bot

A Helminthiasist nagyszámú olyan betegségcsoportnak nevezik, amelyet a parazita férgek bejutása az emberi szervezetbe okozott. A legtöbb kórokozó hatással van a gyomor-bélrendszerre, a bél különböző részeiben élnek, az epevezetékekbe és a hólyagba jutnak.

De a lárvák és a fejlődő férgek képesek mozogni a szervezeten és különböző szerveken, a tüdőben az agyban kialakulhat a helmintiózis. A betegség veszélyes mechanikai elzáródást okoz a bélben, a szervezet mérgező hatását mérgező anyagokkal, szekretált férgekkel, fokozott allergiásodással.

A hemítiszia krónikus formában, a kimerültség, az aivitaminózis, az immunitás drasztikus csökkenését idézi elő. A gyermekek gyakrabban vannak betegségük miatt, mert képtelenek védeni magukat a higiéniai szabályok segítségével. A felnőtteknél azonban gyakran vannak jelek a helminthisznak. A szex nem számít.

prevalenciája

A WHO szerint a hivatalos statisztikák szerint, a fő hely a szerkezet béiféregfetrőzéseket elfoglalni enterobiosis, kampósférgesség, ascariasis, trichocephalosis és toxikariasis. Évente csaknem 1,2 milliárd embert fertőznek meg az aszkáriákkal. A lakosság több mint 90% -a beteg a Fülöp-szigeteken és Iránban.

Típusai béiféregfetrőzéseket, epidemiológusok riasztó: a jelenlegi trend - a növekedést a lakosság előfordulási enterobiasis, ascariasis, toxikariasis, trichinosis. Annak ellenére, hogy a megelőzés erőfeszítések, de nincs jelentős javulás a központok biogelmintozov (hydatid betegség, opisthorchiasis, teniidoze, bothriocephaliasis).

Hogyan osztályozzák a férgek okozta parazita betegségeket?

A helminthiázok osztályozása biztosítja a kórokozók, vektorok, a környezetben való tartózkodási hely szerinti betegségek felosztását. A kórokozó átvitelének módja megkülönbözteti:

 • fertőző bélférgek - közvetlen fertőzés következik be a betegből;
 • biogelmintozy - ha a vektor szolgálja állat féreg fejlődési ciklus áthalad a köztes gazda, amelyben él a lárva szakaszban, vagy több példányban, majd továbbítják a végleges gazda - az a személy (a személy ritkán köztes állomás);
 • geohelminthiasis - fejlesztés nem kell köztes gazda, petéi vagy lárvái a parazita, hogy dolgozzon ki a fertőző stádiumban a talajban, a transzmissziós mechanizmus révén a földre, mosatlan zöldségek és gyümölcsök, a kéz.

Biogelmintozy is nevezik: anthroponoses ha a beteg egy ember egyedül (Enterobiasis, hymenolepiasis, strongiloidózis) zoonózisok - beteg, mint a vadon élő és a háziállatok, valamint az emberek és állatok csak (hólyagférgességet trichinosis).

A sérülések lokalizációjáról a bélminták megkülönböztethetők:

 • luminalis (intesztinális) - például, aszariasis, strongyloidiasis, trichocephalus;
 • hepatobiliáris rendszer - képviselők: klonorchózis, opisthorchiasis, fascioliasis;
 • tüdő - tomoxózok, paragonimózok;
 • szövet - trichinosis, filariasis, schistosomiasis, toxocariasis.

Ritkább extraintestinalis elváltozások - bevezetése szem szöveteit is okozhat: dirofilariasis, hirudiniasis, toxocariasis, trichinosis, schistosomiasis, hydatid betegség. A Helminthiasist lárváknak vagy lárváknak nevezik, ha nincsenek érett férgek az emberi testben, csak lárvák.

Ilyen helyzetben a parazita ciklusa nem ér véget, egy szexuálisan érett példány nem keletkezik a lárvából (a tudósok "biológiai zsákutcáról" beszélnek). Egy személy közbenső fogadónak tekintendő. Hasonló tanfolyamot jellemeznek a filariázis, trichinosis, kapilláris megbetegedések, toxocariasis, sparganosis, echinococcosis.

A helminthiázok kórokozói

A szerkezet szerint vannak:

 • Kerek férgek (Nematoda osztály - képviselők: ascarids, pinworms, trichinella, száraz fej);
 • szalag (Cestoidea - szarvasmarha, sertés és törpe lánc, széles szalag, echinococcus);
 • Flukes (Trematoda - fluke macska és máj).

A leggyakoribbak az első két osztály. Kevésbé az a személy fertőződik acanthocephalával (Acanthocephala) és a vörösvérű férgekkel (Annelida). A férgek-paraziták listáján több mint 400 fajta bélféreg van, közülük 50 legveszélyesebb az ember számára. A betegségek nevei megegyeznek a kórokozó nevével (fonálférgek, kestodiák, trematódák). A férgek közül az orvostudomány érdekes minden ismert petefészeknél, 16 faj (a hirudinózis betegsége).

A fertőzés jellemzői

Nagyon kevés fajta bélféreg képes reprodukálni az emberi testben. Ezt a tulajdonságot osztriga birtokolja. Az a tény, hogy a kiosztott tojásokat egy bizonyos fejlődési ciklusnak kell alávetni a fertőzőképességi fokozatba.

Az ember leggyakrabban fertőződik meg főleg élelmiszertermékek, víz. Bizonyos betegségek (ankylostomiasis, schistosomiasis) esetén a kórokozók képesek áthatolni a bőrön (filariázis), légzéskor poros lesz.

A biohelmintózisokkal való fertőzés forrása a test, ahol a parazita férgek elérik az érettséget és felszabadítják a tojásokat (lárvák). A biogelmintózisok közé tartoznak:

 • bothriocephaliasis,
 • opisthorchiasis,
 • Taeniasis,
 • klonorchiázis,
 • galandféreg fertőzés,
 • hólyagférgességet
 • trichinosis,
 • tejfertőzés.

Az invazivitási szakasz elérése érdekében 1-2 közbülső állatot (halat, rákot, puhatestűeket) kell cserélni. Tegyen elégtelen hőkezelt ételeket, húsból vagy halból készült ételeket, nyers vizet inni.

A geogelmintózis megfertőzése a személyi védelmi szabályok figyelmen kívül hagyása, amely magában foglalja a higiéniai követelményeket, a zöldségek és gyümölcsök mosását. Ily módon az ascaridózis, a strongyloidózis, a ankilostomidózis, a trichocoafalosis terjed.

A helminthiasok egy személytől a másikba lépnek kapcsolatba. Ez akkor fordul elő, ha megérinti a közös háztartási cikkeket, ételeket, törölközőket és más ágyneműt. Ez jellemző az enterobiasis, a cysticercosis, a hymenolepidosis, a strongyloidiasis.

A vereség mechanizmusa

A vereség kialakulásában a helminthisziban megkülönböztetik a korai és a késői szakaszokat. A korai (akut) szakaszban - a legfontosabb akció az organizmus allergiája, ami a bélférgek, a lárvák formái, a gyulladásos belső tényezők aktiválódásának köszönhető. Tipikus allergiás reakció keletkezik a helminthinigéneken.

Megállapították, hogy a paraziták olyan anyagokat bocsátanak ki, amelyek elnyomják a normál mikroflóra növekedését az emberi bélben. Az opportunista és kórokozó törzsek arányának növekedését támogató arány megszakad.

A helmintiózis késői (krónikus) szakaszában - a jogsértések egy adott kórokozó, lokalizáció, mennyiség, a növekedés intenzitása, a táplálkozás természetére vonatkoznak. A paraziták immun-komplexeket alkotnak, elnyomják az emberi védő erőket. Ez különösen igaz a szövethólyaggyulladásra.

