Többszínű lichen: kórokozó, tünetek, a kezelés alapelvei

A többszínű (pityrius) lichen az epidermisz szarurétegének gombás fertőzése. A betegség az emberek többnyire fiatal korban jelentkezik, függetlenül a nemtől. Gyermekeknél viszonylag ritkán fordul elő, és általában krónikus patológiához társul, ami jelentősen csökkenti az immunitást. Gyakran többszínűek fosztják meg az embereket, akik olyan forró és nedves éghajlatú területeken élnek. A betegség nem kíséri kellemetlen tüneteket, a ronda megjelenés ellenére.

Anélkül, hogy az emberi szervezetben megfelelő kezelésben részesültek, sokáig maradnak barna foltok, amelyek megakadályozzák a beteg önbizalmát és pszichológiai komplexeket hoznak létre. A nőknél a betegség gyakran a terhesség hátterén kezdődik, és a baba születése után a hazai problémák mellett aggodalomra ad okot, hogy egy színes lichen fertőző vagy sem. A patkányokkal való kölcsönhatás során a bőrben előforduló folyamatok megértése lehetővé teszi a patológia természetének és a hatékony kezelés elveinek megértését.

Röviden a bőr szerkezetéről

A bőr egy egyedülálló emberi test, amely több rétegből áll, melyek közül a legfelszínesebben az epidermisz (többrétegű, korhadó hám). Az epidermisz sejtes szerkezetét naponta megújítják: a felszínéről elpusztult sejtek eltűnnek, mikrobákat hordanak, por- és szennyező részecskéket. Ilyen szervezet lehetséges a hám sejtjeinek (a legalacsonyabb réteg) intenzív sokszorosítása miatt. A fiatal sejtek fokozatosan felfelé mozognak, mivel a fiatalabb hámsejtekből alulról elmozdulnak. Fokozatosan felhalmozódnak a keratin (szilárd, erős fehérje), elveszítik magukat és meghalnak. A hám felszínének legfelső rétege hornyos léptékből áll - halott epitélsejtek keratinnal töltve. A felszínen lazán össze vannak kötve és fokozatosan leesnek.

Az epidermisz élő sejtjei annyira szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hogy még a vírusos részecskék sem tudnak bejutni rajta - a legkisebb kórokozók. A bőr felületét továbbá egy lipidfilm védi, amelyet a faggyúmirigy termel. Az immunitási sejtek a védőfehérjéket - a szekretáló immunglobulin A-t - a hám felső rétegeihez kötik, és kötődnek a bőrt érintő patogén mikroorganizmusokhoz, és megakadályozzák a bőrükbe való behatolásukat. A verejtékmirigyek titka baktériumölő hatást fejt ki más védőfehérjék, lizozim miatt. Így az emberi bőrt megbízhatóan védik a kórokozók külső környezetből történő bevezetéséig.

Kórokozó

A varicolored lichen okozó ágens a feltételesen patogén gomba Malassezia furfur (Malassessia furfur). Az egészséges emberek 90% -án él a normál mikroflórán inaktív spórák formájában. A védő epidermális faktorok gátolják a spórák csírázását, de aktivitásuk csökkenése a gomba-micélium vegetatív formájának megjelenéséhez vezet. A micélium - aktívan tenyésztik a kórokozó sejtjeit, amelyek mély epitheliális rétegekké fejlődnek, és gyenge gyulladásos folyamatot okoznak.

Az epitélium védőreakciója a gomba bejuttatásához a bazális réteg sejtjeinek fokozott szorzása. Az epidermisz megújulása intenzívebbé válik, annak érdekében, hogy a kórokozót a testből kiválasszuk a kancsókkal együtt. Ezért a gombák érintett területei kicsiek, apróbbak, apró méretűek, és egy másik nevet adtak a színes fosztogatásnak - "pityriasis".

Az immunitási sejtek gyengén reagálnak a gombára, mivel megszokták az állandó inaktív spórák formájában való jelenlétét a bőrfelszínen. Az immunvédelmet csak humorális tényezők közvetítik - vérproteineket, amelyek az epidermisz gyulladásának kialakulásához vezetnek, ami hasonló az allergiás reakcióhoz. Gyakran nem hatékony, és kezelés nélkül a betegség évek óta folyik, gyakran visszatér.

A gomba patogén formája gyakorlatilag nem fertőző, de veszélyeztetheti a csökkent immunitású embereket: terhes nők, idősek, gyengített gyermekek. Hogyan terjed a multi-colored zuzmó okozója? Fertőzés lehetséges a következőkkel:

 • szoros érintkezés a betegekkel;
 • ágynemű és fehérnemű használata;
 • közös személyes higiéniai cikkek (luffa, törölköző) használata.

Felkészülõ tényezõk

Amint azt már említettük, a Malassezia gomba spórái a legtöbb egészséges ember bőrén élnek. A patológia kialakulásához azonban bizonyos feltételek szükségesek ahhoz, hogy csíráznak. A többszínű lichen megjelenésének fő okai:

 • terhesség
 • diabetes mellitus;
 • tuberkulózis;
 • elhúzódó pszichoemotikus stressz;
 • kimerültség;
 • vírusfertőzés;
 • operatív beavatkozás;
 • duzzanat;
 • HIV fertőzés;
 • hyperhidrosis (fokozott izzadás);
 • glükokortikoidokkal vagy citosztatikumokkal végzett kezelés;
 • hypovitaminosis A.

A vemhesség alatt a többszínű zuzmó a hormonális behatás hatására természetes immunhiány csökkenése miatt fordul elő. Leggyakrabban a tünetei 5-6 hónapig jelentkeznek a csapágy morzsák után, mert ebben az időben az immunrendszer depressziója klinikailag jelentős.

tünetek

A varicolored lichen fő tünetei:

 • foltok sárga / rózsaszín / világosbarna a bőrön;
 • az érintett területek fokozott peelingje;
 • enyhe viszketés.

A többszínű lichen morfológiai elemei különböző színű foltok. Kezdetben a szőrtüszők szája köré formálódnak, és fokozatosan növekedni fognak. A zuzmó elemei összefonódhatnak egymással, egyenetlen kontúrok alakzatokkal. Színük különböző, ezért a zuzmó neve többszínű. Az érett foltok, mint általában, sötétbarna vagy "kávé tejjel" szín.

A gömbök szélei a bőrfelületen azonos szinten vannak, és nem különböznek az egészséges szövettől. A tapintás nem okoz kellemetlenséget, nyomás alatt nem tűnnek el. A foltok felületét kis, fehér, száraz mérleggel borítják, amelyek könnyedén eltávolíthatók kaparáskor. Egyes esetekben a peeling csak karcoláskor fordul elő.

A foltok aszimmetrikusak, vagyis a test jobb és bal felén elhelyezkedő helyiségek eltérőek lehetnek. Leggyakrabban a mellkas, a hát, a nyak, a has bőrén fordulnak elő. Kevésbé - a fejbőrön, a felső végtagokon, a csípőn. A gyermekek és a pubertás időszakában a foltok széles körben elterjedtek a bőr fölött, megragadva a nyakat, a mellkasot, a hátat, a hónalj üregét és a végtagokat.

Mi veszélyes színes zsindely? A betegség hosszan tartó tartós lefolyása a test szenzibilizációjához vezet - az immunválasz túlzott aktivitása. Ilyen mechanizmus a bőr allergiás reakciói, atópiás dermatitis, kontakt dermatitis.

diagnosztika

A többszínű zuzmó diagnózisát bőrgyógyász végzi. Megvizsgálja a pácienst, összegyűjti az anamnézist, vizsgálja a panaszokat és anyagot vesz további kutatásokhoz. A betegség hosszú szakasza, a foltok fokozatos növekedése, színük változékonysága és a kellemetlen tünetek hiánya - mindezek a jelek a melléktermékre utalnak. A történelemben általában az orvos feltárja a mentelmi jog csökkentésére irányuló okokat.

