Hogyan készítsünk réz-szulfát oldatot?

Réz-szulfát oldat aktívan alkalmazzák a kertészkedésben: egyaránt gombaölő szer és műtrágya. Az oldat koncentrációja a felhasználás céljától függ. Így például a korai tavaszi permetezéshez 1% -os oldatot készítenek, és a talaj öntözéséhez - 0,5%. Éppen ezért a kertészek gyakran kétségeik vannak, hogyan készítsünk réz-szulfát oldatot: 1, 2, 3, 5%. De az elején megértjük a dózisokkal: mikor kell alkalmazni. Ez nagyon fontos.

3% - 5% réz-szulfát oldat

Adagolás: 300-500 g réz-szulfát port 10 liter vízre.

"Égő" megoldás nagyon erős koncentráció. A permetezés kivételes helyzetekben történik, amikor a talaj és az építési tárgyak teljes fertőtlenítése szükséges a helyszínen. Az ilyen kezelést követően a helyszín nem javasolt mezőgazdasági célú felhasználásra legalább egy évig.

0,5% - 1% réz-szulfát oldat

Adagolás: 50 - 100 g 10 liter vízre

„Terápiás és profilaktikus” megoldás hatékony gombás betegségek ellen, penész és néhány kártevők. Gyakran használják permetezés fák és sebek kezelésére a kéreg. Anthrac-, klyasterosporioz, cseresznye levélfoltosság, különböző helyszínen és a rothadás moniliosis, szeptóriás folt, fillostiktoz, varasodás, göndör, gyümölcs rothadás, fekete rák.

 • Megszórjuk a gyümölcsfákat és a bogyós bokrokat a gombafertőzések megelőzésére (tavaszi csírázás előtt).
 • Az ültetés előtt a palánták gyökereit az oldatban 3 percig tartjuk, majd tiszta vízzel mossuk.
 • Kezelje a sebeket a gyümölcsfák kérge nyáron.
 • Víz a talaj kora tavasszal, így nincs fúziós, rothadás és fekete szár. Fogyasztás: 4 liter oldat 1 m2-enként.
 • Kezdj sebeket a bokrok kérgén nyáron.

0,5% - 1% -os oldat:

 • Töltse le a kertben a fák és a cserjék nyári permetezését számos betegség tüneteinek jelenlétében:

Fontos! A permetezést virágzás közben nem lehet elvégezni. Száraz, széltelen időjárás a legjobb a kezeléshez. A levegő hőmérséklete +5 és +30 fok közötti. Napi idő: reggel vagy este. Szezon: tavasz, nyár, ősz.

Megoldás a réz vitriolhoz műtrágyázáshoz

Adagolás: 2-3 g vagy 20-30 g 10 liter vízre (lombos felső öltözködés).

A levéltető felső öltözõ növények nagyon gyenge réz-szulfát-oldatot használnak. A réz hiányának jeleit használják, beleértve a levelek klorózisát, a hajtások csavaró csúcsát, intenzív zöldképződést hajtások és petefészkek nélkül. A réz éhínség megelőző intézkedésként a megoldás is hatékony lesz. A "Műtrágyák és trágyázás" című könyvében (szerző: O. Petrosyan) ez a réz-szulfát adagolása az oldat elkészítéséhez javasolt:

A dózis egy 10 literes vödörre vonatkozik, a nyári lombos felső öltözék esetében.

De ugyanabban a forrásban azt mondják (idézet):

1% -os oldatot használnak a leggyakrabban, ezért a példán, és látni fogjuk, hogyan lehet megoldani a réz-szulfátot?.

Főzési szabályok

És így, készítsen 1% -os oldatot, így 10 gramm vizet kell 100 grammra vinni. Szükség esetén 3% -os megoldást, akkor a vitriol mennyisége 300 g / 10 liter vízre nő.

 1. 100 g kék réz-szulfát port öntünk a tartályba.
 2. Először öntsön kis mennyiségű (kb. 500 ml) mérsékelten forró vizet. A víz hőmérséklete kb. 50 fok legyen. Szobahőmérsékleten vízben az anyag rosszul oldódik, és az oldat sáros.
 3. A por enyhén feloldódik, a tartályt körbeforgatva hagyja egy ideig állni.
 4. Ezután öntsük a maradék vizet (9,5 liter) és jól keverjük. A víz forró is lehet.
 5. Az oldatot vízfürdőben készítheti el. De kategorikusan lehetetlen közvetlenül felmelegíteni a tartályt a csempe vagy gázpalackon.

Biztonsági szabályok

 • A réz-szulfátot leginkább üveg-, zománc- vagy műanyag tartályokban oldja fel. Fém (vasaló vagy horganyzott) konténerek nem szállíthatók - nincs oxidáció.
 • Nem készíthet vitriol oldatot a konyhában vagy étkezés közelében. A legjobb, ha kiment a kertbe, és ott telepedsz.
 • A megoldás elkészítése során érdemes kesztyűt és védőmaszkot felvenni, és fák permetezésénél - egy műanyag esőkabátot dobni.
 • A permetezéskor nem kell több háziállat, gyerek, ember.
 • Kerülje a szemmel való érintkezést. Érintkezés esetén tiszta vízzel azonnal ki kell mosni.
 • Nem megengedhető a belső megoldás befogadása. De ha ez megtörténik, ajánlatos 2-3 nyers tojást vagy 300-500 ml tejet inni, és hívjon mentőt. Sok kálium-permanganát vagy közönséges víz fogyasztása haszontalan.

Kuporos a Bordeaux folyadék összetételében

A gyümölcsfák és cserjék feldolgozásának népszerű, időigényes eszköze a Bordeaux folyadék. Réz-szulfátból és hígított mészhúzóból készül:

 • A permetezés kora tavasszal (mielőtt BUD nyitás) készített 3% -os oldat: 300 g réz-szulfát és 225 g égetett, mészhidrát 10 liter vizet. Kiderült arány 1: 0,75, bár nagyon gyakran, és 1: 1 (300 g réz-szulfátot és 300 g égetett, mészhidrát 10 liter víz).
 • Nyáron 1% -os oldatot használunk: 100 g réz-szulfátot és 75-100 g hidratált mészfehérjét 10 liter vízhez.

A Bordeaux folyadék szintén hatásos a különböző gombás betegségek ellen, de kevésbé agresszív, mint a réz-szulfát oldat önmagában. A lime semlegesíti, lágyítja a vitriolot. Itt találhatók a Bordeaux folyadék előkészítésével kapcsolatos részletek.

A kertről

Réz-szulfát: kertészetben való alkalmazás.

2 órán belül hatást fejt ki. A védőhatás időtartama: 7-12 nap.

Korai tavaszi permetezés a virágzó rügyek előtt. Fogyasztás legfeljebb 2 literre fiatal fán (legfeljebb 6 évig), legfeljebb 10 liter gyümölcsfánként

A készítménynek az egyes tenyészetek számított dózisát (lásd a táblázatot) kis mennyiségű vízben feloldjuk egy különleges tartályban állandó keverés mellett, amíg a gyógyszer teljesen fel nem oldódik. Ezután a kívánt térfogatú víz mennyiségét hozza. A mûködõ folyadékot közvetlenül felhasználás elõtt fel kell készíteni, és teljesen ugyanazon a napon kell használni. Abban az esetben, ha a készítményt tartós tárolás következtében zsákmányolják, akkor főzés előtt homogén tömegre kell feltörni, vagy erőteljes keverés közben fel kell oldani.

