Protozoa paraziták

A protozoa több mint 15 000 állatfajból áll, amelyek a tengerekben, édesvizekben és talajban élnek. A szabadon élő formákon kívül számos paraziták ismertek, amelyek néha komoly betegségeket okoznak - protozooniasis.

A protozoonok teste csak egy sejtből áll. A protozoon test alakja sokszínű. Állandó lehet, radiális, kétoldalú szimmetria (flagella, infusoria) vagy egyáltalán nem állandó alakú (ameba). A protozoon test méretei általában kicsiek - 2-4 mikronról 1,5 mm-re, bár néhány nagy példány 5 mm-t ér el, és a fosszilis kagyló gyökérének átmérője legalább 3 cm.

A protozoon mozgalom organoidjai flagella, cilia és pszeudopódák; vagy egyáltalán nem. A legtöbb protozoa, mint az állatvilág minden más képviselője, heterotróf. Mindazonáltal közülük vannak autotrofikusak.

A legegyszerűbbek a legkedvezőtlenebbek a kedvezőtlen környezeti feltételek kedvelése, azaz a behatolás lehetősége. hogy cisztát alakítson ki. A ciszták kialakulásával a mozgás organoidjai eltűnnek, az állatok térfogata csökken, kerek alakúvá válik, a sejtet sűrű héj borítja. Az állat nyugalmi állapotba kerül, és kedvező viszonyok után visszatér az aktív életbe.

Az Incest olyan adaptáció, amely nem csak védelmet nyújt, hanem parazitákat is terjeszt. Néhány protozoa (sporoviki) ovocistát és reprodukciós folyamatot alkot - egy sporocistát.

A protozoa szaporodása nagyon változatos, az egyszerű felosztástól (asexual reprodukció - note biofile.ru) egy meglehetősen összetett szexuális folyamathoz - konjugáció és összekapcsolódás.

A protozoa környezete változatos - ez a tenger, friss víz, nedves talaj.
A parazitizmus széles körben elterjedt. Sokféle parazita protozoa az emberi betegségek, a háziállatok és a kereskedelmi állatok, valamint a növények súlyos formáit okozza.

A protozoák pszeudopodák, flagella vagy csilló segítségével mozoghatnak, különböző ingerekre reagálnak (fototaxis, kemotaxis, termotaxis stb.). A legegyszerűbb legkisebb állatokon, növényi organizmusokon és rothadó szerves anyagokon táplálkoznak, parazita formák élnek a test felszínén, a házuk szervezetének üregében vagy szövetében.

A sejtek testben történő táplálékbevitelének útjai is eltérőek: pinocitózis, fagocitózis, ozmotikus út, az anyagok anyagmozgása a membránon keresztül. Fogadott ételeket emésztik az emésztőrendszerekben, emésztőenzimekkel töltöttek. Néhányuk, a fotoszintetizáló intracelluláris szimbólumok - klorella vagy kloroplasztok (például euglena) képesek szerves anyagok szintézisét szervetlen anyagokból fotoszintézis útján.

A toxoplazmózis (görög toxon - ív, ív) a protozoa egysejtű organizmusok által okozott betegségeket jelenti az emberi test legkülönbözőbb helyszínein, ahol bevezették őket, és megszorozódtak. A toxoplazmózis kórokozója - toxoplasma A Tohopplasma gondii a legegyszerűbb nemzetséghez tartozik, a flagellák osztályához.

A toxoplazma félhold alakú, narancs szelethez hasonlít: a parazita egyik vége általában hegyes, a másik - lekerekített, a hossza legfeljebb 7 mikron.
Mozgassa a toxoplazmát csúsztatással. A sejtek belsejében áthatolnak, és a hossztengely körül forognak.

A toxoplazma szaporodása aszkémiás, kettős hosszanti szétválasztással fordul elő. A gazdasejt protoplazma ismételt longitudinális megosztottságának eredményeként létrejön egy lánypárti parazita, amelyet "pszeudociszta" -nak neveznek. A fertőzött szervezet különböző szerveiben nagyszámú pseudocisztát találtak a fertőzés akut állapotában. Egy nagyon homályos membrán veszi körül őket, amelyek nyilvánvalóan a gazdasejtekből állnak, és nem rendelkeznek saját héjjal. Az ilyen parazitákkal töltött sejteket elpusztítják. A felszabadult paraziták behatolnak az új sejtekbe, ahol új pszeudocisztákat osztanak fel és alkotnak.

Amikor a fertőzés átkerül a krónikus formába, a toxoplazmákat valós ciszták formájában tartják fenn (saját kerettel körülvesznek). Az ilyen ciszták képesek hosszú ideig tartani az állatok és az emberek testében (legfeljebb 5 évig). A ciszták megtalálhatók a szem szövetében, a szívében, a tüdőben és más szervekben is. A toxoplazma száma a cisztában több példányból több ezerig változik.

Lamblia a legegyszerűbb parazita állat a zászlós osztály. Köröm alakú, 10-20 mikron hosszúságú; dorzális oldalon konvex, hasi - és alkot egy homorú tapadókorong ideiglenes rögzítési, hogy a fogadó hámsejtek a bél. 2 ovális mag, 4 pár flagella. Ez él a humán bélben (főleg gyermekeknél), elsősorban a nyombélben, legalábbis az epe vezeték és epehólyag, okozva giardiasis. Gyakran előfordul az aszimptomatikus parazita hordozó. A cisztákkal való fertőzés akkor fordul elő, amikor a protozoonok a szájon keresztül belépnek az alsó belébe, amikor szennyezett élelem vagy víz jut be a testbe, valamint piszkos kézzel stb. Az incidencia sporadikus. A giardiasis a világ minden táján gyakori.

A betegség kórokozója lamblia - (Lamblia intestinalis). A lambliák egysejtű mikroszkopikus paraziták. A Lamblias képes ellenállni a fagyasztásnak és a fűtésnek 50 ° C-ra, de forraláskor meghal. Az USA-ban a giardiasis a parazita eredetű legfőbb gasztrointesztinális betegség. Az INTERNET giardiasis szerint a világ lakosságának 20% -a beteg. Fertőzés történhet olyan csapból vagy jégből származó, fel nem forrázott víz felhasználásával, amely ilyen vízből készül, amikor zöldséget és gyümölcsöt mosott fel nem forrázott vízzel mosogat. Nagy a kockázata annak, hogy megbetegedjen, amikor úszni fognak a nyílt tározókban és a lamblia cisztákkal fertőzött medencékben. Az újszülött gyermek fertőzése a szülés során a fej kitörése és születése során. Ritka a fertőzés érintkezési-háztartási módja, de a betegség magas prevalenciájával nagyon valósággá válik, különösen a gyenge általános higiéniás képességekkel rendelkező lakosság rétegei között.

A Trichomonas nem képez hüvelyi cisztát, táplálja a baktériumokat és az eritrocitákat. Gyulladást okoz az urogenitális rendszerben - trichomoniasis. A betegség kórokozója szexuális úton terjed. Az out-of-the-box fertőzés kevésbé gyakori (a közönséges betegségekkel, ágyakkal stb. Együtt). Lehet áthelyezni egy újszülött lány egy beteg anya. A betegség átmenete krónikus formában lehetséges. Amikor felszáll a függelékekre, nehéz kezelni. A trichomoniasis leggyakrabban a hüvelyre hat, a bőséges gőzsölésnek kellemetlen szaga van; viszketés és égetés a hüvelyben. A férfiaknál a tünet a húgycső gyulladása (húgycsőgyulladás), melyet csak enyhe nyálkahártya enged.

Az Amoeba friss vízben él. A test alakja instabil. Nagyon lassú (13 mm / h) mozgást tesz lehetővé. Mozgás pszeudopodák segítségével, a test egyik részről a másikra áramlik, aztán egy kerek csomóba zsugorodik, majd a "nyelv-lábak" oldalra kerül.

A kanál-lábak megragadják az ételt. Az etetés során az amőba test minden oldalról táplálkozik, és a citoplazma belsejében található. Van egy emésztőrendszer vacuolája. Ezt az étkezési módot phabititisnek hívják. A táplálkozás baktériumokból, egysejtű algákból, kis protozoákból áll. A környezetből feloldott anyagokat a pinocitózis abszorbeálja.

Az amőba testében kontraktilis vagy lüktető vacuol található. Ennek feladata az ozmotikus nyomás szabályozása a legegyszerűbb testben.
A szaporodás aszkémiás, a mitózissal, aminek következtében az amőba test két részre oszlik.
A legfontosabb az orvostudományban az Entamoeba nemzetség amoebája, amely az emberi emésztőrendszerben él.
Ezek közé tartozik az amoeba-diszentezens vagy a hisztolízis.

