A személyes higiéniai szabályok

A személyi higiénia számos olyan szabályt tartalmaz, amelyet minden öntudatos személynek tudnia kell és meg kell figyelnie. Mik a személyes higiéniai szabályok? Először is, rendszeres testápolás, azaz tisztasága (a bőr, a haj, a körmök tisztasága). Másodszor, a higiéniát az egészség megőrzésére és erősítésére kell irányítani, ez teljes alvást igényel (itt olvasható), könnyű fizikai munka (testmozgás), megfelelő táplálkozás, valamint a munka és pihenés helyes váltakozása.

A személyes higiéniához való megfelelő megfelelés hatékony védelmet nyújt a különféle betegségek ellen. A bőr napi megtisztítása minden ember számára kötelező. Ez a test az egész testet lefedi és védőbevonatként szolgál. A kéz, az arc és az egész test bőrének mosása napi kötelező foglalkozásnak kell lennie. Különleges gondosságot, valamint különféle tisztítási programokat külön-külön választanak ki.

A test tisztán tartása mellett a személyes higiénia egyéb fontos feltételei a tiszta levegő (gyaloglás) és a megfelelő fizikai aktivitás.

Személyi higiénia

Az emberi bőr gazdag faggyú- és verejtékmirigyekben, így amikor tisztán tartják az elemi szabályok tiszteletben tartását, a mikrobák sokszorosodnak a felszínén.

1) Naponta mosson arcot és ágyékot.

2) Mossa le a kezét étkezés előtt, és ha piszok van.

3) Hidegvízzel hetente kétszer.

4) Naponta egyszer zuhanyozzon.

5) Mossa ki a hónaljodat és az intim részeit naponta (olvassa el itt).

6) Az ágyneműt hetente egyszer cserélje.

7) A törülközőnek személyre kell lennie, valamint fogkefe, szivacs, fésű.

8) Javasoljuk naponta cserélni a fehérneműt.

A lelkeket az ősi görögök feltalálták, és a 19. században a személyes higiénia alapszabályává vált. Azonban ez a bőr típusától függ. Ne habozzon túl gyakran száraz bőrrel, nehogy megtörje a védőburkolatot. A normál vagy zsíros bőrtípusú emberek számára a zuhanyzó naponta egyszer használható.

Mennyi ideig tart a zuhanyozás? A szakértők javasolják, hogy ne zuhanyozzon legfeljebb 3 percig. Az ideális vízhőmérséklet 32-38 fok, ami serkenti a vérkeringést. Melyik zuhanyzó zselék jobbak? A géleknek enyhén savasnak kell lenniük, pH = 5,5. Ezenkívül csak vízzel és csak alkalmanként használhat gélt vagy szappant.

A zuhany után a testet alaposan meg kell szárítani egy tiszta törülközővel. Az ujjak és más helyek közötti bőr legyen száraz. A törölközőt hetente többször meg kell változtatni.

A kézmosás megfelelő szerepet játszik az egészség védelme terén. Mossa meg a kezét a nyers hús feldolgozása előtt és után, valamint a főzés előtt és után, vagy ha szennyező anyagok vannak rajta.

Szájápolás

A személyi higiénia magában foglalja a szájüreg kötelező ellátását. A fogak napi fogmosásán kívül a fogorvosnak évente 1-2 alkalommal kell megkeresnie a megelőző vizsgálatot.

A fogszuvasodás, az ínybetegségek számos betegséghez vezetnek, beleértve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket. Sok fogorvos javasolja, hogy a fogmosás fogait naponta kétszer fogják meg puha fogkefével. Ezen kívül ajánlják a szájöblítést a baktériumok elpusztítása érdekében.

Hajápolás

Minden nap meg kell fésüldened a hajad, ez ösztönzi a vér áramlását a fejbőrre. Ezenkívül a hajat rendszeresen kell mosni (a típus szerint). Normál típusú hajhoz a mosás heti egyszer használható (itt olvasható).

A szex és a higiénia hiánya

A szexuális élet negatív hatása a személyes higiéniát figyelmen kívül hagyja. A szájból kellemetlen szag, rossz fogak, gondatlan ruhák rontják a megjelenést. A kellemetlen szag, zsíros haj vagy piszkos cipő és izzadt lábak megszabadulhatnak egy szexuális partnertől. Ha ezeket a dolgokat folyamatosan figyelik, akkor valószínűleg elhagyja a partnerét. Különösen, ha nem tartják be az intim higiéniai szabályokat.

A személyes higiéniai szabályok

Azok a tényezők, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják az emberi egészséget és életét, higiéniát határoznak meg. A személyi higiéniai szabályok tiszteletben tartása mellett a személy megvédi magát a külső ingerek negatív hatásától. Az egészségügyi okok között különbséget tesz: szakmai, örökletes, ökológiai, pszicho-érzelmi, életmódbeli, táplálkozási, orvosi ellátás szintje. Ismerje meg, hogyan lehet jobb életet teremteni a megfelelő szervezet segítségével.

Az emberi higiénia fontossága

Ennek a tudománynak fő feladata a környezeti hatások tanulmányozása a lakosság életképességére, munkaképességére. A környezetben elfogadják a hazai, természetes, ipari és társadalmi tényezők teljes körét. A higiénia fő feladata olyan követelmények kifejlesztése, amelyek célja a szervezetnek a negatív külső tényezőkkel szembeni ellenálló képességének növelése. Ezt megkönnyíti a megfelelő gondoskodás önmagára, a kiegyensúlyozott pihenés, a munka, a racionális táplálkozás, a sport.

A személyi higiénés szabályok betartásának elmulasztása mind kisebb egészségi problémákat, mind pedig súlyos betegségeket okozhat. A személyi gondoskodás követelményének, a személyi higiéniai tárgyak használatának előfeltétele lesz az első lépés a saját egészségének megőrzésében. Figyelembe véve, hogy milyen higiénia, fontolja meg egy objektum megosztását több alkategóriába:

 • személyes;
 • élelmiszerhigiénia;
 • munkaerő;
 • város, intézmények, helyiségek.

Hogyan kell megfelelni a higiéniának?

A tisztaság és az egészség megőrzésének és fenntartásának egyik legfontosabb alapelve a tisztaság elveinek tiszteletben tartása mellett a személyes higiéniai szabályok betartása. Néhány tipp a személyes higiéniáról segít megérteni az életben betöltött szerepüket és megszervezni a személyes menetrendet:

 1. Napi és időszakos testhigiénia: minőségi kézmosás az utcán, evés előtt; mosás; naponta 2-szer fogmosás; a közös lélek elfogadása, a nemi szervek mosása; temperálás. Időszakosak például a hajvágás végei (4-8 hetente), fodrászszegek, samponmosás, megelőző orvoslátogatás.
 2. A ruhák és cipők higiéniai követelményei a tárgyak rendszeres mosását, a gőzzel való vasalást, a fehérnemű napi cseréjét feltételezik. A cipőt tisztítani kell. A ruháknak teljes mértékben meg kell felelniük a fiziológiai és higiéniai előírásoknak (optimális mikroklímát kell adniuk, kis tömegük, jó szilárdságuk és jó minőségű kémiai összetételeik vannak).

