Strandlichen

Az emberek. a napozás szerelmesei ismerik a napsütéses betegséget. Ezt azért nevezték el, mert a betegség megjelenésével kapcsolatos panaszok gyakoribbá válása éppen a tengerparti szezonban van és a napsugarakhoz kapcsolódik. Ez a krónikus betegség fertőző jellegű, és a különböző színű (bézs, barna), méretű és alakú pigmentált foltok bőrön való kialakulása is megnyilvánul.

Milyen betegség?

A betegség 30 év alatti emberekben nyilvánul meg, akik szeretnek a tengerpartra menni és napozni. Ez a fajta oktatás még mindig ismert a strandon lichen. A betegség a személy bőrét érinti, és különböző méretű és színű foltok formájában jelenik meg, elrontva a bőr esztétikai megjelenését. A betegség megjelenése nem függ a nemtől, és összefügg a gombás lézió jelenlétével. Ritka esetekben a nap gomba gyermekeknél fordul elő. Gyulladásos folyamat a betegség manifesztációiban hiányzik, csak a bőrön van pikkelyes.

A betegség okai

Az okok, amelyek rózsaszín lichen a testen, vannak belső és külső. Belső okai közé tartoznak a szervezetben előforduló folyamatok. Ez a vegetatív érrendszeri disztónia, az endokrin betegségek, fokozott izzadás, súlyos betegségek (tuberkulózis, rák) megjelenése és az immunitás csökkenése. Számos oka van. amely a külső tényezők hatására provokálja a betegség megjelenését. Ezek a következők:

 • túlzott ultraibolya: szolárium, strand;
 • az antibakteriális szerek túladagolása, a bőr mikroflórájának megváltozása;
 • rossz ruhák kiválasztása: szoros, kis méret;
 • rossz minőségű ruházati anyag;
 • a test számára nem megfelelő kozmetikumok használata;
 • túlzott védőkesztyűk, amelyek megakadályozzák a leégést;
 • a higiéniai szabványok súlyos megsértése.

A tengerparti lichen klinikai tünetei

A napfény fő tünetei - a foltok megjelenése. amelyek a leggyakoribb UV sugárzásnak kitett helyeken találhatók. A test érzékeny és fogékony részei, amelyeken a színes foltok kis szétszóródása megjelenik:

 • a test oldalsó részei;
 • hasa;
 • mellkasi rész;
 • nyak;
 • fej
 • vissza;
 • karok, vállak.

A betegség a testben vonzónak tűnik, különböző foltos bőrkiütésekkel: rózsaszíntől sárgától a sötétbarna és élénk bard árnyékig. A pigmentált foltok világosan meghatározott szélei aszimmetrikus mintázattal rendelkeznek. Nem tűnnek ki a bőrön. Napfény egy emberben nem viszket, és nem fáj. A betegség progressziójával a pigmentterületek nagyobbak lesznek, és összefonódnak a szomszédosakkal, és folyamatosan többszínű bevonatot képeznek, ami néha nagyobb, mint a tenyér. A leégés rájuk nem tapad, és láthatóbbá válik, annál hosszabb ideig a személy a napsütésben van, és a bőrét sötétedik. Egyértelmű jel, hogy egy személy elkezdett rózsaszín zuzmó vagy a strand gomba a megjelenése bőr peeling, amikor kitéve az érintett területeken. A betegség krónikussá válik, és hosszú ideig fennáll. Bár vannak olyan esetek, amikor a jegesedés önmagában nem kezeli.

Ha a páciens viszkető érzéseket szenved, ezek a bakteriális fertőzésnek a meglévő betegséghez való kötődésének jelei.

Hogyan néz ki a betegség a gyermekeknél?

Gyermekeknél a napsütés ritka. A betegség megjelenése a szervezet immunfunkcióinak csökkenésével, a nap sugaraival szembeni allergia, a bőr veszélyeztetése a közvetlen nap sugarai miatt a gyermekkor miatt. Amikor ez a betegség a gyermekben fordul elő, a könnyű és barna jelek formájában megjelenő pigmentáció a fején, a hónaljon és a lábfejen lévő karokkal jelennek meg, míg a felnőtteknél a gombás elváltozás a dekoltázsra és a hátra hat. A gyermek szüleinek tudniuk kell, hogy a zuzmó nem okoz sok kárt a gyermek egészségi állapotában, hanem kezelni és megszabadulni a szükséges problémától. Fontos megérteni, hogy a gyógyszerek kiválasztásához menjen a bőrgyógyászra, és csak akkor használja az előírt gyógyszereket, figyelembe véve a beteg fiatal korát.

A napfeszülés diagnózisa

Először is, a bőrgyógyász általános szemrevételezéssel látja el a személyt. A betegség jelenlétét szinte mindig rutinvizsgálat után határozták meg. A páciens megkapja az általános vérvizsgálat leadását. Végezzen pigmentjelek dermatosztikáját. Szélsőséges esetekben az orvos dönt arról, hogy elvégez-e PCR-diagnosztikát más bőrbetegségek kizárása érdekében. Ha egy páciens gyanúja van szifiliszre, akkor RPR-tesztet végeznek. Szintén kinevezett:

 • Fluoreszcens diagnosztika. A betegség jelenlétének megállapítására egy speciális fából készült lámpát használnak. A sugarai sújtotta sugarai alatt bizonyos sorozatokat szereztek.
 • Balzer jódvizsgálata. A gomba által érintett terület sötétebb lesz, mint az egészséges bőr.
 • Mikroszkopikus analízis. Mikroszkóp alatt vizsgálja meg a mintát a gombák jelenlétében.
 • A Beni teszt. Egy minta, amely a gomolygó, lazább területeket vonja be, amelyek egy gombát érintenek, és megerősítik a gombafertőzést.
Vissza a tartalomhoz

A strand megfosztása

A napfény azonnali kezelését a felfedezést követően azonnal meg kell kezdeni, mivel a fejlett esetekben erős gyógyszerek alkalmazása szükséges. A betegség hajlamos arra, hogy elterjedjen és krónikus formává váljon, és hajlamos visszatérni, ezért gyorsan meg kell gyógyítani. Továbbá a betegnek javítania kell az immunitást és a krónikus betegségeket.

A gyógyszerek alkalmazása

A zuzmó visszavonásához ajánlott a helyi gyógymódok segítségével kezelni a kezelést. Ha egy személy felismeri a hagyományos gyógyszert, alkalmazza. Nagy károsodás és visszaesés esetén egy hatékony gombaellenes hatóanyagot használnak belső használatra. Ezek tabletták vagy kapszulák, amelyeket csak orvos ír le. Ajánlott alkalmazás:

 • „Ketokonazol”;
 • "Orgunala";
 • „Itrakonazol”.
A kezdeti szakaszban csak Clotrimazole lesz elegendő.

