Melyik orvos kezeli a herpesz zostert?

A herpesz vírus fő jellemzője abban rejlik, hogy hosszú ideig lehet a testben, de nem érezheti magát. Meg kell gyengíteni az immunitást, mivel a fertőzés azonnal megkezdődik.

A betegség leírása

A betegség csak abban az esetben érezheti magát, ha provokáló tényezők vannak, például az immunitás gyengül.

Ez a következő esetben fordulhat elő:

 • a szervezet túlhevülése vagy a hipotermia;
 • stressz és instabil érzelmi állapot;
 • Terhesség vagy annak megszakadása.

Mindegyik esetben a herpeszvírus aktiválódik. Tünetek jelentkeznek a nyálkahártyákon, a bőrön. Kis buborékok alakulnak ki folyadékkal. A vírus folyamatosan az emberi testben van.

Érdekes! Az egyszerű herpesz a világ lakosságának több mint 90% -ában található meg.

Vírusfajták

Az orvostudományban sokféle herpeszvírus ismert, de a gyakorlatban csak kevesen ismertek. Néha labiális fertőzésre lehet szükség, a hidegtípustól függ. A nemi szerveken a herpesz ritka.

A herpesz miatt az első típusú tünetek a száj, a nyak és az arc nyálkahártyáján jelennek meg. A második típus gyulladásos betegségekhez vezet a kismedencei szervekben.

A harmadik típus miatt csirkehimlő jelenik meg gyermekekben, a felnőttek szenvedhetnek, de övsömörük van. A felnőtt bárányhúrt nehéz elviselni, magas láz.

Az ötödik vírus típus a citomegalovírus fertőzés aktiválódásához vezet. Kevés tünet létezik, leggyakrabban a férfiak szenvednek. Az immunrendszer gyengülése, rhinitis, tüdőgyulladás, hepatitis és egyéb betegségek kialakulása.

Fontos! A cytomegalovírus fertőzés terhesség alatt történő aktiválása veleszületett rendellenességeket okozhat a gyermekben.

A hatodik típusú vírus számos betegben rózsakört okoz.

A laboratóriumi vizsgálatok után, valamint a következő tünetek alapján diagnosztizálhat:

 • gyengeség az izmokban;
 • gyors fáradtság;
 • apátia és letargia;
 • állandó alvásigény.

A hetedik típusú vírust gyakorlatilag nem tanulmányozták. Csak ismert, hogy ez okozhatja a krónikus fáradtság és az álmatlanság kialakulását. Allergiás herpesz alakulhat ki.

A nyolcadik típusú vírus a Kaposi-szarkóma kialakulásához vezet. A bőrön rákos jellegű. A videó ebben a cikkben részletesebben megmutatja, hogy milyen típusú vírus létezik.

Miért halad a betegség?

Annak érdekében, hogy a kórokozó beléphessen egy egészséges ember testébe, elégséges ahhoz, hogy kapcsolatba lépjen a betegnek a biológiai folyadékkal vagy bőrével. A betegség tüneti tüneteinek időszakában elégséges a bőrrel való érintkezés. A herpesz legfőbb oka a személyi higiéniai szabályoknak való meg nem felelés, a túlzsúfolt régiókban élő életformáló életmód.

A környezetben a vírus akár 24 órán keresztül is aktív marad. 50 fokos és annál magasabb hőmérsékleten az aktivitás fél óra elteltével megszűnik.

A betegség átvitelének módjai a következők lehetnek:

 • egy beteg anyától a gyermekig, azaz egy fertőzés vertikális útjáig;
 • amikor beteg embert csókol;
 • óvszerhasználat nélküli szexuális érintkezésben (de ezzel együtt nincs teljes védelem a fertőzés ellen);
 • a személyes higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása;
 • más emberek személyes tárgyainak használata;
 • levegős cseppek;
 • amikor nyilvános vécére vagy más nyilvános helyekre látogat.

A patológiás megbetegedések nem mindig fordulnak elő, ezt általában számos, a vitaminok hiánya, stressz, túlfáradtság, alultápláltság, vírusos vagy bakteriális fertőzések okozzák.

A herpes simplex tünetei és szakaszai

A patológia a fejlődés négy szakaszán halad át.

Mindegyiküknek bizonyos tünetei vannak:

 1. Első szakasz - enyhe bizsergés a bőrön. Fokozatosan csatlakozik a viszketéshez, abban a helyben, ahol a betegség visszatérése jelentkezik, jelentéktelen hyperemia alakul ki. Az ajkak vagy az ajkak közelében a bőrkiütés elemei. A betegség további terjedésének megelőzése érdekében az antivirális gyógyszereket időben kell alkalmazni.
 2. A második szakasz - kisebb gyulladás. Az ajkakon kis buborékok jelennek meg, fokozatosan növekvő méretben. Kezdetben tartalmuk átlátható, de egy idő után felhős lesz.
 3. A harmadik szakasz - nyilatkozatok. A hólyag felrobban, és helyén továbbra is fájdalmas. Azért, mert a betegek körében az emberek ebben a pillanatban veszélyesebbek, mint valaha.
 4. A végső szakasz egy csapda kialakulása. A fekély kialakulásának tetején súlyos fájdalom és vérzés jelentkezik.

