Herpes zoster - vírusölő gyógyszerek okai, tünetei, diagnózisa és kezelése

A herpesz sok munkatársa a szokásos megfázás kiütések, amelyek bár és úgy néz ki, nem olyan kellemesen, de súlyos diszkomfort nem szállít. Azonban ez a fertőzés sokrétű és az egyik fajtája a herpesz szimplex, amelyet nem csak a bőr károsodása jellemez, hanem az idegrendszert is. A herpes zoster kórokozója a varicella zoster vagy herpes zoster, amely korai gyermekkorban fertőzhető.

Mi a zsindely?

Az ICD-10 szerinti vírusos megbetegedések osztályozásában ezt a betegséget herpes zosternek hívják. A betegséget a test vagy a nyálkahártyák bőrkiütése, a központi és a perifériás idegrendszer sejtjeinek károsodása jellemzi. A herpes zostert gyakran idegkárosodással és súlyos fájdalom-szindrómával kíséri. Mindenki fertőzheti meg a herpeszvírust, de a legtöbb esetben 50 évnél idősebb embernél fordul elő.

Fertőző vagy nem

Ha egy személynek gyermekkorában bárányhimlő volt, akkor teste immunitást váltott ki a bárányhimlővel szemben, ami csökkenti a fertőzés esélyét. Más betegeknél a betegekkel való kapcsolat a zsindely kialakulását idézheti elő. Különösen gyakran az alacsony immunitású felnőttek betegek és idős emberek szenvednek. A herpes zoster vírusokat csak a jellemző kiütés megjelenésekor adják át, és a sebek gyógyulása során nem veszélyes.

Causative herpes zoster

Varicella-Zoster a Herpesvididae családba tartozó, Poikilovirus nemzetségbe tartozik. A kórokozó szervezetének kerek vagy enyhén hosszúkás alakja van, amelynek magja DNS-sejtekből áll. A vírus körül lipidtartalmú boríték. Egyszer az emberi szervezetben a varicella zoster provokálja az elsődleges fertőzés kialakulását - csirke pox. A sikeres kezelés után a vírus nem hal meg, hanem a gerincvelőben telepedik le, és ezután a betegség zúzódás formájában jelentkezik.

Hogy néz ki a zsindely

Amikor klinikai tünetek jelentkeznek, nem nehéz felismerni a herpes zostert. A kezdeti stádiumban a betegséget számos kis hólyag és folyadék megjelenése jellemzi. A kiütések lokalizációja egy oldal, egy has, egy gyomor. Nem annyira tipikus megjelenése az arcra, a nyakra vagy a fülre. A varicella zoster által érintett helyek hosszúkásak, mintha az emberi testet körülfognák. Ezért a betegség neve - zsindely.

Vírus varicella-zoster - fajták

A herpeszvírus-fertőzés különböző klinikai megnyilvánulásokkal járhat, különösen a csökkent immunitású emberekben. Néhány betegnek zsindelye lehet az arcon, mások a fülein vagy a szemén. Ennek kapcsán az orvosok elfogadták a vírus atípusos megnyilvánulásainak alábbi osztályozását:

 • Szemészeti herpesz - melyet a szemhéj, a szemhéjak és a trigeminus idegek ágai nyálkahártyájának súlyos elváltozásai jellemeznek.
 • A Ramsey-Hunt szindróma - az arc idegeinek veresége, az arcizmok bénulásához vezet. Tipikus tünetek: tipikus kiütések a oropharynxben és az aurikulákban.
 • Az izomgyengeséget izomgyengeséggel fejezzük ki, amit a nyak vagy a váll elvesztése okoz.
 • Az abortív herpesz - a gyulladás és a fájdalom szindróma hiánya jellemzi.
 • Hemorrhagiás formában - a páciensnek véres tartalmú hólyagjai lehetnek, miután a gyógyulásnak vannak hegek.
 • Bullous típusú lichen - nagy eretikus eruptions formájában nyilvánul meg egyenetlen szélekkel.
 • Gangrenous herpesz - a szövetek nekrózisát váltja ki, majd a hegek kialakulását követően.
 • A diszpergált zuzmó - a herpesz zoster hatással van a bőrre a törzs mindkét oldalán.

okai

A herpes zoster megjelenése közvetlenül összefügg a gyermekkori betegséggel - csirke pox. Ezek a betegségek ugyanazt a kórokozót okozzák - a varicella zoster. Ha gyermekes bárányhimlő vagy, a lichen kockázata nő. Az a helyzet, hogy a himlővírus nem tűnik el a helyreállítás után, hanem a gerincvelő idegsejtjeiben rejlik. Ott sok évig lehet, de az immunitás erőteljes csökkenésével újra felébredhet.

A herpes zoster okai különbözőek lehetnek, de a herpes zoster fő tünetei a szervezet immunválaszának csökkenésével jönnek létre. A fertőzés kockázata:

 • immunszuppresszív terápiát folytat;
 • HIV-fertőzés vagy AIDS;
 • stressz, depresszió, erőszakvesztés;
 • bizonyos gyógyszereket, például immunszuppresszort vagy antibiotikumot;
 • a belső szervek krónikus betegségei;
 • onkológiai betegségek;
 • sebészeti beavatkozás a bőrön;
 • a sugárterápia következményei.

A betegség tünetei

A herpes zoster klasszikus képe a súlyos lövés-fájdalom megjelenésével kezdődik, a hátsó, a derék vagy a borda területén. Az áldozat általános rossz közérzetet, gyengeséget, émelygést érez, néha kissé megemelkedik a testhőmérséklet. Néhány nappal később fuzzy rózsaszín foltok jelennek meg a fájdalomcsillapításokban, és körülbelül egy nap után buborékok jelennek meg. Fokozatosan kiszáradnak, homorúak. A fertőző tünetek enyhén változhatnak a beteg állapotától és a betegség állapotától függően.

Az inkubációs időszak

Legfeljebb 3-5 napig tart, mely alatt a szervezet mérgezésének jelei vannak. Ezen időszak alatt a betegek súlyos fejfájást, hidegrázást és gyengeséget panaszkodnak. Az emésztőrendszer munkája megszakadhat, az étvágy elvész. A vírus aktiválásának napja vagy két napján fájdalmat okoz az idegdarabok és viszketés, ahol később kiütések jelentkeznek.

Kiütések

A kezdeti szakaszban kis rózsaszínű foltok vannak, amelyek átmérője 3-5 mm, egyenetlen szélekkel. Ezekben a helyeken herpetikus kiütés alakul ki csoportosított szeros vezikulumok formájában. Láthatod a beszivárgást, a megnagyobbodott nyirokcsomókat. Súlyos esetekben a kiütések vérrögöket tartalmazhatnak. Néha a hő emelkedik - akár 39 fok.

A bőr gyógyulása

A herpesz ezen állapotában a vezikulák fokozatosan felszakadnak. A gyulladás kiszáradni kezd, a bőrpír és a duzzanat megszűnik. A helyszínen, ahol korábban lokalizált bőrkiütések jelentek meg, van egy kéreg, amely önmagában esik le. A hőmérséklet fokozatosan normális, a test mérgezésének más tünetei megyek. Ez az időtartam 7-től 8 napig tart, a betegség teljes időtartama 2,5-3 hét.

A herpes zoster megnyilvánulásának jellemzői

Az immunrendszer normális működésében a herpes zoster tünetei egyáltalán nem jelennek meg. A bárányhimlővel rendelkező személy egész életében egy vírussal élhet, és soha nem tud a herpes zoster diagnózisáról. Vannak azonban ellentétes esetek is, amikor a betegség visszatérhet vagy egy atipikus klinikai képen fordul elő. Ebben az esetben a herpesz-zoster-manifeszt jellemzői a táblázatban láthatók:

A herpes zoster tünetei

Hogyan áramlik a zsindely?

A herpesz zosternél fájdalmas érzések jelentkeznek az idegtestek növekedése során, gyakrabban az interkostális térben. Néhány betegnek fájdalmas jellege van, ami éjszaka romlik. Mások panaszkodnak a paroxizmális, égő lumbágóról, amely a kötelező kezelés után is fennáll.

