Gyermekkori herpesz: vírusfertőzés kezelése

A herpesz minden korcsoportban megtalálható, de a gyermekek a legveszélyeztetettebbek a vírusfertőzéshez. A betegséget a testre és a nyálkahártyára jellemző hólyagos bőrkiütés kísérte. Kívülről, a betegség úgy néz ki, mint az ajkán vagy a torokban lévő buborékok, amelyek sárgás folyadékkal vannak tele. A hólyag alatt lévő bőr alja erythematous-edematous.

A herpesz típusai

Az orvosok nyolcféle herpeszet különböztetnek meg. Az utolsó két csoport rendkívül ritka, ami a betegség súlyos formáihoz vezet, a külső és belső szervek vereségével.

A gyermekek elsősorban az első hat fajta fertőzésre hajlamosak:

 1. Az első típusú vírus, vagy a HSV-1 egyszerű herpesz, amely az ajkak köré szerveződik.
 2. A második típusú vírus, egy egyszerű humán herpesz a nemi szerveken.
 3. A harmadik típusú vírus. A herpesz herpes zoster és csirke pox, vagy csirke pox.
 4. Az Epstein-Barr vírus a 4. típusú humán herpeszhez tartozik.
 5. 5. típus - Cytomegalovirus fertőzés.
 6. A hatodik típus a herpes vírus, amely a Roseola betegségét okozza.
 7. A 7-es vagy a β-herpeszvírus herpeszes fertőzésnek számos meghatározása van, különösen a HHV7 és a HHV7.
 8. Az ehhez társuló Kaposi-szarkóma vírus a 8. típusú humán herpeszhez tartozik.

Miután egyszer behatolt a szervezetbe, a herpesz a gyermekeknél az életben rejlő és tartós állapotban marad.

okok

A herpes simplex vírus okozta kórokozója számos klinikai megnyilvánulást tartalmaz. Tipikus hólyagkiütések jelentkeznek a bőrön és a nyálkahártyán.

 1. Herpesvirus HSV-1 a háztartások, a levegőben lévő cseppecskék vagy szájon át terjednek a születés utáni időszakban. A vírusnak a magzatra történő terjesztése a terhesség alatt a placentán keresztül történik.
 2. A második típusú herpesz fertőzés esetleg szüléstől anyától a gyermekig. A gyermekek nehezebbek a betegségnél, mint a felnőttek, és nehezebben kezelni a gyermeket.
 3. Varicella, herpes simplex típusú 3, gyermekkorban könnyen tolerálható. Mindenki tudja, hogy bárányhimlő volt, az ember immunitást vált ki. De egy ilyen típusú vírus másodlagos fertőzése lehetséges, és a zsindely megjelenéséhez vezet.
 4. Herpes vírusok a 4. és a 7. között típus okozza a fertőző mononukleózis és a limfocitózis kialakulását. A perifériás vérben az atípusos mononukleáris sejtek megnövelt tartalma. A máj és a lép nagyítva. A herpeszes vénás fertőzés bármely biológiai szubsztrátból - vér, vizelet, nyál - előfordulhat.
 5. A 6. típusú gyermek herpesz a leggyakoribb. Rózsaszín foltok formájában jelenik meg papuláris felrobbantásokkal, és bébi rózsaféléknek hívják. A kockázati kategória 2 évesnél fiatalabb gyermekeket foglal magában. A betegség jellegzetes tünetei közé tartoznak a legfeljebb 3-6 napig tartó fájdalom és torokfájás. A test normalizálódásával a papuláris foltos kiütések - exanthema. A foltok átmérője nem haladja meg a 0,03 cm-t. A bőrkiütések időtartama néhány óra és néhány nap között változik. Lokalizált kiütések a testen a zsineg, nyak, arc és végtagok területén.

A herpesz fertőzés egy éven aluli gyermekeknél nagyon nehéz. A kezelés bonyolult, a belső szervek súlyos elváltozásai miatt. Fennáll a meningitis vagy encephalopathia veszélye.

tünetegyüttes

A betegség kialakulását viszketés és égés jellemzi a hólyagképződés helyén. Hamarosan a buborékok kitörtek a fekélyek és sebek kialakulásával.

A szájnyálkahártya fekélyes is lehet. A herpesz a gyermekek száján át terjed az arc, az íny, a nyelv és a torok belső felületén. Az íny vérzik és vérzik. A nyirokcsomók növekedése a fájdalomérzékenységre reagál.

A herpesz a torkában kicsi, fájdalmas, a mandulák szürke virágzásával borítják. Legalább két hétig tartó kezelés.

A betegség négy szakasza van:

 1. Elsődleges fertőzés.
 2. Latent időszak.
 3. Másodlagos fertőzés.
 4. Lehetséges szövődmények.

A 12. napon az elsődleges fertőzés a testen, kiütés alakul ki, és a torokfájás érezhető. A bőr száraz, fájdalmas, ödémás. Rövid idő elteltével a bőrkiütés olyan hólyagokká alakul át, amelyek szárazon vagy felszakadnak.

Fertőző szubsztrátum, öntés, fertőzi a bőrt. A gyógyult hólyagok nem veszélyesek. Az érintett területen a nyirokcsomók megnagyobbodnak és fájdalmasak. A testhőmérséklet emelkedik. A fejfájás támadásait észlelték. Általános állapot, mint az ARVI-nak torokfájással.

A látens periódus tünetmentes. A páciens nem jelent fenyegetést másoknak. A herpesz fertőzés alszik, a betegség harmadik szakaszának megjelenéséig.

A látens időszak végén a vírus rejtett szorzása a betegség tüneteinek visszatérésével jön létre. A másodlagos fertőzés kialakulása előre nem látható, de általában a másodlagos fertőzés a vírus elsődleges fertőzését követő egy éven belül jelentkezik.

A szövődmények lehetősége attól függ, hogy milyen típusú fertőzés befolyásolta a szervezetet.

kezelés

A herpesz fertőzés elleni terápiában interferont és antivirális szereket alkalmaznak. A herpesz gyermekekben történő kezelésére akkor kezdődik, amikor a betegség első jelei jelentkeznek. Elhanyagolt állapotban a betegség krónikus formában történő átmenet kockázata gyakoribb visszaesésekkel és esetleges szövődményekkel jár.

A herpetikus fertőzés gyermekkorban történő kezelése a vírus aktív formájának elfojtását célozza. Az orvosok a vírus külső megnyilvánulásait a testre vagy az ajakra kenőcsökkel kezelik. A viszketés és a fájdalom enyhítéséhez használjon tablettákat, valamint lázcsillapítót magas hőmérsékleten.

A herpesz exacerbációjának szakaszában a gyermek kezelésére előnyösen az Acyclovir antivirális hatóanyag, amelyet tabletták, kenőcsök és injekciók formájában lehet kapni.

A gyógyszer adagját csak az orvos számítja ki a betegség súlyossága és a vírus típusától függően:

 • Orálisan - a gyermek súlya 90 mg / kg-ig, napi négyszer egyenlő dózisban;
 • intravénásán - 30-60 mg / kg;
 • a külső használat az érintett területeken legfeljebb napi 5-ször alkalmazásával a fertőzés gócainak helyi helyére korlátozódik.

Bevezetés az immunstimuláló gyógyszerek terápiájához, hozzájárul a gyermek testének vírus elleni hatékony küzdelemhez.

A kezelés során immunstimulánsokat adnak be:

A herpeszvírust tökéletesen elpusztítják az interferonok, amelyek szabályozzák terjedésüket és blokkolják a reprodukciós folyamatot. Tabletták és kúpok formájában állítják elő.

Öt napig kell kezelni, az interferon kúpok befecskendezésével naponta kétszer. Szükség esetén a kurzust ötnapos szünettel ismételjük meg a ciklusok között.