Ha a kezelést időben elkezdi, elkerülheti ezeknek a szakaszoknak a fejlődését.

A genitális herpesz kialakulásának okai

A betegség kialakulásának fő oka a nemi közösülés, függetlenül attól, hogy mi volt.

Egyes esetekben a herpesz genitális fertőzése az alábbiak szerint terjedhet:

 • függőleges irányban - egy beteg anyától a gyermekig;
 • levegős cseppek;
 • feltéve, hogy az élet útján repedések vannak a bőrön.

Számos tanulmány során összefüggés alakult ki a betegség előfordulása és a következő tényezők között:

 • kedvezőtlen körülmények között élő, kedvezőtlen társadalmi státusz;
 • szex - bizonyított, hogy anatómiai jellemzők miatt a nők gyakrabban szenvednek;
 • faj - a negroid faj gyakrabban találkozik a betegséggel;
 • a fizikai aktivitás mértéke;
 • éghajlati viszonyok;
 • rossz szokásokkal való visszaélés.

Leggyakrabban a 30-40 évesek szenvednek. Az is fontos, hogy a páciens milyen táplálékot tartalmaz, elegendő vitamin és tápanyag van benne.

Klinikai kép a genitális herpeszről

A betegség kétféleképpen fordul elő: elsődleges és ismétlődő. Az elsődleges fertőzés általában jelentős tünetek nélkül jár.

Egy másik esetben a következő tünetek jelentkezhetnek:

 • fokozott testhőmérséklet;
 • gyengeség érzése egész testen;
 • fájdalomérzés a fejben;
 • kellemetlen érzés az ágyéki régióban;
 • fájdalom az ágyékban.

A férfiakban a genitális herpesz gyakoribb kiütés, az étrend a megjelenés túlsúlya. A betegség nem tartozik a vénás betegséghez, bár sokan ezt tévesen gondolják.

Kezdetben a herpesz elősegíti a papulák kialakulását, majd az eróziót. Az égés, a viszketés, a nyirokcsomók méretének növekedését okozzák.

A nőknél a nemi herpesz károsítja a húgycsövet, a szájszárazságot, a hüvelyt. Gyakran szenved a fenék és a comb belső oldala. Az ágyék területén, kiütések és súlyos bőrpír. Az ismétlődő herpesz megnyilvánulási gyakorisága különbözik: a néhány havonta egyszer, néhányévenként egyszer.

A relapsusok jellemzői

A diagnózis akkor történik, ha a vírus hozzájárul az antitestek kialakulásához. A relapszus időtartama 4 és 10 nap között van. Az ilyen betegség kialakulásának tünetei gyakran hiányoznak. A neuralgikus jelleg kisebb fájdalmai lehetnek.

A nyálkahártyák korlátozott területein herpetikus kitörések jelennek meg. Nyitás után eróziók vannak. A betegek ebben az időszakban gyengének érezzék magukat, enyhén növelik a testhőmérsékletet.

A herpesz folyamata aritmiás lehet. Nincs egyértelmű periodicitás a remissziók és a súlyosbodási állapotok között. A hosszabb elengedés tart, annál nehezebb lesz az exacerbáció fokozata és fordítva.

Atypális genitális herpeszes fertőzésnek számos formája van:

Az abortív forma kialakulásával a visszaesés nem haladja meg a három napot. A herpesz kiütések nélkül fejlődhet.

A herpes zoster tünetei

A kórokozót a stressz, az immunitás csökkenése, a fertőző betegségek kialakulása aktiválja. Kezdetben az interkosztális ideg érzi a fájdalmat, az általános állapot gyengül. Ezután összefolyó hólyagok keletkeznek, amelyeken belül tiszta folyadék keletkezik. Kör alakban vagy szalag formájában vannak elrendezve.

A gyengített immunitással rendelkező betegeknél a herpesz zoster daganatos formája fejlődik ki. A kitörések összeolvadnak egymással.

Rákos betegeknél a cukorbetegség, a patológiás formák súlyosabbak:

 • generalizált herpesz - minden szerv érintett;
 • vérzéses - az ampullák belsejében vérrel töltöttek;
 • gangrenous - gangrenosus fekélyek kialakulása.

Mindegyik formát az a tény jellemzi, hogy a beteg rosszul érzi magát. A vírus idegeiben szenved. A harmadik típusú vírus fejlett formájánál gyulladásos folyamat alakul ki az agy membránjaiban.

Az alábbi képen egy példa látható a betegség egy formájának kialakulásáról.

Fertőzés terhes nőkben

A magzat fertőzött lehet mind a munkaidő alatt, mind pedig az anyaméhben. A betegség a magas halálozási és rokkantsági okokká válik. Leggyakrabban a genetikai típusú kórokozó belép a szervezetbe.

A vírus továbbítására számos mechanizmus létezik:

 • abban a pillanatban, amikor a gyermeket az édesanyja születési csatornáion keresztül átadja;
 • emelkedő út - ha egy terhes nő fertőzik meg a második típusú herpeszet;
 • transzplacentáris útvonal.

Komoly a következménye annak, hogy a fertőzés bejutott a gyermek testébe:

 • epilepszia;
 • vetélés;
 • az agy leesése;
 • májcirrózis vagy májgyulladás;
 • fogínygyulladás vagy szájgyulladás.