Ha a hasmenés a hármas idegeket érinti, a betegek súlyos fejfájást, szédülést panaszkodnak. Amikor a fül a zsindely, erõszakok jelennek meg a mosdón vagy annak környékén, a fülcsatorna belsejében. A hallásérzékelés elvesztése és a látásélesség csökkenése következhet be.

Gyakran bakteriális fertőzés társul a zoster-vírussal, melyet streptococcusok és staphylococcusok okoznak. Ezzel összefüggésben tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, fertőző bőrbetegségek, herpeszes neuralgia alakul ki.

Milyen esetekben szükséges a kórházi ápolás?

Csak a szem idegsejtjeinek, az agyának és a füle fertőzéses betegeinek kórházba kerülnek. A herpesz fertőzés ilyen megnyilvánulásai esetén súlyos szövődmények jelentkezhetnek: meningitis, vakság, trigeminus neuralgia. Az orvosnak sürgősnek kell lennie, amikor súlyos fejfájás, eszméletvesztés, izomgyengeség, fülfájás, görcsök, magas testhőmérséklet van. Orvosi konzultációra van szükség:

 • ha a herpesz újszülöttben jelent meg;
 • terhesség vagy laktáció idején;
 • ha jellegzetes kitörések jelentek meg idős betegeknél;
 • cukorbetegségben szenvedő betegek;
 • a rák korai diagnosztikájában vagy az antineoplasztikus gyógyszerek befogadása során;
 • akik krónikus szív-, máj- vagy veseelégtelenségben szenvednek.

Herpes zoster kezelése

Nagyon fontos, hogy a terápiát a bőrkiütések megjelenése után 2-3 napon belül elkezdjük. Ez megakadályozza a szövődményeket. A hatékony kezelés nem tehető anélkül, hogy vírusellenes szereket használnánk. A fájdalom eltávolítására az orvos fájdalomcsillapítókat ír elő. A immunitáscsökkentéshez immunmodulátorokat és a herpesz zoster megelőzésére ajánlott az A, E, B csoportba tartozó vitaminok bevitele.

Vírusellenes szerek

Ezeknek a gyógyszereknek a használata segít elkerülni a szövődmények kialakulását. A páciens általános állapota és a fertőző tünetek megjelenése alapján az orvos egy vírusellenes hatóanyagot ír elő. Ez lehet:

 • A Famvir-ot hetente adagolják napi 3 tablettánként. A gyógyszer nem csökkenti a fájdalom szindrómát és segít a súlyos neurológiai reakciók elkerülésében.
 • Valaciclovir - elvileg hasonló a Famvir-hoz. Napi háromszor naponta két tabletta adagolásával írják le.
 • Acyclovir - képes felgyorsítani a lágyrészek regenerálódási folyamatát. A tablettákat naponta négyszer, ötször naponta 5 alkalommal kell inni.
 • Valtrex - megállítja a vírus szorzását. 7 napig tanfolyamot kap. Az optimális dózis napi háromszor 2 tabletta.

Nem szteroid gyulladásgátló szerek

A gyógyszereknek ez a csoportja fájdalomcsillapító hatást fejt ki, csökkenti a gyulladást, hatékony lázcsillapító hatású. A herpes zoster kezelését nem szteroid gyógyszerekkel kezelje az orvosával folytatott konzultációt követően. Rendszerint:

 • Az Ibuprofen 1 tabletta napi 4 alkalommal. A kezelés maximális időtartama 5 nap.
 • A diklofenakot tabletták formájában naponta kétszer vagy háromszor 50-150 mg-os dózisban kell bevenni.
 • A ketoprofent kezdetben napi 300 mg-os dózisban kell bevenni étkezés közben. A fenntartó terápia során az adag napi 150 mg-ra csökken.
 • Piroxicam 10-30 mg-os dózisok egyszer.

A fájdalomcsillapítók fájdalomcsillapítói

A fájdalom enyhítésére a kezelés alatt az orvos helyi vagy szisztémás hatású fájdalomcsillapítót ajánlhat. Az idegrendszer kismértékű sérülése esetén a következők érvényesek:

 • A Baralgin kombinált fájdalomcsillapító. Az 1-2 tablettán belül napi 2-3 alkalommal kerül hozzárendelésre.
 • Naproksen - szuszpenziók, rektális kúpok és tabletták formájában kapható. A felnőttek egy gyertyát 1 darab éjszakára vagy egy 500 mg-os tablettát neveznek ki.
 • A Pentalgin kombinált készítmény. Szájon át egészségesek, nem 1 tablettát rágnak 1 alkalommal naponta.
 • Analgin - 0,25-0,5 gramm napi 2-3 alkalommal íródott le. A kezelés időtartama alatt ellenőrizni kell a vérképeket.

immunmodulátor

A kezelés során nemcsak az orvos ajánlásait kell szigorúan követni, hanem a test védelmét is növelni. Ehhez az orvosok ajánlják a táplálék normalizálását. Több friss zöldség és gyümölcs van, ivóvíz. A megfelelő táplálkozás mellett immunmodulátorokat is fel lehet írni:

 • Tsikloferon - 2 vagy 4 tabletta ciklusonként 1-2-4-6-8-11-14-17-20-23 napig.
 • Genferon - 500 NE naponta kétszer 10 napig.
 • Viferon gyertyákban 2 reggel és este. A kezelés időtartama 10 nap.
 • Galavit - 1 gyertya éjszakánként 5 napig.

vitamin

Az orvosok azt mondják, hogy a kora természetes változásai a gyomor-bél traktusban vezetnek ahhoz, hogy a szervezet elnyeli az A, C, B és a különböző ásványi anyagokat rosszabbul, és ez komoly csapást jelent az immunitásra. A test helyreállítása érdekében az orvosok javasolják, hogy vitamin-ásványi komplexeket vegyenek igénybe a rendszer szerint: 10-15 nap befogadás, majd 2 hét szünet és egy új kezelés.

Herpes zoster kezelése - egyidejű terápia

A fő kezelés kiegészítéseként az orvosával konzultálva más terápiákat is igénybe vehet. A fizioterápiás eljárások javítják a vérkeringést, csökkentik a fájdalom szindrómáját, csökkentik a pigmentációt a kéreg eltávolítása után. A helyes étrend és az interferonok befogadása elősegíti az immunitás erősítését. A kezelés időtartama alatt a beteget tilos fürdeni, a medencét meglátogatni, vagy más módon megnedvesíteni a herpetikus eruptionokat.

Fizioterápiás eljárások

A fizioterápia segít megszabadulni számos betegségtől, és a herpesz zoster sem kivétel. Egy adott technika megválasztása a színpadtól függ:

 • Ha a betegség akut, ajánlat:
  1. Magnetoterápia - a testet változó nagyfrekvenciás mágneses terek befolyásolják. Az ilyen eljárások fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásúak, felgyorsítják a szövetek biokémiai reakcióit. A minimális tanfolyam 10 eljárás.
  2. Ultraibolya besugárzás. Az UV-sugárzás hatására a Zoster vírus megszűnik. Az ilyen kezelés növeli az immunitást, felgyorsítja a gyógyulást. Teljes körű gyógyításhoz 5 munkamenetet kell végezni.
 • A regresszió színpadán a következőket javasolják:
  1. Amplipulse terápia - a technika alacsony frekvenciájú szinuszos áramok használatát foglalja magában. A szekciók segítenek felgyorsítani a sejtek regenerálódását, enyhítik a duzzanatot és a gyulladást.

Helyi kezelés

Az aeroszolokkal, gélekkel vagy vírusellenes kenőcsökkel végzett terápiát csak a herpesz komplex kezelésének részeként írják elő. Külön készítményekként ezek a gyógyszerek hatástalanok. Külső eszközökről:

 • Alpizarinovuyu kenőcs - antibakteriális és gyulladásgátló hatású.
 • Eperdwin - jó vírusellenes hatást fejt ki, megállítja a kiütések számát.
 • A gyémánt oldat, a castellánnal szárított üvegek antimikrobiális hatással bírnak.

