Személyi bőrhigiénia

A higiénia mint tudomány egy nagyon széles koncepció, amely gyakorlatilag az emberek életének minden vonatkozását lefedi. A "higiénia" szó a görögből származik hygienos, ami azt jelenti "Az egészség megteremtése". Fogalommeghatározások A higiénia nagyon sok, de talán mindegyikük egy dolgot jelent: A higiénia az emberi egészség javításának és megőrzésének tudománya.

A higiénia számos szakaszból áll, mint például: élelmiszerhigiénia, gyermekek és serdülők higiéniája, foglalkozáshigiénia, sporthigiénia, személyi higiénia, közösségi higiénia, környezetegészségügy, katonai higiénia stb. Mivel a webhely tárgya teljes mértékben bele van foglalva a "higiénia" koncepcióba, az egyszerűség kedvéért a weboldal ezen részében csak a személyes higiénia témáját fogjuk lefedni.

Személyi higiénia - az emberi viselkedés szabályai a mindennapi életben és a munkahelyeken. Szűk értelemben a higiénia a test, ruházat és háztartási cikkek higiénikus tartalma. A személyi higiéniai igények megsértése befolyásolhatja egy személy egészségét, valamint nagyon nagy csoportokat (vállalkozói kollektívák, családok, különböző közösségek tagjai és még az egész régiók lakói is).

SZEMÉLYI HIGIÉN SZABÁLYAI

1. Testhigiénia. Az emberi bőr védi az egész testet mindenféle környezeti hatástól. A bőr tisztaságának tiszteletben tartása rendkívül fontos, mivel a védelmi funkció mellett a következő funkciókat látja el: hőszabályozó, anyagcsere, immunrendszer, szekréció, receptor, légzőszervek és más funkciók.

 • Minden nap mossa le meleg vízzel. A víz hőmérsékletének 37-38 fokban kell lennie. kissé meghaladja a normál testhőmérsékletet. Egy ember bőrén keresztül heti 300 g zsír és legfeljebb 7 liter izzadság szabadul fel. Annak érdekében, hogy a bőr védő tulajdonságai ne zavaródjanak, ezeket a szennyeződéseket rendszeresen le kell mosni. Ellenkező esetben a kórokozók, gombák és más káros mikroorganizmusok reprodukciójára kedvező feltételeket hoznak létre a bőrön.
 • A vízkezelést (fürdő, zuhany, fürdő) szivacs használatával legalább hetente egyszer kell elvégezni.
 • Tartsa tisztán a kezét és a körmét. A bőr nyílt területei különösen hajlamosak a szennyeződésre. A kórokozó mikrobákat tartalmazó iszap kézről szájon át táplálékot kaphat. A diszentériát például piszkos kezek betegségének nevezik. A kezeket meg kell mosni, mielőtt a WC-hez megy, és feltétlenül a WC után, étkezés előtt és étkezés után, az állatokkal (mind az utcán, mind a haza) való érintkezés után. Ha úton van, akkor törölje le a kezét egy nedves ruhával, hogy legalább néhány mikrobát megszüntesse.
 • A lábakat minden nap hideg vízzel és szappannal mossuk. A hideg víz csökkenti az izzadságot.

2. Hajhigiénia. A fejbőr és a haj megfelelő gondozása normalizálja a faggyúmirigyek működését, javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatait. Ezért a fej mosására vonatkozó eljárást felelősen kell kezelni.

 • A fejet mosni kell, mert piszkos lesz. Nem lehet pontosan megmondani. A hajmosás gyakorisága különböző tényezőktől függ: a hajhossz, a haj és a fejbőr típusa, a munka jellege, az évszak stb. Télen rendszerint a fejét gyakrabban mossák, mert a fejdísszel nem engedik meg a fejbőr légzését, ami a faggyút a megszokottól sokkal nagyobb mértékben szabadul fel.
 • Ne mossa meg a haját forró vízzel. A haj nagyon zsíros lehet, mivel a forró víz aktiválja a faggyúmirigyek működését. Ezenkívül ez a víz segíti a mosószereket (szappanok és samponok), hogy a hajra a szürke plakkban helyezkedjenek el, ami nehezen lemosható.
 • Gondosan fontolja meg a hajápolási termékek (samponok, balzsamok, krémek stb.) Kiválasztását. A haj nagyon jól elnyeli a vizet, és vele olyan anyagokat, amelyek károsíthatják a hajat, a fejbőrt és a testet mint egészet.
 • Az öblítés után célszerű hideg vízzel hűteni a hajad.
 • Törölje le a fejedet mosás után, lehetőleg meleg törülközővel, majd hagyja, hogy a haj kiszáradjon a levegőben. A hajszárító nem kívánatos, mert nagyon száraz a hajat.
 • Ha a haj fésülése más emberek hajkefeinek elfogadhatatlan használata.

3. Szájüregi higiénia. A szájüreg megfelelő gondozása segít a fogak jó állapotban tartásában sok éven át, és segít megelőzni a belső szervek számos betegségét.

 • A fogak csiszolásához minden reggel és este szükség van.
 • Tilos más személy fogkefe használatát engedélyezni.
 • Evés után győződjön meg arról, hogy öblítse le a száját.
 • Amikor megjelenik egy fogászati ​​vagy ínybetegség első jele, azonnal forduljon a fogorvoshoz.
 • A megelőző vizsgálathoz legalább évente kétszer keresse fel a fogorvost.

4. A fehérnemű, a ruházat és a cipő higiénája. A személyes higiéniában fontos szerepet játszik ruháink tisztasága. A ruházat megvédi az emberi testet a szennyeződéstől, mechanikai és kémiai károsodástól, hűtéstől, rovaroktól stb.

