítja a fertőzés klinikai megnyilvánulásait és javítja a beteg jólétét. Az egyetlen ellenjavallat az egyéni allergiás reakció a hatóanyag fő hatóanyagára vagy segédkomponenseire. Így van egy kitörés, amely nem jellemző a herpeszre, és egy viszketés és a bőr hyperemia is.
 • Penciklovir. Nem szisztémás felszívódásnak van kitéve, ami miatt semmilyen módon nem érinti a baba. A betegség első napján a gyógyszert 2 óránként, a következő 4-5 alkalommal kell alkalmazni. Ne hagyja, hogy a kenőcs nyúlik vissza a nyálkahártyákra. A mellékhatások közül időnként égnek, zsibbadnak vagy bizsergést okoznak, amelyek egymástól függetlenül járnak.
 • Oksolinovaya kenőcs. A herpeszet ezzel a gyógyszerrel hosszabb ideig kezelik, mint vírusellenes szerekkel. Az oxolin kenőcs azonban teljesen biztonságos a baba számára. A múmia nem aggódhat a baba testének esetleges káros hatása miatt, és nyugodtan használhatja a hatóanyagot a kiütések kezelésére anélkül, hogy megszakítaná a szoptatást. A herpesz kezelésére 3% Oxolin kenőcsöt kell alkalmazni. Az ágens gyakorlatilag nem ellenjavallt az adagolással szemben, kivéve az oxolinnak vagy a mellék komponenseknek okozott allergiás reakciót. A kenőcs használata következtében a szoptatós anyák néha észlelik a bőr színének elszíneződését az alkalmazási terület kékes árnyalatában. Ez az epidermis normális reakciója, amely a terápia befejezése után gyorsan visszaállítja a természetes színt.

Az ápoló anyák nem tudják öngyógyítani a herpeszet az ajkán. Bármilyen gyógyszert csak orvos ír le.

Hogyan kell alkalmazni a kenőcsöt?

Hogyan kezeljük a herpeszet annak érdekében, hogy gyorsan visszaszerezzük és ne ártsunk a szoptatásban? Először is, a betegség terápiáját felelősségteljesen kell megközelíteni. Ehhez rendszeresen és gondosan kenje meg a herpesz által érintett területeket az ajkakon.

A kezelés megkezdéséhez szükség van az első jelek megjelenésekor, ha még nem állnak fenn specifikus kiütések. A gyógyszerek időben történő alkalmazása megakadályozza a kiütés előfordulását. És még ha a buborékok is megjelennek, az akut megnyilvánulások időszaka jelentősen csökken.

Az anyának meg kell felelnie a kábítószer alkalmazásának bizonyos szabályaihoz:

 • Az eljárást megelőzően mosson kezet szappannal, hogy megakadályozza a másodlagos mikroflóra kötődését, különösen az erózió képződésében a herpetikus vezikulumok felnyitása után.
 • A kenőcs csak pamut rügyek vagy speciális ujjhegy segítségével alkalmazható. Minden alkalommal, amikor új pálcát kell használni. Ne tegye kézzel, hogy a fertőzést ne terjessze a test más részeire. Nem használhat gyapotot, mert a villi károsíthatja az eróziók és fekélyek széleit, ami a nő hosszabb visszanyerését eredményezi.
 • Vírusellenes szert kell alkalmazni az ajakra és balra, amíg teljesen fel nem szívódik. Tilos a kenőcsöt a bőrbe dörzsölni vagy eltávolítani a felesleges mennyiséget, hogy elkerülje a kiütés károsodását.
 • A kenőcsöt rendszeresen, legalább napi 5-6 alkalommal kell alkalmazni. Át kell menned az egész kezelés során. A gyógyszer alkalmazásának megszüntetésekor a relapszus kockázata nő.
 • Mivel a helyi készítmények gyakorlatilag nem szívódnak be a véráramba, és nem érik el a csecsemőt anyatejjel, a következő adagolásra nincs szükség.

A herpeszről származó kenőcsök minden alkalmazása előtt alaposan mosson kezet.

A herpeszvírus fertőzésnél nem kell lemondania a természetes táplálékról, és megfosztja az anyatejet, mivel egyetlen keverék sem képes helyettesíteni. Táplálja be a baba ugyanabban a rendszerben, mint korábban, a legfontosabb az, hogy betartsák a higiéniai szabályokat. Ez menteni fogja a HS-t, és megakadályozza a morzsa fertőzését. Ezután a gyerekek egészségesek lesznek.

Hogyan kezeljük a hideg sebeket a szoptatással?

