Női genitális herpesz

Női genitális herpesz - A HSV-1, 2 által okozott tartós fertőzés, és a nemi szervek nyálkahártyáinak speciális sérülése. Ez az idegrendszeri hólyagos kitörések az urogenitális traktus területén jelentkeznek, melyet erózió, izzadás, égési érzés és fájdalom kísér. Gyakran zavarja az általános egészségi állapotot: van egy subfebrile állapot, rossz közérzet, alvászavar. A genitális herpesz nőknél történő diagnosztizálása a herpes simplex vírus (PCR, a HSV izolálása a sejttenyészeten), antigénjei (PIF) vagy antitestek (ELISA) laboratóriumi jelzésén alapul. A herpetikus fertőzést vírusellenes és immunmoduláló gyógyszerekkel végezzük.

Női genitális herpesz

A genitális herpesz a nőkben herpetikus fertőzés egyik formája, amelyben a helyi manifesztációk elsősorban az urogenitális traktus területén lokalizálódnak. A szexuális úton terjedő betegségekre utal, ami alapján mind a nőgyógyászat, mind a vénorészológia álláspontjait figyelembe veszik. A vírus egész életen át tartó jelenléte jellemzi a szervezetben, egy ismétlődő tanfolyam, progresszív fejlődés. Az STI nemi herpesz szerkezetében az előfordulás szempontjából a harmadik helyen van, csak a gonorrhea és más specifikus urethritis esetén. Oroszországban évente mintegy 20 millió új genitális herpeszről van szó.

A nők nemi herpesz fertőzöttek 2-szer gyakrabban, mint a férfiak, még akkor is, ha ugyanolyan számú szexuális kapcsolat van az élet során. A betegség legmagasabb csúcsait a 20-24 éves és 35-40 éves korszakokban figyeljük meg. A reproduktív rendszer 25% reproduktív korú nők fertőzött herpesz fertőzés, de a valós helyzetet nem ismert, mert a nagy frekvencia nem ismert vagy látensen előforduló formája. Azonban még tünetmentes nemi herpesz nők veszélyt jelent a reproduktív egészség, gyakran okozhat vetélést, a magzat fertőzések, születés körüli halálozás, súlyos veleszületett fejlődési rendellenességek.

A női nemi herpesz okozata

A kutatás szerint a genitális herpeszek több mint 70% -át a 2. típusú HSV és körülbelül 30% -a az 1. típusú HSV okozza. A nemi herpesz hordozója és forgalmazója egy fertőzött személy, mindkettő egy nyilvánvaló és látens tanfolyamon. A fertőzés főleg szexuális úton terjed: genitális, orális-nemi, anal-genitális kapcsolat. Kevésbé gyakori kontaktus (közös fürdőszobán és higiéniai cikkeken keresztül) és fertőző betegségek útján (az orvosi személyzet kesztyűjén, újrafelhasználható eszközökön keresztül). A vírusnak a szájüregtől a nemi szervekbe történő átvitelével és a magzat transzplacentális fertőzésével a beteg anyától is lehetséges az önfertőzés. A HSV bejárati kapui a nemi szervek nyálkahártyái.

A nemi herpeszes nők fertőzésének legfontosabb kockázati tényezői a serdülőkorúak, a nem védett szexuális aktivitás és a szexuális partnerek szexuális aktivitása. A szexuális bizonyíték vagy a genitális herpesz fertőzés beteg manifeszt formájával járó aktus az esetek 75-80% -ában fordul elő. A genitális herpesz a nőkben gyakran más STI-khez kötődik, elsősorban gonorrhoeával. Ezenkívül a nyálkahártya sebészete és mikro-zavarai elősegítik a HIV fertőzés átadását.

Az elsődleges invázió helyén történő replikáció után a herpeszvírus transznacionális vagy hematogén úton eljut a lumbosacra gerinc paravertebrális ganglionjához, ahol az egész életében megmarad. A kiváltó tényezők (stressz, hideg, insoláció, túlmunka, menstruáció és mások) hatására a rejtett vírus újra aktiválódik. A perifériás idegek tengelyei A HSV a nemi szervek epithelialis sejtjeire migrálódik, melyet a nemi herpesz klinikájának újbóli bevonása kísér.

Női nemi herpesz osztályozása

A klinikai helyzet és a kurzus természetére tekintettel:

 • elsődleges genitális herpesz - a diagnózis idején a herpesz extragenitalis manifesztációja a betegben soha nem fordult elő; a HSV-típusú antitestek a vérben hiányoznak;
 • a genitális herpesz első epizódja - a diagnózis idején a betegnek a herpesz extragenitalis megnyilvánulásai voltak; a vérben vannak At a HSV, de a genitális herpesz először fordul elő;
 • visszatérő genitális herpesz - a nemi herpesz tünetei nőknél ismétlődően jelentkeznek;
 • tünetmentes vírus felszabadulása - a páciens herpesz genitális megnyilvánulásai vannak, de ez nem zárja ki a szexuális partner fertőzésének lehetőségét.

A nemi herpesz nőknél a genitális herpesz súlyosságát az exacerbációk gyakoriságának figyelembevételével határozzák meg: enyhe súlyosbodás esetén évente 1-3 alkalommal fordul elő évente 4-6 alkalommal súlyos mértékben minden hónapban.

A genitális herpesz lokalizációjától és prevalenciájától függően 3 szakaszból áll:

1 - hatással van a perineum és a külső nemi szervek nyálkahártyájára (herpetus vulvitis)

2 - befolyásolja a hüvely, a méhnyak, a nyaki csatorna, a húgycső (herpesz vulvovaginitis, urethritis, colpitis, endocervicitis) hüvelyi része,

3 - hatással van a méhre, a petevezetékekre, a hólyagra (herpesz endometritis, salpingitis, cystitis). A húgyutak húzása mellett a végbél anusza és ampullája is részt vehet a fertőzés folyamatában.

