Az állatok parazitái felsorolják a 3 osztályt

A legegyszerűbb állati paraziták egysejtűek, legtöbbjük olyan kicsi, hogy összetéveszthetőek a baktériumokkal. Lehet, hogy van egy héj, vagy nem. Ebben a tekintetben a test alakja egyes protisztinokban állandó, másokban változik. Néhány protozoa mozdulatlan, mások pszeudopódiával, flagellával vagy ciliával mozognak. A pseudopodia átmeneti protoplazmás kitágulások, amelyek jellemzőek a protozoákra, a membránoktól megfosztva, és a flagella és a csillók a membránhoz tartozó protozoák állandó organoidjai.

Ezek protozoa okozó terjedő betegségek állatról emberre, közé tartoznak például, a Toxoplasma gondii - toxoplazmózis patogén, Leishmania donovani - kórokozója a leishmaniasis és Babesia bigeminum. Az utóbbi okozza babesiosis vagy piroplazmózisra szarvasmarhák, amelyekről kimutatták, az elmúlt években, és továbbítjuk az ember.

Kullancs. Fotó: Andreas März

Leucochloridium paradox

A Leucochloridium paradoxum (Leucochloridium paradoxum) egy másik csodálatos parazita, amely a laposférgek típusához tartozik. A parazita végső tulajdonosa a madarak. Parazitizálja a bélben. A Leucochloridium-ot az alábbiak szerint kell előállítani. Az alomjal együtt a parazita tojása olyan környezetben van, hogy a csiga, Succinea lenyeli. A lárva a tojásból, majd a sporocistából fejlődik ki. A spórosztó növekedése eléri a csigaház csíkot, és növekszik a méret, így élénk zöld. Az elágazásnál vannak foltok, és kezd rázni. Ennek eredményeként a csiga csápja olyan lesz, mint egy pillangó hernyó. A madár nem tud repülni egy ilyen kezelésen, köpni és fertőzni egy parazitát. A parazita fejlődésének ciklusa ismétlődik.

A nematódák (kerekférgek) hosszúkás, kerek teste keresztmetszetű. A fonalféregek mérete millimétertől legfeljebb egy méterig terjed. A parazita kerekférgek a humán bél, a nyálkahártya, a nyálkahártyák sejtjeinek, a vér vagy a szőlőlevek tartalmának a takarmányozását táplálják, amelyek a szervezet teljes felületén felszívódnak. A fonálférgek különböző módon működnek a gazdaszervezeteknél.

Mechanikus fellépés nyilvánul bélelzáródás, epevezeték, nyirokerek, nyomást a szervek, szervek megrepedhet. nematódák hulladék termékek okozzák a különböző allergiás reakciók, mérgezés tünetei (hasi fájdalom, émelygés, hányás, fejfájás, stb - kb biofile.ru.). A jelenléte bizonyos nematóda vezet a daganatok kialakulását a szervekben. Fonalférgeket paraziták a felnőtt állapotban hasi szervek (belek, hörgők, maxilláris szinuszok, vese) az agyban, a szemgolyó, a parenchimális (sűrű) szervek, bőr, nyirokcsomók szopni-sorok. A lárvák a fonalférgek él a vér, nyirok, a különböző szervekben. A legismertebb képviselői az a fonalférgek Trichocephalus trichiurus (Ostorféreg) Strongyiloides stercoralis (ugritsa bél), Ancylostoma Duodenális (krivogolovka dvenadtsetiperstnaya), N. americanus (American galandféreg), Ascaris lumbricoides (Ascaris), Enterobius yermicularis (threadworm).

A köldökök (tapeworms) egy fejjel, amelynek nyak és egy sor (akár több ezer) szegmens van, mindegyiknek hím és női nemi szervezete van. A fajoktól függően a cestodes (láncok) mérete 1 cm és 9-11 m közötti tartományba esik. A szalagférgek gazdára gyakorolt ​​hatása a parazita sajátosságaitól, elhelyezkedésétől és a paraziták számától függ.

Toxikus hatása, galandférgek hulladékok vezet vérszegénységhez, idegrendszeri zavarok, hasi fájdalom, fejfájás, stb A lárva stádiumban a galandférgek és formák buborék alakulhat a különböző szervekben - a máj, vese, agy, stb, ami súlyos következményekkel járhat, beleértve a halált. A leggyakoribb paraziták emberben Diphyllobothrium latum (széles galandféreg), Hymenolepis nana (törpe galandféreg), Taenia solium (galandféreg fegyveres vagy sertés).

