férgek

férgek - egy csoport gerinctelen állatok, amely három csoportba sorolhatók: laposférgek (galandférgek, sertés és szarvasmarha galandféreg), a fonálférgek (Ascaris, threadworm, Ostorféreg) és az Annelids (eső vagy őrölt).

Az annelidek leggyakoribb típusa földigiliszták vagy földigiliszták. Különösen rengeteg feltűnik az eső után a felszínre. A földigiliszták humuszban gazdag talajban élnek.

A laposférgek típusai a férgek parazitái - solitaires, sertés és szarvasmarha láncok, amelyek nagy kárt okoznak mind az emberekben, mind az állatokban.

A fonálférgek típusai szintén férgek paraziták, mint például a szaruhártyák, a hüllők, a pinwormok és mások. A legelterjedtebb emberi parazita az aszcarid.

Bár a földigiliszta, a galandféreg, az ascaris, a pinworm és a szikmár sok tekintetben különbözik a szerkezetük és az életük módjától, közös jelzéseik vannak. Ezért egyesülnek egy nagy csoportban - férgek.

Minden férgnek hosszúkás alakja van. Nincsenek lábuk és belső csontvázuk. Az izmok a bőrrel együtt egy dermális izmos zsákot képeznek a férgek között, amelyekben minden belső szervük megtalálható.

A coelenterátumokkal összehasonlítva a férgek összetettebbek. Ezért azt feltételezzük, hogy a Földön később keletkeztek, mint coelenterates. A férgek és coelenterátumok szerkezetének és fejlődésének összehasonlítása azt sugallja, hogy az állati birodalom történelmi fejlődésének folyamán a férgek az ősi coelenterátumokból származtak.

A féreg fajtái

A Glycera lat. A Glycera, az édesanyú férgek típusának képviselője, a polikádé osztályába tartozik. Glitzers aktív életmódot vezet, az óceánok és a tengerek alján.

Peskozhil vagy peskozhil pacific - lat. Az Arenicola, amely az évelő férgek típusának képviselője, a polikáciai osztályba tartozik. Peskozhy tengeri szabadon élő gerinctelenek.

A Convolot lat. A Convoluta, a flatworm fajta reprezentatív képviselője a turbaránusok osztályába tartozik. A Convolota egy ragadozó, szabadon mozgó gerinctelen állat.

férgek

férgek - különböző gerinctelen állatok. A férgek közé tartoznak a hosszúkás testű állatok, amelyek kifejezetten hasi és hátsó oldalát, valamint a test elülső és hátsó végét értik. A férgek teste bőr-izmos zsákba van zárva.

Minden férget típusokba osztanak:

• lapos;
• ciliáris;
Öv;
• Kerek;
• Gyűrű alakúak.

A férgek alakja és mérete nagyon változatos. A legtöbbjük hosszúkás, fonálszerű és kissé lapos, szalagszerű, vagy hengeres, kerek és gyűrű alakú, keresztmetszetű kör alakú. A test mérete is nagymértékben változik: mikroszkopikusan kis formák (roundworms) fordulnak elő, és több méter hosszúak (leghosszabb vonal).

A lapos férgek teste két oldalán szimmetrikus, a fej és a farok részei egyértelműen hangsúlyosak, a nagy képviselőkben a test erősen lapos. A laposférgeknek nincs légzőszervek és véredények. A gázcserét a test teljes felületén végezzük. A bőr izmossága egyrétegű epitéliumból és két réteg izomsejtből áll: gyűrűs és hosszanti izomzat.

A flatworms garatja a hasüregben található. A legtöbb fajban a bélcsalád vak, a szájnyíláson keresztül kommunikál a környezetgel. A férgek tápanyagai felszívódnak a környezetből, és a parazita férgeket kiszivárogtatják az áldozat testéből. A lapos férgek idegrendszere hosszanti oszlopok (hátsó, ventrális és laterális). Néhány síkférgek tapintócellákkal, egyensúlyi szervekkel és a kémiai szenzáció szervezeteivel segítenek ıket térben navigálni.

A legtöbb laposférgek hermafroditák. Ez azt jelenti, hogy mind férfi, mind női nemi sejteket fejlesztenek. De a féreg nem képes átitatni magát. Két férget préselnek egymásnak a hasi oldalak, és csomócsatornák (spermiumok) cserélnek, majd mindegyikük tojást rak.

A csillogó férgek ovális, lapított, gallérral hámozott epitéliummal. Cilia a férgek felszínén végzi el az érintés és a kémiai érzékelés funkcióját. Tengeren és édesvízben élnek. A csillogó férgek elülső végében érzékszervek vannak, a hasán szájnyílás van.

A bőr izmos táska gyűrű, hosszanti és átlós izmokból áll. A férgek bőrében elhelyezkedő mirigyessejtek sok nyálkahártyát szednek, ami segíti a férgek elcsúszását. Néhány ilyen sejt titokzatos nyálkát szitál, segít a férgek megölni a zsákmányt.

Ez érdekes.

A csirkeférgek hasnyálmirigyek, amelyek az emésztő enzimeket titkosítják. A férgek még rákot és puhatestűeket is megtámadnak, amit nem tudnak lenyelni. Ezután bevonja az emésztő enzimeket a testükbe, majd szopogatja a félig emésztett ételeket.

A csontozott férgek ugyanúgy szaporodnak, mint a laposférgek.

Minden tapeworm az emberek és az állatok parazitái. A tapewormok életciklusa több szakaszból áll, amelyek mindegyikénél a féreg megváltoztatja az élőhelyet vagy a fogadó helyet. A féreg tojások talajban vagy vízben fejlődnek, lárvák keletkeznek. A lárva kifejlesztéséhez közbenső gazda szükséges, amely hólyagos helminakká válik. Ezután a lárva be kell lépnie a fő gazda belsejébe, a lárvafej kibontakozik és a belek falához szívja. Felnőtt alakul ki.

A tapewormok testhossza elérheti az 1 mm-től 10 métert. A férgek teste szegmensekre van osztva, a fej a tapadókorongokkal az elülső végén helyezkedik el, a nyak a fej előtt van, amely rendszerint új szegmensekké változik. Emiatt a féreg nő. Minden szegmensben a féreg nemi szervezetei. A trágyázás keresztben, a féreg különálló szegmensei között megy végbe, és mindegyikben tojást képeznek.

A kerek féreg testének alakja megnyúlt, és a keresztmetszetben egy kört ábrázol. A szájnyílás a test elülső végében helyezkedik el, a bél pedig egyenes, a test hátulsó végénél végződik. A kerek féreg testét külsőleg egy sűrű kutikulával fedjük le. Között a kutikula és a bélben hosszanti izom és az jellemző négy akkord: a dorzális és a ventrális idegi fatörzsek akkord elrendezve két oldalán - az érzőidegek és kiválasztó csatornákat.

Ez érdekes.

Ahogy a növekedés nő, a kerekférgek kiöblitik a bőrt, és megváltoztatják egy újat. A kerek féreg, mint a többi, hermafroditák. Néha a lárvák a tojásból kinyílnak még akkor is, ha a féreg nemi szervezetei közé tartoznak.

A gyűrűférgek a leginkább szervezett férgek. A test gyűrűs, különálló szegmensekből áll. A gyűrűférgek, amint nőnek, nem dobják el a kutikulát, mint a kerek, a testével együtt növekszik. A testükön kitinus setae - primitív végtagok vannak. A gyűrűférgeket az izomzat összehúzódásával vagy sörtékkel mozgatják.

A bőrréteg alatt hosszanti és gyűrűs izmok. Az annelidek testüregje speciális folyadékkal van feltöltve. Egyenes bél, az emésztőrendszer át.

Ez érdekes.

A gyűrűférgeknél zárt keringési rendszer, amely gyűrűs hajókkal összekapcsolt dorzális és ventrális hajókból áll. Egyes férgek vörös vér, mások fehérvérrel, mások színtelenek.

Az annelids idegrendszere egy fej idegcsomóból és egy hasi idegi láncból áll. A féreg minden szegmense saját idegi csomóponttal rendelkezik. Néhány faj az Annel férgek szeme a fején, mások érzékeny sejtek a testükön, amelyek a szervei érintés és a kémiai érzés. A gyűrűférgek hermafroditák.