A bélmalmok pusztító hatásának következményei a testre

A krónikus betegségben rejlő kockázati tényezők nem tartalmazzák a Helminthiasist. Negatív hatásuk különböző szervekre és rendszerekre vonatkozik. Az inzulinszerű növekedési faktor termelése csökken a tumor nekrózis faktor növekedésével. Ez késlelteti a gyermekek fizikai és szellemi fejlődését, a daganatok kialakulásához vezet (van egy parazita elv a rákban).

Az eritrociták folyamatosan elvesztek, mivel ezek a sejtek az oxigéntel telítettek és paraziták "szeretik". Vérszegénység van, amit kiegészítenek a vitaminok és a szöveti hipoxia elvesztésével. Ha az epevezetékben lokalizálódik (máj trematodosis), az aminosavak mennyisége a beteg vérében csökken.

A felnőtteknél a helminthiázok hozzájárulnak a felesleges citokinek felszabadulásához, így elnyomják az immunitást, hogy a betegek nagyobb valószínűséggel kapnak tuberkulózist, mint mások. Nagyon fontos, hogy a helminthiázok csökkentik az oltóanyagok védőhatását. Ezért vakcinázott emberek betegek.

tünetek

A hemodiózis akut szakasza általában a fertőzés után 2 héttel vagy egy hónappal kezdődik. Ritka esetekben ez 1,5 hónap után következik be. A specifikus rejtett stádiumot a parazita típusa határozza meg: aszkariázissal klinikai tünetek jelentkezhetnek a 2-3. Napon, 6 éves és 18 hónapos filariasis inkubációval.

A felnőttek kezdeti tünetei:

 • a hőmérséklet növekedése;
 • különböző formájú bőrkiütések;
 • a szem nyálkahártyájának gyulladása (conjunctivitis);
 • duzzanat az arcon;
 • laza széklet;
 • mérsékelt fájdalom a belekben;
 • görcsös colic a hypochondriumban;
 • a légutakat legyőzve - köhögés, légszomj, légzéses mellkasi fájdalom, köhögés vér.

A bélférgességek sajátos sajátosságai vannak:

 • Az enterobiózis súlyos viszketés társul az anális területen esténként és éjszaka;
 • trichocephalus - hemorrhagiás colitishez vezet;
 • Ascariasis - a masszív fertőzést bonyolítja bélelzáródás, hasnyálmirigy-gyulladás, mechanikai sárgaság.

Az akut színpad egy héttől négy hónapig tart. Felnőtteknél a helmintiózis kezelésének hiányában előfordulhat látens (latens) időszak vagy átmenet egy krónikus fázisba. Ebben a cikkben megtalálható a gyermekkori gyulladás tünetei.

A krónikus betegség klinikája a kórokozók azon képességétől függ, hogy a lárvákból szaporodnak. A gégearális bélférgeknél súlyos allergiás megnyilvánulások maradnak elsősorban a ciszták töréséből származó anafilaxiás sokkig.

Ha a lárvák hiányoznak, akkor az áramlás a paraziták egyének számával, azok méretével és lokalizációjával függ össze. A nematodózisok és a cestodosisok a bélrendszerre hatnak, így a betegek ismétlődő hasi fájdalomcsillapításokat, zörögést, émelygést, hasmenést észlelnek.

Fasciolosis - epe kólia, gyengeség, rokkantság kíséretében. Az ankylostomiasis - vashiányos vérszegénységet okoz, hypoproteinemia a vérben. A Diphyllobothriasis gyakori oka a gyomorfájásnak, a hyperchromi anémia.

A legsúlyosabb tüneteket a lárvahegyi méhgyulladás jellemzi, többszörös szervi elváltozásokkal (tüdő, vesék, szív, szem, agy). Hasonló tanfolyam lehetséges egykamrás echinococcosis, cysticercosis. Egy másik lehetőség a parazita embrióinak vagy tojásainak aktív növekedése, más szervek alveokon-kózissal történő metasztázisa.

A trisztikus parazitákat, amelyek a schistosomiasisot, a filariázist okozzák, nagy erejűek. A krónikus szakasz időtartamát nehéz meghatározni, újbóli fertőzés.

Hogyan történik a diagnózis?

A hemodiózis jeleit az akut stádiumban feltárják, amikor a beteget megvizsgálják. A legelterjedtebb mutató a vér eozinofilizációja (néha ez az egyetlen tünet) - az eozinofilok száma 20-30-ról 80-90% -ra emelkedik, míg a leukocitózis élesen nő.

Ezek a mutatók tükrözik a fertőzés nagyságát és a szervezet allergiás hangulatának intenzitását. Súlyos betegség esetén az eozinofil csökken, a neutrofilek nőnek. Ez a jel a bajok prognózisa. A vérszegénységet a vörösvértestek és a hemoglobin csökkenése jelzi.

A légúti fertőzésben szenvedő betegeknél a tüdőgyulladás képét a roentgenogramon találjuk, az infiltrációs hullámok vándorolhatnak. A szívizomzat kötődése a légzés, a tachycardia, a szívdobogás, az EKG változásai során fellépő légszomjat jelenti. Szükséges ellenőrizni a máj működését. Talán a vér fehérje, vas, glükóz csökkenése.

Az agy elváltozásaiban neurológiai fókusz tünetek jelennek meg (parézis, bénulás). A helmintiózis laboratóriumi diagnózisára szolgáló biológiai anyag lehet vizelet, ürülék, epe, köhögés, végbélnyálkahártya, izomszövet, vér.

Fontos tanulmányozni a beteg székletének elemzését. A férgek tojásainak azonosítása vitathatatlan bizonyítéka a parazita inváziónak. Itt nem szabad megfeledkezni arról, hogy nem minden bélmintát adnak bélrendszeri formáknak, esetleg parazitálják a nők nélküli férfiakat. A tojás nem lesz a székletben. A fertőzés után 3 hónap kell, és a klinikai tünetek már rendelkezésre állnak.

Az enterobiózis kimutatására tamponnal, spatulával, szalagnyomtatással vizsgáljuk az anus körüli bőrrétegeket. A módszer alkalmas arra, hogy gyermekek otthonában vegye be az anyagokat. Egyes magán klinikák magukban foglalták az otthoni elemzést az ápolási szolgáltatások listáján. A folyamatot egy szakképzett szakember otthona és egy laboratóriumi gyors anyagszállítás teszi lehetővé.

A vékonybél roentgenográfiájának módszere néhány parazitát (ascaridát) mutat fel a kontraszt hátterében lévő karmok vagy könnyű csíkok formájában. Az ELISA (immunoassay enzim) módszer az antigén + ellenanyag reakciója a standard szérum vérbe történő bevezetéséért.

A szérum típusát a feltételezett parazitától függően választjuk ki. A végső megoldás speciális színezésével és a fotoelektromos koloriméterrel történő alkalmazásával kiszámítható az adott reakció kvantitatív indexe.

A módszer alkalmas nagy csoportok (screening variáns) és felnőttek vizsgálatára. A szerológiai módszerek RNGA (közvetett hemagglutinációs reakció), RSK (komplementkötési reakció).

Differenciáldiagnosztika

Az orvosok klinikusainak folyamatosan számolniuk kell a különböző betegségek diagnózisában a helminthiázok megnyilvánulásairól, különösen az ismert nagyfokú elterjedésű területeken.

