Testhigiénia

Testhigiénia
A személyes higiénia alapja a megfelelő bőrápolás, ami hozzájárul a test normál működéséhez. A bőr tisztaságát rendszeres mosószappannal és melegvizes mosogatószerrel végezzük. Mindazonáltal a forró víz és a szappan mindennapos használata túlzott mértékű bőr zsírtalanítása, flabbiness, effeminacy, stagnálás a bőr edényeiben és a hűtési ellenállás csökkentése. A szappan kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy annál több szabad alkáli, annál inkább megvédi a bõrt és fenyegetést jelent a szárazságra.

Ezért, annál szárazabb a bőr, annál kevesebb szappant kell használni, csak az elavult vagy semleges választást. A legszelídebb az akció a szappan "Detskoye". A szappan legalább hetente egyszer legyen otthon vagy a fürdőben. A mosáshoz jobb lágy víz, kalcium és magnézium gyenge sói. A puha víz feloldja és eltávolítja a felszínen felhalmozódó anyagokat. A kemény víz és a mosószappan használata túlzott szárazságot, bőrpírt és bőrirritációt okoz.

Az orosz fürdõk nagy népszerûséget élveznek, és a szegénységet a kezelésre és a profilaxisra is feljogosítják. értéket. Használt és finn fürdők (szaunák), ​​melyeket a gőzkamra magasabb hőmérséklete és alacsony páratartalma jellemez, így jobban tolerálhatók. Azonban mielőtt fürödnéd a fürdőben, forduljon orvoshoz. Javasoljuk, hogy a testet naponta zuhanyozzuk. További gondossággal a test leggyorsabban szennyező területei: arc, nyak, karok, lábak.

Arc és nyak elég ahhoz, hogy reggel és lefekvés előtt lemosjon. A bőr zsírtalanításának veszélye miatt kerülni kell a forró vizet és a szappan gyakori használatát. Szárazsága megjelenhet, és gyakori törlési kölni.

kezek leginkább mikroorganizmusokkal szennyezett. Piszkos kézzel csírák kap az élelmiszer, edények, háztartási eszközök, bútorok, stb, így feltételeinek megteremtése terjedésének bélfertőzések, parazitás és mások. Az evés előtt WC használata után, a kézi munka befejezését kell mosni meleg vízzel szappannal és szárítson törülközővel. Éjszaka kissé nedves bőrfelületen javasoljuk lágyító zselé vagy krém felvitelét. Ez különösen akkor szükséges, ha az építőanyagokkal dolgozik, amikor a kezek szennyezettek a földdel. Hasznos a kezek bőrét glicerinnel, alkohollal, ammóniával és vízzel alkotott összetevõkkel egyenletesen kenni. Szárazságtól, repedésektől, hámlasztástól a kézkrém jól védett. Ajánlott tisztítás, edények tisztítása, zöldségtakarítás, valamint olyan személyek esetében, akiknek a munkája gyakori vízhasználattal jár.

Köröm a kezében rendszeresen le kell vágni, tiszta állapotban kell tartani, mivel alatta a piszok mindig felhalmozódik. A kezek bőrén található összes mikrobák közül a legfeljebb 95% a körmök alatt található. Ha a körömágyban körül kialakult a piros pad, a használt meleg fürdő gyenge (rózsaszín) kálium-permanganát oldattal, majd masszírozni a keze ügyében, dörzsölés után 1-2% fehér higanyt kenőcs.

láb Minden este mosd le meleg vízzel és szappannal és törölje szárazra. Célszerű időközönként kálium-permanganát (rózsaszínű) 0,1% -os oldatában mosni őket. Mosás után a bőrt a lábujjak közötti és a láb letöröljük vattacsomóval mártott egy 2% -os szalicil-alkohol, vagy rezorcin - tisztítja a bőrt, és csökkenti annak verejtékezés. A verejtékezés, a lerakódások stb.

Haj a fején nem szabad mosni több mint hetente egyszer. Az egészséges haj megőrzését az egész szervezet egészségének ápolása elősegíti - a helyes napi szabályozás, a vitaminok (különösen A) fogyasztása, az időben történő pihenés, a testnevelés. kultúra és sport. A haj tisztítása is jobb a lágy vízzel. Használat előtt kemény vizet kell főzni. Egy jó szappan tisztítja a porszálakat. Samponok használata hatékonyabb, de viszketés, bőrkiütés stb. Megjelenése esetén el kell dobni őket. A hajnövekedés javítása elősegíti a masszázst, kefével fésülni, mert a kis nyomás a haj gyökeréhez áramlik és táplálkozásukat erősíti.

Szájhigiénia. A szájüreg elégtelen gondozása gyulladásos megbetegedésekhez vezet az íny, a fogak, a nasopharynx és más szervek számára. A szájüregben minden feltétel a baktériumok kifejlesztéséhez szükséges. A megmaradt étel elgondolatlan és kellemetlen szagot hoz létre. A szájüreg gondozása érdekében fogkeféket, fogpiszkárokat, selyem szálakat, porokat, rágógumikat, rudakat, elixireket, oldatokat használnak. Minden családtag külön-külön kell fogkefe kell tárolni üveg sörték felfelé tisztán tartani, mielőtt a fogak tisztítására és a mosás után forró vagy forrásban lévő vízben szórjuk asztali só. Kezdje a tisztítást a nagy molárisok egyik oldalán, majd menjen a másikba, és végül az elején álljon. Mozgásokat kell végezni minden irányban, hogy minden fogat kitisztítsunk a plakkból és az interdentális tereket - az élelmiszerek maradványaitól. Az arcok és az ajkak oldalán levő fogak felületét függőleges és vízszintes mozgásokkal tisztítják a nyelv oldaláról - függőleges mozgásokkal a fogak tengelye mentén.

A fogak csiszolásához minden reggel és este szükség van. Az evés után öblítse ki a száját vízzel. A fogpor a fogzománcot kitörli, ezért a legjobb, ha fogkrémeket használ: higiénikus és terápiás-megelőző. Az ételmaradványok eltávolításához ajánlott a fa- vagy műanyag fogpiszkáló. Legalább évente kétszer ajánlatos felvenni a kapcsolatot a fogorvoshoz, hogy távolítsa el a fogászati ​​kalkulust.

Személyes bőrhigiénia. A gyermek és a felnőtt bőrének higiénája

A bőr nem csak az emberi test védőhéjaként szolgál, hanem aktívan együttműködik a külső környezetgel. Különösen elsősorban sokféle irritáló hatású vegyi anyagot vesz fel: kémiai, fizikai és fertőző, amelyek közül sok képes számos patológiás folyamatot okozni mind a bőrön, mind a testen belül. Szintén gyakran az epitheliális burkolat az első indikátor, jelezve, hogy valami rossz az egészségünkön. Ezért a bőrtisztaság tisztasága a higiéniai eljárások komplexumának egyik fő pontja.

Bőrfunkciók

Az egész életen át az epitheliális fedő számos olyan funkciót lát el, amelyek a szervezet egészségének és életfunkcióinak megőrzését szolgálják:

 1. Védő.
 2. Hőszabályozás.
 3. A szekréciós.
 4. Reszorpciós.
 5. Lélegzik.
 6. Részvétel az általános anyagcsere folyamatban.
 7. A beszéd mint érzékszerv.

Védő funkció

A bőr védi a testet a különböző negatív környezeti hatásoktól, amelyek mechanikai és vírusos károkat okozhatnak a belső szervekben.