A herpesz a szoptatás alatt súlyos probléma lehet. De ez nem jelenti azt, hogy az anyának le kell mondania a szoptatásról, és át kell adnia a babát a keverékbe. A legtöbb esetben a kezeléssel párhuzamosan folytathatja a szoptatást. Nézzük meg közelebbről, hogy mi okozza a herpesz súlyosbodását, hogyan kell kezelni, és milyen helyzetekben veszélyes a csecsemők számára. Azt is válaszolni fogjuk arra a kérdésre, hogy lehet-e táplálni a babát a betegség alatt a mell alatt.

Hideg fájó herpesz

A hideg sebek okai

A herpesz olyan betegség, amely a vírus több típusát okozza. Tüntesse fel a betegség következő változatait:

 • Az első típusú herpes simplex (HSV1)
 • A második típusú Herpes simplex (HSV2)
 • Övsömör herpesz (Herpes Zoster).

Az első típus a kiütéseket okozza az ajak, az orr szárnyai és az arc egyéb területein. A második - lokalizálódik, főleg a nemi szerveken. A herpes zoster oka egy olyan vírus, amelyik gyermekeket okoz. Az első kapcsolatfelvételnél egy jellegzetes képet mutat a bárányhimlő. A betegség után a vírus az életben marad az emberi testben. Mentességi rendellenességek esetén az idegvégződések mentén fellépő kiütések formájában jelentkezhet, súlyos fájdalom kíséretében.

Különböző herpeszes típusú kiütések hasonlóak egymáshoz. Ezek kis buborékok, átlátszó tartalmúak, összevonva. Gyakran előfordul, hogy a herpesz a laktációban általános rossz közérzet, a hőmérséklet emelkedése következtében alakul ki. A genitális és övsömör súlyos fájdalmat okozhat, égetve. A betegség megnyilvánulása hormonális változásokkal, az immunitást gyengítő hatással van az ápoló anyára. Az első típus az ajkán gyakran előfordul az influenza és az ARVI során. A második típus az, amikor a betegség rosszabbodik a férjben.

A herpesz a gyermek számára veszélyes

A Herpes simplex vírus, valamint a herpesz zoster behatol a gyermek testén vagy serdülőkorában. Az élet marad, "él" a perifériás idegek sejtjeiben. Normális körülmények között nincs mentesség a betegség klinikai megnyilvánulásaira. Ha az egyik vagy másik ok miatt az immunrendszer gyengül, akkor súlyosbodást észlel. Sok nőnél meglehetősen rövid időközönként fordul elő, ami problémákat okoz a szoptatásban.

A herpesz veszélyes a csecsemőre a szoptatás alatt? A vírussal való fertőzés közvetlen érintkezésbe kerül a bőr érintett területeivel. Ha a gyermek nem lép kapcsolatba velük, a fertőzés nem fordul elő. Ezenkívül az anya anyatejében a súlyosbodás során számos védő antitest létezik. Belépnek a baba testébe, és további védelmet nyújtanak. Először is, ez a herpes zosterre vonatkozik. Végül is, ugyanaz a vírus okoz gyerekeket a bárányhimlő.

Az egyetlen eset, amikor a herpesz valóban veszélyes a csecsemők számára, a lokalizáció a mellbimbókon. Ezután a fertőzés valószínűsége nagyon magas, és kérdése merül fel a herpesz és a szoptatás kompatibilitásával kapcsolatban. Az orvosok azt javasolják, hogy ideiglenesen leállítsák, amíg a kezelés véget nem ér, és kiütések nem fordulnak elő.

A herpesz fertőzés gyermekeknél sokkal súlyosabb, mint a felnőtteknél. Ha a szájban előforduló első típusú herpesz fertőzés fájdalmas aphtha, a hőmérséklet emelkedik, a gyermek nem hajlandó enni. A bárányhimlő csecsemőknél általános kiütések, súlyos testállapot, láz kíséri. Szerencsére az anya ellenanyagok védik a csecsemőket és a fertőzés ritkán fordul elő, ha betartja a megelőzés összes szabályát.

