Hogyan kell kezelni a nemi herpesz terhesség alatt?

A vírusok által okozott kellemetlen betegségek egyike a herpesz. Gyakran szembesülnek vele terhes nők.

Hogyan és hogyan kezeljük a herpesz terhesség alatt az ajkakon és más nyálkahártyákon?

A kábítószerek széles választékának ellenére a jövőbeli anyák nehezen tudnak biztonságos kezelést választani.

Lehetséges következmények

Úgy gondolják, hogy az összes megfázás fő oka, beleértve a herpeszet, a terhesség ideje alatt, csökkenti a nő immunitását. A herpesz vírus megnyilvánulhat nemcsak az ajkak és a szájban, hanem a nyálkahártyákat a nemi szervek. A szövődmények kockázata nagymértékben függ a sérüléstől. Különösen veszélyes a jövőben a bébi genitális herpesz esetében: a fertőzés esélye, amikor a magzat a születési csatornán keresztül halad, majdnem 100%.

Ha a herpesz kezelésének problémája a terhesség alatt nem oldódott meg a szállítás előtt, akkor megelőzően az orvos felviheti a császármetszést. Más esetekben a fenyegetés szintje a nő fertőzésének időszakától függ. Ha a herpeszvírussal fertőződött az első trimeszterben, a vetélés és a koraszülés valószínűsége többször is megnő. Kevésbé veszélyes a herpesz, amelyet egy terhes nő vesz fel a második vagy harmadik trimeszterben.

A herpesz típusai

A herpesz kétféle megnyilvánulási formája létezik:

 • A száj körül, az ajkakon;
 • A nemi szervek nyálkahártyájára és a végbélre.

A fájdalmas hólyagok idővel felrobbannak, és a helyükön kis sebek keletkeznek. Ha nem teszel intézkedéseket a probléma megoldására, mint a herpesz terhesség alatt történő kezelésére, a sebek elég hosszú ideig gyógyulnak - kb. 2-4 hétig. A vírus légbuborékos cseppecskékkel kerül át, csókkal és mindennapi érintkezéssel a fertőzöttekkel. A genitális herpesz fertőzés nem védett szexuális aktusokkal történik.

Asztma, allergia, herpesz, ekcéma t t t t

kezelés

Sajnos nincs egyetemes gyógymód a herpeszvírus számára. Abban az esetben, a terhes nők a helyzetet tovább bonyolítja az a tény, hogy a legtöbb hatóanyag nem biztonságosak, és káros hatással lehet a magzatra. Ilyen esetekben az orvosok azt sugallják, hogy a legjobb megoldás arra a kérdésre, hogyan kell kezelni a herpes a terhesség alatt - fokozott immunitást immunglobulinok (Echinacea, B-vitamin és ginseng).

Vírusellenes gyógyszerként a terhes nők alizarint, oxolin kenőcsöt vagy "Acyclovir" -ot használhatnak. Használatuk általában 7-10 nap. A gyógyszerek alkalmazása előtt mindig forduljon szakemberhez a mellékhatások kockázatával kapcsolatban. A herpesz után elhagyott fekélyek gyógyulásához legfeljebb 4-5 alkalommal töltsön be folyékony E-vitamint vagy interferon oldatot.

A népgyógyásznak megvannak a saját válasza a kérdésre, mint a herpesz terhesség alatt történő kezelésére. Amikor a fájdalmas hólyagok az ajkakon kell kenni egy kis sérülések számát fenyő vagy homoktövis olaj, igyon annyi italt luxus C-vitamin (tea citrommal és mézzel, áfonyalé, húsleves csípő, stb.) A genitális herpeszben szintén hasznos a hüvely és a szalvéta falainak sima rózsaolajjal történő kenését 2-3 héten keresztül.

megelőzés

Senki sem védi a herpesz újbóli előfordulását. Vannak azonban olyan intézkedések is, amelyek segítenek megakadályozni a vírus behatolását a szervezetbe:

 • Megfelelő táplálkozás;
 • Fizikai tevékenység, beleértve a sportot;
 • Multivitaminok felvétele (tavasszal és ősszel);
 • A rossz szokások megtagadása.

Ha azonban a vírus továbbra is bosszant, akkor forduljon kezelőorvosához az immunmoduláló gyógyszerek fogadására vonatkozó kérelemhez.

Tudjon meg többet a témáról

 • A genitális herpesz kezelése A genitális herpesz gyakori nemi úton terjedő betegség. Ennek oka a 2. típusú herpes simplex vírus. Hogyan és mi kezeljük...
 • Hogyan kezeljük a herpesz az orrban A herpes simplex vírus az ember számára a legkevésbé veszélyes. Gyakran előfordul, hogy a hideg az orr nyálkahártyáján helyezkedik el, és erőtlen kényelmetlenséget biztosít a tulajdonosnak. Hogyan...
 • Hogyan kezeljük a herpeszet gyermekekben Statisztikák szerint a herpeszvírus a bolygó lakosainak több mint 90% -ánál jelen van a szervezetekben. Egyszer a testben a vírus tárolódik benne...
 • A genitális herpesz kezelése A herpeszvírus nem csak a száj és az orr, hanem a nemi szervek nyálkahártyáját is érinti. Gyakran előfordul, hogy egy ilyen betegség orvos...
 • Mi a herpesz kezelésére az arc Herpes, megjelenik az ajkak és más részein az arc, nem tekinthető veszélyes jelenség. Furcsa módon, de kórokozója él...
szakaszok
 • inguinális nyirokcsomók növekedése;
 • csalán tünetek (hidegrázás, láz, általános gyengeség, fejfájás és izomfájdalmak).

A genitális herpesz első megnyilvánulása a bőr bőrpírja, égési érzés az érintett területen. 3-7 napon belül kezdődik a buborékkiütés ideje. Kis külső buborékok jelenhetnek meg a külső nemi szervek felületén, a hüvelyben, a méhnyakon, a húgycsőben. Az ötödik napon kitörtek és fájdalmas eróziós sebek voltak a helyükön, amelyek eltűnnek 1-2 hét után.

Az akut forma átlagosan 10 napig tart. A relapszusok gyakorisága havonta 1 alkalommal, évente 1-2 alkalommal változhat. Minden az immunitás állapotától függ.

