Mi az a Lentigo? A megjelenés okai, típusai és módszerei

Amikor a test megjelenik barna színű pigmentfoltok, szinte minden ember megtapasztalja. Különösen akkor, amikor az orvos beszéde egy ismeretlen szót hangzik - lentigo.

Mi a lentigo, mennyire veszélyes, hogyan kezelik, és hogy szükséges-e ezt kezelni?

Mi az a Lentigo?

A lentigó orvosok megértik a kis barnás, különböző színű festést, amely kissé felemelkedik a felszín felett, és különböző nemű emberek és korosztályok között jelenik meg.

A lentigók a melanin pigment koncentrációjának eredményeképpen jönnek létre a dermis chloromatophores és az epidermis bazális rétegében.

Ezek a pigmentfoltok hosszúkás, ovális vagy kör alakúak. jóindulatú egységek és ritkán regenerálódnak rosszindulatúakká.

A folt színének expressziós foka a lentigo típusától függ. A pigmentáció különböző formákban jelentkezhet: a bőrön és a nyálkahártyán, a méret növekedésével az életkorral. Lentigo előfordulhat az arcon, a fejbőrön, a nyakon, a karokon és a lábakon.

Az átlagos folt mérete - egy fél-három milliméter, azonban egyes esetekben a foltok elérheti akkora másfél centiméter.

A többszörös lentigókat a fogalom jelöli ientiginest.

A megjelenés okai

 • öröklődés és génmutációk;
 • az UV sugárzásra való érzékenység;
 • gyakori látogatások a szoláriumban;
 • elhúzódó napsugárzás, napégés;
 • napégés, gyermekkorban szenvedett;
 • a betegség kora és állapota;
 • AIDS;
 • HPV;
 • hormonális kudarcok a szervezetben.

Lentigo továbbfejlesztésénél az életkoron túlmenően a bőr ezen területének traumái is hatalmas hatással bírnak.

Ki kapja meg a lentigo

Lentigo jelenhet meg bármelyik személy. Gyakrabban a kórtörténetben szenvednek a könnyű bőrfajta szenvedők.

A Lentigo közvetlenül a születés után, gyermekkorban legfeljebb 10 évig, 16 éves és 20 éves serdülőkorban jelentkezhet.

Napjainkban a leggyakrabban megtalálható a Sunny lentigo, amely a 60 évnél idősebb, tisztességes bőrű emberek közel 90% -ánál fordul elő. A 35 éves kor előtt ilyen típusú bőrben lévő emberekben csak 20% -ban fordul elő.

Lentigo felhalmozódik az évek során, a foltok színét sötétebbé változtatja, de néha hirtelen kiütésként jelenik meg. Átlagosan minden felnőtt 35 éves korig 30 halott foltja van a lentigo-nak.

Többféle lentigo besorolása.

nap-

Leggyakrabban az ilyen típusú betegségeket a méltányos bőrű emberek, az idősek és a gyermekek érintik. Ugyanaz a típus fordul elő azokban az emberekben, akik a szoláriumot visszaélik.

A szoláris lentigo hajlamos arra, hogy elterjedjen és növelje a foltokat, kezdve az átlagos méret 5 mm.

A foltos árnyalat világosbarna színűvé válik a legsötétebbé, a korszak sötétebbé válik.

Egyszerű vagy fiatal

A patológia nem társul más betegségekhez sem, és nem okoz semmilyen kellemetlenséget.

Nem függ az UV sugárzás besugárzásától, és a megjelenés okait nem teljesen tisztázották.

szenilis

A foltok megjelenésének oka - korral összefüggő bőrváltozások. Az öregkori foltok többek között a korábban megszerzett bőröregedéshez társulhatnak.

Vizuálisan a foltok világosan megrajzolódnak, laposak, nagyobbak, mint a fiatalok és átlagosan 1 cm átmérőjűek. A foltok jellemzőbbek a világos bőrűek számára, és nyitott területeken jelennek meg.

A foltok nagy méretűvé válhatnak, és fokozatosan behatolhatnak rosszindulatú formában, amely viszont a rák. A mikroszkópos határoztuk melanocita hyperplasia - növelik a méretet a legalsó réteg a bőr - a bazális.

A régi lentigo úgy néz ki, mint:

 • szenilis keratoma;
 • rosszindulatú lentigo;
 • szaruhártya.

A csillag keratoma a bőr fölé emelkedő plakk. A keratosis hasonló a vörös foltokhoz. Mindkét betegség rákká is válhat.

A rákos sejtek az ilyen típusú oktatásban kötelezőek.

A 45 éves korosztályban a közönséges lentigo-val rendelkező embereknek 50% -os valószínűsége van Lentigo degenerációjának.

A rosszindulatú lentigo barna, foltos felületű. A helyszínen a haj nőhet. Amikor a degeneráció a melanomában kezdődik, a haj kifogy.

A helyszín egyenetlen festése fontos jel arra nézve, hogy a szenilis folt degenerációja rosszindulatú foltká válik. A fekete pigment jelenléte a rosszindulatú folyamatok kezdetét jelzi. A melanoma cyanotikus árnyalattal festett. Ez fokozatosan megnöveli a folt átmérőjét.

Lentigo tintafoltok vagy retikuláris melanóta lentigo formájában

A szövettan alatt a melanocyták számának enyhe növekedése és a dermis normális papillájának csúcsainak sötétedése található. Néha megfigyelheti a szoláris elasztózist.

A rosszindulatú lentigo gyakrabban érint 50 év feletti vidéki területeken a könnyű bőrű nőket.

PUVA-ientiginest

A bőr megjelenik a kis foltok egyenetlen színárnyalat. Számos góc alakulhat ki a testen.

Ez a típus a betegek közel 50% -ában regisztrálva van, akik hosszú távú PUVA-kezelésen estek át.

Az ilyen típusú lentigo szövettanában melanociták találhatók az epidermisz bazális rétegében, nagy dendritikus folyamatokkal. Az ilyen típusú lentigo-t szenvedő betegeknél több van nagy kockázat melanoma és nem-melanoma bőrrák kialakulását.

A nyálkahártyák vagy genitális lentiginózis lentiginózisa

A szövettan mutatja a melanociták normális számát az epidermiszben.

Örökletes vagy veleszületett lentigo

A foltok szétszóródnak a bőrön át, amely a törzs és a végtagok felett helyezkedik el: az arcon általában nincsenek megnyilvánulások.

Central Lentiginosis Turena vagy Lentiginosis centrolitikus dysrhaphic

Az az élet első évében az orr, az arc, a homlok és az orr - általában az arc központi részében - megjelenő lentigo típusa. A foltok olyanok, mint a molyok vagy csomók. Ez a típusú kiütés gyakran megjelenik neuropszichiátriai rendellenességekkel, csontproblémákkal, enureszissel, mentális retardációval stb. Együtt.