Állatok paraziták

Egyes állatok egész életüket más élőlények szervezetében töltik, táplálékforrásként. Az ilyen állatokat parazitáknak nevezik; Az állatokat, amelyek miatt élnek, mestereknek nevezik. Majdnem minden állat egy vagy több parazita mestere.

Egyes paraziták - például bolhák és tetvek - élnek a fogadó testén, és szopják a vérét. Mások, mint például szalag és kerekférgek, a gazdaszervezetben élnek. Számos parazita ad otthont az ételnek a gazdaszervezet emésztőrendszerében. De a paraziták élhetnek más szervekben, például a szemekben és az erekben, nagy károkat okozva a házigazdáknak. Igaz, a legtöbb esetben nem okoznak halálát (különben elveszítik az áramforrást). Ha azonban túl sok paraziták élnek az állat testében, ez a szervezet gyengülését eredményezi, hogy az állat természetes ellenségei áldozataivá válhasson.

ingolákból

Lamprey, a friss és sós vizekben élő halak paraziták. A hosszúkás testük úgy néz ki, mint az angolna, de sokkal primitívabbak, mint a halak, gerinces állatok. Az állcsontos, szívószerű szájával a lámpa a halhoz tapad. A belső szélei a száj és a nyelv élek borított számos kiemelkedések, mint horny fogak lamprey bőrű hal, hogy képes legyen szopni a vér és más kiálló a sebből folyadék. Telítettek, a lámpák elengedik a zsákmányt, és leereszkednek az aljára, ahol ott maradnak, amíg újra éhesek.

piócák

A lepényhal a földigiliszta rokonai, de teljesen más környezetben alkalmazkodtak az élethez. Parazitizálnak más állatokat, vért vért tőlük. A legtöbb leeches vízben él, de vannak szárazföldi fajok is - elsősorban a trópusokon. A lepény a testhőmérsékleten vagy a szag által észlelte a tulajdonosokat, erősen szopogatta őket, a három pofa bőrét harapva. Nyáluknak helyi érzéstelenítő hatásuk van, és megakadályozza a véralvadást.

szoliter

A szalagférgek (solitaires) az ember leghíresebb parazitái közé tartoznak. A gombócok tojása az emberi testből kiürül, és a sertések vagy a szarvasmarhák gyomrában fűvel vagy talajjal lezárt lárvák formájában kerülnek be. Ott a lárvák felszabadulnak a membránról, ásják a gyomor falát, és vérrel belépnek az állat húsába, ahol mindegyikük Finnré változik. Ha valaki eszik rosszul főtt vagy sült hús finnek fejleszteni galandféreg, amely segítségével a horgok és balekok elülső végén a test tulajdonítanak a falon a gyomor és, ha érett, elkezdi kiüríteni a tojásokat. A szolitairó táplálása a test felületén keresztül történik. Hosszú ideig élhet a gazda testében, és akár 3 méter hosszú is lehet.

A legtágosabb állat paraziták a természetben

A kutatók azt állítják, hogy a parazita található macska ürülék be tud hatolni a központi idegrendszer és a változásokat okozhat a viselkedésben, például ravaszt skizofrénia. A toxoplasma gondii csodálkozik bennünket és szőrös barátainkat.

A veszettség vírusa hasonlóombifitsirovaniem„Hatással van az emberekre. Amikor megtámadja az idegrendszert, ez okozhat az emberek fejlesszék indokolatlan félelem a víz. Annak ellenére, hogy a szörnyű munka paraziták, ezek nagyon fontos egyensúly fenntartása az ökoszisztéma. Ezek számának csökkentésére az állatok és növények millióit egy, és képesek voltak, hogy dolgozzanak ki a módját, hogy fenntartva az állatok és a növények számának egyensúlyát. Lehet, hogy érdekel a világ legveszedelmesebb teremtményeinek 12. cikke.

Egy példa az úgynevezett lingua franca, a nyelv elfogyasztása. Ez a parazita átjut a hordozó halakba a kopoltyúkon keresztül, és egyenesen a szájába rohan. Belül, szorosan rögzíti a nyelvet, ami végső soron a szerv eldobását és leesését okozza. A lény azonnal elfoglalja helyét, és "a hal új nyelvét"A parazitát továbbra is a halak vérzik, amíg a hal hal meg.

