Herpesz a bőrön, mint kezelés

Nincs megjegyzés 510

Az egyik leggyakoribb vírusos betegség a herpesz a bőrön. A betegséget a bőrön és a nyálkahártyákon kiütések (a továbbiakban: hólyagok / fekélyek) kifejlődése jellemzi. A herpesz kedvezőtlen megnyilvánulásait (a kiütéseken kívül) nehéz diagnosztizálni idővel, ami súlyosbítja a további kezelést. A statisztikák szerint a világ népességének mintegy 90% -át a herpeszvírus befolyásolja, de mindössze 10% -uk kóros tüneteket mutatott.

Általános jellemzők

A herpeszvírus gyakran befolyásolja a bőr epitheliumát, a külső nemi szerveket és a látásszerveket. A szokásos herpesz a bőrön, a megfelelő terápiás segítség hiányában, visszatérhet, komoly szövődményekhez vezethet. Az orvosi gyakorlat a központi idegrendszeri károsodásokra, az encephalitis kialakulására, az agyhártyagyulladásra utal, melyet egyetlen fertőzés okozott.

A vírus elkapható, függetlenül az évtől. A szubcooling és ezzel ellentétben a test túlmelegedése ideális feltétel a herpesz kifejlődéséhez. Emberben számos fő fertőzéstípus létezik:

 • az 1. és 2. típusú herpes simplex vírus. A kiütések, hólyagok, sebek a bőrben és a nemi szervekben jelentkeznek;
 • varicella-zoster vírus és herpes zoster. Az orvosi gyakorlatban ezeket a kórképeket a harmadik típus herpetikus vírusának jellemzik;
 • az Epstein-Bar vírus. Az úgynevezett 4. típusú herpesz, amely károsítja a nyirokcsomókat, a lépet, a májat, a vérösszetétel változásait, a láz;
 • Cytomeglovirus vagy herpesvirus típusú 5.

Az orvosi gyakorlatban szokásos a 6., 7. és 8. fertőzést elkülöníteni. De egyikük sem tanulmányozható. A szakemberek az ilyen típusú herpeszek közvetlen kapcsolatára utalnak a kiütések, fekélyek, a krónikus fáradtság szindróma kialakulásának ellenőrizetlen hirtelen kialakulására.

Az Egészségügyi Világszervezet a herpeszet az egyik legveszélyesebb halálozási betegségnek szánja (csak a vírusfertőzések osztályozásában).

A herpesz fizikai-kémiai tulajdonságai

 • Megöli, ha magas hőmérsékletnek van kitéve.
 • A lehető legalacsonyabb hőmérsékleten (-700 fokig) képes működni, és a külső környezet állapotának javítása után normálisan működik.
 • Ellenáll a szekvenciális olvadásnak / fagyasztásnak.
 • Ellenáll az ultrahangnak.
 • Magas szintű vitalitás. 30 perc a nyálban tárolva, 6 óra a steril orvosi ellátásban (komplett vírus károsodás az orvosi eszközök teljes száradása után), 24 óra a kedvező körülmények között.
 • A tökéletes gyógyítás lehetetlensége, a vírus eltávolítása az emberi testből.
 • Az átvitel preferenciális típusa: érintkezés, szexuális, légnemű. Széles körben elterjedt a vírus anyától a gyermekig történő átadása.
 • A szervezetbe jutva a vírus gyorsan terjed a vérben. Miután bejutott az ideg ganglionba, a vírus örökké ott marad, eltávolítása lehetetlen.
 • Az immunrendszer védelmi funkciójának legcsekélyebb csökkenése esetén a vírus elkezd aktiválni: elnyomja az immunitást, elnyomja a természetes mikroflórát, súlyosbítja az általános egészséget.
Vissza a tartalomhoz

Atípusos formák

A test egyedi jellemzői, a herpesz fertőzés szövődményei, a szükséges terápiás beavatkozás hiánya tele van a fertőzés atipikus formáinak kialakulásával.

puffadtság

Az érintett bőrön bőrkiütés alakul ki, a beteg megduzzad. Mivel a hólyagképződés nem jellemző a vírus ödémás formájára, gyakran herpes a bőr alá. A patológiás ödémás formák gyakori recidívái tágulnak a dermis megvastagodásával, durvaságával, sebek kialakulásával, repedésekkel.

sikertelen

Az abortív patológiában kizárt a vezikulumok képződése. A nyálkahártya és az epitheliális szöveten rózsaszínű és rózsaszín-sárga foltok fejlődnek ki, a szervezet duzzanatot alakít ki. Tünetek: égési sérülés és viszketés az érintett dermis területén.

A betegség abortív formájának sajátossága a fejlődés és az áramlás gyorsasága. Gyakran, rózsaszín foltok és kedvezőtlen tünetek eltűnnek a következő napon, miután a kóros állapot első jelei nyilvánvalóvá válnak.

Eeróziót és fekélyes

Eróziós-fekélyes herpesz esetén kiütés alakul ki, hólyagokká fejlődik, és a dermis enyhe eróziós elváltozását hagyja el. A sérült terület önállóan képes meggyógyulni, de jobb, ha speciális regeneráló gyógyszereket vesz fel (mielőtt az orvosával konzultáltak).

Hosszú eróziós és fekélyes patológiás folyamatok esetén nagy kiterjedésű fekélyek kialakulásának kockázata nagy. Az ilyen fekélyek kezelése hosszú és munkaigényes lehet. Ezenkívül a dermisz külső károsodása miatt a további fertőzés kockázata magas.

