Nemi herpesz kezelése

A genitális herpesz az egész világon a virális etiológia egyik leggyakoribb betegsége. A fő változások befolyásolják a nemi szerveket, és a kezelés hiánya mindenféle komplikáció fő oka.

A genitális herpeszes betegek kezelése sajátosságokkal bír, az adherencia növeli a terápia hatékonyságát.

Tünetek, diagnózis

A genitális herpesz első tünetei több nappal a fertőzés után jelentkeznek. Először is, a nemi szerveken és a közelükben lévő bőrön égnek, viszketnek, majd buborékok keletkeznek. A buborékok mérete legfeljebb 0,3 ml, leggyakrabban a csoport által közvetlenül megtalálható. Az elsődleges tünetekkel a fertőzés kialakulását lázas szindróma, fejfájás, gyengeség, nyirokcsomók nagyítása kísér.

[su_spoiler title = "Fotó, tartalom kellemetlen"]

Néhány nap múlva a hólyagok kinyílnak és helyükön olyan fekélyek jelentkeznek, amelyek akár több hétig gyógyulhatnak. A nők hüvelyi ürítéssel rendelkezhetnek, nincs vizeletürítés.

A genitális herpesz diagnosztizálását külső vizsgálatok és PCR-vizsgálatok, valamint a vírus antitestek kimutatása a vérszérumban végzik.

A kezelés módszerei

A genitális herpesz az emberben kétféle vírus hatására jelentkezik, ezek jellemzője a szervezet egész életen át tartó felfedezése. Azaz a korszerű gyógyszerkészítmények nem teszik lehetővé a teljes felszámolását, vagyis a vírus megsemmisítését és eltávolítását. Mindazonáltal a genitális herpeszes betegek kezelésére mindig szükség van, és azzal a céllal végezhető el:

 • A herpesz minden jelentős megnyilvánulása az emberben.
 • A betegség aktív folyamatának csökkentése a kezdeti manifesztációban, vagy egy másik súlyosbodás 7-14 napig.
 • A betegségmentes fertőzés időtartamának növekedése. A terápia ideális eredménye az egész életen át tartó remisszió.

A helyesen kiválasztott kezelési séma csökkenti a személy minden kellemetlen érzését, erősíti az immunrendszert és megakadályozza a szövődmények kialakulását. A genitális herpesz kezelésének fő célját teljes mértékben megvalósították, integrált megközelítést alkalmaztak és több kábítószercsoportot jelöltek ki, ez a következő:

 1. Vírusellenes szerek, szükségesek ahhoz, hogy elnyomják a reprodukciós folyamatot és a vírus sejtjeit az emberi szervezetbe. A nemi genitális herpesznél a szájon át, a külső és az injektálható gyógyszerekre van szükség, a gyógyszer típusának megválasztása a patológia prevalenciájától függ.
 2. immunmodulátor. Ez a gyógyszercsoport szükséges a szervezet védekezésének növeléséhez.
 3. A fájdalom és kellemetlen érzés, a lázas szindróma, viszketés csökkentéséhez szükséges gyógyszerek.

A genitális herpesz terápiája epizódos és szupresszív lehet. Az epizodikus kezelést akkor írják fel, amikor a betegség súlyosbodásának tünetei rögzülnek. Szuppresszív kezelés szükséges a herpeszvírus lehetséges aktiválódásának megállításához és a vírus szekréciójának csökkentéséhez. Hozzárendelje bizonyos jelzésekhez. A következők közé tartoznak:

 • Gyakori (évente legfeljebb 6 vagy több alkalommal) és a betegség súlyos megismétlése.
 • A szexuális partner fertőzésének megakadályozása, ha nem észlelhető a genitális herpesz elleni antitestek vérében.
 • A fertőzés súlyosbító hatása a páciens életminőségére és a pszicho-érzelmi viselkedésre.

Minden kezelést az orvosnak kell elvégeznie az elemzés alapján. Az általános terápia időtartama számos tényezőtől is függ, amelyek hatással vannak az egyes betegekre.

Szisztémás hatású vírusellenes szerek

A genitális herpesz elleni gyógyszerkészítmény jelenleg három gyógyszert engedélyezett: Acyclovir, Famciclovir, Valaciclovir.

Ezeknek a gyógyszereknek a dózisát és az alkalmazásuk általános módját a fertőzés detektálásának szakaszától függően választják ki. Az elsődleges fertőzés vagy a fertőzés súlyosbodásának időszakában a kezelés 5-7 napig tart, míg az egyik vírusellenes gyógyszert kiválasztják, és a következő séma szerint alkalmazzák:

 • Acyclovir naponta 5 alkalommal, egyszeri 200 mg-os adag.
 • Valacyclovir naponta kétszer 500 mg.
 • Famciklovir (Famvir) naponta háromszor 250 mg-ot.

Az Acyclovir és a Valaciclovir hatásmechanizmusa a vírusnak a DNS-be történő bevezetésén alapul, ami a mikroorganizmus sokszorosításának felfüggesztéséhez vezet. Ez a két gyógyszer rövid ideig kezeli a kezelést és nincs mérgező hatása a szervezetre. A famciklovir a leghosszabb időtartamra felfüggeszti a vírus kialakulását, de ez a gyógyszer mellékhatásokkal jár - hosszas elhúzódás esetén az egészséges sejtek megváltoznak.

Ha szuppresszív terápiát írnak elő, az antivirális szereket alacsonyabb dózisban alkalmazzák, de hosszabb időtartamúak. Prevenciós ágensként egy gyógyszert, például Alpizarint is használnak.

Helyi hatású vírusellenes szerek

A herpesz kezelésénél feltétlenül szükség van a helyi szerek - krémek, kenőcsök antivirális összetevők használatára.

Alkalmazása szükséges ahhoz, hogy csökkentse a vírus felszabadulását a bőrön és a hólyagok nemi szervén.

Ugyanakkor az antivirális kenőcsök csökkentik a fő kellemetlen érzést - fájdalmat, égetést, viszketést és elősegítik a bőr korai gyógyulását.

Ajánlatos kenőcsöket alkalmazni az érintett területeken az exacerbáció első tüneteivel, így két vagy három nap alatt megbirkózhat a betegséggel.

A herpesz számára a legtöbb kenőcs az Acyclovir. Széles körben alkalmazott kenőcsök Fenistil, Zovirax, Hyporaminum, rhyodoxal kenőcs, Panavir gél.

Ez utóbbi készítmény növényi komponensekkel rendelkező eszköz, ezért gyakorlatilag nem okoz semmilyen mellékelt változást.

A Viru-Merz gél Serol a genitális herpesz ellen is hatékony, de csak a betegség első tüneteivel, például égési sérülésekkel és viszketéssel használható.

Vírusellenes kenőcsöket naponta 6-szor alkalmaznak, enyhén dörzsölve őket a bőrbe. Használatakor követnie kell a helyi alapok alkalmazásának alapszabályait:

 • Az érintett testfelületet meleg vízzel és szappannal le kell öblíteni és egyéni törülközővel kell megszáradni.
 • A kenőcsöt vagy a gélt kizárólag a védelmi szabályoknak megfelelően alkalmazzák. Vagy kenje meg a buborékokat kesztyűkkel vagy egy pamut törlővel.
 • Kezelés után a kezeket alaposan lemossák.