Diétás ételek

Az amerikai tudósok azt találták, hogy ha minden nap 1 gramm lizint fogyasztanak, a herpeszvírus fertőzés visszaesésének száma majdnem 2,5-szer csökken. Biztosítsa a szervezetet ezzel a vírusellenes aminosavval, segít a túróban, tejben, joghurtban és más tejtermékekben. A lizin gazdag hal, hús és tojás. A hüvelyesek, szárított sárgabarackok és gabonaféléknél enyhén kevesebb aminosavat találunk. Ugyanakkor ajánlott az arginin tartalmú termékek kiadása a kezelés ideje alatt - csokoládé, kenyér és egyéb búzalisztből készült tészta.

interferonok

A kenőcsök vagy az interferon alapú aeroszolok segítenek a herpesz elleni védekezésre. Az interferonok valójában olyan fehérjék, amelyek csökkenthetik a vírus mennyiségét az emberi vérben. Számos gyógyszer van ezen anyagokon alapulva. Sokat tablettákból állítanak elő, és immunmodulátoroknak nevezik őket, de kenőcsök vagy aeroszolok formájában lévő interferonok felhasználhatók a fő vírusellenes terápia kiegészítésére. Ezek a készítmények kereskedelmi nevek:

A megelőzés módszerei

Az időszerű kezeléssel, az orvos minden előírása és ajánlása, a herpes zoster nem okoz szövődményeket. A legfontosabb dolog - az első gyanú vagy előfordulása jellemző jelek egyszerre orvoshoz fordulni, és a diagnosztika. Azonban, mint kezelni, és egy csomó tablettát bevenni, jobb megelőzni a herpesz fejlődését. Ennek két fő módja van: a vakcinázás és az immunitás ingerlése.

oltás

Ma már csak egy oltás van ilyen típusú herpesz ellen. A mesterségesen termesztett Varicella-zoster vírus alapján hozták létre. A Zostavax nevű oldatot egyszerre szubkután adják be. A terápiás hatás időtartama három és öt év között változik. Az injekciót azonban nem teheti be. A vakcina ellenjavallt, ha:

 • terhesség
 • a HIV vagy az AIDS betegségei;
 • allergia jelenléte az összetevők számára;
 • csalánbetegségek.

Megnövekedett immunitás

Az orvosok úgy vélik, hogy a zuzmó elleni védelem legjobb módja az, hogy mindig fenntartsák a mentelmi jogot. Ehhez meg kell teremteni a táplálékot, több friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania, inni kell a gyümölcsleveket, és rendszeres vitamin-terápiát kell tennie. Meg kell erősíteni a test védőburkolatát, amely segít a sportban, a friss levegőn való napi séták és a rossz szokások visszautasítása.

videó

Az ebben a cikkben ismertetett információ csak tájékoztató jellegű. A cikk anyagai nem igényelnek független kezelést. Csak egy szakképzett orvos képes diagnosztizálni és tanácsot adni a kezelésre vonatkozóan az egyes betegek egyéni jellemzői alapján.

Mi a különbség egy egyszerű herpes zoster között?

Zsindely (Herpes zoster, Zona)

övsömör jelentése eredetű neurotróf szűrhető vírus Strongiloplasma zonae, amely antigén szerkezete és a képesség, hogy növekszik az emberi embrionális szövetekben hasonló a varicella-zoster vírus, vagy azonos vele. A bárányhimlő gyermekek megbetegedései a beteg páciensekkel való érintkezés után, megerősítik ezeknek a törzseknek a közelségét. Vannak olyan esetek, amikor a felnőtt betegség övsömörrel történik, miután kapcsolatba lépett a csirkehimlővel szenvedő gyermekekkel. Végül, vannak olyan megfigyelések, amikor a tipikus zsindelyként kezdődő betegség csirkehólyagká alakul át, amely a törzs és a végtagok bőrén át terjed.

után inkubációs időszak (7-8 nap), a dermatosis a hólyagok csoportos kiütésében nyilvánul meg, amely a bőrterületek hyperémiai hátterén helyezkedik el, egy vagy több neurális szegmensre. Kitörések előzi prodromalis jelenségek: paroxizmális fájdalom sugárzó mentén idegek fatörzsek, égő, bőrpír az érintett helyek, általános gyengeség, láz, fejfájás.

A buborékok feszesnek tűnnek, átlátszó savóanyaggal, borsó méretével. A hólyagok összefolyását követően a sérülések gócai finoman változatos margókkal vannak kialakítva. A kiütéseket egy aszimmetrikus egyoldalú elrendezés jellemzi. Tüntesse fel a következő klinikai fajtákat:

kétoldali és általánosított kiütések jelenlétében - általános övsömör (herpes zoster generalisatus, disseminatus);

hemorrhagiás zuzmó, amikor először a buborékok áttetsző tartalma gőzsölővé válik, és a folyamat mélyebb terjedése a dermisbe - vérzéses (herpes zoster haemorrhagicus), akkor a cicatikus változások vannak;

könnyű (abortív) forma;

bullous forma, amelyet nagy buborékok megjelenése jellemez.

A herpes zoster egyik legelemibb klinikai jellemzõje az idegrostok mentén fellépõ kiütés helye. Nem kevésbé jellemzőek az intenzív fájdalomérzetek, mint például a neuralgikus a kiütések és messze túlmutatva, az idősek gyakran hónapok óta és évekig a bőrkiütések eltűnése után. Ha a VII. Agyi idegkárosodás motorja és érzékeny rostjai néha kialakulnak az ún. Hunt-szindróma, beleértve az övsömlőt, az arc ideg megbetegedését és a halláskárosodás fülfájását. Nem szabad elfelejteni, hogy a herpesz zosterhez társuló fájdalom élesen nő, ha a ruha érintett területei kissé súrlódnak, és még az érintetlen területre is. A szubjektív érzések mértéke nem mindig felel meg a gravitációnak és a terjedésnek. A hányinger erősebb, például herpes zosterrel a trigeminus ideg első ágának régiójában. Ismertek a herpes zoster esetek, amelyek intenzív fájdalom miatt akut appendicitist, kolecisztitist, szívizominfarktust stb. Szimulálnak.

Mint már említettük, a herpes zoster kiütések mindig az idegrostok mentén helyezkednek el, és az egyoldalú lézió különösen jellemző, ami egy vagy több szomszédos idegszál rostjai mentén jelentkezik.

Herpeszes övsömör lehet lokalizálni a bőr bármely részén, azaz. bármely ideg befolyásolható. Kedvenc helye - a fejbőr, a homlok, a szemkörnyék és az arc, az okcipitális régió és a nyak, a mellkas, a has, a váll, a csípő és a fenék más része.

A száj nyálkahártyájának izolált elváltozása ritka, míg egyoldalú, ami megkülönbözteti a herpes zostert az egyszerűtől. A kitöréseket olyan idegi jellegű fájdalmak kísérik, amelyek gyakran megelőzik a kiütéseket. A vesék az ég, az arc, az ajkak, a nyelv nyálkahártyáján helyezkednek el.

A legnagyobb veszély a folyamat lokalizációja a szemkörnyezetben (herpes zoster ophtalmicus), néha a szaruhártya és a panophthalmia fekélyesedéséhez vezet. Gyermekeknél általában nem észlelhető súlyos szemkárosodás. Egyéb súlyos szövődmények közé tartozik a trigeminalis vagy az arc ideg parézise és a halláskárosodás. A betegséget bonyolítja az agyhártyagyulladás (herpes zoster meningitidem). agyvelőgyulladás.

A vírusfertőzés megnyilvánulását fertőző betegségek, mérgezések, anyagcserezavarok, vérbetegségek, neuropszichológiai fáradtság, hűtés, fizikai trauma segítik elő. A folyamat gyakran fordul elő és romlik a hideg évszakban (tavasszal és ősszel). Találkozni minden korú emberekkel, a zsindely ritkán fordul elő kisgyermekeknél.

