Kerek férgek paraziták

Fonálférgek, vagy fonálférgek (latin Nematoda, fonálférgek.) - típusú férgek (más osztályozás, fonálférgek - fonál osztály, amely szintén csillóshasúak). Az állatvilág egyik legnagyobb típusa. Körülbelül 80 000 faj van leírva, de az igazi sokszínűség sokkal magasabb. Ennek alapján az arány leírását az új fajok és a specializáció foka rovarkártevők, akkor feltételezhető, hogy a tényleges fajok száma - körülbelül 1 000 000 Sok faj - paraziták a növények, állatok és emberek (orsóféreg, Trichinella, kampósférgesség, fonalféreg, és mások.); a szabad élet élő a tengerek, édesvízi testek és a talaj. Fertörési megbetegedéseket okoznak a növények, az állatok és az emberek - fonálférgek.

Az emberben élő ascaridok piszkos rózsaszínű, nagy méretű férgek. Istenfélők; hímek kisebbek, mint nőknél, és a hossza 15-25 cm, a hátsó vége a test ívelt horog - olyan eszköz, amely lehetővé teszi, hogy a nőstény a hím fedelet a megtermékenyítés során. A nősténynél a test hátsó vége nem hajlított, és a hosszúság 40, de akár 45 cm is.

A parazitát olyan étel veszi körül, amelyet már a gazdaszervezet emésztőrendszerei is feldolgoztak, és csak tovább kell lenyelni (ezt a funkciót izomgörcs viseli) és azonnal felszívódik.
A bél és a bőr-izmos véna közötti tér tele van vaskos folyadékkal. Itt a test sejtjeiből képződő bomlástermékek létfontosságú tevékenységük során keletkeznek. A bélfalakon keresztül belépő tápanyagok is ide esnek, és innen kapják a test szomszédos sejtjeit.

Orsóféreg. Fotó: Yasser

Hozzá kell tenni, hogy az ascaris tojásokat olyan sűrű héllel takarják, amely védi őket a kedvezőtlen hatásoktól, és a magzat belsejében rendkívüli életerő van; Vannak olyan esetek, amikor az embrió kiderült, hogy még akkor is életben van, miután a tojás több éven át formalin oldatban feküdt. Mindezek a tulajdonságok rendkívül fontos biológiai jelentőséggel bírnak az aszcarbonák számára, és mindegyikük szorosan kapcsolódik parazita életmódjához.

A test alakja és a tolórúd helye. Pinworms azok a kis fehér férgek, amelyek parazitálják az emberi bélrendszert, és az anusban megjelenő, nagyon kellemetlen irritáló viszketést okoznak. Nagy számban a fertőzött emberek székletében vannak. Az osztrigák különösen gyakoriak a gyermekeknél.

Milyen betegségek okoznak nematódákat?

A nematódák felelősek számos humán parazita betegségért, ami gyakran rokkantsághoz vagy halálhoz vezet. Annak ellenére, hogy a modern orvoslás óriási mennyiségű gyógyszert fejlesztett ki ezekkel a parazitákkal szemben, még mindig súlyos veszélyt jelentenek emberek milliói egészségére szerte a világon.

Hatalmas probléma a nematódák élőhelye, amely a bolygó nagy részét fedezi.

Mi a kerekférgek: a típus rövid leírása

A nematódák kerekférgek, amelyek nagyszámú parazita betegséget (fonálférgeket) okoznak az állatokban és az emberekben. A modern tudománynak több mint 24 ezer parazitája van ebben a csoportban. Ugyanakkor bizonyíték van arra, hogy a fonálférgek fajta olyan gyors, hogy jelenleg legalább száz millió fonálféreg létezik a világon.

Ezeknek a parazitáknak az élőhelye óriási, mindenütt megtalálhatók a bolygó különböző országaiban. A nematódák a talajban, a tengerben és az édesvízben élnek. A felsorolt ​​élőhelyek átlagosan 1 m 3 -án lévő parazita egyének száma 1-1,5 millió ember.

Az emberekre és az állatokra gyakorolt ​​kórokozók ellenére a fonálférgek a különböző ökoszisztémák egyik legfontosabb szerepet játszanak.

Ami az élőlények ilyen kicsi képviselőit illeti, a fonálférgeknek meglehetősen bonyolult szervezete van, amely emésztési, ürülék-, szexuális és idegrendszert tartalmaz. Ezeknek a parazitáknak a fejlődési ciklusa négy juvenilis és egy felnőtt (érett) állapotot foglal magában.

A fonálférgek mérete meglehetősen változó, és 80 mikrométertől 8,4 méterig terjed, míg a fonálférgek összes nősténye nagyobb, mint a férfiaké.

Struktúra és fejlesztés

A kerek féreg teste egyrészes (nem szegmentált), fonalszerű, fusiform vagy hordó alakú / halk alakú (az utóbbi két forma fonalférgek egyes fajtáiban található).

A kerek fonálféregeket nematódáknak nevezik, mert a keresztmetszetben testük kerek. A parazita fejét a három sugarú szimmetria jelei különböztetik meg.

A kerek féreg testét egy kutikulával borítják, amely alatt a hypodermis a hosszanti izomzat inakkal áthalad. Megjegyzendő, hogy a körhéjak fejlett bőr-izmos zsákkal rendelkeznek. A nematódák teljesen hiányoznak a flagella sejtek, a keringési rendszer és a légzőrendszer.

Ezek a férgek kifejezett szexuális dimorfizmussal rendelkeznek. A nematódák nõkre és hímekre vannak osztva, de ritka esetekben megfigyelnek egyének és hermafroditák.

A kerekférgek fejlődése a metamorfózis mechanizmusa nélkül halad. Az ilyen típusú parazita legtöbb képviselője 4 fiatalkorú fejlődési stádiumban van, és egy szexuálisan érett. Az egyes szakaszok közötti átmenet a vonalzó folyamatában történik.

A kerekférgek típusának parazitái és osztályozása

A modern adatok szerint a fonálférgeknek 3 osztályuk van, legalább 31 egység, 267 család, 2831 nemzetség és több mint 25 000 faj. A nematódák a következő 3 osztályba vannak osztva:

osztály Chromadorea mintegy 2000 helminth nemzetség és mintegy 18.000 faj. Ebbe az osztályba tartozó élősködők életmódja változatos, mind a szabadon élő fajok (tengeri, talaj), mind a növényekben, állatokban és emberekben élő paraziták vannak.

osztály Enoplea a helminth mintegy 700 nemzetség és mintegy 6500 faj van. Mindenhol vannak jelen osztály képviselői. Az Enoplea osztály bélféregjeinek életmódja változatos, a talajban és a tengerekben található élőhelyektől kezdve, amely emberekben és állatokban történő parazitizációval végződik.

Helminth osztály Dorylaimia korlátozottabb életmóddal rendelkeznek és édesvizű vizekben, növényekben és állatokban élnek. A tengeri környezetben a Dorylaimia osztály képviselői nem találhatók. Gyakran előfordul, hogy ez a fajta nematódák szerepelnek az Enoplea osztályban.

Ki lenyűgözött?

A nematódák állatokat, embereket és növényeket parazitálhatnak. A férgek parazitális betegségeinek nagyszámát a körömférgek okozzák. Ebben az esetben nematódák képesek ilyen emberi szerveket érinteni, az alábbiak szerint:

 • gyomor-bél traktus;
 • izomszövet;
 • légzőrendszer;
 • máj és vesék.

Általában képesek parazitizálni, és minden más emberi szervben, de viszonylag ritkán és véletlenszerű migrációval a fertőzött testében.