A test ápolása általában alaposabban megfontolandó, figyelembe véve az életszakaszokat, a ciklusokat, az életkorot. Tartsa be a szabályokat egy lánynak, egy tizenéves lánynak, egy nőnek, egy terhes nőnek és egy nőnek a szülés után. Egyesíteti a női szabályokat a személyi higiénia egy elv - a megfelelő higiénia a nemi szervek, emlőmirigyek. Tekintettel arra, hogy a nők fő szerepe - az utódok termelése, a kismedencei higiénia követelményei fontosak:

 • a külső nemi szervek napi higiéniája;
 • megfelelő prenatális, postnatalis higiénia (gyakran használt higiénikus női bugyi);
 • a személyi higiéniai termékek tamponok, párnák formájában a menstruációs ciklus alatt;
 • az emlőmirigy megfelelő gondozása (különösen fontos a terhes és szoptató anyák számára);
 • a higiéniás zuhany használata, a tudás alkalmazása a gyakorlatban;
 • mosás és tisztítás ruhák, napi mosás, fehérnemű váltása.

Egy férfi számára

Hogyan figyelhetjük meg a férfiak nemi szervek higiéniáját? A bőrápolás napi zuhanyozás formájában az egészség megőrzésének egyik módja. Egy férfi napi higiéniája a hónalj, a nemi szervek és az alsónemű gondozásában áll. Egy ember reproduktív egészsége a higiéniai állapot aktivitásától függ. Mivel a férfi nemi szervek kívül esnek és nem a kismedencei térségben vannak elrejtve, mint egy nő, a férfi személyes eljárásai a következő tevékenységeket vállalják:

 • a pénisz és a herék mosása;
 • Tiszta és kényelmes alsónemű használata, amelynél a férfiak nem fogják erősen összenyomni vagy túlmelegedni;
 • a perineum higiéniája (szappan mosás, a WC-papír helyes használata).

Egy tinédzsernek

Egy fontos szakasz, amely a gyermeket a felnőttkori úton haladja át, a kamaszkor. A tinédzser testében fizikai változások vannak. A személyi higiéniai alapszabályok a higiéniás elvek szigorú betartását teszik lehetővé, és minden eltérés a reproduktív rendszer helytelen fejlődéséhez vezethet.

A tizenéves lányra vonatkozó követelmények a személyes higiéniai termékek (külön szappan, törölköző, törlőkendő) használata, a szülőktől elkülönített alvóhely. Szükséges napi zuhanyzás a helyes technikával aláásva (a pubicustól az anusszal), fenntartva növekvő emlőmirigy egy melltartó. A lányoknál a menstruáció során a tamponok, a párnák, a gyakori izzadás alkalmazása szükséges.

A gyermeknek

Az egészség a korai gyermekkortól származik. A gyermek megfelelő higiéniája biztosítja az egészséges jövőbeli generáció fejlődését és növekedését. A gyermekhigiénia feladata:

 • a gyermekek tevékenységének és szabadidős tevékenységének megfelelő higiéniája;
 • megelőző karbantartás, betegségek megelőzése a gyermekek kollektívjában;
 • a gyermekek táplálkozásának ellenőrzése és védelme;
 • a gyermek egészséges életmód kialakulásának kialakulása.

A meglévő normák és szabályok szerint minden iskoláskorú gyermeknek képesnek kell lennie:

 • naponta reggel, esti eljárásokat végezzen önállóan (mosás, fogmosás, mosson arcot, mossa a hajad);
 • higiéniai eljárások elvégzése oktatási intézményben (kezet mosásához, szükség esetén változó ruhák vagy lábbelik használatához);
 • óvintézkedéseket kell tenni a vírusos járvány során.

Személyi higiénia

Az egyéni ellátás a higiéniát biztosítja a mindennapi életben. Az alapvető körülmények között a legfontosabb az, hogy egy személy (gyermek, iskolás, felnőtt) személyes kapcsolatban álljon önmagával és egészségével. Ez a megelőzési állapot, a betegségek kezelése, a várható élettartam növelése. Az életkörülmények romlása negatívan befolyásolja az egészséget, független higiéniai ellenőrzést.

A személyes higiénia alapszabályai

Azt mondják, hogy az emberi kultúrát meg lehet ítélni azzal is, hogy hogyan észleli (vagy nem tartja be) a személyes higiéniai szabályokat. Ezek a szabályok, tiszteletben tartva magukat és gyermekeiket, az anya a korai gyermekkorban beágyazódik az utódaiba. Ez a tudás már segíti a felnőttek egészségét és hatékonyságát, továbbá a személyes higiéniai szabályokat - ez a kiváló megelőzés a legtöbb fertőző betegségben.


A higiénia fő összetevői elsősorban a bőrápolás, a hajápolás, a fogápolás és a személyi cipők és ruhák higiéniája.


Így az első szabály

A saját test tisztaságának tiszteletben tartása

Egy normális személy faggyúmirigyjei egy hét alatt képesek akár kétszáz gramm faggyút szekretálni. És a verejtékmirigyek ugyanabban az időszakban 5-7 liter verejtéket termelek.

Ebből kiindulva a test bőrét rendszeresen és időben kell mosni. Ajánlatos napi zuhanyozni szappannal vagy egyéb tisztítószerrel, amelyet a bőr típusától függően kell kiválasztani. Vigyázzon fürödni vagy látogasson el a fürdőbe, ahol szappant, szivacsot vagy seprűt használjon, legalább tíz naponként szükség van.

Ellenkező esetben előfordulhat, hogy megsértik a bőr védő tulajdonságait, majd a paraziták és az idegen mikrobák életének és reprodukciójának ideális feltételei jönnek létre.

A személyes higiéniai szabályok gondoskodjon az arcmosásról reggel és este, és a kezeket minden alkalommal meg kell mosni, miután érintkezésbe került egy piszkos felületen. A természetnek egyedülálló tulajdonsága van a bőrünknek, baktericid hatással bír, és önmagában is képes megölni a mikroorganizmusokat, de ez csak a tiszta bőrre, a faggyú és a szennyezett bőrre vonatkozik, azonnal elveszíti valamennyi orvosi tulajdonságát. Ez egy újabb plusz a test tisztaságának javára.


A második szabály

A haj tökéletes tisztasága

A hossza ellenére a rövid és hosszú hajat nem az ütemtervnek megfelelően kell mosni, de szükség szerint. Általában hetente egyszer vagy kétszer. Ugyanakkor a haj természetes színeinek megőrzése, rugalmassága és ragyogása, mosás után öblítse le a haját erős kamilla vagy csalán infúzióval. A fejmasszázs kötelező a haj növekedésének javításához és stimulálásához. Mindkét kezével és egy masszázskefével elvégezhető. A száraz haj nagyon óvatosnak kell lennie, törölközővel óvatosan törölje őket. Gyakran nem ajánlott a hajszárítót gyakran használni, ez az eljárás a haj túlzsúfolásához vezet, és ennek következtében keresztmetszete és törése. A személyes higiéniai szabályok közé tartozik minden hajnali reggel és este kötelező hajfésülés.


A harmadik szabály

Gondos szájápolás

Mint ismeretes, a belső szervek egyes betegségei a száj antibiotikumában előfordulnak. A fogakat minden reggel meg kell tisztítani, egy különleges pasztát természetes alapon, és a fogakkal vagy fogpiszkálóval ellátott interdentális tereket. Étkezés után - kívánatos alaposan öblíteni a száját. Ha kellemetlen szag érkezik a szájából, azonnal forduljon a fogorvoshoz. A fogszuvasodás kimutatása, a fogkő eltávolítása vagy az íny kezelésére évente kétszer keresse fel az orvost. Annak érdekében, hogy megakadályozza a fogak betegedését, enni több ételt, amely erősíti az íny és a fogak. Kerülje a zsíros ételeket, amelyek savakat képeznek, ami elzárja a fogzománcot.