Az alvó férgek mindenütt, sóval és friss vízzel vannak a talajban. Egyes fajok vérszívó és paraziták.

férgek

A férgek az őseredetű gerinctelen állatok nagy csoportja, közös jellemzőkkel. A féreg teste hosszúkás, kétoldalú szimmetrikus. A testburkolatokat egy bőr-izomtömlő képviseli, amely hámból és izomzatból áll, amely különböző struktúrák képviselői eltérő szerkezettel rendelkeznek. A bőr-izmos vákban minden belső szerv véget ért. A férgek nem tartalmaznak igazi végtagokat.

A szabadon élő fajok friss és sós víztestekben, talajban élnek. A férgek között számos parazita forma létezik, amely a növények, állatok, emberek szervezetében él. Ezeket bélféregnek nevezik, és az általuk okozott betegségeket helminthiázoknak nevezik.

Az evolúció folyamatában a férgek az ősi coelenterátumokból származnak, és közbenső pozíciót foglalnak el a coelenterátumok és az ízeltlábúak között. A férgek szerkezete összetettebb, mint a coelenterátumoké. A férgek nem homogén csoportok, és háromféleképpen oszlanak meg: lapos, kerek és gyűrűs.

A lapos férgek a dorsal-ventralis irányban lapított testtel rendelkeznek, és nincs testüregük. Ezek közé tartozik a leggyakoribb osztályok csillószőrösek férgek (halhatatlan féreg), mételyek (trematoda máj, macska métely, Schistosoma), galandférgek (szarvasmarha galandféreg, galandféreg, galandféreg széles).

A kerek férgek különböznek a lapos férgektől, mivel elsődleges üregük folyadékkal van töltve. Ezért a kerekférgek típusának második neve elsődleges üreg. A test hosszúkás alakú, keresztmetszetben. Ez a típus osztályokba sorolható: fonálférgek, bélrendszeri, szőrös, rothadó. A fonálférgek legnagyobb csoportja a fonálféreg. A fonálférgek közül sok a paraziták életét az állatokban és az emberekben. Ez az ember ascaridje, vlazoglav, trichinella, gyermektulacs, horogfészek.

Ringworms (gyűrűk) - az elsődleges állatok egy típusa másodlagos testüreggel. Minden gyűrű jellemzője, hogy testük szegmensekre (gyűrűkre) van felosztva. Ezért a típus neve. Az annelidek testének másodlagos üregét epitéliummal béleljük fel, amely transzverzális szepát képez, így a szegmensek üregei egymástól elszigetelve vannak. A gyűrű típusok osztályokba sorolhatók: kisméretű sövényű, polycatetikus férgek és póréhagyma. A kicsi férgek leghíresebb fajai az eső féreg vagy földigiliszta. Az annelid típusához tartozó orvosi szivárgást régóta használják az orvostudományban.

Liszt férgek: mi az, hogyan termesztenek és mi ártanak

A lisztféreg a Hruscsak liszt lárvaforma, a nemzetségbe tartozó bogár Tenebrio és a család sötét és homályos. Homeland bogár a Földközi-tenger, de most mindenütt megtalálható. Tehát biztonságosan nevezhető kozmopolitnak.

Hogy néznek ki

A felnőtt rovar hosszában eléri 1,5 cm. A bogár színe fekete, fényes, barnás színű. A test lapos alakú.

Lárvák hívták az embereket kő csontok, jelentősen meghaladja a felnőtt ízeltlábúak méretét. Hosszuk 3-4 cm lehet.

A lárva csupasz, sárgásbarna színű, henger alakú. A sűrű kitit héja borítja, ami miatt nagy keménysége van.

A fejben vannak antennák, amelyek 4 szegmensből állnak. A pofa jól fejlett. A felső állkapocs bifurkált.

Három pár karmosított mellkasa van, a corpus hátsó szegmensében pedig két, függőlegesen elhelyezett hurok és egy puszta koponya van. Ezek az eszközök segítenek neki jól mozogni.

Hol élnek a férgek

A spekulánsok a tojásból származnak, amelyet a nőstény nagy mennyiségben helyez el. A tojások tojására a nõi pékségeket, liszt- és gabonatárolókat, malmokat választ.

Ezenkívül a madarak fészkei alatt gyakran megtalálhatók a lárvák, a galambokban vagy a csirkehordókban.

Ezeken a helyeken nőnek és fejlődnek 12 hónap, étkezési liszt, kukorica, korpa vagy sült kenyér. De nem megvetik és az állatok maradványait - száraz hullák madarak, rágcsálók, madár tollrészecskék stb.

Egy év múlva 4 mollát adnak át, majd kúpokká válnak, ahonnan a nyár közepén fiatal bogarak jelennek meg.

A lisztvírusok előnyei

A Kostyaniki, mint a felnőtt korbácsok, sokan csak kártevőknek tekintik. Azonban a csontok népszerűek a lelkes horgászok, madár tulajdonosok és kétéltűek.

A halászok kártevőket használnak csali vagy fúvókákként. A kemény héjú megakadályozza, hogy a lárva repülnek ki a horgot, és néhány nem-ragadozó halakat, mint a keszeg, bodorka, domolykó szívesen Peck ezen csali. Így a fogás kiváló a halászok számára.

Ezenkívül a lisztféreg tökéletes táplálék a kígyók, gyíkok, bizonyos típusú teknősök, tarantula pókok, skorpiók és más terrárium állatok számára. Ők is nagyon szeretik a madarakat.

A csirkék imádják ezeket a férgeket. Annak a ténynek köszönhetően, hogy a szeder 53% fehérjét, továbbá tartalmaz egyéb tápanyagokat - zsírok, kalcium, szénhidrátok, foszfor csirkékben növelte a lerakott peték számának javítása azok minőségét.

A mummák állandó keresletet élveznek a kisüzletekben. Sokan mindig vásárolnak, még készleteket is készíteni.

Hogyan készítsünk lisztet

Gyakran előfordul, hogy nagyszámú madár vagy más élőlény tulajdonosai pénzt takarítanak meg maguknak a tenyészgolyó férgeknek.

Ez jó alkalom arra, hogy mindig szabad fehérje forrása az ujjhegyedre.

Ezenkívül, figyelembe véve a Hruscsák termékenységét és a megnövekedett férgek iránti keresletet, további jövedelmet biztosíthatsz.

A férgek tenyésztése és tárolása üveg vagy műanyag tartályokban, élelmiszer-műanyag tartályokban, fém dobozokban lehet. Ha fadobozokat használnak, akkor be kell őket kötni, mert a lárvák rágcsálhatnak a falakon.

A tartályokat (ketrecek) szorosan zárva kell tartani, ugyanakkor biztosítani kell a légáramlást. A jó szellőzés érdekében számos kis átmérőjű lyuk van a fedélben. Beilleszthetsz finom hálós hálós hálót.

2-3 tárolót kell használni. Az egyik férgeket tartalmaz, a másik pedig a bogarakat.

A ketrecek elkészítése után a különböző gabonafélék, gabonafélék gabonafélék, zabbolyhéj, liszt, korpa és fűrészpor maradványaiból álló szubsztrátot öntjük bele. A keveréket 5 cm vastag egyenletes réteggel borítják.

Felöltöztették a pamutszövetet (időnként nedvesíteni kell), a papírból készült tartályokat tojásokhoz vagy vastag papírlapokhoz. Ezek alatt csontokat gyűjtenek.

Önnek is gondolnia kell itatók. Tekintettel arra, hogy a rovarok nem tolerálják a magas páratartalmat, és még mindig megfulladnak, az ivók kis buborékokból készülhetnek. A buborékok nyakán egy géz vagy gyapjú gyapjú van behelyezve, majd vizet öntünk. A buborékokat a hordozóba úgy helyezzük el, hogy elérjük a buborékok tetejét.

Amikor a ketrecek elkészülnek, a felnőtt Hruscsák családjait elhelyezik ott.

A tenyésztési ketreceket tiszta állapotban kell tartani, azokat rendben kell tartani. Az aljzat, amely a féreg fő étele, 3-4 héten belül meg kell változtatni.

A rovaroknak szükségük van napi takarmány. A felső öltözködéshez apróra vágott zöldségeket használnak - sárgarépa, karalábé, káposzta, cékla. Fehérje kiegészítőként öntheti az akváriumot.

A maradék élelmiszereket naponta távolítják el a ketrecből, hogy megakadályozzák a penész fejlődését.

Az emlősök körülbelül 8 héten belül születnek, a tojásoktól a női bogarak által.

A téglák megszakítás nélküli gyártásának támogatása segít bódítási folyamat. A tojás további elhelyezése érdekében szükségesek a pupa elhagyása után megjelenő felnőtt egyedek.

