Herpetikus neuralgia: a fejlődés okai és szakaszai, klinikai kép és kezelés

A posztterpés neuralgia egyfajta fájdalom, amely a herpesz fertőzés után alakul ki, és amelyet hosszú ideig tartó ellenállás jellemez.

A postherpetikus neuralgia is magas fokú intenzitással, a szükséges kezelés időtartamával és a nehezen keményedő keményedéssel rendelkezik. Az idegek bármelyikét érintheti:

 • A hát és az agy idegei;
 • Perifériás idegek;
 • A koponya idegei.

Minden a herpesz diszlokációjától és formájától függ. Tekintsük a postherpialis neuralgia kialakulásának fő okait.

Postherpetikus neuralgia: A fejlődés okai és a kockázati csoport

Egyébként az úgynevezett szakemberek, mint például a neuritis, a neuralgia az egész életen át tartó tartózkodás eredménye a vírus sejtjeinek hordozójának testében. Évek, sőt tíz év alatt a herpesz fertőzés "aludhat" egy személy belsejében, és ha kedvező körülmények merülnek fel, hirtelen nyilvánvalóvá válik.

A szivárgások súlyos formáinak, a gyakori visszaeséseknek és exacerbációknak, valamint más vírusos betegségek fenntartásának következményei postherpés neuralgia kialakulásához vezethetnek.

Mi ez? Egyszerűen, ez egy gyulladásos folyamat, amely az idegekben és az útjukban fejlődik ki. Ez a fajta gyulladás ödéma és neurológiai fájdalom szindróma kialakulását idézi elő. Tovább folytatódik, attól függően, hogy a tanfolyam egyéni jellemzői és a beteg egészsége több naptól több hónapig terjed.

Fontos! A fejlődés oka a vírus lényege - az idegrendszerre hat. Kedvező körülmények között a sérülés nem csak a külső bőrre hat, hanem az idegekre is.

A következő betegek vannak veszélyben:

 • Koraszülöttek. Az immunrendszer indexeinek természetes csökkenése kedvez az ideggyökerek kiterjedt elváltozásainak;
 • HIV-fertőzöttek vagy AIDS;
 • Nők. Nincs tudományos indoklás erre a tényre, azonban statisztikai adatok szerint a nık leggyakrabban neurológiai szövődményeket szenvednek;
 • Olyan betegek, akik a vírusfertőzés aktiválódását az arc, a fej vagy a mellkasi területen diszlokációval vitték át. Más szavakkal: övsömör és herpesz az ajkán, a szájban vagy a fülemben - egy jó "kezdet" egy olyan jelenségért, mint a posztoperatív neuralgia.

A neuralgia áramlása a herpesz után

Egy ilyen betegség során a szakemberek számos fázist osztanak ki:

 • Az első szakasz akut. Ebben az esetben a beteg fájdalmat érez a kiütések kialakulásakor - csoportosított hólyagok csoportjaiban. Az ebben a fázisban lévő tünetek között ott vannak az idegek és az akaratlan izomösszehúzódások "rángatózása" is;
 • A következő fázis szubakut. Ebben a szakaszban a tünetek az orvosi gyakorlat szerint a következők: akut vagy lövész fájdalom. A manifesztáció külső jelei nincsenek. Mennyi ideig tart ez a fázis, lehetetlen megmondani - a különböző hetektől néhány hónapig terjedő adatok szerint;
 • Az utolsó fázis a postherpés neuralgia kialakulása. Ha a fájdalom az ideg és az idegek gyökerei a gerincvelő, az agy vagy mellkasi tart 4 hónapig vagy tovább, miután a kiújulás vagy súlyosbodását herpesz fertőzés, a diagnózis tegyen még egy képzetlen orvost.

Fontos! A postherpetikus neuralgiában az akut és fájdalmas fájdalom több éven keresztül fennállhat.

Klinikai kép a herpesz herpeszes ideggyengeségéről

Általánosságban elmondható, hogy az ilyen betegség általános klinikája csökkent a betegek fájdalmainak megkülönböztetésére, a súlyosbodás súlyosságától és a szivárgás időtartamától függően:

 • A fájdalom lehet tompa és sürgető, egyértelműen lokalizált. Ebben az esetben konstansnak nevezik;
 • A lövő karakter vagy a varrás fájdalmai, instabilak és alkalmanként megnyilvánulnak, időnként hívják;
 • A periodikusan kialakuló akut fájdalmat, amely gyorsan eltűnik, allodikusnak nevezik.

Fontos! Különösen veszélyes az intercostalis neuralgia. A körülmények ilyen összefolyásakor a legtöbb esetben allodinikus fájdalmat észlelnek a betegek.

Postherpialis neuralgia kezelése

Az ilyen betegség, mint a herpesz herpeszes ideggyengeségének kezelésére kellő időben szükséges: feltéve, hogy a betegség elindul, az állandó természetű fájdalom megszerzésének kockázata időnként megnő.

Fontos! A tünetek eltávolítására szolgáló hagyományos fájdalomcsillapítók nem segítenek: a fájdalom jellege nem illeszkedik a klasszikus fájdalomcsillapítók hatásaihoz.

A pontos diagnózis megállapítása és a herpeszvírus elleni antitestek jelenlétének megállapítása érdekében a kezelőorvos átfogó kezelést írhat elő.

A leggyakrabban használt alapcsoportok a következők:

 • Antidepresszánsok. A neuralgia kezelése a gyógyszercsoport segítségével a következő cél - a beteg fájdalomérzetének elnyomása. Gyakran előfordul, hogy az "Amitriptyline" más csoportjának készítményei kerülnek kinevezésre. Érdemes megemlíteni a mellékhatások valószínűségét, ezért szigorúan tilos az orvosi ajánlás nélküli független fogadás;
 • A trigeminus idegi vereségét tekintve az orvos antiepileptikumokat írhat fel. A csoport világos képviselői a "karbamazepin" és a "gabapentin". Ezeket a gyógyszereket úgy tervezték, hogy csökkentse az idegvégződések vezetőképességét, ezáltal akut fájdalmas impulzusokat szedjen a betegnek. Ezeket a fajtákat a betegek minden csoportja könnyen elviselheti, ezért mind az idősek, mind a fiatalok számára egyformán hatásos a neuralgia kezelésére;
 • Ha egy szakember által kijelölt komplex ezt megköveteli, akkor a lidokain tartalmú helyi termékeket használják. Kenőcsök vagy vakolatok lehetnek - "Emla", "Versatis". Az ilyen eszközök használatának hátránya rövid érvényességi idő - körülbelül 4-5 óra;
 • Különösen súlyos esetekben és az elhanyagolt formák kezelésekor, amikor a pszichés pszichoterápia elkezdi pusztítani a fájdalmat, Morphint vagy Methadont használnak. A megfelelő megközelítéssel nincs veszély a beteg számára;
 • Egyes orvosok hormonális gyógyszereket írnak elő. A leggyakoribb és leghatékonyabb a dexametazon és a metilprednizolon. Leggyakrabban ezek a gyógyszerek a komplexum részét képezik, a többi kábítószercsoporttal együtt.

Összefoglalva

Oktatási postegrpeticheskih neuralgia viseli kis kellemes: a szokásos hatékonysági normák és az élet is hirtelen megzavarta a váratlan fájdalom, amely hozza a sok kényelmetlenséget a betegnek.

Ahhoz, hogy megvédjék magukat a káros hatásait és következményeit herpesz fertőzés, akkor ajánlott vigyázni az egészségükre, és időben történő hozzáférést a szakemberek számára szakmai ellátást.

Mi a posztterpés neuralgia és hogyan kell kezelni a fájdalmat

A herpeszes fertőzések leggyakoribb következménye a postherpés neuralgia. Leggyakrabban a komplikációk bűnössége a Zoster herpeszvírus által okozott zsindely (3. típus). Ez a betegség nem veszélyezteti a páciens életét, nem válik a fogyatékosság okának, de nehéz tünetekkel összeegyeztetni. Még nehezebb a szokásos életmód fenntartása. Az intercostalis herpesz neuralgiát leginkább a 60 évnél idősebb emberek érintik. A betegséget a zsindelyeket szenvedő betegek 20% -ában észlelték.

Postherpetikus neuralgia - mi ez?