A negyedik szabály

A cipő és a fehérnemű tisztítása

Nagyon fontos mosás után (zuhany, kád, fürdő stb.) A fehérnemű cseréje, hogy ne szennyezze a bőrt izzadsággal, zsírral és szennyeződéssel. Fehérnemű, amely közvetlenül érintse a test bőrét (póló, zokni, bugyi, harisnya, harisnya), naponta cserélni kell. A cipők is figyelmet igényelnek, ki kell mosni kívülről és belülről. Minél gyakrabban változik a zárt cipő, csizmák és csizmák talpbetét.

Ötödik szabály

Köröm és sarok ellátás

Hatalmas mennyiségű baktérium és káros mikroorganizmusok piszkos körmökön élnek, ezért különösen fontos, hogy a körmeidet kezed és lábadon vigyázz. A tisztaság az egészség megőrzése, ahogy azt a népi bölcsesség mondja. Ne felejtsd el tisztítani a körmödet és kipárnázni vagy fájlozni. A sarkaink különös gondosságot igényelnek. Ne engedje meg a kukoricacsomók kialakulását, dörzsölje meg a sajtokat. Szisztematikusan habzó kővel tisztítsa meg a lábakat és a sarkantyúkat a kancsalapú mérlegtől.


A fentiek mellett javasoljuk, hogy a család minden tagja saját törülközővel, fogkrémmel és kefével, fésűjével és természetesen mindenkinek sajátos fehérneművel kell rendelkeznie.


A személyi higiéniai szabályok a női és férfi higiéniára is vonatkoznak


A menstruáció alatt a nőknél gyengül a szervezet védelme, ami növeli a nemi szervek fertőző betegségeire való fogékonyságot. Ezért fontos az ilyen napokon, hogy gondosan betartsák a test és a fehérnemű tisztaságát, hogy a párnákat legalább napi ötször változtassák meg. A mossa csak kívánatos, csak a zuhany alatt, és meleg (sem hideg, sem meleg, azaz meleg). A szexuális szerveket naponta legalább kétszer mossuk meg, hogy megszabaduljunk a bomló vértől.


Minden nő rendszeres látogatásra kerül egy nőgyógyásznak (évente kétszer), de csak akkor, ha teljesen egészségesek. Amikor a nemi szervekről jelenik meg, akkor is, ha kisebb jelentőségű, a váladékok azonnal megjelennek az orvosnak.
A férfiak higiéniája megköveteli a nemi szervek tisztaságának tiszteletben tartását, nem kevesebbet, mint a nőstény. A mosásnak naponta kell lennie, feltétlenül feltárva az elővessző zsákot, hogy elkerülje a szennyeződés felgyülemlését.


Ha valakinek a családja betegessé válik, a személyes higiéniai szabályok segítenek kizárni a többi családtag betegségét. Minden higiéniai intézkedésnek mindenki számára univerzálisnak és mindennaposnak kell lennie.


A cikk tartalmazza a legfontosabb szabályokat a személyi higiénia, amelyet tanulni kell a gyermekkorban. De annak érdekében, hogy az egészség megőrzéséhez fontos, hogy ne csak betartani a higiénés előírásokat, hanem az egészséges életmód, több időt töltenek a friss levegő és a testmozgás -, akkor nincs betegség van ijesztő.

A személyi egészségügy szabályai

Az ilyen fogalom higiéniájának világos és egyértelmű meghatározása meglehetősen nehéz, mivel nagyon széles értelme van, és magában foglalja az egyén életének gyakorlatilag minden vonatkozását. De bizonyosan elmondható, hogy egy ilyen tudomány, mint a higiénia az emberi egészség javítására, megelőzésére és megőrzésére irányul.

A görög nyelvből lefordítva a higiéniai kifejezés olyan dolgot jelent, ami egészségre készteti.

Ez az érdekes és szükséges tudomány számos olyan részből áll, amelyek foglalkoznak az élelmiszer-higiéniával, a személyes és sporthigiéniával, a gyermekek és serdülők higiéniájával, a környezeti higiéniával és hasonlókkal kapcsolatos kérdésekkel.

De a mai leckében egy olyan témára összpontosítunk, amely a személyes higiéniát érinti. Ebből a témából megtanuljuk, hogy mit jelent a személyes higiénia, milyen szakaszokból áll, és milyen személyi higiéniai szabályokat kell ismerni és megfigyelni az egészségügyi problémák elkerülése és nagyon öregkor megőrzése érdekében.

A személyi higiénia általánosan elfogadott szabályokból áll, amelyek révén egy személy megőrizheti egészségét, meghosszabbíthatja az életét, elkerülheti a különböző betegségeket és más gondokat.

A tudomány ezen része, mint például a személyes higiénia, tájékoztatást ad arról, hogyan kell törődni a testével, a fogakkal, a bőrünkkel, a hajjal, a körmökkel és azokkal az objektumokkal, amelyekkel kapcsolatba kerülünk a mindennapi életünkkel. Ezenkívül a személyes higiéniáról szóló részből megtudhatsz sok hasznos és hasznos információt egy személy megfelelő táplálkozásáról, szellemi állapotáról és napjának rendjéről. Végül is egy olyan személy, aki egészséges ételeket használ, sportol és figyelemmel kíséri az egészségét, ezáltal erősíti testét, megnöveli az immunitást és ezáltal meghosszabbítja az életét.

És mivel ez a rész az emberi viselkedés szükséges szabályait tartalmazza a mindennapi életben, a mindennapi életben és a munkahelyeken, megpróbáljuk részletesebben megtanulni a test, a ruházat és a háztartási cikkek fenntartását.

Végül is, ha nem tartja be a személyes higiéniai szabályokat, akkor nemcsak egy adott betegséghez vezethet, hanem a családjának, a csapatnak, az emberek bizonyos csoportjainak, sőt az egész régió lakóinak egészségét is befolyásolhatja.

A személyes higiéniai szabályok

Minden személynek rendelkeznie kell a szükséges személyes tárgyakkal, valamint olyan dolgokkal, amelyeket más családtagok is használhatnak:

Testhigiénia

A bőr nagyon fontos szerepet tölt be az emberi életben, és az elvégzett funkciók száma az emberi test egyik fő helyszíne:

• Először is, a bőr felelős a hőszabályozás a test, mert hála ez a szervezet telített oxigénnel és tápanyagokkal a bőrön keresztül a vérbe;
• Másodszor, a bőr a legfontosabb érzékszervek;
• Harmadszor, a bőr felbecsülhetetlen szerepe játszik az emberi test védő funkciójában mindenféle környezeti hatásból.
• Negyedszer, a fenti funkciók mellett a bőr is részt vesz az anyagcsere-, immunrendszer-, szekréciós és egyéb fontos funkciókban.

A bőr testünk tükre, egészséges emberben pedig tiszta és sima legyen. Ha a bőrnek van vörössége, pattanása vagy más hibája, akkor ez azt jelzi, hogy a test nem minden rendben van.

Ezért az egyik legnagyobb egészségügyi kihívás, hogy szükség van az állapot követésére a bőr és vigyázni rá, hogy ne csak egy vonzó megjelenésű, hanem hogy megőrizze egészségét.

Mit kell tenned erre?

1. Mindenekelőtt azért, hogy a testet tisztán tartsuk, minden nap meleg vízzel kell mosni, mivel egy hét alatt az emberi test kb. Hét liter verejtéket és legfeljebb háromszáz gramm zsírt tud elosztani. És ahogy Ön megértette, hogy a bőr tulajdonságainak megsértése nem áll fenn, és nem teremt kedvező feltételeket a károsító szervezetek, mikrobák és gombák sokszorosításához, ezeket a kibocsátást naponta el kell mosni. Kád vagy zuhanyozás közben a vízhőmérsékletnek kicsit magasabbnak kell lennie a testhőmérséklet fölött, és kb. 37-38 fokkal kell.

