Kik a paraziták a biológiában?

3.2. A parazitizmus és a parazita fertőzések biológiai alapja az emberben

3.2.2. Paraziták - meghatározás és osztályozás

A paraziták olyan szervezetek, amelyek a táplálkozás forrását és a létezés környezetét használják más faj (gazdaszervezet) organizmusának, és kárt okoznak nekik; Ebben az esetben a parazita egyszerre nem öl meg tulajdonosát, ellentétben azzal, hogy a ragadozó a zsákmányával jár.

A parazitizmus nem mindig a szervezet létezésének egyetlen formája, ezért fakultatív és hosszúkás.

Opcionális (a latin facultatis -. Opportunity) jellemző a szervezetek, amelyek általában szabadon élnek a természetben, de véletlenül írja a szervezet egy másik faj (host) és az ólom egy parazita megléte (egyes fonálférgek, húsevő piócák).

Obligatny (a latin obligatus - kötelező) - azoknak a szervezeteknek a jellemzője, amelyek nem képesek szabadon élni a természetben. Számukra a parazitizmus a létezés feltétele.

A valódi parazitáktól meg kell különböztetni a pszeudo-parazitákat és az omo-parazitákat.

Psevdoparaziti (. A görög ψεύδος - megtévesztés, fikció) - ez volnozhivuschie organizmusok, amelyek esetében a véletlen behatolását a test egy másik alkalommal vannak néha okoznak bélrendszeri zavarok (tiroglіfoїdnі atkák - kártevők gabona, sajt, légy lárvák). Közülük vannak:

• a valóságban egy másik organizmusban rejlõ tényezõket levezetik a székletébõl, ahol megtalálhatók (a házi légy lárvái);

• hamis (képzeletbeli), amely véletlenül székletbe eshet, például elemzéshez (a legyek képesek tojásokat rakni rájuk, és a lárvák hamar gyorsan kinyílnak).

Omeoparaziti (a görög όμοιος -. Hasonló) - hasonló képződmények paraziták (bél nyálka konvolúció), amelyek hasonlítanak, így például, Ascaris.

Előfordul, hogy a paraziták véletlenül nem a szokásos fogadójukhoz, hanem a másikhoz vannak, és továbbra is élnek benne; ilyen parazitákat neveznek xenoparazitáknak (görög ξενία - idegen), azaz külföldi parazitáknak. Például egyes húsevő állatkertek parazitizálhatnak egy személyt.

1. A valószínű gazdagok számától függően:

• Európai (görög ωύρύω - széles) - azok, amelyeknek számos háza van (ixodidák, szúnyogok);

• monoksennі (a görög μόνος - csak egyet.) - azok, amelyek élősködő a gazda egy bizonyos fajta (krivogolovka fegyvertelen galandféreg - az emberi bélben, fejtetű a test);

• stenoksennі (a görög στενός - szűk és ξενία.) - azok, amelyek egy bizonyos fajta gazda, de élősködik más (bőratka ember és a ló); köztük van a szokásos -, hogy fordul elő egy adott gazda (kutya bolha - egy kutya, az emberi bolha - személyesen), és a véletlen - az ide véletlenül leesik a non-core gazda; például, amikor prokovtnennі bolha fertőzött pistitserkoїdami, személy válhat a tulajdonos a kutya galandféreg - egy parazita a kutyák és macskák;

• heteroszexuális (görög έτερος - más, más) - azok, akik több gazdagép rovására összetett ciklusokon keresztül járnak. Tehát a kutyaszakasz a három fejlődési szakaszon keresztül halad: a lárva, a nimfa, az imágó - és minden szakaszban a tulajdonos.

2. A parazitizmus időtartamától függően:

• ideiglenes - akik kívül élnek a gazdaszervezet és támadni csak a vérellátás (kullancsok, bolhák, szúnyogok, szúnyogok), tartó fél perc és néhány nap;

• tartósan - a gazdaszervezetben vagy annak fedelén él a fejlesztés minden szakaszában.

3. A helytől függően:

• ektoparaziták (görög έχτας - kívül, kívül):

• külső - a fogadó külső borítóján él (tetvek, bolhák, szúnyogok);

• bőr - él a bőr vastagságában, részben a felszínén (szúnyogháló);

• hasi - él az üreg összeköttetésben van a külső környezet - a fülben során az orrüregben (lárvák volfartovoї legyek).

• Endoparaziták (görög ένδον - belül):

• cavitary - a belső szervek testüregében él (ascaris, gostric);

• szövet - az izmokban, az idegi szövetekben (trichinella);

• intrakoncentráció (sporoviki, flagella).

Mi a biológiai értelemben parazitát jelent?

A parazita olyan szervezet, amely a tulajdonosa rovására él. Növényeket, állatokat és embereket érinthet. A paraziták nem genetikailag kapcsolódnak gazdájukhoz, de sokkal nehezebbé teszik az életet. A szervezet tevékenységét más szervezetek testének rovására végzik. Az emberi testbe való bejutás, a paraziták sokáig nem érzik magukat. Így megvédik magukat a gyógyszerek hatásaitól. Ez hosszú időt hagy a növekedéshez és a szaporodáshoz. Nézzük részletesen, hogy kik azok a paraziták, a fajok besorolása.

besorolás

Az orvosok a paraziták több csoportját különböztetik meg, a lokalizáció helyétől függően:

 1. Ektoparaziták, amelyek a növények, az emberek és a takarmányok testén élnek a gazdájuk rovására. Például, tetvek, szúnyogok és így tovább. Az ektoparaziták komplex életciklusa van, ami magában foglalja a gazdák megváltozását. Az ektoparaziták a betegségek hordozói, ezért a kórokozók elleni küzdelem fontos szerepet játszik a megelőző intézkedésekben és a betegség megszüntetésében.
 2. Endoparaziták, amelyek nőnek és szaporodnak a szervezetben, például férgek. Rüh és így tovább. Ezeknek a parazitáknak az egész életciklusa a végső gazda testében halad.

A gazdaszervezethez való kapcsolat időtartamától függően különböző paraziták típusai különböztethetők meg: ideiglenes és tartós. Az állandó nézet két részszakaszra oszlik:

 1. Állandó, a fejlesztés minden szakaszában a gazdaszervezetben zajlanak.
 2. Időszakos, amikor a paraziták élnek és szaporodnak a gazdaszervezetben, de a lárvák enyhítésére a lakóhely megváltoztatására van szükség.

Ha parazitákat tekintünk biológiai értelemben, akkor érdemes megjegyezni, hogy az emberi élet károsítása nem okozhat többet, mint 12 faj. Ezért az orvosok fontos feladatot jelentenek: időszerűen diagnosztizálják a parazita jelenlétét a szervezetben, használják a terápiát.

vírusok

A fehérje szerkezetének vírusai vagy intracelluláris organizmusai. Ennek a csoportnak a képviselői egymástól függetlenül reprodukálhatók, hivatkozzanak a kötelező típusra. Az osztályozás több csoportra osztható:

 1. Enterovírusok, amelyek a gasztrointesztinális traktusban vannak lokalizálva.
 2. Veszettség, encephalitis és így tovább.
 3. Papillomaviruses.

Minden vírus teljesen illeszkedik a test sejtjeihez. Az orvosi segítség hiányában ez az osztály komoly következményekkel jár, amelyek nemcsak az egészséget károsítják, hanem halálhoz is vezethetnek.

A betegnek függetlenül kell figyelnie az egészségét. A szervezet gyenge immunvédelmével könnyű megtalálni a vírusfertőzést. És a kezelést nehéz kezelni.

baktérium

A baktériumok vagy az intracelluláris paraziták olyan primitív képviselők, amelyek kevés hasonlóságot mutatnak a vírusokkal. Emberben foltos lázzal, encephalitisszel és más betegségekkel jár. Az emberek fertőzöttek bakteriális fertőzéssel a rovarcsípés révén. Veszélyes fajták, amelyek veszélyeztetik az élettani orvosokat:

 1. Salmonella.
 2. Tetanusz bot.
 3. Pallidum.
 4. Streptococcus pneumoniae.
 5. Tuberkulózis bacillus.
 6. Bélbacillus.
 7. A külső baktériumok közül az orvosok a Staphylococcus aureus-t választják ki, ami bőrkárosodást okoz.