Réz-szulfát alkalmazása feldolgozó üzemek számára

mert ez azt megfelelően kezelni bármilyen növény bármilyen gyógyszer kell fordulni a csomagot fejjel lefelé neki, és elkezdi olvasni a kézikönyvet, amely meg van írva a fekete-tarka „Használat előtt olvassa el a használati” vagy „Használati utasítás”, majd mindig írt, mint amelyek a növény és milyen gyakran. nehéz ezt megtenni?

Ribizli és egres - antracnóz, septoria és egyéb foltok.

Tehát, ha bármilyen anyag 1% -os oldatát szeretné kapni, akkor 10 g anyagot oldjon fel egy liter vízben (vagy 100 g 10 literes mennyiségben). Ennek megfelelően egy 2 százalékos oldat 20 g anyagot tartalmaz egy liter vízben (200 g 10 literes) és így tovább. Ha nehéz mérni egy kis mennyiséget, vegyél többet, készíts el egy úgynevezett anyalúgot, majd hígítsd meg. 10 grammot veszünk fel, készítünk egy literes 1% -os oldatot, öntöttünk 100 ml-t, vízzel literenként 10-szer hígítottuk - és egy 0,1% -os oldat kész.

Réz-szulfát oldatot készítenek röviddel a használat előtt. Az oldat hígításához csak üveg vagy műanyag tartályt használjon. Az oldatot 1% vagy 3% -ban állítjuk elő. A kristályok jobb feloldódásához szükséges, hogy a vitriol kis mennyiségű meleg vízzel hígítható, majd új vizet adjon a kívánt koncentrációhoz.

A réz vitriol sokkal kevésbé vált gyümölcsfák és cserjék feldolgozásában. Ennek egy része azzal magyarázható, hogy az iparban hatékonyabb vegyi anyagokat aktívan reklámozzanak. A rézszulfidokat nagyapáknak, elavult eszközöknek nevezik. Valójában ez nem teljesen igaz. A kémiai növényvédő szerekkel kapcsolatos probléma az, hogy idővel felhalmozódnak a talajban és a szerves anyagokban. Néhány ilyen vegyület kap időről időre zöldségekkel és bogyókkal együtt a testünkhöz. A modern emberek azonban ökológiai élelmiszereket akarnak enni. Ennek a tendenciának köszönhetően a dacha lakosok ismét gyakrabban kezdték használni a gombaölő szereket.

- Rózsák, bogyók és gyümölcsök gyökereinek fertőtlenítése a gyökérbaktérium-rák eltávolítása után. Egy 1% -os oldatban (100 g / 10 l) a gyökérrendszert pár percig merítse, majd jól folyó víz alatt öblítse le. Hasonlóképpen kezelheti a szamóca, a ribizli és az egres bogyókat is, amikor felismeri a lisztharmat első jeleit.

Van egy egészséges kert szerves gyümölcsökkel és bogyókkal - minden öntudatos kertész álma. Bár ez, sajnos, egyre nehezebbé válik minden évben. Romló környezeti helyzet, rendellenes fagy és a szárazság, ami hozzájárul a gyors elterjedése a kártevők, az új és aktív terjesztése ismert gombás betegségek - nem teljes listáját a problémákat, hogy a tulajdonos a kertben szembe rendszeresen. A döntést a legtöbb ilyen kertészek már régóta sikeresen alkalmazzák gombaölő - anyagok elleni küzdelmet célzó kártevők és betegségek patogén gombák által okozott. Az egyik legrégibb és leghatékonyabb között szervetlen (kémiai) gombaölő szer réz-szulfát (más nevek - réz-szulfát (II), réz-szulfát). Alkalmazását a kertészek nagyra értékelik több mint száz évvel ezelőtt, és sok a tulajdonosok nyaralók és ma, annak ellenére, hogy a sokféle új vegyi anyagok, inkább, mert ez a technikai réz-só. Az ok egyszerű: a réz egy komponense résztvevő enzimek redox folyamatokat, szénhidrát- és nitrogén-anyagcsere, növeli az ellenállást a növények gombás és baktériumos betegségek. Jelenléte fokozza a cukortartalmat a kapásnövények, fehérje és zsír a kukorica olajos kultúrák, cukor és savak gyümölcsök és bogyók, valamint a keményítő burgonyagumókban. Így, megfontolt alkalmazása réztartalmú gombaölő szerek preventív permetezés és a műtrágya növények fokozzák az immunrendszer és minőségének javítása, a termés.

A kertészetben használt réz-szulfáton alapuló keverékek

Sárgabarack, barack, szilva, cseresznye, cseresznye

következtetés

Mielőtt bud növényeket bepermetezzük egy frissen elkészített munkaoldat a reggeli vagy esti óra száraz (legalább 3-4 órán keresztül, mielőtt az eső) nyugodt időjárás, amely egyenletes nedvesítése a növények. Fertőtlenítés palánták gyökerére a gyümölcsfák és rózsák eltávolítása után hajtjuk végre a gyökér csomók bakteriális canker gyökerek merítés munkaoldatot 2-3 percig, majd vízzel mossuk.

Réz-szulfát alkalmazása a kertészetben

Tartalom:

 1. Ez már egy sűrű falu, mostantól 2013, és tele van más eszközökkel.
A permetezést száraz, szélcsendes időben, reggel vagy esti órákban kell végrehajtani.

Egy másik gyakori kérdés: hogyan helyesen oldja fel a réz-szulfátot. Először 10 liter rézszappan emulziót állítunk elő erre a célra 9 liter puha, előnyösen esős vízben, 150-200 g szappant feloldunk. Különösen 5-10 g réz-szulfátot oldunk 1 liter vízben. Ezután rézszulfát-oldatot adunk vékony réteggel, folyamatos keveréssel, majd szappanoldatba öntjük. A folyadék szép zöldes színűvé válik. De tartsd észben, hogy ha rohansz, amikor leereszted, nehéz összekeverni a kötőfolyadékokat, akkor a pelyhek leeshetnek. Ebben az esetben minden erőfeszítésed haszontalan lesz, mert a rosszul felkészített megoldás nem fog semmilyen hasznot hozni.

A Bordeaux folyadék 1% -os oldatát

Hol használhatok rézszulfátot a kertészkedésben?

 • A korai tavaszi gyümölcsfák és cserjék 3% -os oldatát gyümölcsfák és cserjék feldolgozzák, még a bud virágzó pillanata előtt is, ennek a koncentrációnak a megoldását gyengéd gyökerek és sebek kezelik a fa törzseken.
 • A gombaölő szer célja, hogy csökkentsék a gombás betegségek hatását, amelyre minden gyümölcsfák és cserjék ki vannak téve. Használata jelentősen csökkenti a gombás kultúra új telepeinek számát és kialakulását.
 • - Felkészülés a vetőmagok vetéséért. A magvak fertőtlenítése sütőtök, tök, paradicsom, és a cukkini a „örökölt” betegségek azok ajánlott 15 perces áztatás egy fertőtlenítő oldat (10 liter vízben feloldani 2 g bórsavat, 10 g kálium-permanganátot és 1 g réz-szulfát), majd a paradicsom magvait alaposan öblíteni tiszta vizet. A korai csírázását hagyma mag, sárgarépa, zeller, uborka, cékla és a paradicsom lehet oldattal átitatott réz-szulfát (2 - 3 g 10 liter víz). Hogy előkészítse a megoldást kell meleg (40 - 45 ° C) vizet, és hogy ellenálljon uborka magokat nem több, mint 12 órán keresztül, és más növények - nem kevesebb, mint 24. A küzdelemben kései üszög elleni burgonya is nagyon hatékony kiültetés előtt permetezéssel gumók (2 g réz-szulfát 10 l víz).