A herpesz diagnosztikája a terhesség alatt

Az elsődleges herpesz azonosítása a terhesség alatt jellemző tünetek és laboratóriumi vizsgálatok révén történhet:

 • antitestek vérvizsgálata;
 • immunfluoreszcens mikroszkópia, PCR (gyors tesztek);
 • citromorfológiai vizsgálat Wright szerint (festéssel).

A herpesz terhességgel való visszaesése

A visszatérő herpesz terhes nőknél a legkevésbé fél. Ha egy nő már terhesség előtt visszaesett, akkor a HSV ellenanyag blokkoló hatása megbízható védelmet nyújt a magzat számára. Az ismétlődő herpesz által szenvedő anyától származó újszülött fertőzésének kockázata csak 1%.

A herpesz a terhesség alatt nem hozott jövőbeni anya és baba problémákat, számos intézkedést kell hozni. A terhesség tervezése során fel kell számolni a krónikus fertőzés (gastritis, sinusitis, fájó fogak), a rossz szokások megszüntetését és a helyreállító terápia folytatását. Az IgG és Ig M - immunglobulinok analízise kötelező.

Megelőző intézkedések közé tartozik az Acyclovir vagy Valaciclovir alkalmazása vitaminkomplexekkel kombinálva.

Terhességi korrigált terhesség

A herpesz terhesség alatt dinamikus megfigyelést igényel. Az ultrahangos vizsgálatot háromszor végzik:

 • 10-14 hetes időtartamra (a nyakörv vastagsága becsült);
 • 20-24 héten belül (kromoszóma patológiák echográfiai markereinek kimutatása);
 • 32-34 héten át (a késői manifesztáció kialakulásának kórtörténeteit feltárva).

A méhen belüli fertőzés jelezhet olyan jeleket, mint amilyen a felfüggesztett anyag jelenléte a magzatvízben, sok / hipochondriasis, a "vastag placenta" szindróma, az agy cisztái. Gyanús eredmények esetén további mélyreható vizsgálatot végeznek. 16 és 30 hét között vért gyűjtünk az AFP és a HCG számára. Az antitestek analízisét 4 alkalommal leadják: mindegyik trimeszterben és a születéskor.

A legmegbízhatóbb diagnosztikai módszerek a virológiai kutatások és a genodiagnosztika. A virológiai elemzés magában foglalja a hólyagok tartalmát a csirke embriókban vagy olyan speciális tápanyagokban, amelyek stimulálják a vírus szaporodását.

Amikor a genodiagnosztikák (leggyakrabban a PCR) kimutatják a vírus jelenlétét a terhes nők kimerülésében. A polimeráz láncreakció előnye 100% -os érzékenység és azon képesség, hogy megkülönböztesse a herpes simplex vírust a többi vírustól. További módszerekként immunfluoreszcenciát (RIF) és enzim immunvizsgálatot (ELISA) alkalmaznak.

Az ELISA reakciói 2 fajtából állhatnak: minőségi és mennyiségi. A kvalitatív lehetővé teszi, hogy nemcsak az IgG és Ig M ellenanyag jelenlétét / hiányát észleljék a vérben, hanem meghatározzák a betegség (HSV-1 vagy HSV-2) okozta vírus típusát is. Ezen túlmenően, ezen elemzés segítségével meg lehet határozni, hogy voltak-e korábban relapsusok.

A mennyiségi reakciók határozzák meg az antitest titereket, amelyek lehetővé teszik az orvos számára a beteg immunitásának általános állapotát. A teszteket mind a kezelés, mind a vírusellenes gyógyszerek befogadása előtt elvégezheti - a gyógyszerterápia nem befolyásolja a vizsgálatok eredményeit.

Ezenkívül a születési csatornát és a vulva klinikai vizsgálatát a latens herpetikus gócok azonosítására végzik. Két héttel a születés előtt a veszélyeztetett nőket kórházba helyezik a cervicalis csatorna tartalmának bevitelére.

A herpesz kezelése a terhesség alatt

A herpesz terhesség alatt történő kezelése a következő célokat szolgálja:

 • gyengülő tünetek, lerövidítve az akut időszak időtartamát;
 • a regenerációs folyamatok felgyorsulása;
 • a hányás súlyosságának csökkenése az érintett fókuszokban;
 • a relapsusok számának csökkenése.

A vírus teljes eltűnéséhez vezető terápiás intézkedések nem vezetnek, mert egyszerűen lehetetlen. Azonban a lehető leghamarabb, hogy kiküszöböljék a kellemetlen tüneteket, és csökkentsék a megismételt visszaesések számát nagyon reális.

Ha a terhesség előtt egy nőnek genitális herpesz megnyilvánulása van, akkor tájékoztatnia kell a nőgyógyász figyelmét. Amikor megjelenik a súlyosbodás első jele, azonnal kérjen segítséget.

Fontos megjegyezni, hogy a korábbi kezelés kezdődik, annál nagyobb a hatékonysága. Az antiherpetikus gyógyszerek legnagyobb termelékenységét a kiütések megjelenése előtt vagy az előfordulásuk után 24 órán belül megfigyelik.

A herpesz terhes nők kezelésének legfontosabb módja a vírusellenes kemoterápia (speciális antiherpetikus gyógyszerek alkalmazása). A mai napig a következők bizonyított hatékonysága:

 • Acyclovir (Zovirax és származékai);
 • Valaciclovir (Valtrex);
 • Penciklovir (Denavir);
 • Famaciklovir (Famvir).

Az acyclovir leggyakrabban használt. Ez a gyógyszer aktív citomegalovírus, Epstein-Barr vírus, Varicella zoster és Herpes simplex (1 és 2 típus) ellen. A gyógyszertárakban sok olyan gyógyszer megtalálható, amelyek alapanyagként az Acyclovir: Zovirax, Acicum, Acigerpin, Acyclovad, Virolex, Gerpevir, Xorovir, Supperan, Medovir.

A kábítószerekkel kapcsolatos megjegyzésekben olvashatod, hogy az alkalmazás csak akkor indokolt, ha a tervezett előny meghaladja a potenciális károkat. Sokan aggódnak. Valóban, kísérleti tanulmányok kimutatták, hogy az orálisan beadott acyclovir a placenta gátát legyőzi, de ez a gyógyszer nem okozhat terhesség megszakítását.