A bakteriális fertőzések kezelésében orvosi segítség hiányában tüdőgyulladás, endocarditis, meningitis és egyéb súlyos egészségügyi következmények alakulnak ki.

gombák

A gomba olyan parazita, amely védett a gyógyszerektől. A leggyakoribb betegség a nyálkahártyán található nyálkahártya, és a szervezet gyenge immunválaszával a gomba elkezd parazitizálni. A fertőzés első tünetei jelennek meg. A patogén gombák a bőr megzavarását okozzák, és kényelmetlenséget okoznak a fogadónak. A gombás betegségek a következők:

 1. Keratomikoz.
 2. Moly.
 3. Deep mycoses.

A bakteriális és gombás fertőzések fő forrása az emberek, piszkos élelmiszer-talaj.

elemi

A protozoák egy egysejtű paraziták, amelyek együtt járnak a vírusokkal és a baktériumokkal. Az orvosok több típust különböztetnek meg:

 1. Amóba vagy fakultatív paraziták.
 2. Ostoros.
 3. Spore.
 4. Csillósok.

Az protozoon protozoális megbetegedéseket okoz. Ezenkívül az emberi szövetek és szervek érintettek.

többsejtű

A többsejtű paraziták közé tartoznak a pókok, rovarok és férgek csoportjai. A pajzsmirigyek az emberi testben telepednek le, ami a szövetek és szervek mechanikai károsodását okozza, és a bomlástermékekkel mérgezi a testet. Az orvosok a bélféregeket több csoportba sorolják:

 1. Trematodes. A trematódák életciklusa összetett, ami átmenetet jelent a közbülső gazdagépről a főbbre.
 2. A szalagférgek kötelező paraziták, amelyek közvetlenül a vékonybélben találhatók. A testük sok szegmensből áll, és az invazív tojások a külső környezetbe kerülnek. A struktúra jellemzői: a bandworm nem rendelkezik emésztőrendszerrel, tápanyagokat szív el a szervezetben. A leggyakoribb férgek közé tartoznak: szarvasmarha szalagféreg, sertésszalagféreg, széles szalag.
 3. Kerek bélférgek. Tekintsük a leggyakoribb kerek féregeket: ascaris, pinworm, trichinella, toxocara, ugrica. A környezettől függően megkülönböztethetők a testbe való bejutás módjai: piszkos kezek, rosszul elkészített ételek, érintkezés a fertőzött emberekkel és az állatokkal. A kerek osztály képviselőinek többsége közbülső fogadó.

A trematode csoport parazitái olyan szervezetek, amelyek emberi vér és szövetek táplálják. A szalagférgek az emberi táplálék növekedésére és fejlesztésére használatosak.

ízeltlábúak

Az ízeltlábúak rovarok egy csoportja, az ektoparaziták csoportja. Ilyen típusúak közé tartozik a bolhák, az ágytakarók vérszívó vagy ideiglenes paraziták, amelyek nem a tulajdonosnál élnek. Az ízeltlábúak állandó képviselője a viszketés. A férfi és a nőstény párja az emberi bőrön, majd a tojások az epidermiszrétegben fekszenek, ami elviselhetetlen viszket okoz.

Az ízeltlábúak, a baktériumok, a vírusok, az protozoák, a bélférgek parazitálják az emberi testet, és egészségügyi problémákat okoznak. A személyes higiéniai szabályok betartása, a termékek jó hőkezelése és a vizsgálatok megelőző bevitele csökkentheti a paraziták terjedésének kockázatát.

tünetek

A fertőzés kezdeti szakaszában a páciensnek nincsenek kifejezett tünetei. Egy idő múlva, amikor az organizmusok nőnek és fejlődnek erővel és fõvel, megjelenik az elsõ tünet. A gyakori tünetek a következők:

 1. Fáradtság.
 2. Gyengeség.
 3. Általános rossz közérzet.
 4. Rossz álom vagy álmosság.
 5. Fokozott izgatottság.
 6. Fájdalom a hasban. A fájdalom a megfelelő hipoondriumban van.
 7. Fejfájást.
 8. GIT. Ha az emésztőrendszer érintett, hányás, émelygés, hasmenés, hasmenés történik.
 9. Tüdőben. Tüdőkárosodás esetén a beteg súlyos légzést, köhögést és légszomjat panaszkodik.

Amikor olyan tünetek jelennek meg, amelyek parazitákat jeleznek, haladéktalanul orvosi rendelvényre kell mennie a diagnózishoz. A diagnózis tisztázása és a parazitáló szervezet osztályának azonosítása után az orvos terápiás rendszert ír elő.

A paraziták növekednek a növények, az állatok és az emberek testében, a gazdájuk kárára táplálkoznak. Ha a beteg figyelmen kívül hagyja a klinikai képet, komoly szövődmények léphetnek fel, akár egy személy haláláig. Az embereknek meg kell erõsíteniük az immunrendszert, mivel az immunitás segít a patogén mikroorganizmusok elleni küzdelemben.

ÉLŐSKÖDŐKKEL

A modern enciklopédia. 2000.

Nézd meg, mi a "PARAZIT" más szótárakban:

ÉLŐSKÖDŐKKEL - (görög). Növények vagy állatok, nemcsak más szervezeteken élnek, hanem táplálkoznak is rájuk. az orchideák bizonyos fák parazitái. Az emberek táplálják valaki más asztalát; disznóférgek, fogasok. Az idegen szavak szótára, amelyek szerepelnek a kompozícióban...... Az orosz nyelv idegen szavak szavait

ÉLŐSKÖDŐKKEL - PARASITÁK, a felszínen vagy egy másik szervezeten belül (HOSPITAL) élõ organizmusok, tápanyagok kivonása. Ez árt a tulajdonosnak. A parazitákat számos növényfajban és gyakorlatilag minden állatfajban megtalálják. Parasite... Tudományos és technikai enciklopédikus szótár

ÉLŐSKÖDŐKKEL - (a görög para és siton ételekből), olyan élőlények, amelyek élõ organizmusokat etetnek a zöldség- vagy állati világban, és ideiglenesen vagy tartósan tartózkodnak rájuk vagy bennük; P. eszik gyümölcslevekből, testszövetekből vagy az emésztőrendszerben lévő táplálékból...... Nagy Orvosi Encyclopedia

ÉLŐSKÖDŐKKEL - (a görög parazita parasitizmus parazita), olyan szervezetek, amelyek más szervezetek (úgynevezett mesterek) számlájára táplálkoznak, és amelyek többnyire ártanak nekik. A paraziták kötelező (kötelező) és opcionális (opcionális), ideiglenes...... nagy enciklopédikus szótárra oszthatók

féreg - olyan szervezetek, amelyek a más fajok organizmusával való legközelebbi trofikus kapcsolatban állnak, állandóan élnek velük vagy bennük, táplálják gyümölcsüket és szövetüket. A paraziták sok fajta baktériumok, gombák, magasabb növények, alacsonyabb és magasabb állatok...... Ökológiai szótár

féreg - (a görög parazita parazita, parazita), olyan szervezetek, amelyek más szervezetek (gazdák) rovására élnek vagy takarmányoznak, és többnyire ártanak nekik. Néhány paraziták élnek a fogadó testén (például tetvek, bolhák), mások belül...... Illusztrált enciklopédikus szótár

féreg - lásd Rovarok, lásd Egyiptomi Kivégzések... Biblical Encyclopedia Brockhaus

féreg - Parazitizmus (más görög paðάσιτος "parazita") az egyik fajta együttélés a szervezetek. Ez a jelenség, amelyben két vagy több olyan szervezet, amely nem filogenetikailag kapcsolódik, genetikailag heterogén, sokáig együtt létezik...... Wikipedia

féreg - (a görög parásitos parazitáktól, parazitáktól), más organizmusokat (gazdáknak) táplálkozó és leginkább ártalmas szervezeteket. A parazita kötelező (kötelező) és opcionális (opcionális), ideiglenes...... enciklopédikus szótár

féreg - Ha álmodsz, hogy a paraziták zavarják (nem számít, melyik is), akkor a közeljövőben pusztító elvek érvényesülnek. Ha látod, hogy a paraziták legyőzik valaki mást - akkor. Boldog leszel...... Miller álma

