Herpesz a lábak talpán, mint kezelés

A herpesz a lábakon a vírusos megbetegedések kategóriájára utal, amelynek az a tulajdonsága, hogy közvetlenül megnyilvánul a szervezet fertőzésével, valamint az immunitás gyors csökkenésével. Különlegessége a lábak bőrének lokalizációja. Ezek lehet csípő, borjú, lábujj és láb. Jellemzően a nedves buborékok megjelenése égési és viszketési érzéssel kapcsolódik a zsindely kialakulásához. Ezért kell a betegséget óvatosan és időben kezelni az orvos felügyelete alatt, különösen ha a fertőzést a gyermek észleli.

A fertőző fertőzéshez hozzájáruló tényezők

A szervezet ilyen jellegű herpesz általi fertőzésének fő veszélye az agy és a gerincvelő sejtjeinek, az idegrendszer működésképtelenségének, valamint a lábak és az arcizomok bénulásának lehetősége. Vannak olyan esetek is, amikor a glaukóma előfordul, és a vakság vakációja.
A vírus ezen törzsének sajátossága abban rejlik, hogy hasonló a kórokozókhoz, amelyek gyermekeknél a bárányhimlőt okozzák. Ha a gyermeket lábra vagy lábra kívánja felbukkanni, a herpesz a fertőzött gyermekekkel való érintkezés után a levegőbeesés útján vagy az általános alkalmazási területeken keresztül jelenhet meg. A felnőtteknél a herpeszkiütés aktiválásának okai a következők:

 1. Elhalasztott stressz, túlzott idegi feszültség.
 2. Gyakori katasztrofális betegségek, amelyeket szövődmények kísérnek a belső szervek gyulladása formájában.
 3. Az éghajlat, az életkörülmények és az életmód bíboros változása.
 4. Az immunitást csökkentő gyógyszerek alkalmazása.
 5. A bőr más részein fellépő jellegzetes bőrkiütés megnyilvánulása.
 6. Túlságosan bonyolult fizikai erőfeszítések végrehajtása, ami fáradtsághoz és belső erősségek elvesztéséhez vezet.

Ne hagyja figyelmen kívül a gyomor vagy csípő kiütés kockázatát, mivel a virális folyadék a nemi szervektől származik. A fertőzött anyagnak a tiszta bőrre történő bevétele közvetlen fertőzéshez vezet.

A betegség tünetei

A herpeszvírus megnyilvánulásának fő jellemzője a nedves buborékok, amelyek halmozott folyadékkal rendelkeznek. A lábak belső és külső oldalán, valamint a lábakon is elhelyezhetők. Ezt előzi meg a bőr duzzanata és észrevehető bőrpír. A kísérő tünetek listájához:

 • általános gyengeség;
 • lángoló fájdalomérzéssel égett;
 • zaklató viszketés;
 • hidegrázás;
 • az általános jólét romlása, rossz közérzet;
 • krónikus fáradtság.


A felsorolt ​​tünetek az egész betegség egészében fennállnak, amíg a kiütés és a mikroviaszok teljesen eltűnnek. Leggyakrabban 10-14 napig tart.

A kiütések a bőrön külön csoportokban vagy kaotikusan helyezkedhetnek el. A betegség elsõ változata súlyosabb és összetettebb, az orvos kötelezõ ellenõrzést igényel.

A betegség formái

Összesen, az orvosi gyakorlatban gyakori, hogy megkülönböztessük a herpes simplex háromféle fertőzést. A diagnosztikától függ, hogy a kiválasztott kezelés helyessége megfelel-e. Arról beszélünk, hogy:

 • a bőrön lévő egyes foltokról, amelyek hajlamosak viszketni (a legkevésbé fájdalmas változat);
 • a hólyagok csoportos lokalizálásánál, rövid távolságra egymástól;
 • nagy kiterjedésű övgyulladásokról, amelyek egyértelműen jelzik a nélkülözést (ezt a formát a legnagyobb fájdalom és a jólét romlása kísérte).

A betegség gyakori tünetei a test fájdalma és szájszárazság érzése. Ez lehetséges a test mérgezésével a vírus létfontosságú tevékenységének termékeivel. Lehetséges, hogy a testhőmérséklet kritikus szintre emelkedik.

A gyógyszertárak hatékony kezelésére utalhat egy virológusra, fertőzésre vagy bőrgyógyászra.

A herpesz lábakon történő gyógyszeres kezelésének jellemzői

A betegség hatékony kezelésének fő feltétele a bonyolultság és időszerűség. Minél pontosabb és gyorsabb lesz az első segély, annál kevesebb idő telik el a személy teljes megtérülése után.