A bábozáshoz a legnagyobb lárvákat kiválasztják, és egy külön tartályba helyezzük egy hordozóval. A felső fedelet egy darab ruhával. Kostyaniki a bütykölési folyamat során nem szükséges.

A fiatal Hruscsákot, akik a püspöktől származnak, szintén 10 napig külön ketrecbe vannak ültetve, így a karpateje megreped. Aztán leülnek a felnőtteknek.

A tenyésztési házak otthonosak egész évben lehetségesek.

Milyen károkat okoznak

A madarak és a kétéltűek halászati ​​csalit és takarmányként történő alkalmazását - a lisztfű férgek hasznos tulajdonságaival véget ér.

Először is ezek a rovarok - gabonafélék, liszt és gabonafélék kártevői. Az ártalom mind a lárvaformákat, mind a felnőtteket okozza.

A gabonákon, malomokban, gabonatárolókban, élelmiszerraktárakban lakott, rovarok jelentős kárt okoznak az ott tárolt termékekben.

A kártevők károsítják a gabonakultúrák csíráját, ami miatt a gabona csírázása elvész. Elrontják és szennyezik a lisztet és a gabonaféléket a váladékozásukkal, a pelenkák után.

Amikor a rovarok tömeges reprodukálása növeli a gabona nedvességtartalmát, gyorsan süt és felmelegszik.

A paraziták romolhatják a gabona minőségét és a feldolgozás termékeit, így az élelmiszerek további felhasználása lehetetlenné válik.

Ugyanaz a kár, csak kisebb léptékű, kártevőket és élelmiszer-készleteket okoz az emberek lakóinak.

Kostyaniki különbözik a szokatlan szeszélytől, és minden rosszul zárt csomagon, dobozon, tartályon, ahol a laza termékeket tárolják, élelmiszerkeresésen keresztül mozog.

Először is, károsítják, természetesen, a lisztet. De ők is szeretik a kölest, a zabpehelyet, a búzát.

Minden sérült termék alkalmatlanná válik a fogyasztásra, mivel a paraziták létfontosságú aktivitásával járó termékek szennyezettsége következik be. Ezenkívül a termékek rendkívül kellemetlen szagot kapnak.

Veszély az emberre

A lisztféregek bizonyos veszélyt jelentenek az emberi egészségre.

A kitetin borításának méretaránya a krokókban és a lisztben, a lárvák ürülékében és a húgysavban is okozhat súlyos allergiák és ételmérgezése, amit a szervezet mérgezésével lehet bonyolítani.

Komoly veszélyt jelent az is, hogy a lárvaalakok és az érett egyedek a liszt hibák középtávúak patkány tartlet (Hymenolepis diminuta), amely a bélférgességet okozza az emberben - hymenolepiasis.

Az ilyen meghívott vendégeknek azonnal meg kell szabadulniuk.

Hogyan lehet megszabadulni tőlük?

A paraziták megszabadulása érdekében:

  • Azonnal megszabaduljon az érintett élelmiszerektől, gabonától és liszttől.
  • Alaposan öblítse le a konyhai polcokat, a szekrényeket ecettel vagy szódabikarbónával. Ugyanaz a megoldás, mint az összes doboz, a szekrények csatlakozása.
  • Az ömlesztett termékek tartályait és egyéb tartályait tisztítószerrel kell kezelni és forró vízzel ki kell öblíteni.
  • A rovarok nagy előfordulási arányával lehetővé válik a lábazatok és a padló felhordása Dichlorvos vagy más rovarölő szerekkel.

Kb. 2 hét elteltével a kezelést meg kell ismételni.

Megelőző intézkedések

A paraziták kockázatának csökkentése érdekében megelőző intézkedéseket kell alkalmazni:

  1. Rendszeresen ellenőrizze a gabonafélék és a liszt állapotát.
  2. Tartsa tisztán és rendszeresen tisztítsa meg a konyhaszekrényeket.
  3. A konyhai szekrények polcát alkalmanként ecettel oldjuk meg.
  4. Ne csinálj nagy mennyiségű gabonát és lisztet.
  5. Tárolja az ömlesztett termékeket szűk fedéllel.

A számítógépes férgek mi az

Számítógépes férgek és azok védelme

Jó napot, barátok. Ma számos kérésed szerint a számítógépes férgekről lesz szó. A számítógépes féreg egyfajta romboló szoftver, amely magát az interneten keresztül terjed, számítógépről a számítógépre. Továbbá a terjedés a számítógép belsejében, egyik részéből a másikba megy keresztül, és ez nem igazán függ a személy cselekvésétől.

A számítógépes féreg fő célja más számítógépeken történő másolás. És annál nagyobb az ilyen másolatok száma, annál jobb. Többek között a férgeket vírusként is elindítják, azaz bármely szoftver telepítésekor.

Szintén a programozók részeként a számítógépes férgek megjelennek a PC-n és a gazdaszervezet bevonása nélkül, ha az operációs rendszer nagyszámú hibát tartalmaz. Ennek elkerülése érdekében ne felejtse el figyelmen kívül hagyni a rendszerleíró adatbázis és a számítógép lemezét különböző szemetetől legalább hetente egyszer.

Ne felejtsd el frissíteni a rendszert és a telepített programokat, különösen a víruskereső programot. Ne felejtse el frissíteni a tűzfalat is. Ellenkező esetben nem csak a számítógép működésének meghibásodása, hanem féreg fenyegetés is.

Számítógépes férgek gyakran érkeznek a számítógépre e-mailben. Ezek a postai dolgozók úgynevezett férgei. A fertőzés megelőzése érdekében ne hagyja át az ismeretlen e-mail címeket, vagy nyissa meg a levél mellékleteket. Emellett az ilyen férgek is mozoghatnak a csevegésektől, az aseksektől és a csomókatól. hálózatokat. Erre visszatérünk. Most vesszük fontolóra az ilyen férgek cselekvésének elveit.

A számítógépes férgek a működés elvét

Normál - a szokásos módon jut el a számítógéphez (főként az interneten vagy a flash meghajtón keresztül). Ezután létrehozza saját sokszoros másolatát. Ezután keresi a számítógépet különböző e-mail címek (barátaid, ismerősök stb.) Listáihoz. Ezután a címek szerint elküldi a sok ismétlődését.

Batch - a számítógépen másképp viselkedik. Miután a speciális csomagok formájában a számítógépre került, megpróbálja beszivárogni a számítógép RAM-jába. Ezt elsősorban az adatok gyűjtésére, személyes adatairól teszi. Ez egyedülálló abban, hogy kikapcsolás után a PC nem hagyja nyomon jelenlétét. Most elemezzük az elektronikus féreg néhány típusát (a leggyakoribb).

Számítógépes férgek elosztási módszer szerint

Mail - főleg e-mailen keresztül érkezik a számítógépre. Egy levél érkezik hozzád, megnyitod, egy levélben megyek a linkre egy adott webhelyre. Ez a webhely féregt küld a számítógépére. A levél tartalmazhat csatolt fájlt is, megnyitja, és a számítógép fertőzött lesz. A jövőben a féreg különböző elektronikus címeket keres a számítógépen, amelyen át továbbítja a másolatát. És akkor minden ugyanúgy történik.

Hálózat - a fertőzés az interneten keresztül történik, mind a hagyományos szoftvereken keresztül, mind számos népszerű webhelyen (általában a fogadó ismerete nélkül). Egy hasonló féreg az operációs rendszer sebezhetőségét keresi, megfertőzi alkalmazásait és megfertőzi a rendszert.

A P2P - számítógépes féreg - alapvetően a fájlmegosztás révén behatol a számítógépbe. A személy letölti a szükséges programot a fájlmegosztó szolgáltatásról, kicsomagolja, és a fertőzés megtörténik. Itt szem előtt kell tartani, hogy gyakran a felhasználó megbüntet, amikor valaki meg akar szabadulni vagy gazdagítani. Például ezzel a féreggel fájlok gyakran nevezik így: - „Hogyan betörni valakinek az e-mail?” Vagy „Hogyan lehet valaki más elektronikus pénztárca”. Ezért ne keress egy ilyen nyereséget. Ráadásul büntetőjogi büntetés.

Az IM egy számítógépes féreg. Alapvetően a gyors üzenetek programjain és szolgáltatásain keresztül működik, mint az ICQ. Egy hasonló szolgáltatásban levő személy kap egy üzenetet egy hivatkozással, egy személy átmegy ezen a hivatkozáson, és felveszi a férget.

