Herpes vírus a szájüregben

Sok ismerős fájdalmas hólyagok az ajkakon, de a határ megnyilvánulásai herpesz a száj sokkal szélesebb - az ég, a nyelv, a belsejét az arcon és az ajkak, a fogíny, a felszíni a torok és mandulák. A vírus időben történő deaktiválásával a betegség általában nem jelent komoly veszélyt az emberi egészségre, de csökkentheti az életminőséget, kényelmetlenséget okozhat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint a herpesz a szájban az egyik leggyakoribb patológia, amely az influenza után második helyen szerepel. Ezért van a betegséggel kapcsolatos kérdések (a fertőzés, a tünetek és a kezelés módja), nem veszítik el a jelentőségüket.

A betegség lényege

Tudományosan bebizonyosodott, hogy gyakorlatilag minden ember a fertőzött a herpesz vírussal. De sok évig lehet a testben anélkül, hogy jelet adna. Leggyakrabban az első kórokozónak való kitettség gyermekkorban fordul elő.

Egy felnőtt szisztematikusan aktivál egy vírust, amely már beültetett a sejtek genomjába. Emiatt teljes megszüntetése lehetetlen.

A vírus több mint 100 fajtája ismeretes a tudományban, de csak 8 közülük parazitikus. Herpes szájüregben - következtében a tevékenység a herpes simplex vírus 1-es típusú (HSV1, Herpes simplex), kíséretében egy kitörés a csoportosított buborékok és a folyadék és a gyulladt bázis. Az esetek 10% -ában szövődményeket okoz a vírus terjedése az ízületekben, az idegrendszerben, a kismedencei szervekben.

Néha a herpesz a szájban okozza a 2. típusú HSV-t (genitális herpesz, amelyet nemi úton közvetítenek), a 4. típusú - az Epstein-Barr vírus.

A vírus nagyon fertőző. Belül a szervezetbe az orr, a szájüreg nyálkahártya (CRS) keresztül. A lágyrészek leküzdése után a keringési rendszer az egész testben terjed.

A fertőzés lehetséges útjai:

 • érintkezés (bizonyos használati tárgyak használata);
 • levegőben (beszéd, köhögés, tüsszögés, csók);
 • szexuális (egy fertőzött partner orális nemi nemével);
 • függőleges (anyától a gyermekig);
 • inokuláció (a vírus részecskéinek az érintett területről más területekre való átvitele).

A statisztikák szerint a világ lakosságának 90% -a vírus hordozó. Azonban mindössze 5% -uk van a szájban a betegség kialakulásának kedvező körülményei miatt.

A vírus aktiválódásához hozzájáruló tényezők:

 • krónikus betegségek;
 • alacsony testvédelem;
 • terhesség
 • alkoholfogyasztás;
 • állandó stressz;
 • erős fizikai aktivitás;
 • alsó pihenés;
 • átadott műveletek és sérülések;
 • immunhiányos állapot;
 • onkológiai patológiák.

Hideg sebek a szájban, kivéve a fenti tényezők válthatnak különféle traumák ajkak, nyálkahártyák, a túlzott napozás, lágy szöveti irritációt kapott fogászati ​​beavatkozásokat.

tünetek

A Herpes Simplex elsősorban a gyermek testét érinti, mivel az immunrendszer még nem teljesen alakult ki. Egyes gyerekek a vírus nem mutatja magát sokáig, vagy lesz több fekélyek, melyek senki figyelt, míg mások - azonnal kiváltja akut formában a betegség.

A herpesz a szájban 4 lépésben fejlődik ki:

 • az első napokban egy általános rossz közérzet, álmosság, nincs jelentős testhőmérséklet emelkedés, bizsergés, viszketés, égő érzés az érintett területen, vérbőséget a nyálkahártya;
 • akkor gyulladásos folyamat alakul ki, amely alatt kis buborékok alakulnak ki, tiszta folyadékkal töltve;
 • zavaros váladék, hatása alatt a külső tényezők buborékok tört, maradnak a helyükön fájdalmas sebek, fehér bevonattal (ebben az időszakban a betegek leginkább fertőző, mert a folyékony, hogy kifolyik a vezikulum, egy hatalmas vírusrészecskék száma tartalmazza);
 • az erózió megszárad, fedőlapokkal borítják, amelyek önmagukban esnek le (ha elszakadnak, a hely vérezhet).

Az a periódus, amikor a buborékok felrobbannak, a leginkább kellemetlen - kellemetlenséget, fájdalmas érzeteket okoz. A szájban az étkezés vagy ivás olyan fájdalmas, hogy gyakran a gyermekek általában nem hajlandóak enni és ivatni vizet, és a felnőttek elvágják a trükköket.

A Herpes simplex orális nyálkahártya körülbelül 10-14 napig tart. A seb a nyálkahártyán teljesen meggyógyul, és nem marad nyomot.

Fontos! Ha ebben az időszakban a betegség nem jár, ez azt jelezheti, hogy súlyosabb patológiák alakulnak ki.

Hosszú távon a „hideg” működhet tünet súlyos immun diszfunkció (HIV, AIDS), jóindulatú vagy rosszindulatú tumorok, limfoproliferatív rendellenességek.

Az első típusú herpeszvírus felnőttkori megvételénél a betegség háromféle formában fordulhat elő:

 • Az Easy-et jó immunitású emberek diagnosztizálják. A vereséget több vezikula megjelenése jellemzi, amelyek nem okoznak különösebb kényelmetlenséget. A megjelenés után gyorsan gyógyul.
 • Az átlagot kimondott klinikai kép kíséri, a vérindexek változtak. Időben történő kezelés esetén a sebek nyom nélkül is meggyógyulnak.
 • Nehéz kezdődik hirtelen egy hőmérséklet-emelkedés a nagy magasságokban (akár 40 Celsius fok), a romló általános állapota, duzzadt nyirokcsomók alatt az állkapocs és a nyak, okozhat súlyos fejfájás, hányinger, hányás. A herpeszkiütés fájdalmas. Terápia hiányában az erózió nyomai (hegek) továbbra is fennállnak, és a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata nem zárható ki. Főként az immunrendszer súlyos működési zavaraiban figyeltek meg. Gyakran bonyolult más fertőzések hozzáadásával.

Lehet, hogy a herpesz krónikus? A herpeszfertőzések szakemberei krónikus (visszatérő) típusú betegséget is kifejlesztenek, amely kedvező körülmények között, általában ugyanazon a helyen jelenik meg. Ennek az az oka, hogy a vírus ugyanazon idegsejtekből szabadul fel, amelyek eredetileg érintettek voltak. Azonban a relapszusokat ritkán kísérik ilyen kimondott tünetek.

Helyi klinikai tünetek

A patológiának világos lokalizációja és a kapcsolódó tünetei vannak. A herpesz az ínyen egy lázzal kezdődik, amely több napig tart (talán még egy hétig is). A hőmérséklet csökkenése után jellemző gyulladás jelentkezik az ínyen. Nemkívánatos a gyulladásos területeken, a fogínyedések evés közben vagy a fogak fogmosásakor vérzik. A nyálasodás megemelkedett, a nyelv vastag bevonattal borított, az ajkak gyulladtak. Tüneti emlékeztet a fogfájásra, ami rosszabb az étkezés során. Gyakran a diagnózist a fogorvos végzi a beteg vizsgálata során.