Gyenge vagy súlyos betegségben szenved, gangrenózis alakulhat ki, ezekben az esetekben a fekélyek a kiütés helyén hagyják a hegeket, így a hegek maradnak.

A Herpes zoster rendszerint mentelmi jogot hagy maga után; a relapsusok nem figyelhetők meg. Azonban súlyos betegségben szenvedő betegeknél a betegség (rák, leukémia, AIDS) hirtelen csökkenésével jár együtt, a betegség újraindulása és általános formái jelentkezhetnek.

A diagnózis. A diagnózis alapján jelenlétében érzetek mentén idegek ágak, kombinálva a megjelenése jellemző herpeszes csoportosítva hólyagok erythemás ödémás háttérben lineárisan elrendezett kialakításának megfelelően a neurális struktúrák.

Egy egyszerű buborék eltávolító- és orbánc övsömör jellemzi kisugárzó fájdalom, hogy megelőzik, és gyakran jár együtt kiütések és lineáris elrendezése neurális szegmens csoportosítva vezikulumok.

Ismeretes, hogy vírusos bőrbetegségek fordulnak elő nem-HIV-fertőzötteknél, de az AIDS-betegeknél ezek a bőrbetegségek sajátos sajátosságokkal rendelkeznek. A herpes simplex (Herpes simplex) előfordulása növekszik az immunhiányos betegek növekedése miatt, a HIV-fertőzöttek körében 25%. A HIV-fertőzött betegek többségében a herpesz-recidíva epizódjainak időtartama és száma nem különbözik a normál immunitású betegekétől. Az epizódok száma és azok időtartama drámaian megnő, ha a CD4 + limfociták száma 50 μl-1 alá csökken.

Szerint a diagnosztikai kritériumok AIDS, krónikus fekélyes herpesz (fekélyek a bőrön és a nyálkahártyákon, ami már több, mint 1 hónap) szerepel a hivatalos listán opportunista fertőzések AIDS. A bőr herpeszes léziói néha az AIDS első tünetei lehetnek. A herpes simplex klasszikus formája a gyorsan regresszív betegség.

A HIV-fertőzött kiütés általában lokalizált nyálkahártya a száj, a nemi szervek, a végbélnyílás területén, számos különböző elemek, és még vysypnyh dissimination folyamatot. A kiütést gyakran bonyolítja fájdalmas, számos fekély kialakulásával. Számos relapszusra jellemző, sőt állandó remissziós áramlás nélkül is. A kiütés terjedhet a nyelőcső nyálkahártyájára, a hörgőkre. A genitális területen kiütések szinte mindig visel fekélyes jellegű, fekélyek elég nagy méretű (10-20 cm átmérőjű), szélük policiklusos, és hasonlóak a „megfékezésére”, nem tartoznak a hámosodása, mely súlyos fájdalom. Ha a homoszexuálisok fekélyei a perianalis régióban lokalizálódnak, és nem gyógyulnak, akkor herpetikusnak tekinthetők. Így reaktiválódását herpes simplex vírus a háttérben immunhiányos kialakulásához vezet a HIV-fertőzött, krónikus fekélyes herpesz -A nagy méretű fekélyek nem gyógyulnak hetek, hónapok, évek.

Általánosított formában herpesz jellemzi disszeminált kitörések formájában hólyagok és pustules, gyakran egy vérzéses komponens, azzal hiperémia a periférián az elemek. Az elemek (csoportok) tipikus herpetikus kialakulása nincs. A kiütés az egész bőrre és a nyálkahártyára terjed. A generalizált herpesz általában a máj, a tüdő, a gyomor-bél traktus, a központi idegrendszer károsodása kíséri.

Így a HIV-fertőzött betegeknél a herpesz fertőzésnek a következő klinikai formái vannak:

 • -Visszatérő herpesz
 • -Krónikus fekélyes herpesz
 • -Herpetikus szájnyálkahártya-gyulladás, pharyngitis
 • -Herpesz esophagitis
 • -Herpetikus proctitis

A differenciál diagnosztikájában krónikus fekélyes herpesz végzett övsömör, impetigo, ecthyma, szifilisz, gombás fertőzések, toksikodermiya.

Herpetikus fertőzés diagnosztizálása:

Herpes simplex kezelése:

Lokalizált formák: Acyclovir 0,2 × 5-szor naponta, vagy 0,4 × 3 p. Naponta -10 nap, ha 10 nap elteltével nem következik be epitelializáció, az acyclovir injekciót a vénába.

Általánosított formák: Acyclovir 10 mg / kg IV 8 óránként -10-14 nap, vagy nyúl-15 mg / kg iv naponta egyszer 10-14 napig.

Az acyclovir helyett famciklovir vagy valaciklovir alkalmazható. Helyileg adjon ki egy 5% -os krémes Zoviraxot.

Tinea gyakran elég az első tünete a HIV fertőzésnek, úgy tűnik, egy évvel korábban, mint a candidiasis és a "fibrous leukoplakia" a szájüreg. A zsindelyek relapszái igazolják a betegség átalakulását a terminális fázisú AIDS-fázisban. A herpes zoster klinikai képe az AIDS-betegek körében változó: a könnyű, lokalizált formáktól a nagyon súlyos, széles körben elterjedt kiütésekig. A kiütés általában lokalizálódik, általában két vagy több dermatómában. A fő hangsúly mellett az új kis méretű foci gyakran egymás mellett jelenik meg. A hányás 2 héttel a kiütés előtt megjelenik, és intenzív égő karakterrel rendelkezik. A sérülések helyén hegek keletkeznek. kezelés

 • -Acyclovir 800 mg naponta ötször, 7 napig. Acyclovir iv 10 mg / kg naponta háromszor.
 • -Valaciclovir 1000 mg 3 r. naponta -7 nap
 • -A Famciclovir 500 mg naponta háromszor 7 napig
 • -Foscarnet: 40 mg / kg 8 óránként -7 naponta (ha az acyclovir nem hatékony).

Ön is érdekelt

A herpesz a bőr és a nyálkahártyák vírusos megbetegedése. A fertőzés egy beteg vagy vírusos hordozó okozza.

A herpesz típusai:
• Herpes simplex (I. típusú herpesz);
• nemi herpesz (II. Típusú herpesz);
• Herpes zoster (övsömör).

Herpes simplex

Ez a betegség újszülött korból következik be. Gyakran a fertőzést anyáról gyermekre továbbítják. A gyermek egészségének gyengült állapota elősegíti a fertőzés bejutását a szervezetbe. A vírus főként az ajkak és a nyálkahártyák bőrét érinti, beleértve a szájüreget is (szájgyulladás, fogínygyulladás, stb.).

A betegség gyakran ismétlődik és a súlyos exacerbáció (tavasszal és ősszel) szezonális jellege jellemzi, gyakran más betegségek, például krónikus adnexitis, bronchitis, peptikus fekély stb. Hátterében is.

A herpes simplex fő tünetei

Páciens vizsgálatakor és megkérdőjelezésénél a következőket azonosítják:
• viszketés;
• áttetsző tartalmú buborékok, amelyek később homorúvá válnak és elszakadnak. Leggyakrabban az ajkak és az orr nyálkahártyáján helyezkednek el;
• általános rossz közérzet;
• fokozott testhőmérséklet.

Genitális herpesz

A genitális herpesz a genitáliákon, a végbél alsó részének nyálkahártyáján, a húgycső alsó részében fejlődik ki. Az ilyen típusú vírus átvitelének módszerei a kontaktus, a csepp, a transzplacentus és a nem. Leginkább beteg nők. A gyakori exacerbációk csökkent immunitást mutatnak. A menstruáció, a terhesség és az alkoholfogyasztás is idézi elő őket. Az inkubációs idő 1-10 nap.

A tudományos kutatások szerint a világ lakosságának mintegy 90% -a fertőzött herpesz fertőzéssel, egyes esetekben egyszerre több vírus törzset észlelnek.

