Hogyan terjed a herpesz - a tünetek, a fertőzés módjai

Helló, kedves olvasók. A herpeti patológia vírusos. Érdemes megjegyezni, hogy az emberek túlnyomó többsége a vírus hordozói. És sokan közülük még csak nem is tudják. Végül is, inaktív állapotban, a kórokozó nem jelentkezik. De egy bizonyos időpontban, a kórokozónak kedvező körülmények kombinációjával aktívabbá válik. Ez jellegzetes tulajdonságokkal fogható fel. Tehát, hogyan terjed a herpesz - a tünetek, a fertőzés módjai. Ezt fogják megvitatni. Mi a herpesz? A herpesz számos hasonló betegség gyakori neve.

Mindegyiket a herpeszvírus család kezdeményezi, amely magában foglalja:

- herpes simplex (labiális) feltűnő a felső testrész, főleg a felület az ajkak, prirotovuyu régió egyes nyálkahártya felszínén (a száj, az orr, a szem és így tovább.);

- herpesz-2 (genitális), amelyből a nemi szervek szenvednek;

- a bárányhimlő vírus, a „gyermek” a betegség, amely a felnőttkorban visszatérhet az övsömör, károsítja az idegeket, és okoz bőrfertőzés;

- citomegáliás vírus, melynek hatása a nyálmirigyekre, a torokra, a májra koncentrálódik, és végül a daganatok kialakulásához vezethet.

Eddig nem találtak olyan eszközöket, amelyek teljes mértékben leküzdenék a vírust és felszámolhatják a szervezetből. De a célzott kezelés segít az akut megnyilvánulások eltávolításában és a kórokozó végleges kikapcsolásában.

Ezért fontos megismerni a herpetikus tüneteket a kórházba való bejutáshoz a vizsgálat megkezdése és orvosi tanácsadás céljából a betegség kezelésére szolgáló hatékony intézkedésekkel kapcsolatban.

Hogyan terjed a herpesz - a tünetek, a fertőzés módjai

A leggyakoribb a herpesz egyszerű, mindenki számára ismert, "hideg az ajkán" és "láz" alatt.

A legtöbb herpeszes fekély megjelenik az ajkak bőrén, az orr alatt, a száj körül. Gyakran "kiugrik" ugyanazon a helyen a visszaesések során.

tünetek

Az érintett területen érezhető a feszültség, a fájdalom és az égés. A bőr viszkethet. Néhány nap elteltével a duzzanat növekszik, folyadékkal töltött hólyaggá változik. Idővel felrobban, felderíti a fekélyt.

A károk súlyos kellemetlenséget okoznak, fájnak és nem gyógyulnak jól.

Amikor a herpeszvírus aktiválódik, a következőket is megfigyeljük:

- az immunprotection általános csökkenése;

- az érintett területek fájdalmai;

A herpeszfertőzés továbbadódik?

Figyelembe véve a betegség virális természetét, feltételezhetjük, hogy fertőzöttek lehetnek. Valójában a herpetikus vírus személyenként átvihető különböző módon. Ezért tudnia kell a lehetséges átviteli csatornákat és a biztonsági szabályokat.

Mivel szinte minden felnőtt és a tizenéves gyermekek többsége már fertőzött, a tudósok úgy vélik, hogy a vírus még gyerekkorában is belép a szervezetbe, amikor a baba csak 3-4 éves. Ismeretes azonban, hogy a kórokozó az anya és a gyermek között vándorolhat az intrauterin érés idején.

Ezután a herpeszvírus manifesztációi sokkal hangsúlyosabbak és megszabadulni tőlük sokkal nehezebb.

Hogyan kerül továbbításra

A herpetikus kórokozó átvitelének számos csatornája létezik. Hogyan kaphatsz herpeszet?

 1. A csepegtető-levegő. Az egyik leggyakoribb. Tudod fertőzött során a tüsszögés (köhögés) a beteg vagy a beszélgetés során vele.
 1. Háztartási szennyezés. A családtagok, a hommai szobatársak stb. Közötti közös használati tárgyak között lehet. Ebbe lehet étkészlet, csésze, törölköző, rúzs, fogkefe stb.
 1. Kapcsolat elérési útja. Közvetlen kapcsolatot jelent a betegekkel. Ez magában foglalja a kommunikációt, a megérintést, az együttélést (korlátozott területen való tartózkodás), a csókolózás.
 1. Intim átvitel. Mint sokan tudják, a nem védett szexuális kapcsolat nemcsak a nemi betegségek terjedését eredményezheti. A citomegalovírus "felzárkózik" a közelségben is lehetséges. Ebben az esetben mindkét partner kezelésére lesz szükség.
 1. A méhen belüli fejlődés során. A kórokozót a méhtől a közös véráramlás következtében közvetíti a magzatba. A herpesz az ajkakon nem azonnali veszélyt jelent a gyermek életére. Amit nem lehet mondani a genitális változatosságáról. A gyermekfejlesztés korai szakaszában a herpesz aktivitása gyulladás kialakulásához vezethet, és súlyos jogsértésekhez vezethet.

Hogyan terjed a herpesz az ajkán?

Miután a vírus bejutott a szervezetbe, az inkubálási szakasz következik, amely egy héten keresztül egy hónapig tarthat. Ezt követően egy személy továbbra is a kórokozó hordozója marad.

A herpeszvírus nyálban, köpetben, hüvelyváladékban, spermában stb. Lesz, bár kis mennyiségben. De a helyzet drasztikusan változik az immunhelyzet gyengülésével, például hideg alatt.

A lassú védelmi mechanizmusok már nem akadályozhatják a herpetikus kórokozókat, és ellenőrizhetetlen módon növekedni kezdenek. Ez a jellegzetes tünetek megjelenéséhez vezet.

Ebben az időben el kell távol tartania a beteg személyt, csökkentve ezzel a kapcsolatot vele. Ugyanez vonatkozik Önre: Ha gyanúsítanád magadnak az ajkán jelentkező fájdalom megjelenését, próbáld megvédeni másoktól a lehetséges fertőzést.

Fedezze le a száját tüsszentéssel, mosson kezet ezt követően, valamint a herpetikus kiemelkedések kezelését az ajkakon, ne csókoljon senkit és tartózkodjon az orális szextől.

Még akkor is, ha egy személy már fertőzött vírussal, a beteggel való kapcsolat a betegség újabb visszaesését okozhatja, mivel a vírusok koncentrációja jelentősen ugorhat, és az immunitás nem képes megbirkózni ezzel a hatalmas támadással.

A herpesz egy csókon át terjed?

A fentiek alapján meg kell állapítani, hogy a herpeszvírus még az ajkak könnyű érintésével is átjut. Mit mondjak az aktívabb csókokról? Az ajkak bőrfelületén, a szájon és a szájon belül fekélyek lehetnek, amelyek a fertőzés központjai.

A testnek ezekre a részekre hivatkozva egy másik személyre lehetetlen, hogy ne adjon kórokozó kórokozókat. Ne felejtsük el, hogy a beteg nyálának szó szerint ez a veszélyes mikroorganizmus. Tehát minden csókból, kivéve a levegőt, meg kell tagadni a herpesz megnyilvánulásainak teljes gyógyulását.

