Mit tegyek, ha laktáció után herpeszem van?

A herpesz a laktációban gyakori probléma, hogy a fiatal anyáknak szembe kell nézniük. Hirtelen a bőrkiütés jelentősen elrontja a kisbabával való kommunikáció kellemes óráit. Mi van akkor, ha az alattomos betegség érezte magát ebben az időszakban? Hogyan védheti meg a gyermeket a herpesz megszerzésétől?

Herpes okai

A fertőzés forrása a herpes simplex vírus. Ez a mikroorganizmus szívesebben létezik a nyálkahártyákon és az emberi bőrön. A betegség mindig a csökkent immunitású háttér ellen fordul elő: a megfázás, a terhesség vagy a szülés után. Nem meglepő, hogy sok fiatal anya szenved ebben a kórképben. A szoptatás ideje alatt a test erőforrásai a tejtermelésre mennek - mindezt annak érdekében, hogy a baba ízletes és egészséges ételeket kapjon.

Egy olyan nő, aki nemrég lett anya, nem mindig találja meg erejét és idejét, hogy gondoskodjon magáról. Az élelmiszerek nem megfelelő szervezése, a futás közben elfogyasztott ételek, az alváshiány és a különböző stresszek jelentősen csökkentik a szervezet védekező képességét. Mindezek alapján a herpeszvírus aktiválódásának feltételei megteremtődnek. Ez a mikroorganizmus minden ember testében él, de normális körülmények között nem érezheti magát. A fertőzés csak csökkent immunitással fejlődik ki, és a betegség hosszú idejű visszaesését okozhatja.

Kétféle mikroorganizmus létezik. Az első típusú herpeszvírus inkább az ajkak, az orr és a szem nyálkahártyájára települ. Ez a mikroorganizmus okozza a buborékok megjelenését az ajkán, népszerűen hívott megfázás. A második típusú vírus genitális herpeszet idézi elő, és hasonló kiütéshez vezet a nemi szerveken.

A herpesz tünetei

A herpesz a szoptatás alatt kis áttetsző vesikulák megjelenésével jellemezhető. A bőrkiütés elemei mindig összeválogatnak és gyorsan felbomlanak. A bőrkiütés helyén egy sárga héja formálódik, amely könnyen felszakad. A herpesz viszketése csak a betegség első napjaiban jellemző. 3-4 nappal a betegség kezdete után a kéreg tömörödik, és alatta a nyálkahártya fokozatosan gyógyul.

Kezdje a herpeszkiütés kezelését a betegség első óráiból!

A laktációs időszak alatt a lázas herpeszet gyakran bonyolítja a szem és az orrüreg nyálkahártyáján megjelenő bőrkiütés. Általában ez a vírussal való első kapcsolatfelvétel esetén történik, de a betegség ismétlődő epizódja az élesen csökkent immunitás hátterében állhat. Ritka esetekben a vírus a bőrön át terjed, ami a jellemző vezikulumok megjelenését okozza az arc különböző területein.

A genitális herpesz gyakran a genitális traktus egyéb fertőző betegségeivel kombinálva alakul ki. Ebben a helyzetben, a viszketés és a hüvelyben való égetés, a bélsárgás elengedése a nemi szervtől. A genitális herpesz kezelése a szoptatás alatt szakember felügyelete mellett történik.

Herpesz és laktáció

Sok nő azon tűnődik, vajon a szoptatás lehetséges-e a herpesz esetében. Szakértők azzal érvelnek, hogy nincs ok arra, hogy a baba mesterséges keverékre kerüljön, amikor kiütések vannak az ajkakon. A herpeszvírus nem jut be az anyatejbe, és az egyetlen dolog, amely veszélyezteti a gyermeket, az a lehetőség, hogy kapcsolatba kerüljön. Annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, a kezelés teljes időtartamára egy nőnek tartózkodnia kell a kisbabától való szoros kapcsolatfelvételtől. Nincs csók és ölelés - veszélyes vírus nem juthat a baba bőrére. A csecsemők megjelenése előtt és a baba gondozása során egy eldobható maszkot kell viselni.

Változtassa meg az arcmasszát 4 óránként.

A gyermek fertőzésének megakadályozása más óvintézkedéseket is segíti:

 • gondos mosás a baba gondozása közben;
 • az ágynemű és a fehérneműk gyakori cseréje;
 • fertőtlenítőszerrel végzett kezelés;
 • az egyéni ételek használata a gyermek számára.

Nem szükséges a mellet mosni és feldolgozni az etetés előtt. Ez nem védi meg a babát a herpesz átadásától, de csak repedések és kopások megjelenéséhez vezet. Ne változtasson drasztikusan sem az etetés módján, sem a szám csökkentésén. Az anyatej összetétele nemcsak tápanyagokat, hanem herpesz fertőzés elleni antitesteket is tartalmaz. A szoptatás a legjobb módja annak, hogy megvédje a gyermeket a herpeszvírus leküzdésétől.

A herpesz kezelése laktáció alatt

Mi van, ha herpeszem van, amikor szoptatok? Mindenekelőtt helyi vírusellenes szereket kell vásárolnod. A labiális és genitális herpesz korábbi kezelése kezdődik, annál nagyobb a valószínűsége a gyermek fertőzésének elkerülésére.

A laktáció ideje alatt csak helyi gyógyszerkészítmények engedélyezettek a herpesz fertőzés kezelésére. Az ajkakon megjelenő bőrkiütés megjelenését követő első órákban az "Acyclovir" krém és analógjait írják elő. A hatóanyagot a csoportosított vezikulumokra alkalmazzuk, hogy ne érintse meg az arc és az íny nyálkahártyáját. A kezelést addig végezzük, amíg sűrű héjak képződnek, és friss bőrkiütések eltűnnek.

A genitális herpeszet antivirális szerekkel is kezelik. A helyi alapokat meglehetősen biztonságosnak tartják egy nő és gyermek számára. Gyakorlatilag nem szívódnak be a bőrbe, nem lépnek be a véráramba, és nem válnak ki az anyatejbe. Vírusellenes krémek használata esetén nem kell abbahagynia a szoptatást.

A szisztémás szereket nem szedik a szoptatás alatt. Súlyos esetekben, amikor az "Acyclovir" tabletta használata elengedhetetlen, egy nőnek ajánlott szoptatni egy ideig. A kezelés teljes időtartamára a baba mesterséges keverékre kerül. Ekkor a nőnek folyamatosan kifejezi az anyatejjelet, különben a vírusellenes terápia laktációja megállhat.

A herpesz kezelése 7-10 napig tart. Ebben az időszakban a kiütés elemein homok keletkezik. Idővel a kéreg leesik, és egészséges bőrfelületet bocsát ki. Ha az állapot rosszabbodik, és a bőrkiütés az arc és a nyak bőrére terjed, az ápoló anya konzultáljon orvosával.

Herpesz a szoptatással. Mit tegyek?

A fiatal anyák sokféle problémával szembesülnek, de az egyik vagy másik módja a babahoz kötődik. A herpesz buborékok és héja az egyik leggyakoribb probléma. Statisztikák szerint a herpesz a szoptatás alatt 10 laktáló anya közül 8-ban fordul elő.

Mi a herpesz?

A kis buborékok gyakran megjelennek az ajkakon, az arc többi részén vagy a nemi szerveken hirtelen és fájdalmat okoznak. Ezek a viszketés és a csengés után, a buborékok felrobbantása után keletkezik egy kéreg, és a fájdalom csak fokozódik.

Leggyakrabban a herpesz az ajakvonalon fordul elő. De gyakran előfordul az orr szárnyain. Ritkábban az arc és a homlok - ez az első típusú herpesz (8 közülük).