A malariális plazmódium okozza a lázas rohamokkal, a vér változásaival, a máj és a lép nagyításával járó maláriát. Négyféle malária létezik: egy három napos, négy napos, trópusi, valamint egy ovális gerinc. A betegség forrása malária, és a hordozó egy maláriás szúnyog nőivarúja. A nőstény szúnyog, amely a páciens vérének szopogatásával fertőzött, képes plazmódia közvetítésére. Az egészséges ember fertőzött egy szúnyogcsípéssel, melyet plasmodia fertőzött meg, amelynek nyálával a kórokozók behatolnak a szervezetbe. A véráramlással a plazmódia belép a májba, ahol az első (szövet) fejlődési ciklus elhalad, majd átjut a vérbe, és belép az eritrocitákba. Itt élnek a második (vörösvérsejt) fejlesztési ciklus véget felbomlása vörösvértestek és beköltözik a véráramba a beteg kórokozók megtámad kíséri láz.

biológia

A legegyszerűbb szervezetek közül sok az állatok és az emberek parazitái. A következők a parazita protozoák, amelyek a legsúlyosabb és gyakran előforduló betegségeket okozzák.

Diszterikus amóba

A dysenterikus amoeba hasonló a rendeshez, de kisebb, mint annak, és rövidebb és tágabb rizómákkal rendelkezik. Az emberi emésztőrendszerben a szájon keresztül lép be a cisztás fázisba. A vastagbélben az amoeba elhagyja a cisztát, és táplálja a baktériumokat anélkül, hogy károsítaná az embereket. Később ez a legegyszerűbb szervezet elkezd behatolni a bélfalba, táplálkozik a vörösvérsejteken, és parazitává válik. A bélfekélyek kialakulnak, amelyek az emberi testet elvezetik. Van egy betegség amoeb-vizenyő, vagy amőbás.

A dysenterikus amoeba beléphet a véráramba, és elérheti a májat. Itt is a parazita nyálkás fekélyek kialakulásához vezet.

A ciszták kialakulása, az amőbák az emberi testet elhagyatlan maradványokkal hagyják el. A könnyű ciszták könnyen hordozhatók. Ha nem mosson kezet és ételt, akkor megkaphatja őket.

Plasmodium malaria

A plazmid parazita protozoa. Egyes plasmodiafajok betegséget okoznak emberben malária. A maláriás plasmodia hordozója a maláriás szúnyog. A rovarcsípés során a plazmódia behatol a gazda vérébe. A vérrel együtt eléri a májat, táplálja, nő és multiplikál. Ezután számos plazmód újra belép a véráramba, és kezd el parazitálni a vörösvérsejtekre, megsemmisítve őket, és elkülönítve élőlényeiket, amelyek mérgezik a gazdahelyet. Az ember lázba kezd, vérszegénységben szenved.

Ha a malária páciensét egy maláriás szúnyog ismét megharapta, akkor a plasmodia személytől a szúnyoghoz jut. A szivacsos plazmodium testében szexuálisan reprodukálódik.

A malária gyakori Afrikában. Ez egy nagyon veszélyes betegség. A maláriával, beleértve a maláriás szúnyogok elleni harcot és megsemmisítését.

trypanosomaszuszpen

A trypanoszómák nemzetségét a legegyszerűbb paraziták alkotják, amelyek flagellával rendelkeznek (közel az euglénhez rokonság szerint). Fő gazda gerinces, és a fuvarozók általában rovarok. A tripanozom különböző képviselői különböző állatok és emberek betegségeit okozzák. Parazitáljon elsősorban a vérben és a cerebrospinális folyadékban. A legismertebb és leggyakoribb betegség, amelyet a trypanoszómák okoznak alvászavar.

Az alvászavarok hordozója a tsetse fly. Ez a betegség a trópusi Afrikára jellemző. Az alvászavar két szakaszban fejlődik ki: az ember első heteit láz és fájdalom torzítja, egy hónap múlva vagy többször, álmosságot, alvási és koordinációs rendellenességeket, valamint a tudatváltozást. A betegséget könnyebb kezelni az első szakaszban.

Giardia

Ljamblii - egyfajta zászlós protozoa-paraziták. Az intesztinális lamblia okoz embereket és állatokat giardiasisnak, ahol a parazita a vékonybélben él.

Az ember a giardiasis fertőzésével fertőtlenített ételt fogyaszt, amely a lamblia cisztákat tartalmazza. A cisztából kilépve a lamblia beszívta a beleket és táplálja az emésztett ételeket.

Leishmania

A Leishmania egy másik fajta protozoon parazita. Ők okoznak leishmaniasis emberekben és sok más állatban. A hordozók szúnyogok.

Különböző típusú leishmaniasis kapcsolódik a test különböző szöveteinek vereségéhez. Az egyik ilyen bőrbetegség a pendinskaya fekély.

coccidia

A Coccidia sok állatot, például férgeket, ízeltlábúakat és halakat parazitál. Okot okoz kokcidiózis, amelyek komoly károkat okoznak az állatállományban és az akvakultúrában.

A coccidia parazita sejteket tartalmazó spórák formájában telepedik le.

A Toxoplasma nemzetség a kokcidia közé tartozik. Képviselőik olyan embert okoznak, mint a széles körben elterjedt betegség toxoplazmózis. Egy személy fertőzött a háziállatok vagy a rosszul főzött hús. A toxoplazma számos szervet érint, beleértve az idegrendszert is.

Naukolandiya

Természettudományi és matematikai cikkek

Parazita protozoa

A protozoák olyan egysejtű organizmusok, amelyek magokat tartalmaznak. Más szavakkal, a protozoák egysejtes eukarióták. A protozoák képviselői amoebas, euglens, infusoria és sok más organizmus. Az egyik legegyszerűbb sok paraziták, vagyis élőlények, hogy a takarmány rovására más élő szervezetek, valamint a paraziták károsítja a mester, mert vezetni őt a halál, de nem ölte meg azonnal. Képviselői a parazita protozoa amőba vérhas, malária parazita képviselői tripanoszómák, Leishmania, Giardia coccidia, microsporidiumok, és mások. Ezek a paraziták az állatok és az emberek.

Az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb betegség, melyet a parazita protozoa okoz malária. Ezt a plasmodia egyes fajai okozzák. Az ilyen plasmódákat nevezik maláriás plasmodia. Parazitizálnak a többsejtű organizmusok sejtjeiben, beleértve egy embert is, akik fertőzöttek lesznek egy bizonyos típusú szúnyogcsípéssel. Az a típusú szúnyog, amely hordozza a maláriás plazmódot maláriás szúnyog.

Egyszer az emberi vérben a plazmodium eléri a májat, ahol nő a méret és szoroz. A plazmodium sejtek visszatérnek a vérbe, és befolyásolják a vörösvértesteket, amelyekben táplálkoznak és reprodukálódnak. Amikor a maláriás plazmodia a vörösvérsejtekből jön ki, életciklus-hulladéka belép a véráramba és mérgezi az emberi testet. A páciens ebben az időben magas lázzal emelkedik.

Ha egy beteg ember ismét malária szúnyogot harap, akkor a plazmódium belép a szúnyog testébe. Itt a parazita szexuálisan reprodukálódik. Ezután a szúnyog megfertőzi egy másik személyt.

Egy másik gyakori parazita protozoon vizenyő amőba. Az amoeba vulgaris-tól eltérően a hasmenés rövidebb és vastagabb pszeudopódákkal rendelkezik. A vékonybélben él és táplálkozik, és egyelőre ártalmatlan. De amikor a vizenyő amőbák elkezdenek behatolni a bélfalba, és elpusztítják a vörösvértesteket, a betegség elkezdődik amoeb-vizenyő (amoebiasis). Ebben az esetben a belek gyulladnak. A véráramlással a paraziták lépnek be a májba, és súlyosbítják a betegséget. Az a személy, aki csecsemőkkel, a gasztrointesztinális traktusba táplálkozó cisztákkal fertőzik meg a vizenyő amőbát.

Parazita protozoa, kapcsolatos trypanosomaszuszpen, okoz egy személyt alvászavar. Ez a betegség Afrikában fordul elő és hordozza tsetse fly. A Trypanosome parazitálja a vért és a cerebrospinális folyadékot. A személynél a hőmérséklet emelkedik, fejfájás van stb. Ha a kezelés megkezdésekor nem indul el, akkor az alvás és a mentális aktivitás zavart lesz.