A paraziták kórokozó mikroorganizmusok: alapvető jellemzők, fajok, klinikai kép és kezelés

A paraziták olyan mikroorganizmusok, amelyek parazita aktivitást végeznek az emberi szervezetben, képesek olyan szervek károsítására, amelyek gyakran léteznek hosszú ideig külső megnyilvánulások nélkül. Az emberi test kedvező környezet az opportunista vagy patogén mikroorganizmusok aktivitására. Parazita aktivitásuk káros hatással van szinte minden szerv vagy rendszer működésére. A paraziták hajlamosak áttérni a szervezet egészére. Tehát, a kezdeti formája a bélférgek inváziója, a paraziták száraz, fájdalmas köhögést okozhatnak a légúti behatolás miatt. Minden genezis és karakter inváziója a parazitológia kutatásának területe. A paraziták által okozott számos betegség fertőzőnek minősül. Ezért a szakembereknek néha ki kell állítaniuk a parazitafertőzések kitörésének epidemiológiai adatait a különböző régiókban, az egyes társadalmi csoportok között. Az etiológiai tényezők lehetnek különböző mechanizmusok, az átvitel módjai.

Az első tünetek nem tarthatnak sokáig, mivel bármelyik parazita fő feladata a kedvező környezetben történő hosszú távú kitettség, anélkül, hogy feltárná magát. Körülbelül 2000 különböző mikroorganizmus létezik, amely a meleg vérű állatok vagy az emberek testében élhet. Ezek közé tartoznak a bakteriális flóra, vírusok és gombák, férgek, protozoális fertőzések, egysejtűek, protozoák és ízeltlábúak. Többségük nem okoz sok károsodást az egészségre, ám egyesek okozhatnak tartós, néha visszafordíthatatlan következményeket a belső szervekre, rendszerekre, a beteg általános állapotára.

Általános információk

Kik paraziták és miért veszélyesek az emberi egészségre? Paraziták (a sávban a görög parasitos -.. Parasite, parazita) következtében létezhetnek növények (biológia fitoparazity) melegvérű állatok (más állati biol.). A mikroorganizmusok parazitáló aktivitását az élőlénynek köszönhetően más organizmusok testében vagy külső szerveikben végezzük. A biológiában azok a szervezetek, amelyekben az élősködők végzik létfontosságú tevékenységüket, mesterek. A jellemző parazitáltsága hosszú távú megőrzését a életképességét a fogadó, amíg csak lehetséges, anélkül, hogy a különböző megnyilvánulásai parazita fertőzés. Ez táplálkozásuk, reprodukciójuk szervezéséhez szükséges.

A tartózkodási helyen két mikroorganizmus-csoport található:

 • ektoparaziták (a latin ízületből, a test külső részeiben: haj, bőr, körmök, például tetvek, bolhák, szúnyogok, bogarak);
 • endoparaziták (a Latin Entozoából, létfontosságú tevékenységük a belső szervekben, például férgek, pinwormok, ascaridák).


Számos ektoparazitának van egy összetett életciklusa, amelyet a gazdagok gyakori változásainak szükségességében fejez ki. Az ilyen változások a táplálkozási körülmények változásaihoz kapcsolódnak a növekedés és fejlődés során (pl. Kullancsok) vagy a reprodukcióban, a lárvaállapot kialakulásában (tapeworms, tapeworms). Az ektoparaziták az állatok és az emberek megbetegedéseinek kórokozói hordozóira utalnak, továbbá természetes körülmények között patogén kórokozók tartályai is lehetnek. A parazita inváziók elleni küzdelem óriási szerepet játszik egy egész megelőző komplexum kialakításában és teljesen megszünteti az általuk okozott betegségeket.

A gazdával való kapcsolat időtartama feltételes és állandó is. Az ideiglenes parazitizmust az etetés időszaka és állandó (egyébként kötelező) paraziták életciklusa jellemzi. A kötelező kapcsolat két fő csoportra tagolódik:

 • stacionárius, amikor a paraziták fejlõdésük minden szakaszát elvégzik (a tojástól a ciszták megjelenéséig), megváltoztathatják gazdáikat (például plasmodium malarial);
 • időszakonként, amikor a paraziták a gazdaszervezetben végezzük az egyes lépéseket fejlődésük (például, a duodenum krivogolovka szabad mozgását lárvák és parazitás aktivitás imaginális szakaszban).

Fontos! Az időszakos parazita lehet lárva (lárva) vagy férfi (parazita). A biológiában és az orvostudományban sokféle paraziták léteznek, és csoportjaik számos kritériumnak megfelelő osztályozással rendelkeznek. Ha az emberi testet gazdának tekintjük, akkor csak 15-20 fajta paraziták léteznek a természetben, és ez különösen veszélyt jelent az egészségre.

Típusok és átviteli útvonalak

A paraziták, amelyek megfertőzik az emberi testet, számos. Nem csak az ismert tudósok képesek élni a bélben, és továbbhaladni a szervezetben a fejlett szakaszokban. Az emberi szervezet minden parazitája többféle lehet:

 • vermiformes (pinworms és helminths, echinococci, ascarids);
 • protozoa (toxoplazma, lamblia, egyszerű trichomonadák);
 • gombák (ismert candidias, amelyek nőkben szétroncsolódnak);
 • bakteriális flóra (minden típusú staphylococcus, streptococcus);
 • vírusellenes szerek (csirke pox, rotavírus fertőzés, influenza és SARS, herpesz fertőzés).

E fajok ellenére a "paraziták" kifejezés olyan férgekre utal, amelyek különböző paraszti aktivitást igénylő környezeteket, a vitalitás megőrzését igénylik. A gazdaszervezetet a főbb biológiai csoportokba tartozó paraziták lakhatják:

 • Protozoon (protozoa és többsejtes, befolyásolja a meninges, hegek, nyelőcső, kardiális struktúrák, bőr, nyálkahártyák és gyakorlatilag minden szerv és rendszer a fogadó);
 • bélférgek (a vermiform paraziták, amelyek az emberi test szinte minden részén léteznek, állandóan vándorolnak a test egyik részéről a másikra);
 • ektoparaziták (általában parazitizálnak a sebfelszínen, a szőrtüszőkben és a bőrfelszínben).
 • más paraziták (parazitizmus előfordul szubkután szerkezetek húgycső lumen és orrgarat, például, szúnyogok, legyek, lárvák bizonyos típusú, bolhák homok).

Fontos! A parazita típusától és típusától függ a kábítószer-kezelés sikere. Gyakorlatilag mindenféle parazitában az inkubációs időszak időtartama legfeljebb 4 hétig tart, amikor az első tünetek és megnyilvánulások megjelennek. A páciens abszolút egészségének hátterében az első jelek 7-10 nap múlva jelennek meg.

A fertőzés módja

Hogyan lehet a parazitákat azonosítani az emberi szervezetben és biztonságosan vezetni?

A paraziták életciklusának egyik szakasza a lárva, ciszta vagy szexuálisan érett parazita lenyelése a gazdaszervezetbe. A patogén mikroorganizmusok különbözőképpen fordulhatnak elő:

 • gyomor-bél traktus (táplálkozási útvonal) a szennyezett étel, a víz fogyasztása után;
 • amikor a fertőzés érintkezésbe kerül a paraziták (háziállatok, fertőzött emberek, tárgyak) hordozójával.
 • amikor az invázió a véren keresztül történik (például rovarok, állatok harapása révén);
 • háromszoros utat, melyet a paraziták behatolnak a nyálkahártyák, a bőr szerkezetére.