 1. A kórokozó elleni küzdelemben kötelező a vírusellenes szerek alkalmazása, mivel elnyomják a káros sejtek aktivitását, és képesek megakadályozni a postherpetikus neuralgia (központi idegrendszeri károsodás) kialakulását. Ilyen esetekben a legelterjedtebbek a kenőcsök, például a Vivorax, a Zovirax, a Famciclovir, az Acyclovir vagy a Foscarnet. A kiütések külső részét körülbelül ötször a nap folyamán dolgozzák fel. Köszönjük számukra, hogy a sejtek aktivitását elnyomják, és a sebek gyorsabban megszáradnak, a herpesz lábujjakon vagy lábain történő megnyilvánulásának következtében.
 2. Az immunitás támogatására az orvos javasolhatja Cycloferon vagy Amiksin belső kezelését. Ilyen célra a Viferon szuszpenzióként is alkalmazható.
 3. A pergabalin megbízható asszisztens lesz a viszketés és a súlyos fájdalom elleni küzdelemben. Méltó alternatívája az Amitriptyline vagy a Gabapentin.

Külön figyelmet igényel az érintett idegek működőképességének helyreállítása. Hatékony terápiaként az idegrendszer laboratóriumi elektromos stimulálását lehet elvégezni.

Ajánlások a herpesz kiütések kezelésére a lábakon folk jogorvoslatokkal

Segítség a fájdalmas herpeszkiütés gyógyítására a lábakon és a gyógyszerek otthon. Először is, ez vonatkozik a gyógynövények fürdésére a galagonya hozzáadásával. Szükséges, hogy 25 gyümölcs 1 liter vizet, és forraljuk, majd a dátumok hűvösen enyhén. A fürdésre vonatkozó eljárás legfeljebb fél óráig tarthat.

Feleslegessé válik, és a vibrurnum infúziója 20 gramm friss bogyós gyümölcsből készült, melyet egy pohár forraló vízzel töltöttek. Annak érdekében, hogy az ital legyen négy óra, és vegye félszer üvegét naponta négyszer. Az általános tanfolyamnak legalább 14 napig kell tartania.

A teljes helyreállítás után mindig fennáll a megismétlődés veszélye. A betegség ismételt megnyilvánulásainak megakadályozására ajánlott infúziós infúziókat használni. A főzéshez, elég, hogy 2 teáskanál száraz gyógynövényeket, öntsünk egy pohár meredek forró vizet. Az infúzió 45 perc alatt készen áll a használatra. Mindig tartsa zárt tartályban. Napi kétszer kell használni egy egész pohárért. A maximális hatásfok elérése érdekében minden egyes új bevétel előtt friss csurgalékot készítsen.
Fontos pont a herpesz kiütések kezelésére a lábakon a terhes nőkre vonatkozik. Az édes lóhere különleges infúziót használhat, amelyet az alábbiak szerint készítenek: egy evőkanálnyi száraz gyógynövényt öntsünk egy pohár forrásban lévő vízbe, majd több órán át infúziót adunk. Naponta háromszor kell inni az infúziót, de legfeljebb egy fél pohárral.

Tudni kell, hogy a kiütés, amelyet a zsindelyek jellemeznek, orvos felügyelete mellett kell kezelni. Ebben az esetben az öngyógyítás teljesen kizárt.

A betegek számára a pihenőhelyet és az étrendet is biztosítják. A fájdalom enyhítésére és a gyógyulási folyamat felgyorsítására ajánlatos a sebeket mandulaolajjal vagy méz, fokhagyma és fából készült hamu keverékével kenni. Az összetevők arányának az alábbiak szerint kell lennie: három darab fokhagymát, amelyet kanálként és 100 gramm méznek szánnak.

Alternatív megoldásként használhatod a kádat oldott tengeri sóval. A gyógyulási tulajdonságok frissen elkészített menta-levest is tartalmaznak.

A herpesz lábakon való megjelenésének szükséges megelőző intézkedése az immunitás fenntartása: racionális táplálkozás, vitaminok bevitele és egyéb intézkedések.

Herpesz az ujjakon és lábujjakon: fotók, kezelés, tünetek

Mindenütt jelenlévő herpesz kevésbé valószínű, hogy megjelenik a lábakon. Nem mindig rendelkezik vastag réteg epidermisz erejével, amely megkülönbözteti a végtagokat az emberi test más részeitől.

Sokan kétségesek: vajon lehet-e, hogy a sebek a saroknál jelentek meg, térdre? Sajnos igen, talán. Ebben az esetben a személy súlyos kellemetlenségeket tapasztal.

Az orvosi statisztikák szerint, Hasonló probléma jelentkezik a nőknél ritkábban, mint a férfiaknál. Az ilyen típusú herpesz veszélyeztetett övezetében - a férfiak 12 évesnél idősebb képviselői.

A megjelenés okai

A legtöbb esetben a betegség oka a vírus harmadik típusa - herpes zoster (övsömör). Általában a lábak egyikére és csak a comb külső oldalára hat. Láthatjuk a herpes zoster fotóját, és megtudhatjuk a kezelését itt.

Herpes simplex (az emberek az úgynevezett „hurutos herpes”) 1. típusú és a nemi szervek, amely nyúlik vissza, a 2. típusú, nagyon ritkán válassza ki a tárgy láb fertőzés, de ha ez megtörténik, a kitörések összpontosul a belső oldalán a comb.