Mi van, ha anyámnak herpeszje van

Meg tudok szoptatni herpeszrel? Ezt a kérdést sok anya kérdezi. A herpesz szoptatás folytatódhat. Ezt a véleményt osztja a legtöbb gyermekorvos, köztük Dr. Komarovsky. Az egyetlen kivétel, mint fent említettük, a herpeszkibocsátások a mellbimbókon. Itt vannak a herpesz szoptatás alapvető szabályai, amelyeknek be kell tartaniuk az anyát:

 • A herpesz és a szoptatás kompatibilis. Az anya antitestjei védik a babát, így a táplálékot a szokásos módon kell folytatni.
 • A szoptatást csak akkor hagyja abba, ha bőrkiütések vannak a mellbimbókon. Ha az egyik mell érintett, adja meg a gyermeket egy másodiknak. Ügyeljen arra, hogy a tejet az érintett mellből fejezze ki, hogy ne maradjon a tej, és a laktáció nem áll le.
 • Ha a herpesz az ajkán jelent meg, nem csókolhatja meg a babát. Ne engedje, hogy a gyermek érintkezzen más érintett bőrfelületekkel.
 • Minden etetés előtt, a gyermek megközelítéséhez gondosan mossa meg a kezét szappannal. Az antiszeptikumok egyéb eszközei nem szükségesek, a szokásos szappan elegendő.

Ha az anyukák betartják a higiéniai szabályokat, a fertőzés nem fordul elő. A herpeszet csak közvetlen kontaktus közvetíti. Ha nem így van, biztonságosan továbbra is táplálhatja a baba mellét. Most beszéljünk arról, hogyan kell kezelni a herpesz szoptatás alatt. A kiütés és más tünetek azonnali eltűnése az anya segíti a magas minőségű táplálkozás folytatását, a kényelmetlenséget enyhíti a gyermek gondozása során, beleértve a pszichológiai kezelést is.

A herpesz kezelése a szoptatásban

Hogyan kell kezelni a hideg sebeket a szoptatás alatt? A vírus típusától és az exacerbáció mértékétől függ. Számos helyi és általános felhasználású gyógyszer létezik, amely gyorsan és hatékonyan képes kezelni a problémát. Maga a vírusellenes utal:

Kenőcsök, tabletták, injekciók formájában szabadulnak fel. Közvetlenül a víruson járnak el, megsemmisítve azt. De ezek a gyógyszerek csak az exacerbáció idején érvényesülnek, amikor a vírusok aktívan szaporodnak és tömegesen távoznak a sejtekből. A vírus DNS (genetikai anyagának) elengedése alatt a sejt magja belsejébe kerül, az emberi genomba épül, egy ismert gyógyszer nem képes rá. Vírusellenes szerekkel történő kezelés ezen időszak alatt nem végezhető el.

Minden vírusellenes gyógyszert biztonságosnak tartanak a szoptatásban. Az anya tejéhez eljutnak elhanyagolható mennyiségben, nem okoznak negatív reakciókat a gyermeknek. Ha az ajkak kiütése, az orr szárnya és az általános tünetek hiánya, akkor javasoljuk kenőcs vagy krémek használatát. A legnépszerűbbek a Zovirax (acyclovir), Fenistil (penciclovir). Ha a kenőcs nem segít, a gyógyszereket tablettákká teheti. A herpes zoster-t gyakran az injekció beadásával kell kezelni, párhuzamosan fájdalomcsillapítást ír elő, mivel nagyon erősen folyik.

Vírusellenes szerekkel együtt a kezelés interferonkészítményekkel vagy a szintézisének induktoraival (Viferon, Laferobion, Cycloferon) történik. Segítenek a test természetes ellenállásának növelésében, és gyorsabban jutnak el remisszióhoz. A népi módszerek szerint a herpeszről nem tanácsos szoptatni. Nem sok hasznot hoznak, és anyu számára fontos, hogy hamarabb jobb legyen.

A herpesz megelőzése a szoptatásban

A herpesz anya és a szoptatás meglehetősen kompatibilis. De senki sem akarja, hogy beteg legyen, különösen olyan fontos időpontban, amikor a baba a mellével táplálkozik. Mert az orvosok adnak tanácsot a nőknek, akik ezt a problémát szeretnék elkerülni a GV-vel:

 • Több időt tölteni a friss levegőben.
 • Jó pihenés.
 • Igazán enni, vitaminok és fehérjék gazdag ételeket tartalmaz, az immunitás emelkedik belőlük, és a tej jól jön.
 • A megfázás és a GDV helyes és időszerű kezelése.

Amint a herpesz az ajkán megjelenik, vagy genitális, meg kell menni az orvoshoz. Leírja a kezelést, ajánlásokat fogalmaz meg arról, hogyan kell az újszülöttet megfelelő módon táplálni és betegségben vigyázni rá. Csak szakképzett segítséggel lehet megakadályozni a herpesz fertőzését egy csecsemőnél, amely gyorsan felépül az anyjától.