Mikor kell alkalmazni a réz-szulfát oldatot?

 • Réz-szulfát kertészek és fel lehet használni a tiszta formában, és részben, a más fungicid (Bordeaux-i keverék burgundi és folyadékok kupronafta stb). Egy vízben oldódó por (kristályos anyag) telített kék, ami a levegő miatt az időjárás viszontagságainak víz fokozatosan elveszíti a színét, hogy szürke áttetsző, de vízzel érintkezve gyorsan visszaállítja azt. Önmagában, Bluestone nem gyúlékony és éghető, fertőtlenítő, vérzéscsillapító és cauterizing tulajdonságait, de hevítve formák veszélyes az emberi mérgező gázokat. Ez gombaölő sikeresen alkalmazható a feldolgozó a faszerkezetek - kölcsönöz tűzálló tulajdonságai, megakadályozzák a rothadást és a penész megszüntetése, fertőtleníthető sebek fák és bokrok, és természetesen, hogy foglalkoznak velük érintő betegségek és kártevők. A múltban, a réz-szulfát aktívan használják a sok mesterek és fertőtlenítésére uszoda az országban, öltözködés előtt a talajba ültetés fokhagyma, hagyma, retek, káposzta, magok kezelése elvetés előtt, stb, de ma, egyes szakértők javasoljuk kezelni ezeket az eljárásokat óvatosan.
 • Veszélyességi osztály: 3 (mérsékelten veszélyes vegyület).

Hogyan készítsünk réz-szulfát oldatot?

Klyasterosporoz, kokikomikoz és egyéb foltok, monilioz, kurchavost

A munkafolyadék előkészítése és a szórófej feltöltése a lakóépületektől, farmoktól, vízellátó forrásoktól és az élelmiszernövények termésétől távol tartja. A munkaoldat nem tárolható. Tilos a réz-szulfát készítmény más készítményekkel való összekeverése.

Bordeaux folyadék előállítása.

Réz-szulfát, RPA vegetatív tömeg kultúrájától és méretétől függően a munkaoldat fogyasztása:Hígítsuk az utasításoknak megfelelően 100 g / 10 liter víz. Vettem egy kicsit kevesebb vizet, mert nehéz teljesen feloldani a réz-szulfátot. Fogja csak addig, amíg a levelek meg nem virágoznak. A maradványokat vízzel hígíthatjuk és a talajt elönthetjük, például üvegházban.Egy 10 literes vödör víztartalma 100 g vitriol és ugyanolyan mennyiségű friss mész. Először, kis mennyiségű fűtött vízzel hígítsuk fel a vitriolokat, folyamatosan kevergetve és vizet öntve. Az oldatot térfogatig öt literre (fél vödör) tesszük. A mészet kis mennyiségű vízzel leállítják, és 5 literes térfogatra állítják be. Ezután szűrjük. A vitriol oldatát vékony folyadékkal tölti be a mészoldatba, folyamatos keverés közben. A jól előkészített Bordeaux folyadék világoskék színt kap.Bordeaux folyadék a réz-szulfát CuSO oldataA háztartásban használható fungicid hatóanyagok jól ismert képviselője a réz-szulfát. Használata minimális károkat okoz az ökológiai összetevőnek. A gazdaságok és a magán kertészek gyakorlata azt mutatja, hogy a gyógyszer segítségével a növények gombás és vírusos megbetegedéseivel szemben is képes küzdeni.- Aktívan növényi növények kezelésére a kártevők és gombás betegségek elleni védelem érdekében. Ehhez használjon vagy egy kevéssé koncentrált oldatot (legfeljebb 20 g / 10 liter) vagy egy réz-szulfát kombinációját más alkotórészekkel, amelyek kissé enyhítik a fitotoxicitást. Például: káposzta, levélmalom és barnás foltosodás esetén 10 l vízben 1 evőkanál vizet kell feloldani. háztartási szappan és réz-szulfát port. Az uborkanövény szürke rothadásának leküzdéséhez száraz hamu (1 evőkanál) és réz-szulfát (1 tk) száraz keverékét használhatja, amelyet fájdalmas foltokkal kell megszórni.Az a tény, hogy a réz-vegyületek lebomlanak nagyon lassan, és csak a rendszeres használat réz fungicideket felhalmozódott a talajban, a növények és tározók olyan mennyiségben, hogy is zavarhatja a biológiai egyensúlyt, lassítják a természetes folyamatokat. Felesleges réz a talajban a leggyakoribb oka a lassú fejlődése mikroorganizmusok, alultápláltság és a vas a növények, ennek következtében - klorózis, a termés minőségének romlását, valamint a kialakulását növényekben több oldalirányú gyökerek, gátlására általános növekedést. A humán réz alacsony dózisban nem veszélyes, de a magas - mérgező: alkalmazása után a réz fungicidek zöldségek és gyümölcsök, megengedett, hogy úgy annak tartalmát a tartomány 10 mg (max!) Per 1 kg élelmiszer, és a talaj - nem több, mint 2 - 3 g a terület 10 négyzetméterére. Az ellenőrizetlen, a réz-szulfát (és amely a készítmények) eredményezheti továbbá, hogy a küszöbértéket meghaladó, és pontatlan - és még az emberi mérgezés gőzei (por), és még a halálos, 30-tól - 50 ml A fungicid (lenyelés) máris halálos az emberek adagja. Valószínűségének minimalizálását mérgezés, ha dolgozik, réz-szulfát erősen ajánlott használni egyéni védőeszközöket (szemüveg, gumikesztyű, pamut géz kötszer vagy maszk, ruha, stb..), ne vegye az élelmiszer-tál az oldatok és feldolgozás (permetezés, beporzás) gyermekek és állatok hiányában, valamint 30 ° C-ot meg nem haladó levegő hőmérsékleten. Annak érdekében, hogy elkerüljék a túlzott felhalmozódása rézvegyületek a talaj, a víz és a növények, nem haladhatja meg az ajánlott dózis, vagy utasításokat végeznek feldolgozási során virágzó növények, valamint, hogy megakadályozzák behatolása por és megoldások fungicid felszíni vízben vízelvezető rendszer, kutak, víztárolók és beszerzési források. Véletlenül kiömlött vagy öntjük nagy mennyiségű hatóanyag gondosan össze kell gyűjteni segítségével fűrészpor vagy homok, eláll a helyszínen, és eltemetve egy megfelelő távolságban vízforrások, lakások és kertészeti növények. Kultúrák, amelyek különösen érzékenyek a gombás fertőzések és szükségük van az állandó kezelések réztartalmú gombaölő (gabonafélék, paradicsom, burgonya, stb), akkor nem kívánatos, hogy földet ugyanazon a helyen több évig a föld „idő pihenni.” Ami a kezelésére évelő növények - szőlő, fák és cserjék - valamit a permetezés a réz-tartalmú gyógyszerek célszerű váltakozik, például vassal. Például, ősszel (miután levél) használható vas-szulfátot permetezés koronák bokrok és fák, valamint a feldolgozó fatörzsek, mint a tavaszi-nyári - bluestone vagy „variációk”, amely esés után feldolgozásra lehet szükség a már kevesebb mennyiségben. Megjegyzés: Az első gombaölő kevésbé van hatással a talajra, hanem tökéletesen elnyomja a létfontosságú tevékenység a gombák, de ellentétben a réz-szulfát növény immunitás nem erősíti, így ideális esetben ezek a gyógyszerek jobb váltogatni. Minél több, hogy hiányzik a réz a talajban is negatív hatással van a növények fejlődését: gabonafélék gyakran beteg „fehér pestis” (a tippeket a levelek pedig fehér és csavart, növényi bokrok, de nem alkotnak produktív szár) paradicsomos késleltette a növekedés a hajtások és gyökerek, virágok nem képződik, gyümölcsök szenvednek klorózis vagy kiszáradása kiütések (száraz meleg időjárás általában befolyásolja körte, alma, citrus és az őszibarack, szilva), és gyakran meghal, stbA készítmény nem fitotoxikus, ha szigorúan összhangban van a kidolgozott ajánlásokkal, annak használata nem befolyásolja a vetésforgót. A réz-szulfát hosszú távú tapasztalatai nem mutattak ellenállást.