Veszélyes, ha a betegnek nincs kiütés az ajkán

De ne nyugodjon meg, és ha a tünetek nem manifesztálódnak. Ez nem garantálja, hogy nem veszi fel a vírust a fuvarozóról. Ha a páciensnek nincs jellemző duzzadása és sebessége az ajak körvonalára és az ízületi zónára, ez nem jelenti azt, hogy a szájnyálkahártya fekélye nem lesz, vagy a vírus koncentrációja a nyálban túl kicsi ahhoz, hogy megfertőzze.

És ez nem csak a csókról szól. Az alapvető higiéniai szabályokat sokan nem elégséges mennyiségben is megfigyelik. Ha a páciens nem mossa meg a kezét, miután a tenyerét köhögéssel borította, akkor minden, amit érintenek, potenciális fertőzésforrássá válhat.

A herpesz még akkor is veszélyes lehet, ha nyugalmi állapotban van. A többieknél erősebbek a sérülékeny immunitással és kisgyermekekkel szemben veszélyeztetettek.

Hogyan terjed a genitális herpesz?

A szexuális érintkezés során a herpeszvírus a beteg személytől az egészséges állapotba kerül. És így nem csak genitális herpesz fertőződik meg.

A szexuális érintkezés során az első típusú (labiális, egyszerű) vírus és a cytomegalovírus kórokozója is továbbadódik. Számos pontot kell figyelembe venni.

 1. A herpesz egy egészséges testbe juthat, nem csak a standard szexuális kapcsolat miatt, hanem az orális szexben is. Ebben az esetben a fertőzött nyál bejut a nemi szervekbe, miután a vírus bejut a véráramba.
 1. A nem hagyományos intim kapcsolatok is vezethetnek herpesz fertőzéshez. A vírus az anális szex alatt terjed. Ez a módszer semmiképpen sem biztos.
 1. A kórokozónak nem kell a nyálkahártyákon eljutnia ahhoz, hogy egy másik áldozat testében megragadjon lábad. Belélegezhet a vérben és bőrelváltozásokon keresztül - karcolások, kopás, kisebb repedések. Ez megtörténhet az intimitás során egy fertőzött személynél.

A fertőzés megakadályozása érdekében rendkívül ajánlott a védőburkolat védelme. Különösen olyan esetekben, amikor nincs teljes bizalom a partner megbízhatóságában. Vigyázni kell mind az egészségedre, mind a partnered állapotára. Ezért ha beteg vagy, mindenképpen tájékoztassa őt a szexuális kapcsolatok megkezdése előtt.

Szexuális úton terjedő fertőzés

A herpes szexuális sokféleségének átvitelének fő módja közvetlen intim kapcsolat. A helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy a herpetikus kórokozót hordozó nem tudja még azt feltételezni, hogy ez már potenciális veszélyt jelent valamennyi lehetséges partner számára.

Nem az semmi, hogy az orvosok ragaszkodnak a szelektív megközelítés szükségességéhez, amikor objektumokat választanak a szexuális szükségletek kielégítésére.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nemkívánatos következmények - köztük a genitális herpesz fertőzés - elleni védelem leghatékonyabb eszközei ma is óvszer maradnak. Bár nem nyújt teljes körű garanciát a fertőzés megelőzésére.

Az átviteli kórokozó az érintett bőrön keresztül, a nemi szervekkel szomszédosan fordulhat elő. Ezért a jövőbeni partnereket a szoros kapcsolatok megkötése előtt meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy azonosítsák a betegség lehetséges expozícióját.

Háztartási módszer

A herpetikus vírus terjedésének legvalószínűbb csatornája az otthoni átvitel. Ugyanakkor nincs korhatár - mind a felnőtt, mind a gyermek fertőzött lehet.

A fertőzés átterjedése a közös használat során felmerülhet: csaptelep csaptelepek, ajtófogantyúk, vízkioldó gomb a WC-tálban. A gyakori ételek válhatnak a herpesz forrásává.

A fertőzés elsődleges és ismétlődő, a betegség relapszusát, esetleg higiénikus eszközökkel - törölközőkkel, közös fogkrémmel stb.

A betegség tünetei sok éven keresztül nem feltűnőek. De ez nem jelenti azt, hogy a vírus nem alvó állapotban van, vagy hogy a betegség teljesen elmúlt.

A családba tartozó fertőzések elkerülése érdekében ajánlott az edények és a személyes higiéniai cikkek használata, valamint az alapvető higiéniai előírások betartása.

Külön kell mondani a kisgyermekekről. Ezek hajlamosabbak a kórokozók hatásaira. A morzsa fertőzésének kockázata nagyon magas. Ezért legyen óvatos, különösen a nyilvánosság előtt, védve a babaat a lehetséges fertőzési forrásoktól.

Ha anyám bonyolította herpes megfázásos tünetek, meg kell próbálnia, hogy mentse a gyermek ezt a fertőzést: viselni gézkötéssel nem csókolni a baba, mosson alaposan kezet, mielőtt megközelíteni.

Herpetikus fertőzés átadása anyáról gyermekre

A herpetikus fertőzés kifejeződő megnyilvánulásait csak az esetek 30% -ában észlelték. A magzat érése során lehetséges a patológiát aktiválni a jövő anyájában. A terhes nők gyakran összetévesztik az atipikus jeleket a szokásos tejanyák megnyilvánulásával ebben a helyzetben.

A megfelelő kezelés hiánya provokálni lehet a vetélést, különösen a terhesség korai szakaszában (legfeljebb 15-16 hétig), vagy elkezdheti a koraszülést.

Ha egy nő az első vagy második trimeszterben herpeszes kezelésben részesült, akkor az anyai betegség a gyermek számára nem különösebben veszélyes. De abban az esetben, amikor a labiális herpevirus a terhesség végén aktiválódott, nagyon nagy a valószínűsége (akár 50%), hogy a magzat fertőzött lesz.

Természetesen sok a kórokozó típusától függ. Ha a herpesz szimplex gyakorlatilag ártalmatlan a gyermek intrauterin kialakulásának kezdeti szakaszában, ez nem mondható el a csirke pox kórokozójának.

Abban az esetben, ha a betegség rövid távon észlelhető az anyában, a nőgyógyászokat fel kell hívni a terhesség megszakítására. Egyébként a baba súlyos veleszületett rendellenességekkel születhet.

De a fertőzés veszélye nemcsak a terhesség alatt jelentkezik. A munkafolyamatban a csecsemő anyai genitális herpeszhez juthat, miközben áthalad a születési csatornán. De ez elkerülhető speciális gyógyszerek vagy császármetszés segítségével.

Kinek a herpesz a leginkább fertőző

Van egy olyan embercsoport, aki nem reagál a herpeszre. Csak 5%. A fennmaradó 95% vagy betegedhet vagy már fertőzött. De vannak olyan népességcsoportok, amelyeknél a herpeszvírus a legveszélyesebb.

- A betegség utáni gyengeségek, valamint a HIV-fertőzöttek;

- kisgyermekek, akiknek immunitásuk csak a képződés színpadán van;

- terhes nők - a betegség fogékonysága ebben az időben jelentősen megnőtt;

- azok, akiket antibiotikummal, kemoterápiával kezeltek stb.

Hogyan és miért továbbítják a herpeszet?

A herpeti patológia vírusos. Érdemes megjegyezni, hogy az emberek túlnyomó többsége a vírus hordozói. És...