Vérzéses-elhalásos

A hólyagok kialakulása a sérült hámrétegen véres és gombaölő tartalmú. Az ilyen formációkat az epitheliális beültetések és az erek mély léziója okozza. A betegség hemorrhagiás nekrotikus formájának hosszú idejével a dermis elhúzódik, a hegszövet keletkezik.

Zosterisiform Herpes

Köztudott, hogy az idegrendszer a vírus vezetõje (a legnagyobb számú vírus halmozódik fel az idegi ganglionokban). Az ismétlődő zoster-formában a kiütés (később a hólyagok és fekélyek) kialakulása az idegkapcsolatok mentén történik. Ennek a formának különleges tulajdonsága az akut fájdalom szindróma.

Eczema Kaposi

A herpes legritkább formája. Epitéliális elváltozások hátterében (szövődményként vagy kísérő patológiában) fordul elő. A Kaposi ekcéma súlyos fájdalom-szindrómával, a test mérgezésével, a tudatvesztéssel, a vérzés eróziós károsodásával, a test minden részének súlyos duzzanatával jár.

A fertőzés okai és módjai

A herpesz-megnyilvánulások fő okai:

 • gyakori hosszú távú pszichoemotikus túlzás, instabil pszichológiai állapot;
 • alacsony mennyiségű tápanyag, vitaminok és elemek a szervezetben, beriberi;
 • terhesség (a védettség védelmi funkciójának csökkenése miatt);
 • túlzottan szabályozatlan fizikai aktivitás;
 • kemoterápia, onkológiai patológiák;
 • a hatékony gyógyszerek hosszú távú használata;
 • különböző patológiák, fertőző és bakteriológiai betegségek.
 • kapcsolattartás (általános háztartáskezelés, általános személyi higiéniai termékek alkalmazása, közvetlen kapcsolat a fertőzés hordozójával);
 • levegőben;
 • a méhlepényen át az anyától a gyermekig. A herpesznek a gyermekszülés során történő átvitelének kockázata magas. Az anyákat ösztönözni kell arra, hogy a lehető legkevésbé gondoskodjanak a saját egészségükről a baba táplálásában és táplálásában.
Vissza a tartalomhoz

patogenézisében

A herpesz a szájüreg, a légzőrendszer és a nemi szervek belső nyálkahártyáján keresztül behatol. Mielőtt a vérbe kerül, a fertőzéseknek át kell mennniük a szöveti gáton. Ezután a vér átadja a fertőzést a test minden szegletébe.

Az a hely, ahol a herpesz a leginkább koncentrált, az idegvégződések. A kedvezőtlen kapcsolatok eltávolítása lehetetlen. Amikor a test általános állapota rosszabbodik, az immunrendszer védő funkciója csökken, a fertőzés fokozottabbá válik és kórokozó hatást gyakorol egy személyre.

A szervezet, látva a betegségek okait, olyan speciális antitestek kialakulását kezdte kifejleszteni, amelyek megakadályozzák a herpesz mozgását. A fertőzések a kibocsátás növelésével reagálnak, és ösztönzik a kísérő patológiák kialakulását.

A herpesz tünetei a bőrön

A herpesz tünetei változhatnak a lenyelés formájától, a fertőzés módjától, a beteg egészségi állapotára vonatkozó alapadatoktól függően. Alapvető tünetek:

 • kiütés, majd buborékok és eróziós formációk a dermiszen és a nyálkahártyán;
 • viszketés, bizsergés, égő érzés, kellemetlen érzés és irritáció a hámréteg külső rétegen;
 • a hámréteg redukálása, ödéma;
 • fehér vagy sárga plakk képződése a dermis érintett területére;
 • a szervezet általános állapotának romlása, a hatékonyság csökkenése, gyors kimerültség, mérgezés, éles hőmérséklet-emelkedés.
Vissza a tartalomhoz

Lehetséges szövődmények

A herpesz kedvezőtlen tünetei a szükséges orvosi ellátás hiánya miatt romlanak. Dermis, szem, külső és belső szervhéjak, központi idegrendszer fog szenvedni.

A terhesség alatt a herpesz a vetélést vagy a magzat súlyos károsodását okozhatja.

A herpesz szövődményei lehetnek meddőség, idegrendszeri sérülések, hosszan tartó komoly fájdalomszindrómák.

Diagnosztikai intézkedések

Az elsődleges diagnózis a beteg állapotáról szóló információgyűjtés. Ezután a szakember javasolhat néhány laboratóriumi vizsgálatot:

terápia

A herpesz fertőzés terápiája több olyan blokkból áll, amelyek a végrehajtásra kötelezőek.

Személyi higiénia

Amint már említettük, a fertőzés továbbadásának egyik legáltalánosabb módja az érintkezés. A fertőzés kockázatának minimalizálása érdekében gondosan figyelemmel kell kísérnie a személyes higiéniáját, és bizonyos szabályokat be kell tartania:

 • Ne hagyja, hogy más emberek (még családtagok és közeli barátok is) használják személyes holmiját. Ezek mindent tartalmaznak a higiéniai eszközökkel a személyes kozmetikumokig. Ne felejtsük el, hogy a herpesz bejutása a testbe egész életen át tart. Jobb ha egyszer megtagadni a személyes dolgok megosztását, mint a jövőben patológiás szenvedést.
 • A fertőzés hordozóival való kapcsolat minimalizálása.
 • Gyakran tisztítsa meg a bőrt a szennyeződésektől, és folyamatosan mossa meg a kezét az étkezés előtt és után.
 • Végezze el a kiadott testápolási termékek időben történő cseréjét.
 • Használjon természetes anyagból készült textíliát (ha lehetséges, cserélje ki a természetes szintetikus szöveteket). Az ilyen csere szükséges a hám további irritációjának elkerüléséhez.
Vissza a tartalomhoz

Élelmiszer étrend

Meg kell tisztítani napi étrendben az úgynevezett „élelmiszer-hulladék”: adja fel a magas szénhidráttartalmú ételek, cukor, túlzottan zsíros, füstölt, sült, gazdagon ízesített ételeket.