Periodikus lenciginózis. Ezt Peitsa-Jegers-Turen szindrómának is nevezik

Ez a fajta lentigo is elsősorban az élet első évében fejlődik ki. Érinti a szájnyálkahártyát, az ajkakat, az orrát, a szemhéjat, a körömágyat, néha a kezek és a lábak. Gyakran 30 éves korban polipok alakulnak ki a bélben és a gyomorban. A napfénynek való kitettséggel kapcsolatos kapcsolatokat szintén nem találják meg.

Syndrome L.E.O.P.A. R.D.

Ritka örökletes betegség, amelynek a neve a jelek kezdeti betűinek megfelelően történik:

 1. L - Lentigo;
 2. E - elektrokardiográfiás vezetési zavarok;
 3. O - szemészeti hypertelorism;
 4. P - a pulmonalis artéria stenózisa;
 5. A - a nemi szervek rendellenességei;
 6. R - lassú növekedés;
 7. D - Süketség.

A Lentigo a LEOPARD-szindróma kb. 90% -ában jelentkezik, sötét barna, kis, sokszögű, szabálytalan alakú foltok formájában, amelyek átmérője 2-5 mm, esetenként nagy és másfél centiméter. A foltok az arcon, a nyakon, a felsőtesten, a tenyéren, a lábakon és még a sclera-n is megtalálhatók. Ez a szindróma legjelentősebb megnyilvánulása.

McCune-Albright szindróma vagy örökletes osteodystrophia

Szindróma Makkyune-Albright szindróma gyakoribb nőkben. Folt színe kávé tejjel jelennek akár azonnal, a születéskor vagy röviddel utána. A foltok nagyok, szabálytalan alakúak, amelyek a törzsön, a keresztben, a fenékben, a homlokban, a fejbőrön, a fej hátoldalán helyezkednek el. A szindrómát hipoparathyreoidizmus, alacsony növekedés, kis nyak, brachidactyly, késleltetett mentális fejlődés jellemzi.

Lentigo klinikai képét és tüneteit

A lentigók kis testek, kerek, ovális és szabálytalan alakúak, sárgásról sötétbarna színűre a test nyitott részén (arc, alkar, kefe hátlapja stb.). A foltok hajlamosak a növekedésre. Előfordul, hogy a kiütések gyakrabban xarakter. Szövettan növekedését mutatja száma melanocita sejtek határán a bőrben és a bőrt.

Milyen megbetegedésekkel lehet összekeverni a lentigyt, és amikor orvoshoz kell fordulnia

A bőr pigmentációja különböző körülmények között romolhat, és ez nem feltétlenül lencse. A lentigo kezdeti szakasza összekeverhető:

 1. szeplők - barnás foltok, amelyek tavasszal és nyáron intenzívebbek, nem több, mint 3 mm átmérőjűek az arcon, a vállakon és a nyakon;
 2. anyajegy - veleszületett jel, amely sötétebb a bőrénél. A születési jegyek három árnyalatúak: bor, vörös dot (hemangioma), lazac;
 3. a nevi születési mutatói - jóindulatú, veleszületett bőrdaganatok;
 4. a bőr egy részének chloasma-hyperpigmentációjával, a melanociták megnövekedett tartalmának köszönhetően.

diagnosztika

A diagnózis tipikus klinikai megnyilvánulások és az anamnézis adatai alapján történik.

kezelés

A legtöbb esetben a foltok nem jelentenek fenyegetést, és csak kozmetikai szempontból kellemetlenek. Azonban a tartósan sérült foltok, mint például a gallér ruha, a sebészi beavatkozást leginkább eltávolítják, majd ezt követően a kriództergálással. A kozmetikai kezelés hasonló a többi pigmentpotenciál kezeléséhez, és a tisztázásból áll. Amikor a szenilis lentigókat a krioterápia vagy a lézerterápia módszereiben alkalmazzák, a megjelenés korai szakaszában a fehérítő krémek segíthetnek.

Kezelés a különböző típusú betegségekkel összhangban;

 1. A szokásos lentigo kezelés komplexje hasonló lehet a szeplők kezeléséhez: fogfehérítő kozmetikumok és hámlasztóanyagok.
 2. Fényes sekély foltok segítik a retinol peelinget.
 3. A bőr lézersugárzása (közepes és felületi) segít a kiálló foltok csökkentésében.
 4. A fotoprotekció a magas hőmérsékletű fénysugár hatására elpusztítja a pigmentréteget. A kezeléshez átlagos hullámhosszúság 515-560 nm. 2-3 héten át 3-6 alkalommal, a pigmentfolt foltosodása következik be. Az ülések számát a pigmentáció intenzitásától függően választjuk ki.
 5. A lentigo egyes elemeinek diatermocoagulációja. A szövetet 80 fokig hevítik, a fehérje összecsukik. A helyszín helyett egy kissé észrevehető heg a halvány rózsaszín színű, ami idővel eltűnik.
 6. A betegség örökletes formáinak kezelésére az orvos röntgensugár-kezelést írhat fel, amely ebben az esetben igen hatékony.
 7. A polipok eltávolítása a bélben vagy a gyomorban, a kezelés sebészeti módszereit alkalmazzák.
 8. Amikor PUVA-indukált lentigo-ban PUVA-terápiát, és külsőleg alkalmazott azelainsavat.
 9. A dermabráziót használják egyes mély pigmentfoltok eltávolítására.
 10. Mezoterápia: a pigmentált folt lerövidítése a gyümölcssavak hatására.

kilátás

A Lentigo előrejelzése kedvező. Fontos gondoskodni arról, hogy a foltok ne legyenek traumatizáltak, és amikor az első foltok megjelennek, ne kerüljön napozás. A malignus lentigo a melanoma előfutára.

megelőzés

Minimálisra csökkentsük annak valószínűségét, hogy a megjelenés ártalmatlan, de még mindig vizuálisan kellemetlen foltok lehetnek. Ehhez ne kösse el a napozást, és ne tégy túlzásba a szolárium látogatásával. A fényvédő és a szemüveg használata más esetekben megtartja a bőr felületét. Ellenkező esetben a megfelelő napi rutin, egészséges táplálkozás és jó immunitás teszik a munkájukat a szervezet védelme érdekében.

A lentigyt nem lehet egyszerűen anyajegyként kezelni, mert képes malignus betegségre degenerálni. A foltok állandó ellenőrzése - méretük és színük különösen a test hormonális ingadozása során szükséges. Évente egyszer meg kell látogatnia a bőrgyógyászot.

Lentigo formák: kezelési és ártalmatlanítási módszerek, prognózis és megelőzés

A Lentigo jóindulatú pigmentált folt, amely melanocitákból áll. A bőrön való nevelésnek sokféle típusa van: melatzitikus nevus, lencsefolt, nemspecifikus pigmentáció, lentigo vulgaris, melanoma lentigo.