Herpesz kezelése az ajkakon a szoptatás alatt

A terhesség és a laktáció időszaka a test védő funkcióinak csökkenésével jár együtt. Ennek eredményeképpen a meglévő betegségek súlyosbodása kialakulhat, így azoknál az esetekben, amikor a szoptatás alatt a herpesz az ajkakon megjelenik, nem ritka.

okai

Azok a nők, akik a közelmúltban lettek anyák, ritkán kapnak egészséges életmódot. Az élet új ritmusában nincs mindig hely a teljes életmódhoz, jól megtervezett diétához, az anyukák idegesek. Ezért az immunitás romlása ebben az időben természetes.

Nyilvánvaló, hogy a kiütés megjelenése e rendellenességek eredménye, nem pedig a szoptatás. Ezért a laktáció súlyosbodásának elkerülésére számos szabályt be kell tartani:

 • rendes pihenést szervez;
 • minőségi enni;
 • Ne szedjen gyógyszereket anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulnia.


A teljes pihenés megszervezése a legtöbb anyának lehetetlen feladat. Ha a baba éjjel nem alszik, mindenképpen használja a nappali alvást. Néhány gyermek éjjel aktívan eszik - ebben az esetben a kiadás közös álom lesz. Ha lehetséges, kérjen segítséget rokonoktól. Az alvás az anya ígérete és mentális egészsége, ezért ne hagyja figyelmen kívül.

A testnek a szükséges anyagok bevitelével való ellátása egy másik lehetséges probléma, amelyet a nők szembesülnek a HBV-ben. Az anyák az étrendben ülnek, hogy visszanyerjék a testsúlyt. Néha az étrendi korlátozások a baba allergiás reakcióinak következményei.

Egy másik hiba az, hogy a nők maguk választják a gyógyszereket, hogy támogassák a fáradt immunrendszert. Ne vegyen be immunmodulátorokat és egyéb gyógyszereket "csak abban az esetben", anélkül, hogy orvosával konzultálna előtted. Ez az öngyógyítás az immunrendszer kiszámíthatatlan reakcióihoz vezethet - ideértve a herpeszkitöréseket is.

A herpesz az ajkán csak az első megnyilvánuláson érinti az általános egészségi állapotot. A következő esetekben a vírus csak külső tünetek megjelenésével aggódik: viszket, hólyagokat nedvesít.

Hogy viselkedj az anyámhoz?

A vírussejtek nem képesek átjutni az anyatejbe, így a szoptatáson keresztül történő fertőzés kizárt. Következésképpen a vírus exacerbációja nem mentség az etetés megállítására. Ha a herpesz megköveteli a hatékony gyógyszerek (amelyeket csak az orvos által előírt módon alkalmazhatnak), a kezelés ideje alatt az etetés megszakad.

Magatartási szabályok

Függetlenül attól, hogy egy vírusfertőzés vagy elsődleges fertőzés súlyosbodása megfigyelhető-e egy ápoló anyában, a gyermek étrendjének megváltoztatása nem szükséges.

Mit kéne a mama:

 1. Ne szakítsa meg az etetést. Az anyatej által termelt antitestek 3-5 napig blokkolják a fertőzés aktivitását. Immár azonnal a tejbe esnek, így a táplálék folytatása a legjobb megelőzés a herpesz fertőzéssel a csecsemő számára.
 2. A herpesz szoptatásának ideiglenes megtagadása, amikor a kiütés megjelenik a mellbimbókon. Az ajkán fellépő bőrkiütés nem jelzi az etetés megszakítását. Azonban a herpesz megnyilvánulása a mellbimbókon ideiglenes felfüggesztést igényel a folyamat, mivel a gyermek érintkezik ezen a webhelyen. Ha a bőrkiütés megjelenik egy mellbimbóján, akkor elősegítheti a baba egy második mellét.
 3. Kerülje a morzsák érintkezését az érintett bőrfelületekkel. A fertőzés leggyakoribb oka a bőrfelületen való érintkezés, amelyen kitörések vannak. Nem gyilkolhat meg gyermeket egy fertőzés súlyosbodása során. Használjon eldobható maszkot az etetéshez, a higiéniai eljárások végrehajtásához és a baba gondozásához.
 4. Tartsa tisztán a kezet. Alaposan mosson kezet a szappannal minden alkalommal, mielőtt a babát a karjaiba, vagy elkezdi táplálni. Ne használjon további fertőtlenítőszereket - a szappannal való mosás elég ahhoz, hogy elpusztítsa a fertőzés kórokozóját.