 • Enterobiosis, trichocephalosis - ki kell zárni, ha gyanús gyanú, gyulladásos gyulladás, vulvovaginitis a nőknél.
 • Echinococcosis - hasonlóan a tályog- és májciszta, a máj és a tüdő rákos megbetegedése, a gerinc tuberkulózisa, az osteochondrosis klinikájában.
 • Trichinosis - meg kell különböztetni az akut bélférgességet, dermatomyositist, myocarditist, szisztémás kollagéneket.
 • Strongyloidosis - kizárt a Crohn-betegség diagnózisában, akut pancreatitis, irritábilis bél szindróma, különböző enterocolitis és eosinophil tüdőgyulladás.

Kezelési lehetőségek

A helmintiózis kezelését felnőttek körében kísérletezi az elterjedés, a paraziták felderítése, a személyi higiéniai szabályok intézményi alkalmazottak általi végrehajtásának nyomon követése járványügyi szolgáltatása.

Nemcsak meg kell szabadulni a szervezetben jelen lévő parazitáktól, tevékenységük termékeitől, hanem az újbóli fertőzéstől is. A helminthiázok terápiáját az adott kórokozótól, a betegség színpadától és a posindromótól függően végezzük.

Speciális gyógyszerek a helminthiázok számára:

 • fonálférgek ellen - Albendazol, Bephenia-hidroxi-naftoát, Levamisole, Piperazine adipate, Pirantel;
 • cestodosa ellen - niklosamid, albendazol;
 • trematodosis - tetraklór-etilén, bexachloroparaxylene, bithionol), vegyes jellegű gyógyszerek (Mebendazol, Albendazole).

A posztindromnoe-kezelés a következőkre terjed ki:

 • antibakteriális gyógyszerek;
 • a hasnyálmirigy enzimjei;
 • kelátképző;
 • probiotikumok;
 • antihisztaminok;
 • vitaminok komplexei;
 • anémia vas készítmények;
 • immunstimuláns.

Súlyos állapotban, intravénásan alkalmazott kardiális gyógyszerek, kortikoszteroidok, nem hormonális gyulladáscsökkentők. Ha az echinococcosisot sebészeti beavatkozásra használják a ciszta vagy máj tályog eltávolítására. A páciens 6-12 hónapig kezelt testben a bélférgek elleni antitestek maradnak. Ez segít megakadályozni az újbóli fertőzést ebben az időszakban.

Lehetséges-e gyógyítani a helminthisist népi módon?

Azok számára, akik kedvelik a népi gyógymódokat, tanácsot adunk a gyógyítók több ajánlására. De ahhoz, hogy megbizonyosodjon róla, hogy a gyógyulás jött, nem teheti meg a tesztek nélkül.

Minden módszer azon a feltételezésen alapul, hogy a bélférgeknek kellemetlen életkörülményeket kell teremteniük, és "önmagukban fognak menni".

Erre a javasolt alternatív tisztító beöntés vagy hashajtók: az élelmiszer felét az izzó éjjel, microclysters sárgarépalé, fokhagyma lé bevitel tejjel, használja a főzet a gránátalma héja, eszik reggel éhgyomorra evőkanál reszelt torma. A javasolt tanfolyamok 3-7 napig tartanak.

megelőzés

A magas szintű hemodiózisos területeken a lakosság "megelőző ellenőrző listát" kap. Ez magában foglalja:

 • a személyes higiéniai szabályok;
 • a gyermekekkel való munkavégzésre vonatkozó ajánlások;
 • házi állatok takarmánykezelése;
 • a hús, a hal és a főzés megvásárlásának ellenőrzése;
 • Gyermekek rendszeres vizsgálata szervezett csoportokban.

Javasolt az Albendazol-kezelés megelőzése. A populáció csillapításával kapcsolatos munkát a többi fertőzés kitörése (influenza, ARVI) becslése alapján becsülik.

Közvetlenül a immunitás és a vakcinázási ellenállás hatását a kanyaró, a bárányhimlő felnőttek körében bekövetkező regionális emelkedéssel lehet megítélni. A helminthiázák negatívan befolyásolják bármely patológiát, ezért időben történő észlelést komolyan kell megközelíteni.

helmintiáziskét

helmintiáziskét - a bélféreg által okozott bélférgesség - kerek, lapos, ritkábban gyűrűs és szúró parazita férgek. A helmintiázis tipikus krónikus és szisztémás hatása van a szervezetben a fejlődés a hasi, allergiás, vérszegény szindrómák, krónikus toxicitás; a tüdő, a máj, az epevezeték, az agy, a látásszerv. A laboratóriumi diagnosztikai helmintiázis alkalmazott (gelmintoovoskopicheskie, gelmintolarvoskopicheskie, szérum), és az eszközök (X-sugarak, endoszkópia, ultrahang, stb). Módszerek. A helminciák kezelése a parazita típusától függ és specifikus (anthelmintikus) és patogenetikai terápiát tartalmaz.

helmintiáziskét

Helminthiases - különböző típusú alsó parazita férgek - helminthusok. Helminthiasáknak krónikus folyamata van, melyet a test kimerülése és természetes védőereje csökken. A szerkezet béiféregfetrőzéseket vezető pozíciókat tartoznak Enterobiasis, orsóférgesség, Kampósféreg, trihotsefaleze és toxikariasis. A hivatalos statisztikák szerint, az orosz lakosság bélféreg fertőzés 1-2%, de egyes régiókban eléri a 10% vagy több. megnövekedett előfordulása bélféreg probléma sürgős nemcsak a fertőző betegségek, hanem a gyermekgyógyászat, belgyógyászat, sebészet, gasztroenterológia, bőrgyógyászat, allergia, urológiai és egyéb területeken az orvosi gyakorlatban.

Helminthiázok okai

A mai napig több mint 250 patogén helminthiáz van az emberben; Róluk a leggyakoribb mintegy 50 faj. Élősködő bélférgek-kei emberekben elsősorban képviseli a fonálférgek (Nematoda osztály) és a laposférgek (mételyek osztály - Trematoda és galandférgek - Cestoidea-val); kevésbé gyakori az Annelida (Annelida) és az acanthocephala (Acanthocephala) által okozott fertőzés. A kerekférgek képviselői közé tartozik a pinworms, roundworms, trichinella és vlasoglav; szalag - bika, sertés és törpe lánc, echinococcus, széles szalag; flukes - macska és májvirág.

A bélférgek életciklusa magában foglalja a tojás, a lárva és a szexuálisan érett formákat. A parazita férgek és a fertőzési módoktól függően a bélférgek betegségeit bihelmintózisokra, geogelmintózisokra és fertőző (kontaktusos) helminthiázokra osztják. A fonálférgek többsége geohelminths. A tojások és a geoglossok lárvái fejlődésének szakaszai bizonyos hőmérséklet-páratartalom mellett haladnak a talajban. A geohelminózisokkal való fertőzés akkor fordul elő, amikor a személyi higiénia nem figyelhető meg, a parazitával fertőzött élelmiszerek szennyezettek vízzel, gyümölcsökkel, zöldségekkel vagy érintkezésbe kerülnek a bélsárral szennyezett talajjal. A geogelmintózisok magukban foglalják az olyan petefészekbetegségeket, mint az aszkáriáz, ankilostomidózis, trichocoefalosis, strongyloidiasis.

By biohelminthes szám tartozik métely (trematode) és galandférgek (galandférgek), valamint néhány fajta fonálférgek. Ahhoz, hogy a fertőző stádiumban kell változtatni egy vagy két köztigazdák, amely működhet, mint a halak, rákok, puhatestűek, rovarok. A biohelminózisok kórokozói az emberi szervezetbe jutnak, amikor olyan húsokat fogyasztanak, amelyek nem voltak elegendő hőkezelésen vagy halban, nyers vizet fogyasztva. Képviselői biogelmintozov vannak bothriocephaliasis, klonorchiázis, opisthorchiasis, Taeniasis, galandféreg fertőzés, trichinosis, tejfertőzés, hólyagférgességet. By bélférgek tartoznak ragályos fertőzés emberről emberre való személyes érintkezés útján közös wc edények, edények, konyhai textília, vagy önmegfertőzés. Ez enterobiosis, himnolepiaza, strongyloidiasis, cysticercosis.