A dermatológus arzenáljában kétséges esetekben számos minősítő vizsgálatot végeznek a varicolored lichen diagnózisára vonatkozóan:

 • Balzer teszt - a bőrfelületet, rögzítve a spot területet, kenje meg a jódos alkoholos oldattal. A gomba a szaruréteg lazulását okozza, így a megfosztó területek intenzívebbé válnak a jódnál, mint az egészséges epidermisz.
 • Bénier-féle jelenség ("foltos" jelenség) - ha a szaruréteg felső szélét apró borotválkozás formájában lehúzzák, akkor a csúszda szélén a folt felületén hámlás következik be.
 • Fáslámpás besugárzás - a higany-kvarc lámpa fénye, amely egy fa üvegszűrőjén áthalad, fluoreszcenciát okoz a gombák sejtjeiben. A Malassezia furfur sárga vagy sárgásbarna fényt ad, amikor a páciens sötét helyiségben besugárzott.

Ezenkívül a levélfestésből nyert bőrvastagság mikroszkópos vizsgálatát végezzük. Ehhez az orvos megragadja a bőrt a dia sérülésének középpontjában, és gondosan összegyűjti a mérlegeket. Ezenkívül a laboratóriumi asszisztens gyengén lúgos oldatban és mikroszkóp alatt végzett vizsgálatokkal áztatja őket. A Malassezia furcsa micélium defektusa: vastag, rövid, ívelt szál, átmérője 2-4 mikron. Ezzel együtt gombaspórákat találnak - kerek formájú, kétrétegű kapszulával borított, szőlőfürtök formájában elrendezett formák.

A többszínű zuzmó kezelése előtt a bőrgyógyász egy sor vizsgálatot rendel hozzá a betegség okainak meghatározásához:

 • A vér általános analízise a leukoformulával - lehetővé teszi a test általános állapotának, az immunsejtek különböző osztályainak számát és arányát, gyengeséges immunitást vagy krónikus gyulladásos megbetegedést.
 • A vércukor és a tolerancia meghatározása - idős embereknél a többszínű lichen gyakran jelzi a szénhidrát anyagcsere megsértését. Ha a vércukorszint enyhe növekedését észlelik egy üres gyomorban, akkor glükóz tolerancia-tesztet végzünk. Ehhez a betegnek éhíncukorral kell megbecsülnie, majd az édesített vizet inni kell, és rendszeres időközönként ismételten meg kell határoznia a cukortartalmat. Ha a glükózkoncentráció nem tér vissza normális értékre a megadott időtartamon belül, további vizsgálatokat végeznek.
 • A vér biokémiai elemzése - indikatív információkat szolgáltat a különböző testrendszerek működéséről. Különböző krónikus megbetegedéseknél sokszínű zuzmok jelentkezhetnek, amelyek a vér biokémiai összetételének megváltoztatásával gyaníthatóak.
 • A HIV-fertőzés elleni antitestek ELISA-vírusa káros hatással van az immunrendszer sejtjeire, ami immunhiányhoz és az epidermális védő faktorok aktivitásának csökkenéséhez vezet.

Ezek az indikatív vizsgálatok lehetővé teszik az orvos számára, hogy szűkítse a betegség legfőbb okának diagnosztikai vizsgálatát. Felismerése és megszüntetése garantálja, hogy a varicolored lichen kezelése sikeres lesz.

terápia

A pityriasis kezelése a dermatológus számára leginkább ismert, ezért minden betegnél szükséges a konzultáció. A kezelés járóbeteg alapon történik, a betegnek nem kell fogyatékossági lapja van. Ha a vizsgálatok eredményei szerint a betegnek csökkent glükóztoleranciája van, akkor hasmenést írnak elő a többszínű diarrhea miatt. Magában foglalja az egyszerű szénhidrátok fiziológiai minimumra való korlátozását. A páciensnek ki kell zárnia a diétájából édességeket, édes italokat, gyümölcsöket, fehér kenyeret és zsemléket, korlátozni kell a burgonya, a kukorica, a fehér rizs fogyasztását.

A varicoloured lombozat terápiaának központjában:

 • Keratolitikus gyógyszerek - megszakítják a kapcsolatot a hornyos mérlegek között, ezáltal felgyorsítva az epidermisz megújulását és a kórokozó kiválasztását a vastagságából.
 • Antimikotikusok - megsértik a gomba életciklusát, megakadályozzák a micélium reprodukcióját és tovább terjedését.

A betegség korlátozott formájával (egy vagy több kis góc) az orvos helyi alkalmazásra szánt gombaellenes szereket ír elő:

 • flukonazol;
 • terbinafin;
 • klotrimazol;
 • mikonazolnak
 • ketokonazol;
 • Bifonazol.

Kaszt vagy antimikotikus spray-t alkalmaznak a megváltozott területre és a szomszédos egészséges szövetekre naponta 1-2 alkalommal egy hétig. Általában ez a kezelés elegendő a zuzmó megnyilvánulásainak megszüntetéséhez. Ennek hátránya a gombaellenes szerek magas toxicitása.

Az alternatív kezelési módok kombinálják a bőrkezelést keratolitikus és természetes gombaellenes szerekkel. Hatékony eszközök - 2% szalicilsav (alkoholos oldat). A kandallónál pamutlemezt alkalmaznak, majd jóddal kenni vagy Fukortzin (Kastelani festék) használják.

Jó terápiás hatással van a szalicilsav, az alkohol és a rezorcin. Készítsen receptet az állami gyógyszertárakban. A termék rövid eltarthatósági idővel rendelkezik, ezért új adagot kell rendelni a relapszusok kezelésére. A bórsav 2-4% -os oldata jól behatol az érintett szövetbe, és megállítja a Malassezia furfurin micélium növekedését. A bórsav kezelés gyermekeknél és terhes nőknél ellenjavallt, mivel mérgező hatása van a vérben való felszívódáskor.

A Demjanovich módszerrel történő kezelés a bőr kezelésére az alábbi módszerek valamelyikével:

 • 20% benzil-benzoát oldat;
 • 10% kén-szalicilsavas kenőcs;
 • 60% -os nátrium-hiposzulfit oldat.

Ezek után 6% -os sósavat alkalmaznak a depriváció gerincére, kimondottan gombaellenes hatást fejt ki.

A szisztémás kezelést megfosztja (tabletta) az orvos egy közös bőrelváltozással vagy tartósan visszatérő betegséggel jelöli meg. Az intrakonazol tablettákat naponta kétszer 100 mg-ot adják étkezés után 15 napig. Ha a kezelés hatástalan, ismételje meg a kezelést 2 hét után. A gombaellenes szerekkel való terápia hátrányosan befolyásolja a májat, ezért az orvos figyelemmel kíséri az állapotát, amikor az antimikotikumokat bent tartja. A varicoloured haj kezelését csak olyan eszközökkel lehet elvégezni, amelyek nem tartalmaznak gombaellenes összetevőket.

Megelőző intézkedések

A relapszus megelőzésére ajánlott gombaellenes samponokat (Nizoral, Ketokonazol) használni március és május között. Az ügynököt tusfürdőként 3 egymást követő napon, havi 1 alkalommal használják. A betegségben szenvedő embereknek természetes anyagból készült ruhát kell viselniük - lehetővé teszik, hogy a verejték elpárologjon a bőr felszínéről, és ne okozzon üvegházhatást, ami kedvezően hat a gomba fejlődésére.

A kezelés alatt a beteg ágyneműjét 2% szappanoldat-oldatban kell fertőtleníteni. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, 1 liter forró vízben fel kell oldania egy evőkanál szódát, és hozzá kell adnia egy szálas mosószappant. Ezzel az oldattal több órán át áztassa a ruhát, majd a szokásos módon mossa le. Mosás után a ruhanemű mindkét oldalán gőzzel simított, hogy megakadályozza a gomba kórokozójának újbóli fertőzését.

A többszínű lichen az immunrendszer egészének gátlásának markere, vagy a védőburok akadályozása. A bőr megnyilvánulásainak kezelését szükségszerűen kombinálni kell a betegség legfontosabb okainak és korrekciójának megkeresésével. Ellenkező esetben a személy hosszú távú relapszusokat vár, megfosztva, ellenáll bármely terápiának.

