A pinworm életciklusa

Az enterobiózis olyan parazita betegség, amely a belekben hat, gyakran a kisgyermekeknél fordul elő. A pinwormokat otthon hívják férgek.

A parazita (a kórokozó kórokozója) petefészek (bélférgek). A mester férfi. Pinworm csak emberi parazita.

A világ elterjedése

Pinworms az egész világon ismert. A csúcsértékek mérsékelt földrajzi szélességben érkeznek (Nyugat-Európa, Észak-Amerika).

A betegség minden korosztályban él. A kockázati csoport a gyermekeket is magában foglalja. A gyermek már kapcsolatban áll más gyermekekkel, rokonokkal, pedagógusokkal. Ezért a pinwormot gyakran nevezik pinwormnak.

Megjelenés és szerkezet

Pinworm - kerek, szürke-fehér féreg, konvex az egyik oldalon, és laposra süllyesztve, vékony szálnak tűnik. A nők megjelenése hímektől különbözik. Az első hosszúság 2-3-szor nagyobb - 8-13 mm és 2-5 mm.

A női egyéneknél a hátsó vége hegyes, és hasonlít az awl-re, a férfi ebben a részben csavart. Az ellenkező oldalon mindkét nemet érintő nyílás szájnyílással rendelkezik, amelyet háromszor hajtanak végre. A hajtások mögött egy vezikula, amelyen keresztül a paraziták a bél falához kötődnek. A bél és a bélbaktériumok tartalmát pinworms evese.

A pinwormok tojása nem látható szabad szemmel, de mikroszkóp alatt egyértelműen láthatóak. A tojás alakja egy színtelen aszimmetrikus ovális rög, amelyet átlátszó héj veszi körül. A tojások mérete 0,02-0,04 mm.

Életciklus

A parazita életútja egy személyben kezdődik és végződik. A pinwormok egy hónapig élnek.

Az ember a végső és közbenső mester. A pinworm fejlődési ciklusa négy szakaszra oszlik (1. ábra):

 1. Megtermékenyítés.
 2. Tojás elhelyezése.
 3. A lárvák érése.
 4. Fertőzés.

Az állandó lakóhely a végbél.

termékenyítés

A vékonybélben (vékonybélben) fiatal nyálmirigyek alakulnak ki, ahol pubertás történik. 12-15 nap múlva szexuálisan érettek lesznek. A férfiak a nyálkahártyát impregnáló nők. Megkezdődik a parazita életciklusa. Ezután a hímek meghalnak.

Tojáslerakódás

A nőstény méh tele van, arra kényszerítve, hogy kilépjen a bél faláról. A vékonybél gyorsan leereszkedik a vastagbél végébe, elhagyja a végbélt és megkeresi azt a helyet, ahol jobb tojást rakni.

A leggyakoribb helyek a következők:

 • Anális nyitás.
 • A hüvely.
 • A perineum.
 • Összecsukható a fenék között.

A nő meghal. Ez történik vagy a tojás tojása után, vagy előtte (a test elbomlik, a tojások felszabadulnak), a nőstény is képes haldoklásra késztetni a karcolódást. Az egyén legfeljebb 20 ezer tojást tartalmaz.

A tojások lerakódása éjszaka, viszketés vagy égő. Következmény - az alvás megsértése.

A lárvák érése

A falazatban lárvák kezdetben éretlenek voltak. Az érlelés időtartama az emberi test normál hőmérsékletén (36,6) 4-6 óra. A petefészkek 80-90% -a ürül ki a székletből. A székletben lévő férgek magas tartalma fertőzést észlelhet. Az érett tojások 11-12 fokos hőmérsékleten képesek három hétig élni egy emberen kívül, hűvös helyen két hétig.

fertőzés

A nőstény tojásokat rak fel, az ember erős viszketést kezd, ami a letéptetési helyeken karcolódik. A testen kívül lévő tojások a mosatlan kézben lévő lárvákkal a körmök, az ágy, a háztartási cikkek alá kerülhetnek, és már ezekkel a tételekkel, majd lenyelték a szájába. Egy környezetben a tojások megegyezhetnek:

 • Mosatlan kezek.
 • Ágynemű.
 • Fehérnemű és külső ruházat.
 • Háztartási cikkek.
 • Mosható edények.
 • Háziállatok (elviselhetik a tojásokat, nem fertőződhetnek meg).
 • Összekevert porral.

A lárva másképp képes bejutni a szervezetbe: a héjból való felszabadulás után a vékonybélben a vékonybélbe csúszik, ahol már a falhoz tapad.

Nem fertőzöttek meg, hanem több száz pinwormot. Miután a bélbe jutott, az emésztő enzimek hatására lárvák felszabadulnak az átlátszó membránról, és a féreg a bélfalhoz kapcsolódik. A enterobiózis mentesség nem keletkezik.

Enterobiasis megnyilvánulása

A fertőzöttek nagy százalékában a tünetek nem jelennek meg vagy nyilvánulnak meg, de gyengén kifejeződnek. De a gyenge tünetek tovább fokozhatják és kényszeríthetik az embert orvoslátogatásra.

A tünetek szerint a betegség lefolyása öt formára oszlik. A betegség megnyilvánulása attól függ, hogy hány parazita található a szervezetben.

Kis invázió

Ez a forma kevésbé aggasztó. Minimális tünetekkel jár. A nyálkahártyáknál az éjszakai vagy az éjszakai tojások tobzódása jellemzi, ami az alvási problémák elindulásához vezet. A viszketés 1-2 napig tart, majd két héten belül folytatódik (ha újbóli fertőzés van).

Bél formája

A betegség ezen formája nagyszámú parazita jelenlétében fordul elő a bélben. A gazdaférgek számának növekedése a fogadóban csökkenti a hozamok közötti időközöket. A viszketés folyamatosan zavarta a betegeket.

Fájdalom a bélben. Ezt egy laza széklet kíséri, amellyel nyálkahártya vagy vér szabadul fel.

A csökkent étvágy, szédülés, fejfájás gyakori tünetek a bélrendszer formájára. Néha megjelenik az appendicitis tünete.

Ideges alak

A paraziták felszabadulása között nincs idő. A páciens napi és éjszaka folyamatosan viszketést szenved. A bélben szenvedő fájdalom szinte nem zavarja, de az idegrendszeri problémákkal jár a bélmáj. Az enterobiózis ebben a formában állandó álmatlansághoz vezet, ami memóriazavarhoz és csökkent fizikai aktivitáshoz vezet.

A páciens idegrendszerének állandó törzse miatt az öngyilkosság kényszerítő gondolatai kezdik kísérteni, valamint a kezelés reménytelenségét.

Amikor a betegség ideges formáját általában neurológiával kezelik, a nőgyógyászatban.

Enterobiasis vulvovaginitis

Az enterobiasis formája gyakori a nőknél. Pinwormok a végbélből kúsznak, a szájnyílás felé haladnak, kiválasztják a toxinokat, és magukkal hordozzák a bél mikroflórát. A nyálkahártya irritálja és gyulladás kezdődik. A fésület növeli a tüneteket.

A parazita képes a reproduktív rendszert károsítani, ami befolyásolja a petefészkek és a méh nyálkahártyáját.