A helminthiázok osztályozása

A helminthiázák a bélmágnesek biológiai jellemzői, a külső környezetben való létezés módjától, a fertőzés módjától, az emberi test élőhelyétől függően vannak osztályozva. Figyelembe véve a kórokozók biológiai jellemzőit, fonálférgeket izolálnak (ascaridosis, enterobiasis, trichocephalosis, ankylostomidosis, non-carotidosis stb.); cestodoza (teniózis, cysticercosis, hymenolepiasis, teniarinhoz, echinococcosis); trematodozy (opisthorchiasis, klonorchiasis, schistosomiasis, fascioliasis). Mellesleg a parazita féregek léteznek a környezetben, a geogelmintózisok, a biogelmintózisok és a kontakt helminthiázok megkülönböztethetők.

Fertőzés előfordulhat helminthiasis élelmiszer, víz, perkután útvonalon. Attól függően, hogy a helyét a kórokozók az emberi szervezetben bélféregfertőzések vannak osztva bél és extra-intesztinális. Az emberi bélben parazita kórokozók ascariasis, enterobiasis, ancylostomiasis, ostorgiliszta, strongiloidózis, trihostrongiloidoza, diphyllobothriosis, teniasis, teniarinhoza, hymenolepiasis et al. Extraintesztinális bélférgek elhelyezkedhet a máj, epehólyag, erek, a bőr alatti szövet. Azáltal extraintesztinális parazitózis közé filariasis, Guinea féreg, opistorhoz, schistosomiasis, mételyfertőzés, klonorchiázis, paragonimiasis, trichinosis, cysticercosis et al. Továbbá, összhangban a lokalizációs elvét megkülönböztetni luminális (t. H. Intestinal) és szöveti (bőr és zsigeri) féregfertőzéseinek.

A Helminthiases tünetei

A helminthiisz klinikai képe nagyon változatos, és az immunrendszer általános reakciója a paraziták és a szerv-specifikus elváltozások inváziójára válaszul. A helminthisis során akut vagy korai (2-3 hét és 2 hónap között) és krónikus fázis (akár több évig) izolált. A bélférgek emberi szervezetre gyakorolt ​​legfőbb kórtani hatásai közé tartozik a toxikus allergiás reakciók, a szervek és szövetek mechanikai károsodása, táplálkozási és vitaminhiány, valamint az immunológiai kompetencia csökkenése.

Az akut fázisú helmintiázis fő megnyilvánulásai miatt toxikus-allergiás hatását a parazita férgek a szervezetben. A betegek jelentős láz, bőrkiütés, izomfájdalom, nyirokcsomó. Gyakran fejlődik hasi szindróma (dyspepsia, hasi fájdalom), pulmonális szindróma (száraz köhögés, bronchospasmus, légszomj), Banti szindróma (megnagyobbodott máj és lép), asthenovegetative szindróma (apátia, fáradtság, alvászavar, ingerlékenység).

A helminthisis krónikus fázisában uralkodó szerv-specifikus elváltozások dominálnak, amit főként a helminthikus parazitahely mechanikus traumatizálásával okoz. Így a diszpepsziás rendellenességek és a hasi fájdalom a meghatározó tényezők a bélférgességben. A bélben lévő abszorpciós folyamatok megsértését a polyhypovitaminosis, a testtömeg fokozatos csökkenése kísérte. A bélhurutéria gyakori kísérője a vashiányos vérszegénység. A masszív helminthi invázió, a végbél prolapszusa, a hemorrhagiás colitis kialakulása, a bélelzáródás lehetséges.

A krónikus fázisban a bélféregfertőzések azaz főleg érintő hepatobiliáris rendszer, lehet, hogy a sárgaság, hepatitis, epehólyag-gyulladás, cholangitis, pancreatitis. Ha költöztetést végbélgiliszta meg enterobioze kialakulhat tartós hüvelygyulladás, méhnyálkahártya, petevezeték-gyulladás. Krónikus szakaszban strongyloidosis végbemegy a a gyomorfekély kialakulását és a 12 nyombélfekély. Amikor trichinosis hatással lehet a szív-érrendszerre (szívizomgyulladás, szívelégtelenség), a légzőszerveket (hörghurut, tüdőgyulladás), CNS (meningo-encephalitis, agyvelőgyulladás). Due invázió fonalférgek nyirokerek gyakran alakul ki a fonalféreg lymphangitis, nyirokoedema végtag ödéma mell és a nemi szervek. Amikor ciszták merülnek ehonokokkoze májban és a tüdőben a fekélyesedő amelyek komplikációk lehetségesek, mint peritonitis, mellhártyagyulladás.

A gyermekek és a felnőttek esetében a hemti-tézis hátterében a megelőző vakcinázás és az újbóli vakcinázás hatékonysága csökken, aminek következtében a védelem megfelelő védelmi szintje nem érhető el. Egyidejű betegségek jelenlétében a helminthiázok módosítják és súlyozzák a betegségüket. A helmintiózis kimenetele gyógyulás lehet (természetes halállal vagy a helminthus kiirtásával) vagy maradványjelenségekkel, gyakran káros hatásokkal.

A helminthiázok diagnózisa

A klinikai és epidemiológiai adatok helmintiázisként alapvetően már diagnosztizált krónikus. speciális laboratóriumi technikák azonosítani a kórokozót bélférgesség: mikrogelmintoskopicheskie (kaparás enterobiosis) gelmintoovoskopicheskie (kala kutatása féregpetéktől) gelmintolarvoskopicheskie, szerológiai (ELISA, IFA, RSK, Phragmites), szövettani scatology. Vizsgálati anyag kimutatására tojások, lárvák vagy fragmenseit érett féregfajokban szolgálhat székletben, hányás, nyombél tartalmának, köpet, vizelet, vér, bőr-biopszia, és mások.

Amikor bél bélférgek lehet informatív kután allergiás tesztek antigénekkel bélférgek. Annak érdekében, hogy azonosítsák és értékeljék a súlyos szervi elváltozások széles körben használják műszeres diagnosztika: ultrahang máj, hasnyálmirigy, EGD, kolonoszkópia, endoszkópos biopszia, röntgenfelvételek és CT belső szerveket, májszcintigráfia.

A helminthiázok kezelése és megelőzése

A holisztikus megközelítés kezelésére béiféregfetrőzéseket elvégzéséből áll okozati és posindromnoy terápiát. Specifikus kezelés adagolását foglalja magában anthelmintikus készítmények típusa alapján és stádiumától bélféreg parazita. Az oki kezelés következő csoportok a gyógyszereket használják helmintiázis: protivonematodoznye (. Albendazol, levamizol, befeniya hidroxinaftoát, piperazin, pirantel, stb) protivotsestodoznye (niklozamid, albendazol) protivotrematodoznye (tetraklór-etilén geksahlorparaksilol, bitionol), valamint a gyógyszerek széles hatásspektruma ( mebendazol, albendazole). A hatékonysága deworming értékelik ismételt parazitológiai vizsgálatok.