Herpesz az ajkán, az arc belső oldala kitörésekkel, égő, hiperémával kíséri. Hányinger fordul elő, amikor eszik, amikor beszél.

Az égbolt herpesz számos formát ölthet:

 • disszeminált - több elváltozás egymástól távoli távolságra;
 • edematous - jellegzetes kiütés nélkül, egy kis duzzanat;
 • Migráció - a súlyosbodást a különböző helyeken fellépő bőrkiütés megjelenése jellemzi;
 • eróziós-fekélyes - a szemcsék helyén mély sebek alakulnak ki, amelyek a hegeket hagyják.

A legsúlyosabb hemorrágiás betegség az égen, amelynél egy kitörés kiterjed az amygdala, a buborékok vannak töltve véres folyadék. Egy általános klinikával együtt - erős mérgezést, fejfájást, fájdalmat okoz a szervezetben. Gyakran szöveti nekrózis, trigeminalis neuralgia alakul ki.

Herpesz vagy szájgyulladás?

Nagyon gyakran a betegség tünetei összezavarodnak a szájgyulladás klinikai megnyilvánulásával, ha nem tudják, hogy a herpeszkiütés hogyan néz ki. Fontos megjegyezni, hogy az orális herpeszet herpetikus szájgyulladásnak is nevezik.

A szájüregi herpesz különbségei felnőtteknél és a szájgyulladásban

Hogyan hat a herpesz a szájban (herpetikus szájgyulladás)

Először is meg kell jegyezni, hogy az úgynevezett hideg fekélyek a szájban - ez vulgáris neve herpeszes szájgyulladás (betegség, szintén vírus okozta herpes simplex, de jelentősen eltér a sok ismerős megfázás az ajkak).

A herpeszes szájgyulladás ritka betegség, és világszerte több millió ember szenved, néha évente többször. Leggyakrabban gyermekek, ritkábban - felnőttek. Az életkor specifikusságának okairól az alábbiakban fogunk beszélni.

A herpetikus bőrkiütések megjelenése a gyermek szájába nagy számú szülők aggodalma lehet. Ez nem meglepő: ha a gyermek néhány napig egymás után fájdalom miatt fekélyek a szájban, gyakran sír, nem hajlandó enni, gyakran a betegség manifesztálódik, mint a jellegzetes fertőző toxikus szindróma lázzal és az általános rossz közérzet erős.

A kép alatt látható, hogy a szájban a nyálkahártya elváltozásai (gyulladásos szájnyálkahártya-gyulladás) megjelenhetnek:

Kevés gyerekhalál volt ilyen baj nélkül, és néhány szülőnek ilyen fehér pontokat kellett volna észlelnie gyermekük szájába.

A megjegyzés: Ritka esetekben a herpeticus sztomatitis gyermekeknél súlyos formában történhet, amely a páciens állapotának erőteljes romlása és egy nem szokványos tünetegyüttes. Ilyen esetekben nehéz lehet megkülönböztetni a betegséget a szájüreg egyéb gyulladásos betegségeitől, néha meglehetősen veszélyes és súlyos következményekkel. Ezért egy ilyen diagnózis elvégzése, és még inkább választani, mint a betegség súlyos megbetegedése esetén, csak az orvosnak kell. A szülők feladata, hogy a lehető leghamarabb észleljék a betegség jeleit, és időben döntést hozzanak a tünetek növekedésével kapcsolatban az orvoshoz.

A herpetikus szájgyulladás típusai

Az esetek túlnyomó többségében a herpesz-nyálkahártya részvétele a szájban kifejlődik, és akut formában fejlődik ki, éles fellépéssel, a tünetek erőszakos megnyilvánulásával és gyors befejezésével. Ezért az orvosi gyakorlatban maga a betegség általában akut herpetikus szájgyulladásnak nevezhető.

A krónikus forma több ritka, és főleg fejleszt felnőttek különféle betegségek az immunrendszer (az orvosok többsége közé tartozik a krónikus herpeszes szájgyulladás olyan betegség az immunrendszer). Beleértve a betegséget veleszületett vagy szerzett immundeficienciával is kialakulhat. A krónikus herpetikus szájgyulladásra jellemző, hogy változó súlyosságú ismétlődő relapszusok gyakran átjutnak egymásba. A krónikus szájgyulladás kezelésére nagyon nehéz.

Az akut herpetikus szájgyulladás három típusra osztható: a tanfolyam súlyossága szerint:

 1. A fény - a leggyakoribb, az egészséges immunokompetens ember elsődleges fertőzésére jellemző. Gyorsan áramlik, a mérgezés tünetei viszonylag enyhék. A betegség következmények nélkül végződik, a jövőben meggyengülhet a mentességgel;
 2. Nehéz-közepes - szintén gyorsan végződik, de kifejezett toxikus szindrómával jár;
 3. A nehéz - viszonylag ritka, általában gyengített gyermekekké fejlődik, nagyon keményen halad és gyakran bonyolult a kapcsolódó fertőzésekkel. A beteg kórházi ellátását és az orvos folyamatos felügyeletét igényli.

Milyen súlyos herpesz lesz, nem függ a kórokozótól, hanem a test állapotától és az egész szervezet immunrendszerétől. A betegség lefolyásának súlyosságát gyakran magában foglalja a páciens jelenlétének egy másik szomatikus betegsége.

A betegség okai

Életében először, a herpesz szinte mindig előfordul az elsődleges herpesz szimplex vírus elsődleges fertőzésének során. By the way, ugyanaz a kórokozó okoz hideg az ajkakon és néhány ritka betegség.

Általában a vírus által okozott fertőzés egy másik személy által a légi, a háztartási vagy a kapcsolattartó által történik. Néha elegendő beszélni egy olyan személlyel, aki megfagyott az ajkán, hogy a vírusrészecskék egészséges ember szájába kerüljenek. Mielőtt az emberek soha nem volt beteg herpesz, és ezért nincs immunitás, akkor a vírus nem elég, hogy megfeleljen ellenállás az immunrendszert, beépült a hám a nyálkahártyák, a száj és vezet a fejlődés a herpeszes szájgyulladás.

A fertőzést közös eszközök, piperecikkek és személyi higiéniai termékek használatával is lehet elérni, fizikai érintkezéssel. A gyermek fertőzhet vírussal, beleértve a szülőket is.

A megjegyzés: a statisztikák szerint a herpetikus fekélyek mintegy 80% -a szájon át jelentkezik 1-4 éves korú gyermekeknél. Alkalmanként a gyermekek betegsége 6 hónap, és csak mintegy 2-3% -a herpesz szájgyulladás alakul ki az emberek 50 év alatt.

Elsődleges fertőzés esetén a vírus nagy mennyiségben szaporodik a száj nyálkahártyáján. Olyan sejtek, amelyekbe virionok kerülnek be, és amelyek új részecskék előállítását kezdenek elhalni és megfertőzni a szomszédos sejteket. Ezen a helyen gyulladás alakul ki, és felette egy kis, fehéres, folyadékot tartalmazó injekciós üveg látható. Egy ilyen folyadékban hatalmas mennyiségű vírusrészecskéket tartalmaz.

A képen a szájnyálkahártya sérüléseinek nyoma van a herpesz szájgyulladással:

A herpeszes szájgyulladással járó ízületek nem mindig olyan papuláknak tűnnek, amelyek a herpeszre emlékeztetnek. A sztómás hólyagok gyakoribbak, fehéresek, laposak, nagyobbak.