A betegség nem jelentkezik terhes nőkben, vagy a gyomor-bélrendszeri és szexuális fertőzések problémáihoz vezet. A jövő gyermekének tünetei nem érintettek. De át fogják adni azt a gyermeket, aki már szülõ anyáként született.

A bőr sérülése

A betegség formája ritka. Ez azért keletkezik, mert a tojások helyét állandóan megkarcolják. Ezekben a helyeken repedések jelennek meg, ahol a paraziták beleveszik a toxinokat és a bélflórát. Gyulladás kezdődik. Felbukkan.

A tojás helyétől a kiütés az alsó hasra, a csípőre és a nemi szervekre terjed. Jelentősége az egyedek érzékenysége a méreganyagokat, amelyek a pinwormokat titkosítják.

A betegség öt formája kombinálható. Ezeket a tüneteket nem lehet a pinwormok okozzák.

A nyálkahártya várható élettartama kicsi, de a szervezet káros hatása okozhat. Komplikációk hiányában a betegség nem veszélyes, de egyébként a kezelés hosszú ideig tart. A kezelés tartós: egy hét, ha egyszerű, több hónapig, ha szövődményekkel jár.

A pinworm fejlődésének életciklusa

A petefészkek az emberi testben nem állandóan telepednek le. Élettartamuk rövid, azonban ebben az időben számos tojást képesek reprodukálni, amelyekből a jövőben kevésbé veszélyes paraziták jelennek meg. Súlyos invázió esetén állandó változás következik be e bélmalmok generációiban, míg az emberek gyakran nem tudják, hány pinworm él.

Hogyan rendeződik a parazita?

A megjelenés elhanyagolható: a test könnyű színe, kis méret (legfeljebb 13 mm). A Pinworm a kerek paraziták osztályába tartozik (vékony férgek csoportja). A nőstények és a hímek szerkezetük némiképp eltérően különböznek: az első test egyik oldalára mutat, a második pedig csillámként fordul elő. Ezenkívül a méretek eltérőek: a nőstény kétszer olyan magas, mint a hím, mind hosszú, mind szélességben.

A kötődéshez a paraziták a vértestet használják - amely a test elülső részén helyezkedik el, és enyhe duzzanatot jelent. A parazita tojása kívülről is megemlékezhető: világos színű, ovális alakú és mikroszkopikus méretű. Egyrészt lapos. A fejlõdés ezen szakaszában a szarvasmarhát nem sok külsõ tényezõ befolyásolja, de a védõhéj feloldódik a belekben, ami hozzájárul a kis féreg-lárvák megjelenéséhez. A szexuális paraziták kialakulásának időtartama 2-4 hét.

Nő nagy 8-13 mm-ről 0,3-0,5 mm-re a keresztmetszetben, 2-5 mm-ről 0,1-0,2 mm-re

A tojások megjelenése után a lárvák a bél különböző részeihez mennek: az alsó vékony, a felső vastag, a köcsög felé mozog. A enterobiózissal (féregfertőzés a pinwormokkal) a nőstény elhagyja a tojásokat az emberi test külső borítóján, vagy pontosabban - az anus közelében lévő bőr hajtásában.

A bélféreg életciklusa

Ahhoz, hogy hatékonyan kezelni ezt a fajta férgek, meg kell tudni, hogy hány végbélgiliszta általában élnek az emberi testen kívül, hogy mennyi ideig élnek a belekben, és mi a várható élettartam a paraziták a kezdeti szakaszban a képződése, azaz. E. A tojást. Ez lehetővé teszi a megfelelő kezelés kiválasztását. Jó okkal, a legtöbb orvos azt ajánlja, ismételt kezelés után egy ideig a főétel. Mivel az ilyen funkciókat képes elpusztítani a fiatal utódok férgek bukkan fel a korábban lerakódott a női petesejt.

Progeny behatol az emberi emésztőrendszer eredményeként újbóli fertőzés a test: fésülés a végbélnyílás miatt nem halad viszketés ember, akkor hozza a tojásokat a szájban az ujjak, a körmök. Ennek eredményeként, a tumorok közvetlenül a bélbe (vékony rész), itt vannak a lárvák, és adja át a vastagbélben.

Mivel helyileg mozognak, 2 mágnest rögzítenek, amelyek eredménye felnőtt férgek. A pinworm paraziták fejlődésének ciklusa rövid életű. A tojások megjelenésétől a szexuálisan érett egyedek kialakulásáig körülbelül 1 hónapig tart.

A tojás alakú pinworm várható élettartama kívülről

A paraziták utódai kezdetben egy személy bőrén jelennek meg. Figyelembe véve, hogy a tojásokkal együtt a nőstény egy különleges anyagot szabadít fel, amely súlyos viszketést okoz egy személyben, az ujjakon, gyakoribb körömlemezeken való átterjedésének valószínűsége magas. A pinwormok fő feladata a gazdaszervezet emésztőrendszerébe jutni, azonban az ovipozíció egy része más felületeken van, amellyel a személy érint. Az utód akár 20 000 tojást is tartalmazhat, átlagosan a nőstény 13 000 tojást tartalmaz. A lárva érlelési ideje a védőhéjban legfeljebb 6 óra.

Az emberi testen kívüli környezetben a pinworm tojások legfeljebb 3 hétig életképesek

Az utódok képesek legfeljebb 3 hétig élni az emberi testen kívül, amelyet a környezeti feltételek határozzák meg. Tehát, annál melegebb, annál gyorsabb a pinwormok élettartama. Ebben az esetben a fő feltétel a megfelelő páratartalom. Minél szárazabb a levegő, annál gyorsabban halnak meg a tojások. Alacsony hőmérsékleten a bélférgek is képesek túlélni. Például, -8 fok értékkel az utód életképes marad további 18 óráig.

A póréhagyma életének hossza az emberi testben

Az érett felnőttek csak a fogadó szervezetében képesek. Élettartam 1-2 hónap. Ebben az időszakban a bélférgek aktívan parazitálnak egy személyen. A párzási folyamat után a hímek meghalnak. A nők feladata az utód elhalasztása. Ezután a nőstény is meghal.

A nőstény nyálkahártyájának életciklusa megszakítható egy személy bőrének fésülésével és még a lefekvés időpontja előtt is. A második esetben a parazita teste bomlik a belekben, azonban a tojások felszabadulnak. Ezért az emberi testben a női parazita halála nem indokolja a helmintiózis kialakulását.

Hogyan lehet fertőzött pinwormokkal?

Ha egy osztriga jelent meg a szervezetben, életciklusa akkor kezdődött, amikor a tojásokat lenyelték, amelyek eredetileg az anus körüli ráncokba kerülnek. Továbbá a paraziták eloszlási mintázata változhat:

 • A szájüregben vannak az ujjak.
 • Sokkal ritkábban az utódok egy része áthalad a végbél anuson.

A fertőzés fő és egyetlen forrása személyről emberre terjed ki. Az anus fésülése és a higiéniai szabályok rendszeres be nem tartása miatt a tojások nagy része különböző felületeken, bútorokon, ágyneműn és egyéb dolgokon van.