Termoregulációs funkció

Bőr nagymértékben reagál a hőmérséklet-változás: a hideg véredények összehúzódnak, és a hőátadás csökken, amikor a hő kinyúlnak, aktívan indul izzadás és a túlzott hősugárzás szervezetben.

Titkos és reszorpciós funkciók

Amikor a szekréciós funkcióját a felesleges folyadékot szabadul együtt működését a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek, és a felszívódás, fordítva, - áztatás a hiányzó mennyiségű vizet, hogy fenntartsák a természetes egyensúly a szervezetben.

Légzési funkció

Bár egy személy O-t kap túlnyomó mennyiségben2 a légzőrendszeren keresztül, de a bőr is részt vesz az oxigén telítettség rendszerében - a gázcserélési folyamatok aktiválásával.

A bőr, mint az érzékszerv

A bőr reagál az érintésre, a fájdalomra, a melegre és a hidegre, és az idegvégződéseken keresztül továbbítja az információkat az agynak. És már a feldolgozás eredményei alapján az ember egy vagy másik helyzetben modellezi viselkedését.

Annak érdekében, hogy a fent említett funkciók mindegyike stabil üzemmódban történjen, gondos bőrápolásra van szükség a testben fellépő működési zavarok elkerülése érdekében. A bőrhigiénia, pontosabban annak szabályai, különös tekintettel van a különböző életkorra, valamint néhány közös pontra.

Általános szabályok

A szennyezés és a többszörös betegség megszerzésének károsodása miatt nem csak a bőr, hanem az egész test egésze is lehet. E tekintetben a gyermekek és a felnőttek figyelmét fel kell hívni arra, hogy kövessék a bőrhigiénia általános szabályait:

- napi mosás és zuhanyozás;

- lágy vagy ph-semleges higiéniai termékek (baba szappan, gélek, nedves törlőkendők, habok) használata;

- a fehérnemű és a bőrrel közvetlenül érintkező ruházat rendszeres cseréje;

- ha csúszás következik be, kenje meg a bőrt egy hidratáló krémmel vagy egy speciális kenőccsel;

- elfogadhatatlan mechanikus eltávolítása a tályogok, a pattanások, az elárasztott kéreg a sebek és karcolások helyén;

- növényi és tejtermékek, vitaminok rendszeres használata;

- Kerülje az allergiás bőrkiütéseket okozó forrásokat (élelmiszer, italok, állati szőr, nem természetes anyagokból készült ruházat);

- Ha az ismeretlen növényekkel való bőr kapcsolatba kerül, a kémiai reagenseket, ha lehetséges, azonnal öblítse le a kontaktus helyét;

- ne engedje, hogy a bőr fagyás és időjárási hatásai legyenek;

- mosson kezet rendszeresen szappannal és vízzel;

- a vízkezelés után szárazon törölje;

- ha lehetséges, használjon cserélhető cipőt a helyiségben, elkerülheti a láb izzadását vagy hipotermiáját;

- naponta sétál a friss levegőben legalább 20-30 percig;

- mérsékelt napozás vagy kvarc.

Amint látja, a normál bőrhigiénia meglehetősen egyszerű szabályok végrehajtása, amelyet a gyermek vagy felnőtt nem szabad elfelejteni. Azonban e két korosztály bőrének még mindig vannak különbségei, és így az ápolásának hányója.

Különbségek a felnőtt és a gyermek bőrén

A 7-8 éves gyermekek bőrének érzékenyebbek az allergiás reakciók, túl vékony és finom, szemben a felnőttekkel. Több zsírsejtet és vért tartalmaz. A csecsemő bőre néhány funkciója még nem teljesen hibázott, de 9 év elteltével a verejték és a faggyúmirigyek működésének stabilitása megjelenik.

Minél régebbi a személy, annál hamarabb kezd el elhalványulni a bőr. Az évek során kevésbé rugalmas, nem annyira tele van vérrel, a mirigyek lelassulnak vagy teljesen leállnak. A felső epitélium megszárad, ami miatt a ráncok elkezdenek kitörni, pigmentált foltok vannak.

Ezzel összefüggésben a gyermek bőrének higiéniája bizonyos sajátosságokkal rendelkezik, amelyek korai korban is figyelmet igényelnek.

A gyermek higiéniai szabályai

A gyermekek bőrének ápolása szükséges, életének első heteiből kiindulva. Aligha érdemes elmagyarázni, hogy ezen a szakaszokon még nem rendelkezik elegendő immunitással, és a test minden funkciója éppen kezdetét veszi.

Az újszülött bőrének higiéniáját nagyon óvatosan és finoman kell végrehajtani. Az alábbi feltételeknek megfelelően történik:

- az újszülöttek számára tanúsított kozmetikai termékek alkalmazása, amelyek nem tartalmazzák az anyag irritáló bőrét és nyálkahártyáit;

- a sminkben hiányozni kell: fenoxi-etanol, nátrium-hidroxid, etilén-oxid, lauril-szulfátok, különböző tartósítószerek;

- fürdéskor természetes növényi kivonatokat vagy kis mennyiségű fitomátot lehet használni;

- erős szennyeződésekkel megengedhető a gyermekkrémek használata;

- szabadtéri séta során a tej védelme a napvédelemhez;

- a bőr szárazságának eltávolítása baba krémet vagy olajat;

- rendszeres pelenka, szennyezett pelenkák és ruhák cseréje;

- lágy szivacsok, szalvéták, pamutrügyek és tamponok használata, ha lehetséges, nem hagyják el a villát;

- gondosan nyomon követni a baba szervezetének a környező tényezőkre gyakorolt ​​hatását (viszketés, allergiás reakciók, bőrpír, pelenka kiütés).

A már felnõtt gyermeknek a bõrhigiénia kell, hogy legyen a napi rutinban. Meg kell magyarázni a baba számára, hogy mi lehet az elemi szabályok betartásának elmulasztása. Minél korábban elkezdte megérteni ezeknek a szokásoknak a hasznosságát, a gyermekek könnyebben lesznek a jövőben - az állandó nyomon követésének szükségessége, hogy például a gyermek megmosta a kezét, eltűnik.

Felnőtt bőrhigiénia jellemzői

A felnőtt személyi bőrhigiénéjének is vannak olyan sajátosságai, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni:

- A fürdőt hetente 1-2 alkalommal lehet bevenni napi öblítéssel a zuhany alatt;

- lehetséges a zuhanyzás közben ne használja szappan, különösen antibakteriális - részben a forgóeszközök, hogy képesek nemcsak kiküszöbölik a káros mikroorganizmusok, hanem hasznos;

- a férfiak és a nők egyenlően, a bőr típusától függetlenül, hidratáló és tápláló krémeket, krémeket;

- a szobahőmérsékleten vízzel alaposan mossa le;

- ne feledje, hogy a kontrasztzuhany rendkívül hasznos - megtartja a bőr tónusát, rugalmasságát és feszességét;

- Az arc kozmetikai használatával történő mélytisztítást javasolják hetente egyszer, a probléma bőrével - kétszer;

- A borotválkozás könnyebb lesz, ha az arcot forró vízzel leöblítik az eljárás előtt;

- a tompa borotválkozó gépek nem csak hatástalanok, hanem képesek a bőr megsebezésére, a szőrszálak felszívására;

- Ne hagyd el az úszást egy folyóban, tóban vagy tengerben, azonban gondoskodj róla, hogy a víz kényelmes legyen, és a fürdés nem tiltott;

- Minden krém, maszk és egyéb gondoskodó és letörölhetetlen termék kizárólag a kozmetikai kozmetikumok tisztítására és tisztítására használható.

