Az 1. típusú herpesz terhesség alatt

A világ népességének legnagyobb része a herperovírus hordozója. Közvetlen kapcsolatba kerülhetnek olyan személyekkel, akik aktív állapotban fertőzöttek. Általában a patológia jelentős komplikációk nélkül jár, ami ideiglenes kényelmetlenséget okoz. A herpesz megjelenése terhesség alatt azonban a következmények változhatnak. Az elsődleges fertőzés esetében a nagy valószínűségű (a betegek 60% -ában észlelt) vírus behatol a baba testébe, ami a gyermek belső szervének vereségéhez vezet.

A herpesz következményei a terhesség alatt

Összesen 8 típusú herperovírus van, amelyek hordozói emberek. A leggyakoribb a HSV 1. Kevésbé gyakori a második típusú vírus. Az első főként a fej arcának bőrén és nyálkahártyáján lokalizálódik, a második pedig a reproduktív rendszer szervezeteire. A kórtani folyamatot kis fertőzésekkel rendelkező hólyagok megjelenésével kíséri.

A vírussal való fertőzés nagy valószínűségét két esetben gyakrabban észlelik:

 • ha érintkezés történik a fertőzés hordozójával egy időben, amikor a vezikulumok felrobbannak;
 • fertőzés a gyengített nő immunitásának hátterében történt.

A herpeszvírus csak behatol nyílt sebekbe vagy nyálkahártyákon keresztül. Ha azonban a lokális immunitás nem sérül a patológia folyamata vagy egy másik tényező hatása miatt, a fertőzés általában nem fordul elő.

Ezért a leginkább sérülékeny a fertőzés:

 • gyermekek
 • idős emberek;
 • alacsony immunitású személyek (HIV-fertőzöttek és mások);
 • terhes nők.

A kezdeti fertőzés után a szervezet olyan specifikus antitesteket termel, amelyek elnyomják a vírust. Ha egy nő korábban ilyen betegségben szenvedett egy gyermeket, akkor a herpesz a korai szakaszban a terhesség alatt nem okoz negatív következményeket. A komplikációk kockázata ilyen körülmények között elérheti az 5% -ot.

De amikor az anya elsődleges fertőzése a gyermek elképzelése után következett be, akkor ebben az esetben mind a nő, mind a magzat fenyegetést jelent. Az ilyen betegségnek a testre gyakorolt ​​hatásai születési rendellenességeket okozhatnak:

 • a hallás és a látásszervek patológiája;
 • idegrendszeri rendellenességek;
 • csont ásványi hiány;
 • a belső szervek és mások zavara.

A herpesz a korai terhességben magzati halált okozhat vagy idő előtti születést okozhat. Továbbá az anya elsődleges fertőzése a gyermek fertőzéséhez vezet az esetek 60% -ában. A veleszületett herpesz súlyos kórképeket okoz a baba életének első napjaiban, ami halálhoz vezethet.

Hévíz a terhesség alatt 1 félév

Körülbelül 12 héten belül a magzat továbbra is sérülékeny a kórokozók hatásaival szemben. A fogantatás pillanatától kezdve az első trimeszterben az alapvető belső rendszerek kialakulása, ideértve az idegrendszert is.

A gyermek fertőzésének alábbi módjai vannak:

 • A placentán keresztül az anyától a magzatig terjedő vér;
 • a nyaki csatornán keresztül;
 • a petevezetékeken keresztül.

A magzat fertőzésének valószínűsége a herperovírus típusától függetlenül megmarad. A fertőzés első hetei alatt az anya szervezetének veszélye fenyegeti a gyermeket. Ezenkívül vannak olyan körülmények is, amelyek megkülönböztetik a csecsemő terhességének hidegét:

 • a központi idegrendszer veresége;
 • veleszületett anomáliák a belső rendszerek fejlesztésében;
 • A szájüregi betegségek.

A herpetikus fertőzés tüneteinek megjelenése a terhesség alatt a nő általános állapotának romlásával jár együtt. Ebben az időszakban a várható anya immunitása maximálisan gyengül, mivel a vitaminok és táplálkozási elemek támogatják a magzat fejlődését. A hidegcsillapítás hozzájárul az egyidejűleg előforduló betegségek előfordulásához, valamint a krónikus patológiák újraaktiválásához. A herpesz kialakulásának kezdeti szakaszában a hidegfelvétel valószínűsége rendkívül magas.