Szörnyű, nem igaz?

Míg gondolkodik, itt van a 10 Szomorú paraziták a természetben. Nézd meg a testben lévő borzalmas paraziták 10. cikkét.

10. Corcodes Formosanus. (Chordodes formosanos)


Az imádkozó mantis jogosan egy ragadozónak nevezhető, sokféle rovar és kis állat fél. De még a sebesség és a tüskék az elülső lábakon sem tudnak megbirkózni Korkoda Formosanus, parazita, amelyet ismert Gordian Worm. Elkezdi az életet, mint egy lárva a rovarok belsejében, amelyet a mantis felfal. Amint eltalálja a ragadozót, beleszúrni kezd.

Amikor a mantis éretté válik, a féreg titkosítja a fehérjéket, amelyek szó szerint értelmezik a hordozó idegrendszerét. Irányítja a mantis testét a vízbe, és merülni kezd, hogy a féreg kitűnjön. A paraziták 90 centiméter hosszúak lehetnek. Annak érdekében, hogy a hordozó belsejében létezzen, a féreg kénytelen felemészteni a mantis belső szerveit. Mire a parazita elhagyja a hordozót, a mantis normális, üreges héjvá változik. Hímekben a féreg összehúzódást okoz, majd a herék kiszáradását.

Tehát a Gordian féreg, nagyjából, kasztrál a mantis, felborítja azt, majd megfullad egy tóban.

9. Kudoa Islandica


Az atlanti harcsa és a viszonylagos - foltos wolffish természetesen nem tudott nyerni a szépségversenyen, de ami hiányzik a megjelenésből, egészen kifizetik ízlését. Az izlandi finomságok bőréből nagyon divatos bőráruk készíthetők.

Azonban ezek a halak sokkal komolyabb problémát jelentenek, mint az embereknél jelentkező hasi fájdalom. A vadonban hajlamosak Kudo-Izland fertőzésre. A vegyes vitákkal küzdő parazita, amely mind az édesvízi lakosságban, mind a tengeri élet búvárokban él. A fogott halak másolata időnként annyira "tele vannak„Paraziták, hogy a múlt helyébe a hal egy részét annak húsát. Ez nem befolyásolja a megjelenést, de amikor meghalnak, és a pH-érték a szervek jelentősen változik, és a helyzet bonyolultabbá válik.

A kudoa izlandi hígítja a hal belső szerveit, így a parazita lárvái könnyedén elhagyhatják a viselőt és futhatnak a másikba. És mivel a paraziták általában nem szelektív célokat érnek el, nagy valószínűséggel van Izlandon más halfajok tömeges fertőzése.

8. Polysphincta boops


Mint sok pók, a bűnözők pókhálókat csinálnak, és kis csapdák csapdájaként használják magukat. A Polysfinkta Bups egy darázsú parazitoid. A pókra csúszkál és megpiszkálja. Míg a pók eszméletlen, a darázs a tojás belsejébe helyezi a tojást. Amikor egy pók pár órán belül felébred, nem érzi semmi szokatlan és tovább él.

Amint a lárva kinyílik a tojásból, elkezd nőni és nőni, táplálkozik a pók vérével. Néhány hét múlva a lárva elkezdi az úgynevezett neurotranszmittereket előállítani, amelyek megváltoztatják a pók normál viselkedését. Most ahelyett, hogy a szokásos módon, az internet használata közben, mint egy csapda, hogy utolérjék az élelmiszer, a pók kezd építeni egy háló a közepén vastagabb, úgy, hogy ellenáll keményebb időjárási körülmények között.

Amikor a terv készen van, a lárva megöli a pókot, szó szerint belevágja azt. Ez egy gubóvá alakul, amelyet úgy terveztek, hogy védelmet nyújtson a növekedés végső szakaszában.

7. Oficordiseps unilateralis (Ophiocordyceps unilateralis)


A fegyelemben a hangyák talán nincsenek egyenrangúak a Földön, és a szervezõk ellenére a tudósok találtak egy olyan szervezetet, amely megváltoztathatja a "normális élet"hangya" Amikor a gomba vitatja Oficordaisips Unilateralis érintkezésbe kerül a hangyával, behatol a testbe a hangya exoskeletonában található mikroszkopikus lyukakon keresztül. A gomba elkezd nőni a rovar belsejében, a test belsejéből elfogyasztja, de fontos szerveket hagy a hangya létezésére, hogy továbbra is éljen és vonzza vele a parazitát.