Egy gyermeknél a herpesz befolyásolhatja a belső szerveket. Ebben az esetben az idegrendszer herpeszes léziója az utána következő kómában fejlődik ki.

Mikor hivatkoznak a terapeutára?

Egy általános kérdés a betegek számára, hogy melyik orvos menjen a herpeszhez?

Mindent bizonyos pillanatok határozzák meg. Az esetek 80% -ában a szájban megjelenik a lázas herpesz. Ebben az esetben égési sérülést, bizsergést és viszketést okoz a sérülés helyén, a beteg folyamatosan kellemetlen érzést érez.

Ebben az esetben nincs szükség különleges kezelésre. Az emerging vezikulumok egy idő után felrobbantak, és helyükön jazvochki. Néhány nap múlva lesüllyednek, kiszáradnak és leesnek.

Abban az esetben, ha a kiütés az ajkán hosszú ideig nem megy, akkor segítségre van szüksége a kórházban. De melyik orvos kezeli a herpeszet ebben az esetben? A válasz egyértelmű - menj a terapeutához. A vizsgálat után diagnózist fognak készíteni, amely alapján a gyógyszert a kezelésre felírják.

A pontos diagnózis érdekében a betegnek meg kell felelnie a szükséges vizsgálatoknak. Szükségesek annak érdekében, hogy megértsük, mi okozza a súlyosbodást. Ki fogja előírni az elemzéseket, nem számít.

Ha kétségei merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy melyik orvosnak kell látogatnia, először konzultáljon a terapeutaval. Az elsődleges vizsgálatban, ne hagyja figyelmen kívül minden információt az összes súlyosbodásról, amikor azok voltak, és mennyi időt tartott.

Ki kezeli a genitális herpeszet?

Leggyakrabban a genitális herpesz fejlődik, mert egy személynek van egy átkozott szexuális élet. Ebben az esetben pontos, amikor a fertőzés nem lehetséges.

Még akkor is, ha ez megtörtént, a tünetek hosszú távon hiányozhatnak. A vírus csak akkor érzi magát érezve, ha erre hajlamosak a hajlamosító tényezők.

Ha ilyen herpesz alakul ki, melyik orvosnak kell konzultálnia? Az a helyzet, hogy sokan összezavarodnak, és nem tudják, ki részt vesz a vénás vagy dermatológus kezelésében? Az adatokat azonban csak szakembereknek lehet elküldeni, ha szükséges. A nőknél a betegség kezelését egy nőgyógyász végzi, a férfiak pedig egy urológus kezelik.

Ebben a formában a betegség gyakran feltörő buborékok, és mindezt, mert őket dörzsölni ruhák. Ha a személyi higiéniai szabályokat nem tartják be, akkor másodlagos fertőzést kell mellékelni. Prostatitis, a herék appendensében gyulladásos folyamat alakulhat ki.

A szakorvosok a kenetet és a vért a tesztek után kezelik. A genitális herpesz kíméletes gyógyítása a saját kezével lehetetlen, és nem szabad megtenni.

Egyéb kezelési szakemberek

Milyen orvosnak kell alkalmaznia, ha herpeszem van, ha a szájban fejlődik?

Ha a betegség olyan szövődményei vannak, mint a szájgyulladás vagy a fogínygyulladás, akkor meg kell látogatnia a fogorvost. A betegség azonban nemcsak a szájüreget, hanem a légutakat is érinti. Ebben az esetben nemcsak a fogorvosnak, hanem a fogorvosnak is meg kell látogatnia.

Az ophthalmoherpes diagnózisának megállapítása csak körzeti terapeuta lehet. Azonban egy másik szemész szakorvos foglalkozik a betegség kezelésével. A herpesz megnyilvánulásának formája az egyik legsúlyosabb. A betegség miatt a szemgolyó szenvedhet, teljes látásvesztés lehetséges.

Fontos! Azok a betegek, akik egy betegségben szenvedtek, évente többször szemésznek kell vizsgálniuk.

Az immunológust meg kell látogatni, mert hosszú ideig a vírus alvó állapotban lehet a testben. Csak a bőrimmunitás gyengülésével kezdenek kiütést kifejteni. Az immunológus azokat a gyógyszereket írja le, amelyekkel a szervezet patogén fertőzésekkel szembeni rezisztenciája megnő.

Alkalmanként a betegeket allergológusnak hívják. Így lehetséges azonosítani azokat a problémákat, amelyek befolyásolják az immunrendszer állapotát.

Ha kétségei vannak, és nem tudja, hogy melyik orvos kezeli a herpesz kezelését, látogassa meg a terapeutát, miután a vizsgálatot megkezdi, a megfelelő orvoshoz fordul, vagy maga írja fel a gyógyszert.

Herpes simplex kezelése

A szívizom herpesz kezelésére nem szükséges gyógyszereket szedni. Indokolt abban az esetben, ha a sérülés területe jelentéktelen, és maga a betegség legfeljebb öt napig tart. A betegség kezelésére sokan népszerű módszereket alkalmaznak, hozzájárulnak a viszketés és a bőrpír eltávolításához.

Hatékonyságukat a következő eszközök bizonyították:

 • fehér üröm tinktúrái;
 • levágják a fokhagymát;
 • viasz;
 • teafa és fenyőolaj.