A szervezet elsődleges fertőzése után nagyon gyorsan az egyes virionok behatolnak a szájüreg nyálkahártyájába innerváló idegsejtek (axonok) folyamataiba. Az axonok szerint a részecskék "gördülnek" a sejt magjához, a gerincvelő régiójában, és DNS-jét beillesztik az idegsejt DNS-ébe. Ezt követően egy személy életében az idegsejt rendszeresen új vírusrészecskéket termel.

Úgy tűnik, hogy ha a gerincvelő idegsejtjei folyamatosan előállítják a herpes simplex vírust, ezért az egész életében elszenvedett személy a megfelelő betegségtől szenved. Szerencsére nem minden olyan rossz.

A szervezet immunrendszere olyan antitestek és egyéb szerek sorozatát alkotja, amelyek sikeresen elpusztítják a herpesz virális részecskéit az idegsejteken kívül. A szervezet immunitásnak tűnik, és a virionok állandó elnyomása miatt folyamatosan fennmarad.

Egyébként hasznos olvasni:

Minden új virion elpusztul, amint elhagyják az "anya" idegsejtet. Csak az immunitás gyengülése esetén a szervezet elveszti az irányítást ezen részecskék felett, és kapnak esélyt arra, hogy az axonokból kilépjenek az intercelluláris térbe, és elkezdjenek megfertőzni más sejteket. Tehát valójában a betegség visszaesése alakul ki.

Érdekes: általában a herpesz megismétlődése ugyanazon a helyen fordul elő, amelyben az elsődleges fertőzés során kiütések jelentkeztek. Ez annak a ténynek tudható be, hogy a virionok ugyanabból az idegsejtekbõl izolálódnak, amelyek eredetileg fertõzöttek voltak. Ugyanakkor, a száj és az ajkak innerválnak gyakran ugyanazt a neuronok, és ezért a rendes esetben, ha az elsődleges fertőzés a szájon keresztül, de visszaesés előfordulhat az ajkakon. Ez magyarázza azt a tényt, hogy a herpeszes szájgyulladás szenvednek leginkább a gyermekek: az elsődleges fertőzés a szervezet gyerekkorban fordul elő, és később kiújult felnőtt ember kiütések jelennek meg a leggyakrabban az ajkakon. Azonban a herpetikus szájnyálkahártya-gyulladás felnőttkori felfordulása nem ritka.

A herpesz szomatitis tünetei és a szájüregben fellépő kitörések megjelenése kissé eltér a herpesztől a test külső borítóján. Nézzük meg ezeket a különbségeket részletesen...

Klinikai kép: hogyan néz ki a gyakorlatban?

Az alábbi képen egy herpetikus papulák példája látható a gyermek szájában:

A betegség fő tünete néhány könnyű, majdnem fehér buborék vagy folt, amely az égen, a nyelvben, az ínyekben vagy az arc és az ajkak belső felületén jelentkezik. Mindegyik injekciós tollat ​​egy kis hiperémia, nagyon fájdalmas (ez a fájdalom miatt a gyermek nem hajlandó enni, különösen ha meleg).

A herpetikus kiütések általában kis csoportokba vannak csoportosítva, amelyek nem messze vannak egymástól a szájüregi helyszínen.

Például, a fotó egy felnőttkorban sztomatitist mutat az égen:

És itt - a betegség megnyilvánulásai az arc és az alsó száj belsejében:

Az alábbi képen látható, hogy a herpesz hogyan néz ki a nyelvben:

A betegség lefolyásának súlyosságától függően a lézió (fekélyek) különböző számú eleme alakul ki:

 • Enyhe formájú szájgyulladás esetén általában nem több, mint 5;
 • Átlagosan - akár 20;
 • Súlyos - akár 100-at is. Ezekben az esetekben a hólyagok nagyméretű nekrotikus foltokká válhatnak.

A gradáció természetesen nagyon feltételes.

Miután a papulákat a helyükön átszúrta, kis sebek jelentkeznek, hasonlóan a "kráterekhez". Vagyis a normális helyzet az, amikor a buborékok helyett egy kissé mélyebb sebet lát a szájüregben.

Néha az ég nyálkahártyája megduzzad (megduzzad) vagy az arc belső felülete, és a betegség súlyos formáival vérzőgumi alakulhat ki. A legsúlyosabb esetekben fekélyes ínygyulladás alakul ki a nyálkahártya kiterjedt nekrotikus sérüléseinek helyén.

A betegség tünetei és kronológiája

A szájban fellépő jellegzetes fekélyek megjelenésével együtt a herpesz szájgyulladás és számos más tünet is megjelenik. A betegség enyhe formája:

 1. Hirtelen felemelkedik a hőmérséklet 37 ° C-ra vagy kissé magasabbra;
 2. A szájüregben a sebek torzulása (amely fokozott szeszélyességet, rossz alvást, fiatal gyermekek elutasítását eredményezheti);
 3. Orrnyálkahártya gyulladása (rhinitis), pharyngitis;
 4. Fokozott nyálképződés.

Ugyanakkor a gyermek általános állapota normális, nem érzi magát beteg, aktívan játszik és mozog sokat.

Rendszerint ebben a formában a betegség gyorsan fejlődik:

 1. Körülbelül 1-2 napig kiütések keletkeznek és a tünetek fokozódnak;
 2. Körülbelül 2 nappal a hólyagok kitöltődnek, feltörik és hámfedéssel borítják;
 3. 3-4 nap a teljes sebzés teljes gyógyulása és a beteg állapotának normalizálása.

A betegség teljes időtartama ebben az esetben körülbelül 5-8 nap.

A herpetikus sztómitisz mérsékelt formájával az általános mérgezésre utaló jelek: rossz közérzet, erősségek elvesztése, fejfájás, émelygés. A páciens testhőmérséklete 39 ° C-ra emelkedhet, a pihenőhelyet mutatja. A vérvizsgálat során az ESR (max. 20 mm / óra), a limfocitózis és a plazmacitózis emelkedését találjuk. A szokásos leukopenia, a leukocitózis ritkább.

A herpesz mérsékelt fokának a hőmérséklete a szájban leeshet, majd újra felnő (ha a bőrkiütés több lépcsőben alakul ki). A betegség lefolyása további 5-7 nappal késleltethető az enyhe formában.

A megjegyzés: a sebek teljes gyógyulási sebessége befolyásolja más szájüregi fertőzések jelenléte. Különösen az ínyfertőzések fertőződhetnek meg a másodlagos ínygyulladás kialakulásával.

A herpetikus szájgyulladás súlyos formáját a leghangsúlyosabb tünetek jelzik:

 • A hőmérséklet 39-40 ° -ra emelkedik a szájüregben előforduló sebek megjelenése előtt;
 • Nyirokcsomók fokozódnak, különösen submandibularis és nyaki;
 • A beteg apátia alakul ki, nem akar mozogni;
 • Súlyos fejfájás, hányinger, néha hányás;
 • Érezhető a szájából tapasztalt kellemetlen szag;
 • A szívritmuszavar, a bradycardia és a tachycardia, az artériás hipotónia diagnosztizálódott;
 • Nyilvánvalóan kifejeződő ínygyulladás alakul ki;
 • Lehet, hogy egy orrfolyás van.