Ha állatokról beszélünk, akkor a fonálférgek minden ismert gerinces állatot érintenek. Csakúgy, mint az emberekben, az állatokban a zsigrokférgek minden egyes belső szervben parazitizálhatnak, de elsősorban az emésztőrendszerben találhatók.

A fonálférgek parazitálnak a lágyszárú, arboreális és cserjés növényekben is. A legnagyobb kárt a növényekben fonalférgek okoznak megsérti a integritását a gyökér, ami a termékeny talajt a csatlakozási patogén gombák, baktériumok és vírusok.

Milyen betegségek (nematódák) okoznak emberekben?

Emberekben a fonálférgek több mint harminc komoly parazita betegséget okoznak. A leggyakoribb az alábbi humán betegségek, amelyek a körhéjak parazitizmusa miatt következnek be:

 1. Ascaridosis (Ascaris lumbricoides kórokozója). A betegség a gyomor-bél traktus és a légzőszervek károsodását idézi elő, egyes esetekben mechanikai fulladást okozva.
 2. Enterobiózis (a kórokozó az Enterobius vermicularis, E. anthropopitheci gedoelst, E. gregorii Hugot). Az emberi gasztrointesztinális traktus egyik leggyakoribb parazita betegsége.
 3. Trichocephalus (Trichuris trichiura és Trichocephalus trichiurus kórokozói). A betegség a gyomor-bél traktus mérsékelt elváltozását okozza. A gyermekeknél ez a betegség növekedéshez vezethet.
 4. Toxocarosis (kórokozók Toxocara canis és Toxocara cati). A betegség elsősorban a bronchopulmonáris rendszert befolyásolja.
 5. Ankylostomiasis (kórokozók Ancylostoma duodenale és Necator americanus). A betegség hatással van a gasztrointesztinális traktusra, más típusú anémiát és bélműködést okozva.
 6. Trichinosis (Trichinella spiralis kórokozója). A betegség hatással van a gasztrointesztinális traktusra és a központi idegrendszerre, ami gyakran komoly allergiás reakciókat vált ki.
 7. Strongyloidózis (elsősorban Strongyloides stercoralis kórokozó). A betegség súlyos toxikus-allergiás reakciók kialakulását idézi elő, és az immunhiányos betegeknél többszervi kudarchoz vezethet.

A fonálféreg parazitái (videó)

Kezelési és megelőzési módszerek

A kezelés az "Albendazol", "piperazin" vagy "karbendazim" gyógyszerekkel történő gyógyszeres kezelés során áll. Az extraintestinalis fonálférgeknél "Ivermectin" vagy "Diethylcarbamazine" gyógyszereket használnak.

Bizonyos esetekben műtétre lehet szükség, különösen akkor, ha a parazita az agyban, májban, epevezetékben, szemben vagy szívben van. A fonálférgek kezelésére szolgáló népi módszereket az orvosok és a tudósok bírálják zéró hatékonyságuk és a betegek veszélye miatt.

A nematódézis megakadályozása a személyes higiénia banális szabályainak betartása és az élelmiszerek kötelező feldolgozása (különösen húskészítmények esetén) használata előtt. Továbbá, ha egzotikus országba utaznak, mindig cipőben kell járni, nem engedve az alsó végtagok bőrének érintkezését vízzel vagy talajjal.

Az állatok biológiája

Információ az állatokról az állatvilág sokféleségében.

A kerek férgek az állatok és az emberek parazitái

Számos tojóférgek paraziták vannak különböző mezőgazdasági állatokban. Súlyos betegségeket okoznak és csökkentik termőképességüket, jelentős veszteséget okozva hazánk állatállományának. Egyes kerekférgek egy ember parazitái, amelyek károsítják az egészséget.

orsóféreg
(különböző fajok. Ascaridae) (94. ábra) a parazita pikkelyeket a lovak, sertések és sok más mezőgazdasági és vadon élő emlősök, valamint az emberek belsejében. Ezeknek a házigazdáknak mindegyikének van saját fajta aszcaridája.

Ábra. 94. A lótörmelék megjelenése: / - nő; // - férfi

Az ascaridoknak van egy orsó alakú testük, hímekben a farokrészénhajlítsa meg a kampót (95. ábra). A ló aszkárjai hossza (Paraskarisequorum) akár 37 cm-es, disznó (Ascarlsén suum) -30 cm-re, ember (AscarisLumbrc-1 coides) - legfeljebb 20 cm, átmérője 3-5 mm. | | A nõ sokkal nagyobb, mint a hímek. Ascarids Nagyon büszkék vagyok - a lóféreg nősténye a egy napra akár 200 ezer tojást is elhalaszt. A trágyázás belső. A körömféreg megtermékenyített tojása négy héjjal van bevonva, amely megbízhatóan védi a különböző kedvezőtlen környezeti hatásoktól (96. ábra). Az ascaris tojások 1,5 hónapig élnek, amikor 3% -os formalin oldatot és egy hónapos vagy két-négyszeres nátrium-hidroxid-oldatot vagy kausztikus káliumot tartalmaznak. De a lizol 5-10% -os oldata gyorsan megöli őket, ami lehetővé teszi, hogy ezt a gyógyszert fertőtlenítse az ascaris tojásaitól. Ugyanez a célból forrásban lévő víz használható, mivel 60 ° C feletti hőmérsékleten a szaruhártyák tojása meghal. Az ascaris tojások összetörése az anya szervezetében kezdődik, de leginkább a lárva fejlődése 10-15 napig történik a környezetben, a táptalaj hőmérsékletétől függően. Amikor a lárva a tojásban fejlődik, invazívvá válik. Miután lenyelte az ilyen tojást, egy állat vagy egy személy aszcaridózist kaphat. A gazdaszervezetben kis mikroszkopikus lárvák jelennek meg a tojásokból, amelyek behatolnak a bélfalba, bejutnak az erekbe, és átjutnak a gazdaszervezet véráramon keresztül. Egyszer a tüdőben kilépnek a tüdőhólyagok lumenjébe, és onnan a hörgőkön keresztül, és a légutakat elérik a szájüregbe. Ebből, a nyál és az étel mellett, a már megtermelt lárvák ismét bejutnak ugyanabba a gazda béljába, ahol befejezik fejlődésüket. Az ascarid lárvák fejlődésének teljes ciklusa a gazdaszervezetben körülbelül 3 hónapig tart.

Az ascarids károsítja az embereket és az állatokat. Abban az esetben, ha ezek a paraziták masszív felhalmozódnak a fogadó belsejében, megakadályozhatják, és akár megtörhetik azt is, ami a fogadó halálát okozza.

Ábra. 95. A körfűrés belső szerkezete:

nyelőcső; 3 - gut; 4 - okologlochechnoe ideggyűrű; 5 - ventrális idegkábel; 6 * - oldalsó hipodermikus henger csontrendszerrel;
7--fagocita sejtek; H
- petefészek; -ban -- petevezeték;
10 méh; // nngalishe; 12 -A végbélnyílás; 13 here; / - / - a szeminalacsatornát; 15 -- kognitív csatornát

Ábra. 96. Különböző kerek férgek tojása - állati paraziták:

/ -oppings; 2 - méhpír; 3, 4- roundworm; 5 - horogférgek (halom)

5 B. A. Kuznetsov et al.

Az aszkaringális szekréció termékei mérgezőek, emiatt ascariasisos betegeknél gyakran megfigyelik a hőmérsékletet, a szívritmuszavarokat és a mérgezés egyéb tüneteit. Az ascaris lárvái, akik a bélből vándorolnak, megnyitják a baktériumok utat a belső szervek felé. Esetenként megfigyelhető az aszkarinos lárvák behatolása a máj és hasnyálmirigy epevezetékébe, ami károsítja ezeket a szerveket. Az Ascaris lárvák vándorlásával a tüdőkárosodás által okozott hemoptysis esetei vannak. Az Askaridozy emberek, valamint a mezőgazdasági állatok (különösen a lovak és a sertések) széles körben elterjedtek. Az ellenük folytatott küzdelemben, valamint a különböző gyógyszerekkel rendelkező betegek csaláncolása mellett fontos tisztán tartani a szobát, és az embereket - a személyes higiéniai szabályokat betartani.