Az IRC - a féreg - előnyben részesíti az Internetes relay csevegést. Emlékezteti a múltban bekövetkezett kártevőket, de több lehetőséggel. Nemcsak linkeket küld, hanem üzeneteket is csatolt fájlokat. Amikor egy személy megnyit egy ilyen fájlt, a számítógép fertőzött lesz.

Vegyünk néhány számítógépes férget

Lovesan - megpróbálja megtalálni a biztonsági lyukat a számítógépben. Megtalálja, megfertőz egy PC-t, megismétli magát és megpróbálja megfertőzni a lehető legtöbb más számítógépet, ami gyakran vele történik. A hálózat számos állomást fertőz meg. Növeli a kommunikációs csatornák terhelését a hálózat megbénulása érdekében. A gyártási folyamatokban ez meglehetősen sajnálatos, különösen pénzügyi szempontból.

RogueMario.A - nagyon egyedi a maga nemében. A fertőzés során Mario játékát betöltötték.

Sasser - erősen hasonlít a Lovesanhoz, valamint ő is, blokkolja a számítógép működését és az Internethez való kapcsolódását.

Vihar - valami közt, egy számítógépes féreg és egy trójai között. Mindkét funkciója. Ebből a legveszélyesebb. Bevezetés a PC, mint egy számítógépes féreg, a funkcionalitás, hasonló a trójai. Ez meglehetősen rövid idő alatt érinti a megfelelő számú számítógépet.

A Conficker - a számítógép bevezetése után gyakran hozzáadja a fertőzött fájl eltávolítható adathordozóját. A cserélhető adathordozó párbeszédpanelen megjelenik egy új viselkedés a lemezzel. Ha ezt az opciót választja, az eredmény szomorú.

A kártevõ ugyancsak veszélyes, mert képes a távoli PC-vezérlõt elfoglalni, ha van egy régi vírusvédelmi adatbázis frissítése. Ezért ne késleltesse a frissítést. Ellenkező esetben a hacker átveheti a rendszer irányítását a számítógépen. Ami személyes adatok vagy más gondok elvesztéséhez vezet.

Mytob - behatol a számítógépbe mind az e-mailen, mint rendszeres postán, és egy résen keresztül az LSASS szolgáltatásban.

Ezek a leggyakoribb számítógépes férgek, bár sokan vannak. Hogyan kerülhető el egy ilyen fertőzés, írtam egy korábbi cikket. Sok sikert kívánok!

WORMS

Nagy orvosi enciklopédia. 1970.

Nézd meg, mi a "CHERVI" más szótárakban:

WORMS - (Vermes), csapat csoport gerinctelen, amely egyesíti a jobb alsó szimmetrikus állatok (kétoldali szimmetriájú állatok) egy hosszúkás test, rangot kapott korábbi Swarm típusú. Sovrem. a kutatók Ch. egy független típust választanak: lapos Ch., élőhalott,...... Biológiai Enciklopédikus Szótár

WORMS - (Vermes) kiterjedt gr. gerinctelen, azzal jellemezve, hogy számos közös jellemzővel: kettős szerkezet a test, a fejlesztés a kután izmos sac beburkolja a testet, és amely egyetlen réteg epithelium és különféleképpen elrendezett izomzata, hiánya...... Geológiai enciklopédia

Cervo - chervit, chervit... orosz verbális stressz

férgek - 1. A VÉRT, ő; WILS, féreg; pl. (egység féreg, s; w.). Kártya öltöny, piros szívvel. Séta a férgekkel. Hét férgek. Ch. Trumps. Csak egy van a kezében. ◁ Chervovy; Chervonny, ó, oh. Ch ace, király. 2. BLOEWS lásd a féreg. * * * férgek...... enciklopédikus szótár

férgek - szívek, szívek, férgek, férgek, férgek Az orosz szinonimák szótárai. worms n., szinonímák száma: 6 • zsírok (5) • színes... Szinonimák szótárai

férgek - VÉR, szív, razg. csökken. Féreg... Szótár-Tezaurusz Az orosz beszéd szinonimái

WORMS - CHERVI, gerinctelen állatok csoportja. A legtöbb férgnek van egy hosszúkás teste, amelynek falai bőrből és izomzatból állnak. Mintegy 40 ezer faj. Szabadon élő formák élnek a tengerekben, friss vizekben és talajban. Továbbá,...... Kortárs Enciklopédia

WORMS - csapat csoport protostomes gerinctelen hosszabbítóval test, egyesítve laposférgek aschelminth, nematelmintov, nemerteans, Annelids és más... Collegiate Dictionary

WORMS - CHERVI, férgek. lásd a szíveket. Ushakov magyarázó szótár. DN Ushakov. 1935 1940... Ushakov magyarázó szava

WORMS - CHERVI, ő, yam és a WILS, a féreg, a szívek. Játékkártyákon: a piros öltöny neve a szív képével. A szív királya. | | mn. chervonny, aya, oe és chervovy, ay, oe (razg.). Chervonnaya hölgy. Ozhegov magyarázó szótár. SI Ozhegov, N.Yu. Shvedova...... Ozhegov magyarázó szótár

Háromféle férg

csillogó férgek (fehér planaria), flukes (máj trematode), tapeworms (szarvasmarha-tapeworm)

aszcarid, pinworm, fonálféreg

polychaete (Nereid), magzat (földigiliszta), pete

A legfontosabb evolúciós eredmény (aromofózis)

először megjelenik a harmadik réteg (mesoderm) és a szervrendszerek (emésztőrendszer, excretory, sex, ideges)

megjelenik az anális nyitás (az átmenő emésztőrendszer) először

Először a zárt keringési rendszer jelenik meg

A testüreg (a bőr-izomzseb és a bél közötti tér)

hiányzik (laza szöveti parenchymával töltve)

primer (folyadékkal töltött)

másodlagos, egész (tele folyadékkal)

zárt, emésztetlen maradványok szájon keresztül szekretálódnak

három (hosszanti, keresztirányú, ferde)

két (hosszanti és gyűrűs)

A test felépítése (szimmetria mindkét oldalán)

a test levél alakú vagy szalag alakú

a testet sűrű borítás borítja (többrétegű kutikula)

A test különálló szegmensekből áll, a mozgásszervek parapodia vagy setae

az ágyékkal összekötött idegtestek

az ágyékkal összekötött idegtestek

hasi idegi lánc

polycatetikus gótló, apró sörték és póréhagyma - hermafroditák

Bővebben olvashat

Vizsgálatok és feladatok

Három embriólemez jelent meg az evolúciós folyamatban az állatok egyéni fejlődésében
1) lapos férgek
2) csonka férgek
3) kordátok
4) coelenterates

Létre kell hozni az állati szervezet és a szervezetek osztályozási csoportja közötti kapcsolatot: 1) elsődleges üreg, 2) másodlagos üreg. Rögzítse az 1. és a 2. számot a betűknek megfelelő sorrendben.
A) földigiliszta
B) Nereid
B) orvosi szivárgás
D) ascaris humán
E) Gyerekcsíkok
E) hagymás fonálféreg

Válasszon három hat helyes választ hatodikról, és írja le azokat a számokat, amelyek alatt megjelölte őket. Milyen osztályú férgek egy átmenő típusú emésztőrendszerrel rendelkeznek?
1) Kisméretű
2) Polychaete
3) Nematódák
4) Csontozott férgek
5) Sosalschiki
6) Szalagférek

Válasszon három hat helyes választ hatodikról, és írja le azokat a számokat, amelyek alatt megjelölte őket. Azon típusú képviselők esetében, amelyekre az ábrán ábrázolt szervezet utal, az alábbi jellemzők jellemzőek:
1) kétrétegű állatok, amelyek a test sugárirányú szimmetriájával rendelkeznek
2) háromrétegű állatok, amelyek a test kétoldalú szimmetriájával rendelkeznek
3) a testüreg fel van töltve parenchymával
4) a testüreg másodlagos (egész), folyadékkal töltött
5) mozgásszervek - parapodia és setae
6) a típus minden képviselője parazitális életet vezet

1. Létre kell hozni az aromofózis és az állatok fajtája közötti megfelelést, ahonnan először megjelent: 1) gyűrűférgek, 2) ízeltlábúak
A) másodlagos testüreg
B) a test szétdarabolása különböző szegmensekbe
B) a testet két vagy három részre osztva
D) keringési rendszer
E) Abdominális idegi lánc
E) a kitin külső vázát

2. Létre kell hozni a megfelelést az olyan megjelölések és állatfajok között, amelyekre jellemzőek: 1) gyűrűférgek, 2) ízeltlábúak. Rögzítse az 1. és a 2. számot a betűknek megfelelő sorrendben.
A) külső kitinos fedél
B) testrészek szétválasztva
B) a teljes testfelületet lélegezzük be
D) bőr-izmos zacskó jelenléte
E) zárt keringési rendszer
E) a szív a test hátsó oldalán