A genitális herpesz tünetei a nőknél

Elsődleges genitális herpesz

A kezdeti genitális herpesz során a nők öt időszakot kapnak: 1) inkubáció, 2) prodrome, 3) kiütések, 4) fordított fejlődés, 5) gyógyulás.

Inkubációs időszak, A fertőzés klinikai megnyilvánulása előtt 2-14 napig tarthat. Ekkor a vírus minimális replikációjának következtében nincsenek tünetek. alatt prodromális időszak általános és helyi megnyilvánulások fokozatosan nőnek. Szédülés, szubfebrilláció, hidegrázás és myalgia lehetséges. A helyi tünetek közül a leggyakoribb a viszketés és paresztézia a külső genitáliák, a leucorrhea, a dysuria területén.

Kiütések a patognomonikus herpeszes hólyagok megjelenése a nyálkahártyákon. Az áttetsző tartalmú, 2-3 mm átmérőjű herpeszes hólyagok kis csoportokban helyezkednek el az erythemás területeken. Időnként új elemek megszóródnak. A kiütés megjelenésével az általános tünetek kevésbé hangsúlyosak, de a helyi manifesztációk (viszketés, égetés, duzzanat, fájdalom) továbbra is fennállnak. Ezzel szemben a pácienst az alvás zavarja, az idegesség megjelenik. A genitális herpesz nőknél ez a fázis időtartama legfeljebb 7-10 nap.

A stabilizációs időszak és a kiütés fordított fejlődése, a hólyagok felhője felnyílik, eróziós eróziót hoz létre. Néha a nyálkahártya helyén szabálytalan alakú fekélyek alakulnak ki 1 mm-es mélységig. Az egyszeri erózió folyamatos eróziós felületre egyesülhet. Az eróziók és a fekélyek fájdalmasak, nem vérzik, hanem göbös bevonattal borítják. Az utolsó időszak - gyógyulási időszak - a helyi és általános tünetek süllyedése jellemzi. Az erózió és a fekélyes elemek kiszáradnak, vékony kéreggel borítják, melynek során epithelis folyamatok fordulnak elő. A kéreg leesése után nem keletkezik heg, de egy ideig hiperémia vagy pigmentáció van. Figyelembe véve az utolsó két időszakot, amelyek mindegyike 2-3 hétig tart, a női nemi herpesz elsődleges epizódjának teljes időtartama 5-7 hét.

Visszatérő genitális herpesz

A visszatérő genitális herpesz nőknél jellemző (nyilvánvaló) és atípusos klinikai formában fordulhat elő. Ebben az esetben egy tipikus forma a vesicular-erozív herpeszkitörések jelenlétét jelenti a külső genitáliák területén. Az ismétlődő epizódok időtartama rövidebb, mint az elsődleges forma - 7-10 nap.

Atypikus formák előfordulhatnak edematous, viszkető, abortív és szubklinikus változatokkal. Szenvedélyes tünetek edematous változat a diffúz ödéma és a vulva hyperemia. a viszkető változat főként zavarják a mély, rosszul gyógyuló repedéseket és a nyálkahártyát kifejezett viszketést. Abortív változat A genitális herpesz olyan nőknél fejlődik ki, akik korábban vakcinázást vagy vírusellenes terápiát kaptak. Ezzel az űrlappal a fertőzés bizonyos fázisai hiányoznak, a viszkető papulák 2-3 napon belül regresszálódnak. Szubklinikai változat A herpesz mikro-tünetmentes (pruritus, felületi repedések) vagy klinikai tünetek nélkül jelentkezik.

Különböző atipikus formák kísérheti rezisztens leucorrhea a genitális traktus, vulvodynia, méhnyak patológia (ál nyaki leukoplakia), vaginális és vulva szemölcsök, kismedencei ganglionevrit. A genitális herpesz fertőzés szövődményeként a szakrális radiculopathia, ischuria, meningitis, hepatitis, terjesztett fertőzés elváltozások több szervet. A genitális herpesz szenvedő nők veszélyeztetik a méhnyakrák kialakulását.

A genitális herpesz diagnosztizálása nőknél

Laboratóriumi és műszeres vizsgálat magában értékelése kórtörténet és a beteg panaszai, nőgyógyászati ​​vizsgálat, elemzés biológiai titkait. Annak igazolására, hogy az etiológiája a herpeszes fertőzések hajtjuk virológiai diagnózis: virális DNS-kimutatási PCR vírusizolálás sejttenyészetben, kimutatására HSV szérum antitestek (ELISA) és az antigén a vizsgálati anyag (PIF). Az objektum a vizsgálat válhat a vér tartalma vezikulumok, scrapings a húgy-ivarszervi rendszer, kinyomtatja eróziók és mások.

Amikor akut időszakban nőgyógyászati ​​vizsgálatot észlelnek, kiütések és fekélyek észlelhetők a külső genitális területen. A genitális herpesz a nők megkülönböztetjük a dermatitisz, rüh, sömör, pemphigus vulgáris, molluscum contagiosum, streptococcus impetigo, szexuális úton terjedő betegségek (szifilisz, a nemi granuloma).

Női herpesz kezelése

A mai napig nincs olyan gyógyszer, amely megszünteti a HSV-t. Ezért a gyógyszerterápia célja a relapszusok számának csökkentése, a női nemi herpesz klinikai tüneteinek időzítésének és súlyosságának csökkentése. A szexuális partner vizsgálata és kezelése kötelező.