Ugyanezen vizsgálatok azt mutatják, hogy az Acyclovir kenőcs formájában történő alkalmazása nem képes károsítani sem az anyát, sem a babáját, mivel a helyi expozíciónál az Acyclovir nem lép be a szisztémás véráramba. Az érintett területek kenésére az oxolin, tetraciklin, eritromicin és tebrofen kenőcseket is alkalmazzák.

Amikor az anya elsődleges fertőzését naponta kétszer 500 mg Valaciclovir szedik 10 napon keresztül.

Visszaszorulások esetén:

 • Acyclovir orálisan 200 mg naponta háromszor 5 napig (gyakori visszaesésekkel);
 • Acyclovir alapú kenőcsök (3 óránként);
 • antibakteriális kenőcsök (Vidarabine, Ryodoxol, Neosporin);
 • Xylocalin 2% (súlyos fájdalom-szindrómával);
 • üledékes fürdők gyógynövényekkel (kamilla, forgatás), majd szárító vegyületek (cink-kenőcs).

Az orvosok azt javasolják, hogy a lizint tartalmazó diétás termékekben is szerepeljenek. Ez az aminosav korlátozza a vírus reprodukcióját. A lizin nagy mennyiségben található csirke-, gyümölcs- és zöldségfélékben. A herpeszvírus aktivitását serkentő csokoládé és mazsolacsokoládák használata, amelyekben arginin jelen van, szükséges. Az egészséges táplálkozás, a friss levegőben járás és a nyugodt pszichológiai környezet is fontos megelőző intézkedések, amelyeket nem szabad elhanyagolni.

Szülés a herpesz megnyilvánulása után

Ha a gyermek vemhességének ideje alatt a betegség az elengedés szakaszában volt, és semmilyen módon nem jelent meg, akkor bármely anyaság otthoni megfigyelő osztályában születhet. Ha visszaesés következett be, akkor ajánlott egy speciális klinikára menni, ahol az anya és az újszülött különleges felügyelete folyik.

Ami a szállítási módszert illeti, akkor amikor a herpesz szimplex vírus van a kenetben, akkor két van:

 • természetes születés, ami arra utal, hogy antiseptikus kezelést kell biztosítani a születési csatornán (polyvidon jód, vocadin, betadin);
 • császármetszés.

Ezenkívül meg kell említeni az újszülöttek kezelését, akik a herpesztől az anyától származnak.

Az újszülöttek terápiája, ha herpesz fertőzött

Az újszülöttben előforduló herpesz az esetek többségében az anya genitális herpeszének a terhesség harmadik harmadában történő kifejlődéséből adódik. Fertőzés léphet fel:

 • a terhesség alatt a placentán keresztül (transzplacentális);
 • szállítás közben - a fertőzött szülőcsatornán való áthaladás során;
 • szülést követően (anyatej formájában).

A fertőzés jelei nyilvánvalóvá válnak 2 héttel a szülés után. Az újszülöttek bőrén, nyálkahártyáin, conjunctiva szemében buborékkiütés lép fel, amely 10 napig tart. A heveny fertőzés súlyosabb - gyakran herpeszes encephalitis alakul ki. Az alábbi tünetek jelzik az agy vereségét:

 • fokozott testhőmérséklet;
 • görcsös szindróma;
 • légzési nehézség.

Az orvosi segítség hiányában a hepatitikus fertőzés megnyilvánulása miatt előforduló koraszülött csecsemők 80% -a hal meg. A terápiás intézkedések időben történő megtartása lehetővé teszi a beteg újszülöttek 50% -os életvesztését. 50 mg / ttkg-os Acyclovir-t kapnak. A kezelés időtartama - legalább 3 hét. Ha a kötőhártya szem érint, idoxiridin kenőcsöt használnak.

Az antibiotikumokat a patogén növényzet elnyomására használják, immunstimulánsokat (Pentaglobin, Cytotec) alkalmaznak a szervezet védőreakcióinak növelésére, az agyi keringés javítására - Actovegin, Instenon.

A herpesz a terhesség alatt nem mondat. Sok nő, aki e betegségben szenved, biztonságosan elkábítja a határidőt és egészséges gyermekeket termel. Ne hagyja figyelmen kívül a problémát - ne késleltesse orvoslátogatását, és kövesse az összes ajánlást.

Reméljük, hogy webhelyünk segített megtalálni a kérdéseire adott válaszokat. Ha azonban ez nem elég, akkor ingyenes konzultációt kell kérnie egy orvos kiválasztásáról, aki segíteni fog Önnek a helyzetben:

A herpeszvírus személyről emberre továbbítódik, és az átviteli útvonalak a következők lehetnek:

 • közvetlen érintkezéssel;
 • háztartási mód (nyilvános tárgyakon keresztül);
 • emelkedő (a méhnyaktól az embrióig).

Hogyan hat a herpesz az ajkakon

 1. 1. A herpesz hólyagok harangja viszkető az ajkakon, a nyelvben, az arc és az ajkak belső felületén.
 2. 2. A következő lépés a viszkető duzzanat megjelenése, az injekciós üvegbe kerül.
 3. 3. Ezután a buborékok felrobbantanak, sok vírust tartalmazó folyadékot ürítenek ki, a fekély formáját a feltörő buborék helyén. Ez a szakasz nagyon fertőző.
 4. 4. A fekélyeket ráncolják.
Vissza a tartalomjegyzékhez

A herpesz veszélye az ajkakon a terhesség alatt

Mivel az embrió részben az anya testének idegen teste, a természet a magzat elutasításának elkerülése érdekében az anya immunitásának csökkenését eredményezte. Ha egy nő először megfertőződött a terhesség alatt, testének még nem volt ideje felkészíteni a vírus ellenanyagait.

Mivel a herpeszvírus nagyon kicsi, átjut a véráramba a placentán keresztül, megfertőzve a magzatot és szaporodik a szövetekben. A terhesség első felében a fertőzés magzatvételt, fagyott terhességet, majd az elmúlt trimeszterben, korai szülésben vagy a központi idegrendszer magzatában, a májban, a szemekben jelentkező sérülésekhez vezethet. A sérülés kockázata körülbelül 70%.