A herpeti patológia vírusos. Érdemes megjegyezni, hogy az emberek túlnyomó többsége a vírus hordozói. És sokan közülük még csak nem is tudják. Végül is, inaktív állapotban, a kórokozó nem jelentkezik. De egy bizonyos időpontban, a kórokozónak kedvező körülmények kombinációjával aktívabbá válik. Ez jellegzetes tulajdonságokkal fogható fel. Tehát, hogyan terjed a herpesz - a tünetek, a fertőzés módjai. Ezt fogják megvitatni. Mi a herpesz? A herpesz számos hasonló betegség gyakori neve.

Mindegyiket a herpeszvírus család kezdeményezi, amely magában foglalja:

 • herpesz egyszerű (labiális), amely befolyásolja a felsőtestet, elsősorban az ajkak felületét, a növekedési területet, néhány nyálkahártyát (száj, orr, szem stb.);
 • herpesz-2 (genitális), amelyből a szexuális szervek szenvednek;
 • egy bárányhimlő vírus, egy "gyermek" betegség, amely felnőttkorban övsömör formájában térhet vissza, idegvégződést károsítva és bőrfertőzést okozva;
 • a citomegalovírus, melynek hatása a nyálmirigyekre, a torokra, a májra és az időre összpontosul, a daganatok kialakulásához vezethet.

Eddig nem találtak olyan eszközöket, amelyek teljes mértékben leküzdenék a vírust és felszámolhatják a szervezetből. De a célzott kezelés segít az akut megnyilvánulások eltávolításában és a kórokozó végleges kikapcsolásában. Ezért fontos megismerni a herpetikus tüneteket a kórházba való bejutáshoz a vizsgálat megkezdése és orvosi tanácsadás céljából a betegség kezelésére szolgáló hatékony intézkedésekkel kapcsolatban.

Hogyan terjed a herpesz - a tünetek, a fertőzés módjai

A leggyakoribb a herpesz egyszerű, mindenki számára ismert, "hideg az ajkán" és "láz" alatt. A legtöbb herpeszes fekély megjelenik az ajkak bőrén, az orr alatt, a száj körül. Gyakran "kiugrik" ugyanazon a helyen a visszaesések során.

tünetek

Az érintett területen érezhető a feszültség, a fájdalom és az égés. A bőr viszkethet. Néhány nap elteltével a duzzanat növekszik, folyadékkal töltött hólyaggá változik. Idővel felrobban, felderíti a fekélyt. A károk súlyos kellemetlenséget okoznak, fájnak és nem gyógyulnak jól.

Amikor a herpeszvírus aktiválódik, a következőket is megfigyeljük:

 • az immunprotektum általános csökkentése;
 • a közönséges hideg megnyilvánulásai;
 • hőmérséklet;
 • gyengeség;
 • az érintett területek fájdalmai;
 • vérbőség.
A herpeszfertőzés továbbadódik?

Figyelembe véve a betegség virális természetét, feltételezhetjük, hogy fertőzöttek lehetnek. Valójában a herpetikus vírus személyenként átvihető különböző módon. Ezért tudnia kell a lehetséges átviteli csatornákat és a biztonsági szabályokat. Mivel szinte minden felnőtt és a tizenéves gyermekek többsége már fertőzött, a tudósok úgy vélik, hogy a vírus még gyerekkorában is belép a szervezetbe, amikor a baba csak 3-4 éves. Ismeretes azonban, hogy a kórokozó az anya és a gyermek között vándorolhat az intrauterin érés idején. Ezután a herpeszvírus manifesztációi sokkal hangsúlyosabbak és megszabadulni tőlük sokkal nehezebb.

Hogyan kerül továbbításra?

A herpetikus kórokozó átvitelének számos csatornája létezik. Hogyan kaphatsz herpeszet?

 1. A csepegtető-levegő. Az egyik leggyakoribb. Tudod fertőzött során a tüsszögés (köhögés) a beteg vagy a beszélgetés során vele.
 2. Háztartási szennyezés. A családtagok, a hommai szobatársak stb. Közötti közös használati tárgyak között lehet. Ebbe lehet étkészlet, csésze, törölköző, rúzs, fogkefe stb.
 3. Kapcsolat elérési útja. Közvetlen kapcsolatot jelent a betegekkel. Ez magában foglalja a kommunikációt, a megérintést, az együttélést (korlátozott területen való tartózkodás), a csókolózás.
 4. Intim átvitel. Mint sokan tudják, a nem védett szexuális kapcsolat nemcsak a nemi betegségek terjedését eredményezheti. A citomegalovírus "felzárkózik" a közelségben is lehetséges. Ebben az esetben mindkét partner kezelésére lesz szükség.
 5. A méhen belüli fejlődés során. A kórokozót a méhtől a közös véráramlás következtében közvetíti a magzatba. A herpesz az ajkakon nem azonnali veszélyt jelent a gyermek életére. Amit nem lehet mondani a genitális változatosságáról. A gyermekfejlesztés korai szakaszában a herpesz aktivitása gyulladás kialakulásához vezethet, és súlyos jogsértésekhez vezethet.
Hogyan terjed a herpesz az ajkán?

Miután a vírus bejutott a szervezetbe, az inkubálási szakasz következik, amely egy héten keresztül egy hónapig tarthat. Ezt követően egy személy továbbra is a kórokozó hordozója marad. A herpeszvírus nyálban, köpetben, hüvelyváladékban, spermában stb. Lesz, bár kis mennyiségben. De a helyzet drasztikusan változik az immunhelyzet gyengülésével, például hideg alatt. A lassú védelmi mechanizmusok már nem akadályozhatják a herpetikus kórokozókat, és ellenőrizhetetlen módon növekedni kezdenek. Ez a jellegzetes tünetek megjelenéséhez vezet.

Ebben az időben el kell távol tartania a beteg személyt, csökkentve ezzel a kapcsolatot vele. Ugyanez vonatkozik Önre: Ha gyanúsítanád magadnak az ajkán jelentkező fájdalom megjelenését, próbáld megvédeni másoktól a lehetséges fertőzést. Fedezze le a száját tüsszentéssel, mosson kezet ezt követően, valamint a herpetikus kiemelkedések kezelését az ajkakon, ne csókoljon senkit és tartózkodjon az orális szextől.

Még akkor is, ha egy személy már fertőzött vírussal, a beteggel való kapcsolat a betegség újabb visszaesését okozhatja, mivel a vírusok koncentrációja jelentősen ugorhat, és az immunitás nem képes megbirkózni ezzel a hatalmas támadással.

A herpesz egy csókon át terjed?

A fentiek alapján meg kell állapítani, hogy a herpeszvírus még az ajkak könnyű érintésével is átjut. Mit mondjak az aktívabb csókokról? Az ajkak bőrfelületén, a szájon és a szájon belül fekélyek lehetnek, amelyek a fertőzés központjai. A testnek ezekre a részekre hivatkozva egy másik személyre lehetetlen, hogy ne adjon kórokozó kórokozókat. Ne felejtsük el, hogy a beteg nyálának szó szerint ez a veszélyes mikroorganizmus. Tehát minden csókból, kivéve a levegőt, meg kell tagadni a herpesz megnyilvánulásainak teljes gyógyulását.