Sok faj Leishmania okozhat emberekben bőr leishmaniasis. Ugyanakkor a bőrön fekély alakul ki. Leishmaniasis, egy személy fertőzött szúnyogcsípéssel, amelyek a parazita protozoon hordozói.

Biologiai absztináció Protozoa-humán paraziták

Omsk Állami Orvosi Akadémia

Biológia absztrakt

egyszerűen paraziták

HUMAN

1. éves diák, 000-es csoport

Tatyana Borisovna, vezető

1. A SIMPLE3
2. PARASITÁS

3. KATEGÓRIA

3.1. Képviselőivel.. 7

3.1.3. TRICHOMONADA INTESTINAL

4. A RÉSZVÉTELEK OSZTÁLYA

4.1. MALARIUM PLASMODY

5. AZ INFÚZIÓ OSZTÁLYOZÁSA

6. SARCODE OSZTÁLY

6.2. DISENTERIUM AMEBA

8. A HASZNÁLT LETRERÁCIÓ FELSOROLÁSA

A SIMPLE

A protozoa típusához (véglények) több mint 15000 állatfaj él a tengerekben, édesvíz, talaj. A szabadon élő formákon kívül számos paraziták ismertek, amelyek néha komoly betegségeket okoznak - protozooniasis.

A protozoonok teste csak egy sejtből áll. A protozoon test alakja sokszínű. Állandó lehet, radiális, kétoldalú szimmetria (flagella, infusoria) vagy egyáltalán nem állandó alakú (ameba). A protozoon test méretei általában kicsiek - 2-4 mikronról 1,5 mm-re, bár néhány nagy példány 5 mm-t ér el, és a fosszilis kagyló gyökérének átmérője legalább 3 cm.

A protozoa teste a citoplazmából és a magból áll. Citoplazma citoplazmatikus korlátozott külső membrán bennük lévő organellumok - mitokondrium, riboszóma, az endoplazmatikus retikulum, Golgi-készülékbe. A protozoáknak egy vagy több magja van. A sejtmag hasadása mitózis. Van egy szexuális folyamat is. Ez egy zigóta kialakulásából áll. A protozoon mozgalom organoidjai flagella, cilia és pszeudopódák; vagy egyáltalán nem. A legtöbb protozoa, mint az állatvilág minden más képviselője, heterotróf. Mindazonáltal közülük vannak autotrofikusak.

A legegyszerűbb, hogy kedvezőtlen környezeti feltételeket teremtsen a képesség intsisted, azaz forma hólyag. A ciszták kialakulásával a mozgás organoidjai eltűnnek, az állatok térfogata csökken, kerek alakúvá válik, a sejtet sűrű héj borítja. Az állat nyugalmi állapotba kerül, és kedvező viszonyok után visszatér az aktív életbe.

Az Incest olyan adaptáció, amely nem csak védelmet nyújt, hanem parazitákat is terjeszt. Néhány protozoa (sporoviki) forma ovotsistu és a reprodukciós folyamatban - sporociszták.

A protozoa sokszorosítása nagyon egyszerű, az egyszerű megosztástól (aszkémiás reprodukciótól) egészen összetett szexuális folyamatig - konjugáció és kopuláció.

A protozoa környezete változatos - ez a tenger, friss víz, nedves talaj.

Szélesen megkapta parazitizmus. Sokféle parazita protozoa az emberi betegségek, a háziállatok és a kereskedelmi állatok, valamint a növények súlyos formáit okozza.

parazitizmus

Ez egyfajta interspecifikus kapcsolat két szervezet között, amelyekben a szervezet él egy másik lakosként vagy élelmiszerforrásként. A parazita organizmusok egy személy minden szervére és szövetére hatással vannak. Laknak a külső réteg (bolhák, tetvek), a testüregek - szövetek (férgek), a vér (Plasmodium falciparum).

A parazita fogadó szervezet a táplálék, az élőhely és az ellenség védelmének forrása. A gazdaszervezet kedvező mikroklímát hoz létre a paraziták számára, amelyek nem állnak fenn a természetben fellépő ingadozásoktól.

A paraziták átmenetiek lehetnek, amikor a gazdaszervezetet rövid időre vagy az etetés idején megtámadják (bedbugs). Az ágybeteg elterjedt az egész világon. Van egy csók bug: lakik

a trópusokon. Ez egy nagy rovar (1,5-3 cm hosszú), ami éjszakai életet eredményez. A nádasok vagy nádasok lakossága. Támadva egy személy, bogarak átszúrják a bőrt a szemek vagy az ajkak közelében; mivel a részeg vér, a hiba kiadja a csepp ürülék helyét a harapás, amelyek tartalmaznak trypanosomes, okozati szerek egy súlyos betegség. A időleges paraziták közé tartoznak a legyek, szúnyogok, bolhák. Károkat okoznak a fogadó szervezetében, ami halálhoz vezethet.

Vannak állandó paraziták is; Ezek közé tartoznak a protozoák - malária paraziták, vérhas amőba, lapos férgek (hengeresféreg), ízeltlábúak (tetvek), Sarcoptes scabiei. Állandó parazitizmussal a gazda teste az egyetlen élőhely a parazita számára. Idővel, a kiválasztás a gazdaszervezet ellenállás-vezet az a tény, hogy a kár a jelenléte a parazita kevésbé észrevehetővé válik. Például: az afrikai antilopok véreiben vannak zászlós protozoák, amelyek hordozója a Központi Központ vérszívó repülése. Az antilopok zászlós protozoa nem okoz kárt. De ha ezek a protozoák egy személy véréig esnek, akkor alvászavar alakul ki (halálhoz vezet).

A paraziták nem csak a vérben, hanem a szövetekben és a testüregekben is telepedhetnek. Például a szarvasmarha galandféreg lárvát eléggé alaposan főtt vagy jól átsütött hús adja az emberi bélben, ahol átalakítják egy felnőtt, a hossza 9-10 méter. A láncok a vékonybélben táplálkoznak: tápanyagokat szívnak fel a szervezetben, ami megfosztja az ételt. A szalagférgek parazitális életet vezetnek. Fejlesztésük ciklusát a tulajdonosok változása kísérte. Például a legfeljebb 1 méter hosszú férgek a szexuálisan érett állapotban parazitálnak a halfogyasztott madarak belsejében. A ürülék a madarak tojások ass-hozam víz, ezek lenyelte Cyclop, a testében kialakított lárva, belép a következő, lárva, lépést már édesvízi halak testüregbe. Ebben a szakaszban a lárvák nagy méreteket érnek el, és jelentősen csökkentik a gazdaszervezet életképességét, még halálos halálhoz is vezetve.

Parazita kapcsolatokat találtak a növényekben is. A parazita baktériumok és gombák széles körben elterjedtek. Az arboréták és a lágyszárú növények vegetatív szerveire telepednek, betegséget okozva. A gomba pl. A gyökérzavar megjelenését okozza. Számos mezőgazdasági üzemben (napraforgó, kender) parazitál broomrape (egy klorofillmentes növény, színtelen levelekkel). Vannak olyan félig paraziták, amelyek fotoszintézissel rendelkeznek, klorofillal rendelkeznek, és a gazdaállót víz és ásványi sók forrásaként használják. A semiparaziták a növényen szárító hatást fejtenek ki.

A paraziták vizsgálata az emberi betegségek megelőzése és kezelése szempontjából szükséges. A parazitológia tanulmányozza a biológiát, a paraziták ökológiáját, a diagnózis módszereit, a paraziták kezelését és megelőzését. Orvosi Parazitológiai oszlik: protozoology (protozoák), helminthologist (élősködő férgek) és arachnoentomology (pókok és rovarok).

A protozoák négy fő osztályát tartalmazzák:

1 - Flagellata (Flagellata, vagy Mastigophora);

2-sarcodikus (Sarcodina vagy Rhizopoda);

3 - sporozoa (Sporozoa);

4 - Infusoria (Infusoria vagy Ciliata).