Ha egy nő a fertőzés krónikus hordozója, a herpesz az ajkán a terhesség alatt nem lesz különleges probléma, a magzat és a deformitások nem lesznek hatással. Amennyiben a tünetek a genitális herpesz fordul elő a születés előtt (32 után két héttel a terhesség), az orvosok inkább a hagyományos munkaerő császármetszéssel, hogy elkerüljék a fertőzést az újszülött a szülőcsatornán. Az első típusú herpesz ajkakkal való exacerbációja nem veszélyes a magzat számára. Talán egy nő fertőződött meg a vírussal a terhesség előtt, még akkor is, ha a betegség nem fejezte ki magát, lehetett volna tünetmentes.

A vírus antitestek jelenléte az anya vérében azt sugallja, hogy a magzat a méhlepényen át tartó ellenanyagot és egy ideig (körülbelül hat hónapig) ellenanyagokat fog kapni a fertőzéstől. Jelenléte viszkető hólyagok a bőrön található csak egyharmada hordozók, a klinika nem lehet egyértelműen kifejezésre, hogy a buborékok is található a nyaki területen, ahol lehet már csak a nőgyógyászati ​​vizsgálat.

Még egy tapasztalt dermatológus is vállalhat más betegségek herpesz klinikai megnyilvánulásait, ezért a terhesség tervezése során, vagy annak kezdetén át kell vizsgálni a vírus kimutatását.

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hogyan kell kezelni a herpesz terhesség alatt?

A tudomány még nem jött létre olyan eszközzel, amely véglegesen megszabadíthatja a bevezetett herpeszvírus emberi testét. A kezelés elvégzése alapvetően az éles jelenségek eltávolítására és a relapsusok gyakoriságának csökkentésére irányul:

 • antivirális terápia - acyclovir;
 • immunkorrekció - immunglobulin, viferon;
 • Helyi kezelés - zsíros zöld ("zelenka"), oxolin kenőcs.

Ha egy nő fertőződik a terhesség első három hónapjában, a terhességet meg kell szakítani. Természetesen a terhesség megszüntetésének minden esetét egyedileg kell figyelembe venni. Ha a magzat fertőzésének kockázata alacsony (relapszusokkal), az antivirális gyógyszerek alkalmazása csökkentett formákká válik, mivel fennáll a magzat veszélye.

Vírusellenes szereket kenőcs formájában használnak, ebben az esetben a hatóanyag nem szívódik fel a bőrön. Gyorsítja a postherpetikus fenyő sebek, a tengeri tyúk, a kutya-rózsaolaj gyógyulását, azokat az érintett bőrterületre alkalmazza. Alkalmazzunk növényi eredetű immunmodulátorokat, mint például echinacea, ginseng, eleutherococcus.

Van egy olyan elmélet, hogy a herpesz ismétlése szabályozható egy különleges étrendhez való ragaszkodással. Mivel a herpeszvírus kedvező feltételeket teremt a reprodukálásra a sejtekben lévő aminosavak jelenlétében, az arginin, amely a szervezetünkbe a mazsola és a csokoládé fogyasztásával lép be, nem ajánlott a betegség során használni. Megakadályozza a herpesz aminosav lizin kifejlődését, amelyet csirke, tej, gyümölcs és zöldség tartalmaz.

Tippek a herpeszes betegeknél az ajkakon

Az ajkak herpeszét vírusellenes szerekkel és kenőcsökkel kezelik. Azonban néhány háztartási szabály és szokás segíthet visszaszerezni:

 • gondosan vegye figyelembe a személyes higiéniát;
 • Kezet kell mosni szappannal a herpesz megnyilvánulása előtt és után;
 • Ne terjessze a herpeszet csókolózáskor, valaki más rúzsjának használatakor stb.
 • csak evőeszközeiket használja;
 • Ne tépje le a hólyagokat és a rágcsálókat - hordozhatja a fertőzést.

A herpesz az ajkán a terhesség alatt orvosi felügyelet mellett kell kezelni, mert nemcsak a jövő anyáját, hanem a gyermekét is érinti.

A herpesz az ajkán a terhesség alatt először jelenik meg, vagy a múltbeli megbetegedések visszaesése miatt. Talán a vírus fertőzés a terhesség előtt történt. A terhesség megtervezésekor konzultáljon orvosával a betegség jelenlétéről.

Herpesz és terhesség

Herpesz és terhesség. Herpesz az ajkakon többféle neve van: hideg, herpesz-ajkak és labiális herpesz (herpesz labialis). Az ajkakon megfázott hüvelyeket az első típusú herpes simplex vírus okozza. A vírus hordozói az egész emberiség 95% -át teszik ki. Ritka esetekben a lázas herpesz okoz egy második herpes simplex vírust (amely orális szexuális úton terjed). Az embereknek csak 5% -a rendelkezik immunitással az első típusú herpes simplex vírussal. Ennek a jelenségnek az okai még mindig nem tisztázottak. A herpesz vírus bekerül a szervezetbe a korai gyermekkorban - 3-4 év múlva, amikor kiszáradnak eredő anya születési park antitestek, amelyek védik a herpesz. Fertőzés a herpeszvírus észrevétlen marad egy férfi - eleinte késik a nyálkahártyák, majd bemegy az idegrostok találhatók a bőrt. Ezeken a idegvégződések, és táplálja az idegeket a folyadék áramlását, a vírus belép a koponyaüreg, amely a „rejtett” háromosztatú ideg és a csomóponti idején „elalvás” vár a színfalak mögött. Leggyakrabban a herpeszvírus akkor nyilvánul meg, amikor az immunitás gyengül. Gyengülése immunitás lehet több tényező okozza: megfázás, influenza, menstruáció, érzelmi zavarok vagy stressz, túlzott ultraibolya sugárzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a mámor és a ustalostyu.Beremennost is vezet gyengülése az immunrendszert, így nyilvánvaló, sok terhes nők herpesz terhesség alatt.

A herpesz megnyilatkozásának szakaszai az ajkakon

1. szakasz - viszketés

Ebben a szakaszban a legtöbb ember kellemetlenséget érez, előre jelezve a betegség megközelítését. Még mielőtt a jellegzetes bőrkiütés ajkán megjelenik, viszketés érezhető a bőrön az ajkak sarkain, az ajkak belső felületén, a nyelven, vagy akár az arc másik felén.