A második típus (genitális herpesz) a perineumban jelentkező bizsergés és fájdalom, kellemetlen sárgás kiömlés a hüvelyből, valamint a vizeletből és a csípőből származó vizes hólyagok. A második típusú herpesz esetén általános rossz közérzet, testhőmérséklet emelkedni fog, száraz köhögés vagy orrfolyás (gyakori hideg tünetek). És ezek a tünetek megjelennek, mielőtt a buborékok formálódnak, és előfordulása eltűnik.

A harmadik típus (herpes zoster) az emlő alatt, a bordák és a hátvonalon jelenhet meg. Ahol az ideg gyökerei véget érnek. Először fájdalom és bizsergés, viszketés, majd bőrkiütés több helyen. A fájdalom és a viszketés erős lesz.

Gyakrabban ez a fajta herpesz jelenik meg múmiáknál, megbetegedett a csirkehimlőben.

A herpesz súlyosbodásának oka a szoptatás alatt

Azt mondani, hogy a herpesz a szervezet reakciója a GV-nek nem igaz, de ugyanakkor közvetve - ez az oka az exacerbációnak.

Az a tény, hogy a herpesz, miután megjelent a testben, egyszer telepedett ott örökre. Az idegsejtekbe épül, és kényelmes pillanatra vár. Amikor az immunitás gyengül, az áruló vezikulák újra megjelennek.

A szoptatás önmagában nem jelenti az immunhiányt. De gyengülése hozzájárulhat számos, kísérő GW tényezőhöz.

 1. Állandó alváshiány. A fiatal anyák először nem tudják pontosan megtervezni az életüket, és ennek következtében áldoznak az alvással. Az alváshiány nagymértékben gyengíti az immunitást.
 2. Vitamin komplexek nem megfelelő fogyasztása. Nem minden szoptató nőnek szüksége van további vitamin komplexekre, különösen akkor, ha a fiatal anya öngyógyított (ő maga is kinevezi őket). Ez az ellenkező eredményhez vezet - a védelmi erők gyengülnek.
 3. Merev étrend. Sajnos egy civilizált társadalom - egy allergia - csapása már a csecsemők korában is eljutott minket. A szoptató nő, akinek a csecseme hajlamos az allergiás diatezisre, be kell tartania egy étrendet (nagyon gyakran a fehérjefogyasztás korlátozott), ami csökkenti a szervezet fertőzésekkel szembeni rezisztenciáját.
 4. A táplálkozás korlátozása a fogyás vágya miatt. Gyakran egy fiatal nő, aki a terhesség alatt toborzott testsúlycsökkenés érdekében, kezd korlátozni magát a táplálkozásban. Ez a test gyengülését és a védőképesség elvesztését eredményezi (immunitás).

El tudom táplálni a gyereket herpeszrel?


Azonban, amikor a herpeszbuborékot észlelik, az első dolog, ami megzavarja egy fiatal anyát, az, hogy a herpesz átjut-e a szoptatás alatt.

És a kérdésre adott válasz egyértelmű. A vírus nagyon fertőző, de nem továbbítják az anyatejbe.

Még ennél is fontosabb, hogy az anya vagy más családtagjai akut periódus (buborékok és kéregek) jelenlétében a legjobb védelem az anyatejjel lesz. Együtt vele, a baba lesz a megfelelő antitestek, amelyek megvédik azt.

Itt a válasz arra a kérdésre, hogy "Lehetséges-e szoptatni a herpeszrel?" Pozitív. "Nem csak lehetséges, hanem szükséges is!"

A herpeszre vonatkozó óvintézkedések anya számára

A herpesz nagyon fertőző, kapcsolatba kerül. A vörösödés és a duzzanat fokozata - a fertőzés valószínűsége sokkal alacsonyabb, mint a buborékok és különösen a kéregek időszaka. A buborékok tartalma tele van vírusokkal, amelyeket a lakás körül visznek, ha háztartási cikkeket és higiéniai tételeket érint.

A vírus kitartó és nedves higiénikus szalvétákkal nem tisztítható, még a klórral való kezelés után is a tárgyak felületén marad.

Ha a herpesz egy ápoló anyában fordul elő, akkor óvatosnak kell lennie a fertőzés és a személyi higiénia megelőzésére.

 1. A buborékok és kéregek minden kezelését követően kézzel kell mosni a szappant.
 2. Amilyen gyakran csak lehet, ruhát és személyes dolgokat változtasson meg.
 3. Tisztítás fertőtlenítőszerekkel (ebben az időben a baba el kell távolítani a helyiségből).
 4. Ha a herpesz kiugrott az ajkakon, amikor kommunikál a babával, akkor eldobható maszkot kell viselni.
 5. Ha a buborékokat a mellkasra formálják, a tejet be kell dekantálni és el kell engedni a gyermeknek az üvegből, és az egészséges mellre kell alkalmazni.
 6. Rosszabbítás közben ne csókolja meg a baba, próbálja korlátozni a kapcsolatot vele.
 7. Ne engedje, hogy a gyerek érintse meg vagy érintse meg a kéregeket és a buborékokat.

A herpesz kezelése a szoptató nők körében

A szoptatás alatt az ajkán lévő herpesz könnyebben megakadályozható, mint kezelés alatt. Ha van egy piros pont, a hely duzzadt, bizsergés és fájdalom, a legjobb, ha a Cycloferon gélzel vagy linimentummal kenik fel. Ebben az időszakban - ez a leghatékonyabb drog. Használhatja az Acyclovir, Zovirax és más, az acyclovir alapú kenőcsöket is. Idővel a kezelés megkezdése lehetővé teszi, hogy megbirkózzon a herpeszel, mielőtt a hólyagképződés kiesik. Ez nagyban megkönnyíti az egész életet.

Azonban ebben az időszakban továbbra is be kell tartania a vírus elleni küzdelemre vonatkozó szabályokat.

Ha genitális vagy herpesz zoster van, akkor a kezelést orvos irányítása alatt kell végezni.

Ebben az esetben, mint a herpesz kezelésére a szoptatás alatt, jobb megoldani. Valószínűleg tablettákat kell itatni, vagy akár injekciót kell adni, a helyi kezelés mellett.

Fontos! Ne feledje, hogy a herpesz a morzsák számára veszélyesebb, mint a felnőtteknek. Keményebben és hosszabb ideig betegednek.

A szoptatás hideg sebének hagyományos módszerei

A herpesz nagyon gyakori népi kezelési módjai között megtalálhatóak a hatékony és egyszerűek. Az ilyen kezelés költsége sokkal alacsonyabb, mint a gyógyszer.

Íme néhány recept.

Mazsola. Szükség van két fele vágni a zest és dörzsölje egy vöröses helyen. Ezt nagyon gyakran meg kell tennie. A módszer segít megszabadulni a herpesztől a bőrpír és a duzzanat állapotában.

Valokordin. A herpesz zsírozása a Valocordinummal. Ehhez meg kell nedvesíteni a pamukkendőt Valokordin-ban, és naponta 5-6 alkalommal vörögjön.

Chill. Ez a módszer csak a fájdalom enyhítésére szolgál. Hidegesd fel a buborékokat és a kéregeket. A fájdalom jelentősen csökken.

Alkoholos propolisz tinktúrája. A herpesz kialakulásának minden szakaszában fellép. Minden alkalommal használjon új pamut törlőkendőt.

A herpesz egy fertőző és kellemetlen fertőzés, amelyet az ápoló anyukák és más háztartástagok érezhetnek.