Mintegy 1000 faj, főként egy hosszúkás ovális vagy körte alakú test, egy osztályú flagellates (Flagellata vagy Mastigophora). A mozgás flagellájának szervezetei, amelyek az osztály különböző képviselői közül 1-8 vagy több lehetnek. ostor - vékony, citoplazmatikus kúp, amely a legfinomabb fibrillákból áll. A bázisa csatlakozik bazális test vagy kinetoplasts. A zászlóshajók előre mozognak, mozgásukkal örvénylő örvényeket hoznak létre, és amilyen például "csavarják" az állatot

a környező folyékony közegbe.

módja etetés: a klorofillt hordozó és az autotrofás táplálásra osztott flagellátok, valamint a klorofill és a táplálás nem heterotrófikusan más állatokhoz hasonlóan. A test elején lévő heterotrófok különleges depresszióval rendelkeznek - Cytostome, amelyen keresztül a flagellum mozgása során az ételt az emésztőrendszerbe vezetik. Az ozmotikus pályán számos jelzőtáblát táplálnak be, amely a test teljes felületét abszorbeálja az oldott szerves anyagok környezetéből.

eszközök tenyésztés: A reprodukció leggyakrabban kettéosztással fordul elő: általában egy személy két gyermeket hoz létre. Néha a reprodukció nagyon gyorsan megtörténik, számtalan személy (éjszakai) kialakulásával.

A zászló között van gyarmati formák, amely különböző számú egyedből áll (8 dol és több) (wolvox).

Leishmania (Leishmania) történik a trópusokon. Okoz egy csoport betegségek - leishmaniasis előforduló bőrrel léziók, és a nyálkahártya (vagy a bőr-Leishmaniasis pendinskaya fekélyek), vagy a belső szervek (visceralis leishmaniasis vagy kalaazar). A hordozóanyag a Leishmaniasis a szúnyogok, hogy válhat fertőzött szopás a vérben egy humán vagy állati páciens. A kórokozó behatol az emberi testbe, amikor a szúnyog harap.

A bőr leishmaniasis (Pennin-féle fekély). A Leishmania bejut a bőrébe, akinek a sejtjeiben reprodukálódnak; van gyulladásos folyamat a szövet későbbi nekrózisával (nekrózis) és fekélyek képződésével. A bőr leishmaniasis kétféle típusa van: városi és vidéki.

A városi típus bőres leishmaniasisával a fertőzés beteg embereknél és valószínűleg kutyáknál fordul elő; a kórokozó, amely az emberi szervezetbe került 2-8 hónap alatt (ritkán 3-5 év), nem okoz a betegség látható megjelenését (inkubációs időszak). Ezután a szúnyogriasztás helyén (leggyakrabban az arcon vagy a kezeken) megjelenik egy barnás csomó (leishmanioma), amely fokozatosan növekszik. 5-10 hónap elteltével a fekély kialakul egy kör alakú fekély, amely sűrű szélű és gőzsölő rekesszel rendelkezik. Gyakrabban 1-3 fekély van. A betegség 1-2 évig tart.

A vidéki típusú bőres leishmaniasis esetében a fertőzés a nagy és a napi gerbilok, a vékony ujjú földi mókus stb.. Az inkubációs időszak a vidéki típusú bőr leishmaniasis 1 hét és 2 hónap között van. A betegség elkezdődik. Leishmaniomas jelenik meg a bőrön (arc, kezek, gyakran - láb), hasonlít a tályog (furunk). A betegség első heteiben fekélyek alakulnak ki: szabálytalan alak,

sűrű szélekkel, sárga színű aljjal és gőzsölő rekesszel. A gyógyulás 2-4 hónapon belül kezdődik, amit hegesedés követ. A betegség időtartama 3-6 hónap.

zsigeri leishmaniasis (Kalaazar). A fertőzés betegségből, kutyákból, vadállatokból (farkasok, rókák stb.) Történik. Az inkubációs idő 10-21 naptól 1 évig tart, ritkán hosszabb, leggyakrabban 3-6 hónap. A betegség fokozatosan fejlődik. Van gyengeség, levertség, láz, lép és májnövekedés. A bőr különleges színt kap - viaszos, halványzöld vagy sötét ("kala-azar" - fekete betegség). Vannak változások a szívben, vérben, mellékvesekben, vesékben.

megelőzés Ez a pusztítás rágcsáló Burrows (a matrica és rágcsálók, és a szúnyogok a bennük élő lyukakban), fogása kóbor kutyák, kutyák minden felmérésben a kitörés, és megszünteti a fertőzött állatok leishmaniasis, valamint a megsemmisítés párzási szúnyogok.

Giardia (Giardia) giardiasis nevű betegséget okoz. Parazitálnak a vékonybélben, néha az epehólyagban; kétféle formában léteznek: mozgó (vegetatív) és mozdulatlan (ciszta formában). A lamblia mobil formája négy pár lobogó és egy szívólemez, amelyhez a vékonybél nyálkahártyájához kapcsolódik. A fertőzés akkor fordul elő, amikor cisztás szennyezett ételeket és vizet fogyaszt, valamint kéz és háztartási tárgyakon keresztül. Miután a gyomor-bél traktusban személyek alacsony savtartalmú gyomornedv, és még egy egészséges ember, Giardia szaporodnak a vékonybélben, néha nagy mennyiségben, ami nyálkahártya irritáció. Fájdalmak vannak a felső hasban vagy a köldökben, puffadás, duzzanat, hányinger. Lehet, hogy székrekedés, majd hasmenés következik (nyálkahártyával). Leggyakrabban a gyermekek szenvednek tőle.

kezelés: étrend javasolt.

megelőzés: Személyi higiénia, az élelmiszerek szennyezéstől való védelme, legyek elleni küzdelem.

Trichomonas Intestinal (Trichomonad intestinorum)

Egy kis zászlós (hossza: 5-15 mikron), amely a vastagbélben él. 3-4 flagella, egy mag, hullámzó membrán és axostile. A bélflóra baktériumai táplálkoznak. A ciszták képződését nem állapították meg. A fertőzés a Trichomonas és a víz által fertőzött élelmiszereken keresztül történik. Lenyelése esetén a parazita gyorsan szaporodik, és hasmenést okozhat. Az intestinalis Trichomonas számos problémát okoz a belek aktivitásával kapcsolatban, beleértve a vastagbélgyulladást, az enterocolitiset, a kolecisztitist. Ezenkívül egyes kutatók szerint a bélben lévő Trichomonas aktivitásának jelei lehetnek duzzanat, erózió, polipok, fekélyek; a bőr elhalványulása, vérszegénység, izomgyengeség. Ez az egészséges emberek belsejében is előfordul, azaz esetleg kocsiba.

diagnózis: A székletben lévő vegetatív formák felismerése alapján.

Megelőzés:1. Személyes. A személyi higiénia, az élelmiszer és a víz hőkezelése, a zöldségek és gyümölcsök alapos mosása (különösen a szennyezett területek).

2. A nyilvánosság. A nyilvános helyiségek egészségügyi rendszere, a nyilvános vízforrások ellenőrzése, a közegészségügyi oktatás.

Ennek az osztálynak a képviselői (Sporozoa) azzal jellemezve, hogy fejlődésük ciklusában szakasz áll vita. Minden sporoviki az emberek és állatok parazitái. Parazitizálnak különböző szövetekben és sejtekben. A láz, a vérszegénység, a sárgaság a spontovikumok jellegzetes jelei. Pyroplasm, babesia a vérvétel rendjébe tartoznak, és emlősök (tehén, lovak, kutyák és más háziállatok) eritrocitáját üti. A betegség vektorok a fogók. A véren kívül még két további szeplopor-elváltozás van - coccidia és gregarines.

coccidia parazitál mind a gerinctelenekben, mind a gerinctelenekben

gerinces állatokban - emlősök, halak, madarak. A coccidia toxoplazmózis humán toxoplazmózist okoz. A macska család bármely tagja fertőzött.

gregarines a paraziták csak gerinctelenek, leginkább - rovarok és rendszerint a bélbe telepednek. A felnőtt gregarinok úgy néznek ki, mint a férgek. Mindkettő kicsi (10 mikron), és nagyon nagy, szabad szemmel látható - akár 1,6 mm.

Plasmodium malaria (Malarial plasmodium) okozza a maláriát, ami a lázadás, a vér változása, a máj és a lép emelkedésével történik. Négyféle malária létezik: egy három napos, négy napos, trópusi, valamint egy ovális gerinc. A betegség forrása malária, és a hordozó egy maláriás szúnyog nőivarúja. A nőstény szúnyog, amely a páciens vérének szopogatásával fertőzött, képes plazmódia közvetítésére. Az egészséges ember fertőzött egy szúnyogcsípéssel, melyet plasmodia fertőzött meg, amelynek nyálával a kórokozók behatolnak a szervezetbe. A véráramlással a plazmódia belép a májba, ahol az első (szövet) fejlődési ciklus elhalad, majd átjut a vérbe, és belép az eritrocitákba. Itt végeznek egy második (eritrocita) fejlesztési ciklust, amely a vörösvérsejtek lebontását és a kórokozók vérben való felszabadulását eredményezi, amit láz kísér.

kezelés: gyógyszerek; A páciensnek nyugalomra és gondosságra van szüksége.