Létrejön az állatok és az állatok felsorolt ​​jelei között, amelyekre ezek a jelek utalnak: 1) mézelő méh, 2) földigiliszta. Az 1. és a 2. számokat helyes sorrendben rögzítse.
A) a keringési rendszer nincs lezárva
B) lélegzik a bőr felületén
B) van egy külső csontváz
D) szempillantás alatt van
E) hermafrodit
E) a test ugyanazon szegmensekre oszlik

Az állatok és azok jellemzői közötti megfelelés megállapítása: 1) földigiliszta, 2) sertés. Az 1. és a 2. számokat helyes sorrendben rögzítse.
A) nedves talajban lakik
B) a test első harmadában van egy öv
B) vérrel táplálkozik
D) a test elülső és hátulsó végénél szopók vannak
E) a növényi maradványokat eszik
E) a nyál hirudint tartalmaz

1. Létre kell hozni a leveleket és a férgek típusát, amelyekre jellemző: 1) lapos férgek, 2) annelids
A) a test általában levél alakú vagy szalag alakú
B) az emésztőrendszer véget ér anális nyitással
B) a szervek közötti térben a parenchima
D) a keringési rendszer zárva van
E) másodlagos üreg - coelom jelenléte

2. Létre kell hozni az illatanyagok és az állatok típusai közötti megfelelést, amelyekre jellemzőek: 1) gyűrűférgek, 2) lapos férgek. Rögzítse az 1. és a 2. számot a betűknek megfelelő sorrendben.
A) másodlagos testüreg
B) differenciált emésztőrendszer
B) ürülékrendszer
D) keringési rendszer
E) Abdominális idegi lánc
E) a parenchima szervek közti jelenléte

Létre kell hozni a szervezet típusa és jellemzői közötti megfelelést: 1) férfi ascaris, 2) földigiliszta. Rögzítse az 1. és a 2. számot a betűknek megfelelő sorrendben.
A) van egy többrétegű kutikula
B) rendelkezik önérzékeny sejtekkel
B) szabad életet élvez
D) van egy lárvális fejlődési szakasz
E) detritophage
E) Különös neműek

A férgek jellemzőinek és típusainak megfeleltetése: 1) földigiliszta, 2) szarvasmarha-szalagféreg. Rögzítse az 1. és a 2. számot a betűknek megfelelő sorrendben.
A) zárt keringési rendszer
B) az emésztőrendszer hiánya
B) a szervek közötti intervallumokat a parenchyma tölti ki
D) anális nyitás
E) másodlagos testüreg
E) négy fejjel álló fej

Létrejön a férgek jelének és a jellegzetes típusnak megfelelő levelezés: 1) laposférgek, 2) kerekférgek, 3) annelids
A) a test levél alakú vagy szalag alakú
B) hasi idegi láncot tartalmaznak
B) a test nem fedett, sűrű borítással
D) a keringési rendszer
E) a szervek közötti intervallumokat kötőszövet (parenchyma)
E) A test üregét nem osztják fel válaszfalak

Létrejön a levelek és a féregféregek közötti megfelelés, amelyek jellegzetességei: 1) kerek férgek, 2) lapos férgek, 3) gyűrűférgek. Rögzítse az 1-3. Számokat a betűknek megfelelő sorrendben.
A) az elsődleges test üregének jelenléte
B) csak hosszanti izomzat jelenléte
B) a hasi idegi lánc jelenléte
D) keringési rendszer jelenléte
E) a test levél alakú vagy szalag alakú
E) a szervek és a kötőszövet közötti terek kitöltése (parenchima)

Elemezze az "Emésztés lapos férgekben" szöveget. Töltse ki az üres cellákat a szövegben a listában felsorolt ​​kifejezések használatával. Szabadon élő flatworms egy életmódban, mint általában, (A) ________. A testükben kapott táplálékot a bélfal sejtjeiben emésztjük, és (B) ________. Az emésztetlen élelmiszerek eltávolítása a (B) ________ során történik. Néhány parazita férgek nem tartalmaznak bélrendszert, ________ (D) ételben előfordul.
1) a bél ürege
2) szájnyílás
3) az anus
4) gyomor
5) a test felszíne
6) garat
7) szimbiont
8) ragadozó

Válasszon három hat helyes választ hatodikról, és írja le azokat a számokat, amelyek alatt megjelölte őket. Az ábrán ábrázolt idegrendszerrel rendelkező állatok esetében a következő jellemzők jellemzőek:
1) a test szegmentált
2) háromrétegű állatok, amelyek a test kétoldalú szimmetriájával rendelkeznek
3) hiányzik a testüreg, a szervek közötti terek a parenchyma tele vannak
4) kevert testüreg
5) zárt keringési rendszer
6) az emésztőrendszerben nincs anális nyitás

Válasszon három hat helyes választ hatodikról, és írja le azokat a számokat, amelyek alatt megjelölte őket. A flatwormokat jellemzik
1)
2) a bél
3) a tüdőben
4) kopoltyúk
5) két idegrendszernek
6) hermafroditizmus

Válasszon egyet, a legmegfelelőbb opciót. Melyik állománycsoportban a keringési rendszer hordozza a tápanyagok szállítását a testen keresztül?
1) A gyűrűférgek
2) lapos férgek
3) A bél
4) Kerek féreg

Válasszon egyet, a legmegfelelőbb opciót. Vér a földigiliszta
1) kitölti a szervek közötti réseket
2) áramlik az erekben
3) párosított excretory csatornákba öntjük
4) a testüregből belép a bélbe

Válasszon három hat helyes választ hatodikról, és írja le azokat a számokat, amelyek alatt megjelölte őket. Az alábbi állatok közül melyeket neveznek síkférgeknek?
1) emberi ascaris
2) fehér planaria
3) szarvasmarha szalagféreg
4) földigiliszta
5) májelégtelenség
6) hagymás fonálféreg

Létre kell hozni a megfelelést az állatok jellemzői és típusai között, amelyek jellemzőek: 1) kerekférgek, 2) lapos férgek. Rögzítse az 1. és a 2. számot a betűknek megfelelő sorrendben.
A) a test a dorso-ventrális irányba laposodik
B) csak hosszanti izmok vannak
B) a legtöbb faj hermafrodita
D) a szervek közötti intervallumokat parenchima tölti
E) a bél végződik az anális nyitással

Válasszon három hat helyes választ hatodikról, és írja le azokat a számokat, amelyek alatt megjelölte őket. Milyen jelek jellemzőek a szabadon élő képviselőknek, mint a Flatworms?
1) a levél alakú testet
2) szúrós sejtek
3) bőr-izmos zsák
4) csatolt életmód
5) aktív mozgás
6) diffúz típusú idegrendszer

A férgek

A férgek szó angol betűkkel (translit) - chervi

A worms szó 5 betűből áll:

A worms szó jelentése. Mi a férgek?

A Worms I Worms (Vermes) a többcélú gerinctelen állatok több típusának közös neve, amely a coelenterátumok és az ízeltlábúak közötti köztes helyzetben van.

A Worms vagy a Vermes a Linnaeus által létrehozott állatvilág típusa. Ezt a típust számos állathoz hasonlítják, amelyek szerkezetükben jelentős eltéréseket mutatnak, de többé-kevésbé szorosan kapcsolódnak egymáshoz átmeneti formákban...

Enciklopédikus szótár Brockhaus és I.A. Efron. - 1890-1907

A Worms (Latin Vérmes) a Linnaeus által létrehozott állatvilág típusa. Jelenleg elavult. Beleértve az összes gerinctelen állatot, kivéve a legtöbb ízeltlábúakat. A zoológusok már feloszlatták már a XVIII. Század végét.

A laposférgek (.. Latin Plathelminthes vagy Platyhelminthes az ókori görög πλατύς - széles és ἕλμινθος - férgek) - a csoport szervezetekre, a legtöbb modern osztályozási rangot típusát.

Lapos férgek (Platodes, Plathelminthes) - a férgek különleges osztályai. Jelenleg néhány kutató, a P. férgek számos jellemzőjének és jelentős primitivitásának köszönhetően, egy speciális altípushoz osztja őket, szemben más férgekkel...

Enciklopédikus szótár Brockhaus és I.A. Efron. - 1890-1907

A FLAT WILS (Plathelminthes), az inferior férgek típusa. A test kétoldalú, szimmetrikus, hosszúkás, gyakran lapos a dorsal-ventral irányba. Dl. 0,2 mm és 18 m közötti.