Az etiofatogenetikai terápia vírusellenes szerek (acyclovir, valaciclovir, famciclovir) használatát vonja maga után. A hatóanyag felvételének módját és módját a genitális herpesz formájának és súlyosságának figyelembevételével kell kiválasztani. Ezenkívül az érintett területek helyi kezelését antivirális gélekkel, krémekkel, kenőcsökkel, aeroszolokkal is előírják. A repedéseket és az eróziót antiszeptikumokkal és anilin festékekkel lehet kezelni.

Immunmodulátorok olyan serkentésére alkalmazzák ellenanyagok termelését, és az endogén interferonok (csecsemőmirigy készítmények, meglumin, interferon alfa-2b, stb). A visszatérő genitális herpeszes betegeket herpesz vakcinával vakcinázzák. Bevezetés herpeszellenes immunglobulin (passzív immunizálás) mutatja, csak legyengült immunrendszerű egyének:.. Terhes nők, betegek, generalizált fertőzés, stb növelése időtartama elengedés és csökkenti a titer antitestek HSV lehetővé plazmaferezis ülés. A nemi herpesz megelőzése a nők körében gyakori az összes STI megelőzésével.

A herpesz a nőknél, kezelés, tünetek, jelek, okok

A herpesz olyan vírus, amely kis, nagyon fájdalmas sebek megjelenését okozhatja a vulva, a hüvelyben vagy a méhnyakon.

A herpeszvírus hideg irritációt is okozhat. A herpeszvírusok többféle típusra vannak felosztva. Az 1-es típus, amely hideg lázzal jár az ajkán, többnyire "derék felett" él, de néha genitális fertőzést okozhat. A 2. típus leginkább a derék alatt él, ez a leggyakoribb genitális herpeszvírus. Ha valaki megbélyegezte a herpeszet, akkor az élet. A pihentető (vagy latens állapotban lévő) herpeszvírus igazolható az ajkak (nemi vagy orális) vagy a gerinc idegei körüli szöveteken.

tünetek

Mivel a HPV, sok nő, akik kapcsolatba kerültek a herpesz soha nem volt pattanások, és ezért nem volt okuk arra gyanakodni, hogy fertőzött a vírussal. Az egyik vizsgálatban a nők nagy a kockázata a szerződő betegségek, szexuális úton terjedő betegségek, 47% a vírus azonosított vizsgálat, de csak a fele az egyikük a tünetek. A vírus aktiválásakor jellegzetes sebek jelentkeznek a nemi szerveken. Az első epizód a herpesz kitörését, az úgynevezett primer fertőzés nagyon fájdalmas lehet, láz, szisztémás betegségek, nyirokcsomó, fájdalom a nemi szervek, és még a vizelet-visszatartás miatt fáj a húgyhólyag vagy a húgycső. Az elsődleges herpesz kitörése után az embernek soha nem lehet ilyen súlyos megnyilvánulása az életben, mert az antitestek a testben tűnnek fel.

A későbbi kitöréseket másodlagos herpesznek hívják. Általában az érintett területen viszketést okoznak a fájdalom. Néhány nőnek lábfájása lehet, mivel a herpeszvírus a gerinc idegrendszerében él, amely mind a nemi szerveket, mind a combokat beilleszti. Az ilyen érzelmi tényezők, mint a depresszió, a szorongás és az ellenségesség, növelhetik a herpeszvírus szaporodását és a nemi szervek ezt követő ingerlését.

A herpesz azonban évek óta hajlamos megszabadulni önmagától. Ez azt jelenti, hogy egy személy gyakori járványokat okoz egy-két év alatt, de általában ez véget ér. Egy betegnél csak egy kitörés volt. A villanás idején felismerte, hogy a férje - egy regény az oldalon. Most elvált, egy másik személyhez kapcsolódik, és soha nem volt ismétlődő villogás. Immunrendszere a vírust inaktívvá tette, bár a viselkedésében olyan tényezők voltak, amelyek az immunrendszer elnyomását okozták, mint például az aktív dohányzás és a folyamatos diétázás által okozott stressz. Ez a női immunrendszer a genitális területen a herpeszet remissziós állapotban tartotta - egy újabb megerősítés, hogy a bejárataink mentessége javul, ha a személyes kapcsolatok rendben vannak.

diagnózis

A legjobb módja annak, hogy megtudja, van-e herpesz, forduljon egy tapasztalt orvoshoz a kitörés idején. Bár a herpesz által okozott fekélyek jellegzetes megjelenést mutatnak, a krónikus gombás fertőzések a fekélyek kialakulását okozzák a vulván, kifelé hasonlóan a herpeszhez. A diagnózist megerősítik az aktív herpesz zónájából vett minta tenyészetében. De még az ilyen kultúrák is negatív eredményt adhatnak, mert a herpesz vírus néha nehéz növekedni a sejttenyészetben. Vérvizsgálatot végezhet a herpeszvírus elleni antitestek azonosítására, de ezek az antitestek gyakorlatilag mindegyike, mert a herpeszvírus széles körben elterjedt.

Gyakori problémák

Hol kaptam herpeszet? Megfertőzhetek valakit?

Az első kérdésre adott válasz ugyanaz, mint a HPV esetében: a vírus évekig aludhat, az első kitöréses személy már 20 évvel ezelőtt elkaphatta a vírust. A vírus terjedhet a nők testében a test más területein egy auto-inokulációs mechanizmus alkalmazásával, amikor egy személy megérinti a herpesz által okozott fekélyeket, majd megérinti a test többi részét. Ezért jobb, ha nem érinti a herpesz okozta sebek.