Ha fertőzés következik be, fontos, hogy betartsák a személyes higiéniai szabályokat, hogy ne fertőződjenek meg a baba. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a herpeszet érintkezés útján közvetíti. A csecsemő fertőzés veszélyesebb, mint a felnőtteknél.

A herpesz és a tápláló dolgok meglehetősen kompatibilisek. Önmagában az etetés segíteni fog a gyermeknek a fertőzés elleni küzdelemben.

Anya köteles orvosi intézkedéseket végrehajtani már a vörösödés és a szúrás, valamint a buborékok és kéreg megjelenése után.

A herpesz a szoptatás ideje alatt: okai és kezelése

A herpesz a szoptatás ideje alatt meglehetősen gyakori probléma, ezért sok fiatal anya megijedt a betegség megnyilvánulásaitól, kétséges, hogy lehetséges-e a táplálkozás folytatása. Hasznos lehet számukra, hogy tudják, mint a herpesz kezelésében a szoptatás alatt, és mennyire veszélyes.

A vírusaktiválás okai a szoptatás alatt

A herpeszvírusok minden felnőtt testében vannak, de annak érdekében, hogy a betegség külső megnyilvánulása megjelenjen, bizonyos feltételek szükségesek. A vírus olyan szervezetben aktiválódik, amelynek immunrendszere nem működik hatékonyan. Laktáció alatt számos okból meg lehet gyengíteni a védőmechanizmusok.

 1. Először is, néhány anya elkezdi elhagyni az ételeket, hogy a baba allergiával vagy más negatív reakciókkal, például bélrendszeri megbetegedéssel jár. Az ilyen táplálkozás eredményeként az anya nem kapja meg a szükséges anyagokat, és az immunrendszer gyengül.
 2. Másodszor, az anya krónikus stresszel járhat, amelyet az alvás hiánya vagy a baba folyamatos aggodalma okozhat. Az ilyen állapot szintén hozzájárul a védelmi funkció gyengüléséhez.
  Néhány fiatal anya, miután meghallgatta a harmadik felek tanácsát, kezd elvenni bármilyen gyógyszert vagy biológiai kiegészítést, remélve ezzel, hogy erősíti az immunitást. Ennek eredményeképpen az ellenkező hatás érhető el.

A terhességhez hasonlóan, a szoptatás alatt lehetetlen a gyógyszerek extrém szükségesség nélkül történő felhasználása, még inkább szakember felügyelete nélkül. Csak a kezelőorvos írhat gyógyszert, és biztosan figyelmeztetni fogja az anyját, ha szükség van arra, hogy megtagadja tőlük a szoptatást.

Az a tény, hogy a laktáció alatt a immunitás csökken, mítosz, ezért nincs szükség külön eszközre annak megerősítése érdekében. Csak racionálisan és teljes mértékben kell enni, hogy többet járjunk a gyermekkel a szabadban.

Infekció hatása az anyára és a gyermekre

Ha a herpesz vírus szoptatás alatt aktiválódik, nem szükséges megtagadni a szoptatást, vagy bármilyen módon megváltoztatni az etetési rendszert. A vírus virionok nem jutnak be az anyatejbe, így nem lehet ilyen módon megfertőzni a gyermeket. Néhány idő múlva a vírus kezdõdik aktivitást mutatva, antitesteket termelnek a szervezetben, amelyek intenzíven elpusztítják a kóros szereket.

A teával együtt a baba az anyától az úgynevezett passzív immunitást kapja, vagyis ezek az ellenanyagok. Ezért az etetés leállítása, ha a herpetikus kitörés nem következik be. Kivételt képeznek, amikor a kiütés és a vesék a mellbimbó területén találhatók. Ebben a helyzetben a baba fertőzése abszolút valószínűséggel következik be. Ha a herpesz megnyilvánulásai csak egy mellre vannak jelen, akkor a gyermeket a második adagolhatja.

A szoptatás ideje alatt az ajkakon lévő herpesz nem veszélyezteti a gyermeket, ha elkerüljük az anya érintett bőrének csókolását és egyéb kapcsolatát a baba bőrével. Az etetés előtt, mielőtt még egy gyermeket is befogadna a karjában, alaposan mossuk le fertőtlenítőszerekkel.

A leggyakoribb herpesz típus a vírus első három típusa.

 1. Ezek közül a leggyakoribb típusú vírus az első, amely leggyakrabban az ajkak körüli bőrre hat, az orrban, a nasolabiális háromszög közelében.
 2. A második típusú vírus a perineális régiót és a szomszédos területeket érinti, ezért genitális herpesznek nevezik. Ezt a formát az általános rossz közérzet, gyengeség, láz, láz jellemzi. Az első, hogy megjelenik a betegség ezen jelei, de amíg nincs kiütés, az anyukák gyakran úgy gondolják, hogy ez gyakori hideg. A betegség befolyásolja a külső genitivitást, behatol a hüvelybe, jelentős kellemetlenséget okozva.
 3. A harmadik típus a legveszélyesebb, mivel az érinti az idegrendszer sejtjeit. Felnőtteknél a herpesz zoster vagy herpesz zoster, valamint a bárányhimlő gyermekekben szenved. Az ilyen típusú aktiválással járó bőrkiütések nemcsak kényelmetlenséget, hanem súlyos fájdalmat okoznak. A veszélyes állapot kezelésére az orvos javasolhatja az orális gyógyszereket.

kezelés

A herpesz kezelését helyi terápiás szerek segítségével kell elvégezni. Csak az érintett területekre hatnak, és nem mélyen behatolnak a szövetbe, ezért a kenőcsökben és permetezőkben lévő anyagok nem lépnek be a gyermek testébe.

A herpesz az ajakra gyógyszerek alkalmazása nélkül gyógyítható. A hólyagok és a fennmaradó fekélyek megőrzéséhez használhatja a következőket:

 • teafaolaj;
 • a briliáns zöld megoldás;
 • metilénkék;
 • fukortsin.

Gyógyszerkészítmények alkalmazhatók:

A herpesz a genitális területen lokalizált szoptatásban és a herpesz zoster kezelésében gyógykezelést igényel szájon keresztül.

Az antivirális szerek mellett az orvos javasolhatja immunmoduláló szerek alkalmazását is. Ezek közé tartoznak: Viferon, Kipferon. Tevékenységük elve az, hogy ösztönözze egy szervezet termelését interferon-fehérjékkel, amelyeket a sejtek a vírus immunológiai válaszaként szekretálnak.

A herpesz szoptatással kezelendő gyógyszereket csak orvos írhatja fel. Megmagyarázza, hogy a gyógyszerbevitel milyen hatással lesz a baba állapotára és arról, hogy feladja-e a szoptatást.

megelőzés

A szoptatásban szenvedő fiatal anyai herpesz nem okoz kárt a baba számára, ha az elővigyázatossági intézkedéseket követi. A vírus szoptatás alatt történő aktiválódásának megakadályozása érdekében gondoskodni kell az immunrendszer állapotáról. Szükséges az ételek megfigyelése, több vitamin és fehérje fogyasztása: ez hozzájárul az anyatej termeléséhez. Az immunitás fokozása érdekében a friss levegőben gyakori sétákra ajánlott a fizikai aktivitás. A stresszt el kell kerülni, a betegséget időben kell kezelni, és a személyes higiéniát nem szabad elhanyagolni. Ha ezek a feltételek teljesülnek, elkerülhető a herpesz aktiválása a szoptatás alatt.

Hogyan kell kezelni a herpeszet a szoptatásban?

Az előfordulás tekintetében a herpesz hordozói a világ lakosságának 90% -a. Ezt a betegséget az emberi testben jellemzi, az aktív formába való átmenet csak a test védő erejének csökkenésével jár.