A második típusú herpesz a gyermekben

A genitális herpesz kialakulása gyermekekben, a jelenség nem gyakori. A serdülőkorú gyermekek genitáliáiban előforduló herpesz előfordulhat az első szexuális élmény után. Egy fiatalabb korban a gyermekek elsősorban a szüleiktől fertőződnek meg.

A 2. típusú Herpes simplex vírus a nemi szervekre hat. A lányoknál kicsi vagy nagy szexuális bõrbõl lehet felismerni herpesz-megjelenítõket, a fiúknál - a herezacskó területén.

A herpesz tünetei a gyermekeknél magas lázzal, lázzal és akut fájdalommal járnak együtt a bőrkiütés területén. Az inguinális nyirokcsomók megnagyobbodnak, fájdalmasak a tapintással szemben.

A második típus herpesze sokkal gyakoribb, mint a herpes simplex. Ez a forma veszélyes a terhesség és a szülés során, mivel az újszülött fertőzésének kockázata magas. Nehéz kezelni, különösen a terhesség alatt. Csak az orvos tudja előírni a megfelelő kezelést.

A terápia gardnerelleza, vagy a vírusos vaginosis két szakaszból áll, függőség nélkül, egy lány vagy egy felnőtt nő kezelésére van szükség.

Az első szakasz célja, hogy elnyomja a reprodukció folyamatát a gardnerella hüvelyében - a felesleges mikrobiális növényzet. A terápiát metronidazol vagy klintamicin gélével és kúpjaival végezzük, ritkán tablettázott készítményekkel.

A második szakasz a lactobacilli eredeti mennyiségeinek reprodukálására szolgál, melynek életfunkcióit a betegség ideje alatt a gardnerella gátolta. Ebben a szakaszban inkább a probiotikumokat kezelik:

 • bifiform;
 • Tejsavbaktérium;
 • lineksom;
 • Bifidumbacterin.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermekek öngyógyítása gyermekgyógyász tanácsos nélkül is szomorú következményekhez vezethet.

Gyakori relapszus esetén az immunológust konzultálni kell. A kezelést a gyermek immunrendszerének megerősítésére nevezték ki, mivel a herpeszvírus, amely behatolt a szervezetbe, örökre az ember marad, bármilyen típusú.

megelőzés

A visszaesés megelőzésére irányuló megelőző intézkedések a betegség formájától függenek. Az újszülött herpesz terhes nőknél történő időben történő felismerése lehetővé teszi, hogy a baba természetesen természetes módon jelenjen meg. Ha egy 36 hetes fertőzést észlelnek, a kezelést nem írják elő, az egyetlen megelőző intézkedés császármetszés.

Végezetül meg kell jegyezni, hogy a visszaesés elkerülése érdekében figyelmet kell fordítani a gyermek adagolására és életmódjára. Az ételt vitaminozni kell, és a gyermeknek sok időt kell töltenie a friss levegőben.

Ha hideg tünetek jelentkeznek, sürgősségi intézkedéseket kell hozni ezek felszámolására, mivel bármely betegség hozzájárulhat a fertőzés visszaszolgáltatásához.

Szerző: Antonina Voitenko,
különösen a Mama66.com számára

A herpesz tünetei és kezelése gyermekeknél

Az orvosok egyre gyakrabban regisztrálják a herpetikus fertőzések különböző formáit a gyermekek körében. Ezek a betegségek krónikusan haladnak, amely a szülők és az orvosok kötelező ellenőrzését igényli. Nem mindenki tudja, mi a tünetek és a herpesz gyermekek kezelésében.

A vírus típusai

Jelenleg a tudósok 8 féle virális herpeszet fedeztek fel. Ezek a káros mikroorganizmusok nagyon könnyen okoznak herpeszes fertőzést kisgyermekekben. A nyolc három altípus szerkezetét jól tanulmányozzák. Leginkább leírják és tanulmányozzák. Ezek a fertőző ágensek leggyakrabban a babáknak okozzák a "megfázást" az ajkakon és az intim zónában.

A szó szerinti fordításban a herpeszkárosodás "csúszóbetegség". Ezt a nevet néhány évszázaddal ezelőtt az orvosoknak adták. Ennek a vírusnak az a sajátossága, hogy a különböző nyálkahártyák a kedvenc helyei annak előfordulása szempontjából. A mikrobák mérgező hatást fejtenek ki az epitheliális sejtekre, ami különböző káros tünetek megjelenéséhez vezet.

Gyermekgyógyászati ​​gyakorlatban a leggyakoribb a vírusok azon alfaja, amelyek a baba különböző sérüléseit okozzák:

 • 1. típus. Gyakrabban hozzájárulnak a gyermek különböző kiütések kialakulásához az ajkak nyálkahártyáján.
 • 2. típus. A nemi szervek nyálkahártyáján bőrkiütést okoz.
 • 3. típus. Olyan vírus alfajra utal, amely a baba bárányhimlőjét vagy a betegség csilingelő változatát okozhatja.
 • 4. típus. Az orvosok az Epstein-Barr herpeszvírusnak nevezik. Ezek a mikroorganizmusok képesek a fertőzéses mononukleózis kialakulására.
 • 5. típus. A cytomegalovírus fertőzés kialakulásának bűnös.
 • 6. típus. A vírus meglehetősen új alfaja. A tudósok számos különféle vizsgálatot végeznek, hogy részletesen tanulmányozzák a mikroorganizmus fertőző és virulens tulajdonságait. Ez a fajta herpesz okozhat multiplex szklerózis vagy a hirtelen exanthema kialakulását.
 • 7. típus. Nem részletezzük részletesen. Jelenleg a kutatók tanulmányozzák a mikroorganizmus tulajdonságait. Tudományos bizonyíték van arra, hogy ez a fajta alfaj felelős a hirtelen bőrkiütések kialakulásáért a bababen, és a krónikus fáradtság kialakulásához vezet.
 • 8. típus. Elég kedvezőtlen vírus alfaj. Elősegítheti a rosszindulatú daganatok kialakulását a bőrön. Vannak tudományos tanulmányok, amelyek szerint ez a vírus hozzájárul Kaposi szarkóma kifejlődéséhez.

Az inkubációs időszak

A legtöbb vírusos betegség nagyon fertőző (fertőző). A herpesz nem kivétel. A vérben magas koncentrációjú betegek fertőzőek. A statisztikák alapján megállapítható, hogy a betegség legnagyobb számát a herpes simplex altípus okozza. A gyermekek 90% -ában hozzájárul a herpesz fertőzés káros tüneteinek kialakulásához.

Hosszú ideig a gyermek nem is gyanítja, hogy már herpesz fertőzött. A fertőzés ebben az esetben látens alakjában fordul elő. A betegség e változatával nincsenek tünetek. A látens forma a csecsemők körülbelül 5% -ánál fordul elő.

Általában a herpeszvírussal való fertőzés a fertőzött személynél való kezdeti érintkezés során jelentkezik. A vírus különböző altípusaihoz tartozó inkubációs időszak különböző lehet. A betegség első tünetei pár nap után jelentkezhetnek attól a pillanattól kezdve, hogy a kórokozó bejut a baba testébe, néhány hónap múlva.

Az inkubációs időtartam sok tényezőtől és kezdeti adatoktól függ. Ennek fontos szerepe az immunrendszer szintje. Ha a baba immunitása erős, akkor a betegség tünetei kissé (vagy teljesen hiányoznak) - hosszabb ideig. Általában csak akkor jelennek meg, ha az immunrendszer rosszul működik.

Az 1. típusú herpesz inkubációs ideje általában néhány naptól néhány hétig terjed. Ebben az esetben az első kiütések az ajkak és a száj nyálkahártyáján jelennek meg. A szexuális herpesz, amely az intim zónában kiütést okoz, általában kellemetlen tüneteket okoz 6-7 nap után. A betegség csilingelő változatai hosszabb inkubációs időszakot mutatnak. Bizonyos esetekben több hónap is lehet (vagy akár év).