A fej bőrének higiénája

Különös figyelmet kell fordítani olyan kérdésekre, mint a bőr és a hajhigiénia. Gyakorlatilag minden ember (ritka kivételekkel) fejbőrének különböző sűrűsége van. A fejbőr nem szenved, és a hallás fején egészséges megjelenés szükséges, nem kevesebb, mint a test többi részének fedele mögött:

- rendszeresen és helyesen fésülje meg a hajad;

- hajszárítók, hajszárítók, hajszárítók;

- speciális samponokat, maszkokat, balzsamokat, olajokat;

- a haját hetente egyszer mossa le;

- a korpásodás megszüntetése az első megnyilvánulásokban;

- Ha lehetséges, kerülje a vegyi curlingot és az ammónia felhasználásával történő festést.

Sajnos a mindennapi életben nem mindig fordítunk kellő figyelmet olyan aspektusra, mint az emberi bőrhigiénia. Gyakran elfelejtették, hogy e szabályok fő célja nem a szépség és a fiatalok megőrzése, hanem az életminőség és az élet időtartamának növekedése.

Test és bőrhigiénia

A szervezet normális működéséhez nagy jelentőséggel bír a test higiéniája, különösen a bőr higiéniája. NA Semashko figurálisan úgynevezett emberi test "erőd", amelyet körülvevő "erő fal" - a bőr. Ha megsértik a higiéniai szabályokat, az "erőd" megsemmisítése az "erőd falának" megsemmisítésével kezdődik.

A test teljes felületét borító bőrön két fő réteget különböztet meg: az epidermisz, vagy a kutikula, és valójában a bőr szubkután szövet. A kutikula jellegzetes tulajdonsága a sejtek külső rétegének keratinizációja és az azt követő slashingje, az úgynevezett stratum corneum. Ezeket az elhalt sejteket a "növekvő sejtek" elnyomják, és eltűnnek, "észrevehetetlenül" lehúzzák a szemünket. Ezekkel együtt általában sok idegen részecskék és baktériumok szennyezik a bőrt.

A bőr nagyon gazdag a vérben és a nyirokcsomókban, valamint a speciális terminális idegekkel, amelyek észlelik a különféle érzéseket: hideg, meleg, érintés stb.

A bőr megfelelő működésében nagy szerepet játszik a verejték és a faggyúmirigy. A verejtékmirigyek szinte az egész test bőrével vannak ellátva. Ezután az ásványi sók, a nátrium-klorid és a kálium stb., A szervezetből kivonásra kerülnek számos sav - tej, olaj, ecetsav, hangyasav stb., Valamint karbamid, ammónia. A verejtékmirigyek aktivitása a központi idegrendszer közvetlen hatása alatt van. Ismeretes például, hogy lelki izgatottsággal fokozza a verejtékezést. A faggyúmirigyek szinte a bőrön szétszóródnak, kivéve a tenyerét és a talpakat, és leggyakrabban a szőrtüszők közelében találhatók. A faggyúmirigyek szekréciója a bőr rugalmasságát biztosítja, védi a száradástól, megakadályozza a felület érintkezésének súrlódását.

A bőr számos összetett fiziológiai funkciót végez. Mindenekelőtt megvédi a testet a külső környezet - fizikai, kémiai és bakteriális - káros hatásaitól. Ellenálló szaruréteg kutikula védi jól erek, idegek, mély szakaszok mirigyek és a haj a levegő hatására, fény, kosz, penetráció a baktériumok, valamint amiatt, hogy peeling a bőr öntisztító. A bőr felszíni rétegeiben végzett savas reakció megakadályozza a legtöbb baktériumok létfontosságú aktivitását a bőrbe. A bőr fontos szerepet játszik a szervek és szövetek mechanikai károsodás elleni védelmében.

A bőr szabályozza a hőt a testben, mivel rossz hővezető. A test bizonyos hőmérsékletének fenntartását gazdag vaszkuláris hálózat biztosítja, verejtékmirigy-eszköz. Magasabb környezeti hőmérséklet kután izmok ellazulnak, a bőr erek kitágulnak, növeli a vér áramlását a bőr és hőfelszabadulással a szervezet által. Alacsony külső hőmérsékleten a bőredények keskenyebbek, a véráramlás csökken, a hőátadás csökken. A hevítés jelentős szerepet játszik a hőszabályozásban. A gyulladás mint a testhőmérséklet szabályozásának módja az idegrendszer hatására történik. Növeli az izomterhelést, az érzelmi izgalmat, a megnövekedett testhőmérsékletet, a különböző betegségeket, a gyógyszerek és a mérgek hatása alatt.

Különösen fontos a bőr, mint az érzékszerv. A legkülönbözőbb érzékek bőrének érzékelése: nyomás, hideg és meleg, fájdalom, viszketés stb. - speciális idegi berendezés segítségével történik, beágyazva és a központi idegrendszerhez kapcsolódva. A bőr, mint a tüdő, részt vesz a gázban

a szervezet környezettel való kicserélése, kis mennyiségű szén-dioxid felszabadítása.

A bőr funkcióinak megsértése befolyásolja az egész szervezet aktivitását, ezért a bőr higiéniai értéke rendkívül nagy. A bőr felületén levő szennyeződés gátolja a verejték és a faggyúmirigyek lyukakat, irritálja a bőrt, elősegíti a mikrobák reprodukcióját, és kopás vagy seb esetén gyulladást, sőt a vér fertőzését is okozhatja. Az atléta számára kötelezővé kell tenni a napi törlést vagy a karosszériaosztályt (meleg sapkával ellátott szappan), heti mosás száraz hővel.

Az arcot, a nyakat, a kezeket legalább naponta kétszer kell mosni - reggel és este. Ezenkívül meg kell mosni a kezét étkezés előtt, piszkos munka után és a vécé minden látogatásához. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a leggyorsabb felhalmozódott mikrobák és a keményebb kezek kezében, annál több mikrobát rájuk. Egyes sportolók, különösen a téli sportok, néha repedések vannak a kezük bőrén. A repedések megakadályozása érdekében a bőrt vazelin, tápláló krémet vagy glicerint kell kenni.

Nagy hatással van a bőr funkcionális állapotára. Megvédik a bőrt a káros környezeti hatásoktól. Szükség van gondosan ápolni a hajat - rendszeresen mossa le őket (legalább hetente egyszer) és fésülje többször naponta. Hasznos, ha a fejét speciálisan kefével naponta masszírozza. A faggyúmirigyek által kiváltott zsír egyenletesen eloszlik a haj felszínén és kellemes fényt kölcsönöz nekik. A haj rugalmas lesz, simán és gyönyörűen fekszik. Az ilyen zsíros bevonat védi őket a nedvességtől, a hirtelen hőmérsékleti ingadozásoktól, a napfénytől. Ha a haj vége nem zsírral zsírral van, a haj elveszíti a tartósságot, a rugalmasságot és a ragyogást, kiszárad, és könnyen megtörik. Masszírozza a fejbőrt egy speciális ecsettel ugyanakkor növeli a vér áramlását a hajhagymák, amely javítja a tápanyag-összetételre és erősíti azokat.