óvintézkedéseket

Egres rántottaA kábítószer-fogyasztás 50 g / 5 liter víz. A kezelések sokasága - 1. A kézi munkák (gépesített munkák) kimeneti ideje 3 nap (1 nap).Medesoderzhaschy kontaktus gombaölő szerek széles körű hatás.

* Növényi és éves virágtermesztés - 1-1,5 liter 10 négyzetméterenként. m.;

Inkább a réztartalmú HOM-ot vagy OXIHOM-ot használom, nagyon jól feloldódik, és nem takarja el a permetezőt

hogyan lehet feloldani a réz-szulfátot? fák és cserjék feldolgozására

Elena Gubaidullina

Még akkor is, ha helyesen főz
4

ღ • M @ rhin @ • ღ

Gyümölcs- és bogyós növények permetezésére a vírusos és gombaellenes betegségek megelőzésére

Olga

Megjegyezzük, hogy a hatás a réz-szulfát oldat átlagosan 7-12 napig, de száraz időben (száraz talaj) réz felszívódását késhet, és hosszan tartó nedves időjárás vagy csökkenti a hatékonyságát a fungicidet vagy a nyilvánvaló fitotoxicitás. Ezért, kertészek, szőlészházak egyre inkább előnyben részesítik keverékeket réz-szulfát - Bordeaux és burgundi folyadékok és egy kereskedelemben kapható analógok.

Mondja meg, hogyan kell a réz-szulfátot megnövelni, milyen arányban, fák feldolgozásához

Jeanne C

Szóval, hogyan ésszerű a rézszulfátot a kertészkedésben használni, hogy csakis hasznot húzzon? Először ki kell értékelnie a gombaölő szer használatának megvalósíthatóságát a webhelyen, hogy megoldja a problémákat. Például a réz-szulfát, mint műtrágya, leginkább a kicsi, humuszos homokos és lecsapolt tőzeget vagy bog talajokra van szükség, ahol a réz nehezen elérhető. Ahhoz, hogy kompenzálják a hiány a réz, az ilyen területeken BLUESTONE összege 1 gramm per négyzetméter kell hozzá minden évben - az ősszel vagy tavasszal a por formájában, egy pre-mix alaposan a talajjal. A talaj egy másik műtrágya ajánlott alkalmazni minden 4 - 5 év, és ezért a feldolgozási talaj fertőtlenítő -os réz-szulfát (5 g per vödör víz) az ilyen területeken legkedvezőbben végzik, illetve nem több. Ez a technika lehetővé teszi, hogy megvédje hagymát és a fokhagymát a Fusarium, paradicsom - a szürke és fehér rothadás, káposzta - a fekete lábak, és a retek, fehérrépa és fehérrépa - színtartó. Ugyanakkor ajánlatos a vetésforgó kompetenciáját is használni, hogy egy helyen az eljárás optimális ötéves időközönként elvégezhető legyen. Ha szükséges, a réz-szulfát-oldatot (0,5-1 g port 10 liter víz) is fel lehet használni a levelekkel táplálkozó a növekvő növények már jeleivel „réz éhezés” (gyenge növekedés, előfordulása fehér foltok a leveleken klorotikus, kiszáradása). By the way, ez az eljárás erősen ajánlott júliusban - a levél eszköz legaktívabb szintetizáló aktivitása során.
A gyógyszer nem veszélyes a méhek számára (3. veszélyességi osztály). A gyógyszert a halászati ​​tározók egészségügyi övezetében lehet használni.

Larisa Litvinova

Korai tavaszi permetezés a virágzó rügyek előtt. Fogyasztás akár 1 literenként -1,5 liter / bokor

1. tipp: Hogyan lehet réz-szulfátot kapni?

 • 10-1. Feladat 8,44 g réz-szulfát-pentahidrát keverékének oldatát
 • Por-vitriolpor, oldatkapacitás, porlasztó.

Réz-szulfáttal való feldolgozás

Adjunk hozzá vitriolot a talajhoz, mint műtrágyát 5-6 évente, 1 g / km-es sebességgel. m. A por vízben és öntözött területen oldódik. Ezt alkalmazzák, ha ültetés a hagyma és fokhagyma, hogy oldatot készítünk a kezelés ágyak - 1 teáskanál a por egy pohár vízben - ez megvédi támadása ellen Fusarium kultúra.

A réz vitriol a tavaszi permetezéshez használatos annak érdekében, hogy megakadályozza: feloldja 1 evőkanál. kristályokat 10 l vízben, és adjunk hozzá 1 evőkanál. l. háztartási szappan. Ebben a kompozícióban a cserjék gyökereit néhány percig kihagyják a transzplantáció során. Azt is felhasználták dísznövények, cserjék, gyümölcsök és bogyós növények feldolgozására kártevők és betegségek ellen. A bozót és a fákat fertőtlenítik.

Bordeaux folyadék

A réz-vitriol a Bordeaux folyadék fő összetevője, amelyet széles körben használnak a kertészek és a kertészek. Vásárlás réz vitriol és száraz Bordeaux keverék lehet a kerti üzletek és hígítva utasításait a csomagoláson. A Bordeaux-folyadék könnyen előállítható 100 g kék porból, 100 g gyorslime-ből és 10 liter vízből. Először készítsük el a mésztejet - a mészet vízben (5 liter) lefojtassuk és vízbe öntjük, "réz-szulfát" -ot hígítva.

Fehérítéshez 50 g kazein ragasztót adunk az oldathoz, hogy a foltok hosszabb ideig maradjanak a fákon. Ősszel öltözik őket (október-november), márciusban megújítják a mázolást. Tavasszal, mielőtt a rügyek virágoznak, a gyümölcs- és bogyóültetvényeket permetezik Bordeaux folyadékkal. A vegetációs időszakban a növényeket 1-2 alkalommal 1% -os oldattal kezeljük. Frissen előkészített keveréket használjon hosszú ideig tárolva, tulajdonságai gyengülnek.

Egy kissé feledésbe merült, de nem kevésbé hatékony, eszköz a burgundiai folyadék. Megvédi a növényeket a gombás betegségektől, és káliummal táplálja őket. Készítsünk 100 g réz-szulfátot, 40 g folyékony szappant, 90 g szóda hamut és 10 liter vizet. A folyadék egyik részében a rézszulfát feloldódik, a másik - szóda és szappan. Ezután folyékony réz van öntve a szóda oldatba.