2. Az ilyen víztartalmak zuhanyozással, fürdéssel vagy fürdővel történő befogadásakor legalább hetente egyszer egy merev mosogatószert is kell használni.

3. Meg kell volna, hogy egy ilyen kellemetlen betegség, mint például a vérhas, más néven a betegség piszkos kezét. Ezért a kéz és a körmök mindig tisztán kell tartani, mint a kosz, ami a keze tartalmazhat patogén mikrobák, amelyek a táplálék útján kerülhet a szervezetben. És ez nem történhet meg, mindig szükség van a kézmosáshoz szappannal a WC előtt és után. Ezt meg kell tenni az állatokkal való érintkezés után, étkezés előtt és evés után. Ha olyan helyen tartózkodik, ahol a víz nem áll rendelkezésre, hogy megszüntesse legalább néhány mikrobák kezét, akkor nedves törlőkendő vagy más fertőtlenítőszerrel.

4. Nagyon fontos, hogy tiszta legyen a lábad. Naponta hideg vizet és szappant kell mosni, mivel a hideg víz segít a verejtékezés csökkentésében.

Hajhigiénia

Nagyon gondosan és felelősségteljesen kell kezelni és mosni a fejét, mivel a bőrének megfelelő ápolás segít normalizálni a faggyúmirigyeket, javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatokat.

1. Arra a kérdésre, hogy milyen gyakran kell mosni a hajat, a válasz egyszerű: nem létezik, mivel ez olyan tényezőktől függ, mint például, hogy milyen típusú bőr és a haj, ezek hossza, az évszaktól, az a hely, az emberi munka, stb De egy dolog biztos lehet mondani, hogy meg kell mosni a fejét, mert piszkos. Télen, amikor viseljen kalapot és a faggyú ennek köszönhetően kiemelkedik, ez természetes, hogy ebben az időszakban, a fej gyakran kell mosni.

2. A hajápolás során gondosan és gondosan kell megközelíteni az eszközök kiválasztását. Minden sampont, balzsamot és álarcot a haj szerkezetétől, a mosási gyakoriságtól és az évtől függően kell kiválasztani.

3. Mivel a forró víz képes aktiválni a faggyúmirigyek munkáját, hogy a haj nem zsírsá válik, nem szabad meleg vízzel mosni. Hasznos lehet öblíteni a haját hűvös vízzel öblítés után.

4. A fejmosás után meleg törölközővel könnyedén átszúrja a haját, és kiszáradja a szabadban. És annak érdekében, hogy elkerülje a haj károsodását, próbálja meg nem fésülni a nedves hajat, és ne használjon fém fésűt.

5. Annak érdekében, hogy ne károsodjon vagy ne szárítsa meg a haját, próbálja meg használni a hajszárítót, amilyen ritkán lehetséges, csak vészhelyzet esetén.

6. És ami a legfontosabb, soha ne használjon más emberek hajkefékét.

Szájhigiénia

Annak érdekében, hogy a fogakat jó állapotban tartsuk, és megakadályozzuk a belső szervek számos betegségét, óvatosan gondosan hozzá kell járulnia a szájüreg higiéniájához.

Megfelelő gondossággal megszabadulhat a fogakkal kapcsolatos számos problémától, és jó állapotban tarthatja őket.

Mit kell tudnod és tenned ezt?

• Mindenekelőtt, minden reggel és este, egy fogkefével tisztítsa meg fogait.
• Az étkezés után mindig próbáljon időt találni a szájöblítésre, és ne felejtse el használni a fogselymet vagy a fogpiszkálót.
• Hogy ne szembesüljenek a fogászati ​​problémákkal, mindenképpen látogasson el a fogorvoshoz félévente.
• Ha kellemetlen érzést érez vagy a fogak, az íny vagy a száj betegségének első jeleit észleli, azonnal konzultáljon orvosával.
• Nos, persze, a másik személy fogkefe használata teljesen elfogadhatatlan.
• Ezenkívül a fogkefét legalább két havonta egyszer cserélni kell.

A fehérnemű, a ruházat és a cipő higiénája

Egészségünk megóvása érdekében fontos szerepet játszik ruháink állapota. Végül is az a célja, hogy megóvja az emberi testet a különböző szennyezőktől, megvédje a hipotermiától, a hőtől, valamint a mechanikai és kémiai károktól.

Egészségének megóvása és a szervezet különböző kórokozók elleni védelme érdekében a szezonra fel kell öltözni és a ruhákat tisztán tartani.

Ehhez szükség van:

• Minden nap fehérnemű, zokni, golf és harisnya cseréje.
• Rendszeres ruhaneműt készítsünk.
• Az öltözetet a szezon és az éghajlati viszonyok függvényében kell elvégezni.
• A ruhák és cipők kiválasztásakor inkább a természetes anyagokból és anyagokból készült dolgokat kell előnyben részesítenünk.
• A ruházatot és lábbelit az életkor és méret szerint kell megvásárolni, és figyelembe kell venni az emberi test anatómiai jellemzőit is.
• És ne feledjük, hogy szigorúan tilos egy másik személy dolgait viselni és viselni.

Horgony a horgonyban

1. Különböző betegségek megelőzése és az egészség megóvása érdekében minden egyes személynek egyéni törülközőt kell használnia, és kényelmes ágyat kell használnia.

2. Lefekvés előtt szellőztetni kell a szobát, és a fehérnemű helyett pizsamában vagy hálóingben kell lennie.

3. Ha házi kedvence van a házában, próbáld meg nem engedni őket az ágyba.

4. És ne felejtsd el naponta cserélni az ágyneműt.

Egészséges, erős és energikus, nagyon óvatosnak kell lennie az étrenddel szemben, és csak egészséges ételt kell fogyasztania. Végtére is, egészséges táplálkozás és higiénia nem létezhet egymás nélkül.

A megfelelő táplálkozás, nappali rendszer és egészséges életmód, valamint a higiéniai szabályok betartása segít elkerülni számos betegséget és megőrzi egészségét.

A személyes higiénia és az emberi egészség szabályai.

2. Személyi higiénia magában foglalja a sok higiéniai szabályok, követelmények és előírások védelmét célzó egészségügyi, a hatékonyság, az aktív időskor, a megelőzés a fertőző és nem fertőző betegségek. A személyes higiénia fő összetevői a bőrápolás, a fogápolás, a hajápolás, a ruházati cikkek és a lábbeli higiénia.

A bőrápolás a következő szabályokat tartalmazza:

mossa minden nap meleg vízzel WC-vel vagy baba szappannal;

A ruhákat, zoknit, harisnyát, harisnyát vagy harisnyát olyan gyakran cserélje;

ha a bőr száraz vagy viszkető, krémmel vagy kenőccsel kenje meg;

Ne préselje a pattanásokat, ne próbálja meg kinyitni a tályogokat: a helyükön gyulladás kezdődik;

Ha észrevette a bőröregedést a testén, azonnal forduljon szüleihez vagy orvosi rendelőjéhez;

enni több friss gyümölcsöt és zöldséget, tejet; ha elegendő vitamint és ásványi anyagot kap az ételből, akkor a bőr tiszta és sima lesz;

Kerülje az allergiás reakciókat okozó ételeket;

hideg időben védje meg a bőrt a fagyástól;

Az erdőben vagy a mezőn ne érintse meg az ismeretlen növényeket, mivel ezek között mérgező, irritáló bőr lehet;

ha véletlenül kiömlött egy sav vagy más vegyi anyagot, azonnal mossa le folyó vízzel és szappannal;

Ha a szintetikus szövetből vagy bármilyen más anyagból készült ruhák bőrirritációt okoznak, ne hordja fel.