A zsindely kialakulása a herpes zoster vírus létfontosságú aktivitásának helyreállítása következtében alakul ki. Miért kell visszaállítani? Mert a testünk már találkozott vele. Ez a herpeszvírus 3-as típusa okozza ugyanazt a bárányhimlő kialakulását, amely gyermekkorban leggyakrabban beteg.

A betegség átadása után a varicella-zoster vírus a test belsejében marad. Az idegsejtekben található, amelyek idegsejtekből vannak kialakítva. Amint a testünk védő funkciói gyengülnek, a vírus azonnal újra aktiválódik és elkezdődik a szorzása. Érintett idegrostok és a bőrfelület. Vannak zsindelyek.

A betegség átlagos időtartama 3-4 hét. A tüneti tüneteket a baktériumok bõrön képzõdõ formájával, belsejében folyadék tartalmával, késõbbi szárításával és megszilárdulásával jellemezhetjük. Miután a bőrfelületet egy darabig eltávolították a bőrfelületen, pigmentált foltok maradtak. Az egész folyamatot kíséri bőrpír, viszketés, fájdalom (egészen addig, amíg lehetetlen a bőrt érinteni), égő, mérgező.

Tinea az intercostális területen

A herpes zoster gyakran teljesen eltűnik, de néha a postherpetikus neuralgia kifejlődésének forrása lesz.

A betegség lényege, hogy a herpesz zoster (pontosabban a tünetei) elhaladt, és a fájdalom és az égés maradt, valamint azokban a helyeken, ahol a nélkülözés jelei korábban hiányoztak. Az orvosok a vírus gyors elterjedése következtében patológiát társítanak az idegcsomókban előforduló gyulladással.

Ugyanakkor egyensúlyhiány van a test fájdalomcsillapító rendszerei és a fájdalom között. Ennek eredményeként az idegrendszerben rendellenességek lépnek fel. A "bomlás" mechanizmus a neuronok érzékenységéért felelős, amelyek érzékelik a fájdalom impulzusát. Más szavakkal, az idegrostok túl aktívak. A fájdalom szindróma minden ok nélkül aggódik. Foglalkozik a postherpetikus neuralgia kezelésében és diagnózisában, neurológusban.

okok

A postherpés neuralgia kockázata főként az időskorúaknál növekszik, akiknek életkora meghaladja a 60 évet. 70 év után a betegség kialakulásának valószínűsége 75% -ra emelkedik. A serdülők és középkorúak esetében az esetek 10% -ában figyeljük meg az neuralgiát. És ez annak a ténynek köszönhető, hogy fiatalabbaknál a szövetek regenerációja sokkal gyorsabb, mint az időseknél.

A kórtani fejlődés legfontosabb tényezői a következők:

 • gyengített immunitás, immunhiányos állapotok, diabetes mellitus jelenléte, AIDS;
 • a kiütés helye a testen;
 • nagy lézió mérete - növeli a postherpés neuralgia kialakulását;
 • a fájdalom szindróma intenzitása a herpes zoster szövődményéhez is vezet;
 • vírusölő gyógyszerek késői vétele.

A nőket gyakrabban érintik, mint a férfiak. Ez a tény még nem talál magyarázatot.

Postherpetikus fájdalom: okok, diagnózis, kezelés. A neurológus megjelenése

tünetek

Postherpetikus neuralgia - ez ugyanaz a fájdalom, mint a zsindelyek, amelyek a kiütés eltűnése után maradnak. A fájdalom szindróma különböző módon manifesztálódik:

 • folyamatosan - fájdalom tompa, sürgető, néha égetéssel;
 • időnként - az érzelmek felvételi karakterek;
 • hirtelen - általában ez az allodikus fájdalom, még egy kis érintéssel is megjelenhet a bőrön, ruhát visel, erős égő érzés kíséretében.

A fájdalom mellett a postherpetikus neuralgia egyéb tünetei is megfigyelhetők;

 • viszketés;
 • csökkent fizikai aktivitás;
 • zsibbadás;
 • az izmok állandó gyengesége;
 • bizsergés, "gúnyolódás" érzése, idegen test jelenléte a testen.

A betegséget nemcsak a fájdalom, hanem a mentális rendellenesség jelei kísérik:

 • alvászavarok;
 • étvágytalanság;
 • fáradtság, fáradtság;
 • a szorongás érzése, az élet félelme;
 • ingerlékenység;
 • depresszió.

A fájdalmas érzések súlyosan károsítják a testet, és gyakran a társadalmi adaptáció csökkenéséhez, a szokásos életmód megszegéséhez vezetnek (az emberek nem képesek szokásos feladataikat és munkájukat elvégezni).

Mennyi ideig tarthat a fájdalom?

A fájdalom szindróma átlagosan 21-30 napig tart. A postherpialis neuralgia 20% -ában 2-3 hónapig marad.

Sajnos azokban az esetekben, amikor a fájdalom hosszú ideig tartott - akár 1 évig is, nem ritka az orvosi gyakorlatban.

kezelés

Annak érdekében, hogy ne kelljen utóherpetikus neuralgiát kezelni, a herpesz zoster kezelését időben el kell kezdeni. Amikor a kiütések acyclovir tartalmú vírusellenes szerekké válnak. A betegség tüneteinek megjelenését követő első 72 órában vegye be a gyógyszert. A vírusellenes gyógyszerek ellenállnak a vírus további terjedésének a testen keresztül, és csökkentik a sérülés fókuszát. Ennek eredményeképpen a szövődmények kialakulása nulla.

A helyes diagnózis érdekében helyes orvosi vizsgálat szükséges. A diagnózis fő módszerei laboratóriumi vizsgálatok. A differenciáldiagnózis CT, MRI, ultrahang, EMG.

A postherpetikus neuralgia, gyógyszerek és népi gyógymódok kezelésére használják.

Terápia herpesz zoster után

Milyen gyógyszercsoportokat írtak fel a betegség tüneteinek megszüntetésére?

Antikonvulzív szerek ("Pregabalin", "Hebalentine"). A "Hebalentine" -et egy bizonyos rendszer szerint fogadják el. Ez szükséges az optimális dózis meghatározásához. Az első napon 300 mg hatóanyagot adnak be naponta egyszer. Ezután a dózist 2 alkalommal növelik, és 2 fogadásra oszlik - reggel és este. A harmadik napon az optimális mennyiség 900 mg (reggel, ebédre és este 300 mg-ra). Ezután - a 4., 5. és 6. napon, reggel és nappal 300 mg-ot, 600 mg-ot pedig este kell itatni. A 7., 8., 9., 10. napon a beteg 300 mg reggel és 600 - délután és este. És így tovább, amíg a dózis napi 3600 mg-ra nem emelkedik. Amikor a tünetek elmúlnak, a betegnek egy bizonyos ideig a hatóanyagot a karbantartási dózisban kell bevennie - napi 600-1200 mg-ot. A "Pregabalin" napi 2-3 alkalommal kezeli a neuralgiát. A napi adag 150-300 mg. A kábítószerek hátránya magas ár.

Pregabalin és Hebalentine

Citrátellenes antidepresszánsok. Általában nevezzen "Amitriptyline", "Melipramine", "Doxepin" és "Nortriptyline". A postherpetikus ideggyulladás kezelését az időseknél a "Nortriptyline" segítségével végezzük, mivel a testnél puhább, és jobban tolerálható. Ezeket a gyógyszereket az embereknek írják fel olyan esetekben, amikor a betegséget idegi izgatottsággal, szorongással, félelmekkel, fóbiákkal, depresszióval kombinálják. Az "amitriptilint" napi 125-150 mg dózisban írják elő, a Nortriptyline - 25 és 100 mg közötti.

Melipramin és amitriptilin

A lidokainnal ("Versatik") készült tapaszok. Lezakainnal tapadós tapasz a fájó területre egész nap. Távolítja el a fájdalmat és védi a bőrt a külső hatásoktól, megérintve a ruhákat, a vászonokat. Egy másik plusz a gátlások teljes hiánya (kivéve a gipszben lévő anyagok allergiáját) és a nem kívánt reakciókat.