Fonálférgek vagy fonálférgek

A kerekférgek vagy fonálférgek reprezentatívak a molting csoportból származó, nem-artikulatív, szárazföldi állatoknak, és egy elsődleges testüreg vízzel töltött. A 2011-ben végzett kutatás során nyert információk szerint több mint 24 ezer fajta kerekférgesség létezik, de a tudósok több mint egymillió faj létezését bíznak meg. A kerek paraziták olyan férgek, amelyek az emberek és állatok betegségeinek kórokozói, befolyásolja a növények gyökereit.

A kerek férgek jellemzői a következők:

 1. A fonálféreg nem rendelkezik légzőszervekkel. A kerek paraziták légzését a takarókon vagy anaerob módszerrel végzik,
 2. Főleg baktériumokon, protozoonokon, mikroorganizmusokon vagy algákon táplálkoznak,
 3. Hengeres test keresztmetszetű kör alakú keresztmetszettel.
 4. A férgek kerek parazitainak szerkezetét a bőr izomzsebének jelenléte jellemzi, amely a kutikulát, a bőröndöt és az izmokat tartalmazza.
 5. Hossza 80 m és 8 m között van, míg a nők általában sokkal hosszabbak, mint a hímek,
 6. Az emésztőrendszer átmenő,
 7. Az életciklus öt szakasza feltárt: 4 fiatal és egy felnőtt,
 8. A kerekférgek parazitáinak szaporodása szexuális jellegű, a csőrendszer és az egyenlőtlenség megkülönböztető jellemzője. Tekintettel arra, hogy a nőstény és a férfi parazita különféle külső különbségek vannak a nemi szervek szerkezetében, de néha vannak hermafroditák is.

Talán sokan nem is tudják, hol élnek a kerekférgek? A válasz erre a kérdésre igen kiterjedt, például szabad élősködő fonálférgek a talajban élő, a friss víz, a tengerek, óceánok és számuk meghaladja az egymilliót paraziták köbméterenként. Egy orvosi szempontból, a fonalféreg a nagy érdeklődés, mert a fajta közé tartozik a legtöbb paraziták, amelyek a takarmány rovására az emberi szervezetben.

A fonálférgek által okozott invazív betegségek

A parazita kerekférgek egyfajta bélféregek, amelyek a legtöbb szövetet érintik az emberekben, az állatokban és a növényekben. A fonálférgeket okozó betegségek fonálférgek.

Emberben az ilyen invázió súlyos patológiákat okoz a szív- és érrendszerben, a gyomorban, az emésztőrendszerben, a belekben, a vesékben, a májban, a legtöbb izomcsoportban és az emberi légzőszervekben. Ez a típusú helminthisza a következőre oszlik:

 • Geonematoses (lárvák a vízben, a földön, a mindennapi élet tárgyánál)
 • Bionematosis (A paraziták kialakulása a gazdaszervezet megváltozásával jár, a fertőzés vektorokon keresztül történik),

A tojások és lárvák a körömférgek kedvező környezeti feltételek mellett hosszú ideig megtartják a fertőzés képességét. Az emberekben a leggyakoribb:

 1. enterobiasis,
 2. ascariasis,
 3. acanthocheilonemiasis,
 4. angiostrongyliasis,
 5. Anizakidoz,
 6. Baylisaskaridoz,
 7. wuchereriasis,
 8. Ozzard a fonalféreg,
 9. necatoriasis,
 10. Tominksoz,
 11. onchocerciasis,
 12. dracunculiasis,
 13. strongiloidózis,
 14. trichocephalosis,
 15. toxikariasis,
 16. trichinosis,
 17. dirofilariasis,

Az Askaridoz a fonálférgek csoportjába tartozó bélférgek inváziója, amelynek kórokozói aszcaridák. A felnőtt parazita mérete általában 25-30 cm hosszú. Ez a típus a második helyen áll az emberek körében, csak az enterobiózis után.

Az emberi testben egy parazita, gyűlölködő kerek féreg folyik mosatlan kézzel, zöldségekkel és gyümölcsökkel. Ritka esetekben a hordozók rovarok, különösen a legyek, amelyek parazita tojásokat hordoznak a mindennapi tárgyakhoz.

A bélbe jutáskor a lárvák felnőtt parazitákká fejlődnek és fejlődnek, és ha a reprodukció túlzott, az ok, a bélelzáródás nagy számú ascaridot zavar.

A nematódák évekig élhetnek és reprodukálódhatnak az emberi bélben, miközben elpusztítják a fő véredényeket és táplálják a vérszérumot vagy a vörösvértesteket. A parazita lárvái képesek behatolni a májba, a légzőrendszerbe, az agyba, a szemekbe és a vesébe. Ez komoly szövődményekhez vezet, és komolyan veszélyezteti a fertőzött személy életét.

Állatok és növények inváziói

Fekélygörcsökkel fertőződik minden gerinces fajban. Ők parazitizálhatnak majdnem az állatok egész testén. A lárvák és a férgek tojása az állatok testébe kerül, fűvel, vízzel, ott fejlődve, amíg a szexuálisan érett színpadon. Ritka esetekben a parazita áthatol a bőrön vagy a nyálkahártyán. Az előfordulást az alábbiak befolyásolják:

 1. Közepes gazdák,
 2. A környezet éghajlata és hőmérséklete,
 3. Az állatok tartására vonatkozó feltételek,
 4. A betegségek megelőzésére, kezelésére és vakcinázására irányuló intézkedések,
 5. Az állatállomány legnagyobb károsodását az ascaridosis, a bunostomosis és a trichinosis okozza. A nematódózis főbb típusai a következők:
 • Afelenchoideosis befolyásolja levelek
 • A dithilenchosis a szárak (beleértve a repedéseket is)
 • Meloydoginosis, Kaktoderoz és Pratilenhoz negatívan befolyásolják a gyökérrendszert.

A fertőzött növények elrontják és elpusztítják a gyökereket, ott a Gallusok képződnek, a szárak megrepedtek. Időszerű kezelés nélkül a fonálférgek a gyökér terményeket és leveleket érintik.

Nematodosis tünetei az emberben

A szimptomatológia a fonálféreg lokalizációjától és az invázió mértékétől függ. A legtöbb esetben az emberek fertőződnek a bélférgekkel, ami károsítja az emésztőrendszert, így a fonálféreg főbb jelei lehetnek:

 1. Székletürítés megszüntetése (székrekedés, hasmenés folyékony székletkel),
 2. Nem lokalizált fájdalom a hasban,
 3. Az étvágy hiánya,
 4. Émelygés, gyomorégés,
 5. A gyomor tartalmának reflexív kitörése,
 6. Fájdalom a gyomorban,
 7. nyáladzó,
 8. A vastagbél gyulladása.

Ha a helmintiózis folyamán a légzőrendszer érintett volt, lehetnek köhögés, tüdőgyulladás tünetei vagy légszomj. Parasztizálja az izomszövetek helminját, fájdalmat és gyulladást vált ki az érintett területeken. A konjunktivitisz és a látáscsökkenés, a szakadás kíséretében, kerek féregről beszél a szemében.