A 2. típusú herpesz terhesség alatt

A betegség ezen formája a gyermek fejlődési rendellenességeit okozhatja. A herpeszvírusnak a magzatba való behatolásának valószínűsége rendkívül kicsi. Ezt magyarázza az a tény, hogy a kiütések a nemi szervek nyálkahártyáin lokalizálódnak, és a gyermek nem érintkezik velük.

Másrészt, ha a nemi herpesz először terhes nőknél jelent meg, akkor ilyen körülmények között veszélyes. Specifikus antitestek hiányában az anya organizma nem szuppresszálja a vírus aktivitását, és a fertőzés a méhlepényen keresztül bejut a magzatba, ami komplikációk kialakulásához vezet.

A patológiák genitális formájának következményei a terhesség jelenlegi állapotától függően változnak. Ha az elsődleges fertőzés a második trimeszterben történt, a herpesz provokálja:

 • a magzat hipoxia;
 • a csontszövet kialakulásának megsértése;
 • a belső szervek veresége.

Fertőzés a harmadik trimeszterben:

 • a szövetek gyulladása, súlyos formában (terhes nőknél);
 • idegrendszeri rendellenességek;
 • az agy rendellenes fejlődése;
 • akut károsodás a szívben, a tüdőben.

A terhesség alatt a genitális herpesz veszélyes, mert gyakran látens formában folytatódik. A patológia újraaktiválódásának egyetlen jele gyakran a kiütés a reproduktív rendszer nyálkahártyáján.

Herpesz az újszülöttben

A herpesz genitális formájával járó újszülött fertőzése az első születési csatorna áthaladásakor következik be. A helyi szövetekkel való érintkezéskor a vírus részecskéi "leülepednek" a magzati membránon, amelynek áttörése során a fertőzés behatol a baba testébe.

Megkülönböztetik a következő szövődményeket, amelyek a születéskor fertőzést okozhatnak:

 • hirtelen halál az élet első napjaiban;
 • epilepszia;
 • Agyi bénulás;
 • süketség;
 • vakság.

A gyermek fertőzésének valószínűsége még azokban az esetekben is megmarad, amikor a genitális herpesz visszaeséséről számoltak be.

Terhesség tervezés

A herperovírus emberi testben való jelenléte nem akadályozza a gyermek elképzelését. A terhesség megtervezésekor mindkét partnernek átfogó vizsgálatot kell végeznie 2-3 hónapig a herpes simplex teszttel. Az eljárás a testben rejlő látens fertőzést tár fel, amelyet szexuális úton közvetítenek.

A genitális herpesz közvetett hatással van a fogantatásra. Ritka esetekben a vírus csökkenti a férfiak és nők reproduktív képességét. Ezért a komoly következmények elkerülése érdekében fontos, hogy a patológia kezelését időben megosszák.

A herpesz kezelése a terhesség alatt

A herpeszvírus terhesség alatt történő kezelése a más kategóriába tartozó betegek terápiájában alkalmazott módszer szerint történik. Fontos, hogy egy nő állandó orvosi felügyelet alatt álljon. Ez a megközelítés meggátolja a genitális herpeszben a magzati fejlődési rendellenességek kialakulását.

A betegség terápiája helyi gyógyszerek alkalmazásával jár együtt. A herpesz súlyosbodása a terhesség alatt a következő kenőcsökkel megállítható:

A herpeszkórt a patológiás fejlődés kezdeti szakaszában kell alkalmazni. Ezek a gyógyszerek gátolják a vírus aktivitását, hozzájárulva a gyors helyreállításhoz. Az 1-es típusú herpes simplex megszabadulása érdekében az érintett területre legalább egy alkalommal hetente 5-szer kell kenőcsöt alkalmazni.

Szisztémás kezelés

A terhes nők szisztémás kezelését szélsőséges esetekben írják elő, mivel a genitális herpeszben a toxikus károsodást okozza a magzatnak. Az ilyen kezelés magában foglalja az antivirális gyógyszerek alkalmazását, tabletták vagy injektálható oldatok formájában.