Körülbelül egy-két nappal a betegség első tüneteinek megjelenése után bőrkiütés jelentkezik a szájnyálkahártyán, számos és fájdalmas. Ezenkívül herpeszes hólyagok is megjelenhetnek az ajkakon, az állokon, a fülpárnákon és a szemhéjon. Gyakran feljegyzik az orrvérzést. A vérben szúrt baloldali eltolódás, eosinophilia és leukopenia jelentkezik.

A súlyos formában lévő herpeszes megnyilvánulások időtartama alapvetően a kezelés sorrendjétől és a szövődmények jelenlététől vagy hiányától függ.

Néhány szó a diagnózisról

A legtöbb esetben a páciens szájüregének egyszerű vizsgálata elegendő a herpesz szomatitisz diagnózisához. A herpeszes ízérzet olyan jellegzetes, hogy nehezen keverhető össze más betegségek megnyilvánulásával.

A megjegyzéshez: általában a betegség diagnosztizálásakor meg kell különböztetni az akut formát a krónikus betegségtől, valamint meg kell különböztetni a betegséget a többi kórokozó által okozott szájgyulladástól.

A krónikus herpetikus szájgyulladás esetén a relapszus enyhébb, "kenőanyag" formában fordul elő, anélkül, hogy jelentősen rosszabbá tenné a páciens állapotát. Gyakran a szájban fellépő kiütések még csaknem fájdalommentesek is, ezért a betegség csak látszólag megfigyelt megnyilvánulásoknak nyilvánul meg.

Akut formában a beteg mindig fájdalmat érez a szájgyulladással, testhőmérséklete emelkedik, bár nem mindig halad tovább a subfebrillális értékeken.

A sztomatitis egyéb formáitól a herpeszes elváltozások főként a külső megnyilvánulások sajátosságaiban különböznek:

 1. Például az úgynevezett herpanginnal (enterovirus szájgyulladás) kapcsolatban a kiütések elsősorban a garatban helyezkednek el. Ugyanaz a betegség, egy beteg gyermek állapota nagyon nehéz, súlyos orrfolyás alakul ki, az általános mérgező szindróma érvényesül a katasztrófa felett. A képen látható, hogy egy beteg gyermek gyermeke a herpesz torokfájásában néz ki:
 2. Vincent szájgyulladásával a fekélyek a szájban elsősorban az ínyen találhatók, a plakk könnyen és fájdalommentesen eltávolítható. A nyálkahártya érintett területeinek formája különbözik a herpesz sebészi megjelenésétől - nagyok, egyenetlen széleik, a nyálkahártya jelentős területeit fedik le. A Vincent stomatitis egyik fontos jellemzője, hogy elsősorban a fiatal férfiak körében fejlődik ki, és a gyermekek ritkán szenvednek tőle;
 3. Az aphthous szájgyulladást egyetlen fehér aphthus megjelenése jellemzi az ínyen vagy a nyelvön. Nagyon fájdalmasak, de a beteg általános állapota normális marad.

A képen az aphthous stomatitis megjelenése látható:

Herpetikus szájgyulladás kezelésére

A herpesz kezelése kihívás, elsősorban azért, mert magát a vírust nem lehet teljesen elpusztítani a szervezetben. A fertőzés után egy életre szóló személy továbbra is a fertőzés hordozója marad, és bizonyos körülmények között (csökkent immunitás) esetén a betegség visszatérhet.

Mindazonáltal a betegség egy adott epizódja kezelést igényel - legalábbis a beteg állapotának enyhítésére.

A terápiás komplex fő összetevője a szájüregi herpesz kezelésében az acyclovir alapú tabletták - ezek a gyógyszerek megakadályozzák a vírus reprodukcióját, és a korai szakaszban leállítják a betegség kialakulását. A két évnél idősebb felnőttek és gyermekek általában 200 mg acyclovir-t írnak elő 4-5 alkalommal naponta 5 napig a betegség tüneteinek felfedezése után. A két év alatti gyermekek 100 mg-os gyakoriságúak ugyanazon a gyakorisággal. A herpesz szájban történő kezelésére acyclovir tablettákkal csak orvos felügyelete mellett lehet.

Az acyclovir alapú szerekhez hasonlóan Valtrexet is alkalmaznak - a valaciklovir alapján (a felvétel ütemezését az orvos egyedileg állapítja meg).

Alkalmazzon bármilyen kenőcsöt vagy krémet az acyclovirra alapozva, nincs értelme, mert a gyógyszert gyorsan nyákkal lemossák és egyszerűen lenyelik. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az ajkakon megfázott kenőcsöket csak külső használatra szánják.

A herpeticus sztomatitisz kezelésére az acyclovir (valaciklovir) gyógyszerekkel csak akkor van jelentősége, ha a betegség igen súlyos.

A megjegyzés: Fontos megérteni, hogy nincsenek olyan gyógyszerek, amelyek otthon szivacsos fekélyekkel kenhettek a szájban, és a betegség minden kellemetlen tünete azonnal elhaladna. A vírusos fertőzésre gyakorolt ​​hatás meglehetősen problémás, és természetesen nem szabad különböző népi jogorvoslatokra, például fokhagymára vagy mézre támaszkodni.

Eközben, amikor a herpeszes stomatitis látható öblítés fertőtlenítő oldatok - például speciális fogászati ​​öblítés a szájüreg, a klór-hexidin, miramistinom, erőleves kamilla vagy tölgyfa kérge. Az antiszeptikumok biztosítják a sebek védelmét bakteriális fertőzéssel, és ennek következtében a betegség lehetséges szövődményeivel szemben (miközben az antiszepszis nem befolyásolja a vírusfertőzést).

Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszereket néha tüneti kezelésként alkalmaznak:

 • Spray Tantum-Verde és társai;
 • Speciális paszták, például szolcoszer dental adhesive paste (SDAP);
 • Gyógynövények és növényi nyersanyagok csalánkibocsátása, amelyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak.

A herpeticus sztomatitis súlyos formáiban a lázcsillapító gyógyszerek tüneti kezelését jelzik, ha a beteg hőmérséklete 38,5 ° C fölé emelkedik. A gyermekek számára rendszerint ibuprofen (Nurofen) vagy paracetamol (Paracetamol, Efferalgan) alapú gyógyszerek kerülnek felhasználásra. Az Analgin vagy Aspirin azonban nem ajánlott súlyos mellékhatások (beleértve a felnőttek számára nem ajánlott) kockázatát.

A megjegyzés: megkérdőjelezhető a herpesz kezelése az interferonnal vagy induktorain alapuló gyógyszerekkel szemben. Számos orvos vírusellenes gyógyszerként írja fel őket, miközben nincs bizonyított hatékonysága, és nem más, mint a FÁK országai.

A betegség megelőzése gyermekeknél és felnőtteknél

Ahhoz, hogy megvédjék magukat a fertőzés herpesz vírus szinte lehetetlen: tízből kilenc ember, akivel a gyermek kommunikál, hordozói a fertőzés, és sokan közülük visszaesés fordul elő egy kikent, tünetmentes formában, valamint, hogy megakadályozzák a gyermek kommunikáció velük nem valószínű, hogy sikerül. Emiatt 3-4 évesen a legtöbb gyermek fertőzött, szenvedő herpetikus sztomatitisban szenved.