A jóindulatú elem ritkán rosszindulatú formában degenerálódik. Különböző formájú és méretű sárgásbarna vagy sötétbarna színű foltok alkalmával felkérhetnek egy bőrgyógyászra. A nem specifikus pigmentáció dinamikáját folyamatosan figyelni kell.

A megjelenés okai

A melatzitikus nevus gyakori az idős embereknél - 60 évnél idősebb, a férfiaknál ritkábban, mint a nőknél. A statisztikák szerint az erősebb nemben lévő rosszindulatú lentigo halálozási aránya magasabb. Ennek oka az agresszívabb, súlyosabb betegség.

Miért jelennek meg pigmentált formációk? A tényezők kiváltása elegendő:

 • könnyű bőr, haj minimális mennyiségű pigment melanin;
 • öregség;
 • gyengített immunitás;
 • hormonális kudarcok terhesség alatt, pubertás alatt, szülés után;
 • elhúzódó napsütés;
 • az ultraibolya sugárzásra való érzékenység;
 • gyomorszenvedés;
 • HPV (humán papillomavírus) szállítása;
 • öröklődés.
 • HIV-fertőzött betegek;
 • átültetett donor szervekkel.

A lentigo formái

A modern dermatológia különbözõ patológiás fajtákat különböztet meg:

 • szenilis lentigo. Egy másik név a máj lentigo. A megjelenés oka szenilis (szenilis) anyagcserezavar. A foltok könnyen összekeverednek a közönséges szeplőkkel. A lokalizáció területe - arc, alkar, kezek hátulja. Néha a faj degenerálódik a bőrrákba;
 • gyermekek, fiatalos foltok. 10 évig emelkedik, nem függ a napfény hatásától;
 • Turen-kór (örökletes forma). A foltok csomók vagy méhekhez hasonlítanak. Az elemek az ajkak peremén, a homlokon, az orrán, esetenként az arcán helyezkednek el. Az örökletes betegség a kisgyermekek számára jellemző. Kórtani veszély - epilepsziás rohamok, fejlődési késleltetés, vizeletinkontinencia;
 • szoláris lentigo. A betegség olyan könnyű bőrű embereknél fordul elő, akik minimális mennyiségű melanint termelnek - színező pigment. A foltok napégés után jelennek meg, hosszabb ideig tartó tartózkodás egy olyan helyen, amely nem védi az UV sugarakat 11-16 óráig;
 • sűrű liligio. Örökletes betegség alakul ki 5-30 év alatt. A betegség lefolyása bonyolult - a gyomorban, a belekben és a hasi fájdalomban lévő polipok a sötét barna foltokba kerülnek. A tünetek az ajkak szélén helyezkednek el, a száj nyálkahártyáján és körül.

Figyelj! Többszörös foltokat "légi" -nak neveznek.

A nem specifikus pigmentáció korai stádiumban könnyű más dermatológiai megbetegedésre. Hasonló tünetekkel járó bőrbetegségek:

Tudja, hogyan lehet megszabadulni a pattanásoktól? Ismerje meg a választ most!

Olvassa el a hemangioma kezelését az újszülötteknél ezen a címen.

A betegség tünetei

A lentigyózis főbb jellemzői:

 • különböző méretű foltok - 1-2 mm-ről 5 mm-re vagy annál nagyobbra;
 • szín - világos sötétből sötétbarna és majdnem fekete;
 • forma - hosszúkás, lekerekített;
 • egyes esetekben a pigmentált formák sűrűsödnek, kissé emelkednek a bőr felett.

A betegek többségében a betegség nem rosszindulatú formában jelentkezik, egyesek kevésbé szerencsések. A provokatív tényezők közül - leégés.

Hogyan lehet felismerni a degenerációt veszélyes tumorként?

Ne feledje az első jeleket:

 • a foltok színe nem egységes;
 • a képződés legalább 6 mm-re emelkedik;
 • van egy fájó csomó;
 • a folt egy aszimmetrikus alakot kap;
 • az elem határai homályosak;
 • a folt viszket.

Súlyos szakaszok metasztázisok kialakulásával. Beat a riasztás, ha:

 • A nyirokrendszer folyamán a bõr gyulladása helyszínén vagy mélyén kialakul;
 • a helyszínen megjelenik a vörösség, egy csomó keletkezik.

A modern kezelési módszerek

Miután foltokat találtak, furcsa szúrások, duzzadások, csomók, a bőrgyógyászhoz szólnak. A legtöbb esetben egy onkológus ajánlott.

A terápia megválasztása a tesztek eredményétől függ. Jóindulatú pattanások esetén a kezelés ugyanaz, a rosszindulatú daganatos megbetegedések gyanúja (rosszindulatú képződés degenerációja) más módszerekkel.

Fontos! Minden olyan gyanús formáció a testen, amelyen a melanoma jelei vannak.

A szokásos, jóindulatú formában ajánlott:

 • lézer bőr felújítása. Csökkenti a pigmentált képződmények méretét, sűrűbbé teszi őket;
 • retinol peeling. Kiváló eredményeket érnek el, ha a fény színeit kezelik. A sötét bőrű betegek nem csak a foltot, hanem a bőrfelületet is körülveszik;
 • fényvédelem. A modern módszer a különböző típusú alakzatok számára hatékony. A magas hőmérsékletű fény villanása elpusztítja a melaninnal töltött pigmentáló réteget;
 • néhány elem diatermocoagulációját. Egy speciális készülék segítségével a szövetet pontosan 80 fokosra fűtik. A kezelés eredménye fehérje összecsukható. Az eljárás után egy kis heg marad a bőrön, és hamarosan eltűnik.

Malignus tumorok kezelése

A lentigyózis elemeinek eltávolítása különböző módon történik. A módszer kiválasztása a foltok számától, a daganatos bőr mélységétől, az ellenjavallatoktól és a páciens állapotától függ.

A lentigo hatékony kezelési módjai:

 • Sugárterápia. Hatékony mind a műtét előtt, mind a posztoperatív időszakban. A sugárzás dózisa nagy - akár 600 R heti;
 • perfúzió. Alkalmas a rosszindulatú lentigo leküzdésére a végtagokban. Az eljárás leállítja a tumorok növekedését. Perfúzió ajánlott metasztázisok kialakulásához, relapszusokkal;
 • sebészeti beavatkozás. A gyulladt csomó és a szomszédos szövetek kivágása történik. A szomszédos nyirokcsomók reszekciója (kivágása) a metasztázisok kimutatásában szerepel;
 • kemoterápia. Hatékony gyógyszerek - Loustina, Bleomicin alkalmazása csökkenti a rákos sejtek kialakulását a tumorfejlődés különböző szakaszaiban;
 • génterápia. Modern módszerek. Egy IMCH-osztály gént injektálunk;
 • A metasztázisokat eltávolítják, amikor behatolnak az agyba, a májba, a tüdőbe. Ugyanakkor, az áttétek további növekedésének megakadályozása érdekében, specifikus gyógyszerek. Kiválasztás - szigorúan egyéni.

