Genitális herpesz: a férfiak és nők megnyilvánulása, kezelés

A herpesz széles körben elterjedt az emberi populációban. Ez a vírusos fertőzés jelentős egészségügyi és társadalmi probléma.

A Herpes simplex vírus (HSV) a bolygó 10 emberéből 9-ből áll. Minden ötödik személynél bármilyen külső megnyilvánulást okoz. A HSV esetében a neurodermotropizmus jellemző, vagyis inkább az idegsejtekben és a bőrben szaporodik. A vírus kedvelt helyei az ajkak, az arc, a nyálkahártyák, a nemi szervek, az agy, a kötőhártya és a szaruhártya közelében lévő bőr. A HSV vezethet a terhesség és a szülés rossz irányába, ami magzati halálhoz, vetéléshez, szisztémás vírusos betegséghez vezet újszülöttekben. Bizonyíték van arra, hogy a herpes simplex vírus a prosztata és a méhnyak rosszindulatú daganataival van összefüggésben.

A betegség gyakoribb a női betegeknél, de a férfiaknál is. A csúcs előfordulása 40 éves korban esik le. Azonban gyakran a genitális herpesz először fiatal férfiaknál és nőknél jelentkezik a nemi közösülés során. Kisgyermekeknél a nemi szerveken a fertőzés gyakran a kezek bőréről, a fertőzött törölközőktől a gyermekcsoportokig és így tovább.

A VPG nem erős a külső környezetben, elpusztul a nap- és az ultraibolya sugarak hatása alatt. Alacsony hőmérsékleten hosszú ideig tart. A szárított formában a HSV létezhet akár 10 évig.

Hogyan terjed a genitális herpesz?

A betegség oka - herpes simplex vírus (Herpessimplex) két típusból, főleg HSV-2. Az első típusú vírus korábban társult a bőr, a szájüreg betegségével. A HSV-2 genitális herpesz és meningoencephalitis okozza. Most az első típusú vírus vagy ezek kombinációja okozta betegségeket. Gyakran előfordul, hogy a hordozónak nincs semmilyen tünete a betegségnek, és nem sejteti, hogy ez a fertőzés forrása.

Hogyan szerezheti ezt a betegséget? A genitális herpesz átvitelének leggyakoribb módjai a szexuális kapcsolat és a kapcsolat. Leggyakrabban a fertőzés a vírus hordozójával vagy egy beteg betegével való szexuális kapcsolat során jelentkezik. Meg lehet fertőzni egy csókkal, valamint közös háztartási cikkekkel (kanalak, játékok). A vírus levegőben lévő cseppecskékkel is továbbítható.

Az anyától a gyermek testében a kórokozó szülést kap. Az ilyen átvitel kockázata a páciens elváltozás típusától függ. Akár 75%. Ezenkívül a vérben a viremia (a vírus részecskék felszabadulása a vérben) magzati fertőzést okozhat az anya akut betegsége esetén.

A legtöbb esetben a gyermekek HSV-1 fertőzöttek az élet első évében. 5 éves korukig a HSV-2-fertőzés is növekszik. Az élet első felében a csecsemők nem betegek, ez az anyai antitestek jelenlétének tudható be. Ha az anya korábban nem volt fertőzött, és nem adta át a védő ellenanyagot a gyermeknek, akkor a korai gyermekkorban lévő gyerekek nagyon betegek.

besorolás

Egészségügyi szempontból ez a betegség a HerpesSimplex vírus által okozott anogenitális herpeszes vírusfertőzésnek felel meg. A betegség két fő formája van:

Az urogenitális szervek fertőzése:

 • nemi herpesz nőknél;
 • nemi herpesz férfiaknál;

A végbél és a bőr az anus körül.

A genetális herpesz fejlődési mechanizmusa (patogenezis)

A vírus a szervezetbe belép a sérült nyálkahártyákon és a bőrön keresztül. A "bejárati kapu" területén szaporodik, tipikus megnyilvánulásokkal. Továbbá a kórokozó általában nem terjed, ritkán lép be a nyirokcsomókba, és még ritkábban is behatol a vérbe, ami viremia. A vírus további sorsa nagyban függ az emberi test tulajdonságaitól.

Ha a szervezet jó immunvédelemmel rendelkezik, kialakul egy vírusos hordozó, amely nem zárja ki a fertőzés hátrányos körülmények között történő visszaesését. Ha a szervezet nem képes megbirkózni a fertőzéssel, akkor a herpesz vírus a véren keresztül belép a belső szervekbe (agy, máj és mások), és ütközik velük. A fertőzésre válaszul ellenanyagokat állítanak elő, de nem gátolják az exacerbációk és a visszaesések kialakulását.

Az immunitás gyengülésével az idegsejtekben tárolt vírus aktiválódik és belép a véráramba, ami súlyosbítja a betegséget.

A betegség tünetei

A legtöbb ember számára a hordozók hosszú ideje a HPV nem okoz semmilyen megnyilvánulást. A nemi genitális herpesz inkubációs ideje a korábban nem fertőzötteknél 7 nap. A férfiaknál a vírus továbbra is fennáll a húgyutak rendjében, nőkben - a nyaki csatornában, a hüvelyben, a húgycsőben. A fertőzés után kialakul a genitális herpeszvírus egész életen át tartó hordozója. A betegség tendenciája megmarad a relapszusokkal.

A fertőzés külső jeleinek kialakulását elősegítő okok:

 • a mentelmi jog állandó vagy ideiglenes csökkentése, beleértve a HIV-fertőzést;
 • túlhűtés vagy túlmelegedés;
 • Egyidejű betegségek, például diabetes mellitus, akut légúti fertőzés;
 • orvosi beavatkozások, beleértve az abortuszt és az intrauterin fogamzásgátlót (spirál).

A fenti tényezők hatására előremutató időszak lép fel - "betegség előtti". A genitális herpesz kezdeti jelei: a jövőben a betegek helyén a viszketés, a fájdalom vagy az égés előfordulása figyelhető meg. Egy ideig a kandallóban kiütések vannak.

A kiütések lokalizálása nőkben és férfiakban

Mit mutat a nemi herpesz?

A bőrkiütés elemei külön-külön vagy csoportosultak, úgy néznek ki, mint a legfeljebb 4 mm átmérőjű kis buborékok. Az ilyen elemek a vöröses (erythemás) edematous bázison helyezkednek el, a perineum bőrén, a perianalis zónán és a genitourinary szervek nyálkahártyáján. A hólyagok (vesicles) megjelenése enyhe lázzal, fejfájással, rossz közérzetgel, álmatlansággal járhat együtt. A regionális (inguinalis) nyirokcsomók nagyobbak és fájdalmasabbak lesznek. Az elsődleges epizód különösen a vírussal korábban nem fertőzött embereknek szól, akiknek nincsenek antitestjei.

Néhány nap múlva a hólyagok nyitják magukat, erózióval (felületi károsodás a nyálkahártyán), egyenetlen vonalakkal. Ekkor a betegek súlyos viszketést és égő érzést panaszkodnak az eróziós zónában, a nedvességet, a súlyos fájdalmat, ami még intenzívebb a nemi közösülés során. A betegség első tíz napján új kiütések jelentkeznek. Ezek közül a vírusrészecskék aktív felszabadulnak.

Fokozatosan az eróziót héjakkal borítják és gyógyítják, így gyenge pigmentációt vagy könnyebb bőrterületet hagynak. A kiütés elemének megjelenésétől az epithelizációig (gyógyulás) az idő két-három hét. A kórokozó bejut az idegtestek sejtjeibe, ahol hosszú ideig lappangó állapotban marad.

A nemi genitális herpesz tünetei a nõi betegeknél a szájszárazság, a vulva, a perineum, a vagina, a méhnyakon találhatóak. A férfiakat érintik a gengszterek, a fityma, a húgycső.

A folyamat gyakran magában foglalja a kismedencei idegeket. Ez az alsó végtagok bőrének érzékenységét, az alsó hátsó és a keresztcsont fájdalmát sérti. Néha gyakori és fájdalmas vizelés.

A nőknél a herpesz első epizódja hosszabb és észrevehetőbb, mint a férfiakban. A kezelés súlyosbodásának időtartama kb. 3 hét.

Visszatérő genitális herpesz

A visszatérő genitális herpeszes betegek kb. 10-20% -a. A fertőzés első megnyilvánulása általában erőszakosabb. A genitális herpesz megismétlése kevésbé intenzív, és gyorsabban halad az elsődleges tüneteknél. Ez azért van, mert a jelenleg rendelkezésre álló antitestek a vírus elleni küzdelmet segítik. Az 1. típusú genitális herpesz ritkábban fordul elő, mint a második.

A betegség súlyosbodása kisebb tüneteket mutathat - viszketés, ritka kiütések. Néha a betegség képét fájdalmas erózió, a nyálkahártya fekélye képviseli. A vírus izolálása 4 napos és hosszabb ideig tart. A lymphoma nyirokcsomóinak növekedése, a nyirokcsomó (elephantiasis) miatt a genitális szervek lymphostasis és kifejezett duzzanata lehetséges.

A relapszusok ugyanúgy gyakoriak a férfiaknál és a nőknél. A férfiaknak hosszabb epizódjai vannak, és a nőknél élesebb klinikai kép.

Ha a recidív arány évente több mint hat, akkor a betegség súlyos formájáról beszélnek. A közepes nehéz forma három-négy exacerbáció kíséretében egész évben, és az enyhe egy vagy kettő kíséretében.

Az esetek 20% -ában atipikus genitális herpesz alakul ki. A betegség megnyilvánulásait az ún. Urinárius rendszer egy másik fertőzése álcázza, például a candidiasis (tuska). Tehát a mocsoknál a váladékok jellemzőek, amelyek gyakorlatilag hiányoznak a szokásos genitális herpeszben.

diagnosztika

A genitális herpesz diagnosztizálását a következő laboratóriumi vizsgálatok segítségével végzik el:

 • virológiai módszerek (a kórokozó csirkeembrió vagy sejttenyészet alkalmazásával történő izolálása, az eredmény két nap múlva érhető el);
 • polimeráz láncreakció (PCR), amely kimutatja a vírus genetikai anyagát;
 • a patogén (részecskék) antigének kimutatása immunoenzim és immunfluoreszcencia analízis segítségével;
 • az emberi test által az HSV hatására válaszul termelt antitestek vérben való kimutatása enzimimmunoassay segítségével;
 • citomorfológiai módszerek, amelyek felmérik a sejtek károsodását a HSV-fertőzésben (több sejtmaggal és intranukleáris zárványokkal rendelkező óriássejtek kialakulása).

A genitális herpesz vizsgálata javasolt, hogy több napon át folytasson többször egymás után, 2-4 különböző károsodás esetén. A nők ajánlott anyagot venni a ciklus 18-20 napján. Ez növeli a vírusfertőzés felismerésének esélyét, és megerősíti a diagnózist.

A leginkább tájékoztató jellegűek olyan tesztek, mint a PCR a vizelet és a genitourinary szervek (hüvely, húgycső, méhnyak) vizsgálatából.

kezelés

A nemi herpeszes betegek étrendjében nincs különlegesség. Teljesnek, kiegyensúlyozottnak, fehérjében és vitaminokban gazdagnak kell lennie. Az exacerbáció során felszolgált élelmiszer leginkább párolt vagy párolt. Élvezik a savanyú tejet és a növényi termékeket, valamint a bőséges ivást.

A genitális herpesz kezelése, intenzitása és időtartama a betegség formájától és súlyosságától függ. Hogyan kell kezelni a nemi herpeszet minden egyes betegnél, az orvos-vénorészetet a páciens teljes körű vizsgálata és vizsgálata alapján határozza meg. Az öngyógyítás ebben az esetben elfogadhatatlan. A páciens gyógyításának meghatározásához feltétlenül szükség van az immunkamra, vagyis az immunitás állapotának értékelésére.

A páciensnek ajánlott óvszerhasználatot szexuális kapcsolatban, vagy tartózkodnia kell attól, amíg helyreáll. A partneret betegségjelek jelenlétében is megvizsgálják, és kezelést írnak fel.

A betegség kezelésére a következő gyógyszercsoportokat alkalmazzák:

 • szisztémás hatású vírusellenes szerek;
 • antivirális szerek topikális alkalmazásra;
 • immunstimuláló anyagok, interferon analógok, birtokló és vírusellenes hatás;
 • tüneti gyógyszerek (lázcsillapító, fájdalomcsillapító).

Terápia acyclovir alkalmazásával

Az akut genitális herpesz és relapszusainak kezelési rendszere elsősorban Acyclovir (Zovirax). Normális immunmágnes indexek esetén napi 1 gramm adagot adnak be, öt elrendezésre osztva, tíz napig vagy a gyógyulásig. Jelentős immunhiányos állapotban vagy a végbél elváltozásában a napi adag 4-5 fogadáson 2 grammra emelkedik. A korábbi kezelés megkezdődik, annál nagyobb a hatékonysága. A terápia kezdeményezésének legjobb módja, amelyben a gyógyszer a leghatékonyabb, a prodromális periódus vagy a kiütés első napja.

Hogyan lehet megszabadulni a betegség visszaesésétől? Ebből a célból szuppresszív (szuppresszív) terápiát írjon le az Acyclovir-szel napi 0,8 g-os dózisban. Az ilyen tabletták hónapokig és néha évekig tartanak. A gyógyszerek napi bevitele segít elkerülni a majdnem minden beteg esetében jelentkező relapszusokat, és egyharmaduknak nincsenek ismétlődő epizódjai a betegségről.

Az aciklovir elérhető márkanéven, amelyek tartalmazzák a szó maga, valamint Atsiklostad, Vivoraks, Viroleks, Gerperaks, Medovir, Provirsan. Mellékhatásai lehet jegyezni, emésztési zavarok (hányinger, hasi fájdalom, hasmenés), fejfájás, viszketés, fáradtság. A gyógyszer nagyon ritka mellékhatásai a hematopoiesis, a veseelégtelenség, az idegrendszer károsodása. Csak a gyógyszer egyéni intoleranciájával ellenjavallt, és óvatosan kell eljárni a csökkent vesefunkciójú betegeknél. A terhesség és a szoptatás ideje alatt, valamint a gyermekeknél is alkalmazható, de csak a lehetséges kockázat felmérése után.

5% Az acyclovir krém hatékony a prodromalis periódusban és a betegség korai szakaszában. Jobban működik, ha a kiütés a bőrön van. Alkalmazza naponta többször egy hétig.

A második generációs Atsiklovira gyógyszerek hatékonyabbak. Ezek közé tartozik a valaciklovir (Vairova, Valavir, Valvir, Valtrex, Valcicin, Virdel). Jól felszívódik az emésztőrendszerben, biohasznosulása többszörösen magasabb, mint az Acycloviré. Ezért a kezelés hatékonysága 25% -kal magasabb. A betegség súlyosbodása 40% -kal ritkábban fordul elő. A gyógyszer ellenjavallt HIV-fertőzés, vese- vagy csontvelői transzplantáció, valamint 18 év alatti gyermekek manifesztálására. A terhesség és a csecsemők etetése a kockázat és haszon értékelésénél lehetséges.

Alternatív gyógyszerek

Hogyan kell kezelni a genitális herpeszet, ha az Acyclovirrel szemben rezisztens vírusok okozzák? Ebben az esetben alternatív gyógyszereket írnak elő - a Famciclovir vagy a Foscarnet. A Famciclovir olyan nevek alatt áll rendelkezésre, mint a Minaker, Famacivir, Famvir. A gyógyszer nagyon jól átjut, csak alkalmanként fejfájást vagy hányingert okoz. A kontraindikáció csak egyéni intolerancia. Mivel ez a gyógyszer új, a magzatra gyakorolt ​​hatása kevéssé ismert. Ezért a terhesség ideje alatt történő felhasználása és a csecsemő etetése csak egyedi indikációk esetén lehetséges.

Helyi készítmények

Egyes vírusellenes gyógyszerek a kiütések kezelésére kenőcs. Ezek közül a következők tartoznak:

 • Foscarnet, a bőrön és a nyálkahártyán;
 • Alpisarin, a gyógyszer tabletták formájában van;
 • A tromanadin a leghatásosabb a herpesz első jelei között;
 • Helepin; orális adagolás formájában létezik;
 • oxoline;
 • Tebrofen;
 • Riodoksol;
 • Bonafton.

Az alkalmazás gyakoriságát és a helyi gyógyszerekkel történő kezelés időtartamát az orvos határozza meg. Általában naponta többször egy héten keresztül adják be.

A genitális herpesz terápiája interferon készítményekkel

Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott az interferonok vagy interferon induktorok iránt, amelyek segítik a szervezetet a fertőzés kezelésében, gyakran közvetlen vírusellenes hatással. Ezek a következők:

 • Allokin-alfa;
 • Amiksin;
 • Wobe-Mugos E;
 • Galavit;
 • Giaferon;
 • Groprinozin;
 • izoprinozin;
 • Imunofan;
 • polyoxidonium;
 • Cycloferon és még sokan mások.

Adható befelé vagy helyileg. Ezek közül a gyógyszerek közül néhány gyertya. Így a Viferon rektális kúpjait gyakran a genitális herpesz komplex terápiájának részeként írják fel.

A tünetek enyhítésére nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például paracetamolt vagy ibuprofent alkalmazhatunk.

A genitális herpesz elleni antibiotikumokat nem írják elő, mert csak baktériumokra, nem vírusokra hatnak. A terápiás területek hatékonyságát, mint a homeopátia, a népi módszerek, nem bizonyított.

megelőzés

A genitális herpesz, azaz vakcina specifikus profilaxisát fejlesztették ki. Az orosz gyártmányú poliovakcinint évente több alkalommal kell beadni 5 injekcióval. Inaktivált tenyésztési oltóanyag. Az ilyen megelőzés hatékonyságát tanulmányozzák.

A nemspecifikus megelőzés a szexuális higiénia betartása, az alkalmi szexuális kapcsolatok elutasítása.

A genitális herpesz által fertőzött személy nem szabad túlhűteni, kerülni kell az érzelmi stresszt, az intenzív stresszt és egyéb okokat, amelyek súlyosbodást okozhatnak.

Fertőzés és terhesség

Úgy gondolják, hogy a terhesség nem olyan tényező, amely a genitális herpesz súlyosbodását okozza. Egyes tudósok azonban eltérő véleményt képviselnek.

A terhesség és a szülés a HSV-kocsival a klinikai tünetek nélkül általában normális. A terhes nők kezelésére szisztémás manifesztációi, például agyhártyagyulladás, hepatitisz kialakulása esetén kerül sor. Ez általában véletlenszerűen kezelt nő első ülésén történik a terhesség alatt. Az acyclovir kezelésre van előírva.

Ha ez a kezelés nem tart, az eredmény a vírus részecskék belépő a baba véráramába a méhlepényen keresztül (sérült, vagy akár egészséges) kidolgozza a méhen belüli fertőzés. A terhesség első trimeszterében fejlődési rendellenességek alakulnak ki. A második és harmadik trimeszterben a nyálkahártyák, a gyermek bőrét, a szemet, a májat és az agyat érintik. Intrauterin magzati halál előfordulhat. Az idő előtti születés kockázata nő. A szülés után a baba már súlyos szövődmények lehetségesek: microcephalia (elmaradottság az agy), mikrooftalmiya és chorioretinitis (szembetegség, amely vaksághoz vezet).

A szállítás természetes. A császármetszést csak azokban az esetekben írják elő, amikor az anya kitörése a nemi szerveken, és ha az első fertőzés epizódja a terhesség alatt történt. Ugyanezekben az esetekben a herpesz vírusnak a gyermek számára történő átvitelének megelőzését javasolja az Acyclovir segítségével, amelyet a 36. héten írnak fel. Még egy kényelmesebb és költséghatékonyabb készítmény egy beteg nő előkészületeként Valcicon (Valaciclovir). A vírusellenes szerek alkalmazása a szülés előtt segít csökkenteni a genitális herpesz súlyosbodásának gyakoriságát, csökkenteni a gyermeket fertőző vírusrészecskék tünetmentes szekréciójának valószínűségét.

A beteg nő átadása veszélyes, a korai víztelenítés, a placenta torzulása és a munka gyengesége veszélyes. Ezért különös figyelmet igényel az orvosi személyzet.

Mi a genitális herpesz veszélye az újszülöttek számára?

Ha a gyermek érintkezésbe kerül a HSV-vel, a szülés után 6 nappal a szülés után, újszülött herpeszet fog kifejleszteni. Ennek következményei a generalizált sepsis, vagyis a gyermek összes belső szervének fertőzése. Az újszülött fertőzött-mérgező sokkból is meghal.

A gyermek potenciális veszélyeztetése kapcsán minden terhes nőt megvizsgálnak a HSV szállítására, és ha szükséges, az orvos által előírt módon kezelik. A csecsemő születése után azt is megvizsgálják, és szükség esetén kezelik. Ha a gyermek nem mutat fertőzés jeleit, akkor 2 hónapig megfigyelni kell, mert nem mindig látható a betegség manifesztációja.

A betegség terhesség alatti kellemetlen következményeinek elkerülése érdekében a fertőzött nőknek speciális képzést kell tartani előttük, az úgynevezett pregravid. Közelebbről, a növényi eredetű (Alpizarin) vírusellenes és immunstimuláló szereket beadják a kenőcsön belül és kóros formában, a páciensben fellépő exacerbációk megjelenésével. Ezzel párhuzamosan az immunitás korrekcióját interferon induktorokkal végezzük. A három hónappal megelőzően tervezett terhesség hozzárendelt és metabolikus terápia, javítja az anyagcsere, a sejtek (riboflavin, liponsav, kalcium-pantotenát, E-vitamin, folsav). Ugyanakkor passzív immunizálás is alkalmazható, vagyis olyan kész élő antivirális antitestek - immunglobulinok - nővé válása, amelyek csökkentik az exacerbáció kockázatát.

A terhesség megtervezése csak hat hónapon belül történhet visszaesés nélkül. Diagnózis és terápia A genitális herpesz terhesség előtt csökkentheti a komplikációk előfordulásának az anya és a gyermek, hogy csökkenti annak valószínűségét visszaesés a terhesség alatt, hogy minimalizálja a kockázatot a méhen belüli fertőzés és újszülöttkori herpesz. Mindez hozzájárul a csecsemő megbetegedések és halálozások csökkentéséhez.

Hogyan kell kezelni a genitális herpeszet, az orvosi és népi módszereket

A herpesz egy fertőző betegség, amelyet az azonos nevű vírus okoz. A testbe való bejutás a sejtekbe épül be, ami miatt a szokásos immunvédelmet gyengítik. Bizonyos körülmények között és az immunitás erőteljes csökkenésével genitális herpesz manifesztálódik, amelynek kezelése nehézségeket okoz.

Jelenleg a vírus 8 fajtája (HSV) van. A genitális forma kórokozói a HSV-2 (az esetek 80% -a) és a HSV-1.

Klinikai tünetek hiányában a vírus hordozói nem képesek fertőzni partnereiket.

A genitális herpesz okozata

A betegség gyakrabban fordul elő szexuális együttlét során, mind normál, mind pedig anális szex alatt. Ritka esetekben a fertőzés személyes higiéniai tünetekkel történik.

A genitális herpesz fertőződik a szájterületen herpetikus kitörésű partnerrel, mivel a nemi szervekkel való orális érintkezés esetén a fertőzés a nemi szervek ajkáról származik.

Kockázati tényezők, amelyek növelik a betegség leküzdésének esélyét:

 1. A betegség, stresszes helyzet vagy gyógyszerek szedése miatt a mentelmi jog megsértése.
 2. A nyálkahártyák és a bőr kisebb károsodása.
 3. Több szexuális partner egyidejű jelenléte.
 4. Miután szexuális óvszer nélkül.

jellegzetes tünetek

A genitális herpesz tünetei és kezelése saját tulajdonságokkal bír. Amikor a HPV-2-fertőzés elsődleges fertőzése az esetek 90% -ában latens formában fordul elő. Ezért a herpesz első epizódja valójában visszaesés.

Ez a szexuális érintkezés, a stresszes helyzet, a fertőző betegség, a hipotermia, az alkoholfogyasztás és a sebészeti beavatkozások által okozott általános vagy helyi érzéstelenítés következményei lehetnek.

A genitális herpesz nőknél a kitörés lokalizálódik:

 • a húgycső külső nyílásának közelében;
 • a hüvely előestéjén és a szájban;
 • a méhnyakon;
 • közel az anushoz vagy a fenékhez.

A herpesz exacerbációjú férfiaknál a bőrkiütés a bőrön vagy a nyálkahártyán található:

 • herezacskó;
 • az anuson vagy a csípőn;
 • a fején vagy a pénisz penészén.

A herpeszes elsődleges fertőzésnél az inkubációs időszak legfeljebb 8 nap. Ezután a következő tünetek jelennek meg:

 • viszketés, vörösség és égés a nemi szervekben;
 • A bőrön vagy a nyálkahártyán kis buborékok képződnek, amelyek zavaros folyadékkal vannak feltöltve;
 • A felrobbant buborékok apró eróziókká vagy a kéreggel borított fekélyekké alakulnak át;
 • viszketés és bizsergés érzés a vizelés során;
 • amikor a méhnyak érintkezik, a nyálkahártya hiperémiás, erózióssá válik, göbös mentesítéssel;
 • nyirokcsomók a mélyedésben.

Néha általános gyengeség, rossz közérzet. A tünetek eltűnése akár 30 napot is igénybe vehet. A genitális herpesz hatékony kezelése csökkenti ezt az időszakot.

A másodlagos fertőzésnél a betegség hasonló tüneteket mutat. Egyszer az emberi testben a vírus a betegség hordozójává válik. Ebben az esetben az elengedési időszakokat helyettesíti az exacerbáció.

A herpesz vírus a gerinc ganglionok, de nem a nyálkahártyák és a bőr, így a megjelenése előtt kiütések jelennek meg, hírnökei a tünetek formájában húzó fájdalom az ideg csomópontok, viszketés és égő területen a kiütés jelenik meg.

Érezte a kellemetlen tüneteket, de nem tudja, melyik orvos kezeli a genitális herpeszet? Ha ennek a betegségnek a jelei vannak, akkor a nőknek el kell menniük a nőgyógyászhoz és a férfiakhoz az urológushoz és az andrológushoz.

A partnertől kapott vírus nem mindig kiütésekhez vezet, ennek döntő szerepe az immunrendszer állapota.

A betegség diagnosztizálása

Az immunitás állapotától függően háromféle visszatérő betegség fordul elő: aritmiás, monoton és leépülő.

Atipikus genitális herpesz esetén tünetei maszkolódnak más betegségekre, és aszimptómás betegség esetén a betegség csak speciális tesztekkel ismerhető fel.

A betegség helyes diagnosztizálásához és a genitális herpesz gyógyításának módjához forduljon szakemberhez. Az anamnézis gyűjtése mellett számos laboratóriumi vizsgálatot végeznek a herpesz típusának meghatározására.

A virológiai vizsgálat során a hólyagok tartalmát egy speciális tápközegbe helyezzük, ahol a betegség kórokozója bekövetkezik. Ez a módszer nem túl pontos, így eredményeit gyakran megkérdőjelezik.

A megbízhatóbb információkat a géndiagnosztika biztosítja, amelyben polimeráz láncreakciót alkalmaznak (meghatározzák a DNS vírus jelenlétét).

Az elemzés lehetővé teszi a kórokozó azonosítását és megkülönböztetését másoktól. Segédmódként egy enzim immunvizsgálatot alkalmaznak a vírus antitestek jelenlétének meghatározására a páciens vérében.

Herpesz kezelése

Sokan érdekli a kérdés, hogy hogyan lehet a genitális herpeszet örökre gyógyítani? Sajnálatos módon nem lesz képes teljesen megszabadulni a betegségtől, mivel a vírus, lenyelve, ott marad. A gyógyszerek segítségével gyorsabban lehet kiküszöbölni a betegség klinikai megnyilvánulásait, és meghosszabbítani az elengedés időtartamát.

gyógyszer

A terápiát tablettázott gyógyszerekkel, valamint kenőcsöket használják külső használatra.

A genitális herpesz kezelésére hatékony gyógyszerek:

 • Acyclovir (Acivir, Zovirax, Acyclovir-BSM, Virolex, Lizavir, Cyclovax);
 • "Famciclovir" (Valtrex);
 • „Penciklovir”.

A vírusölő gyógyszerek kétféleképpen alkalmazhatók - epizodikus kinevezés formájában (legfeljebb 10 napos rövid tanfolyam) és megelőző (egy-két hónapon belül).

Az orvosi gyakorlatban gyakrabban használják az "Acyclovir" tablettákat vagy kapszulákat és analógjait. A felnőtt betegeket a gyógyszer terápiás dózisa írja elő az utasításoknak megfelelően. A gyógyszeres kezelés a betegség kezdeti szakaszában segít megelőzni a kiütés megjelenését.

Ha a hólyagok megjelenését követően kezdi a kezelést, a tünetek kevésbé hangsúlyosak lesznek, és a gyógyulás gyorsabban megtörténik. A betegség gyakori visszaesése esetén érdemes vírusellenes gyógyszereket szedni a megelőzés érdekében.

Hogyan kezeljük a nemi herpeszet külső eszközökkel? Ehhez kenőcsöket használnak a betegség komplex terápiájában:

 • „Az aciklovir”;
 • "Zovirax";
 • "Viroleks";
 • "Fukortsin" (ha a bőr érintett);
 • Oksolinovuyu kenőcs.

Antivirális szerekkel együtt immunmodulátorokat írnak fel:

Ezek a gyógyszerek befolyásolják a genitális herpeszes betegek immunrendszerét, serkentve a specifikus és nem specifikus faktorokat. Ez lehetővé teszi a vírus további terjedésének megakadályozását és a relapszusok gyakoriságának csökkentését.

A betegség kezelése

Vannak bizonyos kezelési módok a genitális herpesz számára. Egy adott betegség kiválasztása a betegség típusától, annak időtartamától és a beteg állapotától függ.
A primer fertőzés elleni gyógyszerek befogadása

A visszatérő genitális herpesz kezelése

Női herpesz kezelése

Terhesség alatt az antivirális terápia nem ajánlott. Kivételek a genitális herpesz súlyos formái, amelyeket a beteg életét fenyegető más betegségek bonyolítják.

A hatékony kezeléshez ebben a helyzetben emberi immunglobulint alkalmazunk. Az első, második és harmadik trimeszterben (két héttel a bevétel várható időpontja előtt) napi háromszor 25 ml-vel intravénásan adjuk be. A komplex terápiában lehet nevezni "Viferon".

Népi jogorvoslatok

A gyógyászati ​​módszerek mellett a nemi herpesz népi gyógymódokkal is kezelhető:

 1. Teafaolaj. Az alkalmazáshoz 10 csepp olajat kell hozzáadni 400 ml forró vízben. A nemi szervek mosásához szükséges eszközök. Végezze el az eljárást lefekvés előtt.
 2. Gyógynövény gyűjtemény. Keverjük össze ugyanolyan mennyiségű nyírlevél, rétes lóhere virágok, körömvirág, pitypang gyökér és anyafejtő fűvel. 10 g kollekciót öntsünk 350 ml vízhez. Főzzük le a húslevet alacsony hőségben 5 percig. Lehűlés után szűrjük és mosás vagy fecskendezés céljából használjuk. Az eljárást naponta egyszer, két hétig tartó lefekvés előtt végzik el.
 3. A szekvencia. A herpesz kezdeti szakaszában a viszketés eltávolításához 10 gramm száraz gyógynövényt 250 ml forró vízbe öntünk, és egy órán át állni hagyjuk. Infúziós törzs, áztassa be a géz egy darabját, és tegye hozzá az érintett területet 10 percig. Ezenkívül a gyógyszert szájon át (napi kétszer 100 ml) is be lehet venni.
 4. Kamilla. Van gyulladáscsökkentő hatása, segít fájdalomcsillapításban. 5 gramm szárított virágot öntsünk 200 ml forró vizet, és hagyjuk 40 percig. Szűrje le és használja a nyálkahártyák öntözéséhez vagy a fecskendezéshez. Ezt az infúziót naponta kétszer alkalmazhatja.
 5. Hogyan történik a tengeri sóval kezelt nemi herpesz: 10 liter forrásban lévő vízben feloldjuk 50 gramm tengeri sót, és lehűtve lehűtjük az üledékes fürdőt. Az eljárást naponta végezzük (egy negyedóra 14 napig). A sóoldat kimosására nincs szükség, elég ahhoz, hogy finoman feltörjék a külső nemi szerveket.
 6. Az echinacea gyökere. Az immunrendszer erősítésére használják. A termék előállításához 20 gramm zúzott nyersanyagot 100 ml 70% -os alkohollá kell önteni. A tinktúra hetente egy sötét, hűvös helyen áll. Ezután a gyógyszert szűrtük és naponta háromszor 25 cseppet kaptak. A kezelés időtartama 2 hónap. Szükség esetén megismételhető.

Mit nem lehet tenni a betegséggel?

Ha a betegség tünetei vannak, akkor nem kell pánikolni, mert a megfelelő kezeléssel hosszú távú remisszió lehetséges. Érdemes tartózkodni a szexuális tevékenységtől egészen a herpesz megnyilvánulásainak eltűnéséig. Nem ajánlott az alkohol használata, ami a betegség provokáló tényezője.

Mielőtt orvoshoz fordulna, ne dörzsölje az érintett területet, és érintse meg kezével. Ez hozzájárul a vírus terjedéséhez és az új kiütések megjelenéséhez. Szigorúan tilos a buborékok alkohollal való kezelése, mivel nem ilyen problémák kezelésére szolgál, és nyálkahártyák vagy bőr kémiai égési sérülését okozhatja.

Sok beteg érdekli a kérdést, vajon lehet-e gyógyítani a genitális herpeszet anélkül, hogy kórházba járna? A válasz negatív. Az öngyógyítás csak súlyosbítja az állapotot és gyakori visszaesést okoz.

Lehetséges szövődmények

Szükséges tudni, hogy milyen gyorsan gyógyíthatók a genitális herpeszek, mivel az orvoshoz való idő előtti eljuttatása komplikációk jelentkezhetnek.

Időben történő kezelés nélkül a genitális herpesz válik az okaivá:

 1. Dysuria vagy neuropátia, ami akut vizeletretenciót okoz.
 2. A belső szervek súlyos fertőzése. Ez ritka esetekben fordul elő, főleg immunhiányos állapotban (zúzódások, fenék, szem nyálkahártya, orális szájgyulladás, cheilitis vagy pharyngitis előfordulása).
 3. A nőknél a genitális herpesz jelenléte megnöveli a méhnyakrák valószínűségét.
 4. Pszichológiai problémák és depresszió iránti hajlam.
 5. Az elsődleges genitális herpesz terhes nőknél 50% -ban előfordul a magzat fertőzése. Leggyakrabban ez történik a gyermek áthaladása során a herpesz által érintett nemi szerveken keresztül, és kizárt a császármetszés során. A magzat fertőzése károsítja a szemét, a bőrt és az idegrendszert, és néha a fogyatékosságot.

A betegség megelőzése

A specifikus megelőzés módszerei közé tartozik az oltóanyagok alkalmazása. De mivel a vírus speciális módon van elrendezve, nem mindig lehetséges stabil hatás elérése.

A genitális herpesz megelőzésére szolgáló nemspecifikus intézkedések:

 • mérsékelt testmozgás és egészséges életmód;
 • az alkoholfogyasztás és a dohányzás elutasítása;
 • erősíti az immunrendszert;
 • a barrier fogamzásgátlás bármilyen típusú nemben történő felhasználása További információk a barrier fogamzásgátlásáról →;
 • helyes személyi higiénia (ne használjon valaki más fehérneműt, törölközőt stb.).

Ha már a herpeszvírussal fertőzött, hogy megelőzze a gyakori exacerbációkat, kerülje a túlmelegedést és a hipotermiát, vegye be a vitaminok komplexeit a megelőzés céljából. Legyen figyelmes a testére, és mindig egészséges maradjon!

Szerző: Inna Verbovaya,
különösen a Mama66.com számára

Női genitális herpesz

Női genitális herpesz - A HSV-1, 2 által okozott tartós fertőzés, és a nemi szervek nyálkahártyáinak speciális sérülése. Ez az idegrendszeri hólyagos kitörések az urogenitális traktus területén jelentkeznek, melyet erózió, izzadás, égési érzés és fájdalom kísér. Gyakran zavarja az általános egészségi állapotot: van egy subfebrile állapot, rossz közérzet, alvászavar. A genitális herpesz nőknél történő diagnosztizálása a herpes simplex vírus (PCR, a HSV izolálása a sejttenyészeten), antigénjei (PIF) vagy antitestek (ELISA) laboratóriumi jelzésén alapul. A herpetikus fertőzést vírusellenes és immunmoduláló gyógyszerekkel végezzük.

Női genitális herpesz

A genitális herpesz a nőkben herpetikus fertőzés egyik formája, amelyben a helyi manifesztációk elsősorban az urogenitális traktus területén lokalizálódnak. A szexuális úton terjedő betegségekre utal, ami alapján mind a nőgyógyászat, mind a vénorészológia álláspontjait figyelembe veszik. A vírus egész életen át tartó jelenléte jellemzi a szervezetben, egy ismétlődő tanfolyam, progresszív fejlődés. Az STI nemi herpesz szerkezetében az előfordulás szempontjából a harmadik helyen van, csak a gonorrhea és más specifikus urethritis esetén. Oroszországban évente mintegy 20 millió új genitális herpeszről van szó.

A nők nemi herpesz fertőzöttek 2-szer gyakrabban, mint a férfiak, még akkor is, ha ugyanolyan számú szexuális kapcsolat van az élet során. A betegség legmagasabb csúcsait a 20-24 éves és 35-40 éves korszakokban figyeljük meg. A reproduktív rendszer 25% reproduktív korú nők fertőzött herpesz fertőzés, de a valós helyzetet nem ismert, mert a nagy frekvencia nem ismert vagy látensen előforduló formája. Azonban még tünetmentes nemi herpesz nők veszélyt jelent a reproduktív egészség, gyakran okozhat vetélést, a magzat fertőzések, születés körüli halálozás, súlyos veleszületett fejlődési rendellenességek.

A női nemi herpesz okozata

A kutatás szerint a genitális herpeszek több mint 70% -át a 2. típusú HSV és körülbelül 30% -a az 1. típusú HSV okozza. A nemi herpesz hordozója és forgalmazója egy fertőzött személy, mindkettő egy nyilvánvaló és látens tanfolyamon. A fertőzés főleg szexuális úton terjed: genitális, orális-nemi, anal-genitális kapcsolat. Kevésbé gyakori kontaktus (közös fürdőszobán és higiéniai cikkeken keresztül) és fertőző betegségek útján (az orvosi személyzet kesztyűjén, újrafelhasználható eszközökön keresztül). A vírusnak a szájüregtől a nemi szervekbe történő átvitelével és a magzat transzplacentális fertőzésével a beteg anyától is lehetséges az önfertőzés. A HSV bejárati kapui a nemi szervek nyálkahártyái.

A nemi herpeszes nők fertőzésének legfontosabb kockázati tényezői a serdülőkorúak, a nem védett szexuális aktivitás és a szexuális partnerek szexuális aktivitása. A szexuális bizonyíték vagy a genitális herpesz fertőzés beteg manifeszt formájával járó aktus az esetek 75-80% -ában fordul elő. A genitális herpesz a nőkben gyakran más STI-khez kötődik, elsősorban gonorrhoeával. Ezenkívül a nyálkahártya sebészete és mikro-zavarai elősegítik a HIV fertőzés átadását.

Az elsődleges invázió helyén történő replikáció után a herpeszvírus transznacionális vagy hematogén úton eljut a lumbosacra gerinc paravertebrális ganglionjához, ahol az egész életében megmarad. A kiváltó tényezők (stressz, hideg, insoláció, túlmunka, menstruáció és mások) hatására a rejtett vírus újra aktiválódik. A perifériás idegek tengelyei A HSV a nemi szervek epithelialis sejtjeire migrálódik, melyet a nemi herpesz klinikájának újbóli bevonása kísér.

Női nemi herpesz osztályozása

A klinikai helyzet és a kurzus természetére tekintettel:

 • elsődleges genitális herpesz - a diagnózis idején a herpesz extragenitalis manifesztációja a betegben soha nem fordult elő; a HSV-típusú antitestek a vérben hiányoznak;
 • a genitális herpesz első epizódja - a diagnózis idején a betegnek a herpesz extragenitalis megnyilvánulásai voltak; a vérben vannak At a HSV, de a genitális herpesz először fordul elő;
 • visszatérő genitális herpesz - a nemi herpesz tünetei nőknél ismétlődően jelentkeznek;
 • tünetmentes vírus felszabadulása - a páciens herpesz genitális megnyilvánulásai vannak, de ez nem zárja ki a szexuális partner fertőzésének lehetőségét.

A nemi herpesz nőknél a genitális herpesz súlyosságát az exacerbációk gyakoriságának figyelembevételével határozzák meg: enyhe súlyosbodás esetén évente 1-3 alkalommal fordul elő évente 4-6 alkalommal súlyos mértékben minden hónapban.

A genitális herpesz lokalizációjától és prevalenciájától függően 3 szakaszból áll:

1 - hatással van a perineum és a külső nemi szervek nyálkahártyájára (herpetus vulvitis)

2 - befolyásolja a hüvely, a méhnyak, a nyaki csatorna, a húgycső (herpesz vulvovaginitis, urethritis, colpitis, endocervicitis) hüvelyi része,

3 - hatással van a méhre, a petevezetékekre, a hólyagra (herpesz endometritis, salpingitis, cystitis). A húgyutak húzása mellett a végbél anusza és ampullája is részt vehet a fertőzés folyamatában.

A genitális herpesz tünetei a nőknél

Elsődleges genitális herpesz

A kezdeti genitális herpesz során a nők öt időszakot kapnak: 1) inkubáció, 2) prodrome, 3) kiütések, 4) fordított fejlődés, 5) gyógyulás.

Inkubációs időszak, A fertőzés klinikai megnyilvánulása előtt 2-14 napig tarthat. Ekkor a vírus minimális replikációjának következtében nincsenek tünetek. alatt prodromális időszak általános és helyi megnyilvánulások fokozatosan nőnek. Szédülés, szubfebrilláció, hidegrázás és myalgia lehetséges. A helyi tünetek közül a leggyakoribb a viszketés és paresztézia a külső genitáliák, a leucorrhea, a dysuria területén.

Kiütések a patognomonikus herpeszes hólyagok megjelenése a nyálkahártyákon. Az áttetsző tartalmú, 2-3 mm átmérőjű herpeszes hólyagok kis csoportokban helyezkednek el az erythemás területeken. Időnként új elemek megszóródnak. A kiütés megjelenésével az általános tünetek kevésbé hangsúlyosak, de a helyi manifesztációk (viszketés, égetés, duzzanat, fájdalom) továbbra is fennállnak. Ezzel szemben a pácienst az alvás zavarja, az idegesség megjelenik. A genitális herpesz nőknél ez a fázis időtartama legfeljebb 7-10 nap.

A stabilizációs időszak és a kiütés fordított fejlődése, a hólyagok felhője felnyílik, eróziós eróziót hoz létre. Néha a nyálkahártya helyén szabálytalan alakú fekélyek alakulnak ki 1 mm-es mélységig. Az egyszeri erózió folyamatos eróziós felületre egyesülhet. Az eróziók és a fekélyek fájdalmasak, nem vérzik, hanem göbös bevonattal borítják. Az utolsó időszak - gyógyulási időszak - a helyi és általános tünetek süllyedése jellemzi. Az erózió és a fekélyes elemek kiszáradnak, vékony kéreggel borítják, melynek során epithelis folyamatok fordulnak elő. A kéreg leesése után nem keletkezik heg, de egy ideig hiperémia vagy pigmentáció van. Figyelembe véve az utolsó két időszakot, amelyek mindegyike 2-3 hétig tart, a női nemi herpesz elsődleges epizódjának teljes időtartama 5-7 hét.

Visszatérő genitális herpesz

A visszatérő genitális herpesz nőknél jellemző (nyilvánvaló) és atípusos klinikai formában fordulhat elő. Ebben az esetben egy tipikus forma a vesicular-erozív herpeszkitörések jelenlétét jelenti a külső genitáliák területén. Az ismétlődő epizódok időtartama rövidebb, mint az elsődleges forma - 7-10 nap.

Atypikus formák előfordulhatnak edematous, viszkető, abortív és szubklinikus változatokkal. Szenvedélyes tünetek edematous változat a diffúz ödéma és a vulva hyperemia. a viszkető változat főként zavarják a mély, rosszul gyógyuló repedéseket és a nyálkahártyát kifejezett viszketést. Abortív változat A genitális herpesz olyan nőknél fejlődik ki, akik korábban vakcinázást vagy vírusellenes terápiát kaptak. Ezzel az űrlappal a fertőzés bizonyos fázisai hiányoznak, a viszkető papulák 2-3 napon belül regresszálódnak. Szubklinikai változat A herpesz mikro-tünetmentes (pruritus, felületi repedések) vagy klinikai tünetek nélkül jelentkezik.

Különböző atipikus formák kísérheti rezisztens leucorrhea a genitális traktus, vulvodynia, méhnyak patológia (ál nyaki leukoplakia), vaginális és vulva szemölcsök, kismedencei ganglionevrit. A genitális herpesz fertőzés szövődményeként a szakrális radiculopathia, ischuria, meningitis, hepatitis, terjesztett fertőzés elváltozások több szervet. A genitális herpesz szenvedő nők veszélyeztetik a méhnyakrák kialakulását.

A genitális herpesz diagnosztizálása nőknél

Laboratóriumi és műszeres vizsgálat magában értékelése kórtörténet és a beteg panaszai, nőgyógyászati ​​vizsgálat, elemzés biológiai titkait. Annak igazolására, hogy az etiológiája a herpeszes fertőzések hajtjuk virológiai diagnózis: virális DNS-kimutatási PCR vírusizolálás sejttenyészetben, kimutatására HSV szérum antitestek (ELISA) és az antigén a vizsgálati anyag (PIF). Az objektum a vizsgálat válhat a vér tartalma vezikulumok, scrapings a húgy-ivarszervi rendszer, kinyomtatja eróziók és mások.

Amikor akut időszakban nőgyógyászati ​​vizsgálatot észlelnek, kiütések és fekélyek észlelhetők a külső genitális területen. A genitális herpesz a nők megkülönböztetjük a dermatitisz, rüh, sömör, pemphigus vulgáris, molluscum contagiosum, streptococcus impetigo, szexuális úton terjedő betegségek (szifilisz, a nemi granuloma).

Női herpesz kezelése

A mai napig nincs olyan gyógyszer, amely megszünteti a HSV-t. Ezért a gyógyszerterápia célja a relapszusok számának csökkentése, a női nemi herpesz klinikai tüneteinek időzítésének és súlyosságának csökkentése. A szexuális partner vizsgálata és kezelése kötelező.

Az etiofatogenetikai terápia vírusellenes szerek (acyclovir, valaciclovir, famciclovir) használatát vonja maga után. A hatóanyag felvételének módját és módját a genitális herpesz formájának és súlyosságának figyelembevételével kell kiválasztani. Ezenkívül az érintett területek helyi kezelését antivirális gélekkel, krémekkel, kenőcsökkel, aeroszolokkal is előírják. A repedéseket és az eróziót antiszeptikumokkal és anilin festékekkel lehet kezelni.

Immunmodulátorok olyan serkentésére alkalmazzák ellenanyagok termelését, és az endogén interferonok (csecsemőmirigy készítmények, meglumin, interferon alfa-2b, stb). A visszatérő genitális herpeszes betegeket herpesz vakcinával vakcinázzák. Bevezetés herpeszellenes immunglobulin (passzív immunizálás) mutatja, csak legyengült immunrendszerű egyének:.. Terhes nők, betegek, generalizált fertőzés, stb növelése időtartama elengedés és csökkenti a titer antitestek HSV lehetővé plazmaferezis ülés. A nemi herpesz megelőzése a nők körében gyakori az összes STI megelőzésével.

A genitális herpesz jelei, jellemzői és kezelése a nők körében

A női és férfi nemi szervek nyálkahártyájának vereségét a kiütések kialakulása a hólyagok és sebek formájában általánosan genitális herpesznek nevezzük.

A betegséget a genitális terület kellemetlen érzése kíséri, égő érzés, duzzanat. Komoly szövődményekhez vezethet, különösen a terhesség alatt a nők számára veszélyes.

Női genitális herpesz

A betegség gyakrabban fordul elő a lakosság női felében, visszaesési képességgel, súlyos szövődményekkel járhat.

Ezek közé tartoznak: a nemi szervek fertőzéseinek fejlődése, a test immunitásának és védő ereinek jelentős csökkenése, a méhnyak gyulladása, amely onkológiai betegséghez vezet.

A betegség tünetei és jelei

A genitális herpesz az emberiség női felében érinti a külső és belső nemi szerveket, a perineum bőrét, a belső combot, az anusot, és a méhnyakba is beléphet a nyaki csatornába.

A genitális herpesz tünetei a nőknél:

 • a nemi szervek vöröshajlása;
 • súlyos viszketés;
 • fájdalmas érzések;
 • fokozott inguinális nyirokcsomók;
 • fejfájás, láz.

A genitális herpesz áramlása több lépcsőben fordul elő.

 1. Az inkubációs időszak. Két naptól két hétig tart, ebben az időszakban a vírusmolekulák alacsony aktivitása miatt a tünetek nem figyelhetők meg.
 2. A prodromális időszak. Javítja a rossz közérzetet, fájdalmat az izmokban, kíséri a duzzanat és a gyengeség, a láz, a hidegrázás. A herpesz fertőzés jellegzetes tünetei megjeleníthetők - a nemi szervek érzékenysége, a bőrpír, a viszketés, a fájdalom sérülése. Lehetséges, hogy a hüvelyből kifolyik fehér, késleltetett vizelés.
 3. Kiütések. A nyálkahártya területein a nő kiütések alakulnak ki apró, átlátszó tartalmú buborékok formájában (lásd fotogén herpesz). A hólyagok kis szigeteken helyezkednek el, fájdalmas viszkető területet alkotnak, a hólyagok száma folyamatosan növekszik. Az ilyen érzelmek hátterében az asszony alvászavar, érzelmi szorongás, idegesség. Az időtartam időtartama legfeljebb 10 nap.
 4. Stabilizációs időszak. A herpeszfejlesztés ezen szakaszát a feltörő hólyagok nedves eróziójának képződése jellemzi, amely folyamatos sérült felületre egyesülhet, néha apró fekélyekkel, göbös bevonattal borítva. Az érintett területek nagyon fájdalmasak, a vérzés nem kimondott.
 5. Gyógyulás. Az erózió és a sebek ezen időszak alatt kiszáradnak, héjakkal borítják, amelyek alatt új epitheliumréteg képződik. A kéreg leesése után a bőr elszíneződése egy ideig megmarad, ami az érintett gócok teljes gyógyulását követően megy végbe.

Az elmúlt két periódus (kb. 2 hetes) időtartama miatt a nők nemi herpesz fertőzésének időtartama 5-7 hét.

okai

A herpesz szimplex vírus által okozott humán fertőzés gyermekkorban leggyakrabban előfordul, mivel zsúfolt helyen van, ahol a higiéniát nem tartják tiszteletben. A 7 évesnél fiatalabb gyermekeknél a genitális herpesz a teljes betegség 50% -ánál fordul elő.

A másodlagos fertőzés szexuálisan jelentkezik, a 20-30 éves népesség körében tapasztalható.

A betegség megnyilvánulásának okai a következők:

 • a szexuális aktivitás korai megjelenése;
 • rendezetlen szexuális kapcsolatok;
 • több szexuális partner jelenléte a nemben;
 • Szex védelem nélkül;
 • abortusz;
 • méhen belüli spirálok használata;
 • a fertőző természetű szexuális rendszer krónikus betegségei;
 • csökkent immunitás.

Az orvosok megjegyezték, hogy a nők sokkal kiszolgáltatottabbak a genitális herpesz számára. A kockázati csoportba beletartoznak a gyengébb neműek képviselői, a test gyengített védő funkciói a stressz vagy más betegségek ellen, a terhesség és a szülés utáni helyreállítás időszakában.

A szakértő videója:

A fertőzés módja

A vírus betegségtől egészséges emberig történő továbbítása elsősorban szexuális kapcsolat során jelentkezik, függetlenül annak típusától.

A fertőzés a reproduktív rendszer, a húgycső, a végbél nyálkahártya rétegei, különösen a repedések vagy más sérülések jelenlétében következik be.

A herpesz fertőzésének más módjai is vannak:

 • levegőben;
 • a magzat mozgása során az anya születési csatornáján keresztül, amelyet a vírus támad;
 • amikor önállóan fertőzött: a fertőzés a szervezet fertőzött részeitől egészséges (az ajkától a nemi szervekig) átkerül;
 • személyes tárgyak (rendkívül ritka) - törülközők, lufi, ruhák.

A fertőzés veszélye az, hogy a partner (a vírus hordozója) nem tudja kitalálni a betegségét, mert nincs jelentős tünete.

faj

A genitális herpesznek két klinikai formája van: elsődleges (a betegség első esete) és visszatérő (a betegség minden más esete).

Az elsődleges klinikai forma első tünetei a nőknél a fájdalmas érzések megjelenése a genitális területen, duzzanat, vörösség (lásd a fotót). Rövid idő múlva - általában több napig - kiütések alakulnak ki kis mennyiségű folyadék tartalmú buborékok formájában, amelyek az erózió és sebek kitörése után keletkeznek.

A helyi megnyilvánulások fájdalmas vizelést, esetleg lázat, fejfájást, általános rossz közérzetet kísértek. A gyógyulási folyamat körülbelül két hétig tart.

A betegség ismétlődő (visszatérő herpesz) kialakulása az elsődleges fertőzés után a betegek több mint felében fordul elő.

Az ismétlés gyakoriságától függően többféle visszaesést különböztetünk meg:

 • könnyű forma - évente legfeljebb háromszor nyilvánul meg;
 • az átlagos forma évente 4-6 alkalommal;
 • súlyos formában - havonta súlyosbodnak.

A betegség újbóli elterjedése különböző tényezőket érint: fáradtság, stressz, egyéb betegségek (influenza, angina, gyulladás) jelenléte, nem védett szexuális kapcsolatok, hipotermia.

Az ismétlődő herpesz tüneteinek klinikája kevésbé hangsúlyos, de komoly következményekkel jár. A bőrkiütés nagyon fájdalmas, ami bonyolítja a vizelés folyamatát, a kiszáradást és a mozgást. A beteg pszichés állapotát idegesség, ingerlékenység, érzelmi egyensúlyhiány jellemzi.

A megfázás kezelése a nemi szerveken

A gyógyszerek csökkenthetik a betegség súlyosságát, de nem tudják teljesen megszabadítani a betegség testét.

Számos gyógyszer képes gyorsan eltávolítani a tüneteket és küzdeni a betegség megnyilvánulásai ellen, de egyikük sem védi a visszatérését. A helyzet elkerülése érdekében megelőző intézkedéseket kell tenni a vírus leküzdésére.

Sajnos a genitális herpesz nem teljesen gyógyítható, de lehetséges a megnyilvánulások csökkentése és a testre gyakorolt ​​káros hatás.

 1. Az ismétlődő herpesz kezelése. Indítsa el a terápiát azonnal, az első gyanúban, a kiütések megjelenése előtt. Ilyen cselekvésekkel elkerülhető a vírus kiterjedt elterjedése, fájdalmas megnyilvánulások és a kezelés időtartamának lerövidítése. Antiherpetikus gyógyszereket használnak - az Acyclovir I és II generáció tabletta formájában, injekciók, kenőcsök, kúpok formájában.
 2. megelőzés. Ez az időszak két héttel az ismétlődés után kezdődik, miután az érintett területeken szárítottuk a kéregeket. Figyelnie kell egy egészséges életmódra: a stresszes helyzetek elkerülése, a friss levegőben való sétálás, az egészséges táplálkozás, vitaminokkal dúsítva, a szükséges idő elosztására. Hasznos olyan gyógyszerek szedése, amelyek növelik a szervezet immunrendszerét, ebben a szakaszban a szervezetet beoltják.
 3. Látogasson el az orvoshoz. A vakcinázás után ajánlott a rendszeres konzultáció és a kezelőorvos által végzett vizsgálat. Bizonyos esetekben - az immunrendszerre serkentő folyamatos terápia kinevezése, ami növeli a szervezet védekező képességét.

Dr. Malysheva videója:

Terhességre és szülésre gyakorolt ​​hatás

A terhesség alatt az anyáról a fertőzés valószínűsége a magzatra a statisztikai adatok szerint körülbelül 50%. Ez elsősorban a szülés során jelentkezik, amikor a magzat átmegy egy nő herpeszes szimplex kórokozóin, míg a császármetszéssel történő szállítás nem zárja ki ezt a lehetőséget.

Vannak olyan esetek, amelyek az újszülöttek, a bőr, a szemek idegrendszerének károsodásához vezetnek, ami fogyatékossághoz vezet.

A herpesz fertőzött terhes nőt rendszeres orvosi vizsgálatnak kell alávetni a vírus sejtek aktivitásának kimutatására. A terápiát ebben az állapotban körültekintően, a kezelőorvos felügyelete alatt végezzük, figyelembe véve a terhesség időtartamát és a magzat fejlődésének szintjét.

A szakértő videója:

Komplikációk és következmények

A nemi genitális herpesz kezelésére való hajlandóság egy nővel komplikációkkal és mellékhatásokkal fenyeget, amelyek főbb jellemzői:

 • a tünetek növekedése hosszú ideig (akár több hónapig);
 • vizelési elváltozások, vizeletvisszatartás;
 • a szexuális partner fertőzése;
 • a fertőzés terjedése a bőr egyéb területeire - fenék, mellkas, végtagok, szájnyálkahártyák, szemek;
 • csökkent immunitással, a belső szervek vírusával való fertőzés lehetséges;
 • A papillomavírus jelenléte a szervezetben a herpeszvírussal kombinálva növeli a nőstény nemi szervek rákos megbetegedésének kockázatát.

A genitális herpesz szövődményei és megnyúlt megnyilvánulása pszichológiai problémákhoz, idegességhez vagy depresszióhoz vezethet.

megelőzés

Ennek a diagnózisnak a szexuális életének nehézségei vannak. Amikor a nemi szervek kiütések voltak, fel kell adnod a szexuális kapcsolatok minden formáját.

A relapszusok között a szex lehetővé teszi a szexuális partner esetleges fertőzésének kockázatát. A védelemhez óvszert kell használni, bár nem 100% -ban biztonságos.

Megelőző intézkedések a genitális herpesz fertőzés kockázatának csökkentése érdekében:

 • szexuális kapcsolatok csak olyan megbízható partnerrel léphetnek be, aki nem fertőzött meg a vírussal;
 • rendszeresen vizsgálatokat végeznek fertőzések és vírusok ellen;
 • megtagadják az intrauterin fogamzásgátló eszközök beépítését;
 • az óvszerrel védett szexuális kapcsolatokban;
 • figyelemmel kísérik az egészségüket, megakadályozzák az abortuszt;
 • gondoskodjon a szervezet immunrendszerének állapotáról.

A genitális herpesz nőknél - a betegség összetett, bizonyos szabályoknak és elveknek való megfeleléshez. A kezelés megközelítésének komolynak kell lennie, csak olyan képzett szakemberekre kell alkalmazni, akik ilyen irányú tapasztalattal rendelkeznek.