Nagy Olaj- és Gázipari Encyclopedia

A kötelező és fakultatív paraziták két olyan organizmusfaj, amelyek valahogy túlélni mások rovására. Ebben az esetben, ellentétben a symbionts, nem tesz semmit a táplálékkal. Több ezer fajta parazita baktérium, rovar, férg és sok más állat- és mikroorganizmusfaj.

Minden parazita szervezet él lopással. A gazdaszervezetben laknak, és eltávolítják az összegyűjtött és feldolgozott tápanyagokat. 2 fajta ilyen "tolvajok": kötelező és opcionális paraziták. A fő ok, amiért megosztottak, a túlélési képesség. A kötelező paraziták egyszerűen másképp nem létezhetnek.

A létezésük parazita formáját az evolúció okozta. Az opcionális paraziták biztonság nélkül élhetnek étkezés nélkül, mások kárára. De bizonyos körülmények között nem okozhatnak kisebb károkat a mesterüknek, mint a kötelezők.

Fiziológiai különbségek

Milyen organizmusokat tartanak kötelezõ parazitáknak, és amelyek szabadon választhatók. Ha egy lény képes a gazdálkodó nélkül élni a környezetben, akkor opcionális. Ellenkező esetben, ha a parazitizmus az egyedüli és állandó formája a túlélésnek, megfigyelheti a kötelezettségek példáit.

A környezet nagyon veszélyes hely. A hőmérséklet és páratartalom különbségei, az állandó élelem- és vízforrások hiánya, a ragadozók - mindez gyorsan megszűnik. Ezért az állatok és protozoák azon képviselői, akik ilyen körülmények között képesek élni, elég összetett mechanizmusokat kell kifejleszteniük:

 1. Érzékszervek, amelyek segítenek a környezettel kapcsolatos információk gyűjtésében.
 2. Alkalmazkodó mechanizmusok, amelyek szabályozzák az életfolyamatokat, a külső körülmények függvényében.
 3. Védelmi rendszerek, amelyek segítenek a külső fenyegetések elleni küzdelemben, védekezni vagy hatékonyan elrejteni.
 4. Az emésztés szervezetei. A természetben ritka, hogy csak egyféle ételt fogyasztanak. Ezért a szervezetnek képesnek kell lennie különböző típusú kémiai vegyületek feldolgozására a teljes körű működés érdekében.

És ez nem minden szükséges feltétel a túléléshez. Kötelező paraziták jönnek könnyebbé. Mindössze annyit kell tenniük, hogy teljes mértékben alkalmazkodjanak a fogadó testének minimális listájához, és annyi utódot hagyjanak amennyire csak lehetséges annak biztosítására, hogy legalább néhány "gyermek" túlélje és képes legyen megfertőzni az új teremtményt.

Ennek megfelelően a fakultatív parazitizmus a test meglehetősen összetett struktúráját igényli, míg a kötelező, éppen ellenkezőleg, a legmagasabb egyszerűsítés annak érdekében, hogy csak néhány olyan funkciót erősítsünk, amelyek védelmet, táplálkozást és reprodukciót biztosítanak. A mikrobák igazsága egy kicsit más. A ketrec méretű lényeket nehéz megkülönböztetni a szerkezet összetettségével.

Vírusokat is fel kell tennünk. Biológiai szempontból még élőnek sem tekintik őket. Nem tudnak enni és szaporodni. A vírus olyan kapszula, amely egy DNS-lánccal van beágyazva, és a sejtmagba ágyazódik, és szerves sejtjei az aminosavak helyett az invázió utódait hozták létre. Valójában az ilyen "téglák" tevékenységének ilyen változása okoz betegséget. A vírusok kötelezõek az intracelluláris paraziták. Használhatók legalkalmasabb képviselőként.

Példák az állandó parazitizmusra

A természetben több ezer olyan helyzet létezik, amelyek világosan mutatják a kötelezõ létezés jeleit. Néhányan sikeresen használják az ember. Tehát a vírus, amely fertőzi a tulipánok, többféle növényt hozott létre, ami színének is figyelemre méltó. Az ilyen virágok az emberek örömmel vásárolnak, ami lehetővé teszi a betegségek számára, hogy elcsodálják az üzem világának minden új képviselőjét.

Másrészt az embereket megfertőzõ vírusok olyan kóros betegségeket okoznak, amelyeket nagyon nehéz kezelni. Hasonló példák a kötelező parazitizmusra és a bakteriológiai természetű fertőzések egész sorára. Tehát a streptococcusok és a staphylococcusok nem részesülnek az emberben, de évekig képesek várni, mielőtt aktívan szaporodnak, ami a belső szervek gyulladását okozza.

A kötelezõ jelleg leginkább észlelhetõ parazita organizmusai a bélmûvek. A férgek erős védőhéjjal és reproduktív rendszerrel vannak bevonva, amely naponta több ezer tojást termelhet. Sok képviselő gyakorlatilag nem tud mozogni az izomzat használatával, hogy ellenálljon a folyadékok és anyagok mozgásának a fogadó szervezetben. Ebben az esetben még a férgek reprodukciójára is más állatok testét használják:

 1. Opisthorchiasis. A macska csörömpölése a tojásokat a vízbe dobja, majd belép a ponty halak belsejébe. Innen a férgek behatolnak az emberi testbe, és ismétlődik a kör.
 2. Orsóférgesség. A kerek férgek a gyomor-bélrendszerben élnek, ahol táplálkoznak és aktívan szaporodnak. A paraziták által kiváltott tojások minden háztartási cikkre eshetnek. Elég, hogy ne evés előtt mosson kezet, úgyhogy a féreg embriójának legkisebb gabona fertőzést váltott ki.
 3. Dracunculiasis. A rickshaw féreg a természetben való túlélésért kis édesvízi rákot használ. Elég, ha egy személy inni a fertőzött ízeltlábúakat tartalmazó vizet, hogy a helminthus szilárdan kialakuljon a testben. A bélben nő fel, majd tojást rak az izomba. Amikor a lárvák érik, áttörik a hámot, hogy megtalálják magukat a vízben, és ismételjük meg a ciklust.

Egyes rovarok és pókfélék nem léteznek a gazdaszervezeten kívül. Például a viszketés vagy a tetvek nagyon gyorsan halnak meg, ha erőszakkal eltávolítják az élőhelyükről. Ezek létezhetnek és szaporodhatnak, csak a fertőzött gazda teste között mozogva, amely ezeket a fajokat jellemzi, mint a kötelező parazitizmus példáit.