Ez a talaj, a víz, a termékek, a játékok, a berendezések szennyezettségének fő oka. A különböző objektumokkal való fertőzött kapcsolat miatt az utódok átkerülnek más felületekre. Mivel kedvező körülmények között 3 hétig élnek, mindenki, aki kapcsolatban áll a beteggel, fertőzött lesz.

A háziállatok gyakran tojást hordanak a gyapjújukban, de maguk nem fertőzhetnek meg

Más terjesztési források is vannak: a levegőáramok, a tojások legkönnyebb védőhéját emelik; gyapjú háziállatok. Azonban a fertőzött személyek otthonában élő kutyák nem kaphatnak ilyen formájú bélmûtétet, hanem hordozók (gyapjú). Néha a tojásból közvetlenül a bőrön található anélkül keletkeznek lárvák. Ugyanakkor igyekeznek visszatérni az emberi emésztőrendszerbe.

Ha a család egyik tagja fertőzött, akkor a fertőzés valószínűsége is magas. Így mindenkinek szüksége van a kezelésre!

Az inkubációs periódus a bélférgek fertőzésével a pinwormokkal

Az invázió rövid időn belül megtörténik. Mindez attól függ, milyen jó az élőhely, valamint a paraziták helyzete. Tehát, ha a tojások megütötte az emberi testet, akkor az inkubációs idő legfeljebb 6 óra. Ezen idő elteltével a paraziták invazívvá válnak. Ha az utód az emberi testen kívül marad, akkor az inkubációs időtartam jelentősen nő: 6 óra és 15 nap között.

Érdekes videó: Enterobiosis - jelek és tünetek

Enterobiasis veszélyei

Figyelembe véve a pinwormok életciklusának jellemzőit, fontos, hogy a kezelést ismételten végezzük: kétszer vagy háromszor egy bizonyos idő elteltével. Ez lehetővé teszi, hogy elpusztítsák az újonnan keletkezett tojásokat a bélbőrből. Ha figyelmen kívül hagyja ezt az ajánlást, vagy időben nem távolítja el a kellemetlen tünetek megjelenésének okát, az idő múlásával súlyosabb következmények jelennek meg:

 • A szervezet toxicitása a paraziták létfontosságú aktivitásával.
 • Allergiás reakciók káros anyagok jelenlétének köszönhetően.
 • Az emésztőrendszer megzavarása.
 • A cecum gyulladása, amely idõben rohamgyulladást idéz elõ.
 • Megsértett mikroflóra, a bél perisztaltikája.
 • Az immunrendszer gyengül.
 • A női nemi szervek behatolásának kockázata, ami a különböző gyulladásos betegségek okozója.

Ezenkívül az idegrendszer is szenved. Az alváshiány miatt nem viszketés következik be ingerlékenység, álmatlanság, idegesség, gyorsan fáradt személy. Vannak más kellemetlen tünetek is, azonban mindegyik általában megnyúlt bélférgességgel jelentkezik.

Minél hosszabb időn át parazitálják az emberi test petefészket, annál komolyabb következményekkel jár, és annál nehezebb az ilyen betegség gyógyítása.

Ezért alaposabban meg kell vizsgálnia a test állapotát, ha nincs nyilvánvaló egészségromlás jele. Ha észreveszed a viszketést az anus területén, éjszaka gyanúsítson férgeket.

végbélgiliszta

Pinworms mikroszkóp alatt (különböző méretű)

A Pinworms (Latin Enterobius) parazita férgek, amelyek nematódi típusúak. Humán parazitizálás (Enterobius vermicularis) és csimpánz majmok (Enterobius anthropopitheci). A betegség enterobiosis.

Feltételezzük, hogy létezik egy harmadik típusú petefészek - az Enterobius gregorii, amely parazitálódik az emberben, és kisebb eltérést mutat az E. Vermicularis-től (szexuális szerv). De más kutatók szerint ez csak egy korai formája az E. Vermicularisnek. Mindenesetre a klinikai képen mindennek van közössége.

Hol élnek a pinworms?

A pincérférgek kozmopolitaak, vagyis eloszlik a világ minden táján, de leginkább a mérsékelt éghajlatú országokban. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában megfigyelhető az ilyen fajta bélférgek fertőzésének legtöbb esete.

A pinwormok minden korosztályt megfertőznek, bár a fertőzés legtöbb esete 12 éves kor előtt következik be. Bárki, függetlenül olyan tényezőktől, mint a faj, a társadalmi-gazdasági helyzet és a kultúra, fertőzhet. A kockázati zóna olyan gyermekeket foglal magában, akik szoros kapcsolatban állnak egymással, a gyermekes családokkal, a gyermekintézmények alkalmazottaival.

A megtermékenyített tojások általában a kezükre és a körmükre esnek, de lehetnek ruhák (különösen fehérnemű), ágynemű, törölközők, fürdőkád és WC-falak, vagy akár a ház porában is.

Egy személy belsejében lárvák jelennek meg a vékonybélben. A vándorlás és a vándorlás után azonban a felnőtt petefészek már a béltraktusban élnek, ahol a vékonybél vastagabbá és alacsonyabbá válik.

Mennyire veszélyesek a pinwormok?

Általában nem nagyon. A legtöbb esetben a legrosszabb a viszketés és kellemetlen érzés az anus (anus) körül. Ez néha arra készteti a gyerekeket, hogy felébredjenek és megzavarják az alvási szokásaikat. A karcolások fájdalmat okozhatnak az anusban és másodlagos fertőzést okozhatnak (bakteriális bőrgyulladás). Nagyszámú pinworm okozhat enyhe fájdalmat a hasban, és ingerli a gyermeket. A nőknél ezek a férgek tovább tudnak kúszni és tojásokat rakni a hüvelybe vagy a húgycsőbe. Ezért valószínű, hogy az orvos jelzi a kapcsolat a lányok pinworms a fiatal lányok és hüvelyi kibocsátás, enuresis vagy vizelési problémák. Ritkán ezek a paraziták más problémákat is okozhatnak, mint például az étvágycsökkenés és a fogyás.

struktúra

Az Enterobius vermicularis fajta férgei kicsiek, fehérek, fonalszerűek. A szukák nagyobbak - a 8-13 mm-től a 0,3-0,5 mm-es keresztmetszetig, a hímek kisebbek - a 2-5 mm és a 0,1-0,2 mm között keresztmetszetben. A női egyéneknek hosszú, csípős hegyes hátsó vége van, ami miatt nevüket kapták. Hímekben a test hátulsó része spirálisan csavart.

Pinwormok a bél falához vannak kötve speciális hólyagokkal - a vesékkel, amelyek a test elején helyezkednek el.

A paraziták tojása ovális alakú, felülről szilárd, színtelen héj veszi körül. Az egyik végén az ovális domború, a másik pedig kissé lapos. A méret 0,02-0,04 mm.

Az evők a bél mikroflóráját eszik.

Az Enterobius antropopithecusok fajtái, a csimpánzok parazitizái, kissé kisebb méretűek: férfiak - 1,1-1,8 mm, nők - 3,3-4,7 mm. Az előző fajok képviselői is kissé eltérő morfológiai szerkezetűek.