Pityriasis, vagy többszínű lichen: okok, tünetek, kezelés

A pityriasis lichen (vagy a színes zuzmó) a bőr felszínes, hornyos rétegének (epidermisz) gombás elváltozása.
Latin név: Pityriasis versicolor
ICB10 kód: B36.0
Szinonimák: megfosztják a sárga, lichen, sokszínű, napos gomba, napos vagy a strandon lichen.

A pityriasis kezelése - bőrgyógyászban.

Tartalom:

okok

Az egyedüli ok a pityriasis megjelenésére emberekben az élesztőszerű Pityrosporum gomba (vagyis élesztőgombákhoz hasonlít).
Ez a kórokozó három formája van: a Malassezia furfur (micélium formájában), Pityrosporum orbiculare (kör alakú) és Pityrosporum ovale (ovális gomba). Általában a bőrön lévő Pityrosporum orbiculare és Pityrosporum ovale lehet, de nem okoznak megfosztást. Miután a gomba formái Malassezia furfágává válnak, a személy többszínű zuzmót alakít ki.

Leginkább a fiatalok, főleg férfiak betegek, olyan országokban, ahol forró és párás éghajlat van. Gyermekek és idősek ritkán betegek.
Ha egy gyermekben vagy idős emberben szánalmas zuzmó jelenik meg, meg kell keresni a mögöttes betegséget vagy hajlamosító tényezőt, ami a gombafertőzés kialakulásához vezetett a bőrön.

A betegség krónikus, gyakran vannak visszaesések.

A kontagiositás (azaz a fertőzőképesség) alacsony. Vagyis a gombát természetesen személyről személyre továbbítják. De nem valószínű, hogy egy pityrious disztónia betege fertőzött lesz. Végtére is, 90% -os valószínűséggel, ez a kórokozó minden ember számára a Földön van.

A fő oka mellett vannak olyan hajlamosító tényezők is, amelyek hozzájárulnak a gomba fejlődéséhez az emberi bőrben:

 • cukorbetegség és más endokrin betegségek,
 • HIV és immunhiány a vérrák kezelésére,
 • az emberi test fokozott izzadása,
 • hangsúlyozza,
 • örökletes hajlam, a verejték és a faggyú feleslegének speciális összetétele,
 • az emésztőrendszer betegségei,
 • általában - az immunitás csökkenése, amelyet a gomba elleni küzdelemre terveztek.

tünetek

 • A betegek fő tünetei és panasza: foltok, enyhe viszketés és hámlás.

 • A többszínű zuzmó fő tünete a különböző színek bőrén található foltok: rózsaszín, fehér és sárgásbarna foltok.

 • A foltokban a búzakorpahoz hasonló kis méretű hámlasztások jelennek meg. Ezért "pityriasis" -nak is nevezték.
 • A foltok helye: váll, kezek, nyak, felsőtest (hát, mellkas), has. Az arcon - nagyon ritkán.
 • A foltok mérete néhány mm-től 2-3 cm-ig terjed.
 • A megjelenés fokozatos: a foltok először kicsiek, egyetlenek, majd összefonódnak a konglomerátumokba. A periférián - elszigetelt kis foltok is.

 • A gyulladás nincs jelen: nincs fájdalom, nincs ödéma, nincs zsugorodás.
 • A nyári háttérben az egészséges cserzett bőr elváltozások jelennek meg a fehér foltok, mint a gomba befolyásolja a bőr pigment sejtek (melanociták), és nem teszi lehetővé számukra, hogy felhalmozódnak pigment.
 • A fejemre

  Ha a pityriasis a fejbőrön található, akkor seborrhea vagy korpásodás.

  A tünetek pontosan ugyanazok - foltok, fejbőr viszketés, peeling. Ebben az esetben leggyakrabban a betegek hámlása és zavarása.
  Hogyan kezeljük a pityriasis fejét és a test más szőrös területeit - igen, akárcsak a test más részein. Csak akkor szabad választani krémt vagy kenőcsöt, hanem spray vagy oldat a külső bőrkezeléshez, valamint egy gombaellenes szerrel ellátott sampon.

  diagnosztika

  A pityriasis diagnózisa egy személyben a következőkön alapul:

  1) A főbb tünetek: foltok a különböző színű bőrön, összefonódás a konglomerátumokba.

  2) A foltok csípős hámlása.

  3) Gyulladás nélküli foltok.

  4) A mikroszkóp alatt végzett diagnosztizálás a színes zuzmó fő eszközjele. Hajlítsa le a hámozott bőrrészecskéket a foltok felületéről, kezelje a kálium-lúgot, és nézze meg a mikroszkóp alatt. Mind a gombák, mind a micélium láthatóak.

  5) Vizsgálja meg a bőrt a lámpa alatt. A fa lámpa egy ultraibolya fénycső, nagyítóval a bőr vizsgálatához.
  A fából készült lámpa alatt a szánalmas zuzmó foltjai sárgás zöld fényt adnak, amely különbözik a környező bőrtől vagy a vörösesbarna színtől. És a zuzmó színes foltjai más fényt is keltenek a fa lámpája alatt.

  6) A jódvizsgálat vagy a Balcer teszt fontos diagnosztikai tünet. Otthon végezhető el, és ha nem, akkor gyanítjátok meg magának egy színes lichen diagnózist.
  Vegyük a jód tinktúráját, kenetfoltokat és az egészséges bőr környezetét. Néhány másodperc múlva törölje le úgy, hogy ne legyen csepp jód a bőrön. Az egészséges bőr sárgás lesz, és a pityriasis foltjai túlságosan megfosztják a jódt és barna színűvé válnak.

  A differenciáldiagnózis végrehajtása:

  • A nevus Becker-vel a színpadon, amikor még nincs haj növekedés. Olvassa el a nevus Becker cikkét.
  • A rózsaszín hasmenés Zhibera is a kezdeti szakaszban. Olvassa el a rózsaszín zuzmó anyagát.

  kezelés

  A pityriasis kezelése csak kozmetikai javallatokkal jár, mivel sem a gyulladás, sem más szervek károsodása nem áll fenn. Az ilyen betegek nem fertőzőek, mivel a gomba szinte minden emberben jelen van, csak immunitás.

  Hogyan kezeljük a pityriasis kezelését:

  1) A mögöttes betegség (ha van ilyen) korrekciója, ami a fanyar zuzmó megjelenéséhez vezetett. Nem szabad elfelejtenünk ezt az irányt. Meg kell szabadulni a provokatív tényezőtől.

  2) Helyi bőrkezelés.

  Mindig tart.
  Kenőcsök, kenőcsök, samponok, spray-k és oldatok gombaellenes (antimikotikus) szerekkel használatosak.

  • Ketokonazol (mycosoril vagy nizoral) - kenőcs vagy krém. Az érintett területek kenését 3 héten át 1-2 alkalommal megfosztották a pityriasis tüneteinek eltűnéséig.
  • Acriderm GK. Tudjon meg többet az Acryderm GK-ról Ez egy kenőcs, amely tartalmazza a betametazont + clotrimazol + gentamicint. A varicoloured hasmenés ritkán fordul elő, elsősorban kombinált másodlagos fertőzéssel és a kiütések súlyosságával. A kezelés időtartama 1-2 hét, majd rendszeres, nem hormonális krémekhez.
  • Triderm. Tudjon meg többet a Tridermről Ez az Acriderm GK nyugati analógja, csak drágább. A használati utasítások megegyeznek.
  • Shampoo Nizoral - a test és a fej mosásához. A fejet is kezelni kell, mivel a korpásodás szinte minden olyan beteg esetében jelentkezik, akiknek színhibájuk van.

 • Bifonazol (krém vagy oldat) - az érintett bőrfelületet naponta 1-2 alkalommal 3 hétig kenje fel.
 • Pontosan ugyanaz a kezelési séma, ha a következő helyi gombaellenes szereket alkalmazzák:

  • Clotrimazole (krém vagy oldat),
  • mikonazol (krém),
  • terbinafin (lamizil) - krém,
  • fungoterbin (spray vagy gél),
  • oxikonazol (krém),
  • termoklin (spray vagy krém).

  Ha a sokszínű zsindely befolyásolja területeken a haj növekedését (a fej, az ágyék, a szeméremajkak vagy a pénisz), akkor jobb, ha nem használja, kenőcsök vagy krémek és spray-k vagy oldatok a fent említett gyógyszerek.