A herpesz kenőcs megválasztását a kezelőorvosnál kell megvitatni. Emlékeztetni kell arra, hogy a fent felsorolt ​​vírusellenes szisztémás és helyi szerek csak szélsőséges esetekben íródnak fel.

Immunmoduláló szerek

A remissziós fázisban genitális herpeszes betegeknél immunmodulátorok alkalmazhatók.

Annak érdekében, hogy az ilyen kezelés hatékony legyen, kívánatos az egyes immunmodulátorokkal szembeni érzékenység egyértelműségének előzetes vizsgálata.

A herpesz fertőzésben szenvedő betegek kezelésében a következő immunmodulátorok elsősorban a következők:

 • Imunofan. A hatóanyagot intramuszkulárisan 1,0 ml-re kell beadni minden második napon, 5 injekció szükséges.
 • Meglumin akridon-acetátot 0,25 mg intramuszkulárisan, 1 injekcióhoz naponta 10 napon keresztül.
 • A panavir 3 ml 3 naponta egyszer, intravénásan, 5 injekció formájában.
 • Immunomax 100-200 egységet intramuszkulárisan naponta egyszer egy bizonyos séma szerint.
 • Nátrium-ribonukleát 2 ml intramuszkulárisan naponta egyszer. Összesen 5 injekcióra van szükség, amelyeket a rendszer szerint kell előírni.
 • A Galavite tablettákban alkalmazható. A gyógyszerrel végzett kezelés általában három hétig tart, azzal a feltétellel, hogy a tablettákat 1-2 alkalommal naponta használják.
 • A Tiloron (Lavomax) gyógyszer nem csak immunmoduláló, hanem vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. A gyógyszert a herpesz kezelése során 2,5 grammban kezelik, az első napon naponta 0,125 gramm adagot, majd két nappal később 0,125 grammot kell alkalmazni a következő napokra.
 • A Ridostint 8 mg intramuszkulárisan három naponta adják be. Az egész tanfolyam három injekcióból áll.

Ezen gyógyszerek mellett az orvos olyan gyógyszereket is felírhat, mint a Cycloferon, Interferon, Ganciclovir, Metilurazil, Timalin. A genitális herpesz kezelése hüvelyi és rektális kúpok segítségével történik. Leggyakrabban Viferon, Genferon, Panavir.

Fertőzés és megelőzés

A herpesz vírus hordozója, amely szexuális fertőzést okoz, a legtöbb esetben egy új szexuális partnerrel nem védett szex után válik. És a fertőzés akkor is előfordulhat, ha a betegség nyilvánvaló jelei nem állnak fenn.

Nem zárható ki a vírus továbbítása és bőrrel való érintkezés abban az esetben, ha a kiütések a test más részein találhatók. Ebben a tekintetben nem ajánlott szexelni, ha súlyosbítja a herpesz, mivel még az óvszer sem képes 100% -os védelmet biztosítani a vírus behatolásával szemben.

Ha véletlen és nem védett szexuális kapcsolat áll fenn, számos antiszeptikus anyagot kell alkalmazni, amelyek segítik a vírus elpusztítását a nemi szerveken. Ezeknek a gyógyszereknek a csoportja:

 • Miramistin. A nemi szervek kezelésére 0,1% -os oldatot használnak. Először a nemi szerveket, az ágyék területét szappannal mossák, szárítják, majd Miramistine mártott tamponnal kezelik. A nőknek szintén meg kell adni 10 ml oldatot a hüvelyben és kb. 1,5 ml-t a húgycsövön egy speciális permetezéssel a gyógyszerhez. A megoldást legalább két percen át kell tartani az üregekben, és a kezelés után ne vizelje egy órát. A nap folyamán legalább két alkalommal ajánlatos elvégezni az eljárást.
 • A Betadin mint megelőző hatóanyagot oldat, kúp és kenőcs formájában alkalmazzák. Ezt a gyógymódot legkésőbb két órával a nemi közösülés után alkalmazzák. Egy nőnek be kell helyeznie a gyertyát a hüvelybe, és a bőr nyálkahártyáit Betadine oldattal is kezelni kell. A férfiak az ágyékot és a nemi szervet kezelik. A kezelés után 15 perccel a Betadint meleg vízzel mossuk.
 • Spray Panavir. Ajánlatos, hogy ezt a gyógyszert óvszerrel együtt használják.

A szexuális fertőzések megelőzése állandó szexnek számít, csak egy szexuális partnerrel, akinek az egészsége teljesen magabiztos.

Genitális herpesz

Genitális herpesz Szexuális úton terjedő betegség. Egy egyszerű vírust okoz herpesz (rövidítve: HSV).

Kétféle herpes simplex vírus létezik. Az első típusú HSV-fertőzés egy személyben, általában a szájüreg fertőzött vagy manifesztálódott herpeszes láz az arcon (az ún orális herpesz). Ha a második típusú vírus érintett, akkor a genitális terület fertőzött lesz (az ún genitális herpesz). De mind az első, mind a második típusú vírus provokálhatja mind a nemi szervi, mind a szájüregi fertőzések kialakulását.

Általában a herpeszvírusok inaktív állapotban vannak, ezért az emberben a betegség expresszált tünetei nem figyelhetők meg. De néha kitörések fordulnak elő az ilyen vírussal fertőzött betegeknél, amit a fekélyesedéssel vagy hólyagok. Ha egy személy a HSV-t szedte, a fertőzés az életében rendszeresen megjelenik.

A genitális herpesz terjedése

A herpes simplex vírus mindkét típusát a kontaktus terjeszti. Meg lehet fertőzni a csókolózás folyamatában, különféle szexuális kapcsolatokkal vagy a "bőrtól a bőrtől" való közvetlen kapcsolat folyamatában. Mivel a genitális herpesz okozó vírus az ajkak kitörését is eredményezi, a fertőzés az ajkak és a nemi szervek kapcsolatát követően is előfordulhat. A vírussal való fertőzés akkor fordul elő, amikor belélesedik a szervezetbe a nyálkahártyákon keresztül, károsítja a bőrt. Ebben az esetben még a mikroszkopikus sérülések is elegendőek ahhoz, hogy a vírus bejusson a szervezetbe.

A genitális herpesz átvitele függetlenül attól, hogy a fertőzött személynél fekélyek, hólyagok vagy a betegség egyéb tünetei vannak-e. Nagyon gyakran az ilyen fertőzés áthalad egy olyan személyről, aki még csak nem is tudja, hogy fertőzött egy vírussal. A herpes simplex vírus legyőzésének legnagyobb esélye olyan személyről származik, aki hólyagjai vagy fekélyei vannak a szervezetben, mind a genitális herpesz elsődleges, mind ismételt megnyilvánulásaiban. De még azok is, akiknek nincs nyilvánvaló herpesz jele, a betegség kezdete előtt egy héttel és a tünetei eltűnése után ugyanazon a napon fertőződhetnek.