Amikor a gomba készen áll a reprodukciós ciklus kezdetére, olyan méreganyagokat termel, amelyek átveszik a hangya agyát. Ezután a hangya a gomba hatása alatt elhagyja a kolóniát, és a közelben lévő bármely növény legmagasabb pontja felé emelkedik. A tetején a lemez alatt mozog, és a mandulák (alsó állkapcsok) segítségével tapad. Egyszer, ő ragaszkodott a gomba "kiválasztja"A hangyának az állkapcsokat vezérlő izmok irányítják az állkapcsokat, és hagyják, hogy a hangya 38 centiméter magasabban fekszik a föld felett.

Három héten belül a hangya fej teteje megszakad, miközben a gomba spórával töltött kapszulát termel. Amikor ezek a spórák szexuálisan érettek, a kapszula felrobban, spórákat szabadít fel, hogy azok "átvette az irányítást"egészséges hangyákon, és a ciklus újra elkezdődik. Érdekes tény: játékfejlesztők "Az utolsó közülünk"a játék létrehozásakor ihlette az adott gomba.

6. Wolbachia (Wolbachia) típusai


Ez a baktérium az összes rovarfajta 25-70% -át fertőzte meg, és az egyik leginkább parazita baktériumnak számít. A Volbakia teljes felelősséggel tartozik a szamoai szigeten élő hímes holdfüggönyök megsemmisítéséért. Csótányok, laposférgek, darazsak, éjszakai pillangók szintén nem mentesek a baktériumoktól.

Annak érdekében, hogy biztosak legyünk a túlélésben, a parazita önmagában is valami igazán ijesztő taktikát alakított ki; vessünk egy pillantást a befolyásos pillangókra. Mivel a parazita a női lepke reproduktív sejtjeiben él, nem részesül hímekben. Ezért a parazita néhány módon elsajátította a "hasznavehetetlen"az emberek.

A baktérium megöli a hím egyed embrióját, megfosztja őket attól a képességtől, hogy társuljon, vagy pedig megtermékenyítsen egy nőt, anélkül, hogy szükség lenne férfiasra. A természet gonosz iróniája miatt egyes rovarok annyira függenek a baktériumoktól, hogy nem tudnak reprodukálni vagy túlélni anélkül, hogy.

5. Dicroelium dentriticum (Dicroelium dentriticum)


mint Toxoplasma gondii, Dicrolium Dentriticum számos módot használ az életciklusának befejezéséhez. Megséríti a csigákat, hangyákat, legeltető állatokat, például juhokat vagy szarvasmarhákat. Amikor egy csiga táplálja a fertőzött tehén trágyájával szennyezett füvet, lenyelnek egy el nem született lancet fémet.

A csiga gyomrában a féreg tojásait felszabadítják a héjból. A csigolyák emésztőmirigyében növekednek a paraziták, és amikor "nő„Mozgó irányába lélegeztető kamrában. Jelenlétük irritálja a csiga, és ő törli a torkát borított sűrű váladék paraziták. Oltalma alatt csiga nyálkát, paraziták, arra várva, hogy evett újra.

A hajcsigák pheromonjainak vonzereje, a hangyák kiválaszthatják őket, és beviszik őket saját gyarmatukba. Mivel ezekkel a szőrszálakkal együtt eszik, a paraziták a hangya agyához jutnak és ott telepednek.

A parazita megváltoztatja a hangya szokásos viselkedését, és arra kényszeríti, hogy este távozzon, máshová mászik a leveleket, és várja meg, hogy a tehén enni. Ezután újra indul a ciklus. Dicrolilium Dentriticum, mint a Oficordisaips Unilateralis, "zombifitsiruet"Ant, kényszerítve őt, hogy hagyja el a gyarmatot, és durván szólva öngyilkosságot követ el.

4. Lucochloridium Paradoxum (Leucochloridium paradoxum)


A Lyokohloridium Paradoxum egy parazita féreg, amely behatol a csigák szemébe. Amíg nem okoz vakságot a csigaházban, valami rosszabbat tesz. Az életciklus akkor kezdődik, amikor a csiga lenyeli a féreg tojását, amely a csiga májában lévő sporocistákká fejlődik.