Választható űrlapok

A vírusok kivételével minden más, a parazitáknak tekintett bélféreg, rovar és mikroorganizmus olyan képviselőkkel rendelkezik, amelyek képesek túlélni káros hatás nélkül. Tehát biztonságosan készíthet egy listát a mikrobákról, amellyel egy személy, anélkül, hogy tudta, folyamatosan találkozik:

 1. Élesztőszerű gombák, folyamatosan a nyálkahártyákon, a bélben és a bőrben. De ha az immunitás munkája megzavarodik, zuzmót, zsírosodást és más betegségeket okoznak.
 2. Amőba. Ezeknek a legegyszerűbb mikroorganizmusoknak egyáltalán nincs szükségük emberre, de képesek a testében élni. De ebben az esetben meningoencephalitis, amebiasis és más veszélyes betegségeket okoznak.
 3. Listeria. Az anaerob baktériumok gyakran elfogyasztják az élelmiszert, és 45 Celsius fokos hőmérsékleten képesek túlélni. Az emberi testbe belépnek a nyelőcső, a seb, sőt a levegőben lévő cseppecskék révén. Ha az immunitás gyengül, akkor a listeria lesz az ok.

Az fakultatív típusnak is biztonságosan tartalmazhat vérszívó rovarokat, például szúnyogokat. A vér csak nőkön táplálkozik, míg a férfiak ételt fogyasztanak. A legyek és a szegényes lárvák is az élenjáró parazitizmus élénk példája. Általában a környezetben szaporodnak.

De ha véletlenül bejutnak a sebekbe és a belső üregekbe, képesek a szöveteket saját szükségleteikre használni. A rovarok utódai fejlődnek, és a beteg szenvtelen gyulladásokkal és a belső szervek megzavarásának kísérő tüneteivel szenved.

A bélférgek közül választható fajok is vannak. A strongyloidózist hasonló típusú féreg okozza. Általában hosszú ideig képes túlélni a talajban. De ha a környezet hőmérséklete megváltozik, a parazita stabilabb lakóhelyet keres. A mezítláb egy erdei zöld fűben járva, egy személy fertőzött lesz, és a féreg a bőrön át a testbe jut, a későbbi reprodukcióhoz. A strongyloidózis veszélyes tünetekkel jár, és gyakran a páciens fogyatékosságával jár.

A fakultatív paraziták meghatározása és a létezésük módja

Sok genetikailag változatos élőlény megtanulta egymás kárára élni. A parazitizáció kötelező és választható. Ha a kötelező formák teljesen a gazdaállattól függenek és kívülről nem tudnak létezni, akkor az opcionális paraziták általában vagy egy adott szervezetben parazitázás nélkül hajthatók végre, de számos feltétel mellett alkalmazzák.

Parazita életforma

Az ősi görög nyelvű fordításban a "parazita" egy freeloader. Ez a létezés antagonisztikus módját jelenti, amelyben a parazita elnyomja a gazdát, de ugyanakkor csak előnyös.

 • a fogadó szervezetén (gombák, bolhák, kullancsok);
 • az intracelluláris térben (vírusok);
 • a test üregében és szövetében (baktériumok, bélférgek).

A parazita függősége a gazdagépen más lehet.

Attól függően, hogy létezik két létező forma:

 1. leköt (kötelező, elengedhetetlen - lat.) parazitizmus, amelyben a parazita életciklusa teljes mértékben a gazdától függ. Csak így lehet enni, szaporodni és fejlődni, és meghalni a gazdáján.
 2. választható a parazitizmust olyan egyének gyakorolják, akik teljesen léteznek anélkül, hogy a gazda szabadon élő fajként létezne.

A fakultatív parazitizmus egy konkrét példája a véletlenszerű parazitizmus, amelyben véletlenszerűen megjelenik a paraziták a fogadó szervezetében, de alkalmazkodnak a létezéshez. Példaként említhetjük az egyes emberi fajok egyes bogarak vagy lárvák általi megszállását.

Egy másik testben való élethez való alkalmazkodás módjai

Az összes élőlény fő feladata, hogy a lehető legtöbb életképes génjét továbbadja, vagyis a szorzást. A cél elérésének egyik módja a parazitizálás.

A parazitizmus legfőbb előnyei:

 • hozzáférést biztosít a könnyen hozzáférhető élelmiszerek korlátlan készletéhez;
 • a káros környezeti hatásoktól való védelem.

A parazita életmódnak hátrányai vannak:

 • a fogadó szervezet védőmechanizmusai;
 • nehézségekbe ütköznek a fogadóban;
 • korlátozott életkörülmények között.

Az egyéb lények testének elsajátítása és nehézségei különböző változásokat eredményeztek a paraziták testében.

Például: sok helminthus emésztőrendszerve a felismerésen túlmutatott: a máj trematodákban rendkívül egyszerűbbé vált, és számos szalagféregben (szarvasmarha-tapeworm) általában eltűnt az alkalmazkodás során.

Az opcionális parazitizmus egyben a környező világhoz való alkalmazkodás egyik módja is. Ha a kötelezõ paraziták az élelmiszerek rendelkezésre állásának és biztonságának alakulása során választottak, akkor a gének opcionális túlélése és átruházása lehetõvé teszi a különbözõ környezetben való létezés képességét, amely nem korlátozódik egyetlen szervezetre.

A különböző parazitáknak az emberre gyakorolt ​​hatása

Az emberi szervezetben az élethez igazodó legtöbb paraziták kötelezőek, a fakultatívok sokkal kisebbek. Az emberi kizsákmányolás megközelítése radikálisan más.

Kötelező és fakultatív emberi paraziták

Az emberi betegségek mintegy 80% -át valamilyen módon a paraziták okozzák.Ezek az ijesztő statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy milyen fontos szerepet játszanak az életünkben, és milyen hatása van az egészségünkre.

Valamennyi parazita, amely a gazdaszervezeten kívüli túlélésre való képességén alapul, két csoportra tagolódik: választható és kötelező.

Milyen kötelező paraziták és mi is vannak

Kötelezni a hivatkozást a szervezetek nem képesek házigazdájukon kívül élni. Ezeket anaerob képesség jellemzi. Életük során nem tapasztalnak kellemetlen érzést oxigénmentes környezetben. Ez egy újabb előnye, amely kompenzálja a környezetben való túlélés képtelenségét.

Gyakran előfordul, hogy az ilyen típusú kártevők magas reprodukciós kapacitással rendelkeznek. Ugyanakkor az érzékszervek és az idegrendszer egyszerűsödik a minimumra. Lehet, hogy ideiglenesen kötelezõek lehetnek, fejlõdésük egyes szakaszaiban.

Miért nevezik a vírusokat kötelező parazitáknak?

vírusok teljesen méltó módon nevezhető paraziták "királyainak". ők hivatkozzon a kötelezõ típusra és a legélénkebb példa arra a képtelenségre, hogy a mester testén kívül létezzen.

A tudósok azt állítják, hogy az evolúció során a vírusok megszabadultak a komplex mechanizmusoktól, amelyek a maximális "egyszerűsítést" eredményezték a mai formákhoz. A vírus maga egy DNS-vagy RNS-molekula, amely fehérje borítékban van.