Az ápoló anya immunitása hasonlít egy terhes nő immunitásához. A krónikus fáradtság, az alvás és a hipotermia hiánya a herpetikus eruptációk megjelenéséhez vezet a test különböző részein. Az újszülött fertőzés elleni védelme érdekében az ápolónőnek időben meg kell kezdenie a kezelést.

A herpesz típusai

A nőstény szoptatás nem mentes a herpesz eruptions megjelenésétől, amelynek elhelyezkedése a fertőző ágens típusától és a patológiás típusától függ. A lokalizáció helyétől függően a következő típusú herpeszek különböztethetők meg:

 1. Az ajkakon. A herpeszkiütés az arcon a betegség leggyakoribb formája. A kórokozó kórokozója az 1. típusú herpes simplex vírus. A vírus átvitele a háztartási kapcsolatokkal, a közös eszközök használatával, a fogkefék használatával és csókokkal történik. A kiütések szokásos helyzete az ajkak és az orr szárnyainak területe. A kiütések mellett az ápoló anyák zavarhatja az általános rossz közérzetet, gyengeséget és lázot.
 2. A genitális forma. Ennek a betegségnek a kórokozója a 2. típusú herpes simplex vírus. Gyakran előfordul, hogy a terhesség alatt ezt a patológiát tapasztalt nők szoptatják. A kiütés előtt a szoptató anyát gyakran gyengeséggel, lázzal és hidegrázással zavarják. A herpesz genitális formáját a buborék kiütés jellemzi a külső genitáliák, perineum és a comb belső oldalán.
 3. Körbefutó formában. A betegség ezen formája befolyásolja az idegszövetet, fájdalmat okozva. Ha a szoptató anya az első alkalommal fogott egy vírus, akkor zavarja a láz, gyengeség, és súlyos fájdalmat és kiütés helyén áthaladását az idegvégződéseket.

okok

Ennek a betegségnek a fő oka az 1. és 2. típusú herpeszvírus, azonban különböző tényezők okozhatnak a patológiás exacerbációt. Ezek a tényezők:

 • Érzelmi és fizikai túlmunka. Ha az ápolási anya fokozott stresszállapotban van, és kevesebb, mint napi 8 órában alszik, akkor immunitása gyorsan csökken. Mindez fiatal anyának veszélyeztetheti a herpeszvírust. A vírusos megbetegedések elleni védekezésre és a vírusos megbetegedések elleni védekezésről olvassa el a http://vskormi.ru/mama/kak-povysit-immunitet-kormyaschej-mame/ címen található cikket.
 • Korlátozások az étrendben. Ha az újszülött hajlamos arra, hogy allergiás reakciókat szülessen, kényszeríti az ápoló anyát az étkezési korlátozások betartására. A minimális fehérjetartalmú élelmiszerek nem biztosítják a női test számára a mentesség megteremtéséhez szükséges erőforrásokat.
 • A gyógyszerterápia önválasztása. Nagyon gyakran a fiatal anyák vesznek felelősséget a herpesz kezeléséért, ehhez immunstimuláló gyógyszereket használnak. Ahogy azt a gyakorlat is mutatja, hasonló kísérletek az ápolónő immunitásának ellentétes reakciójához vezetnek.

A herpesz kezelése laktációban

Ennek a betegségnek a szoptatás ideje alatt történő terápiáját körültekintően kell elvégezni, mivel a legtöbb gyógyszer képes bejutni az anyatejbe. A kezelés során nincs szükség az etetés megszakítására. Fiatal anya ajánlotta ezeket a szabályokat követni:

 1. Ne hagyja abba az újszülött etetését. Az anyai szervezet kezd gyorsan alkalmazkodni a vírus aktivitásához, reagálva az immunsejtek termelésére. Az antitestek komplexe az anyatejbe jut be a csecsemőbe. Tovább folytatva a szoptatást, egy nő állandó gyulladáscsökkentő immunitást biztosít a gyermeke számára.
 2. Az érintett bőrterületekkel való érintkezés korlátozása. A vírussal való fertőzés közvetlen érintkezésbe kerül a bőr érintett területeivel, így a szoptató anyának teljesen meg kell védenie a gyermeket a bőrkiütésekkel való érintkezéstől. Ha herpeszkiütés található az ajkak területén, akkor a nő szigorúan tilos csókolni a gyermeket.
 3. Az etetés abbahagyása bőrkiütések jelenlétében a mellbimbó területén. Ideiglenesen megtagadják a csecsemő táplálását ajánlott herpeszkiütés jelenlétében a mellbimbóban. A gyermek szájüregének nyálkahártyájával való érintkezés a kiütés fókuszában a gyermek testének fertőzéséhez vezet. Ha a hólyagképző kiütés egy mell alatt található, akkor a nő folytathatja a táplálékot a második melltől.
 4. Tartsa be a személyes higiéniát. Az újszülöttekkel való minden kapcsolat előtt az ápoló anya mossa meg kezét szappannal. Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy megtisztítsa a bőrt a herpesz fertőzés okozó szertől.

Ha a kiütés az emlőmirigyeken kívül található, akkor folytassa a szoptatást - minden anya felelőssége.

Gyógyszerterápia

Szoptatáskor helyileg alkalmazható gyógyszerek használata megengedett. E célból vírusellenes hatású géleket és kenőcsöket használnak, valamint vírusellenes szereket belső használatra. A szoptatás ideje alatt ezek a gyógyszerek megengedettek:

 • Zovirax (Acyclovir). Ez a gyógyszer kifejezett vírusellenes hatást fejt ki. Ezt a gyógyszert mindenféle herpetikus elváltozás kezelésére alkalmazzák. A termék szinte nem felszívódik az anyatejbe, ezért biztonságos használata a baba számára.
 • Penciklovir. A termék kenőcs formájában áll rendelkezésre, melyet az érintett területek helyi alkalmazásához használnak. Használat közben korlátozni kell a gyermek kenőcsével való érintkezését.
 • Valaciklovir. A termék teljes mértékben megfelel a szoptatásnak.

Az immunstimuláló gyógyszerek előírásának szükségességét a kezelőorvos határozza meg, aki értékeli a kóros folyamat súlyosságát és kiválasztja a gyógyszeradagolást. Ebben az esetben az öngyógyszert ajánlott elfelejteni.

A herpesz a szoptatás ideje alatt: hogyan kell kezelni és hogy lehetséges-e szoptatni

Terhesség és szülés után az immunitás jelentősen csökken a nőknél. És az édesanyának a csecsemő számára való életmódja messze nem ideális. Ennek eredményeképpen a krónikus betegségek gyakran súlyosbodnak. A herpesz a szoptatással nem ritka.

Mi a herpesz

Ez egy vírusos betegség, amely a szervezet különböző részeiben manifesztálódik: az ajkak, a nemi szervek és az alsó rész. Régóta ismert. Még az ókori görög orvosok írásaiban is utalnak egy betegségre, amelyet "kúsznak". (A hüllők tudománya "herpetológia", ugyanabból a gyökérből származik.) A vírus személyről emberre kerül kontaktus vagy levegőben lévő cseppek között. Semmiféle kezelést nem szabad teljesen megszabadulni. Egyszer egy személyben a vírus marad a testében egész életében. Ő nem önállóan él a testben, hanem integrálja az idegsejtek genetikai készülékébe.

Általában a szervezet legsúlyosabban reagál a primer fertőzésre a vírussal. Ezután a szervezet védő antitesteket termel, és egészséges állapotában ellenáll a vírusnak. De az immunitás csökkenésével, például a hidegszezonban, a túlmelegedés, a terhesség alatt és után, a test képtelen lesz megvédeni magát az aljas vírustól, és a betegség rosszabbodik. A világ népességének 90% -a fertőzött meg ezzel a herpeszvírussal vagy annak a formájával.