A fogak és a szájüreg gondozása a következő alapvető szabályokat tartalmazza:

Védekezzen sérülések kapott leggyakrabban sportolás közben, és ennek eredményeként az autóbalesetek: Ha részt vesz a küzdősportok, használjon védőfelszerelést, mint például a sisak, maszk, és a betét, amely megvédi az állkapocs; a gépkocsiban rögzítse a biztonsági övét, ami nemcsak az életét takarja meg, de a megjelenésed különösen megtartja fogait;

Egyél több ilyen ételek, amely erősíti a fogakat és a fogínyt, és kisebb, mint ami a gyengítés (fogazati hozzájárul zöldséget, rostban gazdag kalcium, alma, sárgarépa, zeller, hogy meg kell rágni, nem csak munkahelyeket az állkapocs izmok, javítja a vér áramlását a fogak és az íny, hanem, hogy tiszta a fogak felszínén, a földimogyoró és más diófélék, tea, napraforgó, sajt, olajbogyó, ha azt étkezés után, képes gátolni fogszuvasodás kialakulásának megakadályozásával a savas környezet a szájban);

elkerüljék a zsíros, viszkózus és savképző élelmiszereket: megváltoztathatja a környezetet a szájüregben, és befolyásolhatja a nyál összetételét úgy, hogy nő a fogszuvasodás és az erózió valószínűsége;

rendszeres időközönként tisztítsa meg az interdentális tereket egy speciális szálas vagy fogpiszkálóval, használja a fogkrémet természetes alapon;

évente 2-3 alkalommal látogasson el a fogorvoshoz: ebben az esetben idővel megismerheti a fogak és az íny betegségét.

A hajat nem az ütemterv szerint kell mosni, de szükség szerint. Jó öblíteni őket ecettel, kamillával vagy csalánnal. Nagyon hasznos fejmasszázs. Minden mosás előtt megteheti. Ne légy lusta a hajadat reggel és este.

Ruházat kell felelnie az időjárási körülmények az emberi környezet, a természet munkája, vágni anélkül, hogy akadályozná keringés és légzés (m. E. legyen kellően ingyenes), könnyen tisztítható a portól és a szennyeződéstől.

A fejvédőnek meg kell felelnie a higiéniai követelményeknek is: legyen könnyű és ne legyen szűk ahhoz, hogy ne zavarja a fej keringését. Hideg időben a természetes szőrből készült fejdíszek optimálisak, nyáron pedig könnyű, könnyű és alacsony hővezetésű anyagokból.

A cipők előnyben részesítik a valódi bőrt: nem fél a nedvességtől, megóvja a hőt és jó szellőzést biztosít a lábnak. A cipő darabolásának teljes mértékben figyelembe kell vennie a láb anatómiai és fiziológiai jellemzőit.

A személyi egészségügy szabályai

A higiénia mint tudomány egy nagyon széles koncepció, amely gyakorlatilag az emberek életének minden vonatkozását lefedi. A "higiénia" szó a görögből származik hygienos, ami azt jelenti "Az egészség megteremtése". Fogalommeghatározások A higiénia nagyon sok, de talán mindegyikük egy dolgot jelent: A higiénia az emberi egészség javításának és megőrzésének tudománya.

A higiénia számos szakaszból áll, mint például: élelmiszerhigiénia, gyermekek és serdülők higiéniája, foglalkozáshigiénia, sporthigiénia, személyi higiénia, közösségi higiénia, környezetegészségügy, katonai higiénia stb. Mivel a webhely tárgya teljes mértékben bele van foglalva a "higiénia" koncepcióba, az egyszerűség kedvéért a weboldal ezen részében csak a személyes higiénia témáját fogjuk lefedni.

Személyi higiénia - az emberi viselkedés szabályai a mindennapi életben és a munkahelyeken. Szűk értelemben a higiénia a test, ruházat és háztartási cikkek higiénikus tartalma. A személyi higiéniai igények megsértése befolyásolhatja egy személy egészségét, valamint nagyon nagy csoportokat (vállalkozói kollektívák, családok, különböző közösségek tagjai és még az egész régiók lakói is).

SZEMÉLYI HIGIÉN SZABÁLYAI

1. Testhigiénia. Az emberi bőr védi az egész testet mindenféle környezeti hatástól. A bőr tisztaságának tiszteletben tartása rendkívül fontos, mivel a védelmi funkció mellett a következő funkciókat látja el: hőszabályozó, anyagcsere, immunrendszer, szekréció, receptor, légzőszervek és más funkciók.

 • Minden nap mossa le meleg vízzel. A víz hőmérsékletének 37-38 fokban kell lennie. kissé meghaladja a normál testhőmérsékletet. Egy ember bőrén keresztül heti 300 g zsír és legfeljebb 7 liter izzadság szabadul fel. Annak érdekében, hogy a bőr védő tulajdonságai ne zavaródjanak, ezeket a szennyeződéseket rendszeresen le kell mosni. Ellenkező esetben a kórokozók, gombák és más káros mikroorganizmusok reprodukciójára kedvező feltételeket hoznak létre a bőrön.
 • A vízkezelést (fürdő, zuhany, fürdő) szivacs használatával legalább hetente egyszer kell elvégezni.
 • Tartsa tisztán a kezét és a körmét. A bőr nyílt területei különösen hajlamosak a szennyeződésre. A kórokozó mikrobákat tartalmazó iszap kézről szájon át táplálékot kaphat. A diszentériát például piszkos kezek betegségének nevezik. A kezeket meg kell mosni, mielőtt a WC-hez megy, és feltétlenül a WC után, étkezés előtt és étkezés után, az állatokkal (mind az utcán, mind a haza) való érintkezés után. Ha úton van, akkor törölje le a kezét egy nedves ruhával, hogy legalább néhány mikrobát megszüntesse.
 • A lábakat minden nap hideg vízzel és szappannal mossuk. A hideg víz csökkenti az izzadságot.

2. Hajhigiénia. A fejbőr és a haj megfelelő gondozása normalizálja a faggyúmirigyek működését, javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatait. Ezért a fej mosására vonatkozó eljárást felelősen kell kezelni.

 • A fejet mosni kell, mert piszkos lesz. Nem lehet pontosan megmondani. A hajmosás gyakorisága különböző tényezőktől függ: a hajhossz, a haj és a fejbőr típusa, a munka jellege, az évszak stb. Télen rendszerint a fejét gyakrabban mossák, mert a fejdísszel nem engedik meg a fejbőr légzését, ami a faggyút a megszokottól sokkal nagyobb mértékben szabadul fel.
 • Ne mossa meg a haját forró vízzel. A haj nagyon zsíros lehet, mivel a forró víz aktiválja a faggyúmirigyek működését. Ezenkívül ez a víz segíti a mosószereket (szappanok és samponok), hogy a hajra a szürke plakkban helyezkedjenek el, ami nehezen lemosható.
 • Gondosan fontolja meg a hajápolási termékek (samponok, balzsamok, krémek stb.) Kiválasztását. A haj nagyon jól elnyeli a vizet, és vele olyan anyagokat, amelyek károsíthatják a hajat, a fejbőrt és a testet mint egészet.
 • Az öblítés után célszerű hideg vízzel hűteni a hajad.
 • Törölje le a fejedet mosás után, lehetőleg meleg törülközővel, majd hagyja, hogy a haj kiszáradjon a levegőben. A hajszárító nem kívánatos, mert nagyon száraz a hajat.
 • Ha a haj fésülése más emberek hajkefeinek elfogadhatatlan használata.

3. Szájüregi higiénia. A szájüreg megfelelő gondozása segít a fogak jó állapotban tartásában sok éven át, és segít megelőzni a belső szervek számos betegségét.