Néhány funkció a vírusok valóban egyedülállóak: mert az élő szervezetek csak az evolúciót és a túlélés és adaptáció vágyát idézik elő mindentől függetlenül.

Még látszólag létfontosságú, anyagcsere-képességet is elvesztettek, és sikeresen kompenzálják az érintett sejtek energiahiányát, és évekig is fennmaradhatnak a konzervált állapotban

Példák kötelező parazitákra

Ez a típus magában foglalja az összes vírust, rickettsia-t és klamidit. A vírusok megérdemelten tekintették a kötelezõ csoport "királyait", a megnövekedett túlélés miatt.

rickettsiét az intracelluláris paraziták egyik fajtája, a Sziklás-hegység foltos lázának okozója. Hazánkban ez a betegség nem fordul elő. Az USA-ban azonban évente mintegy 500 fertőzéses esetet jegyeznek fel.

chlamydia szintén a kötelező mikroorganizmusok körébe tartoznak és a nemi úton terjedő betegségek között vezetnek. A statisztikák szerint évente több mint 100 millió embert fertőznek meg a klamidia. A nagyobb tisztaságért: a Föld szinte minden hetedik emberét Chlamydia fertőzte meg.

Milyen fakultatív paraziták

A kártevők, amelyek képesek létezni a környezetben és átadni egy parazita életmódnak csak bizonyos körülmények között, az úgynevezett választható.

Három csoportra oszthatók:

 1. kórokozók;
 2. nem patogén;
 3. feltételesen patogén.

Amint már a nevekből is megértettük, a csoportok szerinti eloszlás a patogenitás alapján valósul meg. A patogenitás kifejeződik a képességben egy szervezet, amely a betegség kialakulásához vezet.

Az első csoporthoz olyan kártevők közé tartoznak, amelyek nem képesek túlélni a gazdaszervezetben, ha nem hajlamos betegségre.

A második csoport kártevőitől A betegség jelenléte a gazdaszervezetben nem feltétlen feltétele a létezésnek.

És azok számára, akik a harmadik csoporthoz tartoznak, a betegség jelenléte nem szükséges. Sőt, néha a betegség akár negatívan befolyásolhatja életük folyamatát.

Példák a fakultatív parazitákra

 • Egyes egysejtű gombák egyesülnek a fakultatív parazitákhoz. Például mikroszkopikus élesztőgombák ok candidiasis, közismertebb nevén "trombita".

Érdekes tény: mikroorganizmusok jelenléte a Candida család a gazda mikroflórájában nem mindig jelenti a betegség jelenlétét. A szúrás csak akkor fordul elő, ha a kórokozó túl gyorsan terjed. A reproduktív képességek felgyorsítására szolgáló katalizátor az immunitás csökkentése.

A candidiasis a feltételesen patogén csoport élénk példáira utal.

 • staphylococcus amelyet opcionális csoportnak is neveznek. Ezenkívül anaerobok is lehetnek, és képesek túlélni egy oxigénmentes környezetben. Emberben, mint a candidiasis kórokozói, jelen lehetnek a szervezetben, de nem okozzák a betegséget.
 • Azonban bizonyos típusú staphylococcusok nemcsak a feltételesen patogén mikroorganizmusok csoportjához tartoznak, hanem a patogén mikroorganizmusok is.A tífuszok lárma, az ugyanazon betegség kórokozója, szintén tartozik ebbe a csoportba.

A kötelező és fakultatív paraziták közötti különbség

Az evolúció kíméletlen gépe folyamatosan megváltoztatja a szervezeteket, ösztönzi egyes képességek fejlődését és elnyomja másoknak. A parazita organizmusok nem kivétel.

A másik testébe való átjutás nem a legnehezebb feladat, szemben azzal, hogy meg kell szerezni a lábát. A potenciális fogadó szervezetének védőmechanizmusai elleni küzdelemben néha kétségbeesett intézkedésekre van szükségük: egyes korábban vitális képességek teljes elutasítása.

Ez az evolúciós folyamatot a képviselőkkel kötöttek csoport. Nem létezhetnek a fogadó szervezetén kívül, egész életciklusuk az élőlényhez van zárva, amelyben születtek, nőnek, szaporodnak és elpusztulnak.

Kártevők az opcionális csoportból létezhetnek a környezetben, de a reprodukciós folyamat gyakran csak a gazdaszervezetben lehetséges. Továbbá, amikor a gazda bejut a szervezetbe, a fokozatos paraziták fokozatosan léphetnek fel kötelezővé válik.

Az önálló paraziták képesek sikeresen túlélni a talajban, a levegőben és a vízi környezetekben, jellemzi a gazdaszervezet bejutásának módját. Behatolhatnak mind vízzel, mind pedig szennyezett ételekkel, míg a kötelező parazitákat csak a fertőzött szervezet egészséges érintkezésével lehet átvinni.

A fő különbség a kötelezõ fakultatív paraziták az elsõ életkörülmények a környezetben és az életfolyamatok teljes képtelensége ugyanabban a másodpercben.

Az opcionális paraziták jellemzői

Az önálló paraziták a létezésük legnagyobb részét önállóan - a környezetben, házigazda nélkül töltik. Ha belépnek a testbe, ahol kedvező életkörülmények vannak, akkor aktívan fejlődnek. Az egészséges test és az erős immunitás elnyomja a kártevő hatását, és a halál után eltávolítódik, mint egy idegen test.

A parazita és a gazdaszervezet összekapcsolása

Két fogalomra osztás - kötelezõ és opcionális paraziták - az opportunista mesterrel való kapcsolódásának mértéke. A kötelezõ fajok feltétlenül élnek és reprodukálódnak a szervezeten belül (pl. Bélférgek). Az opcionális folytathatja a nemzetség tulajdonos nélkül történő folytatását, de beléptetésük során a paraziták táplálkozási módjára váltanak, amely az egészségi állapot (emberi vagy állati) éles változásához vezethet.

Az összetett paraziták jelenléte a szervezetben a következő típusokban különböztethető meg:

 1. Patogén. Véletlenül belépnek egy személy vagy állat testébe (gombák, amelyek szubkután mínákat okoznak).
 2. Patogén. Bizonyos betegség kialakulását okozzák, ami kedvező élőhely számukra, fertőzés alakul ki.
 3. Feltételesen patogén. Behatolva a gazda testébe, életben élhetnek anélkül, hogy súlyos jogsértéseket okoznának.

Élénk példája a szantántropikus légy lárva. A testbe való bejutás súlyos betegséghez vezet, amelyet "intesztinális miasnak" neveznek, vagy a vékonybél gyulladásaként.

Példák a fakultatív parazitákra:

 • csótányok;
 • lárvák lárva;
 • kukacok;
 • Candida albicans élesztő;
 • amoeba Naegieria fowleri.