Speciális kezelés esetén a következő gyógyszerek felírhatók: Zovirax, Bonafton, Tebrofen, Valaciclovir.

Általában a terápia legfeljebb két hétig tart. Kiegészítésként immunmodulátorok használata ajánlott. A betegek rengeteg italt, valamint étrendet mutatnak be. Az étel nem lehet túl forró és fűszermentes, különösen akkor, ha a kiütések a szájüregben helyezkednek el.

Fontos! A belső szervek herpeszes elváltozásai kórházi kezelést mutatnak.

Nemi herpesz kezelési módjai

Az ilyen betegség kialakulásával az antivirális terápia ajánlott. Az Acyclovir-szal készült készítményeket tíz napig szigorú ütemezésben veszik fel.

A tüneti kezelés a fájdalom és a viszketés megszüntetésére irányul. Kiegészítésként ajánlott aszkorbinsavat alkalmazni. Fontos! A vírusellenes szereknek tabletták formájában kell lenniük.

Az remisszió alatt a terápia célja a visszaesések megelőzése. Herpes vakcinát vezettek be. A kezelés időtartama alatt megvédje magát a stresszes helyzetektől, teljes mértékben enni. A megelőzés a személyes higiénia betartása. Az a személy, aki mindent tud a herpeszről, könnyen megakadályozhatja annak fejlődését.

Az orvosok a herpeszről nem egyértelműek, de egy véleményük szerint konvergálnak - a fertőzés veszélyes és számos szövődményt okozhat. A patológia veszélye miatt időben kell kezelni, és küzdeni kell a kialakuló komorbid tünetekkel is.

Gyakran feltett kérdések az orvoshoz

A betegség súlyossága

Helló, szeretném tudni, mennyire súlyos a betegség, mint a herpesz komoly?

A genitális herpesz különösen kellemetlen, mivel fejlődésével olyan tünetek jelentkeznek, amelyek fájdalmat és kényelmetlenséget okoznak. Az életre azonban mindez nem veszélyes, a veszély máshol fekszik. Az a helyzet, hogy a szervezet sebezhetővé válik, és más, veszélyesebb fertőzések, például az AIDS is csatlakozhat. Az a tény, hogy a fertőzések könnyebben behatolnak a szervezetbe a fekélyes felületen keresztül.

Terhesség alatt a betegség veszélyes, mivel át lehet adni egy magzatnak. A fertőzés a terhesség végén különösen veszélyes. Császármetszés végezhető, gyakran az ilyen babák betegek.

exacerbációk

Mondja meg, milyen gyakran okoznak exacerbációk herpeszet?

Mindez attól függ, hogy milyen típusú herpesz támadja meg a szervezetben. Összesen kétféle. Az első típusú fertőzéssel a fellángolás nem gyakori, a második sokkal gyakrabban. Vannak, akik egész életük a betegség hordozói, de soha nem szembesülnek a tüneteivel. És sokan nem tudják, hogy fertőzöttek. A visszaesések előfordulási gyakorisága, súlyossága és súlyossága sok tényezőtől függ: egyidejű betegségek, stressz, immunitás és így tovább.

Az exacerbációk előfordulási gyakoriságának csökkentése és a kialakuló tünetek csökkentése érdekében javasolt vírusellenes szerek, például Valtrex, Acyclovir, Zovirax és mások.

Herpesz és szexuális partner

Ha herpeszes fertőzésem van, el kell mondanom a szexuális partneremet erről?

Beszélje meg a probléma jelenlétét a partneredre. Ezután együtt dönthet a szexről, vagyis foglalkozik vele, vagy sem. Ne felejtse el, hogy fertőzött lesz tőle, ezért használjon óvszereket, és általában a szexuális kapcsolatok súlyosbodásának időszakát el kell hagyni.

Valószínűleg a partner értékelni fogja a becsületességet, és a kapcsolat hosszú ideig fennmarad. Ne felejtsük el, hogy a vitorlázók nagy része fertőzést szenved, és a fuvarozók, ezért nincs semmi szörnyű ebben a témában, ne féljen beszélni erről a témáról.

Melyik orvos kezeli a herpeszet? Különböző típusú herpetikus fertőzések kezelése

A herpesz az egyik leggyakoribb vírusos betegség a világon; szinte minden ember legalább egyszer életében találkozott kellemetlen tüneteivel, például égéssel, viszketéssel és jellegzetes buborékkiütés megjelenésével. Azonban a betegség ilyen széles körű elterjedése ellenére sok beteg, aki a közeledő relapszus jeleit érezte, nem tudja, hogy melyik szakember keressen segítséget és vajon segítséget kérjen-e.

Figyeljük a herpesz kezelésére szolgáló gyógyszereket

Miért nem ismerik az embereket, hogy milyen orvos menjen a herpeszre? Ez a betegség sajátosságairól szól. Először is, a herpesz fertőzésnek számos formája van, az egyszerű lélegzőktől a nemi szervektől, és leggyakrabban különböző típusú herpeszeket kezelnek terapeuták, dermatológusok, urológusok, fertőző betegségek specialistái, immunológusok. Ezenkívül véleményünk szerint a herpesz egy nem veszélyes betegség, amely önmagában megy végbe. Ennek egy része igaz: a normális immunitású betegeknél a herpesz-manifesztáció legtöbb epizódja spontán módon egy-két héten belül, és nem igényel semmilyen különleges kezelést, mint a tüneti terápiát.