A lázcsillapító zónákban jelentkező ödéma a fertőzés azonnali forrása.

Nagyon ritkán kiütések, de a lábak a herpeszes személy primer fertőzésének manifesztációi. Ebben az esetben a fertőzés bejut a szervezetbe a lábszáron, karcolásokon és a fogpótlásokon keresztül.

A birkózásban résztvevők nagyon valós helyzetben vannak: a közeli kapcsolat eredményeként a vírus egy betegből átkerül egészséges ellenfele felé, aki a lábán vágja vagy sebezi.

Egy másik ritka eset, hogy meg kell említeni az aktiválás az úgynevezett disszeminált fertőzés, amikor a vírus áthalad a test teljesen ingyenes, oda, ahol kívánság (a lábak is) anélkül, hogy megfelelne az úton nincs ellenállás. Hasonló az immunhiányos betegekben is.

Ha azonban a fertőzés ellenállása alacsony, akkor a fenti tényezők bármelyike ​​herpetikus kiütéseket okozhat:

 • rendszeres hipotermia;
 • különböző krónikus betegségek;
 • alkoholfüggőség, dohányzás, egyéb rossz szokások;
 • figyelmen kívül hagyva a higiéniai normákat;
 • zavart anyagcsere folyamatok;
 • rossz táplálkozás;
 • a testmozgás hiánya, az ülő életmód;
 • kényelmetlen élet és munkahelyi körülmények (fulladás, az egészségre veszélyes anyagok párolgása).

A probléma gyakran ideges túlterhelés, műtétek (szervátültetés), bonyolult eljárások (sugárterápia), súlyos betegségek (HIV, rák) után merül fel.

Gyermekeknél a negatív tényezők listáját gyakori megfázással kell pótolni, egymást felváltva és stresszváltozáshoz vezetni egy kis beteg életmódjában.

Tünetek gyerekeknél és felnőtteknél

A betegség első tünetei viszketés és fájdalomérzet azokon a helyeken, ahol néhány óra alatt, a legrosszabb esetben - egy nap alatt kiütések lesznek.

Nagyon gyorsan alakulnak át papulák - folyadékkal telt hólyagok, amelyek semmilyen esetben nem piszkálni keresztül: a gyógyulási folyamat nem a sebesség, és hozzájárulnak a fertőzés terjedését, mert a vírus fertőző.

Amikor a buborékfólia kinyílik, helyreállítja a sebek, később pedig - száraz korpák, rágcsálók, amelyeknek az embertől felgyorsító akciók nélkül kell leesniük.

Egy másik veszély az, hogy várni kell azoknak, akik a lábukon vannak, a herpesz mellett, gombás és bakteriális fertőzést. Ebben az esetben a mikrobiális ekcéma kialakulása, amely sokkal nehezebb gyógyítani.

A lábakon a herpesznek olyan tünetei vannak, amelyek specifikusak az ilyen típusú betegségek esetében:

 • amikor a vírus bejut, erős fájdalom van az izmokban és az ízületekben, amelyek egy idő után önállóan haladnak;
 • a fertőzés kezdeti szakaszát gyakran láz, emelkedett nyirokcsomók kísérik a bőrkiütések és az emésztőrendszeri rendellenességek területén;
 • ha a papulákat a combon, az alsó lábán csoportokban gyűjtik össze, ott van ödéma.

Különösen nehéz kezelni azoknak a fájdalmát, akiknek herpeszük van a lábujjak között, minden egyes mozgás csak a kellemetlen tüneteket fokozza.

Ha a bőrkiütés a lábfejen található, akkor lehetőség szerint biztosítani kell a páciensnek a pihentetést, hogy megszüntesse a kiütések fájdalmát, és ne zavarja a gyulladt területeket. Ebben a helyzetben a cipő viselése is nagy probléma.

Egy gyermek esetében a betegség tünetei megegyeznek egy felnőttnél, de az orvos a beteg korának megfelelően választja meg a kezelés módját.

Nagyon fontos, hogy megfelelően végezzük, mivel a komplikációk kockázata nagyon magas. A hivatalos orvoslás nélkül, az anya és apa valószínűleg nem képesek.

Herpesz a lábakon (fotó)

Hogyan lehet megkülönböztetni más betegségektől?

A helyesen diagnosztizált és a helyreállítás sebességének közvetlen kapcsolat.

Ezért nem szabad minden fájdalmat egyenlően kezelni, még akkor is, ha pontosan úgy néz ki, mint egy olyan betegség megnyilvánulásai, amelyekről már tudsz, és tudod, hogy mit és hogyan gyógyulhatsz meg.

Amivel összezavarhatja a herpeszet, és milyen megkülönböztető tulajdonságokkal kell figyelnie:

 • allergiás bőrkiütések (a herpesz, a herpesztől eltérően a bőr nagy területei vannak, és a kiütések inkább pattanások, mivel nem folyékonyak és nem törtek ki);
 • gombás fertőzések, dermatitis (nehezebben kezelhetők, tehát ha a bőr nem gyógyul 1-2 héten belül, akkor ez nem herpesz).

diagnosztika

A helyes diagnózis érdekében az orvos vizuális vizsgálatot végez a kiütésekről, mérlegelve a méretüket és a "zavarásukat".