 • A fogak csiszolásához minden reggel és este szükség van.
 • Tilos más személy fogkefe használatát engedélyezni.
 • Evés után győződjön meg arról, hogy öblítse le a száját.
 • Amikor megjelenik egy fogászati ​​vagy ínybetegség első jele, azonnal forduljon a fogorvoshoz.
 • A megelőző vizsgálathoz legalább évente kétszer keresse fel a fogorvost.

4. A fehérnemű, a ruházat és a cipő higiénája. A személyes higiéniában fontos szerepet játszik ruháink tisztasága. A ruházat megvédi az emberi testet a szennyeződéstől, mechanikai és kémiai károsodástól, hűtéstől, rovaroktól stb.

 • A fehérneműt mindegyik mosás után meg kell változtatni, pl. minden nap.
 • Zokni, harisnya, harisnya, harisnya változik naponta.
 • A ruházatot rendszeresen mosni kell.
 • Elfogadhatatlan, hogy valaki más ruhát és cipőt visel
 • A ruháknak és lábbeliknek meg kell felelniük az éghajlati viszonyoknak.
 • Javasoljuk, hogy előnyben részesítsék a természetes anyagokból készült ruhákat és a természetes anyagokból készült cipőket.
 • A ruhák és cipők darabolásának figyelembe kell vennie az anatómiai jellemzőket, és meg kell felelnie a személy méretének.

További információkért lásd a "Ruházat higiéniai" című cikket.

5. A horgony higiéniája.

 • Minden családtagnak saját törülközővel és saját ágyával kell rendelkeznie.
 • Az ágyneműt hetente cserélni kell.
 • Az alvónak kényelmesnek kell lennie.
 • Lefekvés előtt az alvóhelyiséget szellőztetni kell.
 • Lefekvés előtt ajánlatos a fehérneműt hálóingre vagy pizsamára cserélni.
 • Próbálja meg, hogy ne engedje meg az ágyon az állatokat.

Örök témák

Fotók és gondolatok

A személyes higiéniai szabályok

Bemutatás a biztonság témakörében, 10. fokozat

A személyi higiénia az emberi viselkedés higiéniai szabályainak egy csoportja a munkahelyen és otthon. A személyes higiéniai szabályok végrehajtása hozzájárul az emberi egészség megőrzéséhez és erősítéséhez.

A személyes higiéniai gyakorlatok közé tartozik a nap, a munka és a pihenés, a racionális táplálkozás, edzés, testnevelés, bőrápolás, ruhák, cipők és otthoni higiénia

Az emberi kultúrát úgy is meg lehet ítélni, hogy tiszteletben tartja a személyes higiéniát.

A higiéniai készségeket már gyermekkorban be kell vakcinálni, az iskolai években rögzíteni és a munka kezdetétől fogva határozottan be kell vezetni a napi rutinba. A lakosság, a dolgozók és a munkavállalók, a hallgatók és a higiéniai és egészségügyi ismeretek katonai személyzetének kiemelkedő helye a higiéniai oktatás.

Személyi higiénia

A személyi higiénia nemcsak egyéni tervvel, hanem társadalmi kérdéssel is foglalkozik. A következő részeket tartalmazza:

 • Emberi testhigiénia, szájhigiénia, bőrhigiénia, kozmetikai kérdések;
 • Az alvás és a pihenés higiénája - a helyes munkavégzés és pihenés elve, az optimális napi rendszer;
 • A racionális táplálkozás higiéniai szabályai és a rossz szokások elutasítása;
 • A ruhák és cipők higiénája.

Az emberi test higiénája

 • A szivacsos fürdőben vagy fürdőben végzett mosásnak legalább hetente egyszer kell lennie.
 • Ellenkező esetben előfordulhat, hogy megsértik a bőr védő tulajdonságait, majd a paraziták és az idegen mikrobák életének és reprodukciójának ideális feltételei jönnek létre.

Az arc, a kéz és a lábhigiénia

 • A személyes higiéniai szabályok az arc reggel és este mosására szolgálnak, és a kezeket minden alkalommal a piszkos felület érintkezése után kell mosni.
 • A lábakat naponta hideg vízzel és szappannal mossuk. A hideg víz csökkenti az izzadságot.

Hajápolás

A rövid és hosszú hajat nem a menetrend szerint kell mosni, hanem szükség szerint. Általában hetente egyszer vagy kétszer. Nem a helyén van, hogy öblítse le a haját erős kamilla infúzióval.

Szájápolás

A fogak tisztaságának fenntartása elősegíti megőrzésüket. Ezért kívánatos naponta kétszer tisztítani a fogait - reggel és lefekvéskor, és evés után öblítse ki a száját.

Évente kétszer jó a fogorvos látogatása a fogszuvasodás időben történő észleléséhez.

Köröm és sarok ellátás

A baktériumok és a káros mikroorganizmusok óriási száma piszkos körmök között él, ezért különösen fontos, hogy megfelelően és rendszeresen vigyázzon a körmeire és körmeire. Szükség van a körmök tisztítására, ill.

A sarkaink különös gondosságot igényelnek. Nem engedheti meg a kalluszok kialakulását, dörzsölését és sorját.

Tisztítsa meg a ruhákat és cipőket

Nagyon fontos a mosás után, hogy megváltoztassa a fehérneműt, hogy ne szennyezze a bőrt verejtékkel, kövérséggel és szennyeződéssel. Fehérnemű, amely közvetlenül érintse a test bőrét (póló, zokni, bugyi, harisnya, harisnya), naponta cserélni kell.

A cipők is figyelmet igényelnek, ki kell mosni kívülről és belülről. A zárt cipőben, csizmákban és csizmákban a lehető leggyakrabban kell cserélni.

Személyes dolgok

Minden személynek fésűje, fogkefee, törülközője és ágya kell. Lefekvés előtt ajánlott nappali alsónadrágot cserélni pizsama vagy hálóingek számára.

Alkalmazás után a fogkefe alaposan öblíteni kell vízzel. A törölközőt és az ágyneműt rendszeresen cserélni kell.

A helyiségek karbantartásának higiéniája

A lakó-, oktatási és ipari helyiségeket tisztán kell tartani. Helyiségek rendszeres sugárzása szükséges. A helyiségek nedves tisztítását legalább hetente egyszer kell végrehajtani.

Az alvás és a pihenés higiénája

Az alvást és az ébrenlétet be kell tartani. Az éjszakai alvás időtartama legalább 7 óra lehet, az alváshiány elkerülése érdekében. Ügyeljen arra, hogy figyelje meg a munka és a pihenés módját, szünetet tartson a pihenés során a munka és a tanulmányok alatt, használja a heti hétvégéket, a vakációkat és az ünnepeket.

A racionális táplálkozás higiéniai szabályai

Be kell tartania az étrendet. Élelmiszerfogyasztás gyakorisága - naponta legalább 3-szor.

Az emberi szervezet kiegyensúlyozott étrendet igényel a fehérjékkel, zsírokkal és szénhidrátokkal kapcsolatban. Az emberi tápláléknak vitaminokban gazdagnak kell lennie.

Nem lehet nyers vizet inni, és nem mosott gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. A főtt ételeket legfeljebb két napig tárolni kell a hűtőszekrényben.

Szükséges az ivóvíz-rendszer betartása - naponta egy személynek 2- 2,5 liter vizet kell itatni.

Tudni és tisztelni a személyes higiéniai szabályok követ minden embert. Az eredmény az erős egészség, a megnövekedett mentális és fizikai teljesítmény, amely minden bizonnyal garantálja a magas szintű teljesítményt bármely tevékenységi területen.