Bizonyos esetekben azonban a herpeszes fertőzés súlyos szövődmények kialakulásához vezethet, amelyek jelentősen károsíthatják az életminőséget és akár halált is okozhatnak. Különösen veszélyes a vírus a csökkent immunitású betegek esetében: azok, akik más krónikus betegségekben és fertőzésekben szenvednek, sérültek vagy műtéteket szenvedő betegek, terhes nők, idősek. Ezért, amikor a fertőzés jelei jelennek meg, azonnal javasoljuk, hogy azonnal megnézzük az orvost, és melyikhez - az anyagunkból megtudjuk.

Melyik orvos kezeli a herpeszet az ajkakon?

A betegség epizódok túlnyomó többsége a szokásos "láz", a "hideg" formája az ajkán - vagy más szavakkal a lázas herpesz. Leggyakrabban a külön kezeli ezt a fajta herpesz nem igényel: a legsúlyosabb következményekkel, hogy hozza a legkevesebb kényelmetlenséget okoz a viszketés és ideiglenes kozmetikai hiba, amely akkor jelentkezik, ha a kiütés jelenik meg, és addig tart, amíg nem gyógyul fekélyek, ne essen le a kéregből.

Azonban a túl gyakori vagy hosszan tartó betegségcsillapítások a szervezet immunitásának és egyéb problémáinak csökkenését jelezhetik. Ezért, amikor visszaesés következik be, még mindig érdemes egy terapeutaval konzultálni. Ez segít kiválasztani a tüneti kezelést, amely megkönnyíti a betegség lefolyását és felgyorsítja a gyógyulást. Ezen felül, ha szükséges, a terapeuta végigvezeti Önt a további vizsgálatot más szakemberek, segít létrehozni az immunrendszer állapotát, érzékelni betegségek, amelyek hozzájárulnak a csökkent immunitás és gyakoriságának növekedése kiújulásának herpesz, vegye fel a kezelés valamilyen formája herpesz. A terapeuta kezelésének alternatívájaként javasolhatja a bőrgyógyász kezelését.

Melyik orvos kezeli a nemi herpeszet?

A genitális szervek herpeszes fertőzése súlyos betegség, melyet krónikus betegség, gyakori visszaesések és egyes esetekben szövődmények jellemeznek. A genitális herpesz jelentősen rontja az életminőséget az olyan személy, de különösen veszélyes betegség a terhes nők, mert lehet továbbítani az anyáról a magzatra a terhesség alatt vagy a szülés, ami rendkívül veszélyes szövődmények, amelyek befolyásolják a belső szervek a magzat.

Ha gyanús egy genitális herpesz fertőzés, akkor a legjobb, ha kapcsolatba lép egy nőgyógyász vagy urológus; Ezenkívül megfelelő kezelést lehet választani a dermatovenerológiai laboratóriumban. Bármi legyen az orvos vagy kezelésére genitális herpesz, jellemzően terápia használata a helyi vagy szisztémás vírusellenes szerek, amelyek elnyomják a replikáció (szaporodás) a vírus, és jelentősen csökkenti a gyakoriságát és a relapszusok időtartamára. Emellett immunmoduláló gyógyszereket, tüneti terápiát és más gyógyszereket is fel lehet használni.

Melyik orvos kezeli a herpesz zostert?

A Varicella-Zoster vírus, amely szintén a herpeszvírusok kategóriájába tartozik, rendkívül veszélyes betegséget okoz: herpes zoster. Jellemzője a törzs nagy részének előfordulása a törzsön vagy végtagokon, ezért kapta meg a betegség nevét. Ezenkívül a herpesz zoster képes postherpetikus neuralgiát okozni - rendkívül veszélyes szövődmény, amelyet súlyos fájdalom (neuralgia) és rosszul kezelhető.

Csakúgy, mint a szájszárazság herpesz esetében, a herpetikus bőrkiütés megjelenése a testre a dermatológus vagy a terapeuta kapcsolatba hozásának oka lehet. Laboratóriumi diagnózist írhat elő, egy immunológussal vagy egy allergiával konzultálhat, hogy azonosítsa azokat a rejtett tényezőket, amelyek hátrányosan befolyásolják az immunitást és meghatározzák a kiütés okát.

A herpetikus fertőzés egyéb formái

A herpeszvírus fertőzések egyik fő jellemzője, hogy képesek befolyásolni a különböző szöveteket és testrendszert. Milyen orvosnak kell konzultálnia a herpeszről a szájban, a szem elején, a felső légutakban? Általában az elsődleges vizsgálatot szakember - szemész, fogorvos, ENT végzi. A feltételezett herpeszes jellegét tévő tünetek, hogy egy orvos, egy szakember fogja irányítani, hogy konzultáljon egy bőrgyógyász, mivel ezek a szakemberek, hogy a legszélesebb körű ismerete tekintetében herpeszvírus fertőzések. Rendkívül fontos, hogy a herpetikus fertőzést a lehető leghamarabb felismerjék, és megtegyék a szükséges intézkedéseket a komplikációk kialakulásának gyors visszaszerzésére és megelőzésére.