A paraziták bejuthatnak a befogadó szervezetbe a poros levegő belélegzésén keresztül, ahol a paraziták élnek, a talajon, a növényekön keresztül. Az emberi test körül számos kórokozó-penetrációs forrás jön létre, amelyek számos betegséget okoznak.

Fontos! A fejlődés különböző szakaszaiban sok parazita magas életképességet mutat, magas vagy alacsony hőmérsékleten, szárazságon és páratartalomon. A parazita testének védelmi erőforrása úgy van kialakítva, hogy egyetlen melegvérű szervezet sem képes önállóan elpusztítani őket. Az invázió helyétől függően a fertőzés első jeleit is meg kell jegyezni.

Klinikai kép

A parazita invázió jelei hasonlóak lehetnek a már meglévő krónikus betegségek súlyosbodásához, különösen komplikált klinikai történelem jelenlétében. A patológia természetének megbízható meghatározásához a differenciáldiagnózist a tünetek és a felmérési adatok pontos vizsgálatával kell elvégezni. A parazitákkal való fertőzés a következő klinikai képen nyilvánul meg:

 • székletzavar (hasmenés vagy székrekedés);
 • másodlagos sárgaság (az epevezetékek elzáródásának eredménye);
 • tartós fulladás, puffadás, gázképződés;
 • izom- vagy ízületi fájdalom;
 • allergiás reakciók (a bőr irritációja és bőrpírja, a nyálkahártyák torlódása és duzzanata);
 • bőrkiütések (bőrkiütés, viszketés, bőrpír);
 • anémia vashiány;
 • éles ugrás a tömegben, nincs látható ok;
 • állandó éhség érzése;
 • pszichoemotikus rendellenességek.

Az izomfájdalmak gyakran hasonlítanak a kezdő ízületi gyulladás, arthrosis és a csigolyák sérüléseire. A fájdalom akkor fordul elő, amikor a parazita a páciens testén keresztül migrálódik. Az allergiás reakciók súlyos allergiás anamnézisben elég erősek lehetnek, súlyos komplikációk jelentkezhetnek az életveszélyes állapotok kialakulásáig. A paraziták létfontosságú tevékenységének termékei szó szerint mérgezik az egész testet, zavarják a szervek normális működését. A betegség kezdeti stádiumai tartós száraz köhögést, asztmás szindrómát, paraziták megjelenését okozhatják a sclera-ban. A páciens általános rossz közérzetet tapasztal, nehéz tolerálni a testmozgást. Az ascaridák, pinwormok és férgek gyakran kifelé nyúlnak a perianalis régióba a tojás tojásterületéig, amelyből az anusban elviselhetetlen viszketés alakul ki. Nem specifikus tünetek az alvászavarok, csökkent koncentráció és rokkantság, diszbiózis kialakulása, a légutak patológiája krónikus tendenciával.

Fontos! Figyeljetek arra, hogy álmában megragadják a fogait (a bruxizmus jelei). Sok fogorvos megmagyarázza a jelenséget mások által, nem kapcsolódik a férgekhez és egyéb inváziókhoz, okokhoz, de a parazitológusok úgy vélik, hogy a férgek befolyásolhatják a brupózis éjszakai megnyilvánulásait.

Az inváziók diagnosztizálása

A paraziták diagnosztizálása az emberi szervezetben arra irányul, hogy elkülönüljön a többi lehetséges betegségtől. Gyakran a testben lévő parazitákat a fejlődés későbbi szakaszaiban diagnosztizálják, amikor nyilvánvaló tünetek jelennek meg. A korai diagnózis összetettsége a kis mennyiségű parazita telepekben rejlik, amelyek csak kezdik tevékenységüket. A kutatás főbb módszerei a következők:

 • betegvizsgálat, panaszok és anamnézis vizsgálata;
 • a férgek tojásainak székletének elemzése, kenet;
 • enzim immunvizsgálat;
 • Röntgenvizsgálat:
 • ultrahang;
 • Endoszkópia.

Szükség esetén az MRI és a endobiopszia elvégzésére kerül sor. Általában a laboratóriumi vizsgálatok elegendőek a pontos diagnózishoz. Az immun-enzimatikus elemzés az eredmény közel 100% -át mutatja, nem csak a parazita invázió jelenlétét, hanem a fejlődés szakaszát is figyelembe véve, függetlenül a sérülések lokalizációjától.

Fontos! Az esetleges genezis és típusú inváziók azonosítása nem határozható meg otthon. Elhanyagolt esetekben, ha férgekkel fertőzött, láthatod a férgek és más férgek testének töredékeit. A parazita életciklusának tojása, cisztái és más szakaszai mikroszkopikus méretűek, amelyek csak a laboratóriumban láthatók.

A kezelés taktika

A kezelési folyamat szükségszerűen magában foglalja a gyógyszerek felírását. A modern orvostudomány nem tagadja egyes népi receptek kedvező hatásait a paraziták ellen (például a tökmag). A nem hagyományos módszerek csak az egészségre vonatkozó súlyos megsértés hiányában, a máj, a vesék, a szívműködés normális működésének fenntartása mellett alkalmazhatók. Minden típusú fertőzés esetében bizonyos típusú parazitaellenes szereket írnak fel: Pirantel, Albenazol, Tiabendalose, Medamin és mások. A máj trematodákat Praziquantel alkalmazásával kemoterápiával kezelik, az aszkariázt Levamisol-kezeléssel sikeresen kezelik. Trichocephaliasis és hasonló patológiák esetén a Medamin vagy a Mebendazole felírt. A férgeket a testből a Pirantel kiutasítja, ráadásul elegendő egyetlen felvétel a teljes gyógymódra. A hemítiásza súlyos formáiban a glükokortikoszteroid terápia hatékony lesz.

Fontos! A parazitafertőzések kezelésének speciális feltétele a család vagy kollektív minden olyan tagja terápiája, ahol a betegség hordozója volt. A kurzus befejezése után ismételje meg a paraziták végleges eltávolításának kezelését. A vérvizsgálatokat át kell adni a férgek enzimjeinek és tojásainak.

A paraziták olyan organizmusok, amelyek táplálják a gazdaszervezetet, és parazitikus aktivitással járnak. Minden gyógyszert szigorúan egyénileg kell előírni bizonyos dózisokban, ahol figyelembe veszik a páciens életkorát, súlyát és klinikai történelmét. Az anthelmintikus és parazitaellenes szerek hosszú távú alkalmazása esetén a máj és a vese funkció romlik. Előrehaladott parazita fertőzések esetén műtéti kezelésre lehet szükség. A fertőzés elkerülése érdekében bizonyos óvintézkedéseket kell betartani a személyi higiénia, az élelmiszer-választás és az ivás során. Különös figyelmet kell fordítani olyan csecsemőkre, akik a statisztikák szerint hajlamosabbak a bélbetegségekre.

De talán helyesebb, ha nem egy következményt, hanem egy okot kezelünk?

Javasoljuk Olga Kirovtseva történetének olvasását, hogyan gyógyította meg a gyomrát. Olvassa el a cikket >>

biológia

A legegyszerűbb szervezetek közül sok az állatok és az emberek parazitái. A következők a parazita protozoák, amelyek a legsúlyosabb és gyakran előforduló betegségeket okozzák.

Diszterikus amóba

A dysenterikus amoeba hasonló a rendeshez, de kisebb, mint annak, és rövidebb és tágabb rizómákkal rendelkezik. Az emberi emésztőrendszerben a szájon keresztül lép be a cisztás fázisba. A vastagbélben az amoeba elhagyja a cisztát, és táplálja a baktériumokat anélkül, hogy károsítaná az embereket. Később ez a legegyszerűbb szervezet elkezd behatolni a bélfalba, táplálkozik a vörösvérsejteken, és parazitává válik. A bélfekélyek kialakulnak, amelyek az emberi testet elvezetik. Van egy betegség amoeb-vizenyő, vagy amőbás.

A dysenterikus amoeba beléphet a véráramba, és elérheti a májat. Itt is a parazita nyálkás fekélyek kialakulásához vezet.

A ciszták kialakulása, az amőbák az emberi testet elhagyatlan maradványokkal hagyják el. A könnyű ciszták könnyen hordozhatók. Ha nem mosson kezet és ételt, akkor megkaphatja őket.

Plasmodium malaria

A plazmid parazita protozoa. Egyes plasmodiafajok betegséget okoznak emberben malária. A maláriás plasmodia hordozója a maláriás szúnyog. A rovarcsípés során a plazmódia behatol a gazda vérébe. A vérrel együtt eléri a májat, táplálja, nő és multiplikál. Ezután számos plazmód újra belép a véráramba, és kezd el parazitálni a vörösvérsejtekre, megsemmisítve őket, és elkülönítve élőlényeiket, amelyek mérgezik a gazdahelyet. Az ember lázba kezd, vérszegénységben szenved.

Ha a malária páciensét egy maláriás szúnyog ismét megharapta, akkor a plasmodia személytől a szúnyoghoz jut. A szivacsos plazmodium testében szexuálisan reprodukálódik.

A malária gyakori Afrikában. Ez egy nagyon veszélyes betegség. A maláriával, beleértve a maláriás szúnyogok elleni harcot és megsemmisítését.

trypanosomaszuszpen

A trypanoszómák nemzetségét a legegyszerűbb paraziták alkotják, amelyek flagellával rendelkeznek (közel az euglénhez rokonság szerint). Fő gazda gerinces, és a fuvarozók általában rovarok. A tripanozom különböző képviselői különböző állatok és emberek betegségeit okozzák. Parazitáljon elsősorban a vérben és a cerebrospinális folyadékban. A legismertebb és leggyakoribb betegség, amelyet a trypanoszómák okoznak alvászavar.

Az alvászavarok hordozója a tsetse fly. Ez a betegség a trópusi Afrikára jellemző. Az alvászavar két szakaszban fejlődik ki: az ember első heteit láz és fájdalom torzítja, egy hónap múlva vagy többször, álmosságot, alvási és koordinációs rendellenességeket, valamint a tudatváltozást. A betegséget könnyebb kezelni az első szakaszban.

Giardia

Ljamblii - egyfajta zászlós protozoa-paraziták. Az intesztinális lamblia okoz embereket és állatokat giardiasisnak, ahol a parazita a vékonybélben él.

Az ember a giardiasis fertőzésével fertőtlenített ételt fogyaszt, amely a lamblia cisztákat tartalmazza. A cisztából kilépve a lamblia beszívta a beleket és táplálja az emésztett ételeket.

Leishmania

A Leishmania egy másik fajta protozoon parazita. Ők okoznak leishmaniasis emberekben és sok más állatban. A hordozók szúnyogok.

Különböző típusú leishmaniasis kapcsolódik a test különböző szöveteinek vereségéhez. Az egyik ilyen bőrbetegség a pendinskaya fekély.

coccidia

A Coccidia sok állatot, például férgeket, ízeltlábúakat és halakat parazitál. Okot okoz kokcidiózis, amelyek komoly károkat okoznak az állatállományban és az akvakultúrában.

A coccidia parazita sejteket tartalmazó spórák formájában telepedik le.

A Toxoplasma nemzetség a kokcidia közé tartozik. Képviselőik olyan embert okoznak, mint a széles körben elterjedt betegség toxoplazmózis. Egy személy fertőzött a háziállatok vagy a rosszul főzött hús. A toxoplazma számos szervet érint, beleértve az idegrendszert is.

Kik a paraziták a biológiában?

Mik azok a paraziták és antibiotikumok?

 • Kérjen további magyarázatot
 • következik
 • Megjelöl egy jogsértést
StarMenKikel 2013.05.15

Válaszok és magyarázatok

A paraziták káros baktériumok és az antibiotikumok paraziták gyógymódjai

 • Comments
 • Megjelöl egy jogsértést
 • dishay
 • közepes

féreg - olyan szervezetek, amelyek más organizmusokat (gazdákat) táplálnak, és nagyrészt ártanak nekik.

antibiotikumok - biológiai eredetű anyagok, amelyeket mikroorganizmusok szintetizálnak és gátolják a baktériumok és más mikrobák növekedését, valamint vírusokat és sejteket.

Kik a paraziták a biológiában?

Giardia életciklusa

Még a leginkább "tiszta" embereknek vannak problémák a parazitákkal. A tudomány számos különböző kórokozót és parazitát ismer. Ezért, ha a páciens székletében lambliacisztust találnak, vagy a vérvizsgálat során az orvos egyáltalán nem veszít el, de azonnal előírja a kezelést és az étrendet.

 • Mi az, vagy mi a lamblia?
 • Giardia megjelenése és biológiája
 • A parazita életciklusa
 • A paraziták patogenitása
 • megelőzés

De az orvosok számára egyszerű, tudják, ha nem minden, akkor sok a parazitákról. És hogyan lehet egy hétköznapi ember, aki hallotta a szörnyű diagnózist? Annak érdekében, hogy ne pánikoljon és ésszerűen járjon el, meg kell ismernie az új "szobatársát" egy kicsit. A lamblia fejlődéséről és életéről szóló információk segítenek a betegnek tudni, honnan származik a betegség, mit kell csinálni vele, és hogyan kell megakadályozni a kórkép ismétlődését.

Mi az, vagy mi a lamblia?

Ezek kis paraziták, amelyek fertőző betegséget okoznak - a giardiasis. A tudósok hozzárendelik őket a Flagellates osztályához. Ezek a paraziták szívesen rendezni a belek az emlősök, nem idegenkednek élni az emberi gyomor-bélrendszer, és néhány madár nyaggat.

A Giardia nevet a Ljumblija tudóstól kapta, aki 1859-ben megismerte létezését. Száz évvel később a szovjet tudós, Karapentian mesterségesen megteremtette és megemelte őket a laboratóriumban.

Giardia megjelenése és biológiája

Szeretné tudni, hogy milyen a lamblia? Ezek a paraziták nagyon kicsiek, maximális hossza 10-25 mikrométer. Giardia négy zászlóval és érdekes módon kettős kromoszómakészletekkel rendelkezik. Minden egyes parazita két mediális testből áll.

A kényelmetlen "szobatárs" teste így néz ki: az elülső vég kerek és szélesebb, mint a farok, a hátsó vége vékony és hegyes. Távolítsa el a testet a szálak két szimmetrikus részébe, de van kettő is.

A lambliák szintén "felfegyverkezve" vannak szívólemezzel. Hála neki, ezek a paraziták jól illeszkednek az emberi bél villiába. Ez a lemez is segít pinocytózissal enni. Egyszerűbben fogalmazva, Giardia a jótékony hatású anyagokat a teljes környezetből, vagyis az összes sejtből elnyeli a környezetéből.

Természetüknél fogva kanáéberek. A növekedéshez nem kell oxigén, ezért jól élnek az emberi testben. Igen, és nem léteznek szorosan. Egy bélben négyzetcentiméterük meghaladhatja a milliót.

A lamblia másik képessége ovális alakú ciszták kialakulása, amelyben két magot helyeznek el. A lyblya ciszták kialakulása közvetlenül a vastagbélben történik.

A parazita életciklusa

Sokszorosításuk hosszirányú megosztással történik. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy szaporodnak és nőnek a vastagbélben, és a ciszták vastagon keletkeznek. A normális ürülékkel együtt csak a lamblia ciszta távozhat kifelé. Ha a széklet folyadék, akkor új paraziták (trofozoiták) szabadulhatnak fel vele együtt, amelyek éppen megosztottak. A parazita fejlődési ciklusának sajátossága, hogy csak a ciszták élnek a gazdaszervezeten kívül, de a trophozoiták szinte azonnal halnak meg.

Ezért a diffúzió egész funkcióját átvette az a tartósabb és a környezet életéhez igazított. A testen kívül a lamblia ciszták akár 65 napig is élhetnek. De ez egy nedves környezet jelenléte alatt áll. De nyáron életciklusuk 3-4 hónapig tart, de ehhez a szennyvízbe kell telepednünk. Az ilyen jellegzetességek miatt a tudósok új fogalmat terjesztettek elő - "utazók hasmenése". A turisták nagyon gyakran inni friss, lecsöpögött vizet, amelyben élősködők élhetnek.

Vízben, 4-20 ° C hőmérsékleten, a lamblia életciklusa 1-3 hónapig tarthat. Még a klórt sem ölték meg, ami hozzáadódik a baktériumok vízének tisztításához.

Egy személy kifogásolhatja a száj-orális utat. Vagyis a környezet lamblia esik egy fertőzött személy ürülékével, és egészséges állapotban rendeznek, be kell kerülniük a vizet vagy az ételt.

Amint a ciszta bejut az emberi gyomorba, a héja, amely védő szerepet játszik, azonnal feloldódik, és újabb fejlődési ciklus következik be. Érdekes módon a gyomornedv nem képes feloldani a cisztát, csak a héját. Ezért továbbhalad a duodenumba. A fényben, vagyis a bélben van egy vegetatív formája a lamblia (két troposzit), amely elkezd parazitálni és fogyasztani hasznos anyagokat. A betegség kialakulásához, a Giardiasisnak csak 10 cisztara van szüksége.

És akkor az élet ciklus folytatódik, a parazita él, fogyaszt tápanyagok, szoroz, alkotó ciszták, ki a környezetbe, ha túléli esik egy új gazda -, és minden körben.

A lamblia fejlődésének ciklusa azonban nem igényel különleges feltételeket, mint bármely más paraziták és baktériumok esetében. Az emberi bélben minden olyan, mintha életük során felkészült volna, és a környezetből csak nedvességet és melegséget igényelne.

E paraziták életciklusa örökké tarthat. Ha egy fertőzött személy nem tesz eleget a teszteknek, és nem kezeli, akkor több embert is fertőzhet meg.

A paraziták patogenitása

Mindez nem jelent gondot, mindenki gondolja, miután olvasta a paraziták életciklusát. Magatok élnek, szaporodnak... Szóval mi? A legnagyobb veszély az, hogy a lamblia, a bélrendszer parazitizálja a méreganyagokat, ami egyszerűen mérgezi a fertőzött testét. És ez már más következményeket is kivált.

Azok a betegek, akik lambliasisot találtak, szenvedhetnek

 1. A létfontosságú szervek (bél, máj, epehólyag) funkcióinak megsértése;
 2. Idegrendszeri rendellenességek;
 3. Allergia.

Amikor a parazita a bélhéjba tapad, megakadályozza a zsírok és szénhidrátok szopogatását, megzavarja a motor és a szekréciós funkciókat. Ha a paraziták túl sokak, könnyen befolyásolhatják a bélhámat.

De ezek a tünetek rendkívül ritkák. Gyakran a fuvarozó sem gyanítja, hogy "élettársa" van. A kisgyermekek nagyobb veszélyt jelentenek a fertőzésre. És akkor csak akkor fog megtörténni, ha kapcsolatba kerül a beteggel.

megelőzés

Ahhoz, hogy megvédjék magukat a giardiasis ellen, nyilvános és személyes profilaxist végeznek.

Személyes - ez természetesen mosott kézzel, gyümölcsökkel és zöldségekkel, tiszta vízzel. Ez minden higiéniai szabály triviális megfigyelése.

Ami a nyilvános megelőzést illeti, a helyiségek fertőtlenítése, az élelmiszer-ipari dolgozók ellenőrzése, valamint a már fertőzött emberek elszigetelése és kezelése. Azok, akiket Giardia számára kezeltek, egy egész éven át gyógyulást követően orvosok felügyelete alatt kell tartaniuk. Természetesen otthont adnak otthonnak, de gyakran tesztelniük kell.

Cikk: A paraziták és azok befogadók osztályozása

BELORUSZIAI ÁLLAMI MEDICINÁLIS EGYETEM

"A PARASITÁK ÉS A GAZDASÁGGAZDASÁGOK OSZTÁLYOZÁSA"

Az élő szervezetek kölcsönhatásba mindkét tényező élettelen - abiotikus (hőmérséklet, fény, páratartalom, stb), És az élőlények - biotikus tényezők.

A szervezetek egymással és a környező környezettel való kölcsönhatását a tudomány vizsgálja ökológia. Az "ökológia" kifejezést 1869-ben javasolta a német zoológus, E. Haeckel (görög. oikos - ház, lakóhely; logók - tanítás, tudomány).

Az élő szervezetek homogén földrajzi részének vagy víztestének egységes területeit nevezik meg élőhelyeket. Egy adott biotóp (mikroorganizmusok, növények, állatok) történelmileg kialakult közösségét hívják biocoenosis. A komplex biotóp és a biocenózis felépítése biogeocenosis - ők élő közösségek közösségei egy bizonyos élőhelyen. Az anyagcserét és az energiát összekapcsolják. Ha a biogeokozinózis magában foglalja az emberi populációkat, akkor ilyen ökológiai struktúrát neveznek antropobiogeotsenozom.

A természetben élõ organizmusok (biotikus kapcsolatok) kategóriái különböznek. Ezek az úgynevezett trofikus kapcsolatokon vagy élelmiszerláncokon alapulnak. Bármely áramkör tartalmaz három kapcsolatot: 1) termelők szerves anyagok (autotrofikus organizmusok); 2) consuments - szerves anyagok fogyasztói (heterotróf szervezetek); 3) destruktorok - A szerves anyagok destruktorai (főként a baktériumok). Alakítsa ki a következő űrlapokat biotikus kapcsolatok.

Verseny - az egy vagy különböző fajok olyan szervezeteinek kapcsolata, amelyekre azonos vagy hasonló létfeltételek szükségesek. Például különböző típusú ragadozók és zsákmány: róka, bagoly, rágcsálók.

Predation - közötti kapcsolat szervezetek különböző fajok (ragadozó és zsákmányállat), amikor az egyikük megöli a másikat, és azt használjuk egy tápegység (például egy farkas és egy nyúl, egy macska és egy egér).

Antibiosis - ha a létfontosságú tevékenység termékei önmagukban gátolják a létfontosságú tevékenységet, vagy más fajok (pl. antibiotikumok, fitokondidok és mikrobák) szervezeteinek halálát okozzák.

szimbiózis - a különböző fajok élőlényeinek bármilyen formája. A "szimbiózis" kifejezés (görög. sim - közeli, BIOS - élet, élet) 1879-ben bevezették a biológiába deBarry.

A következő típusú szimbiózisok léteznek:

a) sinoykiya (Kvartirantstvo) - együttélés a helyeken, ahol az egyik partner használja a másik pedig egy otthon, anélkül, hogy neki semmi, vagy ártalom (például halak gorchak állapítja tojást a köpeny üregében puhatestűek, rákfélék - kagylók telepedtek a shell kagyló);

b) kölcsönösség (Lat. mutuus - kölcsönösen) - kölcsönösen függnek egymástól, és együttélés organizmusok eltérő faj (például, aktínium és a rák Hermit, lichen - együttélés gomba és alga, az E. coli, a humán bélben);

c) Kommenzalizmus (Fr. asztaltársi - kommenzalista, parazita) - formában szimbiózisban amelyben egy használ egy másik szervezetben, mint a ház, és táplálja az élelmiszer-maradékok vagy egyéb termékek elválasztása károsítása nélkül ez (például patogén baktériumok humán vastagbél, hal tengeri uborka belekben); a fogadó és a közösség közötti kapcsolat általában semleges;

g) parazitizmus (Lat. para - kb, Sitos - táplálkozás) olyan antagonista szimbiózis, amelyben egy faj egyik szervezete, amely egy másik faj egy organizmusában vagy egy szervezetben helyezkedik el, lakosként és táplálékforrásként használja fel, ami károsítja az utóbbiakat.

A parazitizmus a természet egyetemes jelensége. A paraziták az összes állat- és növényfajta 6-7% -át teszik ki. Az állatvilág néhány osztályát csak parazita formák képviselik (például Sporwiki és Tape worms). Nem tartalmaznak szivacsok és tüskésbőrű parazitákat.

A parazitizmus ökológiai jelenség és az interspecifikus kapcsolatok egyik fajtája. A természet parazitizmusa nem különböztethető meg egyértelműen a szimbiózis egyéb formáitól. Szorosan összekapcsolja a commensalism és a mutualism (nem patogén bélféreg amoebae). Egyes ragadozók ektoparazitáknak számítanak, és számos endoparazitát "mikro-ragadozónak" neveznek. Például a kis hidegvérű organizmusokkal szembeni szivárgás egy ragadozó, és a nagy emlősökhöz és az emberhez képest ideiglenes ektoparazita. A parazitizmus határán is van egy belső szimbiózis. Például a levéltetvek belsejében lévő szimbionációk titrálják az enzimeket, amelyek lebontják a gyümölcslevekből származó cukrot.

A parazitológia alapítója, P.Leucart német zoológus (1879) úgy ítélte meg, hogy a parazita képes a takarmányt a gazda kárára fő kritériumként megőrizni, hosszú ideig megőrizve életét. A parazitizmus kritériumaihoz a parazita térbeli kapcsolatait a gazdaszervezetnek tulajdonította - lakáshasználatát, valamint a gazdaszervezet parazitának való károsodásának mértékét.

Akadémikus E.N.Pavlovsky tekinthető parazita élő organizmusok rovására egyének egy másik faj, hogy biológiai vagy környezeti szempontból velük szoros kapcsolatban álló életciklusuk többé-kevésbé teljes hosszában. A paraziták táplálják testük gyümölcsét, vérét, szövetét vagy túlfőtt ételeiket, és ez a parazitikus életmód fajspecifikus jel. Emellett a paraziták állandó jelleggel vagy ideiglenesen használják a gazdaszervezetet élőhelyükként.

Így, a parazitizmus kritériumai Ezek a következők:

1) térbeli kapcsolatok a gazdával (a parazita és a fogadó kapcsolatai);

2) az élelmiszer a fogadó kárára;

3) patogén hatás a gazdaszervezetre.

A gazdaszervezettel való kapcsolat jellegéből fakadóan az igazi, hamis paraziták és szuperparaziták el vannak különítve.

Igaz paraziták - ezek olyan organizmusok, amelyek esetében a parazita életforma a létezés és a faj-specifikus (például a bélférgek, a tetvek, a bolhák) kötelező formája. Ezek lehetnek kötelezőek és opcionálisak, állandóak és átmenetiek.

Hamis paraziták (Psevdoparazity) - ez általában szabadon élő organizmusok, amelyek véletlen lenyelése esetén a többi faj létezhet egy ideig, és kárt okoz a szervezetben (például a lárvák a házilégy az emberi bél).

Sverhparazity (hiperparaziták) a parazitákban élő paraziták (például protozoa és rovar paraziták baktériuma).

A gazdaszervezettel való kommunikáció időtartamát tekintve a paraziták a következőkre oszthatók:

1)állandó, amelyek az egész életciklusukat a gazdaszervezetben töltik el, táplálék- és élőhelyforrásként (pl. ascaris, lánc, tetvek);

2)idő, amelyek a gazdaszervezethez kapcsolódnak és táplálkoznak rajta egy bizonyos fejlődési szakaszban (például a lárvaparazitást a fly-flyfly fly-ben, a bolhák és a szúnyogok képzeletében).

A gazdaszervezet lokalizációja szerint a paraziták a következőkre oszlanak:

1)ektoparaziták, amelyek a gazda testének fedelén élnek (például tetvek, bolhák, kullancsok);

2)endoparazitákat amelyek a gazdaszervezeten belül helyezkednek el:

a) intracavitary - a külső környezethez kötődő üregekben (például a bélben - ascaris, vagal) lokalizálódik;

b) szövet szövetekben és zárt üregekben lokalizált; (pl. májelégtelenség, gombásférgek cysticerci);

c) intracelluláris - sejtekben lokalizált; (pl. maláriás plazmódia, toxoplazma).

Paraziták gazda osztályozása

A parazita tulajdonosa - ez egy olyan szervezet, amely parazitát biztosít menedéket és ételt.

A parazita fejlődési stádiumától függően a gazdák:

1)végleges (Basic, végleges) - a testükben lakozik kifejlett formái a parazita, és átadja azt a szexuális reprodukció (pl, az emberek - a fegyveres galandféreg, a Anopheles szúnyog - malária kórokozók);

2)közbülső - testükben a parazita lárvaállapota él vagy átadja az aszkéta reprodukcióját (például egy malac - egy fegyveres lánc, egy férfi - a malária kórokozóira);

3)további, vagy második közbülső gazdaszervezet (például a halak a macskavirághoz);

4)tartály - a testükben a parazita inváziós szakaszai felhalmozódnak a fejlődésük nélkül (pl. ragadozó halak egy kiterjedt, vad rágcsálók számára a leishmaniák számára).

A parazita kialakulásának körülményeitől függően a következő fogadó csoportok különböztethetők meg:

1) leköt (természetes) gazdák optimális feltételeket biztosítanak a paraziták fejlődéséhez (a legjobb túlélés, a gyors növekedés, a legnagyobb termékenység), mivel vannak biocenotikai kapcsolatok és biokémiai körülmények; (például egy férfi ascaris férfi és egy széles szájú szalag);

2)választható A házigazdák jellemzi biocenotic kapcsolatokat, de a hiánya optimális biokémiai körülmények, így a test csökkent élettartamra a parazita, vagy nem felel meg a teljes ciklus fejlesztés (például egy macskát széles galandféreg vagy olyan személy, sertés roundworm);

3)potenciális a gazdák biokémiai körülményeket biztosítanak a parazita kialakulásához, de nincsenek biocenotikai kapcsolatok, azaz fertőzés útjai (pl. a trichinella növényevői).

kor és a parazitizmus eredete

A parazitizmus korát elméletileg a sejt megjelenése pillanatától veszik figyelembe, mivel a mikroorganizmusok az amőba testében élnek. A parazita képviselőktől származó fosszilis maradványokat a Paleozoikumtól kezdve nyerik - ezek a tengeri liliomok (echinodermek) benyomásai, amelyek halogénszerű növekedést okoznak, parazita féregeket okozva.

A parazitizmus ökológiai jelenség. Megvizsgálják a parazita, a gazda és az élőhely kapcsolatát ökológiai parazitológia, amelynek alapjait az 1930-as években a V.A. Dogelya, V.N. Beklemisheva és EN Pavlovskii.

Bármely élő szervezet különböző biológiai egységek szimbiotikus komplexuma. Az egyik fogadó szervezetének parazitáinak egész testét jelölte E. N. Pavlovsky a "pa-raytocoenosis" kifejezést.

A paraziták kapcsolata a gazdaszervezetben a következő lehet:

szinergia: prosztata, baktériumok és vírusok kombinációi (giardiasis + ascariasis, fascioliasis, helminthiasisok + staphylococcus fertőzés);

antagonizmus: ilyen kapcsolatokban a bélférgek többsége (az egyik faj számának növekedése a másik számának csökkenését okozza);

antibiózis: két vagy több faj nem élhet ugyanabban a környezetben az excretált anyagcseretermékek (ascaridózis és malária az emberekben, kolera és a csirkékben lévő galandféreg miatt).

A parazitizmusra való áttéréssel egyszerűsödik a szervezet külső környezethez való viszonya. A tulajdonos - a parazita és a külső környezet közötti kapcsolat - önmagában a parazita élőhelyévé alakul át (E. Pavlovsky, 1934, "A szervezet mint élőhely"). Ez a parazita elsőrendű élőhelye. Az endoparazitákon a külső környezet (a második rend élőhelye) befolyásolja a gazdaszervezetet.

Antagonisztikus szimbiózisokkal három extrém típusú kapcsolat létezik (SS Shulman, 1984):

1) a gazdaszervezet megöli a parazitát,

2) a parazita a fogadó halálát okozza

3) a gazdaszervezet és a parazita között egyensúly alakul ki (egyensúly).

A parazita és a gazda kölcsönhatása és a rendszer stabilitásának kialakulása két szinten fordulhat elő:

1) a szervezet - "parazita-fogadó" rendszer kialakulása;

2) népesség - "parazita rendszer" kialakulása.

A gazda-parazit rendszer jellemzői

A "parazita-fogadó" rendszer magában foglalja a gazdaszervezet és a parazita egyének egy egyedét.

Paraziták fogadó rendszerének kialakításához a következő feltételeknek kell teljesülniük:

a) a parazita és a fogadó kapcsolatba kell lépnie egymással;

b) a gazda biztosítja a parazita számára optimális feltételeket a fejlődéséhez;

c) a parazitának ellen kell állnia a befogadó szervezet reakcióitól.

A parazita penetrációja a gazdaszervezetben más lehet.

1) tápláló (szájon keresztül az élelmiszerrel) - bélféreg, protozoán ciszták, ha nem tartják tiszteletben a személyes higiénia és az élelmiszerhigiénia szabályait (zöldség, gyümölcs); (Trichinella) és a protozoa (toxoplasma) vegetatív formái, amelyek nem elegendőek a húskészítmények kulináris feldolgozásához.

2) levegőben (a légutak nyálkahártyáján keresztül) - vírusok (influenza) és baktériumok (diftéria, pestis) és néhány protozoon (toxoplazma).

3) Kapcsolat háztartási (Közvetlen kapcsolatot a beteg személy vagy állat keresztül fehérnemű és háztartási cikkek) - tojás kapcsolati férgeket (pinworm, törpe galandféreg) és sok ízeltlábúak (tetvek, rüh kullancs).

4) átadható - a vektor - ízeltlábú részvételével:

a) oltás - a szopogató vérrel (maláriás plasmodia, tripanozómák) végzett kísérletezéssel;

b) szennyeződés - fésűkkel és dörzsölés a hordozó bőrének ürülékében vagy hemolimfájába (tetvek tífusz, pestis).

5)placentán (a placentán keresztül) - toxoplazma, maláriás plasmodia.

6)Percutan (a bőrön keresztül) - a paraziták lárváinak aktív behatolása az ép bőrön (ankilostomidok, schistoszómák).

7)szex (szexuális kapcsolatokban) - az AIDS vírus, a Trichomonas.

8)transfusing (vérátömlesztéssel) - AIDS vírus, maláriás plazmodium, tripanoszómák.

9)Nem steril eszközök használata - fecskendők, műszerek a szülészeti és sebészeti klinikában (AIDS vírus, trichomonadok).

A "parazita-fogadó" rendszer eredetiségét dualitásában (dualizmus) fejezzük ki. Egyrészt ez a rendszer komponenseinek antagonizmusa, hiszen a parazitizmus antagonista szimbiózis. Másrészt, az evolúció a rendszer stabilizálódott a kapcsolatát parazita és a gazdaszervezet, ami a kiegyenlítő antagonisztikus kapcsolatok és a fejlesztés egy egyensúlyi rendszert. A természetes kiválasztás szerves egységként működik a "parazita-gazdaszervezet" rendszeren, amelynek következtében stabilabbá válik, és hozzájárul a faj és a gazdaszervezet és a parazita megőrzéséhez. A parazita és a gazdaszervezet fejlődési útjai párhuzamosan mennek végbe (együtt evolúció), de irányuk eltér. A parazita evolúciója a gazdaszervezethez való alkalmazkodás mechanizmusait, a gazdaszervezet evolúcióját - a parazita elleni védekezési mechanizmusok javításának útján - folytatódik. Következésképpen, a „gazda-parazita” megfigyelt coadaptation (kölcsönös adaptáció): ebben a parazita morfológiai és biológiai alkalmazkodást a fogadó - a reakció-sejt választ, szövetek és teljes szervezet.

A "parazita-fogadó" rendszerek különböznek a kölcsönös alkalmazkodás mértékében:

a) erősen alkalmazkodva (a rendszer ellentmondásai gyakorlatilag nem nyilvánulnak meg);

b) nem megfelelően adaptált, fakultatív (a gazdaszervezet védőreakciói elnyomják a létfontosságú tevékenységet, a reproduktív képességet, csökkentik a paraziták élettartamát és növelik virulenciájukat);

c) nem igazított, tranzit (a paraziták nem fejezik be a gazdaszervezet fejlődésének ciklusát, de a legnagyobb virulenciával rendelkeznek).

A kapcsolat "eredményei" a "host-parazita" rendszerben eltérőek lehetnek. Ha a gazdaszervezet védőmechanizmusa elég erős, a parazita meg fog halni. Ha a parazita magas patogenitást mutat. és a gazdaszervezet védőmechanizmusa nem elegendő, a gazdaszervezet halálához vezető betegség kialakul (gyakran egy parazita is együtt hal meg a gazdával). Ha a parazita-gazda kapcsolat viszonylag kiegyensúlyozott, van parazitizmus (a szervezetben jelen levő ágens jelenléte a betegség jelentős klinikai tünetei nélkül).

Egészségügyi szempontból a parazita ilyen jellegzetessége a patogenitás (betegség képessége). A paraziták patogenitása viszonylagos kifejezés. Ez több tényezőtől függ: a genotípus a gazda korig (fertőzés legérzékenyebb fiatal szervezetekre), az élelmiszer-rendszer (hibás étrend gyengíti a gazdaszervezet és segít növelni a paraziták számát, valamint a tojások száma tojásaikat, csökkenti az idő a fejlődés, növeli a cukor emberi vér vezet gyakoribb és súlyosabb maláriás rohamok) a jelenléte számos más paraziták és betegségek. A patogenitási a parazita is függ a genotípusának - erősen és alacsony patogenitású törzsek paraziták (például baktériumok). fertőzőképesség a parazita a patogenitás manifesztálódásának mértéke.

Az evolúciósan ősi rendszerek kapcsolatainak antagonizálása gyakorlatilag hiányzik, és csak bizonyos szakaszokban nyilvánul meg. Kimondva patogenitási nyilvánul esetekben, amikor a rendszer „parazita-host” viszonylag fiatal, ha vannak olyan esetek, perverz lokalizáció (Esherichiacoli laknak a belekben, amikor megjelent a tüdőbe okok pnevmopiyu) ha az emberi test egy kis szabadon élő képviselői (talaj amőba, liszt atka).

A második jellemző - a parazita sajátossága. A specificitás a parazitának a gazdaszervezetnek történelmileg kialakított adaptációs fokozatának megnyilvánulása.

Megkülönböztetik a specifikusság alábbi formáit:

1)gostachnaya (HOST): monogostalnye paraziták egy gazdaszervezet fajától (humán Ascaris), poligostalnye - különböző típusú gazdaszervezetek (Leishmania, Trichinella);

2)lokális: határozott lokalizáció a gazdaszervezetben (fej- és szülészeti tetvek, szúnyogkány, bélférgek);

3)kor (a pinworms és a törpe tartar gyakran érintik a gyermekeket);

4)évszaki (az amoeb-vizenyő kitörése a tavaszi-nyári időszakhoz kötődik, trichinosis - ősszel-télen).

Nem mindig a parazita a betegség kórokozója. A parazitában a patogenitás megnyilvánulásának hiánya a hordozó neve alatt ismert (pl. A csecsemőgyulladás a vizenyő amóba esetében).

1. Petrovsky A.V. Parazitológia, Mn.: Svetach, 2007. 354s.

2. Askerko A.C. A parazitológia alapjai: BSMU, 2008. 140c.

3. Selyavka A.A. Általános parazitológia Mn.: Tudás, 2007. 250s.