A genitális herpesz terjedése a legtöbb esetben bekövetkezik szexuálisan. Ugyanakkor háztartási mód - például a személyes higiéniával kapcsolatos dolgok révén a genitális herpesz nagyon ritkán kerül át. Ezenkívül a inokulációs útvonalon fertőzés a vírusban: ebben az esetben maga a személy hordozza a vírust a megjelenés forrásától a másik helyig. Ez a módszer a vírust az arc bőrétől a nemi szervek bőrére bocsátja.

Jelenleg genitális herpesz - ez a betegség széles körben elterjedt betegsége. Bizonyított, hogy a második típus herpes simplex vírus gyakoribb a nőknél. Vannak olyan orvosi statisztikák is, amelyek azt mutatják, hogy az ilyen típusú vírussal fertőzöttek az egynél négy nő és az erősebb nemben egy-öt. Talán ez a helyzet azért fejlődik, mert az a tény, hogy hatékonyabb a vírus emberről nőre való átvitele. A HSV-2-t gyakrabban találják fekete emberek.

A genitális herpesz tünetei

Aggasztó, hogy a második típusú HSV fertőzés esetében sokan csak nagyon kicsi tüneteket mutatnak ki, vagy egyáltalán nem lehet ilyen megnyilvánulni. A felnőttek genitális herpesz tüneteit azonban a fájdalmas fekélyek nemi szerveken jelentik. Ha a betegség olyan személynél jelentkezik, akinek immunrendszere elnyomva van, akkor a betegség nagyon nehéz lehet. A fizikai megnyilvánulások mellett a nemi herpesz olyan férfiaknál és nőknél, akik tisztában vannak a fertőzés jelenlétével, gyakran jelentős pszichológiai kényelmetlenséget okoznak.

A genitális herpesz tüneteinek megnyilvánulása a herpetikus aktivitás első alkalmával nagyon élesen fejezhető ki. Rendszerint az elsődleges epizód megnyilvánulása legkésőbb két héten belül megtörténik, hogy a vírus miként jutott be a szervezetbe. A nemi genitális herpeszben tipikus felrobbantások fordulnak elő: az egyetlen buborék vagy csoportjaik a szájban, a csiklóban, a pubiszben, a fenékrészeken és a zsákban fordulnak elő. Az ilyen bőrkiütések kialakulásának bizonyos ciklusa van: először van hiperémia, akkor a vescébe jut a fájdalom. A fejlődés utolsó szakaszában kialakul a kéreg, amely eltűnik. Mindezek a lépések hét-tíz napig tartanak. Ha a kiütések ebben az időben nem tűnnek el, és a leírt dinamika hiányzik, akkor ebben az esetben már nem szükséges a genitális herpeszről beszélni, hanem egy másik fertőzésről, a staphylococcus. Nagyon ritkán genitális herpesz esetén kitörések vannak a méhnyakon és a hüvely nyálkahártyáján: a genitális herpesz ilyen tünetei inkább kivétel.

A fekélyek megjelenése mellett a genitális herpesz tünetei megismételt kiütések előfordulása révén is kifejeződhetnek. Ugyanakkor egy ideig a tünetek hasonlóak lehetnek a megnyilvánuláshoz gombaféle. A testhőmérséklet növekedhet, duzzad mandulák. Azok a személyek egy része, akik ezt a fertőzést megszüntetik, egyáltalán nem észlelnek genitális herpesz jeleit. Néha apró foltok jelennek meg, amelyeket a páciens úgy észlel, mint rovarcsípést vagy sebet, amely nagyon gyorsan halad.

Ha egy személy a genitális herpesz elsődleges epizódját manifesztálta, akkor évek óta általában a betegség visszaesése lesz. Ezek 4-5 alkalommal ismétlődhetnek. De a leginkább észlelhetők a fertőzés idején az első hónapokban.

A betegség klinikai képének néhány jellemzője van. Ha a fertőzés szexuális úton terjed, és így az emberi test A második típusú HSV vírus, akkor a tünetek az esetek mintegy 90% -ában nem jelennek meg. Ennek következtében a genitális herpesz első nyilvánvaló tünetei a krónikus fertőzés megismétlődésére utalnak, nem pedig egy közelmúltbeli fertőzés utáni betegségről.

Számos olyan tényező van, amely a genitális herpesz megnyilvánulását indukálhatja nőkben és férfiakban. Először is, ez a szexuális kapcsolat, valamint az érzelmi hangsúlyozza, hipotermia, betegség influenza, torokfájás és SARS, túlmunka, sebészeti beavatkozások, gyakori alkoholfogyasztás és egyéb tényezők. A nőstény herpesz egy nőnél előfordulhat a menstruáció alatt vagy azt követően.

A genitális herpesz diagnosztizálása

Mivel a genitális herpesz különböző pácienseknél különböző betegség jeleit keltheti fel, a betegség diagnózisa nem csak vizuális vizsgálaton alapul, hanem a kiütésekből korábban már beadott kapszulák laboratóriumi elemzésén is alapul. A genitális herpesz laboratóriumi diagnózisát a herpeszvírus jelenlétének bármely biológiai anyagának vizsgálatával végezzük.

A magzat veszélyeztetettségének meghatározása során a terhesség, és szükség esetén megfelelő kezelést is kijelöl, a várandós nő vérének speciális vizsgálatát végzik el, és ha szükséges, amniotikus folyadékot vizsgálnak.

Nemi herpesz kezelése

Nyilvánvaló, hogy a genitális herpesz teljesen gyógyítja azt az eszközt, amely ma még nem létezik. Ezért a genitális herpesz kezelése antivirális hatású gyógyszerek beadását jelenti. Hozzájárulnak a betegség aktív szakaszának időtartamának észrevehető csökkentéséhez, és megakadályozzák a betegség kialakulását a vírusellenes gyógyszeres kezelés időszaka alatt.

A genitális herpesz kezelésére vonatkozó döntést minden egyes esetben csak szakember végezheti. A nemi herpesz helyzeti terápiája a kiütések megjelenésekor olyan specifikus vírusellenes gyógyszerek segítségével valósul meg, amelyek helyi és általános szisztémás hatással bírnak. Ilyen gyógyszerek esetében a fő hatóanyag acyclovir és analógjai. A genitális herpesz megnyilvánulásával leggyakrabban háromféle kábítószert írnak elő: acyclovir (Zovirax) vaiaciklovir (Valtrex) famciklovirrel (Famvir). Mindezeket a gyógyszereket tabletták formájában írják fel. De ha a betegség nagyon súlyos, az acyclovir intravénásan is beadható.

Ezenkívül a komplex kezelés néha magába foglalja a immunmodulátor, hogy növeljük az általános nem-specifikus immunitást. De az ilyen gyógyszereknek meglehetősen jelentéktelen hatásuk van, hiszen az egész immunitás a legtöbb genitális herpeszes beteg nem szenved. Szükséges olyan terápiát folytatni, amelynek célja a szervezet sajátos immunitásának növelése a herpes simplex vírussal szemben. Ehhez passzív passzív immunizálást alkalmaznak (erre a célra, gerpebin vagy más immunglobulin herpes simplex vírus ellen), valamint specifikus aktív immunizálást herpesz alkalmazásával vakcina.