A herpesz megnyilvánulásának 2. szakasza

Gyulladás, amely egy kis fájdalmas duzzanattal kezdődik az ajkán, amely fokozatosan növekszik és egyre nagyobb felületet foglal el.

3. szakasz - erózió.

Bliszterek törtek ki, és közülük átlátszó folyadék áramlik, amely milliárd vírusrészecskéket tartalmaz. A hólyag helyén kis fekély képződik.

A herpesz megnyilvánulásának 4. szakasza

Szájképződés. A fekélyek felszínén képződnek a rágcsálók. A fekély vagy sérülés megérintése fájdalmat, vagy akár vérzést okozhat.

Néhány tipp a herpeszes betegeknél a terhesség alatt

 • Szigorúan vegye figyelembe a személyes higiéniát. Herpesz az ajkán - fertőző betegség! Alaposan mosson kezet szappannal a herpeszel való érintkezés előtt és után, vírusellenes krém alkalmazása után;
 • Ne érintse meg a szemét a kezével! Ez különösen igaz a nőkre, mert szemet alkotnak;
 • Ne használjon nyálat a kontaktlencsék nedvesítésére;
 • Ne érintse meg a herpesz által érintett területeket! Annak ellenére, hogy súlyos viszketés és a fájdalom, minden esetben, ne érintse meg a herpesz kiütés, nem csók, különösen a gyermekek, ne használja valaki másnak a rúzs, és nem kölcsön a saját, nem osztoznak egy cigarettát egy barát;
 • Ne próbálj megszabadulni a hólyagoktól vagy eltávolítani a rágcsálókat, hogy elkerülje a fertőzést a test más részein vagy a bakteriális fertőzések újraegyesítésére;
 • Adja fel az orális szexet. Az orális szex az herpesz herpeszével genitális herpesz okozhat a partneredben;
 • Használjon külön törülközőt és edényeket, ne igyál más emberek szemüvegéből.

A herpesz megvédése újszülöttől

A csecsemő herpeszvírus-fertőzéssel való fertőzésének elkerülése érdekében a melleket a lázas herpeszvel alaposan mossák le a kezüket, mielőtt a baba kezét fogják. Ha a herpesz eléggé elment, és hólyagok vagy sebek már megjelentek, az anya a gyermek jelenlétében speciális arcbőrön kell viselnie, amíg a fekélyek szárazak maradnak. A herpeszvírus fertőzés megnyilvánulásakor az anyáknak tartózkodniuk kell, és nem kell megcsókolni a csecsemőket. Ha a herpesz nem jelenik meg az ajkakon, hanem a test egy másik részén, gondosan le kell zárni, és semmiképpen sem szabad érinteni a gyermek bőrét.

Herpesz terhesség alatt

Egy olyan betegségről, mint a herpesz, sokan nem csak hallottak, hanem személyes tapasztalatokról is tudnak. A mai napig a populáció 90% -a herpesz hordozója. Az emberi szervezetben az 5, 10, vagy akár 25 év alatt a herpesz nem jelentkezik semmilyen módon, hiszen az emberi immunitás "elnyomja" a megnyilvánulásait és a vírust, felismerve, hogy mégsem tud vele megbirkózni, "alszik". Ez addig tart, amíg a szervezet védelme meggyengül. Vannak különböző kezelési módszerek, elsősorban a betegség megnyilvánulásainak elnyomására, valamint az immunitás helyreállítására irányulnak. De van egy "de": ez a betegség nem gyógyítható, csak "elaludni", és amíg az immunitás ismét nem gyengül. Sajnos, a terhesség az egyik olyan időszak, amikor az anabiózis betegsége elkezdődik.

Mit tudunk a herpeszről?

 • Minden második személy a vírus hordozója.
 • A herpesz vírus rendszerint a gerinc körüli terület perifériás idegrendszerében rejtőzik.
 • Herpes simplex herpesz. Ez az a tény, hogy ma különbséget teszünk az első és a második típusú herpesz között.
 • A herpesz kiütések formájában jelentkezik hólyagok formájában, amelyek legnépszerűbb helye az ajkak vagy az orr (ha az 1. típusú vírus) vagy a nemi szervek (2. típus esetén).
 • A herpeszet 4 módon továbbítják. Közülük: légi, szexuális, kapcsolattartás (csókkal, kézfogás, közös háztartási cikkek közös használata) és generikus (anyákról gyermekre terhesség vagy szülés közben).
 • Herpes simplex vírus van jelen a hordozóban nyálban, vérben, nyirokben, könnyekben, vizeletben, spermában és spinális folyadékban.
 • A vírus behatol az emberi DNS-be, új információt vezet be, és sokszorozódik.
 • A herpesz elősegítheti a méhnyakrák és a méh testének kialakulását.

Mi veszélyes a herpesz vírusra a terhesség alatt?

Amint azt már említettük, a herpesz gyakran a terhesség alatt jelentkezik, amikor az immunitás csökken. Ez utóbbi egyszerűen szükséges a magzat sikeres előállításához, amely bizonyos mértékig terhes idegen tárgy testét érinti. Ezért a természet rendezett, hogy 9 hónap alatt a test gyengül, és nem próbálja megszabadulni az "idegen". Vagyis a terhesség helyzete miatt ez a jelenség egyszerűen szükséges, de a herpesz esetében minden más.

Nagyon veszélyes, ha egy nő teherbe esik a herpesz terhesség alatt. Ebben az esetben lehetőség van a vírus behatolására a placentán keresztül a gyermek testébe. Igaz, a fertőzés nem fordulhat elő. Ha egy nő fertőződik a terhesség első trimeszterében, a vetélés kockázata jelentősen megnő. Ha ez nem történik meg, akkor a vírus "másik" területen dolgozhat, és különböző magzati rendellenességeket okozhat: központi idegrendszeri károsodás, súlyos agyi rendellenességek, látászavarok, hallás és különböző fizikai fejlődési rendellenességek. A harmadik trimeszterben bekövetkező fertőzés halottszülést vagy agyi károsodást okozó gyermek születését okozhatja.