Ha korai szakaszban kezeli a kezelést, a helyi felhasználásra alkalmas "Clotrimazole". A sérülések minden területét kenje meg először a "Nizoral" gombaellenes samponnal mosogatáshoz. Meleg időben ne javasoljuk zsíros kenőcs használatát, ezért krém, spray vagy oldat előírása a zuzmó bőrfelületek dörzsölésére. A permetezőket ajánlott kezelni a hátul fekvő elváltozások sorsa. Ez a páciens igénybevételének és a gyógyszer jó minőségű alkalmazásának megkönnyítésére szolgál.

Az emberek azt jelenti

A napi zuzmó otthoni kezelésére a hagyományos orvoslással a kezelő bőrgyógyász engedélye alapján kerül sor. Kezelték otthon, de a kezelés hosszú időt vesz igénybe, és ebben az időszakban ügyelnie kell arra, hogy ne menjen ki a partra. A népi receptek segítségével könnyebb biztosítani magukat, és a gyógyszerek közötti intervallumokban felhasználni. receptek:

 • Tengervíz olaj. Az eszköz jó eredményt ad, és segít gyorsabban megszabadulni a problémától. Az olajat naponta kétszer használják, miközben gombaölő kenőcsöt alkalmaznak.
 • Csipkebogyó. A csípőktől való tinktúra részeg, hogy növelje az immunitást, így maga a test küzdött a fertőzéssel. Csésze 2 kanál fél liter forró vízhez, egy termoszban. Igy a pohár fele az esti reggelen és este. Tömörítsen egy gombás fertőzött bőrt.
 • Tejfölös és lóhúzó. A finoman apróra vágott tejföllel és lóhántó keverékét gombafelhordásként alkalmazzuk és 20 percig tartjuk.
 • Tiszta almaecet. Az anyagot minden harmadik óránként alkalmazzák. Az olcsó, nem természetes analógok nem alkalmasak. Allergiát és vörösséget okoz.
 • Brier olaj. Vásárolt egy gyógyszertári kioszkban, naponta többször használja, és alkalmazza az összes érintett testrészre.
Vissza a tartalomhoz

megelőzés

Annak érdekében, hogy ne szembesüljenek az ilyen esztétikai bőrbetegséggel, újra kell gondolni a szoláris fürdőkhöz való hozzáállását. Ne javasoljuk, hogy a maximális UV-sugárzás időszaka alatt napsütésben maradjon 11 és 16 óra között. A szoláriumon való látogatásokat és az antibakteriális háztartási vegyi anyagok túladagolását kizárják. Menj a tengerpartra, és napozhatsz egy biztonságos estén vagy reggel, és ne közvetlen sugarak mellett, hanem az árnyékban. Ha egy személy még mindig élvezi a sűrű napsütést az égő napsütésben, szüksége van arra, hogy minőségi és biztonságos permetet kapjon a leégéstől. Nyáron a természetes szövetből készült könnyű ruházat előnyben részesítése, ami megakadályozza a verejtékezést és a verejtékezést. Vezesse be az egészséges életmódot, és időben megszabaduljon az egészségügyi problémáktól.

Napfény diagnosztizálása és kezelése emberekben, fotó

A napfény betegsége befolyásolja a bőrt, különböző színű foltokat alkotva. Ezt a nevet a tumorok - napfény megjelenésének fő oka okozta. A bőr felső rétegében pigment patológiát alakítanak ki, de az esztétikai kivételtől eltekintve nem okoz kellemetlenségeket. Kezelés hiányában fennáll a veszélye annak, hogy más betegségeket is okozhatnak: nedves ekcéma, gőzsölő területek és egyéb bőrbetegségek.

Peregrine lichen

A keratomycosis vagy pityriasis az élesztőgomba által okozott betegség. Az ilyen kórokozókat feltételesen patogénnek nevezik, mert a bőrön vannak, de nem károsítják. Természetük miatt kedvező körülmények között szaporodhatnak: fokozott izzadás, hormonális betegségek, krónikus betegségek. Háromféle pikkelyű zuzmó található, amelyek a gombaféléktől függenek: Pityrosporum ovale, Pityrosporum orbiculare, Malassezia furfur. Az egyik formától a másikig terjednek.

Malassezia furfur

A Malassseia furfur egy lipofil gomba, amely a test bőrén és a normál mikroflóra fején található. Bizonyos tényezők hatására az élesztőből patogén formává változik, ami gyulladásos folyamatok kialakulásához vezet. A gomba védve van az ultraibolya sugárzástól, kiemelve a különböző színű pigmenteket: fehér, bézs, barna. Ezt hívják pityriasisnak.

A Balzer teszt

A pityriasis diagnózisának egyik módja a balzser jódvizsgálata. A magatartás szakaszai a következők:

 1. A pöttyös területet 3% vagy 5% koncentrációjú jódokkal mártjuk. A nappali gomba meglazítja a bőrt, így a jódoldat gyorsan behatol az epidermisz belső rétegeibe.
 2. Ellenőrizze a fertőzés gócainak jelenlétét. A foltok színének intenzív változása a jód hatása alatt a sötét színben egy betegség jelenlétét jelzi.

Nem tehetünk Balcer tesztek egyikét, mert ez csak egy teljes körű diagnosztikai folyamat része, amely fontos a vezetéshez. Ezen kívül bőrgyógyász kijelölje a vér és a vizelet (a glükóz és összesen) kaparás A sérült szakasz, tartsa mikroszkópos diagnózis bőr kaparék, megvizsgálja részletekben lézió alatt fénycső. Csak egy megfelelő vizsgálat segít meghatározni a betegséget, hatékony kezelést ír elő.

Mint a napfény kezelése

Mielőtt nappali kezelést adna a páciensnek, a dermatológus meghatározza a fertőzés okait. Az endokrin betegségek, a gyengén immunitás, az antibakteriális gyógyszerek gyakori alkalmazása a PH bőrének szintjét, a verejték összetételének megváltozását vagy a szoláriumba való bejutást. Számukra küzdeni kell, különben a sikeres eredmény után is visszatérhet. Vérzést okozhat égő érzéssel - bakteriális fertőzés járul hozzá a betegséghez. A gomba terápiás kezelése járóbeteg környezetben történik, kenőcsök és antimikotikus szerek formájában, spray-khez, lotionokhoz.

A pityriasis külső tüneteinek megszabadulása egyszerű, ha a napfungust időben kezeli. Kenje be a kisméretű foltokat jódoldattal 5% -os koncentrációval vagy szalicilsav alkohollal. A betegség jelei eltűnnek pár nap alatt. Biztonságos strand csíkot kezelés jelöl orvost, amely figyelembe veszi az elemzés eredményeit, folt mérete, spot elváltozások (nyak, hát, has, mellkas, stb), az egyéni tolerancia vagy allergiás reakció az egyes alkatrészeket.

A Demjanovics-módszer

A szennyezett bőrt a Demjanovich-módszerrel kell kezelni. Az eljárás egy fűtött nátrium-tioszulfát-oldat 60% -os koncentrációban és 6% -os sósavoldatba történő lépésenkénti dörzsöléséből áll. Amikor nátrium-tioszulfátot követően a bőr kiszárad, mielőtt a kristályok megjelenése megkezdődik, az anyag alkalmazását még egyszer megismételjük. Ezután sósavoldatot dörzsölünk. A folyamat végén tiszta ruhákat és természetes szövetekből készült ruhákat helyeznek a testre, és nem ajánlott 3 egymást követő napon át kenni a kenőanyagot.