Veszélyes, ha a betegnek nincs kiütés az ajkán

De ne nyugodjon meg, és ha a tünetek nem manifesztálódnak. Ez nem garantálja, hogy nem veszi fel a vírust a fuvarozóról. Ha a páciensnek nincs jellemző duzzadása és sebessége az ajak körvonalára és az ízületi zónára, ez nem jelenti azt, hogy a szájnyálkahártya fekélye nem lesz, vagy a vírus koncentrációja a nyálban túl kicsi ahhoz, hogy megfertőzze.

És ez nem csak a csókról szól. Az alapvető higiéniai szabályokat sokan nem elégséges mennyiségben is megfigyelik. Ha a páciens nem mossa meg a kezét, miután a tenyerét köhögéssel borította, akkor minden, amit érintenek, potenciális fertőzésforrássá válhat. A herpesz még akkor is veszélyes lehet, ha nyugalmi állapotban van. A többieknél erősebbek a sérülékeny immunitással és kisgyermekekkel szemben veszélyeztetettek.

Hogyan terjed a genitális herpesz?

A szexuális érintkezés során a herpeszvírus a beteg személytől az egészséges állapotba kerül. És így nem csak genitális herpesz fertőződik meg. A szexuális érintkezés során az első típusú (labiális, egyszerű) vírus és a cytomegalovírus kórokozója is továbbadódik. Számos pontot kell figyelembe venni.

 1. A herpesz egy egészséges testbe juthat, nem csak a standard szexuális kapcsolat miatt, hanem az orális szexben is. Ebben az esetben a fertőzött nyál bejut a nemi szervekbe, miután a vírus bejut a véráramba.
 2. A nem hagyományos intim kapcsolatok is vezethetnek herpesz fertőzéshez. A vírus az anális szex alatt terjed. Ez a módszer semmiképpen sem biztos.
 3. A kórokozónak nem kell a nyálkahártyákon eljutnia ahhoz, hogy egy másik áldozat testében megragadjon lábad. Belélegezhet a vérben és bőrelváltozásokon keresztül - karcolások, kopás, kisebb repedések. Ez megtörténhet az intimitás során egy fertőzött személynél.

A fertőzés megakadályozása érdekében rendkívül ajánlott a védőburkolat védelme. Különösen olyan esetekben, amikor nincs teljes bizalom a partner megbízhatóságában. Vigyázni kell mind az egészségedre, mind a partnered állapotára. Ezért ha beteg vagy, mindenképpen tájékoztassa őt a szexuális kapcsolatok megkezdése előtt.

Szexuális úton terjedő fertőzés. A herpes szexuális sokféleségének átvitelének fő módja közvetlen intim kapcsolat. A helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy a herpetikus kórokozót hordozó nem tudja még azt feltételezni, hogy ez már potenciális veszélyt jelent valamennyi lehetséges partner számára. Nem az semmi, hogy az orvosok ragaszkodnak a szelektív megközelítés szükségességéhez, amikor objektumokat választanak a szexuális szükségletek kielégítésére.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a nemkívánatos következmények - köztük a genitális herpesz fertőzés - elleni védelem leghatékonyabb eszközei ma is óvszer maradnak. Bár nem nyújt teljes körű garanciát a fertőzés megelőzésére. Az átviteli kórokozó az érintett bőrön keresztül, a nemi szervekkel szomszédosan fordulhat elő. Ezért a jövőbeni partnereket a szoros kapcsolatok megkötése előtt meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy azonosítsák a betegség lehetséges expozícióját.

Háztartási mód. A herpetikus vírus terjedésének legvalószínűbb csatornája az otthoni átvitel. Ugyanakkor nincs korhatár - mind a felnőtt, mind a gyermek fertőzött lehet. A fertőzés átterjedése a közös használat során felmerülhet: csaptelep csaptelepek, ajtófogantyúk, vízkioldó gomb a WC-tálban. A gyakori ételek válhatnak a herpesz forrásává. A fertőzés elsődleges és ismétlődő, a betegség relapszusát, esetleg higiénikus eszközökkel - törölközőkkel, közös fogkrémmel stb.

A betegség tünetei sok éven keresztül nem feltűnőek. De ez nem jelenti azt, hogy a vírus nem alvó állapotban van, vagy hogy a betegség teljesen elmúlt. A családba tartozó fertőzések elkerülése érdekében ajánlott az edények és a személyes higiéniai cikkek használata, valamint az alapvető higiéniai előírások betartása.

Külön kell mondani a kisgyermekekről. Ezek hajlamosabbak a kórokozók hatásaira. A morzsa fertőzésének kockázata nagyon magas. Ezért legyen óvatos, különösen a nyilvánosság előtt, védve a babaat a lehetséges fertőzési forrásoktól. Ha anyám bonyolította herpes megfázásos tünetek, meg kell próbálnia, hogy mentse a gyermek ezt a fertőzést: viselni gézkötéssel nem csókolni a baba, mosson alaposan kezet, mielőtt megközelíteni.

Herpetikus fertőzés átadása anyáról gyermekre

A herpetikus fertőzés kifejeződő megnyilvánulásait csak az esetek 30% -ában észlelték. A magzat érése során lehetséges a patológiát aktiválni a jövő anyájában. A terhes nők gyakran összetévesztik az atipikus jeleket a szokásos tejanyák megnyilvánulásával ebben a helyzetben. A megfelelő kezelés hiánya provokálni lehet a vetélést, különösen a terhesség korai szakaszában (legfeljebb 15-16 hétig), vagy elkezdheti a koraszülést.

Ha egy nő az első vagy második trimeszterben herpeszes kezelésben részesült, akkor az anyai betegség a gyermek számára nem különösebben veszélyes. De abban az esetben, amikor a labiális herpevirus a terhesség végén aktiválódott, nagyon nagy a valószínűsége (akár 50%), hogy a magzat fertőzött lesz. Természetesen sok a kórokozó típusától függ. Ha a herpesz szimplex gyakorlatilag ártalmatlan a gyermek intrauterin kialakulásának kezdeti szakaszában, ez nem mondható el a csirke pox kórokozójának.

Abban az esetben, ha a betegség rövid távon észlelhető az anyában, a nőgyógyászokat fel kell hívni a terhesség megszakítására. Egyébként a baba súlyos veleszületett rendellenességekkel születhet. De a fertőzés veszélye nemcsak a terhesség alatt jelentkezik. A munkafolyamatban a csecsemő anyai genitális herpeszhez juthat, miközben áthalad a születési csatornán. De ez elkerülhető speciális gyógyszerek vagy császármetszés segítségével.

Kinek a herpesz a leginkább fertőző

Van egy olyan embercsoport, aki nem reagál a herpeszre. Csak 5%. A fennmaradó 95% vagy betegedhet vagy már fertőzött. De vannak olyan népességcsoportok, amelyeknél a herpeszvírus a legveszélyesebb.

 • a betegség után gyengül, valamint HIV-fertőzött;
 • kisgyermekek, akiknek immunitásuk csak a formáció színpadán van;
 • terhes nők - a betegség fogékonysága ebben az időben jelentősen megnőtt;
 • azok, akiket antibiotikumokkal kezeltek, kemoterápiát stb.