A patológiás terápiában a következő terhes nők alkalmazhatóak:

 1. "Acyclovir" és "Valaciclovir". Az első gyógyszer napi dózisa nem haladhatja meg a 200 mg-ot, a második 500 mg-ot. A gyógyszereket naponta legfeljebb 5 alkalommal szabad leadni. A tabletták napi dózisát kétszer növelik, nagymértékben gyengült immunitással. A vírusellenes terápia körülbelül 10 napig tart.
 2. Immunglobulin. Súlyos esetekben kinevezett. Az immunglobulint 3-4 naponként intramuszkulárisan adják be.
 3. "Interferon". A gyógyszert kenőcsök (1 trimeszter) vagy vaginális kúpok formájában (a következő hónapokban) használják.

A másodlagos fertőzés elkerülése érdekében szükséges a nyílt sebek kezelése, amelyek a buborékok felrobbantása után keletkeznek, antiszeptikus vegyületeket vagy E-vitamint tartalmaznak. Ez utóbbi felgyorsítja a szövetek regenerálódását.

Tekintettel arra, hogy a herpes simplex vírus gyengíti az immunitást, a patológiás terápiában:

 • immunmodulátor;
 • Eleutherococcus vagy Echinacea alapú tinktúrák;
 • vitamin komplexek.

Mielőtt a hagyományos gyógymódot a betegség kezelésére alkalmazza, orvosával kell koordinálnia őket. Az érintett terület helyi kezelésére kamilla, tengeri fonák és más olajok alapú kenőcsöket írnak elő.

A megfázás megelőzése a terhesség alatt

Azok a nők, akik gyermek születését tervezik, meg kell érteniük, hogy a herpesz milyen veszélyes. A terhesség első heteiben a primer vírusfertőzés többszörös szövődményeket okoz. A herpesz legnagyobb fenyegetése a magzat, amely a veleszületett fejlődési rendellenességeket idézi elő, a gyermek korai születését és halálát.

Ha a vírus a szervezetben kimutatható egy nő klinikai vizsgálatakor, az orvos tanácsot adhat:

 • közvetlen erőfeszítések az immunrendszer erősítésére, amely megakadályozza a patológia megismétlődését;
 • a jelenlegi betegségek kezelésére;
 • vegyen egy vitaminkomplexet.

Ha a terhesség alatt a hideg megjelenik az ajkán, azonnal el kell kezdeni a patológiát. A gyermek viselkedésének időszakában a nőknél meggyengült a mentesség, amellyel kapcsolatban a vírus a relapszus szakaszában megtartja a megnövekedett aktivitást. A fertőzés "vándorol" a testen, és megnyilvánulhat a test más részein, ezáltal növelve a károsodást. Ilyen körülmények között a nő állapota súlyosan romlik.

Ezenkívül, miután a hólyagok kinyílnak, a vírus részecskéi a folyadékkal együtt a szájüregbe jutnak. Ez a nasopharyngealis nyálkahártya és a belső szervek fertőzéséhez vezethet, ami megzavarhatja az utóbbi munkáját.

Ha a nemi szervek herpetikus fertőzését érinti, az orvos a császár kivonására császármetszést írhat elő. Ha azonban a beteg diagnózisának folyamán ilyen bizonyítékot nem fedeztek fel, a szülésznők betartják a természetes szülés szükségességét.

Azokban az esetekben, amikor a vérvizsgálat kimutatta a herperovírus hiányát a szervezetben, a terhesség alatt egy nőnek fel kell adnia a nem védett szexet és egyéb fertőzést hordozó kapcsolatokat. Javasolt továbbá a higiéniai szabályok betartása is.

A fertőzés megelőzése érdekében az "Acyclovir" -ot néha orálisan adják be. Azonban ez az intézkedés szélsőséges, mivel a gyógyszer toxikus hatással van a magzatra.

A bármilyen típusú herpesz az egyik gyógyíthatatlan betegség. A vírus az emberi testben marad az életben. A terhesség alatt gyakran előfordul a herpesz újraaktiválódása, ami a test jellemző tüneteinek megjelenését és a nő állapotának romlását eredményezi. A magzat fertőzésének elkerülése érdekében a várandós anyát rendszeresen orvosnak kell megvizsgálnia.