További megnyugtató előrejelzések azoknál a nőknél, akiknél herpesz volt, vagy a vírus hordozói voltak a terhesség előtt. Ebben a kategóriában a csecsemőket anyai ellenanyagok védik.

A leggyakrabban használt adagolás módja, ha a szülés előtt röviddel a szexuális herpesz súlyosbodása, császármetszés. Ez annak köszönhető, hogy a fertőzött születési csatornán áthaladó gyermekek fertőzésének magas kockázata áll fenn. Egyes szakemberek a természetes kézbesítést gyakorolják. Ehhez semlegesítik a vírust gyógyszerekkel. Az egyik ilyen például az aciklovir.

A herpesz terhesség alatt történő kezelése

Ha egy nő a terhesség előtt figyelte a herpesz megnyilvánulásait, akkor ezt meg kell mondani a szülész-nőgyógyásznak. A betegség súlyosbodása esetén a gyermek viselése során nem szabad elhalasztani az orvoshoz való eljutást: minél nagyobb az intézkedések, annál nagyobb a siker esélye.

Mint már említettük, nincs olyan gyógyszer, amely elpusztítja a vírust és teljes gyógyulást biztosít. Az orvosok intézkedései hatással vannak a vírusra vagy az immunitásra. A terhes nők kezelésével kapcsolatos helyzetet súlyosbítja az a tény, hogy nem minden ismert gyógyszer alkalmazható 9 hónapig.

A herpesz elleni küzdelemben a várandós nő fő szövetségese a kábítószer-panavir, amelyet belsőleg és külsőleg is fel lehet használni. Szintén, de óvatosan, használj anti-herpeszes kenőcs acyclovir. Egy héten napi 5-ször megtaposodik a bőrkiütés. Ezenkívül használjon oxolin, alpizarinovuyu, tebrofenovuyu, tetraciklin vagy eritromicin kenőcsöt.

Néha az orvos javasolja a herpesz sebének kenését az interferon oldatával, valamint az E-vitaminnal, amely elősegíti a gyors sebgyógyulást. Ha immunhiányt diagnosztizálnak, immunglobulin-terápiát alkalmaznak.

A népi jogorvoslat alkalmazza a kenési foci fenyőolajjal, lágyító krémek kamilla krémmel vagy kenőcs a marhahúsból. Ajánljon bőséges forró italt, például mézes vagy kalinás teát.

Egyes gyógyszerekre vonatkozó utasítások arra utalnak, hogy terhesség alatt nem alkalmazhatók. De egy nőnek megbíznia kell az orvosával, aki az egyik ilyen gyógyszert írta fel, és tudta, hogy a kezeletlen fertőzés sokkal veszélyesebb, mint a "nem engedélyezett" gyógyszerek.

Herpesz a terhesség alatt: egyszerű (az ajkakon) és nemi szerveken

Sokan közülünk első kézből tudunk a herpeszről, nem pedig hallássérülésről. Természetesen a Földön élő emberek több mint 90% -a hordozza ezt a vírust. Ő biztonságosan jelen lehet a szervezetben 5, 10 és 20 év alatt, hatás nélkül, mert az emberi test egy normális, egészséges állapotban általában elnyomja a vírust.

De olyan helyzetekben, amikor az immunitás csökken, a herpeszvírus aktívabbá válhat. Sajnálatos módon lehetetlen teljesen megszabadulni tőle, és a legfrissebb kábítószerek csak ideiglenesen elnyomják tevékenységét - a mentesség következő gyengüléséig: megfázás, betegségek, hipotermia, kimerültség. Ugyanez a lista magában foglalja a terhességet is herpesz terhesség alatt gyakran előrehaladt azokban is, akik korábban nem tudtak a testben való jelenlétéről.

A herpesz típusai

Mi ez a betegség? Ezt az 1. herpeszvírus (HSV-1 vagy herpesz-ajkak) és 2. típusú (HSV-2 vagy genitális herpesz) okozza.

1. típusú herpesz okoz székletet a szájon és az ajkakon (hólyagok, amelyeket népszerűen "megfázásnak" neveznek), herpesz 2 típus - fekélyek a nemi szerveken vagy a végbélen, néha más helyeken, de mindig a derék alatt. Ezek a buborékok az idő múlásával járnak, fájdalmas fekélyeket hagynak utána, gyógyulnak elég hosszú ideig: 2-4 hétig (a leghosszabbak mindegyik gyógyul meg azokban az emberekben, akiknek a herpesz először jelent meg). Még miután a hólyagok és sebek elhaladtak, a vírus még mindig a testben marad, és bármikor megjelenhet - ugyanazon buborékok jelennek meg ugyanazon a helyen.

Herpesz ajkak csókkal, levegővel és háztartási kapcsolatokkal továbbíthatók. Genitális herpesz továbbítják a védekezés nélküli szex és kevésbé gyakori, de mégis minden 5. felnőtt fertőzött genitális herpesz, és a legtöbb ember nem is tud róla - ez a fajta herpesz gyakran tünetmentes, vagy a tünetek is téveszthető tünetek bármelyike egy másik betegség.

Herpesz terhesség alatt

Mint már említettük, a herpesz nagyon gyakran előfordul a terhesség alatt, amikor a nő immunitása jelentősen csökken. By the way, ez nem azért, mert a test „gyengült”, valamint a megőrzés és a vemhesség, ami lényegében idegen az anyai szervezet és az objektum, akkor egyszerűen vágva, ha az anya immunrendszere dolgozni teljes erejét. Ezért csökkent immunitás terhesség alatt szükséges, de tekintve az akut herpes - ez egy nagyon pillanat.

Ha egy nő már látható herpesz az ajkak, az orr, az arc bőr vagy a nyálkahártya a nemi szervek, az orvos köteles kinevezni egy további vizsgálat céljából azonosítani, hogy milyen típusú herpesz vírus testébe. Az egyszerű herpesz nem annyira szörnyű, a terhességi nemi herpesz komoly szövődményekkel járhat, amint azt később tárgyaljuk. Elemzés herpesz terhesség alatt - egy tanulmányt a szövetminta vett az érintett területen kiütés, vagy még gyakrabban, egy vérvizsgálat.