Népi módszerek

A lentiguózis kezelésére szolgáló alternatív gyógyszerek receptjei különböző forrásokban megtalálhatók. Ezek a tippek gyakran fájnak.

Senki sem tudja, és nem tudja megjósolni, hogyan viselkednek a foltok. A jóindulatú elem rosszindulatú kialakulásának kezdetén a bőrön végzett kísérletekkel csak a kóros folyamatot gyorsítaná.

Az orvosok figyelmeztetnek:

 • Ne kezelje a csomókat kétes kenőcsökkel, oldatokkal, krémekkel;
 • Ne könnyítsd meg a foltokat;
 • Ne zavarja meg a csomókat kaucsukokkal.

Ne feledd! A megkérdőjelezhető eljárások következményei nagyon súlyosak lehetnek.

Hogyan kezeljük a zsíros bőrt? Csak hatékony módszerek honlapunkon.

A hemorrhagiás vasculitisről ebben a cikkben számos érdekes részlet megtalálható.

A http://vseokozhe.com/bolezni/bazalioma/nosa.html meglátogatás után mindent megtudhat az orr basaloma kezeléséről.

kilátás

Értékelje a kockázat mértékét csak a bőrgyógyász-onkológus. Figyelembe veszi:

 • az elemek vastagsága;
 • a daganatos csírázás mélysége;
 • a gyulladásos folyamat jelenléte vagy hiánya;
 • metasztázisok megjelenése.

A rosszindulatú formában jelentős erőfeszítéseket kell tenni a súlyos szövődmények elkerülésére. A jóindulatú lentigiózist sikeresen kezelik. A szervezetre nincsenek veszélyes következmények.

Tanács a megelőzésre

Lehetetlen megakadályozni az örökletes lencigógiai formák megjelenését. A napsugárzás kockázatának csökkentése érdekében egyszerű szabályok segítenek:

 • kevésbé hajlik, elkerülni a "veszélyes" órákat;
 • széles kalapot visel;
 • Használjon védőszűrővel ellátott krémeket, amelyek csökkentik a nap káros hatásait;
 • Ne gondold, hogy egy különleges krém teljesen megvédi a bőrt - elrejtse a lehető leghamarabb az árnyékban;
 • anélkül, hogy ki kellene menned a napsütés maximális idejében. Nem szükséges a tengerpartra menni, hogy megtapasztalja a napfény hatását.

Lentigo: tünetek és kezelés

Lentigo - a főbb tünetek:

 • Viszkető bőr
 • Bőrfoltok
 • Fokozott foltok a bőrön
 • Scar formáció
 • A foltok homályos élei

Lentigo - jóindulatú kiütések a bőrön apró foltok (1-2 centiméter átmérő) formájában, sárga vagy sötétbarna színűek. Utal a melanodermális képződményekre. Ez azonban nem precancerus állapot, ha a trauma gyakran traumatizálódik, és a túlzott napfénynek kitett bőr bénító rákot okozhat. A tizedik revízió nemzetközi osztályozásának (ICD-10) szerint ez a betegség az L 81.4 kóddal van ellátva. A kezelést csak orvos írhatja le, az etiológia vizsgálatával és megállapításával és a betegség kialakulásának formájával.

kórokozó kutatás

A kóros folyamat ilyen etiológiai tényezői vannak:

 • fokozott érzékenység az ultraibolya sugarakra;
 • mesterséges sugárforrások bőrének való expozíciója;
 • oxidált komponenseket tartalmazó kozmetikumok használata;
 • gyakori kozmetológiai eljárások;
 • korábban szenvedett dermatológiai betegségek;
 • hormonális fogamzásgátlók befogadása;
 • terhesség
 • a pubertás időszaka;
 • immunszuppresszorok vétele;
 • gyenge immunrendszer;
 • az emberi papillomavírussal való fertőzés;
 • HIV;
 • a szervátültetés korábbi műtéte;
 • életkor megváltozása.

Ritkán, de még mindig vannak olyan esetek, amikor ennek a bőrgyógyászati ​​megbetegedésnek az etiológiája nem megalapozott, vagy örökletes jellegű.

besorolás

A provokatív tényezőkből kiindulva a betegség két fejlődési formája különböztethető meg:

Ezzel szemben a bőrbetegség kialakult formája e típusokra oszlik:

 • egyszerű - leggyakrabban a hormonális háttérben fellépő zavarok, az anyagcsere-folyamat megsértése miatt;
 • actinic lentigo;
 • szenilis vagy máj-lencse - a károsodott szenilis anyagcsere hátterében fordul elő, a hyperpigmentáció kifejezett folyamata társulhat;
 • fiatalkorúak - a természetes élettani folyamatokkal összefüggésben a hormonális háttérben történő szerkezetátalakításnak köszönhető;
 • Lassú nyálkahártyák - a nyálkahártyákon megjelenő könnyű csíkok megjelenése jellemzi;
 • A Sun lentigo - a bőr érzékenységének az ultraibolya sugarakra való fokozott érzékenysége miatt.

A napi lentigo foltjai a legtöbb esetben napégés után vagy mesterséges napfényben tartós besugárzás után jelentkeznek.

Különösen a betegség két formája létezik, amelyek rendkívül ritkák:

 • központi lentiginosis Turena - foltok megfigyelhetők a szájban, arcuk ritkán haladnak át a vállán. Kísértetiesen súlyos tünetek - epilepsziás támadások, pszichiátriai rendellenességek, késedelem a fejlődésben;
 • periorifficial lentiginosis - a foltok az arcon, különösen az ajkakon találhatók. A betegséget többszörös foltok megjelenésével, valamint különböző szervekben előforduló polipok kíséri, amelyek rosszindulatú degenerációra hajlamosak.

Az aktuális, jóindulatú és rosszindulatú lentigo jellegén alapulnak. A legkedvezőtlenebb előrejelzés az utolsó forma.

A betegség malignus formájának kialakulását négy fázis jellemzi:

 • az első és a második szakaszban - a daganat duzzanata, más szervek metasztázisai, a prognózis pozitív;
 • a harmadik szakasz - a daganat kifejeződése, a fájdalomérzés. Az időben elkezdett kezeléssel a prognózis pozitív lehet;
 • a negyedik szakasz - elkezdődik a más szervek metasztázisának folyamata, ami a megfelelő tünetek megnyilvánulásához vezet. A prognózis rendkívül kedvezőtlen, a kezelés hatékonyságát csak 10% -ban észlelték.