Nem szabad elfelejteni, hogy az acyclovir és származékai kategorikusan nem vehetők fel azokon a nőkön, akik tervezik a terhességet, és kezelik a betegséget az alkalmazásukkal az első trimeszterben, amikor egy csecsemőt visznek. Ezek a gyógyszerek a méhen belüli fejlődés során a magzat fejlődési rendellenességét idézhetik elő.

A farmakológiai terápia nem képes teljesen gyógyítani a genitális herpeszet, de a betegek sokkal könnyebb elviselni ezt a betegséget gyógyszerek szedése során.

A genitális herpesz kezelésénél néha kenőcsöket használnak, de hatásukat nagyon gyengén fejezik ki. Ezért az orvosok általában nem írnak elő ilyen pénzeszközöket.

Amikor genitális herpesz tüneteit észlelik, legfeljebb 10 napig terjedő vírusellenes terápiát írnak elő először. Ha a kezelés abbahagyása után a kiütések még mindig nem tűnnek el, akkor a gyógyszerterápia meghosszabbítása lehetséges.

Egy másik lehetőség a terápia - epizodikus kezelés. Ebben az esetben az a személy, aki genitális herpeszről szenved, az orvos előír egy bizonyos vírusellenes hatóanyagot, amelyet a beteg azonnali alkalmazás esetén azonnal felszív. Ezért, ha a beteg hólyagokat vagy fekélyeket talált, ezt a gyógyszert több napig (2-5) kell venni. Ebben az esetben a fekélyek sokkal gyorsabban meggyógyulnak.

Bizonyos esetekben célszerű az ún szuppresszív kezelés. Ez egy olyan vírusellenes szer napi bevitelének kérdése, akiket a genitális herpesz gyakoribb kitörései jellemeznek. Azok az emberek, akik évente több mint hat alkalommal manifesztálódnak a betegség újbóli károsodásaiban, ilyen rendszeres kezelés rendszeres alkalmazása 80% -kal csökkentheti a herpesz-visszaesések számát. Sok beteg, akik minden nap vírusölő gyógyszert szednek, megjegyzik, hogy egyáltalán nincs kitörés a herpeszről. A szuppresszív kezelés szükségességét az orvos végzi, amelyet a beteg betegségének ismétlődésének gyakoriságával és súlyosságával kapcsolatos információk vezérelnek.

A terápiás hatás mellett a vírusellenes hatású gyógyszerek napi bevitele is csökkenti a beteg nemi partnere genitális herpesz fertőzésének kockázatát. A szakértők azzal érvelnek, hogy a vírusellenes hatású gyógyszerekkel való hosszú távú kezelésnek nincsenek komoly ellenjavallatai és biztonságosak az emberek számára.

Azok az emberek azonban, akiket évente legalább egyszer elfojtó kezelésben szenvednek, eljutnak egy orvoshoz, aki a beteggel együtt dönt arról, hogy folytatja-e az ilyen kezelést.

Ajánlások nemi herpeszes betegeknél

Néha a herpesz kitörése esetén önsegítő intézkedéseket kell alkalmaznia a kiütések jelentette kellemetlenségek enyhítésére. Mielőtt orvoshoz fordulna, fájdalomcsillapító hatású gyógyszereket vehet fel, amelyekre recept nélkül kerül sor: aszpirin, ibuprofen. Az érintett területet mindig tartsa szárazon. Ha egy törülközőt törölni kényelmesen mosogat, akkor ebben az esetben hajszárítót használhat. Javasolt természetes anyagból készült alsóneműt viselni, például pamut. A természetes szövetek biztosítják a nedvesség felszívódását és segítenek az általános állapot enyhítésében.

A genitális herpesz és a terhesség.

Nagyon veszélyes a második típusú herpes simplex vírus fertőzése terhes nők számára. Ha az születés a vírus az aktív fázisban van, az újszülött fertőzésének nagyon magas kockázata van, ami akár halálos kimenetelhez is vezethet. Ezért ebben az esetben az orvosok igénybe veszik császármetszés. Ha a születés egybeesett a herpesz megismétlődésével az anyában, akkor a baba fertőzésének esélyei jelentősen csökkentek.

Ha egy nő a közeljövőben terhességet tervez, tesztelni kell a herpeszvírust a szervezetben. Ugyanakkor a terhességet tervező nő férjét nem kell megvizsgálni és kezelni, ha nem szexuális genitális herpeszről van szó. Az ember vírusa, a látens szakaszban maradva, nem fenyegeti a magzatot.

A terhes nőknek is tisztában kell lenniük azzal, hogy a nemi genitális herpesz kezelésének módját a gyermeke elképzelése előtt nem gyakorolják, ez nem garantálja, hogy a gyermek viselésének folyamatában nem lesz kiütés. Az a tény, hogy a terhesség időtartama különösen nehéz fiziológiai állapot immunhiányos egy nő életében. Ezért a nemi herpesz kitörése terhes nőknél gyakran fordul elő. De ha a genitális herpesz diagnózisát és kezelését helyesen végezzük, akkor minden nő végül egészséges baba lesz.

A genitális herpesz megelőzése

A nemi herpesz fertőzés számos országban történő minőségi megelőzésére számos vakcinát fejlesztettek ki és alkalmaztak, amelyek megvédik az embert a herpesztől. A már létező vakcinák alkalmazása egy bizonyos rendszer szerint történik. De a mai napig folytatódik az oltóanyag-fejlesztés, amely megbízhatóan megvédi az embert a herpesz fertőzéssel szemben.

A genitális herpeszes betegnek nem kell szexuális életet élnie, amíg a betegség összes klinikai megnyilvánulása megszűnik. Ha szexuális érintkezés fordul elő, akkor óvszereket mindig fel kell használni. Fontos megvizsgálni mindazokat az embereket is, akik fertőzött herpeszes betegekkel szexeltek. Az óvszerek megfelelő használata minden nemhez kötődő nélkül kivétel nélkül lehetővé teszi bizonyos szintű védelmet a vírusfertőzéstől. Azonban a herpeszes fekélyeket nem mindig találják meg az óvszer által védett helyen. Ezért a vírus továbbadása még mindig előfordulhat. Ezért ha a férfi szexuális partnere genitális herpeszes beteg, a szexuális együttlétet teljesen ki kell zárni a betegség látható jeleinek jelenlétének idején, és az óvszert a fertőzés aktív fázisain kívül kell felhasználni.

Genitális herpesz: a férfiak és nők megnyilvánulása, kezelés

A herpesz széles körben elterjedt az emberi populációban. Ez a vírusos fertőzés jelentős egészségügyi és társadalmi probléma.

A Herpes simplex vírus (HSV) a bolygó 10 emberéből 9-ből áll. Minden ötödik személynél bármilyen külső megnyilvánulást okoz. A HSV esetében a neurodermotropizmus jellemző, vagyis inkább az idegsejtekben és a bőrben szaporodik. A vírus kedvelt helyei az ajkak, az arc, a nyálkahártyák, a nemi szervek, az agy, a kötőhártya és a szaruhártya közelében lévő bőr. A HSV vezethet a terhesség és a szülés rossz irányába, ami magzati halálhoz, vetéléshez, szisztémás vírusos betegséghez vezet újszülöttekben. Bizonyíték van arra, hogy a herpes simplex vírus a prosztata és a méhnyak rosszindulatú daganataival van összefüggésben.