A sporociszta a hordozó fontos tápanyagainak felszívásával túlél. Annak érdekében, hogy minél több tápanyagot kapjon, egy mohó parazita kasztrál egy csigát. Betöményítés után elküldi a csápok a máj közvetlenül a szemre szárak, ahol alkot egy vérrög lárvák. Lassan kezdik lüktetni, ami a szemszőrök duzzadását okozza, és ennek következtében háromszorosára nő.

A lüktető, színezett szempillák fölött puffadt hernyók néznek ki, ami a madarak fő célpontját képezi, akik vacsorázni fognak. Amint a madarak elnyelik őket, a féreg reprodukálódik, és spórái együtt járnak a madár alomjával. Aztán egy másik csiga eszik az almot, és ez az őrjöngő ciklus ismét elkezdődik.

3. Ciuductone Litoralis. (Pseudacteon litoralis)


A szikrázó hangyák fájdalmas harapásokról ismertek, így a legtöbb rovar megpróbálja elkerülni őket. Ha a hangyák maguk is elkerülhetik a szörnyű parazitát, akkor fogadok, hogy boldogan csinálják. A család tagjai Ciuductone (Pseudacteon) keressenek hangyákat a feromonokon.

Miután megtalálta a hangyát, a lény átszúrja a hangyát, hogy a tojást a bélbe helyezze. Néhány napon belül egy lárva kelezés, amely egyenesen a fülke fejéhez vezet. Ott töltött néhány hetet, egyre nagyobb és nagyobb. Arc "ellenőrzések"A rovar megjelenése és gondoskodik róla, hogy úgy néz ki, mint egy közönséges hangya, és egy kolóniában maradt, ahol jól megeszik.

De 24 órával azelőtt, hogy a lárva készen áll a bimbózásra, a fuvarozót a kolóniától az erdőben egy nedves helyre viszik. Amint ott van, a lárva felszabadítja a vegyszereket, amelyek feloldják a membránokat a hangya testében, beleértve azokat, amelyek a fejét tartják. Így nincs feje, hanem a lárva még mindig mintegy 12 nap, belül van, azt el kell érnie a maradványait egy hangya belsőségek, beleértve az agyat, majd átalakul egy felnőtt légy.

2. Asobara Japonica


Az Asopara Japonica egy hiperparazit, vagyis egy parazita, amely más parazitákat parazitál. Igen, őrültnek hangzik, de igaz. A szállítója - Drosophila suzuki (Drosophila suzukii) - olyan légy, amely tojást termel a gyümölcsökben, mint a cseresznye, a szőlő, a szamóca stb.

Mint a korábbi pályázó, a tojásokat rakja a fuvarozóba, és egy erős méreg bevezetésével szinte megöli. A méreg bénulást okoz, és a hordozót tehetetlenül a parazita tojásaitól teszi. Wasp nem teszi lehetővé a méreg megölni egy legyet, mert bevezeti a ellenszert, amely lehetővé teszi, hogy repül tovább élni, anélkül azonban, hogy az immunrendszert. Ez lehetővé teszi, hogy a tojás és lárva darazsak nőnek a széf, komplett tápoldatban anyagok, mint az inkubátorba.

1. Sacculina carcini (Sacculina carcini)


Ha hallja a "barnacle rák„Valószínű, az első dolog, ami eszébe jut kapcsolódik a tenger és annak lakóit. És legfőképpen, még a feje nem jön, hogy lehet a paraziták, igaz? Sacculina karchini kezdődik az élet, mint egy közönséges lárva, szántás tengerek, amíg, amíg nem talál egy megfelelő hordozót rák., akkor van valami szörnyű.

Először is, a mikroszkópos lárva egy rést keres a rákhéjban, és rögzítve van a test alsó részén. A fertőzés gyorsan terjed, látható duzzanat alakul ki a rák testén, és a parazita felszabadítja a csápokat a hordozóba, hogy tápanyagokat kapjon. Amint nő, elpusztítja a rák genitáliáját. A férfi parazita hamarosan megérkezik, hogy beszivárogjon a rákban.

