Psoriasis (pikkelyes lichen)., Mint kezelni ?!

A pikkelysömör a pikkelyes zuzmó speciális meghatározása. A bőrgyógyászati ​​betegség a patológiák nem fertőző osztályára utal, különösen a dermatosisokra. A bőr vereségével együtt az ízületeket is érinti.

A fiatalok, függetlenül a nemtől, veszélyeztetik a megbetegedéseket. De a gyakorlatban az orvosoknak foglalkoznia kell idős betegekkel és gyermekkorú gyermekekkel. A pszoriázis a világ népességének mintegy 4% -át érinti.

A psoriasis kialakulásának mechanizmusai

A tudósok számos tényezőt azonosítottak, amelyek lendületet adhatnak a patológia kialakulásának. Általában akkor fordul elő, amikor számos kedvezőtlen feltétel van a testen. Az egyik probléma, amely a pikkelysömör kialakulásához vezet, a vékony száraz bőr. Megfigyelhető, hogy az ilyen takarókkal rendelkező emberek gyakrabban betegek, mint a zsíros, jól nedvesített szövetek tulajdonosai.

A vörös pikkelyes zuzmó kialakulása számos tényezőhöz kapcsolódik. Ezek közül a leggyakoribbak a következők:

 • rossz szokások, amelyek közé tartozik a dohányzás, a kábítószer iránti szenvedély és az alkoholfogyasztás. Rontják a dermis táplálkozását és vérellátását.
 • A test gombás és staphylococcusok fertőzése gyakran a psoriasis gyors fejlődéséhez vezet.
 • A túlzott higiénia megzavarja a bőr védő funkcióját. A fürdéshez és súroláshoz használt csiszolótermékek károsíthatják a burkolatokat, és a burkolatokból eltávolíthatják a természetes gátat.
 • A HIV és az AIDS egy csodálatos jelenség a pikkelysömörben. Az immunhiányos állapotoknál a limfociták száma csökken, de a nélkülözés esetén - ellenkezőleg, nő. Mindazonáltal a HIV-hordozók nagyobb valószínűséggel élnek pikkelysömörrel, mint a lakosság többi kategóriája.
 • Az allergiák és az összes kapcsolódó folyamat növeli a betegség kialakulásának kockázatát.
 • Az utazás, a szezonon kívüli időszak, az éghajlatváltozás és a környezeti degradáció is szolgálhat a vizsgált dermatológiai patológiának.
 • Az örökletes hajlamot a betegség kifejlődésének egyik tényezőjeként azt magyarázza, hogy a T-limfociták működéséért felelős gének és az immunrendszer általános működése a betegség hordozói. Ebben a tekintetben a felnőtteknek, akik családot kívánnak létrehozni, tudniuk kell a beteg utódok előfordulásának valószínűségéről.

A pszoriázisos plakkok képződését kiváltó külső irritáló tényezők miatt a szakértők gyakori kapcsolatot tartanak az alkoholos oldatokkal, háztartási vegyi anyagokkal, oldószerekkel és kézápolási termékekkel.

A pikkelysömör klinikai manifesztációi

1. A betegség különböző formában alakul ki, és mindegyikük bizonyos jeleket és lokalizációs helyeket tartalmaz. Így egy tiszta tünete psoriasis, diagnosztizálták blyashkovidny vagy psoriasis vulgaris, fájdalmas lekerekített tagja (plakk).

Felszíne az egészséges bőr fölé emelkedik, és apró szürke mérlegekkel különböztetik meg. Az alatta lévő szövetek túlérzékenyek és minimális károsodást okoznak. A vulgáris pikkelysömör lokalizációjának helyei olyan testrészek, amelyek gyakori súrlódásra hajlamosak más tárgyakkal (végtagok, fenék, hát).

2. A teardrop alakú pikkelysömör jellemzője a kifejezett plakkok hiánya.

Ezzel a formával a bőr több száraz foltot borít. A kis tollak vörös vagy lila színűek. A lokalizáció kedvelt helye a test kiterjedt területe (váll, hát, csípő).

3. A fejbőr psoriasisában a jelek hasonlóak a hagyományos plakkszerű psoriasis megnyilvánulásához. Csak a betegség befolyásolja a fej, a fül, a homlok hátsó részét. Nem okoz hajhullást.

4. Ezzel szemben a körmök pikkelysömöre a lemezek törékenységét és pigmentációját okozza, ezek a delamináció és akár a pusztulás.

A képen látható, hogy a pikkelyes zuzmó minden megnyilvánulási formában megjelenik.

5. A flexor felületek pikkelysömörét olyan elemek sima felületével jellemezik, amelyek nem hajlamosak a hámozásra. A patológia kiválasztja a test természetes hajlatait. Ilyenek a lágyék és a hónaljzónák, amelyek az emlőmirigyek alatt vannak.

6. Az exudatív pikkelysömörben üreges plakkok képződnek a borítón. Az elemek belsejében felhalmozódnak a folyékony tartalom. A szomszédos terület erősen gyulladt. Az ilyen típusú betegségeket az alkarra és az alsó lábra lokalizálta.

A legsúlyosabb formája az ízületi pikkelysömör (psoriaticus ízületi gyulladás). A fogyatékossággal veszélyes betegség a személy felső és alsó végtagjainak ujjait érinti. Ugyancsak hatással van az intervertebrális és a csípőízületekre.

A pikkelysömör gyógyszeres kezelése

A pikkelyes lichen kezelésének fő célja a gyulladásos reakció elnyomása. A megfelelő technika kiválasztása a betegség lefolyásának formájától és jellemzőitől, valamint az adott személy gyógyszerekkel szembeni érzékenységétől függ.

A terápia helyi, nem hormonális eszközökkel kezdődik:

A pszoriázisos plakkok felbontásához a krémek:

 • Az Acrustal egy növényi készítmény, amely felgyorsítja a bőrkiütés és a pigmentáció helyének feloldását. A krém stabilizálja a metabolizmus folyamatát a bőrsejtekben. Alkalmazza 6 órán át egy vékony réteget. Az idő elteltével a hatóanyagot öblítik. 3 - 4 hónapig használják.
 • Calcipotriol - felgyorsítja az új sejtek érését és visszaállítja a bőr szerkezetét a sérülésekben. A krém naponta kétszer kezeli a problémát, de legfeljebb 2 hónapig. De nem alkalmas a pustuláris formában és annak progresszív szakaszában a pikkelysömör kezelésére.
 • A Mikanol nem hormonális krém, amely lelassítja a sejtosztódást és eltávolítja az összes kellemetlen tünetet. Terápiás célokra napi egyórás fél órát alkalmaznak. Ezután a testet szappannal meleg vízzel mossuk.

A tabletták a pikkelymes zuzmó megnyilvánulásának kiküszöbölésére a Tigason, Cyclosporin A, Methotrexate.

A fizioterápiás eljárások közül a betegek szelektív fototerápiát, mágnesterápiát és lézeres terápiát, hipertermia és elektrosleepot mutatnak. A kezelést monokromatikus UV-sugárzással is elvégezhetjük.

videók: pikkelyes zuzmó (psoriasis) - kezelés.

Znahar pszoriázisos kezelésének finomságait

1. A hagyományos kezelés nem tilos a nem hivatásos gyógyszerek támogatásával. Gyorsan megszabadulni a plakkoktól, a gyógyítók felajánlottak, hogy kenőt készítsenek a propoliszról.