Amikor bél bélférgek adunk az alapvető kezelést antimikrobiális szerek, kelátképzők, enzimek, probiotikumok, és mások. A helmintiázis tüneti terápia tartalmazhatja a kijelölését antihisztaminok, intravénás infúzió, vitaminok, szívglikozidok, NSAID-ok, glükokortikoidok. Amikor echinococcosis fő kezelés a betegek műtét (műtét ciszta / májtályog, echinococcectomy).

A geohelminózisok megelőzését a lakosság higiéniai oktatása, a környezet védelme a széklet okozta fertőzéstől és a gyermekek személyes higiéniai szabályainak betartásával végzik. A biohelmintózisok, a háziasított állatok elhalmozódásának, a húskészítmények értékesítésének állat-egészségügyi és egészségügyi ellenőrzésének megakadályozása szempontjából a hús és a halak gondos hőkezelése fontos szerepet játszik. Az érintkezésbe kerülő helminciák megelőzésében a szervezett, főként gyermekek, kollektívumok kórokozó-átvitelének mechanizmusa közötti különbség elsődleges fontosságú. Ajánlatos a családokban (pl. Az albendazol) a helminthiázok szezonális kábítószer-megelőzésére, a gyermekek és kockázati csoportok rendszeres parazitológiai vizsgálatára.

A 21. század legújabb életfilozófiája

Ismeretlen tudás, amely az egész világot meg fogja változtatni!

Mi a geogelmintosis?

Geohelminthiasák és megelőzésük.
Az emberiség nagyszámú betegségének osztályozásában három alcsoportba osztódnak: geogelmintózisok, biohelmintózisok és érintkezési helminthiázok.
Először röviden a másik két csoportról.
Biogelmintozy - egy olyan betegség, amelyben a fejlesztés a lárvák a tojásokból fordul elő a szervezetben egy vagy több faj (ezek lehetnek állatok néhány gerinctelen az emlősökre), és a test a végső fogadó bélféreg fejlődik egy felnőtt képes szaporodásra. Nagyon gyakran a személy lesz a végső tulajdonos.


A kontaktus helminthiázok olyan betegségek, amelyekben egy fertőzött személy szervezetének érett vagy majdnem érett tojásait vagy lárváit szabadul fel, amelyek nem igényelnek külső érettségi környezetet. Ezért nagy a kockázata annak, hogy a páciens és a vele érintkező emberek újra fertőződnek.
Geohelminthiasis. Ezeket a bélférgek okozzák, amelyekben az életciklus egy biológiai formában (emberben vagy állatban) folytatódik. A tojás- vagy lárvaállapot parazita a külső környezetben van: talaj, víz, széklet, különböző tárgyak felületén, akár a levegőben is, vagyis az élettelen természetben. Más élő szervezetek - rovarok, madarak, emlősök - csak invazív lárvák vagy tojásférgek hordozói. Például a legyek hordozhatnak tojásokat vagy lárvákat a lábszáron vagy a lábakon, a kutyákon - a végtagokon, a gyapjúon. Még a földigiliszták is, mivel lenyelik a talajrészecskéket és áthagyják magukat, számos paraziták tojását terjeszthetik.
A leggyakoribb betegségek és a következő csoportból leírt geohelminthiasis - egy galandféreg, ascariasis, strongiloidózis, ostorgiliszta (kórokozó Ostorféreg vagy hlystovik) fascioliasis.
A geogelmintosisok csoportjából származó patogének két szakaszba esnek az emberi testbe: tojás vagy lárva. A paraziták érett tojása mozdulatlan, nem képes bejuttatni a szervezetbe. A lárvák aktívak, vannak olyan eszközök, amelyek szoros érintkezésbe kerülnek a testbe.
A bélférgek tojása táplálékosan beléphet a szervezetbe, más szóval a szájon keresztül, ha étellel, folyadékkal, lenyelve a porckorongsérv, stb. A lárvák elsősorban a bőrön keresztül elérhetőek, de lenyelhetők is.
A geogelmintózisok minden megakadályozása egyetlen egyszerű (?!) Szabályra korlátozódik: kizárja a kórokozóknak az emberi szervezetbe való belépését táplálkozási vagy érintkezési módként. A szabály egyszerű, de sok alpont van. Legtöbbjük megfelel a legelterjedtebb higiéniai szabályoknak.
Mossa meg a kezét étkezés előtt. A szappan és a víz nem képes elpusztítani a csírákat és a férgek tojását a kezek bőrén, de egyszerűen lemosni őket. Nagyon praktikus a körömkefék használata, ez segít a szennyeződések eltávolításában a körmök alatt minden lehetséges utas számára.
Óvatosan, ez nagyon jó, mosogat. Elsősorban olyan termékeket kell figyelembe venni, amelyek nem kerülnek hőkezelésre, és azonnal menni az asztalhoz saláták, szeletelés vagy egészben. A zöldeket, zöldségeket, gyümölcsöket, bogyókat alaposan meg kell mosni és folyó vízzel le kell mosni. A zöldségeket, a kemény bőrű gyümölcsöket speciális ecsettel lehet tisztítani a zöldségekhez. Néhány parazitológus minden friss gyógynövényt, még gyógynövényt is ajánl, meredek forró vízzel, hogy fertőtlenítse a természet ajándékait. Ez az eljárás gyakorlatilag nem tükröződik a zöldségek tápértékében. Az olyan finom bogyók, mint a szamóca vagy a málna, amelyeket nem lehet tisztítani vagy forró vízzel önteni, ugyanezek az orvosok csak hegesztett formában fogyasztanak. A banán, mandarin és más gyümölcsök fogyasztása előtt ajánlott mosni, könnyen hámozott bőrrel.
A konyhai eszközök tisztasága általában. Zöldségek, gyümölcsök, sajtok, húskészítmények és füstölt termékek szeletelésére - különösen. Az ilyen típusú termékekhez tartozó vágódeszkák és kések természetesen jól kell mosni, és a forró víz forrása is kívánatos.
A piszkos munka után mosson kezet. A piszkos munka alatt olyan tevékenységek és tevékenységek széles listáját kell érteni, amennyire csak lehetséges. Ez magában foglalja a munka a föld, mosás, mosás padló, takarítás a helyiségek és területe kertjében vagy területet, szemétdíj és piszok, stb, stb pat a macska vagy a gyerekek játszottak a homokozóban -.. Szintén mossanak kezet maguk és gyermekeik.
A toalett után kezet kell mosni.
Rendszeresen mossa le a mosdót és tisztítsa meg a WC-t, különös figyelmet fordítson a víz és a WC-ülék vízelvezetésére szolgáló gombra (vagy gombra).
Az ember és az állatok ürüléke nem szabad a szabadban, meg kell tisztítani (temetni).
Rendszeres nedves tisztítás a szobákban. A piszkot és a port le kell mosni. A legtöbb bélférgek tojása mikroszkopikus méretű. A cipőket vagy a háziállatokat cipelik a házba, és a porral együtt nagyon jól bejutnak a levegőbe, és ott laknak a lakás minden más tárgyán.
Amikor vízben úszunk, akkor sem véletlenül nyírhatjuk a vizet. A vízből nyers, fel nem forrázott víz nem fogyaszthat, bármennyire tiszta és tiszta lehet.
A talajon végzett munka során használjon kesztyűt és munkaruhát. A munkatípustól függően a kesztyűk kötött, vászonra vagy akár gumikesztyűre is szükség lehet. A piszoktól való védelem mellett a kezek bőrét védik a parazita féreg lárvák behatolásától. A földi férgek lárvái nem csak meleg régiókban találhatók (van egy paradicsom számukra), jól érezzék magukat a középső szélességben.
Mivel a veszélye férgek lárvák a talajban, és a homok nem túl ajánlatos mezítláb a földön, és feküdt a homok a tengerparton alom nélküli. Különösen a déli országokra vonatkozik.
Az emberi méhgyulladás problémája nem tűnik létfontosságúnak, nem minden lépésben emelkedik. Néha értékét érdemben leminősítették. De mindenesetre betegség. A betegség jobb figyelmeztetni, mint gyógyítani. Ezért a hematológiai megbetegedések megelőzésére vonatkozó szabályok alkalmazása segít az egészség, a pénz és a jó hangulat megmentésében.