Azok, akik a herpesz által okozott lázán jelentek meg, a vírusfertőzést szexuális szexuális úton terjedhetik a nemi szervekre. Elméletileg mindenki, aki herpeszes lázzal rendelkezik az ajkán, megjelenhetnek a nemi szerveken. Bár az orális herpeszvírus (1-es típus) és a nemi szerv (2-es típus) különbözik egymástól, és jobban reprodukálódik a saját területükön - a száj vagy a nemi szervek környékén -, de más területeket is megfertőzhet. Az orális herpesz vírusa néha reprodukálódik a nemi szervekben, és fordítva. Nincs garancia arra, hogy a vírus a helyén marad.

Általában a herpesz kitörése összefügg a következő stresszoldókkal: szorongás és depresszió, alváshiány, túlzott munkavégzés, nemi közösülés. Ezek a kitörések jelentősen csökkenthetők, vagy akár teljes mértékben kiküszöbölhetők, ha Ön enni és gyógynövényeket szed, az alábbiakban vázolt módon.

A herpesz hatással van a terhességre?

A herpesz terhesség idején még ma is sok félelem és helytelen információ található. A herpesz nem okoz gondot terhességben a szállítás előtt, kivéve, ha a fertőzés a terhesség alatt történt, és a vírus nem éri el a magas vérszintet (ez viremia). Az anya nagyon ritkán terjesztheti a herpeszvírust a gyermekre terhesség alatt.

A legtöbb nő attól tart, hogy császármetszetre van szükségük, ha a vulva, a hüvely vagy a méhnyakon aktív szedés és fekélyek vannak a szállítás idején. Gyakran folyamodnak császármetszéssel, úgyhogy menteni a gyermek van kitéve, a vírus, annak ellenére, hogy a számos dokumentált esetben a fertőzés a gyermek által a herpesz vírus az anya a szülés során nagyon, nagyon kicsi. Ennek ellenére gyakran császármetszést végeznek, mivel néhány olyan újszülött, akik érintkeznek a herpeszvírussal, fertőző komplikációkba ütköznek, amelyek életveszélyesek.

Ha a teljes terhesség alatt egy nő a genitális herpesz miatt a császármetszést fogja félni a munka során, ez önmagában növeli a kitörés valószínűségét. Számos nagyon hatékony módja van ennek megakadályozására.

kezelés

orvostudomány

Az acyclovir (zovirax) a legelterjedtebb herpeszkémia, amely ma elérhető a piacon. A tablettákban és kenőcsök formájában kerülnek forgalomba, néhány beteg nagyon hosszú ideig (egy-két évig). Orális adagolás esetén ez a vírusellenes gyógyszer antibiotikumként működik ebben a rendszerben. A vírus inaktiválódik a hatóanyag orális beadása után 24 órán belül. A kórtörténetben a kórtörténetben alkalmazott alkalmazás kismértékben hosszabb. Az acyclovir csak receptre kapható, különösen hatékony az elsődleges fertőzésre.

Élelmiszerek és gyógynövények

A fokhagyma - a herpesz ismételt kitörése elleni hatékony gyógymód, a mellékhatások ismeretlenek. Segíti az ajkak lázát is. Kimutatták, hogy a fokhagyma számos antivirális, antibakteriális és gombaellenes tulajdonsággal rendelkezik.

A herpesz fertőzött nők esetében, akik terhességet terveznek vagy már terhesek, naponta fokhagyat-kapszulát kell alkalmazni. Naponta 6-8 kapszulát vehetsz igénybe, ha a nők a szokásosnál nagyobb stresszt tapasztalnak.

Melissa kivonat (Melissa officinalis), amint azt a tudományos kutatás is mutatja, vírusellenes hatással van a herpesz ellen. Megakadályozhatja a fekélyek kialakulását, és felgyorsíthatja a gyógyulást, ha elkezdi használni az első tüneteket. Ugyanaz a kenőcs kivonat vásárolható a Herpalieve márkanevű természetes élelmiszerboltokban. A sérült területet naponta kétszer vagy négyszer kell lemosni öt-tíz napra.

Az ausztrál teafa-ből származó olajtartalmú melaleika közvetlenül az érintett területre alkalmazható, amely a kitörés előtt kezdett viszketni. Használhatja az eszközt vagy a saját ujját. Ez a helyi kezelés leggyakrabban megakadályozza a járvány kitörését.

Néhányan cinket vagy C vitamint alkalmaznak bioflavonoidokkal, mások kenőcsöt használnak cink-szulfáttal, kenőcs C-vitaminnal, kenőcs Lítium-szukcináttal a herpesz kitörésének megakadályozására vagy kezelésére. Néhányan aminosav-lizint használnak erre.

 • C-vitamin, cink és bioflavonoidok: 200 mg C-vitamin bioflavonoidokkal és 100 mg cinkkel. Minden gyógyszert naponta háromszor kell bevenni az étkezések alatt, hogy ne legyen gyomor-diszkomfort.
 • Az E-vitamin lítium-, cink- vagy olajoldata: a herpeszkiütés megjelenését követő 48 órán belül szedjen és naponta négyszer szedjen, amíg a kiütés eltűnik.
 • Lizin: egyes nőknél az aminosav-lizin bevitele élelmiszerként 4 900 mg-mal naponta háromszor hatékonyan megakadályozta a herpesz kitörését. Ugyanakkor az élelmiszerben lévő aminosav-arginin mennyiségét korlátozni kell annak érdekében, hogy a lizin és az arginin optimális aránya elérhető legyen. Ezek az intézkedések csökkentik a tüneteket és csökkentik az ismétlődő kitörések gyakoriságát. A gyógyszer mellett a lizint nagy mennyiségben találjuk burgonyában, sörélesztőben, halban, babban és tojásban. Kerülje el az élelmiszereket és sok arginint: csokoládé, földimogyoró, mindenféle dió. A lizin kezelésénél figyelni kell a koleszterinszintet, mivel egy ilyen étrend stimulálja a koleszterin termelését a májban.