A mindennapi gondozáshoz szegek szükségesek. A hosszú körmök alatt felhalmozódik a szennyeződés, amelyben a mikrobák vannak. A mikroszkópos vizsgálatok során a piszok alatt a körmök találtak kórokozói számos betegség: tuberkulózis és E. coli, tojás a férgek és sok más mikrobák, így a körmöket kell vágni rövid.

Szükség van folyamatosan figyelni a lábak tisztaságát, eltávolítani a kukoricát. A felbukkanó verekedések nem hagyhatók kezelés nélkül, mert hosszú ideig vezethetik el az edzőt a sportolóból. Célszerű naponta mossani a lábát hűvös helyen

víz: ez hozzájárul a test temperálásához és a hólyagos betegségek megelőzéséhez.

Fontos higiéniai érték a szájüreg és fogak szisztematikus ellátása. A fogakat naponta kétszer kell tisztítani - reggel és este. Minden étkezés után öblítse le a száját, hogy távolítsa el az ételmaradványokat. A megelőzéshez évente 1-2 alkalommal ajánlott fogorvosnak.

A fürdőben való mosás tisztítja a test felszínét a verejték és a faggyúmirigy váladékaitól, megnyitja a pórusokat, megkönnyíti a bőr légzését, nyugtatja az idegrendszert. A víz hasznos és kellemes, 35-36 ° C-os hőmérsékleten. A fürdő legfeljebb 12-15 perc lehet. Hosszabb tartózkodás a fürdőben ellazítja a testet. Miután befejezte a mosást, hasznos zuhanyozni, és jobb, ha fokozatosan csökkenteni kell a víz hőmérsékletét.

A testhigiénia szakaszának végén felhívni a sportolók figyelmét a gombafertőzések megelőzésére, amelyek sajnos gyakran előfordulnak. A lábak gombás megbetegedése komoly szövődményekhez vezethet, és véglegesen letilthatja a sportolót. Mivel a gombás megbetegedések kezelése összetett és tartós üzleti tevékenység, a sportolóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy mit jelentenek a betegség megelőzésére irányuló intézkedések és a felismerés módja.

A láb bőrén számos gomba parazitizál. Különösen gyakran a lábak epidermofitája, továbbá vannak rubrofitia, candidiasis, trichophytosis és egyéb gombás betegségek.

Sportoló bizonyos gomba - epidermofiton aki él pontosan a bőr a láb (néha megtalálható a lágyéki ráncok, és nagyon ritkán más helyen).

A leggyakoribb formája a tinea pedis - ujjak, ha változás történik a interdigitalis bőr redők, általában a harmadik, negyedik és ötödik ujj. Általában az emberek nem veszik észre a kezdeti szakaszban, amely akkor könnyen és fejezzük ki az elutasítás a felszínen a szaruréteget, hogy a mélysége interdigitális redők. Néhány évvel később érezhető viszketés és fájdalom jelentkezik, enyhe enyhén pirosodás. A betegség későbbi kifejlődésében olyan repedések jelennek meg, amelyek hosszú ideig nem gyógyulnak. A jövőben a bőr ropogós rétege "lágyítja" erősebben, felszíne megduzzad, a pirosságot fehérség váltja fel, nedves buborék képződik. A szubjektív érzések fokozódnak. A szövődmények közé tartozik az ekcéma megjelenése, a lábszegek veresége, stb.

Az epidermofitózis, ha nem kezelik, hosszú évekig meghosszabbodik, néha a betegség rosszabbodik, leggyakrabban nyáron, amikor a verejtékezés nő. Télen az epidermofitia jelensége kissé csökken, bár néha exacerbációk lehetségesek.

Az epidermophytosis gombái egy ideig a szervezeten kívül élhetnek: cipőkön, padlón, szőnyegen, bútorozva. stb. - és onnan egészséges emberek felé.

A gombás megbetegedések kialakulása hozzájárulhat az idegrendszer károsodásához, a végtagok véredényeinek, a cukorbetegségnek, a szénhidrát-anyagcserének és a sík lábtöréseknek a károsodásához. A személyi profilaxis a gondos bőrápolásra és különösen a lábak bőrére korlátozódik. Minden mosás, zuhanyozás, úszás után a bőr kiszáradásához szükséges. A lábak alapos törlésével, különösen az interdigital terekkel mechanikusan eltávolítjuk azokat a gombákat, amelyek a bőrre kerültek.

Annak érdekében, hogy sportoló szükség van saját cipő, beleértve a sport, valamint a törölközők, ágynemű, úszónadrág, nadrág, zokni és egyéb ruházat.

Test és bőrhigiénia

A higiénia mint tudomány egy nagyon széles koncepció, amely gyakorlatilag az emberek életének minden vonatkozását lefedi. A "higiénia" szó a görögből származik hygienos, ami azt jelenti "Az egészség megteremtése". Fogalommeghatározások A higiénia nagyon sok, de talán mindegyikük egy dolgot jelent: A higiénia az emberi egészség javításának és megőrzésének tudománya.

A higiénia számos szakaszból áll, mint például: élelmiszerhigiénia, gyermekek és serdülők higiéniája, foglalkozáshigiénia, sporthigiénia, személyi higiénia, közösségi higiénia, környezetegészségügy, katonai higiénia stb. Mivel a webhely tárgya teljes mértékben bele van foglalva a "higiénia" koncepcióba, az egyszerűség kedvéért a weboldal ezen részében csak a személyes higiénia témáját fogjuk lefedni.

Személyi higiénia - az emberi viselkedés szabályai a mindennapi életben és a munkahelyeken. Szűk értelemben a higiénia a test, ruházat és háztartási cikkek higiénikus tartalma. A személyi higiéniai igények megsértése befolyásolhatja egy személy egészségét, valamint nagyon nagy csoportokat (vállalkozói kollektívák, családok, különböző közösségek tagjai és még az egész régiók lakói is).

SZEMÉLYI HIGIÉN SZABÁLYAI

1. Testhigiénia. Az emberi bőr védi az egész testet mindenféle környezeti hatástól. A bőr tisztaságának tiszteletben tartása rendkívül fontos, mivel a védelmi funkció mellett a következő funkciókat látja el: hőszabályozó, anyagcsere, immunrendszer, szekréció, receptor, légzőszervek és más funkciók.

 • Minden nap mossa le meleg vízzel. A víz hőmérsékletének 37-38 fokban kell lennie. kissé meghaladja a normál testhőmérsékletet. Egy ember bőrén keresztül heti 300 g zsír és legfeljebb 7 liter izzadság szabadul fel. Annak érdekében, hogy a bőr védő tulajdonságai ne zavaródjanak, ezeket a szennyeződéseket rendszeresen le kell mosni. Ellenkező esetben a kórokozók, gombák és más káros mikroorganizmusok reprodukciójára kedvező feltételeket hoznak létre a bőrön.
 • A vízkezelést (fürdő, zuhany, fürdő) szivacs használatával legalább hetente egyszer kell elvégezni.
 • Tartsa tisztán a kezét és a körmét. A bőr nyílt területei különösen hajlamosak a szennyeződésre. A kórokozó mikrobákat tartalmazó iszap kézről szájon át táplálékot kaphat. A diszentériát például piszkos kezek betegségének nevezik. A kezeket meg kell mosni, mielőtt a WC-hez megy, és feltétlenül a WC után, étkezés előtt és étkezés után, az állatokkal (mind az utcán, mind a haza) való érintkezés után. Ha úton van, akkor törölje le a kezét egy nedves ruhával, hogy legalább néhány mikrobát megszüntesse.
 • A lábakat minden nap hideg vízzel és szappannal mossuk. A hideg víz csökkenti az izzadságot.