A fő tünetek

A vírusok különböző altípusai különböző nyálkahártyákon helyezhetők el. Ez sokféle lokalizációt okoz. A herpesz minden típusának saját klinikai jellemzői vannak. Ez a vírusrészecskék tulajdonságainak köszönhető. A fertőzés különböző módon jelenik meg a kisbabákban.

A herpesz a következő klinikai tüneteket okozhatja a gyermeknek:

 • Fokozott testhőmérséklet. Általában lázas értékekhez vezet. A megnövekedett hőmérséklet csúcsa a betegség akut periódusának kezdetétől számított 3-4 napon belül jelentkezik. A hőmérséklet általában gyorsan csökken. A normalizáláshoz gyulladáscsökkentő és lázcsillapító szereket kell alkalmazni.
 • A kiütés megjelenése. Ezt számos formáció alkotja, amelyek belsejében folyadék van. Ezek a kiütések úgy néznek ki, mint a tartalmú tartalmú buborékok. A kiütés lokalizációját a betegség okozta vírus típus határozza meg.
 • A nyirokcsomók bővítése. Tipikusan a regionális nyirokcsomók érintettek. Ha a vírus a test felső felén kiütést okoz, akkor a cervicalis, parotis, submandibularis és subclavia nyirokcsomók érintettek. Növelik a méretet, szorosan hegesztik a bőrre. Amikor úgy érzik, a gyermek türelmetlenséget mutathat.
 • Kifejezett tünetek: intoxication. A vírusos toxinok bőségének toxikus hatása van az egész testre. A gyermek úgy érzi, "törött", nagyon lassú lesz. A gyerekeket megzavarják az étvágy és az alvás. A mellek gyakran elutasítják a szoptatást.
 • Viselkedés megváltoztatása. A gyerekek szeszélyesebbek lesznek. Az élet első évének gyermekei nem mennek kapcsolatba. A betegség súlyosabb formái az álmosság növekedéséhez vezetnek. A bőrkiütés elviselhetetlen viszketése hozzájárul a szorongáshoz és idegességhez a csecsemőnél.
 • Hányás a herpetikus hólyagok helyén. A herpeszkiütés általában nagyon viszket. Csillogó változat esetén a fájdalom a sérült ideg folyamán terjed. A kiütések eltűnése után a fájdalom-szindróma áthalad.

A szájban

Leggyakrabban ezt az opciót az 1. típusú herpes simplex vírus okozza. A gyermeknek minden fent leírt tünete van. A herpeszkiütésnek számos jellemzője van. A herpeszes szimplex vírussal előfordulhat a mandulák, az arc és a nyelv. A kiütést különböző különböző vesikulák képviselik, amelyek belsejében folyadék van.

A folyékony komponens általában szürkés vagy vöröses színű. A herpeszes szemcseppecskék pár milliméterre nyúlnak fel a bőr felületén. Súlyos esetekben nagy számban lehetnek, és nagyon nagyok. Bizonyos komplexitást jelentenek a kiütések a mandulákon. Könnyen kitörhetnek és megsérülhetnek az étkezés során.

Ehhez a típusú herpeszhez a parotid és a nyaki nyirokcsomók csoportjának növekedését is jellemzi. Bizonyos esetekben még szabad szemmel is láthatóvá válnak. A baba testhőmérséklete 38-38,5 fokosra emelkedik. A kiütések rengése súlyos fájdalomhoz vezet, ha lenyelik. Ez hozzájárul az étvágy romlásához.

Kiütések az ajkakon

A legáltalánosabbak, ha egyszerû vírussal fertõzik meg. Általában ennek a herpeszkiütésnek a kifejlődését az 1. altípus támogatja. A betegséget számos belső szemüveg felszívódása jellemzi. Ezek a formációk könnyen traumatizáltak. Még egy kis sérülés is kapilláris vérzést okozhat.

A veszély még mindig fennáll, hogy ha ezek a buborékok megsérülnek, nyílt sebek jelennek meg. Könnyen alkalmazhatnak másodlagos bakteriális fertőzést. Ez vírus-bakteriális állapotok kialakulásához vezet. Az ilyen változásokat otthon látja. Amikor a baktériumok bejutnak belõle, a buborékok megduzzadnak.

A piros körömvirus a herpes simplex vírusok legkedveltebb lokalizációja. A kitörések nem jelennek meg azonnal. Először is, a sérült terület kezd viszketni. Néhány óra múlva vagy a súlyos viszketés utáni első nap végére buborékok jelennek meg. Amikor megjelenik, a viszketés többször felépül.

Általában a hólyagok a bőrön maradnak 6-12 napig. Akut betegség után teljesen eltűnnek a bőrfelületről. A helyükön száraz szemcse jelenik meg, amely egy idő után önállóan eltűnik. Bizonyos esetekben a sérült bőrterületek mérsékelt viszketése és bőrpírja figyelhető meg.

Herpetikus eruptions az arcon

Ez a lokalizáció nem a leggyakoribb. Általában a herpetikus fertőzésnek ez a formája a gyengített és gyakran fájó csecsemőknél, valamint a különböző immunfunkciós körülmények között élő gyermekeknél fordul elő. A betegség e változatával vörös viszkető buborék jelenik meg az orrán, az állán, a homlokán, a szemhéjon. A betegség súlyos formáit a herpesz eruptions megjelenése kíséri majdnem az arc bőrének teljes felületén.

A herpesz minden alfajának saját kedvenc lokalizációja és a káros tünetek kialakulásának néhány sajátossága van. Tehát az 1. típusú herpeszvírussal a hólyagok elsősorban a nasolabiális háromszögben jelennek meg. Ha a kiütés zsindelyei nemcsak az arcot burkolják fel, akkor az egész testen felbukkannak. A varicella-t a kiütés lépcsőzetes megjelenése jellemzi. Egyes esetekben a fejrészen, a hajterületen is megjelenik.

Miután a buborékok eltűntek a bőrön, kéregek. Általában különböznek színük a környező bőrtől. A rostok vöröses vagy vörösesbarna színűek. Néhány nap elteltével teljesen eltűnnek, és a bőr újra rózsaszínűvé válik. A viszketés általában 5-6 napon belül eltűnik az első kiütések pillanatától kezdve.

Mit néznek ki a zsindelyek?

A betegség kialakulását a herpes vírus 3 okozza. Ez a virális altípus elég virulens. A fertőzés kockázata meglehetősen magas. Általában az óvodát és az óvodai intézményeket látogató csecsemők gyakrabban fertőződnek meg. A herpesz vírus sokáig marad a környezetben. Csak a magas hőmérsékletnek és az ultraibolya sugárzásnak való kitett kitettség vezet a pusztuláshoz.

Leggyakrabban az orvosok megjegyzik a betegség körüli fertőzés formájában a gyermekek, akik a közelmúltban volt csirke pox. Ez nagyrészt az immunrendszer sajátosságainak köszönhető. A gyengített immunitás nem képes megbirkózni a patogén vírusok támadásával. A gyakran rosszullétű gyermekek és az immunhiányos gyermekek szintén nagy kockázattal járnak.

A gyerekek testébe való bejutása sokáig "álmos" állapotban lehet. Általában a véráramlással belépnek az ideg ganglionokba, ahol hosszú ideig fenntarthatják életképességüket virulens tulajdonságaik elvesztése nélkül. Kedvezőtlen körülmények között kezdtek erőteljesen szaporodni és a baba kialakulni a herpesz fertőzés klasszikus tünetei.

A herpesz formájában a herpesz hólyagok szinte az egész testen jelennek meg. Helyük az érintett idegtől függ. A lába, a kar, a hát, a mellkas elülső felszíne lehet. A zsindelyek legritkább helyzete a láb tetején és talpán található hely. Ilyen esetekben a fájdalmas hólyagok túlnyomórészt az ujjak bőrén jelentkeznek.