Genitális herpesz: a férfiak és nők megnyilvánulása, kezelés

A herpesz széles körben elterjedt az emberi populációban. Ez a vírusos fertőzés jelentős egészségügyi és társadalmi probléma.

A Herpes simplex vírus (HSV) a bolygó 10 emberéből 9-ből áll. Minden ötödik személynél bármilyen külső megnyilvánulást okoz. A HSV esetében a neurodermotropizmus jellemző, vagyis inkább az idegsejtekben és a bőrben szaporodik. A vírus kedvelt helyei az ajkak, az arc, a nyálkahártyák, a nemi szervek, az agy, a kötőhártya és a szaruhártya közelében lévő bőr. A HSV vezethet a terhesség és a szülés rossz irányába, ami magzati halálhoz, vetéléshez, szisztémás vírusos betegséghez vezet újszülöttekben. Bizonyíték van arra, hogy a herpes simplex vírus a prosztata és a méhnyak rosszindulatú daganataival van összefüggésben.

A betegség gyakoribb a női betegeknél, de a férfiaknál is. A csúcs előfordulása 40 éves korban esik le. Azonban gyakran a genitális herpesz először fiatal férfiaknál és nőknél jelentkezik a nemi közösülés során. Kisgyermekeknél a nemi szerveken a fertőzés gyakran a kezek bőréről, a fertőzött törölközőktől a gyermekcsoportokig és így tovább.

A VPG nem erős a külső környezetben, elpusztul a nap- és az ultraibolya sugarak hatása alatt. Alacsony hőmérsékleten hosszú ideig tart. A szárított formában a HSV létezhet akár 10 évig.

Hogyan terjed a genitális herpesz?

A betegség oka - herpes simplex vírus (Herpessimplex) két típusból, főleg HSV-2. Az első típusú vírus korábban társult a bőr, a szájüreg betegségével. A HSV-2 genitális herpesz és meningoencephalitis okozza. Most az első típusú vírus vagy ezek kombinációja okozta betegségeket. Gyakran előfordul, hogy a hordozónak nincs semmilyen tünete a betegségnek, és nem sejteti, hogy ez a fertőzés forrása.

Hogyan szerezheti ezt a betegséget? A genitális herpesz átvitelének leggyakoribb módjai a szexuális kapcsolat és a kapcsolat. Leggyakrabban a fertőzés a vírus hordozójával vagy egy beteg betegével való szexuális kapcsolat során jelentkezik. Meg lehet fertőzni egy csókkal, valamint közös háztartási cikkekkel (kanalak, játékok). A vírus levegőben lévő cseppecskékkel is továbbítható.

Az anyától a gyermek testében a kórokozó szülést kap. Az ilyen átvitel kockázata a páciens elváltozás típusától függ. Akár 75%. Ezenkívül a vérben a viremia (a vírus részecskék felszabadulása a vérben) magzati fertőzést okozhat az anya akut betegsége esetén.

A legtöbb esetben a gyermekek HSV-1 fertőzöttek az élet első évében. 5 éves korukig a HSV-2-fertőzés is növekszik. Az élet első felében a csecsemők nem betegek, ez az anyai antitestek jelenlétének tudható be. Ha az anya korábban nem volt fertőzött, és nem adta át a védő ellenanyagot a gyermeknek, akkor a korai gyermekkorban lévő gyerekek nagyon betegek.

besorolás

Egészségügyi szempontból ez a betegség a HerpesSimplex vírus által okozott anogenitális herpeszes vírusfertőzésnek felel meg. A betegség két fő formája van:

Az urogenitális szervek fertőzése:

 • nemi herpesz nőknél;
 • nemi herpesz férfiaknál;

A végbél és a bőr az anus körül.

A genetális herpesz fejlődési mechanizmusa (patogenezis)

A vírus a szervezetbe belép a sérült nyálkahártyákon és a bőrön keresztül. A "bejárati kapu" területén szaporodik, tipikus megnyilvánulásokkal. Továbbá a kórokozó általában nem terjed, ritkán lép be a nyirokcsomókba, és még ritkábban is behatol a vérbe, ami viremia. A vírus további sorsa nagyban függ az emberi test tulajdonságaitól.

Ha a szervezet jó immunvédelemmel rendelkezik, kialakul egy vírusos hordozó, amely nem zárja ki a fertőzés hátrányos körülmények között történő visszaesését. Ha a szervezet nem képes megbirkózni a fertőzéssel, akkor a herpesz vírus a véren keresztül belép a belső szervekbe (agy, máj és mások), és ütközik velük. A fertőzésre válaszul ellenanyagokat állítanak elő, de nem gátolják az exacerbációk és a visszaesések kialakulását.

Az immunitás gyengülésével az idegsejtekben tárolt vírus aktiválódik és belép a véráramba, ami súlyosbítja a betegséget.

A betegség tünetei

A legtöbb ember számára a hordozók hosszú ideje a HPV nem okoz semmilyen megnyilvánulást. A nemi genitális herpesz inkubációs ideje a korábban nem fertőzötteknél 7 nap. A férfiaknál a vírus továbbra is fennáll a húgyutak rendjében, nőkben - a nyaki csatornában, a hüvelyben, a húgycsőben. A fertőzés után kialakul a genitális herpeszvírus egész életen át tartó hordozója. A betegség tendenciája megmarad a relapszusokkal.

A fertőzés külső jeleinek kialakulását elősegítő okok:

 • a mentelmi jog állandó vagy ideiglenes csökkentése, beleértve a HIV-fertőzést;
 • túlhűtés vagy túlmelegedés;
 • Egyidejű betegségek, például diabetes mellitus, akut légúti fertőzés;
 • orvosi beavatkozások, beleértve az abortuszt és az intrauterin fogamzásgátlót (spirál).