Hogyan terjed a herpesz? Az elosztásának módszerei

A herpeszvírus az emberi testben az emberek kilencven százalékában él. Ebben az esetben hosszú ideig nem érezheti magát. A hideg az ajkán meglehetősen gyakori betegség. Ezért sokan azon tűnődnek, vajon a herpesz fertőződik-e az ajkakon, hogyan terjed a herpeszvírus és hány nap fertőző.

A herpesz és annak tünetei

A herpesz olyan fertőző betegségekre utal, amelyek bizonyos tényezők hatásából erednek. A fejlődés fő okai a következők.

 • Túlmelegedés vagy túlmelegedés.
 • A stresszes helyzetek kialakulása.
 • Az immunrendszer jelentős csökkenése.
 • Összetevõ tényezõ.
 • Nem védett szexuális kapcsolat egy beteg személlyel.
 • A test erőteljes intoxikációja.

Mindezek a tényezők a herpeszvírus aktiválódásához vezetnek, amelyet a következő tünetek jelentenek.

 • Bőrpír.
 • Viszketés és égés.
 • A buborékok előfordulása.
 • A buborékok megjelenése két vagy három nap után.
 • Növelje a hőmérsékletet.
 • Erős fájdalom az érintett területen.
 • A seb megnyilvánulása a pattanások helyén. Egy idő után egy olyan kéreggel borítják őket, amelyet nem lehet megérinteni és eltávolítani.

Néhány előítélet a herpeszről


Erről a betegségről évek óta ismert korunk előtt. Amint jön a fagyos szezon, apró kiütések jelennek meg az ajkakon. Sajnos azonban sajnos nem mindenki tudja, hogy mi a herpesz és hogyan kell kezelni. Ennek eredményeképpen számos téves elképzelés történt.

 1. A herpesz nem fertőző. Sok beteg még mindig érdekli a kérdést, ha a hideg az ajkán fertőző vagy nem. Úgy véljük, hogy a herpesz vírus által közvetített levegőben cseppek alatt tüsszentés, köhögés, vagy beszél, kontakt a csók, megható és használata ugyanaz ételek, valamint szexuálisan. A csecsemő anyai fertőzése a születési folyamat során előfordulhat. Gyakran előfordul egy ilyen folyamat a jövőbeli anya genitális herpesz jelenlétének következtében.
 2. A herpesz a közönséges hideg megnyilvánulása. A herpesz önálló betegség. A herpesz aktiválása hipotermia, stresszes helyzetek, túlterhelés, krónikus betegség vagy az immunrendszer gyengülése miatt következik be.
 3. Az ajkak kiütések azt jelzik, hogy a hideg visszahúzódik. Ha a pattanások a testen vagy az ajkán vannak, akkor ez nem jelenti azt, hogy a betegség elhanyagolható. Valójában a kiütés gyengült immunfunkcióval jelenik meg, és a beteg fertőző marad.
 4. A pattanások eltűntek, és a hideg elhaladt. Sajnos, ha a herpeszvírus bejut a testbe, akkor örökké ott marad. Az immunfunkciók minden gyengülésével az ajkakon a hideg ismét megnyilvánul. Úgy vélik, hogy a herpeszvírus három-négy évig belép a szervezetbe.
 5. A herpesz csak fertőzésekkel járhat. Ha a herpesz aktív fázisban van, a fertőzés veszélye sokkal nagyobb. A herpesz átadása bármikor előfordulhat, ha egy személynek a bőr és a nyálkahártyák mikrotrauma van.
 6. A genitális herpesz és az ajkak megfázása különböző betegségek. Ez a kijelentés nem teljesen igaz. Az ajkakon megfázott hólyagokat az első típusú vírus okozza, és a genitális herpesz a második típusú vírushoz tartozik. De mindkét típusú betegség kiütéshez vezethet az ajkak vagy a nemi szervek területén. Gyakran előfordul, hogy a nemi herpesz az orális szerelem következtében alakul ki.
 7. Az óvszer megvédi a genitális herpeszet. Valójában az óvszer használata csökkenti a fertőzés kockázatát, de senki nem ad 100 százalékos garanciát. A herpesz átkerül a test más részein.
 8. A legjobb kezelés a zöld, a jód vagy az alkohol használata. Amikor a kiütés kíséri ezeket a gyógyszereket, a vírus aktivitása nem csökken. De lehetséges a bőr vagy a nyálkahártya égése. A hatékony és biztonságos kezelés az antiszeptikus gyógyszerek alkalmazása, amelyek összetételükben nem rendelkeznek alkohollal. A súlyosbodás során a herpeszet speciális módon Atsiklovira formájában kell kezelni. Ha a páciens túl gyakran beteg, ajánlott megerősíteni az immunfunkciót és vírusellenes gyógyszereket szedni.
 9. A herpesz nem veszélyes betegség, és csak a bőrre hat. A statisztikai adatok szerint a herpesz a második leggyakoribb halálozási arány a betegek körében. Úgy vélik, hogy a herpeszvírus idegsejtekbe épül, aminek következtében a pattanások pontosan megjelennek azokon a helyeken, ahol az idegvégződések találhatók. Emiatt a beteg fájdalmas érzeteket érez. Amint az immunrendszer gyengül, a vírus kialakul. Lehetséges agykárosodás, amely halálhoz vagy bénuláshoz vezethet.

Herpes disztribúció

Az emberek mindig is kíváncsiak voltak a herpesz átvitelére. Meg kell jegyezni, hogy a herpeszvírus ellenáll a környezeti hatásoknak. Nem hal meg a hidegben, hővel szenved, és tökéletesen él a vízben. Ha létezik a környezetben, még mindig nem elég fertőzésre. A fertőzés nagy valószínűséggel fordul elő, ha a beteg szoros kapcsolatban áll.

A gyakorlatban három módja van a herpesz átadására.

 1. Érintéssel. Ha valaki megérinti a kialakult pattanásokat a páciens ajkán, akkor a betegség száz százalékos lesz. Ebben a szakaszban a vírus az aktív fázisban van, és könnyen károsodik a sérült szöveteken vagy a nyálkahártyákon.
  Aztán van még egy kérdés, hogy átadta-e a herpesz az ajkán csókokkal? Igen, nemcsak a csókolás során, hanem az orális szex alatt is kaphat herpesz fertőzést.
 2. A levegőcsöpögésen keresztül. Az ajkán a hideg inkubációs periódusa a fertőzés után hét-harminc napig tart. Ezt követően a vírus egész élete egy személy nyálában és nyálkájában van. Az összeg nem olyan nagy, de gyengített immunitással ez elegendő a betegség kialakulásához. Fájdalom tünetegyüttes, beszéd vagy köhögés esetén jelentkezhet.
 3. A háztartás útján. Az a személy, aki az ajkán található herpeszről van szó, nem csak másokra veszélyes, hanem magának is. De ebben az esetben, hogyan terjed a herpesz az ajkakon? Ha a beteg az érintett terület kezelése után nem mossa meg a kezét szappannal, akkor a mikrobák mindenre kiterjednek, amit a beteg megérinti.

Ha a herpesz genitális típusáról beszélünk, akkor a második típusú vírust okozza. A genitális herpesz, amelynek átvitelének módja közvetlen kapcsolatban áll a betegekkel, számos okból merül fel. Ide írja be.