Ugyanakkor meg lehet védeni magát a betegség ismétlődő epizódjaitól. Mivel az immunitás gyengülésével jönnek létre, a herpesz ismétlésének megelőzése éppen az ilyen csillapítások megelőzésére szolgál.

Ehhez szükség van:

 • Az egészséges életmód vezetése, a rossz szokások elhagyása;
 • Megfelelően eszik, kerülje a szintetikus termékeket;
 • A sporthoz való bejutáshoz;
 • Gyakran a szabadban, temperált (a gyermek számára ez különösen fontos);
 • Gyorsan és orvosi felügyelet mellett bármely fizikai betegség kezelésére.

A gyakorlat azt mutatja, hogy a másodlagos herpesz fordul elő nagyon könnyen, gyakran gyerekek nem veszik észre őket egyáltalán, ezért attól tartanak, ismétlés herpeszes szájgyulladás, általában nem éri meg. Ezenkívül nem szükséges elrontani a gyermeket különféle immunmodulátorokkal, hogy megvédjék tőle. Az egészséges életmód és a megfelelő keményedési rendszer elég lesz.

Herpesz a szájban és a felnőttek ajkán: otthoni kezelés

Bizonyos, hogy mindannyiunk életében olyan kellemetlen betegséggel szembesült, mint a herpesz. A herpeszet a görög "herpein" szóból hívják, ami azt jelenti, hogy a herpeszvírus sebét az eredeti injekciós üveg oldalára terjeszti.

herpesz - az egyik leggyakoribb betegség, amely a különböző kategóriákba tartozó embereket, a nemet és az életkorot érinti. Lehet, hogy alvó, és nem nyilvánvaló egy ideig, de a súlyosbodás esetén a vírus kijön.

Vannak kétféle vírus:

 • Az első típusú herpesz. Ez a leggyakoribb betegség. Úgy tűnik, mint általában, az ajkakon és a test más részein, a derék fölött.
 • A második típusú herpesz. Ugyanolyan megnyilvánulásokkal rendelkezik, mint az első típusú herpesz, de a nemi szerveken alakul ki. De vannak olyan esetek, amikor a herpesz, mind az első típus, mind a második az arcon és az ajkakon, valamint a nemi szerveken is megnyilvánulhat.

Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk az első típusú orális herpesz herpeszvírusát. Leggyakrabban apró sebek jelentkeznek az ajkán, a száj közelében vagy közvetlenül a szájban: az égen vagy a nyelvben.

Ezek kis tüszők, belsejében egy folyadék. A származási helytől függetlenül, a HSV-1 vírus okozza őket, és 10-ből 9 láthatatlan.

A herpesz okozati szerve többféle módon lép be a szervezetbe, akkor megfontoljuk, hogy melyek azok:

 • Air - drop by;
 • A véren;
 • A nyálon keresztül;
 • Ha érintkezésbe kerül az érintett területen;
 • Az anyától a magzatig;
 • Szexuális kapcsolat esetén.

Amikor az 1. típusú herpesz okozója a szervezetbe kerül, az inkubációs idő csaknem egy hónapig tart.

Vérrel behatol az idegrostokba és a belső szervekbe, és örökre megszokja a genetikai készüléket.

De ez nem jelenti azt, hogy ha a herpesz vírus bejut a testébe, hogy azonnal megjelenik valamilyen módon, akkor provokatív tényezőket igényel.

Az orális herpesz az alábbi faktorokkal aktiválódik:

 • Tartós stresszhelyzettel;
 • A vitaminok hiánya, a test kiszáradása;
 • Az immunitás csökkenése a szervezet gyengülése miatt;
 • Gyakori megfázás;
 • Sebészeti beavatkozásokhoz;
 • Onkológiai betegségekkel;
 • Fokozott fizikai megterheléssel, idegi kimerültséggel;
 • Antibiotikumok alkalmazása;
 • A szervezet hormonális átszervezésében a szervezetben.

Az orális herpesz tünetei és tünetei

herpesz vírus gyorsan szaporodik a bőrsejteket, ez a folyamat kezdődik egy pár óra után a kórokozó bejut a szervezetbe, majd 8-10 óra, hogy elérje a maximális teljesítményt, annál gyorsabban fejlődik nyálkahártyára.

Az első szakaszban ennek a betegségnek a bizsergése, viszketése és a száj égetése, az érintett terület is kicsit megduzzad, a bőr megjelenése megemelkedik, és a bőr feszesedik. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, kapcsolatba kell lépnie egy bőrgyógyászattal.

Aztán vannak kis buborékok, amelyek egyenként vagy kis csoportokban keletkeznek, aztán felrobbannak és sárgás tüszőkké alakulnak. Ezután a seb kiszárad, és egy kéreg képződik, amely, ha nem alkalmazzák rá, 10 nap elteltével gyógyul.

Az orális herpeszvírus fertőzés következő fejlődési fokozatai különböznek:

 • Egyszerű. Tünetmentesen fejezik ki. De ha alaposan figyelembe veszi a szájüreg nyálkahártyáját, akkor kis puffadtság és apró sebek láthatók, valamint a hőmérséklet enyhe emelkedése.
 • Átlagos. Átlagosan a vér összetétele változik, a szükséges tesztek átadásával meghatározható.
  A középső szakasz herpeszét úgy kell kezelni, hogy ne váljon súlyosabbá. Időszerű orvosi segítség nélkül nincs nyoma a fekélynek.
 • Nehéz. A súlyos fokozatot a betegség akut képmása jellemzi. A szájban és az ajkán számos fehér és sárga színű, tiszta folyadékkal teli sebek találhatók, amelyek hosszú időn át törtek ki és gyógyulnak.
  Az egészségi állapot romlik, a hőmérséklet emelkedik, a nyirokrendszer gyulladt, a vérvizsgálat az ESR növekedését mutatja.

A herpesz tüneteinek különbsége más betegségek tüneteitől

Külső jelek szerint ez a betegség majdnem megegyezik. De gyakran a herpesz jelei összezavarodnak más betegségek tüneteivel.

De mindenkinek meg kell tudnia, mi különbözteti meg a herpeszet a többi betegségtől:

 • Csirkehimlő vagy zsindely.E betegségekkel ellentétben a herpesz könnyebb formában fejezhető ki.
 • Amikor megfosztja vagy a himlő a kitörés jellege eltér a herpeszkiütésektől, de az első esetben a nagyobb fájdalom jellemzi a sérülést. A herpesz könnyebben tolerálható a betegen, és kétszer gyorsabb, mint a himlő.
 • A szifilisz. A szifilisz manifesztációi különböznek a herpesztől, elsősorban a kiütések jellegétől.
  Amikor szifilisz képződik shishkoobrazny fekély, ami a nagy, a kiütés élénkpiros ovális vagy kör alakú, és van egy állandó láz, fájdalom a lézió van egy szaga romlott hús.
 • Kanyaró. Kanyaró kiütés jelenik meg négy napon belül, kiütés előfordul több szakaszban történik: az első buborékok jelennek meg az arcon, majd lezuhanyozott a nyak, a törzs és a végtagok végül a harmadik napon pattanások megbarnuló.
  Az ödéma a szervezetben helyezkedik el, ellentétben a herpeszel, amely egy helyen jelenik meg, és a bőr egy kis területét elfoglalja.
 • Rubeola.A kitörések elég gyorsan jelennek meg 1-2 napig a betegségtől, a kiütések terjedésének mértéke a klinikai kép hasonlít a kanyaróhoz.
  A herpesz vírussal ellentétben a sebek eltűnnek anélkül, hogy nyomot hagynának a pigmentáció és a bőr hámlása nélkül. A kis buborékok nem egyesülnek egymással.
 • Stomatitis. Gyakran előfordul, hogy a szájüregben fellépő herpeszvírus-kiütések az emberek szájgyulladás tüneteinek. Mindkét esetben a kiütések fekélyekként jelennek meg, amelyek egy-két héten belül eltűnnek.
  De megkülönböztetjük a különbségeket: a szájgyulladás lágyrészekben nyilvánul meg, és a herpesz jelenik meg a csontszövetekkel szomszédos szöveteken. Szájgyulladással az érintett területek eltérőek, és a herpesz ugyanazon a helyen jelenik meg.