A zúzott termék 15 g-ját 300 g minőségi vajjal kombináljuk, vízfürdőben melegítjük és az összetevők forrását várjuk. Egy 10 perces emésztést követően a készítményt egy gézzel elvágva, négy hajtogatással szűrjük át. A kész kenőcs vastagodott, és tárolja a hűtőszekrényben.

2. A pszoriatikus plakkok népi gyógymódokkal történő kiválasztásának előírásai között a fürdő "gyógynövénykeverék" jól mutatja magát. Különösen hasznos a tavaszi exacerbációk időszakában. A gyógyvíz előkészítéséhez szükség van a szálak és a celandin (egyenlő mennyiségben) és a főzéshez szükséges szárak összegyűjtésére. Az elkészített húslevesben a Saka-tóból nyert tengeri sót tenyésztik, és a készítményt 60 percig ragaszkodnak hozzá. Végül az infúziót egy meleg fürdőbe öntjük és fél órán át merítjük. Törölje le az eljárást.

3. Ahhoz, hogy egy lapos fosztogatást kezelnek, milyen előkészületeket lehet készíteni a belső fogadtatásra? A legegyszerűbb receptek a következők:

 • A zsálya, a zsinórok és a celandin gyógynövényei a kalendulák, a kamilla, az ibolyák, a körmök és az idősebb virágok egyenletes arányú keverékével kombinálódnak. A száraz darabolt fito forrásban lévő vízzel gyűlik össze, és egy órára ragaszkodik. Ezután ültetett és részeg 0,5 pohár naponta, figyelve az infúzió és az élelmiszer közötti 20 perces intervallumot.
 • A zúzott és a macskagyökér rizómák pehelycukor időpontja 1/5 részét összekeverjük szárak vérfű (1/5 óra.) És egy sorozat virágok (3/5 óra.). A Napar 1 evőkanál készül. l. egy pohár forró vízhez. A fito koktél 60 perces infúzióját követően ételt eszik 2 ev. naponta, 200 ml-t mérünk.

videók: pszoriázis kezelés otthon.

Szeretd magad, mutasd megfelelő figyelmet a bőrre, és a helyreállítás gyorsan megy!

Szikrázó zuzmó

Nem minden betegség fertőző, de sokan hajlamosak a krónikus betegségre. Az egyik közülük a pikkelysömör vagy a lapos lysy. A statisztikák szerint a világ lakosságának 4% -a szenved a patológiában.

A betegség okai

A szakemberek képesek voltak létrehozni egy egész listát azokról a tényezőkről, amelyek a betegség kialakulásához vezetnek. Leggyakrabban a baj több oka együttesével kezdődik. Azt is meg kell jegyezni, hogy rendszerint lapos jegesedés fordul elő olyan személyeknél, akiknek vékony száraz bőrük van.

A pikkelysömör kialakulásához hajlamos közös tényezők a következők:

 • Túlzott higiénia. A csiszoló mosogatószerek és szivacsok gyakori használata a bőr és a sérülések természetes védelmét sértő, ami különböző kóros reakciókat vált ki.
 • HIV fertőzés, AIDS. Az ilyen betegségekkel rendelkező emberek közel 40% -át pikkelyes zuzmó diagnosztizálja.
 • Rossz szokások. Az alkohol- és kábítószerfüggőség, a dohányfüggőség megzavarja a táplálkozást és a véráramlást a bőrön, ami különböző dermatológiai problémákat okoz.
 • Fertőzés. A gombák és a staphylococcusok gyakran előidézik a pikkelyes lichen gyors fejlődését.
 • Allergia. Az ilyen vagy más élelmiszerekkel szembeni egyéni túlérzékenységi reakció előfordulása előidézheti a pikkelyes lichen kialakulását.
 • Az éles klímaváltozás, a rossz környezeti viszonyok, a szezonon kívüli időszakok és a komló néha a pikkelysömör okozója.
 • Örökletes hajlam. Fontos, ha a betegséget 10 éves kor alatti gyermeknél találták meg. A pikkelyes zuzmó továbbítása valószínűleg a betegség hordozói azok a gének, amelyek felelősek a T-limfociták szintéziséért és az immunitásért.

A pikkelysömör kialakulásához vezető további tényezők gyakori kölcsönhatást jelenthetnek az alkoholos oldatokkal, háztartási vegyi anyagokkal stb.

Az összes fenti ok az immunsejtek kóros aktivitásához vezet. A helyi védelem fokozott szenzitizációja komoly változásokat idéz elő az idegrendszer és később az immunrendszer működésében - ez a betegség kialakulásának mechanizmusává válik. A hatása alatt gyulladásos folyamat alakul ki, és a bőrsejtek szabálytalanul és gyorsan feloszlanak, többször is gyakrabban, mint a normális. Ennek eredményeképpen egy személy pikkelysömörrel diagnosztizálható.

besorolás

A bőrkiütés lokalizációjától és a kóros folyamat súlyosságától függően számos herpeszliszt-féle lichen fajtája létezik. Tekintsük részletesebben a táblázatban.

Psoriasis (pikkelyes zuzmó)

pikkelysömör (másik név - pikkelyes zuzmó) - a bőr gyulladása, amely önfenntartó jellegű. Ennek az állapotnak az oka az immunsejtek túlzott aktivitása. A pikkelysömörben felesleges helyi immunitás, amelynek előfordulása jelentős idegrendszeri zavarokat okoz az idegi, majd az immunrendszer működésében. Ebben az esetben fertőző betegségekkel, háztartásokkal és élelmiszerekkel szembeni fertőzés allergének, Az alkohol használata jelentősen súlyosbíthatja a helyzetet. Következésképpen a szakértők a pikkelysömör megnyilvánulását jelzik az emberi szervezet általános negatív folyamatairól. A statisztika szempontjából a pikkelysömör előfordulási gyakorisága az összes bőrbetegség 15-20% -a. Ugyanakkor a szakemberek minden évben megemlítik a gyakoriság növekedését.

A psoriasis tünetei

A pikkelysömörben szenvedő betegeknél a bőrsejtek intenzív növekedése miatt sűrű tapaszok jelennek meg a bőrön, amelyek fehér, vörös vagy ezüst színűek. Egészséges emberben a bőrsejtek fejlődése fokozatosan történik, hámlásuk havonta egyszer történik. Következésképpen az új sejtek fokozatosan a régi sejteket helyezik a bőr felső rétegébe. A pikkelysömörben szenvedő betegeknél az új sejtek fejlődése sokkal gyorsabb: néhány héten belül, de néhány napon belül nem alakulnak ki. Ennek megfelelően ebben az időben a felső bőrsejteknek nincs ideje meghalni, és ennek következtében a pszoriázis - rétegződés és a plakkok képződésének főbb megnyilvánulása a bőrön. Az ilyen plakkok a pikkelysömörben szenvedő betegekben különböznek. Tüneteiket a test különböző részein megfigyelik - a fej bőrén, térdén, kezén, könyökén, hátulján. A pikkelysömör leggyakoribb tünetei érett embereknél jelentkeznek, de a betegség gyermekeknél és serdülőknél fordulhat elő.

Az első tünetek a pikkelysömör lehet jegyezni bármely életkorban - és egy két hónapos csecsemő és egy férfi a fejlett év. Azonban leggyakrabban a pikkelysömör fordul elő a húsz-negyven évesnél.

Elfogadható, hogy megkülönböztesse a pszoriázis során három lépést: progresszív, mozdulatlan, visszafejlődő.