A fenti tényezők hatására előremutató időszak lép fel - "betegség előtti". A genitális herpesz kezdeti jelei: a jövőben a betegek helyén a viszketés, a fájdalom vagy az égés előfordulása figyelhető meg. Egy ideig a kandallóban kiütések vannak.

A kiütések lokalizálása nőkben és férfiakban

Mit mutat a nemi herpesz?

A bőrkiütés elemei külön-külön vagy csoportosultak, úgy néznek ki, mint a legfeljebb 4 mm átmérőjű kis buborékok. Az ilyen elemek a vöröses (erythemás) edematous bázison helyezkednek el, a perineum bőrén, a perianalis zónán és a genitourinary szervek nyálkahártyáján. A hólyagok (vesicles) megjelenése enyhe lázzal, fejfájással, rossz közérzetgel, álmatlansággal járhat együtt. A regionális (inguinalis) nyirokcsomók nagyobbak és fájdalmasabbak lesznek. Az elsődleges epizód különösen a vírussal korábban nem fertőzött embereknek szól, akiknek nincsenek antitestjei.

Néhány nap múlva a hólyagok nyitják magukat, erózióval (felületi károsodás a nyálkahártyán), egyenetlen vonalakkal. Ekkor a betegek súlyos viszketést és égő érzést panaszkodnak az eróziós zónában, a nedvességet, a súlyos fájdalmat, ami még intenzívebb a nemi közösülés során. A betegség első tíz napján új kiütések jelentkeznek. Ezek közül a vírusrészecskék aktív felszabadulnak.

Fokozatosan az eróziót héjakkal borítják és gyógyítják, így gyenge pigmentációt vagy könnyebb bőrterületet hagynak. A kiütés elemének megjelenésétől az epithelizációig (gyógyulás) az idő két-három hét. A kórokozó bejut az idegtestek sejtjeibe, ahol hosszú ideig lappangó állapotban marad.

A nemi genitális herpesz tünetei a nõi betegeknél a szájszárazság, a vulva, a perineum, a vagina, a méhnyakon találhatóak. A férfiakat érintik a gengszterek, a fityma, a húgycső.

A folyamat gyakran magában foglalja a kismedencei idegeket. Ez az alsó végtagok bőrének érzékenységét, az alsó hátsó és a keresztcsont fájdalmát sérti. Néha gyakori és fájdalmas vizelés.

A nőknél a herpesz első epizódja hosszabb és észrevehetőbb, mint a férfiakban. A kezelés súlyosbodásának időtartama kb. 3 hét.

Visszatérő genitális herpesz

A visszatérő genitális herpeszes betegek kb. 10-20% -a. A fertőzés első megnyilvánulása általában erőszakosabb. A genitális herpesz megismétlése kevésbé intenzív, és gyorsabban halad az elsődleges tüneteknél. Ez azért van, mert a jelenleg rendelkezésre álló antitestek a vírus elleni küzdelmet segítik. Az 1. típusú genitális herpesz ritkábban fordul elő, mint a második.

A betegség súlyosbodása kisebb tüneteket mutathat - viszketés, ritka kiütések. Néha a betegség képét fájdalmas erózió, a nyálkahártya fekélye képviseli. A vírus izolálása 4 napos és hosszabb ideig tart. A lymphoma nyirokcsomóinak növekedése, a nyirokcsomó (elephantiasis) miatt a genitális szervek lymphostasis és kifejezett duzzanata lehetséges.

A relapszusok ugyanúgy gyakoriak a férfiaknál és a nőknél. A férfiaknak hosszabb epizódjai vannak, és a nőknél élesebb klinikai kép.

Ha a recidív arány évente több mint hat, akkor a betegség súlyos formájáról beszélnek. A közepes nehéz forma három-négy exacerbáció kíséretében egész évben, és az enyhe egy vagy kettő kíséretében.

Az esetek 20% -ában atipikus genitális herpesz alakul ki. A betegség megnyilvánulásait az ún. Urinárius rendszer egy másik fertőzése álcázza, például a candidiasis (tuska). Tehát a mocsoknál a váladékok jellemzőek, amelyek gyakorlatilag hiányoznak a szokásos genitális herpeszben.

diagnosztika

A genitális herpesz diagnosztizálását a következő laboratóriumi vizsgálatok segítségével végzik el:

 • virológiai módszerek (a kórokozó csirkeembrió vagy sejttenyészet alkalmazásával történő izolálása, az eredmény két nap múlva érhető el);
 • polimeráz láncreakció (PCR), amely kimutatja a vírus genetikai anyagát;
 • a patogén (részecskék) antigének kimutatása immunoenzim és immunfluoreszcencia analízis segítségével;
 • az emberi test által az HSV hatására válaszul termelt antitestek vérben való kimutatása enzimimmunoassay segítségével;
 • citomorfológiai módszerek, amelyek felmérik a sejtek károsodását a HSV-fertőzésben (több sejtmaggal és intranukleáris zárványokkal rendelkező óriássejtek kialakulása).

A genitális herpesz vizsgálata javasolt, hogy több napon át folytasson többször egymás után, 2-4 különböző károsodás esetén. A nők ajánlott anyagot venni a ciklus 18-20 napján. Ez növeli a vírusfertőzés felismerésének esélyét, és megerősíti a diagnózist.

A leginkább tájékoztató jellegűek olyan tesztek, mint a PCR a vizelet és a genitourinary szervek (hüvely, húgycső, méhnyak) vizsgálatából.

kezelés

A nemi herpeszes betegek étrendjében nincs különlegesség. Teljesnek, kiegyensúlyozottnak, fehérjében és vitaminokban gazdagnak kell lennie. Az exacerbáció során felszolgált élelmiszer leginkább párolt vagy párolt. Élvezik a savanyú tejet és a növényi termékeket, valamint a bőséges ivást.