Az életbiztonság alapjai
11. fokozat

1. lecke
Személyi higiénia és egészség

Az egészséges életmód alapjai

Az egészséges életmód alatt megértik az emberek életmódjának ilyen módját, amely biztosítja azok megteremtését, megőrzését és az egészség megőrzését. Hagyományosan ez a folyamat két részre oszlik: a proaktív személy építeni, és javítsák az egészségügyi (fizikai edzés, edzés, higiéniai szabályok, stb...) és az emberi vágy, hogy elkerüljék azokat a tényezőket, amelyek elpusztítják az egészség (dohányzás, kábítószer-függőség, a kábítószer és a táplálkozás alkoholos italok).

Az egészséges életmód fontos elemei - személyes higiénia, baráti kapcsolatok a családban és erkölcsi magatartás.

Személyi higiénia és egészség

Az emberi életet életének első napjaitól szorosan együttműködik a külső környezetgel. A kutató tudomány hatása a környezet egyes egészségügyi és a lakosság, valamint a fejlődő higiéniai szabványok, előírások és szabályok az egészség megőrzése, nagy teljesítmény mellett is, és kiterjeszti az aktív élettartam az emberek, az úgynevezett higiénia. Sok évszázad telt el, mielőtt a valóságos tudományban, az orvosi ismeretek egyik területén alakult ki.

Amikor a személyes higiéniáról beszélünk, az egyén higiéniáját értjük. Ez viszont nagyon fontos a szociális higiénia szempontjából, azaz a társadalom egészének higiéniájáért. A „személyes higiénia” nagyon tág, és magában foglalja a sok higiéniai szabályok, követelmények és előírások védelmét célzó egészségügyi, a hatékonyság, az aktív időskor, a megelőzés a fertőző és nem fertőző betegségek. A személyi higiénia több részből áll, beleértve a fogápolást és a hajápolást.

A fogak gondozása

A felnőttnek 32 foggal kell rendelkeznie. Azonban az alultápláltság és a fogápolás, a sérülések és a bölcsességfog elvonása miatt a legtöbb felnőttnek kevesebb foga van.

Az egészséges emberi fogat fedő zománc réteg az emberi test legszilárdabb anyaga. Ugyanakkor, mint más kemény tárgyak, a fogak sérülhetnek és erodálódhatnak. A leggyakoribb formája a fogszuvasodás okozta kórisme, karikatikus bomlása, amely a baktériumok és az élelmiszer-részecskék jelenlétének következménye. A sav lehet enni keresztül lassan az üreges fog, és akkor elkezd fájni, ha lesz az érintett idegek a gyökér.

Az ilyen fogfájás kezdeti tünetei általában fokozzák a hő, a hideg vagy az édesebb érzékenységet (a fog kezd egy kicsit fájni). A fájdalom fokozatosan növekedni fog (válhat olyan erős, hogy nem fog aludni) addig az időpontig, amíg az üreg nem lehet javítani vagy addig, amíg az idegek nem elölt baktériumok (tályog képezhet ebben az esetben - duzzadt gyulladt terület a szövetekben, ahol a felhalmozódott genny). A karcsú kezelés nehéz, ha várni, amíg a betegség akut állapotba nem kerül.

Száj meleg és párás környezetben - az egyik legkedvezőbb hely a szervezetben a baktériumok szaporodásához. Ha ellenõrzésre szorulhatnak, fertõzést vagy tályog alakulhat ki. A fogak üregében lévő baktériumok behatolhatnak a pépbe, innen - a fogakba és tályog kialakulásához vezethetnek. A mézgák leggyakrabban a gumikban keletkeznek, mivel az élelmiszer-részecskék ragadnak a fogak és az íny között.

Egy másik gyakori fogászati ​​betegség - stomatitis: a fájdalmas sebek megjelenése az arc belső felületén. Ennek a betegségnek az oka lehet ételallergia, stressz, mechanikai sérülések és rossz szájhigiénia.

Mint a test bármely más részében, a szájüregi fertőzések, ha nem kezelik, hajlamosak terjedni. A fogfájás terjedhet az arc és a nyak szövetére, duzzanatához vezet, ami megnehezíti a légzést. Ha nagyszámú baktérium lép be a véráramba, az ember lázzal járhat, vagy akár életveszélyes állapotot is kialakíthat. Ebben az állapotban azonnali intenzív orvosi ellátást és kórházi ellátást igényel.

A fogak és a száj egészséges megtartása érdekében kövesse ezeket a szabályokat:

Hajápolás

Megjelenésében a haj nem hasonlít a bőrre, bár módosított epidermisz.

A szőrök egy szárból és egy gyökérből állnak. A szár a bőr felszíne fölött van, és a gyökér vastagságában helyezkedik el, a hajzsákban. A végén a gyökér kiterjesztését hajhagymának nevezik. A hajából nő.

A szőrzetet szinte a bőr teljes felületén találták meg, kivéve a tenyerét és a talppal. Háromféle haj van: Hosszú (fej, bajusz, szakál); tüskés (szemöldök és szempilla) és pisztoly, az egész testen.

A hajsejtek pigment melanint tartalmaznak. A haj színe függ a mennyiségétől. Minél több pigment, annál sötétebb a haj. Az életkorban a pigmentcellák megszűnnek, és a haj szürke.

Mi a haj használata? Ők tökéletesen védik a fejét a hidegtől és a hőtől, a szempillák védi a szemüket a szemfestékektől, a szemöldök nem adnak verejtékeket a szemükre.

A szőrzetnek nincsenek idegvégződései, ezért fájdalommentesen vághatók le. Szükség van alapos ápolásra. Csak a jól ápolt haj - tiszta, fényes, selymes, jól fésült - díszíti tulajdonosát.

Sajnos néha fehér és sárgás mérlegek jelennek meg a fejbőrön és a hajon. Kevesen lehetnek, és néha úgy tűnik, hogy az egész fejet lisztbe öntik. A haj folyamatosan piszkos és erősen leeshet. A mindennapi életben ez a jelenség korpásodást jelent. Az orvosi név - seborrhea. A Seborrhea szorosan kapcsolódik a testben lévő anyagcserezavarhoz. Hogy megszabaduljon tőle, ki kell zárnia az étel zsíros és fűszeres ételeket, füstölt húst és halat, konzervet, korlátozza az édességek és sajtok használatát. Kedvező a haj jó állapotához: szabadtéri játékok, sport, gabonafélék, különösen zabpehely, erős teljes álom.

A hajat nem az ütemterv szerint kell mosni, de szükség szerint. Szennyezett - akkor mosni kell. Jó öblíteni őket ecettel, kamillával vagy csalánnal. Nagyon hasznos fejmasszázs. Minden mosás előtt megteheti. Ne légy lusta a hajadat reggel és este. Nos, ha a fésű fából vagy csontból áll: a műanyag elszívja a hajat, és feldarabolja a mikropillákkal. Teljesen elfogadhatatlan, hogy fésüljem az idegen, még anyám vagy apám haját is.

Testhigiénia

Az emberi bőr védi az egész testet mindenféle környezeti hatástól. A bőr tisztaságának tiszteletben tartása rendkívül fontos, mivel a védelmi funkció mellett a következő funkciókat látja el: hőszabályozó, anyagcsere, immunrendszer, szekréció, receptor, légzőszervek és más funkciók.

Minden nap mossa le meleg vízzel. A víz hőmérsékletének 37-38 fokban kell lennie. kissé meghaladja a normál testhőmérsékletet. Egy ember bőrén keresztül heti 300 g zsír és legfeljebb 7 liter izzadság szabadul fel. Annak érdekében, hogy a bőr védő tulajdonságai ne zavaródjanak, ezeket a szennyeződéseket rendszeresen le kell mosni. Ellenkező esetben a kórokozók, gombák és más káros mikroorganizmusok reprodukciójára kedvező feltételeket hoznak létre a bőrön.