Életciklus

Az Enterobius vermicularis fajta petefészkeletei esetében az ember egyaránt köztes és végső gazda, a fejlődésük teljes ciklusa az emberi testben történik.

Az életciklus elég gyorsan halad. Miután a bejutó tojások belépnek a fogadóba, a lárvák a vékonybélben kialakulnak, gyorsan növekednek, és elkezdenek vándorolni a vastagbél felé. A vándorlás során két kocsányuk áthalad, amelyek a lárvát felnőtt formává alakítják. Az érett osztriga a vékonybél alsó részében és a vastag felső részében él. Az invazív tojásoknak a kifejlett nőkre történő átalakulása óta eltelt idő körülbelül egy hónap.

A szexuálisan érett egyedek élettartama körülbelül két hónap. Párosodás után a férfi meghal. Terhes nők átvándorol a végbélnyílás és általában éjjel, hogy körülbelül 10.000 és 20.000 tojást mászik a végbélnyílás körül (a végbélnyílás körül) bőrt. Együtt a tojás áll nyálkás anyagot, ami miatt nagyon súlyos viszketés, felbujtás a fogadó karcolás a bőrön, és így át néhány tojást az emberi kéz. A nőstény háromféle módon hal meg:

 • a falazási folyamat befejezése után;
 • az ember maga szakadhatja meg a kopogtatás során, amikor viszkető a viszkető bőr, amely nem szabad a tojást;
 • még a lefekvés befejezése előtt is, így a test bomlik, és a tojást felszabadítják.

A tojásokban lévő lárvák optimális körülmények között fejlődnek ki (a tojások fertőzővé válnak) 4-6 órán át.

Előfordulhat, hogy újszülött lárvákat vándorolnak az anusról a végbélbe, de a pontos ok és gyakoriság nem fordul elő.

Hány pinworm tojás él egy emberen kívül?

Az emberi testen kívüli környezetben a kedvező körülmények között kialakuló petefészkek tojása legfeljebb 3 hétig élhető (csapvízzel, a hőmérséklet függvényében - 7-20 nap). Fontos, hogy nedvesen maradjanak, így nem tolerálják a hőt, de alacsony hőmérsékleten is túlélhetnek - a tojások kétharmada életképes marad 18 óra múlva -8 ° C-on.

Az emberi testen kívüli felnőtt személyek nem létezhetnek.

Hogyan történik a fertőzés?

A petefészkeket csak személyről emberre továbbítják, ami akkor jelentkezik, amikor tojást nyernek, vagy néha a végbélbe belépő anuson keresztül. A tojások maguk is szigorúak és életképesek lehetnek (pl. Fertőző) nedves környezetben legfeljebb három hétig.

Miután a tojásokat eredetileg az anus közelében lévő bőrre helyezték, könnyedén elterjedtek más felületekre. A tojáshéj ragacsos, mivel a nőstényt a nyálkahártyával együtt hagyja el, így könnyedén rögzíthetők a körmökön, ujjakon, hálóingeken és ágyneműn. Innen már hozzátartozik a termékekhez, a vízhez, a bútorokhoz, a játékokhoz, az öltözékekhez és egyéb háztartási cikkekhez. A háziállatok gyakran tojást hordanak a gyapjújukban, de nem fertőződhetnek meg. A tojást tartalmazó por portalanul szállítható a levegőből, és elhagyhatja a felszínről történő eltávolítását, például ágynemű rázásakor. Tehát a tojások bejuthatnak a szájába és az orrába, ha belélegzik, és később lenyelik.

De megállapítást nyert, hogy a pinworms nem mindig jelenik meg csak a gazdaszervezetben. Néhány pinworm lárvák kelnek ki a végbél nyálkahártyáján vándorolnak felfelé a gyomrában, hogy újra az emésztőrendszer ugyanannak a személynek. Ezen fertőzés útjának következményeinek súlyosságát nem vizsgálták kellőképpen. Annak ellenére, hogy viszonylag rövid ideig pinworm élettartam (akár 13 hét), ha már autoinfection helyen elfogyasztása petéi vagy lárvái migráció vissza a bélbe, köteles elvégezni a kezelést újra kell megszabadulni tőlük teljesen.

Egy tojásfészes tojás fektetése perianális hajtásokba egy gyermekben

kezelés

Minden családtagot, beleértve a felnőtteket és a tünetek nélküli személyeket is, kezelni kell. Erre azért van szükség, mert sok pinwormos embernek nincs fertőzés jele. Ennek ellenére továbbra is forgalmaznak tojásokat, amelyek a kezelésük után is megfertőznék egymást. Ha a család egyik tagja fertőzött, akkor a fertőzés valószínűsége is magas. Így mindenkinek szüksége van a kezelésre!

 • gyógyszert szedve, hogy megöli a férgeket a belekben.
 • higiéniai intézkedések az anus vagy a ház körül elhelyezhető tojások tisztítására (ruhák, ágyak, különböző felületek).

készítmények

A leghatékonyabb és legoptimálisabb a kényelmes kezelés és toxicitás szempontjából a mai Mebendazol. Alkalmas minden 2 évesnél idősebb ember számára. Minden családtagnak, beleértve a felnőtteket és azoknak, akiknek nincsenek tüneteik, egyszerre kell bevenni a gyógyszert. Az első dózis megöli a férgeket. A második (két hét) néha szükség van, ha a fertőzést nem ment teljesen, vagy van egy újrafertőződés tojás, ami a házban maradt. Egy adag enterobiázisban szenvedő felnőtteknél 100 mg.

A testhez képest kevésbé kímélő, de a recepción kevésbé kényelmes a prazikvantel. 5 napig kell bevenni, de még egy évnél fiatalabb gyermekek számára is megengedett. Szintén hatékony a pinworms megbirkózni és más gyógyszereket olyan hatóanyagokkal, mint az albendazol, levamisole.

Terhesség esetén

A terhesség alatt az első trimeszterben nem szabad olyan gyógyszereket szedni, amelyek megölik a férgeket. Mindazonáltal a higiéniai intézkedések is nagyon hatékonyak lehetnek. A férgek körülbelül 6-13 héten halnak meg. Feltéve, hogy az új tojásokat nem lenyelték, valószínűleg új paraziták nem fognak növekedni, hogy helyettesítsék őket. Ezért, ha folytatja a megfelelő higiéniai intézkedéseket, az ismétlődő fertőzések köre megszakad, és az enterobiózis önmagában is áthaladhat.
Ha a gyógyszeres kezelést a terhesség második vagy harmadik trimeszterében szükségesnek tartják, az orvos javasolhatja a mebendazol alkalmazását. Azonban terhesség alatt nem engedélyezett.

Szoptatáskor

A szoptatás ideje alatt jobb, ha megpróbálják megszabadulni a pinwormtól néhány hétig a megfelelő higiéniában. Ha a gyógyszeres kezelés szükséges, akkor az orvos ugyanazt a mebendazolt ajánlhatja. De ennek az életszakasznak is nincs engedélye.

Hogyan alakulnak ki a petefészek a testben?