Kenőcs napsütötte zuzmóból

A legjobb eredmény érdekében először öblítse le az érintett bőrt samponnal, ami megszünteti a korpát, majd kenőcsöt alkalmaz. A napfény kikeményedéséhez kenőcsöket használjon helyi adagolásra kis dózisú kortikoszteroidokkal vagy hormonokkal:

A pityriasis és a gyakori visszaesések elterjedésével a beteg szisztémás jogorvoslatokat ír elő:

Napfény - otthoni kezelés

A napfogyasztás otthoni megfogyatkozása nem mindig releváns az új generációs gyógyszereket kínáló gyógyszerek fejlesztése miatt, míg a népi gyógymódok receptjeit sokáig tesztelték, így továbbra is hatékonyak maradnak. Alapvetően az infúziókat és a tinktúrákat növényi összetevőkön használják, de otthoni gyógyszerek is beletartoznak:

 • A leghatékonyabb eszköz a napraforgó tinktúrája. A virágokat 1: 5 arányban az alkohollal szemben ragasztják. A kapott oldattal naponta 3-szor törölje az érintett területeket. Ha irritáció jelentkezik, hígítsuk fel a tinktúrát vízzel, vagy hagyjuk abba használni.
 • Préseljük ki a gyümölcslevet a hagymából, majd feszítsük be a folyadékot a sajtos héjban. Naponta néhányszor alkalmazza a megoldást a napfoltokra a bőrön.
 • A sikertelen leégés következményei megszabadulni fog a magvak leveleivel. Grind és öntsük őket vízzel, 15 percig forraljuk. A szűrt eszközök a bőr érintett területeit dörzsölik, vagy kis zsírtartalmú tejföl adagolják.
 • 200 g apróra vágott celandin, 200 g cukorral csepegtetve, és tegye a zsákot egy 3 literes edénybe, és öntse a főtt joghurtot. A keverék készen áll egy hónap alatt, amely során keverjük össze a népi gyógymódot, eltávolítva a filmet. Végül húzza meg az oldatot a hűtőszekrénybe helyezve. Vegye fel 1 evőkanál befelé. l. Naponta 2 alkalommal. Ha az idegrendszer vagy a GI-traktus mellékhatásai vannak, csökkentse az adagot.
 • Keverje össze a száraz száraz John's sertéspor porcelán 1: 4 arányával. Kenje meg ezt a kenőcsrózsamagot többször naponta.
 • Alkalmazza a főtt hajdina bőrét az érintett bőrfelületekre naponta 1 alkalommal, amíg a teljes gyógyulást el nem éri.
 • Törölje a pityriasis foltjait azáltal, hogy megfosztja az áfonya, a takarmányoldat, a bojtorjánolaj vagy az almasav ecet levét.

A fenti módszerek alkalmazása előtt ellenőrizze az összetevők bőrének allergiás reakcióját. Ne felejtsük el, hogy a kívánt eredmény érdekében a bőrterületek feldolgozási idejét ne károsítsa. Kövesse a szabályokat: ne lépje túl a gyógyszer adagját, ne használja fel gyakrabban, mint szükséges. Ha teste negatívan reagál az otthoni kezelésre, és a bõr irritálódik és csípõsödik, állítsa le, vagy tanácsért forduljon orvoshoz.

A fertőző zsindely fertőző?

A pityriasis sokszínű lichen nem fertőző, de csak a gomba kórokozó Malassezia. Elméletileg, szoros kapcsolatban állnak egy beteggel vagy alsóneműivel, ruháival, törülközeivel, pityriasisjával át lehet adni egy egészséges embernek, de árnyalattal. Minden ember bőrén gombák, és ha a napi gomba hajlamos arra, hogy fertőzött legyen egy másik személytől lehetséges. A pityriasis megbetegedésének valószínűsége nőtt a 30 év alatti nőknél és férfiakban.

Napfény - okok, tünetek és kezelés

Egy forró, napsütéses nyár után néhány ember - a napsütés erős szerelmesei - meglepődnek, hogy bőrük fehér pikkelyes foltokat találnak. Ez egy napfény, amely a bőrfertőzések csoportjához tartozik. A Sunworm a gomba jellegű bőrgyógyászati ​​megbetegedés. A bőr vereségének neve a tavaszi-őszi időszakban a betegek számának növekedésével magyarázható.

okok

A napfény okozó ágensei gombás mikroorganizmusok, amelyek folyamatosan élnek egy ember bőrén, de általában nem károsítják. Úgy gondolják, hogy a gomba által érintett területek megjelenésének fő oka a forró napfény bőrének kitett kitettsége.

A "Sunworm" a nem fertőző bőrbetegségek egy csoportjára utal, alacsony fertőzőképességgel jellemezhető: szinte lehetetlen egy beteg betegségével fertőzött gomba fertőzött. Vannak, akik csak a gombák hordozói, de nincs kórtani tüneteik. Az ilyen emberektől bizonyos körülmények között fertőzött lehet, ha megfosztja.

Csak egy nagyon szoros és hosszú távú kapcsolatba kerülhet egy beteg személlyel, valamint személyes higiéniáját és ruházatát.

Az okok, amelyek képesek e betegség megjelenésére:

 • a vegetatív-érrendszeri betegségek;
 • az endokrin rendszer zavara, a cukorbetegség és a túlsúly;
 • SARS, akut légúti betegség, influenza - eredményeként állandó nátha jelentősen gyengíti a beteg, az immunrendszer nem tudja teljes mértékben működtetni, amely megteremti előfeltételei a napenergia fejlesztése stripping bizonyos feltételek mellett;
 • a máj és az epeutak betegségei;
 • fokozott izzadás;
 • túl keskeny, szintetikus anyagból készült ruházatot visel;
 • rendszeres látogatás a szoláriumba.
 • gyakori alkalmazása a fényvédő. Ezek okozzák az allergia kialakulását és a gombás fertőzések hatását.
 • a személyes higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása;
 • olyan betegségek és gyógyszerek, amelyek gyengítik az immunrendszert, mint például az AIDS, a cukorbetegség, a rák, a kemoterápia, az immunszuppresszív szerek (gyógyszerek, amelyeket például a szervátültetések után írnak fel).

Lehetőség van napozásra a nap-ugatás kezelésénél? Nem kívánatos. Mivel a közvetlen napfény csak súlyosbíthatja a betegség lefolyását. Ezért a betegség folyamán kívánatos, hogy a testet a közvetlen napfénytől lefedje.

A napsütés tünetei az emberekben, fotó

A bőrimpulzusok elváltozásait egy vagy több aszimmetrikus, a bőrön megjelenő, kerek formájú foltok jelzik, amelyek egyenetlen tépett élek. A foltok színe a kávétejtől a sötétbárdos színig változik.