A HS herpesz súlyosbodásának okai

Az ápoló anyák túlnyomó többsége nem egészséges életmód. Alig alszanak, enni rosszul, idegesek és aggódnak, és szükségtelen bánásmódot írnak elő. És ezek az okok, és nem magában a szoptatás, csökkenti az immunitást, és megakadályozza a szervezet még mindig hatékonyan küzd a vírusokkal.

Tehát egy ápoló anya nem feltétlenül fájdalmas fertőzést okozhat. Elég, hogy helyes életmódot vezessek. Különös figyelmet kell fordítani a következőkre:

 • kikapcsolódás;
 • megfelelő táplálkozás;
 • a felesleges gyógyszerek hiánya.

Anyának elég alvásra van szüksége. A fiatal anyák úgy vélik, hogy könnyű beszélni, de lehetetlen. De szüksége van a saját egészségére, próbálja megszervezni az idejét, hogy elég legyen az alváshoz. Ha a baba nem aludt jó éjszakát, akkor a nap folyamán lefeküdhet vele. Ha egy gyermek sokat szenved egy álomban, akkor az ízületi alvás segít. Természetesen teljes mértékben ki kell használnia a rokonok segítségét.

Megfelelő táplálkozás

Két lehetséges helyzet létezik.

 • Egy nő diétázik, hogy fogyjon. Az ápolási anyáknak nagyon óvatosan kell megközelíteniük a fogyás folyamatát, mert a hasznos anyagok elsősorban a tejhez vannak hozzárendelve, és csak azokat, amelyeket az anya teste használ. Ha a táplálkozás teljesen táplálja a tápanyagokat, akkor az anya testébe kerülnek. Ezért a laktáció alatt fokozatosan fogyni kell, szigorúan tilos a szigorú étrendre. Szükséges, hogy a szervezet elegendő fehérjét és vitaminokat kapjon. Limit zsíros és édes.
 • Anya kénytelen lesz étrendet követni a gyermek allergiája miatt. Itt a helyzet bonyolultabb. Néhány anya a legszigorúbb étrendben van, még mindig táplálja a csecsemőt anyatejjel. Mindenekelőtt az immunitás csökken a fehérje hiánya miatt az étrendben, ezért fel kell venni a fehérje ételeket, amelyekre a baba nem lesz reakció.

A legtöbb étkezési hús nyúlhús. A ló lábai is jóak, de nem könnyű megtalálni, és nem mindenki készen áll enni. Ritkán allergiás a bárány és a sertés. Csak ez a hús legyen vizuálisan teljesen sovány. Kipróbálhatja a pulyka, de erős allergia a csirkefehérjékkel, nem érdemes meg.

Önnek nem kell megpróbálnia saját magának immunitását magával gyógyítani. Ez az ellenkező eredményhez vezethet.

A herpesz típusai

Az ápoló anyáknál általában kiütések fordulnak elő:

 • az ajkakon;
 • a nemi szerveken;
 • a testen úszik.

Herpesz az ajkakon

Ez leggyakrabban fordul elő. A csókolózás, valamint a közös eszközök használata esetén kerül továbbításra. Az ajkakon, valamint az orr szárnyain vesicles alakul ki. Általános rossz közérzet csak az elsődleges fertőzés során jelentkezik.

Bármely nőnek, aki életében legalább egyszer volt herpesz az ajkán, kenőcsöt kell viselnie a pénztárcájában, például a Zovirax-ban. Az első típusú herpesz szimplex kezelésében a legfontosabb, veszteség nélkül, az első kellemetlen megnyilvánulásokkal kenje meg az ajkát. Ezután a buborék valószínűleg nem alakul ki. Ha késik a kezelés, akkor az ugrott injekciós üveg hosszú ideig meggyógyul, a nyomelem még tovább tart.

Genitális herpesz

A genitális herpesz még kellemetlenebb betegség. Szinte mindig kíséri a hőmérséklet és az általános rossz közérzet. És csak a vezikulák megjelenik a nemi szerveken és a combok belső felszínén, azt mutatják, hogy az asszony nem volt beteg a szokásos ARD-vel. Leggyakrabban egy buborék sokat jelentenek, kézzelfogható kényelmetlenséget okoznak. Különösen fájdalmasak a szünet után.

A genitális herpeszet orvosnak kell kezelnie. Nem kezdhetsz betegséget. A kezelt népi jogorvoslatok, mint például a teafaolaj, haszontalanok. Minden érintett felületet kezelni kell. A genitális herpesz esetében szükség lehet speciális gyógyszerekre is, amelyek növelik az immunitást.

övsömör

Ez a herpesz harmadik típusának súlyosbodása. Általában azoknál az embereknél fordul elő, akiknek bárányhimlő volt. A vírus nyugodtan fekszik az idegsejtekben, és amikor az immunitás csökken, fájdalmas kiütések jelennek meg a testen az idegvégződések régiójában. Az ilyen herpeszeket tablettákkal kell kezelni, amelyeket az orvosnak ki kell jelölnie.

Herpes gyógyszerek

 1. Az acyclovir (Zovirax) herpesz kezelésére használják az ajkakon, valamint a zsindelyt. Ezt a gyógyszert viszonylag korábban, 1988-ban fejlesztették ki. A gyógyszerész, Gertrude Elion, aki megnyitotta, Nobel-díjat kapott. Az acyclovir elpusztítja a vírus DNS-jét. Ebben az esetben a gyógyszer szinte soha nem szívódik fel az anyatejbe, még akkor sem, ha lenyelték. Különösen biztonságos a kenőcs használata. Az akiklovirt még újszülötteknél is kezelik.
 2. Valaciclovir (Valvre, Valtrex) szintén kompatibilis a szoptatással. Mivel új generációs gyógyszer, alkalmas bármilyen típusú herpesz kezelésére. Az anyatej behatol, de nagyon kis mennyiségben, és nem okoz mellékhatásokat a kisgyermekeknél.
 3. A Fenistil Pencivir a GW alkalmazásakor a herpes simplex helyi kezelésére szolgál. Nem található a vérben, következésképpen a tejben, de gondosan ellenőrizni kell, hogy a gyermek nem érintkezik a testrészekkel, kenőcssel kenve.
 4. A Viferon és a Kipferon olyan gyógyszerek, amelyeket az orvosok a herpesz genitális és zoster formái mentességének javítására írnak fel.

Herpesz és HS

A legfontosabb dolog, amit egy anyának tudnia kell: a herpesz a laktáció alatt kezelendő anélkül, hogy megtöri a csecsemőt a mellből. Az egyetlen kivétel ez alól a kiütések a mellbimbókon. És akkor, ha csak egy mell érintett, akkor másokat is táplálhat.

De ki kell zárni a gyermek érintkezésének lehetőségét az érintett bőrfelületekkel: ne csókoljon a herpesz az ajkán. És mossa meg a kezét, mielőtt megérinti a babát vagy a holmiját.

A herpesz egy kellemetlen betegség. A súlyosbodás mindig a leginkább alkalmatlan pillanatban történik. De ha követi a megfelelő étrendet, valamint az alvást és a pihenést, évekig nem emlékszik rá. A szülés és a szoptatás nem akadály.

A herpesz a laktáció idején: a fertőzés típusai, kezelése és megelőzése

Érdekes cikkek

Comments

De most nem tudom, mit tegyek, a herpesz rendszeresen hat a testemre. És itt a laktációban először ugrott az ujj falán. Nem lehet elkerülni a gyermekkel való érintkezést, és a kezeket, hogy mossanak és mossanak, és így tovább. A kezek állandóan a vízben vannak, majd főzni, majd tisztítani.
Csak jódot dolgozom fel. Attól tartok, hogy megfertőz egy gyermeket. Hogyan lehetek ebben a helyzetben?