Pinworms a fonalférgek osztályába tartozó apró férgek, amelyek bejutnak az emberi testbe, hozzájárulnak az enterobiasis előfordulásához. Az orvos azonosítja a bélférgesség megteremtésének fő okait: a személyi higiénia szabályainak be nem tartása. Az invázió fő oka a mosatlan kéz, a higiénia hiánya. A statisztikák szerint a gyermekek leginkább fertőzöttek a pinwormokkal szemben, mivel kézmosásuknál a higiéniai szabályokat betartva idegen számukra. Gyanítani, hogy egy féreg jelenléte az emberi szervezetben viszkető lehet az anusban. Gondoljunk részletesebben arra, hogy az osztriga életciklusa hogyan áll.

morfológia

A Pinworms olyan kis méretű férgek, amelyek a fonálférgek vagy a fonálférgek osztályába tartoznak. Mikroszkóp alatt végzett vizsgálatok során a laboratóriumi dolgozók megjegyzik, hogy a parazita lárvája szürkés árnyalatú orsó alakú kapcsolat. A nőstényeknél a farok hegye hegyes, a férfi csavart megjelenésű, amely vizuálisan hasonlít a csiga számára.

A szex korától függően a következő hosszúságok különböztethetők meg:

A férgek tojása ovális alakú, és nem éri el a 0,04 mm-nél nagyobb méreteket. Vizuálisan nem láthatók, csak a szakember képes diagnosztizálni az enterobiózist, miután tanulmányozta a széklet tömegeit a mikroszkóp alatt. A tojást egy héj veszi körül, amely színtelen, egyik oldalán kerekítéssel. És a második végén a hólyag lokalizálódik, ami hasonlít a szájra. A hólyagok segítségével a parazit a belekben és a belső szervekhez köthető, és táplálják.

élet

A testbe való bejutás után a férgeket elsősorban a vékonybélben lokalizálják, ahol nőnek, fejlődnek és megtermékenyítenek. Ezután a parazita a vastagbélbe és a cecumba költözik, ahol a további tartózkodás feltételei alkalmasak a parazitának. Helyezze a bél vastag részébe, ahol a pinworm a haláláig él.

A tüskéscukor fejlődési ciklusa szó szerint 14-21 napig tart, néha a parazita akár egy hónapig is élhet. Ebben az időben a nőstények több ezer tojást raktak le, amelyek egy új utódot nyitottak ki és termeltek.

A reprodukció ciklusa

A pinwormok sokszorozódnak tojással. Csak a női férgek elhalasztják. A későbbi utódok késleltetése érdekében a nőstény a szokásos élőhelyről az anuson kívülről jön ki. Az új utódok nukleációjának ciklusa főként éjszaka történik, mivel alvás közben az anális nyitás anális sphincterje ellazul, és a féreg szabadon kiléphet kifelé. A tenyésztés után a nő visszatér a vastag bélrészbe, ahol meghal. A féreg szárított teste ürülékből kiválasztódik a testből. 5-7 óra múlva a lerakott tojások invazívvá válnak és készek a reprodukció folytatására.

A bőr fésülése során a körmök a féreg tojásait, melyeket az ember nyalogatja. És megismétli a féreg fejlődésének mintáját.

Az új tojások születése éjszaka történik, amikor az anális nyaki anatómiai záróizmusa a lehető leglelkesebb.

Az inkubációs időszak

Miután a pinworm az emberi szervezetbe került, az enterobiasis inkubációs periódusa nem több, mint 2 hét. Az orvosok megjegyzik, hogy vannak esetek hosszú inkubációs időszak a pinworms, de klinikai megnyilvánulásait patológia megjegyezte. Attól függően, hogy hány pinworms a szervezetben, a pácienst a klinikai megnyilvánulások zavarnák:

 1. Enyhe inváziót és néhány embert a testben egy enyhe papok viszketnek, ami az esti órákban zavarja a pácienst, néhány nap elteltével orvosok nélkül. Miután az inkubáció a 20-21. Napokon következik be, a tünetek visszatérnek. Ez a következő generációs férgek felszabadításának köszönhető.
 2. Amikor a tömeges invázió, a férgek felhalmozódnak a bélben, egy személy nem képes elviselni a viszketést, karcolás következik be. A kellemetlen tünetek csúcsértéke éjszaka történik, amikor a nők leereszkednek utódaikra. Megzavarja a beteg rossz közérzetét, gyengeségét, álmatlanságát. Az étkezés során a beteg súlyos fájdalmat érez a köldökben.

A petefészkek szaporodnak, ami helyrehozhatatlan kárt okoz a páciens egészségének. Párosodás után a férfi meghal, a nőstény a tojások lefektetése után meghal. A nőstény az emberek fésülése során halhat meg, a tojás tojásakor. Ebben az esetben a féreg teste bomlik, és a tojások felszabadulnak, és néhány óra múlva a tojások invazív veszélyt jelentenek az emberi egészségre. Nyilvánvalóvá válik, hogy a pinwormok várható élettartama alacsony.

A tojások készen állnak a fertőzésre néhány óra múlva. De a lehető legrövidebb időn belül bejutni a jövőbeli tulajdonos emésztőrendszerébe. A pinwormok tojása a külső környezetben akár 21 napig is fennmaradhat. De a várható élettartam az időjárási viszonyok miatt kevesebb lehet. Morfológiai szempontból ez a következőképpen magyarázható: ha a jövőbeli férgek a fagyban -10-ig vannak, akkor a jövőbeli pinwormok életének elérheti a 16-18 órát. Amint látja, a rossz időjárási körülmények között kialakuló tojások sokáig nem fejlődhetnek.

Hány élő petefészkek az emberen kívülről függnek az időjárástól. A bélben élő szexuálisan érett férgek példányai nem haladhatják meg a 60 napot.

okok

A fertőzés fő útja fekáli-orális. Csakúgy, mint a pinworms lehet közvetíteni a háztartási cikkek, így a fertőzés széles körben elterjedt. A gyermekek a leginkább érzékenyek a fertőzésre, mivel nem tudják betartani a személyes higiéniai szabályokat. Ha egy gyermek szeret kezelni, az enterobiózis kórokozó szervezetben való elterjedésének kockázata párszor megnő.

A dolgokra eső tojások, kedvező körülmények között a kezek az emésztőrendszerbe kerülnek, ahol megismétlik a növekedés és a reprodukció ciklusa. A helminthikus invázió gyakori okai:

 1. A személyi higiéniai szabályzat figyelmen kívül hagyása, a WC felkeresése után. És nem csak nyilvános helyeken, hanem otthon is. A WC ideális hely a kórokozó mikroorganizmusok növekedéséhez és fejlődéséhez.
 2. Körömlemezek. Az éjszakai viszketést nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek is elviselik. Ezért az anus közelében lévő terület sérült. Ebben az időszakban a paraziták tojása és maradékai a körömlemezek alá esnek. Higiéniai eljárások hiányában a körmök a fertőzés fertőtlenedéssé válnak.

veszély

Az elviselhetetlen viszketés és kellemetlen érzések mellett az emberek is okozhatnak komoly szövődéseket a pinwormok. Ez a páciens általános egészségi állapotára utal. Mivel a szervezetet a létfontosságú tevékenység termékei és a parazita leromlása mérgezi. Így a személy apátságot, álmosságot, ingerlékenységet érez.