A napfény tünetei:

 • Külső megjelenése a szabálytalan alakú világos vagy sötét foltok bőrén. Fokozatosan a foltok egyesülnek és nagy depigmentált területeket alkotnak. Ezek a területek már nem érzékelik a leégést, ezért nagyon érzékelhetővé válnak.
 • A gyermekeknél a foltok a fejbőrön, valamint a kézen és a lábakon helyezkednek el.
 • A foltok nem nyúlnak ki a bőrfelszín felett, és nem mutatnak gyulladás jeleit - hiperémia, bőrpír és duzzanat.
 • Hámozza le a bőrt a kaparáskor.
 • Néha enyhe viszketés van.

A helymeghatározás fő helye:

 • mell;
 • vissza;
 • a csomagtartó laterális része;
 • hasa; nyakát.

Kisgyermekeknél és serdülőknél a "tengerparti betegség" megnyilvánulása a következő helyen található:

 • kezek
 • láb;
 • a karok alatt;
 • a fejbőrön.

Figyelembe véve az első tüneteket foltok formájában, javasoljuk, hogy hagyja abba a napsütést. De szem előtt kell tartani, hogy a napsütés hosszú ideig nem nyilvánulhat meg - a betegség inkubációs ideje 2 héttől 3 hónapig tart. Ezért nemcsak nyáron, hanem a hideg évszakban is megjelenhet, leggyakrabban ősszel.

A szoláris deprivációnak 3 fázisa van:

 • Az első szakasz csak a 2-2,5 cm átmérőjű rózsaszín vagy sárgás színű foltok kezdeti megjelenése. Mivel a foltok különböző színűek, ezért a "színes lichen" név;
 • 2. szakasz - a foltok sötétednek, barnává válnak, nagyobbak a méretük. Erõteljes növekedéssel egyesülhetnek egymással, és elég nagy elváltozásokat képeznek.
 • 3. szakasz - a foltok kezdik léptékkel lefedni, és enyhe kaparással pelyhesek. Ezért ezt a zuzmót is nevezik otrubevidnym.

diagnosztika

Napos lichen könnyen diagnosztizálható. A dermatológus diagnosztizálására a beteg alapos vizuális vizsgálata alapján lehet.

A teljes bizalom és helyes diagnózis érdekében érdemes a következő kutatást:

 • vérvizsgálatok: általános és biokémiai;
 • vizeletvizsgálat;
 • széklet elemzés (ha szükséges);
 • az érintett területről származó kaparók elemzése;
 • fluoreszcens vizsgálat;
 • Balzer jódvizsgálata;
 • tesztelje Bénier tüneteinek jelenlétét.

Mint a napfény kezelése

Először telepíteni kell a fő oka kiütések, mint egy súlyos zavart működését a pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis, cukorbetegség), vagy autoimmun betegségek igényelnek a hosszú távú kezelés, mert a gyakori kiújulás.

A betegség súlyos tüneteket mutat, de az ön által előírt kezelés nem szükséges. Ne használjon gombaellenes kenőcsöt, mielőtt orvoshoz fordulna. Meg lehet "kenni" a megnyilvánulásokat, a nem megfelelő terápiát, hogy ellenőrizhetetlen változásokat okozzon a bőrön.

A leghatékonyabb és legbiztonságosabb eszközök közül a helyi sérülések kezelésére szánták a napsütésben:

 • szalicilsavas kenőcs (5%);
 • kénsavas kenőcs (5-10%);
 • szalicil alkohol (3-5%);
 • mikozolon;
 • resorcinol-alkohol (3-5%);
 • terbinafin;
 • klotrimazol;
 • bifalazol;
 • Lamisil;
 • tsikloperoks;
 • naftifin.

A gyógyszer kiválasztásakor ajánlott előnyben részesíteni az antimikotikumokat, amelyeket lotionok, oldatok és permetek formájában szabadítanak fel. A gyógyszerkészítményt egyenletesen alkalmazzák a bőr érintett területeire és könnyű masszírozó mozgásokkal dörzsölni.

A bőrkezelést hiperpigmentáció és peeling jelenlétében végzik, általában napi többször. A terápiának hosszúnak kell lennie, miután a gombás fertőzés teljesen eltűnik, a gyógyszer alkalmazása még további 5 napig folytatódik, annak érdekében, hogy elkerülje a kórtan visszaesését (súlyosbodását).

Kezelje a napsütést a testen, és tartsa be az alábbi sémát:

 • Mielőtt egy gombaellenes kenőcsöt alkalmazna, ajánlott az érintett területeket samponnal mossani, melyeket korpásodás kezelésére használnak: Nizoral, Sebozol, Dermazol, Perhotal.
 • Ezután a probléma helyén alkalmazzanak gombaellenes kenőcsöt Clotrimazol vagy hasonló szerek: Miramisztin, Cycloperox, Lamisil, Bifalazol, Terbinafine stb.

A napsütés kezelésének menetét orvos határozza meg, és általában 2 hetes napi gombaellenes gyógyszerek alkalmazása. Ezután egy hónapos szünetet tartanak, és a kezelés megismétlődik.

Egyidejű használata orális gyógyszerek (tabletták, kapszulák) és helyi gyógyszerek (kenőcsök, gélek, spray-k, aeroszolok) elősegíti a gyors javulását állapotban enyhítésére a klinikai tünetek, stop reprodukciója patogén gombák és baktériumok, továbbá, ez segít elkerülni a visszatérő betegség.

Népi receptek

A napfogyasztó otthoni kezelésének sikere akkor lesz sikeres, ha gondosan kezeli a betegséget a korai stádiumban, és időben jár el.

A népi jogorvoslatok használata előtt forduljon a bőrgyógyászhoz.

Népi jogorvoslatok napsütésben:

 1. Az Aloe-nak sok hasznos tulajdonsága van. Különösen alkalmazható különféle bőrfertőzések kezelésére, beleértve a gombás fertőzések kezelését. A felszabadult bőr tisztított területein kis mennyiségű aloe-gélt alkalmazzanak naponta kétszer. A mosáshoz nem szükséges. Az Aloe-t napi gomba kezelésére lehet használni több héten át.
 2. A dogrose levest - 1 evőkanál gyümölcsöt öntsünk egy pohár forrásban lévő vizet, ragaszkodunk hozzá, törzzünk és használjuk az infúziót az érintett területek törlésére. Ezenkívül a vadrózsák levele is befogadható. Ez az ital gazdag C vitaminnal és segít megerõsíteni az immunitást.

megelőzés

Segítsen elkerülni a napenergia fejlődését, megfosztva a következő megelőző intézkedéseket:

 1. Fontos, hogy ne látogasson el a szoláriumba.
 2. Ne használjon antibakteriális zseléket és szappant minden nap.
 3. A napozás ideális időpontja a kora reggeli és az esti órákban. Ez csökkenti az égési sérülések és egyéb bőrelváltozások valószínűségét.
 4. Nyáron a bőrt speciális védő krémekkel kell kenni.
 5. Meg kell enni annyi friss gyümölcsöt és zöldséget, amennyit csak lehetséges.
 6. Kerülje a szintetikus ruházat és fehérnemű viselését.
 7. Az endokrin rendszer betegségeinek ellenőrzése.
 8. A szívbetegségek és az érrendszer időben történő kezelése.