Ajánlott a szálbevitel (elsősorban a zöldségek, ritkábban a gyümölcsök) és a fehérje (alacsony zsírtartalmú hús, hal, hüvelyesek) mennyiségének növelése. Szükséges a test gyors tisztítására (ivóvizet eltávolítani a toxinokat, toxinokat, kisebb szennyezést).

gyógyszerek

A herpetikus megnyilvánulások kezelését ilyen gyógyszerek alkalmazásával kell elvégezni:

 • „Az aciklovir”. Megakadályozza a fertőzés aktív felosztását, antiszeptikus és vírusellenes hatást fejt ki. A beteg a legmegfelelőbb adagolási formát választja (kenőcs / tabletta / oldat). Az "Acyclovir" előnye a relatív olcsóság (más gyógyszerekkel összehasonlítva) és a magas hatásfok;
 • „Valaciklovir”. Ez a korábbi hatóanyag jobb változata. Minimálisra csökkenti a káros mellékhatásokat, megakadályozza a vírus légi cseppenkénti átadását;
 • „Dokozanol”. Ezt a gyógyszert a kozmetikai gömböcskékben használják emolliensként. A herpesz kezelése kifejezett vírusellenes hatást fejt ki. A gyógyszer hatékonyságát képzett FDA vizsgálatok igazolták;
 • „Tromantadin”. Csak külső gyógyszerként alkalmazható. A hatóanyagok bejutnak a sérült bőrbe, megvédik a patogén hatást és indukálják a szövet regenerálódását;
 • "Vitagerpavak". Vakcina herpeszvírus kezelésére. Stimulálja az immunrendszer védő funkcióját, növeli a limfociták aktivitását. A vakcina sajátossága és előnye a cselekvés időkeretét (kb. Néhány hónapot).
Vissza a tartalomhoz

fizikoterápia

A fizioterápia a kezelés egyik legegyszerűbb, legmegfelelőbb és leghatékonyabb módja. A fizioterápiás expozíciós módszerek közül a lézer besugárzást izoláljuk. A kedvezőtlen folyamat menetének minden szakaszában megengedett. A lézer hatással volt a bőr felületére és a nyálkahártya területére. A sugarak egymást követő sugárzása serkenti a szövetek regenerálódását, a patogén vegyületek enyhítését, eltávolítja a kedvezőtlen tüneteket.

Hozzávetőleges fizioterápiás folyamat - legfeljebb 7 eljárás naponta egyszer. A fizioterápia időkereteit a kapott eredmények függvényében állítják be.

Népi terápia

A szakértők nem javasolják a vírusos betegségek kezelését népi gyógymódokkal. A népgyógyászat hatása kétértelmű lehet, és végső soron árt a testnek. A terápiás kurzust össze kell hangolni a kezelőorvossal, és a beteg egyedi mutatóin és patológiáján kell alapulnia.

A génterápia

Ez a terápia egyik legmodernebb módszere. A herpesz génterápiával történő kezelése kockázatos (vizsgálatokat végeznek az ilyen manipulációk hatékonyságának és biztonságosságának igazolására).

Az irányadó RNS-molekulák képesek felismerni a kedvezőtlen DNS-régiókat (vírussal fertőzöttek) és eltávolítani őket, a sejt elvágásával. Az egyik metszés csökkenti a vírus mennyiségét, két vágás a sejtekből csaknem teljesen eltávolítja a DNS-t.

Megelőző intézkedések

Kerülje a fertőzés kockázatát. Elfogadható az egészséges életmód fenntartására vonatkozó általános egészségjavító javaslatok betartása a fertőzés lehetőségének minimalizálása érdekében:

 • Időben kezelje a patológiát, hogy megakadályozza az immunitás védő funkciójának elnyomását, a test gyengülését.
 • Tartsa be a racionális, egészséges táplálékfogyasztás szabályait, és tartsa be az ivási rendszert.
 • A védettségre vonatkozó általános erősítési eljárásokat végezni (ajánlott ellenőrizni a felelős orvosnál).
 • Vitamin komplexeket és biológiailag aktív kiegészítőket vegyen be a szervezet teljesítményének javítása és gyors gyógyulása érdekében.
 • Vigyázz a saját pszicho-érzelmi állapotára. Megtanulják irányítani és pihenni az idegrendszer, gyakrabban a szabadban, intézkedik a hétvégén és ünnepnapokon további pszichológiai mentesítést.
 • Stabilizálja a fizikai aktivitást a céloktól, szükségletektől és lehetőségektől függően.
 • Próbáld meg korlátozni a fertőzést hordozó személyekkel való kapcsolatot.
 • Vigyázzon a védett szexre, óvszer használatával. Egyéb fogamzásgátló módszerek is véd a terhesség, de nem tudnak a fertőzések elleni védelemben (érintkezése miatt nyálkahártya szöveteket és folyadékokat).
 • Vigyázzon a személyes higiéniára. Használjon egyedi kozmetikai és higiéniai készleteket.
 • A varicella-zoster vírus elleni védőoltást végezzük. A vakcinációnak nincs korhatára.