A hosszú távú fertőzés, amely orvosok nélkül jelentkezik, azt ígéri, hogy súlyos szövődményekkel fertőzött, ami nem csak az általános egészséget károsítja, hanem halált is okozhat. Az a tény, hogy a fertőzött beteg immunvédelme gyengül, a beteg hajlamos betegségre.

A parazita hosszú tartózkodása a következő kórképeket okozhatja:

 1. Vakbélgyulladás.
 2. Atópiás dermatitis.
 3. A gyomor-bél traktus fertőző károsodása.
 4. Bakteriális fertőzés.
 5. Nőgyógyászati ​​kórképek.
 6. Pszicho-neurológiai rendellenességek.

Komplikációk keletkeznek attól függően, hogy hány élő pinworm az emberi szervezetben.

A paraziták tojása, amely gyermek- és felnőtt szervezetbe esik, lárvá válik, majd felnőttnek. Orvosok hiányában még a könnyen kezelhető pinwormok is egészségügyi problémákhoz és akár a beteg halálához is vezethetnek.

Ez a videó a pinworm életciklusáról szól:

A pinworm életciklusa

A fonálférgek egyike a leggyakoribb bélmunka, amely parazitálja az emberi bélrendszert, ami enterobiózist okoz. A fertőzés jellegzetes tünete súlyos viszketés a perianalis területen, éjszaka és este esténként.

A Pinworms a fonálférgek osztályába tartozó parazita férgek. Istenfélők. A nõ testhossza kissé több, mint egy centiméter, a férfi körülbelül fél centiméter. A testük fuzionális fehér színű. A pinworm életciklusa kb. Egy hónap. A tojás megtermékenyítésével kezdődik, és egy szexuálisan érett egyed megalakulásával fejeződik be.

A pinwormok életciklusa

Ez a fajta parazita a geogelmintekhez tartozó fertőző mikroorganizmusokra utal. A férgek életaktivitása köztitermék nélkül történik. A fejlődés minden fázisa az emberi szervezetben zajlik.

Az életút ciklusa nem sok időt vesz igénybe. A parazita gyorsan fejlődik. A fonálférgek kedvenc helye a végbél részleg. Itt történik a nőstény megtermékenyítési folyamata, amely után a hímek meghalnak. A nők elkezdenek mozogni az anális nyitás felé, hogy tojást rakjanak. Elhalasztják őket az anus, a gluteális ráncok, perineum területén.

Mi a veszélyes pinworm a felnőttek olvasott itt.

A ciklus következő fázisa, amikor a lárvák elkezdenek kialakulni. A ciklus ezen szakasza csak 5,5 óra alatt tart kedvező körülmények között, ami az emberi test normál hőmérséklete.

Ha olyan kellemetlen tünet áll fenn, mint az anus körüli viszketés, akkor a személy viszkető helyeket fésül. Ennek eredményeképpen a féreg tojása a körömlemezek alá és a kezek bőrébe kerül. Ha megsértik a higiéniai szabványokat, akkor a parazita áthatol a piszkos kézön keresztül a szájüregbe. Az inváziót háztartási tárgyak, ágynemű és fehérnemű is elvégezhetik.

A fertőzés pillanatától kezdődően az enterobiózis első jeleinek megjelenése 3-6 hét. Ebben az időszakban a lárva kifejlődik és szexuálisan érett mintává válik. Tünetileg a betegség ebben az időben nem jelentkezik semmilyen módon. Ez a hemikasztózis akut és krónikus formában fordulhat elő. A betegség folyamata számos tényezőtől függ:

 • A fonálférgek lenyelt tojása.
 • Az ismétlődő helminthikus inváziók gyakorisága.
 • A beteg általános állapota.
 • A beteg korcsoportja.

A betegség akut fázisa átlagosan hét napig tart. Ekkor a beteg panaszkodik:

 • Hányinger a hasban.
 • Hányinger támadása.
 • Nemkívánatos a belekben.
 • Gyakori széklet.

A krónikus stádiumot néhány tünet jellemzi. A férgek fő jele ebben az időszakban az erős anális velő. Két-három napig tart, amit huszonegy napon belül megismételnek. Ez idő alatt a féregek az ontogenezis következő tekercsét haladják át.

A gyermek parazita életciklusa

A nematódák gyermekben ragadós bélférgességet okoznak, amit enterobiózisnak neveznek. Gyakrabban fertőződik az általános iskolás korú gyermekekkel és az óvodákban.

A gyermek tüskéscukor életciklusa több fázisra oszlik. A páciens gasztrointesztinális traktusába való behatolás esetén a féreg felülete külső anyagok hatására feloldódik. Lárvák tűnnek ki a tojásokból. De teljes felépítésük egy és fél hétig tart.

Ezután a bél felső részében a parazita fejlődési szakasza következik. Itt a felnőtt érett nők impregnálódnak. Fertilizált, tojást raknak. Ebben a folyamatban a bélférgek a bél lumenje mentén haladnak, az anus felé tartva. A megtermékenyítés után a hím egyedek meghalnak.

Az ontogenezis következő közös fordulata akkor kezdődik, amikor ismét a gyermekek testébe esnek. Ez akkor fordul elő, amikor az anusból kijövünk, a férgek súlyos viszketést okoznak. A gyermek scratching viszkető helyeken. Az ő körömvirágai fertőzött paraziták fertőző lárvák. És a piszkos kézön keresztül orálisan ismét behatolnak a gyermek testébe. És a folyamat megismétlődik. A fonálférgek kialakulásának kezdeti fázisától kezdve a teljes képződéshez negyvenöt nap.

Az agyag fertőzés több hónapig is tarthat. Időszerű a kavargó folyamatok lefolytatása és a helyiség kvarc lámpával való feldolgozása, ami segít a pusztításban.

Humán osztriga

Ennek a fajta bélmájnak a helyszíne az emberi vastagbél. De ahhoz, hogy a tojás fertőző legyen, a gazdaszervezeten kívül kell lennie, és oxigénnek jelen kell lennie. A kerekférgek szerkezete nem különbözik más kerekférgek szerkezetétől.

A helminth teste úgy néz ki, mint egy orsó. Fehér színű. A nőknél az egyik vége hegyes, férfiaknál a test hátulsó része görbült és hasonlít egy horoghoz. A méretük három és tizenkét milliméter között változik, az egyén nemétől függően.

A bélférgek sajátos parazitizmusa a vastagbél nyálkahártyájának irritációját és gyulladását okozza. Vélemény van arról, hogy részt vesznek a gyulladásos folyamatok előfordulásában, amely a vakcina függelékében fordul elő. A statisztikák szerint, közben majdnem ötven százaléka appendectomiáért vakbelükben szakértők megfigyelték jelenlétében végbélgiliszta. Azokat az eseteket, amelyek az emberi életet veszélyeztetik, hogy nem találják meg ezt a fajta bélféreget a testben, nem rögzítik.