Az alkalmazkodás módszerei

Az opcionális parazitizmus egy olyan folyamat, amelyen keresztül két, genetikailag különféle organizmus kezdődik az antagonista kölcsönhatásokban. A parazita a gazdaszervezet táplálékforrásaként és pozitív élőhelyként alkalmazkodik, ami károsítja azt. Az alkalmazkodás érdekében a gazdaszervezet megszabadulhat saját testének minden szervétől, változatlanul hagyva a táplálkozási és reprodukciós rendszert. Ez a parazitizmus három típusra oszlik:

 1. Mozdulatlan. A parazita az életet a mesteren vagy a testén (szúnyogkány, tetvek) tölti.
 2. Periodicitás. A fogadó teste egy bizonyos szakaszban tenyészföldként (intesztinális rútság) válik.
 3. Ideiglenes. A paraziták rövid időre alkalmazkodnak az áldozathoz (szúnyog).

Fejlesztési ciklusok és élőhely

Az opcionális parazita, ami bejutott a testbe, megzavarja a normális működését. Néha egy komplex fejlesztési ciklus megköveteli a több gazda helyettesítését, amelyek közül az egyiknek személynek kell lennie. A parazita önálló módon jut el a szervezetből, ahol viszonylag rövid életet él. A lokalizáció helye lehet:

 • Bőr - ektoparazitáknak (tetvek, bolhák, gombák) ad otthont.
 • Belső szervek és szövetek - az endoparaziták (bélférgek, baktériumok) hatással vannak rájuk.
 • Szövetsejtek - vírusok által érintettek.

Az opcionális paraziták típusai

Az opcionális paraziták gátolják a gazdaszervezetet, támogatva létfontosságú tevékenységét költségén. Ezek olyan fajokra vannak felosztva, mint:

Az emberi testben az opozicionális paraziták ritkák. Például az amoeba Naegieria vagy az Acanthamoeba amoeba, véletlenül lenyelve, meningoencephalyt vált ki, ami halálhoz vezethet.

Intracelluláris formák

Adott esetben az intracelluláris paraziták a bélbetegségek - enterobakteriumok okozó ágensekhez tartoznak. Gyulladásos-gócos betegségeket, élelmiszer-toxikus fertőzéseket okoznak. Az Enterobaktériumok Gram-negatív rúd alakúak, lekerekített végekkel. Vannak, akiknek zászlójuk van, amellyel mozognak, másoknak nincs lobogójuk - mozgathatók.

Az enterobaktériumok könnyen kolóniákat alkotnak, mivel nem táplálkozási táptalajra vonatkoznak. A legkisebb az intracelluláris - Mycoplasmagenitalium kategóriában. Mérete 200-300 nm átmérőjű.
Példa az intracelluláris patogén parazitizmusra:

Baktériumok és egysejtű, valamint a betegségek okoznak, részt vesz a tudomány Parasitology. Élősködő férgek és azok behatolását a szervezetbe gelmintologiya.Nezavisimo tanulmányok a faj parazita, állandó (kötelező) vagy ideiglenes (nem kötelező), ha belép a fogadó szervezet, aki képes arra, hogy károsítja az egészséget -, hogy növelje a fáradtság, trigger zavar az emésztőrendszerben, mert fertőző betegség.

Kötelező és fakultatív parazitizmus: jellemzők és példák

A parazitizmus az organizmusok egyfajta kölcsönhatása, amelyben egy szervezet létezik, egy másik (élet, tápanyag, stb.) Környezetben, miközben kárt okoz.

A parazitizmus típusától függően a hasonló organizmusok két csoportra oszthatók: kötelező és fakultatív paraziták.

Kötelező parazitizmus

A kötelező paraziták (kötelezőek) teljesen a gazdaszervezettől (szállítótól) függenek. Kívül (vagy anélkül) nem létezhet.

Jellemzően ezek a fajok az evolúció folyamán jellemző morfológiai jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek egy meghatározott életmódra irányulnak.

A kötelező parazita morfológiája

A morfológiai szerkezet leggyakrabban változik az evolúció során a faj túlélési arányának növelése érdekében.

A kötelező paraziták jól fejlett reproduktív rendszert szereznek: naponta több millió tojást (pl. Tapeworms) takarítanak meg. Így az idegrendszer rendkívül primitív, és az érzékszervek szinte teljesen lecsökkennek.

Ez állandó állandó életkörülménye - a hordozó teste, ahol nincs válasz a megvilágítás szintjére, a hőmérsékletre, a szagokra stb. A primitív idegrendszer megmarad, amelyet az endokrin ideg csomópontok képviselnek.

A legtöbb parazita kötelező. Néhányan teljesen kötelezőek (férgek, protozoák), és néhány kötelezõ egyfajta fejlettség (vérszívó rovarok).

Az életciklus jellemzői

A gazda testén kívül a parazita rövid idő alatt meghal, mert nem igazodik ehhez a körülményhez. Általában a parazitáknak két gazda van: a fő és a köztes.

A közbülső fogoly testében a lárvális színpad fejlődik, míg a főben szexuálisan érett mintával. A reprodukciót is ott végzik.

Különböző helyszínek lehetnek:

 • intracelluláris (vírusok, klamidia stb.);
 • ektoparaziták - a test felszínén élnek (tetvek, atkák, gombák);
 • Endoparaziták - a test üregében élnek (férgek).
a tartalomjegyzékhez ↑

példák

Utal parazitákra. Megtelik az emberi bélben. Hosszú ideig lehet a szervezetben ismételt önfertőzéssel. Az életciklus teljesen elhalad az emberi testben: a szexuálisan érett egyedek alvás közben feküdnek tojást az anuson.

Nemrég elolvastam egy cikket, amely az Intoxic mérgekről szól a PARASIT emberi testről történő kivonásáról. Ezzel a termékkel lehet megszabadulni a krónikus fáradtság, migrén, stressz, állandó ingerlékenység, gasztrointesztinális patológia és sok más probléma.

Nem voltam bízva minden információ bizalmával, de úgy döntöttem, hogy ellenőrizni és megrendelni a csomagolást. Egy héttel később észrevettem a változásokat: paraziták és férgek kezdtek kijönni rólam. Éreztem az erejét, folyamatos migréneket szabadítottak fel, és két hét elteltével teljesen eltűnt. És úgy éreztem, hogy a testem felépül, miután kimerült a paraziták kimerülése. Próbáld ki, és ha érdekel, akkor az alábbi link egy cikk.

A nyálkahártya összetétele irritálja a bőrt, viszketést okozva. A tojásokkal való érintkezés után a bőrön maradnak, a körmök alatt és a mosatlan kezek belépnek az emésztőrendszerbe. Itt a fejlõdés egy érett ember számára történik, amely a bél semleges környezetében él, ahol szaporodik és tojást rak.