A herpesz megnyilvánulása és kezelése a bőrön

Herpesz a bőrön - a fertőző betegségek egy csoportja, amelynek jellegzetes jellemzője a buborék kiütések, amelyek egyes helyeken a testben megszilárdulnak. Ez az egyik leggyakoribb kórtörténet, a világ lakosságának 95% -a. De csak az emberek 20% -ában a betegség aktív formát ölt, megismétli és komplikációkat okoz. A vírusos megbetegedések közül a herpesz fertőzésveszély a második hepatitisz és a C hepatitis után másodszor, 15%.

A kórokozók típusai és mechanizmusaik az átvitelhez

A herpeszvírus fertőző fertőzés. Az egyik általános félreértés az, hogy a kórokozó csak a bőrrel vagy nyálkahártyákkal való közvetlen érintkezés útján terjed. A kórokozó széles körben elterjedt ilyen körülmények között:

 • légiesés köhögés, tüsszögés közben, beszélgetés közben;
 • kontakt-háztartási mód - amikor egy edényt, törülközőt, rúzsot, szájcsíkot vagy közvetlen folyadékkeményedést használ a bőrön lévő buborékokról;
 • szexuális közösülés, az intimitás folyamatában;
 • transzplacentális - az anyától a gyermekig az intrauterin terhesség alatt vagy a magzat születéskor történő átadásakor.

A természetes víztározó az emberi test. A kórokozó 4 órán belül életképes marad a környező tárgyakon. A herpesz csak csökkent immunitással aktiválódik, amikor a test védelme gyengül. A provokatív tényezők:

 • gyakori hipotermia;
 • krónikus foci - caries, adenoidok jelenléte;
 • szomatikus betegségek - cukorbetegség, influenza, SARS;
 • immunhiányos állapotok - HIV, AIDS;
 • stressz, depresszió, érzelmi stressz;
 • terhesség, nők menstruációja;
 • mérgezés, mérgezés;
 • a szervezet kimerülése, anorexia;
 • láz;
 • mechanikus bőrbetegség (bejárati kapuk képződnek fertőzésre).

Az összes kórokozó közül kiemelkedő szerepet tölt be az emberi herpesz szimplex vírus. Ő a Herpesvirus nemzetség leggyakoribb parazita. A mikrobák fő típusai, amelyek a bőrön hibákat okoznak: HSV1, HSV2 labiális és genitális herpesz; Varicella-Zoster varicella, zsindelyek; HFO4 (herpes simplex vírus 4-es típusú, vagy Epstein-Barr); HFO5 (citomegalovírus, CMV) citomegália; HHV6 és HHV7 - exanthem a krónikus fáradtság hátterében.

Különböző típusú kiütések különféle jelei

A herpesz megjelenése a bőrön a védőmechanizmusok megsértését jelzi. A betegség külső jelei a kórokozó típusától függenek. A herpesz dermatitisz kitörésének elemeinek lokalizációja változatos. Hólyagok jelenhetnek meg a test ilyen területein:

 • tenyér és láb;
 • végtagok - karok, lábak;
 • törzs - hát, has, hónalj;
 • fej - haj, arc (különösen a nasolabial háromszög);
 • bőr a perineumban.

Az egyik általános tévhit, amikor azt mondják, hogy a buborékok megjelenése a hideg visszanyerésének következménye. A tünetnek semmi köze az ARVI-hoz. A herpeszkiütés a bőrön független fertőző betegség. A fertőzés aktiválódik a kimerült légúti fertőzések hátterében.

Az egyszerű herpesz megnyilvánulása

A betegség elkezdődik. Azokban a helyeken, ahol a vezikula jelenik meg, a bőr meggyullad, megduzzad. Ezután megjelenik a bőrkiütés - szeres folyadékkal (szérum és leukociták a kapillárisokból) feltöltött vesikulum. A kiütés ezen állapotában több nap is van. Ezután kialszik a buborék, kialszik a vizes tartalom. Nyílt fájdalom nyílik meg, véres nyálkahártya (szárított fagociták és eritrociták) keletkezik. Néhány napon belül a sebfelszín epithelizációja megtörténik, a bőr meggyógyul anélkül, hogy nyomot hagyna.

Kiütések standardizálása - bőr az ajkakon és a száj körül, az orr szárnyai, ecsetek (HSV1), a szájszárazság bőrén a nőknél és a nemi szerv a férfiakban, a belső combok, a fenék (HSV2). Elemek egy vagy több, gyakran egyesülnek. A vezikulákat kísérő tünetek:

 • kifejezett viszketés, amit a karcolás javít;
 • fájdalom a hólyagok mechanikai károsodásával;
 • a rokkantság és a magas mérgezés az elsődleges fertőzés során.

A betegeknél csökken az erő, a gyengeség, a rossz közérzet, a fejfájás. Ha herpesz az ajkak területén, intenzív nyálképződés (saliváció) alakul ki. A fertőzés nem mindig jelenik meg azonnal klinikailag. A vírus behatolásának pontos időpontja a testben egyes esetekben meghiúsul. Az elsődleges genitális herpesz megtalálható a jelek kialakulását követő 7 nap után.

A csirke pox klinikai jellemzői

A bárányhimlő hirtelen és meredeken keletkezik, az állapot élesen romlik. A testhőmérséklet emelkedik. Fájdalmas érzések vannak a zsinagógában, a templomokban. A betegség ilyen prekurzora gyakoribb a felnőtteknél. Gyermekkorban a tünetek egyszerre jelentkeznek a kiütések megjelenésével.

A kiütés jellege általános, rózsakerti-hólyagos elemek formájában. Ezek felületesen helyezkednek el, így a helyreállítás után nem maradnak nyomok. Ha a bőr fésül, az atrophikus heg marad.