A herpesz egy nagyon káros betegség, amely bőrelváltozásokat okoz a viszkető pattanások formájában az ajkakon. Szoptattam és kezeltem a sebeket kék lámpával való szárítással. Néhány nappal később a herpesz eltűnt. Minden kezelést tápláltak, és nem is gondoltak a cseppekre.

Hogyan kezeljük a hideg sebeket a szoptatással?

A herpesz a szoptatás alatt súlyos probléma lehet. De ez nem jelenti azt, hogy az anyának le kell mondania a szoptatásról, és át kell adnia a babát a keverékbe. A legtöbb esetben a kezeléssel párhuzamosan folytathatja a szoptatást. Nézzük meg közelebbről, hogy mi okozza a herpesz súlyosbodását, hogyan kell kezelni, és milyen helyzetekben veszélyes a csecsemők számára. Azt is válaszolni fogjuk arra a kérdésre, hogy lehet-e táplálni a babát a betegség alatt a mell alatt.

Hideg fájó herpesz

A hideg sebek okai

A herpesz olyan betegség, amely a vírus több típusát okozza. Tüntesse fel a betegség következő változatait:

 • Az első típusú herpes simplex (HSV1)
 • A második típusú Herpes simplex (HSV2)
 • Övsömör herpesz (Herpes Zoster).

Az első típus a kiütéseket okozza az ajak, az orr szárnyai és az arc egyéb területein. A második - lokalizálódik, főleg a nemi szerveken. A herpes zoster oka egy olyan vírus, amelyik gyermekeket okoz. Az első kapcsolatfelvételnél egy jellegzetes képet mutat a bárányhimlő. A betegség után a vírus az életben marad az emberi testben. Mentességi rendellenességek esetén az idegvégződések mentén fellépő kiütések formájában jelentkezhet, súlyos fájdalom kíséretében.

Különböző herpeszes típusú kiütések hasonlóak egymáshoz. Ezek kis buborékok, átlátszó tartalmúak, összevonva. Gyakran előfordul, hogy a herpesz a laktációban általános rossz közérzet, a hőmérséklet emelkedése következtében alakul ki. A genitális és övsömör súlyos fájdalmat okozhat, égetve. A betegség megnyilvánulása hormonális változásokkal, az immunitást gyengítő hatással van az ápoló anyára. Az első típus az ajkán gyakran előfordul az influenza és az ARVI során. A második típus az, amikor a betegség rosszabbodik a férjben.

A herpesz a gyermek számára veszélyes

A Herpes simplex vírus, valamint a herpesz zoster behatol a gyermek testén vagy serdülőkorában. Az élet marad, "él" a perifériás idegek sejtjeiben. Normális körülmények között nincs mentesség a betegség klinikai megnyilvánulásaira. Ha az egyik vagy másik ok miatt az immunrendszer gyengül, akkor súlyosbodást észlel. Sok nőnél meglehetősen rövid időközönként fordul elő, ami problémákat okoz a szoptatásban.

A herpesz veszélyes a csecsemőre a szoptatás alatt? A vírussal való fertőzés közvetlen érintkezésbe kerül a bőr érintett területeivel. Ha a gyermek nem lép kapcsolatba velük, a fertőzés nem fordul elő. Ezenkívül az anya anyatejében a súlyosbodás során számos védő antitest létezik. Belépnek a baba testébe, és további védelmet nyújtanak. Először is, ez a herpes zosterre vonatkozik. Végül is, ugyanaz a vírus okoz gyerekeket a bárányhimlő.

Az egyetlen eset, amikor a herpesz valóban veszélyes a csecsemők számára, a lokalizáció a mellbimbókon. Ezután a fertőzés valószínűsége nagyon magas, és kérdése merül fel a herpesz és a szoptatás kompatibilitásával kapcsolatban. Az orvosok azt javasolják, hogy ideiglenesen leállítsák, amíg a kezelés véget nem ér, és kiütések nem fordulnak elő.

A herpesz fertőzés gyermekeknél sokkal súlyosabb, mint a felnőtteknél. Ha a szájban előforduló első típusú herpesz fertőzés fájdalmas aphtha, a hőmérséklet emelkedik, a gyermek nem hajlandó enni. A bárányhimlő csecsemőknél általános kiütések, súlyos testállapot, láz kíséri. Szerencsére az anya ellenanyagok védik a csecsemőket és a fertőzés ritkán fordul elő, ha betartja a megelőzés összes szabályát.

Mi van, ha anyámnak herpeszje van

Meg tudok szoptatni herpeszrel? Ezt a kérdést sok anya kérdezi. A herpesz szoptatás folytatódhat. Ezt a véleményt osztja a legtöbb gyermekorvos, köztük Dr. Komarovsky. Az egyetlen kivétel, mint fent említettük, a herpeszkibocsátások a mellbimbókon. Itt vannak a herpesz szoptatás alapvető szabályai, amelyeknek be kell tartaniuk az anyát:

 • A herpesz és a szoptatás kompatibilis. Az anya antitestjei védik a babát, így a táplálékot a szokásos módon kell folytatni.
 • A szoptatást csak akkor hagyja abba, ha bőrkiütések vannak a mellbimbókon. Ha az egyik mell érintett, adja meg a gyermeket egy másodiknak. Ügyeljen arra, hogy a tejet az érintett mellből fejezze ki, hogy ne maradjon a tej, és a laktáció nem áll le.
 • Ha a herpesz az ajkán jelent meg, nem csókolhatja meg a babát. Ne engedje, hogy a gyermek érintkezzen más érintett bőrfelületekkel.
 • Minden etetés előtt, a gyermek megközelítéséhez gondosan mossa meg a kezét szappannal. Az antiszeptikumok egyéb eszközei nem szükségesek, a szokásos szappan elegendő.

Ha az anyukák betartják a higiéniai szabályokat, a fertőzés nem fordul elő. A herpeszet csak közvetlen kontaktus közvetíti. Ha nem így van, biztonságosan továbbra is táplálhatja a baba mellét. Most beszéljünk arról, hogyan kell kezelni a herpesz szoptatás alatt. A kiütés és más tünetek azonnali eltűnése az anya segíti a magas minőségű táplálkozás folytatását, a kényelmetlenséget enyhíti a gyermek gondozása során, beleértve a pszichológiai kezelést is.

A herpesz kezelése a szoptatásban

Hogyan kell kezelni a hideg sebeket a szoptatás alatt? A vírus típusától és az exacerbáció mértékétől függ. Számos helyi és általános felhasználású gyógyszer létezik, amely gyorsan és hatékonyan képes kezelni a problémát. Maga a vírusellenes utal:

Kenőcsök, tabletták, injekciók formájában szabadulnak fel. Közvetlenül a víruson járnak el, megsemmisítve azt. De ezek a gyógyszerek csak az exacerbáció idején érvényesülnek, amikor a vírusok aktívan szaporodnak és tömegesen távoznak a sejtekből. A vírus DNS (genetikai anyagának) elengedése alatt a sejt magja belsejébe kerül, az emberi genomba épül, egy ismert gyógyszer nem képes rá. Vírusellenes szerekkel történő kezelés ezen időszak alatt nem végezhető el.