Herpesz és terhesség - okai, tünetei, diagnózisa és kezelési módszerei

Ez egy nagyon gyakori krónikus vírusfertőzés, amely hosszú ideig láthatatlan állapotban lehet. Herpesz és terhesség - veszélyes kombináció, különösen a korai szakaszban (1-2 trimeszter), ezért a vírus elleni küzdelmet a tervezési szakaszban kell elvégezni. Vannak patológiák, általában az immunvédelem gyengülésének hátterében, a vitaminok hiánya (ősszel-tavasz) során.

Mi a herpesz a terhesség alatt?

Vizuálisan a patológia bizonyos bőrkiütésekkel jelentkezik az emberi test különböző részeiben: ajkak, orr, nyálkahártya-elváltozások. Ez annak köszönhető, hogy a herpeszvírus a szervezetben szaporodik. Ez a probléma mindaddig fennáll, amíg egy személynek nincs érzékenysége, és a vírus létezik a bolygón. Jelenleg 8 fő faj van, a leggyakoribbak az egyszerű 1-2 típusok és a bárányhimlő, ami a betegség úszó megjelenését okozza.

A fertőzés behatolhat a test minden szövetébe. A nő legveszélyesebb patológiája - a nemi herpesz terhesség alatt, kétfajta fertőzést okoz. Az arcon fellépő kitörések kevésbé veszélyesek a gyermek viselése során, és a normál áramlás során nem okoznak szövődményeket. A patológiai útvonal két formája is létezik:

 • primer - a szervezet először fertőzést szenved;
 • másodlagos - krónikus formában, időszakos exacerbációval.

Herpes átviteli útvonalak

Számos lehetőség van a kórokozó emberi testbe való behatolására. A herpeszkitörések nem jelennek meg azonnal, a vírus megszaporodik és megnyilvánul az immunitás csökkenésével. A kóros mikroorganizmusok továbbadási módjai a következők:

 • a lázas herpesz HSV-1 - a kontaktlencse útján, levegőben szállítják (ha érintettek az érintett területeken vagy a beteg dolgain keresztül: súrolás, törülközők, ételek, kozmetikumok);
 • nemi genitális herpesz HSV-2 - szexuális úton történik szex alatt.

Az elsődleges genitális herpesz esetén a jövőbeli gyermek fertőzésének kockázata 50-60%. Kezdetben egy nő látens állapotban van, tünetmentes, néha viszketés, fájdalom, kisméretű kiütés és égő. A HSV-2 függőleges módon átvihető a magzatra - az anyától a placentán át, szülés közben a HSV-vel fertőzött szülőcsatornákkal való érintkezés során.

A herpesz típusai

Vannak különböző típusú kórokozók, amelyek különböző tünetekkel járó betegségeket keltenek. Jelenleg egy személynek van kockázata a nyolc patológiatípus közül:

 1. Az egyszerű 1-es típusú - általában az ajkakon lévő buborékok formájában nyilvánul meg.
 2. Egyszerű 2-es típus - a terhesség alatt genetikai formát okoz.
 3. A csirkehimlő vírusa - a herpesz zoster (zoster), a csirke pox okozza.
 4. A vírus 4-es típus vagy Epstein-Barr. Ez okozza a fertőző mononukleózis kialakulását.
 5. A citomegalovírus az 5. típusú HSV fertőzés következménye.
 6. A 6-os típusú penetráció a szervezetben megkezdheti a tumorfolyamatokat, a limfoproliferatív betegségeket.
 7. A krónikus fáradtság szindróma akkor alakul ki, amikor a 7. típusú vírus fertőzött.
 8. AIDS-szel, a 8-as típus okozhat Kaposi-szarkóma.

tünetek

Krónikus patológiás, primer nemi herpesz terhes nőknél hasonló megnyilvánulásokkal jár. Az ilyen típusú patológiák főbb külső tünetei a következő tünetek:

 • fájdalom, duzzanat az intim környezetben;
 • Buborékütés a nemi szervek külső részén;
 • amikor a hüvely sérült, fájdalmas érzések jelennek meg az alsó hasban;
 • a hüvelyből nagy mennyiségű kisülést;
 • gyakori és fájdalmas vizelés;
 • a testhőmérséklet 38 ° -ra emelkedik;
 • az egészségi állapot romlik.