A nematódák tápanyaga a bél tartalom, és táplálják a bélbaktériumokat is. Ez a tény a folyamatban lévő kutatások eredményeként jött létre. Ha van egy enterobiosis betegnek egyszerre diagnosztizált baktériumos betegségek, beadtuk a tanfolyam antibiotikus kezelés káros hatással a patogén baktériumok, de végül meghalt, és fonálférgek. Ezért a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az ilyen paraziták fő étele a bél baktériuma.

Az emberi méregtelenítés ciklusa kevés időt vesz igénybe. A tojásokban, amelyekben a kerek féreg női lerakódott, körülbelül öt-hat óra alatt a lárvák fejlődnek. Talpra esnek, 21 napig megőrzik életképességüket. Egy személy fertőzése orálisan jelentkezik, amikor tojást vagy a bőrön keresztül nyelje. A lárvák felszabadulnak a héjból a vékonybélben, és a vastagbél felső részéhez rohannak az éréshez. A szexuálisan érett fonálférgek két hét után válnak.

Miután a férfi hozzápakolt, a nőstény tojást termel és tárolja a testében. Ebben az életszakaszban nem különbözteti meg őket kívülről. A végbél felé halad. Ebben az esetben az embernek enyhe kellemetlenség érheti az emésztőrendszert. A legkellemetlenebb és fájdalmas jele létfontosságú tevékenység a parazita az emberre ebben az időben elviselhetetlen viszketés a végbél környékén.

A végbél elérése után a női bélférgek az anuson keresztül járnak éjszaka. Kívül, kezdd el a fertőzött anyagot a perianalis terület bőrére és a fenékre helyezni. A nők termőképessége magas, és akár 25 ezer tojást is képes elérni. A tojások lefektetése után a nőstény halála megtörténik. A parazita körülbelül harminc napig él az ember szisztémás szervében.

A pinwormok kezelésére itt olvasható gyermekek.

A végbélnyílásból kinyúló petefészkek, amelyek tojást tesznek, provokálják a viszketést és az égést. Mivel a nõk gyakran távoznak éjszaka, az embernek alvási zavarai vannak. Ingerlékeny, nyugtalanító lesz.

Ez az invázió a leggyakoribb a gyermekeknél. A csecsemők fésülete az anális anális régióban, és így összegyűjti a féreg lárvákat a körmök és a fogantyúk alatt. A fertőzött kezektől az élelmiszerek és a háztartási cikkek között belépnek a gyermekek szájüregébe. Lehetséges tojások lenyelése porrészecskékkel.

A fonálférgek, beleértve a pinwormokat, nem rendelkeznek a fixáló funkcióval. A bélben az aktív mozgásuk és erős izomzatuk miatt tartják őket. A túlélést a magas termékenység és az emberek könnyű újra inváziója biztosítja.

Mivel a fertőzés fordulhat elő ilyen férgek többször a bélben lehetnek paraziták különböző szakaszaiban az egyedfejlődés. Ahhoz, hogy megszabaduljon a férgek szükséges intézkedéseket az állandó küzdelem, mert előfordulási vezet kockázata a gyakori inváziók.

Életciklus-rendszer

A bélférgek inváziójának rendszere abból áll, hogy a kórokozó mikroorganizmusok egy fertőzött személytől egészséges állapotba kerülnek. Ebben az esetben a beteg érezheti a viszketést a végbélnyílás területén, amelyet éjjel erősítenek. A perianalis terület fésülete alatt a kezében egy kis mennyiségű bélféreg marad.

Ha figyelmen kívül hagyja az alapvető higiéniai szabályokat, a szervezet fertőzött lesz, és az ontogenezis új szakasza megkezdődik. Egy egészséges személy betegségben fertőzhet meg. Egyes esetekben a háziállatok fertőzött tojások hordozói lehetnek. Ezért az állatok gyapjújának megérintése után a kezek higiénikus kezelését kell végezni.

Így azt a következtetést lehet levonni, hogy a petefészkekkel fertőzött bélférgesség legfontosabb tényezője nem felel meg a személyes higiéniai szabványoknak. Leggyakrabban a férgeket az óvodákból vagy az iskolai létesítményekből származó gyermekek hozták be, ahol a szennyvízelvezetést és a személyi higiéniát nem tartják tiszteletben. Ennek eredményeképpen a fertőzés nemcsak a gyermekek között, hanem a gyermekektől a felnőttekig terjed.

Különböző rovarok is elterjedhetik a fertőzést, amikor a férgek tojásait lábukra ragasztják és tárgyakhoz és termékekhez szállítják.

Az oscaridózis ismételt fertőzésének oka káros hatása lehet a körömlemezek csonkolásának, még anthelmintás kezelés után is.

A bélféreg fertőzés előfordulásának megakadályozása érdekében meg kell akadályozni a hemti-tászt. Először is:

 • Tartsa tisztán a kezét.
 • Győződjön meg róla, hogy a körmök rövidek.
 • Ne rágja meg őket.
 • Végezze el az intim zónák WC-jét.
 • Viseljen tiszta alsóneműt.
 • Mosó és vasaló.

Az ilyen parazita férgek fő veszélye a toxikus anyagok fejlődése az életük során. Jelentősen károsítják az emberi testet. Nyálkahártya-gyulladás kialakulásának képessége. Allergiás állapotok alakulnak ki. A szervezet mérgező hatása nyilvánul meg.

A parazita egyének hátrányosan befolyásolják a központi idegrendszer működését, alvászavarokat, fokozott ingerlékenységet és fejfájást, szellemi és fizikai fáradtságot. Az emésztőrendszer munkája, melyet a gyomorsavcsökkenés, a rossz élelmiszer-emésztés, az étvágy megsértése jellemez.

Hasznos videó

Az osztrák életciklusának rendszere magában foglalja a tojásról a felnőtt felnõttek fejlõdéséig tartó bélmódosítás valamennyi fõ szakaszát. Mindegyik periódust a parazita testében bekövetkezett bizonyos változások kísérik. Ugyanakkor, fejlődésének egy bizonyos fázisában a bélmáj jelentős károkat okoz a belső szervekben.

A pinworm fejlődésének szakaszai

Az enterobiózis az egyik leggyakoribb beavatkozás. A paraziták szeretik a vastagbélben élni, különösen a kezdeti szakaszban, de az egész testben való eloszlását nem kizárják. A bélférgek fertőzésének elkerülése érdekében ismernie kell a pinworm életciklusát, az ilyen férgek fertőzésének módjait, valamint a lehetséges klinikai tüneteket, a kezelés módjait és az enterobiasis megelőzését.

Megjelenés és szerkezet

Pinworm az emberi test parazita. A természetben három férgét azonosítják, és csak egy ember élhet az emberben. A petefészkeknek jellegzetes megjelenése van, amely szerint a páciens székletében elkülöníthetők. A fehér színű férgek kis méretűek, 4 mm-es hímekből és 12 mm-es nőstényekből, filiform, kerek keresztmetszetűek. A férfi osztrákban a hátulsó végnek lekerekített alakja van, de a nőstényeknél vékonyabb és hegyes. Külsőleg a féreg vékony kockacsővel borítja, ami ellenáll a gasztrointesztinális traktus szekréciójának.

A csap elülső vége megvastagodott. Köszönöm neki, hogy szilárdan a bél falához ragaszkodnak.