Geohelminthiázok és biohelminthiázok

Geohelminthiasis és koncepciók be biogelmintozy Helminthological pók 1940 Skrjabin és RS Schulz. Ebben az esetben a járványos folyamat mindegyik betegségcsoportban sajátos módon megy végbe.

Geogelmingozy - különböző fajok bélférgei által okozott betegségek. Egész életciklusuk egy mesterben befejezhető, azaz közvetlen fejlesztési ciklusuk van köztes gazdák nélkül. Az élő természet képviselői (biotikus környezet) csak az invazív lárvák mechanikus hordozóinak szerepét játszhatják. Például a legyek véletlenül tojást vagy lárvákat hordhatnak a lábszáron vagy a lábakon, kutyákon - végtagokon, hajon.

A kórokozó helmintiázis a petéi vagy lárvái szakaszában van a környezetben (talaj, víz, állati ürüléket a padló és a falak az állattartó épületek, t. E. abiotikus közegben). Ez okozza a függőség a terjedési a kórokozó a bélférgesség az éghajlati jellemzők a terep, évszak, tervek és mikroklíma az állattartó épületek, építőanyagok, stb petéi vagy lárvái a legtöbbjük képes fejleszteni csak a legelők és tavak, és csak korlátozott számú -. A helyiségek. A geohelminák tojásait vagy lárváit elsősorban állati ürülékkel osztják szét. A tojásokban lárvák is kialakulnak. Számos bélférgek (például orsóférgek) kifejlett lárvák marad a tojás belsejében, mások (pl többsége strongylidák), kikelnek a tojásból membrán és elkezdenek mozogni aktívan. A abiotikus környezet további fejlesztése a lárvák zajlik több szakaszban, gyakran kíséri moults (változása kutikula kialakulását bél sejtek és a tojásrakás reproduktív primordia). Ezt követően válik fertőző lárvák, t. E. Képes fejlődés a szexuálisan érett bélféreg, ha belép a szervezetbe fogékony gazda.

Tipikus képviselői geohelminthiasis kórokozók, amelyek megfertőzik haszonállatok és okoz némi kárt állatállomány: szarvasmarha - diktiokauly, strongiloidy, nematodiry; juhok - diktiokauly, gemonkhi, haberty, bunostomia; sertések esetében - sztónium-sztearátok, aszkaridák; lovak - paraszkár, trichonematides; madarak - ascarids, hetero-keesy stb.

Biogelmintozy Különböző osztályú bélférgek képviselői okoznak betegségeket. Köztes gazdák (egy vagy kettő), főként gerinctelenek (puhatestűek, földigiliszták, különböző rovarok, rákok) részvételével alakulnak ki. Elosztásuk nagymértékben függ ezeknek a házigazdáknak. Többet befolyásolják az éghajlati tényezők és az emberi gazdasági tevékenység hatása.

Ott biohelminths, petéi vagy lárvái az elején, valamint geohelminthes, a környezetbe jutnak, és a takarmány vagy aktívan be a szervezet a köztes állomás. De vannak biohelminths lárvák a környezetbe soha nem áll ki, ezek a vérben vagy a nyirok végső gazdaszervezetek, vele együtt lenyelt vérszívó rovarok (szúnyogok, szúnyogok, szúnyogok, legyek), a fejlődő bennük néhány napig vagy hétig, majd ugyanazon (fertőzött) rovarok támadása során ismét belépnek a végső fogadó testébe. Egy adott faj hímvesszői egy közbülső vagy végleges gazdanövényben is élhetnek, csak egy bizonyos fajban.

Tipikus képviselői kórokozók biogelmintozov haszonállatok legnagyobb károsodást okozó állatállomány: szarvasmarha Fasciola dikrotselii, galandféreg, cysticercus; juh - fasciolae, dicrocelia, echinococcus, ár; sertéseknek - cysticerci, metastrongyls; madarak - trematódák, cetódok.

A helminthiázok két csoportba osztásával KI Skryabin és RS Shultz alapul vették a kórokozó fejlődési ciklusának a befejezését a gazdák számától függően. Azonban ennek teljesítése teljes mértékben attól függ, hogy a külső környezet - abiotikus vagy biotikus - milyen új feltételeket támaszt.

A helmint csak akkor fejlesztik tovább, amikor belép a mezőgazdasági állatok organizmusába, mely korábban a külső környezet invazív szakaszát megelőzően alakult ki. Ennek kapcsán a biohelmintózisok és geogelmintózisok a következőképpen definiálhatók.

A geohelminózisok a mezögazdasági állatok betegségei, melyeket a monocelus bélférgek okoznak, és amelyeknek az invazív állapot elöfordulása abiotikus környezetben történik.

A biohelmintózisok olyan mezőgazdasági állatok megbetegedései, amelyeket a heterobicinok okoznak, amelyek invazív stádiumai a biotikus környezetben a végső gazda számára fejlődnek.

Következésképpen a biológiai értelemben a heteroszexuális és monoxén bélféregek fejlődése erõsen eltérõ, ezért a járványos folyamat tanulmányozásához közelítõnek kell lennie ezeken a betegségeken. A biogelmintózis megelõzését és leküzdését teljesen más pozícióktól kell megközelíteni, mint a geogelmintózisokkal.

geohelminthiasis

Féregfertőzéseinek. Minősítést. A megelőzés alapelvei

Helminthiases - parazita férgek (bélférgek) által okozott betegségek, makroorganizmusban.

Helminthes - az alacsonyabb férgek képviselőinek nagy csoportja, akik képesek élni az emberi testben. Ezek multicelluláris organizmusok, amelyek élősködő életmódot vezetnek egy másik szervezet testében.

Az emberi bélférgek parazitálhatnak az emberi test minden szervében és szövetében. Legtöbbjük a bél, az epevezetékek különböző részein fordul elő a májban, a tüdőben. A lárvák különböző szervekben és szövetekben parazitálhatnak: a májban, a tüdőben, a csontokban, a szemekben, a nyirokrendszerben és más szervekben.

Összességében több mint 250 fajta bélféreg van, amelyek három osztályba sorolhatók: körhéjak (nematódák), szalagférgek (cestodes) és flukes (trematodes).

A bélférgek életciklusa rendkívül változatos. A legtöbb helminthuska tojása vagy lárva a gazdaszervezetből a külső környezetbe kerül. Attól függően, hogy az utat a további fejlesztése a peték és lárvák a parazita férgek lehet két csoportra oszthatók: biohelminthes és geohelminthes.

A bioghelminek magukban foglalják a parazitákat, amelyeknek a kórokozói a gazdaszervezet megváltozásával járnak. A felnőtt paraziták élő szervezetét a végső fogadónak nevezik, és a szervezet, amelyben a lárvák élnek, köztiterméknek nevezik. Minden trematode és a legtöbb cestode biohelminths.

A geohelminek közvetlen módon fejlődnek a házigazdák váltása nélkül. A geogelminták tojása vagy lárva közvetlenül érkezik a külső környezetbe, közbenső fogadó közreműködése nélkül. A külső környezetben, bizonyos körülmények között, a lárva fejlődik a tojásban. Amikor az érett tojások bejutnak az emberi testbe, a lárvák felszabadulnak a tojásból és felnőtt parazitákká nőnek. Egyes geológiai féreglyukaknál a lárvák képesek a tojásból távozni a külső környezetben, ahol szabad életet élnek a talajban. Majdnem minden nematód geogelminek.