Az orvosi gyakorlatban egyre gyakrabban észlelték a genitális HSV törölt (atipikus) irányát. A betegség jelenlétének fő és egyetlen tünetei a következők: égő, viszketés a nagy és kis szájszárazság, könnyű kisülés, enyhe testhőmérséklet-növekedés esetén. Az akut periódus általában 10-12 napig tart. A kitörések után eróziók képződnek, amelyek fokozatosan fedetlenek és gyógyulnak.

A herpesz terhes veszélyes?

Ez az egyik legfontosabb kérdés azoknak a lányoknak, akiknek tervezik, hogy rendelkezzenek egy csecsemővel vagy már rendelkeznek vele. A regisztráció során részletes vizsgálatot végzünk egy nővel, és a TORCH fertőzés ellenőrzésére kötelező. Ez a rövidítés magában foglalja az összes potenciálisan fertőző magzati és anyai fertőzést, amelyek közül kettő a vizsgált patológia családjába tartozik: genitális herpesz és cytomegalovírus.

A HSV terhesség alatt az anya számára nem jelent különleges fenyegetést, a fertőzés fő célja a magzat. A nőnek erős gyermekvédelmi mechanizmusai vannak, például immunglobulinok, placenták, de még akkor sem képesek 100% -os védelmet nyújtani a baba számára. A vírus komoly következményekkel járhat, különösen a citomegalovírusra, amely könnyen behatol a méhlepénybe. A fertőzés legmagasabb kockázata a korai időszakban (1. trimeszter), amikor a placenta kialakulása még nem fejeződött be.

A fertőzés utáni terhesség szövődményei a csecsemő korától, a terhességi korától függenek. A legmagasabb veszély fennáll a korai szakaszban, ez komoly következményekkel járhat. Ez annak köszönhető, hogy a vírusok képesek a taratogén hatást kifejteni, a különböző fejlődési rendellenességek kialakulását a magzatban, hatással lehetnek a testrendszerekre.

Rendszerint az idegrendszer, a szív és a máj támadnak, mert az első trimeszterben egy könyvjelző történik, ezek kezdeti differenciálódása. A méhlepény ebben a szakaszban nem védi teljes mértékben a magzatot, és a vírusok könnyen behatolnak hozzá. A herpeszhez való szerződésen kívüli kapcsolat kisebb valószínűséggel fejeződik be a fejlődési rendellenességekben, de agyi elváltozások alakulhatnak ki:

 • hydrocephalus;
 • meningoencephalitis;
 • fokozott koponyaűri nyomás.

Ha a betegség a szívre hat, akkor fennáll a szívelégtelenség, egyes lyukak nem nyitása, myocarditis. A májnál a herpesz elváltozás a terhesség alatt az epevezeték fejlettségének, a súlyos májgyulladásnak az elmaradásához vezethet. A magzat genetikai formája nem jelent nagy veszélyt a méhen belüli fejlődés szakaszában. Az egész kockázat a magzatból származik a természetes szülés során.

Amikor a gyermek áthalad a szülõcsatornán, a bõrének nagyon szoros érintkezõje van a HSV fertõzött területekkel. A vírus behatol a szervezetbe, ami az újszülött fertőzéséhez vezet. Az élet első szakaszaiban ez jó ötlet lehet a herpesz fertőzés megszüntetésére, amely a tüdőgyulladás súlyos formáit, a nyálkahártyák vagy az agy károsodását vonhatja maga után.

A korai szakaszban

A következmények kialakulása a kórtan típusától, a kezelés jelenlététől vagy hiányától függ. A herpesz a korai életkorban történő terhesség alatt veszélyes a csecsemő számára, mert ebben a szakaszban a magzat valamennyi belső szervének kialakulása. Az embrió fertőzése az alábbiakhoz vezethet:

 • fagyasztott terhesség;
 • spontán abortusz (megnövekedett vetélés kockázata).

Az újszülöttnek nagyobb valószínűsége van a vírus hordozására. Az elsődleges herpeszes fertőzés súlyos patológiákat okozhat: az agy kialakulását, a fejlődés késleltetését, az idegrendszer patológiáját, a látás és a hallás problémáját. A császármetszést rendszerint úgy végzik, hogy megelőzzék a magzat újszülött herpesz fertőzését.