Segít a beteg által adott információknak, gyermekkori betegségeinek (legyen szó bárányhimlő), valamint a betegekkel való lehetséges kapcsolatokról.

A vér és papula tartalmának laboratóriumi vizsgálatait végezzük. Néha fluoreszkáló hibridizáció szükséges a vírus genomjának lehető legpontosabban történő meghatározásához.

Herpesz kezelése a lábujjakon, lábakon és combján

Az ilyen típusú herpesz kezelésére alkalmasak egy komplexben. Mivel lehetetlen nedvesíteni a sebek, a zuhany, és még inkább a fürdő időről időre törölt.

De más higiéniai követelményeket is szigorúan be kell tartani - a törölközőt és az ágyneműt gyakrabban kell megváltoztatni, mint a szokásos módon, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését az egészséges bőrterületeken.

Ha egy betegnek az 1-es vagy a 2-es típusú herpeszhez van szüksége, akkor a kezelésnek minimálisan érzéstelenítő kenőcsökkel kell rendelkeznie azokban az esetekben, amikor a gyulladt terület fáj.

Mi a teendő, ha a vírusfertőzés kialakulásának oka a harmadik típusú herpesz, az orvos dönt.

Leggyakrabban használt szerek acyclovir alapján. Az orvos feladata, hogy a lehető leghamarabb megkezdje a megfelelő kezelést, és megbirkózzon a betegséggel annak érdekében, hogy megelőzze a posztterpés neuralgia előfordulását.

Ebben a cikkben bemutatjuk az Emolium krém használatára vonatkozó utasítások megismerését: a készítmény összetételét, jelzéseit és ellenjavallatait, alkalmazási módszereit.

A mérgezés tüneteit és kezelését a képekkel tárgyalja ebben az anyagban.

Vírusellenes szerek

Ezek a gyógyszerek, bár nem teljesen pusztítják el a herpeszvírust, de elnyomják és gyengítik a fájdalmas tüneteket.

Az erre a célra használt gyógyszerek közül: Acyclovir, Foscarnet, Zovirax, Famciclovir, Viferon.

fájdalomcsillapítók

Ez a csoport fájdalomcsillapítókat (Lidocaine, Fenistil) és nyugtatókat tartalmaz.

Emellett a fájdalom szindróma eltávolításának módszerei: az idegek elektromos ingerlése és az interstitiális blokád.

külső

A bőrfelületek kenésére, akár a láb, az ujjak, akár a comb cipője, az akiklovir alapú gyógyszerekre ajánlott - a nap folyamán 5 alkalommal.

E kezelések között a beteg területeket 5% -os cikloferon linimentummal lubrikálják, és felgyorsítják a kéregek képződését, pontszerűen bevonják a zelenok oldatával.

Távolítsa el a viszketést és gyorsítsa meg a gyógyulást kenőcs és Acyclovir-akry krém, a Panavir használatával.

Az immunitásért

Ahhoz, hogy támogatják az immunrendszert, segítségével immunmoduláló szerek: TSikloferon, Amiksin, Viferon (ezt a gyógyszert a kúpok formájában hagyjuk felírni a terhesség alatt).

Népi módszerek

A hagyományos gyógyszert két feltétel mellett használják: először, ha az orvos jóváhagyásával történik, másrészt, ha integrált kezelés részévé válik.

Íme, ami hasznos lehet a herpesz kezelésére a lábakon:

 • Melissa - infúziós használatba fokozására az immunrendszer és az idegrendszer, használnak helyileg alkoholát ezt a növényt az elváltozások kezelésére (10 g szárított gyógynövények áztatott 100 g vodka egy hét);
 • citrom aloe-val - a gyümölcslevek keverékét (az arány 1: 1 arányban) törölje le a buborékokat. Ez felgyorsítja a gyógyulást és megakadályozza az egészséges szövetek fertőzését;
 • Echinacea - a tinktúra belsejében fogyasztódik (egy evőkanál 200 ml vízben), hogy megállítsa a gyulladásos folyamatokat, és kívülről - a kiütés kenésére;
 • viburnum - 150 g bogyók öntött 0,5 liter forralt víz néhány órát egy termosz, használja belül 1 desszert kanál naponta 3-szor, mint vírusellenes és erősítő szerek;
 • Medunitsa - a gyógynövény infúzió hatásos a herpesz ismétlődése ellen, a kurta (napi 2 alkalommal egy infúzió) 12 napig tart.

Ha a herpeszet terhes nőkön kezelik, nagy elővigyázatossággal ellenőrizve, van-e allergiás reakció a természetes komponensekre.

Nem szabványos módon

Otthon használhat jeget a hideg sebek kezelésére. Tömöríti a fájdalmat, csökkenti a viszketést.