A kapszaicin. Ez egy olyan komponens, amely hozzáadódik az érzéstelenítő kenőcsökhöz (Nikofleks, kapszaicin). Szintén orvosi vakolatokkal impregnáltak. Az anyag forró pirospaprikából készül. Nem alkalmas mindenki számára, mivel alkalmazása után súlyos égési sérülést és bőrirritációt tapasztalhat. Az összetevő hatékony mechanizmusa a fájdalomimpulzusok fokozatos blokkolása. A kapszaicin alapú gyógyszereket naponta háromszor adják be (lehetnek többek) a fájdalom erejétől függően.

Opioid fájdalomcsillapítók ("Tramadol", "Methadone", "Morphine"). Az ilyen gyógyszereket csak orvos írja fel, és az elviselhetetlen fájdalom esetén fel kell tüntetni. Rövid idő alatt felszabadítják a beteg állapotát.

Érdemes megjegyezni, hogy a hagyományos fájdalomcsillapítók, mint például az ibuprofen, nem állítják meg a fájdalmat, és nem segítenek a neuralgia kezelésében.

A leghatékonyabb nem hagyományos módszer az akupunktúra. Az eljárás segít enyhíteni a legfájdalmasabb fájdalmat is.

Az MM-Shperling orvos-neurológus az átadott herpesz fertőzés után fájdalmat mond

Hagyományos gyógyszer a postherpetikus neuralgiában

A népi gyógymódok hatékony kezelési módjai is vannak. Itt a leggyakrabban használt:

 1. A fekete retek juice kivonásra kerül. Alapján gumi készült. Ugyanez vonatkozik a fokhagymából készült vajra is.
 2. Gyógynövényes főzetekből - gerániumok, üröm.
 3. A méhészeti termékekből készített Razirka kenőcsök.
 4. A fájó terület kezelése alvófű infúzióval.
 5. Belső használatra ajánlott a fűz és a gyepfű infúziója.

A PHN otthon is kezelendő tűlevelű és sós fürdők segítségével.

megelőzés

A postherpés neuralgia kialakulásának megakadályozása érdekében a herpes zoster kezelésére a lehető leghamarabb. Ez a legfontosabb megelőző intézkedés. Ezenkívül ma minden városban a varicella elleni vakcinázást alkalmazzák. Teljesen kizárja a fertőzés kialakulását, nem, de jelentősen csökkenti a tünetek súlyosságát, igen.

A postherpetikus neuralgiát nehéz kezelni. Jobb figyelmeztetni és hatástalanítani. Ehhez meg kell kezdeni a herpesz zoster kezelést időben. Ez segít a betegség valószínűségének csökkentésében. Ha ez nem kerülhető el, sürgősen konzultálnia kell egy neurológussal a diagnózis és a kezelés érdekében.

Postherpetikus neuralgia: a herpes zoster kötelező következménye?

Az emberek nagy hányada szarvasmarhát, herpét vagy hasonló formájú gombás betegséget szenvedett. Következményei mindannyian eljuthatnak mindannyiunk előtt: az alapbetegség gyógyul, de égési és fájdalom marad. Mi a teendő ebben az esetben? Hogyan lehet megszabadulni a kényelmetlenségtől és teljesen felépülni? Nézzük ezeket a részleteket részletesen ebben a cikkben.

PGN - mi ez?

A postherpés neuralgia (a PHN rövidítése) a herpes zoster (herpes zoster) lehetséges következményei, amelyek az esetek 10-20% -ában előfordulnak egy korábbi betegség után. A PGN-t kis testű testfelületi kiütések, keresztirányú sávok manifesztálják, és a bőrkiütések maguknak a vezikulumok jellegzetességei, fájdalmat és vörösséget okoznak kellemetlen égetéssel. Idővel a kiütés megszárad, és kéreggé alakul. A felépülés után pigment nyomok maradhatnak ezeken a területeken és a posztoperatív neuralgia manifesztálódik.

Mi történik a testtel a betegség alatt?

A PGN vírusos formában van. A bárányhimlő után a vírus alvó formában marad a testben, a gerincvelő szarvában, a koponya idegekben és az idegi ganglionokban lokalizálódik.

Mindenesetre a betegség szempontjából kényelmes lehet a vírus újraaktiválódása, és a páciens megtapasztalhatja a megnyilvánulását égés és fájdalom formájában. Az ilyen tünetek gyulladásos folyamatot okoznak az idegsejtek ganglionjában és perifériáján.

Kezdetben a tünetei nem feltétlenül teljes erejűek, nem hosszú ideig, enyhe fájdalmakkal, égő érzésekkel, ezért nagyon fontos, hogy meghallgassuk testét és figyelemmel kísérjük az immunrendszer állapotát.

A trigeminus ideg herpesz szimplexének kialakulásának okai

Az orvosi gyakorlat alapján a betegség megjelenése a korábban átadott zsindely aktiválásának köszönhető. Ez egy vírusos betegség, amely a testen herpeszes kiütés formájában nyilvánul meg keresztirányú sávokkal, a törzsön, a végtagokon és az arcon. A bőrkiütésekhez másfajta fájdalom és égő fájdalom kapcsolódik. Ez annak köszönhető, hogy a bárányhimlő vírus újraaktiválódik, amikor egy személy immunitása csökken.

Azonban a PHN számos további lehetséges oka van:

 • idős beteg;
 • fokozott fájdalom a herpes zoster betegsége során;
 • a herpesz-vezikulumok száma és azok mérete;
 • később intézkedik a zuzmó kezelésére.

Korban a betegség kialakulásának kockázata magasabb lesz. Időskorúaknál a PHN gyakrabban fordul elő: ez a sejtek regenerálódásának elvesztésével magyarázható. A szervezet megállítja a gyulladásos folyamatokat, és csökkenti az immunrendszer védelmének szintjét.

Nem kevésbé fontos a fájdalmas érzések manifesztációjának ereje a herpesz kiütésekor. Valószínűbb, hogy a posztterpés neuralgia megjelenése súlyos fájdalom-szindrómás betegeknél; lehet, hogy a szövetek zsibbadnak a kiütés körül, de a kandalló bármilyen érintése nagyon fájdalmas lehet. Ez összefüggésbe hozható a betegség során elölt idegsejtek számával (minden másra).

Az érintett területeken a hólyagok száma és mérete is fontos. Minél intenzívebb a bőrkiütés, annál valószínűbb a herpesz neuralgia kialakulása.

Ha korábban antiepilepsziás gyógyszerkészítéseket kezdesz, elkerülheti a zsindelyek erős formáját. Ez csökkenti a bőrkiütés, a fájdalom és az égés mennyiségét, valamint csökkenti a mellékhatások kockázatát.

A PGN manifesztáció tünetei

A herpesz neuralgiájával fájdalmas érzések tapasztalhatók a zsindelyek (a bőrön keresztirányú bőrterületek) helyén. Ezen a területen a kezelés szabályainak be nem tartása esetén továbbra is maradhatnak hegek, amelyekben a fájdalom központja posztterpés neuralgiában helyezkedik el. A fájdalom fokozatosan terjed: a fókuszterület közepétől a szélekig, de a bőrön sem jelenik meg.

Háromféle fájdalom létezik:

Az állandó fájdalmat hosszú fájdalmas érzések jellemzik. A fájdalom tompa, égő érzéssel. Időszakos sweeps határozatlan idő alatt. A kapcsolattól származó fájdalmat allodinikusnak hívják: ez egy külső ingerre reagál.

Mindezt fáradtság, álmatlanság, csökkent étvágy, depresszió és tartós szorongás kísérte. A fájdalom megakadályozza, hogy az ember aludjon és dolgozzon olyan dolgokkal, amelyek szokásosak számára. Emiatt is megjelenhet az ingerlékenység, amely tovább súlyosbítja az emberi immunitással járó helyzetet.

A betegség kialakulásának feltételei

Az egyetlen oka neuralgia gyulladás az idegsejtek a szervezetben: az a tény, hogy a vírusok, amely található a szervezetben, de nem bizonyítják, „float” hatása alatt a külső tényezők. Így a közös hideg kedvező feltételeket teremthet a vírus ganglionokban való reprodukálására, ezáltal gyulladást okozva. A csökkent immunitás a szervezet védekezésének gyengülését eredményezi, és a vírus elkezd cselekedni. Azonban a postherpetikus neuralgia nem jár együtt a herpes zoster minden formájával.