Az első, előrehaladó szakaszban a papulák élénkebbek, duzzanatuk nyilvánul meg, a papule közelében látható a kiemelkedő erythemás-edematous foltos határ. A papulák az összefolyás szélén lehetnek, nagy közönséges területekké vagy különböző körvonalakba tartozó plakkokba ágyazva. A psoriasis ezen szakaszában pozitív Cobner jelenség. Ezt a körülményt a papulák megjelenése jellemzi azokon a helyeken, amelyek korábban hajlamosak voltak a nyomásra és a súrlódásra. Ebben az esetben még a bőr enyhe irritációja is tele van papulák megjelenésével.

A visszkereseti időszakban papularis beszivárgás teljesen eltűnik a beteg testfelületének nagy részén. Ahol korábban kiütések jelentek meg, fókuszok jelennek meg hyperpigmentation vagy másodlagos leucoderma. Ebben az esetben a pszoriázisos elemek körül, amelyek regresszálódnak, létezik egy különlegesen sápadt kanyargó, amelyet neveznek Voronov pszeudoatrophi peremét.

A psoriasis okai

Ma a szakértők a psoriasis számos okairól beszélnek. A betegség a szervezetben előforduló anyagcsere folyamatokban bekövetkező változásokat idézi elő, amelyek a fókák jelenlétével kombinálódnak streptococcus vagy vírusos fertőzés.

A mai napig vannak olyan kromoszóma rendellenességek is, amelyek a betegség kitöréséhez vezetnek. Kromoszómát találtunk, amely felelős a dermatosis kialakulásáért. Ha a vírus be van helyezve a sejtbe, az örökletes információ kódolása sérül. Ennek következtében új transzformált sejtek jelennek meg, amelyek megváltoztatták az örökletes tulajdonságokat.
Tanulmányok kimutatták, hogy az örökletes tényezők fontosabbak, mint a környezeti tényezők. A betegség kifejlődését kiváltó meghatározó mechanizmusok neuropszichológiai jellegű állapotok, állapotok traumái feszültség, hosszas tartózkodás feszültség alatt.

Továbbá a betegség kialakulásában meghatározó szerepet játszik a focalis fertőzés fókuszában (epehólyag-gyulladás, mandulagyulladás, fülgyulladás, antritis, csontszú és mások). A fertőzés következtében a test érzékenysége jelentősen megnő, ami súlyosbodhat bőrgyulladás vagy az elsődleges tünetei nyilvánulnak meg. A pikkelysömör súlyosbodása és fejlődése streptococcus fertőzések hatására jelentkezik.

Ezenkívül a pikkelysömör tünetei számos gyógyszer hatása alatt romlanak - antibiotikumok, A béta-blokkolók, nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek, a B csoportba tartozó vitaminok.

A betegség szövődménye, további elterjedése és az elengedés időszakának lerövidülése az alkoholmérgezés hatására következik be.

Ezenkívül a pszoriázis a személyes higiéniai szabályok be nem tartása, a maghiány állandó problémái miatt halad előre, figyelmen kívül hagyva az előírt kezelési rendszert.

A pikkelysömör típusai

kijelző exudatív pikkelysömör jellemző az embereknek, akik szenvednek elhízottság. Ebben az esetben az emberek világos piros papulák, sárga vagy szürke mérlegek. Ők alkotnak kéreg, eltávolítása után, amely a bőr nedves.

a rupioid pikkelysömör a beteg réteges kéregeket fejleszt ki, amelyek eltávolítása után a bőr élénkvörösvé válik. A psoriasis ezen formáját ritkán diagnosztizálják.

A betegeknél szemölcsös és papillómás psoriasis a sérülések elsősorban a végtagokon jelentkeznek. A csírázás koponyás alakú vagy papilliformos. Ez a pikkelysömör nagyon ritka.

Egy ember talpán és tenyerén nyilvánul meg blyashkovy, lencse alakú, kérges, pustularis psoriasis.

A pikkelysömör összecsukik főként gyermekek vagy idős emberek betegek. A betegség a cukorbetegség hátterében alakul ki. A betegség ezen formájára piros bőrkiütés jellemzi az emlőmirigyeket, a karok alatt, a perineumban, a köldökben. A felületük nedves, és a repedések gyakran megjelennek a repedéseken belül.

A fej hajszálas része fejlett seborrhees psoriasis. A diffúz típusú betegségek a betegségre jellemzőek. Néha előfordulhat, hogy a kiütés a fejrésznek a hajjal borított részén kívül is megjelenik. Ebben az esetben a páciens kialakítja az úgynevezett "pszoriatikus koronát". Ebben az esetben nem fordul elő sérülés és hajhullás. A betegség ezen formájával kis plakkok is megjelennek az arcon, a mellkas mellé.

a a körömlemezek pikkelysömöre a beteg mindig csodálkozik a körömlemezeken, azonban a sérülést különböző módon lehet kifejezni. A körömlemezeken lévő pontszegély sérülések esetén a kis bemélyedések pontok formájában jelennek meg. Ebben az esetben a körömlemezek hasonlítanak egy hüvely felületére, így a pikkelysömör megnevezése naperstkovidnym.

A körmök pikkelysömörében szenvedő betegeknél a körömlemezek enyhe zavarossága, a szögek szürkés színű, és a szokatlan hosszanti csíkozás.

Ha a körömkárosodás nagyon észrevehető, a köröm pszoriázisának három formája különböztethető meg: sorvadásos, hipertrófiás, valamint hemodysplasztikus vérzéssel járó körmök veresége.

kijelző psoriaticus erythroderma a betegség progressziójával és a plakk-fúziós folyamat kialakulásával fordul elő. Ez a jelenség bizonyos hirtelen manifesztált tényezők - hipotermia, a kezelés helytelen megközelítése, éles visszavonás kortikoszteroidok. A bőr vörössége és duzzanata, észrevehető hámlás jelenléte jellemzi. Az embernek viszketés, általános rossz közérzet, vérszegénység, haj bejutása van.

Arthropathiás psoriasis esetén a léziók aszimmetrikusan fordulnak elő a lábak és a kefék egy vagy több ízületében. A betegség ezen formája inkább a fiatalok számára jellemző. Ebben az esetben elsősorban a disztális ízületek sérülése van, és ha a betegség tovább folytatódik, az alapszabályok legyőzése válhat általánosított. Ebben az esetben a pszoriázis tünetei hasonlítanak reumatoid arthritis: a betegeknél az ízületek duzzanata, gyengédség, erythema, korlátozott mozgás, a kéz kicsi ízületeinek változása stb. Néha a röntgenvizsgálat mutat közös csontritkulás, osteophytes, ritkán történik csonterózió. Elfogadható az arthropathiás psoriasis számos formájának megkülönböztetése.

a pustularis psoriasis A tenyéren és talpakon általános és korlátozott kitörés van.

Egy meglehetősen nagy áram generalizált pustularis psoriasis: az ember testhőmérséklete nő, általános rossz közérzet figyelhető meg. Eredetileg a bőrön jelenik meg bőrvörösség, akkor kicsi felületes pustulák, égő és fájdalmas. A betegség további kifejlődésével a sérülések, a bőrelváltozások és az erõs eróziók kialakulása lép fel. A betegség elhúzódik, időnként súlyosbítja.

A psoriasis diagnosztizálása

A pszoriázis diagnosztizálásának folyamata nem különösebben nehéz, és a páciens bőrének jellegzetes megjelenésén alapul. Általában laboratóriumi vizsgálatokat vagy pikkelysömör-specifikus vizsgálatokat nem végeznek. Azonban néhány esetben súlyos psoriasis előrehaladtával még mindig szükséges vérvizsgálat gyulladást okozó, autoimmun, reumás folyamatokat. Ez néha szövettani vizsgálat a bőr, hogy megkülönböztesse a psoriasisot más bőrbetegségekkel. A psoriasis egy másik jele, amelyre a szakértő a diagnózis folyamatában figyelmet szentel, azonnali vérzés és gyors manifesztáció vérzés miután levágta a plakkot a bőrről.