2. Hajhigiénia. A fejbőr és a haj megfelelő gondozása normalizálja a faggyúmirigyek működését, javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatait. Ezért a fej mosására vonatkozó eljárást felelősen kell kezelni.

 • A fejet mosni kell, mert piszkos lesz. Nem lehet pontosan megmondani. A hajmosás gyakorisága különböző tényezőktől függ: a hajhossz, a haj és a fejbőr típusa, a munka jellege, az évszak stb. Télen rendszerint a fejét gyakrabban mossák, mert a fejdísszel nem engedik meg a fejbőr légzését, ami a faggyút a megszokottól sokkal nagyobb mértékben szabadul fel.
 • Ne mossa meg a haját forró vízzel. A haj nagyon zsíros lehet, mivel a forró víz aktiválja a faggyúmirigyek működését. Ezenkívül ez a víz segíti a mosószereket (szappanok és samponok), hogy a hajra a szürke plakkban helyezkedjenek el, ami nehezen lemosható.
 • Gondosan fontolja meg a hajápolási termékek (samponok, balzsamok, krémek stb.) Kiválasztását. A haj nagyon jól elnyeli a vizet, és vele olyan anyagokat, amelyek károsíthatják a hajat, a fejbőrt és a testet mint egészet.
 • Az öblítés után célszerű hideg vízzel hűteni a hajad.
 • Törölje le a fejedet mosás után, lehetőleg meleg törülközővel, majd hagyja, hogy a haj kiszáradjon a levegőben. A hajszárító nem kívánatos, mert nagyon száraz a hajat.
 • Ha a haj fésülése más emberek hajkefeinek elfogadhatatlan használata.

3. Szájüregi higiénia. A szájüreg megfelelő gondozása segít a fogak jó állapotban tartásában sok éven át, és segít megelőzni a belső szervek számos betegségét.

 • A fogak csiszolásához minden reggel és este szükség van.
 • Tilos más személy fogkefe használatát engedélyezni.
 • Evés után győződjön meg arról, hogy öblítse le a száját.
 • Amikor megjelenik egy fogászati ​​vagy ínybetegség első jele, azonnal forduljon a fogorvoshoz.
 • A megelőző vizsgálathoz legalább évente kétszer keresse fel a fogorvost.

4. A fehérnemű, a ruházat és a cipő higiénája. A személyes higiéniában fontos szerepet játszik ruháink tisztasága. A ruházat megvédi az emberi testet a szennyeződéstől, mechanikai és kémiai károsodástól, hűtéstől, rovaroktól stb.

 • A fehérneműt mindegyik mosás után meg kell változtatni, pl. minden nap.
 • Zokni, harisnya, harisnya, harisnya változik naponta.
 • A ruházatot rendszeresen mosni kell.
 • Elfogadhatatlan, hogy valaki más ruhát és cipőt visel
 • A ruháknak és lábbeliknek meg kell felelniük az éghajlati viszonyoknak.
 • Javasoljuk, hogy előnyben részesítsék a természetes anyagokból készült ruhákat és a természetes anyagokból készült cipőket.
 • A ruhák és cipők darabolásának figyelembe kell vennie az anatómiai jellemzőket, és meg kell felelnie a személy méretének.

További információkért lásd a "Ruházat higiéniai" című cikket.

5. A horgony higiéniája.

 • Minden családtagnak saját törülközővel és saját ágyával kell rendelkeznie.
 • Az ágyneműt hetente cserélni kell.
 • Az alvónak kényelmesnek kell lennie.
 • Lefekvés előtt az alvóhelyiséget szellőztetni kell.
 • Lefekvés előtt ajánlatos a fehérneműt hálóingre vagy pizsamára cserélni.
 • Próbálja meg, hogy ne engedje meg az ágyon az állatokat.

Testhigiénia

Sokan úgy gondolják, hogy a testhigiénia nem jelent semmi bonyolultat. Végtére is, minden nap, hogy jól ismert szabályokat hajtsanak végre gyermekkoruk óta, mindenki tudja, hogyan. Mosakodás, fogmosás, kézmosás és zuhanyzás A napjainkban a legtöbb ember a földön jól ismert és naponta működik. De végül is a higiénia egy egész tudomány, amely érdekes elméletekkel és szabályokkal rendelkezik, amelyeket a földi embereknek meg kell ismerniük és feltétlenül követniük kell.

Az emberi test higiénája

Minden öntudatos személy tökéletesen megérti a testhigiénia fontosságát. Az utat magunkra vigyük magunkkal szemben. Ápolatlan, mocskos Rugi, zsíros haj, foltok a bőrön alig lesz fellebbezés nem csak a másik félnek, de csak a szomszédok a közlekedésben. Azok, akik nem tudják, hogyan és akik nem akarják magukat nézni, elkerülik. És valójában a megjelenésük és a szaglásuk. Egy civilizált társadalomban szokás gondoskodni magáról, és megfelelő figyelmet fordítani a testhigiénére.

Egy ember pórusai, egyfajta akadály, amely elválaszt minket egy agresszív környezettől. Ezért mindig tökéletesnek kell lennie. Ehhez és a testhigiénia kialakításáért segítséget nyújt, hogy tökéletesen fenntartsa a tulajdonosait védő összes funkcióját. A bőr által végzett funkciók között meg kell jegyezni:

Annak érdekében, hogy naponta elvégezzék őket, és testhigiénia szükséges, amely magában foglalja:

1. A vízkezelések napi befogadása, a faggyú és a verejték pórusainak tisztítása. Ebből a célból szükség van egy luffa használatára annak érdekében, hogy ne csak a felesleges zsírt, hanem a keratinozott tapewormokat is eltávolítsák, valamint javítsák az anyagcsere folyamatait.

2. A kéz gyakori mosása megvédi a kórokozók és a különböző fertőzések kórokozóinak bejutását. Azt tanácsoljuk, hogy mossa meg a kezét mielőtt és mielőtt a WC-hez megy, étkezés előtt, miután hazatért az utcáról, lépjen kapcsolatba az állatokkal. Ha nincs lehetősége mosni a kezét, mindig vannak olyan speciális spray-k, amelyek elpusztítják a fertőzést és a nedves törlőkendőket, amelyek mindig elérhetők.

3. A lábhigiénia is nagyon fontos. Ugyanakkor a verejtékezés csökkentése tökéletes a fürdők szappanos bevételéhez, ami nem csak a pórusokat tisztítja, hanem segít a verejtékezés megakadályozásában is.

Egész egyszerű szabályok mindenki számára ismertek. Ezeknek köszönhetően a testhigiénia hatékony lesz.

A személyi testhigiénia szabályai

Kevesen tudják, de minden héten az emberi testből több mint 400 gramm zsírt és kb. 8 liter verejtéket termelnek át a bőrön. Ezért, mint más testekhez, állandó tisztítást igényel. Ne hagyja figyelmen kívül a zuhanyzószobák látogatását, mert ők azok, akik tisztíthatják magunkat a portól, a piszoktól, a verejték elváltozásától és természetesen a faggyúborítástól. Ha egy személy nem végez rendszeresen ezeket az eljárásokat, akkor a bőre nemcsak kellemetlen szagot bocsát ki, hanem nagyszámú akne-kitörést okoz. Ezért minden személy testének személyes higiéniája rendkívül fontos. A napi intim higiéniát szintén nem érdemes feledésbe meríteni, mivel a nehezen elérhető helyeken fennáll a felesleges baktériumok és szennyeződések felhalmozódásának kockázata, ami különböző szexuális megbetegedésekhez vezethet.