Tekintettel arra, hogy a vírus megfertőzi az idegsejtek, sebezhetővé teszik őket, okainak neuralgia is: egy idegösszeroppanást, hosszú vagy stresszes élmény az idegrendszer egy életszakaszban.

A PGN fázisai

A ternáris ideg herpesi neuralgiája feltételesen három fázisra osztható:

 1. Tünetek hiánya, de a vírus aktiválódik a szervezetben.
 2. Összefogja a zsindelyeket.
 3. Maga a betegség.

A Herpes zoster neuralgia nélkül folytatható, csak enyhe viszketéssel és kisebb fájdalommal. Nem okoz fájdalmas érzeteket, és csak a betegség során zavarja.

Gyengén idegrendszer vagy immunitás esetén a PHN kialakulhat. De csak herpesz jelenlétében vagy elhagyásakor jelenik meg, de legfeljebb néhány hétig. Ebben az esetben a neuralgiát a herpesz gyógyítja.

Mindazonáltal a postherpetikus neuralgia komplikációvá válhat. Nemcsak a háttérben lévő betegséget kísérik, hanem továbbra is kényelmetlenséget okoz a külső tünetek nélkül a kiütés után. Érdemes alaposan megfontolni ezt a fájdalmas szindrómát, és nem hagyja ki a kezelés lehetőségét.

Az első megnyilvánulásokkal kapcsolatos intézkedések

Ahhoz, hogy ne alakulhasson ki herpesz utáni neuralgia nem késleltetheti a herpes zoster hosszú távon, és elkezdeni a kezelést az első három napon az első tünetek. Ehhez fel kell venni a kapcsolatot egy dermatológussal, és meg kell kezdeni az antiherpetikus gyógyszerek alkalmazását. Minél hamarabb elkezdik a kezelést, annál kisebb az esélye a PHN, mivel a terület a fertőzés kevésbé, és a vírus nem lesz képes reprodukálni. Nem szükséges diagnosztizálni önmagában és elkezdeni a kezelést, ártalmas lehet az egészségre.

Gyógyszeres segítséget nyújt a szervezetnek

A gyógyszertárak jól fejlett farmakológiájának köszönhetően számos eszközzel segíti a diagnózist. A gyors kezelés leghatékonyabb eszközei:

 • opioid fájdalomcsillapítók;
 • görcsoldók;
 • kapszaicin;
 • triciklikus antidepresszánsok;
 • patchok lidokainnal.

Az opioid fájdalomcsillapító orvos által elviselhetetlen fájdalomra van szükség. Használatukat kerülni kell, ha lehetséges vagy minimalizálni kell. Ezek közé tartoznak: a tramadol, a morfin, az oxikadon és a metadon.

Az antikonvulzív szereket jó emésztés jellemzi, és nincs jelentős mellékhatása. Ezek antikonvulzív szerek, amelyek csökkentik az idegsejtek aktivitását, mint a fájdalomcsillapítást. Ebből a csoportból fel kell tüntetni a karbamazepint és a Pregabalit.

A kapszaicint chilis paprikában tartják, és a test bármely szövetének szúró érzését keltik. Ez az anyag csökkenti az izmok, az ízületek és az idegi fájdalom fájdalmát. Ez befolyásolja a fájdalmas impulzusok átadását az agyba.

A triciklikus antidepresszánsok blokkolják a neurotranszmitterek újrafelvételét, ezáltal csökkentve a fájdalmat. Ez a hatás az Amitriptyline, az Anafranil és a Clomipramine. Ez az anyagcsoport ellenjavallatok, amelyeket a felvétel kezdetén kell olvasni.

A lidokainnal készült vakolat az egyik legegyszerűbb a PHN kezelésében. Könnyen használható és nem okoz kellemetlenséget. Tevékenységüket 10 órára számítják. Nem egy kis plusz az a tény, hogy nem befolyásolják más szerveket, mivel a lidokain a szövetekben a bőrön keresztül szívódik fel. Ez a lehetőség a legegyszerűbb és minimális mellékhatásokkal jár, de csak a herpetikus neuralgia terjedésének korai szakaszában segít.

Mit tehetünk a betegség elkerülésére?

A betegség megnyilvánulásának valószínűsége teljesen függ az emberi immunitástól. Gyermekkorban vakcinákat kell tenni a csirke pox ellen. Az ilyen injekciók az 50 év felettiek számára is elérhetők: forduljon egy kerületi orvoshoz vagy egy fizetett klinikához, amelyen beoltást kérnek.

A postherpés neuralgia a herpesz egyik következménye. Okok, tünetek, a kezelés folyamatának szervezése.

A herpeszvírus a statisztikák szerint meglehetősen progresszív és széles körben elterjedt betegség. Sokféle fajtája és megnyilvánulása van, különböző tünetekben fejezve ki, és külön kezelést tartalmaz. Az ineffektív kezelés vagy annak hiánya esetén előfordulhat kedvezőtlen következmények, amelyeket nehezebb megszüntetni, mint a herpeszvírus hatása. A herpesz egyik komoly szövődménye a posztterpés neuralgia.

A herpesz harmadik típusának hatása alatt keletkezik, ami övsömöreket okoz az idő előtti kezelés és megelőzés miatt. Ez a szövődmény globálisan gátolja a különböző izomcsoportok működését, a test munkaképességét. Rákkezelés Izraelben közvetítők nélkül. A posztterpés neuralgia a herpeszvírus herpes zoster vereségét követő egy éven belül képes fájdalmat felfedezni egy személynek.

A postherpetikus neuralgia okai, azok jellemzői

Ez a komplikáció leggyakrabban idős embereknél fordul elő. Ismeretes, hogy a herpeszvírus az emberi testbe való felvétel után az élettartam latens (latens) állapotában marad. Korán a herpesz vírus manifesztálódik formájában bárányhimlő, amelyekhez szinte minden gyerek, kivéve a speciális esetben a betegség felnőttkorban. Nem található az idegsejtekben a test szunnyadó formában való kitettség bizonyos feltételek számára kedvező, hogy mennyi ideig tart a vírus teljes konszolidációját az idegsejtekben - ismeretlen. A megnyilvánulásának kedvező feltételei lehetnek:

 • rendellenességek az immunrendszerben, csökkent immunitás;
 • az immunrendszer gyengítését szolgáló gyógyszerek alkalmazása;
 • korábban súlyos betegségeket szenvedett;
 • gyakori stressz, depresszió, folyamatos idegi feszültség;
 • erős fiziológiai terhelés a testen.

Felnőttkorban a herpesz III. Típusa zsindelyes sérvként jelenik meg, amely a hát-, a derék-, a mellkas- és a nyakterületeken helyezkedik el.

érintett idegrostok csirke pox

Egy vagy több tényező hatása alatt a vírus megkezdi hatását, elsősorban az idegrendszert befolyásolja, gyulladásos folyamatot képezve. Ha nem kezelik, vagy a helytelen hozzárendelés, a vírus egy patológiás hatása háromosztatú ideg, amely a közepén a gyulladás. A trigeminalis idegi vereség viszont neuralgikus szindrómát termel, amely izomfájdalmakban nyilvánul meg, klinikai képével és tüneteivel együtt.

Herpesz utáni neuralgia nem fél azokat az embereket, akiknek nem volt bárányhimlős vagy korai vagy felnőttkorban, mint a gyulladás a háromosztatú ideg újbóli aktiválását a herpesz.

A postherpés neuralgia tünetei, a betegség megjelenése és lefolyása

Hely herpesz, amikor aktiválva van, esetleg a terület a gerincvelő, és az ideg ganglionokban, így van egy nagy valószínűséggel egy gyulladás a bordaközi idegek és a háromosztatú ideg, ami a betegségek kialakulásához, mint például bordaközi neuralgia és a trigeminális neuralgia.