Egy jégdarab tiszta szövetszövetbe van csomagolva, és a lábán fájdalmas tapaszt tapogat.

Választható, hogy természetes cukor nélkül cukrot és fagyasztható. Olyan helyeken kell alkalmazni, amelyeket nem rongyba csomagolnak, olyan helyekre, ahol a kiütések csak körvonalazódnak, de már fájdalmasak és viszketnek.

Mi a veszélye?

A fizikailag erős embereknél a herpesz a lábakon általában nem komoly veszélyt jelent. De kinek valóban veszélyes:

 • AIDS-es betegek (a herpesz fertőzés halálhoz vezethet);
 • azok a személyek, akik súlyos mûtéten mentek keresztül, amelynek immunitása gyengül;
 • újszülött (a herpesz bizonyítja egy újszülött fertőzés testében való jelenlétét, ami a belső szervek vereségéhez vezethet);
 • idős emberek (a postherpetikus neuralgia kialakulásának nagy veszélye).

Analógokat keres és helyettesíti az Advantan krémet? Mindenképpen olvassa el a kiadványunkat, és tájékozódjon róluk!

Milyen módszerekkel jár az orr dermatitis kezelése az arcán a modern bőrgyógyászatban? Hogyan és mit kell kezelnünk, ez a cikk megmondja.

megelőzés

Herpesz (bármilyen típusú) általában nem zavarja az embereket erős immunrendszerrel, így a legjobb megelőzés a betegség lesz az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, edzés, fizikai aktivitást.

A kockázat megóvása érdekében bizalommal kell rendelkeznie partnere és a higiéniai előírások szigorú betartása mellett.

Tetszik a cikk? Ossza meg barátaival:

A herpeszről a lábakról és a sajátos lokalizáció okairól

Továbbá megtudhatja:

 • Miért herpesz néha megjelenik a lábakon, végülis úgy tűnik, a normában csak az ajkak körzetében kell figyelni;
 • A herpeszvírusok három típusa okozhat jellegzetes kiütéseket;
 • Hogyan járulnak hozzá a betegség kórokozói az emberi testben, és mi a mechanizmus a lábaknak a herpeszhez való megütésére;
 • A klinikai kép jellemzői és a patológiás kialakuláshoz kapcsolódó tipikus tünetek, valamint a kezelés helyes megközelítései;
 • Hogyan lehet megkülönböztetni a herpetikus hólyagokat a lábakon különböző természetű bőrelváltozásoktól;
 • Mennyire súlyos a herpetikus fertőzés legyőzése? Lehetséges, hogy valahogy megvédjük magunkat ettől...

Általánosságban elmondható, hogy a herpesz megjelenése a lábán - a helyzet meglehetősen ritka, és általában a herpeszvírus fertőzésekre nem jellemző. Az a tény, hogy a lábak (és mellesleg, a kezek és a legtöbb, a test felületének egészére) meglehetősen durva bőr, és a vastagsága a felső réteg az epidermisz túl nagy a rendes a kóros folyamat, és a megjelenése a jellegzetes zoster kiütés. Részben ezért az ilyen lokalizációval járó betegség külső megnyilvánulása különbözik a jól ismert herpesz klinikai képétől az ajkán.

Az alábbi képen - herpesz a lábán:

És itt - minden ismert herpetikus eruptions az ajkán:

A betegség lefolyásának súlyosságát több tényező határozza meg, különösen nagymértékben függ a beteg egészségi állapotától és a vírusfertőzés típusától. Ugyanakkor a különböző betegek jelentős különbségek nem csak a térségben, és súlyosságát láb bőrelváltozások, hanem a megjelenése, az általános fiziológiai állapot, valamint lokalizálása a részleteket. Például, a herpesz megnyilvánulhat csak egy lábbal vagy két lábbal egyszerre, néha lokalizált csak az ujjak, a térd, a csípő.

Először is, a betegség lefolyásának természetét a kórokozó típusa határozza meg.

Mi okozza a herpeszet a lábakon és mi okozza?

Meg kell érteni, hogy a lábán a herpeszkiütés oka mindig elsődleges fertőzés herpeszvírus fertőzéssel vagy egy már létező vírus újraaktiválása a szervezetben.

Mindkét esetben a betegséget herpes simplex vírusok okozzák, de a betegség sajátosságait a kórokozó specifikus típusa határozza meg. Különösen a következő herpeszvírusok okozhatnak kiütést a lábfejen:

 1. Vírusok herpes simplex 1 és 2 típusok - vagyis azok, amelyek az úgynevezett hideg az ajkakon, valamint a genitális herpesz. Mindkét típusú vírus csaknem azonos megjelenésű kiütéseket okoz;
 2. 3. típusú herpes vírus - Varicella zoster (újraaktiválással). Amikor az elsődleges fertőzés, amely általában akkor fordul elő gyermekkorban, a vírus okozza a bárányhimlőt, de a reaktiválási a szervezetben megmutatkozó jellegzetes ajakherpesz a test, más néven az övsömör.