A tojásokat a hordozó testében feküdnek, és így zombi dajkává válik. Megáll a táplálkozás és a növesztés, és csak azért él, hogy vigyázzon a paraziták tojására. A Sakkulina nemcsak a női egyéneket érinti, hanem a férfiak számára is veszélyes, és minden rosszabb. A parazita különbözteti meg az úgynevezett neurotranszmittereket, amelyek az egyént jobban nőiekké teszik. A tojások elhelyezése strukturális változásokat idéz elő, például a férfi rák hasai tágulását és laposodását. Ráadásul rákot is kasztrál.

Ajánlott megtekinteni:

Bárki, aki undorodni látszik egy pók szemében, és a bőre hátborzongató. Vagy mozgatni egy szép szőrös gusenitse.Nesmotrya kis mérete és néha elegáns megjelenést, a lakosság a bolygó veszélyes lehet, mert a fegyverek védekezés és a támadás - méreg!

Az állatok és az emberek parazitái

Az állatok közül sok olyan állat van, amely a belsõ szervekben, vagy más állatok vagy emberek testére telepedik, más emberek gyümölcslevek és szövetek rovására. Ezt a támadó szervezetet hívják parazita, és az állat, amelyen keresztül él és eszik - a tulajdonos. A parazitizmus széles körben elterjedt a természetben és nagyon változatos. A parazita életmódot sokféle rovarok, különböző atkák, férgek és a legalacsonyabb állatok képviselői - protozoák, amelyek teste csak egyetlen sejtből áll.

Ideiglenes paraziták minden fejlesztésük a mester testén kívül történik, és csak az éhség kielégítésére használja. Például egy ágybeteg csak éjjel támad egy személyt; tele van vérrel, a bogár éppen az éhség új támadása felé tart. Ilyenek például a szúnyogok. A nőstény szúnyogok által a vizekbe helyezett herékből az első lárvák kiválasztódnak, majd a pupae. Sem a lárvák, sem a pupa nem paraziták. Csak a keltető nők válnak parazitákká és táplálják az állatok és az emberek vérét; A szúnyogok hímét növényi gyümölcslevek táplálják.

helyhez kötött, vagy állandó, paraziták egész életében vagy nagy része parazitál a mesteren. A tulajdonos rovására eszik, és a szövetekben és a szervekben élnek. Ilyen például számos parazita féreg, amit a bélférgek, a parazita protozoák, valamint a tetvek és a rühnek neveznek.

-ban parazita protozoa nagyon összetett struktúra, de némelyiknek van egy komplex fejlesztési ciklusa. Ilyen például a maláriás plazmodium a súlyos betegség okozója (lásd a cikket: "Rovarok és atkák - hordozók és kórokozók ártalmai").

A maláriás plazmodiféle fejlesztéshez két gazda van: egy ember és egy maláriás szúnyog, amelyek egymást kölcsönösen fertőzik egymást. Ezért a malária elleni küzdelemben nagy szerepet játszik a maláriás szúnyogok megsemmisítése - ez a súlyos emberi betegség egyetlen forgalmazója. Napjainkban az orvosi és megelőző intézkedéseknek köszönhetően a Szovjetunióban a malária majdnem megszűnik.

A protiszták között sok más paraziták is léteznek. Különböző betegségeket okoznak emberekben, háziállatokban és vadon élő állatokban, madarakban, halakban és hasznos rovarokban, méhekben és selyemhernyókban. Emberben a betegségek amőbát, leishmaniát, trypanoszómákat és más protozoot okozhatnak. A háziállatokban a betegségek gyakran trypanoszómákat, toxoplazmát, piropláziát okoznak.

Között a rovarok és atkák vannak paraziták - veszélyes fertőző betegségek hordozói. Louse, elsimítva a tífuszos beteget, majd egy egészséges ember, egészséges tífuszhoz továbbítja. Az agy a visszatérő tífusz hordozójaként szolgálhat. Egyes bolhák szenvednek pestis. Vannak olyan kullancsok, amelyek kórokozók lehetnek, például a rüh. Maguk a más atkák nem a fertőző betegségek kórokozói, hanem a visszatérő tífusz, az emberi agy gyulladása (encephalitis) és egyes állatbetegségek, például a brucellózis okozhatják. Ezért szükség van a rovarok és az atkák elleni küzdelemre - fertőző, néha halálos betegségek kórokozói és hordozói.

bélférgek, vagy férgek, - ez egy parazita féreg, amely az emberi testben és különböző állatokban telepedik le. Vannak bélférgek is - növényi paraziták. A baltikumok, az általuk okozott betegségek és az ezek elleni küzdelem módszereinek kidolgozásával kapcsolatos tudományt nevezik Helmintológia.