Minden vírusellenes gyógyszert biztonságosnak tartanak a szoptatásban. Az anya tejéhez eljutnak elhanyagolható mennyiségben, nem okoznak negatív reakciókat a gyermeknek. Ha az ajkak kiütése, az orr szárnya és az általános tünetek hiánya, akkor javasoljuk kenőcs vagy krémek használatát. A legnépszerűbbek a Zovirax (acyclovir), Fenistil (penciclovir). Ha a kenőcs nem segít, a gyógyszereket tablettákká teheti. A herpes zoster-t gyakran az injekció beadásával kell kezelni, párhuzamosan fájdalomcsillapítást ír elő, mivel nagyon erősen folyik.

Vírusellenes szerekkel együtt a kezelés interferonkészítményekkel vagy a szintézisének induktoraival (Viferon, Laferobion, Cycloferon) történik. Segítenek a test természetes ellenállásának növelésében, és gyorsabban jutnak el remisszióhoz. A népi módszerek szerint a herpeszről nem tanácsos szoptatni. Nem sok hasznot hoznak, és anyu számára fontos, hogy hamarabb jobb legyen.

A herpesz megelőzése a szoptatásban

A herpesz anya és a szoptatás meglehetősen kompatibilis. De senki sem akarja, hogy beteg legyen, különösen olyan fontos időpontban, amikor a baba a mellével táplálkozik. Mert az orvosok adnak tanácsot a nőknek, akik ezt a problémát szeretnék elkerülni a GV-vel:

 • Több időt tölteni a friss levegőben.
 • Jó pihenés.
 • Igazán enni, vitaminok és fehérjék gazdag ételeket tartalmaz, az immunitás emelkedik belőlük, és a tej jól jön.
 • A megfázás és a GDV helyes és időszerű kezelése.

Amint a herpesz az ajkán megjelenik, vagy genitális, meg kell menni az orvoshoz. Leírja a kezelést, ajánlásokat fogalmaz meg arról, hogyan kell az újszülöttet megfelelő módon táplálni és betegségben vigyázni rá. Csak szakképzett segítséggel lehet megakadályozni a herpesz fertőzését egy csecsemőnél, amely gyorsan felépül az anyjától.

A herpesz, mint a szoptatással kezelhető, hogy ne károsíthassa a babát

Az ápolónő minden betegsége vagy még csak egy terhes nő meglehetősen veszélyes. De ha viszonylag egyszerűen kezelheti a különböző megfázásokat vagy a könnyű mérgezést, akkor a herpesz a szoptatás ideje alatt komoly problémává válik, mivel a kezelés módszerei szigorúan korlátozottak. Meg fogjuk érteni, hogy a kompatibilis herpesz a laktációval hogyan kezelhető.

Lehetséges a táplálkozás folytatása?

Gyakran előfordul, hogy a szoptató anyák a herpesz tüneteinek megnyilvánulásával abbahagyják a szoptatást, attól tartva, hogy megfertőzhetik. Az orvosok azonban azzal érvelnek, hogy ilyen cselekvésekkel nem védik a babát a betegségtől, hanem éppen ellenkezőleg aláássák immunitását. Amellett, hogy az anyatej minden olyan anyaggal biztosítja a gyermeket, amely az anyagok növekedéséhez és megfelelő fejlődéséhez szükséges, tartalmaz olyan antitesteket is, amelyeket az anyai szervezet termel bármilyen vírus- és bakteriális fertőzésre adott válaszként. Az ilyen újszülött testébe bejutó tejjel kialakuló antitestek megbízható védelmet nyújtanak a vírus ellen a gyermek testében.

Mivel a vírus sejtjei nem jutnak be az anyatejbe, lehetetlen megfertőzni a gyermeket herpettel az etetés során. Ezért a vírus nem az oka a szoptatás megállításának. Azonban azokban az esetekben, amikor az orvos olyan erőteljes gyógyszereket ír elő a herpesz kezelésére, amely nem kompatibilis a laktációval, a szoptatást ideiglenesen meg kell szakítani.

óvintézkedéseket

Természetesen a gyermek fertőzésének valószínűségének csökkentése érdekében a betegség alatt álló nőnek gondosan figyelemmel kell kísérnie a személyi higiéniai szabályokat.

 • Minden etetés előtt alaposan mosson kezet és mellkasát.
 • Tiszta kézzel is meg kell változtatnod a baba ruháit, adnod neki játékokat, vegye fel a kezét.
 • A betegség idején nem lehet megcsókolni a morzsát, mert a vírus a nyálkahártyán keresztül továbbítható.
 • Ha a herpesz az ajkán van, kívánatos a baba táplálására vagy gondozására (fürdőzés, hintázás stb.) Védő pamut-géz kötést viselni.

kezelés

A herpesz hatékony kezelése érdekében az ápolónőnek szisztematikusan végre kell hajtania az orvos által előírt eljárásokat. A kezelést a betegség első tüneteinek megjelenése után azonnal meg kell kezdeni.

A betegség első szakaszában általában elegendő olyan helyi készítményeket alkalmazni, amelyek nem szívódnak be a vérbe, és ezért nem jutnak be az anyatejbe. Elfojtja a fertőzés fókusza lehet a kenőcsökkel, a hatóanyag az akitlovir. Ezek olyan gyógyszerek, mint a Zovirax, Acyclovir. Naponta többször alkalmazzák a bőrt.

A betegség megjelenésének kezdetén, amikor a hólyagok (vesikulák) megjelennek, fukocin vagy propolisz tinktúrát alkalmazhat.

A szoptatás ideje alatt nem ajánlatos a herpesz tablettákkal kezelni, kivéve, ha a betegség formája erős gyógyszerek alkalmazását igényli.

Azonban a herpesz súlyos formája, például a nemi szervek nem gyógyítható anélkül, hogy hatékony gyógyszerek lennének az anyatejbe, és hátrányosan befolyásolnák az újszülöttet.

Ezért a betegség ilyen formáinak kezelésénél a szoptatást ideiglenesen le kell állítani.

Néhány népi jogorvoslat segít a betegség leküzdésében:

 • Aloe juice, amelyet kívülről alkalmaznak. A legjobb, ha frissen préselt gyümölcslevet használunk a hazai növényektől, de a gyógyszertár tinktúráját is használhatjuk.
 • Tengervíz olaj. Elősegíti a repedések és fekélyek gyógyulását az ajkakon. Az ilyen olajjal borított hólyagok gyorsan kiszáradnak. Hasonlóképpen használhat csipkebogyóolajat is.
 • Jód (vagy zelenka). Megszárítja a bőrt és megelőzi a vírus terjedését.
 • A fokhagyma lé, amelyet a hólyagok a bőrön törölni kell.

A betegség megelőzése

Mivel a herpeszvírus nem gyógyítható meg teljesen, különös figyelmet kell fordítani azokra a betegekre, akik már jelen voltak az immunitás organizmusában, így a vírus nem tud megjelenni.

A következő tényezők befolyásolják az ápoló anya immunitását:

 • magas minőségű élelmiszer;
 • minőségi pihenés;
 • séta a friss levegőben.

A herpesz esetén a szoptató nő azonnal kérjen segítséget orvosától, és gondosan kövesse ajánlásait.

Ne kezelje magát a vírust, mivel a helytelen kezelés tovább súlyosbíthatja a problémát.

Ugyanakkor a helyesen kiválasztott készítmények és adagok megkönnyebbülnek, és így nem károsítják a baba egészségét.

Nem tudok szoptatni genitális herpeszrel?

A genitális herpesz a szoptatásban nem ellenjavallt. Ezen túlmenően a tejkel együtt a gyermek védő ellenanyagokat kap. Azonban ebben az időszakban nagyon óvatosnak kell lenned, mivel nagy a fertőzés veszélye a baba számára. És csak bizonyos esetekben javasolt a GW kezelés leállítása a kezelés alatt.