Biológiai enciklopédikus szótár. - 1986

A Föld vagy a földigiliszták (Latin Lumbricina) a Haplotaxida sorrendben a csigasorú férgek alsórésze. Minden kontinensen élnek, kivéve az Antarktiszot, de csak néhány faj kezdetben széles tartományban volt.

RAIN WARS RAIN WILD Earthworms, egy csomó féreg-férgek családja, beleértve a preimmet is. nagy talajtípusok. A nagy trópusi hossza. fajok legfeljebb 2,5 m (a Szovjetunióban - akár 45 cm). A testszegmensek száma 80 és 450 között.

Biológiai enciklopédikus szótár. - 1986

A földigiliszták, földigiliszták, gyakori nevek a kis szálak osztályába tartozó évjáratú férgek családjainak. A test gyűrűből vagy szegmensekből áll (80-300). Minden szegmens, kivéve az elülső...

Annelid férgek, Annelids és Annelids (Annelida latin, honnan annelus -. Ring) - típusú gerinctelen csoportok protostomes (Protostomia). Ezek közé tartoznak a polychaete és a kisméretű férgek, a piócák és a misostomid.

Egész vérküszöbök, Annelida (Annelida), primer állatok típusa másodlagos testüreggel (egész). Dl. több. mm, legfeljebb 3 m. A test kétoldalas szimmetrikus, fejjel (prostomium)...

Biológiai enciklopédikus szótár. - 1986

A gyűrűférgek, annulusok (Annelides), a legmagasabb szinten szervezett férgek altípusa másodlagos testüreggel; Egyes zoológusok megkülönböztetik a C. ch.

Szalagférgek (szalagok, cestodes) (Latin Cestoda) - parazita laposférgek (Plathelminthes) csoportja. Mintegy 3500 fajról van szó. Ennek a taxonnak a képviselői teljesen elvesztették az emésztőrendszert.

BAND STRIPS BELT CROWNS CESTODES, egy osztály síkférgek. A bélrendszer parazitái, ritkábban az állatok és az emberek más szervei. A test szalagszerű, dl. mm-ről 30 méterre.

Biológiai enciklopédikus szótár. - 1986

Szalagférgek, cestodes (Cestoidea), gerinctelen állatok osztályának alsó típusa laposférgek; a felnőtt fázisban - a gerincesek és az emberek bélből származó parazitái.

Csillószőrös férgek vagy turbellarii (Örvényférgek) - osztály között (és egyesek szerint - altípus) laposférgek (cm.), Platodes vagy Plathelminthes. Az R. férgek kis állatok, főleg mikroszkopikus méretűek...

Enciklopédikus szótár Brockhaus és I.A. Efron. - 1890-1907

Csonka férgek, Turbellaria (Turbellaria), a laposférgek osztálya, a bilaterálisan szimmetrikus állatok legelőnyösebb csoportja. A test (a hossza mm-től 35 cm-ig) orsó alakú, csepegtető, levél vagy szalagszerű...

RECHNIC WILD, Turbellaria és Turbellaria, egy osztályú laposférgek. A bilaterális nem szimmetrikus állatok primitív csoportja. Valószínűleg ős-parenchimális (többcsatornás) parenchimákból származnak.

Kicsi férgek (latin oligochaeta) - egy csomók alosztálya az övek osztályából (Clitellata). Széles körben ismert földi (eső) férgek alcsoportja.

Csigasorú férgek, oligochaeta (Oligochaeta), az annelidek osztályzata. A test hossza mm-től 2,5 m-ig (néhány trópusi földigiliszta). Van egy másodlagos testüreg (egész). A jó testmemória...

MALOSHCHETENKOY CHERVI, oligochaeta (Oligochaeta), az annelidek egy csoportja. Dl. a frakcióktól mm-től 2,5 m-ig (egyes földigiliszták). Az 5-7 és 600 közötti szegmensek száma. A parapódia és a csápok hiányoznak. A sörték sokkal kisebbek...

Polychaete férgek, Polychaeta, az annelidek osztályai. Hossz a 2 mm-től 3 m-ig. A test - sokaságból, esetenként akár több száz gyűrűszegmensből, melyek mindegyikében megismételik a belső szervek komplexét.

Soksertéjűek férgek, vagy soksertéjűek (soksertéjűek latin, a görög polys -.. «A sok», a görög chaete -. «Haj») - egy osztály annelid férgek. Jelenleg több mint 10 ezer faj van.

Többszörös falak, polychaetes (Poiychaeta), az annelids egy osztálya. Ismert a kambriánál. A csigasorú férgek ősei. Dl. 2 mm-től 3 m-ig a csomagtartó egy sor (akár száz) szegmensből áll...

Szárnyas férgek (Latin Teredinidae) - a Myoida rendszámú tengeri kéthéjú kagylók családja. A folyosókon élnek a felnőttek, akik egy módosított héj segítségével fordulnak elő az erdőben.

SZÁLLÍTOTT HAJÓHAJÓK Teredo (Teredo), nemzetség hal. a család kéthéjú kagylóinak. Teredinidae. A test elején egy kis héj (legfeljebb 10 mm), mindegyik szórólap 3 részből áll...

Biológiai enciklopédikus szótár. - 1986

SHIP CHERVES, Teredo, a nemzetség a tenger. a család kéthéjú kagylóinak. Teredinidae. A test elején egy kis héj (legfeljebb 10 mm), mindegyik szórólap 3 részből áll...

Worms, férgek, férgek és (elavult) szívek, szívek, szívek (kártya öltöny).

A stressz szótár. - 2000

Példák a férgek használatára

A férgek, amelyek antibiotikum adalékanyagokkal táplálkoztak, átlagosan 10 nappal hosszabb ideig éltek.

Emellett ezek a férgek tovább tartották a fiatalok mobilitását.

Ahogy a tudósok megjegyzik, a kísérlet után a férgek nemcsak hosszabb ideig éltek, hanem jobb fizikai alakjuk is volt.

Egy erős forgószél örökké állandóan mozgatja őket, a testüket a darazsak megcsípik, és a súlyos férgeket a vérük megette.

A napi étrendet először antibiotikumokkal keverték, míg a kontrollcsoportból származó férgek a szokásos ételt kapták.

Dél-Kazahsztánban a kaliforniai férgek tisztítják a gyomnövényeket.

Rovatcím: férgek

A férgek az állatvilág különleges típusai. Ez magában foglalja az összes gerinctelen állatot, kivéve a legtöbb ízeltlábúakat. Minden férget három nagy típusra osztják:
1 - Annel férgek (a leghíresebb képviselője a földigiliszta)
2 - lapos férgek (vízi lakosok)
3 - kerek féreg (sok közülük paraziták, például ascarids, rishta, hookworm).

Az igazat megvallva, nem a bolygónk leginkább kedvelt lakói, de mindazonáltal fontos láncszem a biológiai láncban.

Szarvasmarha vagy fegyvertelen fogkő (Latin Taeniarhynchus saginatus vagy Taenia szolícium)

Sok ember "otthonnak" szolgál paraziták számára anélkül, hogy felismeri. Az otthoni elhelyezés nagyon egyszerű - elegendő a lárvák által szennyezett táplálékot elfogyasztani, vagy pedig az utca utáni mosást nem kezetni. Számos emberi paraziták léteznek, amelyek közül az egyik a szarvasmarhafélék tapewormja.

Szarvasmarha vagy fegyvertelen szalagféreg (Latin Taeniarhynchus saginatus vagy Taenia solium) (angol szalagféreg)

Elismerni, nem a leginkább kellemes környéket. Végtére is ez nem csak egy kis "féreg", a belekben telepedett, hanem egy igazi óriás, 4-10 méteres hosszúsággal!

Rishta vagy guineai féreg (Latin Dracunculus medinensis)

FIGYELEM! A megjegyzés nem parciális képeket és videót tartalmaz a parazitáról, ezért jobb, ha a gyerekek és különösen a tapasztalt személyek tartózkodnak attól, hogy elolvassák ezt a megjegyzést.

A Rishta humán parazita a körömférgek között. Parazitálódik a bőr alá. Nagyon könnyű megfertőzni őket. Néha elegendő véletlenül lenyelni néhány csepp vizet a rishta fertőzött tartályból.