A parazitológusok KI Skryabin és RS Shul'ts a helminthiázok epidemiológiai osztályozását dolgozták ki, amely három legfontosabb jellemzőn alapul: 1) közbenső fogadó jelenléte vagy hiánya; 2) a bélféreg korai szakaszának aránya a külső környezethez; 3) a végső fogadó fertőzés mechanizmusa. Figyelembe véve ezeket a jeleket, az emberi bélférgeket geogelmintózisokra, bihelmintózokra és fertőző (kontaktusos) helminthiázokra osztják.

Geohelminthiasis - okozott betegségek része a fejlődés az emberi szervezetben, és a másik része - bármely élettelen szubsztrát (leggyakrabban a talajban), és a teljes kifejlődése a parazita zajlik részvétele nélkül köztigazdák. Azáltal geohelminthiasis közé ascariasis, trichocephalosis, ancylostomiasis, strongiloidózis és más betegségek.

A biohelmintázok azok a betegségek, amelyek kórokozói az emberi testben való fejlődésük részét képezik, míg a másik részt egy vagy több közbenső gazda szervezetében, mielőtt megszerezik a másik személy behatolását. A biogelmintózis közé tartoznak a következők: shadowarinhoz, teniózis, trichinosis, opisthorchiasis, diphyllobothriasis, echinococcosis és mások.

Fertőző (kontaktusos) helminthiázok olyan betegségek, amelyekben a parazita érett vagy majdnem érett szakaszai felszabadulnak az emberi testből, és képesek egy másik személy fertőzésére. A fertőző bélférgek közé tartozik az enterobiosis és a hymenolepiasis.

ascariasis - geogelmintosis, amelyet allergiás megnyilvánulások és a gyomor-bél traktus káros működésének tünetei jellemeznek.

Az ascaridózis okozója az emberi ascaris - Ascaris lumbricoides. A karosszéria fehér és rózsaszín színű, 40 cm-ig (férfi -20 cm). A szexuálisan érett forma egy személy vékonybélében helyezkedik el. A megtermékenyített nőstény állapítja 200 naponta - 240 ezer tojást, amelyek együtt a bélsárral kerülnek a környezetbe.. Egy további fejlesztése a tojások zajlik a talajban, ahol az optimális hőmérsékleten (20 - 25 0 C-on), elegendő nedvesség és oxigén hozzáférés révén 21-24 nap, a lárvák fejlesztése invazív mozgatható. Tojás fertőző lárvák képesek túlélni a talajban évekig, anélkül, hogy elveszítené a képességét, hogy megfertőzi az embert. A különféle átviteli tényezők (talaj, zöldség, gyümölcs, víz, por, szennyezett kéz és egyéb dolgok) ascaris lárvák esik a gyomor-bél traktus az emberek. A vékonybélben lárvák tojásból, hogy a bélfalon keresztül, adja meg a véredényeket, és hajtsa végre a migrációs ciklus a test 2 hétig, majd újra esik a vékonybélbe. A belekben 2,5-3 hónap után szexuálisan érett formákká válnak. A felnőtt ascaridok várható élettartama 9-10 hónap.

A lárvák és szexuálisan érett alakjai mechanikusan károsíthatják a bélfalat, a májszövetet, a tüdőt és a hörgőket. Ezen túlmenően, az átállás során a lárvák a testben, akkor mérgezik a termékeit életük, és a felnőtt orsóféreg fogyaszt jelentős mennyiségű fogadó élelmiszer, irritálja a bél.

Az invázió forrása az aszkáriás ember. A fertőzés mechanizmusa széklet-orális, amelyet leggyakrabban az érett tojások élelmiszerrel való elfogyasztásával valósítanak meg, gyakran talajjal szennyezett zöldségekkel és gyümölcsökkel.

A betegség megnyilvánulása minden egyes formában eltérő. Migrációs ascariasis jellemzi az általános gyengeség, láz, verejtékezés, köhögés, allergiás tünetek, tüdőgyulladás. Ez a forma nem diagnosztizálható. A bél ascariasis jellemzi étvágytalanság, fogyás, hasi fájdalom, émelygés, hányás, gyengeség, ingerlékenység, a memória elvesztése, köpés férgek során székletürítés. Komplikációk lehetnek (bélelzáródás, mellkassehigyulladás, sárgaság stb.).

trichocephalosis - geogelmintosis, amelyet a gyomor-bél traktus, az idegrendszer és a vér változások károsodott funkciója jellemez.

A trichocophalosis okozója a humán vagális fej - Trichocephalus trichiurus, amely kerek bélmájokra utal. Paraziták kétlaki, nőstények méretei 4-5 cm, hím - 2,5 - 3 cm fejvége formájában egy vékony szál, egy hátsó megvastagodott.. A felnőtt paraziták a vékony és a felső vastag (főként a váladék) alsó részén helyezkednek el. A hüvelyfej finom elülső vége a bélnyálkahártyába kerül, és vérrel táplálkozik. A megtermékenyített nőstény napi 1,0-3,5 ezer éretlen tojást helyez el, ahonnan a kivágásokkal együtt belép a külső környezetbe. Optimális körülmények között (25-30 ° C hőmérséklet, magas páratartalom, oxigénigény) az inváziós lárvák 25-30 nap alatt fejlődnek ki. Amikor a tojások az új gazda (emberi) testébe érkeznek, a lárvák elhagyják a tojásokat a bélben, és áttelepülnek a szexuálisan érett formákba 1.0 - 1.5 hónap elteltével. A nyafogás élettartama 5 év vagy több.

Az invázió forrása beteg. mechanizmus a fertőzés - széklet fogyasztásával, ami gyakran végrehajtott lenyelés érett petesejt a szennyezett kéz, rosszul feldolgozott növényi termékek (zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, bogyók), vagy a víz.

A betegségben az étvágy, a gyengeség, a felszívódás, az instabil széklet, az hasi fájdalom, a szédülés, néha a rövid távú memóriavesztés változik. Anémia alakulhat ki.

toxikariasis -Geogelmintoz, allergiás megnyilvánulásokkal és belső szervek és szemek károsodásával jellemezhető.

A kórokozó az ascarid Toxocara canis. Szexuálisan érett egyének (nőstények hossza 6 - 10 cm-es, hímek - 4 - 6 cm) élősködnek a gyomorban vagy a belekben a kutyák, farkasok és más tagjai a kutya. Legnagyobb mértékben (néha akár 70-90%) ezek a paraziták a kiskutyák és a kóbor kutyák által érintettek. Egy szervezetből fertőzött toxikariasis állati ürülék a környezetbe látszanak éretlen tojás, amely a nyári után 20-30 nappal a talajban lárvák. Tojás toxocar a talaj mindkét város és falu sok.

A fertőzés fő forrása a kutya, különösen a kölykök.

Az emberi fertőzés mechanizmusa fekális orális, amely leggyakrabban akkor következik be, ha lenyelt érett tojásokat mosatlan zöldségekkel, gyógynövényekkel, bogyókkal fertőzött kézzel.

A belek lárvái a tojásokból jönnek létre, amelyek behatolnak a nyálkahártyába, és behatolnak a véráramba, amelyen át vándorolnak. Leggyakrabban lárvák telepednek a májban, tüdőben, lépben, szemekben.

A betegség allergiás szervezetnek nyilvánul és a lárvák elhelyezkedésétől függ. Vannak, akik tüdőgyulladásban vagy hörgő asztmában szenvednek. Különösen nehéz a toxikózis, amikor a lárvák lokalizálódnak az agyban. Ezekben az esetekben epilepsziás rohamok és bénulás alakulhat ki.