A genitális herpesz terhesség alatt

Ők is fogott és háztartási, valamint a szülés során (anyáról gyermekre), de gyakrabban ezt a fajta herpesz fertőzés a védekezés nélküli szexuális kapcsolatot. Figyelemreméltó az is tény, hogy gyakran kíséri a herpesz és egyéb fertőző betegségek a genitális traktus: mycoplasmosis, chlamydia, trichomoniasis, gonorrhoea, szifilisz, így az észlelési a vírus a szervezetben a nemi herpesz feltétlenül kell szűrni a fertőzések, a szexuális úton terjedő betegségek.

Mi a a herpesz fertőzés tünetei a terhesség alatt?

Ügyeljen arra, hogy orvoshoz forduljon, ha az alábbi tüneteket észleli:

 • hüvelyi kisülés - enyhe, vizes, 5-7 napos (néha terhes nőknél ez az egyetlen tünete ennek a patológiának);
 • kiütések a külső nemi szervek bőrén, valamint a hüvely és a nyaki membrán falain. Ezek a kiütések olyan kis buborékokhoz hasonlítanak, amelyek tiszta folyadékkal töltöttek, 2-3 nap elteltével, és 7-10 napon belül nem gyógyulnak a fekélyek, és néha ez az időszak akár 2 hétig is eltarthat;
 • viszketés, égő érzés - gyakran előfordulnak a kiütések előtt és előfutáraiként szolgálnak;
 • izomfájdalmak, fejfájás, általános rossz közérzet és gyengeség, 38-39 fokos láz.

Terhességi herpesz szimplex klinikai képe

A lázas vagy egyszerű herpesz áthalad a fejlődés 4 szakaszában. Az elsőben viszketés vagy kellemetlen érzés van az ajkak, az orr vagy az arc más területein, esetleg általános rossz közérzet, sőt láz is. 2. szakasz - a gyulladás, amelyet az enyhe duzzanat és az ajkak érzékenysége jellemez, végül kiterjed és nagy felületet foglal el.

A harmadik szakaszban herpetikus vezikulák törtek ki, ebből tiszta folyadékáramlások (amelyek nagyszámú vírusembriót tartalmaznak, és ezért nagyon veszélyesek a fertőzés szempontjából). A buborékok feltörésének helyén sebek képződnek. A negyedik stádiumot a sebhely kialakulása okozza a foltok (kéregek) kialakulása. Ha ujjával megérinted őket, akkor fájdalmai vannak, és néha egy kicsit vérzik.

Herpes zoster terhesség alatt

A herpes zoster vírusa (vagy, ahogyan azt is nevezik, övsömör) az emberi testbe való bejutása kétféle betegséget okozhat: azok, akik először találkoznak vele, ez a vírus okoz bárányhimlő (csirke pox); azok, akik betegek voltak vele, a vírus az idegsejtek belsejében marad az életben, és az újraaktiválás esetén a herpes zoster okozza. A herpeszkiütés a fejre vagy a testre utal (ez lehet a nyak, hát, kar, láb, gyomor, mellkas).

A herpes zoster vírus közvetlenül érintkezésbe kerül, érintkezésbe kerül a betegségben szenvedő személy érintett bőrfelületével (a légúti átvitel elvileg lehetséges, de a gyakorlatban nagyon ritka). A terhesség ideje alatt jobb, ha egy nő nem lép kapcsolatba a herpesz zosterrel rendelkező emberekkel - legalább addig, amíg minden buborékfólia száraz törmelékben van, mert ebben a szakaszban a fertőzés kockázata jelentősen csökken.

De ha már voltál a bárányhimlő, akkor gyakorlatilag nincs valódi fenyegetés a fertőzéssel az ilyen típusú herpesz miatt, mert a szervezetben már vannak antitestek a betegség ellen.

Ha a herpesz zosterben szenvedő beteg terhesség alatt érintkezik, akkor ajánlott egy fertőző betegség orvosának felkeresni, és elemezni kell, hogy van-e immunitás a herpesz ellen. Ha nem, akkor orvosa valószínűleg kérni fogja protivogerpesnuyu szérum megelőzése érdekében a fejlesztési bárányhimlő - a megelőzés jobb, mint a gyógyítás, annál mindig fennáll a veszélye a negatív hatása a vírus a magzatra.

Általában a herpes zoster-betegeket az 1 hónapos kor alatti gyermekektől izolálják - immunitásuk még mindig túl gyenge ahhoz, hogy ellenálljon a fertőzésnek. Azonban, amikor egy olyan anyát kap, aki a szülést és a szoptatást szüntette meg, nem szükséges korlátozni a kapcsolatot a csecsemővel - már a terhesség alatt vagy az anyatejjel mentális immunitással rendelkezik.

A herpesz veszélyes a terhesség alatt?

Ha egy nő és terhesség előtt volt beteg a herpesz vagy volt a hordozója ennek a betegségnek, a gyermek, azt mondhatjuk, szerencsés volt: ő az anyai ellenanyagok védelme alatt áll, ezért a terhesség prognózisa meglehetősen kedvező - a magzat fertőzésének valószínűsége csak 5-7%. A helyzet még rosszabb, ha a jövő édesanyja már terhesség alatt kötődött a herpeszhez (a baba fertőzésének valószínűsége ebben az esetben 50-60% -ra nő). A magzat fertőzése? Itt már az orosz rulettben is: talán, igen, és talán nem. Ha a vírus még behatol a baba testébe a méhlepényen keresztül, az negatívan hathat az egészségére és a terhességre.

Ha a baba teste a terhesség korai szakaszában kap herpeszet, akkor nő a vetélés kockázata. De még a sikeres felnevelés esetében is, ez az aljas vírus egy másik területen is megnyilvánulhat, ami számos a magzati fejlődés hiányosságai: látás és halláskárosodás, születési rendellenességek az agyban, központi idegrendszeri károsodás, a csecsemő fizikai fejlődési rendellenességei. Ezért sajnos a herpesz terhesség alatt a korai stádiumban a megszakításának jelzésévé válik. A terhesség megmentése csak akkor érhető el, ha a fertőzés a terhesség hatodik hónapja után következett be, de ebben az esetben minden nem túl sima. Ha a herpeszvírus fertőzés a terhesség harmadik harmadában jelentkezik, akkor halott gyermek születését okozhatja, vagy agyi sérüléseket okozhat.