Ezekhez a kórokozókhoz jellegzetes jellemzők jellemzőek, amelyek megkülönböztethetők.

Tehát, a lábszáraken terjedő zsindelyeknél az esetek túlnyomó többsége az egyik lábán jelentkezik, általában csak a comb külső oldalán.

A képen látható a kiütés zsindelyekkel:

Ha a herpes simplex 1 és 2 típusú vírusok általában a legtöbb esetben a kiütés a combok belső oldalán helyezkednek el, és elterjednek a inguinális területről. Ezek általában olyan genitális herpeszhez társulnak, amely a páciensben gyengült immunitással jár.

Kevésbé gyakori herpes simplex vírusok okozhatnak kiütéseket a lábakon a következő okok miatt:

 1. Amikor elsődleges fertőzés következik be a sérült bőrön a lábakon (karcolások, vágások, kaparók). Ez egy rendkívül ritka eset, mivel a betegek többsége herpesz lokalizált az arcon, hogy az, hogy megfertőzi a megfelelő területeken az arc kell fordulnia, hogy a seb a lábán. Azonban, ha csinál a küzdősportok - birkózás, rögbi - amikor egy személy herpeszes Körömlob (azaz jelenlétében herpesz sebek az ujjak) hozzáér a fertőzött kézzel seb, vagy akár egy kis karcolás a lábán ellenfele - a fertőzés fog történni;
 2. Még ritkább az oka a disszeminált fertőzések - például a immundeficiencia vírus szabadon eloszlik a szervezetben, vándorolnak szabadon az axonok a fertőzött idegsejtek beidegző különböző területeken a test, és megnyilvánulhat beleértve a lábakban. Általában ebben az esetben megjelenése jellemzi a herpesz sebek, nem csak a láb, hanem más területeken a test - a hát, a has, kar, és a betegség további kísért súlyos, generalizált tüneteket.

A herpetikus eruptionok térben vagy lábujjakon való megjelenése leggyakrabban a bőrelváltozások által okozott fertőzés okozta. Felnőtteknél és gyermekeknél is megfigyelhető.

A megjegyzés: herpesz a lábujjakon - ez ugyanaz a herpetikus őrület, csak nem szabványos lokalizációval.

A herpesz szimplex megjelenésének oka a láb bőrén lehet primer fertőzés vagy a betegség újbóli kijavítása. Az első esetben a betegség tünetei általában erőteljesebbek, a herpeti elváltozás területe nagyobb, és a beteg állapota rosszabb. A relapsusok általában enyhébbek, és néha nem úgy tűnik, hogy egyáltalán megmutatkoznak.

Egyébként hasznos olvasni:

Visszaszorulások esetén a lábakon fellépő herpeszkibocsátások először azokon a területeken jelennek meg, amelyeken keresztül a fertőzés bekövetkezett. Ennek oka az herpes simplex vírus úgynevezett konzervativizmusa az érintett szövet kiválasztásában és tropicitása az idegsejtekben.

A herpeszvírusok testtel való kölcsönhatásának mechanizmusa a következő:

 1. Elsődleges fertőzés esetén a vírusrészecskéket a bőr és a szubkután szövetek fertőzött epiteliális sejtjein termelik, ami a klaszter helyeken jellemző vezikulumok kialakulásához vezet;
 2. Ugyanakkor az egyes vírusrészecskék behatolnak az idegsejtekbe, amelyek beidegzik az érintett bőrfelületet, és keresztülmenőek a gerincvelőbe;
 3. Itt a gerinc ganglionok sejtjein a vírus a DNS-ét az idegsejt DNS-ébe építik;
 4. A személy életének végéig a fertőzött sejtek kis mennyiségű vírusrészecskéket fognak előállítani, amelyek "lecsordulnak" a bőrön, a szervezet kezdeti fertőzésének helyére;
 5. Az immunrendszer normális állapotában kisszámú vírusrészecskék aktivitása teljesen elnyomódik, és a herpesz külső megnyilvánulásait nem veszi észre. Az immunitás gyengülésével a vírus részecskéinek ismét lehetőségük nyílik arra, hogy újra szaporodjanak a bőrsejtekben (az első behatolás helyén). Ha ez megtörténik, akkor a bőr újra megjelenik a herpetikus eruptions.

Az elsődleges fertőzés általában szabályos, közvetlen kapcsolatban áll egy beteg személlyel. Ebben az esetben például a kiütés nem jelenhet meg egyidejűleg a háton, a lábakon és a kezeken - a fertőzés pontosan történik. Azonban a terjesztés később alakulhat ki, ha az immunrendszer súlyosan gyengül.

A klinikai kép és a betegség tünetei

A kórokozó típusától függően a betegség kissé eltérő tüneteket mutathat.