Az inváziót közös jelek kísérhetik, mint például:

 • Allergiás reakciók,
 • eosinophilia,
 • A gyengeség, a hatékonyság csökkenése,
 • Alvászavar,
 • Mentális rendellenességek (Stressz, idegesség, depresszió),
 • Viszketés a végbélnyílásban,
 • Bőrdermatitis,
 • Sárgaság (a máj vagy a tojássárgája károsodásával),
 • Sötét zacskók a szem alatt,
 • Megszakító körömlemezek,
 • Fogak csiszolása.

A fonálférgek nagy felhalmozódása esetén bélelzáródás alakulhat ki, és ha a légzőrendszer érintett lesz, mechanikai asphyxia léphet fel.

kezelés

A kerek féregeket és a tojásaikat általában a páciens székletében tárják fel. Szintén laboratóriumi vérvizsgálatot, kaparást és biopsziát írnak elő. Ritka esetekben képalkotó módszereket használnak: röntgen, ultrahang, CT, mágneses rezonancia képalkotás és számítógépes tomográfia.

Az előkészületeket a kezelőorvos választja ki, figyelembe véve az invázió súlyosságát és jellemzőit, amely a fonálférgek típusát okozza. Általában nevezzen ki:

 1. A mebendazol gyógyszer rosszabbul felszívódik, ezáltal a toxinok alacsonyabb koncentrációját teszi lehetővé az aszcaridózis és a pinwormok kezelése során,
 2. Az albendazolt széles körben használják a legtöbb invázió kezelésében, valamint a lárvák és a külső bél kórokozók,
 3. A levamisolt a ankylostomiasisra írják fel,
 4. A pirantel. A gyógyszer előnye alacsony toxicitás. Hatékonyan kezel mindenféle bélparazitást, de nem befolyásolja a lárvákat,
 5. A piperazin a legkevésbé mérgező és legbiztonságosabb. Széles körben használják a pinwormok kezelésére kisgyermekeknél és terhes nőknél.

A népszerű kezelési módszerek közül a tölgy kéregen, a gránátalma és a hagymán alapuló húslevesek széles körben elterjedtek. Javasolt továbbá fokhagymát, tökmagot, sárgarépalémet is, melynek anthelmintikus tulajdonsága van.

megelőzés

Mivel az úgynevezett roundwormok szinte minden környezeti állapotban élnek és mindenütt megtalálhatók, ajánlott betartani a következő szabályokat:

 • Az apartman, ház, játszótér és egyéb környék,
 • A pihenés, a fürdés és a bizonytalan tározók tartózkodása mellett,
 • Az ivóvíz forrása és tisztítása,
 • Gyümölcsök és zöldségek gondos kezelése.
 • A gyökereket lehetőleg hámozni kell,
 • A higiéniai szabályoknak való megfelelés (alaposan mosson kezet és használjon fertőtlenítőszereket, különösen a kóbor állatokkal való érintkezés után, séták esetén)
 • Idővel látogasson el a zuhanyzóra vagy a fürdőkádra, fürödni,
 • Kerülje a szemétlerakókat, és ha lehetséges, küldjön üzenetet a helyi hatóságoknak, és bátorítsa őket arra, hogy a probléma kiküszöbölése érdekében környezeti intézkedéseket hozzanak,
 • A területen kívánatos az eldobható edények használata,
 • A szennyvízkezelés megszervezése az egészségügyi szabványok követelményeinek megfelelően,
 • Rendszeres orrlyukasztás,
 • A hétköznapi tárgyak, a ruházat és a vászon egyedi tárgyainak használata,
 • A húsételek alapos hőkezelése.

A háztartási és állattenyésztési állatok számára rendszeres idegenforgalomra van szükség. Állítsa le a növényi paraziták gyorsan sokszorozó faját.

Táblázatos féreg állatok és emberek parazitái

Bélféreg típusok, közös osztályozás

Számos módszer és módszer van arra, hogy megkülönböztessük a leggyakoribb bélmintákat az emberi testben parazitálódva, ami konkrét veszélyt jelent az emberi életre és az egészségre. A helminthiázok osztályozásának szükségességét felismerték, miután felfedezték, hogy különböző adatok szerint a világ népességének 50-80% -a a parazita fertőzések destruktív hatásának van kitéve. A férgek létező parazita fajainak megkülönböztetésének szükségessége nagyszámú és mindenütt jelen lévő elterjedése miatt jelent meg.

A differenciálás és a differenciálás elvei

Egyetlen univerzális besorolás jelenléte nagymértékben megkönnyíti az ember kezelésére szolgáló módszerek és módszerek keresését. A bélféregek osztályozása abban a pillanatban kezdődik, amikor a főbb élőhelyek elvének megfelelően faji fajokra osztották őket.

Eszerint egy nagyon tökéletlen megosztottság, az emberi testben élő mindenféle parazita osztozik:

 • luminalis, parazitizáló a bélben;
 • szövetet választott, amely otthoni szövetek és különböző emberi szervek számára választott.

Amikor a férgek vizsgálták részletesebben, úgy tűnik, hogy egyes fajok lehetetlen megkülönböztetni az üregi és szövet, mert a szervezetek, amelyek átmennek gyakran több szakaszban zajlik, és a különböző fejlődési szakaszaiban, ők is arra a tényre utal, és egy másik osztályozási típus.

Minden helminths esetében a különbség:

 • nematódák (kerekférgek);
 • cestode (szalag);
 • trematodes (flukes).

Általános jellemzők implicit módon ez nagyon hozzávetőleges lehatárolását, hagyja, hogy egy bizonyos elképzelése a megjelenése, szerkezete és módja élő féreg, bár néhány közülük meglehetősen eltérnek társaik a kategóriában.

Különleges igények esetén az ilyenfajta részleg nem elegendő, ezért létezett a bio- és a geogelminták besorolása. Ezzel a differenciálással meghatározható, hogy hol tartanak a fejlődés életciklusai.

Egyes fajok a teljes életciklusuk, meg kell, hogy áthaladjon a test köztigazdák, és akkor hívott biohelminths, mások átalakítják víz és a talaj, majd ezeket a továbbiakban geohelminthes.

Megkülönböztető jellemzője az átvitel módja, tanulmányuk lehetővé tette a helminthiázok érintkezési csoportjainak azonosítását:

 • enterobiosis;
 • hymenolepiasis;
 • végbélgiliszta;
 • törpe tseleen.

A legelterjedtebb bélmintákra való felosztást több, meglehetősen gyakori jellegzetesség jellemzi, noha az egyes féregek tanulmányozása során jelentős megkülönböztető képességeket találhatunk.

Már létező elosztási területi alapon és élőhelyek régóta elvesztette relevanciáját után a szállítóeszközt úgy tűnt, hogy gyorsan mozog az egyik kontinensről a másikra, vagy áttérni egy másik országban egy bizonytalan hozzáférhetősége féregfertőzéseinek.

Kerek féreg, fonálférgek jellemzői

Ezek elsősorban cavitary worms, van egy threadlike vagy fusiform formája, amely miatt kapták a név a kerekek. Általában unisexuális és fekvő tojások, és a fonálférgek szerkezetének jellegzetessége az izomzsák és a kutikula jelenléte.

A szegmentált testek változó méretűek lehetnek, de szinte az összes nematódának olyan emésztőrendszere van, amely úgy néz ki, mint egy átmenő cső. A kerekférgek legelterjedtebb emberi helminjátékainak hordozói, melyeket a WHO felismert:

Az endémiás veszélyzónák WHO-tanulmányai szerint körülbelül 1 milliárd ember szenved enterobiasisban, melyet pinwormok hordanak.