Ne feledje, hogy az oldat mérgező. A munkavégzés során vegye figyelembe a biztonsági óvintézkedéseket: használjon kesztyűt, védőszemüveget. A munka befejezése után mosson kezet és arcot szappannal és öblítse ki a száját.

Réz-szulfát alkalmazása és oldatok készítése

A növények kezelésére szolgáló különféle vegyi készítmények korszerű bőségében számos kertész még mindig szívesebben használja az időigényes pénzeszközöket. Ez réz-szulfát. A viszonylag alacsony költség ellenére ez az anyag nem csak a kártevők és betegségek elleni küzdelemben részesül, hanem a réz növekedéséhez szükséges növények takarmányozásához is.

Rövid leírás

A réz-szulfát kémiai képlete így néz ki CuSO4h5H2O, de úgy néz ki, mint a kék cukor. Idővel a víz a vízmolekulák időjárási viszonyai miatt szürkére változhat, de a nedvességgel való első érintkezés után a színárnyalat gyorsan visszaáll. Veszélyek maguk kristályok egy személy számára nem jelentenek, de oxidáció során az anyag mérgező gázokat bocsát ki, amelyek egészségre ártalmasak lehetnek. Az alapok pozitív tulajdonságai közé tartoznak:

 • antiszeptikus;
 • gombaellenes;
 • antibakteriális;
 • cautery;
 • pórusösszehúzók.

Ugyanakkor az anyag teljesen nem éghető, és mérsékelt felhasználással javítja a termény minőségét a cukor, savak, keményítők, fehérjék és zsírok gyümölcseinek növekedése miatt, a tenyészetektől függően.

A megoldások koncentrációja különböző célokra

A jövőbeli kinevezéstől függően réz-szulfát-oldat készítése különbözhet a további komponensek koncentrációjában és felvételében. Leggyakrabban az anyagot hagyományos vízzel vagy hígított mészsavval (Bordeaux folyadék) használják. Ezen lehetőségek mellett az anyag burgundiai folyadék vagy Cupronaphth összetételében is alkalmazható. Mindenesetre a réz-szulfát oldatát különböző receptek alapján készítik el, a céltól függően.

A réz éhínségű növények táplálására 0,2% -0,3% -os oldatot kell készíteni.

A betegségek megelőzése vagy a már meglévő gombás fertőzések és kártevők elleni küzdelem érdekében a kristályokat vízzel kell keverni, hogy 0,5% vagy 1% koncentrációt érjenek el. A gyógyszer hasonló aránya szükséges a fák és cserjék sebének kezelésére szolgáló oldat készítéséhez.

A hatóanyag nagyobb koncentrációját csak a a talaj legerősebb fertőtlenítője. Miután a talajt 3% vagy 5% -ban növényi kultúrákkal ültetik, legalább egy évig tilos. Egyébként lehetséges, hogy egy ilyen megoldást és egy agresszív fertőtlenítőszert alkalmaznak különböző épületekben, kezelve őket a szerkezet felszínével.

Használja tavasszal

A növények ébredése során a legjobb, ha megelőző intézkedéseket foganatosítanak a további betegségek megelőzésére. Hasznos lehet és egyszerűen rézzel táplálja a talajt.

Talajfertőtlenítéshez

A réz-szulfát felhasználásának ez a változata elfogadható műtrágya vagy teljes fertőtlenítés. Az utóbbi változatban figyelembe kell venni, hogy a készítmény nagy koncentrációja veszélyes a növényekre, rovarokra, férgekre és más, a talajban élő mikroorganizmusokra nézve. Vagyis vitriol, mint antibiotikum "égési sérülések" és káros, és előnyös a talaj teljesen. Ilyen agresszív bánásmód mellett feleslegessé válik, hogy a következő szezonban növényeket termesztenek a területre, különösen azért, mert a gyümölcsök veszélyesek lehetnek az egészségre. Ezért alkalmazzák a módszert nagyon ritkán és csak extrém esetekben.

Ahhoz, hogy a réz-szulfát hasznos legyen, és gazdagítsa a talajt, figyelembe kell venni összetételét a megoldás elkészítésekor. A legtöbb talajt nem szabad többször, mint 5 év alatt rézzel táplálni. A feldolgozás ebben az esetben a formában történik a földfelszín permetezése 0,5% száraz kristályok oldat vagy kiömlése, a talajjal előzetesen összekeverve. Ebben a verzióban a koncentráció nem haladhatja meg az 1 grammot négyzetméterenként.

A tőzeg, mocsaras vagy alacsony humuszos talajok minden évben hasonló felső öltözködést igényelnek. Alkalmazhatja az anyagot kora tavasszal vagy késő ősszel.

Kerti növényeknél

A kerti növényekre vonatkozó utasítások azt mondják az oldat koncentrációja a tenyészettől függően eltérő lehet:

 • kő - 1% -os oldat;
 • pome gyümölcsök - 0,5% -1%;
 • cserje - 0,5% -1%.

A hatóanyag fogyasztása minden egyes növény esetében a méretétől függ, de 2-5 literes mennyiségű lehet a fák esetében, másfél liter pedig a cserjék esetében. A réz-szulfátot közvetlenül felhasználás előtt fel kell oldani.

Ültetésre szolgáló anyag esetében

Mivel a problémákat könnyebben meg lehet előzni, a növények számára egy bizonyos biztonsági osztály biztosítja az előkezelést. A magokat át kell áztatni a réz-szulfát meleg oldatában és a burgonyával a permetezés előtt. Ezt a 0,2% -os koncentrációt használják, és a magok áztatásának ideje nem több, mint egy nap (az uborka esetében legfeljebb 10 óra).

A gyanús örökletes betegségekkel rendelkező kultúrák egy negyed óra hosszat áztatják a vödör vizes keverékével, amely további összetevőket tartalmaz:

 • 10 g mangán;
 • 2 g bórsavat;
 • 1 g réz-szulfátot.

Ezután az ültetvényanyagot alaposan mossuk. A fák, cserjék és rózsák palántájának gyökerei 1% -os oldatban 1 percig történő áztatással is fertőtleníthetők, majd alaposan átmossák az átfolyó és cserélhető vizekben.

Nyári alkalmazás

Ebben az időszakban tilos bármilyen kerti növények, beleértve a rózsákat is, permetezésével. A készítmény fitotoxicitása csak akkor lehet figyelmen kívül hagyni, ha sürgősségi küzdelem van a késői káposztás vagy réz éhség paradicsom és burgonya, és csak egyszeri öntözés használják erre.

Számára 2 gramm kristályt kell feloldania 10 liter vízben, és 2-3 literet kell használni négyzetméterenként. Ezzel egy időben lehetőség van arra is, hogy a fák sebét olyan megoldással kezeljük, amelynek receptjét a fentiekben ismertetjük.

Őszi feldolgozás

A réz-szulfát ősszel történő alkalmazása optimálisan több okból. A réz növények iránti igény a virágzás kezdete előtt a vegetatív időszakban a legmagasabb, ezért előzetesen a talajt ezzel az anyaggal gazdagítva minden kultúrát megfelelő időben táplálják és védik a fertőzésekkel szemben. Ebben az esetben csak a levelek teljes leesése után használjuk az oldatot, mivel kénsavat tartalmaz, amely a növényeket égetheti.