A herpes zoster (herpes zoster) kezelésének részletei

A herpesz Zoster kezelésében nagyon fontos, hogy az egyes személyekben előforduló klinikai tünetekre összpontosítsunk. A betegség terápiája több gyógyszercsoportot is magában foglal. A gyógyszerek mindegyike befolyásolja a gyulladásos folyamatok bizonyos részeit. Az övsömör kezelésének ilyen integrált megközelítése az emberben csökkentheti a betegség kellemetlen megnyilvánulásait, valamint megakadályozhatja a szövődmények kialakulását.

Melyik orvos kezeli a herpesz zostert?

A kezelésre vonatkozó ajánlásokat csak az orvos adhatja meg. De ahogyan az orvos kezeli a herpeszvírus fertőzést, a betegség formájától és megnyilvánulásaitól függ. A herpes zoster kezelését a következő orvosok végzik:

 1. A terapeuta - kiütések megjelenése, melyeket enyhe fájdalom-szindróma és viszketés kísér.
 2. Bőrgyógyász - abban az esetben, ha a kiütés a test egynél több részét foglalja el. A dermatovenerológusnak szükség esetén tanácsot kell kérnie a zsindelyek és más betegségek közötti differenciáldiagnózisra.
 3. A neurológus - az orvos konzultációra van szükség minden posztterpés neuralgiában szenvedő ember számára. A neurológus olyan gyógyszereket ír elő, amelyek megakadályozzák a súlyos fájdalmat és javítják a neuromuszkuláris vezetést. A herpes zoster és a súlyos agyhártyagyulladás formájában jelentkező szövődményeket egy neurológiai felügyelet mellett kell kezelni.
 4. Neurooreanimatológiai szakorvosi konzultációra van szükség, ha a zsindelyeket encephalitis bonyolítja.
 5. A szemorvos - a szemgolyó vereségénél szükség van az orvos segítségére.

Amikor megjelenik az első kiütések, a legjobb, ha segítségre szorul a terapeuta. Ha az orvosnak kétségei vannak a betegséggel kapcsolatban, akkor közvetlenül egy szakemberhez továbbítja.

Gyakran előfordul, hogy a zsindely nem a kiütések megjelenésével kezdődik, hanem a fájdalom az interkosztális idegek területén. Ebben az esetben először egy neurológus tanácsát kell keresnie.

Photo №1 - herpes zoster az intercostális területen, fénykép №2 - Herpes zoster a nyak körül.

Milyen esetekben szükséges a kórházi ápolás?

A zsindelyek kezelése mind otthon, a megfelelő gyógyszerterápia kijelölését követően, mind a kórházban elvégezhető.

Általában a herpes zoster nagyon egyszerűen működik, és megköveteli az összes orvos ajánlásait, valamint a rendszeres ellenőrzést - hetente egyszer meg kell látogatnia az orvost. A kiválasztott terápia hatékonyságának biztosítása.

Bizonyos esetekben azonban a herpesz Zoster kezelése csak kórházban fordulhat elő:

 • terhes nők;
 • azok a felnőttek, akiknek családja két évnél fiatalabb gyermek;
 • övsömör az idegrendszer bármely komplikációjával;
 • betegség, a szemgolyó szövődményeinek kialakulásával;
 • A betegség disszeminált formája - hatással van a test minden részére;
 • herpes zoster súlyos formája;
 • a trigeminus ideg első ágának veresége;
 • súlyos veseelégtelenség;
 • krónikus betegségek jelenléte a dekompenzáció szakaszában.

A fekvőbeteg-ellátást az immunszuppresszív betegek is megkövetelik. Ezek különösen HIV-fertőzöttek és más szerzett vagy veleszületett immunhiányos állapotú emberek.

A betegség terápiájának (ambuláns vagy fekvőbeteg kezelés) kezelésének helyét a kezelőorvosnak kell elvégeznie. Ez figyelembe veszi a betegség formáját, a betegség súlyosságát, valamint a test általános állapotát.

Hogyan kezeljük a zsindelyt?

A herpes zoster kezelésére felnőtteknél több dolgot kell figyelembe venni:

 • a fájdalom szindróma súlyossága;
 • a kiütések száma és előfordulási gyakorisága;
 • komplikációk jelenléte vagy hiánya;
 • testhőmérséklet;
 • a kiütések időtartama.

A herpes zoster kezelésére többféle készítményt alkalmaznak:

 • patogenetikai készítmények;
 • érzéstelenítők;
 • lázcsillapító gyógyszerek;
 • antihisztaminok.

A kiütés elemeinek eltűnése után a neurológiai megnyilvánulások csökkentése érdekében a fizioterápiás hatást alkalmazzák.

Video - herpes zoster kezelés.

A kezelés általános rendszere

A herpes zoster kezelésében több gyógyszercsoportot alkalmaznak. A herpes zoster általános kezelési rendje a következő:

 1. Az etiotróp gyógyszer - Acyclovir, Valaciclovir, Penciclovir - választása.
 2. Kiszáradási termékek - furoszemid, acetazolamid.
 3. Desaggregant - dipiridamol.
 4. Immunmodulátorok - Imunofan, Prodigiozan, Azoximer-bromid.
 5. Nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek - diklofenak, indometacin.
 6. A lázcsillapítók az ibuprofen.
 7. A B csoportba tartozó vitaminok - Milgamma, Neuromultivitis, Mega-B komplex.
 8. Szorbensek az alvás javítására - Glycine.
 9. Méregtelenítő terápia - Reopoliglyukin, Infukol - parenterális rehidratációra a kórházban történik.