Ez a prevalencia az ilyen típusú betegségnek a kontaktus által történő továbbításának képessége, mivel háztartási tárgyak, piszkos kezek, a tömegközlekedés korlátjai és még a mobiltelefonok is hasznosak lehetnek.

Bár a fertőzés leggyakoribb módja az alultáplált táplálék. A természet a közbenső szakaszaiban fonálférgek tartoznak geohelminthes, fejlesztése és megőrzése a tojás előfordul a talajban, és a fő gazdaszervezet esnek szájon keresztül szennyezett víz vagy élelmiszer.

Néhány ezek közül a rövid életű és után elpusztulnak peterakás, míg mások képesek élni az emberi szervezetben, akár több évig, és ugyanakkor megtartja az adott fonalféreg összeomlása annak méretei - néhány milliméteres a fél métert, vagy több.

A tapeworms, a cestodes leírása

A szalagférgek meglehetősen nagy hányadát teszik ki a helminthiázáknak, amellyel orvosi segítséget keresnek mind a sűrűn lakott régiókban, mind a vidéki területeken. Az utak tartalmazzák:

 • szarvasmarhafélék és sertéskamrák;
 • törpe tapeworm;
 • széles szalagok;
 • echinococcus.

Néhány közülük, mint például a galandféreg, a személy nem a fő serege pedig, ki vannak téve a béiféregfetrőzéseket válik a közepes érési a felnőtt, de a jelenléte a szervezetben bármely szakaszában a fertőzés vezet romboló következményeit.

parazitizmus helyeken is eltérő, egyes fajok bél (cavitary) bélférgek Echinococcus parazita a májban és epeutak, és rendezni a tüdőben, és még az emberi agy.

Osztályozás bázisok jelenléte volt a több közbenső szakaszaiban élő szervezetek (biohelminths), és olyan szerkezetet test, amelyben mindig jelen scolex (fej) és a fényjelző (test), és fel van szerelve tapadókoronggal és horgok rögzítésére helyeken parazitizmus.

A reprodukció legfontosabb módja az önképződés, sok esetben a hermafroditák.

A cestodák méretének leírása (a szarvasmarhafélék szalagmintája az emberi testben 10 méternél hosszabb lehet), azok a betegségek, amelyeket a másodlagos fertőzés során képesek okozni, egyszerűen retteghetnek.

A cestodes típusai

Ebbe a csoportba tartozó bélférgek esetében a kezdeti tünetmentes lét jellemző, de az egyénben élő formák bizonyos fejlődési szakaszában halálos kimenetelhez vezethet. A táblázatban szereplő adatok a közös típusokról alkotnak ötleteket:

Mindegyik kórokozó egy bizonyos betegség provokálója, egyesek képesek kettőt kiváltani, ha újbóli fertőzésről van szó:

 • az echinococcus echinococcosisot okoz;
 • bika - árnyék;
 • sertés szalagféreg - teniarinhoz;
 • Az alveococcus a lárvák hólyagjainak kialakulásához vezet, amelynek fejlődése hasonlít a rák kialakulásához.

A trematódák osztályozása és jellemzői (flukes)

A legelterjedtebb flukes:

De ennek a csoportnak a képviselői leggyakrabban nem a beleket, hanem a keringési rendszert, a májat és a tüdőt érintik, bár köztük a bélparaziták is léteznek.

Mételyek általában kicsik, és fel vannak szerelve tapadókoronggal, és megjelenésükben gyakran levél-alakú, osztás nélkül szegmensekre is csatolni kell a célszervek útján tapadókorongok 2: orális és peritoneális.

A schistoszómák mellett az összes többi trematóda képes önmagát megtermékenyíteni, vagyis biszexuális. Minden trematodes tojást rak, és ezt közvetlenül az állat vagy az ember érintett szervében végezzük.

Gyakorlatilag az összes bélgiíiszták köztes gazda végre gerincesek és a szerepe a fő - férfi, de vannak fajok, melyek életciklusuk zajlik több lépcsőben, a használata a rovarok és rákfélék (pl édesvízi csigák és hangyák).

Nehéz túlbecsülni azt a veszélyt, hogy a trematode egy személy számára, ez egy parazita, amely egy halálos kimenetelű embert vezethet, ha az időben történő kezelést nem biztosítják.

A paraziták osztályozásához kétségtelenül további kidolgozásra és további differenciálásra lesz szükség, ha az ismert és ismeretlen fajok, akiknek az életkörülme személy, benne vannak.

Mi a különbség a lapos férgek és a kerekek között?

A férgek nagyon gyakoriak a földön. A kerek férgek különböznek a síktól és a megjelenéstől, valamint a belső életrendszerek kialakításától. E fajok között azonban nem csak különbségek vannak. Az ilyen osztályok férgei nem rendelkeznek keringési rendszerrel és szekréciós rendszerrel a hagyományos értelemben, de életciklusuk ugyanaz. Veszélyesek a felnőttek.

A laposférgek körüli féregféleségének különbségei nem jelentősek, de az emberi egészségre gyakorolt ​​káros hatás jelentős.

Általános információk a lapos és kerek férgek összehasonlításáról

A parazitákat, amelyek egy személyben vagy állatban élnek, bélféregnek nevezik. Gyakran okozzák a betegségeket. A féreg kategória számos fajt tartalmaz. A kerekek azok, amelyeknek hosszú kerek testük van. A kerek férgek különböznek a síktól, mivel nagyobb valószínűséggel túlélik mások rovására.

A lapos egyének teste lapos (gyakran szalag alakú). Szintén különbözteti meg a 3 izomréteg jelenléte:

A testben lévő tér tele van kötőszövetrel és folyadékkal. A parazitáknak ezenkívül természetes adaptációi vannak a gazdaszervezethez való kötődés szempontjából. Ezek suckers, proboscis vagy microscopic hooks, amelyek lehetővé teszik, hogy enni és kényelmesen érezze magát. Például a máj trematode egy levél alakú test és 2 szopós. A hasfájás segít a parazita javításában, az orális tápláláshoz közvetlenül szükséges. A lapos férgek és kerekférgek lenyelve az egészség állapotának romlásához, a krónikus formákba kerülő betegségek kialakulásához vezetnek. Az alábbiakban a lapos és kerek férgek összehasonlító leírása található.

fonál

A gyakran előforduló emberi paraziták a körhinták osztályai: pinworms, roundworms, whipworms és trichina. A nematódák növényeket parazitálnak. Ennek a fajnak a fő jellemzői másokkal összehasonlítva a következők:

 • Hengeres, finom test, amely az úgynevezett külső kutikulából épül fel, amely alatt az epitheliális réteg és az izmok futnak.
 • A folyadék betölti a testet (hidroskeleton).
 • Az emésztőrendszer szerkezete egyszerű. Ez egy cső, amelynek szája és ürítő nyílása van. 3 részre oszlik - elöl, középen és hátul.
 • Az idegrendszer az oclo-ganglion ganglion (az agy hasonlósága). Az idegek törzse elágazik a gangliontól. A kerek férgek érintkezésben és ízben rejlenek.

A fajok körfűrészei közötti főbb különbségek az élőhelyük. Meg kell jegyezni, hogy a laposoktól eltérően a kerekek biszexuálisak. A férfiak és a nők egyének általában különböztethetők meg. Ez a fajta több mint 15 ezer faj, szinte mindenhol él. Néhány mikroszkóp alatt látható, de velük szemben óriások vannak.