 • A fehérneműt mindegyik mosás után meg kell változtatni, pl. minden nap.
 • Zokni, harisnya, harisnya, harisnya változik naponta.
 • A ruházatot rendszeresen mosni kell.
 • Elfogadhatatlan, hogy valaki más ruhát és cipőt visel
 • A ruháknak és lábbeliknek meg kell felelniük az éghajlati viszonyoknak.
 • Javasoljuk, hogy előnyben részesítsék a természetes anyagokból készült ruhákat és a természetes anyagokból készült cipőket.
 • A ruhák és cipők darabolásának figyelembe kell vennie az anatómiai jellemzőket, és meg kell felelnie a személy méretének.

További információkért lásd a "Ruházat higiéniai" című cikket.

5. A horgony higiéniája.

 • Minden családtagnak saját törülközővel és saját ágyával kell rendelkeznie.
 • Az ágyneműt hetente cserélni kell.
 • Az alvónak kényelmesnek kell lennie.
 • Lefekvés előtt az alvóhelyiséget szellőztetni kell.
 • Lefekvés előtt ajánlatos a fehérneműt hálóingre vagy pizsamára cserélni.
 • Próbálja meg, hogy ne engedje meg az ágyon az állatokat.

A bőrhigiénia alapvető szabályai

A bőr higiénája a személyes higiénia alapja. A bőrhigiénia jelentősége nagyon nagy: ennek köszönhetően a bőr elérhetõ úgy, hogy a bõr szép, fiatal és egészséges legyen.

Alacsony vagy nem megfelelő táplálkozás, rossz munkakörülmények és életvitel esetén sok bőrgyulladás fordulhat elő.

A bőrbetegségek elkerülése érdekében javasolt a bőrhigiénia szabályozása, és ha lehetséges, a káros hazai és szakmai tényezők megszüntetése.

Emberi bőrhigiénia

A jó bőrállapot fenntartása érdekében szükséges, hogy a gasztrointesztinális traktus megfelelően működjön, és az étel teljes mértékben működőképes legyen. Az A, B, D, C, PP vitamin hiányában bizonyos bőrbetegségek, köztük a pikkelysömör és az ekcéma, megjelenhetnek vagy romlanak.

A verejték, a piszok, a faggyú, a mikroorganizmusok és a mérlegek bőrének megtisztítása érdekében rendszeresen be kell tartani a bőrhigiénia szabályait. Ajánlatos fürödni, amelynek időtartama legfeljebb 15 perc lehet, legalább hetente egyszer. Kívánatos, hogy naponta vegyen zuhanyozni szappan nélkül, a víz szobahőmérsékleten legyen.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú bőre van, meg kell hidratálni és feltölteni. A kozmetikumok kiválasztásakor figyelembe kell venni összetételét és hatását egy adott bőrre.

A tápláló krémek számos adalékot tartalmaznak, amelyek kedvezően hatnak a sejtek életfunkcióira. Ezek a kiegészítők közé tartoznak a vitaminok, kivonatok, méhviasz, lanolin, növényi levek, kőolaj. A zsírok és olajok, amelyek a kozmetikai készítmények összetételében szerepelnek, általában jól felszívódnak, csökkentik a bőr vízvisszatérését, ami megakadályozza a kiszáradást. Ezenkívül megakadályozzák a mikrobák bejutását a bőrbe, és védő hatással bírnak a bőrön irritáló környezeti tényezőkről.

A bőrhigiénia fontos értéke a vízszint egyensúlyának megőrzése a bőrsejtekben. Ehhez rendszeresen használjon hidratáló krémeket és krémeket. Hidratáló egy sokoldalú, mivel annak a használata alkalmas abban az esetben, zsíros bőr, és a száraz, különösen gyengült, mivel miatt a bőr nem csak megnedvesített, hanem annak rétegek hozzáadott vitaminokat, zsírokat, biológiailag aktív komponenseket, és egyéb hasznos anyagok.

Az arc és a nyak bőrének higiéniai állapota meleg vízzel történik. Abban az esetben, vékony és száraz bőr, amely különbözik a napfényre való érzékenység és a légköri viszonyok, kívánatos, hogy nem alkalmazzák szappannal és használni lágy víz - forráspont, csapvíz vagy eső, oly módon, hogy 1 liter víz ¼ teáskanál szódabikarbóna.

Hasznos tippek a megfelelő bőrhigiénéhez

A megfelelő bőrápoló hasznos döntés kontrasztos zuhanyzó, amely segít enyhíteni a fáradtságot, hogy jótékony hatással van a bőrre, és javítja a vérellátást annak a ténynek köszönhető, hogy a vérerek szűkülnek és kibővített időközönként. Zuhanyozás ajánlott kezdeni, meleg vízzel, majd fokozatosan emeli a hőmérsékletet. Ezután gyorsan hideg vizet kell öntenie. Ismételjük meg ezt az eljárást 2-3-szor, és befejezni hideg vagy langyos vízzel. Kerülje a túlhűtést, és ne használjon forrázó jeges vizet.

Javasoljuk, hogy a körmöket egy ecsettel mossa le, majd egy héten át finomítsa, és tisztítsa meg a köröm alatti területet egy speciális köröm tisztításával. Érdemes rendszeresen manikűr és pedikűr.

Fontos a bőr sérüléseinek védelme, amelyek piogén fertőzés kapuként hatnak. Ehhez szükség esetén védőruházatot, védőpasztát és speciális mosószereket kell használni.

Figyelembe véve a bőrhigiénia szabályait, figyelembe kell venni, hogy a nap kedvező hatással van a bőrre közepes expozíció, friss levegő, vízkezelési eljárások, beleértve a tengeri fürdést is. Ezen intézkedések segítségével növeli a bőr külső ingerekkel szembeni ellenállását. Emellett hasznos lehet testnevelés vagy sportolás.

Személyi higiénia

A Hygia az egészség istennője, a bölcs ember lánya és az orvos Aesculapius. Az istennő neve a higiénia tudománya, amely tanulmányozza a munka és az élet emberi egészségre gyakorolt ​​hatását.

Gigi-t a mitológiában ábrázolták, és nagyon gyakran az ókori görög kápolnákban, egy kígyóval összefonva, a bölcsesség és a szentség, a tisztaság és az integritás szimbólumaként.