Herpesz terhesség alatt: veszély az anya és a baba számára

Az a tény, hogy az ilyen herpesz, a legtöbb ember ismeri az első kézből. Végül is e vírus hordozói a világ népességének több mint 90% -át teszik ki. Nagyon gyakori a herpesz súlyosbodása a terhesség alatt. De hogyan kell kezelni a "helyzetben lévő" nőket és a vírust veszélyeztetni a fejlődő baba számára?

Elena Trifonova
Orvos szülész-nőgyógyász, Moszkva

A herpeszes fertőzés vírusos betegség, amely a bőrön és nyálkahártyákon lévő csoportosított vezikulumok jellegzetes kiütésként nyilvánul meg. Egyszer az emberi testben a vírus minden életet parazita, az idegsejtek genetikai készülékébe beágyazva. Hosszú ideig a vírus nem tud megjelenni. A súlyosbodáson kívül "idegesít" az idegcsomópontokban, kedvező feltételek mellett. Végtére is, az emberi test egy normális, egészséges állapotban általában elnyomja a bujkáló ellenséget. Az exacerbációk az immunitás gyengülése esetén fordulnak elő - a megfázás, a gyulladásos betegségek, a hipotermia, a stressz, a beriberi és a terhesség alatt. Ebben az esetben a vírus kezd aktívan szaporodni, a bőrre és a nyálkahártyára kerül, ami különleges kiütéseket okoz. Ez alatt az idő alatt egy személy megfertőzi másokat: a vírus felszabadul az érintett bőrről, nyál, vizelet, hüvelyváladék.

A herpesz tünetei a terhesség alatt

A terhesség alatt a legnagyobb veszély a genitális herpesz. Rólam és részletesebben beszélni. A genitális herpesz általában 3-14 nap múlva jelenik meg a vírus bejutása után, leggyakrabban körülbelül egy héten belül. Néha nem érezheti magát, és gyakrabban a bőrön vagy a nyálkahártyán először fájdalmas és viszkető buborékokat, majd fekélyeket jelentenek, amelyeket ezután kéreg borít. A hólyagok mérete 2-3 mm, általában egy olyan csoportba öntik ki, amely az érintett felület 0,5-2,5 cm-t foglal el. A betegség ezen fázisában nem tart sokáig (2-3 nap), majd a vesikulák felrobbannak, és helyükön sebek keletkeznek. Sárga bevonattal borítják, majd 2-4 héten belül teljesen meggyógyulnak. Ha egy másodlagos fertőzés csatlakozik, a seb nem sokáig tart. A viszketés, a fájdalom és az égő panaszok mellett néha az alsó hasban is súlyos a fájdalom, a fájdalmas vizelés.

Bizonyos esetekben bizonyos bőrkiütések hiányoznak. A betegség a genitális traktus mentesüléséből, viszketésből, égésből, a nemi szervek repedéseinek megjelenéséből, ödéma formájában nyilvánulhat meg. Ezzel a genitális herpesz variánssal a betegség hasonlít a közönséges tusoláshoz, ami helytelen kezeléshez vezethet, ha az öngyógyítást előzetes diagnózis nélkül végzik.

Érdekes, hogy a genitális herpeszes betegek több mint fele nem tudja a betegségüket. Ebben az esetben a herpesz látens hordozói, amikor nincsenek a betegség tünetei, de a vírus aktívan el van választva egy nő nemi szervétől. Ebben az esetben potenciális fertőzés forrása lehet a partnernek, valamint a gyermeknek a szülésben.

A jó immunrendszerrel rendelkező emberek nagyobb valószínűséggel tolerálják a herpesz fertőzést, gyakran látens alakjuk van benne. Az immunitás csökkenésével azonban a betegség gyakoribb, hosszabb ideig tartó.

Hogy a gyerek nem kapta meg a herpeszet
Újszülött felírni antivirális kezelést az alábbi esetekben: ha az anya az első alkalommal megbetegedett herpesz röviddel a szülés előtt, és ő valamilyen okból nem lehet elvégezni, vagy ha a császármetszést műtétet végeztek után 4-6 órával burokrepedés.

Herpesz a terhesség alatt: mi a veszély?