Ebből következik, hogy minél korábban diagnosztizálták a betegséget, annál nagyobb a kezelés hatékonysága és annál optimistább az előrejelzés.

tünetegyüttes

A lentigo jóindulatú formája általában nem okoz élettani kellemetlenséget egy személynek. A betegség klinikai képét az alábbiak jellemzik:

 • foltok jelenléte a bőrön világos sárgától sötétbarna;
 • a foltok alakja kerek, átmérője legfeljebb 2 centiméter;
 • a bőrkiütések a test nyílt részei, ritkábban a nemi szervek területén és háton helyezkednek el;
 • a foltokat nem csoportosítják;
 • viszketés, peeling, fekélyesedés nem figyelhető meg.

A malignus lentigo (melanoma) az alábbi tünetek formájában jelentkezik:

 • a foltok növekedni kezdenek;
 • a daganat megváltozik, a szegélyek elmosódnak;
 • a helyszínen előfordulhatnak hegek;
 • A fókák viszketéssel járnak.

Ha a lentigo rosszindulatú formájának kezelése nem indul el időben, akkor a liliginális melanoma kialakulása lehetséges, ami rákos metasztázisok kialakulásához vezet a bőrön. Ebben az esetben a legkedvezőbb prognózis a melanoma 1 fokú - a szervekben és a nyirokcsomókban nem észlelhető metasztázis, a betegség ismétlődésének kockázata rendkívül alacsony.

diagnosztika

A bőrön végzett oktatás előtti jelenlétében először vegye fel a kapcsolatot a dermatológussal. Szükség esetén előfordulhat, hogy konzultálnia kell egy onkológussal.

A diagnosztikai program tartalmazhatja a következőket:

 • általános és biokémiai vérvizsgálat;
 • kibontott biokémiai vérvizsgálat;
 • Dermoscopy;
 • az érintett bőrterület biopsziája;
 • konfokális lézeres szkennelési mikroszkópia;
 • vérkísérlet a behatolók számára.

A differenciál diagnosztika szükségessé teheti az ilyen dermatológiai megbetegedések kialakulásának kockázatának megerősítésére vagy kizárására:

A felmérés eredményei alapján az orvos végleges diagnózist állít fel, meghatározza a betegség kialakulásának etiológiai tényezőjét, és kiválasztja a leghatékonyabb kezelést.

kezelés

Lentigo kezelhető az alábbiak szerint:

 • sebészeti módszer - a bőr helyének kivágása neoplazmával. Azonban ez a kezelési módszer nem használható, ha a foltok az arcon helyezkednek el;
 • közeli fókuszú röntgen-terápia - röntgensugarak segítségével csökken az abnormális sejtek aktivitása.

A foltok eltávolítását (ha ezek nem az onkológiai folyamat megnyilvánulása) a következő módszerekkel lehetséges:

 • fotoprotekció - a pigmentréteg megsemmisülése;
 • mezoterápia;
 • lézersugárzás;
 • kémiai peeling;
 • pályás;
 • Dermabrázió - csak egy foltra alkalmas.

Szükséges lehet az étrend módosítása és a hormonális gyógyszerek szedésének abbahagyása.

Ha ez a bőrgyógyászati ​​betegség nem rosszindulatú, a prognózis pozitív, komplikációk nem merülnek fel. Azonban meg kell érteni, hogy 1-2 eljárás nem elegendő a foltok hatékony eltávolítására.

A betegség rosszindulatú formájával megfelelő alapterápiát folytatnak. Sebészeti beavatkozás lehetséges.

megelőzés

Lehetetlen teljesen kizárni a betegség kialakulását. Minimálisra csökkentsük a kórtani kockázat lehetőségét, ha betartod ezeket az ajánlásokat:

 • Ha hosszabb ideig napfénynek kell kitett, különleges védőfelszerelést kell használni;
 • kizárólag kiváló minőségű kozmetikumokat alkalmazzon a bőrápolási termékekre;
 • helyesen, kiegyensúlyozott evés.

Ha a fent leírt klinikai kép jelen van, forduljon orvoshoz, ne pedig az öngyógyításra vagy figyelmen kívül hagyja a tüneteket.

Ha úgy gondolja, hogy van lentigo és a betegségre jellemző tünetek, akkor a dermatológus segíthet.

Azt is javasoljuk online diagnosztikai szolgáltatásunk használatát, amely a tünetek alapján kiválasztja a valószínű betegségeket.

Pityriasis versicolor (pityriasis versicolor) - Betegség stratum végez az emberi bőrön, amely megnyilvánul a foltok a bőrön, különösen a kezeken és a nyak, és enyhe viszketés és a hámlás. A foltok színe fehéres vagy sötétbarna lehet. Az embereknél ez a gombás betegség napsütéses vagy tengerparti lichen. Veszélyeztetettek a 7 év alatti gyermekek és a fiatalok (20-35 évesek). Meg kell jegyeznünk, hogy ez a fajta patológia leginkább a forró éghajlatú országokban élő lakosokra jellemző.

A Lishay egy gombás betegség, amely egy személy bőrére hat. A betegséget bőrkiütés (foltok formájában) kíséri, méretezés és enyhe viszketés. A legfontosabb betegségben a gyermekek és a 30-70 évesek érintettek. Lishay egyenlően érinti mind a férfiakat, mind a nőket.

A multiforme exudatív erythema olyan akut betegség, amely az emberi szervezet bőrére és nyálkahártyáira hat. Polimorf kitörések megjelenése, valamint ismétlődő tanfolyam jellemzi. Leggyakrabban a betegség a közép- és fiatalkorú embereket érinti, de gyermekeknél is diagnosztizálják. A többszörös erythema egy meglehetősen gyakori betegség, amely gyakran a szezonon kívül jelentkezik.

Az erythema egy olyan fertőző betegség, amely egy személy bőrére hat. Elkezdett előrehaladni egy kullancscsípés miatt, gyakrabban egy erdei kullancs miatt. Az orvosi szakirodalomban a betegség neve is - a migrációs erythema Afzeliusa Lipshuttsa.

A macska karcolás (felinosis) betegsége olyan fertőző betegség, amely egy macska harapása vagy karcolódása miatt előrehalad. Speciális orrpopulák kialakulásával folyik, ami a regionális lymphadenitis okozója. A kórtan következményei rendkívül veszélyesek lehetnek.

A fizikai gyakorlatok és önkontroll segítségével a legtöbb ember orvostudomány nélkül is képes.