Így például a herpes zosterre a következő klinikai kép jellemzi:

 • Egyoldali kiütések, elsősorban a combon. Rendszerint a fő elváltozások a törzs oldalán helyezkednek el, és a combcsontot csak a pereme veszi fel;
 • A bőrelváltozások jellemző megjelenése: sötétvörös színű, különálló vezikulákkal szétszórva egy hosszúkás területre (néha úgy néz ki, mint egy öv, ahonnan a név "kötözött").

Az egyszerű herpeszet az jellemzi, hogy a bőrkiütések általában a bőr speciális bőrpírja nélkül jelentkeznek, nem rendelkeznek jellegzetes övvel (kiterjesztett lokalizációval), és mindkét lábbal egyszerre jelentkezhetnek.

A herpesz zoster esetében a comb külső oldalán található eruptációk lokalizálása jellemző, és egyszerű - bármilyen területen. Ha a betegség a nemi szerveken (genitális herpesz) áll, akkor a kiütések az ágyék és a combok belsejében helyezkednek el.

Az egyszerű herpesz esetén a kiütések általában egy kis területet foglalnak el, általában nem több, mint a tenyér mérete. Az ilyen kiütés egyik példája a képen látható:

A lábujjakon lévő bőrelváltozásokat általában csak néhány hólyag jeleníti meg a körmös ujj körömön. És általában csak egy ujjal fejlődnek. A különböző ujjak kiütések kevésbé gyakoriak.

És zoster, herpes simplex és a beteg néha enyhén emelkedett testhőmérséklet (belül maradva subfebrile értékek - 37-37,5 ° C) enyhén romlik az általános egészségi állapot. Az általános tünetek azonban egyáltalán nem nyilvánulhatnak meg.

A herpetikus bőrkiütés kronológiája a lábakon a következő:

 1. Napokon belül (egy napig) viszketés és fájdalom jelentkezik a jövő kitöréseinek helyén;
 2. Általában ugyanazon a napon kialakulnak papulák (ez a betegség legelemibb tünete), a következő 24 órában a számuk a maximális;
 3. A betegség 3.-4. Napján minden vermikó áttörik, és a helyükön kialakuló fekélyek megszáradnak és rothadnak;
 4. 5-6 nap elteltével a héjak összeomlanak, és a bőrkiütés helyén nem maradt nyoma.

A herpesz terjesztett formájával a lábak bármely részén nagyszámú papulák jelennek meg és nagyon nagy területet foglalnak el. A kiütés a legtöbb esetben a test más részeire is kiterjed, valamint a belső szervek károsodására, melyek lehetnek visszafordíthatatlan következményekkel. A herpesz ilyen formája a legveszélyesebb, és kezelés nélkül végzetes halálos lehet.

Megjegyzés: a HIV-fertőzött betegeknél gyakran előfordul a herpesz terjesztése. Számukra ez halálos lehet, és kezelésének megköveteli az orvos kötelezõ felügyeletét és az erõteljes vírusellenes szerek használatát, amelyeket nem rendes betegekhez rendelnek.

Hogyan lehet megkülönböztetni a herpeszet a lábakon a különböző típusú bőrelváltozásoktól?

Bizonyos esetekben a betegek különböző herpeszes kiütéseket és elváltozásokat szednek a herpeszvírusokhoz.

 1. Allergiás reakciók a bőrön. Ritka esetekben, a külső klinikai tünetek miatt nagyon problémás, hogy azonnal megkülönböztesse az allergiás kiütést a herpesztől. Azonban differenciáldiagnózis végezhető a bőrkiütés és a viselkedés időbeli alakulása szerint: allergiával általában a test nagy részét öleli fel, és a buborékok általában nem törnek fel, és nem válnak fedett kéregre;
 2. Gombás bőrelváltozások, különböző dermatitis. Alkalmanként hasonlóak a herpeszhez, de sokkal hosszabb ideig tartanak.

Mindenesetre, ha a lábakon lévö kiütések nem mennek át 1-2 héten belül, akkor minden okunk azt feltételezi, hogy ebben az esetben nem herpetikus betegség.

Mennyire veszélyes a láb károsodása herpesz fertőzéssel?

Általánosságban az egészséges személy esetében a herpesz megjelenése a lábán nem veszélyes. A legsúlyosabb tünetek ebben az esetben talán a bőrkiütés helyén fellépő fájdalom és az általános jó közérzet enyhén romlása. A gyermeknél (nem újszülöttnél) szenvedő lábszár sérülése nem jelent különleges veszélyt az egészségére, és nem veszélyezteti a veszélyes következményeket és szövődményeket.

A herpesz valóban veszélyes az immunhiányos betegek esetében, valamint azon betegeknél, akiknél a mentálást szándékosan elnyomják egy szerv átültetése céljából. A test védő ereje általi ellenőrzés hiányában a vírus súlyos károkat okozhat a belső szervekben:

 1. májgyulladás;
 2. Encephalitis és agyhártyagyulladás;
 3. Nephritis további veseelégtelenséggel.

... és egyéb szövődmények.