A kiütések kialakulása több egymást követő lépést eredményez. Az első erős vörösség. Néhány óra múlva enyhe viszketés következik be, ami idővel elviselhetetlenné válik. A következő lépés a buborékok megjelenése. Belülük egy savó folyadék. Herpetikus hólyagok a bőrön három-négy hétig fennmaradnak.

Ezután eltűnnek, és helyükön fekélyek alakulnak ki. Ha ebben az időben a másodlagos bakteriális növény nem lép be a károsodott területek területére, akkor gyógyulnak és megrepednek. A rákok egy hétig fennmaradhatnak. A viszketés ebben az időben jelentősen csökken. Egy hét múlva a héjak elkezdenek leesni.

A bőrön átadott betegség után csak a depigmentált bőr területei maradhatnak. Ez egy átmeneti jelenség. Általában idővel ez a tünet teljesen eltűnik. Később a gyermek bőrét megtisztítja, az átadott herpetikus fertőzés nyomai nélkül.

Bőrkiütés is társul más tünetekhez. Ezek közé tartozik a hőmérséklet emelése a lázas értékekhez, a fájdalom és a méhnyak és a hónalj nyirokcsomóinak növekedése, növekvő fejfájás és súlyos gyengeség. Általában a betegség teljes akut időszakában fennállnak. Ezek felszámolása érdekében gyulladáscsökkentő gyógyszerek és bőséges meleg fogyasztás szükséges.

Általában az orvosok megjegyzik, hogy a betegség súlyossága a beteg korától függ. Minél fiatalabb a gyermek, annál könnyebben tolerálják a herpesz fertőzés ilyen formáját. Egy érettebb korban a betegséget nagyon nehéz elviselni. Néhány kórházi kórházba kórházban szenvedő súlyos herpes zoster-beteg esetében is. Intenzív kezelést mutatott.

Az intim zónában

A genitális szervek herpesz fertőzés általi veresége meglehetősen gyakori kórtörténet a gyermekek orvosi gyakorlatában. Ezt a betegséget a 2. típusú herpes simplex vírus okozza. Megkülönböztethető az a sajátossága, hogy befolyásolja a nemi szervek nyálkahártyáját. A betegség súlyossága a gyermek korától, az egyidejű krónikus betegségek jelenlététől, valamint az immunitásának állapotától függ.

A herpesz fertőzés ezen változata rendszerint szexuális úton terjed. Azonban a gyermekeknél a betegség átvitelének bizonyos sajátosságai vannak. A méhen belüli fejlődés során is fertőzöttek lehetnek - transzcervikálisak. Ebben az esetben a vírusok a maggal és a magzatvízzel együtt kerülnek a vérbe. A transzplacentus módszer elősegíti a mikroorganizmusok átjutását a placenta véresein keresztül.

A tudósok szintén tudomásul veszik a fertőzés változatát a petevezetékeken keresztül - transzverzális. A fertőzés meglehetősen gyakori módja a munka során. Még a kis károk is hozzájárulnak a vírusok könnyű bejutásához a gyermek testébe. Ezt az opciót névvel is nevezik. Az orvosok azt mondják, hogy a gyermekek általában nagyon könnyen fertőződnek a herpesz fertőzéssel születéskor.

A 2. típusú herpes simplex vírusfertőzések legjelentősebb érzékenysége - a hat hónapos és három év közötti gyermekek esetében. A gyermekek immunrendszere ebben a korban még nem működik teljesen. Ez hozzájárul ahhoz a tényhez, hogy a gyermekek teste önmagában nem képes megbirkózni a vírusok megsemmisítésével. Általában a kezdeti érintkezés után a klinikai tünetek csak az esetek 10% -ában fordulnak elő. Más esetekben a fertőzés rejtve marad.

A 2. típusú herpes simplex vírusfertőzés legtöbb esete a serdülőkorban jelentkezik. A fertőzés változata ebben az esetben - szexuális vagy kapcsolattartó háztartásban. 5-7 nap múlva a gyermekek kialakítják a betegség első kedvezőtlen tüneteit. Néhány hétig fennmaradhatnak. A betegség akut periódusának halványodása nem jelent teljes gyógyulást. Nagyon gyakran a kurzus krónikus.

A "genitális" herpesz klasszikus tünete számos vesicles. A külső nemi szerveken helyezkednek el. Ezek a bőrelemek nagyon viszketnek. Egyes esetekben a viszketés elviselhetetlen. A napszak nem számít. A viszketés mind napközben, mind éjszaka zavarhatja a gyermeket.

A hólyagok bőrön való eltűnése után eróziók és sebek maradnak. Időbe telik az epithelization. Általában 5-6 napig tart. Ezután a nyálkahártya teljesen meggyógyul és meggyógyul. Nincsenek nyomok az átadott betegségtől.

A gyermeknél az általános egészségi állapot elég erős. A kölyök rosszul érzi magát, idegessége nő. A kisbabák gyakran szeszélyesek, a babák gyakran kérik a fogantyúkat. A testhőmérséklet általában 38-39 fokig emelkedik. A lázas láz miatt a gyermeknek van a hidegrázása, valamint a láz.

A mérgezés tünetei is nagyon hangsúlyosak. A betegség ezen formái esetén gyakran fordul elő fejfájás, alvási és étvágytalanság, valamint fáradtság. Fontos megjegyezni, hogy a vírus ezen altípusa hozzájárul a visszaesések kialakulásához. Bármely olyan állapot, amely az immunitás csökkenéséhez vezet, új gyulladásos bőrkiütések megjelenéséhez vezet. Ilyen relapszusok előfordulhatnak néhány évvel az első súlyosbodás után is.

A genitális herpesznek a gyermekek 90-95% -ában fordulnak elő könnyű formák. Más esetekben a betegség súlyos pályán folytatódik. Ez a feltétel kórházi sürgősségi kórházi kezelést igényel a kórházban. Ott a baba költeni fogja az antivirális és gyulladáscsökkentő összes szükséges komplexet.

Újszülött és egyéves gyermek genitális betegsége

Minden nap elteltével az orvosok egyre több fertőzést észleltek ezzel a különleges herpesz fertőzéssel. A csecsemők többnyire fertőzöttek a munka során. A terhesség patológiái szintén hozzájárulnak a magzati méhen belüli fertőzés kialakulásához. A placenta integritásának és a tápláló vérerek megsértésének köszönhetően a vírusok könnyebben behatolnak a csecsemőre.

Az 1 évesnél fiatalabb gyermekek súlyos herpesz esetén szenvednek. Vannak azonban kivételek is. A betegség súlyossága a csecsemő immunitási állapotától, születési súlyától, valamint az egyidejű krónikus betegségek jelenlététől függ. Ha a gyermek szülés közben fertőzött a vírussal, az első tünetek általában 10-14 napon belül jelennek meg benne.

Az orvosok az élet első hónapjaiban a csecsemők fertőzésének különböző változatait különböztetik meg:

 • Lokalizált. Általában minden 2-4 gyermeknél fordul elő, akik a szülést megelőzően genitális herpeszes kezelésben szenvednek. Herpetikus eruptions jelennek meg a bőrön, a szájüreg nyálkahártyái, valamint a szem területén. Általában egyedülállóak, más változatok csak súlyos betegségben fordulnak elő. A legveszélyesebb lokalizáció a szemkörnyék, mivel veszélyes szövődmények fordulhatnak elő a látóideg torzulása és a látáscsökkenés kialakulásában.
 • Általánosítható. Általában az esetek 25-40% -ában találhatók. Az első tünetek a bébiben 5-7 nap elteltével jelentkeznek, amikor a vírus bejut a vérbe. Nagyon nehéz áramlat jellemzi. Herpetikus eruptions szinte a teljes bőrfelületet fedezi.
 • Behatolás az agyba. A 2. típusú herpes simplex vírussal fertőzött újszülöttek körülbelül 30% -ánál regisztráltak. Az első klinikai tünetek 2-3 héttel jelentkeznek, miután a mikroorganizmusok megtalálták a gyermek testét. A betegség folyamata kedvezőtlen: a tünetek gyorsan nőnek - rövid ideig. Az állapot veszélye, hogy halálos kimenetelű lehet.

kezelés

Eddig a herpesz fertőzések terápiája sokrétű. Számos különféle gyógyszert és gyógyszert tartalmaz. Egyes esetekben sajnos nem lehet teljesen gyógyítani a herpeszet. A betegség egyes formái (például a bárányhimlő) önmagukban haladnak. Az átadott varicella után a baba állandó élettartamú immunitást fejleszt.