A herpesz terhes nőknél történő időben történő diagnosztizálása rendkívül fontos, mivel fennáll a súlyos méhen belüli fertőzés veszélye a bőrt, a májat és a magzat központi idegrendszeri károsodását okozva.

Terhesség alatt mind a herpesz szimplex vírusú nő elsődleges fertőzése, mind a meglévő fertőzés aktiválása (a normális terhességre jellemző immunitáscsökkenés miatt) előfordulhat. Ha a herpesz fertőzött a terhesség alatt komoly komplikációk lehetségesek, és minél rövidebb az idő, annál súlyosabb lehet.

A herpesz fertőzése a terhesség alatt az első 12 hétben gyakran abortuszhoz vezet, a baba bőrével, máj- és idegrendszeri károsodásával és a fejlődési rendellenességek kialakulásával jár. A későbbi időpontokban fennáll a koraszülés, a polyhydramnios vagy a vízhiány kockázata, valamint a magzat fertőzésének valószínűsége is megmarad. A vírus átjuthat a csecsemőre vagy a méhlepényen keresztül, vagy a magzati hólyag membránjaira.

Ha egy nő összehúzta a herpeszet a fogamzás előtt, akkor a helyzet nem olyan veszélyes. Ebben az esetben a magzat károsodásának kockázata minimális.

Krónikus herpeszes fertőzés során a terhesség alatt olyan antitesteket találtak, amelyek a beültetés során megvédik a babát a herpeszvírus hatásaitól. Azonban, ha az a betegség súlyosbodását a terhesség alatt is gyakori, akkor megsérti a méhlepény munka, ami okozza a méhen belüli növekedési retardáció, és néha még a vetélés. Ezenkívül, ha a terhesség alatt a genitális herpesz súlyosbodik a születés előtt, fennáll a fertőzés a születéskor.

Herpesz a terhesség alatt: hogyan történik a diagnózis?

A terhesség alatt a herpes simplex vírusra vonatkozó elemzés kötelező a nők számára a regisztráció során. Panaszok, speciális bőrkiütések esetén az elemzést a terhesség bármikor ismételten kell elvégezni. A következő vizsgálatokat alkalmazzák:

Az I. és II. Herpes simplex vírus elleni antitestek azonosítása. Ez egy vérvizsgálat, amelyben az M és G osztályú immunglobulinokat kimutatják a herpesz számára. Vagyis ebben az esetben nem maga a vírus, hanem a test válasza is. Ha egy nő G-osztályú immunglobulinjai vérében megtalálhatók a herpeszben, ez azt jelzi, hogy már hosszú ideje fertőzött a vírussal. Az M osztályú antitestek jelenléte akut folyamatot jelez, vagyis egy krónikus betegség primer fertőzése vagy súlyosbodása. Ezenkívül a herpesz fertőzés súlyosbodásának diagnosztizálása a terhesség alatt, az orvos 10-12 nap múlva elvégezheti a G osztályú antitestek második elemzését. Az antitestek 3-4-szeres növekedése a fertőzés súlyosbodását jelzi. A G és M osztályú antitestek kimutatása leggyakrabban a legfrissebb fertőzésről szól, mivel 3 hónapon belül az M osztályú immunglobulinokat eltávolítják a véráramból. Az M antitestek forgalomban lévõ idõtartama azonban a fertõzõ ágens és a jövõbeni anyai immunitás egyéni jellemzõitõl függõen szignifikánsan megemelkedhet.

A váladékok vizsgálata a nemi szervtől a herpes simplex vírusig. A terhességi herpeszvírus jelenlétének leggyakoribb módszere a PCR (polimeráz láncreakciós módszer), mivel rendelkezésre áll, rendkívül érzékeny és gyorsan hoz létre eredményeket. A PCR az egyik legmodernebb és legmegbízhatóbb módja a fertőzések kimutatásának az emberi szervezetben. Lehetővé teszi a betegség kórokozójának jelenlétének meghatározását, még akkor is, ha a vizsgált anyagban nagyon kis koncentrációban van jelen - csak néhány DNS-molekulája, ami ezt a módszert a legpontosabbá teszi.

Az elemzés a következő: egy kémcsőben egy baktérium vagy vírus DNS egy bizonyos részét ismételten másolják, és speciális reagenseket adnak hozzá. A fertőzés kórokozójának sejtjeit megszorozva így könnyű meghatározni jelenlétét.