Megjegyzés: az AIDS-es betegeknél a halál leggyakoribb oka a herpeszvírusok. Ez általában cytomegalovírus és Epstein-Barr vírus a reaktiváció során. Azonban a vírus herpes simplex vagy a Varicella zoster immunszuppresszív páciens számára halálos lehet.

Továbbá, a herpesz megjelenése a lábon bizonyos veszélyt jelenthet az újszülött számára. Legalábbis ez egy újszülöttkori fertőzés bizonyítéka, amely önmagában nagyon veszélyes ebben a korban, és néha súlyosan károsítja a belső szerveket.

Alul a fotó - újszülött herpesz a lábán:

Néha a betegség, különösen megfelelő kezelés nélkül, súlyos következményekkel járhat idős betegekre nézve. Ez elsősorban a herpesz zosterre vonatkozik, és fő veszélye a posztterpés neuralgia, amelynek időtartama és súlyossága a beteg életkorával növekszik (a postherpetikus neuralgiában a páciens a kiütés eltűnését követően néha súlyos fájdalmat tapasztal a kiütés után, néha több évig).

Fontos megérteni, hogy azokban az esetekben, amikor a herpesz nagyon veszélyes, szakorvosok felügyelik és kezelik. A mesterséges immunszuppresszióban szenvedő betegeket, akiknek mind a HIV, mind az újszülöttek, valamint a övsömörrel rendelkező betegeknek meg kell fertőződniük, orvos felügyelete alatt kell lenniük. A fennmaradó betegeknél a lábhólyagok nem jelentenek súlyos egészségügyi problémát.

Megjegyzés: nem közvetlenül a herpeszvírusok okozzák, de számos vírusos, bakteriális és gombás fertőzés gyakran társul hozzá. Az a tény, hogy a megnyilvánulása a tünetek herpes lábon zajlik a gyengülő immunitás, és a különböző fertőző ágensek képesek bejutni az érintett szövetekben a további fejlesztése a kísérő betegségeket.

Most beszéljünk a patológia kezelésének megközelítéseiről.

A kezelés helyes megközelítései

A herpesz típusától függően (egyszerű vagy övsömör) a kezeléshez különböző megközelítések vannak.

Tehát az egyszerű herpesz a lábakon a legtöbb esetben egyáltalán nem igényel terápiát. És az elsődleges fertőzés, és a relapszus, akkor át a következmények nélkül szabványos feltételekkel. Néha a betegeknek helyi érzéstelenítő kenőcsöket kell alkalmazniuk - a hidrokortizon, a Fenistil, a Dinexan, a Lidocaine - fájdalomcsillapításra akut időszakban.

A gyakorlat azt mutatja, hogy az akiklovirra alapozott kenőcsök kezelésére (amelyek általában az ajkak megfázásánál használatosak) a kifejezett hatás általában nem. Néha segítségükkel lecsökkenthetjük a tünetek manifesztációjának időzítését, de a kenőcsök használatával a fájdalom és kiütések teljesen és gyorsan megszüntethetők.

Zsindely alapján terápia szisztémás gyógyszerek adagolását alapuló aciklovir, famciklovir vagy valaciklovir - ilyen kezelést végezhetjük csak orvosi felügyelet mellett. A megfelelő alapokat az orvos utasításai szerint hetente 4-5-ször kell venni. Minél hamarabb elkezdődik a kezelés, annál gyorsabb lesz a helyreállítás, és kevésbé lesz a posztterpés neuralgia veszélye.

A megjegyzés: a legsúlyosabb esetekben, amikor a herpesz fenyegeti a páciens életét, az interferon-készítmények, például a Cycloferon sugárhajtású injekciója beadható. Ezek a gyógyszerek meglehetősen veszélyesek és súlyos mellékhatásokat okozhatnak, ezért használatukat csak szakképzett orvosi felügyelet mellett végezheti el klinikán.

A betegség megelőzése: mit kell tenni a herpesz megjelenésének megelőzésére?

A herpesz elleni védekezés jelenleg nem létezik.

Ha a páciens korábban erekciót szenvedett a lábán, a megelőzés csökkenti a visszaesés kockázatát. Itt mindent az immunrendszer állapota határoz meg: minél erősebb az immunitás, annál kevésbé valószínű a betegség következő epizódja. Ezért a leghatékonyabb módszerek itt - ez az étrend normálizálása, testmozgás, edzés, a szükséges mennyiségű vitamin fogyasztása.

Hasonló intézkedések is fontosak a zsindelyek megelőzésére.

Annak érdekében, hogy ne fertőződjenek meg a nemi herpesz fertőzésével, amely gyakran terjed a lábakra, javasolhatja, hogy irányítsa a szexuális életét és elkerülje a véletlen kapcsolatát.

A herpes simplex és a Varicella zoster elleni jelenlegi vakcinák meglehetősen korlátozott hatékonysággal rendelkeznek. Csökkentik a visszaesés kockázatát, de nem garantálják teljes hiányukat. Az ilyen vakcinák időnként megfelelőek lehetnek idős betegeknél, akiknél a herpesz fertőzés visszaesése fokozott kockázatot jelent.