A kiütés egy bizonyos időközönként hullámos. Ebben a tekintetben a hőmérséklet-görbe hullámvölgyön alakul ki. A láz a vezikulumok intenzív megújulásának időszakában nyilvánul meg. A bőrkiütés kialakulásának mechanizmusa:

 • a bőr gyulladt és vörösödik:
 • 4 mm-nél nem nagyobb átmérőjű foltok vannak;
 • akkor a helyükön egy papula jelenik meg - tömörödött daganatos, amelynek belsejében nincs üreg, amely a bőr szintje fölé emelkedik;
 • egyes elemeket hólyagokká alakítanak át, körülvéve egy perem formájával;
 • 1-3 nap elteltével a kiütések megszáradnak, barnás kéreg keletkezik;
 • 2-3 hét múlva eltűnik, a bőre tiszta és helyreállítva.

Mivel az elemek folyamatosan ismétlődnek, a kiütés polimorf. A bőrön ugyanakkor vannak foltok, hólyagok, papulák, rágcsálók. Az eljárást súlyos viszketés kísérte, amely rontja az általános állapotot, álmatlanságot vált ki, étvágytalanságot, ingerlékenységet, rosszabbá teszi a mentális állapotot.

Átlagosan a láz 5-7 napig tart, néha legfeljebb 10 napig tart.

A herpes zoster tulajdonságai

A zsindelyek egyike a bőr herpeszének. Megkülönböztető tünetei egyoldalú kiütés, melyet súlyos fájdalom kísér. A betegség csak azokban az emberekben nyilvánul meg, akiknek története csirkehimlő. A betegség után a vírus lokalizálódik az idegsejtekben. Az évek során a kórokozót kijön a neuron sodródik axonok az idegvégződéseket, ami bosszant vele, ami az ilyen tünetek a bőrön, kiütések, erős fájdalom és viszketés. Az ilyen megnyilvánulások intenzívek. Bőrirritáció és fájdalom több hónapig vagy évig is fennállhat.

A kitörések a nagy idegrendszernek - a trigeminus idegek, az interkosztális ágak - mentén helyezkednek el. A betegség tünetei:

 • elemek lokalizációja - törzs;
 • alacsony fokú láz (legfeljebb 37,5 ° C), általános rossz közérzet;
 • viszketés, bizsergés a bőrön;
 • neuralgikus fájdalom olyan helyeken, ahol az elemek hamarosan megjelennek.

Néhány nappal később kiütések keletkeznek - rózsaszín papulák duzzanattal. A 3-4. Napon erythemás elemek csoportjait alkotják, amelyek gyorsan tiszta tartalmú hólyagokká alakulnak át. Ezzel egy időben a közeli nyirokcsomók fokozódnak. Ugyanakkor a fájdalom fokozódik, súlyosbítja a beteg általános jólétét.

Egy hét múlva a kiütések kiszáradnak. A felszínen sárga vagy barna színű héjak vannak. Miután leesik, a bőrön nem tapad a pigmentáció.

Az emberbetegség után fennmaradó jelenség - posztterpés neuralgia, amely gyakorlatilag nem reagál a kezelésre. A gyengített immunitással rendelkező betegeknél a kiütések általános jellegűek.

Az Epstein-Barr vírus klinikai tünetei

HFO4 a belső szervek és rendszerek károsodását okozhatja. A kórokozóval kapcsolatos betegségek listája több mint 15 patológiát tartalmaz. A leggyakoribb a fertőző mononukleózis és a herpesz a bőr különböző részeiben.

A gyulladásos nyirokcsomók hátterében a fiziológiás folyadékok sérülései kiütésnek tűnnek a testen. Természetenként más. A bőrön ilyen elemek léteznek:

 • pont alakzatok;
 • intradermális vérzések;
 • hyperemiás foltok;
 • rózsahimlő;
 • papulák.

Az Exanthema legfeljebb 10 napig tart.

A betegség fokozatosan fejlődik. Először is, az általános mérgezés tünetei nőnek: fáradtság, erőtlenség, apátia, fogyatékosság. Néhány nappal később magas hőmérséklet jelenik meg. A betegség megkülönböztető jellemzője a poliadenopátia (regionális nyirokcsomók generalizált gyulladása). Paramount megnövekedett ilyen csoportok: a nyak, állkapocs, subclavia, subclavia, hónaljban, könyök, inguinalis, femorális.

A betegséget gyakran bonyolítja a HSV 1 és a 2. típusú aktiválása. A herpeszvírus az ajkak határán lévő hólyagok formájában jelenik meg, külső nemi szervek.

Kiütések molluscum contagiosummal

A ragadós molluszkusz egy vírusos fertőző betegség, amely egy kórokozót okoz a himlőcsoportból. A betegség tünetei csak a gyermekeknél fordulnak elő, legfeljebb 10 évig. Ritkán a fertőzést felnőtteknél lehet rögzíteni.

A kiütés lokalizálása gyermekekben - nyak, arc, törzs, karok és lábak. Felnőtteknél az elemek a nemi szerveken, a belső combokon, a hasban találhatók.

A daganatok a bőrt felszínén egy kis golyó formájában tornyoznak. Az egyik elem átmérője átlagosan 2-5 mm. A közepén egy mélyedés van. A kiütés ugyanolyan színű, mint a bőr, néha egy kicsit fényesebb. De továbbra is rózsaszín, nincs pirosság. A kiütések teteje a gyöngy, a fehér mag belsejében, viaszhoz hasonlít. Sajtolásnál a tömeg kiszabadul, textúrájához hasonló a túró. Először a buborékok domborúak és sűrűek, majd fokozatosan lágyulnak.