Az orális herpesz kezelése

A herpesz kezelésének első szabálya integrált megközelítés, olyan intézkedésekből áll, amelyek célja a betegség tüneteinek megnyilvánulásának csökkentése: gyógyszerek alkalmazása, megfelelő táplálkozás és étrend.

Az első jele a betegség lehet menteni vírusellenes szerek, például aciklovir, Zovirax, megosin, Famvir, a Valtrex, diolin, Holisal, Solcoseryl.

Ha a betegség súlyosabb formát ölt és a kenőcsök elengedhetetlenek, szisztémás expozíciós tablettákat írnak elő.

A gyógyszerek kombinálhatók a népi gyógymódokkal:

 • Echinacea tinktúrája. A tinktúrák elkészítéséhez vodka és Echinacea virágok szükségesek. Mindezt összekeverjük és sötét helyen két hétig forraljuk, majd a tinktúrát kiszűrjük.
  Szükséges, hogy hozzáadjuk a pohár vizet, két kanál tinktúrát, vagy alkalmazzuk a sérülés helyére, amelyet pamut tampon oldattal impregnáltunk.
 • Tinktúra a kalendula. Ugyanezt az elvet követi, mint az Echinacea tinktúrája, a seboldat ki van törölve, vagy az oldatot szájon át veszi.
 • Vérfű. A juice celandine a herpesz otthoni kezelésében az egyik leghatékonyabb.
  A lé a következőképpen készül:
  Gyűjtsd össze a celandinot, csavarja be egy húsdarálóba vagy keverőbe, nyomja be a gyümölcslevet gézzel, ragassza be a fedél alá egy hétig hűvös, sötét helyen. Töröljük az érintett területet az elkészített oldattal, ügyelve arra, hogy ne kerüljön a szájba, mivel a celandin a mérgező növényekre utal.
 • Aloe. A seblapot vágjuk és felszúrjuk a sebre, majd összecsomagolva rögzítjük. A növény gyümölcslé elősegíti a herpesz gyors regenerálódását, számos vitamint, enzimet, aminosavat tartalmaz, amelyek baktericid, gyulladásgátló és regeneráló hatásúak.
 • Fokhagymát. Dörzsöljük a fokhagymát, préseljük ki a gyümölcslevet, és alkalmazzuk az éjszakára.
 • Valokordin. Nedvesítsük meg a gyapotszövetet és alkalmazzuk az érintett területre.
 • A só oldata kenje meg a sebeket az ajkakon.
 • Film a tojáshéjból a héttől elválasztjuk és a sebre alkalmazzuk.

A herpesz átfogó kezelése magában foglalja az étrend megfelelőségét is:

Az orális herpesz nagyon fontos, hogy kövesse az étrend, amely megkönnyíti a fájdalmat, és segít csökkenteni a fájdalmat. Az étel nem lehet meleg, nem lehet szilárd állapotban, például: levesek, levesek, gabonafélék. A herpeszhez hasznos élelmiszerek, amelyek lizint és arginint tartalmaznak: sajt, túró, tej, vaj.

Ahhoz, hogy ne váljanak áldozatává herpesz fertőzés, akkor tisztában kell lenniük a biztonsági intézkedések: Kerüljük a fertőzött személy, ha a háztartásban alaposan fertőtleníteni példány, teljesen etetni, hogy a szervezet megkapja elég hasznos elemeket, és a mentelmi jog tiszteletben tartása céljából egészséges életmód.

A herpesz okai a szájban felnőtteknél. Gyógyító intézkedések

Az ajkán lévő folyékony injekciós üveg egyértelműen jelzi a herpeszvírus aktiválódását.

A bőrkiütés a test különböző részeiben, sőt a belső szervekben is megjelenhet. Megszabadulhat külső gyógyszerek és szájon át történő készítmények segítségével.

Ami azt illeti, hogy a herpeszben szájban lehet, az orvosok válaszolnak "igen". Továbbá kis buborékok alakulnak ki a száj nyálkahártyáján, a szájpadon, az ínyen, a nyelvön, a garat felületén és a mandulák felületén.

Orális herpesz okozza

A herpesz a szájban az 1. típusú vagy 2. típusú herpes simplex vírus által okozott emberi fertőzés következtében jelentkezik. A herpesz szimplex behatol a plexusba, és a kedvező körülmények megérkezését várja, majd az ideg-axonokon át a bőr felé vezet, és gyulladást vált ki.

A herpesz aktiválását a száj nyálkahártyájára számos tényező segítheti:

 • HIV.
 • Stressz.
 • Beriberi.
 • Gyenge immunitás.
 • Gyakori megfázás.
 • Sebészeti beavatkozás.
 • Onkológiai patológiák.
 • Fokozott fizikai aktivitás.
 • Kemoterápia és antibiotikum kezelés.
 • Kis vagy magas hőmérsékletnek való kitettség.
 • Hormon ingadozások a nőknél a menstruációs napokban.

A herpetikus fertőzés elkapása könnyű egy csókban, védtelen szexuális érintkezésben, pl. és szóbeli simogatásokkal, valamint közös higiéniai termékek használatával. A fertőzés kockázata akkor növekszik, ha egy partner áthalad a betegség akut szakaszán, vagy az ajkakra vagy a szájüregre specifikus bőrkiütés van.

A herpeszvírus hordozóiban a betegség tünetmentes lehet. Azonban ezek az emberek fertőzés forrásává válnak, mert a kórokozó nyálban, vérben, könnyekben jelenik meg. Ezért a herpesz - szexuális, kontaktusos, légúti, transzfúziós és transzplacentális fertőzések útjai.

Az orális herpesz tünetei

A herpesz elsődleges tünetei a szájban bizsergő érzés, bizsergés és viszketés. Továbbá, enyhe duzzanat és vörösség. A táplálékfelvétet a fájdalom akadályozza.

A következő szakaszban buborékok alakulnak ki, amelyek 3 nap elteltével törtek ki, és fájdalmas sárga színű eróziókká válnak. A szájüreg túlságosan megdermedt. Fokozatosan a fekélyek sűrű héjakkal vannak elszaporodva, vérzésre hajlamosak. 10-14 nap elteltével a foci gyógyulnak szövetszárítás nélkül.