Hogyan lehet megakadályozni a morzsafertőzést?

A gyermek születése után a nő teste fokozott stresszeket tapasztal, ennek következtében az immunrendszer jelentősen gyengül. Ezért nagyon gyakran ebben a fontos időszakban számos betegség súlyosbodik, különösen a genitális herpesz. Ez lehet a betegség első epizódja vagy visszaesése.

A genitális herpeszet a külső és belső nemi szervek kiütések jellemzik. Ezek az injekciós üvegek aktív vírust tartalmaznak. Ezért egy nőnek minden lehetséges intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy megelőzze terjedését és védje a gyermeket. Ehhez szigorúan be kell tartania bizonyos szabályokat:

 1. A genitális herpesz szoptatásának nem kell abbahagynia. Végül is a gyermek nem érintkezik a kiütésekkel, így nincs közvetlen fertőzésveszély. Az egyetlen kivétel az, amikor a herpetikus hólyagok megjelennek a mellbimbókon. Ezért szigorúan tilos a babát táplálkozni egy beteg mellkasával. A második emlőmirigy adható, de szigorúan annak biztosítása érdekében, hogy a gyermek ne érintse meg a pácienst.
 2. A személyi higiéniának való megfelelés. Semmiképpen sem engedheti meg a morzsák érintkezését kiütésekkel. Vízkezelés vagy a bőr és a nyálkahártyák feldolgozása után a nőnek mindig meg kell mosnia a kezét szappannal és vízzel. Végtére is nagy a kockázata annak, hogy károsítja a hólyagokat és megkapja a vírust a bőrön. Ha a baba a házban van, minden alkalommal meg kell mosni a kezét, mielőtt megközelítené a babát, megváltoztathatja a pelenkát, a takarmányt stb. Ez az egyszerű szabály minimalizálja a fertőzés kockázatát.
 3. Higiéniai eljárásokhoz speciálisan tervezett törölközőket és egyéb tartozékokat használjon erre a célra.

A betegség kezelése a laktációban

A genitális herpesz jeleinek megjelenése azonnali orvosi ellátást igényel. Ez azért szükséges, hogy megbizonyosodjon a diagnózisról, különösen akkor, ha ez az epizód először történt. Végtére is sokféle fertőző és egyéb betegség létezik, melyet a nemi szervek bőrkiütése jelent.

Ezenkívül a herpeszvírus fertőzést a fájdalom, a viszketés, a szövetek duzzanata, a nyálkahártyák és egyéb kellemetlen érzések jelentik, amelyek a jólét jelentős romlásához vezetnek. Bizonyos esetekben lehet hideg, súlyos gyengeség, álmosság, csontok és izmok fájdalma, a testhőmérséklet emelkedése. Ez azzal fenyeget, hogy csökkenti az előállított tej mennyiségét és még a sikeres GW-t is.

A herpesz esetén csak orvos rendelhet kezelést. Végtére is a farmakológiai gyógyszerek nagy része szoptatás alatt szigorúan tilos.

Ez annak köszönhető, hogy a vírusellenes szerek képesek behatolni az anyatejbe, és így befolyásolják a baba életét.

A beteg vizsgálata alapján az orvos egyéni kezelési rendszert alakít ki. A klinikai tünetek súlyosságától függően, különösen akkor, ha ez az első genitális herpeszvírus-fertőzés, amely felmerült, döntés születhet a HB-k ideiglenes abbahagyásának szükségességéről.

Végül is ez erős antivirális és immunmodulációs terápiát igényel, ami teljesen összeegyeztethetetlen a szoptatással. Ekkor a gyermeket mesterséges keverékekre kell átvinni. A kezelés befejezése után a laktáció újraindulhat, különösen akkor, ha a gyógyszerfelvétel során a fiatal anyát rendszeresen kifejezték annak érdekében, hogy a szervezet folyamatosan tejterméket termeljen.

Ha relapszus fordul elő, különösen akkor, ha a herpesz megjelenése mellett más herpeszvírus-fertőzés jelei is vannak, a helyi kezelés megfelelő lehet.

Ebben az esetben egy nő biztonságosan folytathatja a szoptatást. Egy tapasztalt orvos olyan gyógyszereket választ ki, amelyek csak az alkalmazás helyén érvényesek és nem jutnak be a szisztémás véráramba.

Segítségükkel csökkentheti a betegség megnyilvánulásait, megakadályozhatja a kiütés további terjedését, megakadályozhatja a vírus multiplikációját a hólyagokban és enyhítheti a klinikai megnyilvánulásokat. Vírusellenes kenőcsök vagy krémek lerövidítik a kiütések időtartamát és felgyorsítják a beteg gyógyulását.

A szoptató nők biztonságosan használhatják az acyclovir alapú gyógyszereket stb. Az orvos segít megtalálni a szükséges és a kezelés rendjét.

Rendszerint a vírusellenes kenőcsöket a kiütések területére kell alkalmazni napi 4-5 alkalommal. A kezelést csak higiéniai eljárások elvégzése után szabad végezni, és az eszközöket lehetőleg kesztyűvel vagy speciális ujjlenyomattal kell alkalmazni. Ha a manipulációt kézzel végezték, akkor szappannal és vízzel kell mosni.

Általános erősítő terápia

A genitális herpesz exacerbációja az immunitás gyengülésének következménye. Ezért a kábítószer-kezelés mellett a nőnek mindent meg kell tennie, hogy aktiválja saját védelmét.

És mivel a laktémát szigorúan tiltják immunmodulátorok és immunstimulánsok bevitelére, népszerű ajánlásokat kell kihasználni:

 1. Teljesítmény. Gyakran előfordul, hogy egy fiatal anya étrenden van, hogy ne váltson ki bélbélgyulladást egy csecsemőben, vagy ne okozzon allergiás reakciót az élelmiszerekre. A napi menünek kiegyensúlyozottnak kell lennie, és tartalmaznia kell a szükséges mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és egyéb nyomelemeket. Az ételekkel az anyának meg kell kapnia a szükséges tápanyagokat, hogy a tejet és az energiát a baba gondozásáért kapja.
 2. Teljes alvás és pihenés. Az újszülöttek nagy figyelmet és rossz alvást igényelnek. A szülést követő erő visszaállítása és az immunitás erősítése érdekében a nőnek nyugalomra és alvásra van szüksége. Ne próbáljon időt arra, hogy mindent megtesz a ház körül, amíg a baba alszik. Végtére is szüksége van egy egészséges és pihentető anyukára. Ebben az időben kívánatos lefeküdni, és napozni, de a munka nem megy sehova. Ha van lehetőség, a gyermek és a ház gondozásának egy részét rokonoknak vagy szeretteiknek kell átadni. Ez segíteni fog a testnek, hogy önmagában megbirkózzon a vírussal és megakadályozza annak aktiválását.
 3. Fizikai tevékenység. Jó hatással van az immunitásra a friss levegő hosszú sétái. Elég, ha napi 1-3 órát jár az utcán a gyermekkel. Nem kell hősnőnek lennie, és napi néhány órát a kerekesszéket fel kell gördíteniük a kimerültségig. Rossz idő esetén a gyermek alszik a verandán vagy az erkélyen lévő bölcsőben. Végtére is, ha az anya hideg lesz, nedves vagy lefagy, a herpeszvírus azonnal aktiválódik.

Az orvos szükséges ajánlásainak betartása és az immunitás erősítése érdekében biztonságosan folytathatja a szoptatását a gyermekénél a genitális herpeszvírus fertőzés súlyosbodása során. Az anyatej a legértékesebb dolog, amit a baba kaphat. Ezért a szoptatást meg kell próbálni.