Néha az orvosok azt tanácsolják, hogy abbahagyja a szoptatást, amíg az anyád vissza nem tér. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint azonban az ilyen követelmények alaptalanok. A szoptatás csak néhány esetben tilos: HIV-fertőzésre, valamint olyan veszélyes újszülött betegségekre, mint a galaktosémia, a fenilketonuria.

gyógyszer

A herpesz az ajkakon való kezelésére helyileg alkalmazható krémeket és kenőcsöket alkalmaznak. A közvetlenül alkalmazott gyógyszerek hatékonysága attól függ, hogy a kezelés megkezdődött-e. Minél előbb kerülnek az intézkedések, annál jobb. Ezért nem szabad várni, hogy megjelenjen a buborék - a kenőcs alkalmazására akkor van szükség, amikor az első tünetek megjelennek, amikor viszketés történik. Ha a terméket ebben az időszakban alkalmazza, akkor a buborékok megjelenése kerülendő.

A herpesz kezeléséig az orvos kéri. A következő gyógyszerek alkalmazhatók:

 • Acyclovir, Zovirax. Ezek a krémek a készítményben olyan hatóanyaggal rendelkeznek, mint az aciklovir. Ezeket a gyógyszereket nagy hatékonyság jellemzi, és az 1-es és 3-as herpesz vírusok kezelésére tervezték. Az acyclovir elpusztítja a DNS vírust és megakadályozza, hogy megszaporodjon. Az anyagot 1988-ban hozták létre, és a fejlesztő számára Nobel-díjat kapott. Ezek a gyógyszerek teljesen biztonságosak és a lactáló nők kezelésére alkalmazhatók. A hatóanyag felszívódása az anyatejben minimális dózisban történik, így nem gyakorol negatív hatást a gyermekre.
 • Valaciklovir. Ez az anyag olyan hatóanyagokban található, mint a Valvir, Valtrex. Ezek a gyógyszerek az acyclovir alapú gyógyszerek következő generációjához tartoznak. Ezenkívül a szoptatással is kombinálódnak, anélkül, hogy következményei lennének a baba számára. Az anyagon alapuló gyógyszerek felhasználhatók a herpesz fertőzés kezelésére a típustól függetlenül. Az előző változathoz hasonlóan, az anyatejbe való behatolás mértéke rendkívül alacsony, és nem vezet a gyermek mellékhatásainak kialakulásához.
 • Penciklovir. Ez része a Fenistil Pentsivir kenőcsnek. A kenőcs a helyi ajkak kezelésére szolgál, és az ajkakon megjelenik. Ha a gyógyszert lokálisan alkalmazzák, az anyag nem detektálható a vér analízisénél. Ne hagyja érintkezésbe a gyermek bőrfelületével, amelyet a gyógyszerre alkalmaztak. Ha a kenőcs a mellbimbó területére került, a szoptatás előtt alaposan öblítse le szappannal.

Helyi gyógyszereket használnak a betegség kezdeti szakaszában. A betegség kialakulásának megakadályozása érdekében naponta többször alkalmazzák a viszketés területére.

A lenyelésre szánt gyógyszereket nem szabad szoptatni. Használatuk csak az orvos receptje szerint lehetséges, és szoptatást igényel. A választott gyógyszer lehet az Acyclovir tabletta. Ebben az időben a tejjel kell kifejezni, hogy a laktáció ne álljon meg.

A betegség elengedése idején a népi kezelési módszerek alkalmazhatók. Nem hatékonyak, mert felületesen járnak el, és nem befolyásolják a vírust.

A következő népi tanácsadás használható:

 • Aloe juice. A buborékok kenésére használja a frissen facsart gyümölcslevet. Ha nincs ilyen lehetőség, akkor vásárolhat egy kész tinktúrát a gyógyszertárban.
 • Tengervíz olaj. A tengeri homoktövis olaj alkalmazása meggyorsítja a regeneratív folyamatokat, így a herpeszhez tartozó fekélyek és repedések gyorsabban gyógyulnak. Csípős olaj használható.
 • Jód és a ragyogó zöld megoldás. Hagyja szárítani a bőrt és megakadályozza a vírus terjedését.


Teafa olaj és fokhagyma lé felhasználható. Mindezeket az eszközöket csak segédeszközként használják.

A kezelés időtartama általában 1-1,5 hét. Ez idő alatt a kéreg megszárad a buborékokon és eltűnik. Ha ezen időszak után nincs javulás, és a kiütés tovább terjed, az arc bőrére, a nyak területére költözött, tanácsos orvoshoz fordulni.

A csökkent immunitással a test további támogatására lehet szükség. A szakember javasolhatja, hogy a betegségeket olyan gyógyszerekkel kezeljék, amelyekben az interferon - Viferon vagy a Kipferon gyertyákban van.

A herpesz kellemetlen betegség, de szoptatás alatt is megbirkózhat vele. A legfontosabb dolog, amit anyámnak meg kell tennie, hogy megvédje a baba és abbahagyja a szoptatást erre a célra.