A herpes zoster tüneteinek megjelenési folyamata sokak számára ismeretes, először a mellkas, a hátsó orsó vagy a hátsó tartományban buborékok vannak a folyadék belső feltöltésével. Ez a jelenség viszketés, égés, vörösség és duzzanat kíséretében 3-4 napig tart. Ezután a hólyagok felrobbannak, és helyükön sárgaság keletkezik, amely 3-5 napig tart. Ezután követi a gyógyulás folyamatát és a bőr teljes helyreállítását, a betegség teljes folyamata 10 naptól 1 hónapig tarthat.

fájdalom Herpes Zoster-szel

Másfelől, a herpes zoster után fellépő utóherpetikus neuralgia, mint a betegség szövődménye, tünetei vannak. A fájdalom, főként az időseknél, a bőrelváltozások helyén övsömlőkkel fejeződik ki, de a bőrön nem mutatható ki jelentős megnyilvánulások.

A fájdalom ideges irritáció, depresszió, mozgáshiány, egyes esetekben a hatékonyság csökkenése társul.

Sokan, akik ezt az állapotot tapasztalják, felteszik a kérdést: mennyi ideig tart a betegség terjedése és hatása? Minden a test kezelési módjától és a test egyedi tulajdonságaitól függ, a betegség lefolyásának időtartama 1 hónapról néhány évre változik. A vírusra ható gyógyszerek elfogyasztása mellett vannak népi módszerek is, amelyek befolyásolják a test helyreállítását. Az időseknél a gyengített immunrendszer miatt nehéz lehet a betegség kezelése.

postherpetikus neuralgia a bal oldali ötödik és hatodik mellkasi dermatómában

A trigeminus idegi vereségében a fájdalom a következő típusú lehet:

 • állandó (hülye jellegű, időnként összetörve, néha égő);
 • Időszakos (piercing jellegűek, forgatás pillanatai);
 • allodikus (gyakori a sérülés helyének megérintésére válaszul, égő karakter).

A postherpetikus neuralgia kezelésének szervezése - a főbb módszerek, azok hatékonysága

A posztterpés neuralgia a herpesz zoster komoly szövődménye, hogy a kezelés során különböző típusú gyógyszereket kell alkalmazni, amelyek különböző irányú és spektrumú hatásúak. A betegség kezelése otthon nem ajánlott, először is szükség van orvoshoz a diagnózishoz és a hatékony kezeléshez.

a fennmaradó események több szenvedést okoznak

A herpesz zoster és a postherpetikus neuralgia kezelésének gyógyászati ​​módjai mellett vannak olyan népi gyógymódok is, amelyek hozzájárulnak a helyreállításhoz és a tünetek megszüntetéséhez. A leghatékonyabb ezek közül:

 • kamillából származó tea (20 percig ragaszkodnia kell 1 kanál vegyszeres kamillához, felforralva forró vízzel, reggel, délután és este 1 pohárral naponta 3 alkalommal);
 • fenyőből származó olajat (a fenyőolajat gyapotszivacsra helyezzük és fésülködő helyre dörzsöljük);
 • rue és tinktúra macskagyökér (mix evőkanál apróra vágott rue és evőkanálnyi macskagyökér, adjunk hozzá 0,5 liter forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni egy fél órát, egy ital minden nap 1 pohár).

Az ilyen népi gyógymódok segítenek a fájdalmas tünetek enyhítésében, segítik mind a trigeminális ideg, mind az intercostalis neuralgia neuralgiáját.

A posztterpés neuralgia termikus gyógyszerkészítményekkel rendelkezik, amelyeket szisztémásan írnak fel, az idegrendszer helyreállítására, a tünetek megszüntetésére, a betegségek megelőzésére. A herpes zoster és trigeminalis neuralgia kezelésére szolgáló hatékony gyógyszerek a következők:

 • Acyclovir - akry, Valaciclovir (az első 72 órában az acyclovir alapú gyógyszerekkel kell kezdeni, mivel hatásuk befolyásolja a herpesz lokalizációját);
 • Gabapentin (egy sor antikonvulzív anyagból, hatással van a fájdalomra, megállítja őket, kiváló megoldás az idősek számára, nincs mellékhatása);
 • Amirtriptilin, nortriptilin (száma antidepresszánsok előírt az idősek gyakran nortriptilin, mivel ez jobban tolerálható Ezek a gyógyszerek jótékony hatással van az idegrendszerre, de ellenjavallt giaukóma, szívinfarktus.);
 • lidokainnal ellátott vakolat Вирсатис (érzéstelenítő hatással rendelkezik, megvédi a bőrt a tapintástól és a súrlódástól).

Ezek a gyógyszerek jelentősen elősegítik a tünetek tolerálhatóságát, hozzájárulnak az elveszett testfunkciók helyreállításához, normalizálják az idegrendszer állapotát. Ha a trigeminalis ideg neuralgia jelei vannak, akkor nem szabad kétségbe vonni, mivel a betegség első szakaszában történő kezelés szinte mindig a gyógyulást eredményezi.

Ha a tudás és készségek kezelésére herpes zoster és annak következményei - a herpesz utáni neuralgia, gyors megszüntetése tünetek, kérjük ossza felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat, hadd segítsünk egymásnak!

Herpes zoster és herpeszhez kapcsolódó fájdalom

A Herpes zoster (OG) egy sporadikus betegség, amely a 3. típusú vírus herpeszvírus (Varicella zoster vírus (VZV)) által okozott látens vírusfertőzés reaktivációja. A betegség a bőr és az idegrendszer túlsúlyos léziójában fordul elő

A Herpes zoster (OG) egy sporadikus betegség, amely a 3. típusú vírus herpeszvírus (Varicella zoster vírus (VZV)) által okozott látens vírusfertőzés reaktivációja. A betegség a bőr és az idegrendszer túlsúlyos léziójában fordul elő.

A VZV a betegség két klinikai formája - primer fertőzés (csirke pox) és annak kiújulása (herpesz zoszter) etiológiai szert. Az átutalás után általában gyermekkorban vagy serdülőkorban, az elsődleges fertőzés (bárányhimlő), a vírus bemegy egy látens állapotban, lokalizált az érzékszervi ganglionok a gerincvelői idegek. A általánosság ügynöke bárányhimlő és herpes zoster jött létre, mielőtt a izolálása a vírus által szerológiai reakciókat, amelyekben egy folyadékot alkalmazunk, mint az antigén származik a buborékok a bőrön a betegek. Később a genomiális hibridizáció során bebizonyosodott, hogy az akut időszakban a betegség övsömör VZV kimutatási aránya 70-80%, és az egyének klinikai tünetek nélkül, de antitestek, vírus-DNS-t határozzuk meg 5-30% a neuronok és a gliasejtek.

A herpes zoster előfordulási gyakorisága a világ különböző országaiban 0,4 és 1,6 eset / 1000 beteg / 20 év alatti, és 4,5-11,8 / 1000 beteg / év idősebb korcsoportban. A zsindelyeket körülvevő betegség valószínűsége az élet során akár 20% is lehet. Az előfordulásának fő kockázati tényezője a VZV specifikus immunitásának csökkentése, amely különböző immunszupresszív állapotok hátterében fordul elő.

Klinikai kép a kipufogógázról

Az OG klinikai képét bőrkiütések és neurológiai rendellenességek alkotják. Ezzel együtt, a betegek többsége rendelkezik obscheinfektsionnye tünetei hipertermia, a növekedés a regionális nyirokcsomók, a változás a CSF (például lymphocytosis és monocitózis). Az OG-ben szenvedő betegek kb. 70-80% -aa prodromalis periódusban az érintett dermatomiában jelentkező fájdalomra panaszkodnak, melyben bőrkiütések jelentkeznek. A prodromális periódus általában 2-3 napig tart, de gyakran meghaladja a hétet. Az OG-felszakadások rövid erythemás fázissal rendelkeznek, gyakran teljesen hiányoznak, ezután papulusok jelennek meg gyorsan. 1-2 nap alatt ezek a papulák 3-4 héten belül - a herpes zoster hólyagos formájává - továbbra is megjelennek. Ebben a szakaszban a bőr tartalmazhat mindenféle elemet. Az elemek hajlamosak egyesülni. A hólyagok pustulálása egy hetet vagy még korábban az első kiütés megjelenését követően kezdődik. 3-5 nap elteltével eróziók jelennek meg a hólyagok és a kéreg formák helyén. Ha az új hólyagok megjelenésének időtartama több mint egy hétig tart, ez jelzi az immunhiányos állapot lehetőségét. A horpaszok általában a harmadik vagy a negyedik hét végére eltűnnek. Azonban a hámlás és a hypo- vagy hiperpigmentáció a kipufogógáz felbontása után hosszú ideig maradhat.