A kiütés maga fájdalommentes, nem okoz kellemetlenséget a betegeknek, nem befolyásolja az általános egészséget. A fertőzés után 1-1,5 hónap múlva jelentkezik, és önállóan fél év alatt jár el. A vesikulákat egymástól elkülönítik, ritkán 1-2 cm átmérőjű plakkokba olvadnak.

Hogyan kell kezelni a vírusfertőzést?

A herpesz kezelése előtt differenciálja a betegséget. Szükséges, hogy az ilyen bőrgyógyászati ​​betegségek, mint a pemphigus, streptococcus impetigo, erozív fekély, mnogomorfnaya bőrpír.

Fontos! Teljesen gyógyítja meg a vírusos bőrelváltozásokat. Nincs olyan farmakológiai hatóanyag, amely befolyásolhatja a vírust és halálához vezethet. Ezért minden terápiás intézkedés arra irányul, hogy a betegség akut formáját látens (látens )vé alakítsa.

A kezelés csak tüneti jellegű.

A herpes simplex tüneteinek kiküszöbölése érdekében az emberek acyclovir alapú gyógyszereket írnak fel. Mivel a helyi alkalmazások krémeket, kenőcsöket használnak. A kiterjedt formában és szövődményekben az acyclovirt orálisan vagy intravénásan alkalmazzák.

Ezzel párhuzamosan az Interferont is előírják, ami a szervezet sejtjeit immunválasztja a vírusnak. A bonyolult kezelés magában foglalja az immunmodulátorokat, szabályozzák a test védelmének funkcionalitását.

Az acyclovir gyógyszereket a herpes zoster esetében is alkalmazzák. Orálisan adják be, és a dózis 3-szorosa a HSV-hez képest. A fájdalom tüneteinek súlyosságának csökkentése érdekében vegye be az analginumot vagy a novokaiint intramuszkulárisan. A gyengeség, a rossz közérzet, az erősségek elvesztése, vitaminterápia leküzdésére van szükség. A bőrkiütés csökkentése érdekében az ultraibolya besugárzás folyamatát írják elő.

A herpesz-bőrt csirkehólyaggal kezeljük antiszeptikus és fertőtlenítő oldatokkal alkoholos alapon - Brilliant green, Fukortzin.

A viszketés súlyosságának csökkentése érdekében a betegek antihisztaminokat szednek:

A bőr elhízását a molluscum contagiosum esetében alkalmazzák. A bőrkiütést vegyi készítményekkel - jódoldattal, celandin tinktúrával, hidrogén-peroxiddal kezelik. Súlyos esetekben minimálisan invazív módszereket alkalmaznak:

 • kriództerjedés - alacsony hőmérséklet (folyékony nitrogén) használata;
 • diathermocoaguláció - nagyfrekvenciás áram alkalmazása;
 • lézer.

A kiterjedt fertőző elváltozások sebészeti beavatkozást igényelnek. A kitörések ki vannak vágva, a kiütés helyét fertőtlenítőszerekkel kezelik. Az immunitás fenntartása és a visszaesések megakadályozása érdekében interferon készítményeket írjon elő - Polyoxidonium, Cycloferon, Amiksin, Viferon, Neovir.

Felnőttek herpesze felnőtteknél, tünetek és kezelés

A herpesz a szervezeten olyan fertőző betegség, amelyet a herpeszvírus okoz - az egyik leggyakoribb a világon, talán az influenzavírus után. Általában a betegség a bõrön és a nyálkahártyákon jelentkezõ kiütések formájában jelenik meg kis fájdalmas vezikulumok csoportjában, de hatással lehet mind az idegszövetre, mind a belsõ szervekre.

A herpesz legfeljebb nyolc fajta lehet. A kórokozó rendkívül fertőző vírus, amely nagyon elterjedt a természetben, és könnyen átvihető a beteg emberek egészségesek.

Hogyan fertőzhetek meg?

Hogyan terjed a herpesz egy gyermek vagy egy felnőtt testéhez? A fertőzés formái (a vírus továbbítása) egy beteg személytől az egészséges személytől függ a vírus típusától:

 1. A labiális (szóbeli) vírus csókolással történik, közös ételek, törölközők használatával.
 2. Genitális - a szexuális kapcsolatokban;
 3. A bárányhimlő-vírust (Zoster) levegőben lévő cseppek továbbítják.

Különböző típusú herpeszvírusok választják ki lokalizációs helyüket. Azonban alacsony immunitással, szélesebb körben terjednek. Genital herpesz megjelenhet a lábak belső felületén, a csípőre és a fenékre. Száj - arcán, nyakán, vállán és hátán.

A herpesz okozója a vírus. Különböző típusú herpeszvírusok (herpeszvírusok) a test különböző részein lokalizálódnak (labiális - a száj körül, nemi szervek - a genitális területeken, a zosterben - egész szervezetben, bárányhimlő formájában). A szervezet érzékenysége a vírusfertőzésre a immunitás állapotától függ. A betegség (nehéz vagy könnyű) formája, a kiütések mennyisége szintén meg van határozva az immunitással.

A betegség legfontosabb provokátorai, az orvosok kiemelték:

 • számos gyógyszerkészítmény használata;
 • súlyos hipotermia;
 • erős túlmelegedés;
 • a krónikus betegségek súlyosbodásának időszakai;
 • depresszió;
 • krónikus fáradtság;
 • krónikus alváshiány;
 • beriberi;
 • elhúzódó idegi túlterhelés;
 • diabetes mellitus;
 • gyakori fertőző betegségek (influenza, ARI, ARVI);
 • 50 év felett.