Lapos férgek

Körülbelül 12 ezer fajot tanulmányoztunk. Sokan élnek a talajban és a vízben, de paraziták is vannak. Ez a típus a következő osztályokat tartalmazza:

A lapos férgek szerkezete kissé eltér a kerek férgektől. nevezetesen:

 • lapos test, három réteg izom;
 • laza anyag belsejében;
 • az emésztőrendszer szerkezete, szemben a kerek féregekkel, nagyon primitív: ez egy emésztőrendszer, amely vakon vagy teljesen hiányzik (a paraziták metabolizálják a tápanyagokat a test felszínén);
 • az idegrendszert az idegsejtek halmaza jellemzi, amelyekből idegrostok folynak;
 • egyesek a látásszervek.

Lapos képviselők, ritka kivételekkel, azonos neműek. Tenyésztési rendszere meglehetősen bonyolult. A férfi és női nemi szervek jelenlegi szimbiózisán kívül további kiegészítő és formációkat is magukban foglalnak, amelyek teljes mértékben biztosítják a trágyázás folyamatát és az embrió fejlődését azáltal, hogy minden szükséges anyagot biztosítanak.

Mi a különbség?

A fő különbségeket az emésztőrendszer és a szekréciós rendszer sajátosságai jellemzik. Sok paraziták, amelyek a laposférgek formájához tartoznak, egyszerűen hiányoznak. Nem szükséges. A reprodukciós módszerek is jelentősen különböznek egymástól, ahogy fent említettük. Ez annak köszönhető, hogy a lekerekített fajok biszexuálisak, a lapos pedig hermafroditák. A férgek közötti különbségről nem tudjuk figyelmen kívül hagyni az egyének megjelenési különbségét.

Mi a közös?

A lapos és kerek férgek hasonlósága a véráramlás és a légzőrendszer hiányában. Mindkét típusú izomépítés lehetővé teszi, hogy mozogjon. Testük szimmetrikus, köztük számos parazita egyén, akik a bélbe telepednek. Mindkét típusú paraziták veszélyesek, egyesek nagyon nehéz észlelni és kezelni. A lárvák kifejlesztése szükséges, úgynevezett közbülső állattartó állatok vagy halak. Testükben a lárva fejlődik, mielőtt az emberi testbe belépne. Mindkét faj összehasonlítása azt is mutatja, hogy a vérben és a kiválasztó rendszerekben nincsenek benne. Mindkét fajban lévő hulladékok a szájnyíláson keresztül távoznak.

Az emberek számára veszélyes paraziták

Az emberi testbe bejutó férgek veszélyesek lehetnek, különösen, ha időben nem észlelik őket, és nem alkalmaznak megfelelő bánásmódot. A pikkelysavak számos betegséget okozhatnak, többek között: fekély, vastagbélgyulladás, bélelzáródás, ciszták, központi idegrendszeri károsodás, meningitis. A legveszélyesebb fajok közé tartoznak a süllyedők, - paragononok és schistosomes, echinococcus, ascarids, hookworms, trichinella.

Kerek férgek: állatok és emberek parazitái

A kerek férgek (és több mint 20 ezer fajuk) egyedülálló képességgel rendelkeznek - képesek arra, hogy alkalmazkodjanak minden életkörülményhez.

A Glystek fokozatosan fejlődtek és új struktúrában szereztek új funkciókat. Ennek köszönhetően külön típus lett. Mivel a "hazai" kerek férgek parazitái az állatokat és az embereket választják. Különösen a gyermekek szenvednek helminktől.

A kerek férgek az állatok és az emberek parazitái

A nematódák szerkezetben, méretben és várható élettartamban különböznek egymástól. A tojásuk mindenütt megtalálható: a talajban, a növények felületén, édesvízben. Az emberi testben a paraziták aktív életmódot vezetnek: a belső szervekbe migrálnak, hasznos anyagokat szívnak fel, tojásokat raknak.

Körülbelül 40 fajta férgek bejutnak a szervezetbe a bőrön és a nyálkahártyán keresztül a szennyezett talajjal és vízzel való érintkezés után. Ez azért is előfordulhat, hogy hőkezelés nélkül feldolgozatlan étel, rovarcsípés, háztartási cikkek, háziállatok és más családtagok miatt következik be.

Az alábbi típusú parazita férgek gyakoriak:

 • kiváltás;
 • trichinella-
 • filaria;
 • végbélgiliszta;
 • hookworm;
 • Crooked Head;
 • Ostorféreg;
 • Rishta és mások.

Ascarid ember - a kerekférgek leggyakoribb formája, ami aszcaridózist okoz. Ez egy nagy helminth, amelynek teste henger alakú, és a vége felé húzódik. A hímeknél 20 cm-es, a ventrális oldal felé hajolva. A nők hossza 40 cm-ig terjedhet.

Ezzel a fajta hasonló a sertéskarajhoz, ami gyakori Délkelet-Ázsiában. Ebben a helységben a betegség a sertésekből emberre jöhet, és fordítva.

Az enterobiózis gyakori betegség végbélgiliszta. Ezek kis kerek, fehér színű bélmaszkok. A nőstény 10 cm hosszú, a testének vége hegyes. A férfi általában nem nagyobb, mint 5 mm.

Gyakran enterobiosis fordul elő gyermekekben. Általában az első jel a viszketés a végbélnyílás területén. A gyermek nem alszik jól, ingerlékeny, az iskolai problémák kezdik, mert csökkenti a munkaképességet. A betegség diagnosztizálása a hátsó nyílás bőrének felszínéről történő kaparással.

A vlasoglav a trichocephalosis helminthisza okozója. Ez a harmadik helyet foglalja el a paraziták előfordulása szempontjából. A nők kissé nagyobbak, mint a hímek. Az első 55 mm-es, a második 45 mm-es.

Hogyan kezeljük a parazitákat a fokhagymával?

Ez a fajta körhéjú a vékonybél alsó részében aktív. A bélbe kerül, amely a kötőhártya integritásának megsértését okozza. Ez gyulladásos folyamathoz vezet. A helmint nem táplálja a belső szerv tartalmát, hanem csak a vér. A kezelés sok problémát okoz, és általában sokáig késik.

A trichocephalosist a következő tünetek kísérik: fejfájás, ingerlékenység, álmosság, letargia. Előfordulhat görcsök, hasi fájdalom, bél dysbiosis, és néha mellékvese-gyulladás. A betegség vérszegénységhez vezet. A diagnózis megerõsítéséhez ürülékelemzést kell benyújtani a férgek tojásainak azonosítására.

A trichinella egy másik olyan parazita, amely súlyos betegségeket okoz. Ennek az a tulajdonsága, hogy nincs köztes állomás. Nem alkalmas arra, hogy külső környezetben éljen, ezért csak egy példányt parazitál.

A fonálférgek elleni küzdelem egyszerűen szükséges. A bélférgek ellenére mindannyian jelentős kárt okoznak egy személynek, befolyásolják munkaképességét, pszichomotoros fejlődési késleltetéshez vezetnek, és tápanyagokat szívnak fel. Ha minden orvosi manipuláció után beigazolódik a diagnózis, akkor megkapja a szükséges kezelést.

A testzsinór tünetei az emberi testben

A kerek férgek fertőzése során az emberi paraziták a következő tüneteket okozzák:

 • a kiszabadulás megszegése,
 • viszketés az anális területen,
 • hányinger és hányás,
 • puffadás,
 • az étvágy megváltozása,
 • görcsök,
 • fogyás,
 • fejfájás
 • vérszegénység.