A betegség gyakoribb a női betegeknél, de a férfiaknál is. A csúcs előfordulása 40 éves korban esik le. Azonban gyakran a genitális herpesz először fiatal férfiaknál és nőknél jelentkezik a nemi közösülés során. Kisgyermekeknél a nemi szerveken a fertőzés gyakran a kezek bőréről, a fertőzött törölközőktől a gyermekcsoportokig és így tovább.

A VPG nem erős a külső környezetben, elpusztul a nap- és az ultraibolya sugarak hatása alatt. Alacsony hőmérsékleten hosszú ideig tart. A szárított formában a HSV létezhet akár 10 évig.

Hogyan terjed a genitális herpesz?

A betegség oka - herpes simplex vírus (Herpessimplex) két típusból, főleg HSV-2. Az első típusú vírus korábban társult a bőr, a szájüreg betegségével. A HSV-2 genitális herpesz és meningoencephalitis okozza. Most az első típusú vírus vagy ezek kombinációja okozta betegségeket. Gyakran előfordul, hogy a hordozónak nincs semmilyen tünete a betegségnek, és nem sejteti, hogy ez a fertőzés forrása.

Hogyan szerezheti ezt a betegséget? A genitális herpesz átvitelének leggyakoribb módjai a szexuális kapcsolat és a kapcsolat. Leggyakrabban a fertőzés a vírus hordozójával vagy egy beteg betegével való szexuális kapcsolat során jelentkezik. Meg lehet fertőzni egy csókkal, valamint közös háztartási cikkekkel (kanalak, játékok). A vírus levegőben lévő cseppecskékkel is továbbítható.

Az anyától a gyermek testében a kórokozó szülést kap. Az ilyen átvitel kockázata a páciens elváltozás típusától függ. Akár 75%. Ezenkívül a vérben a viremia (a vírus részecskék felszabadulása a vérben) magzati fertőzést okozhat az anya akut betegsége esetén.

A legtöbb esetben a gyermekek HSV-1 fertőzöttek az élet első évében. 5 éves korukig a HSV-2-fertőzés is növekszik. Az élet első felében a csecsemők nem betegek, ez az anyai antitestek jelenlétének tudható be. Ha az anya korábban nem volt fertőzött, és nem adta át a védő ellenanyagot a gyermeknek, akkor a korai gyermekkorban lévő gyerekek nagyon betegek.

besorolás

Egészségügyi szempontból ez a betegség a HerpesSimplex vírus által okozott anogenitális herpeszes vírusfertőzésnek felel meg. A betegség két fő formája van:

Az urogenitális szervek fertőzése:

 • nemi herpesz nőknél;
 • nemi herpesz férfiaknál;

A végbél és a bőr az anus körül.

A genetális herpesz fejlődési mechanizmusa (patogenezis)

A vírus a szervezetbe belép a sérült nyálkahártyákon és a bőrön keresztül. A "bejárati kapu" területén szaporodik, tipikus megnyilvánulásokkal. Továbbá a kórokozó általában nem terjed, ritkán lép be a nyirokcsomókba, és még ritkábban is behatol a vérbe, ami viremia. A vírus további sorsa nagyban függ az emberi test tulajdonságaitól.

Ha a szervezet jó immunvédelemmel rendelkezik, kialakul egy vírusos hordozó, amely nem zárja ki a fertőzés hátrányos körülmények között történő visszaesését. Ha a szervezet nem képes megbirkózni a fertőzéssel, akkor a herpesz vírus a véren keresztül belép a belső szervekbe (agy, máj és mások), és ütközik velük. A fertőzésre válaszul ellenanyagokat állítanak elő, de nem gátolják az exacerbációk és a visszaesések kialakulását.

Az immunitás gyengülésével az idegsejtekben tárolt vírus aktiválódik és belép a véráramba, ami súlyosbítja a betegséget.

A betegség tünetei

A legtöbb ember számára a hordozók hosszú ideje a HPV nem okoz semmilyen megnyilvánulást. A nemi genitális herpesz inkubációs ideje a korábban nem fertőzötteknél 7 nap. A férfiaknál a vírus továbbra is fennáll a húgyutak rendjében, nőkben - a nyaki csatornában, a hüvelyben, a húgycsőben. A fertőzés után kialakul a genitális herpeszvírus egész életen át tartó hordozója. A betegség tendenciája megmarad a relapszusokkal.

A fertőzés külső jeleinek kialakulását elősegítő okok:

 • a mentelmi jog állandó vagy ideiglenes csökkentése, beleértve a HIV-fertőzést;
 • túlhűtés vagy túlmelegedés;
 • Egyidejű betegségek, például diabetes mellitus, akut légúti fertőzés;
 • orvosi beavatkozások, beleértve az abortuszt és az intrauterin fogamzásgátlót (spirál).

A fenti tényezők hatására előremutató időszak lép fel - "betegség előtti". A genitális herpesz kezdeti jelei: a jövőben a betegek helyén a viszketés, a fájdalom vagy az égés előfordulása figyelhető meg. Egy ideig a kandallóban kiütések vannak.

A kiütések lokalizálása nőkben és férfiakban

Mit mutat a nemi herpesz?

A bőrkiütés elemei külön-külön vagy csoportosultak, úgy néznek ki, mint a legfeljebb 4 mm átmérőjű kis buborékok. Az ilyen elemek a vöröses (erythemás) edematous bázison helyezkednek el, a perineum bőrén, a perianalis zónán és a genitourinary szervek nyálkahártyáján. A hólyagok (vesicles) megjelenése enyhe lázzal, fejfájással, rossz közérzetgel, álmatlansággal járhat együtt. A regionális (inguinalis) nyirokcsomók nagyobbak és fájdalmasabbak lesznek. Az elsődleges epizód különösen a vírussal korábban nem fertőzött embereknek szól, akiknek nincsenek antitestjei.

Néhány nap múlva a hólyagok nyitják magukat, erózióval (felületi károsodás a nyálkahártyán), egyenetlen vonalakkal. Ekkor a betegek súlyos viszketést és égő érzést panaszkodnak az eróziós zónában, a nedvességet, a súlyos fájdalmat, ami még intenzívebb a nemi közösülés során. A betegség első tíz napján új kiütések jelentkeznek. Ezek közül a vírusrészecskék aktív felszabadulnak.

Fokozatosan az eróziót héjakkal borítják és gyógyítják, így gyenge pigmentációt vagy könnyebb bőrterületet hagynak. A kiütés elemének megjelenésétől az epithelizációig (gyógyulás) az idő két-három hét. A kórokozó bejut az idegtestek sejtjeibe, ahol hosszú ideig lappangó állapotban marad.

A nemi genitális herpesz tünetei a nõi betegeknél a szájszárazság, a vulva, a perineum, a vagina, a méhnyakon találhatóak. A férfiakat érintik a gengszterek, a fityma, a húgycső.

A folyamat gyakran magában foglalja a kismedencei idegeket. Ez az alsó végtagok bőrének érzékenységét, az alsó hátsó és a keresztcsont fájdalmát sérti. Néha gyakori és fájdalmas vizelés.