Az emberi higiénia az élet tisztaságát jelenti. A kígyó harap az, aki megsérti Gigi'i törvényeit. Mivel a lánya Asklepios, Aszklépiosz, ami számunkra azt jelképezi gyógyszer Gigi'ya órák alatt törvényei az egészséges életmód és a higiénia keresztül megérint jó szokásokat, hogy a rajongók, ezek a készségek, hogy a szervezet egészségét és hosszú évet élt.

A személyi higiénia olyan higiéniai szabályok, amelyek hozzájárulnak az emberi egészség megerõsítéséhez és megõrzéséhez, növelik az aktív élet idõtartamát. A személyi higiénia - amely a higiénia szerves része, magában foglalja a test higiénikus karbantartására, a szájüregre, a nemi szervekre, valamint a lábbeli, ruházati, ruházati, lakhatási, stb. Megfontolják a pihenés és a munka kérdéseit, az álom, az étel, a pszicho-higiénia módját.

Növeli a szervezet ellenálló képességét a különböző kedvezőtlen tényező, az emberi környezethez való alkalmazkodás hozzájárul a megfelelő táplálkozás, temperálás, a testmozgás, a rendszeres testmozgás töltés és egyéb higiéniai intézkedések.

A higiéniai szabályok betartása az egyik olyan körülmény, amely meghatározza az egyén kultúráját.

Az emberi bőr egy külső burkolat, amely védi a testet a különböző környezeti hatásoktól. A védő funkció mellett a bőr olyan funkciókat is ellát, mint a hőtermelés és a hőátadás, a légzés, az abszorpció, a külső ingerek észlelése és hasonlók. Az állapotát befolyásolja az éghajlati hatások, a munkakörülmények. A bőr szorosan kapcsolódik az egész szervezet létfontosságú aktivitásához.

A bőrápolás bizonyos szabályok végrehajtását foglalja magában:

 • Minden nap meleg vízzel mossa le speciális termékeket (szappan, gél stb.);
 • ágynemű, harisnya, zokni, harisnya, golf;
 • Ne préselje a pattanásokat, gyulladáshoz vezethet;
 • megpróbálja fogyasztani a friss gyümölcsöket és zöldségeket, a tejet, ez elegendő ásványi anyagot és vitaminokat biztosít a szervezetnek, ami elősegíti a sima és tiszta bőrt;
 • a hideg évszakban meg kell védeni a bőrt a fagyástól;
 • Ne viseljen olyan ruhát, amely irritálja a bőrt.

A bőrápolás három pontra csökken: tisztítás, táplálkozás, védelem. A megfelelő bőrápoláshoz ismernie kell a típusát (normál, száraz vagy zsíros).

Felnőtteknél a normális bőr ritka. Ez a bőr rózsaszín-bézs színárnyalatú, mérsékelten matt, akne nélkül, sima és rugalmas, elegendő nedvességgel és zsírral rendelkezik, jó feszültség.

A normál bőrre kevesebb gondoskodásra van szükség, mint a zsíros vagy száraz bőr esetében. A hideg víz megerõsíti, frissíti a bõrt. Hot - faggyú mosás, tisztít is, de rendszeres használata melegvíz bővülhet az ereket, és úgy tűnik, petyhüdt bőr lazaság, ezért szükséges, hogy a mosóvíz szobahőmérsékleten, vagy felváltva mossa arcát hideg és forró víz. Mosás után a bőrt kiszárítjuk.

Az olajos bőr szürkés-sárga színű, nagyított pórusokat mutat. Leggyakrabban a hát középső részén és az arc középső részében (homlok, orr, áll) fordul elő. Ezt a fajta bőrt a faggyúmirigy fokozott szekréciója jellemzi. A zsír feleslege kiterjeszti a faggyúmirigyek száját, eltömődve, hogy a comedonok - fekete pontokat képezzenek. Az olajos bőr kevésbé tompítja az irritációt, könnyen tolerálja a különböző környezeti hatásokat. Ilyen bőrrel minden nap meleg, de nem forró, szappanos vizet mossa meg arcoddal. Ha a bőr túlságosan zsíros, naponta kétszer kell mosni. Rendszeresen tisztítani kell a kozmetikai szekrényben, az arc jelentősen szennyezett bőrével.

A száraz bőrnek sárgás-rózsaszínű színe van, finomabb, sebezhetőbb és gyengéd. Vékony epidermiszen keresztül megnagyobbodott kapillárisok láthatók. Ezt a fajta bőrt könnyen irritálja a szél, a nap, a víz, a fagy, a szappan, a vörösség, a fájdalmas feszültség és az epidermis hámlasztása. Fiataloknál a száraz bőr gondozása csökken a szennyeződéstől és a folyadékkrémetől való puhításhoz, de rendszeresen és nagyon óvatosan kell gondoskodni, mivel ez a bőr hajlamos a korai öregedésre.

Otthon a bőrápolás legfontosabb eszközei maszkok és krémek. A maszkok gyógyító jellegűek (csak a kozmetikai szobában lehetnek), fehérítő és kozmetikai. A maszkok hetente két-három alkalommal használhatók.

A legmodernebb krémek táplálják és védik a bőrt, ellátják az összes szükséges anyaggal. A bőr megtisztítására és lágyítására, emulziók és folyékony krémek kerülnek felhasználásra, por- és dörzsölésre a mosás helyett.

A bőr táplálására különleges krémek állnak rendelkezésre a száraz, olajos és normál bőrre, ezeket alaposan tisztított bőrre alkalmazzák. Az arc krémeket naponta kell használni, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a bőr ugyanabba a krémhez szokott, és az aktív hatása rövid ideig fennmarad, ezért időnként meg kell változtatnia a krémet. A krémet a bőrvonalak irányában könnyű ujjakkal vigye fel és távolítsa el, hogy ne mozduljon el és ne sérüljön a bőrön.