Bonyolult zsindelyekkel a terápiás kezelés megváltozhat. A vírusellenes és gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása változatlan marad. De ami a szem vagy az idegrendszer vereségét kezeli, egy specifikus klinikai megnyilvánulásokon alapuló szűk szakembert határoz meg.

Fizioterápia zsindellyel

A herpesz zoster kezelése a szervezetben gyógyszerek segítségével történik. Néhány héttel a kiütés eltűnése után azonban utóherpetikus neuralgia alakulhat ki.

A patológia elviselhetetlen fájdalmat jelent az idegrostok mentén, főként éjszaka. A fájdalmas érzések nem engedik meg az embernek, hogy aludjon és részt vegyen a rutin tevékenységekben. E megnyilvánulások csökkentése érdekében a következő fizioterápiás eljárásokat írják elő:

 1. A fényáram kezelés az egyetlen olyan eljárás, amely akkor használható, ha kiütések vannak. Ezt a posztoperatív neuralgiában és a krónikus zosterben is alkalmazzák.
 2. Decimeter hullámok vagy DMW csökkenti a fájdalomérzékenységet. Mivel az elektromágneses hullámok fő hatása 10-15 perc alatt alakul ki, ajánlatos egy tíz, legfeljebb 20 percig tartó eljárás elvégzése.
 3. A Darsonval segít a fájdalmak kezelésében, mint az interkosztális idegek folyamán, valamint a trigeminális ideg neuralgiájával. A kurzus időtartama függ a fájdalom szindróma súlyosságától, és 5-től 20-ig terjed.
 4. Az elektroforézist a postherpetikus neuralgia legfontosabb kezelési módjának tekintik. Az áram hatását kiegészíti a gyógyszeres fájdalomcsillapítókkal. Az áram segítségével a gyógyszerek behatolnak az idegrostokba, melyet helyi érzéstelenítő hatás kísér.

Az ultra-magas frekvenciájú (UHF) kezelés még mindig ellentmondásos. Az intenzív fűtés vezethet az ödéma ismételt előfordulásához és a megnövekedett fájdalom-szindrómához. Másrészről az UHF frakcionális hatása csökkenti a fájdalom szindróma intenzitását és csökkenti az éjszakai rohamok számát. Ezért ezt a terápiát általában az embereknek ajánlott a helyreállítás során.

A fizioterápiát nem a betegség akut periódusában végezzük, amikor a testnek kiütések vannak.

Érzéstelenítő kezelés

Az anesztetikumokat mindig felnőttek herpesz zoster kezelésére használják. Csökkenthetik a kellemetlen érzés intenzitását egy személyben. A gyógyszerek mind zsindelyben, mind postherpetikus neuralgiában alkalmazhatók.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentő szereket használnak a kezdeti terápiában. Ezek a következők:

A fájdalomcsillapító hatás mellett ezeknek a gyógyszereknek is jelentős lázcsillapító hatásuk van, ezért rendkívül hatékonyak a betegség kezdeti időszakában, amikor a kiütés első elemei a fájdalom szindróma hátterében jelennek meg.

A betegség általánosított formájának vagy a kezdeti terápia hatékonyságának hiányában antikonvulzívokat írnak elő:

 1. Karbamazepin.
 2. Fenitoin.
 3. Clonazepam.
 4. Valproinsav.

Az antikonvulzív hatások és a kifejezett postherpés neuralgia elégtelenségével a Lamotrigine és a Gabapentin alkalmazható.

Vegyünk antikonvulzív és antiepileptikus szereket (Gabapentin, Lamotrigine) csak neurológus konzultáció után.

A fentiek mellett vannak speciális fájdalomcsillapítók is. Ezek közé tartoznak a novokain vagy a lidokain. Helyileg működnek, a bőr egy rögzített felületén. Az ilyen tapaszok rövid hatásúak, de hatékonyan enyhítik a fájdalom szindrómát. Használatuk lehetővé teszi az ember számára, hogy napi tevékenységet folytasson (menjen a boltba, mossa le a padlót), és fájdalom nélkül éjjel aludjon.

Hogyan kell kezelni a herpesz zoster - a készítmények részleteit

A herpes zoster kezelése mindig három szakaszra oszlik. Ezek a következők:

 • az etiotróp drogok kiválasztása;
 • a patogenetikai kezelés kijelölése;
 • tüneti kezelés.

A felnőtt herpesz zoster sikeres kezeléséhez mindhárom csoport készítményeit fel kell használni.

Vírusos részecskékre gyakorolt ​​hatások

A herpes Zoster eticotropikus kezelése specifikus vírusellenes gyógyszerek alkalmazása.

Az etiotróp gyógyszerek a zsindelyek kezelésére a következők:

 1. Acyclovir - Naponta 5 alkalommal. A terápia időtartama legalább 7 nap. Az átlagos kezelési idő 10 nap. Súlyos esetekben, amikor fertőzést kezelnek kórházban, a hatóanyagot intravénásan adják be.
 2. A valaciklovirt naponta 3 alkalommal kell bevenni. A terápia időtartama 7 nap.
 3. Penciklovir. Tabletta formájában készült. Zsindely esetén a terápia időtartama 7 nap.