A személyes higiéniai szabályok nagyon egyszerűek:

- a vízkezelések napi befogadása;

- gyakori kézmosás;

- haj és körömápolás;

- naponta kétszer fogat fogat;

- arckezelés.

Ezek csak általában kötelező napi eljárások, amelyeket mindenkinek be kell tartania.

Higiénikus testápolás

Annak érdekében, hogy a bőrt jól tisztítsák, természetes szálakból készült szivacsot kell használni, amely teljesen eltávolítja a faggyút és stimulálhatja a bőrben lévő anyagcsere folyamatait.

Használjon zuhanyzó zseléket, szappant a vízkezelés során csak akkor, ha az optimális pH-értékkel rendelkezik. Nem szabad túlzasztani a bőrt, és hagyni kellemetlen hatása a feszesség.

A test higiéniai gondozása nagyon egyszerű. Segít megelőzni a bőrproblémákat, és a dermis zökkenőmentes és sugárzó.

Bőrhigiénia

Még egy gyerek tudja, milyen fontos a bőrhigiénia. Elkerülési eljárások nem szükségesek. Szisztematikusnak kell lenniük. Nyáron a bőr állapotát különös figyelmet kell fordítani, és rendszeresen tisztítani kell, mivel a legtöbb bőr nyitva van, és érzékeny a por eltömődésére. Ezért amikor lehetséges, a zuhanyozást a lehető leggyakrabban kell venni, hogy segítsen a szervezetnek megszabadulni a felesleges izzadástól és zsírtól, ami nyáron sokkal gyorsabban távozik az emberi testből.

Férfi testhigiénia

Annak a ténynek köszönhetően, hogy a legtöbb modern ember inkább saját magára vágyik, tökéletesen tudják, mi a testhigiénia. Ez nem csak a napi borotválkozás, a kézmosás, a zuhanyozás, a ruházat cseréje, a hajmosás, a körmök tisztítása, de még sok más is. Hosszú ideig az a tény, hogy egy ember testének szükségszerűen szőrösnek kell lennie, feledésbe merült, mivel ez jelzi vezetői tehetségét. Most, annak ellenére, hogy minden férfiasságuk és vezetőjük gyarapodása, a férfiaknak egyszerűen borotválniuk kell a hónaljjuk területét hetente. Végtére is, itt van, hogy egy igazi "bölcső" a baktériumok, amelyek segítenek felszívni kellemetlen szagokat. És ha egy ember mindenben jól ápolt, akkor szükségszerűen elvégzi ezt az eljárást.

A hüvelyi terület higiéniája is naponta kell lennie. Itt van, hogy a legtöbb baktérium felhalmozódik, és elegendő mennyiségű faggyút szabadul fel. A kellemetlen érzések és szagok elkerülése érdekében ezt az eljárást különös gonddal kell elvégezni.

A férfi testhigiénia nagyon egyszerű és mindig hatékony, hogy egészséges és vonzó legyen.

Női testhigiénia

Ha megértjük, akkor a test női higiéniája bonyolultabb. Bár Isten létrehozott egy gyönyörű nőt, és állandóan meg kell felelnie a szabványnak. Ebben az esetben a higiéniai eljárások száma, amelyet egy nő költ, pontosan megduplázódik, mint a férfiaké. A zuhanyozás, a fej, a kéz és a láb mosása, a körömápolás mellett egy nagyon személyes terület is szükséges, ami különös gondot igényel. Ennek az az oka, hogy a női testhigiénia eltér a férfiaktól.

A nő intim higiéniája nemcsak a mosást, hanem az ellátás eszközeinek megfelelő kiválasztását is magában foglalja. Ehhez nagyszámú olyan gél van, amely nem irritálja a finom nyálkahártyát és tisztít. A fehérnemű változása naponta legalább kétszer történik. A napi higiéniai betéteket legalább három óránként legalább egyszer cserélik. Szükséges tartózkodni az ízesített "mindennapi", ami irritálja a nyálkahártyát.

A fehérnemű kiválasztását is rendkívüli óvatossággal kell megközelíteni, mivel egyes fajtái bakteriális fertőzések kialakulását idéznek elő. Ez a kijelentés a húrokra igaz.

A hajfesték eltávolítása esetén külön kérdése merül fel. A tisztességes szex képviselői a hónaljban, amelyet naponta tartanak. A lábtér eltávolítása, legalább havonta egyszer, majd az egyéni preferenciák szerint.

A testhigiénia fontos és hasznos. Megakadályozza az embert a különböző betegségekből, elősegíti a test számos funkciójának aktív munkáját, és egészséghez vezet. A negatív vízzel kapcsolatos eljárások nem éri meg, nem csak hasznosak, hanem élvezetesek is. Bármely betegség megkerülhető, és a test tisztasága és frissessége bizonyítja, hogy mennyire szereti és gondozza magáról az embert.

Testhigiénia.

Testhigiénia Az emberi egészség szerves része. Ha nem törődsz magaddal, akkor a szépség elhalványul és az egészség romlik. Mit jelent a testhigiénia? Először is, gondoskodik a gondozásról haj, arc, száj, kéz, láb, köröm és általában az egész testet.

A fő

A fő, amellyel el kell indítania a test személyi higiéniáját, így napi zuhanyzás. A legjobb az egész, reggel és este. És mint férfi és nő. Nem szükséges lazacot és tusfürdőt vagy szappant használni minden alkalommal, fontos, hogy a bőr lélegezze, ezért elegendő csak öblíteni. Emellett a mosószerek gyakori használata is megszáradhatja a bőrt. Természetesen a mi korunkban különféle speciális zselé-zselék állnak rendelkezésre, amelyek különböző bőrfajták számára biztosítottak. A legfontosabb dolog a bőr kiválasztása, akkor, ha szükséges és vágyik, minden nap használhatja. A zuhany után a testet előnyösen nedvesítőszerrel vagy krémmel borítják.

Szeretnék különös figyelmet fordítani intim higiénia. Mind a férfiak, mind a nők ne felejtsék el. A fehérneműt naponta kell cserélni, és a vécét naponta, lehetőleg nem csak reggel és este kell venni.

Bőrápolás

Bőrápolás személy nem jelentéktelen. Reggel és este a bőrtípusra alkalmas különleges termékek használatával mossuk le. Soha ne mosson szappannal. Ez a bőr kiszáradásához és hámlásához vezet, kellemetlen összehúzódás jelentkezik. A speciális szerszámok használata nem szükséges. Egyszerűen folyó vízzel mosson, de nem forró lehet. A forró víz a pórusok terjeszkedését okozza, és a zsíros bőr tele van zsíros fényességgel és akne formájában kialakuló gyulladás kialakulásával. Este mosás előtt el kell távolítania a sminket az arcodról. A zsíros bőrre a lotionok alkalmasak az alkohollal kapcsolatos smink eltávolítására, és szárazon nedvesítő krémet kell használni. A férfiaknál a helyzet sokkal egyszerűbb, nincs szükség krémekre és krémekre, hacsak természetesen nincsenek nyilvánvaló bőrproblémák, például pattanások, elegendő csak naponta kétszer mosni.

A túlzott mennyiségű dekoratív kozmetikumok használata hozzájárulhat a bőr korai öregedéséhez. A legjobb, ha előnyben részesítjük a természetes kozmetikumokat.