Vigyázni kell a kezek bőrére. Javasoljuk, hogy mossa a kezét egy enyhe toalett szappannal, amely különböző adalékokat tartalmaz, gondosan törölje le őket törölközővel, és szükség esetén pásztázó krémet kenje be. Ismét kezet meg krémmel, mielőtt házimunkát csinálsz. A kezek bőrének öregedési folyamatának lelassításához elasztinnal, kollagénnel és E és A vitaminokkal ellátott krémeket használnak, amelyek helyreállítják az epidermiszet, így a bőr sima és rugalmas. Öblítse ki a krémet az ujjhegyekről, végül a csuklóval, minden egyes ujját egyenként, majd az egész tenyerével masszírozza.

A lábápolás a lábfürdővel történik, javítja a vérkeringést és enyhíti a fáradtságot. Ha a lábak bőre dörzsölésre vagy apró repedésekre szorul, akkor hasznos a fürdőköpennyel ellátni (1 liter víz 1 evőkanál málna). A gombás megbetegedések megelőzésére hetente 2-3 alkalommal ajánlott dörzsölni a lábak bőrét asztali ecettel vagy speciális krémmel. Javasolt továbbá lágyító géleket és lábkémeket is, amelyek jelentősen javítják a lábak bőrének állapotát.

A fogak állapota nagyon fontos az emberi egészség szempontjából, ezért nagyon fontos a szájüreg gondozása. A szájüregben a fertőzés megjelenésének megakadályozása segít a megfelelő fogápolásban. Tisztítsa meg őket naponta, fogkefével és pasztával, speciális szivacsos megoldásokat is alkalmazzon. Az evés után meg kell tisztítani az interdental tereket fogpiszkálóval vagy speciális szálakkal. A fogászati ​​és a fogínybetegség első jeleit illetően azonnal forduljon a fogorvoshoz.

A fogak jó állapotban tartása segít a szájüreg és fogak megfelelő ellátásában, a fogorvosi megbetegedések időben történő kezelésében, az orvos által ajánlott megelőző intézkedések végrehajtásával és a fogorvos által előírt kezeléssel.

A testápolás magában foglalja a hajápolást is. A fejét meleg vízzel kell mosni, ha a víz kemény, akkor lágyíthatja az ivóvízzel (hozzáadhat 0,5 teáskanál szódát 1 liter vízre). A fejmosás gyakorisága a haj típusától függ.

A zsíros hajjal a túl gyakori mosás a fej fokozhatja a faggyút. A száraz haj a törékenység és a törékenység miatt is ellenjavallt. Ezeket a hajakat célszerű időnként használni a tojássárgája vagy a lekvárt tej esetében. Hosszú hajat kell fésülni, kezdve a tippeket, és a rövidek - a gyökérből. A száraz haj különösen gondos fésülést igényel. A fésűnek nem kell éles fogai, ritkán kell. Normál hajra, egy ecset fog tenni, használata tisztítja a hajat, egyenletesen osztja el a zsírt a haj teljes hosszában, javítja a vérkeringést a fejbőrben. Az ecsetnek nem lehet szúrós, de kemény. Elfogadhatatlan a másik fésű használata.

Erős csavarodás, nyújtás, állandó szűk fonás a törékenység és a veszteség okaként szolgálhat. Hideg, nap, tengervíz, szél, por stb. hajat törékeny és unalmas. A hajhullás folyamatának súlyosbítása feszes vagy nehéz fejfedőt viselhet, amely nyomást gyakorol a bőrre, és megnehezíti a levegő eljutását a hajba.

Ami az emberi ruhákat illeti, meg kell felelnie az élőhely éghajlati viszonyainak, a munka jellegének. A cipők előnyben részesítik a valódi bőrből való viselést, és a vágásnak teljes mértékben figyelembe kell vennie a láb anatómiai és fiziológiai jellemzőit.

Az egészség megőrzéséhez és a személyes higiéniához kapcsolódó egyik fontos tényező a belső higiénia.

Több esetben, hogy ezt al-fegyelem Higiéniai élelmiszer-higiéniai, mert a belső szervek és a fizikai test tisztaságát hozzájárul a jobb a tápanyagok felszívódását és létfontosságú eleme a levegő, a víz és az élelmiszer, de nem csak az. A belsõ higiéniai ismeretek segítséget nyújthatnának egyes gyógyászati ​​részlegeknek. Miután az összes higiéniai ősidők óta ez volt az ipar orvostudomány, és csak jóval később időkben az ókori Görögország, ment a nevét, válassza ki a független tudományág, amely a mi történt a második felében a XIX. Ügyelve azok külső ruházat, gyakran figyelmen kívül az a tény, hogy a gyomor, bél, tüdő, légcső, orrgarat, és más testüregek igénylő tisztító, valamint a bőr, haj, köröm és fogak.

Az ember egész életében, néha évszázadok óta használja a testét. Ha nem tiszta olyan serpenyőt, amelyben a vacsorát egész ideje alatt főzheti, csak azért, mert ételt szolgál fel, akkor valószínűleg lusta és rendetlen, rossz szeretője lehet. De hogyan érzed magad az emésztőrendszereden, ami ugyanaz a vízmelegítő, amelyet egy vagy két évig használsz, de 80-100 évig? Az emésztőrendszer higiéniája és a légzőkészülék higiéniája két olyan pont, amelyet hozzá kell adni a személyes higiénia általános részéhez, hogy megakadályozza a környezeti érzékelés csatornáinak tisztaságából adódó sok betegséget.

mentálhigiénés - ez a rész a személyi higiéniára és a társadalom higiéniájára vonatkozik. A higiéniai pszichológiai pillanatok az érzelmek, a képzelet és a gondolatok tisztaságára és egészségére vonatkoznak - mindezt a lélek fogalma vagy az ókori görög pszichológia határozza meg. psziché egy személy neuroendokrin és idegrendszerén keresztül manifesztálódik, amelynek eredményeképpen bizonyos anyagokat állítanak elő: a pszichés energia és a hormonok olyan kristályai, amelyek szabályozzák egy személy fizikai berendezésének aktivitását.