Rishta vagy guineai féreg (Latin Dracunculus medinensis) (angol szikrázó kígyó vagy guinea féreg)

Királyi szivárgás Tyrannobdella rex (Latin Tyrannobdella rex)

A korábbi megjegyzések egyikében egyszer arról írtunk, hogy az óriás Amazonian sáfrány Haementeria ghilianii, melynek testhossza elérheti a 45 centimétert! Ma egy másik amazóniai szivárgásról van szó - Tyrannobdella rex. A derékférgek osztályának minden más képviselőjétől az óriás különbözteti meg a test méretétől, fogaitól.

Királyi szivárgás Tyrannobdella rex (latin tyrannobdella rex)

Amazóniai szalonna Haementeria ghilianii (Latin Haementeria ghilianii)

A lepényhal nem a leginkább kellemes teremtmény a világon. Sokan még mindig félnek és ellenségesek a gyerekkorukból, amit véres étrendjük okoz. Összesen 500 fajta pete van a világon. Közülük nagyon apró példányok, és óriások, például az Amazonian leech Haementeria ghilianii, amelynek hossza elérheti a 45 centimétert. Erről valamit ma megvitatnak.

Amazóniai póréhagyma Haementeria ghilianii (Latin Haementeria ghilianii)

Kalmár Teuthidodrilus samae (Latin Teuthidodrilus samae)

A víz alatti világ sok titkot rejt magában az emberi szemekből. Minden évben új felfedezések zajlanak, és minden alkalommal egyre hihetetlenül és érdekesebbé válnak. Ne feledje még az óriás mélytengeri rákot vagy a bolyhos rákot, amely felfedezése a puszta esélyből történt. Úgy tűnik, hogy nem várhatják meg, hogy híres legyen az egész világról. Ezúttal 2010 novemberében a tudósok találtak egy másik szokatlan állati tintahalat.

Kalmár Teuthidodrilus samae (Latin Teuthidodrilus samae) (angol squidworm)

földigiliszták

földigiliszták Ezek meglehetősen nagy gerinctelenek, legfeljebb 3 méter hosszúak. Az oroszországi területeken élő zöld férgek a Haplotaxida elszakadásához tartoznak (e csoport képviselői az egész Földön élnek, az Antarktisz kivételével) és a Lumbricidae családba, amely mintegy 200 fajból áll. Oroszországban a család mintegy 97 tagja van. Nagyon nehéz túlbecsülni a földigiliszták fontosságát a föld bioszféra számára. Halott növényi szöveteket és állati termékeket fogyasztanak, majd megemésztik, és a kapott masszát összekeverik a talajjal. Ez a funkció megtanulja, hogy egy személy saját célokra használja a legértékesebb műtrágyát - biohumuszt vagy vermikompost.

Ezek a protozoák a nevükön vannak, mert az eső alatt kilyukadnak a lyukakból és a talaj felszínén vannak. Ez azért történik, mert az esővíz kitölti a bozótjaikat, és nem kell lélegezniük, és menteni magukat.

A Biohumus egy hidrofil szerkezet, amely képes a nedvesség felhalmozódására. Azaz, ha nincs elég víz a talajban - a humusz nedvességet bocsát ki, és amikor bőséges, akkor felhalmozódik. Megmagyarázzák a humusz férgek elosztásának jelenségét, meg lehet vizsgálni a szerkezetüket. Az a tény, hogy a férgek belsejében a szerves vegyületek szétesése után huminsavak molekulái jönnek létre, és ezek viszont különböző ásványi vegyületekkel érintkeznek.

A földigiliszták nagyon fontosak a termékeny talaj kialakulásában, ezt Charles Darwin észrevette. A lyukakat 60-80 cm-es mélységben áttörik, így lazítanak a talajon.

Napjainkig a férgeket nagyon széles körben használják az emberek a saját célokra. Először is, hogy vermikompost kapj. A férgeket aktívan használják a baromfitenyésztésben és az állattenyésztésben az etetéshez. A féregeket az amatőr halászok széles körben használják jó csaliként.

A földigiliszták szerkezete

A földigiliszták szerkezete elég egyszerű. Az oroszországi közösségek hossza 2-30 cm. Az egész testet szegmensekre osztják, ezek 80-300 lehetnek. A földigiliszta nagyon kis szálakkal mozog, amelyek a test minden szegmensén helyezkednek el, kivéve az elsőt. A sörték egy szegmensben 8 és 20 között lehetnek.

Kép: a földigiliszta szerkezete

A mellékelt képen vizuálisan megfigyelheti a féreg szerkezetét. Meg tudja határozni a féreg elülső részét, ahol a száj, a hát, ahol az anus található. Láthatja a szegmenseket.

földigiliszták amelyet egy zárt keringési rendszer jellemez, amely meglehetősen jól fejlett. Ez magában foglal egy artériát és egy vénát. A féreget nagyon érzékeny bőrsejteken keresztül szívja le. A bőr védő nyálkahártyát tartalmaz, számos antiszeptikus enzimet tartalmaz. Az agy rosszul fejlődött. Csak két idegcsomópontból áll. A férgek számára nagyon jellemző a regenerálódás lehetősége. Például, ha levágja a farkát, majd egy idő után ismét nő.

A földiférgek hermafroditák, mindenkinek van férfi és női nemi szerv. A sokszorosítás két egyén párosításának köszönhető. A férgek nemi szerve egy öv, amelynek méretét több elülső szegmens foglalja el. A nemi öv jól látható a féreg testén, úgy néz ki, mint egy megvastagodás. Ebben a szervben a cocoon érlelődik, amelyből a kis férgek 2-3 héten belül kikelnek.

A földigiliszták típusai

A földigiliszták, amelyek hazánkban élnek, kétféleképpen oszthatók fel, amelyek biológiai jellemzőikben különböznek egymástól. Az első faj tartalmazza azokat a férgeket, amelyek a talaj felszínén táplálkoznak (alom), de a talajrétegekben élõ és etetõknek (északi). Az első faj állandóan a talaj felszínén lakik, képviselői nem esnek le olyan talajrétegekbe, amelyek 10-20 cm alatt vannak.

A férgek képviselői, amelyek a második fajta tevékenységet kizárólag 1 vagy több méteres mélységben folytatják le. Szükség esetén csak a test elülső részét nyúlják ki a talajból.

A második faj pedig váltakozó és normál férgekké osztható. Az ásók mély talajrétegben élnek, de nincs állandó lyukuk. És a normál férgek állandóan ugyanabban a nyércben élnek.

Az alom és a fakó fajok földigilisztája kizárólag nedves talajon él, például a víztestek közelében. A féregrák a szárazabb talajban élhetnek.

A férgek életének a föld alatt

A férgek éjszakaiak. Ebben a napszakban megfigyelhetjük legaktívabb tevékenységüket. Éjjel enni a legtöbb ételt. Sokan kóborolnak, hogy ételt fogyasztanak, de ritkán kijutnak a lyukakból - a farok mindig föld alatt maradnak. Egy nap alatt a férgek különféle tárgyakkal, például a fa levelekkel szúrják be lyukukat. Kis darab ételek, amiket át tudnak húzni a lyukakba.

Referenciaként. A férgek törzse nagyon megnyújtott, a számos szegmens miatt. Ezenkívül a férgek nagyon kitartó selyemből állnak. Ebben a tekintetben meglehetősen nehéz vállalkozás, hogy erőszakkal kivonják őt a nyércből.

A földigiliszták tápláléka

földigiliszták különböznek egymástól. Nagyon jellemző étrendjük van. Először nagy mennyiségű talajt lenyelik, majd csak hasznos szerves anyagokat szívnak fel.

A férgek még kis mennyiségű állati takarmányt, például húsot is képesek megemészteni.

Az evés a szakadékban történik. Először is, a féreg kívül egy finom falat érzi magát, és átveszi a gödörbe, és van egy étkezés. Annak érdekében, hogy megragadja a tárgyat az élelmiszer, a féreg nagyon erősen szopott hozzá, majd minden erejét húzta vissza.

Ráadásul a férgek élelmiszereket kínálnak. Nagyon szépen összehajtják a bozótjaikat. A férgek speciálisan más lyukakat is áshatnak, csak a takarmány elforgatásához. Az ilyen nyérc a nedves talaj segítségével megakadályozza, és csak akkor nyílik meg, ha szükséges.

A földigiliszták tápláléka a következő sorrendben következik be. Először a talajt lenyelik, majd a szerves anyagok emésztése a féregben történik. Ezután a féreg kúszik ki és ürül ki. És az élet termékeit egy bizonyos helyre helyezi. Így a lyukba való belépés előtt kialakulhat egy külön ürülékhalm.