A PCR-diagnózis kimetszését egy csecsemő-csatorna speciális kefével végzi egy nőgyógyász, amikor a terhes nő a nőgyógyászati ​​székben van. Ez teljesen fájdalommentes eljárás. A kapott anyagot egy speciális kémcsőbe helyezzük és a laboratóriumba küldjük.

Nem szükséges külön elemzést készíteni az elemzéshez. Kívánatos 2 napon belül pontosabb eredmény elérése érdekében, hogy ne fecskendezzen és ne kerüljön szexuális érintkezésbe. Ezenkívül a kenetet legkorábban 3 nappal a hüvelykúpok használatának vége után kell bevenni.

Császármetszés vagy természetes szülés?
Ha a várandós anya fertőzött a herpesz vírus az elmúlt hónapban a terhesség és ő kifejlesztett egy kiütés a nemi szervek területén 2-3 nap szülés előtt, annak érdekében, hogy elkerüljék a fertőzés a baba, ahogy áthalad a szülőcsatornán fertőzött anyák, császármetszést végezni. Minden más esetben a nők egyedül szülnek.

Herpesz terhesség alatt: kezelje vagy nem kezeli?

A vírusellenes terápiát a legtöbb esetben terhesség alatt nem végzik el. Az ilyen kezelést csak olyan nőknek lehet előírni, akiknél a terpeszes terpeszes fertőzés nagyon nyilvánvaló tünetei jelentkeznek, általában a II. És III. Trimeszterben. A vírusellenes szerek kenőcsök formájában történő felhasználása azonban az érintett területre való átterjedését a terhesség minden időszakában engedélyezi.

A jövő anyja rendszerint immunmoduláló gyógyszerek (gyógyszerek, amelyek korrigálják az immunrendszert) gyertyákban vagy intravénásan. A terhesség alatt széles körben elterjedt az interferonkészítmények alkalmazása, és a herpesz nem elégséges termelését pótolta a szervezetben. Az interferon egy olyan fehérje, amelyet általában a testben termelnek. Képes küzdeni minden vírus ellen. Az immunitás gyengülése, valamint jelentős mennyiségű kiütés esetén immunglobulinok intravénás készítményei is alkalmazhatók. Lehetséges olyan kezelési módszerek alkalmazása, mint a vér és az ózonterápia lézersugárzása.

A herpesz terhesség ideje alatt: gondoskodjon előzetesen

Amikor tervez terhes nőknél gyakori exacerbáció herpes ajánlott profilaktikus adása antivirális szerek, az immunmoduláló szerek, multivitamin. A terhesség alatt a herpesz gyakori exacerbációval rendelkező nők jobban megvizsgálják egészségüket, elkerülik a hipotermiát, vitaminkomplexeket. Ha tudja, hogy a férje egy terhes nő fertőzött típusú herpes simplex vírus II, amely hajlamos a gyakori rohamok, de a nagyon jövőben az antitestek herpesz anya ott van, akkor lehet, hogy tartózkodjanak a szexuális aktivitás a terhesség alatt vagy a partner kell mennie egy hosszú antivirális kezelést. Természetesen tartsa be a szokásos higiéniai szabályokat - ne használjon más emberek törülközőit, ne üljön ruhák nélkül bármilyen felületen úszómedencékben, fitness klubokban és fürdőkben.

Mi a herpesz?

A természetben a herpes simplex vírus két fajtája létezik: herpesz I. típusú (labiális) és herpesz II típusú (genitális).

I. típusú Herpes simplex vírus leggyakrabban befolyásolja a nyálkahártyát és a bőrt az ajkak, a szemek, az orr, ez is okozhat agykárosodást, tüdő- és csak 20-30% -ában az I. típusú herpeszvírus veszteséget okozhat a nemi szervek. I. típusú herpesz szimplex vírus A lakosság 70-80% -a gyermekkorban fertőzött légi vagy érintkezés esetén (például megosztott törülköző vagy edények használata esetén)

II típusú Herpes simplex vírus, éppen ellenkezőleg, a húgyutak nyálkahártyájának leggyakoribb hatása van. A genitális herpeszes fertőzés, amelyet nem nehéz kitalálni, általában a szexuális aktivitás megjelenésével fordul elő.