Személyi higiénia magában foglalja az egészségügyi és erejét a belső elválasztású mirigyek, az ektoplazma, amely megjelent az általuk létre aura sugárzás telíti az emberi ruházat, a környező tárgyak, a hangulat a hazai befolyásolja a társadalmi környezet, stb, mint indikátor egészségügyi vagy egészségkárosodás személy.

Személyes bőrhigiénia. A gyermek és a felnőtt bőrének higiénája

A bőr nem csak az emberi test védőhéjaként szolgál, hanem aktívan együttműködik a külső környezetgel. Különösen elsősorban sokféle irritáló hatású vegyi anyagot vesz fel: kémiai, fizikai és fertőző, amelyek közül sok képes számos patológiás folyamatot okozni mind a bőrön, mind a testen belül. Szintén gyakran az epitheliális burkolat az első indikátor, jelezve, hogy valami rossz az egészségünkön. Ezért a bőrtisztaság tisztasága a higiéniai eljárások komplexumának egyik fő pontja.

Bőrfunkciók

Az egész életen át az epitheliális fedő számos olyan funkciót lát el, amelyek a szervezet egészségének és életfunkcióinak megőrzését szolgálják:

 1. Védő.
 2. Hőszabályozás.
 3. A szekréciós.
 4. Reszorpciós.
 5. Lélegzik.
 6. Részvétel az általános anyagcsere folyamatban.
 7. A beszéd mint érzékszerv.

Védő funkció

A bőr védi a testet a különböző negatív környezeti hatásoktól, amelyek mechanikai és vírusos károkat okozhatnak a belső szervekben.

Termoregulációs funkció

Bőr nagymértékben reagál a hőmérséklet-változás: a hideg véredények összehúzódnak, és a hőátadás csökken, amikor a hő kinyúlnak, aktívan indul izzadás és a túlzott hősugárzás szervezetben.

Titkos és reszorpciós funkciók

Amikor a szekréciós funkcióját a felesleges folyadékot szabadul együtt működését a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek, és a felszívódás, fordítva, - áztatás a hiányzó mennyiségű vizet, hogy fenntartsák a természetes egyensúly a szervezetben.

Légzési funkció

Bár egy személy O-t kap túlnyomó mennyiségben2 a légzőrendszeren keresztül, de a bőr is részt vesz az oxigén telítettség rendszerében - a gázcserélési folyamatok aktiválásával.

A bőr, mint az érzékszerv

A bőr reagál az érintésre, a fájdalomra, a melegre és a hidegre, és az idegvégződéseken keresztül továbbítja az információkat az agynak. És már a feldolgozás eredményei alapján az ember egy vagy másik helyzetben modellezi viselkedését.

Annak érdekében, hogy a fent említett funkciók mindegyike stabil üzemmódban történjen, gondos bőrápolásra van szükség a testben fellépő működési zavarok elkerülése érdekében. A bőrhigiénia, pontosabban annak szabályai, különös tekintettel van a különböző életkorra, valamint néhány közös pontra.

Általános szabályok

A szennyezés és a többszörös betegség megszerzésének károsodása miatt nem csak a bőr, hanem az egész test egésze is lehet. E tekintetben a gyermekek és a felnőttek figyelmét fel kell hívni arra, hogy kövessék a bőrhigiénia általános szabályait:

- napi mosás és zuhanyozás;

- lágy vagy ph-semleges higiéniai termékek (baba szappan, gélek, nedves törlőkendők, habok) használata;

- a fehérnemű és a bőrrel közvetlenül érintkező ruházat rendszeres cseréje;

- ha csúszás következik be, kenje meg a bőrt egy hidratáló krémmel vagy egy speciális kenőccsel;

- elfogadhatatlan mechanikus eltávolítása a tályogok, a pattanások, az elárasztott kéreg a sebek és karcolások helyén;

- növényi és tejtermékek, vitaminok rendszeres használata;

- Kerülje az allergiás bőrkiütéseket okozó forrásokat (élelmiszer, italok, állati szőr, nem természetes anyagokból készült ruházat);

- Ha az ismeretlen növényekkel való bőr kapcsolatba kerül, a kémiai reagenseket, ha lehetséges, azonnal öblítse le a kontaktus helyét;

- ne engedje, hogy a bőr fagyás és időjárási hatásai legyenek;

- mosson kezet rendszeresen szappannal és vízzel;

- a vízkezelés után szárazon törölje;

- ha lehetséges, használjon cserélhető cipőt a helyiségben, elkerülheti a láb izzadását vagy hipotermiáját;

- naponta sétál a friss levegőben legalább 20-30 percig;

- mérsékelt napozás vagy kvarc.

Amint látja, a normál bőrhigiénia meglehetősen egyszerű szabályok végrehajtása, amelyet a gyermek vagy felnőtt nem szabad elfelejteni. Azonban e két korosztály bőrének még mindig vannak különbségei, és így az ápolásának hányója.

Különbségek a felnőtt és a gyermek bőrén

A 7-8 éves gyermekek bőrének érzékenyebbek az allergiás reakciók, túl vékony és finom, szemben a felnőttekkel. Több zsírsejtet és vért tartalmaz. A csecsemő bőre néhány funkciója még nem teljesen hibázott, de 9 év elteltével a verejték és a faggyúmirigyek működésének stabilitása megjelenik.

Minél régebbi a személy, annál hamarabb kezd el elhalványulni a bőr. Az évek során kevésbé rugalmas, nem annyira tele van vérrel, a mirigyek lelassulnak vagy teljesen leállnak. A felső epitélium megszárad, ami miatt a ráncok elkezdenek kitörni, pigmentált foltok vannak.

Ezzel összefüggésben a gyermek bőrének higiéniája bizonyos sajátosságokkal rendelkezik, amelyek korai korban is figyelmet igényelnek.