Ha a fák radikális bomlást fejlesztenek ki, akkor a késő ősszel a csonka köröket 0,5% -os réz vagy vas vitriol oldattal kell lefedni. Meghintjük, akkor a rózsák csak a következő szezonban megakadályozzák a betegségeket. Védje így, a rózsa lehet a lisztharmat és a fekete foltok.

Főzési szabályok

A megoldás előkészítésének fő követelménye: kizárólag üvegtartályok használata, mivel az anyag zománcozott felülete feloldódik, és a vas oxidálódik az érintkezés után.

Sok kertész javasolja, hogy azonnal készítsenek egy koncentrált keveréket, amelyet azután tetszés szerint el lehet ültetni és felhasználni különböző célokra. Ehhez bizonyos mennyiségű kristályokat fel kell oldani egy kis vízmennyiségben, amelyet legfeljebb 50 ° C-os vízfürdõben lehet elvégezni. A kész koncentrátum tárolható minden évszakban. Egy másik szabály az, hogy a permetezésnél az anyag koncentrációja mindig gyengébb legyen, mint a gyökér alkalmazásnál.

Biztonsági óvintézkedések

Annak érdekében, hogy ne károsíthassa a saját egészségét fák, rózsák vagy egyéb növények kezelésénél bizonyos szabályokat betartani. Először is, az anyaggal való permetezést vagy öntözést védőszemüveget, kötést vagy légzőkészüléket, kesztyűt és lehetőleg zárt ruhát kell viselni, amely közvetlenül mosás után mosható. Az is fontos, hogy ezen a ponton nincsenek gyerekek, állatok vagy más felnőttek a közelben.

A permetezést csak széltelen és időjárási körülmények között, kora reggel vagy késő este kell végrehajtani, amikor a levegő hőmérséklete 5 0-30 ° C hőmérséklettartományban van, és nincs közvetlen napfény az alkalmazási területen. A hatóanyag hasznos hatása csak akkor lesz észrevehető, ha legalább 8 órán keresztül lemossák a felületről, ezért permetezik a növényeket, mielőtt az eső nem lenne praktikus.

Biztonsági okokból Az oldat elkészítéséhez használt tartályt úgy kell megjelölni, hogy véletlenül más célokra ne használja. Fontos továbbá annak biztosítása, hogy a vitriol ne kerüljön a talajvízbe, a vízelvezető rendszerbe vagy más vízforrásba. Ha véletlenül kifolyták, gyűjtsük össze a folyadékot fűrészporral vagy homokkal, távolítsuk el a helyszínről és távol a vízforrástól.

Ha véletlenül lenyeli a kristályokat, vagy belép a nyálkahártyákba, sürgősen orvosi segítséget kell kérnie, miután alaposan öblítik az érintett területeket folyó vízzel, mivel a magas koncentrációk szerencsétlen következményekhez vezethetnek.

Dacha - a jövőre nézve
nyári lakosok tanácsát

Réz-szulfát alkalmazása a kertészetben, hogyan készítsünk megoldást

A réz-szulfát már régóta ismert kémiai készítmény. A dachában fák és cserjék permetezésére, talajműveléshez használják, könnyen kezelhetővé válik a gomba a falakon és a polcokon. Az anyag hatásideje 30 nap.

A kémia egy gyönyörű kék ​​por, nincs szaga és íze. Jól oldódik vízben és hígított alkohollal, levegőben van. Nem ég, és nem robban. A réz-szulfát fő hatása a növények védelme a gombás és vírusos betegségek hatásaitól.

Alkalmazás a kertészetben:

 • eltávolítja a penészgombákat, gombákat, rozsdafoltokat;
 • a réz vitriol impregnált faoldata védve van a gombafelülettől, javítja a tűzálló tulajdonságokat;
 • a növények (virágok, cserjék, gyümölcs- és tűlevelek) permetezése betegségekből és kártevőkből;
 • Fungicid, amely a faágak darabolásának helyszíne;
 • fertőtleníti a talajt;
 • mikrofertilizátor a talajra, ahol a réz hiánya különösen értékes a tőzegek esetében.

A raktárpultokon olyan sok gyógyszer jelent meg, amelyet a rézszulfát kevésbé használt, utalva a "nagyapa" módjára a különböző kertészeti szerencsétlenségek leküzdésére. Ez azonban nem érdemes. Az a tény, hogy nem ritkán modern vegyi anyagok felhalmozódnak a talajba, és átjutnak zöldségekbe, bogyókba és gyümölcsökbe. És az ökológiai oldalról ez a vitriol okozza a legkevésbé kárt a kultúráknak.

Mikor kell alkalmazni a megoldást

A réz-szulfát mérgező anyag éghető tulajdonsággal. A növények égési sérüléseinek elkerülése érdekében ajánlott megoldást ajánlani a bud-virágzás előtt, a koronát és a fa törzsét permetezve. A kábítószer maradványai a száron nem ártanak.

Ősszel - az ősszel ősszel, hogy a réz ne halmozódjon nagy mennyiségben a talajban. A szárítatlan levelek permetezése a növények "medve" szolgáltatása. Tavasszal a felesleges réz a talajban leveszi a leveleket és a petefészkeket.

Réz-szulfát oldat készítése

Öntsünk porot üvegben vagy műanyag edényben, keverjük, öntsünk meleg vizet (45-50 ° C), és addig keverjük, amíg teljesen fel nem oldódik. Hideg vízben az anyag lassan feloldódik. Ezenkívül a lime kivételével más gyógyszer nem adható hozzá.

Kívánatos a por egy liter vízben történő kevertetése, majd koncentrátum adagolása 9 liter vízbe. Várjon, amíg le nem hűl, majd keverje újra és szűrje le az oldhatatlan szennyeződéseket. Indítsa el a feldolgozást.

Anyag kezelés

 1. Leggyakrabban 1% vagy 3% -os koncentrációban kémiai anyagot használnak a kertészetben. Ennek kiszámítása: 100 g por / 10 liter víz - a kimeneti 1% -os oldat; 300 g / 10 liter víz - 3%. Ha nincs súlya a kezében, akkor megmérheti a szükséges összeget egy teáskanálnyi, amely 6 g port tartalmaz.
 2. Nem emelhet kémiai anyagot egy fém edényben. Használjon műanyagot vagy üvegt.
 3. A kész megoldás eltarthatósága legfeljebb 10 óra.
 4. A tenyésztés normái túllépik, és az alkalmazásban lévő mennyiség nem ajánlott. Kövesse a csomagolásra vonatkozó ajánlásokat, hogy elkerülje a gombaölő szerek negatív hatását a növényre.
 5. A réz vitriol mindig tavasszal és nyáron, reggel vagy este kerül feldolgozásra, így a levelek napról napra nem égnek. Ez utóbbit nem szabad a betakarítás előtt 25 nappal később tartani.
 6. Válasszon széltelen időjárást, a levegő hőmérséklete nem haladja meg a 30 ° C-ot, és a következő 4-6 órában nem várható a csapadékvíz.

Gyümölcs- és bogyós növények feldolgozása

A legkisebb cseppméret elvégzéséhez fontos a réz-szulfát oldat általi permetezés. Ne hagyja, hogy nagy levelek maradjanak a leveleken. Tapasztalattal a kertészek azt mutatják, hogy a fa mennyiségének fogyasztása a következőképpen számolható:

 • fiataloknak (legfeljebb 3 évig) 2 l;
 • az aktív fejlődés idején (3-4 év) - 3 liter;
 • 4-6 év - 4 liter, mert a már kialakított fán koronára;
 • a gyümölcsöt - 6 liter.