 • Szexuális kapcsolat a vírus hüvelyi, szájon át vagy anális átvitelében.
 • Bőr érintkezés.
 • Vírus továbbítása az anyától a babáig a születési folyamat során.

Egy másik kérdés az, hogy hány nap van fertőzött herpesz. Kerülje a szoros érintkezést 4-7 napig, amíg a pattanások nem fednek le a kéreg. Ha a képződött kéreg szakad, a mikrobák ismét aktiválódnak. Ezután a terjedő vírus néhány további veszélyt jelent a környezetre. Meddig tart a betegség a pácienstől és az általa hozott intézkedésektől függ.

A herpesz kialakulása megelőzése

Megállapították, hogy a herpesz az ajkán fertőző betegség. Ha nem kezdenek időben kezelni, súlyos komplikációk jelentkezhetnek. Ez a vírus szinte minden emberi testben él, és régóta nem tud róla. De az immunrendszer gyengülésével a herpesz aktívabbá válik. Ezért tudnia kell, hogyan lehet megakadályozni a betegség kialakulását. Ehhez néhány egyszerű, de fontos ajánlást kell követni.

 1. Herpesz időben történő kezelése az ajkakon vagy a test más részein. A fertőzés időtartama addig tart, amíg a pattanások kéregre nem kerülnek. A kezelésre ajánlott vírusellenes szerek bevitele és az érintett terület akiklovir alapú kenőcsökkel történő kenése.
 2. Kerülje a közvetlen érintkezést. A páciensnek körülbelül hét napig fel kell hagynia a csókokat, a tapintást és a szeretetet. Ez annak biztosítására szolgál, hogy a vírus ne befolyásolja más embereket, és nem terjed tovább a testen.
 3. A sebek kezelése pamutrügyekkel vagy lemezzel. A gyógyszerek alkalmazása után mosson kezet szappannal és vízzel.
 4. Személyes dolgok használata ételek, törölközők formájában. A betegség során különálló tantárgyakat kell alkalmazni, hogy ne fertőzzék meg rokonaikat.
 5. A gyógyszer Miramistin és orális fogamzásgátlók formájában történő alkalmazása rendszeres szexuális viszonyt alkalmazva.
 6. Az immunrendszer fenntartása. A herpeszvírus akkor aktiválódik, ha a test súlyosan gyengül. Az immunrendszerek csökkenésének elkerülése érdekében szükséges az immunstimuláló szerek alkalmazása Anaferon, Ergoferon vagy Viferon formájában.
 7. A szervezet megfelelő táplálkozással való ellátása. Különösen fontos, hogy ezt gondoljuk a súlyosbodás időszakában, amikor a szervezet különböző fertőzésekre érzékeny. Ehhez a betegnek sok zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania, húst és halételeket és gabonákat. További terápiaként különböző vitaminkomplexeket vehet fel.
 8. A személyi higiénia tiszteletben tartása. Az utca után meg kell mosni a kezét szappannal és vízzel. Különösen az ilyen tevékenységek olyan kisgyermekekre vonatkoznak, akiknek az immunrendszere még nem teljesen alakult ki.

Hogyan terjed a herpesz?

Egy ilyen vírusos betegség megnyilvánulásával, mint a herpesz, legalább egyszer szembe kellett néznie minden emberrel. A vírusnak számos mechanizmusa van a saját védelméhez, könnyen átvihető és gyorsan terjedhet az emberek között. Legtöbbjük nem tulajdonít jelentõséget a herpesz elsõ jele, amely az ajkak körüli jellegzetes kitörések formájában jelentkezik, mivel ez a közös hideg gyakori tünete. Ennek eredményeképpen az emberek a betegség veszélyes hordozóivá válnak és másokat is megfertőznek. Ezért kell tudni, hogy hogyan továbbítják a herpesz, annak jellemzői és az áramlás formái. Ez lehetővé teszi, hogy a legtöbb ember jobban odafigyeljen a vírus manifesztációira a szervezetben, hogy megakadályozza a népesség további elterjedését.

A vírus veszélyes?

A lakosság több mint 90% -a, önmagát nem ismeri, a herpeszvírus hordozói. Leggyakrabban ez a betegség nyálkahártyákon vagy bőrbetegségeken jelentkező hólyagos bőrkiütések formájában jelentkezik. A test fertőzését követően a betegség hosszú időn keresztül nem tartós hatást fejthet ki, csak akkor aktiválódik, ha a kedvező feltételek jönnek.

Veszélyes az emberi típusú herpeszre:

 • Egyszerű - az arcán kiütések;
 • 2 típusú - befolyásolja a nemi szerveket;
 • 3 típusú - provokálja a bárányhimlő vagy a herpes zoster kialakulását;
 • 4 típus - a mononucleosis okozza;
 • 5 típusú - a citomegáliát okozza;
 • A 6-8 típus még nem teljesen ismert, de sok szakértő szerint a krónikus fáradtság kialakulásához vezethet, valamint a hólyagok formájában kialakuló kiütések hirtelen kialakulásához vezethet.

A leggyakoribb herpesz típusok: szájszárazság (az ajkán keletkező) és nemi szervek.

Sokan úgy vélik, hogy a vírus nem veszélyes betegség. Véleményük szerint a herpesz megnyilvánulása csak kellemetlen kozmetikai hiba a bőrön, amely rövid időn belül eltűnik önmagában. A vírusnak ez a hozzáállása helytelen, mert nemcsak a nyálkahártya és a bőr külső részeit érinti, hanem negatív hatással van az egész testre.

A herpesz elhanyagolt formájának lehetséges következményei:

 • Befolyásolja a belső szerveket;
 • Negatív változások vannak a szem nyálkahártyájában, ami vizuális károsodást vagy látásvesztést eredményez;
 • Erős láz fordulhat elő;
 • A herpesz a terhes nők esetében a vetélés egyik oka;
 • Fennáll annak a veszélye, hogy megsértik a magzat fejlődését, ha a jövő anyája a vírus aktív formájával rendelkezik;
 • A szervezet mérgező hatása alakulhat ki.

A felsorolt ​​következmények nagyon ritkán fordulnak elő az emberekben, de ez nem mentesíti az embereket attól a szükségességtől, hogy megismerhessék a herpesz vírus átvitelét annak érdekében, hogy előzetesen megvédjék testüket.

Herpesz: a fertőzés módja

A vírusnak a hordozóról az egészséges emberre való átvitelére akkor kerül sor, amikor közvetlen kapcsolatban állnak egymással.

Fő átviteli útvonalak:

 • kapcsolatba;
 • Airborne;
 • Kapcsolat-háztartásban.

A kapcsolat útja a vírus legáltalánosabb átviteli módja. A fertőzés akkor következik be, amikor kézfogás, érintkezés sport, ölelések, csókok, nemi közösülés, harc és sok más helyzet. A vírus továbbításának fő feltételei a beteg érintése az egészséges ember számára. A fertőző betegség részecskéi a beteg testének felszínére esnek az orrnyálkahártyából, a szájüregből vagy a nemi szervekből.

A vírus emberre történő átvitelének napi szokásos módja gyakorlatilag bármilyen vektor által használt objektum lehet. Például ételek, törölközők, ruhák, ágyneműk, készülékek. A fertőzés elkerülése ezzel a módszerrel igen nehéz. A vírus részecskéi a testen keresztül haladnak, amíg el nem éri bármely más személy nyálkahártyáját. Ha az ilyen részecskék száma kicsi, és a fertőzött immunitása magas, akkor a vírus aktív formájának kialakulásának kockázata nagyon alacsony.