Acyclovir és Valaciclovir

A fő gyógyszerek nevei a fentiek. A termékek kereskedelmi nevei változhatnak.

Számos antivirális szer áll rendelkezésre kenőcs formájában. Kiütésekre alkalmazható, de csak akkor, ha otthon vagy fekvőbeteg. A gyógyszer ilyen formájának alkalmazása a bőrön, nem szabad viselni ruhát - ez üvegházhatást okozhat, és másodlagos bakteriális fertőzés kialakulásához vezethet.

Egy adott gyógyszer kiválasztását és adagolását minden esetben kizárólag a kezelőorvos végzi.

Patogenetikai eszközök

A herpes zoster gyógyszereinek kiválasztása a klinikai kép figyelembe vételével történik. Nagyon fontos, hogy a gyulladásos folyamat minden szakaszában dolgozzanak:

 1. Diszaggregáns terápiaként a dipiridamolt írják elő. Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek a vérlemezkéket befolyásolják és megakadályozzák a thrombogenezist. A dipiridamol helyett aspirin, klopidogrél vagy Tikagrelor alkalmazható.
 2. A diuretikumokat dehidratációs terápiára használják. A leghatékonyabbak a Furosemide és a Thorsid. Használatuk során figyelembe kell venni a vesék állapotát, és ellenőrizni kell a kálium szintjét a szervezetben.
 3. Az immunmodulátorok normalizálják az immunrendszer sejtjeinek reakcióját. A választott hatóanyagok az azoxi-bromid, a Prodigiozan és az Imunofan.

Dipiridamol és furoszemid

A postherpetikus neuralgia kezelésében indokolt az ilyen szerek alkalmazása, mint a B csoportba tartozó vitaminok, vagy szájon át, vagy intramuszkulárisan alkalmazva. Az ebbe a csoportba tartozó zsíros ízületi szerek használata javíthatja a neuromuszkuláris vezetést és csökkentheti a fájdalom szindrómáját.

A herpes zoster gyógyszeres kezelésének alkalmazását az orvosnak szigorúan ellenőriznie kell. A kinevezés előtt kötelező a vér és a vizelet általános analízise, ​​a koagulogram és a laboratóriumi vizsgálat elvégzése, amely bemutatja a vesék és a máj állapotát.

Tüneti kezelés

A Herpes Zoster kezelést minden egyén klinikai tüneteinek figyelembevételével kell elvégezni. A tüneti kezelés lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a betegség kellemetlen megnyilvánulásaitól. A tünetek kezelésére leggyakrabban a következő gyógyszereket használják:

 1. Gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Lázcsillapító hatása van. Nemcsak csökkentik a gyulladásos folyamatot, hanem javítják az ember jólétét is. Hozzájárult Ibuprofen, Paracetamol, Nimesulide.
 2. A pirilént a fájdalom szindróma súlyosságának csökkentésére használják. A kábítószert neuropathológus nevezi ki. A terápia folyamata - 4 nap.
 3. Az antihisztaminok csökkenthetik a viszketést és csökkentsék a bőrpír intenzitását. A kiválasztott gyógyszerek Erius, Suprastin, Loratadine, Dimedrol.

Ibuprofen és Loratadine

Ellenjavallt olyan betegeknél, akik gyomorfekélyben vagy nyombélfekélyben szenvednek gyulladáscsökkentő gyógyszerek akut formában. Ha ezek a betegségek a klinikai remisszió szakaszában vannak, akkor a herpesz Zoster kezelésében nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek csak Pantoprazol vagy Omez borításával alkalmazhatók.

Egészségügyi és higiéniai követelmények a kezelés alatt

A herpes zoster kezelésénél fontos, hogy figyelj a kiütések kezelésére. Kenőcsök használata nem ajánlott. Antiszeptikus szereket kell alkalmazni folyékony formában. A klorhészcitin a legjobb erre. Használható a betegség bármely időszakában. A termék nem okoz kellemetlen érzést.

A kiütések kezelésén kívül nem szabad elfelejteni a személyes higiéniai intézkedéseket. Minden nap zuhanyozni kell. Azonban a test érintett területein, mosószerek és luffa nem használható. Jobb, ha az érintett területeket egyszerűen szobahőmérsékleten folyó vízzel öblítik ki. Ne használjon hideg vagy meleg vizet.

A herpes zoster gyógyítása egy személyben és gyógyszeres kezelése nem lesz hatékony a megfelelő ruházat kiválasztása nélkül. A legjobb választani a természetes anyagok - pamut vagy vászon. Ne használjon szoros és szűk alsóneműt - irritációt okozhat, és buborékok megjelenéséhez vezethet a bőr szomszédos területein.

Videoterápia herpesz zoster után.

Végezetül

Csak a komplex terápia alkalmazásával lehet megszabadulni a herpesz zostertől. A kezelés megkezdése előtt meg kell erősíteni a diagnózist egy tapasztalt orvossal és ismernie kell a szervezet általános egészségi állapotát.

A kezelés fő pontja az antivirális terápiás gyógyszerek alkalmazása. A tüneti eszközök megszabadulhatnak a patológiás kellemetlen megnyilvánulásoktól, de nem befolyásolják a kórokozót - a Varicella Zoster vírust.