Egy bozót elég 1,5 literre permetezve.

A gyümölcs és a bogyós növények időben történő feldolgozása elpusztítja a téli lárvák 60% -át.

A réz vitriol hatékonyan kezeli a chlorosis, scab, rozsda, különféle rothadás, lisztharmat és egyéb gyakori betegségeket.

A fák palántájának gyökereit az ültetés előtt 5 percig áztatják a vitriol 1% -os oldatában. A hosszabb gazdaság miatt a fiatal gyökerek égnek. Ezután alaposan öblítse le.

A termesztett növények gyümölcseit rézszulfáttal alaposan meg kell mosni folyó víz alatt. A réz a bőrön marad, a belsejében csak egy puha héj vagy egy felszakadt gyümölcshöz jut. Ezért az őszibarackot, a málnát, az epret, a ribizlit, a kajszibarackot, a szőlőt és az egyéb puha bogyókat a betakarítást megelőzően legalább 1,5 hónapig rézszulfáttal kell kezelni.

A paradicsom késői pusztulásából

A Phytophthora nagyon érzékeny a réz-szulfátra, így még egy gyenge megoldás is képes elpusztítani a betegséget. Annak érdekében, hogy ne károsítsa a levelek a paradicsom, adjunk hozzá a szappanos mosószappant a megoldás.

Előkészítés: 200 g szappant feloldunk forró vízben, külön oldunk 20 g réz-szulfátot, az elegyet keverjük, és keverés közben hozzáadjuk a vizet 10 literre.

Spray paradicsom palántákat a leveleken 7 nappal a kiszállítás után. Majd kövesse az időjárást: száraz, kis csapadékmennyiséggel, nem töltheti a nyári permetezést, de csak a "Fitosporin" -t, esős, hűvös nyár esetén permetezze kéthetente.

Mint műtrágya

A réz-szulfátot olyan talajok kezelésére használják, amelyekben nincs elegendő réz: tőzeg, sod-podzolikus, homokos és homokos. Ennek a résnek a kitöltéséhez a nyomelemek lehetővé teszik a felső öltözködést 5 évenként 1 g / 1 m² talaj vagy 2 liter oldat 1 négyzetméterenként.

A betegségek elleni küzdelem

A gyökérzárás sok zöldségkultúrát károsít. A betegségek jellegzetes jelei a levelek sárgulása, a petefészkek megszűnése és a gyümölcsök növekedésének megállítása. A támadás meghódítása segít a megoldás öntözésében: 10 liter vizet 1 tk. réz-szulfát és cink-szulfát, 1 evőkanál. szuperfoszfát. Meghintjük 5 literes bokrokat 1 négyzetméterenként

Fa gerendák és falak fertőtlenítése

A fából készült kerítések, gerendák az üvegházban, verandák, gerendák, faházak és egyéb építmények gondozásra szorulnak. Antiszeptikus kezelés segít a fa állapotának megőrzésében.

Egy nagy terület kényelmes permetezni, és egy kis séta egy szivacs vagy ecset. Folyamat 3-szor azonnal minden szárítás után. Ismételje meg 4 havonta.

Ne felejtsük el, hogy a régimódiumot (gomba) nehéz eltávolítani, és a réz vitriol nem teljesíti ezt a feladatot.

Biztonsági óvintézkedések

Réz-szulfátos növények feldolgozásánál szemüveget, fülbevalót vagy szalagot helyezzen a fejére, pamut gézkötétet és gumikesztyűt. Ebben az időben nem lehet inni, enni és dohányozni. Munka után alaposan mossa meg a kezét szappannal és mossa le.

Ha beléptél a szervezetbe, a hányás elkezdődik, nem tehetsz független lépéseket annak kiküszöbölésére, azonnal hívj orvos elsősegélyt.

Ha egyszer a bőrön, a vitriol irritációt okoz.

Tartsa a réz-szulfátot száraz helyen, amely állatok és gyermekek számára nem elérhető.

Réz-szulfát oldat készítése (egy fejléc szükséges)

A kertészet és a teherautók tenyésztése aktív módon réz-szulfátot használ fertőtlenítőszerként. Számos kertész érdekel az illetékes információ arról, hogyan készítse elő a réz vitriol otthon.

A tudat hiánya ebben a kérdésben a növények elvesztéséhez, sőt a növényi halálhoz is vezethet. Fontos tudni, hogy pontosan milyen koncentrációjú réz-szulfát oldatot használnak, és milyen célokra.

Hogyan készítsünk réz-szulfát oldatot?

A leggyakoribb felhasználás egy százalékos oldat, 100 gramm port kell adni 10 liter vízhez.

A száraz keveréket tartályokba öntjük, és eddig kis mennyiségű meleg vízzel, 3-4 szemüveggel vagy 500 ml-rel hígítjuk. A víz feloldódási hőmérséklete körülbelül 45-50 Celsius fok.

Lassan oldódjunk fel és hagyjuk 20-30 percig sütni ezt a keveréket. A maradék (9,5 liter) vizet forró, de nem forrásban tartott állapotban melegítjük, és egy vödörben elkészítjük. Melegítsük fel a megoldást a főzés során nem lehetséges bármilyen hőtechnikai eszközön!

Ha 2% -os oldat szükséges, akkor 2-szer több vitriolt kell venni ugyanannyi vízhez, azaz 200 gramm / 10 liter vízhez. 3% -os oldathoz - 300 gramm, 5% - 500 gramm vödörért vagy 10 liter vízhez.

dózisok

A réz-szulfát koncentrációjának az oldatban való koncentrációja szerint három csoportra osztható:

Takarmány vagy műtrágya 0,5% -ról 1%

Az ilyen oldat kis koncentrációban tartalmaz hatóanyagot, és rendszerint rézforrásként szükséges a rézzel kimerült talajhoz, és a rézre rászoruló szegényített csemeték felső rétegzése. Az előkészítés során 50-100 gramm por 10 liter vízre vonatkoztatva. A talaj megtermékenyítéséhez tavasszal öntözik a talajt, és négy liter négyzetméternyi oldatot fogyaszt.

Kezelési-profilaktikus, 1-2%

Ez a megoldás a réz-szulfát szükséges, ha van már az első jelei a gomba, penész, kellemetlen kártevők vagy betegségek (anthraknózis, varasodás, mycosis coccus, gyümölcs rothadás, foltosság különböző jellegű, göndör, stb). Ugyanolyan jó nekik, hogy feldolgozzák a sebeket a fák kéregén.

A fák és a cserjék tavasszal megszórva, duzzadt, de nem virágzó vesefázisban. Ami a gyümölcs palántákat ülteti, gyökerei 3-5 percig tartanak ilyen oldatban, majd öblítik vízzel. A nyár folyamán a fa kéregen a legjobbak.

3-5% -ot éget ki.

Ez egy nagyon koncentrált készítmény, melynek célja a kertterület teljes fertőtlenítése. Az ősszel történik, ahol a növények telepítését vagy tárgyak építését a következő évre tervezik. Kitűnő megoldás a penészre.

A réz-szulfát égetése után a kertre és a kertre vonatkozó telek további felhasználása csak egy év alatt lehetséges.