Erős immunitás esetén a vírus nem jelenhet meg kívülről, lokalizálódik az idegszövetekben, és alvó (latens) állapotban tárolódik. Gyengült immunrendszerrel a vírus herpesz kiterjedt kiütéseket okoz a szervezetben, lázzal járva. Az immunrendszer átlagos állapota lehetővé teszi a kiütés testén megjelenő megjelenését a vesék formájában, de gyorsan lokalizálja a keletkező kiütéseket, és 10-14 napon belül meggyógyítja a bőr sebeket.

besorolás

A szakemberek megkülönböztetik a herpeszvírus 8 fajtáját, amelyek mindegyikének sajátos sajátosságai vannak a betegség képében, a tanfolyam és a terápia dinamikájában. Tehát, mindegyiküket részletesebben:

 1. A leggyakoribb a HSV-1 és a HSV-2. Ezek a herpeszek a szervezetben érintik az ajkakat (az emberek hívják a buborékok megfázása) és a nemi szerveket. A 2. típusú herpeszet genitálisnak nevezik.
 2. 3 típus a herpesz ismert az orvosok és betegek betegségek, mint a csirke pox és övsömör. A gyermekkorban a testet a bárányhimlő elemei fedik le, de a patológiás tünetek könnyen leállnak. A másodlagos fertőzés egy adott bőrkiütést okoz a testben. A zsindelyt kezelni kell külső vírusellenes szerek és orális gyógyszerek (antihisztaminok, fájdalomcsillapítók, vitaminok) használatával.
 3. A herpeszvírus negyedik típusa (az Epstein-Barr-betegség szinonimája) ritkán fordul elő, lymphogranulomatosis és mononucleosis okozhat.
 4. 5 típusú herpesz stimulálja a "citomegalovírust". A vénorészek szexuális fertőzésnek tekintik, mivel a törzs nem védett kapcsolatokkal kerül át. Ugyanakkor a fertőzött és egészséges ember közötti vérátömlesztés és a herpesz terjedése is átterjed.
 5. A 6., 7. és 8. herpesz nem teljesen ismert. Van egy hipotézis, hogy a vírus hirtelen kiütésként jelentkezik, vagy neurológiai rendellenességeket okozó idegrendszerre hat.

A Herpes simplex hólyagok nemcsak a bőrön erednek. Bizonyos esetekben a kórokozó lokalizálódik a körmökön vagy a kutikulakon. Hasonló betegséget neveznek "herpetikus panáriumnak".

A herpesz tünetei a testen

Eleinte a felnőttnek a testhőmérséklet, az általános gyengeség, az étvágycsökkenés, a test egészében fellépő fájdalma, különösen a jövőbeli herpeszkibocsátások területén, enyhén emelkedett, leggyakrabban a perifériás idegek mentén. Általában ez az időtartam négy napig tart, különböző tünetekkel és mérgezéssel.

A vírus leggyakoribb helyei:

 • Ajkak bőre.
 • Az arcra, a fülre és a nyakon lévő bőr (a herpesz, amely ebben a zónában található, megfigyelhető olyan sportolókban, akik olyan sportágakban vannak, akik más emberekkel való kapcsolatot igényelnek).
 • A nemi szervek területe a nemek, a hüvelyben és a nőknél.
 • A fenekek és a csípő (a legtöbb esetben az anális szex után fordul elő a nemi herpesz fertőzött partnerrel).
 • A hasra, oldalra, könyökökre és térdekre (itt a vírus a gyenge immunitású embereken van lokalizálva).
 • A bőrön a körömlemezek mellett és alatta.
 • Bőr a szemhéjakon.
 • A fej gyökérzónája, ebben az esetben a haj nagyon erős viszketése és égése, ez a vírus bőséges megjelenést okoz a korpásodásnak.

Ezután jön a kiütések ideje, amikor az idegek mentén herpetiformis hólyagok vannak a bőrön. És amikor a herpeszvírus a szervezetben szaporodik, a tünetek azonnal eloszlatódhatnak több idegráncban. A herpes zoster kedvenc lokalizációja az interkosztális idegek vetülete, a trigeminális ideg az arcon, néha kiütések vannak a csípőn és a nemi szerveken. A kiütés hasonlít a hólyagok egy csoportjára, amelyek egy tömörített vöröses bőrön helyezkednek el, sóoldatos folyadék van a hólyagok belsejében.

A kiütések helyén égő, erős paroxizmás fájdalmak vannak, amelyek éjszaka fokozódnak. Néha a herpesz tüneteit az érintési érzékenység rendellenessége jellemzi az idegkárosodás - az arc, az oculomotor idegek, a végtagok és a has, a húgyhólyag záróizmája területén. Amint a láz hőmérséklete lecsökken, csökken a mérgezés tünetei, javul a beteg általános állapota.

Ennek a betegségnek a súlyosságát nagymértékben meghatározza az emberi immunitás állapota, függ az egyidejű betegségektől és a herpesz lokalizációjától. A legintenzívebb fájdalmakkal jellemezhető tünetek és a kurzus időtartama között különböznek a fej és az arc idegeinek veresége, amikor a szemhéj és a szaruhártya érintett.

Hogyan kezeljük a herpeszet a testen?