A genitális herpesz kezelése, intenzitása és időtartama a betegség formájától és súlyosságától függ. Hogyan kell kezelni a nemi herpeszet minden egyes betegnél, az orvos-vénorészetet a páciens teljes körű vizsgálata és vizsgálata alapján határozza meg. Az öngyógyítás ebben az esetben elfogadhatatlan. A páciens gyógyításának meghatározásához feltétlenül szükség van az immunkamra, vagyis az immunitás állapotának értékelésére.

A páciensnek ajánlott óvszerhasználatot szexuális kapcsolatban, vagy tartózkodnia kell attól, amíg helyreáll. A partneret betegségjelek jelenlétében is megvizsgálják, és kezelést írnak fel.

A betegség kezelésére a következő gyógyszercsoportokat alkalmazzák:

 • szisztémás hatású vírusellenes szerek;
 • antivirális szerek topikális alkalmazásra;
 • immunstimuláló anyagok, interferon analógok, birtokló és vírusellenes hatás;
 • tüneti gyógyszerek (lázcsillapító, fájdalomcsillapító).

Terápia acyclovir alkalmazásával

Az akut genitális herpesz és relapszusainak kezelési rendszere elsősorban Acyclovir (Zovirax). Normális immunmágnes indexek esetén napi 1 gramm adagot adnak be, öt elrendezésre osztva, tíz napig vagy a gyógyulásig. Jelentős immunhiányos állapotban vagy a végbél elváltozásában a napi adag 4-5 fogadáson 2 grammra emelkedik. A korábbi kezelés megkezdődik, annál nagyobb a hatékonysága. A terápia kezdeményezésének legjobb módja, amelyben a gyógyszer a leghatékonyabb, a prodromális periódus vagy a kiütés első napja.

Hogyan lehet megszabadulni a betegség visszaesésétől? Ebből a célból szuppresszív (szuppresszív) terápiát írjon le az Acyclovir-szel napi 0,8 g-os dózisban. Az ilyen tabletták hónapokig és néha évekig tartanak. A gyógyszerek napi bevitele segít elkerülni a majdnem minden beteg esetében jelentkező relapszusokat, és egyharmaduknak nincsenek ismétlődő epizódjai a betegségről.

Az aciklovir elérhető márkanéven, amelyek tartalmazzák a szó maga, valamint Atsiklostad, Vivoraks, Viroleks, Gerperaks, Medovir, Provirsan. Mellékhatásai lehet jegyezni, emésztési zavarok (hányinger, hasi fájdalom, hasmenés), fejfájás, viszketés, fáradtság. A gyógyszer nagyon ritka mellékhatásai a hematopoiesis, a veseelégtelenség, az idegrendszer károsodása. Csak a gyógyszer egyéni intoleranciájával ellenjavallt, és óvatosan kell eljárni a csökkent vesefunkciójú betegeknél. A terhesség és a szoptatás ideje alatt, valamint a gyermekeknél is alkalmazható, de csak a lehetséges kockázat felmérése után.

5% Az acyclovir krém hatékony a prodromalis periódusban és a betegség korai szakaszában. Jobban működik, ha a kiütés a bőrön van. Alkalmazza naponta többször egy hétig.

A második generációs Atsiklovira gyógyszerek hatékonyabbak. Ezek közé tartozik a valaciklovir (Vairova, Valavir, Valvir, Valtrex, Valcicin, Virdel). Jól felszívódik az emésztőrendszerben, biohasznosulása többszörösen magasabb, mint az Acycloviré. Ezért a kezelés hatékonysága 25% -kal magasabb. A betegség súlyosbodása 40% -kal ritkábban fordul elő. A gyógyszer ellenjavallt HIV-fertőzés, vese- vagy csontvelői transzplantáció, valamint 18 év alatti gyermekek manifesztálására. A terhesség és a csecsemők etetése a kockázat és haszon értékelésénél lehetséges.

Alternatív gyógyszerek

Hogyan kell kezelni a genitális herpeszet, ha az Acyclovirrel szemben rezisztens vírusok okozzák? Ebben az esetben alternatív gyógyszereket írnak elő - a Famciclovir vagy a Foscarnet. A Famciclovir olyan nevek alatt áll rendelkezésre, mint a Minaker, Famacivir, Famvir. A gyógyszer nagyon jól átjut, csak alkalmanként fejfájást vagy hányingert okoz. A kontraindikáció csak egyéni intolerancia. Mivel ez a gyógyszer új, a magzatra gyakorolt ​​hatása kevéssé ismert. Ezért a terhesség ideje alatt történő felhasználása és a csecsemő etetése csak egyedi indikációk esetén lehetséges.

Helyi készítmények

Egyes vírusellenes gyógyszerek a kiütések kezelésére kenőcs. Ezek közül a következők tartoznak:

 • Foscarnet, a bőrön és a nyálkahártyán;
 • Alpisarin, a gyógyszer tabletták formájában van;
 • A tromanadin a leghatásosabb a herpesz első jelei között;
 • Helepin; orális adagolás formájában létezik;
 • oxoline;
 • Tebrofen;
 • Riodoksol;
 • Bonafton.

Az alkalmazás gyakoriságát és a helyi gyógyszerekkel történő kezelés időtartamát az orvos határozza meg. Általában naponta többször egy héten keresztül adják be.

A genitális herpesz terápiája interferon készítményekkel

Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott az interferonok vagy interferon induktorok iránt, amelyek segítik a szervezetet a fertőzés kezelésében, gyakran közvetlen vírusellenes hatással. Ezek a következők:

 • Allokin-alfa;
 • Amiksin;
 • Wobe-Mugos E;
 • Galavit;
 • Giaferon;
 • Groprinozin;
 • izoprinozin;
 • Imunofan;
 • polyoxidonium;
 • Cycloferon és még sokan mások.