óvintézkedéseket

Mielőtt megkezdi a megfelelő megoldás előkészítését, alaposan olvassa el az utasításokat. A réz-szulfát egy erős kémiai vegyület, amely, ha ilyenként illik, károsíthatja a palántákat, és néha - a saját egészségét!

A védelmi intézkedések egyszerűek:

 1. Csak egy speciális, nem fémes tartályban hígítsa, és ne legyen megközelíthető helyen.
 2. Készítsük el a megoldást közvetlen használatra, nem későbbi felhasználásra.
 3. Töltsd le a kész keveréket ugyanazon a napon.
 4. Ne hígítsa az oldatot a vízforrás közelében, állati standokon, zsúfolt térben.
 5. Tegye ezt a munkát tiszta, száraz időben (de nem 30 fok felett), akár 4-5 órával az eső előtt.
 6. A személyi óvintézkedéseket be kell tartani: kesztyűt, sapkát, légzőkészüléket kell viselni.
 7. Munkavégzés után mosson kezet, mossa le és öblítse ki a száját!

Bordeaux folyadék

A kertészetben a Bordeaux-folyadék népszerűsége számos oka.

A réz-szulfát-oldatok jól küzdenek a betegségekkel és kártevőkkel, de oxidálják a talajt, és ha hibák merülnek fel, enyhe égési sérülést okoznak a növényeknek. A negatív tényezők enyhítésére Bordeaux-féle folyadékot találtunk ki - ugyanaz a réz-szulfát-oldat, amely pozitív tulajdonságokkal rendelkezik, de limes hatása lágyítja.

Elkészült először a Bordeaux tartományban élő franciaek ilyen keveréke, innen a név. A Bordeaux keverék könnyen elkészíthető. Szükséges 100 g nyerslime és 100 g száraz por réz-szulfát port.

Fontos!

 1. Ne keverje a porokat egyszerre! Nevezetesen: először emelünk mészet. Vitriolként fél liter vízben tenyésztik, 100 gramm mészet 0,5 liter vízben leállítanak. Ezután a víz mennyiségét 5 literre tesszük. Kap egy jellegzetes "mésztej". Más minőségben (nem fémből) fokozatosan főzzük a réz-szulfátot és töltsük fel maximum 5 literig.
 2. Csak most, folyamatos keverés közben réz-szulfát oldatot öntünk a "meszes tej" -be. Nem fordítva (lime in vitriol)!
 3. A beérkezett Bordeaux folyadékot legfeljebb öt órán keresztül tárolják! Hosszabb expozíció a mész részecskék ragasztásához és a permetező eltömődéséhez vezet.

Az árusító kertészek kényelmét tekintve kész készlet Bordeaux porkeverék, amely 100 g-os táskát tartalmaz. réz-szulfát és 100 g. mész. Így a réz vitriol használata maximálisan egyszerűsödik, és segít a kerthelyiségek fejlesztésében. Ez egy kiváló gombaölő szer, bizonyított hatékonysággal. A legfontosabb az, hogy kövessük az összes ajánlást!

Hogyan lehet otthoni rézszulfátot kapni?

Nemrég fedeztem fel, hogyan kell csinálni tiszta réz vitriol. Úgy döntött, hogy még többet csinál. Kiderül, hogy majdnem szabad. A réz-szulfát ára 0 gramm / 10 gramm, réz-szulfátot 0 $. Beszéljünk egy kicsit a legtöbb réz-szulfátról.

Réz-szulfát (Réz-szulfát) - a mikrofertilizátorok egyikeként használják fel a rézhiányt a talajban. Ajánlott olyan tőzegtálcákon, ahol kevés réz van. A réz-szulfát alkalmazásának másik területe az a növénybetegségek megelőzése és kezelése és a rovar kártevők elleni védekezés.

Réz-szulfátot is használhat a pácoló lapokban, házi készítésű áramforrást vagy réz-szulfát kristályokat állíthat elő. én Réz-vitriolt használok a maratáshoz.

óvintézkedéseket

Munka közben tartsa be az általános biztonsági előírásokat és a személyi higiéniai szabályokat, használjon kesztyűt, védőszemüveget, szirma "légzőkészüléket" vagy pamut gézkötést.
Munka után mosson kezet és arcot szappannal.

Elsősegély a mérgezéshez

Előzetes orvosi ellátás:
- Ha a termék a bőrére kerül, öblítse le a szennyezett területet vízzel.
- Szemmel való érintkezés esetén bő vízzel azonnal ki kell mosni és tanácsot kérni az orvostól (tanácsos felhasználni az ajánlásokat).
- Ha véletlenül lenyeli a mérgezési tünetek megjelenését: hányinger, nyálkahártya, fémes íz a szájban, hányás, hasi fájdalom - sürgősen hívjon orvost vagy vegye be a beteget orvoshoz. Az orvos előtt - hányás után öblítse ki a száját vízzel. A ricinusolajat nem szabad hashajtóként és hányingerként használni!

Nos, most menjünk dolgozni.

Szükségünk van:

 • Tara vízzel (hideg)
 • Egy darab rézhuzal (rézlemez, textolit stb.)
 • Tápegység (nincs rá szükségem, ezért használok egy csavarhúzó töltését)
 • krokodilok
 • Egy fémrúd (hagyományos fúrógépet használtam)
 • Citromsav
 • Hidrogén-peroxid

1. lépés: Elõkészítés

Vegyünk egy edényt vízzel, és citromsavat öntünk, és hidrogén-peroxidot öntsünk.

Vesszük a tápegységet, és csatlakoztassuk a rudat a negatívhoz és a plusz egy rézlemezhez. Kapcsolja be a 24 voltot.

Helyezze a vizet a lemez egyik oldalára, és a rúddal szemben. Fél órát várunk.

Amikor a fúróm teljesen rézzel volt takarva - egy ideig 5 rubelt csavartunk, hogy ne zavarjam a folyamatot.

2. lépés: Az igazi munka!

Amikor a víz telített zöld színűvé válik (nem ajánlott túlzásba venni, akkor meg kell tisztítani a réz-szulfátot.) Ebben a szakaszban úgy döntöttem, hogy kísérletemet teszem. Úgy döntöttem, hogy tisztább lesz a réz-szulfát. Egyrészt átfűtöttem a gézen és a második részt csak egy edénybe öntöttem. Kiderül, hogy a réz-szulfát tiszta oldata. Ezután tegye a napra vagy az akkumulátort, és hagyja, hogy száraz legyen körülbelül két napig. Az akkumulátorok természetesen gyorsabbak, mint a nap, kiszáradhatnak egy héten belül.

Így néz ki a víz piszkos réz-szulfáttal:

De a szűrt és nem szűrt, nedves réz-vitriol:

3. lépés.

Most helyezzük az akkumulátort, és várjunk egy napot - kettő, és talán még. Az edények alján maradni fog nyírsav. Ez a mi réz vitriol. Most más célokra lehet felhasználni, amiket a fentiekben ismertetünk. Ha van kiderült, nem túl tiszta réz-szulfát, akkor vízzel hígítani és gézen keresztül leszűrni, háromszor megismételni a folyamatot, és újra szárazra kell hagyni.

Így néz ki a szinte kész vitriol:

És itt vannak a szárított réz-szulfát fotói:


A fentiekből megállapítottam: az üvegedényben, amelyben az oldatot szűrtük - kiderült, hogy citromsav kristályok. Vagyis azt jelenti, hogy a rézszulfát a gézen maradt. És az üvegben, amely nem szűrt - benne, rézszulfát maradt!