  3) Általános kezelés.

  • gyakori elváltozások a bőr nagy területein,
  • gyengített immunitással,
  • a helyi kezelés hatástalansága után 2 hét után.

  De számos dermatológus azt tanácsolja, hogy mindig szisztémás gombaellenes szereket használjon krémekkel vagy kenőcsökkel egyidejűleg. Az ilyen kezelés hatékonysága nagyobb a szőrtüszőkben található gombákra gyakorolt ​​hatás miatt.

  Figyelmeztetés: általános kezelés helyi kezelés nélkül hatástalan!

  A gombaellenes gyógyszereket tabletta vagy kapszula formájában írják fel, amelyet szájon át kell szedni.

  • Flukonazol (150 mg kapszulában). Hogyan kell bevenni: 2 kapszula 1 alkalommal hetente - 2 hétig. Vagyis hétfőn 2 kapszulát vettek fel, egy héttel később - még 2 kapszula. Gyors, olcsó és hatékony.

 • Itraconazol - 200 mg naponta egyszer - 1 hétig.
 • Ketokonazol - 200 mg naponta egyszer - 3-4 hétig.
 • A pityriasis hozzávetőleges kezelési sémája

  1. Flukonazol - 2 kapszula 1 alkalommal hetente - 2 hét tanfolyam.
  2. Shampoo Nizoral - mossa meg a fejed és a test minden este az első héten. És minden második nap - 2 és 3 hét.
  3. A szervezethez tartozó Nizoral helyett Thermicon spray-t - napi 1 alkalommal alkalmazhat az érintett területeken - 3 hétig.
  4. Szalicilsav - reggelente 1 alkalommal kenje az érintett területeket.
  5. Multivitaminok felvétele (Complivit, Selmevit és mások).
  6. Az immunitás növelésére irányuló intézkedések komplexe. Olvassa el a cikket - hogyan lehet növelni az immunrendszert.

  A pityriasis kezelése terhesség alatt

  • Ne vegyen be semmilyen gombaellenes gyógyszert, mert hátrányosan befolyásolhatja a magzatot.
  • Külső, helyileg, a legjobb, ha Nizoral sampont használunk. És csak azokban az esetekben, amikor az anya testének előnyei meghaladják a magzat kockázatát. A kezelést össze kell hangolni a nőgyógyászával.
  • A legtöbb esetben jobb a várakozás a szállításra, majd teljes körű kezelésre.
  • Ne feledje: a kórokozó nem befolyásolja a magzatot, és nem befolyásolja a szállítást.

  Szoptatáskor

  • Ne vegyen be drogokat.
  • A melleket ne kezelje kenőcsökkel és krémekkel.

  Hogyan értékeljük a kezelés hatékonyságát?

  1. Az első tünet eltűnik - a foltok felhámulnak.
  2. Meg kell festeni, legalábbis rózsaszín és barna. Fehér foltok egy ideig fennmaradhatnak, amíg a bőr egyenletesen napozik.
  3. Nem szabad gomba és gomba gombás micéliumot kapni a bőrből.

  megelőzés

  Ne feledje: ha a foltok elhaladnak, ez nem jelenti azt, hogy nem fognak visszatérni. A betegség krónikus, nem gyógyítható örökké. Ezért a megelőzés kötelező!

  • Felvételi ketokonazol - 400 mg havonta egyszer - minden hónapban. Vagy egy másik gombaellenes szer.
  • Májusban kezdődik a nyári időszak: a Nizoral sampon - naponta egyszer mossa le - 3 nappal egymás után.
  • A teljes kezelés ideje alatt 95% -ban mossa le a ruhákat.
  • A ruhákat vasalással kell vasalni a teljes kezelés ideje alatt.
  • Ne viseljen szintetikus ruházatot - nem veszi fel a verejtéket.
  • A túlzott izzadással: az izzadásgátlók és a ruházat gyakran változik!
  • Az összes betegség kezelése és a körülmények korrekciója, ami a fanyar lichen megjelenéséhez vezetett.
  • Az immunrendszer különböző módszerekkel történő megerősítése kötelező.
  • El tudok menni a szoláriumba és napozni? A kezelés idején - nem. A kezelés után - napfényben napfénynek is napozhat, és napfényre is károsítja a kórokozót.

  Népi jogorvoslat otthon

  Népi jogorvoslat otthon
  Valójában a modern gombaellenes szerek nem olyan drágák, hogy elhagyják hatékony kezelésüket. A pityriasis népi jogorvoslatai hatástalanok, mivel nem okoznak okot (gomba), és nincs gerinctelen hatásuk lenyelve. Bár további kezelésként népi módszerek is használhatók.

  A visszaesés megakadályozása otthoni népi jogorvoslatokkal is elvégezhető.

  1) Tar szappan - szappan az érintett területeket naponta 1 alkalommal.

  2) Bórsav vagy bórsav - napi 2-3 alkalommal zsírzó foltok.

  3) 1 rész 3% ecet + 1 rész jód-tinktúra - keverje egy üvegben, törölje le a foltokat a bőrön, naponta 1 alkalommal.

  4) Ecet 3% - az érintett bőrét naponta kétszer kenje meg.

  5) A fűszernövények kivágása - egy csillogó gézbetétet kell felönteni, és az érintett területekre naponta 2-3 alkalommal kell alkalmazni.

  6) Fűszernövény fűszerezés - a gézszalvétot kivágással mártjuk fel, és naponta 2-3 alkalommal érintjük az érintett területeket.

  7) szalicilsav. Az interneten található fórumokon sokan tanácsolják a színes lichen szalicilsav kezelését. A szalicilsav egy keratolitikus szer, azaz eltávolítja a bőr hámlasztását, a kancsalrétegét. De a betegség oka egy gomba - ez a megoldás egyáltalán nem működik. Ezért csak más, népi vagy gyógyszerészeti termékekkel kombinálva használható.

  8) Ant alkoholt - az érintett bőrfelületeket naponta 1 alkalommal kenje meg. Gyakran kombinálják a kén-kenőccsel - először dörzsölje meg a bőrt alkohollal, majd kenőcsöt használjon.

  9) Kén-kenőcs - naponta 1 alkalommal, este.

  10) Nyáron - napozás.

  11) A multivitamin-készítmények felvétele kötelező.

  Vélemények

  A betegek visszajelzései: a modern gyógyszerekkel végzett leggyakrabban alkalmazott kezelési kurzusok pozitív hatással vannak. A betegség jelei gyorsan eltűnnek. De néhány hónap múlva visszatérhetnek. A betegség krónikus, és hogyan gyógyítható egyszer és mindenkorra - senki sem tudja.

  A bőrgyógyászok véleménye és ajánlása: a betegség relapszusainak önmegelőző fenntartása, illetve a bőrgyógyász számára három hónapon belül kell elvégezni.

  A hadsereg

  A pityriasisban a hadseregben élnek. Azonban, ha a fickó visszatér a betegségben és panaszai vannak (viszketés, hámlás), akkor a börtönbüntetéstől kaphat egy haladékot a bőr-vénás gyógyszertár kezelésére. A hadsereg következő fellebbezésével meg kell gyógyítania a betegség visszaesését.

  Azt is javaslom olvasni ezeket az anyagokat:

  Figyelmeztetés: Ha az orvos nem válaszolt a kérdésére, akkor a válasz már a webhely oldalain található. Használja a keresést a webhelyen.

  Többszínű (jeges) lichen

  Többszínű zuzmó - gombás fertőző betegség, amely az epidermisz szarurétegét befolyásolja. Egyéb nevek: pityriasis, nap gomba

  A napsütés "becenevén" a gyakori megnyilvánulást követően a közvetlen napsugárzás alatt tartó hosszú tartózkodás után. A patológia legnagyobb előfordulási gyakoriságát a forró és párás éghajlatú országokban figyeljük meg. Az átlagos előfordulási arány Oroszországban alacsony - 5-10%

  A "lichen" orvosi név többféle hasonló betegséget egyesít (lásd részletesebben: "Hajhullás típusai az emberben"), ahol a foltok a bőrön fejlődnek. A színes foltoknál a foltok különböző árnyalatokkal rendelkezhetnek: a sárgás-rózsaszíntől a sötétbarna színűig.