A nőknél a herpesz első epizódja hosszabb és észrevehetőbb, mint a férfiakban. A kezelés súlyosbodásának időtartama kb. 3 hét.

Visszatérő genitális herpesz

A visszatérő genitális herpeszes betegek kb. 10-20% -a. A fertőzés első megnyilvánulása általában erőszakosabb. A genitális herpesz megismétlése kevésbé intenzív, és gyorsabban halad az elsődleges tüneteknél. Ez azért van, mert a jelenleg rendelkezésre álló antitestek a vírus elleni küzdelmet segítik. Az 1. típusú genitális herpesz ritkábban fordul elő, mint a második.

A betegség súlyosbodása kisebb tüneteket mutathat - viszketés, ritka kiütések. Néha a betegség képét fájdalmas erózió, a nyálkahártya fekélye képviseli. A vírus izolálása 4 napos és hosszabb ideig tart. A lymphoma nyirokcsomóinak növekedése, a nyirokcsomó (elephantiasis) miatt a genitális szervek lymphostasis és kifejezett duzzanata lehetséges.

A relapszusok ugyanúgy gyakoriak a férfiaknál és a nőknél. A férfiaknak hosszabb epizódjai vannak, és a nőknél élesebb klinikai kép.

Ha a recidív arány évente több mint hat, akkor a betegség súlyos formájáról beszélnek. A közepes nehéz forma három-négy exacerbáció kíséretében egész évben, és az enyhe egy vagy kettő kíséretében.

Az esetek 20% -ában atipikus genitális herpesz alakul ki. A betegség megnyilvánulásait az ún. Urinárius rendszer egy másik fertőzése álcázza, például a candidiasis (tuska). Tehát a mocsoknál a váladékok jellemzőek, amelyek gyakorlatilag hiányoznak a szokásos genitális herpeszben.

diagnosztika

A genitális herpesz diagnosztizálását a következő laboratóriumi vizsgálatok segítségével végzik el:

 • virológiai módszerek (a kórokozó csirkeembrió vagy sejttenyészet alkalmazásával történő izolálása, az eredmény két nap múlva érhető el);
 • polimeráz láncreakció (PCR), amely kimutatja a vírus genetikai anyagát;
 • a patogén (részecskék) antigének kimutatása immunoenzim és immunfluoreszcencia analízis segítségével;
 • az emberi test által az HSV hatására válaszul termelt antitestek vérben való kimutatása enzimimmunoassay segítségével;
 • citomorfológiai módszerek, amelyek felmérik a sejtek károsodását a HSV-fertőzésben (több sejtmaggal és intranukleáris zárványokkal rendelkező óriássejtek kialakulása).

A genitális herpesz vizsgálata javasolt, hogy több napon át folytasson többször egymás után, 2-4 különböző károsodás esetén. A nők ajánlott anyagot venni a ciklus 18-20 napján. Ez növeli a vírusfertőzés felismerésének esélyét, és megerősíti a diagnózist.

A leginkább tájékoztató jellegűek olyan tesztek, mint a PCR a vizelet és a genitourinary szervek (hüvely, húgycső, méhnyak) vizsgálatából.

kezelés

A nemi herpeszes betegek étrendjében nincs különlegesség. Teljesnek, kiegyensúlyozottnak, fehérjében és vitaminokban gazdagnak kell lennie. Az exacerbáció során felszolgált élelmiszer leginkább párolt vagy párolt. Élvezik a savanyú tejet és a növényi termékeket, valamint a bőséges ivást.

A genitális herpesz kezelése, intenzitása és időtartama a betegség formájától és súlyosságától függ. Hogyan kell kezelni a nemi herpeszet minden egyes betegnél, az orvos-vénorészetet a páciens teljes körű vizsgálata és vizsgálata alapján határozza meg. Az öngyógyítás ebben az esetben elfogadhatatlan. A páciens gyógyításának meghatározásához feltétlenül szükség van az immunkamra, vagyis az immunitás állapotának értékelésére.

A páciensnek ajánlott óvszerhasználatot szexuális kapcsolatban, vagy tartózkodnia kell attól, amíg helyreáll. A partneret betegségjelek jelenlétében is megvizsgálják, és kezelést írnak fel.

A betegség kezelésére a következő gyógyszercsoportokat alkalmazzák:

 • szisztémás hatású vírusellenes szerek;
 • antivirális szerek topikális alkalmazásra;
 • immunstimuláló anyagok, interferon analógok, birtokló és vírusellenes hatás;
 • tüneti gyógyszerek (lázcsillapító, fájdalomcsillapító).

Terápia acyclovir alkalmazásával

Az akut genitális herpesz és relapszusainak kezelési rendszere elsősorban Acyclovir (Zovirax). Normális immunmágnes indexek esetén napi 1 gramm adagot adnak be, öt elrendezésre osztva, tíz napig vagy a gyógyulásig. Jelentős immunhiányos állapotban vagy a végbél elváltozásában a napi adag 4-5 fogadáson 2 grammra emelkedik. A korábbi kezelés megkezdődik, annál nagyobb a hatékonysága. A terápia kezdeményezésének legjobb módja, amelyben a gyógyszer a leghatékonyabb, a prodromális periódus vagy a kiütés első napja.

Hogyan lehet megszabadulni a betegség visszaesésétől? Ebből a célból szuppresszív (szuppresszív) terápiát írjon le az Acyclovir-szel napi 0,8 g-os dózisban. Az ilyen tabletták hónapokig és néha évekig tartanak. A gyógyszerek napi bevitele segít elkerülni a majdnem minden beteg esetében jelentkező relapszusokat, és egyharmaduknak nincsenek ismétlődő epizódjai a betegségről.

Az aciklovir elérhető márkanéven, amelyek tartalmazzák a szó maga, valamint Atsiklostad, Vivoraks, Viroleks, Gerperaks, Medovir, Provirsan. Mellékhatásai lehet jegyezni, emésztési zavarok (hányinger, hasi fájdalom, hasmenés), fejfájás, viszketés, fáradtság. A gyógyszer nagyon ritka mellékhatásai a hematopoiesis, a veseelégtelenség, az idegrendszer károsodása. Csak a gyógyszer egyéni intoleranciájával ellenjavallt, és óvatosan kell eljárni a csökkent vesefunkciójú betegeknél. A terhesség és a szoptatás ideje alatt, valamint a gyermekeknél is alkalmazható, de csak a lehetséges kockázat felmérése után.

5% Az acyclovir krém hatékony a prodromalis periódusban és a betegség korai szakaszában. Jobban működik, ha a kiütés a bőrön van. Alkalmazza naponta többször egy hétig.

A második generációs Atsiklovira gyógyszerek hatékonyabbak. Ezek közé tartozik a valaciklovir (Vairova, Valavir, Valvir, Valtrex, Valcicin, Virdel). Jól felszívódik az emésztőrendszerben, biohasznosulása többszörösen magasabb, mint az Acycloviré. Ezért a kezelés hatékonysága 25% -kal magasabb. A betegség súlyosbodása 40% -kal ritkábban fordul elő. A gyógyszer ellenjavallt HIV-fertőzés, vese- vagy csontvelői transzplantáció, valamint 18 év alatti gyermekek manifesztálására. A terhesség és a csecsemők etetése a kockázat és haszon értékelésénél lehetséges.