A napsütötte zuzmok megnyilatkozása csúnya. Megnyugtatja, hogy a betegség nem veszélyes, de kezelésre van szükség.

A napsütés okai és kezelése

A Sunworm a fertőző bőrbetegségek egy csoportjára utal. A testen többszínű színű foltok formájában jelenik meg, amelyek nem okoznak különösebb kényelmetlenséget, de jelentősen elrontják a megjelenést. Vannak napsütéses napok, általában a napsütéses napsütés miatt, hosszú távú tartózkodása a sugarai alatt, vagy állandó tartózkodás a szoláriumban.

A legtöbb embernél ez a betegség a partszakasz során a napsütésben való állandó tartózkodás miatt következik be, ezért ez a betegség szezonális betegségnek számít. Ez a fertőzés fertőző, de csak nagyon szoros és hosszú távú kapcsolatfelvétel esetén a beteggel, vagy személyes tárgyainak és higiéniai eszközének felhasználásával. Figyelembe véve az összes óvintézkedést, elkerülheti a napfény által okozott fertőzést.

Ha a betegség elindul, és nem kezdi meg a kezelést időben, akkor az első szakaszból a másikba léphet. Összességében a napfény számos fázisát különböztetik meg:

 1. 1. Az első fázist rózsaszín vagy sárga árnyalatú kis foltok jellemzik. A méretük 2-3 cm átmérőjű. Sokan sokszínű zuzmót hívnak ebben a színpadon.
 2. 2. A második szakaszba való átmenet során a foltok sötétebb árnyalatot és méret növekedést kezdenek. Bizonyos esetekben a foltok kibontakoznak és összefonódnak egymással, ami nagy bőrelváltozásokat okoz.
 3. 3. Az utolsó szakaszban a foltokat jellegzetes mérlegek fedik le. A legkisebb nyomáson könnyedén lehúznak. Ezért a szegénység e szakaszát otrubevidnoy-nak nevezik.

A napsütötte zuzmó megjelenésének legfőbb oka túl hosszú és rendszeres tartózkodás a szoláriumban vagy közvetlen napfényben, speciális fényvédő használata nélkül.

Olyan okok, amelyek sokszínű lichen megjelenését okozhatják:

 • vegetavaszkuláris dystonia;
 • az endokrin rendszer betegségei;
 • diabétesz;
 • túlsúlyos;
 • súlyos izzadás;
 • a máj és az epehólyag betegségei;
 • feszes ruhák viselése;
 • gyenge immunrendszer.

Mindezek a tényezők befolyásolhatják a többszínű lichen progresszióját.

A napsütötte zuzmó főbb tünetei a testen jellemző többszínű foltok. A nyakra, a mellre, a vállokra, a hátra és a kezekre helyezkednek el, vagyis azokon a testrészeken, amelyek a leginkább napfénynek vannak kitéve.

A foltok kezdetben kis homályos alakúak. Nem konvexek és nem nyúlnak ki a bőr felett, nem okoznak viszketést, gyulladást vagy egyéb kellemetlen érzést. Egyes betegek tévesen úgy vélik, hogy a bőrön végzett ilyen megnyilvánulások nem jelentenek betegséget, csak a pigmentáció ideiglenes megsértését. De ha az idő nem ismeri fel a napfénnyel való megjelenést, a betegség tovább fog fejlődni és káros hatással lehet az emberi egészségre.

Ha a páciens egyidejűleg a többszínű foltoknál viszket vagy más kellemetlen érzést jelent, ez azt jelenti, hogy a napsütéshez külső fertőzést is adtak.

A napsütés hasonlít a többi fertőző betegségben megnyilvánuló megnyilvánulásaihoz, ezért otthon nehéz diagnosztizálni. Ebben az esetben kívánatos, hogy azonnal regisztráljon a szakemberrel való konzultációra.

Ez a betegség 2 naptól 4 hónapig tart, és nemcsak a forró időszakban, hanem télen is manifesztálódik.

A napsütés tünetei sokban hasonlítanak a bonyolultabb betegségek, például a vitiligo, a szifilisz és a Zhibera-betegség megnyilvánulásaihoz. Ezért szükséges, hogy erősítse meg a betegséget, hogy konzultáljon egy bőrgyógyász, aki elemzi a lekapart a gyulladt bőrfelületre, tartsa jód mintavétel és a fluoreszcens vizsgálat, amely segít pontosabban a helyes diagnózis és a korán kezdeni a kezelést.

A fertőzés kezelése nem nehéz, és rövid idő alatt megszabadulhat ettől a speciális manipulációtól és eljárásoktól. Az időben történő kezelés nem haladhatja meg a 14 napot.

Amíg a beteg teljesen nem gyógyul, jobb a beteg elszigetelése, hogy elkerülje a háztartás fertőzését. A kezelést általában speciális spray-k és kenőcsök segítségével végzik, amelyeket bármely gyógyszertárban vásárolhatnak. A leghatékonyabb gombaellenes kenőcs a Lamisil, amelyet a szervezet gyulladt részeire naponta többször kell alkalmazni.

A kenőcs alkalmazása előtt ajánlatos a gyulladt területet gombaellenes samponnal mosni, ami erősíti a hatóanyag hatását. Nem szabad elfelejteni, hogy a fejét ilyen samponokkal mossák, mivel a korpásodást okozzák, csak az érintett területek kezelésére használják.

A kenőcsön kívül a kezelőorvos a beteg számára speciális készítményeket - kapszulákat vagy tablettákat írhat fel, amelyek aktívan harcolnak a gomba ellen. Szájon át kell őket venni, és a kurzus és a dózis időtartamát az orvos maga határozza meg.

Ha napenergia gomba korai észlelése, hogy gyógyítható és használata könnyebb eszközök, mint a szalicil-alkohol, vagy kenőcs, olaj a seabuckthorn vagy a bogáncs, kénsav kenőcs alkoholát körömvirág és almaecetet.

Általános szabály, hogy a napfény a szervezet védőfunkciójának erőteljes csökkenésével függ össze, ezért nem szükséges fölvenni az immunitást támogató vitaminokat.

Ha az esemény a napenergia megfosztásáról kiváltott betegség az endokrin rendszer, vagy bármely más betegség, az első dolog, amit meg kell gyógyítani, hogy ő volt, és miután elindulna a fertőzés leküzdésére. Amíg az alapbetegség nem gyógyul meg, a gomba elleni harcok és kenőcsök nem segítenek teljesen megszabadulni a napfénytől.

A varicolored lombozat kezeléséhez a legjobb, ha szalicilsavat használunk, amely bármely gyógyszertárban megvásárolható. A savkoncentráció nem haladhatja meg az 5% -ot. A szalicilsavnak számos hasznos tulajdonsága van, képes semlegesíteni a baktériumokat és hatékonyan tisztítani a bőrt. Az érintett területeket naponta kétszer kell törölni a betegség kezdeti szakaszában, és ha szükséges, vagy a fertőzés előrehaladott állapota növelni fogja az eljárások számát.