  A betegség kórokozója békésen élhet a bőrön, és nem árulja el magát. Kedvező körülmények között aktívan szaporodik és a betegség megnyilvánulásához vezet.

  A leginkább érzékeny emberek hajlamosak a dermatomycosisra. A leggyakoribb férfiak képviselői - serdülők és fiatal felnőttek.

  Patogének és fertőzési módszerek

  A betegség olyan élesztőszerű gomba keletkezik, amelyet G. Robin már a XIX. Század közepén ír le. A 20. században fajtáit azonosították. A gomba lehet három fajta, formában különbözõ és egymásba transzformálható.

  • kerek - Pityrosporum orbiculare;
  • ovális - Pityrosporum ovale;
  • köcsög - Malassezia furfur.

  Ovális fajok is eredményezi a fejlesztés seborrhoeás dermatitis (lásd. Cikk „seborrheás dermatitis az arcon”, „seborrhoeás dermatitis a fejét”) és a szőrtüszőgyulladás.

  Nincs közös véleményünk a fertőzés módjáról. Egyes szakértők úgy vélik, hogy a betegség kizárólag a szervezet belső egyensúlyhiányának következménye, és nem fertőző. Van azonban egy másik vélemény - arról a lehetőségről, hogy a gomba személyről személyre átvihető a következő módon:

  • a közvetlen kapcsolat során, amint azt a patológiás megbetegedések számos esete mutatják ugyanazon családon belül;
  • háztartási cikkek, higiénia (mosogatószerek, törülközők), játékok, ruhák stb.
  • egyes helyeken a közös használat: öltöző, berendezési helyiségek, uszodák.

  Egyet nem értés a kérdésre is terjednek a betegség magyarázza opportunista jellegét a gomba: sokan hordozója, hanem a megnyilvánulás és a progresszió teszi lehetővé elsősorban a gyengülő immunitás

  Peregrin zuzmok okai

  A betegség kialakulásához vezető tényezők a következőkre oszthatók:

  • endogén (azaz belső okokból ered);
  • exogén (amelyek a külső körülmények hatásának következményei);

  Az elsőek a következők:

  1. A túlzott izzadás: lehet a test egyik jellemzője vagy bizonyos rendszerek vagy szervek működésének megsértése. A verejték kémiai összetételének megváltoztatása hozzájárul a gombafertőzések kialakulásához.
  2. A krónikus fertőző folyamatban a betegséghez társuló krónikus fertőző betegségek jelenléte, mint a kár, a mandulagyulladás, a pyelonephritis, ami az immunitás csökkenéséhez vezet.
  3. Problémák az emésztőrendszerrel. A gyomor-bélrendszeri megbontás szükségszerűen tükröződik a bőr és a haj állapotában. A többszínű lichen lehet olyan betegségek, mint a gyomorhurut, fekélyek, májelégtelenség stb.
  4. A disztónia - betegség eredő zavar a normális működését a vegetatív idegrendszer, és vezet a rohamok pánikroham, hosszan tartó depresszió, szédülés és ájulás.
  5. A cukorbetegség és az endokrin rendszer megszakadásával járó egyéb kórképek.
  6. Légzőszervi problémák: krónikus pneumonia, bronchiális asztma, tuberkulózis.
  7. Az élet bizonyos időszakaihoz kapcsolódó hormonális hátterek (átmeneti kor, nők - terhesség, menopauza) vagy a hasnyálmirigy, petefészkek, mellékvese stb.
  8. A dermatomycosisra és más bőrbetegségekre hajlamos.
  9. Túlsúly.
  10. Olajos bőr.
  11. A bőr felső rétegében a fiziológiai folyamatok normál folyamatának megsértése.
  12. Genetikai hajlam.

  A külső (exogén) tényezők közül meg kell jegyezni:

  1. A szokás a szűk ruhák viselésére (különösen a meleg időben), ami a normál keringés és a nyirok áramlásának, a bőr irritációjának a megsértését eredményezi.
  2. Egyes gyógyszerek alkalmazása: lázcsillapító, gyulladáscsökkentő gyógyszerek, antibiotikumok és orális fogamzásgátlók.
  3. Ártalmas szokások: dohányzás és alkoholfogyasztás.
  4. Állandó idegi feszültség és stressz.
  5. Az ultraibolya sugárzásnak való kitett kitettség.
  6. Túlzott lelkesedés az antibakteriális bőrápoló termékekhez. Ezek közé tartoznak a szappanok, zselék, samponok, stb.

  A patológia tünetei és iránya

  1. A betegség hosszú ideig nem nyilvánulhat meg. Az inkubálási idő két héten át két hónapig vagy tovább tart. Felfedező tényezők jelenlétében a gombák aktívan nőnek és szaporodnak.
  2. A kórokozó érintett területein foltok jelennek meg. Először tisztázzák őket, majd különböző árnyalatokat kapnak: sárgától rózsaszínig és sötétbarna.
  3. A más típusú zuzmóktól való eltérés a gyulladás hiánya a léziókban.
  4. Kezdetben a foltok kicsiek. Amint a betegség kialakul, növekszik, néha összefolyik, ami jelentős területi területek megjelenéséhez vezet, színük eltér a bőr többi részétől.
  5. Rendszerint a foltok egyenetlen élei vannak.
  6. Idővel megváltoztathatják a színt, sötétebbekké válhatnak (leggyakrabban sötétbarna vagy a kávé és krém színe).
  7. A többszínű lichen esetében az érintett területek viszketése és hámlás hiánya jellemzi. Nincs semmi megkönnyebbülés: az érintett területeket nem emelik fel a bőr felszínének felett.
  8. A szőrtüszők (pálmák és lábak) teljesen mentes helyei soha nem csodálkoztak
  9. A foltok elsősorban a mellkas, a hát, a has, a test más részein helyezkednek el. Néha foltok jelennek meg a szőrös területeken (fej, hónalj, lágyék), de nem okoznak hajhullást és kopasz foltok kialakulását. Ebben az esetben a faanyag lámpa segítségével észlelhető.
  10. A betegséghez nem kapcsolódik az egészségi állapot vagy más szubjektív érzés megváltozása. Általánosságban elmondható, hogy pszichológiai szenvedést eredményez, ami komplexek kialakulását eredményezi, és a betegek elszigeteltségét és néha izolálódását eredményezi a társadalomban.

  A betegséget hosszabb időtartamú tünetek jellemzik - legfeljebb 6 hónapig. Különösen hosszú ideig történik a serdülők és a gyermekek. Ebben a korcsoportban a bőr patológiás változásai széles körben elterjedtek: a hát, a has, a nyak, az alsó és felső végtagok, a hónalj, a fej és nagyon ritkán az arc bőrét érintik.

  A kezelés megtagadása

  1. A fajta kezelésekor a májat széles körben használják antimikotikus szerek külső használatra: kenőcsök, oldatok, krémek, spray-k. A legnépszerűbbek a következők:

  • bifozin, bifonazol, mycosporok;
  • szalicilsavas samponok és gélek;
  • szalicilsavas oldat kamilla hozzáadásával;
  • klotrimazol.

  A helyi szereket legalább 2 héten át kell alkalmazni az érintett területeken naponta kétszer.

  2. Hosszabb távon és nagy károkozási terület jelenlétében, gombaellenes szisztémás készítmények tabletta formájában:

  • terbinafin - analógjai lamizil, extern, terbinox, terbisil, bramisil;
  • Ketokonazol (nizorális, oronazol, fungavis, mycosoral);
  • itrakonazol - hasonló gyógyszerek: itrazol, candital, rubinate, irunine, érinje, rumikoz.

  A terápia során bizonyos szabályokat be kell tartania:

  • napi takarítás a házban;
  • a páciens életében, használjon fertőtlenítőszereket;
  • törölköző, ágynemű (ágy és ágy) nagyon forró vízzel mossa - legalább 95 fokos;
  • vas ruhák és vászon mindkét oldalon;
  • gyakran cserélik a luffa és egyéb higiéniai cikkeket, vagy speciális módon kezelik a gombát;
  • a betegség ellenjavallata: az érintett területek nem napoznak, hanem fehér foltok borítják - van egy úgynevezett psevdoleykoderma.