Lentigo a test körül: mi az, és hogyan lehet megszabadulni tőle

Néha a bőrön barna képződmények jelennek meg, amelyek zavarosak lehetnek molyokkal vagy pigmentált foltokkal. De nem annyira biztonságosak az emberi egészségre. Tapasztalt orvos segíteni fog a lentigo felismerésében, és kiválasztja a hatékony módszert, hogy megszabaduljon tőle. Barna foltot kevésbé észrevehető és otthon. Miért keletkezik Lentigo, milyen betegség, hogyan lehet megszabadulni ettől?

tartalom

Ha a test nyílt területein különböző foltok jelennek meg, gyakran nem figyelünk rájuk, különösen akkor, ha nem okoznak szorongást. De ez eléggé meggondolatlan viselkedés, mert néha a belső szervek patológiáinak tünete.

Lentigo - mi ez?

A Lentigo nem vonatkozik rosszindulatú bőrelváltozásokra. Leggyakrabban kör alakú, és kialakul a melanin felhalmozódása az epidermiszben.

A Lentigo néha összekeveredik a molyokkal vagy szeplőkkel, de néha ezek a formációk nem annyira ártalmatlanok

A lentigók apró foltok, általában barna, amelyek a kor, a szex és a nap nyitott sugarai alatt töltött időtől függetlenül jelennek meg. Gyakorlatilag a test bármely része ilyen alakzatokkal borítható. Lentigo veleszületett vagy szerzett.

Mi okozza a lentigo keletkezését?

Számos tényező válhat provokálóvá a foltok megjelenéséért. Ehhez lehetséges szállítani:

 • A napsugárzás érzékenysége.
 • Nap ég.

Elaludtam a parton - égettem, és ez már tele van egy csúnya lentigo bőrén

 • A géneket érintő mutációs folyamatok.
 • A könnyű bőr, a szemek jelenléte.
 • Mesterséges sugárforrások bőrre gyakorolt ​​hatása.

Szükséges tudni. A szoláriumok gyakori látogatása megakadályozhatja az ilyen alakzatok megjelenését a bőrön.

 • Az immunitás állapota.
 • Örökletes tényezők.
 • A HIV jelenléte.
 • A papilloma vírus emberi testében való jelenléte.
 • A hormonok hatása, amely intenzíven kezd megnyilvánulni a pubertás alatt, a terhesség alatt vagy a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása során.

A terhesség nemcsak a csecsemő örömteli várakozása, hanem számos bőrprobléma is, mivel a hormonok túlcsordulnak

 • A melanin egyenetlen eloszlása ​​a bőrön.
 • Zavarok a gyomor-bél traktusban.
 • A szervezet mérgező hatása.
 • Gyulladásos bőrbetegségek.
 • A bőr sérülései.

Lentigo fajták

Az ilyen alakzatoknak több típusa van:

 1. Solar Lentigo a leggyakrabban a bőrön jelenik meg, ami túl vékony, és az ultraibolya sugárzások hatásának fokozott érzékenységét különbözteti meg. Az ilyen alakzatok általában a bőr fényképezésének tünetei. Az orvosok ezt nem tekintik betegségnek, csak kozmetikai hibának.

Nagyszerű szeretet a meleg naphoz kegyetlen tréfával játszhat a megjelenésünkkel - elég kellemetlen barna foltok lesznek

 1. Ifjúsági Lentigo - meglehetősen gyakori forma, amely gyermekkorban megjelenik pigmentfoltként az arcon és más területeken. A gyermekkorban és serdülőkorban az arc és a test más részein sötét formációk jelennek meg. Fokozatosan eltűnnek önmagukban anélkül, hogy kezelésre lenne szükségük.
 1. Az öreg Lentigo a fuzzy határokkal rendelkező foltokat jelöli, az öregkor nyílt területein jelentkeznek. Erre az alakra hajlamosak az emberek, akik egész életük során nem védik a bőrt a közvetlen napfénytől.

Korral nemcsak a pigmentfoltok jelennek meg a bőrön, hanem más alakzatokon is. Fontos, hogy ne engedjék az onkológiájuk degenerálódását.

 1. Congenital Lentigo - ez rendszerint többszörös összetétel az egész testben, leggyakrabban az arcon. Az öröklődés egy autoszomális domináns típusú.

Néhány ember számára a születéstől kezdve a testet barna foltok borítják - ez egy gennyes formájú lentigo

Fontos. Gyakran előfordul, hogy a veleszületett formát egyes fejlődési rendellenességekkel kombinálják: süketség, szívhibák és gerincoszlop.

Hogyan ismerjük fel a betegséget?

Ha fokozott pigmentációval rendelkező területek jelennek meg a bőrön, akkor ez nem feltétlenül jelzi a veszélyes betegség kialakulását. De ez mindig nem lehet a lentigo. Hogy ez az oktatás a fejlődésének első szakaszaiban más bőrbetegségekhez hasonlítható, nem mindenki tudja. És tévedés lehet:

Általában a születések és a szeplők egy személy dísze, nem jelentenek veszélyt az egészségre, de ha egy lentigo jelenik meg a szervezet egészében, akkor intézkedéseket kell hoznia, különben negatív következményekhez vezethet.

A közelgő probléma időbeli felismerése érdekében ismerni kell a Lentigo megkülönböztető jegyeit, és ezek a következők:

 • Fekete vagy sárgás színű alakzatok.
 • A foltok világos körvonalai vannak.

Gyakran előfordul, hogy a kicsi barna formációk tévednek a molyokkal szemben, de ez egy teljesen más formáció lehet, amely orvos figyelmét igényli

 • Az érintés sűrű.
 • Az oktatás sík, de úgy tűnik, hogy a bőr fölé emelkedik.
 • Kis méret - leggyakrabban 1-3 mm.
 • A veleszületett patológiás viszketés történik.

Szükséges tudni. A külső megnyilvánulások és a veszély foka a lentigo típusától függ.

Leggyakrabban a lentigo nem veszélyezteti az embereket, de a betegek 10% -ában fennáll a kockázata a rák kialakulásának. Felismerik, hogy a malignus folyamatok kialakulása a jellemző tulajdonságokon alapulhat:

 • A formációk kiemelkedőbbek lesznek és a bőr fölé emelkednek.
 • A szín sötétebb lesz.
 • Felülről fekete pontok megjelenése látható.
 • Az oktatás növekszik.
 • A körvonalak fuzzyvá válnak.
 • A beteg kezd elveszni a viszketést.

Ha a lentigo megkezdi a formájának és színének megváltozását, itt az ideje, hogy egy dermatológust látogasson el

A Lentigo degeneráció rosszindulatú daganatának időben történő felismerése teljesen kiküszöböli a problémát.

Lehetséges, hogy megszabaduljon a lentigo-tól?

Ha ilyen formációk a test nyílt területein fordulnak elő, és még nagy számban is, az akut vágy gyorsabban megszabadul. De ez nem betegség, és nem szükséges speciális terápia. Ez egy rendes kozmetikai hiba. Ez eltávolítható a szépségszalonban, vagy a hazai jogorvoslat igénybevételével.