Az is kötelezõ, hogy a fogadó szervezetében tartózkodjon. A fertőzött személy ürülékéből származó tojás a közbülső fogadó emésztőrendszerébe kerül. Itt, a véráramlással, a test mentén haladnak, a lárvák felé fejlődnek, az izmokba rendeződnek, kis buborékok formájában - cysticerci.

A féreg homorú feje van, amelyből később, amikor a fő gazda bélének kedvező környezetébe lép, egy érett egyén fejlődik ki. Az emberek fertőzése általában olyan termékekkel fordul elő, amelyek nem kielégítő hőkezeléssel járnak.

A körhéjú gyakorlatilag a létfontosságú tevékenységek minden rendszerében parazitál a különböző fejlődési szakaszokban. Amikor a tojások belépnek az emésztőrendszerbe, a lárvaállapot kialakul és a vér áramlik a véráramba. Ott a lárvák képesek táplálkozni az eritrocita hemoglobinon, megzavarva a közlekedést és vérszegénységet okozva.

A véráramlással együtt az ascaris terjed az emberi testen: a tüdőn, a májon és az izmokon. A szexuálisan érett egyének parazitizálnak a belekben, és mérgezik az embert létfontosságú tevékenységük termékeivel.

Ez kötelező parazitákra utal, mivel a normális élethez emberi testre van szükség. Parazitizálja a bőrt, a szőrtüszőket, a szem nyálkahártyáját. A bőr titka. A fertőzés bekövetkezésekor a következő tünetek jelentkeznek:

 • viszketés;
 • kéreg megjelenése;
 • duzzanat;
 • bőrpír;
 • irritáció;
 • hajhullás;
 • a körmök rétegzése.

A fertőzést mind a felnőtt személy, mind az emberi test tojása sújtotta, fertőzött bőrrel, törölközőkkel, ruhával stb. Érintkezve.

Az emberi bőrben él. Megnyilvánult stroke a bőrön (ezek általában észrevehető vizuálisan), kiütés, és fokozódik az kullancsaktivitás viszketés - este és éjszaka. Élő általában azok a testrészek, ahol a bőr kevésbé durva: az ujjak, a csukló, könyök hajlik, a fülek mögött, hónalj, stb A fertőzés akkor jelentkezik, amikor a felnőtt atkák bőrön esnek.

Opcionális parazitizmus

Emberekben az oktális paraziták rendkívül ritkák. A gazdaszervezet hiányos függése jellemzi őket. Az élő természet ilyen kölcsönhatásainak példái közé tartoznak a következő szervezetek:

 • A fagyöngy növény - klorofillal rendelkezik, képes fotoszintézisre, de a gyökérszívóktól szétszívja a szerves anyagokat a faanyagból;
 • Mariannik (fű) - képes független fotoszintézisre, ha a hordozót szervetlen anyagok forrásaként használják;
 • Flies-riders - szinte az egész életciklus önálló szervezetként jelenik meg, de reprodukcióra más fajok hernyójára van szükségük.

A személy rendelkezik bizonyos fakultatív parazitákkal is. Ezek közé tartozik az amőbák, melyek szabadon élő, de abban az esetben kedvező környezet és belép az emberi test, képes leülepedni, és elkezdenek szaporodni, ami szervi károsodást, sőt halált okozhat.

Az ilyen mikroorganizmusok élénk példája az amőba p. Naegieria és ameba r. Acanthamoeba - ha fertőzött és kezeletlen, akkor okozhat meningoencefáliát és halált. Leggyakrabban ezek a mikroorganizmusok fertőzöttek gyermekekkel.

Opcionális arcparazin: leírás és ajánlások

Az fakultatív paraziták egyfajta környezetben létező és az állatok és az emberek testében élő parazita élettel rendelkeznek, új körülményekhez igazítva. Ha egy új élő szervezetbe került, a paraziták javítják életkörülményeiket azáltal, hogy emberi tápanyagokat fogyasztanak, és aktívan növelik lakosságukat. A protozoák elnyomják a fogadó immunitását, és még jobbá teszik a létezésük feltételeit. Ezek különböznek az igazi parazitáktól, abban, hogy a parazitizmus nem az egyetlen lehetséges létezési formája. És ha a kötelező parazita nem él túl anélkül, hogy kapcsolatba kerülne a fogadóval, akkor az opcionális szabadon létezhet.

Hogyan viselkednek a protiszták az emberi testben?

Az önálló paraziták élnek a talajban, a vízben és a szárazföldi környezetben, így az új élőhelybe való bejutásuk mértéke jelentősen megnő, amikor jövedelmező, és képesek arra, hogy számukat bármilyen körülmények között megőrizzék.

Az ilyen típusú paraziták kizárólag a gazdaszervezetben szaporodnak, a fiziológiájuk alárendelt. Biológiai gazda erőforrások szükségesek ahhoz, hogy a parazita reprodukálódjon.

Az életciklus minden más kapcsolódása mind a külső környezetben, mind az állati vagy emberi szervezetben előfordulhat. Vannak olyan paraziták, amelyeknek több gazdát kell megváltoztatniuk ahhoz, hogy teljes fejlődésen megy keresztül.

Az opcionális paraziták minden típusa kiválasztja az élőhelyét:

 • A vírusok a sejtekbe telepednek.
 • A gombák, az atkák, a tetvek a bőr felületén helyezkednek el, és behatolhatnak a felső rétegeibe. Nagyon hosszú ideig képesek élni a testen vagy a fogadóban.
 • A baktériumok és a bélférgek belekerülnek a belső szervekbe és szövetekbe. Néhányan közülük csak egy életciklus él, és ha az újrainváziót megakadályozzák, parazitizmusuk megszűnik.

Ezen kívül vannak paraziták, amelyek alkalmanként kapcsolatba léphetnek egy személyrel, például szúnyogokkal.

A paraziták a testben helyezkednek el, attól függően, hogy arányosak-e azokkal a szervekkel, amelyekben találják magukat, a képesség és a sebesség behatolására a másik fogadóba, és hogy mennyi tápanyagot kapnak.

Az alsóbb organizmusok típusai

Az összes fakultatív paraziták feltételesen három csoportra oszthatók:

 • Képes okozni patológiát. Az ilyen típusú paraziták, amelyek behatolnak a szervezetbe, betegségeket okoznak. Ezek közé tartoznak a baktériumok, gombák, bélférgek.
 • Pathogén feltételes. Az ilyen paraziták emberben élhetnek, és nem fertőzhetik meg. De ha bármilyen körülmények hatására csökken az immunitás, általános és helyi betegségek fordulnak elő.
 • Patogén. Egyes paraziták kialakulhatnak a külső környezetben, és véletlenül beléphetnek a szervezetbe. Ebben az esetben hamis fakultatív parazitizmus alakul ki. Például a legyek lárvái képesek bejutni az emberi testbe élelmiszerrel és egy ideig élőben a belekben, megsértve a funkcionális képességeit. Számos esetben a legyek lárvái komoly betegséget okoznak - a bél mínákat.