A fájdalom szindróma az OG legfájdalmasabb megnyilvánulása. Egyes betegeknél a bőrkiütés és a fájdalom viszonylag rövid időtartamú, a betegek 10-20% -ánál jelen utáni neuralgia (PHN), amely tarthat hónapokig, évekig, jelentősen csökkenti az életminőséget, hozza nagy szenvedés, ez vezethet a függetlenség elvesztése, és mellékelni kell egy jelentős pénzügyi költsége. Az OG-hoz társuló fájdalom-szindróma hatékony kezelése fontos klinikai feladat.

Herpeszhez kapcsolódó fájdalom

A modern fogalmak szerint a fájdalom-szindróma OG-vel három fázisból áll: akut, szubakut és krónikus. Ha a fájdalom szindróma az akut fázisban vegyes (gyulladásos és neuropátiás), akkor a krónikus fázisban tipikus neuropátiás fájdalom (ábra). Mindegyik fázisnak megvannak a saját kezelési sajátosságai, a fájdalom szindróma patogenetikai mechanizmusai alapján és ellenőrzött klinikai vizsgálatokkal igazolva.

Akut herpeszes neuralgia

Fájdalom az akut neuralgia jelentkezik általában előjele fázisában tart 30 napon belül - az megoldásához szükséges idő kiütés. A legtöbb betegnél, kiütések megelőzi egy égő érzés vagy viszketés egy adott dermatome valamint a fájdalom, hogy lehet szúró, lüktető, nyilalló, rajta paroxizmális vagy állandó. Számos beteg esetében a fájdalom szindrómát általános szisztémás gyulladásos tünetek kísérik: láz, rossz közérzet, myalgia, fejfájás. Határozza meg a fájdalom oka ebben a szakaszban rendkívül nehéz. Attól függően, hogy a lokalizáció, a differenciál diagnózis kell tenni az angina, bordaközi neuralgia, akut roham a epehólyag-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, vakbélgyulladás, mellhártyagyulladás, bél kólika, és mások. Ennek oka az a fájdalom szindróma követően nyilvánvalóvá válik, a megjelenése a jellegzetes kiütések. Tipikus esetekben a prodromális periódus 2-4 napig tart, legfeljebb egy hétig. Az intervallum kezdete között prodromális időszak bekövetkezése előtt kiütések - az az idő szükséges replikációs VZV reaktiválódott ganglionokban, és az átviteli kután ideg a idegvégződéseket dermoepidermalnom vegyületet. Egy másik alkalommal a vírusnak a bõrben történõ replikációját vontuk be, majd gyulladásos reakciók keletkeztek. A prodromális fájdalom azonnali oka szubklinikai reaktiváció és VZV replikáció a neurális szövetben. Kísérleti állatkísérletekben kimutatták, hogy a VZV replikációs helyeken a neuropátiás fájdalom markerének neuropeptid Y-koncentrációja nő [1]. A jelenléte súlyos fájdalom a prodromális időszakban növeli a több súlyos, akut herpeszes neuralgia és a kialakulásának valószínűségét postherpeticus neuralgia később.

Az immunkompetens betegek többségében (60-90%) erős, éles fájdalom kíséri a bőrkiütés megjelenését. Az akut fájdalom szindróma súlyossága növekszik az életkorral. A súlyos fájdalom gyakrabban fordult elő a nőknél és a prodrom jelenlétében. Az akut herpetikus neuralgia egyik jellegzetessége az allodynia - a nem-mennyei inger hatása által okozott fájdalom, például a ruhák megérintésével. Az akut periódusban az allodynia a posztterpés neuralgia megjelenésének előjele [2, 3]. Az allodynia hiánya éppen ellenkezőleg, jó prognosztikai jele, és három hónapon belül reményt jelenthet a fellendülésre.

Subakut herpetikus neuralgia

Szubakut fázisában, herpeszes neuralgia kezdődik az akut fázis után, és addig tart, amíg a kezdete utáni neuralgia. Más szóval, ez a fájdalom, hogy tovább tart, mint 30 nap elejétől prodrome és végződik legkésőbb 120 napon (ábra.). A szubakut herpetikus neuralgia transzformálódhat postherpetikus neuralgiába. Hajlamosító tényezők folytatása fájdalmak közé tartoznak: az idősebb kor, a női nem, prodroma, masszív bőrkiütések, lokalizációja léziók területén beidegzés a háromosztatú ideg (különösen a szem), vagy a plexus brachialis, súlyos akut fájdalom, a jelenléte immunhiányos [3, 4 ].

Postherpetikus neuralgia

A Herpes kezelésére vonatkozó nemzetközi fórum meghatározása szerint a PHN-t úgy definiálják, mint a prodrome kezdete után több mint négy hónapig (120 nap) tartó fájdalmat. A PGN, különösen az idős betegek esetében hónapokig vagy évekig tarthat a kiütés után. A PGN-vel háromféle fájdalom létezik: 1) állandó, mély, tompa, sürgető vagy égő fájdalom; 2) spontán, időszakos, szúró, lövés, hasonlóan az "áramütéshez"; 3) fájdalom, ha 90% -ban könnyedén megkenjük vagy megérintünk.

Fájdalom, általában kíséri alvászavar, étvágytalanság és fogyás, krónikus fáradtság, depresszió, ami a társadalmi elszigeteltség a betegek.

A PGN-t tipikus neuropátiás fájdalomnak tekintik, amely a szomatoszenzoros rendszer vereségéből vagy diszfunkciójából adódik. Több mechanizmus vesz részt a patogenezisében.

 • Idegkárosodás ad a fájdalom szignálok továbbítását, amely fokozott neuronális aktivitás magasabb rendű (deafferentatsionnaya hiperalgézia) [6-8].
 • A VZV által károsodott idegszálak spontán aktivitást okozhatnak a sérülés helyén vagy az idegút mentén más területeken (a sérült axonok spontán ectopiás aktivitása).
 • Az ideg károsodása vagy gyulladása a vírus újraaktiválása következtében a nociceptorok aktivációs küszöbének csökkenését, a nedves nociceptorok aktiválódását okozza - perifériás szenzitizáció [5, 9].
 • A szomatoszenzoros rendszer perifériás részeiben felsorolt ​​változások következtében a központi nociceptív neuronok aktivitása növekszik, a köztük lévő új kapcsolatok kialakulása a fájdalom folytatásával központi szenzibilizáció [10-12]. A fájdalom és a hőmérséklet ingerek felismerésére szolgáló rendszereket a kisebb mechanikai ingerekre való fokozott érzékenység jellemzi, ami súlyos fájdalmat (allodynia) okoz.

A legtöbb betegben a PHN-vel összefüggő fájdalom az első évben csökken. Néhány beteg esetében azonban évekig és még az élet hátralevő részében is fennállhat, jelentős szenvedést okozva. A PGN jelentős negatív hatást gyakorol az olyan betegek életminőségére és funkcionális státusára, akik szorongás és depresszió alakulhatnak ki.

Hogyan csökkenthető a PHN kockázata?

Ez a kérdés a legfontosabb minden olyan orvos számára, aki OG-t kezel, és korai etiotróp (vírusellenes) terápiát és megfelelő fájdalomcsillapítást tartalmaz az akut stádiumban.

Vírusellenes terápia. Az eredmények számos klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a beadás a vírusellenes szerek csökkenti a vírusok elszaporodását időszak és az újabb léziók gyorsítja a kiütés megszűnését, és csökkenti a súlyosságát és időtartamát akut fájdalom betegeknél OG. Tehát a kontrollált vizsgálatokban az ajánlott adagolási időt, amíg a teljes fájdalom megszüntetését kinevezését famciklovir volt 63 nap, és a kinevezését a placebo - 119 nap. Egy másik tanulmány azt mutatja, nagy hatásossága valaciklovir képest aciklovir: fájdalom hozzárendelésekor valaciklovir (Valavira) teljesen megszűnnek után 38 nap, és hozzárendelésekor az aciclovir 51 napon át. Valaciklovir és famciklovir hasonló hatással a herpesz-kapcsolatos fájdalom immunkompetens betegekben [13, 23]. Így a vírusellenes terápia nemcsak a bőr manifesztáció korai enyhítésére, hanem a fájdalom szindróma akut fázisára is utal.