A légköri módszer ritka esetekben továbbítja a vírust a hordozóról egy másik személynek, annak közvetlen közelében.
Ez történhet a beteg tüsszentése és köhögése során, amikor a betegség a relapszus szakaszában van.

A herpes vírus nyolcadik típusát (amely a Kaposi-szarkóma kialakulásához vezethet) a következő módszerek egyikével fertőzheti meg:

 1. Vérrel vagy szövetekkel (fecskendők vagy szervátültetések ismételt alkalmazásával).
 2. Anyától a gyermekig. Ez leggyakrabban a nyál által a csók idején, vagy ugyanazon edények megosztásán keresztül történik.
 3. Szexen keresztül.

A herpesz meglehetősen stabil és továbbra is fennáll a hőmérsékletváltozás, az ultraibolya-sugárzás vagy a közönséges víz hatásának kitéve. A forróság elpusztítja a vírus virionjait, de ha sikerült az emberi bőrre vagy a háztartási készülékekre feljutni, hosszú ideig tartják fenn a patogenitást.

Egyszerű és genitális herpesz: tünetek

A vírus formájától és típusától függően e fertőző betegség jelei különböznek.

Az első típusú herpeszvírus fertőzi a bőrt és nyálkahártyát is a test bármely részén. A leggyakoribb megnyilvánulások a száj, az ajkak vagy az orr szárnyainál láthatók. A homlok, fülek, arcok nagyon ritka esetekben fordulnak elő. A jövőben a herpesz helyén egy 2 napig, vagy egy nappal a bőrkiütés előtti fájdalom jelentkezik. A herpesz egy vezikula, amelynek jelenlétét az érintett területen kíséri a fájdalom, bizsergés. A kiütés körül a szövet elpirul és megduzzad. A hólyagok egy hétig terjednek, majd egy 2 hónap elteltével eltűnnek. Általában két héten belül kiütések jönnek le, és nem hagy nyomot.

A genitális herpeszet a genitális szervek veresége jellemzi. A vírus tipikus megnyilvánulását elsősorban a viszketés kísérte azon a helyen, ahol a kiütés később keletkezik. A vizelés idõpontjában fájdalom érezhetõ, és gõzös kisülés látható. A személynek fejfájása, általános rossz közérzete lehet. Néha a herpesz a nemi szerveken nem vezet jellegzetes kiütés megjelenéséhez, jelenlétét csak laboratóriumi vizsgálatok igazolják.

A vírus legveszélyesebb vektorai

Minden olyan személy, aki a vírus hordozója, megfertőzi más embereket. Ezért fontos megérteni, hogy a herpesz átkerül-e, ha a fertőzés hordozója nem rendelkezik a betegség nyilvánvaló tüneteivel.

Sokan tévednek, mert úgy vélik, hogy a herpesz csak aktív formában továbbítható, amikor egy személy láthatja a kiütéseket a nemi szerveken vagy az ajkak közelében. Ez a vírus folyamatosan jelen van a hordozó testében, és minden esetben átadásra kerül egy másik személynek a kapcsolatfelvételi folyamatban. A betegség tünetei nem mindig jelennek meg azonnal, mert a vírus hosszú időn át inaktív formában létezhet. A védelmi funkciók legcsekélyebb gyengülésével a herpesz immunitás tüneteinek csökkenése a nyálkahártya külső héján láthatóvá válik.

A vírusos betegség súlyosbodásának pillanatában a fertőzött személy a legnagyobb veszélyt jelent. A súlyosbodási periódusokat nagyszámú vírus felhalmozódása jellemzi az átlátszó hólyagokban. Amikor ezek a kiütések felrobbannak, az ajkán lévő folyadékkal együtt vírusokat helyeznek el, amelyek később bejutnak a külső környezetbe, majd az egészséges embereket érintik.

A vírus megismétlődése és a herpesz megjelenése az ajkán, kategorikusan tilos az orális szex. Ellenkező esetben a betegség a partner genitáliáját befolyásolja, és a közönséges hideg, amely látszólag ártalmatlan első pillantásra, rendkívül kellemetlen vénás megbetegedéssé válik.

A herpesz felvételének képességétől függően az embereket kétféleképpen lehet felosztani:

 1. Fogékony. Az ilyen emberek a teljes népesség többségét alkotják (akár 95% -ig). A páciens bármely érintkezésében könnyen kórokozóvá válhatnak.
 2. Azok az emberek, akiknek egyedülálló természeti védelmi mechanizmusa van, és erős immunitás. A test ilyen jellegzetessége még nem magyarázható a tudósok számára, de lehetővé teszi, hogy a lakosság egy kisebb része immunis maradjon a vírussal szemben.

A herpeszfejlesztés megelőzése

A vírus előtti alacsony védőfunkciójú személyek szakembereinek egyetlen és legfontosabb ajánlása a saját immunitásuk megerősítésére irányuló vágy. Ez különösen igaz azok számára, akik súlyos betegségben szenvednek kezelést, amikor a herpesz megszerzésének kockázata jóval magasabb lesz.

A vírus valószínűségét több ajánlás használatával csökkentheti:

 1. A nők különleges védőoltást nyújthatnak. Ez a módszer csökkenti a visszaesések számát és csökkenti a betegség tüneteinek súlyosságát, de nem önmagában vírust pusztítja el a szervezetben. A vakcina 2 évig érvényes, ám néha az időtartam az egyes organizmusok egyéni állapotától függően változhat.
 2. A higiéniai elveket tiszteletben kell tartani. Ez magában foglalja nemcsak az ételek gondos mosását, hanem a saját ételek, test- és bőrápolási termékek kötelező használatát is.
 3. Távolítsd el a rossz szokásokat.
 4. Gondoskodjon arról, hogy a gyermek védje a herpesztől való érintkezést. Az anya nem kivétel, így a vírus hordozója is lehet, és megfertőzheti a baba etetés vagy csöpögés közben.
 5. Téves szexuális élet kizárása.
 6. Fogamzásgátlók használata.
 7. Helyesen enni.
 8. Jó fizikai aktivitás fenntartása.
 9. Temperálja a testet.
 10. Kerülje a relapszus alatt a betegekkel való érintkezést.
 11. Ne töltsön túl.

A vírus első megnyilvánulásainál ajánlott az orvoshoz fordulni, hogy szakképzett kezelést szerezzen, és csökkentse a nemkívánatos szövődmények kockázatát.

Hogyan terjed a herpesz személyenként?

Amikor egy új partnerrel szembesülnek, vagy egyszerűen látják a szomszédok körében fellépő herpesz fertőzést, sokan megkérdezik a tisztességes kérdést - hogyan kerül át a herpesz? A herpesz fertőzés a herpeszvírus törzstől függően különböző módon továbbítható. Olyan ez, mint egy légi út, közvetlen kapcsolat vagy fertőzés a hétköznapi tárgyakon keresztül. De annak érdekében, hogy részletesebben megértsük ezt a kérdést, először meg kell értenünk, hogy melyik herpetikus fertőzés a leggyakoribb.