A legáltalánosabb példák a fakultatív parazitákra

A parazitizmus jellemző a baktériumok, az állatok, a gombák és a vírusok számára.

Az emberekben megtalálható leghíresebb organizmusok a következők:

Enterotoxigén Staphylococcus aureus

A bélbe belépő mikroorganizmus olyan erősen mérgező anyagot szabadít fel, amely mérgezi a szervezetet, és a gyomor-bél traktus és a szív-érrendszer rendellenességeit okozza. Az emberi testhőmérséklet ideális a staphylococcus aureus reprodukciójára.

streptococcus

A streptococcus kórokozók globuláris baktériumok. Ha bizonyos feltételek fennállnak, a népesség nő. Az emberi baktériumok által előidézett méregtől különböző fertőzések vannak, amelyek a légzőrendszert érintik, ami a vöröses láz, a rhinitis és a bél rendellenességét okozza. És köszönhetően az enzimeknek, a streptococcusok bejutnak a szövetekbe, és megzavarják az immunrendszert.

Klebsiella

Feltételesen patogén baktérium, amely a gasztroenterológiai betegségek, a húgyúti és ízület gyulladása, tüdőgyulladás, conjunctivitis.

Proteus

Az Enterobacterium minden egészséges ember testében jelen van. Az antibiotikumok immunitásának gyengítése elősegíti a bakteriális populáció növekedését, ami viszont bélbetegségeket, diszbiózist, cystitist és pyelonephritist okoz.

Salmonella, shigella, brucella

A baktériumok szaporodnak a sejtekben, ami miatt sokáig képesek a gazdaszervezetben maradni. A bélbetétek áthatolnak a nyálkahártyákon, a bőrön, a szemeken, nagyon gyorsan terjednek a testen és bélbetegségeket okoznak. A rudak által termelt toxinok nemcsak a beleket mérik, hanem károsítják az ereket, az idegrendszert és veseelégtelenséget okoznak.

Listeria

Az intracelluláris paraziták a listeriózis fertőző betegségét okozzák. Az a tény, hogy a botok behatolnak a sejtekbe, a betegség elhúzódó természetét és az antibakteriális gyógyszerekkel szembeni ellenállást okozza. Az opcionális anaerobok 1 és 45 ° C közötti hőmérséklet-tartományban képesek szaporodni. A Listeria bármely élelmiszerre fejleszthet, de a fertőzés szempontjából a legveszélyesebb a "gyorsétel". A kontaktus és a fertőzés átvihető útja is lehetséges. Az invázió leginkább sebezhető személyei a gyengített immunitással rendelkezők (gyermekek, terhes nők, idős emberek, rákbetegek). A testet átszúrja a gyomor-bélrendszer, a szemek, a sérült bőr héjain.

Szabadon élő amóba

A talaj-amóba parazitális életmódja nem kötelező, hiszen fejlődésük egészének történetében nem alkalmazkodtak teljesen egy ember belsejébe. A leghíresebb amőba a Naegieria és az Acanthamoeba. Az első belép a testbe, ha piszkos vizet nyelünk a fürdés vagy az orr átvétele közben. Az agyba jutás halálos betegséget okoz - meningoencephalitis. Az Acanthamoeba bejut a gazdaszervezetbe az emésztőrendszeren keresztül és belélegezve. Gyulladásos jellegű gyulladásos gyulladásokat képeznek, amelyekben maguk is vannak.

Kötelező intracelluláris és fakultatív paraziták: megelőzés és kezelés

A kötelező paraziták nem ritkaak. A parazitizmus szimbiotikus kapcsolat két szervezet között, az egyik egyre nő, a másik pedig nem. A parazita olyan szervezet, amely egy másik élő szervezetben (fogadó) él, és megkapja a tápanyaghoz szükséges anyagokat. A paraziták magukban foglalják az egysejtű és többsejtű gombákat, baktériumokat és vírusokat. Ez a kapcsolat előnyös a parazita számára, miközben a gazdaszervezetet gyakran hátrányosan érintik. Egyes paraziták károsak a fő szervezetre. A parazita hatása a gazdaszervezet halálához vezethet. Különböző paraziták léteznek. A kötelező parazitizmus és a fakultatív parazitizmus kétféle, bizonyos kulcsfontosságú különbségekkel. A legfontosabb az, hogy a kötelező parazita nem képes az életciklus befejezésére a fő organizmus nélkül, míg a fakultatív parazita képes folytatni az életciklusot a gazdaszervezet nélkül. A kötelező és fakultatív paraziták számos más szempontból különböznek egymástól.

Mi a kötelező parazita?

Kötelező intracelluláris paraziták, amelyeket holoparazitának neveznek. Olyan szervezeteket reprezentál, amelyek a gazdaszervezet nélkül nem tudják befejezni vagy folytatni az életciklusukat. A gazdaszervezet jelenléte nagy jelentőséggel bír a reprodukció és a túlélés kötelező parazita számára. Ha a kötelező paraziták nem érhetik el a gazdaszervezetet, ez hatással van a növekedésre és a reprodukcióra. Ez a fajta parazita kapcsolat gyakran nem okozza a gazdaszervezet halálát, és képes megőrizni egészségét az új szervezetbe való átmenet előtt.

A legtöbb parazita meghalhat specifikus organizmusuk hiánya miatt. Ezért sokféle parazita stratégiával rendelkeznek, hogy megtalálják a megfelelő tulajdonosukat túlélésükért. A rickettsia, a sertéscserép, az ascaris és a pinworm a kötelező paraziták példái. A vírusok kötelező parazitáknak is tekinthetők. Nem mindenki tudja, miért? A válasz egyszerű - mivel nem képesek szaporodni, mennyisége nő a gazdaszervezet nélkül.

A vírusok nem rendelkeznek reprodukciós rendszerekkel, ezért a szó szigorú értelmében nem képesek "reprodukálni" az utódokat. Éppen ezért a vírusokat gyakran nem tartják életnek. A vírusok nem rendelkeznek olyan testekkel, amelyek a kapszidnak nevezett védőhüvelyen kívül esnek, így nincsenek testük a növekedésre (acellulárisak).

Ezeket a parazitákat táplálják és fehérjéket a szervezetből, támadva a fehérjeszintézis mechanizmusát a gazdaszervezetben. Támadásuk erős, és behatolhatnak a sejtekbe, amelyek ezt a szintézist végzik, és fenntartják az ételt. Gyorsan osztoznak, mert csak akkor jutnak be a szervezet élelmiszerrendszerébe, elég energiát kapnak ahhoz, hogy felhalmozódjanak és elterjedjenek az egész testben.