A herpeszes fertőzések minden kezelése több részre bontható:

 • Vírusellenes kezelés alkalmazása. A gyógyszerek tabletták, injekciók és kenőcsök formájában adhatók. A betegség enyhe formáiban elsősorban topikális készítményeket alkalmaznak. A súlyos tünetek kiküszöbölésére a tabletták kinevezésére van szükség. A leggyakrabban alkalmazott szerek közé tartozik az Acyclovir, Zovirax, Valtrex, Vectavir, Famvir és mások.
 • Az immunrendszer helyreállítása. Az immunterápia elsősorban a remisszió során történik. A kábítószer-interferon-sorozat és az immunglobulinok használata hozzájárul az immunitás erősítéséhez. A gyógyszert egy kurzusra felkészítik. A rendszert egy gyermekorvos vagy immunológus választja ki, figyelembe véve a gyermek korát és az anamnézis sajátosságait, valamint az egyidejű krónikus betegségek jelenlétét.
 • Az ágy pihenése akut időszakban. Az idő, amikor a baba magas hőmérsékleten van, jobb az ágyban tölteni. Ez elősegíti a veszélyes szövődmények gyorsabb helyreállítását és megelőzését. Általában az ágyrést 3-5 napig írják fel. Súlyos esetekben egy vagy több hétig meghosszabbítható.
 • Teljes tápanyag elégséges kalóriatartalmú. A betegség hosszú távú fejlődése a baba fizikai kimerüléséhez vezet. Ennek a feltételnek a kompenzálása érdekében intenzívebb táplálkozásra van szükség. Ha a gyermek szájüregben herpeszes kiütésekkel szembesül, akkor a következetesebb folyadékot és puha ételeket kell kiválasztania. A gyulladásos folyamat után a szájüregben a baba menüje bővíthető.
 • Multivitamin komplexek fogadása. A vírusos intoxikáció következményeinek kezelésére a táplálék további gazdagítása vitaminokkal és előnyös mikroelemekkel. Az immunrendszer jó működése segíti az antioxidánsokkal dúsított multivitamin komplexeket. A szelén, a C-vitamin és a retinol kiváló asszisztensek a veszélyes vírusfertőzés elleni küzdelemben.
 • Meleg, bőséges ital. Segít abban, hogy megszüntesse az összes mérgező terméket a szervezetből. Mint italok, amelyek tökéletesen alkalmasak különböző gyümölcs- és gyümölcstermékekhez, bogyókból és gyümölcsökből készültek. Túl édes italokat nem szabad adni egy csecsemőnek. Jobb előhígítani őket főtt vízzel. Egy napon belül egy beteg kölyöknek el kell inni 1,5 liter folyadékot.
 • Ha egy gyermek szélmalmokkal rendelkezik, nagyon fontos a karantén megfigyelése. Az egész akut időszakban a betegségnek a baba otthon kell lennie. Ez segít megelőzni a tömeges kitöréseket az oktatási intézményekben. A jólét normalizálódása után a gyermek továbbra is látogathatja az óvodát.
 • Az immunitás erősítése fontos szerepet játszik a herpesz fertőzés kezelésében. A rendszeres edzés, a megfelelő táplálkozás, az optimális fizikai aktivitás, valamint a megfelelő pihenés és alvás hozzájárul az immunrendszer jó működéséhez. Bármilyen túlterhelés a baba fizikai és elméleti kimerüléséhez vezet, ami hozzájárul az immunhiány kialakulásához.

Otthon

Már évszázadok óta a herpesz önállóan kezelt, gyógyszerek nélkül. Az ilyen kezelés elvégzésére az orvosok csak a betegség enyhe formáit ajánlják. Az újszülöttek és a csecsemők otthoni terápiát használnak a népi gyógymódok helyett. Gyógynövény használata előtt feltétlenül konzultáljon orvosával.

A herpesz káros tüneteinek megszüntetésére használják:

 • A citrombalmából vagy mentából készült lazék. Ezek a gyógyszerek kiválóan alkalmasak a sérült bőrterületek viszketésére és bőrpírjainak megszüntetésére. Az infúzió elkészítéséhez vegye 1 evőkanál nyersanyagot, és öntsön egy pohár forró vízzel, ragaszkodjon hozzá egy óra hosszat. Ezután hűtsük le az oldatot kényelmes hőmérsékletre. A melíz infúzióval ellátott folyadékok napi 3-6 alkalommal használhatók - amíg a kiütés teljesen eltűnik.
 • Propolisz. Ez a méhészeti termék kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatással bír, és segít megszüntetni a viszketést, valamint bármilyen vörösséget. A propolisz naponta többször is alkalmazható herpeszes hólyagok kezelésére. Ezt a gyógyszert tilos használni olyan csecsemők számára, akik allergiásak a mézre.
 • Eukaliptuszolaj. Segít eltávolítani a bőrpír és a viszketést az érintett területeken. Az eukaliptuszolaj kitűnő antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek a terméknek a herpetikus kitörésekkel történő alkalmazása megakadályozza a kórokozó baktériumok bejutását és a zsugorodás kialakulását.
 • A körömvirág kivágása. Ezt az eszközt gyakran használják folyadékok formájában. Főzéshez 1-1,5 evőkanál zúzott virágcserépet készítsen, és öntsön 200 ml forró vizet. 40-50 percig ragaszkodnia kell. Naponta 3-4 alkalommal naponta a sérült területeken napraforgóvesszőkkel ellátott lotionokat alkalmaznak.
 • Tengervíz olaj. Elősegíti a gyulladt bőr gyors gyógyulását. Naponta több alkalommal kezelheti a kiütést. A tengeri törpeolaj jól alkalmazható a sebfelszínre, amely a herpeti hólyagok felszakadása után képződik. Ez az egyszerű és megfizethető eszköz segít hatékonyan megbirkózni a bőrpírral és csökkenti a pruritus súlyosságát.

Gyermekekben a herpesz - a vírus leggyakoribb típusainak típusai, tünetei és kezelése

A szülők gyakran szembesülnek egy olyan problémával, mint a herpesz gyermekekben (a betegség típusai, tünetei és kezelése függ a betegségtől). És a maximális károkat a tökéletlen homeosztázis és alacsony immunválasztó küszöbértékű gyermekek okozzák. Hogyan ismerjük fel a vírus támadását és kezeljük a babát, tovább fogunk gondolkodni.

A herpesz típusai gyermekeknél

A leggyakoribb vírusos betegségek az opportunista fertőzések, amelyeket herpesznek is neveznek. Egy csecsemő meg tudja kapni az anyaméhben, munka közben vagy az utca egyik szállítójával szemben. Az egészséges és erős szervezet egész életen át tartó immunitást termel bizonyos betegségek után. Ezek közé tartozik a herpesz által kiváltott számos betegség.