Megelőzés: A szúnyogok elleni küzdelem - a malária, a géz vagy a fémháló vektorai az ablakokon és ajtókon, a szúnyogok elleni védelem érdekében rovarriasztók.

Az infusorok osztályának képviselői (ázalag vagy ciliaía) mozgásszervezetei vannak - csillogó, általában nagy számban. Tehát a cipőben (papucsállatfajt caudatum) A csillók száma több mint 2000. A csillók (mint a flagella) speciális bonyolult citoplazmatikus kúszások. Az infusorok testét egy héj borította, apró pórusokkal áthatolva, amelyeken keresztül a csillók megjelennek.

Az infúzióban a legmagasabb szintű protozoák egyesülnek. Ezek az al-királyság evolúciója által elért eredmények csúcspontjai. Az infusorok szabadon lebegő vagy csatolt életmóddal rendelkeznek. A lakásban tetszik

friss és sós vizekben. Az infusorok között sok szimbolikus és kevés parazita forma létezik.

Elég a gerinctelenek és a gerincesek infúziói és parazitái (beleértve az embereket is). A kérődzők patás állományának speciális részében sok parazita található - a bendőben.

Minden infúziónak legalább két magja van. Egy nagy mag szabályozza az összes életfolyamatot. Egy kis mag a meghatározó szerepet játszik a szexuális folyamatban.

Az infusorok szétoszlanak (a test tengelye mentén). Ezenkívül rendszeresen szexuális folyamattal rendelkeznek - konjugáció. Infuzoria "papucs"Naponta többször oszlik meg, mások - naponta többször, és"trombitás "- egyszer

pár nap alatt.

Az állat testében lévő élelmiszer átjut a sejtes "szájon" keresztül, ahol a csilló mozgása vezérli; a torok alján kialakulnak emésztőrendszeri vacuolák. Az el nem töltött maradványokat kivesszük.

Sok infusoriját csak baktériumok táplálják, míg mások ragadozók. Például a legveszélyesebb ellenségek " cipő "- infusoria didina. Kevesebbek, mint ő, de együtt vagy négyen támadva, körülvéve "cipő"És ők megölni, ki a torokból, mint egy lándzsa, egy különleges"pálca”. Néhány didinia 12 "papucsot" fogyaszt naponta.

Organelles az infusorok elosztására két kontraktilis vacuolát képvisel; 30 percen keresztül visszavonulnak az infúzióból a teljes test mennyiségének megfelelő vízmennyiség.

A szabadon élő, parazita infúzió mellett előfordul.

A vékonybél parazita egy személy egy nagy infúzió balantidium (Balantidium coli). Mindenütt elterjedt. Cisztát képez. Fertőzés akkor következik be, ha lenyelt cisztákat. Az emberi fertőzés fő forrása egy disznó, amelyért ez az infúzió ártalmatlan. Gyakran előfordul, hogy a balantidium ártalmatlan az ember számára. A test hossza 30-200 mikron, szélessége 20-70 mikron; Az Infusoria a bélfalon fellépő fekélyek kialakulását okozza, melyet az amoeb-vizenyő (véres hasmenés) jellemző sajátos tünetek kísérnek.

A Balantidium által okozott betegséget hívják balanthidiasis.

A sarcodaceae vagy a rizómák osztályának képviselői (Sarcodina vagy Rhizopoda), pszihoodokkal - álnevek segítségével mozoghat.

Az osztály különböző vízi egysejtű szervezeteket foglal magában: amóba, napraforgók, sugarak. Az amőbák között, olyan formák mellett, amelyek nem rendelkeznek csontvázzal vagy héjjal, vannak olyan fajok, amelyeknek házuk van.

A legtöbb sarcód a tengerek lakói, édesvízi él a talajban.

A sarcodákat a test nem állandó formája jellemzi. A légzést az egész felület végzi. Az étel heterotróf. A szaporodás nem szexuális, szexuális folyamat is van.

amőba (Amoeba) friss vízben él. A test alakja instabil. Nagyon lassú (13 mm / h) mozgást tesz lehetővé. Mozgás pszeudopodák segítségével, a test egyik részről a másikra áramlik, aztán egy kerek csomóba zsugorodik, majd a "nyelv-lábak" oldalra kerül.

A kanál-lábak megragadják az ételt. Az etetés során az amőba test minden oldalról táplálkozik, és a citoplazma belsejében található. Van egy emésztőrendszer vacuolája. Az ilyen étkezési módot hívják fabititozom. A táplálkozás baktériumokból, egysejtű algákból, kis protozoákból áll. A környezetből feloldott anyagokat felszívja pinocitózisa.

Az amőba testében kontraktilis vagy lüktető vacuol található. Ennek feladata az ozmotikus nyomás szabályozása a legegyszerűbb testben.

A szaporodás asexual, by mitózis ameba test kettõs megosztásával.

A legfontosabb az orvostudományban az amőba nemzetség Entamoeba, az ember emésztőrendszerében élve.

Ezek közé tartoznak az amoeba dysenteric vagy szöveti oldódó.

A diszpezférikus amóba (dysenterikus amóba) - állandó emberi parazita, serkenti az amoebiászt. Ciszták alakulhatnak ki egy személy vastagbélében. Átmérőjük 8-15 mikron. Ez okozza a fekélyek megjelenését a vastagbélben. Ez az amőba a dysentériához hasonló betegséget okoz. A kedvezőtlen körülmények között - amebatsistit.

Megjegyezzük, hogy az orvosok és a biológusok sikerének köszönhetően vált ismertté a protozoon paraziták által okozott számos betegség kezelésének és megelőzésének módszerei. Az új protozoonok vizsgálatának eredményei alapján új gyógyszereket és technikákat fejlesztettek ki; a gyógyulás esélyét olyan betegek kapták meg, akiknek a kezelése korábban problémás volt, vagy akár lehetetlen is.

A kutatás folytatása ezen a területen, mind az alapvető, mind az alkalmazott területen új perspektívákat nyit meg a gyógyítható betegségek számának növelése, valamint az ismert parazita megbetegedések terápiájának javítása terén.

A használt irodalomjegyzék

1. Akimushkin állatok: gerinctelenek. Fosszilis állatok. - Moszkva: Gondolat, 1998. - 382 p.

2. Carusin. - Moszkva: Orvostudomány, 1972 - 352 p.

3. Népszerű orvosi enciklopédia. Ch. Ed. - 3. kiadás. - Egy kötetben. - Moszkva: Soviet Encyclopedia, 1991 - 688 o.

4. Shakhmirdanov előadások, olvashatóak a [kéziratok jogaival kapcsolatos] MMU 30. számában.

Parazita protozoa. A parazitizmus (a görög "parasitos" - parazita) egyfajta interspecifikus kapcsolat, amelyben egy szervezet (parazita) használ. - bemutatás

A bemutatót 4 évvel ezelőtt Klavdiya Zhelvakova tett közzé

Kapcsolódó bemutatók

Előadás a „parazita egysejtűek parazitizmus (a görög” parazitos „- freeloader.) - a forma fajok kapcsolat, amelyben egy szervezet (a parazita) használ..” - Átirat:

Parazitizmus 2. (a görög „parazitos” -. Parasite) - alkotják interspecifikus kapcsolat, ahol az egyik test (parazita) használ egy másik (master) vagy mint élőhely, vagy a tápanyagforrás. A végső főnök - a test, a test, amelyben van szexuális reprodukció paraziták élő felnőtt paraziták. Köztes gazda - a test, amelynek teste a nincs szexuális reprodukció élnek lárva stádiumban parazita (esetleg az ivartalan szaporodás). szótár

3 Diszterikus amóba Típus Sarkozhgutikontscy, Sarcod osztály. Beleszeret egy személy vastagbélébe. A fertőzés módjai: ciszták, amelyek vízben vagy mosatlan zöldségekben fordulnak elő. Betegség - amoeboid dysentery vagy amebiasis

4 A dysenterikus amóba életciklusa

5 Lamblia Típus Sarkozhgutikontscy, osztály Flagellates. Leírást A. van Leeuwenhoek. Beleszeret a vékonybélbe, beléphet az epehólyagba. A fertőzés módjai: ciszták, amelyek a vízben vagy az ételben vannak. Betegség: Giardiasis

6 Leishmania Típus Sarkozhgutikontscy, osztály Flagellates. Intracelluláris parazita. Károsítja a bőrt és a belső szerveket. A fertőzés módjai: szúnyogcsípés. Betegség: leishmaniasis: kala-azar, pergament fekély.