A herpesvírus leggyakoribb transzmisszió törzsei

A herpeszes fertőzés az egyik leggyakoribb vírusos betegség, amelyet számos herpeszvírus okoz. A herpesz leggyakoribb típusai:

 • 1. típusú herpes simplex vírus (HSV 1), amely labiális herpeszet okoz;
 • herpes simplex vírus 2-es típusú (HSV 2), amely nemi herpeszet okoz;
 • a varicella-zoster vírus, amely a bárányhimlőt és a herpesz zostert okozza;
 • herpeszvírus 5-ös típusú, amely cytomegalovírus fertőzést okoz.

A tudomány bebizonyította, hogy a világ népességének közel 90% -a szenved a herpesztől. Első pillantásra a betegség nem jelent veszélyt, és az emberek nagy része meglehetősen könnyedén kezeli, ideiglenes kozmetikai hibát észlel egy bizonyos kényelmetlenséggel. De sokan még mindig csodálkoznak: fertőző, a személyről személyre átvitt herpesz, milyen módokon védik a testet.

A valóságban a herpeszvírus nagyon veszélyes az idegrendszerre, a szemcse nyálkahártyájára, a szájüregre és a nemi szervekre és a belső szervek rendszerére gyakorolt ​​hatás szempontjából. Annak érdekében, hogy megvédje magát a betegség veszélyétől, világosan meg kell értenie, hogyan terjed a herpeszvírus és milyen lehetséges átviteli útvonalak vannak a leggyakoribbak.

Fertőzés közvetlen kapcsolat révén

A közvetlen kapcsolat a herpeszvírus átvitelének leggyakoribb útja. Az átvitel az érzékeny emberi testnek a ragályos betegség forrásával való szoros kapcsolatával történik.

A kapcsolatfelvétel lehet közvetlen vagy közvetett. A herpeszet egy egészséges ember egy vírusos hordozóján keresztül továbbítják. A fertőzés nem csak a vírus aktivitásának szakaszában fordulhat elő, a fertőzést át lehet adni, és a vírus latens formájával.

Ha a kéz rázása, a birkózás, a csókolózás vagy a szexuális együttlét gyakorlása bármilyen szűk tapintású, a fertőzés valóságos valószínűségét hordozza.

A leggyakoribb fertőzés a következő érintkezőknél a leggyakoribbtól a legkevésbé csökkenő sorrendig következik be:

 1. Anyától a babáig. Általában ez a módszer, egy herpeszes fertőzés, amely a legtöbb embert fertőzi a bolygón, különösen a herpes simplex vírus. Amikor az anya, a vírus újbóli megnyilvánulásával, még láthatatlan megnyilvánulással is megcsókolja a babát, vagy megnyalja a kanalat, a mellbimbót, a vírus a nyálon áthatol a baba testén. Ebben az esetben a gyermekek általában gyulladásos szájgyulladást kezdenek, és a jövőben csillapodnak az ajkak hideg formájában.
 2. Szexen keresztül. Ez a herpesz fertőzés egyik leggyakoribb kontaktusfajtája. Jellemzően a szexuális úton terjedő HSV mind első és második típusú, és a citomegalovírus, ami egy olyan típusú herpesz 5. Ez lehet közvetlen szexuális kapcsolatot egy vírust, orális szex, gyakran váltanak fertőzés genitális herpesz, herpes simplex 1-es típusú, átadva a torkolattól a nemi szervek egészséges partner.
 3. Egy csókon keresztül. Sokan nem tudják, hogy az ilyen típusú herpesz, mint a HSV 1 és 2, valamint a cytomegalovírus csókokon át terjed. CMV általában nincs különleges megjelenés, így a fertőzött szinte az egész lakosságot, és a HSV általában telt meg, amikor a vírushordozó súlyosbodása látható sebek vagy herpeszes szájgyulladás.
 4. Bőrrel való érintkezés, kivéve a fenti átviteli módszereket. Közvetlen bőrrel való érintkezés, például, ha a vírus jelen van a sejtben ujjak megérintése után fertőzött herpesz hólyagok az ajkakon vagy más helyen, ezek átadhatók érintésével mások.

levegőben

Amikor a herpesz légbevezető cseppekkel kerül át, a vírus a felső légzőszervek nyálkahártyájára lokalizálódik. Mivel a szájüregi nyálkahártya, a herpeszvírus felszabadul a levegőbe köhögés, beszéd vagy tüsszentés során, ez a herpesz szedimentist okoz. A fertőzött nyálkacseppek új láncszemeket keresnek a levegőben.

Csirkehimlővel a fertőzés kórokozói aeroszol formájában maradnak a levegőben, és jelentős távolságot képesek eljutni. Az egészséges személy fertőzése a fertőzött levegő belélegzésével történik, amikor a betegség kórokozója bejut a testébe.

A herpesz légcsepp-átvitele elsősorban a varicella-zoster vírusra utal, amely a varicella-zoster-betegséget okozza. A bárányhimlőt a gyermekek érintették, és a felnőtt generáció a vírus megismétlődésével övsömörrel szenved.

autoinfection

Az első vagy második típusú herpesz szimplexben szenvedő személy önmagában képes elterjeszteni a fertőzést a test más részeire. Az érintett területeken a vírus aktivitási fázisában fellépő bőrkiütés megérintése révén a fertőzés könnyen behatol a nyálkahártyákba és a sérült szövetekbe.

Leggyakrabban így a herpesz fertőzés az arcra terjed, amikor a hideg az ajkán visszaesik. A viszketés során egy személy fésülti a vírussejteket, és átadja azokat az arc más területeire. Általában herpesz okozza az állát vagy az arcát.

A vírus önprotgációjának egyik gyakori károsodása a herpetikus panarícium (a kezében lévő herpeszes ujjak fertőzésének lokalizálása) és a szemhéjpaszták (herpesz a szemen). Minden történik ugyanabban a sémában, a vírus az ujjakra jut, amikor fésül, ami panáros támadásokat okozhat. Vagy amikor megérinti a szemét a rendelkezésre álló vírus sejtek az ujjak, a fertőzés hatol, vagy a szemhéj és a szem körüli bőr vagy a nyálkahártya a szem.

Kaphatok herpeszet a mindennapi életben?

A fertőzés a vírusnak a háztartási cikkekbe való sikeres bejutásán keresztül történik. A fertőzés továbbítására közvetítők lehetnek bármilyen személyes higiéniai termékek, valamint eszközök, ruhák, törölközők, játékok, ajtókilincsek és egyéb nyilvános tárgyak. A herpetikus vírus az egyik legtartósabb, de háztartási cikken keresztül történő herpesz fertőzés nem valószínű, bár lehetséges.

Összefoglalva, érdemes emlékeztetni arra, hogy a herpesz sokkal kevésbé levegőben van, mint közvetlen kapcsolatokon keresztül. Ez azonban nem vonatkozik a varicella-zoster vírusra, mert aeriálisan továbbítódik. Meg kell érteni, hogy sokan nem is tudják, hogy jelen van a látens formában a betegség, amikor nincs nyilvánvaló jelei a betegség, de az ember egy fuvarozó a fertőzés, különösen a genitális herpesz. Ezért mindig gyakorolnia kell a védett szexet, vagy fel kell kérnie egy új partnert, hogy vizsgálatot végezzen.