Alternatív gyógyszerek

Hogyan kell kezelni a genitális herpeszet, ha az Acyclovirrel szemben rezisztens vírusok okozzák? Ebben az esetben alternatív gyógyszereket írnak elő - a Famciclovir vagy a Foscarnet. A Famciclovir olyan nevek alatt áll rendelkezésre, mint a Minaker, Famacivir, Famvir. A gyógyszer nagyon jól átjut, csak alkalmanként fejfájást vagy hányingert okoz. A kontraindikáció csak egyéni intolerancia. Mivel ez a gyógyszer új, a magzatra gyakorolt ​​hatása kevéssé ismert. Ezért a terhesség ideje alatt történő felhasználása és a csecsemő etetése csak egyedi indikációk esetén lehetséges.

Helyi készítmények

Egyes vírusellenes gyógyszerek a kiütések kezelésére kenőcs. Ezek közül a következők tartoznak:

 • Foscarnet, a bőrön és a nyálkahártyán;
 • Alpisarin, a gyógyszer tabletták formájában van;
 • A tromanadin a leghatásosabb a herpesz első jelei között;
 • Helepin; orális adagolás formájában létezik;
 • oxoline;
 • Tebrofen;
 • Riodoksol;
 • Bonafton.

Az alkalmazás gyakoriságát és a helyi gyógyszerekkel történő kezelés időtartamát az orvos határozza meg. Általában naponta többször egy héten keresztül adják be.

A genitális herpesz terápiája interferon készítményekkel

Az utóbbi években egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott az interferonok vagy interferon induktorok iránt, amelyek segítik a szervezetet a fertőzés kezelésében, gyakran közvetlen vírusellenes hatással. Ezek a következők:

 • Allokin-alfa;
 • Amiksin;
 • Wobe-Mugos E;
 • Galavit;
 • Giaferon;
 • Groprinozin;
 • izoprinozin;
 • Imunofan;
 • polyoxidonium;
 • Cycloferon és még sokan mások.

Adható befelé vagy helyileg. Ezek közül a gyógyszerek közül néhány gyertya. Így a Viferon rektális kúpjait gyakran a genitális herpesz komplex terápiájának részeként írják fel.

A tünetek enyhítésére nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket, például paracetamolt vagy ibuprofent alkalmazhatunk.

A genitális herpesz elleni antibiotikumokat nem írják elő, mert csak baktériumokra, nem vírusokra hatnak. A terápiás területek hatékonyságát, mint a homeopátia, a népi módszerek, nem bizonyított.

megelőzés

A genitális herpesz, azaz vakcina specifikus profilaxisát fejlesztették ki. Az orosz gyártmányú poliovakcinint évente több alkalommal kell beadni 5 injekcióval. Inaktivált tenyésztési oltóanyag. Az ilyen megelőzés hatékonyságát tanulmányozzák.

A nemspecifikus megelőzés a szexuális higiénia betartása, az alkalmi szexuális kapcsolatok elutasítása.

A genitális herpesz által fertőzött személy nem szabad túlhűteni, kerülni kell az érzelmi stresszt, az intenzív stresszt és egyéb okokat, amelyek súlyosbodást okozhatnak.

Fertőzés és terhesség

Úgy gondolják, hogy a terhesség nem olyan tényező, amely a genitális herpesz súlyosbodását okozza. Egyes tudósok azonban eltérő véleményt képviselnek.

A terhesség és a szülés a HSV-kocsival a klinikai tünetek nélkül általában normális. A terhes nők kezelésére szisztémás manifesztációi, például agyhártyagyulladás, hepatitisz kialakulása esetén kerül sor. Ez általában véletlenszerűen kezelt nő első ülésén történik a terhesség alatt. Az acyclovir kezelésre van előírva.

Ha ez a kezelés nem tart, az eredmény a vírus részecskék belépő a baba véráramába a méhlepényen keresztül (sérült, vagy akár egészséges) kidolgozza a méhen belüli fertőzés. A terhesség első trimeszterében fejlődési rendellenességek alakulnak ki. A második és harmadik trimeszterben a nyálkahártyák, a gyermek bőrét, a szemet, a májat és az agyat érintik. Intrauterin magzati halál előfordulhat. Az idő előtti születés kockázata nő. A szülés után a baba már súlyos szövődmények lehetségesek: microcephalia (elmaradottság az agy), mikrooftalmiya és chorioretinitis (szembetegség, amely vaksághoz vezet).

A szállítás természetes. A császármetszést csak azokban az esetekben írják elő, amikor az anya kitörése a nemi szerveken, és ha az első fertőzés epizódja a terhesség alatt történt. Ugyanezekben az esetekben a herpesz vírusnak a gyermek számára történő átvitelének megelőzését javasolja az Acyclovir segítségével, amelyet a 36. héten írnak fel. Még egy kényelmesebb és költséghatékonyabb készítmény egy beteg nő előkészületeként Valcicon (Valaciclovir). A vírusellenes szerek alkalmazása a szülés előtt segít csökkenteni a genitális herpesz súlyosbodásának gyakoriságát, csökkenteni a gyermeket fertőző vírusrészecskék tünetmentes szekréciójának valószínűségét.

A beteg nő átadása veszélyes, a korai víztelenítés, a placenta torzulása és a munka gyengesége veszélyes. Ezért különös figyelmet igényel az orvosi személyzet.

Mi a genitális herpesz veszélye az újszülöttek számára?

Ha a gyermek érintkezésbe kerül a HSV-vel, a szülés után 6 nappal a szülés után, újszülött herpeszet fog kifejleszteni. Ennek következményei a generalizált sepsis, vagyis a gyermek összes belső szervének fertőzése. Az újszülött fertőzött-mérgező sokkból is meghal.

A gyermek potenciális veszélyeztetése kapcsán minden terhes nőt megvizsgálnak a HSV szállítására, és ha szükséges, az orvos által előírt módon kezelik. A csecsemő születése után azt is megvizsgálják, és szükség esetén kezelik. Ha a gyermek nem mutat fertőzés jeleit, akkor 2 hónapig megfigyelni kell, mert nem mindig látható a betegség manifesztációja.

A betegség terhesség alatti kellemetlen következményeinek elkerülése érdekében a fertőzött nőknek speciális képzést kell tartani előttük, az úgynevezett pregravid. Közelebbről, a növényi eredetű (Alpizarin) vírusellenes és immunstimuláló szereket beadják a kenőcsön belül és kóros formában, a páciensben fellépő exacerbációk megjelenésével. Ezzel párhuzamosan az immunitás korrekcióját interferon induktorokkal végezzük. A három hónappal megelőzően tervezett terhesség hozzárendelt és metabolikus terápia, javítja az anyagcsere, a sejtek (riboflavin, liponsav, kalcium-pantotenát, E-vitamin, folsav). Ugyanakkor passzív immunizálás is alkalmazható, vagyis olyan kész élő antivirális antitestek - immunglobulinok - nővé válása, amelyek csökkentik az exacerbáció kockázatát.