A genitális herpesz főbb jelei

A beteg vizsgálata és megkérdőjelezése után a következőket találja:
• olyan tiszta vagy véres buborékok,
Nyitott 2-4 nap után, és süllyedő fájdalmat képez, amely kiszárad és apró. Ezek elsősorban a külső nemi szerveken helyezkednek el;
• viszketés, égetés;
• rossz közérzet;
• fokozott testhőmérséklet.

Herpeszes övsömör

Ez a vírus okozhat csirke poxot, a testben marad évek óta és hirtelen aktívabbá válik. Gyermekek, akik közvetlen kapcsolatban állnak a herpesz zosterrel szenvedő betegével, néha csirkehimlő (csirke pox) alakulnak ki. Először is, a vírus befolyásolja az idegszövetet. A betegséget a kontaktlencse és a levegőben lévő cseppek továbbítják. A herpes zoster rendszerint nem fordul elő, de a HIV-fertőzés hátterében is előfordulhat.

A herpes zoster fő tünetei

Páciens vizsgálatakor és megkérdőjelezésénél a következőket azonosítják:
• Súlyos rossz közérzet, fejfájás, intercostalis neuralgia stb.
• a testhőmérséklet emelkedése;
• viszketés;
• csoportosított hólyagok, amelyek tiszta, majd gonosz vagy véres tartalmúak, leggyakrabban az interkostális idegek mentén helyezkednek el;
• megnagyobbodott nyirokcsomók.

A herpesz diagnosztizálása

Amikor az első tünetek a herpesz vegye fel a kapcsolatot a szakértők - a terapeuta, bőrgyógyász, nőgyógyász, urológus. Az anyag a laboratóriumi vizsgálatok általában kiszolgálják tartalmat buborékok, kaparás egy seb felületén kialakított eltávolítása után buborékok a húgycső nyálkahártyájával, a hüvely falán, a méhnyak csatorna, a végbélben vagy vesz a beteg vérében az antitestek herpes simplex vírus (HSV).

Az egyszerű herpesz könnyebb áramlást (kevesebb szubjektív érzést), karaktert és lokalizációt eredményez a kiütéseknél. A herpes zoster más betegségekkel szembeni különbségei:

• A herpes simplex léziók körül nyílások és övsömör egyoldalú, mentén fekvő ideg fatörzsek; bőrkiütés is különböznek egymástól: a herpes zoster, nagyobb buborékok összeolvad, általában alkotnak kiterjedt elváltozások a bőr; a hólyagok tartalma gyakran véres, a fájdalom jelentős;

• orbánc a duzzanat és vörösség egyértelmű határokat, hangsúlyosabb, azzal jellemezve, perifériás növekedés, láz és nem a neuralgikus fájdalmak.

A herpesz szimplex higiénia megelőzésére figyelni kell: kerülje a kapcsolatot azokkal az emberekkel, akiknél a herpesz külső jelei, a véletlen szexuális kapcsolatok, az óvszer használata a nemi közösülés során. A vírusfertőzések megelőzésére nagy jelentőséggel bír az immunitás erősítése.

Herpes kezelés

Szükséges az A, C, E, cinkkel gazdagított étrendhez. Ne igyál alkoholt, kávét, ajánlott leszokni a dohányzást, mivel mindez csökkenti az immunitást. Nagyon hasznos, hogy igyon gyógyteákat vese nyár és nyár ajánlott csalán, édesgyökér, útifű, kakukkfű, orbáncfű és a menta. Nagyon hasznos, ha rendszeresen fogyaszt herpes méhészeti termékek - méz, virágpor, pollen, virágpor, méhpempő. A test védelmének megerősítése elősegíti a keményedést.

A herpes zoster tünetei és kezelése, valamint a herpesz zoster okai felnőtteknél

A Tinea meglehetősen súlyos betegség az idegrendszeri elváltozásokkal. Bizonyos esetekben könnyen kezelhető, másokban a kezelés után a személy véglegesen megszabadul a problémától, és bizonyos herpesz zoster komoly szövődményekhez vezet. Az alábbiakban megfontoljuk, hogy a herpesz zoster hogyan jelenik meg a test különböző részeiben, meg fogjuk deríteni, hogyan kezeljük a herpesz zostert és beszéljünk e betegség okairól és következményeiről. És először fontold meg, milyen zsindelyek vannak.

Mi a zsindely?

Ahhoz, hogy megértsük, mi a herpesz zoster, meg kell fontolnunk annak okait. A herpes zoster kórokozója a 3. típusú Herpes simplex vírus, a Varicella zoster. A herpeszvírus törzse behatol a szervezetbe már a gyermekkorban és varicella okoz. Miután a beteg megbetegedett egy csirkehimlővel, a vírus örökre a szervezetben marad. És a jövőben bizonyos körülmények között felnőtteknél vagy gyermekeknél visszatér, és övsömöreket okoz, ha a gyermek korábban már volt a bárányhimlő.

A zsindely egy visszatérő herpesvirus típusú 3 vírus, amelyet herpes zosternek vagy herpesz zosternek hívnak. A testben különböző lokalizációjú, vagy kitörés nélküli kiütésként manifesztálódik, és az organizmus ezen rendszereinek neuralgikus elváltozásaiból fakad.

A herpes zoster inkubációs ideje évekig tarthat. A herpes zoster leggyakrabban ötven-nyolcvan év alatt az időseknél észlelhető, a herpesz zoster több mint hatvan százaléka jelentkezik. A herpes zoster legfeljebb húsz év alatt a megnyilvánulások kevesebb mint tíz százaléka.

A herpes zoster megnyilvánulásának okai

A herpes zoster okai mindig összefüggenek az immunrendszer instabilitásával. A relapszusok sok okból következnek be, de mindig jelzik a mentesség képtelenségét, hogy elnyomják a vírust a szervezetben. Amikor egy személynél herpesz zoster van, az emberi test folyamatos immunválaszt szünteti meg. Vagyis a vírus egész életében elnyomja, amíg a védekező mechanizmusok meg nem szűnnek.

Ebben a tekintetben az övsömör vizsgálatakor a visszaesés okai a depressziós immunrendszerhez kötődnek. Nézzük meg azokat az okokat, amelyek a zoster vírus immunitásának és aktiválásának meghibásodásához vezethetnek:

 • radioterápia és radioterápia;
 • Rák és onkológiai nevelés;
 • az átadott sebészeti beavatkozások;
 • HIV vagy AIDS;
 • szervátültetés;
 • Olyan antibiotikumok és gyógyszerek befogadása, amelyek megölik az immunrendszert;
 • depresszió és stressz;
 • túlhűtés vagy túlmelegedés.

Az immunrendszert elnyomó emberek - például az AIDS, az antibiotikumok vagy a szervátültetések - elnyomóinak nyilvánvaló okai mellett az immunitás gyengülhet még stresszes helyzetekben is. Tegyük fel, hogy sokan tévednek a temperálásnál, amikor kontraszt zuhanyoznak és nagy hőmérsékleti tartományt választanak. A testhőmérséklet éles változása olyan stressz hormont termel, amely befolyásolja az immunrendszer működését. Annak érdekében, hogy az immunrendszer elnyomja a munkát, ki kell zárni minden olyan létfontosságú tevékenységet, amely az immunitás tesztelésére irányul.

Az orvosok nem találtak olyan okokat, amelyek a herpesz zostert okozzák más személyben, mint a test védő funkcióinak csökkentése. Ezért a herpesz zoster esetében csak egy oka van, és sokféle módon lehet okozni.

A temperálás során, különösen a rendszerben, ne csökkentse a vízhőmérsékletet 22 fok alatt, és ne emelje fel 39 fok fölé. Ha betartja ezt a tartományt, az immunitás erősebb lesz, és ha erősebb kontrasztot eredményez, az immunitás fokozatosan elnyomódik.

A herpes zoster tünetei

A herpes zoster tüneteit két formára kell bontani - tipikus megnyilvánulások és atipikus formák. Kezdetben megvizsgáljuk, hogyan jelenik meg a zsindelyek normális iránya, majd elemezzük az atipikus megnyilvánulások eseteit. És aztán láthatja, hogyan néz ki a herpesz zoster, amely a test különböző részein lokalizálódik.