A pikkelysömör kezelése

A pszoriázis kezelése ma főként a betegség szabályozására irányul, mivel nincs olyan pénz, amely teljesen lecsillapítaná ezt a betegséget. A legtöbb esetben az emberek pikkelysömör enyhe formáiban szenvednek, állapotuk javítása érdekében helyi gyógyszereket használnak.

A betegség súlyos formáival és a sérülések terjedésével a test egészében nehezebbé válik a pikkelysömör kezelés. Ezenkívül a legtöbb esetben a pikkelysömör visszaesést mutat.

A pikkelysömör kezelésének módszereit az orvos nyújtja, a lokalizáció, a betegség formája, a beteg kora és egészségi állapota alapján. A gyógyszerek kiválasztása a szervezet psoriasisának károsodásának mértékét figyelembe véve történik.

A helyi gyógymódokat széles körben alkalmazzák a pikkelysömör kezelésére, amely enyhe formában folytatódik. Ebben az esetben fontos a rendszeres megfelelő ellátást, a bőr használata hidratáló krémek és gélek, a különleges bánásmódot samponok. A szakemberek mindig javasolják a napozás lehetőségét.

Fontos gondosan mérlegelni a betegség progresszióját okozó tényezők befolyásolásának lehetőségét.

Ha a helyi gyógyszerkészítmények hatása nem adja meg a kívánt eredményt, akkor a pikkelysömör kezelésére más eszközöket használnak, amelyek kizárólag receptre kerülnek. Gyakran különböző formák psoriasis kezelésére használják D-vitamint tartalmazó készítmények, helyi kortikoszteroidok, tar készítmények, retinoidok. Néha az orvos ajánlására a helyi kezelésre nem egy, hanem több különböző eszközt használnak. Továbbá a helyi gyógyszereket orális gyógyszerekkel kombinálják.

Ha egy személy közepes pikkelysömörrel diagnosztizálódott, akkor ebben az esetben fényterápiát írhat elő - a napfénynek való kitettséget vagy az ultraibolya fénynek való kitettséget.

A pikkelysömör népi gyógymódok kezelésében gyakran megfigyelhető jó eredmények. Vannak speciális infúziót és főzetek, amelyek segítenek, hogy egyértelmű munka minden belső szerveket, ami előfeltétele a további pikkelysömör kezelésére.

Így, az állam a pajzsmirigy és a hasnyálmirigy javítja a használata a főzet a dióhéj. Különleges kenőcsöket is készíthet, amelyek gyakran komponensként gyakran használnak mézet, tojásfehérjét, orvosi sóolást, celandinport. A pikkelysömör kezelésére fűszernövényeket is használnak, amelyek közé tartozik a valerianus, az immortelle, az anya és a mostoha, a húr stb. Hasznos fürdeni a celandin kivágásával.

Nagyon gyakran a pikkelysömörben szenvedő betegeknek sokféle gyógyszert és terápiát kell kipróbálniuk, beleértve a pikkelysömör kezelését népi gyógymódokkal, mielőtt egy optimális és hatékony terápiás rendszert fejlesztenek ki. A közepes vagy súlyos pikkelysömörben szenvedő betegek egész életük során állandó kezelésre szorulhatnak.

A pikkelyes zuzmó az emberben - hogy néz ki. Manifestációk, pikkelysömör gyógyszerek és népi gyógymódok kezelése

Nem minden bőrbetegség fertőző, de legtöbbjük hajlamos a krónikus fertőzésre. Az ilyen diagnózisok közé tartozik a pikkelysömör (pikkelysömör) betegsége, amelyet lichen pikkelyesnek is neveznek. A kórtani foci nagy ízületek, köztük a térd és könyök területei.

Mi a pikkelyes zuzmó

A hivatalos gyógyászatban a diagnózist psoriasisnak hívják, az első alkalommal tünetmentes. Maga a kóros folyamat nagyon lassan halad, majd nehéz kezelni. A pikkelyes zuzmó a dermis nem fertőző betegsége, amelyben a felhám felső rétegében plakkok és sebek jelentkeznek. A beteg súlyos viszketést szenved, a bőr fokozott duzzanata, és a patológiás gócok lokalizálhatók a fejbőrön, a nyakon. A betegség különböző korú betegeknél fordul elő, az első tünetekkel a bőrgyógyásznak kell konzultálnia.

Milyen a pikkelyes pikkelyes

A betegség patogenezise természetellenes, és az általános bőrerózió nem csak kozmetikai hibává válik, hanem a belső kényelmetlenség okának, a központi idegrendszeri szervek instabilitásának is. Genetikai hajlam mellett fontos tudni, hogy a pikkelyes, pikkelyes, az intenzív ápolásra való kötelezés idejében hogyan kell elindítani a patológiát. Külsőleg ezek a plakkok a bőrön, amelyeknek egyértelmű határa van, konvex szerkezete, durva felülete. Megjelenésük megrémíti a beteget, és jelenléte a szervezetben viszketést, irritációt, elviselhetetlen égő érzést okoz.

Lehetséges a pikkelyes tetvek gyógyítása?

A gyakorlatban a betegség gyakori, de nehezen gyógyítható még a probléma időben történő reagálásával sem. Bőrbetegség pszoriázis egy krónikus, így a fő feladata az orvos -, hogy elnyomja a intenzitása az akut stádiumban, hogy hagyja abba a kellemetlen tünetek, meghosszabbítani a remisszió. A válasz arra a kérdésre, hogy lehetséges-e gyógyítani a psoriasis, lehet beszerezni csak a bőrgyógyász, de attól függ, mennyi esélye van egy gyors helyreállítását az egészségi állapot, életkor és egyéb betegségek a szervezetben. Az ilyen jellegű jogsértések hatékony technikájának megválasztása egyéni is.

A pikkelyes levelek okai

A jellegzetes betegség genetikai hajlamot mutat, azaz a bőr psoriasisát a biológiai szülők örökölik. A pikkelyes zuzmó legfontosabb okai eltérőek lehetnek, és a szervezet belső betegségeinél előrehaladnak. A pszoriázisnak az alábbi előfeltételei vannak:

 • vegyi anyagok bőrfelületének való kitettség;
 • alkoholfogyasztás;
 • Streptococcus fertőzés fokozott aktivitása;
 • tonsillitis és krónikus bronchitis;
 • a test hormonális egyensúlyhiánya;
 • laktációs időszak, terhesség, menopauza;
 • a kemoterápia következménye;
 • a gyógyszerek hosszú távú használata;
 • hosszan tartó ultraibolya sugárzás;
 • a stressz, a legerősebb érzelmi sokk.

A pikkelyes lichen kezelése

Ha egy felnőtt vagy gyermek testén foltosodik, számos lehetőség van a klinikai képek kifejlesztésére. Az egyik az exhaling a pikkelyes, amely egyszerre az egészséges sejtek a bőr epidermis. A kitörések bőségesek lesznek, és a bőrtáblák száma az égbolt. Különösen hatékony módszer a pikkelyes zuzmó az emberben a rendszer "Természetes módon a módszer John Pegano." Az amerikai orvos kifejlesztett egy speciális étrendet, amelybõl a bõr nem lesz elszínezõ.