Fontos. A pigmentált terület bármilyen gondatlan sérülése a rosszindulatú sejtek fokozott növekedését eredményezheti.

Ha meglátogat egy szépségszalonot, akkor a mesterek számos módszert kínálhatnak a lentigo megszabadulására:

 • Lézeres kezelés.
 • Fotofiatalabbitó. Csak azzal a feltétellel használható fel, hogy az oktatás rosszindulatú természetét 100% -ban kizárják.
 • Ultrahangos, kémiai peeling.

A szépségszalonban az arc-peeling a festett pigmentált sérüléseket kevésbé észleli a bőrön

 • Krioterápia.

A lentigo elleni küzdelem mindezen módszerei segítik a képződés elszíneződésének elszíneződését és stimulálják a bőrfiatalító folyamatot, aminek következtében a pigmentcsere visszatér a normális szintre.

Ha rosszindulatú lentigo-t diagnosztizálnak, a kezelés súlyos következményekkel jár:

 1. Sebészeti eltávolítás.
 2. A sugárkezelést műtét után használják, és ha a tumor nem működik.
 3. A kemoterápia segíteni fogja a rákos sejtek növekedését.

A lentigo népi módszerek kezelése

Ez a terápia akkor lehetséges, ha a lentigo rosszindulatú természete teljesen kizárt.

A jegyzethez. A hagyományos gyógyítók tanácsai általában olyan anyagokat használnak fel, amelyek tisztító hatással bírnak a bőrön.

Használhat olyan eszközöket, mint például:

 • Illata a petrezselyem és a gyermekláncfű leveleiből. Ezeket alaposan össze kell törni, egy szalvétára kell helyezni és pigmentált területekre kell alkalmazni.
 • Ugyanezt a hatást biztosítja az uborka vagy citromlé.
 • Ön készítsen egy infúziót a bodza virágok és használja a tömörítés.
 • Fehér agyagból készült maszk.

A fehér agyagot használó maszk nem csak a bőr állapotának javítását szolgálja, hanem a lentigit is

 • Calendula infúzió.
 • Ammónia-alkohol.
 • Bórsav.

Szükséges tudni. Bármely hazai jogorvoslatot rendkívül óvatosan kell használni, hogy ne okozzon még nagyobb károkat a bőrön. Használat előtt a nitrátot vagy a bórsavat vízzel kell hígítani.

A terápia ideje alatt mindig használjon fényvédőt, el kell kerülnie a szoláriumot, kevesebb időt kell fogyasztania közvetlen napfényben. Ezek az ajánlások mindenkire vonatkoznak, aki 50 évesnél idősebb, még akkor is, ha a bőr nem lentigo.

Ha gyanús alakot találunk az arcon vagy a test más részében, akkor ne várjuk meg, mi fog történni. Jobb, ha meglátogatjuk a bőrgyógyászot, aki korai stádiumban ismerheti fel a problémát, és kiválaszthatja a legoptimálisabb módját annak, hogy megszabaduljon.

Mi a lentigo: osztályozás, okok és kezelés

A Lentigo egy olyan folt, amely éles vonalakkal rendelkezik. A pigmentáció erősen ellentétben áll az egészséges integrációk háttérével. A szövettani adatok mutatják az epidermisz hiperpláziáját és a bazális réteg pigmentációját, a melanociták változó szintjét. Ezen sejtek számát növelni lehet. Lentigo lassan fejlődik az évek során, vagy hirtelen megjelenik. A pigmentáció lehet homogén vagy foltos, barna és fekete színű.

Ezek a foltok különösen gyakoriak a nap nem védett területein, például az arcokon, a kezek és lábak nyitott területein. A Lentigót májfoltoknak is nevezik. Az eredeti név patológiája a pigmentek külsõ hasonlóságának köszönhetõ, melyet lentigo (lentigo) okozott virágzás közben.

okok

Az ultraibolya sugárzásnak való kitettség lenticust okozhat. Nagy valószínűséggel a pigmentfoltok kialakulását olyan személy látja el, aki:

 • világos bőr;
 • gyakran közvetlen napsugárzásnak volt kitéve, vagy égési sérüléssel jártak;
 • napozás a szoláriumban;
 • átadott sugárzás vagy fototerápia.

Más esetekben az öröklött szindróma a lentigo fejlődését okozhatja. A kockázati csoportba beletartoznak a nemek és minden korosztály képviselői. Továbbá az ok lehet nukleáris vagy kémiai besugárzás.

besorolás

Több különböző típusú betegség létezik. A pigmentáció oka és helye szerint osztályozható.

 1. Az egyszerű lentigo a leggyakoribb patológia. A csomagtartón, a karokon és a lábakon pontok jelennek meg. A tünetek gyakran születnek vagy kora gyermekkorban jelennek meg. Néha a pigmentáció éveken át jár.
 2. A napelemet az ultraibolya sugárzásnak való kitettség okozza. Ez a fajta betegség gyakori a 40 évnél idősebbeknél, de a fiatalok szintén veszélyben vannak. A pigmentáció akkor fordul elő, amikor az UV sugárzás a pigmentált sejtek, a melanocyták sejtjeinek proliferációjához vezet, a bőr felületén. A szoláris lentigo megjelenik a napsugárzó testén, például az arcon, a kézen, a vállakon. A foltok idővel növekedni tudnak. Ez a fajta pigmentált formáció néha máj- vagy életkorú lentigo.
 3. A lentigo festékfoltja a bőrön átesett emberek után kigyulladt.
 4. A PUVA lentigo a Psoralen és ultraibolya kezelés után alakul ki. Általában a fényterápiát az ekcéma és a pikkelysömör kezelésére használják.
 5. A sugárzási forma a sugárzásnak kitett bőrterületeken hat, például a rák kezelésére.

Számos öröklött szindróma szintén okozhat lentigyt, beleértve:

 • Bannayana-Riley-Rouvalkaba-szindróma. Túl nagy fejfájást, rosszindulatú daganatokat és sötét foltok képződését okozza a bőrön.
 • Cowden-szindróma. A rendellenesség számos hamartomának nevezett, jóindulatú és rosszindulatú jellegű pecsét megjelenését, gyakrabban a pajzsmirigyben és az emlőmirigyekben jelentkezik.
 • Noonan szindróma. Ez a betegség a test különböző részeiben kialakuló foltok kialakulásához vezet, ritka esetekben az ajkán hibák jelennek meg.

Spermium vagy máj

Az évek során a szenilis, vagy máj-, lentigo alakul ki, ami meglehetősen nagy formációkban jelenik meg a fénytől a sötétbarna színigéig. Az átmérőben sokkal fiatalabb, a kimosott élek, amelyek képesek egyesülni más makulákkal, megragadva kiterjedt bőrt. Gyakran előfordulnak olyan helyeken, amelyek az élet során erős napfénynek vannak kitéve.