Az almaecetzel törölhetjük, ami képes gombák megölésére. Nem csak dörzsöléshez használható, hanem napsugárral szennyezett ruhák forrását is hozzá lehet adni. Az ecetet egy pamut törlőkendőre kell felhordani, és finoman dörzsölni az érintett területeket a bőrön körülbelül napi 5 alkalommal. Ha lehetséges, éjszaka le kell törölni. Az almaecetet egy étkezővel helyettesítheti, de előzetesen sima vízzel kell hígítani, hogy megakadályozza az égési sérülést az érintett bőrfelületeken.

Ennek a fertőzésnek a kezelésére, a celandin alkalmazására és infúziójára, amely önállóan állítható elő. A virágokat és a leveleket alaposan le kell öblíteni és zúzni, amíg felszívódnak. A cseppkőből készült cukor után el kell aludni a cukorral (1: 1), és csomóba kell kötni. Ezután kb. 3 liter rostos tejet kell főzni, ágyba rakni a gézt, és egy hónapig állni. A kész tinktúra szükséges napi 3 alkalommal 1 tk.

Hatékony a napfény elleni küzdelemben az oxálikus kivágással dörzsölni. A főzéshez szükséged van a levelek leveleire és magjára. Ezeket alaposan összetörni kell, öntsünk egy pohár forralt hideg vizet, és lassú tűzön lassítsuk. Forraljuk kb. 45 percig. Miután ki kell üríteni a húsleveset, és tömöríteni és dörzsölni kell.

Nem szükséges kenőcsöt vásárolni egy gyógyszertárban. A gyógyszerek előkészítése otthon lehet St. John's wort lyukából: friss szárakat, leveleket és virágokat hozhat fel, és csiszolhatja őket, amíg fel nem készül. Ezután a kapott masszát összekeverjük vazelinnel vagy cinkkeverékkel (1: 4). Ezt a kenőcsöt naponta többször kell alkalmazni a foltokra.

Annak ellenére, hogy a napfény elég egyszerű ahhoz, hogy gyógyítsa a betegséget, még könnyebb megakadályozni, mint gyógyítani. Az a tény, hogy egy gomba hosszú ideig képes élni az emberi szervezetben, és egyáltalán nem nyilvánul meg, de a szervezet védő funkciójának legkisebb csökkenésével előfordulhat visszaesés.

Annak érdekében, hogy megelőzze a hajhullás idő előfordulását, egyszerű óvintézkedéseket kell betartani. Ezek a következők:

 • a napozó rendszeres használata, napozás előtt és után;
 • kerülje a közvetlen napsugárzásnak való kitettséget, különösen a forró időszakban;
 • elkerülve az állandó látogatást a szoláriumban.

A tengerparton való utazás után ajánlott egy frissítő zuhanyozni, egy személyes törülközőt és szappant használni. Ne használja fel a különféle kozmetikai hámozásokat és testápolókat.

Javasoljuk, hogy viseljék a dolgokat a természetes anyagokból, és ne viseljenek valaki más ruháját. Rendszeresen tisztítani kell egy olyan helyiségben, ahol a napégés szenvedő dolgozik és marad a legtöbb idő alatt. Az immunitás fenntartásához rendszeres időközönként vitaminkomplexeket kell szednie.

Amikor szoláriumokat és napozásokat látogat, ne felejtse el a biztonsági intézkedéseket, különben ilyen betegséget kaphat, mint napfény. Abban az esetben, ha a betegség megjelenése nem kerülhető el, szükség van időleges szakmai dermatológus segítségére, hogy elkerülje a fertőzés átmenetet egy összetettebb szakaszba. Az orvos egy egyszerű kezelést ír elő, amelyet Ön is megtehet, és rövid idő alatt megszabadul a napfénytől.

Strandlichen: hogyan kell kezelni?

Még mindig azt gondolja, hogy csak a kóbor macskák és kutyák fertőzöttek? Egyáltalán nem. Lishay csak felkapja a naplementét a tengerpart aranyszínű homokján. Részletek a bőrgyógyásznak

A lichan-lichen kifejezést a Bibliából ismerjük. De még akkor is az úgynevezett különböző betegségek. Megakadályozzam a viszály elvesztését. És ezek közül a leggyakoribb a többszínű zuzmó - kellemetlen bőrbetegség, amelyet elkaphat, pihenhet a tengeren, vagy akár csak a szaunában vagy a medencében.

Kanadai fiziológus Hans Selye egyszer említette, hogy az osztályozók bőrgyógyászat kissé eltúlzott, ami az egyik legnagyobb kiterjedésű és összetett rendszer, betegség nevét. Számos név történelmileg megmaradt. És bár a tudomány már tudja, hogy molluscum contagiosum nem kapcsolódik a lakosság a tengerek és mycosis fungoides - gombák, semmit nem lehet tenni: ezek a nevek jól ismertek a tankönyvek, cikkek, és ami még fontosabb, a fejében az orvosok.

A bőrbetegségek modern neveiben sok a nosológia, amelyek összetételében ezt a kifejezést használják. És bár az emberek véleménye szerint megfosztják - valami különösen fertőző, valójában nem mindig így van. Például, ha mikrosporiya - macska-kutya ótvar - nagyon fertőző, és még köteles értesíteni a SEC annak azonosítására, a pikkelysömör (más néven pikkelysömör) és lichen planus nem fertőző teljesen.

FONTOS! Nem minden zuzmó szükségszerűen fertőző. Hallgasd ezt a diagnózist veled vagy szeretteiddel kapcsolatban, ne pánikolj, semmisíts meg mindent és mindent, ismerd meg, ki fertőzött meg, és rúgd meg a macskát. Kérdezze meg az orvost, hogy pontosan mit jelent, és milyen intézkedéseket kell tenni az Ön számára. Lelkiismeret a macska kínzásokért.

Nap, tenger, strand, zuzmó

A leggyakoribb dermatológiai gyakorlat a többszínű vagy fanyar lichen. Úgy néz ki, mint ez. Általában a nyár második felében vagy kora őszén, a pihenő után, a bőrön fehér, krémszínű (tejszín tejjel) vagy barna színű foltok jelennek meg. Mivel a foltok színe még ugyanabban a betegben is lényegesen eltérő lehet, a betegséget hívták több színű gyom.

A sokszínű zuzmó nem nagyon fertőző. A fertőzötteknek "meg kell közelíteniük" ezt a fertőzést a faggyú összetételéhez és a bőrvédelem egyéb tényezőinek állapotához. A betegség bármely életkorban előfordulhat, bár a betegek többsége gyermekek és fiatalok.

A betegség leggyakrabban a tengeren (strand) való nyaralás után jelentkezik, ez egyfajta "utáni üdülés" ajándék. Ha nem követi a higiéniai szabályokat, felveheti a betegséget egy fürdőkádban, szaunában vagy úszómedencében is.