A herpes zoster tipikus megnyilvánulása

Az első szakasz a prodromális időszak. A herpes zoster tünetei a prodromalis állapotban két-négy napig megfigyelhetők. Ugyanakkor kezdődik az idegi zóna idegi jellegének fájdalmas érzése, ahol később megjelenik a herpeszes kiütés. Problémák léphetnek fel a gyomor-bél traktusban, 39 fokos hőmérsékletre emelkednek, és a regionális nyirokcsomók fokozódhatnak. A herpes zoster megnyilvánulásának megkülönböztető jellemzője az idegterület, amikor a vírus megkezdi tevékenységét.

A második szakasz a kiütések fázisa. A kiütés egymástól távoli távolságra jelenik meg. Ebben a szakaszban a különböző méretű buborékok körülbelül 2-5 mm-t tesznek ki. Először csak vöröses foltoknak néznek ki, és három vagy négy nap elteltével a foltok a herpesz zosterre jellemző buborékokká alakulnak, vagy más néven hólyagok. A hólyagok tipikus megnyilvánulásával valami hasonlít a herpeszre, a száj és a száj színeire.

A harmadik szakasz a kéregalakítás. Körülbelül két héttel a megfelelő kezelés után a herpes zoster tünetei a bőr gyógyulása felé közelednek, de a neuralgikus tünetek továbbra is fennállnak. A hólyagok alatt egy új bõr formálódik, és a herpeszes vezikulák fokozatosan lezáródnak, kezdik kiszáradni és leesni. A bőrön található kortikális alakzatok leesése után alig észrevehető pigmentfoltok.

Herpes zoster atipikus tünetei

A herpes zoster és atipikus áramlási formák jeleit a következő típusok fejezik ki:

 1. Könnyű vagy abortifaciens forma. Ezzel a formával nem jelenik meg buborékkiütés a hólyagok formájában, de a neuralgia továbbra is fennáll.
 2. Súlyos vagy gangrenális alak. Gyakran súlyos immunhiányos állapotban nyilvánul meg, és fokozott kiütés jellemzi, ami a mozgás folyamatosan változó lokalizációját jelenti. Ezt kifejezik az új kiütések állandó megjelenése.
 3. Buborékforma. A hólyagok megnagyobbodnak, csoportosulnak és a kiütések nagy kiterjedésű területét képezik.
 4. Általánosított forma. Az immunrendszer rendellenes rendellenességei tipikus bőrkiütések után a herpesz zoster kezdi befolyásolni a bőr és a nyálkahártyák nagy területeit.
 5. Bullous forma. Ez a forma a hólyagok kombinációjával fejeződik ki, amelyek egy nagy papulával szomszédosak.

A zsindelyek kezelése előtt meg kell győződnie arról, hogy ő ő. Bár a herpes zoster nem ad nyilvánvaló tüneteket annak megállapítására, hogy a betegség nem lehetséges, mert a neuralg tünetei utalhatnak más betegségekre.

A zsindelyek különböző helyeken jelennek meg

Az alábbi képen látható a herpesz zoster a testen, a kilátás pedig hátulról. És a 2-es fotón is láthatja, hogy a herpesz zoster a testet hogyan, hanem a mellkas felé fordítja. Ez a zoster leggyakoribb lokalizációja, amely általában a bordák régiójában nyilvánul meg, és befolyásolja az interkostális idegeket.

Az alábbi fotókban a 3. és a 4. szám megmutatja, hogyan jelenhetnek meg az övre az övre. Ez az egyik gyakori lokalizáció. Ha egy személy fertőzött, a vírus, amely megrázta az arc ideg visszatér. Ebben az esetben az övsömörek kiütéseket okozhatnak az arc minden területére, beleértve a füleket, az orrát, az arcokat, vagy a homlokán átmenő szemeket.

Az 5. és 6. ábrán látható képek azt mutatják, hogy a zsindelyek hogyan hatnak a derékrészre. És a baloldali fotó atipikus formát mutat.

A 7-es képen a zsinegek megjelentek a nyakán. És a 8. fotón a zsinórok láthatók a fején.

A fényképen, a 9. sz. Alatt, a herpesz zoster gyengesége van. És a 10-es számú képen látható a zsineg a lábán.

Ezek a herpes zoster leggyakoribb lokalizációi, de nem minden. A herpes zoster előfordulhat mind a nemi szerveken, mind a fenéken és a nyálkahártyán. A herpes zoster számos klinikai esete a szem környékén, amikor a herpeszvírus utóbb a szem idegességére hat, ami herpeszet okoz a szemen. A nyakra vagy a lábra gyakorolt ​​herpetikus visszaesések azonban ritka jelenségek, valamint a herpes zoster fejfájásainak megnyilvánulása. De mégis, a leggyakoribb tünetek akkor jelentkeznek, amikor a herpeszvírus fertőzi az intercostális idegeket, és ezáltal a bordák régiójában ismétlődik a test.

Herpes zoster kezelése

A herpes zoster kezelés komplex immunstimuláló, vitaminos és antivirális terápiát jelent. Ezenkívül a herpesz zoster kezelése felnőtteknél nehezebb lehet, mint a serdülőknél, ami bizonyos esetekben kezelés nélkül is átadhatja a betegséget.

A herpes zoster kezelését azonnal az elsődleges tünetek megjelenése után kell elvégezni. A zsindelyekkel a kezelési terv célja, hogy megszabaduljon a kiütések tüneteitől, csökkentve a szövődmények kockázatát és az immunrendszert. Annak szükségessége, hogy a vírus időben történő kezelését és a vírusnak a bordák területén lévő herpesz formájában lévő vírus gyors elnyomását a testen végezze el, célszerű elkerülni a posztterpés neuralgiát. Ami gyakrabban jelentkezik intercostális neuralgiának, a betegség kialakulásával az intercostalis idegen át, ellentétben a herpes zoster megnyilvánulásával a nyakra vagy a lábra.

Betegtájékoztatási terv

Vegyük fontolóra, mint gyógyítani a zsindelyt, komplex gyógyszeres terápiát alkalmazva:

 1. Vírusellenes szerek helyi alkalmazáshoz. A herpesz fertőzés minden megnyilvánulásával együtt szedett gyógyszerek egyik fajtája antivirális szer. A herpes zoster helyi vírusellenes gyógyszerekkel való kezelése segít gyorsabban leküzdeni a kiütést. Az értékes eszközök közül - Acyclovir, Zovirax és Panavir.
 2. Vírusellenes a lenyeléshez. Természetesen a zsindelyek gyógyítása érdekében nem elegendő egyszerűen megkenni, és vírusellenes tabletták formájában kell venni, mivel cselekedeteik hatékonyabban küzdenek a vírus ellen belülről. A tablettákat gyakran felírják - Acyclovir, Valtrex, Famvir, Valaciclovir.
 3. Fájdalomcsillapítót. A fájdalom elleni küzdelem érdekében a nem szteroid gyulladáscsökkentők (nem szteroid vírusellenes szerek) előírásra kerülnek, nem csak a fájdalmat elnyomják, hanem gyulladást is enyhítenek. A fájdalom tüneteinek leküzdésére gyakran előkészítik a lidokain alapú kenőcsöket is. A nem szteroid gyulladáscsökkentők közül a következő gyógyszerek azonosíthatók: Nimesil, Meloxicam és Naproxen.
 4. Antihisztaminok. Az antihisztaminok alkalmazása szükséges a viszketés enyhítésére, ami nagyon súlyos lehet. Nem számít, ha a tünetek a kiütések jelennek meg a nyakon, a láb vagy a test, a bőr lesz beteg a legkisebb érintésre és karcolja ez nem fog működni. Antihisztamin hatóanyagokat kell felosztani - Tavegil és Suprastin.
 5. Vitamin kezelés. A szövetek aktív elpusztításának megakadályozása érdekében a B-vitaminokat írják elő. Egyéni kezelési módszerrel tabletta vagy injekció formájában lehet őket előírni. A szövetgyógyítás mellett a vitaminterápia gyógyszerekként is kombinálva érzéstelenítő hatású.
 6. Antibiotikumok. Ha pyoderma fejlődik vagy bakteriális fertőzés következik be a zsindellyel együtt, akkor gyakran antibiotikumokat, például gentamicint, tetraciklinet vagy oxacillint írnak elő.