Fontos tudni, hogy ez a fajta Lentigo hajlamos rosszindulatú formára alakítani. Az öregkorú embereknek minden hat hónapban fel kell venniük a kapcsolatot a bőrgyógyászattal az új pigmentfoltok vizsgálatához és diagnosztizálásához.

Szoláris patológiás típus

Ez a fajta formáció gyakrabban fordul elő déli régiókban élők körében. A betegség szembetűnőbb azok számára, akik különböznek a bőr fehérségében. Ez a dermis öregedésének elsődleges jele. Pigmentált foltok az aktív napsugárzásnak kitett helyeken fordulnak elő.

A legtöbb bőrgyógyász vonzza a kozmetológiai problémákat, amelyek kezelését szépségszalonokban kell végrehajtani.

Ifjúsági Lentigo

Nagyon gyakori a könnyű bőrű gyermekeknél. Ez előfordulhat mind az újszülöttek, mind a csecsemők 3 éves korig. Rendszerint a formációk mérete nem nagy, és a foltok idővel eltűnnek. Ez nem a napsugárzás eredménye. Fiatalos pigmentációs foltok jelenhetnek meg a test bármely részén, jóindulatúak.

Rosszindulatú foltok

A lentigo rosszindulatú formái, vagy a melanoma, külsõ tünetei lehetnek fekete színûek. A betegség ezen formája sürgős kezelést igényel a kórházban, különben a bőrrák áttéteket bocsát ki, és lehetetlen gyógyítani.

A statisztika szerint a betegség 50 év után érinti a nőket, akik sok időt töltenek a nap sugarai alatt.

Azért, hogy megértsük, hogy az oktatás rosszindulatú természetű, több okból is lehetséges:

 • szabálytalan alakú;
 • a foltos, gumós foltok szerkezete;
 • Az árnyalat egyenetlen, egyes helyszínek sötétebbek, mint más helyek.

A rosszindulatú lentigo általában átmérőjű. Ha a kezelés nem áll rendelkezésre, az egyik képződés mérete eléri a 15 cm-t, megfigyelések szerint 10 évvel a folt megjelenése után a betegség rákos formában alakul ki.

tünetek

A Lentigo lapos foltok megjelenését okozza a testen, amely kissé emelkedik az egészséges bőr felett, a felhalmozódott sejtek feleslegessége miatt. Sárgabarna, sötétbarna vagy fekete színűek, lekerekítettek vagy egyenetlenek. A foltok nem okoznak viszketést és egyéb tüneteket.

Lehetséges szövődmények

Lentigo természetes eredetű. Azoknál a betegeknél, akiknél a foltok megjelenése szisztémás patológiákhoz vagy szövődményekhez kapcsolódik, a prognózis függhet a kötött állapotok súlyosságától. Nagyon sikeresen kezelt kriokirurgia, lézeres terápia és helyi krémek.

A patológia diagnózisa

Rendszerint a pigmentáció ártalmatlan, de szükség van egy bőrgyógyászra a bőrrák kizárására. Néha nagyon nehéz különbséget tenni a lentigo és a melanoma között akár egy szakemberrel is, és lehetetlen magától megcsinálni.

Annak érdekében, hogy a foltok ne legyenek bőrrák, az orvos biopsziát írhat elő. Ehhez az orvos "befagyasztja" a bőrfelületet pigmentációval, hogy kis mintát vegyen mintát. A szövetet a laboratóriumba küldik rák és más veszélyes bőrbetegségek vizsgálatára.

kezelés

A Lentigót rendszerint nem orvosolja jelzések. De sok ember esztétikai okokból kíván gyógyítani őket. A foltok eltávolítására az orvosok több technikát javasolhatnak.
Bármilyen külső eszköz használata csak a lentigo jóindulatú jellege esetén megengedett. A helyi kezeléshez krémeket és kenőcsöket használjunk: Azelik, Tretinoin, Iklen.

 1. A gyógyszeres módszer a retinoidokat tartalmazó fehérítő krémek (Tretinoin, Locacid, Retinoic Kenőcs) használata.
 2. Vegyi peeling glikolsavval, tejsavval, szalicilsavval.
 3. Lézer vagy intenzív pulzáló-fényterápia a felesleges melanocyták megsemmisítésére.
 4. Fagyasztás (krioterápia) a pigmentsejtek eltávolítására.

A napi lentig kezelésénél az érintett bőrt el kell különíteni az ultraibolya sugárzástól.

A modern orvostudomány technológiái lehetővé teszik a kellemetlen pigmentfoltok eltávolítását a lézerterápia segítségével. A lézerrel végzett eljárás nemcsak fiatalabb, hanem számos további előnnyel is jár:

 • visszaállítja a bőr szerkezetét;
 • kizárja a bőr traumáját;
 • nincs fertőzésveszély;
 • csak a pigmentált területek hatnak közvetlen befolyásra;
 • a relapsusok kizártak.

Népi módszerek

Ebben az esetben a népi jogorvoslat elsődleges célja a gyulladás fehérítése és megszüntetése.

 1. Törölje le a szappanos mosószappant 3% -os peroxiddal és adjunk hozzá 3 csepp ammóniát. Az elegyet a pigmentált területre helyezzük és 20 percig tartjuk, majd folyó vízzel öblítjük, majd a bőrt krémmel nedvesítjük.
 2. Fehér agyagmassza. Keverjünk össze 15 gramm agyagot 5 g talkummal és 5 g szódával. Ezután adjunk hozzá egy 2% -os bórsavoldatot, amíg egyenletes konzisztenciát nem kapunk. A krémet az érintett területre helyezzük, 20-25 percig tartjuk, majd folyó vízzel lemossuk. A bőrt kiszáradni és tápláló krémmel feldolgozni.
 3. A körömvirág levele. A friss virágokat és a növény leveleit alaposan ki kell törölni, és a keletkező gyümölcslét napi 3-4 alkalommal foltokként kell használni.
 4. Fehér agyag és frissen préselt citromlé keveréke. Ez a hazai jogorvoslat az egyik leghatékonyabb a lentigo ellen. Egy evőkanál fehér agyagot citromlével hígítanak addig, amíg homogén faggyú keletkezik, és naponta 20 percig alkalmazzák a pigmentfoltokra. Ügyeljen arra, hogy mossa le a maszkot meleg folyó vízzel és hidratálja a bőrt tejszínnel.

A hagyományos orvoslás alkalmazása előtt fontos, hogy orvosi vizsgálatot végezzenek, és ajánlásokat kapjanak az otthoni kezeléssel kapcsolatban.