Egy másik személy otthoni fertőzése lehetséges, de nagyon valószínűtlen. Azonban ruházat (pólók, T), amely közvetlenül érintkezik a bőrrel kezelés alatt kell kezelni forró vasalóval megelőzésére visszaesés, mivel valószínűleg átadása fertőzés a bőr a személy.

A kozmetikai hibák mellett a többszínű lichen gyakorlatilag nem veszélyes. Azonban azok számára, akik immunszupresszív szerek, és általában gondok vannak immunitás, valamint a betegek, akik a dialízis vagy más okból vénakatéterek ez komoly veszélyt jelent, hiszen komplikációkat okozhat.

A betegség okai

Pityriasis versicolor okozta gombák Malassezia furfur (Malassezia furfur) - egy lipofil élesztőszerű gomba. Malassezia típusú gomba mellett felelős a fejlesztési pityriasis capitis (hívjuk korpa), faggyútermelés, seborrhoeás dermatitis, gennyes szőrtüszőgyulladás, és más betegségeket.

Korábban úgy vélték, hogy a foltok azért merülnek fel, mert a peeling meggátolja az ultraibolya behatolását a gombás érintett területre. Később a tudósok kiderítették, hogy bizonyos körülmények között ezek a gombák titkosítják az azelainsavat, ami zavarja a melanin szintézis folyamatát, ami bizonyos bőrterületek fehéredését okozza. És más körülmények között, ellenkezőleg, a gomba okozza a bőr barna festését.

A diagnózis érdekében az orvos kenheti az egyes foltokat festékoldattal: zöld, metilén kék, vagy akár jódoldat alkoholos oldatával (ha a betegnek nincs ilyen allergiás reakciója ezekre a gyógyszerekre). A foltok pikkelyesek és a festéket intenzíven abszorbeálják, mint a környező bőr.

Meg tudja gyógyítani

Ellentétben sok más bőrbetegséggel, a többszínű lichen teljesen meggyógyult.

Általában az antifungális szereket samponok és spray-k formájában írják fel. Ami a krémeket és kenőcsöket illeti, tapasztalatom szerint ezek a formák kevésbé hatékonyak a varicolored lichen kezelésében.

Az intenzív terápiát 1-2 héten belül végezzük, majd azt javaslom, hetente egyszer, fél évig ajánlom a megelőző kezelést a relapszusok elkerülése érdekében. Szintén fél éven belül, vasaló és ágynemű forró vasalóval, és elkerüljék a szintetikus és gyapjú szöveteket.

FONTOS! A foltok eltűnése sokkal lassabb, mint két hét alatt. Az a tény, hogy a foltok nem mentek meg az intenzív kezelés után, nem jelenti azt, hogy a kezelés nem működött.

Amint látja, keményen kell dolgoznod a helyreállításhoz, de minden teljesen megvalósítható. Ezért ne csinálj tragédiát a "fosztogatás" szótól, hanem egész nap.

Termékek a témában: terbinafine spray, szulcén paszta

Napfény - tenger, nap és... gomba?

A napsugarak (otrublike) - a gomba jellegű bőrbetegségek, amelyek tavasszal és nyáron megjelennek, vagyis amikor a nap a legaktívabb. Van egy olyan betegség, amely csökkenti az immunvédelmet, ami kedvező feltételeket teremt a normális normákban élő baktériumok számára.

A betegség hajlamos a visszaesésre. És hogy megszabaduljon a napfénytől, gyakran nemcsak a helyi, hanem a szisztémás, sőt népi bánásmódot is alkalmazni kell. Ezenkívül alaposan be kell tartani a higiéniai szabályokat, és több éven át óvakodni kell a napfénytől és a körülményektől, amikor egy személy erősen izzad.

A betegség patogenezise

Okai kóros folyamat - ez a fajta gomba Pitirosporum (Pityrosporum és Pityrosporum orbiculare) és Malassazia korpa. Az emberek 90% -án élnek, anélkül, hogy bármilyen betegséget okoznának. De érdemes csökkenteni a helyi immunitás, mint a gomba kezd kihajt a felső felhám. A micélium, azaz a speciális „menet”, amelyek a tenyésztési szervezet az élesztő-szerű gombák behatolnak a felső és középső rétege a felhám a bőr pórusait, amelyen keresztül haját bőségesen „maszatos” faggyú.

A Malassezia gombák és a Pitirosporum éppen a faggyúktól származó zsírokat fogyaszt, ezért a napégés tünetei a nagyszámú faggyúmirigyben találhatók:

 • hátul, az interblade területen;
 • a mellkason;
 • a nyakon;
 • a hasra.

Faggyúmirigyek aktívabbak a fiatalok munkavégzésének (25-30 év), úgy, hogy az esetek nagy többségében a betegség alakul ki ebben a korban, kevésbé gyakori a gyermekek és az idősek (az utóbbi az azonos gomba gyakran okoz korpásodást és seborrhea).

A micélium behatolására válaszul a bőrsejtek aktívan osztódnak, és igyekeznek "kinyomni" a kórokozót kifelé - így a betegség jellemző skálái megjelennek. Az immunrendszer gyakorlatilag nem reagál a Malassassia vagy a Pitirosporumra: máris "ismerte" a kórokozót, amikor inaktív formában volt, veszély nélkül, a bőrön. Ezért a gyulladás nem jellemző a napfényre.

Az epidermisz középső és mély rétegeibe behatolva, a micélium elágazó hálót képez az átfedő szálakból, ezért olyan nehéz kezelni.

A napzsák focijai

Felkészülõ tényezõk

Gombák A Malassassia és a Pitirosporum egész életében a bőr felszínén élhetnek, de a betegség kialakulását a következő állapotok és patológiák jelenlétében keltik:

 • diabetes mellitus;
 • terhesség
 • súlyos vagy hosszan tartó stressz;
 • duzzanat;
 • hormonális betegségek: mellékvese, gonád vagy pajzsmirigy betegsége (vagy működésképtelensége);
 • elhízás;
 • vegetatív vaszkuláris dystonia;
 • vírusfertőzés;
 • tuberkulózis;
 • Hodgkin-kór;
 • HIV fertőzés;
 • az átruházott operatív beavatkozás;
 • gyógyszereket, amelyek csökkentik az immunitást: glukokortikoid hormonok, citosztatikumok;
 • májbetegség;
 • az A-vitamin túladagolása.

A patológiás folyamat alakul ki, amikor változik a pH-ja a bőr és a verejték, hogy okoz csökkenést, védő tulajdonságait integumentary szövetekben. A trigger is szolgál bőrpenetráció hatása alatt közvetlen napfény vagy UV barnulás, kiütés, hiányzik a higiéniai szabályokat, vagy éppen ellenkezőleg, a gyakori használata antibiotikumok mosáshoz.

A nap károsítja a fertőzést?