A terhesség megtervezése csak hat hónapon belül történhet visszaesés nélkül. Diagnózis és terápia A genitális herpesz terhesség előtt csökkentheti a komplikációk előfordulásának az anya és a gyermek, hogy csökkenti annak valószínűségét visszaesés a terhesség alatt, hogy minimalizálja a kockázatot a méhen belüli fertőzés és újszülöttkori herpesz. Mindez hozzájárul a csecsemő megbetegedések és halálozások csökkentéséhez.

Herpes genitalia - kezelés

A genitális herpesz egy nagyon gyakori betegség, amely a szexuális úton terjedő betegségek egy csoportjához kötődik, amelynek kórokozója a II típusú herpes simplex vírus. A szexuális herpesz elsősorban a nemi szervek bőrére és nyálkahártyájára hat, a betegség gyakrabban fordul elő a nőknél. A betegek átlagéletkora 20-30 év.

A vírus terjedését egy beteg emberi egészségre jelentkezik a nemi érintkezés során, valamint az anális és orális szex, a fertőzés kockázata nőtt többször, ha az érintkezési idő a jellemző tünetek súlyosbodásához genitális herpesz. A betegség ezen formájának fertőzéséhez hozzájáruló tényezők közé tartozik a nagy számú szexuális partner és az alkalmi szex.

A genitális herpesz tünetei

A nemi herpeszes betegek 80% -ánál a betegség nagyon hosszú ideig teljesen tünetmentes, és nem ismeri a betegségüket, egészséges embereket megfertőzhet.

A vírusos fertőzés súlyosbodása általában a stresszes helyzetek, a vitaminhiány, a krónikus betegségek, a műtéti beavatkozások, a nőkben a menstruáció megjelenése miatt következik be.

A nemi szervek anatómiai jellemzői miatt férfiak és nők esetében a genitális herpesz jelei némileg eltérnek. De mindenkinek a fő jele a kis buborékokhoz hasonló kiütések megjelenése a nemi szerveken.

Nőknél kiütések találhatók a nagy és a kis szájszúrás bőrén, a fenék, a comb és a hüvely nyálkahártyája. A kiütések megjelenése általában fájdalmas érzésekkel jár, néha a beteg nők panaszkodnak az alsó has alatti fájdalmakról, ami a végbélhez és a derékhoz vezet. Talán a genitális traktusból származó váladékok kialakulása, amelyek száma a menstruációs ciklus második felében nő. De a genitális herpesz legfontosabb tünete, amely a nőgyógyász leggyakrabban egy nőt jelent, hogy egy nőgyógyászhoz forduljon, fájdalmas viszketés a nemi szervekben.

A genitális herpesz a nőkben veszélyes, mert a terhesség alatt a vírus, amely ezt okozza, negatív hatást gyakorol a magzatra. Ezenkívül lehetséges, hogy megfertőzzön egy gyermeket a szülés alatt az anya genitális traktusán keresztül. Ezért minden olyan nőnek, akinek aktív genitális herpeszje (a nemi szerveken fellépő kiütés) a terhesség megtervezése előtt meg kell gyógyulnia.

A genitális herpeszes férfiakban bőrkiütések találhatók a gigászi péniszen. A kiütések megjelenését fájdalom és elviselhetetlen viszketés kísérte. A folyamat kiterjedhet a húgycsőre, a húgyhólyagra, a prosztatára, a herékre, ami a húgycsőgyulladás vagy a prosztatagyulladás kialakulásához vezethet, melyeket saját tüneteik jellemeznek.

Nemi herpesz kezelése

A herpeszvírus, amelyet egyszer az emberi testbe szorítottak, a sejtekben életben marad. A mai napig nem hoztak létre drogot, amelynek segítségével megsemmisíthető lenne. A gyógyszeres kezelés segítségével csak a betegség tüneteit lehet kiküszöbölni, és a vírus inaktiválását átviszi a remisszió szakaszába.

A genitális herpesz kezelésében alkalmazott gyógyszerek fő csoportja a vírusellenes szerek. Az acyclovir, a valaciclovir, a Famciclovir és a Foscarnet használják a betegség kezelésére. Felvételi antiherpetic gyógyszerek tart 7-10 nap. Minél előbb kezelik a kezelést, annál nagyobb az esélye a betegség hosszú távú remissziójának elérésére.

Az antivirális kezelés mellett a betegek immunmodulációs terápiát kapnak. Az interferon induktorok (Lavomax, Amiksin, Poludan) hatóanyagai jó hatással vannak a genitális herpesz komplex terápiájában. Továbbá a betegeket multivitaminok (Biomax, Vitrum, Alphabet) írják elő.

A genitális herpesz megelőzése

A betegség megelõzése megegyezik a szexuális úton terjedõ egyéb betegségekkel. Szükség van arra, hogy tartózkodjanak az alkalmi szexuális kapcsolatoktól, korlátozzák a szexuális partnerek számát, a fogamzásgátló akadályokat (óvszereket) használják a partner bizonytalanságával. Különös figyelmet kell fordítani az akut betegség idejére, hogy ne váljanak fertőző partnerek forrásától.

Külön figyelmet kell szentelni az egészségüknek a terhességet tervező nőknek. Mivel a legtöbb esetben, jó immunállapot jelenlétében, a genitális herpesz nem jelentkezik, a nőknek javasoljuk, hogy vizsgálatot végezzenek a terhesség tervezési szakaszában. Ha fertőzést észlelnek, a nő szexuális partnere is átvizsgálásra és kezelésre szorul. A nők esetében a nőgyógyász ajánlhatja a kezelést 35-36 hetes terhességi korban, hogy elkerülje a folyamat súlyosbodását a szülés alatt.

Azt is meg kell jegyezni, hogy a herpeszvírus, amely a bőrre és a nyálkahártyára ütődik, nem azonnal hatol be a test sejtjeibe, és inaktiválható. Az orosz szakértők úgy vélik, hogy a vírus inaktiválható a fertőzés utáni első 24 órában, és az amerikai tudósok azt állítják, hogy ez az időtartam 1,5-2 órára korlátozódik. Ezért a partner bizonytalansága esetén a véletlen szexuális kapcsolatok után szükség van a genitális herpesz és más STI-k fertőzésének vészhelyzeti megelőzésére. Közvetlenül a nemi közösülés után vagy röviddel ez után, alapos WC-vel kell ellátnia a nemi szerveket. A szexuális fertőzések megelőzésére használt gyógyszerek (Miramisztin, Chlorhexidine) is használhatók. A betegség megelőzésének ez a módja nem minden esetben hatékony, de jelentősen csökkentheti a genitális herpesz fertőzés kockázatát.

Milyen orvoshoz kell fordulni

Amikor megjelenik a genitális herpesz tünetei, konzultáljon a vénorészettel. A nőgyógyász vagy urológus segít a betegség kezelésében. Súlyos betegség esetén, ha egy terhes nő fertőzött, konzultálnia kell egy fertőző betegség specialistával. A betegség gyakori visszaesésekor szükség van egy immunológusra, mert a genitális herpesz az immunhiány jele.