Hogy megszabaduljon a buborék kiütések a szervezetben, és megnyugtatja a vírust, a felnőtteket különböző csoportok gyógyszerei segítik:

 1. Fájdalomcsillapítót. A paracetamol és az Ibuprofen segít eltávolítani a bőr fájdalmát és irritációját. A testet lidokainnal vagy acetaminofénnel ellátott külső gyógyszerekkel lehet kenni.
 2. Vírusellenes - Valtrex, Zovirax, Acyclovir, Virollex. A vírusellenes szereket a pattanások megjelenése előtt kell inni, amikor megzavarja a viszketést. A Herperax, Serol, Acyclovir hólyagok külső készítmények 3 óránként kennek. Éjszaka dörzsölje a bőrt antiszeptikussal. A fejlett esetekben gyógyszereket adnak be.
 3. A robbanóelemek gyógyulását a Panthenol spray és a Depanthenol kenőcs támogatja.
 4. A seb fertőzésének megelőzése érdekében a hólyagokat fertőtlenítő szerekkel (cink-kenőcs és streptocid, Miramistin, Chlorhexidine) kezelik.

Mivel a herpeszvírus gyengített immunitással jár, fontos, hogy erősítse a test védelmét és közelebb hozza a gyógyulást. Az immunitás javítása érdekében bemutatják a Cycloferon és a Polyoxidonium tanfolyamokat. Az E, A, C ásványi komplexeket és vitaminokat a betegek belső használatra írják fel. Intramuscularisan injekciózva a B csoportba tartozó vitaminokkal.

Higiéniai szabályok

Meg kell jegyezni, hogy a herpesz fertőző betegség. Leggyakrabban a fertőzés a szerológiai folyadékot tartalmazó pattanások kialakulásakor keletkezik, és hasonlít a pustulákhoz. A betegséget mások számára biztonságossá teszik, miután kiütések történtek a száraz testek testén. Mindazonáltal óvatosnak kell lenni, és nyugalomban kell maradnia a teljes gyógyulásig. Ne mossa le forró fürdőben.

 1. A betegség elterjedésének elkerülése érdekében minden betegnek olyan egyéni használatra van szüksége, amely a családtagjaiktól elkülönül. Továbbá, a helyreállítás előtt meg kell kerülni a rokonokkal, a gyermekekkel és az idegenekkel való tapintásos kapcsolatokat.
 2. A betegség progressziója alatt a kozmetikumok (beleértve a samponokat, bozótokat és géleket) nem használhatók fel a lehetséges allergiás kiütések és az állapot romlása miatt, miután a bőrkiütés a szervezetre kiterjedt. A zuhanyzóban legfeljebb hetente háromszor mossuk. Ha lehetséges, akkor jobb, ha feladjuk a gyakori érintkezést a vízzel, mivel a mosási szokás gyakran segít "pörkölni" a testet aknával.

A sebek felszaporodásáig csak gyapotból készült alsóneműt ajánlunk. Amikor a pattanások felrobbannak, a rongyos ruhával érintkező savó folyadék nem okoz allergiás reakciókat, irritációt és fájdalmas érzeteket. A természetes vászonszövet elnyeli az összes folyadékot anélkül, hogy fertőzést okozna.

diéta

A kezelés alatt, hogy a megnyilvánulások csökkenjenek, tartsanak egy olyan étrendhez, amely magában foglalja a megnövekedett lizin tartalmat. Ez a tejes és savanyú tejtermékek: túró, erjesztett sült tej, joghurt, joghurt (jobban illatosított). A saláta saláta a tengeri kelkéből, gazdag jód. Adjunk előnyben a madarak, a burgonya, a tojás ételét. Ne felejtsd el a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Mérsékelt mennyiségben fogyasztja a hüvelyeseket. Ezenkívül vegye be az A, E és C vitaminokat, segít a betegség leküzdésében.

Adja fel időben a zsíros ételeket, a csokoládét, a kakaót, a dióféléket és a magokat. A kávé reggel zöld tea helyett. A zöldségek közül kizárják a paradicsomot.

Hogyan lehet megelőzni a betegségeket és a visszaesést?

Nincs egyértelmű rendszer a herpeszkiütés megelőzésére a testen. Van egy vakcina a herpes zoster ellen, de bevezetése számos ellenjavallatot tartalmaz: allergia, terhesség, akut légzőszervi betegség.

Az immunrendszer munkájának javítása segítséget nyújt a speciális gyógyszereknek - immunmodulátoroknak, amelyeket az immunológus a vizsgálat eredményei és a speciális vizsgálatok után nevez ki.

Mivel a vírus gyengített szervezetben nyilvánul meg, nagy figyelmet kell fordítani az egészségre. Az immunitás megerõsítése érdekében szokássá kell tenni, hogy megfelelõen és jogosan enni idõben. A fitneszközpontban és az edzőteremben lévő osztályok javítják az egészséget. A szauna és a szauna nem lesz felesleges, és pozitív szerepet fog játszani a herpesz megelőzésében. Csoda gyógyszerek nem versenyezhetnek az egészséges életmóddal.

Melyik orvos kezeli a herpeszet a testen?

A szakember kiválasztásának alapja a herpetikus kitörések helye:

 • egyszerűen az ajkán van a dermatológushoz menni;
 • a nemi szerveken jelentkező kiütéseknek oka lehet a nőgyógyász vagy az urológus kapcsolatának;
 • hogy megállapíthassa a herpesz kialakulását a szem előtt, képes lesz a szokásos terapeutára, de a beteget szükségszerűen a szemész számára kell vizsgálatra küldeni;
 • a kiütések helyét a testen különböző helyeken (arc, nyak, pap) - a terapeutához kell mennie.

Meg kell mondani, hogy figyelembe véve a betegség kifejlődésének jellemzőit, minden olyan beteg, akinél ez a diagnózis fel van rendelve, további konzultációra kerül az immunológusnak.