Karok és lábak bõre

Karok és lábak bõre belép a test higiéniájába, és nem igényel kevesebb gondosságot, mint az arc bőrén. A nőnek mindig használnia kell a hidratáló krémeket kéz és láb számára. Ved a keze a második személy, és egyszerűen szükséges, hogy a bőrt tónusban tartsák. A manikűr és a pedikűr is része a személyes higiéniának. A körmök gyakran piszok és csírák felhalmozódnak, ezért figyelniük kell. A férfiak nem is fontosak a kezek és a lábak bőrének kezelésére. Kezeket kell mosni étkezés előtt, miután meglátogatták a WC-t, nyilvános helyeket. Elég leöblíteni a lábad, mielőtt lefeküdnél, miközben zuhanyozni kezd.

Szájüreg

Szájüreg különös figyelmet kell szentelni, mivel a fogakkal és az ínyekkel kapcsolatos problémák befolyásolhatják a test általános állapotát. A fogakat naponta kétszer kell tisztítani - reggel és este, és még jobb - étkezés után. Ha ez nem lehetséges, használjon szájöblítést. A modern öblítőszerek képesek eltávolítani a baktériumokat és az élelmiszer törmeléket a fogaktól ugyanúgy, mint a fogkrém tisztításakor. Rendszeresen látogasson el a fogorvoshoz.

haj

haj a személyi higiéniát nem kevesebb, mint a test többi része. Ha nem követed a hajad, nem mossod és vigyázz rá időben, örökké elveszíted a szépségedet. A fejét a szennyeződés mértékétől és a haj típusától függően kell mosni. A nők és a férfiak számára az egyéni samponok kerülnek értékesítésre, mivel mind a haj szerkezete, mind a fejbőr szerkezete más. Ne mossa meg a fejét forró vízzel, különösen a zsírra hajlamos hajat. A hatás ugyanaz lesz, ha mossa az arcát ilyen vízzel - zsíros fény jelenik meg.

Szükséges a jó megjelenés és a jól ápolt.
Ezért fordítson nagy figyelmet a testhigiénére!

Személyi testhigiénia

Minden modern lány meg akarja őrizni a test és alak szépségét és ifjúságát. A kívánt cél elérése érdekében ragaszkodnia kell a személyes higiéniához. Fő feladata a bőr és a test gondozása. Sok szempontból elegendő ahhoz, hogy zuhanyozzon, hogy a bőr jó állapotban legyen. A legfontosabb dolog nem túlzás, mert a víz túlzott befolyása a bőr túlzott mértékű zsírtalanításához, fodrosságához, flabbiness-hoz, stagnáláshoz vezethet a bőredényekben. A szappan megválasztását szintén meg kell közelíteni a bőr egyéniségétől. Ha száraz bőröd van, akkor a szappan használatát minimalizálni kell. A legszelídebb a bőr számára a szokásos "baba" szappan.

Az emberi test higiénája finom, a fürdőzést nem szabad hetente többször elvégezni. Az arc megmosásához puha vízre van szüksége, amely gyenge a magnézium- és kalcium-sókban. Ez a víz tökéletesen bomlik fel a felszínen felhalmozódó különböző anyagok oldódásával és kimosásával. A háztartási szappan és a kemény víz túlzott szárazsághoz, bőrirritációhoz és bőrpírhoz vezethet.

Az orosz fürdő példátlan terápiás és profilaktikus tulajdonságokkal rendelkezik. Nos, legalábbis azt mondják. A finn szauna is népszerű a lakosság körében. Alacsonyabb a páratartalom és magasabb a levegő hőmérséklete. Mindenesetre, mielőtt elindulna a szaunához vagy a fürdőhöz, kérjen orvos ajánlását.
Tartós gondosságot kell biztosítani azoknak a testrészeknek, amelyek gyorsan piszkosak lesznek: kéz, láb, arc és nyak. Most részletesebben beszélek róluk. A testhigiénia milyen eszközökkel érdemes használni és más fontos kérdéseket.

A testrészek részletes higiéniája

Mossátok arcát és nyakát reggel és lefekvéskor. Nem fáj, hogy a nap közepén mossa el az arcodat a vidámság és a frissesség érdekében.
Kerülje a forró vizet és a szappan túlzott használatát mosáshoz.

A kezek a leginkább érzékenyek a különböző mikroorganizmusok szennyezettségére. Mindig elengednek mindazt, ami kézen fogható: állandó felhasználású tárgyak, ételek, élelmiszerek, és ezáltal járulhatnak hozzá a bélférgességek és a bélfertőzések terjedéséhez és fejlődéséhez. Ügyeljen arra, hogy mossa meg a kezét evés előtt, a WC után, miután befejezte a különféle munkákat. Megpróbálhatja kezet kenni egy olyan terméket, amely ugyanolyan mennyiségű alkoholt, glicerint, vizet és ammóniát tartalmaz. A bőr repedéseiből, szárazságából és hámlasztásából javasoljuk, hogy válasszon egy krémt a bőröd alatt. Használja azt zöldségtakarítás, edények mosása, tisztítás után.

A körmök folyamatosan gondoskodnak magukról. A körmök alatt a mikrobák teljes számának 90-95 százaléka van a kezében. Rendszeresen vágja és tartsa tisztán.

Ami a lábápolást illeti, minden este meleg vízzel öblítse le őket. Vannak különféle módok is, például néha mosó lábak kálium-permanganát oldattal, 0,1% -os oldattal. Nos, ez már amatőr. A lábak bőrére krémeket és krémeket is használhat.

Az egészséges hajú embereknek heti vagy egyszer vagy kétszer kell mosniuk. A haj tisztasága az emberi test egészségétől függ - a vitaminok használata, a testmozgás, a helyes mód a nap, a megfelelő pihenés. A hajmosáshoz jobb a puha víz használata. A sampon helyes felszívása erősítheti a haj sérült összetevőjét. A haj növekedésének javítása érdekében masszázs és fésű gyakorolják. A fésülés során a fej bőrén nyomja meg, ami véráramlást okoz, ami erősíti a haj gyökereit.

A testhigiénia különálló és egyik legfontosabb kérdése a szájhigiénia. Az ellátás szabálytalansága a fogak és az íny betegségeinek kialakulásához vezethet. A baktériumok jól fejlõdnek a szájüregben, mivel ehhez minden körülmény van. A dezintegrálással elfojtott élelmiszer elviselhetetlen szagot hoz mások számára. Az ellátáshoz használt fogpiszkáló, fogkefe, por, selyem szál, rágógumik, oldatok. Mindenkinek saját ecsettel kell rendelkeznie, amelyet tiszta állapotban kell tartani, meleg vízzel kell mosni, mielőtt fogmosásra használják. Ezt az eljárást minden nap reggel és este kell elvégezni. Evés után győződjön meg róla, hogy meleg vízzel öblítse le a száját. A fogkrém előnye, mint a por, mivel a por rossz hatással van a fogak zománcára. Használjon fából készült fogpiszkálót a fogakba ragadt élelmiszer eltávolításához. Hat hónaponként meg kell mennie a klinikára a meglévő problémák vizsgálatához és korrekciójához.

Amint látja, a testhigiénia nagyon finom, és állandó gondosságot és figyelmet igényel. A személyi testhigiénia az egész szervezet egészségének megőrzésére irányul, ezért ne esszétek lustálkodni kezeidet vagy fogmosásodat.