A formában és a szerkezetben a parazita férgek két nagy csoportba oszthatók: kör, vagy nematódák, és lapos. A lapos, viszont, trematodes és cestodes (tapeworms). A flukáknak lapos, levélszerű alakja van a testnek, két testrésze van, vagy ritkábban. Egyes fajok nagyon kicsiek - 1-3 mm-re, mások meglehetősen nagyok, 10 cm-es vagy annál hosszabb ideig. A köldökökben a test szalag formájában megnyújtott, fejből, nyakból és számos külön szegmensből áll. A köldöcskék különböző méretűek - a nagyon kicsiekből, 1-2 mm-től a nagyon nagy méretig érik el a 10 métert és így tovább. A cestode-i szegmensek száma is különbözik: egyes fajokban csak 1-2 szegmens, másokban több száz vagy akár ezer. A parazita fejét a gazda szövetéhez kötik. A fej mögött a test szűkül; ezt a helyet méhnyaknak nevezik. A szegmensek a méhnyakból nőnek, ezért mindig a legfiatalabb szegmens, és a régebbiek fokozatosan a cestoda hátsó végére térnek át. A fonálférgekben vagy a fonálférgekben egy hosszúkás, fonálszerű test; A keresztmetszetben a fonálférgek kerekek. A hossza - milliméterről méterre és még több (egy bálnának körülbelül 8 m hosszúságú fonálférg volt). Több mint 12 ezer különböző állatfaj parazitizál állatoknál. Helminták, parazitálják az embereket, a világon több mint 200 faj, mintegy 70 faj megtalálható a Szovjetunióban.

A rühös atkák egy ember bőrén rágódnak. Az ábra egy női atkát és a tojást, amelyet ő a lökés lumenében feküdt le: a - a stratum corneum; b - a bőr epidermisz szemcsés rétegének sejtjei.

A bélférgek fejlődése változó. Egyes fajok parazitálnak lárva- és felnőtt stádiumban egy gazdaszervezetben. Ezek az ascaridák, whipworms, pinworms, törpe lánc és néhány más. Egyéb helminthusok megváltoztatják a házigazdákat. A lárvaállapotban ugyanabban a házban élnek, és a felnőtt színpadon - a másikban. Ez történik például, a fejlesztés a szarvasmarha és sertés galandféreg (galandférgek) krtorye felnőttként elérheti a 6-8 m hosszú, és él az emberi bélben, és a lárva - az izmok a szarvasmarha (szarvasmarha galandféreg) és sertés (galandféreg) kis (kb. 4-5 mm) fehéres szemcsék formájában. Echinococcus felnőttkorban - kis galandférgek, körülbelül 0,5 cm hosszú, - él a belekben a kutyák, farkasok, rókák, és a lárva stádiumban, a buborékok formájában, néha eléri 10-15 cm átmérőjű, - a különböző szervekben a szarvasmarha és a kis szarvasmarha, sertés, és néha egy személy. Egyes bélférgek még összetettebbek. Így galandféreg élő lárva állapotú, először kis rákok (Cyclops), akkor a halak (csuka, menyhal, yaze és néhány egyéb), míg a felnőtt szakaszában - az emberi bélben, ahol eléri a 8 -9 m hosszú.

Leggyakrabban a bélférgek a bélben élnek, de léteznek olyan formák, amelyek parazitálják az emberek és állatok máját, szívét, izmait, szemeit, vérét, veséjét, agyát és más szerveket és szöveteket. A bélben maradva a gél speciális eszközökkel van felszerelve. Egyes fajok szopósok, másoknak apró lapos horgok vannak, mások megkülönböztető fogakkal rendelkeznek.

A pálmák károsítják az emberek és az állatok egészségét. A gazdaszervezetben, a saját testére esznek. Néhány táplálékot a vér és a szőlőlé, míg mások, akik a bélben élnek, részlegesen elnyelik a tápanyagokat, amelyek szükségesek a gazdaszervezet táplálására. De ez nem korlátozza a parazita férgek károsodását. A létfontosságú tevékenység folyamatában a bélférgek olyan toxikus anyagokat bocsátanak ki, amelyek a gazdaszervezet vérébe szívódnak fel, és negatívan befolyásolják az idegrendszert, a hematopoietikus és egyéb szerveket. Leggyakrabban a bélférgek az étvágyat, hányingert, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést, általános gyengeséget sértik.