Nagyon ritkán a gomba aktív formája átvihető a betegről egy egészséges személyre, de a betegség kevéssé relevánsnak tekinthető. Ez csak az egészséges és fertőzött bőr érintkezésében fordul elő, feltéve, hogy az egészséges személy bőrelváltozása csökken. A Malasssezia vagy a Pitirosporum hosszantartó fizikai érintkezéssel, közös törülközőt, mosogatószert, papucsot, ágyneműt vagy fehérneműt használ.

Klinikai kép

Tünetek napenergia megfosztásáról megtalálható egyes testrészek: az oldalsó felületek a törzs, has, mellkas, hát, nyak és a fejbőr alá - azaz azokat a területeket, ahol a nap sugarai esnek, miközben a tengerparton. Serdülők és gyermekek lokalizáció különböző lehet: az érintett területek találhatók a hónaljban, a kezek és lábak.

Napos jegesedések foltokként jelennek meg:

 • barna, kávé, rózsaszín-barna vagy sárga (egy személyben, a foltok általában különböző színekkel rendelkeznek);
 • csipkézett (szakadt), de egyértelműen meghatározott szélekkel;
 • Ne húzza a bőr szintje fölé;
 • nem viszkető és fájdalommentes (a viszketés és a fájdalom a bakteriális fertőzéshez való csatlakozásról szól);
 • Számos, akik végül összefonódnak egymással. Ha a betegséget nem kezelik, akkor egy ilyen folt egyenlő lehet egy felnőtt tenyerének területével;
 • ezek a foltok nem napoznak. Minél több ember napozik, annál jobban észrevehető a sérülések;
 • Amikor egy kézzel vagy egy mosogatórongyal dörzsöljük őket, az esett epidermis mérete leesik róluk.

Egyes esetekben a napsugár spontán gyógyul, de gyakrabban a betegség előrehalad és krónikus lesz. Jelenleg a betegség három szakaszon keresztül halad át.

Az első szakaszban sárgás pontok jelennek meg a bőrön a szőrszálak körül. 2-2,5 cm átmérőjűek, és a rózsaszín vagy rózsaszínű színt változó színben. Lehet, hogy enyhén viszkető, hogy egy személy ezt általában a leégés hatásával társítja.

A második fázist a foltok sötétedése és növekedése jellemzi. A gombafejlődés gócai barna színt kapnak, és egymásba merülnek, ahogy nőnek.

A harmadik szakaszban megjegyezzük az elemek hámozását: rájuk jelennek meg a mérlegek, amelyek finom porral szét vannak dörzsölve és lekaparva.

szövődmények

Ami a napsütés veszélyességét illeti, sok dermatológus azt válaszolja, hogy a betegség csak kozmetikai hiba. Veszélyes az is, hogy olyan betegeket fertőzzenek meg, akiknél a beteg szoros kapcsolatban áll (különösen, ha gyakran hideg vagy más betegségekkel küzdenek, amelyek csökkentik az immunitást).

Néhány szakértő megjegyzi, hogy ha ezt a gombás betegséget nem kezelik, a gombafejlődés gócaiban súlyosabb következményekkel járhatnak: a tömés helyén, az ekcéma megszáradása. A keletkező viszketés és a foltok megszabadulásának vágya neurózishoz vezet.

diagnosztika

Mielőtt elgondolná, hogyan és hogyan kezelje a napfényt, szükséges, hogy ezt a diagnózist egy bőrgyógyász állapította meg. Csak hasonlítsa össze a saját tüneteit a megjelölt megjelölésekkel vagy fotókkal: hasonlóképpen hasonlít a vitiligóra, a szifilikus leukodermára, a rózsaszín lichenre. Ezért vegye fel a kapcsolatot egy bőrgyógyászattal, aki diagnosztizálja az alábbiakat:

 • szabad szemmel végzett vizsgálat;
 • a Fa lumineszcens lámpája alatt végzett vizsgálat (gombás betegségekkel az érintett területek sárgás fényt keltenek);
 • minták jóddal (Balzer szerint): jóddal végzett kezelés után az érintett területek sötétebbek lesznek az egészséges bőrön;
 • a Bénier-tünet meghatározása, amelyet az érintett üveg áttörése határoz meg az érintett területeken: a tetején lévő bőr lesz kaparva, mint a forgács;
 • a helyszínről történő kaparás elemzése;
 • Wasserman teszt vagy RPR teszt - a szifilisz kizárására.

terápia

A napsütötény kezelése nagyon nehézkes, otthon történik. Számos gyógyszer létezik, és csak egy dermatológus választhat egy vagy több olyanat, amely pontosan illeszkedik ebben az esetben.

Sajnos sajnos nem léteznek univerzális kombinációk, de figyelembe vesszük azokat a gyógyszereket, amelyek a valódi emberek szerint segítenek.

Fungicid készítmények

Ezek az eszközök, amelyek elpusztítják a gombát. Szisztémásak lehetnek (tabletták vagy kapszulák formájában) és helyiek.

Szisztémás szerekként "flukonazolt" alkalmaznak. 150 mg-ot igényel 2 nap. Egy hét múlva ismét 300 mg-ot kell bevenni. Ez megszünteti a kezelést.

A következő gombaellenes kenőcsöket alkalmazzák napfényes hasmenés kezelésére: "Clotrimazole", "Nizoral", "Lamizil", "Exoderil". Napi 1-2 alkalommal egy hétig alkalmazzák, majd egy hónapra szünetet tartanak, majd a kéthetes tanfolyam megismétlődik.

Ha azt szeretnénk, hogy feldolgozza a rész a fejen, az első ajánlott gombaellenes sampon mosson hajat ( „Nizoral”, „Dermazol”, „Perhotal”, „Sebozol”), majd alkalmazza azt gombaölő kenőcsöt.

Keratolitikus készítmények

Ezek a módszerek a bőr felületrétegeinek a kórokozóval együtt történő hevítésére. Ezek közé tartozik a szalicilsav vagy rezorcinol 2% alkoholtartalmú oldata, 50% -os kenőcs karbamidmal, Ariejevic kenőccsel. Gyakran alkalmazzák - 3 óránként.

Különösen jóak az ilyen gyógyszerek a betegség kezdeti szakaszában. Felhasználhatók gombaellenes hatású antiszeptikus szerekkel is: először a keratolitikumot alkalmazzák a depriváció gerincére, majd - jódot, fucocin vagy miramisztin oldatot.

Cink-piritionon alapuló készítmények

Hatékony gyógymódok a napfényre cink alapú gyógyszerek: "Psorilom", "Skin-cap". Az utóbbi tejszín formájában kapható (a test bőrére alkalmazzák) vagy spray (jobb a fejbőr feldolgozása).

Nem gyógyszeres kezelés

A kezelés folyamán meg kell erősíteni a higiéniai intézkedéseket:

 • naponta kétszer zuhanyozzon, majd tiszta törülközővel (az egyes használat után mossa le) az érintett területet;
 • ruhát, hogy ne izzadjon;
 • A kezelés időtartama alatt kerülni kell a verejtékezést okozó tevékenységeket;
 • napi változás fehérnemű, vasalás előtti vasalás;
 • ne karcolja meg az érintett területeket.