A herpesz vírus a gyermekben 200 féle, a leggyakoribb közülük hat. Ezek között különbözik a betegség súlyossága, tünetei és a fertőzés módjai. A gyerekek könnyen felveszi ezeket a fertőzéseket és nagyon gyakran elviselik őket az óvodás korban. Ezek a következők:

 1. Az első és a második típusú vírusok minden lehetséges kitörés, amelynek átlátszó hólyagjai vannak a fertőzés helyén.
 2. A harmadik típusú vírus vagy a Varicella zoster egy bárányhimlő, amikor visszatér, a herpesz zoster gyermekekben jelenik meg.
 3. A negyedik típusú vírus a fertőző mononukleózis kialakulását idézi elő.
 4. Az ötödik vírusfajta a cytomegalovírus;
 5. A hatodik típusú vírus - exanthema-t okoz, és ál-vörös vagy bébi rózsa.

Mindezek a fertőzések széles körben elterjedtek a gyerekeknél, de a leginkább kellemetlenek az első három típus. Jelentős tünetekkel rendelkeznek, és szövődmények társulnak (agyhártyagyulladás, ínygyulladás, stb.). Az új generációnak két további herpeszvírusa van, amelyeket viszonylag korábban fedeztek fel. Az orvosok úgy vélik, hogy okozhatnak szindrómát, depressziót, krónikus fáradtságot és rákot.

Herpes 1 és 2 típusú gyermekeknél

Attól függően, hogy milyen típusú herpesz keletkezik gyermekekben, a típusok, a tünetek és a kezelés különböző. A leggyakoribb az első 2 faj. A kisgyermekek a szájon keresztül hozzák be a testükbe. Ez történhet bizonyos ételek használatával, nyalogatja a játékokat vagy piszkos kézzel. Ezekben a helyzetekben a lokalizációs terület megjelenik az ajkakon, az állán, az arcon és a nyakon.

A 2-es típusú vírus általános fertőzést okozhat, amely újszülöttekben herpetikus tüdőgyulladáshoz vezethet. Ha a baba gombás vagy bakteriális fertőzéseknek van kitéve, nagy a haláleset valószínűsége. Az 1. típusú herpesz gyermekekben iridocyclitis, keratitis, conjunctivitis kialakulásához vezet. A legsúlyosabb szövődmény ebben az esetben a központi idegrendszer működése zavara lehet:

 • a végtagok bénulása;
 • perifériás neuritisz;
 • az ízületek, a máj, a vesék mérséklése.

Herpes simplex vírus 3-as típusú gyermekeknél

Herpes Zoster gyermekek vagy a harmadik típusú vírus. Ez a fertőzés a kezdeti előfordulás során csirke poxot okoz. Ha a baba újra fertőzött, akkor övsömör is lehet. De a második lehetőség nagyon ritka a gyermekek körében, mert az antitesteket egészséges szervezetben termelik, és a visszaesés megismétlődik felnőtteknél, akiknél az immunitás gyengül.

A 4. típusú herpesz gyermekekben

Epstein-Barr vírus gyermekeknél vagy 4-es típusnál. Ez egy súlyos betegség, amely a limfoidrendszert befolyásolja. Ha egy baba fertőzött ezzel a fertőzéssel, akkor ilyen tünetei vannak:

 • emelkedett nyirokcsomók;
 • fokozott testhőmérséklet;
 • adenoid ödéma;
 • torokfájás;
 • a máj és a lép mérete.

Ez a fertőzés az immunitás védő funkcióinak gyengülését eredményezi. 13 éves korukban a gyermekek felét fertõzik meg a vírussal. Sokan közülük kóros tüneteket éreznek. A végső diagnózis a kórházban elvégezhető a vizsgálat megkezdése és a vizsgálatok elvégzése után. A betegség veszélyes szövődményeket okoz Burkitt limfóma formájában, ami az eurorifániában élő kisgyerekek körében gyakori.

Az 5. típusú herpesz gyermekekben

Cytomegalovírus gyermekben vagy az 5. típusú vírusban. Először a 2 éves csecsemőknél jelentkezik, amikor az óvodai óvodai csoportba járnak. Ritka esetekben méhen belüli fertőzés következik be, ami a fejlődés megzavarásához és más súlyos következményekhez vezet. A fertőzés nagyon elhanyagolt, mert hosszú ideig nem nyilvánulhat meg.

A gyerek lehet vírus hordozó, és a szülők nem fognak tudni róla, és nem fognak lépéseket tenni. A cytomegalovírus aktiválása során gyakran jelennek meg a tünetek, mint a fertőző mononukleózisban, csak a mandulák és a csomópontok nyirokcsomójának hiányában. Ez a betegség nagyon veszélyes a várandós nők és az újszülöttek számára. Kezeljük a herpesz elleni gyógyszerekkel.

A Herpes simplex vírus 6-as típusú gyermekeknél

Ha egy gyermeknél a 6. típusú herpesz jelenik meg, akkor exanthema és roseola formában jelenik meg. A fertőzésnek jellegzetes tünetei vannak a rózsaszín kis papulák formájában a bőrön, sápadt nyomás alatt. A betegség kezdetekor a baba lázzal járhat, de nem okoz folyadékot és köhögést. Az orvosok gyakran összekeverik ezt a vírust az ARD, az ARVI, a rubeola vagy az allergiával, ezért a diagnózis felismerése előtt át kell adni a teszteket.

A herpesz a fertőzés módja

A gyermek herpeszre, a betegség típusára, tüneteire és kezelésére vonatkozó kérdés megválaszolásakor el kell kezdeni, hogy a baba fertőzött-e. Nagyon gyakran ez akkor fordul elő, ha a gyermek kommunikál olyan emberrel, aki a vírus hordozója, még a látens fázisban is. Ezért korlátozza a morzsaik kommunikációját azokkal az emberekkel, akik fertőzésforrások lehetnek.

A herpesz a gyermek vérében a terhesség alatt vagy a szoptatás alatt továbbadja. Ebben az időszakban a fiatal anya korlátozza étrendjét és étrendjét, ami a szervezet védő funkcióinak csökkenéséhez, hypovitaminosishoz és a vírus ismétlődésének előfordulásához vezet. A statisztikák szerint 100.000 újszülöttből 54.000 azonnal születik ezzel a fertőzéssel. Csak a betegségben szenvedő nő erős immunitása védheti őket.

Amikor a herpesz gyermekekben fordul elő, a fertőzés okai nemcsak a közvetlen érintkezésektől, hanem az életkörülményektől is függnek, például a közös ruhák, cipők, játékok, edények használata, ételek megosztása. A vírus rájuk több napig él. Egy másik fertőzés egy olyan személytől származhat, aki fokozott vírus, amely az ajkán látható, beszélgetés közben vagy csókkal. A fertőzés, amely a gyermek testét ütődik, sokáig nem aktiválható, amíg kedvezőbb körülmények között nem súlyosodik.

A vírus manifesztációját kiváltó fő tényezők a következők:

 • csalánbetegségek;
 • túlhűtés vagy túlmelegedés a napben;
 • beriberi;
 • gyakori stressz és érzelmi túlterhelés;
 • helytelen táplálkozás;
 • csökkent immunitás.

Hogyan alakul ki a herpesz gyermekekben?

Nagyon gyakran a szülők kérdéseket tesznek fel arra vonatkozóan, hogy a herpesz milyen formában jelenik meg a gyermekekben - a vírus típusai, tünetei és kezelése a legtöbb olyan anyát érinti, akiknek valaha is fertőzést szenvedtek. A kisgyermekek számára ez a következő formában történik:

 • láz;
 • fáradtság;
 • ingerlékenység;
 • fájdalom az izmokban.

Olyan területeken, ahol hamar megjelenik a bőr, a baba bizsergést, égést, viszketést és fájdalmat érez. A herpesz a gyermek bőrén járó fekélyek következtében keletkezik, ahol a sebek kialakulnak, és a gyermekek gyakran fésülnek a vérbe, érintik meg őket, és levágják a kéregeket. Az ilyen pillanatok nagyon megnehezítik és késleltetik a gyógyulást, és meghosszabbítják a betegség időtartamát. A morzsa fekélyei a szájban (az ínyen, a nyelvön, a szájban, az arc belső oldalán) manifesztálódnak.