A gyermek higiéniai szabályai

A gyermekek bőrének ápolása szükséges, életének első heteiből kiindulva. Aligha érdemes elmagyarázni, hogy ezen a szakaszokon még nem rendelkezik elegendő immunitással, és a test minden funkciója éppen kezdetét veszi.

Az újszülött bőrének higiéniáját nagyon óvatosan és finoman kell végrehajtani. Az alábbi feltételeknek megfelelően történik:

- az újszülöttek számára tanúsított kozmetikai termékek alkalmazása, amelyek nem tartalmazzák az anyag irritáló bőrét és nyálkahártyáit;

- a sminkben hiányozni kell: fenoxi-etanol, nátrium-hidroxid, etilén-oxid, lauril-szulfátok, különböző tartósítószerek;

- fürdéskor természetes növényi kivonatokat vagy kis mennyiségű fitomátot lehet használni;

- erős szennyeződésekkel megengedhető a gyermekkrémek használata;

- szabadtéri séta során a tej védelme a napvédelemhez;

- a bőr szárazságának eltávolítása baba krémet vagy olajat;

- rendszeres pelenka, szennyezett pelenkák és ruhák cseréje;

- lágy szivacsok, szalvéták, pamutrügyek és tamponok használata, ha lehetséges, nem hagyják el a villát;

- gondosan nyomon követni a baba szervezetének a környező tényezőkre gyakorolt ​​hatását (viszketés, allergiás reakciók, bőrpír, pelenka kiütés).

A már felnõtt gyermeknek a bõrhigiénia kell, hogy legyen a napi rutinban. Meg kell magyarázni a baba számára, hogy mi lehet az elemi szabályok betartásának elmulasztása. Minél korábban elkezdte megérteni ezeknek a szokásoknak a hasznosságát, a gyermekek könnyebben lesznek a jövőben - az állandó nyomon követésének szükségessége, hogy például a gyermek megmosta a kezét, eltűnik.

Felnőtt bőrhigiénia jellemzői

A felnőtt személyi bőrhigiénéjének is vannak olyan sajátosságai, amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni:

- A fürdőt hetente 1-2 alkalommal lehet bevenni napi öblítéssel a zuhany alatt;

- lehetséges a zuhanyzás közben ne használja szappan, különösen antibakteriális - részben a forgóeszközök, hogy képesek nemcsak kiküszöbölik a káros mikroorganizmusok, hanem hasznos;

- a férfiak és a nők egyenlően, a bőr típusától függetlenül, hidratáló és tápláló krémeket, krémeket;

- a szobahőmérsékleten vízzel alaposan mossa le;

- ne feledje, hogy a kontrasztzuhany rendkívül hasznos - megtartja a bőr tónusát, rugalmasságát és feszességét;

- Az arc kozmetikai használatával történő mélytisztítást javasolják hetente egyszer, a probléma bőrével - kétszer;

- A borotválkozás könnyebb lesz, ha az arcot forró vízzel leöblítik az eljárás előtt;

- a tompa borotválkozó gépek nem csak hatástalanok, hanem képesek a bőr megsebezésére, a szőrszálak felszívására;

- Ne hagyd el az úszást egy folyóban, tóban vagy tengerben, azonban gondoskodj róla, hogy a víz kényelmes legyen, és a fürdés nem tiltott;

- Minden krém, maszk és egyéb gondoskodó és letörölhetetlen termék kizárólag a kozmetikai kozmetikumok tisztítására és tisztítására használható.

A fej bőrének higiénája

Különös figyelmet kell fordítani olyan kérdésekre, mint a bőr és a hajhigiénia. Gyakorlatilag minden ember (ritka kivételekkel) fejbőrének különböző sűrűsége van. A fejbőr nem szenved, és a hallás fején egészséges megjelenés szükséges, nem kevesebb, mint a test többi részének fedele mögött:

- rendszeresen és helyesen fésülje meg a hajad;

- hajszárítók, hajszárítók, hajszárítók;

- speciális samponokat, maszkokat, balzsamokat, olajokat;

- a haját hetente egyszer mossa le;

- a korpásodás megszüntetése az első megnyilvánulásokban;

- Ha lehetséges, kerülje a vegyi curlingot és az ammónia felhasználásával történő festést.

Sajnos a mindennapi életben nem mindig fordítunk kellő figyelmet olyan aspektusra, mint az emberi bőrhigiénia. Gyakran elfelejtették, hogy e szabályok fő célja nem a szépség és a fiatalok megőrzése, hanem az életminőség és az élet időtartamának növekedése.

A higiénia az emberi kultúra jele

A személyi higiénés higiéniai szabályok egy csoportja, amelyek elősegítik az emberi egészség megőrzését és erősítését, ami viszont növeli a várható élettartamot. A személyi higiénia általános fogalom, beleértve a bőr, a haj, a szájüreg és a nemi szervek higiénéit, valamint a lakások, ruházati cikkek, ágyneműk és cipők gondozására vonatkozó szabályokat; Ne hagyja figyelmen kívül az alvás és a pihenés, a megfelelő táplálkozás és a pszicho-higiénia rendszereit. Különböző megközelítéseket kell alkalmazni a higiénia felnőttek és gyermekek esetében - a csecsemők esetében a követelmények eltérőek és sok szempontból sokkal keményebbek.

Annak ellenére, hogy a modern élet ritmusában nem sok időt adunk a higiéniai kérdéseknek, ez nem jelenti azt, hogy elvesztették a jelentését. A rendszeres testmozgás, a töltés, a keményedés, a megfelelő táplálkozási menü betartása fokozza az emberi test ellenállását a kedvezőtlen környezeti tényezőkre. A személyi higiénia tiszteletben tartása az egyén kultúrájának egyik feltétele.