A fehérje a legfontosabb energetikai szállító a kötelező paraziták növekedéséhez. Folyamatosan keresi azokat a sejteket, amelyek fehérjeszintézist hordoznak, és behatolnak, amikor kapcsolatba lépnek a fehérje kivonásával. A fehérjék készenléte növeli a reprodukciót, és gyorsan terjednek.

A baktériumok egy példa a kötelező parazitákra, amelyek:

 • pneumococcus;
 • B csoportú streptococcusok;
 • gonococcusok,
 • influenzae, mycoplasmas.

De nem sok kutatást végeztek az ilyen típusú paraziták tanulmányozására. Mert nehezebben nőnek a laboratóriumban, ezért kevés információ áll rendelkezésre az ilyen kötelező parazitákról. E baktériumok egyetlen elemzését vagy tanulmányozását akkor lehet elvégezni, ha egy ilyen bakteriális támadásban szenvedő beteg orvosi felügyelet alatt áll.

Mi az opcionális parazita?

Az opcionális olyan parazita, amely a gazdaszervezet nélkül is teljesítheti az életciklusát. Magától függetlenül, vagy relatív függőségben élhet a gazda ellátásában, ellentétben a kötelező parazitákkal. A gazdaszervezet jelenléte nem feltétlenül fontos tényező az optikális parazita fennmaradásához. A legtöbbek szabadon élő szervezetek, és ritkán megfertőzik a gazda. A Nagleria, az Akantameba és a Candida példák a fakultatív parazitákra. Egyes gombafajok természetellenes paraziták.

Mi a különbség a kötelező és az opcionális parazita között?

Figyelembe véve azt a kérdést, hogy mely mikrobák intracelluláris organizmusok, lehetetlen, hogy ne készítsünk összehasonlító leírást a kötelező és fakultatív parazitáról, amely jobban megérti a vírus és más paraziták sajátosságait.

 1. A parazita típus olyan szervezete, amely megköveteli, hogy a gazdaszervezet teljesítse életciklusát, kötelezõ típusúnak ismert.
 2. Az olyan szervezet, amely a gazdaszervezet parazitizmusa nélkül képes befejezni és folytatni az életciklusát, ismert opcionális parazita.

A kiterjedt paraziták, például a férgek és vírusok, összetett életciklusokkal rendelkeznek. Az fakultatív parazitáknak egyszerű életciklusuk van. A kötelezőnek tekintett parazita csak akkor élhet túl, ha a gazda egy másikba költözik. Az opcionális típusú baktériumok az életciklusuk fontos szakaszaiban különböző feltételek mellett mennek keresztül.

A kötelező parazita veszélye

A kötelező paraziták betegségeket okoznak a növények, az állatok és az emberek számára. Sok növényt rendszeresen fertőznek olyan betegségekkel, mint a penész, amelyet gombák vagy vírusok okoznak. A tudósok megpróbálják megérteni a paraziták élettani és táplálkozási szükségleteit. Bár egyesek nem okoznak fertőzést, nem élvezik a tulajdonos jelenlétét. A számuk olyan nagy lehet, hogy szinte minden növény és állat a parazitáktól függ.

A belső szövetekbe behatoló baktériumok tüdõ lázzal járhatnak. A tuberkulózist különböző mycobacteriumok okozzák, és fertőző betegség. A tuberkulózis legelismertebb megnyilvánulása a tüdő tuberkulózis, de a baktériumok a bél tuberkulózisát is okozhatják. A tüdőgyulladást, a maláriát, a hasmenést kötelező paraziták okozzák.

Körülbelül egy emberből egy ember fertőzött bélparazitával. Legtöbbször a szervezet immunrendszere segít a paraziták mennyiségének szabályozásában, amely nem okoz semmilyen tüneteket. Néha az emésztési panaszok jelezhetik, hogy a paraziták egyre erősebbek lesznek. Míg a bél parazita, amely kötelező, sok tünetet okozhat. Íme néhány gyakori figyelmeztető jel, amelyet figyelembe kell venni.

 1. A bélmozgások gyakoriságának változása, különösen ha súlyos hasmenésben vagy két héten belül.
 2. Krónikus kimerültség, pihentető alváshiány.
 3. Megmagyarázhatatlan és hirtelen fogyás.
 4. Vércukor körüli viszketés legalább két hétig, különösen akkor, ha nincs bőrkiütés.
 5. Fájdalom a hasüregben.

A hookworm fertőzés legtöbb emberének nincsenek tünetei, de mivel a féreg lárvák behatolhatnak a bőrbe, a fertőzés korai felismerése viszkető kiütés lehet az expozíció helyén. Ezt követően emésztési panaszok követhetők, hányingert, hasmenést, hányást, hasi fájdalmat kísérve, ami étvágytalanság után romlik. Ha a fertőzés továbbra is fennáll, vérszegénység és táplálkozási hiányosságok fordulhatnak elő, ami erősen befolyásolja a személy általános egészségi állapotát.

Megelőzés és kezelés

Nehéz elhinni, de néha az emberek nem sejtik, hogy egy "meghívott vendég" él bennük. A vírusok gyakran gyorsan megjelennek. Ezután, mivel a férgek fertőzésének tünetei enyhék lehetnek.

Ha úgy gondolja, hogy parazitákkal fertőzött, forduljon orvoshoz. Számos teszt segít meghatározni, hogy Ön fertőzött és hatékony gyógyszer a paraziták kezelésére. Vannak természetes gyógymódok, amelyek segíthetnek az élősködők kivégzésében.

 1. Kimutatták, hogy a fokhagyma antiparazitikus és anthelmintikus aktivitást mutat különböző fertőzések ellen. A vizsgálatokban a fokhagymaolaj és a fokhagyma kivonat hozzájárultak az élősködők elleni védekezéshez, és elősegítették a parazita funkció gátlását. Egyes szakértők úgy vélik, hogy naponta két füstölő friss fokhagyma segíthet a paraziták elleni küzdelemben, különösen ha egy személy olyan országba utazik, ahol a mikroorganizmusok gyakoriak.
 2. Wormwood tea. Tanulmányok azt mutatják, hogy a bogár tea hatékony lehet a paraziták ellen, megbénítja vagy megöli őket. Szakértők úgy vélik, hogy naponta háromszor ivott sagebrush teát, legfeljebb 10 napig segíthet a parazitafertőzésben. Azonban, mivel az üröm absztinttel társul, nem szabad visszaélni. Figyelmesen kell eljárni bizonyos betegségekben szenvedőknek. A férgek, terhes nők és a szoptatás alatti allergiában szenvedőknek nem szabad sagebrush-t venniük. A használat előtt forduljon orvoshoz.
 3. Fekete dió. A kivonat olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek parazitákra mérgezőek, és megszüntethetik a hasmenést és a székrekedést. Egyes szakértők úgy vélik, hogy 1000 mg gyógyszert, amelyet naponta háromszor vesznek vízzel, legfeljebb hat hétig, elősegítheti a parazitákban szenvedőket. Azok, akik allergiásak, terhes és szoptató nők, nem szabad ezt orvosolni. Bizonyos vese- vagy májbetegségben szenvedőknek óvatosan kell eljárniuk, és a hosszú távú használat nem biztonságos.