A természetes módon leírt John Pagano - a teljes változás a napi menü, amelyen keresztül van egy igazi esélyt, hogy megszabaduljon a mérleg a test, megsemmisítése a körömlemez, amely, mint a gomba akció, megsárgult, és kezdett lehámlik. Miután meghatároztuk, hogy milyen típusú pszoriázisos kiütés pikkelyes zsindely, akkor létrehozhat egy terápiás diéta, amely biztosítja a háromnapos alma diéta kötelező használatát olívaolaj éhgyomorra, és a második szakaszban - a választott étel az asztalra termékeket.

A természetes módon módszerével Pagano John csökkenti a megnyilvánulása psoriasis elváltozások patológiai csökkenti, visszatér az egészséges színe és szerkezete a beteg bőrét kültakaró. Az ilyen hatékony kezelés gyermekkorban is megfelelő, mivel segít megszüntetni a komplex gyógyszeradagolás szükségességét. A szivárgó pikkelyes - könnyű formában, és az ismétlődő időszakok egyre kevésbé gyakoriak.

Mint egy pikkelyes fosztogatás kezelésére

Egyes betegek úgy vélik, hogy lehetetlen gyógyítani a pikkelysöműt. A valóságban nem így van, mert még egy generalizált kiütés, provokált ótvar hámló, a helyes megközelítés eltűnik, mihelyt lehetséges, akkor többé meghökkent új bőrt. A felépült emberek fotója inspiráló, ezért a betegeknek nem szabad kétségbe vonni. Több lehetőség van, mint a lapos tetvek kezelésére. Itt vannak a leghatékonyabb gyógyszerek, amelyeket a bőrgyógyász ajánl, amikor megfojtja az egyiket:

 1. Cream Acriderm. Alkalmazzunk egy kis mennyiségű kompozíció tenyerére, majd dörzsöljük be a patológia gerincébe. Az eljárást naponta háromszor meg kell ismételni, és az Acriderm-kezelés időtartama 3 hét.
 2. Beloderm, az Acriderma teljes analógja, amelyet pontosan kell alkalmazni az érintett területeken, minden egyes köröm feldolgozásához. Ha a kezelés kezdete előtt és után készít fényképet, az eredmény az arcon található.

A pikkelyes zuzmó népi kezelése

A visszanyert emberek fényképe lenyűgöző, de sok beteg inkább az alternatív gyógymódokat preferálja. A pikkelyes zuzmó népi kezelése kiküszöböli az ideges tüneteket, meghosszabbítja a remissziót, lehetővé teszi a teljes életet. Eredménye közötti különbség a hivatalos és alternatív orvoslás nehéz, de a második esetben ez egy szelíd, természetes, hasznos módszer az intenzív osztályon. A leghatásosabb receptek a pelyhek megtagadásától:

 1. Sophora japán por alakú pour vodka aránya 2 evőkanál. l. 500 ml-re. Töltsd be a készítményt egy hónapra, vegyél egy teáskanál naponta háromszor. Ha allergiásak, haladéktalanul hagyja abba az ilyen kezelést, ami megfojtja a pikkelyeset.
 2. Egy tartályban kombinálja a tojásfehérjét, 2 evőkanál. l. méz, egy csésze krém egyharmada, 1 tk. kén, apróra vágott fokhagyma és hagyma. A hűtőszekrényben naponta 3-5 alkalommal töltsük be a keverőt, az érintett területet egy vékony rétegben kenje be a kész kompozícióba.

Videó: Mi a pikkelysömör?

Az ebben a cikkben ismertetett információ csak tájékoztató jellegű. A cikk anyagai nem igényelnek független kezelést. Csak egy szakképzett orvos képes diagnosztizálni és tanácsot adni a kezelésre vonatkozóan az egyes betegek egyéni jellemzői alapján.

pikkelysömör

A cikk tartalma

A pikkelysömör nem fertőző betegség, amely befolyásolja egy személy bőrét, körömlemezét és ízületeit. A betegséget egy hullámszerű folyamat jellemzi, súlyosbodási és remissziós periódusokkal. A betegség veszélye nemcsak az okozott kellemetlen érzetekben rejlik, hanem abban is, hogy a betegség nagymértékben gátolja az életet, megakadályozza a társadalmi alkalmazkodást és a normális életminőséget. Különösen súlyos esetekben a betegség akut formájának eredménye súlyos depresszió lehet.

Hogyan lehet megszabadulni a pikkelysömörtől, mit jelent ez a betegség, mi a pszoriázis tünete és kezelése? Erről a cikkből megtudhatja.

Psoriasis: az okai

Normál körülmények között az egészséges ember bőrét egy hónapon belül frissítik. Ez alatt az idő alatt a halott sejtek lehúznak, és újak vesznek helyet. Ha a bőrmegújítás mechanizmusában a meghibásodás figyelhető meg, akkor az új sejtek érési folyamata csak egy hetet vesz igénybe, mivel a celluláris egyensúly megszakad. Ennek eredményeként a sejtek sokkal gyorsabban halnak meg.

A patológiás folyamatok által érintett területeken az immunrendszer sejtjeinek túlzott proliferációja, a makrofágok és a hámsejtek sejtjei. Ennek következtében megfigyelhető a bőr hámlása és a gyulladásos folyamatok kedvező feltételeinek megteremtése. Ezenkívül felgyorsul az új kapillárisok képződésének folyamata, amely miatt a gyulladás helyén lévő bőr elpirul.

A krónikus psoriasis nem fertőző, ezért a betegség nem fertőző. Ezt a XIX. Században hozták létre, de a tudósok eddig nem tudták megnevezni az esemény pontos okait.

A betegség kialakulásának előfeltételei közé tartoznak a következők:

 • Öröklődés. Ha egy személy szülõi vagy közeli hozzátartozói hajlamosak a bőrbetegségekre, nagy a valószínűsége annak, hogy öröklõdne. Ez annak köszönhető, hogy a DNS egyes részeinek mutációi a pikkelysömörben szenvedő betegek között találhatók, és a szeretteikben talált hasonló mutáció.
 • Génmutációk. Rendellenességeket a DNS szerkezetét érintő sérti a frissítési folyamat, a bőr, nem csak örökölte, hanem nyilvánvaló az élet későbbi szakaszában az emberek, akiknek rokonai nem szenvednek pikkelysömörben. Ami az ilyen genetikai változásokat okozza, nem ismert.
 • Az immunrendszer gyengülése. A szervezet védekezésének bármely megsértése a pikkelysömör kifejlődésének kiváltó mechanizmusává válhat.
 • A metabolikus folyamatokban bekövetkező kudarcok. Az anyagcsere zavarai a zsírok, a nitrogén, a szénhidrátok és a pikkelysömörben lévő vitaminok anyagcseréjében mutatkoznak meg. Ennek eredményeként a szervezetben toxinok felhalmozódnak, az adaptív képességek csökkenése, a fertőzések iránti megnövekedett fogékonyság. A betegeknél emelkedett a vérszérum epesavjának frakciói is, amit anyagcserezavarok okoznak.
 • Külső ingerek. Súrlódás, állandó érintkezés kémiai vegyületekkel, szűk ruhák viselése, vágások és rovarcsípések - mindezek miatt a bőrön megjelenő mikrotrauma megjelenik, amely idővel pikkelysömörgé alakulhat ki.
 • Gyakori allergiás reakciók. Ha egy személy hajlamos az atipikus reakciókra az immunrendszerre, bőrkiütésre, viszketésre és kiütésekre utalva, akkor ez egy további lehetőség a pikkelysömör bejutására.
 • Erős tapasztalatok vagy tartós stresszes helyzetek. Bármilyen stressz a test védelmi képességeinek gyengülését okozza, és aláássa az immunitást. Ha egy személy hajlamos a bőrbetegségekre, akkor ilyen pillanatokban nyilvánulhat meg. Emellett minden stressz hatással van az endokrin folyamatokra, ami miatt jelentős mennyiségű adrenalin és norepinefrin adódik a vérben. Ez a folyamat befolyásolja az anyagcsere folyamatait és a biokémiai reakciókat, ami a pikkelysömör kialakulásának előfeltétele.
 • A szervezet általános gyengülése súlyos patológiák - ateroszklerózis, cirrhosis, cukorbetegség, magas vérnyomás stb. Miatt.
 • Kiegyensúlyozatlan étrend és alkoholfogyasztás. Ha egy személy túlságosan zsíros, füstölt, sós, édes és fűszeres ételeket fogyaszt, valószínűsíthető, hogy a pikkelysömör fejlődik. Egyes esetekben a betegség idő előtti fejlődése a csokoládé és a citrusfélék túlzott fogyasztása.
 • A hormonális hátterű súlyos változások által okozott hormonális robbanások a menopauza, a pubertás, a terhesség, a laktáció, az abortusz után. Érdemes megjegyezni, hogy a psoriasis hormonális oka nem kapcsolódik a fent említett időszakokhoz. Ebben az esetben az endokrin rendszer szervek működésének megváltoztatására van szükség.
 • Éghajlatváltozás, kedvezőtlen környezeti körülmények között élve. Ha egy személy kedvére van a pikkelysömörre, és egy hidegebb zónába költözik, a betegség sokkal rosszabbá válhat. Ugyanez vonatkozik a nagymértékben szennyezett levegővel és vízzel rendelkező területeken való tartózkodásra. Az éghajlati tényezõt azonban aligha nevezhetjük a betegség legfõbb okának: inkább katalizátorként szolgál, amely aktiválja a szervezet pszoriázis iránti elhivatottságának "nyugvó" formáját.

Hogyan állapítható meg, hogy ez a pikkelysömör: a betegség tünetei

Először is, a pikkelysömör bőrbetegség. Bizonyos, különösen súlyos esetekben azonban nemcsak a bőrre, hanem az inakra, belső szervekre, gerincre, körömlemezekre és ízületekre is hatással lehet. Az alábbiakban a pikkelysömör jeleit vesszük szemügyre, amelyek először jelentkeznek, és lehetővé teszik a pikkelysömör megkülönböztetését más bőrbetegségekből.

Hogyan kezdődik a pikkelysömör?

A felszínen a bőr (leggyakrabban a térd, csukló, könyök, hát, hónalj, az emlők alatti, a régióban a sacrum, a nemi szervek), és néha - jelennek kerekítve száraz vöröses területek a nyálkahártyákat. Kezdetben méretük viszonylag kicsi: átmérőjű, mindegyik papula mindössze néhány milliméter. Azonban idővel az érintett területek megnövekednek, a papulák egyesülnek és az úgynevezett pszoriatikus plakkokat alkotják: az átmérőjük eléri a 10 cm-t, és még jobban.

Milyen a pikkelysömör tünetei?

Kezdetben a papulák nem okoznak kellemetlenséget az ember számára. Gyakorlatilag nem viszketnek és nem viszketnek. Azonban az idő múlásával, miközben növekednek és plakkokat képeznek, az érintett területek sűrűbbé és enyhén emelkednek a bőr egészséges területei fölé. Ezt a jelenséget viszketés kísérte.

A pszoriázis jellegzetes vonása a kezdeti szakaszban a test érintett részeiben lévő kis száraz mérlegek kialakulása, laza szerkezetűek. Színük fehéres-sárgás-szürke, és minden plakett körül vékony rózsaszín-piros él. Kívülről ezek a zónák kicsit olyanok, mint az olvadt paraffin, amelyre "paraffin-tavaknak" nevezték őket.

Először is, a test és az arc bőrén található pikkelysömör jelei megzavarhatják az ekcéma vagy más bőrbetegségek megjelenési formáit. Pontosan meghatározni a betegség típusát a pikkelysömör - az úgynevezett pszoriatikus hármas színpad - segíti.

 1. Stearin folt. A jellegzetes forgácsok kialakulásával jellemezhető, a sztearinra emlékeztető, amely a plakk lehúzásakor jelentkezik.
 2. A terminális film színtere. Úgy tűnik, hogy a sima, nedves és fényes felület a piros, megtalálható a mérleg alatt.
 3. A "véres harmat" színpadja. Ha egy személy elkezdi lekicsinni a terminális fóliát, a felszínen apró vércseppek jelennek meg a pontos vérzési forma miatt. Ez viszont a vaszkuláris hálózat ritkaságának és a hajszálerek törékenységének köszönhető.
Psoriasis: a betegség jelei

A pikkelysömör kialakulásához olyan tünetek társulnak, amelyek nem kapcsolódnak a bőrbetegségekhez. Általában a betegek panaszkodnak a fokozott fáradtság, apátia, ingerlékenység, álmosság, hangulatváltozások, szédülés, hányinger, alvászavarok miatt.

Hogyan fejti ki a pikkelysömör, a bőrelváltozások kivételével?

Ez a betegség nem csak a bőrt, hanem más szerveket és rendszereket is érinti. A következő psoriasis megnyilvánulások és formák:

 • Psoriaticus ízületi gyulladás. Bizonyos esetekben a sérülést nem a bőr felső részében lokalizálják, hanem sokkal mélyebbre. Ennek eredményeképpen a betegség az ízületekre terjed. A betegség folyamata nagyjából hasonló a rheumatoid arthritis kialakulásához, de számos különbség van köztük. Például, a psoriasisos arthritis általában megfigyelhető aszimmetrikus ízületi betegség, a legtöbb kényelmetlenséget csúcs reggel, de a legfontosabb különbség az, hogy a betegek vérében a psoriasisos arthritis, a reumatoid faktor hiányzik. A pikkelysömör típusai: psoriaticus ízületi gyulladás
 • Az izmok megverése. Ha a betegség rendkívül elhanyagolt állapotban van, a porc és az ízületek elpusztítása után az izomszövet atrófia megfigyelhető.
 • Májműködési zavar. A máj feladata magában foglalja a vér tisztítását és a káros anyagok eltávolítását. Ha a szervezetben megnövekszik a pikkelysömörre jellemző méreganyagok mennyisége, a máj elsőként szenved.
 • A betegség a bőrről a nyálkahártyákra való áttérése. Ha nem kezelik a betegséget, akkor előrehalad és átmegy az arc és a nemi szervek nyálkahártyájára, az ajkakra és a nyelvre. A nyálkahártya duzzanata, gyulladásnak tűnik, kísértést okozva.
 • A körömlemezek gyengítése (pszoriatikus onychodystrophia). A pikkelysömör gyakran befolyásolja a körmöket. A betegség a kezek és lábak körömlemezek megvastagodásával, a színük megváltoztatásával, a hornyok és pontok megjelenésével függ össze. Vannak olyan gyulladásos folyamatok is, amelyek a bőrön érintik a körmöket, a körömlemez alatti vérzések, a szárazság, a delamináció és a körmök megnövekedett törékenysége. Különösen súlyos esetekben előfordulhat, hogy a szög és a veszteség teljesen hámlik.
A psoriasis folyamata: a körömlemezek veresége

Amint látja, ez a betegség nagyon veszélyes, ezért a kezelést a lehető leghamarabb meg kell kezdeni annak érdekében, hogy megakadályozzák más szervekre és rendszerekre való áttérést.