Parazita férgek: fölött a szarvasmarhafélék szalagféreg, hossza eléri a 10 métert; a bal alsó részen - a megerősített lánc feje négy szopós; jobb alul - echinococcus a kutya beléből. A körben - echinococci teljes méretben.

Számos helminthus tömeges halálesetet okoz a háziállatokban, különösen a fiatal állatokban. A szarvasmarháknál a bélférgek jelentősen csökkentik a tejtermelést, a juhok és a kecskék csökkentik a vágást és rontják a gyapjú minőségét, a tyúkok és a kacsák csökkenti a termékenységet. Az olyan állatok húsát, amelyeket a bélférgek fertőződnek meg, elutasítják, és nem engedélyezettek az eladásra. Így a bélférgek, a lakosság egészségét ártalmasan, szintén károsítják a gazdaságot.

A vékonybél, a bél, a máj és a tüdő parazitálják a tojásokat. A tojások különbözőek a különböző állatfajok esetében, és csak mikroszkóppal láthatók. A laboratóriumban a tojások alakja és mérete pontosan meghatározza, hogy milyen típusú helminatot fertőz meg egy személy vagy egy állat. A fertőzés módszerével a bélférgek két csoportba oszthatók. Az egyik csoportba tartoznak azok a bélférgek, amelyeket az egészségügyi ember fertőzött a zöldségekkel, a vízzel, a talajjal és a paraziták tojásaival vagy lárváival szennyezett különböző tárgyakkal. Így például gyulladáscsökkentő, ropogósférgek, pinwormok és törpe pettyék fertőzése következik be. Gyakran a bélférgek tojása átkerül élelmiszeripari termékekre. A másik csoportba beletartozik a bélférgek, amelyek fertőzése a paraziták lárvái által érintett állatok halán és húsán keresztül történik. Így a szarvasmarhák húsán keresztül a lánccal a sertéshús - a sertéshús és a trichinella, valamint a halakon keresztül - egy bika a széles szalag és az opisthorchis (trematodes) által fogott.

A kutyából egy személy és néhány háziállat fertőzheti meg az echinococcust. Emberekben az echinokokok nagyon súlyos betegséget okoznak. A macskákról és kutyákról kutyák és macskák, amelyek a lárvaállapotban parazitálnak egy személyt. Ezért, ha kutyával vagy macskával játszik, vagy gondoskodik róluk, alaposan mosson kezet. Egy állatorvosi klinikán rendszeresen ellenőrizni kell, hogy a kutyádnak van-e embert veszélyeztető bélmaszkja.

A helminktumok elkerülése érdekében kövesse a higiéniai szabályokat. Alaposan mosson kézzel az étkezések előtt, és minden egyes vendéglátóhelyen meg kell mosni a nyers zöldségeket, gyümölcsöket és bogyókat (különösen az epret). Csak forralt vizet inni. Figyelnünk kell a lakótelepek, udvarok, kertek tisztaságát, a legyek elleni harcot, a tisztálkodási helyiségek takarítását. Mielőtt szennyvizet használna a növényi kertek megtermékenyítéséhez, azokat ártalmatlanítani kell. Ezért több hónapig vannak elhelyezve az úgynevezett komposztokban: földdel, trágyával, tőzeggel vagy szénzel összefonva. A hús- és haleledeleket jól forraljuk és sütjük. Ön csak olyan húsokat vásárolhat és adhat el, amelyek az állatorvosi és egészségügyi ellenőrzéseket elhagyták. Hazánkban a bélférgesség által okozott betegség ellen folytatott küzdelem széles körben zajlik. A legtöbb férgek gyakoriak a gyermekek körében, így az iskolákban, óvodákban, árvaházakban, az orvosok megvizsgálják és kezelik a gyermekeket. Az iskoláskorúak aktív szerepet játszhatnak az egészségügyi és a mezőgazdaság hatóságainak rendezvényein a helminthiáz elleni küzdelemben. Tudnia kell a petefészek fertőzésének módjairól, és meg kell védenie a lakosságot és az állatokat az általuk okozott betegségekből.