A bőr és a higiéniai szabályai

Az emberi bőr olyan külső burkolat, amely védő funkciót hordoz az egész szervezet számára, megakadályozva a környezet különböző hatásait; Ezenkívül van egy szabályozás a hőtermelés és a hőátadás, a légzés funkció nagyon fontos. A bőr állapotát számos tényező befolyásolja: a munkakörülmények, az éghajlati hatások és más ingerek. Az emberi bőr állapota szorosan összefügg a test általános állapotával.

A bőrhigiénia a következő:

 1. Minden nap meleg vízzel mossa le, speciális eszközökkel - gél vagy szappan.
 2. Rendszeresen változtasson zoknit, fehérneműt, harisnyanadrágot stb.
 3. A pattanások extrudálása jobb kizárni - gyulladást okozhat.
 4. Az ételt megfelelőnek kell tartani - zöldségeket és friss gyümölcsöket nagy mennyiségben, valamint tejtermékeket. Mindez ásványi anyagokkal, vitaminokkal telíti a testet, a bőr sima lesz.
 5. Ne fagyjon a hideg évszakban.
 6. Az irritáció elkerülése érdekében a természetes anyagokból készült ruhákat viseljük.

A bőr megfelelő ellátása nagyon fontos. Először is ismernie kell a bőrének típusát (olajos, száraz, normális).

A legtöbb felnőtt esetében a bőr ritkán normális. Az ilyen bőr bézs rózsaszín árnyalatú, akne nélkül, közepesen matt, rugalmas, sima, jó feszültséggel, elegendő nedvességgel. Mindezek a jelek talán csak a gyermekeknél találhatók meg. Az ilyen bőrápolás minimális. A hideg vízzel végzett mosás frissíti és megerősíti az ilyen bőrt, a forró víz pedig leöblítheti a bőr zsírt és tisztíthatja azt. Ajánlott meleg vízzel (szobahőmérséklet) még mindig mosni, mert túl forró víz lehet, hogy a bőr puha és letargikus. Mosás után az arcbőrt kiszárítjuk.

Az olajos anyagot szürke-sárga szín jellemzi, látható nagyított pórusokkal. Ez általában zsíros bőr a hátsó középső részén, az arc - áll, orr, homlok. A fő jel a faggyúmirigyek fokozott szekréciója, ami a faggyú feleslegéhez vezet, ami comedonokat okozhat (a mindennapi életben fekete pontok). A zsíros bőr irritációja ritkaság, könnyen elviseli a különböző környezeti hatásokat. Ha ilyen bőrre van szükség, minden nap meleg vízzel kell mosni, akár naponta kétszer is. Ha a személy erősen szennyezett, akkor jobb, ha rendszeres időközönként tisztítást végez a kozmetológustól.

A száraz bőrre jellemző a rózsaszínes sárgás színű, nagyon sebezhető és vékony, a nagyított kapillárisok ragyognak. Az ilyen típusú tulajdonosok bonyolultak: bármilyen hatás (szél, nap, fagy, szappan) irritációt okoz. A bőr elpirul, fájdalmas feszültség következik be, a felső réteg lehúzódik. Az ilyen bőr higiéniájának nagyon alaposnak kell lennie, beleértve a bőrpuhító krém és más kozmetikai termékek használatát is, mivel a száraz bőr korai öregedésnek van kitéve.

Az arcápolás fő eszközei maszkok és krémek. Ezeket a bőrtípus és életkor szerint kell kiválasztani. A krémeket naponta alkalmazzák, a maszkok többnyire heti 1-2 alkalommal.

Ajánlott a felhasznált krém összetételének időszakonkénti megváltoztatása, mivel a bőr szokásosan megszokott.

Kezek és lábak gondozása

A kezeket mosdóval kell mosni, majd óvatosan törölje le törülközővel, és szükség esetén használjon lágyító krémet. Ajánlott a különböző vegyszerek hatásainak korlátozása a kezekre: mosson kesztyűt és védje meg a kezét, ha bármilyen tisztítószert használ. Az öregedés folyamatának lassításához válasszon kollagént, elasztint, A és E vitaminokat tartalmazó speciális krémeket. Tegye fel a krémet masszázsmozgással - minden egyes ujját külön-külön mosson, majd az egész tenyerét.

A lábak bőrének is különös gonddal kell járnia. Naponta szükségszerűen mossani kell lábát szappannal, túlzott izzadással és napi 2 alkalommal. A lábak higiéniájának jó eszköze a lábfürdő, segítik a fáradtság eltávolítását és a vérkeringést. A lábak bőre, amelyek hajlamosak a kopásokra és a repedésekre, jól segítik a fürdőt a kalendulával 1 evőkanál. l. kalendulát 1 liter vízben. Védd a lábakat és a gombás betegségek iránti igényt. Használjon speciális szerszámokat a lábak bőrének törléséhez. A lábbeli higiéniája is szükséges, a lábbeli elleni gombaellenes szárítók jó eszköz.

Hajápolás

A higiénia magába foglalja a haj és a fejbőr megfelelő gondozását. A fejét meleg vízzel kell mosni, és a mosás gyakorisága a haj típusától függ. Ha a haj hajlamos a zsírozásra, túl gyakori mosás erősítheti a zsír elkülönítését. Továbbá gyakori mosás és száraz haj nem ajánlott - törékennyé és sérülékennyé válik.

Fontos kiválasztani a megfelelő hajfésűt. Keménynek kell lennie, de ugyanakkor nem szúrós és éles szélek nélkül - ez károsíthatja a haj szerkezetét és megkarcolhatja a fejbőrt. Kategorikusan nem használhat másik fésűt. A fa előnyben részesítése - a természetes anyag sokkal jobb, mint a műanyag. Hosszú hajfésű, a tippektől kiindulva rövid - a gyökerekből.

Stretching, twisting, állandó feszesítés - mindez hátrányosan befolyásolja a hajat, a törékenység és a veszteség megjelenhet. A külsõ tényezõknek is pusztító hatásuk van a hajra: a fagy, a napsugárzás, a szél, a tengervíz okozhatja, hogy homályos és törékeny. A harisnyanadrág vagy a szűk kupak szintén hátrányosan befolyásolják a haj és a fejbőrök általános állapotát.