Az orvosok megkülönböztetik a herpesz súlyosságának három fokát a szájban:

 • Könnyű, tünetmentes tanfolyam. De ha alaposan megvizsgálja a szájüreget, akkor láthatja a nyálkahártya ödémáját és a kisebb sérüléseket. A testhőmérséklet csekély ingadozása lehetséges.
 • Átlagos. Ennek a formának kifejezett tünete van a vér összetételének megváltozásával (ezeket elemzéssel határozzák meg). Az átlagos fokú orális herpesz kezelésének megszorítása vagy késleltetése nem szükséges, mivel. Időben történő terápia esetén a probléma gyorsabban megoldódik.
 • Nehéz. A formát az egészségi állapot éles romlása és az ajkakon és a szájon belüli kitörések jellemzik. A testhőmérséklet 40 ° C-ra ugrik, a nyaki és submandibularis zónák nyirokcsomói gyulladnak, vérvizsgálat az ESR növekedését mutatja.

A diagnózis tisztázása érdekében az orvos azt javasolja, hogy tampont adjanak át elemzésre vagy a herpesz elem biopsziájára. Ez akkor szükséges, ha a beteg súlyos állapotban van, vagy nehézséget okoz a diagnózis vizuális megjelenítése.

A herpesz különbsége a többi betegségtől

Gyakran a szájban herpetikus bőrkiütés észleli a szájgyulladás jeleit. Mindkét kórkép esetében gyakori lesz fájdalmas sebek, amelyek 1-2 hetes feloldódnak.

A következő állapotok segítenek megkülönböztetni a herpeszet a szájgyulladástól:

A herpesz diagnosztizálása a szájban nem nehéz, nézze meg a fotót, és látni fogja, hogy a felnőttekben ugyanúgy néz ki. Az egyetlen dolog az, hogy a buborékok különböző méretűek lehetnek.

A herpesz kezelése a szájban

A herpesznek a szájban történő helyes kezelését felnőttek körében úgy tekintik, mint az integrált megközelítés alapján. Ez a gyógyszerek használata, a vitaminok fogyasztása és az étrend. A herpetikus fertőzés akut periódusában fontos a víz egyensúlyának fenntartása a testben, és sok tiszta folyadék inni.

A betegség első jeleivel a vírusellenes gyógyszerek ellen kell küzdeni:

Enyhe formákban a herpeszet topikális készítményekkel kezelik. A fejlett esetekben a szisztémás tablettákat veszik.

Öblítse ki a szájat sós vízzel, a Furacilin, a Miramistin vagy a Chlorfilipt oldatával. A hányás eltávolítása Calgel (lidokain tartalmú).

Az immunstimulációra a betegeket párhuzamos, specifikus gyógyszerekkel írják fel - Decaris, Imudon, Histaglobulin. A test ellenállóképességének növelését a multivitaminok és az előadások - rózsacsíp, vibrum, echinacea elősegíti. A lázcsillapítót csak jelentős hipertermia jelentette.

Gümős fekélyek jelenlétében antibiotikumokat adnak a kurzushoz:

Népi lehetőségek herpesz elleni küzdelemre

Mi más, a gyógyszerek kivételével, a herpeszet egy felnőtt beteg szájába kezelheti? Az orvosok nem ragaszkodnak a népi jogorvoslatok használatához, de nem tiltják meg őket, mert egyes módszerek elég hatékonynak bizonyulnak.

 • Aloe. Szájon át fogyasztott friss levét leválasztva a levelekből. Kenés az érintett nyálkahártyával.
 • Fenyőolaj. A sebek kezelésére használatos. Az eljárások közötti időszak 3 óra.
 • Tengervíz olaj. Használják, valamint fenyőt is.
 • Mazsola. A száraz szőlőt félig vágják és dörzsölik a sebeket 3 - 4 r. naponta.
 • Kamilla, citromfű, üröm. A növények fél órát tartanak forró vízben és szűrik. A szájöblítéshez napar alkalmazzon.
 • Ice. A fagyott víz kubái a herpesz által érintett ajkak sarkaira kerülnek.
 • Alkohol. Az ajkakon levő vírusos foci orvosi alkohollal törlődik.

diéta

A herpesznek a szájban történő otthoni kezelés idején meg kell szabadulnia egy olyan megtakarító étrendre, amely megkönnyíti a fájdalmat és hozzájárul a gyulladás megfékezéséhez. A páciens csak meleg ételt fogyaszthat. Ez lehet leves, húsleves, tejes zabkása.

A herpesz használatával hasznos a lizinnel és argininnel dúsított élelmiszerek enni:

Az orális herpesz megelőzése az immunitás fenntartása. A vírus megismétlődésének megakadályozása érdekében fontos, hogy egészséges életmódot vezessenek, vitaminkészítményekkel szembeni elfogyasztás, rossz szokások elhagyása, és nem kötődjenek be nem ellenőrzött partnerekkel.

Hogyan és mi kezelje a herpeszet a szájban

A herpesz a szájban hivatalos neve a gyógyászatban - herpetikus szájgyulladás, a mindennapi életben a fertőzést "hidegnek" nevezik. A betegség az 1. típusú Herpes simplex vírust (Herpes simplex) okozza, amely a betegség labiális formáját okozza, és hólyagos eruptionokat okoz az ajkakon. Bizonyos esetekben herpeszkiütés alakul ki a szájüregi nyálkahártyán. Ez a betegség lokalizációja a kisgyermekek számára jellemző, ritkább a felnőtt betegeknél. Az immunrendszer normális működése során a szájban lévő herpesznek megvilágosodása van. A szervezet védekezésének gátlásával nehéz lehet a komplikációk kialakulásának előrehaladása. Hogyan lehet megakadályozni a betegség progresszióját és hogyan kell kezelni a herpesz szájban történő kezelését? A szakemberhez való időben történő hozzáférés csökkenti a nemkívánatos következmények kockázatát.

A betegség okai

A világ lakosságának több mint 90% -a fertőzött az 1. típusú herpes simplex vírussal. A betegség kórokozójának elsődleges érintkezése gyermekkorban következik be, amely után a vírus örökre a betegek idegsejtjeiben marad. A virionok tartósítása a fertőzés hordozójához vezet, ami nem károsan hat az egészségre. A szervezet védekezésének csökkenésével a vírus aktívvá válik, megszorozza, elpusztítja a sejteket és károsítja az ajkak nyálkahártyáját.

A herpeszvírus a beteggel való érintkezés útján továbbítható.

Bizonyos esetekben a fertőzés a száj nyálkahártyáján alakul ki. Gyakran előfordul, hogy a herpesz a szájüregben 1-4 éves korú gyermekeknél alakul ki. Az élet első évében a csecsemő vérében vannak olyan specifikus antitestek, amelyek az anya véréből a méhen belüli fejlődés során beléptek a magzatba. 1 éves korban a gyermek elveszíti a kölcsönzött immunglobulinokat, és a gyermek immunitása nem elég kifejlesztett ahhoz, hogy elviselje a fertőzést. Ennek eredményeképpen a szájnyálkahártya ritka formája jelenik meg.

A fertőzés módjai:

 • levegőben (nyálban tüsszögés, köhögés, csók);
 • érintkezés (piszkos kézzel);
 • Háztartás (háztartási cikkek, higiéniai készletek, játékok);
 • vérátömlesztés (vérátömlesztéssel);
 • a magzati fejlődés és a munkaerő alatt.

A herpesz a felnőttekben szájban ritka. A herpeszes szájgyulladás jellemző az immunrendszer depressziójában szenvedő betegeknél.