Minden szabályozott klinikai vizsgálatokban az antivirális terápia (táblázat.) Ajánlott, hogy a kezelés megkezdése után 72 órán belül a kezdetektől léziók [1, 14].

A hatékonysága fájdalomcsillapító hatás antivirális terápiát egy későbbi időpontban, szisztematikusan nem vizsgálták, de számos klinikai adatok arra utalnak, hogy a későn megkezdett kezelés is hatással lehet az időtartamát és súlyosságát az akut fájdalom.

A fájdalomterápia. Az akut fájdalom-szindróma OG-vel történő hatékony csökkentése a PHN megelőzésének legfontosabb szakasza. Célszerű a Zoster-szal kapcsolatos fájdalom szindróma szakaszonkénti kezelése minden szakaszában. Tehát az akut és szubakut herpetikus neuralgia kezelésében az analgetikus terápia három fő szakaszból áll:

 • 1. szakasz: Aspirin, paracetamol, nem szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok);
 • 2. szakasz: opioid fájdalomcsillapítók, beleértve a tramadolt;
 • 3. szakasz: központi fájdalomcsillapító hatású gyógyszerek (triciklikus antidepresszánsok, antikonvulzív szerek).

Tekintettel arra, hogy országunkban ismert szervezési nehézségek vannak az opioid fájdalomcsillapítók kinevezésében, az egyszerű fájdalomcsillapítók és nem szteroid gyulladáscsökkentők hatékonyságának hiányában, fontos, hogy továbblépjenek a központi hatású gyógyszerekre.

Postherpetikus neuralgia kezelése

Jelenleg a terápiás szerek 5 fő csoportja van: görcsoldó szerek, triciklikus antidepresszánsok, lidokain, kapszaicin, opioid fájdalomcsillapítók [21].

szerek: A gabapentin és a pregabalin a leggyakrabban a PGN-hez társuló neuropátiás fájdalom enyhítésére használatosak, antikonvulzív szerek. A gyógyszert gyakran alkalmazzák a PHN fejlődésének kezdetén a neuropátiás fájdalom akut komponensének csökkentésére. Egy gabapentinot szedő betegek egyikében [15] 43,2% csökkentette a fájdalomérzést 12,1% -kal a placebo csoportban. Egy hasonló vizsgálatban [16] a pregabalin csökkentette a PGN-ben szenvedő betegek számát is, különösen 65 éves és idősebb korban. Úgy tűnik, hogy a gabapentin és a pregabalin egyformán hatásos a neuropátiás fájdalom csökkentésére [17]. A gabapentin a gyógyszer első választás kezelésére bármilyen típusú neuropátiás fájdalom az egyik leginkább tanulmányozott, és széles körben használják a gyakorlatban a neurológus azt jelenti, fájdalom menedzsment PHN. A gamma-amino-vajsav (GABA) szerkezeti analógja. A gabapentin fokozza a GABA szintézisét a glutamát dekarboxiláz aktivitásának stimulálásával; modulálja az NMDA receptor aktivitását; blokkolja a potenciálisan függő kalciumcsatornák a-2-d alegységét, és gátolja a Ca 2+ neuronokba történő belépését; csökkenti a monoaminok felszabadulását és a nátriumcsatornák aktivitását; csökkenti a glutamát ingerlő neurotranszmitter szintézisét és transzportját; segít csökkenteni a perifériás idegek cselekvési potenciáljának gyakoriságát. A gabapentin koncentrációja a vérplazmában 2-3 órával az alkalmazás után érhető el, a felezési idő 5-7 óra, az adagolási intervallum nem haladhatja meg a 12 órát, a biológiai hozzáférhetőség 60%. A táplálékfelvétel nem befolyásolja a gyógyszer farmakokinetikáját, az antacidok csökkentik koncentrációját a vérben, ezért a gabapentinnek nem szabad az antacidák bevétele után 2 órával legfeljebb megkezdeni. Az anyatejbe kiválasztódik; a gyógyszer hatását a gyermek testére még nem vizsgálták. Nagyon ritkán fordul elő mellékhatások: enyhe szédülés, álmosság. A gabapentin fokozza a lidokain és az antidepresszánsok hatását. Nem szabad összekeverni az alkohollal, nyugtatókkal, antihisztaminokkal, barbiturátokkal, hipnotikumokkal, kábítószerekkel. A gyógyszer fontos előnyt jelent a neuropátiás fájdalom kezelésében: biztonság, alacsony interakciós potenciál más gyógyszerekkel, jó tolerálhatóság, nem metabolizálódik a májban. A gabapentin a polifarmakoterápiában részesülő idős emberek kezelésére alkalmas gyógyszer, melyet kényelmesen használnak, nagy hatékonyságúnak bizonyult.

A gabapentin rendszere. Kezdeti adag: 1. nap 300 mg este; 2. nap 300 mg 2-szer (délután és este); A harmadik napon 300 mg 3-szor. Titrálás: 4-6 nap 300/300/600 mg; 7-10 nap 300/600/600 mg; 11-14 nap 600/600/600 mg. 1800-3600 mg terápiás dózis, 600-1200 mg / nap dózis fenntartása.

A pregabalin a gabapentinhez hasonló mechanizmussal rendelkezik, de nem igényel lassú titrálást, ezért sokkal kényelmesebb a klinikai felhasználásra. A gyógyszert naponta kétszer írják fel. A kezdeti dózis 75 mg kétszer, a napi 300-600 mg terápiás dózis. Voltak több randomizált klinikai hatékonysági vizsgálatok során a pregabalin herpesz utáni neuralgia, ahol azt mutatjuk a gyors fejlődése fájdalomcsillapító hatás (az első héten az vétel), jó a hordozhatóság, könnyű használat és csökkenti alvászavarok a fájdalommal kapcsolatos [22].

antidepresszánsok. Ennek a csoportnak a készítményei, különösen a triciklikus (nortriptilin és amitriptilin), fontos szerepet játszanak a PGN-fájdalom kezelésében. Mivel a aktiválását csökkenő szerotonin és noradrenalin antinociceptív rendszerek és képes nátrium-csatornákat blokkolják antidepresszánsok blokkolják a fájdalom érzékelését. A klinikai vizsgálatokban, a hatékonyságát triciklusos antidepresszánsok fájdalom csökkentésére PHN 47% -ról 67% -ánál jelentettek „mérsékelt kiváló” hatást fájdalomcsillapítás, és jelenteni egyenértékű hatás amitriptilin és nortriptilin [17]. Azonban nortriptyline nem okoz nagy számú antikolinerg hatások, így előnyösebb lehet, mint a amitriptilin.

Gipsz 5% lidokain applitsiruetsya expozícióra zóna elején krónikus fájdalom, vagy közvetlenül a diagnózis után PHN. A vakolatot sértetlen, száraz, nem gyulladt bőrre kell alkalmazni. Nem alkalmazzák gyulladt vagy sérült bőrön (azaz aktív herpeszkitörések esetén). A lidokaint antagonista Annals nátrium-ion, a fájdalomcsillapító hatás következtében alakul ki a megelőzés a generáció és a neuronális aktivitás potenciálok, nátrium-csatornák kötődve hiperaktív és az érvénytelen nociceptorok. Az 5% -os lidokainnal ellátott tapasz helyi hatással bír, és szinte nincs szisztémás hatása. Számos tanulmány kimutatta, hogy a lidokainnal tapasztalt folt csökkenti a fájdalom intenzitását a placebóhoz képest [18]. Az 5% -os lidokain és a pregabalin hatásosságának összehasonlító vizsgálata hasonló hatásosságot mutat [19]. A kapszaicint, amelyet piros borsból készítenek és irritáló hatású, kenőcsként vagy tapaszként használják. Amikor a bőrre kimeríti a peptiderg neurotranszmitterek (például a P-anyag) a primer nociceptív afferensek. A hatóanyagot naponta 3-5 alkalommal kell alkalmazni az érintett területre, hogy fenntartsák a tartós hatást. Annak ellenére, hogy egyes tanulmányok azt mutatták hatékonyságát a kapszaicin ellen PHN, sok beteg esetében gyakran megfigyelhető jelentős mellékhatásai: például egyharmada betegek arról számoltak fejlesztése „elviselhetetlen” az irritáló hatás a gyógyszer, ami nagyban korlátozza klinikai alkalmazása PHN.