  A kezelés után szükség van a szervezet testtartására, az alvás és a pihenő rendszer szabályozására, a táplálkozás felülvizsgálatára, beleértve a vitaminokban gazdag termékeket is.

  Nagyon fontos erősíteni az immunitást, hiszen a többszínű zuzmó visszaesik.

  Peregrine lichen

  Pityriasis (sokszínű) liliom (Pityriasis versicolor, alt. - Tinea versicolor) - hosszú (krónikus) gombaféle az epidermisz réteges corneumának fertőzése. A háztartási (szleng) név, amely az üdülőhelyeken található - "napfungú". Meg kell különböztetni a betegséget a vitiligo, rózsaszín megfosztja Zhibera és.

  A név "megfosztja" (zuzmó) a Hippokratész idõpontja óta ismert, számos bõrbetegség van benne, amelyeknek színes foltjai és skálázottsága jellemzõ. A többszínű lichen okozó ágensét leírták G. Robin 1853-ban és 1951-ben M. Gordon a kórokozó megkülönböztetett lekerekített és ovális formáit, mind a varicolored lichen kiütések helyén, mind az egészséges bőr határain belül, élesztőszerű gombák kezelésére.

  tartalom

  Indokolás [| ]

  Ennek a betegségnek a kórokozója egy élesztőszerű gomba, amely háromféle formában létezik: lekerekített, ovális Pityrosporum ovale és a micélium (képes egymásba váltani).

  Amellett, hogy pityriasis lichen Pityrosporum ovale a folliculitis kialakulásához és a patogenezisben fontos szerepet játszik seborrheás dermatitis.

  Mindezek az élesztő képviselői, amelyek folyamatosan az emberi bőrön vannak. Csak bizonyos körülmények között okozz problémákat. Viszonylag gyakori. A betegség általában fiatalkorban és fiatal férfiakban fordul elő, gyakran meleg éghajlaton is.

  A [| ]

  A fő jel a bőrön lévő apró foltok, világos határokkal. A foltok gyakran sötétek, vörösesbarna színűek. A leggyakoribb elváltozások a hát, a hónalj, a váll, a mellkas, a nyak. Az érintett területek nem sötétednek a napsütésben (a bőr világosabb lehet, mint a környezet egészséges).

  Tenyésztés az epidermiszben, a gomba zavarokat okoz a melanocyták munkájában (a melanin pigment előállításáért felelős sejtek). A melanin a napfény hatása alatt köszönhető meg, hogy a szervezet meggyullad. A gomba azelainsav csökkenti a melanocyták szintézisét a pigment szintézisében, ami hypopigmentált területeket eredményez.

  A foltok hajlamosak a fúzióra nagy fókuszok kialakulásával, de elszigetelten létezhetnek. Gyulladásos jelenségek hiányoznak, van egy enyhe otreubnovnoe peeling (a gomba lazításával kapcsolatosan). Csak a bőrfelületet érinti (a leginkább felületes). Az inkubációs periódus két hétről hónapra szól.

  Otryvidny gyakran megfosztja a következő betegségeket:

  • A verejték bizonyos kémiai összetétele (genetikai hajlam)
  • Hosszú távú kortikoszteroid kezelés
  • Ionizáló sugárzás
  • Napsugárzás
  • Nehézfémek
  • Fokozott izzadás
  • A vércukorszint növekedése
  • Csökkent immunitás
  • A bőr akadályozási funkcióinak megsértése
  • Ruhák szintetikus anyagokból

  Elemzések és vizsgálatok [| ]

  A diagnózis a tinea versicolor végzik jód teszt (BALSER teszt), melyek az érintett bőrt bekent tinktúra jód, majd törölni alkohollal (az utóbbi nem szükséges): meglazított gomba szaruréteg gyorsan felszívja a jódot, és a foltok tinea versicolor látszanak festéssel a sötétbarna színét egy enyhén sárgás, érintetlen bőr ellen. Jódoldat hiányában anilin festékek alkalmazhatók.

  A mikroszkóp alatt vizsgálandó bőrdaraboknak meg kell mutatniuk az élesztőt (a fonatos gombák felhalmozódása lekerekített sejtekkel).

  Under Wood fénycső (ultraibolya kvarc lámpa), egy elsötétített szobában, pityriasis versicolor gócok így vöröses-sárga, zöld-barna vagy kék fény.

  Kezelés [| ]

  A kezelés abból áll, hogy gombaölő szereket alkalmaznak a bőrön. Súlyos esetekben ez azt mutatja, pályázati rendszerben (belső), amely jelentősen csökkentheti a kezelés ideje alatt, és megakadályozza a relapszusok incidenciáját. Használata, mint egy szabály, készítmények triazol-sorozat (flukonazol és mtsai.), A készítmények és samponok szelén-szulfidot (szelén persulfidom - „”). Az utóbbi években, nagy klinikai hatást kevesebb mellékhatással mutatják tartalmazó készítmények imidazolszármazékok: ketokonazol, szertakonazol, bifonazol, amelyek gátolják a gombák növekedését. Egy hatékony kezelési módszer a: alkalmazó terápiás sampon (típus „Nizoral”), hogy az egész test egy nyugalmi időt megfelelően az utasításokat az utasítás; után azonnal az eltűnését a megnyilvánulásai a bőr felülettel (általában 2-3 alkalmazások) van alkalmazott készítményben típusú „Flukonazol” kapszulák (adagolási utasításoknak megfelelően), a további alkalmazása egy terápiás sampon (egy másik 3-2 alkalmazások). A hatékonyságát ez a módszer az a tény, hogy a külső szerek (kenőcs, sampon) nem képesek megbirkózni ótvar a szőrtüszők vagy verejtékmirigyeket, majd megfosztják recirkulált hogy a bőr felületén; Az olyan készítmények, mint a "flukonazol", "kívülről" hatnak be, és behatolnak a testfolyadékokba. Alkalmazás csak előállítására „flukonazol” (alkalmazása nélkül a terápiás sampon) jellemzően nem hozza meg a kívánt eredményt.

  A bőrelváltozások jellemzői és felületei miatt célszerű olyan oldószereket, krémet és spray-ket alkalmazni, amelyeket az érintett bőrfelületekre és enyhén dörzsölnek. A kenőcsök használata nem megfelelő, mivel nehézkes az aktív szőrnövekedésre (fej, inguinális terület) való alkalmazásra. A visszaesés megakadályozása érdekében ajánlott a vasaló mindennapos vasalása és vasalása. A pigmentációban bekövetkező változások leküzdése érdekében a helyben lévő cikloszerin hatásos, blokkolja a transzaminázt a pigment pigment szintézis láncában.

  A gyógyulás megmaradása [| ]

  Bár a sokszínű zuzmó könnyen kezelhető, a pigment változások hónapokig tarthatnak a kezelés után. A betegség is visszatérhet forró hónapokban. A relapsusok jellemzőek a jelentős számú beteg esetében, különösen az önkezelésben és a nem szisztematikus, tüneti kezelésben.

  Megelőzés [| ]

  A melegebb hónapokban a megelőzés törölje a bőrt szalicilsav alkohol, vagy egyszerűen savanykás víz (akkor adjunk hozzá egy kevés ecetet vagy citromlevet), vagy egyszer 2-3 hetente, hogy használja a forrásokat, hogy gombaellenes aktivitást, különösen a melegebb hónapokban. A verejtékezés javítása.

  A ruházat, kalapok, ágynemű és ágynemű fertőtlenítése 2% -os szappanoldat-oldatban és vasalás meleg gőzzel.

  A többszínű lichennel rendelkező embereknek kerülniük kell a következőket:

  • Túlzott hő
  • Nehéz terhelés
  • Stresszes helyzetek
  • izzadó
  • Hosszú távú szennyeződés (bőrhigiénia)
  • Szintetikus termékek (csak 100% pamut)

  A fertőzőképesség [| ]

  A többszínű lichen nem tekinthető fertőző betegségnek, mivel a legtöbb ember ugyanazon gombák-szaprofita hordozója Malassezia, jelen a bőrön (területeket, amelyek gazdag faggyúmirigyek), de a beteg legyen a ruha, törölköző, mosogatórongy, törölköző és így tovább. n. Én vagy rendszertelen kezelésére tinea (színes) megfosztja kívánatos.