Egyidejű terápia

A herpes zoster kezelésére emberekben a terápia egyéni megközelítést jelent, mivel a vírus a szervezet más patológiáival párhuzamosan képes immunhiány vagy más fertőzések formájában. Ezért csak a kezelőorvosnak kell kezelni.

Nézzünk meg néhány más terápiát, amelyek erre vagy erre az esetre ajánlottak a herpes zoster visszatérésének leküzdésére:

 1. Fizioterápiás. A fizioterápiás kezelés mind a vírus elleni küzdelemre, mind pedig a kiütések kezelésére irányul, hogy azok ne terjeszkedjenek. A fizioterápia herpes zoster módszereinek leküzdése érdekében UV (ultraibolya sugárzás) és UHF (magasfrekvenciás elektromágneses mezőknek való kitettség).
 2. A kiszáradás kiütésének helyi kezelése. Annak érdekében, hogy a kiütések gyorsabban gyógyuljanak, tanácsos segíteni őket ebben. Ehhez javasoljuk, hogy kenje meg a helyet cink-kenőccsel vagy zöldekkel.
 3. Speciális étel. A herpes zoster kezelésénél gazdag vitaminkészítmény, jó fehérje és nyomelemekkel telített ételeket tartalmazó táplálék szükséges. Az étrendnek hozzá kell adnia a tenger gyümölcseit, tejterméket, zöld teát, hüvelyeseket, zöldségeket és gyümölcsöket.
 4. Az interferonok. Annak érdekében, hogy segítse az immunrendszert a vírus elleni küzdelemben, az interferonokkal szembeni immunitás fenntartása ajánlott.

A fenti kezelési módok mellett lehetőség van a Cyclophorone intramuscularis vagy Ribavirin intravénás beadására. És hogy eltávolítsák a test mérgezését az intravénásan áttört öt százalékos glükóz és a Ringer-féle oldat együttesen kibocsátott diuretikumokat. Ha álmatlanság vagy szorongó állapot áll fenn, az orvos elrendelheti az altatót.

A herpes zoster prophylaxisa a Varicella Zoster vírus elleni védőoltást jelenti. Jellemzően a vakcinát olyan felnőttek számára mutatják ki, akik nem találkoztak a vírussal, azaz nem szenvednek a bárányhimlővel gyermekként. Azoknál az embereknél is, akik a herpes zoster ismétlődése után intercostalis neuralgiában szenvednek, vagy azoknál, akik gyakran szenvednek a betegség relapsáiból.

A herpeszkárosodás lehetséges szövődményei és következményei

A herpes zoster következményeit nemcsak a postherpés neuralgia és a kiterjedt bőrterületek súlyos elváltozásai határozzák meg. A legsúlyosabb komplikációk általában az arcra, a nyakra, a szemre, de a lábra vagy a karra fordulnak elő, a herpesz zosternek kevésbé súlyos következményei lehetnek, de bizonyos esetekben a végtagbénulás is lehetséges.

Nézzük meg, milyen komplikációk jelentkezhetnek a herpesz zoster után:

 • amikor kialakul, a visszaesés vaksághoz vezethet;
 • a bőrterületek veresége után pyoderma lehet, amikor a kiütés elkezd feszülni;
 • a végtagok megfékezésének vagy a hozzájuk társuló idegrendszer területén néha bénulás fordul elő;
 • a szervezet belső rendellenességei olyan következményekkel járhatnak, mint a hepatitis, a meningoencephalitis, a tüdőgyulladás, a légzőszervi bénulás;
 • ha az arcideg elváltozásából megfosztott relapszus lehetséges ezen idegrendszer bénulása;
 • a terhesség alatt a nőknél jelentkező visszaesések a gyermek agyának vetéléséhez vagy patológiáihoz vezethetnek.

Tehát a herpes zoster okait és kezelését tekintettük, és összegyűjtöttük, érdemes emlékeztetni arra, hogy a jó immunrendszerű fiatalokban a betegség egyáltalán nem igényel kezelést. Ne felejtsük el, hogy a herpesz zoszter elsősorban herpesz, ami azt jelenti, hogy a relapszus kizárása érdekében gondosan kell megközelíteni az egészséges életmód kérdéseit és az immunrendszer egészének megakadályozását. Ezenkívül a herpeszes elváltozások megnyilvánulásával fennáll a más betegségek vagy a test egyedi tulajdonságainak veszélye, ami nem teszi lehetővé a szokásos kezelési módszerek alkalmazását. Ezért övsömlők esetén mind a tüneteket, mind a felnőttek és gyermekek kezelését egyénileg kezelik.

Herpes zoster, tünetek és kezelés felnőtteknél

A Herpes zoster rendkívül kellemetlen és meglehetősen gyakori vírusos betegség. A betegség tünetei a test különböző részein manifesztálódnak. Általában ez a személy, végtagok, nemi szervek, lumbális gerinc. Néha bőrkiütés alakul ki a bőr egyéb területein, de leggyakrabban az arcon.

Továbbá, ez a betegség bizonyos jelei vannak az idegrendszer károsodásának. A herpes zoster mellett a betegség kórokozója - a varicella zoster - gyermekeknél, valamint olyan betegeknél, akik korábban nem szenvedtek ilyen betegségben, csirkehimlő megjelenéséhez vezethet.

Mi ez?

A Herpes zoster egy sporadikus betegség, melyet a herpesvirus III típusú vírus (Varicella Zoster vírus) újraaktiválása okoz. A betegséget a bőr és az idegrendszer domináns bőrelváltozása jellemzi, súlyos szövődményekkel.

A varicella-zoster vírusai az emberi testbe való felvétel során gyorsan elterjedtek a vérben, a cerebrospinális folyadékban és az ideghéjban. A gerinc ganglionok idegsejtjeinél nyugodtan ott élnek ott. A túlzott hűtést, az insolációt, az alkoholfogyasztást, a fizikai és szellemi traumát, a hormonális ciklusokat - mindaz, ami csapást szenved az immunitás ellen, a betegség súlyosbodását idézi elő. Az idegrendszer sejtjeinek tropizmusával a varicella-zoster vírusok olyan betegségeket okoznak, amelyek gyakran a központi és a perifériás idegrendszer fertőző betegségei.

A varicella zoster élethosszig tartó titkos szállítását a hazánk lakosságának mintegy 20% -ában találjuk, akik gyermek-csirkehimlőként nyertek vissza. A szunnyadó vírus tünetmentes szállítása egész életen át tartható. A fő menedék a test idegsejtjei. Belső és / vagy külső hatások hatására a vírus aktívvá válik.

történet

Tinea az ősi időkben ismert volt, de önálló betegségnek számított. Ugyanakkor a csirkehimlő hosszú időn át gyakran alkalmazták a himlő esetében: annak ellenére, hogy a két fertőzés közötti klinikai különbség már az 1860-as években történt meg, a megbízható differenciálás csak a XIX. Század végén lehetséges.

A csirkehimlő fertőző jellegét Steiner bizonyította 1875-ben önkéntes kísérletekben. A csirke pox kapcsolatát a zsindelyek betegségeivel kapcsolatos előfeltevésekre először 1888-ban von Bokay készítette, aki a herpesz zosterrel való érintkezés után megfigyelte a gyermekek csirkehimlő betegségét. Ezeknek az ötleteknek a megerősítését csak az 1950-es évek végén nyerték el, amikor T. Weller elkülönítette a kórokozóját mindkét klinikai fertőzéses betegtől.

Azonban a járványtani adatok bizonyultak a legmeggyőzőbbnek: a bárányhimlő előfordulása a zsindelyeknél jelentősen magasabb volt, mint a népesség átlagánál (a zsindelyeknél a fertőzés másodlagos kockázata magas). 1974-ben Takahashi és munkatársai a "vad" vírus gyengült Oka-törzsét kapták, és 1980-ban az Egyesült Államokban indították el a varicella vakcina klinikai vizsgálatát.