A pikkelysömör fertőző?

Mivel a betegség nem fertőző és nem vírusos, ezért teljesen fertőző. A betegség átvitelének egyetlen módja az öröklődés által okozott genetikai hajlam.

A pikkelysömör típusai

Ennek a betegségnek számos fajtája van, amelyek mindegyikének sajátos sajátosságai vannak az áramlásnak és a jellegzetes tüneteknek.

 • Egyszerű / vulgáris / plakett / plakett / gyakori. A Nemzetközi Betegségek Osztályozása szerint - prosiasis vulgaris. Ez a forma gyakoribb, mint mások: a betegség körülbelül 80-90% -a csak vulgáris pikkelysömör. Ezt a "paraffin-tavak" vagy a pszoriatikus plakkok megjelenése jellemzi. A pikkelysömör típusai: egyszerű psoriasis
 • Inverz pikkelysömör. Ez a fajta betegség elsősorban a bőr hajtásaira, a comb külső felületére, a külső genitális szervekkel rendelkező ágyék területére hat. A fő különbség az inverz psoriasis vulgaris az, hogy a fordított formában a betegség a bőr nem keletkeznek plakkok: bőr borított vörös foltok, kíséri egy gyulladásos folyamat. A fordított pszoriázis veszélye, hogy a betegség izzadság és súrlódás hatására halad. Emiatt a bőr olyan mikrotörzseket alakít ki, amelyekben a fertőzés bejut. Ennek eredményeként bőrkárosodást okozhat cocciával és gombaival.
 • Guttate (az ICD - guttát psoriasis szerint). A többi fajtától való eltérése az, hogy a könnycsepp-pikkelysömör kiütések nem kapcsolódnak nagy plakkokra. A páciens teste a cseppeket (így a betegség nevét) hasonlító apró foltokat ábrázolja, amelyek színe rózsaszíntől liliomig változik. A pikkelysömör típusai: könnycsepp alakú pikkelysömör
 • Pustuláris / exudatív. Ha a betegség többi típusát a bőr száraz területei jellemzik, akkor a pustuláris vagy exudatív pikkelysömör felismerhető a tiszta folyadékkal töltött nedves buborékcsomagolással. Ugyanakkor a hólyag körüli bőr általában pirosra fordul, a helyi hőmérséklet emelkedik. Ha a hólyagok felrobbannak, vagy ha a páciens fésülti őket, fennáll a fertőzés veszélye és az azt követő kúszás veszélye - ez a betegség pusztuláris formájának fő veszélye. A psoriasis típusai: exudatív pikkelysömör
 • Psoriaticus erythroderma. Ez az egyik legsúlyosabb formája a betegség, amely, ha kedvezőtlen persze vezethet a beteg halálához. Megkülönböztető jellemzője a bőr hámlása, amely patogén mikroflóra fertőzéséhez vezethet. Az első jele az ilyen típusú és a tünetek a betegség - pikkelysömör nyilvánul súlyos viszketés a bőr, kis piros kiütések fehér pikkelyek, megnagyobbodott nyirokcsomók, szöveti ödéma és javítják az általános testhőmérséklet 38-39 fok. Általános és hipergén típusokra oszlik. A pikkelysömör típusai: psoriaticus erythroderma
 • Seborrheic psoriasis. Leggyakrabban ez a fajta betegség befolyásolja a fejbőrön, de egyes esetekben meg tudja ragadni a nasolabialis hajtásokat, a bőr közelében a karikákat, a scapula területét. A korpásodás megjelenése (fejfájással lokalizálódik), súlyos viszketés, szürkés színű érzés. A psoriasis típusai: seborrhees psoriasis

A psoriasis exacerbációja

A betegséget krónikus hullámzó folyamattal jellemezik, súlyosbodási és remissziós időszakokkal. A tünetek intenzitásának csökkentése általában a meleg szezonban figyelhető meg, télen és ősszel pedig a betegség rosszabbodik.

A betegség súlyosbodását előidéző ​​tényezők a következők lehetnek:

 • Hangsúlyozza a tapasztalatokat.
 • A munka és a pihenés kiegyensúlyozatlan ütemezése.
 • Gyengeség a szervezetben fertőző vagy vírusos betegség után.
 • Éles ugrás a hormonokban.
 • Egyes gyógyszerek elfogadása.
 • Alkalmatlan kozmetikumok használata.
 • Bőrrel való érintkezés háztartási vegyi anyagokkal.
 • A szervrendszerek zavara.
 • Túlzottan száraz, meleg vagy hideg levegő.
 • Az intenzív személyi higiénia nem indokolt.
 • Rovarcsípések.
 • Allergiás reakciók súlyosbodása.
 • Közeli szintetikus ruhát visel.
 • Egy ismeretlen éghajlatra való áttérés.

A bőrbetegség (és különösen a pikkelysömör) súlyosbodása nagy kényelmetlenséget okoz a betegnek - nem csak fizikai, hanem pszichológiaibb is. A súlyos pikkelysömörben szenvedő személy életminősége jelentősen csökken.

Pszoriázisos betegeknél a társadalmi adaptációval kapcsolatban gyakran vannak jelentős nehézségek és problémák, amelyek hátrányosan befolyásolhatják a munkát / tanulmányokat / személyes életet. Egy személy nem hajlandó kommunikálni másokkal, inkább a legtöbb idejét egyedül töltheti. Ennek eredményeképpen társadalmi fóbia alakul ki, amely idővel súlyos depresszióvá válhat.

A betegség súlyosbodása azt a tényt eredményezheti, hogy a páciens számára nehezebb gondoskodni magáról és szeretteiről, szokásos életmódot vezetni, sőt aludnia is. Ha a kiütések a nemi szervek területén lokalizálódnak, akkor fizikai és pszichológiai kényelmetlenséget okozhatnak, és a partnerek megtagadhatják az intimitást.

A betegség súlyosságának foka

Az érintett bőrterülettől és az ízületi elváltozás terjedésétől függően a körmök és a belső szervek enyhe, mérsékelt és súlyos formáját válogatják ki.

 • A könnyű forma enyhe károsodást okoz a bőrön, ha a teljes elváltozás kb. 3%.
 • Az emberi bőr 3-10% -ának sérülése a betegség átlagos súlyosságának tekinthető.
 • A súlyos mérték jelentős bőrkárosodást jelent - 10% -nál nagyobb mértékben a teljes bőrfelületen.

Ha a pácienst diagnosztizálják ízületek, izmok és belső szervek, akkor ez a betegség súlyos formája, még akkor is, ha a test gyakorlatilag nincs plakkok és papulák.

A pikkelysömör megszüntetése: a kezelés

Az a kérdés, hogy hogyan lehet a pikkelysömör örökre gyógyítani, gondoskodik minden betegségben szenvedő emberről. A betegség külső megnyilvánulásai elleni küzdelem csak ideiglenes eredményt ad, ezért annak érdekében, hogy a hatás hosszabb legyen, fontos, hogy a betegség okait pszoriázissal megszüntessük. Általában sok időbe telik - akár több évig is. A betegnek türelmesnek kell lennie, de csak ebben az esetben hosszú távú hatás várható.

Az alábbiakban megfontoljuk, hogyan kezeljük a pikkelysöműt gyógyszerek, hormonterápia, fototerápia, testmozgás segítségével. Emellett a pikkelysömör és a népi gyógymódok kezelésével is foglalkozunk - a hagyományos gyógymóddal kombinálva a népgyógyászat észrevehető eredményeket hozhat.