A férgek életét

A földigiliszták életét nagyon hosszú története van. Nagy szerepet játszottak a talajképződésben. Köszönjük nekik, hogy olyan földet látunk, mint ma.

A férgek folyamatosan beavatkoznak a burrowing tevékenységekbe, aminek következtében a földréteg mindig mozog. A férgek nagyon nagy étvágygal rendelkeznek. Csak egy nap alatt meg tudja enni az étel mennyiségét, ami súlya szerint hasonlítható össze, vagyis 3-5 gramm.

Tevékenységük eredményeként a férgek elősegítik a növények legjobb növekedését. Még azt sem vesszük figyelembe az általuk termelt műtrágyát. A férgek lazítják a talajt, és hozzájárulnak az oxigén és a víz jobb bejutásához. A férgek kavargásával a növényi gyökerek sokkal jobbak.

A talaj állandó lazításának köszönhetően a nagy tárgyak fokozatosan a föld mélyébe süllyednek. A kis idegen részecskéket fokozatosan dörzsölte a férgek gyomra és homokba fordul.

Sajnos a földigiliszták száma hazánkban csökken. Ezt nem segíti elő a vegyi anyagok racionális használata a talaj "megtermékenyítéséhez". Napjainkig 11 faj a földigiliszták szerepelnek az orosz Vörös Könyvben. És miért használnak vegyszereket a talaj megtermékesítésére, ha ilyen természetű csoda van, mint a biohumusz?

A földigiliszták szerepe a természetben

A földigiliszták szerepe a természetben nagyon nagy, és nem valószínű, hogy túlértékelt. A szerves anyagok bomlásában nagy szerepet játszik a férgek. földigiliszták gazdagítják a talajt a legértékesebb műtrágyával - humusz. Jelezőként szolgálhatnak: ha sokan vannak a talajban, akkor a föld termékeny.

A földigiliszták szerepének teljes megértése viszonylag korábban érkezett az emberhez. Ettől a ponttól kezdve többnyire kémiai ásványi műtrágyák használatát igényelték el, amelyek a talajt és minden élőlényt elpusztították. Sajnos sok modern gazdálkodó ebben a zűrzavarban van. A Biohumus vagy vermicompost igazi varázspálca a talajhoz. Nagyon nagy mennyiségű káliumot, foszfort és nitrogént tartalmaz - olyan anyagok, amelyek elsősorban a növénynövekedéshez szükségesek.

Egy kicsit távolodtunk el a témától. A vadonban a férgeket olyan helyeken tartják, ahol nagy a szerves hulladék. Jó példa erre az erdő. Ha az őszi levél leesik, akkor valahol fel kell tennem. Segítséget nyújtani a talaj baktériumoknak és természetesen a földigilisztáknak. Közvetlenül a lombozat bukása után a talaj baktériumok gondoskodnak a munkáról és bomlanak a komposzt színpadra. Ezután a férgek átveszi a munkát és átmásolják a komposztot a vermikompost színpadára, és bemutatják a legértékesebb műtrágyát a talajba. Elvileg a talajképződés zajlik.

A földigiliszták használata

A szovjet időszak alatt a kémiai ásványi műtrágyák aktívan használták az orosz nyílt tereket, amelyek végül elpusztítják az egész talajrétegeket. Ma csak arra a pontra jutottunk, ahol a talaj gyorsan összeomlik. A csernozjom talajai nem adnak olyan jó eredményeket, mint korábban. A tisztességtelen gazdálkodók, akik csak jövedelmükre gondolnak, káros műtrágyákat használnak a földjükön, hogy elpusztítsák a talajt, ezzel megsemmisítve azt. De a talaj helyreállítása nagyon sokáig tart 100 év alatt körülbelül 1 centiméteren.

A földigiliszták használata a kémiai égési sérülések és más káros hatások gyors helyreállítása. földigiliszták önmagában helyreállítja a talajstruktúrát a biohumusz bevezetése és eloszlása ​​révén. Még akkor is, ha a föld nem igényel helyreállítást, mindenképpen előnyös lesz a vermikompost bevitele. A humuszot nem lehet csernozonnal fertőzni vagy égetni, ellentétben más műtrágyákkal. És ez annak a ténynek köszönhető, hogy a vermikompost nagyon hasonlít a csernozjomhoz. Azt is mondhatjuk, hogy a humusz koncentrált fekete talaj.

Nagyon nagy haszon lehet a férgek segítségével a kertben, a kertben vagy egy kis tanyán. Ehhez csak akkor kell megtanulni, hogyan lehet fajtatni a férgeket, és ez nagyon könnyű. Elég, hogy ásson egy lyukat a zöldségkertben, és ott helyezze el az összes szerves hulladékot. Idővel a férgek ott fognak megjelenni. Van egy másik lehetőség - vásárolni férgek. A féregeket külön dobozokban is futtathatja. Mivel szerves hulladékot fogyasztanak, a kapott biohumuszt összegyűjteni és szétszórni kell a helyszínen.

A férgek jelentősen javítják a talaj szerkezetét, javítják a vízcserét és vízcserét. A kertben vagy a kertben meg kell teremteni minden feltételét a férgek fejlődéséhez. A legaggalmasabb egy különleges doboz létrehozása, amely nyáron minden gyomnövényt és más szerves hulladékot felvehet. A következő évben, számos férggel, már készen áll a műtrágya ebből a dobozból, amely különböző módon használható (lásd az alábbi fotót). Egyesek azt tanácsolják, hogy egyszerűen eldobják a helyszínt, mások ásnak, és a harmadik általában alapja a folyékony felsõ öltözõnek. Általában sokféle módon lehet használni.

Földgolyó - Vermikultúra

A földigiliszták termesztése a biohumusz megszerzése érdekében meglehetősen nagyszámú gazdálkodót és hétköznapi embereket foglalkoztat, akiknek saját háztartási telkük van. És ez a tendencia nem lehet megnyugtató. A vermikultúra rövidesen helyettesíti a károsító műtrágyákat.

A tenyésztési férgek jó üzleti ötletnek tekinthetők. A legalacsonyabb költségek mellett a legértékesebb műtrágyát kaphatja, és jó pénzért tudhatja el. Különösen előnyös az ügy kezelése, aki baromfi vagy állattartó állatokkal rendelkezik, és nem tudja, hol helyezzék el termékeiket létfontosságú tevékenységként. Állatállatok alma - csodálatos étel a férgek számára, amely vermikompóvá változik.

A cikk e részében nem lehetetlen megemlíteni a férgek fajait, amelyek a legtermékenyebbek - a kaliforniaiak. A kaliforniai férgeket 1959-ben tenyésztették az Egyesült Államokban. Ezeket a földigilisztákat leginkább a hatalmas termelékenység miatt használják ezen a területen. A kaliforniai féreg ugyanolyan magas, mint a normál, de reprodukciós sebessége 100-szor magasabb, és az élettartam négyszer hosszabb. Ugyanakkor meg kell adni bizonyos fogva tartási feltételeket.

Mielőtt elkezdi a féreget az aljzatba, elő kell készíteni. Szükséges, hogy komposztává változott. A legkényelmesebb 200 literes fém hordókat használni.

Hordó komposztáláshoz

Otthon különböző fajtájú féregeket lehet futtatni. A legjobb ezeknek a céloknak egy olyan fadoboz, amelynek apró lyukak vannak a felesleges víz leeresztéséhez az alsó részen, ott egy aljzat van elhelyezve, és féregek kerülnek forgalomba. Egy nyáron egy szerves hulladék-doboz vermikompóvá válik. Fotók megtekintése:

A komposztot itt helyezzük el, és a tetején nem komposztált szerves hulladékot helyezhetünk el

Különböző formatervezésű dobozokat, pl. Műanyag dobozokat használhat, amelyekben gyümölcsöket és zöldségeket szállítanak:

A műanyag doboz hátránya túl nagy lyukak az alján, amelyeken keresztül a féreg elhagyhatja azt.

Földigiliszta video

"Az étvágygerjesztő gyümölcsök és zöldségek, amelyeket látsz, nem egy próbabábu. Ezek a gyönyörű gyümölcsök valódiak, és ami a legfontosabb - környezetbarát. És mindez abból adódik, hogy egy csodálatos műtrágya - biohumus segítségével kapták meg őket. Ez a videó a fajkutya földigilisztájával foglalkozik. A videó nagyon hasznos és informatív.

Ez a videó megjelent a televízióban, ez a Galileo program. A jelentés készült a földigilisztákról.

Földiférgek fénykép

Földzöld Photo

A kép nagyításához kattintson rá.