7 A Leishmania életciklusa

8 Trypanosome típusú Sarkozhgutikontsy, osztály Flagellates. A vérben és a cerebrospinális folyadékban él. A fertőzés módja: tsetse fly harapás. Betegség: alvászavar.

9 Balantidium Az Infusoria Táptípusok a vastagbélben, a vérsejtek táplálják. A fertőzés módjai: ciszták, amelyek a vízben vagy az ételben vannak. Betegség: balantidiasis

10 Malarialis plasmodia Type Sporelets A vér vörösvérsejtjeit elhagyja. A fertőzés módjai: a maláriás szúnyogok harapása. Betegség: malária.

11 A maláriás plazmodia életciklusa

12 Házi feladat 12. §, ismételje meg a 9-11. §-t, hogy felkészüljön a "Protozoa" tesztre.

13 Használt erőforrások A dysenterikus amóba és annak életciklusa. % D1% 80% D0% B8% D0% B9% D0% BD% D0% B0% D1% 8F_% D0% B0% D0% BC% D1% 91% D0% B1% D0% B0% D1% 80% D0 % B8% D0% B9% D0% BD% D0% B0% D1% 8F_% D0% B0% D0% BC% D1% 91% D0% B1% D0% B0 malária Plasmodia. % D0% BD% D1% 8B% D0% B9_% D0% BF% D0% BB% D0% B0% D0% B7% D0% BC% D0% BE% D0% B4% D0% B8% D0% B9% D0 % BD% D1% 8B% D0% B9_% D0% BF% D0% BB% D0% B0% D0% B7% D0% BC% D0% BE% D0% B4% D0% B8% D0% B9 tripanoszómák, haemospororida. Elektronikus oktatási kiadás. Biológia. Az élő szervezetek változatossága. 7. fokozat. Multimédia alkalmazás a VB tankönyvhez. Zakharova, N.I. Sonina, LLC "Drofa", Leishmania. Teljes interaktív tanfolyam "Nyílt biológia". LLC „Physicon”, az Anopheles szúnyog, a malária parazita életciklusát. Elektronikus atlasz az iskolás fiú számára. Állattan. 7-8 osztály. ZAO New Disk, Lamblia. Leishmania életciklusa, fekélyek a leishmaniasisban szenvedő beteg bőrén. % D0% B8% D0% BE% D0% B7% D0% B8% D0% BE% D0% B7 balantidiums. % D0% B4% D0% B8% D0% B0% D0% B7% D0% B4% D0% B8% D0% B0% D0% B7

EGYSZERŰ EMBERI PARASITÁK

EGYSZERŰ EMBERI PARASITÁK

3. A tréfák osztályai

4.1. Plasmodium malaria

Infúziós ACC osztály

6.2. Diszentrikus amóba

A protozoa típusához (Protozoonok) több mint 15000 állatfaj él a tengerekben, édesvíz, talaj. A szabadon élő formák mellett számos parazita is ismert, amelyek néha komoly betegségeket okoznak - protozooniasis.

A protozoonok teste csak egy sejtből áll. A protozoák formái sokszínűek. Állandó lehet, sugárirányú, kétoldalú szimmetria (flagellate, infusoria) vagy egyáltalán nem állandó forma (ameba). A protozoon testek mérete általában kicsi - 2-4 mikronról 1,5 mm-re, bár néhány nagy példány eléri az 5 mm hosszúságot, és a fosszilis héjkúpok átmérője legalább 3 cm.

A protozoa teste a citoplazmából és a magból áll. A citoplazma a külső citoplazmatikus membránra korlátozódik, tartalmaz organoidokat - mitokondriumokat, riboszómákat, endoplazmatikus hálót, Golgi készüléket. A protozoáknak egy vagy több magja van. A sejtmag hasadása mitózis. Van egy szexuális folyamat is. Ez egy zigóta kialakulásából áll. A protozoon mozgalom organoidjai flagella, cilia és pszeudopódák; vagy egyáltalán nem. A legtöbb protozoa, mint az állatvilág minden más képviselője, heterotróf. Mindazonáltal közülük vannak autotrofikusak.

A legegyszerűbb, hogy kedvezőtlen környezeti feltételeket teremtsen a képesség felmerülnek, azaz forma hólyag. Amikor kialakul a ciszta, a mozgás organoidjai eltűnnek, az állat mennyisége csökken, kerek alakú, a sejtet sűrű héj borítja. Az állat nyugalmi állapotba kerül, kedvező körülmények között visszatér az aktív életbe.

Az Incest olyan adaptáció, amely nem csak védelmet nyújt, hanem parazitákat is terjeszt. Néhány protozoa (sporoviki) forma ovotsistu és a reprodukciós folyamatban - sporociszták.

A protozoa reprodukálása nagyon sokféle, az egyszerű megosztástól (aszkémiás reprodukció) és meglehetősen összetett szexuális folyamatig - konjugáció és összekapcsolódás.

A protozoa környezete változatos - ez a tenger, friss víz, nedves talaj.

Szélesen megkapta parazitizmus. Sokféle parazita protozoa az emberi betegségek, a háziállatok és a kereskedelmi állatok, valamint a növények súlyos formáit okozza.

Ez egyfajta interspecifikus kapcsolat a két test között, amelyben a szervezet egy másikat használ, akár élőhelyként, akár táplálékforrásként. A parazita organizmusok egy személy minden szervére és szövetére hatással vannak. A külső borítón (bolhák, tetvek), a testüregekben - szövetekben (bélférgek), a vérben (maláriás plazmodium) élnek.

A parazita fogadó szervezet a táplálék, az élőhely és az ellenség védelmének forrása. A gazdaszervezet kedvező mikroklímát hoz létre a paraziták számára, amelyek nem állnak fenn a természetben fellépő ingadozásoktól.

A paraziták átmenetiek lehetnek , amikor a gazdaszervezetet rövid időre vagy az etetés idején megtámadják (bedbugs). Az ágybeteg elterjedt az egész világon. Van egy csók bug: lakik

a trópusokon. Ez egy nagy rovar (1,5-3 cm hosszú), ami éjszakai életet eredményez. Nádas vagy kunyhókban lakik. Támadva egy személy, bogarak átszúrják a bőrt a szemek vagy az ajkak közelében; mivel a részeg vér, a hiba kiadja a csepp ürülék helyét a harapás, amelyek tartalmaznak trypanosomes, okozati szerek egy súlyos betegség. A időleges paraziták közé tartoznak a legyek, szúnyogok, bolhák. Károkat okoznak a fogadó szervezetében, ami halálhoz vezethet.

Vannak állandó paraziták is; Ezek közé tartoznak a legegyszerűbbek - maláriás plasmodia, dysenterikus amóba, lapos férgek (ascarids), oostopodok (tetvek) tagja, viszkető nap. Állandó parazitizmussal a gazda teste az egyetlen élőhely a parazita számára. Az idő múlásával a gazdaszervezet rezisztenciájának kiválasztása arra a tényre vezet, hogy a parazita jelenlétének káros hatása kevésbé érzékelhető. Például: az afrikai antilopok véreiben vannak zászlós protozoák, amelyek hordozója a Központi Központ vérszívó repülése. Az antilopok zászlós protozoa nem okoz kárt. De ha ezek a protozoák egy személy véréig esnek, akkor alvászavar alakul ki (halálhoz vezet).

A parazita nem csak a vérben, hanem a szövetekben és a testüregekben is lakhat. Például, ha a szarvasmarhafélék tapewormja nem elegendő főtt vagy pörkölt hússal, a személy belsejébe esik, ahol felnőttként, 9-10 méter hosszúságúak. A láncok a vékonybélben táplálkoznak: tápanyagokat szívnak fel a szervezetben, ami megfosztja az ételt. A szalagférgek parazitális életet vezetnek. Fejlesztésük ciklusát a tulajdonosok változása kísérte. Például a legfeljebb 1 méter hosszú férgek a szexuálisan érett állapotban parazitálnak a halfogyasztott madarak belsejében. A tojások ürülékével a tojásokat a víz adja, a Cyclops lenyeli, egy lárva formálódik a testében, és belép a következő lárvaállapotba, már az édesvízi halak testüregében. Ebben a szakaszban a csizmák nagy méreteket érnek el, és nagymértékben csökkentik a gazdaszervezet fennmaradásának képességét, még akkor is, ha hatalmas halak okoznak.