Életszakok

A pinwormok fejlődési ciklusa körülbelül 30 nap (4 hét), és 4 szakaszra oszlik. Az állandó lakóhelyük a végbél. Itt növekedésük és fejlődésük kezdődik és áthalad.

Az első szakasz a megtermékenyítés. A tudósok úgy vélik, hogy ez a folyamat egy személy vastagbélében jelentkezik. Miután a férfi megtermékenyítette a nőt, elpusztul. A megtermékenyített nő elindul a végbél kiléptetéséig, hogy tojást rakjon.

A második szakasz közvetlenül falazott. A nõ kirepül a végbélrõl, és egy kényelmes helyet keres a tojás felállításához. Leggyakrabban bedobja a végbél környékén, a bejárat közelében a hüvely, gát és a lágyéki redők. Miután a tojásokat 20 ezerre vetették ki egy egyedből, a nő meghal. A kőműves helyeken viszketés és égő érzés van, ami különösen éjszaka zavaró.

A harmadik szakasz a lárvák érése. A tojás tojásfészkének tojása során nincsenek teljesen érett lárvák, kb. 6 órán át kell érniük, és a környezet hőmérsékletét 36,6 ° C-on kell tartani. Az emberi test hajtások ideálisak ehhez.

A negyedik szakasz a fertőzés. Abban az időben, amikor a végbélből és a tojásokból kilépő nőstényről kimászik, erős viszketés tapasztalható. Az ember, aki kielégíti vágyait, nagyszámú éretlen lárvája van a körmök alatt. Ha nem mossátok le a kezét ebben a pillanatban, a férgek tojása az ágyon, az edényeken, az ételen marad.

Miután a szájban, a lárvák behatolnak a vékonybélbe, a fejlesztési végbélgiliszta valamint érett még 10-14 nappal megelőzően, amikor azok megtermékenyített. Ettől a ponttól kezdődően minden lépés megismétlődik. A jól ábrázolt pinworm és életciklusa a következő.

járványtan

Az enterobiózis fertőző, antroponikus, helminthikus invázió. Patkány Enterobius vermicularis, amely a fonálférgek osztályába tartozik. Az inkubációs periódus körülbelül 12-15 napig tart, figyelembe véve a pinworm életciklusát. Az ilyen jellegű klaszter-invázió széles körben elterjedt a gyermekintézményekben. Statisztikai adatok szerint a gyermekek körében a pinwormokat a megkérdezettek 15-20% -ában észlelték.

Ha a gyermekek kollektív enterobiózisának vizsgálata során a megkérdezettek kevesebb mint 15% -át diagnosztizálták, akkor a fertőzött betegek általános profilaktíve és kezelése megtörténik. Ha több mint 15% fertőzött, az egész csoportot, beleértve a személyzetet is, kezelik. Ezzel párhuzamosan ajánlott a családok csikorgatása.

Az enterobiasis átvitelének kizárása a gyermekintézmény személyzetétől a gyermekekig kötelező, rendszeres orvosi vizsgálatot végezni, háromszoros ürülékkel a pinwormtoj meghatározására.

Epidemiológiai szempontból szükséges:

 • Legalább 1-2 alkalommal hetente a tavaszi tisztításhoz.
 • Óvatosan tartsa be a személyes higiéniai szabályokat.
 • Mosoda és ágynemű kell vasalni.
 • Az éjszakai alvás során viseljen szorosan fehérneműt, hogy megakadályozza az önfertőzést.
 • Rendszeresen mossa le a gyermekeket körülvevő játékokat és tárgyakat.

bizonyíték

A fő klinikai tünete a férgek viszketés a végbélben és a gát, amely felerősödik a este és éjszaka. A tojás lerakása során a nőstény petefészek elhagyja a bélsárgát, és csomagolásokat készít a perianális hajtásokban. A folyamatot ezen a területen égő és viszkető megjelenéssel kíséri.

Ha nem kezdi meg időben a pinworm-kezelést, akkor előfordulhat az enterobiosis bonyolult stádiuma - sebek megjelenése és a perianalis terület karcolódása. Ezt a folyamatot bonyolítja a paraproktitis. A női hüvely átszúrása során a pinworm vulvovaginitis, salpingitis, oophoritis okozhat. Emellett a férgek halála után a testük bomlása során keletkező nyákfű és toxinok létfontosságú aktivitása az emberi vérbe szívódik fel.

Az enterobiózisban szenvedő betegek gyakran panaszkodnak:

 • állandó gyengeség;
 • gyors fáradtság;
 • száraz köhögés;
 • allergiás kiütések;
 • ingerlékenység;
 • álmatlanság;
 • étvágytalanság;
 • dyspepsiás rendellenességek.

A beteg vizsgálatakor figyelmeztetni kell a vér alacsony hemoglobinszintjeire, a testhőmérséklet emelkedésére, a bélnyálkahártya mechanikai károsodására.

A kezelés jellemzői

A féregfertőzéssel járó szövődmények megelőzése érdekében, valamint az önfertőzés megakadályozása érdekében konzultálni kell orvosával és kezelési javaslatokat és előírásokat kell kapnia. Ellenjavallatok hiányában az enterobiózist gyógyszerrel kezelik. A modern antihelmintás gyógyszerek magas hatékonyságot és alacsony toxicitást mutatnak a páciens testéhez.

A pinwormok szisztémás hatásától függő gyógyszeres készítményekből Vormil, Dekaris, Pirantel, Piperazin, Vermok, Vankin alkalmazható. A gyógyszer adagja a beteg életkorától és súlyától függően segít a kiszámításához az asztalra, amely a gyártó utasítása szerint történik, de jobb, ha az orvos meghatározza, figyelembe véve a beteg egyéni jellemzőit. A terápiás hatás eléréséhez elegendő egyetlen dózis. De az orvosok javasolják, hogy a visszaesés megakadályozása érdekében ugyanazt a gyógyszert 14-21 nap után ismételten alkalmazzák. A méregtelenítés kockázatának csökkentése a pinwormok halála után ajánlatos az éjszakai tisztító burokra helyezni.

Ha a szisztémás szerek (fiatalabb gyermekek, terhesség, szoptatás, kábítószer-intolerancia) ellenjavallása ellenjavallt, akkor a helyi terápiára alkalmazható linimentumok és kúpok is használhatók. Jól bevált a Vormil, a Nigella sativa, a Gelmavitol, a cink kenőcs kezelése.

Hatékonyak voltak a népi jogorvoslat: fokhagyma, kakukkfű, nyers tökmag, cukorrépa, hagyma. Gyorsan segít megbirkózni a pinworms tea tansy, körömvirág, kamilla, tölgy cortex, yarrow. A gyógynövényes kivágás önállóan állítható elő, de jobb, ha megvásárol egy kész antihelmintikus kollekciót a gyógyszertárban.

Mielőtt bármilyen népi módszert használna a pinwormoktól, forduljon orvosához.

Ne feledje, hogy a legjobb kezelés a megelőzés. A férgek fertőzésének megelőzése érdekében gondosan ellenőrizni kell a test tisztaságát, mivel az enterobiasis a személyes higiéniai szabályok megsértésének következménye.