Sokkal veszélyesebb nemi herpesz terhesség alatt - a legsúlyosabb szövődményekhez vezet. Azonban ez nem egy halálos ítélet, ha nem sokkal születése előtt történt súlyosbodása genitális herpesz, az orvosok, a fertőzés elkerülése érdekében a gyermek, ahogy áthalad a szülőcsatornán (és a kockázat nagyon magas), valószínűleg Önnek egy császármetszés.

Néhány nőgyógyász és szülésznő mégis a császármetszés nélküli gyógymódot folytatja, természetesen - ezért a herpesz sürgősségi kezelése terhesség alatt speciális gyógyszerek segítségével történik. Ezek a gyógyszerek elég erősek, de ha orvosa írta fel őket, ne aggódj - a herpeszvírussal való fertőzés lehetősége sokkal nagyobb kárt okoz, mint a "káros" gyógyszereket.

Tehát a herpesz lehetséges következményei a terhesség alatt:

 • hogy a magzat - vetélés, kimaradt abortusz, kár, hogy az agy (microcephalia), veleszületett fejlődési rendellenességek, szívrendellenességek, veleszületett vírusos tüdőgyulladás, a koraszülés;
 • újszülöttnek - születés utáni hirtelen halál, epilepszia, agyi bénulás, süketség; vakság;

Az ilyen szörnyű következmények rendkívül ritkák, de az orvos biztosan előírja Önnek a kezelést, hogy kizárja a legkisebb lehetőségeket legalább néhány komplikáció esetén.

A herpesz terhesség alatt történő kezelése

Ha terhes, és észrevenni a kiütés herpeszes hólyagok, mindenképpen mondja el szülész-nőgyógyász, azért vett részt, hogy ez a negatív tényező. Ha a terhesség alatt hirdetményt visszaesés, a betegség súlyosbodását a lehető leghamarabb menni az orvoshoz: a szükséges orvosi intézkedéseket fognak hozni, mielőtt annál nagyobb az esélye, hogy folytassa a terhesség biztonságos.

Cikkünk elején már említésre került, hogy nincs olyan univerzális gyógyszer, amely egyszer és mindenkor megszabadulhat ettől a kellemetlen betegségtől. Az orvosok ezért intézkedéseket tesznek, hogy elnyomja a tevékenysége a vírus vagy erősíti az immunrendszert (de annak meghatározására, hogy van-e immunhiányos, az orvos csak a diagnózis felállítása után az ilyen esetekben, mint a kezelés alkalmazható immunglobulinok nem ellenjavallt terhes nők - ginzeng, szibériai ginzeng, echinacea, a B csoportba tartozó vitaminok).

A herpesz terhesség alatt történő kezelését bonyolítja, hogy sok ismert, meglehetősen hatékony gyógyszer ebben az időszakban nem használható. Valószínűleg az orvos előírja Önnek a számos herpesz elleni kenőcs közül az egyiket, amelyet napi 5 alkalommal kell alkalmazni az érintett felületre 7-10 napig. Emellett a bőrkiütést néha ajánlott az interferon vagy az E-vitamin (kapszulákban eladott) oldatával kenni - segítenek felgyorsítani a fájdalmas sebek gyógyulását.

-ban hagyományos orvoslás is van egy válasz a kérdésre, mint herpesz terhesség alatt - akkor ajánlott, hogy kenje a lézió fenyő, homoktövis, Dog rózsaolaj (ilyen terápiát tart 2-3 hét), kamilla krém, kenőcs körömvirág, és igyon sok forró italok, amelyek fokozzák az immunrendszer - például tea mézzel és kalinával. Nem mondhatjuk, hogy ezek a gyógyszerek használhatatlanok, de önmagukban nem hatékonyak, mert csak a betegség tüneteit érintik, és nem maga a vírus. Jobb, ha azokat orvos által előírt gyógyszerekkel kombinálják.

A herpesz megelőzése a terhesség alatt

Számos intézkedés lehetővé teszi, bár nem 100% -os garanciával, hogy megvédjék magukat a herpeszvírussal való fertőzéstől, de ha lehetséges, megakadályozza:

 • a szervezet immunrendszerének erősítése nemcsak az immunstimulánsok befogadása, hanem az egészséges életmód, a megfelelő gyakorlat, a racionális táplálkozás; keményedés;
 • minden rossz szokás elutasítása;
 • a herpeszvírus vérvizsgálata a terhesség előtt, a koncepció tervezési időszakában.

Mindezen intézkedések csak a szervezet immunvédelmének megerősítésére és közvetett, megelőző értékre irányulnak.

Ha a herpetikus kiütések nagyon gyakran fájdalmasak Önnek, ajánlott multivitaminok vagy immunmoduláló szerek fogyasztása a gyermek elképzelése előtt. Van egy speciális eljárás - a vért intravaszkuláris besugárzása lézerrel. Igaz, még ő sem képes teljes mértékben megölni a vírust, de a tevékenységét elnyomják. Ezt az eljárást számos klinika kínálja.

Ha nem fertőzött a herpesz vírus, különösen kezelésére gondosan egészségügyi óvintézkedéseket: közvetlen megelőzése herpeszvírus fertőzés megszüntetésére kapcsolatba fertőzött emberek.

Herpes simplex vírus fiatal anyáknál

Ha a terhesség alatt diagnosztizálták a herpeszes szimplex vírust, felkészüljön arra, hogy a szülés után senki sem megy sehova. Ez azt jelenti, hogy egy relapszus során (amikor az ajkán kiütés van) különösen óvatosnak kell lenni, hogy ne fertőzze meg az újszülöttet. Alaposan mosson kezet, mielőtt megérintette volna a babát.

Amikor buborékok jelennek meg az ajkán, akkor jobb lesz, ha orvosi maszkot viselsz, mielőtt a babát a karodban viszi. Amikor a buborékok felrobbannak, a kötés eldobható. Próbáld meg megcsókolni a gyermeket, és ne nyomja meg az arcát hozzá - a herpesz súlyosbodása során semmi esetre sem kell kapcsolatba lépnie a baba bőrével.

Herpesz a terhesség alatt - nem egy mondat, de azt kell diagnosztizálni és kezelni az orvos, így követni minden szabályozás és erősíti az immunrendszert.