A nematódák gyorsan szaporodnak és kezdenek érinteni az emberi test összes szervét és rendszereit. Ez károkat okozhat a szívben, a belekben, a májban, az izmokban. Néha a férgek még a szemeket is megtámadják. Vannak olyan tünetek, mint az allergia, viszketés, fokozott eozinofil tartalom a vérben.

A mérgezés általános rossz közérzethez vezet, és bizonyos esetekben a mentális zavarokhoz. Glistov hozzájárul az immunitás csökkenéséhez. Ez különösen hatással van a gyermek testére. A gyermek fájdalmas lesz. A közönséges hideg nem könnyű gyógyítani.

A tünetek jegyzéke miatt néha nehéz megállapítani, hogy az állapot oka pontosan a hemikasztia. Még a széklet analízisével sem mindig lehet azonosítani a fonálférgeket, tk. ők alkalmazkodtak egy olyan ember életéhez, akiket nem észleltek. Ezért számos diagnosztikai vizsgálatot kell végezni.

Kerek férgek humán paraziták: táblázat

A férgek következő megoszlása:

 1. Geohelminths (csak a végső mester);
 2. Biohelminták (a lárvák közbülső gazdagépben élnek, majd a végső fogadóban fejlődnek).

Hogy a paraziták átjutnak a kerek férgek emberre, a következő táblázatok mutatják.

A férgek emberi paraziták: a fő faj

A pikkelysavak olyan emberi paraziták férgei, amelyek összefüggésben állnak a kerek és lapos férgek típusával, amelyek különböző humán és állatbetegségeket okoznak.

A parazita élethez a bélférgek megváltoztatják az élőhelyet - a fő gazda szervezetét, a tározó tulajdonosát és maga a fuvarozót. A Helminthiasis invázió a szinte minden életfontosságú szervet érintheti. A parazitaminta típusától és a befogadó szervezet testébe való bejutás módjától függően különböző tüneti jelek merülnek fel, a diagnosztikai vizsgálati módszerek és az invazív fertőzés kezelésének módjai meghatározásra kerülnek.

A jegyzethez! Leggyakrabban az emberi testben lévő paraziták férgeit a vékonybél választja ki.

A bélférgek általános jellemzői

A körkörös és lapos férgek esetében az emberi paraziták közös jellemzői:

 • szabályos szimmetrikus alakú karamellis;
 • a mikroorganizmus izom- és motoraktivitásának kifejlődését elősegíti a mezoderma, amely az ento és az ektoderm között helyezkedik el;
 • a féreg testének fala a bőr és izomszövet hámsejtjeiből álló bőr-izomzat;
 • a test felső részén a legérzékenyebb szervek a létfontosságú tevékenység, amelyek lehetővé teszik a bélférgek jól tájékozódni az űrben és a célzott mozgások végrehajtására.

Gyakori bélférgek az emberben

Az emberi parazita férgek osztályozási táblázata típus-különbség szerint:

Flatworms (flukes)

Tüdőrák, máj trematode, schistosome

Lapos férgek (szalag)

Törpe tsepenny, sertésszalagféreg, széles szalag, echinococcus

Kerek férgek (biohelminek)

Kerek féreg (geohelminths)

Ascaris, pinworm, görbe, bél

Típusú lapos férgek (Latin Plathelminthes)

Az elsődleges gerinctelen bélmalmok szerkezetének általános jellege a következő:

 • A parazita testének nincs epitéliuma.
 • Az emésztőrendszer zárva van, anélkül, hogy kilépne.
 • Az idegrendszert hosszirányú és keresztirányú idegdarabok alkotják rendszeres rács formájában (ortogon típus).
 • A keringési rendszer és a laposférgek légzőszervi hiányoznak.
 • A kiváltó rendszert a protonfridionális típus jelenti.
 • A reproduktív rendszer, a hermafroditikus egyedek kivételével, összetett.

Tegyen lapos férgeket

A parazita organizmusok mintegy 25 ezer fajtája létezik, amelyek négyféleképpen oszlanak meg:

 • Övbélik;
 • multigenetikus trematódák;
 • csillogó szabadon mozgó férgek;
 • bélgiíiszták.

Osztályú folyók (Latin Trematoda)

A mai napig több mint 7500 fajta lapos paraziták képviselik a trematodes osztályát. Ezek közül az emberi testben mintegy harminc fajta paraziták sík férgét izgatják a veszélyes invazív megbetegedések, amelyeket az orvosi parazitológia mint trematodes határoz meg. Tekintsük a legelterjedtebb fúvási típusokat, amelyeket az Orosz Föderáció területén rögzítenek.

A máj trematode egy lapos genetikai parazita, amely a trematodák - fascioliasis csoportjából kivált egy bélférgességet az emberben. Parazitális fertőzés eseteit észrevették az orosz déli régiókban. Az emberi testben, mint végső parazita tulajdonosnak, két faj fasciolae gyökeret ered: a máj trematode és az óriás fluke. A parazita fasciola létfontosságú fejlődése magában foglalja a tulajdonosok változását. A parazita fertőzés legfőbb hordozója egy emberi vagy növényevő emlős, és a tartálykezelő egy folyami csiga. Egy felnőtt parazita organizmus kiválasztja a tojásokat, amelyek a gazdálkodó életének feldolgozott termékeivel együtt belépnek a külső környezetbe. A mikroorganizmus további fejlődése víz nélkül nem lehetséges. Ez a folyékony tápközeg elősegíti a miracidia kialakulását, vagyis a parazita lárváit. A folyami rákfélék vagy csigák szervezetébe való bejutás során a miracidia sporocistává válik, és részecske módszert szaporít.

A máj trematode életciklusának diagramja

A jegyzethez! Az emberi férgek belsejében a paraziták (lárvák) vízbe, mosatlan zöldségekbe és / vagy zöldségekbe kerülnek.

A vékonybél epitheliális védekezésének vizsgálatával a vércsatornák mentén elhelyezkedő fasciola behatol a személy májába és epevezetékébe, ami klinikai invazív tüneteket okoz:

 • éles paroxysmális fájdalmak az alsó hasban;
 • émelygés és a hányás reflex iránti igény;
 • sárgaság;
 • a máj megnagyobbodása és az epevezeték csatornáinak elzáródása.

Ezenkívül a parazita jelenlétében a testre kifejtett toxikus hatás allergiás megnyilvánulásokban nyilvánul meg. A szervezet inváziója által gyengén gyengül.

A galandféreg osztály (Latin Cestoda)

Az osztályba tartozó emberek paraziták fajainak fajai feltűnőek, a fajok száma meghaladja a 3000 ezret. Néhányan izgatják a zooantroponoznuyu inváziót. Például egy széles szalag parazita betegséget okoz - a difillobotriázist. A zooanthroponotikus invázió központjait az Amur, Ob, Irtysh, Volga és más Oroszország folyók mentén vették fel. Az emberi parazita féreg (fotó) először 1778-ban a svéd természetrajzoló Karl Liney írta le. A jegyzethez! A széles szalag a tapeworms egyik legnagyobb képviselője, amelynek testhossza legalább 10 méter. Tekintsük a parazita egyén morfológiai jellemzőit és életútját. Az elülső rész (scolex) fejrésze 3-5 mm hosszúságú, hosszanti hosszúságú, oldalra lapított.