Nézd meg az egészségedet. A legkisebb káros tünetek esetén forduljon orvoshoz. A legfontosabb az időben a betegség oka, és nem késleltetni a kezelést. Légy egészséges!

Az akció mechanizmusa és az esetleges paraziták veszélye

Paraziták nevezett szervezetek, amelyek a más típusú mikroorganizmusok állandó vagy ideiglenes élőhely, szaporodás, tápegység. Leggyakrabban fertőzött emberek bélférgek (ascariasis, klonorchiázis et al.), Protozoonok (toxoplazmózis, giardiasisnak), legalább - fakultatív paraziták, amelyek alá az ő szokatlan ciklusban fejlesztési környezetet, képes alkalmazkodni képes élni benne.

Választható paraziták: mi ez?

A paraziták különböző paraméterek szerint vannak besorolva: élőhely, a fogadóval való kommunikáció időtartama, lokalizáció stb. De a kötelező jelleg (a fogadó szervezettől függően) a következő kategóriákra oszlik:

 • igaz (kötelező) - a parazitizmus az egyetlen létező formája;
 • hamis (fakultatív) - csak egy bizonyos szakaszban vagy bizonyos körülmények között jelenik meg az állat vagy az ember testében.

Mert fakultatív paraziták hordoznak csótányok, kukacok, légy lárvái, az amőbák fajta negleriya (Naegleria), Acanthamoeba (Acanthamoeba). Ezek a házigazdákon kívül létezhetnek, de a testébe belépve megszegik a normális működést, átmennek a fejlesztési ciklusuk egy részében. Például a lárvák a talajban féreg Aloinema alakulhat kagyló Arion, és így eléri a nagy méretű, mint a természeti környezet és a lárvák legyek bekerülnek az emberi belekben okozhat bélrendszeri myiasis (gyulladás a vékonybél, kíséri hányás, hasmenés, hasi fájdalom).

Az fakultatív paraziták fejlődése párhuzamosan megy végbe a gazdaszervezet fejlődésével, ami nem teremt kedvező feltételeket az együttélésükhöz. Lehetnek egy állat vagy egy személy testében egy ideig, károsítva, de a teljes fejlődés, a reprodukció nem fog működni a források hiánya és az immunrendszer védelme miatt. Ha a mikroorganizmus nem talál kedvező körülményeket a gazdaszervezet fejlõdéséhez, akkor metabolikus folyamatokba kerül, akkor meghal, vagy mechanikusan eltávolítódik idegen testként.

tanács: az immunitás erősítése, az egészséges egészség javítása, a paraziták által okozott betegségek kezelése és megelőzése, a homeopátiás orvosok javasolják, hogy készítsen antiparazitikus teát otthon. A paraziták ellen hatékony étrend-kiegészítőket is fejlesztenek, például a Helmifagot, gyógynövénykészítményeket (szerzetesi, stb.), Amelyek megvásárolhatók a gyógyszertárban vagy önállóan készülhetnek.

Az opcionális paraziták típusai

Az opcionális paraziták közül kórokozó, opportunista, nem patogén mikroorganizmusok.

 1. Feltételesen patogén mikroorganizmusok, amelyek a gazdaszervezet természetes védőfunkciójának csökkenésével és betegségeket okoznak:

Proteus (patogén az emberre bizonyos feltételek mellett, csak néhány faj - Proteusmirabilis, Proteusvulgaris és Proteuspenneri, amelyek akut bélrendszeri fertőzés csatlakoztatásakor más mikrobák elősegítheti húgyúti betegségek);

 • Klebsiella (anaerob baktériumok a tüdőgyulladást okozó, húgyúti fertőzések, ízületi, agyhártya, a gyomor, a golyva, gyulladás az orrnyálkahártya, bűzös rhinitis, prosztatagyulladás, a fertőzött levegőben lévő cseppek, élelmiszer).
  1. Fakultatív intracelluláris paraziták (néhány faj a Salmonella, Shigella, Brucella - abortus B., B. melitensis, enteroinvazív E. coli). Ezek a mikroorganizmusok fertõzik a hám epiteliális és egyéb sejtjeit, õk abszorbeálják. A legtöbb ember reprodukálható belsőleg anélkül, hogy erős befogadó immunválasz lenne. Intesztinális fertőzések, dysentéria, brucellózis, bakteriális peritonitis.

  tanács: a paraziták testének népi jogorvoslatokkal történő tisztítását csak a gyógyszeres terápiával együtt kell elvégezni.

  1. Amfizoid amőbák (Amphizoicamoebae, Entamoebagingivalis, stb.). A fertőzés gyakran akkor fordul elő, amikor szennyezett vizet, fürdést, száj-orális, kontakt-háztartási módot fogyasztanak. A képviselők provokálni tudják a mandulagyulladást, a hasmenést, a vastagbélgyulladást, az amoebiászt, a megnagyobbodott nyirokcsomókat, és hozzájárulhatnak a tüdő tályogához.
  2. Lófélék lárvái (wolfart fly, néhány szarházi típus). Egy személy lenyelheti őket étellel anélkül, hogy észrevenné. Belégzés a bélbe, méheseket okoznak, és ártalmasak lehetnek az emésztőrendszerben, a húgyúti rendszert, gyulladást okozva a sebekben.

  tanács: az fakultatív intracelluláris paraziták expozíciójának mértéke kizárólag a gazdaszervezet immunválaszától függ, különösen a T-limfociták, makrofág sejtek aktivitásától, amelyek elpusztítják a külföldi sejteket. Ezért fontos megfigyelni az immunitás állapotát, enni, egészséges életmódot vezetni.

  Az fakultatív paraziták bejutása a szervezet belső környezetébe szinte mindig a táplálkozási és reprodukciós körülmények javulásával jár. Ugyanakkor kénytelenek az immunrendszer aktív munkája miatt új körülményekhez igazodni. És bizonyos fajok mikroorganizmusaiban, a speciációs folyamatban az emberi szervezetbe való behatolási képesség állandó, és ez a fejlődés ciklusának elengedhetetlen szakasza. Vagyis már nem reprodukálják az utódokat az emberi testen vagy más fogadón kívül. Az opcionális paraziták befolyásolhatják a növényeket, fákat, puhatestűeket, halakat, rovarokat, állatokat és embereket. A parazitaellenes szereket a veszélyes fajok elleni küzdelemre használják: a metronidazolt, a kinolint és bizonyos típusú antibiotikumokat.