Parazita kapcsolatokat találtak a növényekben is. A parazita baktériumok és gombák széles körben elterjedtek. Arboreális és füves növények vegetatív szerveire telepednek, betegségeket okozva. A gomba pl. A gyökérzavar megjelenését okozza. Számos mezőgazdasági üzemben (napraforgó, kender) parazitál broomrape (klorofil növény, színtelen levelekkel). Vannak olyan félig paraziták, amelyek fotoszintézissel rendelkeznek, klorofillal rendelkeznek, és a gazdaállót víz és ásványi sók forrásaként használják. A semiparaziták a növényen szárító hatást fejtenek ki.

A paraziták vizsgálata az emberi betegségek megelőzése és kezelése szempontjából szükséges. A parazitológia tanulmányozza a biológiát, a paraziták ökológiáját, a diagnózis módszereit, a paraziták kezelését és megelőzését. Orvosi Parazitológiai megszemélyesíteni osztható: protozoology (protozoák), helminthologist (élősködő férgek) és arachnoentomology (pókok és rovarok).

A protozoák négy fő osztályát tartalmazzák :

1 - Flagellata (Flagellata, vagy Mastigophora);

2-sarcodikus (Sarcodina vagy Rhizopoda);

3 - sporozoa (Sporozoa);

4 - Infusoria (Infusoria vagy Ciliata).

Mintegy 1000 faj, elsősorban egy hosszúkás ovális vagy körte alakú test, tartalmaz egy osztályt flagellates (Flagellata vagy Mastigophora). A mozgás flagellájának szervezetei, amelyek az osztály különböző képviselői közül 1-8 vagy több lehetnek. ostor - vékony, citoplazmatikus kúp, amely a legfinomabb fibrillákból áll. A bázisa csatlakozik bazális test vagy kinetoplasts. A zászlóshajók előre mozognak, mozgásukkal örvénylő örvényeket hoznak létre, és amilyen például "csavarják" az állatot

a környező folyékony közegbe.

A táplálkozás módja : Ostoros osztva, amelyek a klorofill és takarmányozási autotróf, és nincs klorofillokok PSI és enni, mint más állatok, heterotróf módszer. A test elülső oldalán lévő heterotrófok különleges depresszióval rendelkeznek - Cytostome, amelyen keresztül a flagellum mozgása során az ételt az emésztőrendszerbe vezetik. Az ozmotikus pályán számos jelzőtáblát táplálnak be, amely a test teljes felületét abszorbeálja az oldott szerves anyagok környezetéből.

A reprodukciós módszerek : A reprodukció leggyakrabban kettéosztva történik: általában egy személy két gyermekhez vezet. Néha a reprodukció nagyon gyorsan megtörténik, végtelen számú személy (éjszakai fény) alakul ki.

A zászló között van gyarmati formák, amely különböző számú egyedből áll (8-10 000 egyén vagy több) (wolvox).

Leishmania megtalálható a trópusokon. Okoz egy csoport betegségek - leishmaniasis előforduló a bőrrel és elváltozások, valamint a nyálkahártya (vagy a bőr-Leishmaniasis pendinskaya fekélyek), vagy a belső szervek (visceralis leishmaniasis vagy kala-azar). A leishmaniasis hordozója szúnyogok, amelyek fertőzöttek, amikor a beteg vagy az állat vérét szopják. A kórokozó egy szúnyogcsípő behatol az emberi testbe.

A bőr leishmaniasis (Pennin-féle fekély). A Leishmania bejut a bőrébe, akinek a sejtjeiben reprodukálódnak; van gyulladásos folyamat a szövet későbbi nekrózisával (nekrózis) és fekélyek képződésével. A bőr leishmaniasis kétféle típusa van: városi és vidéki.

A városi típus bőres leishmaniasisával a fertőzés beteg embereknél és valószínűleg kutyáknál fordul elő; A kórokozó, miután bejutott az emberi szervezetbe 2-8 hónap alatt (ritkán 3-5 év), nem okoz nyilvánvaló megnyilvánulást a betegség (inkubációs idő). Ezután a szúnyogriasztás helyén (leggyakrabban az arcon vagy a kezeken) megjelenik egy barnás csomó (leishmani oma), fokozatosan növekszik. 5-10 hónap elteltével a fekély kialakul egy kör alakú fekély, amely sűrű szélű és gőzsölő rekesszel rendelkezik. Gyakrabban 1-3 fekély van. A betegség 1-2 évig tart.

A vidéki típusú bőres leishmaniasis esetében a fertőzés a nagy és a délelőtti gerbilek, a finoman duzzadt mókus stb.. Az inkubációs időszak a vidéki típusú bőr leishmaniasis 1 hét és 2 hónap között van. A betegség elkezdődik. Leishmaniomas jelenik meg a bőrön (arc, kezek, gyakran - láb), hasonlít a tályog (furunk). A betegség első heteiben fekélyek jelentkeznek: szabálytalan alak,

sűrű szélekkel, sárga színű aljjal és gőzsölő rekesszel. A gyógyulás 2-4 hónapon belül kezdődik, amit hegesedés követ. A betegség időtartama 3-6 hónap.

Visceralis leishmaniasis (Kala-azar). A fertőzés betegségből, kutyákból, vadállatokból (farkasok, rókák stb.) Történik. Az inkubációs idő 10-21 naptól 1 évig tart, ritkán hosszabb, leggyakrabban 3-6 hónap. A betegség fokozatosan fejlődik. Van gyengeség, levertség, láz, lép és májnövekedés. A bőr különleges színt kap - viaszos, halványzöld vagy sötét ("kala-azar" - fekete betegség). Vannak változások a szívben, vérben, mellékvesekben, vesékben.

Leishmaniasis kezelése - helyhez.

megelőzés Ez a pusztítás rágcsáló lyukakban be (a matrica és rágcsálók, és a szúnyogok a bennük élő lyukakban), fogása kóbor kutyák, azt megvizsgáltak minden állattartó kutyák kandalló és felszámolása leishmaniasis esetek gyomor ÁLLAMI, valamint a megsemmisítés párzási szúnyogok.

Giardia okoz egy betegséget, amit bárány lyózisnak hívnak. Parazitálnak a vékonybélben, néha az epehólyagban; kétféle formában léteznek: mozgó (vegetatív) és mozdulatlan (ciszta formában). A lamblia mobil formája négy pár lobogó és egy szívólemez, amelyhez a vékonybél nyálkahártyájához kapcsolódik. A fertőzés a fertőzött élelmiszerek és a víz használatával, a kezek és a háztartás révén történik. Miután a tápcsatornában betegeknél csökkent gyomor savasságát, Noah és még egy egészséges ember, Giardia szaporodnak a vékonybélben, néha nagy mennyiségben, ami nyálkahártya irritáció. Fájdalmak vannak a felső hasban vagy a köldökben, puffadás, duzzanat, hányinger. Lehet, hogy székrekedés, majd hasmenés következik (nyálkahártyával). Leggyakrabban a gyermekek szenvednek tőle.

kezelés : étrend javasolt.

megelőzés : Személyi higiénia, az élelmiszerek szennyezéstől való védelme, legyek elleni küzdelem.

Trichomonas vaginalis A ciszta nem keletkezik, táplálja a baktériumokat és a vörösvérsejteket. A reproduktív rendszer vizeletének gyulladását okozza - a trichomoniasis. A betegség kórokozója szexuális úton terjed. Az out-of-the-box fertőzés kevésbé gyakori (a közönséges betegség, ágy stb. Lehet áthelyezni egy újszülött lány egy beteg anya. A betegség átmenete krónikus formában lehetséges. Amikor felszáll a függelékekre, nehéz kezelni. Amikor a trichomoniasis leggyakrabban a hüvely hatása alatt áll, bőséges gőzsölődést okoz, kellemetlen szaggal; viszketés és égetés a hüvelyben. A férfiaknál a tünet a húgycső gyulladása (húgycsőgyulladás), melyet csak enyhe nyálkahártyák okoznak.

kezelés : személyes higiénia, ellenőrző látogatás az orvoshoz.

megelőzés : személyes és szexuális higiénia.