Ha a gyermeknek herpeszje van, a tünetek lehetnek:

 • a nyirokcsomók duzzanata;
 • a torok nyálkahártyájának sérülései;
 • a hőmérséklet növekedése;
 • kellemetlen szag a szájból;
 • nyálfolyás.

A gyermekek kiütése körülbelül egy hétig tart, és a pigmentáció a hólyagok zónájában még 7 napig tart. A kiütések lokalizálása a szervezet sajátosságaitól vagy az idegsejtektöl függ, ahol a herpeszvírus felhalmozódott. A fertőzés kótyagos vagy sebet okozhat, amelyben a vírus bejutott. A szülőknek figyelmet kell fordítaniuk a morzsákra és az egészségükre, tiszteletben kell tartaniuk a személyes higiéniai szabályokat, és szükség esetén konzultálni kell az orvosával.

Mint a herpesz kezelése a gyermekben?

Amikor a herpesz gyermekekben fordul elő, a kezelés a lézió területétől függ:

 1. A baba szájürege fertőtlenítő oldattal, gyógynövényekkel mosható. Bőséges meleg italt és tejtermék étrendet írtak fel. Kivéve az édes, fűszeres, savanyú és sós, hogy ne irritálja a nyálkahártyát.
 2. A gyermek bőrborításait speciális kenőcsökkel kezeljük és tablettákat rendelhetünk.

A herpeszvírus kezelése az első tünetekkel kezdődik. Az, hogy milyen gyorsan adod a tablettákat és kezeled az érintett területet, a kiütések időtartamától és a szövődmények megjelenésétől függ. Az adagot, a gyógyszereket és a gyakoriságot orvosnak kell választania, aki irányítás alatt áll:

 • a morzsák tömegére;
 • a betegség gyakorisága;
 • egészségi állapota.

A csecsemőt teljes egészében táplálni kell a súlyosbodási időszak alatt, táplálékában pedig szárított gyümölcsök, halak, zöldségek, húsok és tejtermékek is jelen lehetnek. A relapszusok között a gyermeknek antiepileptikus oltást kell adni. Ha a morzsa bőrén nagyon gyakran kiütések fordulnak elő, a szülőknek meg kell mutatniuk az immunológusnak, aki elvégzi a szervezet vizsgálatát és átfogó kezelést ír elő a védelmi funkciók helyreállítása érdekében.

Herpes tabletta gyermekeknek

Ha válaszol a herpesz gyógyítására, kérjük, forduljon kezelőorvosához receptre. A szakemberek írják:

 • vírusellenes szerek, interferonok (Acyclovir, Immunal) - vírusok elpusztítása és folyamatosan szaporodó megakadályozása;
 • immunstimulánsok (Arpetol, Gronprinosin) - segítik a gyermek szervezetét a vírus elleni küzdelemben, és nem adnak fertőzést a test új részeinek befolyásolására;
 • antihisztamin deszenzitizáló szerek (Fenkarol, Diazolin, Tavegil);
 • általános helyreállító terápia (halolaj, kalcium, C-vitamin).

A herpesz kenőcs gyermekeknek

Amikor egy herpesz volt a gyermek testén, akkor a viszketés megszüntetése és a fájdalom csökkentése érdekében helyi kezelést alkalmazhat. Antiszeptikus és lágyító kenőcsök és lotionok formájában történik. A leghatékonyabb gyógyszerek a következők:

 • Lizozim, Pancreatin és Hymopsin - proteolitikus enzimekkel rendelkező gyógyszerek;
 • Balm Shostakovskogo - lágyítja a kéreg képződését;
 • Furacilin, Etakridin, Dimexid - antiszeptikumok és érzéstelenítők;
 • Oxolin, Florenal, Acyclovir - kenőcs antivirális hatással;
 • Nátrium-nukleinsav, Methyluracil kenőcs - stimulálja a helyi immunitást.

Herpesz egy gyermekben - népi gyógymódok kezelése

Amikor a herpesz megjelenik egy gyermekben, a népi gyógymódok gyakran segítenek a kezelésben. A használatuk fő szabálya óvatosság, hogy ne okozzon allergiát a csecsemőben. A leghatékonyabbak a következők:

 • celandinlé;
 • nyersfehérje fürj tojás;
 • melíz, kamilla vagy körömvirág leves;
 • reszelt burgonya, fokhagyma vagy alma;
 • tengeri tyúk vagy növényi olaj;
 • fogkrém.

A herpesz következményei gyermekeknél

A gyermekek számára ez a vírus nem olyan szörnyű, mint a herpeszes szövődmények. Kezelés hiányában ezek a betegségek kialakulhatnak:

 • encephalitis;
 • Agyi bénulás;
 • a mirigyek gyulladása;
 • májgyulladás;
 • DIC szindróma;
 • szaru-.

A herpesz megelőzése gyermekeknél

Minden betegség könnyebb megelőzni, mint a kezelést. Ezért a herpesz megelőzése magában foglalja:

 • a gyermek testének kikeményedése;
 • fokozott immunitás;
 • sportolás;
 • vitaminok és ásványi anyagok használata;
 • magas minőségű élelmiszer;
 • a foci krónikus fertőzésekkel való felszámolása;
 • A beteg gyermek elszigetelése a gyermekek kollektívájából;
 • az epidémiák epidemisztizáló gyógyszereinek vétele.

Hogyan kell kezelni a herpeszet gyermekekben

A herpesz a gyermekeknél a különböző herpeszvírus okozta fertőzés. A gyermek számára legveszélyesebb a méhen belüli fejlődés, valamint az élet első 1,5-2 éve alatt elterjedt betegség.

tünetek

A betegség tünetei a gyermekek esetében a vírus sokféleségétől függhetnek. Minden fajnak saját tulajdonságai vannak, például:

 • a genitális herpesz terjedésének fő módja a szexuális. A kisgyermekek hordozókká válhatnak, akik a szülés során a fertőzött anya születési csatornáján áthaladnak;
 • a herpesz típusa, az úgynevezett Epstein-Barr vírus, fertőzéses mononukleózis vagy rákos daganatok kialakulásához vezethet;
 • a herpes zoster kórokozója herpes típusú Varicella-Zoster lesz.

A gyermekeknél a herpesznek lehetnek olyan jelei, amelyek több betegségtípusra jellemzőek:

 • A prodromális periódus ritkán teszi lehetővé annak megértését, hogy a gyermek szenved a herpesztől. A fejfájás és a diszkomfort a torokban, a magas láz hasonlít az influenza tüneteire. Mint ez a patológia, a gyermek apatikusnak tűnik, elveszti az étvágyat;
 • a következő szakaszban a betegség különböző testrészekben kiütések és bőrpír formájában jelentkezik. Viszketés;
 • fokozatosan fokozza a viszketést, és fájdalmas érzésekkel jár együtt. A kiütés helyén hólyagok jelennek meg - folyadékkal töltött hólyagok. A gyermekeknél a hólyagos bőrkiütéses léziók területe nagyobb, mint a felnőtteknél. A herpesz herpeszgyulladása vagy szájgyulladása miatt az érintett területen nem csak a bőr, hanem a szájüreg nyálkahártyái is megjelennek.