Adható befelé vagy helyileg. Ezek közül a gyógyszerek közül néhány gyertya. Így a Viferon rektális kúpjait gyakran a genitális herpesz komplex terápiájának részeként írják fel.

A tünetek enyhítésére nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például paracetamolt vagy ibuprofent alkalmazhatunk.

A genitális herpesz elleni antibiotikumokat nem írják elő, mert csak baktériumokra, nem vírusokra hatnak. A terápiás területek hatékonyságát, mint a homeopátia, a népi módszerek, nem bizonyított.

megelőzés

A genitális herpesz, azaz vakcina specifikus profilaxisát fejlesztették ki. Az orosz gyártmányú poliovakcinint évente több alkalommal kell beadni 5 injekcióval. Inaktivált tenyésztési oltóanyag. Az ilyen megelőzés hatékonyságát tanulmányozzák.

A nemspecifikus megelőzés a szexuális higiénia betartása, az alkalmi szexuális kapcsolatok elutasítása.

A genitális herpesz által fertőzött személy nem szabad túlhűteni, kerülni kell az érzelmi stresszt, az intenzív stresszt és egyéb okokat, amelyek súlyosbodást okozhatnak.

Fertőzés és terhesség

Úgy gondolják, hogy a terhesség nem olyan tényező, amely a genitális herpesz súlyosbodását okozza. Egyes tudósok azonban eltérő véleményt képviselnek.

A terhesség és a szülés a HSV-kocsival a klinikai tünetek nélkül általában normális. A terhes nők kezelésére szisztémás manifesztációi, például agyhártyagyulladás, hepatitisz kialakulása esetén kerül sor. Ez általában véletlenszerűen kezelt nő első ülésén történik a terhesség alatt. Az acyclovir kezelésre van előírva.

Ha ez a kezelés nem tart, az eredmény a vírus részecskék belépő a baba véráramába a méhlepényen keresztül (sérült, vagy akár egészséges) kidolgozza a méhen belüli fertőzés. A terhesség első trimeszterében fejlődési rendellenességek alakulnak ki. A második és harmadik trimeszterben a nyálkahártyák, a gyermek bőrét, a szemet, a májat és az agyat érintik. Intrauterin magzati halál előfordulhat. Az idő előtti születés kockázata nő. A szülés után a baba már súlyos szövődmények lehetségesek: microcephalia (elmaradottság az agy), mikrooftalmiya és chorioretinitis (szembetegség, amely vaksághoz vezet).

A szállítás természetes. A császármetszést csak azokban az esetekben írják elő, amikor az anya kitörése a nemi szerveken, és ha az első fertőzés epizódja a terhesség alatt történt. Ugyanezekben az esetekben a herpesz vírusnak a gyermek számára történő átvitelének megelőzését javasolja az Acyclovir segítségével, amelyet a 36. héten írnak fel. Még egy kényelmesebb és költséghatékonyabb készítmény egy beteg nő előkészületeként Valcicon (Valaciclovir). A vírusellenes szerek alkalmazása a szülés előtt segít csökkenteni a genitális herpesz súlyosbodásának gyakoriságát, csökkenteni a gyermeket fertőző vírusrészecskék tünetmentes szekréciójának valószínűségét.

A beteg nő átadása veszélyes, a korai víztelenítés, a placenta torzulása és a munka gyengesége veszélyes. Ezért különös figyelmet igényel az orvosi személyzet.

Mi a genitális herpesz veszélye az újszülöttek számára?

Ha a gyermek érintkezésbe kerül a HSV-vel, a szülés után 6 nappal a szülés után, újszülött herpeszet fog kifejleszteni. Ennek következményei a generalizált sepsis, vagyis a gyermek összes belső szervének fertőzése. Az újszülött fertőzött-mérgező sokkból is meghal.

A gyermek potenciális veszélyeztetése kapcsán minden terhes nőt megvizsgálnak a HSV szállítására, és ha szükséges, az orvos által előírt módon kezelik. A csecsemő születése után azt is megvizsgálják, és szükség esetén kezelik. Ha a gyermek nem mutat fertőzés jeleit, akkor 2 hónapig megfigyelni kell, mert nem mindig látható a betegség manifesztációja.

A betegség terhesség alatti kellemetlen következményeinek elkerülése érdekében a fertőzött nőknek speciális képzést kell tartani előttük, az úgynevezett pregravid. Közelebbről, a növényi eredetű (Alpizarin) vírusellenes és immunstimuláló szereket beadják a kenőcsön belül és kóros formában, a páciensben fellépő exacerbációk megjelenésével. Ezzel párhuzamosan az immunitás korrekcióját interferon induktorokkal végezzük. A három hónappal megelőzően tervezett terhesség hozzárendelt és metabolikus terápia, javítja az anyagcsere, a sejtek (riboflavin, liponsav, kalcium-pantotenát, E-vitamin, folsav). Ugyanakkor passzív immunizálás is alkalmazható, vagyis olyan kész élő antivirális antitestek - immunglobulinok - nővé válása, amelyek csökkentik az exacerbáció kockázatát.

A terhesség megtervezése csak hat hónapon belül történhet visszaesés nélkül. Diagnózis és terápia A genitális herpesz terhesség előtt csökkentheti a komplikációk előfordulásának az anya és a gyermek, hogy csökkenti annak valószínűségét visszaesés a terhesség alatt, hogy minimalizálja a kockázatot a méhen belüli fertőzés és újszülöttkori herpesz. Mindez hozzájárul a csecsemő megbetegedések és halálozások csökkentéséhez.