Ennek az osztálynak a képviselői (Sporozoa) azzal jellemezve, hogy fejlődésük ciklusában szakasz áll vita. Minden sporoviki az emberek és állatok parazitái. Parazitizálnak különböző szövetekben és sejtekben. Láz, kis vér, sárgaság - a betegség tipikus tünetei sporovi. Pyroplasm, babesia a vérvétel rendjébe tartoznak, és emlősök (tehén, lovak, kutyák és más háziállatok) eritrocitáját üti. A betegség hordozói kullancsok. A véren kívül még két további szeplopor-elváltozás van - kokcidia és gregarinok.

coccidia parazitizál mind a gerinctelenek, mind a gerincesek - emlősök, halak, madarak. A coccidia toxoplasmosis emberi toxo toxoplazmózist okoz. A macska család bármely tagja fertőzött.

gregarines csak gerinctelenek, főként rovarok, és általában a belekben telepednek le. A felnőtt gregarinok úgy néznek ki, mint a férgek. Mindkettő kicsi (10 mikron), és nagyon nagy, szabad szemmel látható - akár 1,6 mm.

Plasmodium malaria okozza a lázas támadásokkal, a vér változásaival, a máj és a lép megnövekedésével járó maláriát. A malária négy formája van: három napos, négy napos, trópusi és oval malária. A betegség forrása beteg malária, és a hordozó egy maláriás szúnyog nőivarúja. Egy nőstény szúnyog, melyet a páciens vérének szopogatásával fertőzött meg, képes plazmódia közvetítésére. Egészséges fertőzött személyeket a harapás egy szúnyog fertőzött Plasmodium, akinek nyál kórokozók a szervezetbe. Plasmodium véráram a májba, ahol az első menetben (szövet) a fejlesztési ciklus, majd áthaladva a véráramba, és vnedryayas s eritrocitákká. Itt élnek a második (vörösvérsejt) fejlesztési ciklus véget felbomlása vörösvértestek és beköltözik a véráramba a beteg kórokozók megtámad kíséri láz.

kezelés: gyógyszerek; A páciensnek nyugalomra és gondosságra van szüksége.

Megelőzés: A szúnyogok elleni küzdelem - a malária, a géz vagy a fémháló vektorai az ablakokon és ajtókon, a szúnyogok elleni védelem érdekében rovarriasztók.

Az infusorok osztályának képviselői ( ázalag vagy ciliaía ) mozgásszervezetei vannak - csillogó, általában nagy számban. Tehát a cipőben ( Paramecium caudatum ) A csillók száma több mint 2000. A csillók (mint a flagella) speciális bonyolult citoplazmatikus kúszások. Az infusorok testét egy héj borította, apró pórusokkal áthatolva, amelyeken keresztül a csillók megjelennek.

Az infúzióban a legmagasabb szintű protozoák egyesülnek. Ezek az al-királyság evolúciója által elért eredmények csúcspontjai. Az Infusoria szabadon vezeti a lebegő vagy csatolt életmódot. A lakásban tetszik

friss és sós vizekben. Az infusorok között számos szimbionita és kevés parazita forma létezik.

Elég a gerinctelen és gerinces állatok (beleértve az embereket) infúziói és parazitái között. Nagyon sok a paraziták a kérődző patások gyomorának speciális részében - a bendőben.

Minden infúziónak legalább két magja van. Egy nagy mag szabályozza az összes életfolyamatot. Egy kis mag a meghatározó szerepet játszik a szexuális folyamatban.

Az infusorok szétoszlanak (a test tengelye mentén). Ezenkívül rendszeresen megy keresztül a szexuális folyamaton - konjugáció. Infuzoria " papucs "Naponta többször oszlik meg, mások - naponta többször, és" trombitás "- egyszer

pár nap alatt.

Az állat testében lévő élelmiszer átjut a sejtes "szájon" keresztül, ahol a csilló mozgása vezérli; a torok alján kialakulnak emésztőrendszeri vacuolák. Az emésztetlen maradékot kivesszük.

Sok infusoriját csak baktériumok táplálják, míg mások ragadozók. Például a legveszélyesebb ellenségek " cipő "- infusoria didina. Kevesebbek, mint ő, de együtt vagy négyen támadva, körülvéve " cipő "És ők megölni, ki a torokból, mint egy lándzsa, egy különleges" pálca ”. Néhány didinia 12 "papucsot" fogyaszt naponta.

Organelles az infusorok elosztására két kontraktilis vacuolát képvisel; 30 percen keresztül visszavonulnak az infúzióból a teljes test mennyiségének megfelelő vízmennyiség.

A szabadon élő, parazita infúzió mellett előfordul.

A vékonybél parazita egy személy egy nagy infúzió balantidium (Balantidium coli). Mindenütt elterjedt. Cisztát képez. Fertőzés akkor következik be, ha lenyelt cisztákat. Az emberi fertőzés fő forrása egy disznó, amelyért ez az infúzió ártalmatlan. Gyakran előfordul, hogy a balantidium ártalmatlan az ember számára. Az a szervezet hossza 30-200 mikron, szélessége 20-70 mikron; Az Infusoria a bélfalon fellépő fekélyek kialakulását okozza, melyet tünetekkel járnak, ami szintén jellemző az amoeb-vizenyőre és (véres hasmenés).

A Balantidium által okozott betegséget hívják balanthidiasis.

A sarcodaceae vagy a rizómák osztályának képviselői ( Sarcodina vagy Rhizopoda ), mozog a hamis lábakkal - pszeudo-hasonlóságokkal.

Az osztály különböző vízi egysejtű szervezeteket foglal magában: amóba, napraforgók, sugarak. Az amőbák között, olyan formák mellett, amelyek nem rendelkeznek csontvázzal vagy héjjal, vannak olyan fajok, amelyeknek házuk van.

A legtöbb sarcód a tengerek lakói, édesvízi él a talajban.

A sarcodákat a test nem állandó formája jellemzi. A légzést az egész felület végzi. Az étel heterotróf. A szaporodás nem szexuális, szexuális folyamat is van.

amőba édesvízben él. A test alakja nem állandó. Nagyon lassú (13 mm / h) mozgást tesz lehetővé. A pszeudopodák segítségével mozog, a test egyik részről a másikra áramlik, aztán egy kerek csomóba zsugorodik, majd a "nyelv lábát" oldalra teríti.

A kanál-lábak megragadják az ételt. Az etetés során az amőba test minden oldalról táplálkozik, és a citoplazma belsejében található. Van egy emésztőrendszer vacuolája. Az ilyen étkezési módot hívják fabititozom. A táplálkozás baktériumokból, egysejtű algákból, kis protozoákból áll. A környezetből feloldott anyagokat felszívja pinocitózisa.

Az amőba testében kontraktilis vagy lüktető vacuol található. Ennek feladata az ozmotikus nyomás szabályozása a legegyszerűbb testben.

A szaporodás asexual, by mitózis az amőba test kettõs megosztásával.

A legfontosabb az orvostudományban az amőba nemzetség Entamoeba, az ember emésztőrendszerében élve.

Ezek közé tartoznak az amoeba dysenteric vagy szövetspecifikus oldódó.

A Dismentery amőba állandó emberi parazita, ami izgat az amoebiásztól. Ciszták alakulhatnak ki egy személy vastagbélében. Átmérőjük 8-15 mikron. Ez okozza a fekélyek megjelenését a vastagbélben. Ez az amőba a dysentériához hasonló betegséget okoz. A kedvezőtlen körülmények között - amebatsistit.

Megjegyezzük, hogy az orvosok és a biológusok sikerének köszönhetően a legegyszerűbb paraziták által okozott számos betegség kezelésére és megelőzésére szolgáló módszerek ismertté váltak. Az új protozoonok vizsgálatának eredményei alapján új gyógyszereket és technikákat fejlesztettek ki; A gyógyulás esélyét olyan betegek kapták meg, akiknek a kezelése korábban problémás vagy lehetetlen volt.

A kutatás folytatása ezen a területen, mind alapvető, mind alkalmazva, új lehetőségeket nyit meg a gyógyítható betegségek számának növelésében, valamint az ismert parazita megbetegedések terápiájának javításában.

Akimushkin I.I. Állatvilág: gerinctelenek. Fosszilis állatok. - Moszkva: Gondolat, 1998. - 382 p.

Karuzina I.P. Biológia. - Moszkva: Orvostudomány, 1972 - 352 p.

Népszerű orvosi enciklopédia. Ch. Ed. VI Pokrovsky - 3. kiadás - Egy kötetben. - Moszkva: Soviet Encyclopedia, 1991 - 688 o.

Shakhmirdanov A.Z. Az előadások előadása az MMU # 30-ban olvasható [a kézirat jogairól] 2000.