A parazita gombóc széles szalagféreg, amelynek latin neve Diphyllobothrium latum, a diphyllobothriasis betegségét okozza

A végső fogadó parazita belsejébe történő rögzítés két hosszanti tapadókorong miatt következik be. A parazita teste egy szegmentális proglottidokból áll, amelyek szélessége jelentősen meghaladja a teljes hosszukat. Napi egy szalag viszonylag nagy, ovális alakú, vékony, sima tojáshéjjal, hossza akár 75 mikron. A parazita féreg végleges gazdái vad vagy háziállatok: sarki rókák, farkasok, medvék, rókák, kutyák. A paraziták tojásait a fő gazdaszervezet ürülékével tovább kell fejleszteni a vízbe. Az érett lárvákat édesvízi rákok lenyelik, amelyek halat táplálnak. Az emberi testben a széles szalag lárvái fertőzött hal vagy kaviár használatába esnek. 60 napon belül a parazita lárvái felnõtt lencévé válnak, amely 20-25 évig kényelmesen elhelyezhetõ az emberi testben. Egész idő alatt a parazita csökkenti a bél mikroflórát, táplálja a tápanyagokat, amelyeket az ember táplál. Hosszú ideig az invazív fertőzés tünetmentes. Csak néha egy személy panaszkodik hányinger és hányás, szédülés és fájdalom a hasban. Mindezeket a tüneteket általános gyengeség, hasmenés és ellenőrizetlen fogyás kísérik. A parazita megbetegedés akut lefolyását a vérszegénység kialakulása jellemzi, amely a gazdaszervezet és a B12-vitamin ásványi összetevőinek a parazita felszívódásával jön létre. A fertőzött humán parazita féreg kimutatása elég egyszerű.

A Diphyllobothriasis képes a fejét centrifugálni

A jegyzethez! Időszakonként a széles szalag végrészét szalag formájában elutasítják, és a kásagyöngyöket kiszökik a kiürítéskor.

Írja be a kerek féregeket (Latin Nemathelminthes)

A kerek parazita organizmusok morfológiai szervezése valamivel magasabb, mint a helminthikus állatvilág lapos képviselői. A parazita testének elsődleges ürege olyan folyadékkal van feltöltve, amely hidrollerként működik, és magában foglalja a létfontosságú tevékenység minden szervét. A gyűrűs izmok hiánya és a sejtösszetétel biokémiai egyensúlya nem teszi lehetővé, hogy a parazita állat regenerálja a test elveszett részeit. A faj más jellegzetes jellemzői:

 • A parazita teste hosszúkás és élesen hegyezi a csúcsot.
 • A longitudinális izmok összehúzódása miatt a kerek féreg teste hajlik, mint egy kígyó. A mikroszkóp lencse alatt nagyon jól emlékeztetnek az öregvérű féregekre.
 • Az emberi paraziták emésztőrendszerét egyetlen folyamatos csatorna képviseli.
 • Az excretory rendszer olyan hosszanti csövekből áll, amelyek a szájüreg hasvíz részébe egy folyamatos csatornába illeszkednek, és véget érnek az anusban.
 • Az állatok dermális burkolatát rugalmas és tartós kutikula védi, amely alatt hámsejtek és hypodermis réteg található, azaz a has, a hátsó és az oldalsó gerincek.
 • A parazita idegrendszere körkörös okologoblotnye csomó (ganglion), amelyből az idegtestek hidakkal vannak összekötve. A kerek féreg reagál a fényre, érintőszervekkel és ízzel rendelkezik.
 • A parazita organizmusok szexuálisan szaporodnak. A pálcáknak van egy külső különbsége. Az erősebb szex képviselője lényegesen rosszabb, mint a társának csaknem kétszerese. A kopás után a férfi megállítja az életét.

A kerek féregek osztálya több mint 20 ezer parazitákból áll, amelyek szinte mindenütt jelen vannak

A szakértők szerint ez a fajta parazita fauna a legelterjedtebb. A fajok képviselőinek száma közel egymillió egység. A parazita fajok képviselői, amelyek emberben bélférgességet okoznak, nematódák vagy biohelminek.

Bio- és geohelminths

Nematoda (lat.) Az állati világban több mint 500 ezer példány szerepel az állatvilágban, amely parazitál az emberi testben, az állatokban és a növényeknél. A kerek biohelminek fajok képviselőinek méretei néhány millimétertől egy méterig terjednek. A parazita fonálférgek leggyakoribb képviselői, amelyek biomelmintikus inváziót indukálnak emberekben, Trichinella és Rishta.

A trichinella a halálos bélmáj-invázió - trichinosis okozója. A biohelmintikus betegség befolyásolja a létfontosságú tevékenység belső szerveit és a központi idegrendszert. A betegség első tünetei jelek vagy szövődmények nélkül jelentkeznek. A fő panaszok egy diszpeptikus rendellenességek és egy általános kellemetlenség. Ez a tüneti kép több éve megfigyelhető, amíg a parazita behatol az agyba, ami komoly neurológiai rendellenességeket okoz. Gyakran előfordul, hogy a késői orvosi kezelés tragikus következményekkel jár.

A Trichinella egy kis méretű, 0,5 mm-es kerek féreg, amelyet spirál csavart

Dracunculosis, rishta vagy guinea féreg, a fonálférgek csoportjától származó biomelmintikus betegség. A parazita, amely a bélfalon rágódik át, átjut a nyirokcsatornákba a testüregbe. A pubertás elérése után a parazita organizmusok társulnak, és a nőstény a gazdája szubkután szövetéhez migrál. A felnőtt rishta testének hossza 60-80 cm között van. Egy fertőzött személy bőrén vérző fekélyek alakulnak ki, amelyeken keresztül a nőstény a test végétől kifelé nyújtja számos utódját. A parazita fertőzés nagyon gyakori a közép-ázsiai országokban. A Szovjetunió korábbi államai közül Tádzsikisztán.

Rishta vagy Guinea féreg - parazita, amely a körhúsok képviselője, amely főként az ázsiai víztározókban található meg

Tipikus képviselői geohelminthes - humán Ascaris és pinworm, ascariasis gerjeszti parazitás betegségek és enterobiosis. Sajnos az ilyen jellegű geológikus invázió széles körben elterjedt az Orosz Föderáció egész területén.

Az Ascaris parazita szervezet - kozmopolita, a lokalizáció kedvelt helye az emberi vékonybél lumenje. A parazita egyednek nincs rögzítő kötődése a gazdaszervezet létfontosságú tevékenységének szervéhez. Nagy érzékenységgel és jól fejlett idegreceptorokkal rendelkezik, az ascaris az élelmiszer-masszák felé mozog. A parazita fiatal egyedei kizárólag a vérszérumban táplálkoznak, és ahogy nőnek, átváltoznak az eritrocitákra. A szervezet parazita fejlődése a gazdák megváltozása nélkül folytatódik, és a lárvák migrációja az ember minden szervén keresztül előfordulhat. A telep helyétől függően a klinikai tünetek, a károsodott szervek gyulladásos folyamatai kíséretében jelennek meg.

Az ascaris parazita szerkezete

A Pinworms a fonálférgek nemzetségéből származó geomhelminek egy másik képviselője. Fertőzés a humán enterobiasis, ahol a parazita lárvák lokalizáltak a bélben a fő fogadó akkor jelentkezik, amikor lenyelik fertőző peték révén piszkos kéz, piszkos víz és az élelmiszer. A leggyakoribb fertőzések 5-7 éves gyermekek. Vakbélgyulladás gyakran a gyermek izgatott ez végbélgiliszta, amelyek szabadon „utazás” a gyomor-bél traktusban. Különösen irritációt és kellemetlen érzést emberek enterobiasis, fordulnak elő éjjel, amikor a nőstény orsóféreg mászik át a végbélnyílás külső és tojásokat raknak, a végbélnyílás körüli bőrt területeken, ami elviselhetetlen viszketés, égő.