A herpesz típusai

Herpetikus bőrkiütés, a vírus típusától függően, a nyelv nyelvén, a száj nyálkahártyáján, hátul. A herpesz típusai gyermekeknél és felnőtteknél:

 • 1 típusú - HSV (herpes simplex vírus), vagy "hideg", úgy néz ki, mint egy kiütés a hólyagok az ajkakon;
 • 2 típusú - a HSV, amely a nemi szerveken fellépő kiütést okoz;
 • 3 típus - a varicella okozza, visszatérhet övsömör formájában;
 • 4 típusú Epstein-Barr vírus okoz fertőző mononukleózist és Burkitt-limfóma;
 • 5. típus - CMV (cytomegalovirus);
 • 6 típus - a hirtelen ekcéma gyermekeknél (pszeudo-vörösség);
 • 7 típusú, 8 típusú vírus, amely jelenleg kevéssé ismert.

okok

A gyermek herpeszvírusával való fertőzés már az élet első évében megfigyelhető. A betegségnek különböző átviteli útjai vannak. Ha a közeli hozzátartozók egészségesek, a fertőzés a herpesvírus hordozójával való kezdeti érintkezés során előfordul egy óvodában, iskolában, nyilvános helyen. Hosszú ideig a herpesz passzív állapotban van. Az aktiválás olyan tényezők hatására történik, mint például:

 • túlmelegedés vagy túlhűtés;
 • helytelen táplálkozás;
 • súlyos fizikai és mentális terhelés a gyermekek számára;
 • stresszes helyzetek;
 • fertőzés (legtöbb esetben ARVI).

A betegség megnyilvánulásának fő oka az immunitás csökkenése.

A herpesz kezelése gyermekeknél

A gyermekek otthoni kezelését alternatív gyógyászat segítségével korlátozni kell. Szükséges, hogy a gyermeket orvos vizsgálja meg. A népi gyógymódok a kurzus kiegészítéseként is használhatók.

Melyik orvos gyógyul

A herpesz első gyermekgyógyászati ​​tüneteiben keresse fel a járóbeteg gyermekorvosát. Ha a tesztek beérkezését követően a diagnózis megerősítést nyer, a kezelést a gyermekorvos is fogja elfoglalni.

diagnosztika

A herpesz diagnosztizálására a gyermekgyógyász irodájában a nyálkahártyák és a bőrt vizsgálják.

Súlyos tünetek esetén laboratóriumi vizsgálatokra nincs szükség, és a kezelést azonnal el kell írni.

Ha szükséges a diagnózis tisztázása, az orvos kijelöli:

 • Immunenzim teszt. Ez a vérvizsgálat célja a vírus típusának (kvalitatív vizsgálat) és a vérben található antitestek számának (kvantitatív vizsgálat) kimutatása. Ha az utóbbi szintje nőtt, a herpeszvírus aktiválódik.
 • A polimeráz láncreakció (PCR) módszere. A vizsgálat során az érintett területen található bőr vagy nyálkahártyák anyagait használják.
 • A tenyésztési módszer. Határozza meg az érintett területről származó kendővel megengedett kórokozót. A vírusokat tápközegre vetik. Egy idő után lehetővé válik bármilyen herpeszhez való tartozás megállapítása.

Kezelni

A kezelés folyamata a következőket foglalhatja magában:

 • Antiherpetikus és antivirális gyógyszerek. A gyógyszerek felszabadulásának formái - kenőcs, gél, injekciók, tabletták. A külső kezelésnek a legalacsonyabb hatékonysága van. Vírusellenes anyagok felhalmozódása a szervezetben, injekciók vagy tabletták bevétele szükséges. A leghatékonyabb gyógyszerek a következők: Acyclovir, Gerpevir, Zovirax.
 • Immunostimuláló szerek. Szükséges fenntartani és erősíteni az immunitást. A gyermekorvos kijelölheti a Groprinosin, Immunal.
 • Vitamin kezelés. Az immunrendszer fenntartására is irányul. A páciens az Eleutherococcus tinktúrájából részesül, amellyel enyhítheti az érzelmi és fizikai stresszt. A tinktúra erősíti az immunrendszert és növeli a szervezet általános hangszínét. A betegnek szüksége van a B és C csoportba tartozó vitaminokra.
 • Antihisztaminok. Nagy kiterjedésű bőrkárosodásra és súlyos viszketésre nevezték ki. Ilyen gyógyszerek például a következők lehetnek: Tsetrin, Erius, Claritin.
 • Lázcsillapító. A csirkehimlő, a fertőző mononukleózis és a rózsafélék esetében előírt, amikor a testhőmérséklet 38 ° C fölé emelkedik.

Népi jogorvoslatok

A gyermekeket nem hagyományos receptekkel közelítik meg külső használatra:

 • sajtolják az aloe juice vagy a Kalanchoe. A tiszta szövetdarabot meg kell nedvesíteni növényi levével és az érintett területre 20-30 percig kell felhordani;
 • fokhagymás kenőcs. A gyógyszer elkészítéséhez vegyen 3 szegfű közepes méretű fokhagymát, 1 tk. mézet és 1 evőkanál. l. hamu. Az összetevőket keverővel kell összekeverni. Kenőcsöt alkalmaznak az érintett területre 15-20 percig. A szülők kötelesek gondoskodni arról, hogy a gyógyszer ne okozzon égési sérülést vagy irritációt. Az első alkalmazásra a kenőcsöt 5-10 percig kell alkalmazni, és ellenőrizni kell a bőrreakciót;
 • tömörített citromfű. 1 evőkanál. l. a növényeknek 1 csésze forró vizet kell önteniük. A húsleveset be kell adni, és hagyni kell szobahőmérsékletre lehűlni. A tömörítést 30-40 percig alkalmazzák. A húsleves alkalmas belső használatra. A melissa italát naponta háromszor 100-200 g-on kell fogyasztani 20-30 perces étkezés előtt. A terápiás kurzus 10-15 napig tart.

megelőzés

A megelőzésre szükség van az egészséges csecsemőknek és azoknak a gyermekeknek, akik már a vírus hordozói. A szülők kötelesek megtanítani a gyermekre a személyes higiéniai szabályokat: kézmosás előtti mossuk, csak a dolgok használatát, stb. A gyermekek ne kerüljenek kapcsolatba a fertőzött társaikkal vagy rokonainkkal.

A herpesz a gyermek vérében nem károsítja, ha a védettség elég erős.

A gyermekeknek kiegyensúlyozott étrendre van szükségük. Évente kétszer, tavasszal és ősszel szükség van vitaminterápiára. A készítmény számára a legalkalmasabb a helyi gyermekorvos.

A gyermekeket meg kell védeni a vírus aktiváló tényezőktől. A gyermeket nem szabad túlhűteni vagy túlmelegíteni, influenzás betegnek kell lennie, hangsúlyozni kell. Szükséges a további terhelések, mint például a több körben történő egyidejű látogatás. Kívánatos, hogy a gyermekeket a sportba vonják be. A mérsékelt testmozgás növeli a test tartósságát és erősíti az immunrendszert.

Komplikációk és következmények

A gyermek testét nehezebb küzdeni a vírus ellen, mint felnőtt. Időben történő kezelés hiányában a herpesz a gyermek idegcsomópontjaiban komplikációkat okozhat a központi idegrendszerben, ami depresszív rendellenességeket és skizofréniát eredményez. Súlyos következmények a belső szervek megsértése.

A herpesz a szemen (ophthalmoherpes) szövődmények esetén iridocyclitisre, keratitisre és más szem betegségekre vezet.

Ha az ENT szervek sérülései érintettek, a hallás csökken, vagy süketség lép fel a gyermekeknél, és herpeszes mandulagyulladás léphet fel. A vírus veszélyes a reproduktív rendszerre. A jövőben ez vezethet a meddőséghez.

Dr. Komarovsky véleménye

Dr. Komarovsky szerint a herpesz szimplex vírus a világ népességének 65-90% -ában fordul elő. A gyermekek hatodik, 80% -a fertőzött. A betegség lefolyása a védelmi rendszer állapotától függ: minél erősebb az immunitás, annál ritkábban a betegség megnyilvánulása. Sok gyermeknél a vírus inaktív, és nem jelent veszélyt az életre és az egészségre.