Opioid fájdalomcsillapítók (oxikodon, metadon, morfin) szintén alkalmazható a PHN kezelésére. Ezek csökkentik a neuropátiás fájdalmat kötésével opioid receptorokon a központi idegrendszerben vagy gátolják szerotonin újrafelvételét vagy noradrenalin perifériás idegvégződésekben - ideg szinapszisok. A vizsgálatok szerint, oxikodon a placebóhoz képest elősegíti nagyobb fájdalmat, és csökkenti a súlyosságát allodinia, de okozza a fejlesztés mellékreakciók, mint a hányinger, székrekedés, álmosság, étvágytalanság, drogfüggőség [20]. Az opioidok és a triciklikus antidepresszánsok hatásosságának összehasonlító vizsgálata egyenértékű hatékonyságot mutatott.

A „kezelése postherpeticus neuralgia” az Európai Irányelvek 2009-ben [21] a neuropátiás fájdalom kezelésére az izolált első vonalbeli terápia (gyógyszerek bizonyított hatékonyságú - egy A osztályú): pregabalin, gabapentin, lidokain 5%. A második sor előkészítése (B osztály): opioidok, kapszaicin.

A PGN-vel kezelt betegeknél célszerű bizonyos szakaszokat követni.

Kezdetben az elsődleges gyógyszereket írják elő: gabapentin (pregabalin) vagy TCA-k, vagy helyi érzéstelenítők (5% lidokainnal ellátott lemezek). Ha lehetséges a jó fájdalomcsökkentés (fájdalom pontszám VAS-3/10) eléréséhez, megengedhető mellékhatásokkal, akkor a kezelés folytatódik. Ha a fájdalom enyhítése nem elegendő, akkor adjon hozzá egy másik kábítószert az első sorból. Ha az első gyógyszercsalád hatástalan, másodvonalbeli gyógyszerek előírhatók: tramadol vagy opioidok, kapszaicin, nem farmakológiai terápia. A kezelés a postherpeticus neuralgia is használják nem-gyógyszeres terápia: iglorefleksoterpiyu érzéstelenítő berendezésben TENS, a legígéretesebb és hatékony módszer neurostimuláció.

A PHN kezelése rendkívül nehéz. Még a különféle fájdalomcsillapító szerek használatával és a szakértő-algológus irányával is, nem mindig lehetséges a fájdalom szindróma eltűnése.

irodalom

 1. Dworkin R. H. Johnson R. W., Breuer J., Gnann J. W., Levin M. J. Ajánlás a herpes zostr kezelésére // Cln Infec Dis. 2007-ben; 44: (Sup1): S1-S26.
 2. Dworkin R. H., Nagasako E. V., Johson R. W., Griffin D. R. Akut fájdalom a herpes zosterben: a famciclovir adatbázis adatbázisa // Pain. 2001; 94, 113-119.
 3. Hope-Simpson R.E. Postherpetikus neuralgia // J. R. Coll Gen. Gyak. 1975; 157: 571-675.
 4. Choo P., Galil K., Donahue J. G. Walker et al. A postherpés neuralgiában jelentkező kockázati tényezők // Arch. Intern. Med. 1997; 157: 1217-1224.
 5. Garry E. M., Delaney A., Anderson H. A. et al. Varicella Oster vírus indukál neuropathiás változások patkány dorsalis gyökér ganglion és viselkedése reflex szenzibilizáló, hogy gyengítjük gabapentinnel vagy nátrium csatorna blokkoló gyógyszerek // Pain. 2005-ben; 118: 97-111.
 6. Yung B. F., Johnson R. W., D. Griffin R., Dworkin R. H. A poszthepés neuralgia kockázati tényezői a herpes zosterben szenvedő betegeknél // Neurológia. 2004; 62: 1545-1551.
 7. Jonson R. W. Zoster-társult fájdalom: tudni kell, ki veszélyes és hogyan kezelhető? // Herpes. 2001, 14 kiegészítés; 2: 31A-34A.
 8. Tal. M., Bennett G. J. Extra territoirális fájdalom perifériás mononeuropátiában: mechano-hiperalgézia és mechano-allodenia a nem sérült ideg területén // Pain. 1994; 57: 375-382.
 9. Oaklander A. L. A fennmaradó idegvégződések sűrűsége az emberi bőrben posztterpés neuralgia után és anélkül, zsindely után // Pain. 2001; 92: 139-145.
 10. Rowbotham M. C., Yosipovitch G., M. Connoly K., Finlay D., Forde G., Fields H. L. Cutaneus innervációs sűrűsége allodynikus a posztoperatív neuralgiában // Neurobiol. Dis. 1996; 3: 205-214.
 11. Rowbotham M. C., Fields H. L. A pan, az allodynia és a hőérzet viszonya a poszt-herpetikus neuralgiában // Brain. 1996; 119 (Pt2): 347-354.
 12. Scholz J., D. C. Broom, Youn D. H., C. C. Mills, Kohno T. et al. Blokkoló kaszpáz aktivitást megakadályozza transzszinaptikus neuronális apoptózist, és a veszteség a gátlás lamina 11. dorzális szarv afer a perifériás idegsérülés // J. Neurosci. 205; 25: 7317-7323.
 13. Tyring S. K., Beutner K. R., Tucker B. A.. et al. Herpes zoster vírusellenes terápiája. Vlacyclovir randomizált, kontrollos klinikai vizsgálata és farmavirt kezelés 50 éves vagy idősebb immunkompetens betegeknél // Arch Farm Med. 2000; 9: 863-869.
 14. Gross G., Schofer H. et al. A német Dermatológiai Társaság (DDG) Klinikai Virológiai Herpes zoster irányelve. 2003; 26: 277-289.
 15. Rowbotham M., Harden N., Stacey B. et al. Gabapentin a postherpetikus neuralgia kezelésére: randomizált, kontrollált vizsgálat // JAMA. 1998. kötet. 280. P. 1837-1842.
 16. Dworkin R., Young J., Sharma U. et al. Pregabalin a postherpés neuralgia kezelésére: randomizált, placebokontrollos vizsgálat // Neurológia. 2003. Vol. 60. P. 1274-1283.
 17. Stankus S., Dlugopolski M., Packer D. A herpes zoster (övsömör) és a postherpetikus neuralgia kezelése // Am Fam Physician. 2000. kötet. P. 2437-2444.
 18. Karly P. Garnock-Jones, Gillin M. Keating / Lidocain 5% Orvosi vakolat. A hjsterpetikus neuralgiában való felhasználásának felülvizsgálata // Kábítószerek. 2009-ben; 69 (15): 2149-2165.
 19. Rehm S., A. Binder, R. Baron Post-herpesz-neuralgia: 5% lidocain gyógyszeres vakolat? Pregadflin, vagy mindkettő kombinációja? Véletlenszerű, nyitott / klinikai hatékonyságú stydy // Cur. Med. Reas. 2010, v. 26, 7. sz.
 20. Watson C., Babul N. Oxikodon hatásossága a neuropátiás fájdalomban: véletlenszerű vizsgálat a postherpés neuralgiában. 1998. kötet. 50. P. 1837-1841.
 21. Attal N. et al. EFNS iránymutatások neuropátiás fájdalom farmakológiai kezelésére: 2009 revízió // European Neurology Jornal. 2010.
 22. Seventer R., Feister H. et al. A naponta kétszer adott pregabalin hatékonysága és toleranciája a fájdalom és a vele összefüggő alvás kezelésére a postherpés neuralgiában: egy 13 hetes, randomizált vizsgálat // Curr Med Res Opin. 2006; 22 (2): 375-384.
 23. Beutner K.R. et al. A valaciklovir az acyclovirhez képest a herpes zoster terápiájának javítása immunkompetens felnőtteknél Antimikrobiális szerek és kemoterápia. 1995, július, vol. 37, 7. sz. 1546-1553.

Az első Moszkvai Állami Orvosi Egyetem. I. M. Sechenov, Moszkva