  , Mint egy színes zuzmó kezelésére az illetőnél?

  Többszínű lichen az emberben - krónikus gombás fertőzés, amely csak az epidermisz felső (hornyos) rétét érinti. Egy másik nevet a betegség - pikkelyes bőrbetegség, közismertebb common name „szoláris gomba”, mert a jellegzetes változások a bőrön jelenik meg gyakrabban a forró égöv után tartós napozást.

  A sokszínű lichen megkülönböztető jellemzője a gyulladásos folyamat és a minimális fertőzőképesség (fertőzőképesség) hiánya. A betegség egy élesztőszerű gomba, hogy létezhetnek három formában: ovális (Pityrosporum ovale), kör alakú (Pityrosporum orbiculare) és a micéliumot (Malassezia furfur), amelyek mind képesek változó alakja egymáshoz. Egy ilyen formában jelen lévő élesztőgomba folyamatosan jelen van egy személy bőrén, de csak bizonyos kedvező feltételek mellett aktiválódik. A gomba közvetlen kapcsolatban áll egy másik személlyel, de ez nem jelenti azt, hogy a fertőzöttek szükségszerűen megbetegednek. Ez számos olyan együtthatót igényel, amelyek bizonyos körülmények között a fertőzés kialakulását idéznek elő.

  A fő oka a színes lichen

  Pityriasis versicolor kifejlesztett hatása alatt számos tényező, amelyek osztják exogén (külső) és az endogén (belső).

  külső:

  • Szorosan illeszkedő tárgyak és a szintetikus anyagokból készült ruhák viselése, ami bőrirritációt okoz (különösen a forró nyáron), hozzájárul a vérkeringés és a normál nyirokáramlás csökkenéséhez;
  • A rossz szokásoktól való függőség (dohányzás, alkohol);
  • Bizonyos gyógyszerek (gyulladáscsökkentő, antibiotikumok, orális fogamzásgátlók) hiánya;
  • Folyamatos használata antibakteriális mosószerek (samponok, szappanok, gélek), amely kiszáradnak a bőrt:
  • Hosszú tartózkodás a napsütésben;
  • Krónikus stressz és idegi túlzás.

  belföldi:

  • Krónikus fertőzések a szervezetben (caries, mandulagyulladás, pyelonephritis);
  • Csökkent immunitás;
  • Emésztőrendszeri betegségek (gyomor, máj, vesék);
  • Az endokrin és idegrendszeri betegségek (diabetes mellitus, vegeto-vascularis dystonia);
  • Hyperhidrosis (túlzott izzadás);
  • A légzőrendszer patológiája (tüdőgyulladás, tuberkulózis, asztma);
  • A hormonális háttér megsértése a terhesség, a menopauza vagy a belső betegség (hasnyálmirigy, mellékvese) miatt;
  • Örökös hajlam;
  • túlsúlyos;
  • A merész bőr típusa és a dermatomycosis iránti hajlam.

  A 7 évnél idősebb és idősebb gyermekeknél ritkán diagnosztizálták a többszínű lichen-t. Ugyanakkor a betegség csúcsok serdülőkorban, amikor a hormonális változások fordulnak elő a szervezetben, és aktiválja a faggyú- és verejtékmirigyek. Gombás fertőzés leggyakrabban fordul elő az emberek legyengült immunrendszerű, így a kockázati csoportba tartoznak személyek után komoly művelet, rákos betegek és legyengült immunrendszerű.

  tünetek

  A fertőzést hosszú ideig nem lehet bejelenteni, mivel az élesztőgombák csak kiváltó tényezők hatására aktiválódnak. A betegség inkubációs ideje 2 héttől több hónapig tart. Ez idő alatt a kórokozók az emberi bőrön vannak, és intenzív növekedésnek indulnak, és csak kedvező körülmények között szaporodnak.

  A betegség kezdeti szakaszában a bõrön elhelyezkedõ, aszimmetrikus elhelyezkedésû sárga- barna színû, apró foltok különbözõ határokkal jelennek meg. Néha színük barnává válik, vagy hasonlít a "kávé színével a tejjel", így megfosztja és sokszínűnek nevezi. Megjelenésük nem okoz kellemetlen érzést (viszketés, irritáció) és nem okoz gyulladásos jelenségeket. A fő elváltozások a mellkas, a hát, a váll, a nyak, a hónalj. Ahogy a betegség előrehalad, a foltok nőnek és összefonódhatnak kiterjedt fókuszok kialakulásával, vagy elszigetelten létezhetnek.

  A többszínű zuzmó nem okoz különösebb fizikai kényelmetlenséget, nem jár fájdalmas viszketéssel, irritációval, gyulladásos jelenségekkel. A betegek csak az érintett bőr jelentéktelen porubius méretezését észlelik, ami annak a ténynek köszönhető, hogy a gomba fellazítja az epidermisz felső rétegét. A betegség lefolyását gyakran túlzott izzadás kísérte, ami enyhe viszketést okozhat a bőrön. A betegség krónikusan folyik és évek óta üldözi a pácienst, klinikai kezelést követően ismét jelentkezik.

  A bőrkiütés helyszínén történő helyreállítás után fehér, kevésbé színezett foltok jelennek meg, amelyek élesen kitűnnek a cserzett bőr hátterétől. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a gomba alakul élettartama alatt adott anyag (azelainsav), amely megbontja a melanociták és melanin blokkolt, ami a veszteséget a pigment a léziók és a bőr elszíneződése.

  A betegség nem vezet a teljes jólét romlásához, de gyakran pszichológiai jellegű problémákat okoz. A bőrön lévő foltok nem esztétikusak, és kozmetikai hibáknak tekintik, ami összetettséget és önbecsülést okoz.

  Hogyan lehet megszabadulni a színes zuzmótól? Ha szorongásos tünetek jelentkeznek, keresse fel a bőrgyógyász szakembereit, aki a helyes diagnózist és a megfelelő kezelési rendszert választja.

  diagnosztika

  A szakember vizuális vizsgálaton alapuló előzetes diagnózist fog előállítani, a betegség tipikus klinikai képét és egy fa lámpával végzett elváltozások tanulmányozását. Fényével a gombák által érintett bőrfelületek sárgás-narancssárga fényt keltenek. Ezenkívül egy mikroszkóp alatt bőrradír-vizsgálatot végeznek.

  Van egy másik, nagyon egyszerű módja annak, hogy meghatározzuk a színtelen lichent - a Balzer tesztet. Ehhez az érintett területeket rendes jóddal kezeljük, majd dörzsöljük az alkohollal. Így zoster sebeket, szemben az egészséges bőr foltos egy intenzív, sötét színű, mert a gomba lazítja a felületi réteg és a jód felszívódik a bőrbe.

  A diagnózis meghatározása után a dermatológus kiválasztja az optimális kezelési rendet, mint egy színes fosztogatás kezelésére.

  A kezelés módszerei

  Terápiákkal „napos gomba” magában foglalja a gombaellenes szerek külső alkalmazás (kenőcsök, krémek, spray-k) és a fogadó szisztémás gombaellenes gyógyszerek tabletta formájában. A kezelés az érintett bőr széles körben használt kenőcsök és krémek klotrimazol, bifonazol, Mikospor, törölje le a bőrt az oldat hozzáadásával a szalicilsav kamilla. Az akció ezen alapok célja heveny peeling a felső rétege a felhám, akivel eltávolítjuk és gombaspórák.

  Külső kezelés esetén előnyös a gyógyszerek liofilizátumok, spray-k és oldatok formájában történő felhasználása, mivel nehézkes kenőcsöket alkalmazni az aktív szőrnövekedésű testrészekre. A szelén-szulfidot tartalmazó samponok és készítmények (Sulsen) jó hatékonyságot mutattak.