A bőrhigiénia alapvető szabályai

A bőr egy mikrokozmosz, amelyben több mint egymilliárd baktérium él: csak a kívülről egészséges ember lábujjai között van körülbelül tizennégy féle gomba. Fejlődését és a bőrt elősegíti: hetente a felszínén mintegy 300 gramm faggyút, hét liter verejtéket és hatalmas halott sejteket jelenít meg. Ezért ha nem követi a bőrhigiénia szabályait, akkor a bőr védelme megszakad, és számos betegség kialakulását okozza.

vonás

Skin Care komplex higiéniai intézkedések fenntartását célzó tisztaság megerősítése érdekében az egészségügyi, az emberi test és meghosszabbítja az életét: az egészséges bőr számára áthatolhatatlan sok baktériumok és vírusok, így megfertőzi a testet, áthatoló, a legtöbb közülük nem tud.

Ha a szennyeződés és a továbbra is a test létfontosságú funkcióit az időben nem távolítják el, a bőr elveszíti védő tulajdonságait, ami az elterjedése a patogén baktériumok és a szagok, amelyek elbomlanak, kezdődik közzé a verejték és a faggyú (az izzadságot önmagában nem szaga, ez ad, hogy egy baktérium).

A fejlesztés a káros baktériumok, és sok hozzájárulnak a bőr is: ez titokban verejték, a faggyú, és folyamatosan frissített, elveszti mintegy 30 ezer elpusztult sejtek.. A regenerációs folyamat zajlik folyamatosan, még a második megállás nélkül: az az időszak a kialakulása bőrsejtek annak elsorvadása körülbelül 30 nap átlagosan (három napos csecsemők legfeljebb 72 napon belül ötven éves kor között), ami lehetővé teszi, hogy azt állítják, hogy havonta egyszer a férfi diszkréten dobja le a bőrt.

A bőrsejt azonnal elkezd halni, amint megszületik az epidermis eloszlása ​​az embrionális rétegben, és a külső réteg felé mozog, elveszítve a sejtmagot. A felszínen olyan kanos mérlegekké válik, amelyek lehullanak és hagyják el a bőrt (általában vagy mosás közben, vagy ruhával érintkezve).

A gyorsabb elhalt sejtek elhagyják a felületen a bőr, annál jobb, mert a baktériumok ideális lakóhely: itt halmozódik nemcsak a por, hanem megjelenik a felszínen a verejtékmirigyek nem kívánt karosszéria elemek (karbamid, aceton, ammónia, sók, mérgező anyagok).

Ha az elhalt sejteket nem távolítják el a felszínről időben, az elpusztult sejtek rétegzése meggátolja az oxigént és a tápanyagokat a bőrön keresztül a testen keresztül. Korral a sejtek regenerációja lassul, ami öregedést és ráncok megjelenését idézi elő. Ha nem tartja be a higiéniai szabályokat, a sejtosztódás folyamata még lassabban fog bekövetkezni, mert a bőr gyorsabban elpusztul.

Köröm és haj

Figyelembe véve a higiéniát, nem szabad megfeledkeznünk a bőrről és alapanyagairól kialakuló körmökről és hajról. A szögek hatalmas mennyiségű baktériumot gyűjtenek össze, ezért ha nem mosson kézzel szappant, miután hazatért az utcáról, látogasson el a WC-be, étkezés előtt, kaphat helminthiázokat vagy bélbetegségeket.

Ami a hajat illeti, az emberi test nagy részét ők fedik le, néhányat a bőr védőbőrének nagyobb, valamivel kevesebb részét. Ebben az élő részt a haj az epidermisz alatti (táplálkozás, a hajhagyma zajlik útján papilla, amely összeköti azt a bőr, és magában foglalja a kapillárisok és idegrostok), és úgy tűnt, a felület felett a haj áll elhalt szövet.

A bőrön, amelyen a haj nő, faggyúmirigyek vannak, így a verejték kiugrotva a hajon megmarad, és mosás nélkül nem tűnik el.

A bőr higiénája gondoskodik az epidermisz és a haj tisztaságáról is: ez lehetővé teszi nemcsak a faggyúmirigyek aktivitásának normalizálását, hanem elősegíti az anyagcsere folyamatait és a keringést.

Bőrápolás

A bőr állapota egészen az egészségi állapottól, az életkörülményektől és a tápláléktól függ: csak a rendszeres és rendszeres ellátás, az emésztőrendszer rendes működése és a teljes étrend a lehető leghosszabb ideig képes a fiatal és egészséges bőr megőrzésére. Fontos szerepet kap az A, B, D, C, PP vitamin: hiányuk különböző bőrbetegségek kialakulásához vezethet.

Jó hatással van a bőr állapotára a friss levegőn való tartózkodás a közvetett napfényben, a vízkezelések (köztük a tengerfürdők), amelyek növelik a bőr ellenállását a környezeti hatásokra.

Ha ezek a paraméterek nem felelnek meg a normáknak, a fertőzés megszerzésének valószínűsége nagyszerű. Ezenkívül a bőr tisztaságát ellenőrizni kell, figyelembe véve az alapvető higiéniai szabályokat:

 • A verejték és a faggyú felhalmozódását naponta meleg vízzel meg kell mosni, szappan nélkül lehet.
 • A mosogatószeres vízkezelést legalább hetente egyszer, legalább tizenöt percen keresztül kell tartani.
 • Az arcot és a nyakat meleg, lehetőleg puha vízzel (főtt, esős vagy sima csapvízzel) kell mosni, mielőtt ¼ teáskanálnyi szódát hozzáadunk egy liter vízhez.
 • Nagyon fontos a körmök és a kezek tisztaságának figyelemmel kísérése, mivel a bőr kitett területei nagy mértékben szennyezik a felületet. Ha nincs közeli víz (az úton lévő személy), tanácsos törölni kezeit egy nedves ruhával, ami segít a jelentős számú baktérium megszüntetésében.
 • Kéznél mossa le meleg vízzel és szappannal, tisztítsa meg a körmöket ecsettel, vágja le őket minden héten, használjon speciális eszközt a hemodiális hely tisztítására.
 • A verejtékezést csökkenteni kell naponta hűvös vízzel és szappannal.

Szintén figyelembe kell venni, hogy a bőrtípustól függetlenül gondoskodni kell a táplálkozásról és a hidratálásról. A tápláló krémek sok adalékanyagot tartalmaznak, amelyek pozitív hatással vannak a sejtekre és megvédik a bőrt a környezet káros hatásaitól. A hidratáló krémek állandó használata megakadályozza a szárítást, segítve ezzel a bőrsejtek egyensúlyának fenntartását.

Hajápolás

A bőr higiénája gondoskodik a hajápolásról is: a fejét meg kell mosni, mivel szennyezettek. Milyen gyakran kell megtenni, nehéz megmondani, mert különböző paraméterektől függ: a hajhossz, a fejbőr és a haj típusa, a szezon, a munkakörülmények.

A hajat meleg vízzel kell mosni: forró serkenti a faggyúcsatornák munkáját és gyengén öblíti a samponokat, aminek következtében a hajra egy kevés mosható szürke bevonat formájú.

A mosás után kívánatos, hogy a haj önmagában, a levegőben száraz legyen (célszerű, hogy ne használja a hajszárítót: drasztikusan megszáradja a hajat). A haj fésüléséhez csak a személyes ecsettel és mindenki számára szükséges, hogy ne adja meg, különben lehetséges gombás betegség vagy pediculosis felvenni.