Biohelminták és geogelmintózisok, felsorolják a főbbeket. Egy csoportonként írjon le egy betegséget

Bélféreg okozta fertőzések flatworms az osztály bélgiíiszták, az úgynevezett Trematodozy osztály Cestoda - cestodosis és fonálférgek - fonálférgek. Ha a kórokozó alakul járó közbülső gazdaszervezetbe (közvetett út), ez az úgynevezett biohelminths és a betegség által okozott őket - biogelmintozom, anélkül, hogy egy köztes gazda (az egyenes úton) - rendre geohelminthes és geohelminthiasis.

A biohelmintózák közé tartoznak: minden trematóda, cestode és néhány fonálféreg, és csak a fonálférgek tartoznak a geológiai mirigyekbe.

Dicroceliasis. A kérődzők, a lovak, a szamarak, a szarvasok, a rágcsálók és a medvék érzékenyek a mikrokliózióra. Dick és a beteg is beteg.

Izgat engem. Fine trematode Dicrocelium lanceatum.

A mikroszilárdság a köztes (szárazföldi puhatestűek) és a további (hangyák) gazdák részvételével alakul ki 3,5 és 4,5 hónap között. Az állatok fertőzöttek a legelőn, lenyelve a metsőkerejű hangyákkal fertőzött füvet. A betegség általában nem tünetmentes.

A diagnózis. A dicroceolízis során a diagnózist a széklet egymást követő mosásának módszerével, valamint a Füllbourn módszerrel végezzük, de a só helyett egy kálium-hidroxid oldatot készítünk. Posthumously, a diagnózist a máj dicroculius-ban találjuk.

Megelőzés. Megelőző dehelminizáció az őszi-téli időszakban; a legelők megőrzése, a legelők és legelők javítása, a bokrok tisztítása, kövek tisztítása és egyéb szárazföldi puhatestűek védelmére szolgáló idegen tárgyak tisztítása; a legelők legszegényebb részeinek időben történő feltárása és a kaszálás kizárása a legeltetésből; a köztes és a további gazdaszervezetek megsemmisítése.

A Drepanidotenosis olyan betegség, amely bélgyulladást és a szervezet mérgezését okozza. Érintett hazai libák és kacsák, valamint vadon élő vízimadarak. A betegség a legnagyobb kárt okozza a növénynemesítésben. A beteg libák, különösen a fiatalok, lemaradtak a növekedésben. Ebben az esetben hatalmas esetük figyelhető meg.

Pathogen - cestoda drepanidotenii. A paraziták hossza 10-23 cm, szélessége 8-10 mm, utal hermafroditák, lokalizált a vékonybélben a madarak. A Skolexek szopókkal és horgokkal vannak felszerelve.

A végső (fogékony madár) és a közbülső (rákfélék - ciklops, diaptumus) gazdák részvételével fejlõdnek ki a hüllõk. A beteg madár a széklettel üríti ki a kakukkfű érett szegmenseit, amelyek a széteséskor nagy mennyiségű tojást engednek ki. A további fejlődéshez a tojásoknak a vízbe kell esniük, ahol a rákfélék lenyelik. 1,5-3 hét elteltével inváziós lárvák, ciszticidek, amelyek a rákfélék szervezetéből származnak a tojásból. A madarak fertőzése invazív rákot fogyaszt. Így a ciszticidok a madár vékonybélébe kerülnek, és 2-3 hetesek érik el a szexuális érettséget. A cestodák várható élettartama a madarak testében 8-9 hónap.

Patogenezisében. A drepanidotenia mechanikai károsodást és a bélnyálkahártya gyulladását, valamint a test mérgezését okozza.

Tüneteket. Az intenzív fertőzöttségének libák megfigyelt erős gátlás, erősebb hasmenés, lesoványodás, ataxia, dobott a fejét, a feszültség a vázizomzat, a jövőben - bénulás. Ennek eredményeként meghalnak. A felnőtt madarak miatt bélféreg parazitizmus jelennek hasmenés, van kimerülése a szervezetben. A diagnózis. Vegye figyelembe a betegség tüneteit, a feltételeket a baromfi, megvizsgálja ürülék jelenlétének parazita tojás vagy szegmensek, felfedi a holttesteket azonosítása érdekében a kórokozót. Ellenőrző intézkedések és megelőzés. Annak megállapítására, a betegség minden mezőgazdasági madarak degelmintiziruyut fenasalom, bitinolom, arecoline vagy más kábítószer. Feldolgozott tartott állatállomány napokig tollak elszigetelt alom és élősködők éget, baromfi át bezozernoe tartalmat. 12-14 nap elteltével újra megdőlt. A hátrányos helyzetű háztartások fiatalok felnőnek a földön, szervez izolált annak tartalmát évente váltakozó tavak, legelők válassza nélküli területeken kis stagnáló tavak, árkok, pocsolyák és lebonyolítása megelőző deworming tenyészállomány libák és kacsák az ősszel (gyaloglás után) és tavasszal (egy hónap előtt a baromfiból a víztestek felszabadítása).

A sertések trichocephalosis olyan betegség, amely a vastagbél gyulladását okozza. A fájdalom többnyire malacok, elválasztók és hizlalók. Elmaradnak a növekedésben, néha meghalnak.

Pathogen Ї fonálférgek trichocephalus (whipworm). A férfi hossza 2-5 cm, a nőstény 3-5,3 cm, a cefalus vége vékony, fonalszerű és a farok megvastagodik. A köcsögben vannak elhelyezve.

Vlasoglav egyenes úton halad. A nőstények tojást rak, hogy jöjjön ki a széklet a környezetbe, és a kedvező feltételek mellett végére a 2-3 hetes alkottak lárva. Malac, nyelési étellel, vízzel, invazív tojás fertőzött trihotsefaleze. Testükben a lárvák kilépnek a tojásokból, és magukhoz ragadnak a székletecske nyálkahártyájához. Keresztül 40--50 nap, nőnek a felnőtt paraziták élnek az állat testének 3-4 hónap.

Patogenezisében. A parazita súlyosan károsítja a bélnyálkahártyát, az ereket, és így megnyitja a mikroflóra kaput. A bélférgek lokalizációjának helyén gyulladásos folyamat alakul ki kiterjedt szöveti szövődményekkel. Az állatok toxikus hatása miatt a vér összetétele megváltozik, az általános állapot romlik.

Tüneteket. Klinikailag a betegség csak a sertések magas inváziója esetén nyilvánul meg. Ugyanakkor beteg állatok megfigyelt gátlás, progresszív soványság, hasmenés (néha véres), pica, rendszeresen vannak görcsök, ők gyakran a testtartás ülő kutyák.

A diagnózis. Figyelembe venni a betegség tüneteit, a járványos adatokat, a széklettel tanulmányozni a paraziták tojásainak jelenlétét. Az állat halála után a trichocephalosist diagnosztizálják a vastagbélben kialakult elhullás és jellegzetes elváltozások kimutatása.

Ellenőrző intézkedések és megelőzés. Amikor létrehozó ostorgiliszta diszfunkcionális csoport Laskarina Bouboulina malacok (intramuszkulárisan), vagy gigrovetin triklórfon (belül). 2 - 3 nap elteltével a helyiséget alaposan megtisztítják és fertőtlenítik. Továbbá az állatok profilaktikus dehelmintizálását végezzük. Különös figyelmet fordítanak a gépek és járatok rendszeres tisztítására. Szigorúan teljesítsék a gazdaságok ellátásának sorrendjét.