A vízkezelést (fürdő, zuhany, fürdő) szivacs használatával legalább hetente egyszer kell elvégezni.

Tartsa tisztán a kezét és a körmét. A bőr nyílt területei különösen hajlamosak a szennyeződésre. A kórokozó mikrobákat tartalmazó iszap kézről szájon át táplálékot kaphat. A diszentériát például piszkos kezek betegségének nevezik. A kezeket meg kell mosni, mielőtt a WC-hez megy, és feltétlenül a WC után, étkezés előtt és étkezés után, az állatokkal (mind az utcán, mind a haza) való érintkezés után. Ha úton van, akkor törölje le a kezét egy nedves ruhával, hogy legalább néhány mikrobát megszüntesse.

A lábakat minden nap hideg vízzel és szappannal mossuk. A hideg víz csökkenti az izzadságot.

A fehérnemű, a ruházat és a cipő higiénája

A személyes higiéniában fontos szerepet játszik ruháink tisztasága. A ruházat megvédi az emberi testet a szennyeződéstől, mechanikai és kémiai károsodástól, hűtéstől, rovaroktól stb.

A fehérneműt meg kell változtatni minden mosás után, azaz minden nap.

Zokni, harisnya, harisnya, harisnya változik naponta.

A ruházatot rendszeresen mosni kell.

Elfogadhatatlan, hogy valaki más ruhát és cipőt visel

A ruháknak és lábbeliknek meg kell felelniük az éghajlati viszonyoknak.

Javasoljuk, hogy előnyben részesítsék a természetes anyagokból készült ruhákat és a természetes anyagokból készült cipőket.

A ruhák és cipők darabolásának figyelembe kell vennie az anatómiai jellemzőket, és meg kell felelnie a személy méretének.

További információkért lásd a "Ruházat higiéniai" című cikket.

Horgony a horgonyban

Minden családtag rendelkeznie kell saját törülközővel és saját ágyával.

ágynemű hetente cserélni kell.

Az alvónak kényelmesnek kell lennie.

Lefekvés előtt az alvóhelyiséget szellőztetni kell.

Lefekvés előtt ajánlatos a fehérneműt hálóingre vagy pizsamára cserélni.

Próbálja meg, hogy ne engedje meg az ágyon az állatokat.

Az otthoni higiénia

Az otthoni higiénia nem csak a rend fenntartását teszi lehetővé a házban, hanem hozzájárul az egészség megőrzéséhez és erősítéséhez.

A tisztaság tiszteletben tartása szükséges a baktériumok, a penész és az atkák megsemmisítésére, amelyek különböző betegségeket okozhatnak.

Számos higiéniai intézkedés végrehajtása csökkenti az egészségre gyakorolt ​​kockázatot, amely egy személy egyik fő értéke. Ráadásul a higiéniai szabályok betartása magas emberi kultúráról szól.

Egészséges életmód Nem lehet elképzelni anélkül, hogy gondoskodnának a saját otthonának higiéniai állapotáról. Ez ugyanolyan fontos eleme a higiénának, mint a saját testének, ruhájának, cipőjének stb. Ápolása. Végtére is, egy személy átlagosan egy harmadát tölti lakóhelyén.

Ezért különös figyelmet kell fordítani a lakások higiéniájára.

Fenntartani otthonának természetes szépsége A legjobb, ha olyan jól bevált, népi gyógymódokat használnak, amelyek egészségre ártalmasak, és amelyek könnyen elkészíthetők otthon.

Fogjuk meg őket részletesebben:

Az otthoni higiénia betartása biztosíthatja a család egészségét és jólétét. Különös figyelmet kell fordítani a tisztaságra, ha kisgyermek van a házban. Annak érdekében, hogy otthoni kényelmét és biztonságát biztosíthassa, rendszeresen tisztítsa meg, és gondoskodjon róla, hogy elegendő hőt, fényt és kényelmet biztosítson benne. Ne árnyékolja be az ablakokat a nap folyamán, és ne tegyen túl sok edényt beltéri virágokkal az ablakpárkányon, mivel ez megakadályozza a nap belépését a szobába.

Rendszeresen szellőztesse a szobát az oxigénhiány megelőzésére (mivel hiánya fejfájást és fáradtságot okoz), és frissíti a légkört. A ház hőmérséklete legfeljebb huszonkettő Celsius fokot érhet el, ami a legkényelmesebb a test számára.

Néhány fogalom a test tisztítására

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek az emberek táplálkozásában. A férfi kezdte használni a sok szintetikus és finomított élelmiszerek, bár többségük a szervezet folyamatait, és elnyeli a rossz. A helytelen kombinációk az élelmiszerek és folyadékok vétel van a szennyezés és a mérgezés a vastagbél, máj, vese, és kötőszövetek a test, amelyek nem képesek teljesen semlegesíteni, és távolítsa el a nem kívánt anyagok és toxinok. Ez túlterheli salak tüdő, orr, torok, a bőr és más szervekben. Számos kórokozók behatolnak az emberi testbe, megtalálható helyeken, ahol a káros és felesleges anyagok ideális feltételeket a tenyésztési és ezt követően okozhat a különböző betegségek.

Éppen ezért az emberek kell törődnek milyen a tested tiszta, nem csak kívülről, hanem belülről, hogy a lehető legkisebb mértékben és folyamatosan eltömődött megszabadítjuk toxinok és egyéb mérgező anyagok.

A test tisztítására számos módszer létezik. Legtöbbjük elvégzi eljárások tisztítható és helyreállítani a funkciókat a vastagbél, a máj, a vese, az ízületek és a többiek. Ez úgy történik kombinációja különböző módszerek tisztító (beöntés, a böjt, speciális étrend, használata choleretic és vizelethajtó, a hő, végző különböző mozgásokat és pos). A siker az eljárások általában csak akkor érhető el teljes elutasítása stimulánsok (kávé, tea, dohány, alkohol). És ezeket tapasztalt szakemberek vezetésével kell végrehajtani.

Kérdések és feladatok

1. Mi az egészséges életmód és a személyes higiénia?

2. Melyek a száj esetleges betegségei, ha nem érdekli a foga?

3. Milyen higiéniai szabályokat kell követni ahhoz, hogy a fogak és a száj egészséges legyen?

4. Melyek a haj funkciói?

5. Milyen higiéniai szabályokat kell betartani a hajápolás során?

6. Melyek az oka annak, hogy meg kell tisztítani a testet?

7. Milyen személyi szerveket ajánlunk rendszeres időközönként tisztítani?

Hozzárendelés 1.

Minden foga egészséges? Mikor volt az utolsó alkalom, amikor ellátogatott egy fogorvoshoz? Ha nem tud azonnal megválaszolni ezeket a kérdéseket, siessen a fogorvoshoz, és rendezze a fogait.

Hozzárendelés 2.

Milyen termékek járulnak hozzá a fogak egészségéhez? Válassza ki a helyes válaszokat:

Hozzárendelés 3.

A válasz javasolt lehetőségeiről válaszd ki azt, amely pontosan megmagyarázza, miért fáj a fájdalommentes fájdalom:

Hozzárendelés 4.

A korpásodás (seborrhea) a szervezetben lévő anyagcserezavarok miatt következik be. Ez azt jelenti, hogy ki kell zárni az élelmiszer zsíros és fűszeres ételek, füstölt hús és hal, konzerv, fogyasztás korlátozására a zöldségek és gyümölcsök, édességek és sajtok.
A termékek listája hibás. Keresse meg.