A pikkelysömör gyógykezelése

Az első dolog, miután gyanús kerek bőrkiütést, túlzott szárazságot és bőrkioltást észlel, az, hogy szakképzett orvosi segítséget kérjen magától vagy rokonaitól. Csak egy bőrgyógyász tudja pontosan meghatározni, hogy milyen bőrkárosodás fordul elő az Ön esetében. Ne feledje: az öngyógyítás semmiképpen sem lehetséges, mivel a terápia hiánya vagy az önállóan kiválasztott gyógyszerek súlyosan károsíthatják egészségét.

A betegség diagnosztizálására rendszerint nincs szükség tesztekre vagy bőrvizsgálatra. Elég, ha az orvos látni fogja a bőrt, amely papulákkal vagy plakkokkal van borítva, hogy meghatározza a sérülés okait. Ha a betegség súlyos formája van, a bőrgyógyász meghatározhatja a vizsgálatok irányát - a vér és a vizelet általános és biokémiai vizsgálatai, és különösen nehéz esetekben bőrbiopszia is szükséges. A pszoriázisos ízületi gyulladás diagnózisához szükséges röntgensugár is szükséges.

A psoriasis számos hatékony kezelést tartalmaz. A megfelelő terápia megválasztása a bőr, az ízületek, a körmök és a betegség progressziójának mértékétől függ. Általában az optimális választás az integrált kezelési rend, amely magában foglalja a helyi és belső jogorvoslatok fogadását, az ultraibolya besugárzás használatát, a sós és szódás fürdőben történő fürdést és a fizikoterápiát.

A sérült bőr viszketése és eltávolítása érdekében krémeket, géleket, kenőcsöket, permeteket és lotionokat használnak. Szalicilsav, pirition, kátrány és egyéb hatóanyagok alapján készíthetők. A hormonális és nem hormonális külső készítmények fő feladata a pikkelysömör, a fertőtlenítés, a gyulladás megszüntetése, hidratálás és az érintett bőrterületek táplálása.

A humán pikkelysömör kezelésében belsőleg bevitt gyógyszerek szerepe az efalizubáma, gamma-D-glutamil-D-triptofán-nátrium stb.

A bőr pikkelysömörének kezelésében pozitív eredményt ad a tengeren való pihenés. Kívánatos viszonylag enyhe és meleg éghajlatú üdülőhelyeket választani. Az ideális megoldás speciális szanatórium-üdülőhelyeken végzett kezelés, pihenés, amely a pikkelysömör komplex terápiájára irányul.

Psoriasis: otthoni kezelés

A pikkelysömör kezelése otthoni és népi gyógymódokkal csak akkor lehet hatékony, ha kiegészítő terápiaként működik, kiegészítve a fő gyógyszeres kezelést. Továbbá a hagyományos orvosi készítményekre vonatkozó előírásokat akkor is meg lehet tenni, ha a beteg allergiás reakciókat tapasztal a gyógyszereknél. De minden esetben, mit kell tenni a pikkelysömörrel, az orvosnak el kell döntenie, ezért ha ezt a vagy népi módszert szeretné használni, győződjön meg arról, hogy konzultál a bőrgyógyászról.

A pikkelysömör elleni egyik leggyakoribb népi gyógyszer a szódabikarbóna használata. A nátrium-bikarbonát nyugtató hatással van a pikkelysömörre, lágyítja a durvított bőrt, csökkenti a viszketést és javítja a toxinok eltávolítását. A háztartási kenőcsök elkészítésénél a fürdők, a szódák belsejében vannak, süteményeket és lotionokat készítenek.

A betegség kezelésének hatékony módszere a sós fürdő. Méltó alternatívává válnak abban az esetben, ha a betegnek nincs lehetősége a tengerre menni.

A pszoriatikus plakkokra alkalmazott sólevek szintén pozitív eredményeket adnak. Azonban emlékezned kell arra, hogy ez az eszköz eléggé agresszív, ezért meg kell győződnie arról, hogy a lé nem jut a bőr egészséges területére.

A dióhéjat a pikkelysömör elleni küzdelemben is használják. A kagylókat forró vízzel öntik, majd ragaszkodnak ahhoz, hogy a kapott infúziót szűrjük és meleg fürdőbe töltjük. Ez a gyógyszer különösen hatásos a betegség súlyosbodásának időszakában.

Hogyan gyógyítható a pikkelysömör az étrenddel?

A megfelelő táplálkozás fontos szerepet játszik minden bőrbetegségben, és a pikkelysömör nem kivétel. Természetesen a kiegyensúlyozott étrend nem lehet abszolút eszköz a pikkelysömör ellen, de a gyógy- és népgyógyászattal kombinálva jó eredményeket hoz.

Abban az időben a kezelés, valamint a meghosszabbítani a remisszió, orvosok javasoljuk megtagadják alkoholt, füstölt és sós ételek, zsíros és fűszeres ételek, a mesterséges aromák, tartósítószerek, emulgeálószerek és kémiai színezékek, zsíros húsok, majonéz, ketchup. Kívánatos továbbá csökkenteni a sót fogyasztott, finomított cukrot, csokoládét és egyéb édességeket, citrusféléket. Az orvosok azt tanácsolják, hogy összpontosítson a használata tejtermékek alacsony zsírtartalmú, növényi élelmiszerek, gabonafélék, sovány húsok és a hal.

Annak ellenére, hogy az étkezés során kívánatos az elfogyasztott zsírmennyiség csökkentése, teljesen irracionálisan elutasítják. Csak az állati zsírt kell pótolni növényi olajokkal - olíva, lenmag, kukorica, napraforgó.

A pikkelysömör megelőzése

A pikkelysömör kezelésének szakaszai szükségszerűen magukban foglalják az elengedés időszakát. Fontos, hogy ezeket a periódusokat a lehető leghosszabb ideig meghosszabbítsuk. Ehhez a páciensnek meg kell felelnie a betegségek megelőzésére vonatkozó számos szabálynak:

 • Kerülje a stresszes helyzeteket.
 • Ügyeljen a kiegyensúlyozott étrendre.
 • Ne használjon gyapjúból és szintetikus anyagból készült szűk ruhát.
 • Töltsön sok időt a friss levegőben.
 • Adjon elegendő pihenést és teljes alvást.
 • Megfelelően vigyázni kell a bőrre.

Termékek "La Cree" - segítség a pikkelysömör megnyilvánulásainak leküzdésében

A betegség megnyilvánulásainak, valamint a remisszió időszakainak csökkentése érdekében ajánlott gondosan kiválasztott segédeszközöket használni. Segítenek a megnövekedett szárazság elleni küzdelemben, táplálják és hidratálják a bőrt. A "La Cree" termékei csak az ilyen segédeszközök kategóriájába tartoznak. Mivel nincs összetett hormonjai, parabénjei, szilikonjai és parfümjei, a lehető legkényelmesebbé teszi a bőrt.

A táplálkozás és a bőrvédelem ideális megoldása a La Cree intenzív krémje. Köszönhetően a kiegyensúlyozott összetétel, amely kivonatait tartalmazza az édesgyökér és az ibolya, shea vaj, jojoba olaj és a búzacsíra, bisabolol, allantoin és a lecitin, krém javítja a bőr rugalmasságát, hidratálja és táplálja az érzékeny tápanyagot. Emellett a krém használata megkönnyíti a bőr érintett területein fellépő viszkető, hámló és gyulladásos folyamatokat.