Hogyan fertőzhetek meg?

A herpesz zoster vírus nagyon fertőző (átadott), így könnyű terjedni személyenként a levegőben lévő cseppek, valamint a kontaktus a beteg bőrével. Ebben az esetben a folyadék behatol a szervezetbe, amely a hólyagok belsejében van, amely a csirkehimlővel vagy övsömörrel fertőzött epidermiszen képződik. Először fertőzött ember megbetegszik csirkehimlővel, amely után a vírus hosszú ideig fennmarad a szervezetben.

A herpes zoster formájában a betegség súlyosbodása számos izgatottsági tényező hatására következhet be:

 • csökkent immunitás, súlyos immunhiány;
 • citosztatikumok, kemoterápia, onkológiai betegségek;
 • autoimmun betegségek, patológiás rendellenességek a vérben;
 • stressz, sokk;
 • mérgezés, mérgezés;
 • elhúzódó hipotermia;
 • Idősebb kor (65 év felett).

A csirke pox a gyermekeknél gyakori betegség, míg egy olyan felnőtt, aki a történelemben előforduló epizódban szerepel, aktiválhat egy "alvó" vírust, ha kapcsolatba lép a gyermekkel. A herpes zoster a 10 éves kor alatti gyermekeknél csak az immunrendszer sejtjeinek veleszületett rendellenességeinek, valamint az élet első hónapjaiban átadott bárányhimlő esetében fordulhat elő.

A herpes zoster fertőző?

Ha a gyermekkori kapcsolattartó személynek bárányhimlő volt, és erős immunitást fejlesztett ki, akkor a herpes zoster fertőzésének kockázata gyakorlatilag minimálisra csökkent. Azokban az emberekben azonban, akik korábban nem csirkehólyagot szedtek, a zsindelyes pácienssel való kapcsolat vezethet csirkehám kifejlődéséhez. Különösen ez a kockázat a gyermekek és felnőttek esetében 50 évig alacsony immunitás után.

Meg kell jegyezni, hogy a herpesz zoster fertőző a herpeszkitörések során. A gyógyulás és a kéreg képződésének időszakában ez a betegség már nem veszélyes.

Akár újra lehet beteg?

A bárányhimlő vírusa, amely bejut az emberi szervezetbe, csirke poxot (csirke pox) okoz. Visszaszerzés után azonban ez a vírus nem szűnik meg, de latens állapotban marad az emberi testben. Ez a vírus aszimptomatikusan rejtőzik az idegsejtekben a gerincvelő hátsó gyökereiben.

A vírus aktiválódása akkor jelentkezik, ha a szervezetnek olyan expozíciója van, amely hozzájárul az immunitás csökkenéséhez. Ebben az esetben a betegség ismétlődik, de nem csirke pox formájában, hanem övsömör formájában. Általános szabályként a zsindelyek ismételt megnyilvánulása a jövőben nem figyelhető meg. Normális egészségi állapotban szenvedő betegeknél a herpes zoster visszaesése az esetek 2% -ában fordul elő.

A herpes zoster visszaesésének tíz százaléka figyelhető meg az alábbi patológiák jelenlétében:

 • HIV fertőzés;
 • AIDS;
 • onkológiai betegségek;
 • diabetes mellitus;
 • limfocita leukémia.

Ebben a tekintetben a betegség megismétlődésének kockázatának csökkentése, valamint a herpes zoster 2006 óta történő megelőzése érdekében a Varicella-zoster vírus elleni oltóanyagot felszabadították. Ez a vakcina jó eredményeket mutatott, csökkentve ezzel a betegség kialakulásának kockázatát 51% -kal.

Felnőttek herpesz zoster tünetei

Ahogyan a betegség tünetei kialakulnak, az függ az immunrendszer állapotától. Minél gyengébb a védelem, annál élénkebb a vírus hatása. A súlyos formákra jellemző a necrotikus területeknek a mély hegekkel való megjelenése, ami rontja a megjelenést.

Leggyakrabban a törzs bőrét érintik, és ritkábban a végtagok. A kitöréseket fájdalmak kísérik, amelyek gyakran a természetben rejtve vannak. Az egyik oldalon vannak elhelyezve.

Kezdeti időszak

Prodromal, általános rossz közérzet, eltérő intenzitású idegi fájdalom jellemzi, átlagosan 2-4 napig tart:

 1. fejfájás
 2. Subfebrile testhőmérséklet, ritkábban láz, akár 39 ° C-ig
 3. Hidegrázás, gyengeség
 4. Dyspeptikus rendellenességek, gastrointestinalis zavarok
 5. Fájdalom, viszketés, égés, bizsergés a perifériás idegekben a környéken, ahol kiütések lesznek.
 6. Leggyakrabban akut folyamattal fájdalmasak és a regionális nyirokcsomók fokozódnak.
 7. Súlyos esetekben késleltetheti a vizeletet és más rendellenességeket egyes rendszerek és szervek esetében.

A hőmérséklet csökkenése után egyéb gyakori mérgezési rendellenességek is gyengülnek.

Kiütések

A herpes zosterre jellemző kiütések ideje. A kiütés tünetei és jellege a gyulladásos folyamat súlyosságától függ. Először is, a bőrkiütések megjelenése foltok rózsaszín foltok 2-5 mm méretű, amelyek között marad az egészséges bőr.

 1. A betegség tipikus formájánál a kicsi, szorosan összeválogatott hólyagok, az áttetsző szeros tartalmú hólyagok kerülnek a helyükre a következő napon, ami 3-4 nap után zavaros lesz.
 2. A herpesz gangreneos, súlyos formájával a hólyagok tartalma vérkeverékkel, fekete színű lehet. A herpeszkibocsátások hullámos úton vannak, mint a bárányhimlő, vagyis pár nap múlva, hogy hólyagos elemekkel friss bőrkiütéseket jelenítsenek meg. A buborékok úgy tűnnek, hogy egyik helyről a másikra mozognak, körülvéve a testet, és így a betegség nevét.

Amikor a fény egy formája gyulladásos folyamat az átalakulás bőrcsomók a gennyes pattanások nem képződik, és fekély nem fordul elő, és lehet egy megnyilvánulása herpes csak neurológiai - fájdalom nélkül kiütés, különben ez az úgynevezett herpeszes neuralgia és gyakran összetévesztik tüneteinek bordaközi neuralgia, osteochondrosis vagy szívfájdalom. Ezért nem megfelelő kezelést lehet előírni.

A héjak képződési ideje

Általában 14-20 nap elteltével a kiütések helyén krémek keletkeznek. Az egész erythemás háttér, vagyis a hólyagok elhelyezkedése fokozatosan sápadtvá válik, kiszárad, és a sárgásbarna héjak eltűnnek, kevés pigmentációt vagy depigmentációt hagyva.

A fájdalom a herpesz zoster félelmetes tünete

Amikor egy betegnek van egy betegsége, mindig fájdalmat észlelnek, amelynek intenzitása alig érzékelhető a fájdalmas, debilitáló betegek köré, amelyek rövid időn belül megállnak a gyógyszerek hatása alatt. Leggyakrabban fájdalom jelentkezik a bőrön jelentkező kiütések területén, az érintett idegeknek megfelelően. A fájdalom intenzitása nem mindig felel meg a bőrön jelentkező kiütések súlyosságának.

A súlyosbodás abbahagyása után a betegek 10-20% -a alakul ki postherpetikus neuralgiában, melyben a fájdalom sokáig - több hónapról néhány évre is fennáll. A fájdalmak a koponya idegeinek és a gerincvelő hátsó gyökereinek csigolyák ganglion vírusainak vereségével járnak együtt. A gerincvelő és az agy, valamint a kagyló elváltozásaiban a betegség súlyos tünetei szerepelnek. Amikor a vegetatív ganglionok érintettek, a belső szervek funkciója romlik.

Atipikus tünetek

A herpes zoster és atipikus áramlási formák jeleit a következő formák fejezik ki: