Herpesz a szemen - vírusos betegség veszélyes következményekkel

A herpesz az emberi testen különböző módon manifesztálódik. A legveszélyesebb lehetőség a herpesz a szemekben. A szemhéjfesték önmagában nem veszélyes, ha annak következményei rosszabbak - szaruhártya, azaz szaruhártya-károsodás, ami gyenge látáshoz és még vaksághoz is vezet. Ez a herpeszvírus a keratitis leggyakoribb oka, különösen akkor, ha ismétlődő. A megfelelő kezelés nélkül a herpesz egyre több szemszövetet érint, ami azt jelenti, hogy elkerülhetetlen a látásvesztés.

Oftalmoherpes okai

Leggyakrabban a herpesz okozója a herpesz a herpes simplex vírus vagy Herpes Zoster vírus (csirke pox), bár herpeszes fertőzést okozhatnak a szemmel a herpeszvírussal 2 típus (genitális), citomegalovírus és herpeszvírus 6 típus (rózsát okozva). Minden ilyen típusú vírus beépül a test sejtjeibe, ahol új vírusrészecskék jönnek létre.

A vírus belép a szervezetbe a száj nyálkahártyáján, légzőszerveken vagy szexuális úton. Kaphat herpeszet egy beteg étel vagy törölköző használatával. Először a vírus az epitheliális szövetben él, majd a vérbe és a nyirokbe jut, amelyen át terjed a szervezetben.

Egyelőre a szervezet ellenáll a vírusoknak, mivel védettséggel védett. Ha a vírus a szem nyálkahártyájába kerül, a nyálkahártya által előidézett interferon nem teszi lehetővé az elterjedését. Továbbá a szem szöveteit a könnycseppfolyadékban lévő immunglobulinok védik. A vírus, amely a herpeszet a szemében okozza, nagyon hosszú lehet az alvás az idegcsomókban.

Ha valamilyen oknál fogva a immunitás csökken, a herpesz vírus erősebbé válik és szemészeti eredetű szemészeti formában jelenik meg. Az immunitás csökkenése az alábbi helyzetek következtében alakul ki:

 • hipotermia;
 • elhúzódó napsütés;
 • fertőző betegségek;
 • stressz
 • trauma a szemnek;
 • bizonyos gyógyszerek (immunszuppresszánsok, citosztatikumok stb.) alkalmazása;
 • terhesség.

"Alvás" addig, amíg a vírus "felébred" és a felszínre jön, jellegzetes buborékok formájában. Ezt a változást a betegség kialakulásának nevezik endogén. Exogén útvonal, amikor a fertőzés közvetlenül a herpesz-vesikulákon keresztül következik be - magas koncentrációjú vírusokat tartalmazó folyadék a szem nyálkahártyájára jut, ami a fertőzés a szemfehérje-szerekkel történik. Különösen ez olyan gyermekek számára jellemző, akik együtt játszanak, és közvetlen érintéssel fertőzhetik egymást.

Herpesz az arcon - tünetek

A szem herpeszét összekeverik az allergiával vagy a baktériumok által okozott betegségek (conjunctivitis, blepharitis vagy bakteriális keratitis). A gyulladásos betegségek - beleértve a herpeszet - a következő tünetek társulnak:

 • a szemhéj és a szem szempillája;
 • fájdalom;
 • torzítás és látásélesség, különösen alkonyatkor;
 • fényérzékenység;
 • könnyezés.

A helyi tüneteket kiegészíthetik a gyakoriak - fejfájás, émelygés, nyirokcsomó-bővítés és láz.

A herpesznek a szemre gyakorolt ​​specifikus tünetei, amelyek szerint különbözhet más betegségektől:

 • a bőr súlyos égése és viszketése a szemhéjon és a szem körül;
 • a buborékok megjelenése egy folyadék belsejében, amely felrobban és fekélyez.

A herpesz formái

A herpesz típusú egyéb típusú herpeszkópokat számos megnyilvánulás jellemzi, és a relapsus tünetei nagyon eltérőek lehetnek. A szem szöveteinek vereségétől függően a herpesz főbb formáit különböztetik meg:

Herpetikus kötőhártya-gyulladás - a kötőhártya veresége, vagyis a szemhéj és a szemhéjak belső része, a hámfilm vékony filmje. A herpetikus elváltozásokat a szem vörösödése okozza;

Szemhéjgyulladás, kötőhártya-gyulladás - A conjunctiva legyőzésére gyulladást és hólyagos vezikulumok képződését hozza létre a szemhéjon vagy a szempilla növekedésének vonala mentén. A szemhéjak belső felületén buborékok jelennek meg, ebben az esetben súlyos könnyezés és éles fájdalom jelentkezik a szemen;

szaruhártya - a szaruhártya érintett, amelyen buborékok jelennek meg

Keratoiridotsiklit - A szaruhártya gyulladása a szem edényeinek károsodásával. Ez a legsúlyosabb formája a herpesznek, amelyet nehéz gyógyítani. Ez a herpesz újra és újra megismételhető.

A herpesz azonosítása

A gyakori hideg tünetei, mint a herpesz gyakran nevezik, hasonlóak más betegségek jeleihez. Pontos diagnózis szemész, aki vizsgálatot végez a rést lámpával, amelynek következtében a fekély és a egyéb szaruhártya elváltozások, valamint a szemedények gyulladása. Kórházi körülmények között is a sejtek lekérdezése az érintett nyálkahártyával vagy bőrrel, amelyet fluoreszkáló mikroszkóppal tanulmányozunk.

Egy másik módszer a diagnózis - egy enzim immunoassay, amely képes kimutatni a jelenlétét antitestek a vírus.

A felsorolt ​​diagnosztikai módszerek szükségesek a szaruhártya és a hajók károsodásához. Általános szabály, hogy a szemhéj nyálkahártyájára és a szemhéjra gyakorolt ​​herpeszkárosodás orvosi vizsgálat nélkül észrevehető. A herpesz a szemhéjon többszörös kitörésekkel jellemezhető a kis buborékok formájában a nyirok - a folyadék fokozatosan növekszik zavaros. Hólyagok fájt és viszket. Ha fésüljük a fájdalmat, akkor még tovább terjed.

A herpesz veszélyes a szemén

Ha a herpesz lokalizálódik a felszínen, akkor a megfelelő kezelés megszabadulhat negatív következmények nélkül. Ha a mélyebb szövetek érintettek, a következő következmények lehetségesek:

 • szaruhártya opacitás;
 • csökkent látásélesség;
 • retina vérzés;
 • retinális leválás (teljes vagy részleges);
 • szürkehályog;
 • glaukóma;
 • retinális haldoklás;
 • teljes látásvesztés.

Súlyos szem problémák lépnek fel, természetesen nem az elsődleges herpesz, de ha nem kezelik, akkor megismétlődik minden egyes alkalommal üti mind a mélyebb struktúrákat a szem, amely vezet visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Herpesz a gyermek szemében

A gyermekkori kockázati tényezők megnyilvánulásának herpesz szeme kihűlés, túlmelegedés, túlzott napozás, stressz, hormonális változások a szervezetben, a védőoltások, a szem mikrotrauma. Gyermekek gyakran a szemhéjpaszták, amelyek az ajkakon fellépő herpetikus eruptionok kísérték. A szemhéjakon és az ajkakon megjelenő hólyagok megjelenése mellett figyelmet kell fordítani a következő tünetekre:

 • a szem vörössége;
 • vizenyős szemek;
 • a szemhéjak viszketése;
 • fájdalom a szemekben;
 • homok érzés a szemében.

Mindezek a tünetek a herpesz kialakulásáról szólnak a szemekben. Ebben az esetben haladéktalanul konzultáljon orvosával. Az elsődleges segédeszköz, mielőtt orvosot szed, hogy távolítsa el a kellemetlen érzést, és elnyomja a vírus aktivitását, használhat ophthalmoferon cseppeket.

A herpeszre öngyógyítás kategorikusan nem lehetséges kategorikusan! A helytelenül kiválasztott terápia vagy a kezelés hiánya súlyos problémákhoz vezet a látásvesztésig.

Különös figyelmet kell fordítani a herpesz megelőzésére a gyermek előtt. Ehhez meg kell vezetned az egészséges életmódot, megfigyelned a napi rendszert, elég alvást kell szerezned, nem szabad túlzni, és nem szabad túlzásba menni. Szezonálisan érdemes vitaminokat, különösen speciális szemkomplexeket venni az áfonya kivonattal.

Herpesz kezelése a szemekben

Hogyan kezeljük a hideget a szemen? A betegség formájától függ. Ha csak a felületes szöveteket érintik, elegendő gyógyszer lesz a kényelmetlenség eltávolítására és a vírus aktivitásának elfojtására.

Négyféle gyógyszert alkalmaznak a herpesz kezelésére a komplex szemében:

 • antivirális;
 • immunmoduláló szerek;
 • specifikus immunpreparátumok (herpeszvakcina);
 • Tüneteket jelentenek: vitaminok, fájdalomcsillapítók, dekongesztánsok stb.

Ha a szem mély szövetei érintettek, csak a sebészi beavatkozást segítheti: alvadás (termo vagy lézer), keratoplastica és más típusú műveletek, amelyek lehetővé teszik az érintett szövet lokalizálását vagy eltávolítását.

Vírusellenes szerek herpesz kezelésére a szemekben

A szem nyálkahártyája különbözik a bőrétől, ezért gyógyszeres kezelést alkalmaznak, olyan formákat alkalmaznak, amelyek nem irritálják a nyálkahártyát. A herpeszvírus aktivitását elnyomják, szemészeti kenőcsöket és cseppeket, valamint tablettákat és injekciókat alkalmaznak.

A leghatékonyabb gyógyszerek herpesz kezelésére a szemekben:

 • acyclovir - a betegség ezen formájával szájon át tabletták formájában (napi 0,2-0,5-szer), és helyileg kenőcsöt is alkalmaznak. Használhatja a Zoviraxot vagy a Virollexet;
 • vaiaciklovir - szemészeti készítmények kezelésére csak tablettákat használnak, például Valtrex 0,5 gramm naponta kétszer. Az emberi testbe való bejutás során a valaciklovir acyclovirré alakul, amely a legaktívabb a herpeszvírussal szemben;
 • Oftan-IMU (idoxuridin, keratikin stb.) Különleges gyógyszer a herpesznek a szemek előtt történő kezelésére. Tinamin analógot tartalmazó cseppek formájában kapható. A gyógyszer nem teszi lehetővé a vírus szaporodását és elnyomja tevékenységét. A cseppeket gyakran temették el - óránként. Hosszú használat esetén a gyógyszer károsíthatja a szaruhártyát;
 • TFT (trifluor-timidin) - még egy csepp, hasonlóan az Oftan-IMU-hoz, de kevesebb toxikus hatású;
 • vidarabint - a szemherpesz elleni gélt, amelyet a kötőhártyára naponta öt alkalommal alkalmaznak;
 • Tebrofen, rhyodoxol, bonaffton - herpesz elleni kenőcsök, amelyeket a herpesz által érintett szemhéjak bőrére alkalmaznak, és a szemhéjakra zálogoznak.

Immunproteinek a szemészeti szerek kezelésében

A herpesz az immunitás csökkenésének jele, ezért herpeszkiütés esetén immunhiányosítást végzünk, amelynél interferon és immunglobulin hatóanyagokat alkalmazunk.

Immunoglobulinok a herpes-interlock és az interferon-alfa nem specifikus terápiájához, valamint a reperferon:

 1. Interlock és interferon-alfa - ezek cseppek donor vér formájában, amelyek leukocita humán interferont tartalmaznak. Módosítják a sejtmembránokat, hogy ne lépjenek be a vírusba.
 2. IFN - a baktériumok természete szintetikus preparálása humán interferon tartalmú. Anyag cseppek formájában a szembe való beillesztéshez. A szemet közelébe is be lehet adni.

Az immunglobulin készítmények mellett interferon induktorokat is alkalmaznak:

Ezek a gyógyszerek tabletták formájában, valamint injekció formájában is beadhatók, egyes esetekben az injekciók beadhatók periocularis, azaz közvetlenül a szemébe. E gyógyszerek befogadásának köszönhetően megnövekszik a saját interferon termelése az emberi szervezetben. És ha az immunglobulinok befogadása allergiát okozhat, akkor az interferon induktorok gyakorlatilag nem rendelkeznek mellékhatással.

Herpes vakcina

Herpeticv vakcinát inaktivált herpes simplex vírusból és 2-es típusú herpeszvírusból állítottunk elő. A vakcina relapszusos szemészeti szakorvosokban kerül forgalomba szigorúan a betegség súlyosbodásának időszakában, A vakcina beadása legkorábban hat hónap múlva megismételhető. Vakcinák vannak a piacon különböző gyártóktól, amelyek közül a leghíresebb az orosz származású Viterpevak és Gerpovak, valamint a belgiumi Gerpevak.

A herpesz specifikus immunhierzéciójához egy kenőcsön antiherpetikus interferont kell alkalmazni a szemre, amelyet helyileg alkalmaznak. A Herpferon áll rekombináns interferon és 3% acyclovir, Így a gyógyszer blokkolja a vírus hatását és megóvja az egészséges sejtektől.

Egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek

A szem herpeszes fertőzését gyakran fájdalom és görcsök kísérik. A görcsök enyhítésére használja midriatiki (Atropin, Irifrin és mások). A szövetek súlyos károsodása esetén a szemeket is előírják antiszeptikumok és antibiotikumok.

Gyakran előfordul, hogy a bakteriális fertőzést a herpeszhez adják. Antiszeptikumok és antibiotikumok alkalmazhatók ilyen szövődmények kezelésére. A leghatékonyabb az egyidejű fertőzések kezelésére cefalosporinok és fluorokinolonok. Az antibiotikumokat cseppekbe injektálják, tetraciklin és eritromicin kenőcs is használják.

Az antibiotikumokat nem lehet orvos és bakteriológiai kutatások nélkül bevenni!

A herpeszes szemkárosodást - különösen nehéz - nagyszámú gyógyszerrel kezelik, ami allergiás reakcióhoz vezethet. Általában figyelmeztetni olyan antihisztaminokat írnak le, mint a Suprastin, Tavegil és így tovább.

A gyors helyreállítás érdekében Vitaminkészítmények, valamint olyan pénzeszközöket, amelyek fokozzák a szem vérellátását. Nem nikotinsav, A, C, B csoport, pentoxifillin.

Népi jogorvoslatok

A szem nyálkahártyája nagyon finom szövet, amelyre nemkívánatos hatással van az irritáló anyagok. hatékony a herpesz kezelésének népszerű gyógymódja a fokhagyma lé, de nem ajánlhatja mindenkinek. A szem egyedi reakciója kiszámíthatatlan.

Jobb lágyabb használni:

 • infúzió altea virágok - a mosó szemek, infúzió elkészítése 2 kanál szárított virágok, forralt egy pohár forró vízzel;
 • méz vízzel 1-2 arányban - temetkezni a szemekben;
 • a friss kaporból készült sajtolás eltávolítja a gyulladást;
 • rántott friss burgonyából készült krém - ez a folyadék enyhíti a fájdalmat és az égést;
 • vadrózsa bogyók infúziója - szemek és tömések mosásához, enyhíti a gyulladást és a fájdalmat;
 • vízzel hígítva, aloe vera juice (1:10) a szemébe fecskendezik és tömörítik.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a népi jogorvoslat célja a beteg állapotának enyhítése, de nem gyógyítja meg a betegséget. Nem tudnak ellenállni a vírusnak. Ezért lehetetlen csak népi jogorvoslatokat használni.

A herpesz megelőzése a szemekben

A herpesz nagyon veszélyes a gyakori visszaesések szemében. Ezért fontos, hogy ne hagyja a vírus terjedését.

Annak megakadályozására, hogy a herpeszet más embereknek adják át, fontos:

 • vegye figyelembe a személyes higiéniát,
 • használjon egyedi ételeket és törölközőket,
 • hogy kizárja a közvetlen kapcsolatot a beteggel.

Az a személy, aki hajlamos a herpesz megnyilvánulásaira a szem előtt, vezetnie kell az egészséges életmódot, elkerülje a túlhűtést vagy túlmelegedést a napfényben, ne túljutson túl.

Az immunitás fokozása, ezért a hideg sebek megelőzése, a szabadtéri tevékenységek és a testmozgás, a keményedés, a megfelelő táplálkozás és a multivitaminok alkalmazása hasznosak. A herpesz első megnyilvánulása esetén orvoshoz kell fordulni, és megfelelő terápiát kell felvennie a herpesz vírus kialakulásának megelőzésére a testben és a komplex szemfertőzésekben.

Minden információ csak tájékoztató jellegű. És nem az öngyógyításra vonatkozó utasítás. Ha rosszul érzi magát, forduljon orvoshoz.

A herpesz a szemen - az indulás, a diagnózis, az antivirális gyógyszerek és a vakcinázás okai

Ha a herpesz a szemen van, a szemhéja meggyulladt, és a szemészeti herpesz hatékony kezelésére a szemészeti szakembernek időben konzultálnia kell. Ez a betegség fertőző természetű, ahol nemcsak a nyálkahártyák, hanem a közeli lágyrészek is részt vesznek a kóros folyamatban. A szem herpeszes léziója minden korban kialakul, és időszerű konzervatív terápia hiányában már az egészségügyi, szisztematikus visszaesések komoly szövődményei.

Mi a herpesz a szemen?

A szemhéjfesték fertőző betegség, amelyet a herpeszvírus fokozott aktivitása okoz, ahol a szem szövetei, nyálkahártyái részt vesznek a patológiás folyamatban. A betegségnek van egy veleszületett vagy szerzett tulajdonsága, de minden esetben primer fertőzés jelenlétében óvatos kezelés szükséges konzervatív módszerekkel. A herpesz önmagában nem veszélyes a szem alatt, az igazi veszély az egészségre olyan veszélyes szövődmények, mint a keratitis, majd a látásélesség csökkenése és a potenciális vakság.

A megjelenés okai

A szervezetbe kerülés és a fertőzés elterjedése után a herpesz tünetei hosszú távon hiányozhatnak, különösen az immunitás előzetes növekedése után. Ezt azzal magyarázza, hogy a szem nyálkahártyájába behatoló káros vírus nem szaporodik az előállított interferon hatása alatt. A könnycseppfolyadékban lévő saját immunglobulinok gátolják a gyulladásos folyamatot, mint az az inkubációs időszakot.

Ha az immunitás gyengül, a patogén vírus a szaruhárt és a szemhéjat egyformán érinti, az alma szemstruktúrájának, a szem idegeinek éles gyulladása kísér. A konzervatív terápia megkezdése előtt fontos megvizsgálni a kóros folyamat etiológiáját, azonosítani és kizárni a szemfehérje faktorok kialakulását. Ezek a következők:

 • a test elhúzódó hipotermiája;
 • bonyolult formájú fertőző betegségek;
 • mechanikai és kémiai szemtrauma;
 • a gyógyszerek hosszú távú használata;
 • progresszív terhesség;
 • elhúzódó napsütés;
 • a személyi higiénia megsértése;
 • a közönséges hideg szövődményei, vírusos betegségek;
 • stressz, krónikus fáradtság.

A fertőzés módja

A betegség kórokozói a kórokozó herpeszvírus, amelyet levegőben vagy háztartási módon közvetítenek egészséges embernek. Ezenkívül a fertőzés gyakran előfordul a nem védett szexekkel. A kórokozó növénye a belső héjakon és a dermiszen helyezkedik el, első alkalommal semmilyen módon nem nyilvánul meg. Herpetikus keratitis esetén a tünetek spontán fejlődnek, és a saját interferon patológiás folyamata már nem szűnik meg.

tünetek

A herpesz a nyálkahártyán nem csak belső betegség, hanem esztétikai hibát is okoz. Külsőleg a szem pirosra fordul, kis erek kitöljenek, sebek jelentkeznek a lágyrészeken, a könnymirigyek funkciói megszakadnak. A herpesz a nyálkahártyán gyakori tünetekkel rendelkezik, amit az alábbiakban ismertetünk:

 • a patológiás gócok vörössége, melyeket fájdalom, viszketés kísér;
 • a szaruhártya fokozott érzékenysége;
 • progresszív conjunctivitis, blepharitis;
 • súlyos viszketés bőrkiütésekkel;
 • a szem szöveteinek látható duzzanata;
 • a nyálkahártyák képződésére a szemcseppekben vagy a szemhéjban, szemészeti betegségek relapszusai;
 • a nyálkahártya meghibásodása;
 • károsodott látás jelei;
 • a felső vagy alsó szemhéj helyi összenyomódása;
 • a hegek kialakulása, ha az injekciós üveget erőszakkal kinyitják.

Herpesz a gyermek szemében

Gyermekkorban a herpesz a szem közelében hasonlít az allergiás reakcióra, mivel befolyásolja a szemgolyó conjunctivitását, láthatóvá válik a látható bőrpír, az erek kitörése és a súlyos viszketés. Szembetegségek esetén a gyermek veszélyben van, lehetséges, hogy másodlagos fertőzés társul. A betegség minden szakaszában a gyermekek tünetei az alábbiak:

 • a szemek fájdalmai;
 • a szemhéjak duzzanata;
 • a látásélesség elvesztése a retina károsodásával;
 • látható szemcse a szem kontúrja mentén;
 • az alvás zavart fázisa;
 • fokozott ingerlékenység;
 • viszketés érzés, szemmel égő.

A herpesz formái

Ahhoz, hogy a kezelés a leghatékonyabb legyen, fontos megérteni a betegség formáját, a kóros folyamat stádiumát. Például felületes léziókkal az Acyclovir egy kenőcsével gyógyítható, és a fejlett klinikai képekben az egészségi problémára vonatkozó integrált megközelítésre van szükség. A szem közelében lévő herpesz feltételes osztályozással rendelkezik:

 1. A follikuláris forma. Jellemző tünetek hiányoznak, a szem közepes mértékű vörösödése gyengén nyálkahártya-felszabadulással előfordul.
 2. A kéknyelv. A herpesz a betegség minden szakaszában súlyos tünetekkel jár, ami rosszabb, ha a nyálkahártya sérült.
 3. Vezikuláris-fekélyes. Buborékok jelennek meg a szemen, és nyírása és a kéreg megjelenése után nincsenek látható hegek.

A herpesz veszélyes a szemén

A betegség fényképe rémálja a vörös szemeket, de valójában a klinikai képet nemcsak esztétikai hiba kísérte, hanem potenciális komplikációk is. Ha nem kezd konzervatív kezeléseket időben, akkor a keratitis ismétlődő hajlamos. Az ilyen diagnózis veszélyes a látásélesség éles leszállásával, teljes vaksággal. Emellett az orvosok nem zárják ki a herpetikus uveitis, keratoconjunctivitis.

Herpesz kezelése a szemen

Mivel a kórokozó vírus a szem szaruhártyájára hat, az első tünetek azonnali érintkezésbe kerülnek a szemész szakorvosával, és vizsgálatot kell végezni. A szem herpeszet látható tünetekkel lehet azonosítani, de fontos a betegség típusának, a kóros folyamat stádiumának megismerése is. Ami a komplex terápiát illeti, itt találhatók a farmakológiai csoportok és képviselőik jelenlegi ajánlásai:

A herpesz vírus által okozott szemkárosodás (szemhéjfesték)

Az emberi testben a herpetikus fertőzés egyik legveszélyesebb megnyilvánulása a szemhéjpaszta vagy herpesz a szemében. A herpes vírusok leggyakrabban szaruhártya-elváltozásokat okoznak - keratitis, amely gyakran a látás gyors romlását okozza.

A korszerű adatok szerint a szaruhártya herpeszvírusos betegségeinek aránya egyes országokban több mint 80%. A szemhéjpúpok évente 3-5 alkalommal újraszentálhatnak. Kezelés hiányában a szem mélyebb szövetei részt vesznek a fertőző folyamatban, ami gyakran rokkantsághoz vezet, és néha teljes látásvesztést okoz.

Ophthalmoherpes patogének

A Herpes simplex vírus-1 (HSV-1) és a varicella-zoster vírus A varicella zoster a herpesz legfőbb okozója, ami a szem szöveteit befolyásolja. Az elmúlt években, bizonyíték van egyre nagyobb szerepet a vereség a vírus szem 2. típusú herpes simplex, citomegalovírus és HSV-6, amely általában nevezik, illetve genitális herpesz, a fertőző mononukleózis, és rózsahimlő.

A herpeszvírus család valamennyi képviselője gömb alakú. A vírusrészecske közepén egy kettős szálú DNS-molekula, különböző hosszúságú filamentumokkal.

A herpeszvírus genetikai anyagát három héj védi. A DNS sűrű módon egyforma méretű fehérjemolekulákba van csomagolva, amely rendszeres, húszoldalú kapszidot képez. Kívül egy amorf fehérjeréteg, amelyet tegumenumnak neveznek. A harmadik héj (szuperkapszid) egy foszfolipid membrán.

A sejtbe behatolva a vírus DNS-jét a genomjába helyezi, és a gazdaszervezet fehérje szintetizátorát alkalmazza virális komponensek előállítására. Az új vírusrészecskék kialakulása a sejtek belső nukleáris burkolatán történik. A kórokozó nagy mennyiségben felhalmozódik a magban, megszakítja membránját, és kilép a sejtből. A sejtmag elhagyásakor a vírusrészecskék megragadják a membrán egy részét, és szuperkapszidet kapnak.

A szem vírusfertőzésének módjai

Egy normális szem megfelelő módon védeni vírusos fertőzések: a könnyben tartalmaz szekréciós immunglobulin-A, a nyálkahártya a sejt, válaszul a bevezetése vírusok előállítására interferonok, hogy megakadályozzák a terjedését a kórokozó. A látens herpeszvírus fertőzéssel aktivált T-gyilkosok is keringenek a vérben, amelyek képesek véletlenszerűen elpusztítani a vírusfertőzött sejteket.

Az ophthalmoherpesek fejlődése csak az immunrendszer reaktivitásának csökkenése miatt lehetséges, ami az átvitt fertőző betegségek, súlyos stresszek, hosszabb napi expozíció, hipotermia következtében alakul ki. A vírus aktiválódása is okozhat szembetegséget, terhességet vagy immunszuppresszív, citosztatikus és prosztaglandin készítményeket.

Kezdeti fertőzés herpesz vírusok keresztül történik a nyálkahártya a szájüreg, a légzőszervi vagy reproduktív traktus által közvetlenül érintkezésbe kerül a beteg, ugyanazon lemez, törülközők, játékok, higiéniai.

A vírus az epitheliális szövetben szaporodik, majd behatol a keringési és nyirokrendszeri rendszerekbe, elszaporodva az egész testben. A HSV-1, a HSV-2 és a Varicella zoster vándorolnak az idegcsomópontokba, ahol egész életükben latensek maradnak. Leggyakrabban a szemfedők oka csak olyan "alvó" vírusok. Ezt a fertőzés útját endogénnek nevezik.

Egyébként hasznos olvasni:

Azonban a szem nyálkahártyája lehetséges és exogén fertőzést okozhat, amikor a herpesz által az ajkán vagy csirkehólyagban képződő buborékok tartalmát illetően felmerül.

Gyakran előforduló exogén fertőzés az iskoláskor előtti gyermekeknél fokozott motoros aktivitásuk, szervezett csoportosulásuk és alacsony szintű higiénia miatt következik be. A szemek exogén herpeszes elváltozásainak aránya ebben a korcsoportban elérheti a 80% -ot. Az újszülöttek exogén fertőzésére akkor is lehetőség van, ha egy anya születési csatornáján áthalad, aki nemi herpeszes.

A betegség patogenezise

Az exo- vagy endogén penetráció a szemre, a vírus elkezd szaporodni a szaruhártya felszíni rétegében. A kórokozó felhalmozódik a keratocitákban, felszakad a membránon és kifelé, a szomszédos sejteket fertőzi. A vírus felszabadulását a szaruhártya-sejtek és a fertőző folyamatban részt vevő egyéb szövetek halála és szalonnája kísérte.

A mechanikai hibák mellett a vírus szaporodása autoimmun elváltozásokat okoz. Mivel a herpeszvírus szuperkapszid az érintett sejtek magmembránja által képződik, felszíni antigénjeit hordozza - az emberi testre jellemző fehérjemolekulák. Egyrészt ez részben elfedi a vírust az immunrendszer hatásaitól, lehetővé téve, hogy az egész szervezetben terjedjen. Másrészről, a vírus bevezetésére válaszul termelt antitestek is elpusztíthatják az emberi sejteket, tévesen idegenként.

Tünetek és klinikai képfájdalmak

Néhány tünete a szemgyógyászat hasonló az allergiás és bakteriális jellegű szemek sérüléseihez. Ezek közé tartozik a szemhéjak vörössége és a szemgolyó, a könnyezés és a fényérzékenység, a fájdalom és az idegen test szembesülése a szemben.

A retina herpeti elváltozásaiban a keratitis különböző formái a jelzett tünetek mellett a következőkben is megfigyelhetők:

 • csökkent vagy homályos látás;
 • villog és szikráz a szeme előtt;
 • a tárgyak alakjának és méretének torzítása;
 • kettős látás;
 • sötétedés megsértése.

Gyakran a szemhéjak görcsös záródása - blepharospasmus.

Ha herpeszes gyulladásban a látóideg van egy erős fájdalom a szemgödör, és a homlokát boltív, csőlátás, vagy a holttér a szíve, fájdalmat, amikor a mozgó szemét, érezte, fátyol szemei ​​előtt. Lehetséges hányinger, fejfájás, láz.

Klinikai formák

Az elsődleges fertőzés herpeszvírusok ophthalmoherpes előfordul ritkán. Több, mint 90% -át teszik ki az esetekben szemkárosodás során keletkező fertőzések visszaesések. Így szöveti károsodás lehet felszíni vagy mély, és jár csak az elülső szemek elválasztjuk (ínhártya, a kötőhártya, a szaruhártya), vagy az elülső és a hátsó (érhártya, retina, látóideg) osztályok.

Az alábbi táblázat a szemorvosok klinikai formáit mutatja be:

A hátsó rész hibái

Retinochoroiditis (homályos fehér fókusz képződése a retinában)

Chorioretinitis (a choroid hátsó gyulladása)

Blepharoconjunctivitis (conjunctiva és szemhéj gyulladása)

Uveitis (a choroid gyulladása)

keratitis (szaruhártya-károsodás)

 • hüvelygyulladás (hólyagképződés a szaruhártyán, későbbi expresszióval)
 • fa (az elágazó vonalak kialakulásával járó fekélyek összevonása)
 • földrajzi (nagyobb daganatok, mint a dendriteseké, hasított élek)
 • marginális (a szaruhártya széleinek fekélyesedése).

A látóideg gyulladása (ideggyulladás)

Perivasculitis (felszíni véredények gyulladása)

Epicleritis (kötőszövet gyulladása a sclera és a conjunctiva között)

A retina akut nekrózisának szindróma (a retina hirtelen haldoklása súlyos gyulladással)

Közepesen súlyos retinopátia (sárga pontlevonás)

Metapeptikus keratitis (a szaruhártya sztróma nagy területeinek károsodása)

Anterioris ischaemiás retinopathia (a retina stagnálása)

Megközelíti a betegség diagnózisát

A különböző természetű szem gyulladásos betegségei gyakran hasonló tüneteket mutatnak, amelyek nem határozzák meg egyértelműen az okukat.

Az ophthalmoherpes diagnózisának alapja a jellemző tünetek, a fertőző betegségek és az anamnézis egyéb provokatív tényezőinek számbavétele, valamint a beteg állapotának javulása az antiherpetikus gyógyszerek kezelésében.

Ez kötelező vizsgálatot réslámpa, amelynél gyakran kiderült tipikus szaruhártyakárosodás herpeszvírus fertőzés: egyszeri vagy dendritikus fekélyesedés, zavarosság léziók, vaszkuláris gyulladás és a vénás pangást.

A diagnózis legpontosabb módszere az immunfluoreszcencia (RIF) vagy a fluoreszcens antitestek (MFA) módszere. A módszer lényege, hogy kezeli az érintett szövet sejtjeit a herpeszvírussal szembeni antitestekkel, fluorokrómmal jelezve. A kapott anyagból a keneteket fluoreszkáló mikroszkóp alatt készítik el és tanulmányozzák.

Az ilyen mikroszkóp megvilágítójaként ultraibolya lámpát használnak, amelynek besugárzása után a fluorokróm zöld vagy narancssárga fényt bocsát ki. Ha a betegség oka a herpeszvírus, akkor az érintett sejtek membránjai antigénjeik, amelyekkel a jelzett antitestek reagálnak. Ha az eredmény pozitív, a fényes sejtek találhatók a kenetekben.

Súlyos vagy kétes esetekben a vírus elleni antitesteket enzim immunvizsgálattal vizsgálják. A szemes léziók herpesz jellegét M-immunglobulinok, alacsony szerű IgG jelenléte vagy az IgG titer négyszeres növekedése jelzi 14-21 napos intervallumokban.

A vizsgálati módszert a betegség színtere és formája határozza meg. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az orvosnak a fertőzés során korai felszólításával elkerüljük nemcsak a szövődményeket, hanem invazív módszereket is.

Milyen komplikációk lehetségesek?

A fertőző folyamat felületes lokalizációjával és a szemorvosok időben történő kezelésével általában nem következnek be következmények.

Amikor a szem mély struktúrái érintettek, a látásélesség gyakran csökken a szaruhártya és az üvegtest homályossága miatt, előfordulhat a szaruhártya vakság.

A hosszú távú herpetikus fertőzés bizonyos esetekben szürkehályoghoz és glaukómához vezet. A retinális elváltozásokat gyakran vérzés vagy necrotikus (haldoklás) kísérik, ami részleges vagy teljes elváltozást eredményezhet visszafordíthatatlan látásvesztéssel.

kezelés

A szemészeti alanyok kezelési rendje a betegség klinikai formájától függ. A felületes léziókra specifikus (etiotróp) és tüneti terápiára korlátozódik. Az első célja a kórokozó aktivitásának elnyomása, a második - a betegség tüneteinek enyhítése (duzzanat, fájdalom, köhögés, vérellátás és trofizmus).

A sikeres kezelés fő fontossága közvetlen hatással van a herpeszvírusra. Ehhez három megközelítést alkalmaznak:

 • vírusellenes szerek (általában acyclovir és származékai);
 • nem specifikus immunterápia (interferon induktorai, immunglobulin készítmények);
 • specifikus immunterápia (herpetikus vakcina, antiherpetikus immunglobulin).

A maximális hatást a különböző hatásmechanizmusú gyógyszerek együttes alkalmazása biztosítja. Ez a megközelítés lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan megszüntessük a tüneteket és csökkentsük a relapszusok gyakoriságát.

Amikor a szem mély struktúrái érintettek, a gyógyszeres kezelés mellett sebészeti beavatkozást igényelnek (microdiathermocoagulation, keratoplasty, neurotomia, lézeres koaguláció). Ezek a módszerek a sérülés fókuszának kiküszöbölésére vagy korlátozására irányulnak.

A tüneti terápia magában foglalja a vitamin, antikonvulzív, dekongestáns, fájdalomcsillapító és reszorptív gyógyszerek alkalmazását, amelyeket gyakran csepegtetett injekcióval elektroproforézissel alkalmaznak.

Szemölcsök kezelésére szolgáló készítmények

A herpesz-szemkárosodás helyreállítása helyileg, kenőcsök és cseppek, valamint szisztémásán tablettázott és injektálható gyógyszerek formájában történik. A herpeszvírus célzásának legáltalánosabb módja a következők:

 • Gyakran az IMU az első olyan gyógyszer, amely a herpeszes szemfertőzések kezelésére szolgál. A kémiai szerkezet a timin nitrogénbázisának analógja, amely része a DNS-nek. A szerkezet hasonlósága miatt blokkolja a timinnak a nukleinsavak összetételéért felelős enzimeket, és elnyomja a vírus szaporodását. Lehetőség van cseppek formájában helyi alkalmazáshoz;
 • A trifluor-timidin (TFT) egy hasonló hatásmechanizmusú, de kevésbé toxikus és vízben jobban oldódó analóg IMU analógja, ami megkönnyíti az adagolást. Szemcseppek formájában alkalmazzák;
 • A vidarabin (Ara-A) egy adenin szerkezeti analógja, amely gátolja a vírus nukleinsavképződését. 3% -os kenőcs formájában készül;
 • Az acyclovir herpeszes szemmel beadható tabletták formájában, helyileg kenőcsként (Zovirax, Virollex). A hatóanyag hatásmechanizmusa szintén kapcsolódik a DNS szintézisében részt vevő enzimek gátlásához, mivel a hatóanyag szerkezetileg hasonló a guanozinnal;
 • A Valtrex (Valaciclovir) acyclovir származék, hasonló hatással a herpeszvírusokra. Szájon át alkalmazzák tabletták formájában. A valaciklovir az acyclovir inaktív formája, amely az emberi szervezetben acyclovirvá alakul;
 • Florenal, tebrofen, bonafthon, rhyodoxol szintetikus vírusellenes szerek kenőcsök formájában. A szemhéjpúpok kezelésénél a szemhéjak mögött helyezkednek el, és az érintett bőrre a szem köré alakítják.

A nemspecifikus immunhidekciót immunglobulinok és interferonogenezist indukáló készítményekkel végezzük.

Az immunglobulin készítmények közé tartoznak az interferon α, interlock, reaferon.

Az interferon α és az interlock az emberi leukocita interferonok keveréke, amelyeket a donor vérből nyertek. A vírusellenes hatás az egészséges sejtek membránjainak módosításával függ össze, megakadályozva a vírus behatolását. Mindkét készítmény csepp formájában kerül felhasználásra.

A Reaferon egy rekombináns interferon, amelyet bakteriális sejtek szintetizálnak a beültetett humán interferon genommal. A cselekvési mechanizmus hasonló a reaferon és interlocéhoz. Csöpögjön közvetlenül a szembe, vagy okolglaznyh injekciók formájában.

Az interferon legnépszerűbb induktora a pirogén, a poludán, a timál, a tapivin, a levamisol, a lycopid, a nátrium-nukleinsav, az amixin, a cikloferon. Ezeket a gyógyszereket szisztémás (tabletta és injekciós formában), valamint helyileg periocular injekciók formájában írják fel.

Az induktorok bevezetése az interferon szintézisének aktiválását eredményezi a test saját sejtjei által. Ez csökkenti a mellékhatások kockázatát, mivel a donor és a rekombináns interferonok alkalmazása allergiás reakciókat okozhat.

A specifikus immunhidekciót herpetikus vakcina vagy antiherpetikus interferon segítségével végezzük.

A vakcina inaktivált herpeszvírusok 1 és 2 típusú keveréke. A gyógyszertári hálózatban az oltóanyagot a Vitagerpavak (Oroszország), a Gerpovax (Oroszország), a Gerpevak (Belgium) gyógyszerkészítmények képviselik. A vakcina bejuttatását fél évente intradermálisan végezzük a betegség relapszusa között.

Az antiherpetikus interferon (Herpferon) kombinált készítmény helyi alkalmazású kenőcs formájában. Két aktív komponenst tartalmaz - rekombináns interferont és acyclovir 3% -os koncentrációban. Ezeknek az összetevőknek a kombinációja hatással van a kórokozóra és védi az egészséges sejteket az implantációjától.

A mélyszemű léziók mellett a felsorolt ​​kábítószerek csoportjain, mydriatica, antiszeptikumok és antibiotikumok mellett antiallergiás szereket is alkalmaznak.

A mydriatic alkalmazása szükséges a ciliáris izom és a fotofóbia görcsének csökkentéséhez. Ezek a gyógyszerek közé tartoznak az Atropin, a Midratsil, a Cyclomed, az Irifrin.

A súlyos ophthalmoherpesek gyakori szövődménye a bakteriális fertőzések kötődése. Kezelésük és megelőzésük (műtéti beavatkozással) antibiotikumokat és antiszeptikumokat írnak le cseppek vagy kenőcsök formájában.

A leggyakrabban használt cefalosporinok (ceftriaxon) és fluorokinolonok (ciprofloxacin) injekció formájában; ofloxacin, tobramicin, lomefloxacin cseppek formájában; tetraciklin és eritromicin alapú kenőcsök. A gyógyszer megválasztása bakteriológiai vizsgálaton alapul.

A komplex gyógyszerek alkalmazásának szükségessége gyakran allergiás reakcióhoz vezet. Ezek megelőzésére antihisztaminokat írnak elő - Lecrolin, Tavegil, Suprastin, Dimedrol.

Ha optikai neuritist írnak fel a vérellátást javító és a táplálkozást javító gyógyszerek - nikotinsav, pentoxifillin, B, A, PP és C vitaminok esetén.

Hogy megszüntesse homályosság alkalmazni dionin, ligáz, üvegszerű készítmények, aloe, kalcium-klorid, aminopirin, stb Ezen szerek működésének arra irányul, hogy reszorpció beszűrődését és a károsodott szövetek.

A herpeszvírussal szembeni szemfertőzés megakadályozása

A fő komplex célzó megelőző megszakításának átviteli utak: az elutasítás közvetlenül érintkezésbe kerül a beteg, az olyan egyedi edények, törülközők, kozmetikumok, gondos személyi higiénia jelenlétében egyéb herpesz.

A nemi genitális herpesz által fertőzött terhes nőket kezelik, és gondosan kezelik a születési csatornát, hogy elkerüljék a gyermek fertőzését a születés során.

Az ismétlődő herpeszes herpesz elleni vakcinázás és az immunmoduláló szerek kötelező orvosi felügyelet mellett történő bevezetése. Ezenkívül az étrendet állítják be, a multivitamin-készítményeket, a testnevelési és keményedési eljárásokat írják elő a mentesség növelésére.

Szemészeti herpesz (ophthalmoherpes) - tünetek és terápiák

Herpesz a szem számára - veszélyes betegség, tk. a vírus a szaruhártyára hat, és hozzájárul a rossz látáshoz.

A betegek súlyosbodása esetén az ophthalmoherpes évente 5 relapszust ad le. Fejlett esetekben a szem mély szövete szenved, és a látás elvesztéséhez vezető betegségek kialakulnak.

Okai herpesz okai

A herpesz-kórokozók a szemen számos törzsből állnak:

 • Herpes simplex herpes simplex vírus (1. típus).
 • A csirkehimlő vírus a Varicella zoster törzse.
 • HSV-2 - genitális herpesz.
 • Cytomegalovirus.

Egészséges emberben a látásszervek jól védettek a kórokozók ellen. A könnycseppfolyadék A-osztályú immunglobulinokat tartalmaz, amelyek saját interferont termelnek és megakadályozzák a vírus terjedését.

Herpetikus fertőzés hordozóján a vérben keringő specifikus T-killer sejtek célozzák meg a káros vírusokat.

Ophthalmoherpes az ember különböző okok miatt megbetegszik:

A herpeszvírussal történő elsődleges fertőzés akkor fordul elő, amikor betegekkel érintkezik, vagy közös háztartási cikkek használatával. Egészséges szervezetben a vírus áthatol a légzőszerveken és a nemi szerveken keresztül, valamint a szájüreg nyálkahártyáján keresztül.

Kezdetben az epitéliumba ágyazva fokozatosan a vírus a keringési és a nyirokrendszerbe mozog, és gyökerezik az idegi ágakban. Ott marad az alvó állapotban, amíg az aktiválás kedvező körülményei meg nem kezdődnek.

Gyermekeknél a herpeszes szemfertőzés a fokozott mobilitással, rossz higiéniával és csoportosulással társul. Az újszülöttben a szemhéjpaszták kifejlődése a herpesz által fertőzött herpesz fertőzött szülőcsatornáján keresztül történő áthaladásnak tudható be.

Klinikai kép a szemorvasztékról

Felnőtteknél és gyermekeknél a szemészeti herpesz tünetei megegyeznek:

 • Lachrymation érzelmek hiányában.
 • A szemgolyó pirossága.
 • A szemhézag szorítása.
 • Csökkent látásélesség.
 • A látás romlása alkonyatkor.
 • Irritáció és fájdalom a fényből.
 • Blepharospasmus - a szemhéjak görcsös rángatózása.
 • A látható objektumok alakjának és méretének torzítása.
 • Fejfájás, gyengeség, enyhe testhőmérséklet-emelkedés.
 • A szemhéjak bőrét piszkos sárga tartalmú kis hólyagok borítják.

A látóideg herpeszes ideggyulladásával a betegek panaszkodnak az orbitális és a homlokoldalmak fájdalmairól, a szemgolyó forgatásakor fellépő kellemetlen érzésről és a közepén elhelyezett vak pontérzésről.

Az okuláris herpesz jelei magukban foglalják a bőr feletti bőrének duzzasztását a szem felett, viszketés, bizsergés és a szemhéj vörössége. A vizes buborékok megjelenése után több nap telik el. Aztán kitörtek, és a kitett helyek homokosak. Teljesen a pattanás 2 hét után leesik.

Diagnosztizáljon szemészeti olajtípusokat az egyik formában:

 • A retina - gyulladt gócok akut nekrózisa a szemgolyó felszínén, rossz látás.
 • A conjunctivitis a vizuális szerv igazi gyulladása.
 • A szemhéjak herpeszes bőrgyulladása - a szemhéjak bőrének viszketése, égése és kipirulása, a folyékony elemek későbbi kialakulásával és önzáródásával.
 • Keratitis - a szaruhártya gyulladása, homályossága, fényérzékenysége és a szem megnyitása.
 • A szaruhártya herpeszes fekélye - a szaruhártya fájdalommentes tünetei.
 • Blepharoconjunctivitis - a szem és a szemhéjak gyulladása kiütés kialakulása a szemhéj belső oldalán és a szem szélén.
 • Stromalis keratitis - az írisz hyperemia, herpeti károsodás a szemedényekben, megnövelt intraokuláris nyomás, a szaruhártya érzékenysége, az alma elmozdulása.
 • A keratoiidocyclitis a ternáris ideg első ágának gyulladásos betegsége. Kezelés hiányában ez a forma veszélyes a tüske megjelenésével és a látás elvesztésével.
 • Postherpetikus trofikus keratitis - a szaruhártya megvastagszik és elveszíti az érzékenységet. Buborékok jelennek meg a szemen, a látás jelentősen csökken.
 • Herpetikus uveitis - a betegség az üveges üveg átlátszatlansága és a kis buborékok kialakulása a központban.

Hogyan néz ki a szemek a szemhéjfestékben, megnézheti a fotót.

Az okuláris herpesz diagnosztizálása és kezelése

Megtanulják, hogyan kezeljük a herpeszet a szemen, látunk szemészetet. A diagnózis tisztázása érdekében az orvos egy réslámpával vizsgálja a beteget.

A tanulmány segíti a szaruhártyában és a helyi erekben fellépő gyulladásos folyamatokban bekövetkező változásokat. Ezenkívül az érintett bőrből vagy nyálkahártyából a szakember a sejtek kaparását veszi át, és az anyagot lumineszcens mikroszkóp alá helyezi.

A gyanított szemészeti szerek vérvizsgálatát enzim immunvizsgálatnak vetik alá. Válaszai szerint az orvos megvizsgálja, hogy van-e a vírus antitest a páciens testében.

A felsorolt ​​módszerek csak a szem szaruhártyájára vagy hajóira eső esetekben alkalmazhatók. A vizuális vizuális szervek szemhéjai és nyálkahártyái bőrének elváltozása vizuálisan megfigyelhető, és nem igényel további vizsgálatot.

videók:

Gyógyszerterápia

Milyen gyógyszerek léteznek a herpesz kezelésére a szemhéjon vagy a szemgolyón? A terápia során az orvosok alakulnak ki, 4 csoportból választják ki az anyagot - immunmoduláló, tüneti, vírusellenes és specifikus antiherpetikus vakcina formájában.

Általában a szemészeti szerek kezelésére a vírusellenes gyógyszerek alkalmazása a vizuális rendszer nyálkahártyáinak megőrző hatásával történik. Ezek kenőcsök, cseppek és tabletták:

 • Acyclovir - orális adagolásra szánt tabletták és kenőcs külső feldolgozáshoz.
 • A Zovirax a kenőcs hatóanyaga, melyet az Acyclovir gyorsan felszívódik a szaruhártya epitéliumában és a szemszem-szövetekben. A beteg szem összegyűjti a gyógyszer olyan koncentrációját, amely képes elnyomni a vírust.
 • A Vidarabine - gél kötőhártya-kezelésre a kezelés napi 5 alkalommal történik.
 • A Tebrofen, a Ryodoksol, a Bonafton kenőcsök a szemhéj mögött helyezkednek el, vagy a szemhéjak bőrére kerülnek.

A herpesz szem szemészeti szemcseppjei a következők: Oftan-IMU, Trifluorimetidin, Idoxuridin. Az készítmények analógnak tartalmazzák a timint - egy olyan anyagot, amely nem teszi lehetővé a kórokozó szaporodását. A terápia hatékonyságának javítása érdekében ajánlatos minden órában cseppeket használni. De túlbecsülni kell a kezelés folyását, mivel a folyékony gyógyszerek károsíthatják a szaruhártyát.

A szemhé herpesz kezelésére szolgáló szemcseppeket csepegtető injekciós üvegben lezárják. Alfa-2a interferont és difenhidramint tartalmaznak. A cseppek enyhítik a gyulladást, harcolnak a kórokozókkal, felgyorsítják az érintett szem gyógyulását és fokozzák az immunitást.

A herpesz akut állapotában az Ophthalmoferont a beteg szemébe naponta 8 alkalommal fecskendezik 1-1 cseppenként. Ahogy a gyulladásos folyamat lecsökken, a manipulációk száma napi 2-3-szorosra csökken. A kezelést addig végezzük, amíg a tünetek teljesen eltűnnek.

Ha a herpesz vírusát a szem mély struktúrái befolyásolják, a betegnek sebészeti beavatkozást kell biztosítani. A koaguláció és a keratoplasztika teljesen eltávolíthatja az érintett területeket vagy lokalizálhatja azokat.

videók:

A hagyományos kezelési módszerek

Az okuláris herpesz diagnosztizálásával a népi gyógymódokkal való kezelés a gyógyszerterápia mellett megengedett. Szemészeti krémekhez és tömésekhez a szakértők a következő fitopreparátumok elkészítését ajánlják:

Az immunitás javítása érdekében hasznos gyógynövénykészítményeket inni. Például egy penny, levese, az édesgyökér, az aralia, a forduló fű, az éger kúp és a kamilla virágai ugyanúgy vesznek részt. Gyűjtés 2 evőkanál. l. és egy fél liter liter forró vizet adnak egy termoszban. Másnap reggel naparokat isznak. Adagolás - 1/3 vagy ¼ csésze egy fogadáshoz. Ezt a részt naponta 3-4 alkalommal kell elfogyasztani.

Mi a herpesz szem és hogyan gyógyítható gyorsan?

A nyálkahártyák egyik leginkább kellemetlen betegsége a herpesz. És herpesz az egyik legveszélyesebb megnyilvánulása ennek a betegségnek. Ha a szeméremtulákat nem kezelik, kellemetlen következményekhez vezethetnek, ezért fontos, hogy időben szakemberrel konzultáljanak a kezelési ajánlásokkal.

Az okuláris herpesz okai és tünetei

A herpesz vírusos megbetegedés, és leggyakrabban légbuborékot tartalmaz. A fertőzött és a háztartási eszközöket személyi eszközökön keresztül kaphatják. Sokkal valószínűbb, hogy csökkent immunitással rendelkező személy fertőzött.

Leggyakrabban a nagy csoportokban élő gyermekek - iskolák és óvodák - herpesz szenvednek. A fertőzés nagyobb valószínűsége az újszülöttben az anya fertőzött nemi szervén keresztül.

A herpesz okai a szemében:

 1. Személyi higiénia megsértése.
 2. A szaruhártya sérülése és trauma.
 3. Fertőző és vírusos betegségek.
 4. Hypothermia.
 5. Az immunitás erőteljes csökkenése.
 6. Az immunszuppresszív szerek, a citosztatikumok, az antibiotikumok hosszú távú alkalmazása.
 7. Érintse meg a fertőzött személyt.
 8. Hosszan tartó szél- vagy napsütés.

A herpeszvírus jelen lehet minden emberben a testben, de nagyobb az esélye annak, hogy a csökkent immunitású személynél fordul elő. A Herpes simplexet az 1. és 2. típusú vírus okozza, valamint a csirke pox.

A szemhéj szemhéjja ritkán jelenik meg elsődleges betegségként, leggyakrabban különböző tényezők okozzák, ami különböző formájú herpeszet okoz.

A betegség okaitól és formájától függően a herpesz tünetei különbözőek a szemekben. Ha az elsődleges betegség kötőhártya-gyulladás, a herpesz nem lehet csatolni hólyagok, és csak bőrpír, viszketés és fokozott könnyezés a szemét. A vírus lefedi a trigeminális idegeket.

A szem idegi veresége miatt jellemző:

 1. Súlyos fájdalom a szem aljzatában.
 2. A szem és a szemhéj viselkedésének fájdalma.
 3. Szédülés, fejfájás.
 4. Homályos látás.
 5. A vak térség megjelenése a látómezőben.

Ha a szem alatti herpesz a herpes zoster hátterében fordul elő, a következő tünetek jelentkeznek:

 1. Az érintett terület fájdalma.
 2. A buborékok megjelenése, amelyek később felrobbantak és apróak voltak.
 3. Növelt hőmérséklet, gyengeség.
 4. Fejfájást.
 5. Viszketés és égés a kiütések helyén.

Ha a herpesz a szemen van, meg kell akadályozni a bakteriális fertőzést. Nem lehet fésülni a kiütéseket és nem steril szalvétákat használni a tömésekhez.

A herpesz tünetei vírus eredetűek:

 1. Megerősített szakadás.
 2. Intolerancia az erős fényhez.
 3. Idegentestérzet és kellemetlen érzés.
 4. A szemhéjak vörössége.

Herpes a szaruhártya - keratitis - leggyakrabban fertőző vagy traumatikus jellegű. A herpesz keratitis tünetei:

 1. Buborék kiütések a trigeminális ideg mentén.
 2. A buborékfúvókat fájdalom kísérte.
 3. A szaruhártya érzékenysége csökkent.

A szaruhártya mély lézióinál eróziók és fekélyek fordulnak elő, ami iridociklitiszhez vezethet, a szem irisjának gyulladását. Tünetei:

 • Gondos kisülések a szemekről;
 • megváltoztatja a tanuló alakját;
 • fájdalom és kitörés a szemekben.

Keratitis is társulhat retina károsodással.

 1. Éles látáscsökkenés, különösen rossz fényben.
 2. A köd és a szemek elágazása.
 3. Fényes villanások és szikrák megjelenése.
 4. A szemizmok nyikorgása és görcsössége.

A megfelelő kezelés hiánya a látás teljes elvesztéséhez vezethet. A herpes legritkább szövődménye a choreoretinitis, amely a szem retinájában gyulladt, ami mindig látásvesztést okoz. Leggyakrabban a károsodott immunrendszerrel rendelkező embereket érinti. A betegség formájától függ, hogy hogyan kezeljük a herpeszet a szemek előtt.

gyógyszer

A szemész foglalkozik a herpesz kezelésével a szemen. A vizsgálat után csak a szakorvos fogja elmondani Önnek, hogyan kell kezelni a szemészeti szakorvókat. A gyógyszeres kezelés célja a vírus elnyomása, a gyulladás enyhítése és a gyógyulási kiütések.

Bontatlan formákkal és a megfelelő kezeléssel a helyreállítás nagyon gyorsan megtörténik. A szaruhártya, a retina és a szem környékének mély léziói esetén műtéti, műtéti vagy lézeres műtétre van szükség.

Ha a vírust a szemszövetek egy kis területe befolyásolja, elegendő helyi gyógyszereket használni. Jól tolerálható és gyorsan elnyomja a fertőzés terjedését antivirális kenőcs:

 1. Aszcintenyészet Acyclovir és analógjai: Zovirax, Virolex, Gerpevir, Acic. Kenőcsöt alkalmaznak az érintett területeken és az alsó szemtáskákban napi 4-5 alkalommal 4 óránként.
 2. A Vidarabint három óránként, de legfeljebb napi 5 alkalommal kell alkalmazni. Ha a tanfolyam egy hete után nincsenek javítások, ez a jogorvoslat visszavonásra kerül.
 3. A Tebrofen kenőcsöt a szemhéjak peremére öntik naponta 3-4 alkalommal. A minimális tanfolyam 2 hét.
 4. Bonafton - naponta 3 alkalommal 10 napig.
 5. A virágok a szemhéj mögött naponta háromszor helyezkednek el, a kezelés folyamata a betegség súlyosságától függ.

A kenőcsöket a szemmel kell tisztítani, tisztán mosott kézzel, hogy megakadályozzák a további fertőzést.

A kenőcsök mellett vírusellenes és immunmoduláló cseppeket is előírnak:

 1. Oftalmoferon, Poludan, Aktipol, Oftan Ida - antivirális csepp kialakulásához hozzájáruló interferon csökkenti a gyulladást, és enyhíti a viszketést. A felvételt és a beadás időtartamát az orvos írja le.
 2. A gyulladás eltávolítására és helyi érzéstelenítésre cseppeket használnak: Okomistin, Okoferon, Miramistin. Naponta 3-szor beültetik, a minimális tanfolyam 5 nap, majd az orvos által előírt módon.
 3. Indocollar, Diclof - enyhíti a fájdalmat, ásni naponta 3-4 alkalommal cseppenként.

A súlyos sérülések, és amikor a szem herpesz kíséri kiütések előfordulását más testrészek, kijelöli vírusellenes belső vétel: Az aciklovir Gerpetad, gyűrűs.

A szem herpesz kezelését immunstimuláló szerek alkalmazásával kell kombinálni: Cycloferon, Viferon, Polyoxidonium. És vitaminok komplexek, amelyek nagy mennyiségű B, A, E, C vitamint tartalmaznak.

Ha herpesz század kíséri bakteriális fertőzés, akkor kell használni a helyi antibiotikumokat: tetraciklin és az eritromicin kenőcs, csepp Levomitsitinovye nátrium sulfatsil, Tsiprolet, Tsipromed.

Nemrég olvastam egy cikket, amely leírja George Atya kolostorgyűjteményének eszközeit Herpes kezelésére és megelőzésére. Ezzel a kábítószerrel örökre megszabadulhat a HERPES-től, a krónikus fáradtságtól, a fejfájástól, a megfázástól és sok más problémától.

Nem voltam bízva minden információ bizalmával, de úgy döntöttem, hogy ellenőrizni és megrendelni a csomagolást. Változások, amelyeket észrevettem egy héttel később: szó szerint néhány nap telt kiütés. A recepción majdnem egy hónap múlva erőteljes erejőnek éreztem magam, folyamatos migrén miatt szabadultam fel. Próbáld ki, és ha érdekel, akkor az alábbi link egy cikk.

A viszketés és az égés enyhítésére antihisztaminokat írnak fel: Loratadine, Suprastin, Tsetrin, Zodak.

A komplikációk elkerülése és a herpesz gyors gyógyítása érdekében időben tanácsos orvoshoz fordulni, és tartsa be az összes ajánlást. Lehetséges, hogy az orvos nemcsak gyógyszereket jelöl ki, hanem azt is, hogy hogyan kezelje az emberek módszereit.

Nem hagyományos módszerek

A herpes simplex otthoni jogorvoslatokkal történő kezelése az égő érzés és viszketés enyhítésére irányul, és kemoterápiás gyógyszerek terápiájával kell együtt járnia.

A szemmosó használatához a következőket jelenti:

 1. 200 ml-re. Forró vízzel 2 teáskanál szárított leveleket és althea virágokat vesz fel, és ragaszkodjon hozzá 30 percig. Az ajánlott tanfolyam 7 nap.
 2. Egy teáskanál medinitsa sört egy pohár forró vízben, 2 órát ragaszkodni. A szemeket 12 napig mossuk.

Két csipkebogyó, 2-3 leveles tüdőfű és egy teáskanál szárított virágok vadcseresznye ragaszkodni egy pohár forró vízben 1 órán át.

Külsőleg egy héten keresztül alkalmazzuk, az immunitás növelése érdekében ez az infúzió belső használatra is használható.

A szem leöblítésére az oldalára kell feküdnie, és egy jól megnedvesített, vöröses koronggal húzza ki a külsőt a szem belső sarkába.

Ne mossa mindkét szemét ugyanazzal a lemezzel!

A mosáshoz tűket és kisméretű fecskendőket használhatunk. A népi jogorvoslatok kezelésére csak steril törlőkendőt és tartozékokat kell használni. Minden egyes eljárást követően alaposan meg kell mosni és fertőtleníteni kell.

A gyulladás eltávolítására és a fekélyek korai gyógyulására használja a következőket:

 1. Egy evőkanál virágot és bogyót arnica 200 ml-re öntünk. forró vízzel, és 2 órán át befújja.
 2. Aloe juice kevert főtt vízzel aránya 1:10. Csak frissen préselt gyümölcslevet használjon.
 3. Egy pohár forró vízben ragaszkodjon egy kanál száraz celandinhoz, amikor lehűl, adjunk hozzá 0,5 teáskanál mézet és keverjük össze.
 4. Jól eltávolítja a gyümölcs gyulladását friss kaporból, egyenlő arányban vízzel keverve.

A tömörítés érdekében steril kötést kell viselni, négyszer hajtogatni és meleg infúzióval nedvesíteni. Naponta 2-3 alkalommal 15 percig alkalmazzuk.

A sűrűség és az orvosi cseppek bejutása közötti különbség legalább 1 óra. A herpesz kezelésére a szemhéjra szükség van az egész szervezet immunitásának emelésére. Az áfonya mors, tea mézzel és citrommal kell itatni, hogy echinaceát sörtessenek.

megelőzés

A herpesz kockázatának csökkentése érdekében a szemhéjakat tiszteletben kell tartani, és kerülni kell a fertőzést hordozó fertőzést.

Hogyan kezeljük a herpesz szemét csak egy szakember ismeri, ezért ne vegyen részt öngyógyításban!

Az alábbi ajánlásokat nemcsak egészséges embereknek kell követniük, hanem a herpeszvírussal fertőzötteknek is:

 1. Használjon személyi higiéniai termékeket: törölközőt, szappant, mosogatószert.
 2. Gyakran cserélnek ágyneműt. Már a betegeknél a kezelés alatt 2 naponta magas hőmérsékleten kell mosni ruhát.
 3. Kerülje az erős szelet.
 4. A helyiségek levegője nem lehet száraz.
 5. Ne tegye túl a szemét, ne pihenjen a tévénézés és a könyvek olvasása között.

A szem herpesz nagyon súlyos betegség, és kezelését csak szakember végezheti. A visszaesés elkerülése érdekében be kell tartani az orvosi előírást, és az első fejlesztésekkel nem szabad megszakítani a kezelést.