Herpetikus szájgyulladás megjelenésének kockázati tényezői:

 • veleszületett és szerzett immundeficienciák (gyakoribb HIV / AIDS);
 • a belső szervek és a csontvelő átültetése;
 • onkológiai betegségek;
 • immunszuppresszív terápia (citotoxikus gyógyszerek, kemoterápia, glükokortikoidok, sugárterhelés);
 • beriberi;
 • súlyos fizikai betegség.

A herpeszes szájgyulladás lehet a kiütés egyetlen lokalizációja, vagy kombinálható a hólyagok megjelenésével a bőrön a száj és a nyálkahártyák körül.

Klinikai kép

A szájüregi herpesz 2 formára oszlik: akut és krónikus visszatérő. Az akut forma gyakoribb az elsődleges fertőzésben szenvedő gyermekeknél. A krónikus visszatérő forma elsősorban fiatal és felnőttkorban fordul elő, az immunitás elnyomásának hátterében.

A szájban a viszketés a fertőzés első jele.

Tünetei akut formái ejtik - történik intoxikáció (láz, gyengeség, fejfájás), hólyagos bőrkiütés a szájban, súlyos fájdalom. A krónikus forma törli a klinikai tüneteket, a mérgezés tünetei és az éles fájdalom miatt. Az ismétlődő herpetikus szájgyulladást nehéz kezelni, ami összefügg az immunhiánytalansággal.

Herpeticus sztomatitis klinikai tünetei:

 • az orális nyálkahártya oedema és fokális vörösödés;
 • viszketés, bizsergés, kellemetlen érzés a szájüregben;
 • herpesz - hólyagok nyálkahártya általában nagyobb, mint a bőr az ajkak (3-5 mm), ferde egyesíteni és formában konglomerátumok külleme fehéres ovális buborékok piros szegéllyel;
 • a vezikulumok megnyitása után sötétvörös színű fájdalmak képződnek;
 • a gyógyulási időszak alatt sárgás, barna, fekete színű kéreg alakul ki, a betegség formájától függően;
 • vérzésgumik;
 • fokozott nyálképződés;
 • mérgezés jelei (láz, fejfájás, gyengeség, hidegrázás).

A betegség akut formáját a súlyosság szerint osztályozzák.

 1. Egy könnyű fokozatot a betegség tüneteinek enyhe megnyilvánulása, enyhe hőmérsékletemelkedése (37-37,3 fokig), a szájnyálkahártya duzzanata, a fekélyek gyors gyógyulása jellemzi.
 2. Az átlagos mértéke - azzal jellemezve mérgezés egy szervezet, növelve a hőmérsékletet 39 fok, gyengeség, álmosság, gyulladásos változások a vérben (leukopenia, lifotsitoz, megnövekedett ESR), herpeszes kitörés bőséges, fájdalmas és gyógyítani hegképződés nélkül.
 3. Súlyos - jellemző a súlyos mérgezés, a testhőmérséklet emelkedik 40 fok, aggódik izomfájdalom, hidegrázás, herpeszes kiütések bőséges, beleolvadnak a nagy konglomerátumok után elutasítás kéreg marad heg, jellemzi jelentős gyulladásos elváltozások vérvizsgálat.

A betegség kiütéses akut és krónikus formájának lokalizálása:

 • herpes íny - nyálkahártya ödéma az íny, vérzés, kékes árnyalat íny papilla, hegképződés a belsejében az íny, sárga plakk, erős nyálfolyás, ha a tünetek a gennyes nekrotikus stomatitis (bűzös lehelet csatlakozási másodlagos fertőzés fejleszteni fekete kéreg kiütések láz);
 • orális herpes belső oldalán az ajkak - duzzanat, viszketés és bőrpír az ajkak, a sok kis vezikulumok savós fehéres tartalommal, kialakulását fájdalmas sebek, varasodás majd barna, heg nem képződik gyógyulás után.
 • ajakherpesz a szájüregben az égen - előfordulhat ödémás formában (kíséretében ödéma a felső szájpad), vérzéses (mérgezés, bőrkiütés a szájban és a mandulákat véres tartalmát, nekrózis a szájnyálkahártya), erozív fekélyes (formáció a hosszú távú fekélyek gyógyulását, a hegképződés), elterjedt (a teljes szájüreg károsodása).

Gum betegség fertőzés.

Amikor megjelenik a betegség első jele, forduljon orvoshoz. A szakember elvégezheti a helyes diagnózist, megkülönbözteti a herpetikus szájgyulladást egy másik etiológiától a szájüreg nyálkahártyájából, és megfelelő terápiát ír elő.

Terápiás taktika

A herpesz kezelése a szájban a leghatékonyabb a betegség kezdetén. A terápiák közé tartoznak a vírusellenes, immunmoduláló, sebgyógyító, fertőtlenítő gyógyszerek orális és külső használatra. A herpesz kezelésekor orvoshoz kell fordulni. Az öngyógyítás veszélyes az egészségre, súlyosbíthatja a betegség lefolyását és súlyos szövődmények kialakulásához vezethet.

A szájüreg herpesz fertőzésének konzervatív terápiája:

 • orális adagolásra szolgáló készítmények aciklovir (zovirax, vivorax, acyclovir);
 • valaciklovir (valtrex) alapú orális beadásra szolgáló készítmények;
 • orális adagolásra szolgáló készítmények famciklovir (famvir) alapon;
 • interferonon alapuló immunmodulátorok (anaferon, tsikloferon, viferon);
 • gyógynövénykészítményeken alapuló immunmodulátorok (ginzeng tinktúrája, Eleutherococcus tinktúrája, immunal);
 • lázcsillapító és fájdalomcsillapító szerek (panadol, parcetamol, nurofen);
 • antiszeptikus és sebgyógyító szerek (tantum-zöld spray, sokoserilovaja fogászati ​​ragasztós paszta);
 • multivitamin.

A vírusellenes kenőcsök és gélek (zovirax, bonafthon, panavir) kinevezése alkalmas az ajkak kitörésére. A nyálkahártyán fellépő kiütés esetén a kenőcsöket nem használják. A népi jogorvoslatok használata a betegség kezelésére magában foglalja a kamilla, a citromfű, a tölgy kéreg infúzióval történő öblítését.

Ajánlott ágy- vagy félágyas pihenő, legalább 8 óráig tartó éjszakai alvás, mentális terhelés csökkentése. A diéta kizárja a savanyú, édes, sós, fűszeres ételeket. Az ételt friss és sült gyümölcsökkel és zöldségekkel, tejtermékekkel, gyógynövényekkel, bogyókkal, diófélékkel gazdagítják. A sebek kialakulása során főként folyékony élelmiszereket kell fogyasztani: zöldség- és csirkehúsleveseket, főtt pörkölőket, gőzfacsarókat, zselét.

A herpesz gyógyítása a szájnyálkahártyán teljesen meghiúsul a modern gyógyszerekkel. El lehet érni a klinikai helyreállítást, de a vírus még mindig alvó a testben. A fertőzés megismétlődésének megakadályozása érdekében meg kell erősíteni az immunitást: racionálisan enni, egészséges életmódot vezetni és a szomatikus betegségeket időben kezelni. Az egészséges immunitás megőrzi a vírust, és megakadályozza a fertőzés súlyosbodását.