  A Lamisil népszerű spray, kényelmes és nem okoz mellékhatásokat. A gyógyszer belsejéből tönkreteszi a gombát, naponta kétszer használják egy hétig. Továbbá, termelnek bőrkezelés kenőcs Wilson salitsilovo- rezorcin-alkohoi kénsav kenőcs (10%), szalicilsav alkohol. Ezek a termékek aktívan kiszárítják a bőrt és hozzájárulnak a gomba elpusztításához. (Olvasson többet a leghatékonyabb kenőcsökről a megfosztástól)

  A jó hatás lehetővé teszi a szalonsav szalicil kenőcs használatát. A gyógyszer exfoliates és antimikrobás hatása. Kenőcsöt alkalmaznak a sérülésekre naponta kétszer.

  A betegség hosszú szakasza és a károsodás nagy területe miatt a szisztémás gyógyszerek tablettázott formában hatékonyak:

  • Ketokonazol (analógok Nizoral, Mikozoral).
  • Terbinafin (Lamisil, Terbizil);
  • Itrakonazol (itrazol, orcsinális)

  A helyi és szisztémás gombaellenes szerek kombinációja pozitív hatást fejt ki, és megakadályozza a betegség visszaesését. A külső keratolitikus szerek segítik a stratum corneum hámlasztását, és a szisztémás gyógyszerek közvetlenül a kórokozóra hatnak, megsemmisítve az élesztőgombákat.

  A közelmúltban új technikát alkalmaznak a Nizoral orvosi sampon és a szisztémás gyógyszer Fluconazole kapszulák alapján. A gyógyító sampon kezeli az érintett bőrét lefekvés előtt, miután 2-3 eljárás megkezdi a flukonazol kapszulát az orvos által előírt adagban. Tovább folytatódik a szervezet kezelése samponnal, az eljárás még háromszor történik. Az ilyen kezelés jelentése az, hogy a gyógyszerek összetettek. A külső szer megszünteti gomba a bőr felszínén, és flukonazol elpusztítja a kórokozó spórák a szőrtüszők és a verejtékmirigyek, így kiküszöbölve a visszaesés.

  Eltűnése után a gomba a bőrön marad területek Pigmenthiány (fehér foltok), de végül visszatért az eredeti pigmentáció.

  Népi jogorvoslat a színes zuzmó számára

  A fő kezelés mellett népi jogorvoslatok is használhatók. A gyógynövényeken és a természetes összetevőkön alapuló receptek hosszú időn keresztül teszteltek és sikeresen alkalmazzák a többszínű lichen tüneteinek megszüntetésére. Használat előtt ne felejtse el orvoshoz fordulni, és hagyja jóvá.

  • Ecet alkalmazása. Az élesztőgombák egy savas környezetben halnak meg, így az érintett bőr kezeléséért már régóta alkalmaznak almaléta-ecetet. Annak érdekében, hogy megszabaduljon attól, hogy elegendő időt hagyjon egy hétig, hogy törölje meg a sérülések zsebét ecettel mártott pamutlemezzel. Az eljárást napi 3-4 alkalommal kell elvégezni. Az ecetben kívül bármilyen savanyú gyümölcslevet vagy bogyót (citrom, áfonya) használhat. Öld meg a gombát, segít az almás harapás és a méz keverékéből, amelyet beleveszünk. Erre a célra 200 ml meleg, forralt vizet, mézet és ecetet hígítanak (1 csíra egyenként), és ez a mennyiség a napi részeg.
  • Lazacok hagymával és fokhagymával erős antiszeptikus hatást fejtenek ki, és elpusztítják a gombát a bőr felszínén. A hagymát vagy a fokhagymát finomra aprítsuk, a gyümölcslevet sajtoljuk, nedvesítsük be a pamut törlőt, és törölje le a léziókat naponta többször.
  • Szent János sörce. A folyadékok esetében használják a gyógynövény infúzióját. Ehhez 2 evőkanál. l. száraz növényi nyersanyag öntsön 200 ml forrásban lévő vizet, és ragaszkodjon hozzá 40 percig. A kész infúziót szûrjük és felhasználjuk rendeltetésükre.
  • Menta húsleves. 1 tb-es főzet elkészítéséhez. l. a menta leveleit 200 ml-re öntjük. vízzel és forraljuk egy vízfürdőben 15 percig. A levest lehűtjük, szűrjük és liofilizátumra használjuk.
  • Kenőcs illatos rue-ből. A kenőcs elkészítéséhez vigyen friss növényi leveleket, apróra vágva, és keverje össze a vazelinnel 1: 3 arányban. A bőr kezelését ez a készítmény naponta 2-3 alkalommal történik.
  • A celandin infúziója. A tisztaság erős antiszeptikus és antimikrobiális hatású, és segít a gombák bőrének megtisztításában. Az infúzió elkészítéséhez 2 evőkanál. l. száraz növényi nyersanyag 400 ml meredek forrásban lévő vizet öntünk, ragaszkodunk egy órán át és szűrjük. Az infúzióval áztatott pamut törlőpapír és a kezelt sérülések naponta 2-3 alkalommal.
  • Gyógyfürdő. Kúrák és egyéb gyógyszerek egyhetes kezelését követően fürödni. A tansy és a fenyő tűk tusolásával ellátott fürdő antiszeptikus és fertőtlenítő hatású lesz, és felgyorsítja a gomba csontos rétegének hámlását. A fürdővízhez adjunk egy liter tűt és tansy-t és tengeri sót (1 kg). 15 percig fürödni, ez a legjobb, ha lefekvés előtt.
  A "napsugár" megelőzése

  A megelőző intézkedések segítenek gyorsabban megbirkózni a betegséggel és megelőzni a megismétlődő visszaeséseket.

  • Ha a családban többszínű lichen beteg van, gondosan kövesse a személyi higiéniai szabályokat. Naponta nedvesíteni kell a szobát, és fertőtlenítőszerekkel kezelni kell az összes felületet.
  • A páciens ágyneműveket és ágyneműt külön kell lemosni, nagyon meleg vízben (95 ° C), és szárítás után mindent két oldalról vasaljon.
  • Ne használjon más emberek törülközőjét, higiéniai elemeit vagy edényeit.
  • Forró évszakban ajánlott törölni a bőrt savanyított vízzel, citrommal, ecettel vagy szalicilsavval. Ez az eljárás különösen hasznos azok számára, akik hyperhidrosisban (fokozott izzadás) szenvednek.
  • Nyáron próbálj meg laza ruhát viselni természetes anyagokból.
  • Tartsa be a racionális táplálkozást, erősítse meg az immunitást, vegyen multivitamin komplexeket.
  • Profilaktól fogva havonta egyszer használjon gombaellenes gyógyszereket, amelyeket az orvos javasol külső bőrkezelésre.

  A betegség ismétlődő visszaesésének elkerülése érdekében átfogó vizsgálatot kell végezni, és meg kell találni a gomba aktiválódásának kiváltó okát. Ha a betegség oka a belső kórképekben rejlik, először kezelnie kell a kezelést.

  Visszajelzés a kezelésről

  Hivatkozási szám 1

  Egy másik tengerparti nyaralás után észrevette, hogy a hátát és a vállát sötét foltok borítják. Nem vértek, karcoltak és nem okoztak aggodalmat, de csúnya volt. Fel kellett adnom a szabad szarafánokat és ruhákat.

  A dermatológus azt mondta, hogy "napfungusom" volt, írták a Lamisil-kezelést - permetezést, terápiás megoldásokat és lotionokat írtam fel. Kb. Két hétig kezelték. Ennek eredményeképpen a gomba eltűnt, de a helyén a bőrön fehér foltok voltak, amelyek erősen láthatóak a sárgaság ellen. Az orvos azt mondta, hogy végül elmúlik, és a normál bőrszín visszaáll.

  2. hivatkozási szám

  Tavaly sokszínű liliom volt bennem. Nem volt sok tarló, és önállóan kezeltem, népi jogorvoslatokkal. A gomba nem kedveli a savas környezetet, ezért naponta lemostam a bort citromlével vagy ecettel.

  Ennek a kezelésnek köszönhetően a foltok világosabbá váltak, lehámlottak és hamarosan eltűntek. Tehát ezzel a betegséggel gyógyszerek nélkül is megbirkózhatsz.