A gyermekek bőrhigiénája

Nagyon fontos a bőr higiénája a gyermekek számára - ez nemcsak a bőrbetegségek megelőzése, hanem sok más, különösen a gyomor-bél traktus betegségeinek megelőzése. A csecsemő ápolásához jobb, ha külön fürdőkádat, speciális baba szappanokat és puha mosogatórongyokat használnak, lehetővé téve a kálium-permanganát alkalmazását.

A vazelinnek vagy a napraforgóolajnak köszönhetően a ráncok bőrön való kenésére, vattacukorra, kis körömollókra is alkalmazható. Az első hónapban a szülés után a baba arcát és kezét meg kell tisztítani egy vattacsomót mártott forralt vizet, kezdve 6 hónap lehet használni mosás nélkül tamponok rendes főtt egy kis vizet szobahőmérsékleten.

A gyermekeknek mindig száraz és tiszta ruhákban vagy pelenkákban kell lenniük. A széklet kiszabadulása után a csecsemőt meleg vízzel meg kell mosni a csapból, majd puha törülközővel kiszáritjuk a bőrt, majd tiszta ruhát viselünk. Ha a pelenka kiütésekor előfordul, a legjobb, ha kenőanyaggal kenjük őket a bőrirritáció elkerülésére. És hogy egyáltalán nem alakultak ki, különösen a fül és a nyak mögött, feküdt egy kis pelenka (összehajtható, mint egy szalvéta) a nyak és a ruha között. Ez megbízható védelmet nyújt a tömegesen fertőzött tömegek ellen, rendszeresen cserélni kell.

A köldökzsinórt követően el kell fürödni a gyerekeket. Az élet első 6 hónapjában a higiénia a napi fürdést jelenti, hiszen a baba bőrén sebezhető és nyájas, 6 hónap után a fürdőzés minden második napon elvégezhető. Mosson le minden nap. A gyermekek elsõ 2 hónapjában a kálium-permanganát gyenge oldatában van szükség, majd egyszerûen nyers vizet használhat. Mielőtt minden fürdõt mossa meg a fürdõt szappannal, helyezzük a pelenkát az aljára, és öntsünk vizet (36-37 ° C). A fürdőhely hőmérsékletének 20-22 ° C-nak kell lennie. A gyereket finoman leengedik a vízbe, és a fejét tartják. Külön fürdőszobát vagy függőágyat használhat a fürdőhöz.

A szappannal való fürdőzés nem szükséges naponta, 2-3 alkalommal hetente. Az idő múlásával egyszerűen mossa meg a baba testét vízzel, ez kézzel vagy nagyon puha mosogatóronnyal történhet. Az eljárás időtartama nem haladhatja meg az 5-7 percet, győződjön meg arról, hogy a víz nem jut be a fülbe, a szemekbe és a kifolyóba. Mossa meg a haját és az arcát tiszta, forralt vízzel, majd fordítsa le a baba arcát, és öntsön az egész testet ugyanazzal a vízzel.

Ezután óvatosan törölje át a baba puha réteget, majd olajjal vagy zsíron gyűrje a bőrt. Ügyeljen arra, hogy a körmöket lehúzzuk. Használjon speciális ollót a gyermekek számára, miután törölte őket alkohollal. Fürdés után a fürdőt meg kell mosni és szárítani. A gyermekeknek az önhigiénére való tanítása már 2 éves koruktól is megtörténhet: hogyan kell megfelelően lemosni, hogy beoltassa a kézmosás eszméjét étkezés előtt és a szennyeződés után. A gyermekintézetek szakembereinek naponta meg kell vizsgálniuk a gyermekeket a kiütés és a bőrpír miatt, ha gyanús tünetek jelentkeznek, a gyermeket azonnal be kell mutatni az orvosnak.

Kisebb sérüléseket, karcolásokat, repedéseket a gyermekek bőrében azonnal le kell mosni felforralt vízzel, zölden vagy más fertőtlenítőszerrel. A kezelés után mélyebb sérüléseket ragasztó vakolattal kell ragasztani.

Bőrhigiénia. A haj és körömápolás szabályai

Személyi higiénia - amely foglalkozik az egészség, a fizikai fejlődés és az állóképesség fokozását célzó tevékenységekkel. Személyi higiénia magában foglalja a kérdések széles körét - testápolás, szabályokat és eljárásokat edzés a test, gondoskodás a ruházat és lábbeli, egyedi megelőző intézkedések bőrsérülések, légzőszervi, emésztőrendszeri toxikus anyagok és kórokozók.

Bőrápolás.

A bőr folyamatosan piszkos. Felszínén felhalmozódnak a faggyú, a verejték, a szaruréteg, a por; mindez keveredik és sárba fordul. A szennyeződés viszketést okoz, és ez karcolás és pustuláris bőrbetegségek megjelenéséhez vezet. Épségének megsértése a bőr is okozott egyéb okok miatt - megérinti a vörösen izzó tárgyra, az erős napfényt vagy hideg bőréhez lúgok vagy savak eredménye lehet sérülés, hatás, stb

A bőrápolás legfontosabb tulajdonsága a tisztaság megőrzése és az integritás megőrzése.

A bőr ápolásához kéz szükséges. Piszkos kézzel át lehet adni a tojásokat a férgek, kórokozók a fertőző betegségek. A kezeket étkezés előtt mosni kell, lefekvés előtt, reggel, miután felemelték, minden egyes látogatás után a mosdóba, szennyeződés után.

Körömápolás.

Legalább hetente egyszer meg kell vágni a körmét röviddel, hogy a szennyeződés nem halmozódik alá őket. Rendszeres olló használata esetén a 6 éves kor alatti gyermek képes a körmök önmegmunkálására. Azok a gyerekek, akik tudják használni az ollót, általában nem félnek a körmüket vágni.

Hajápolás.

A fejbőr bőrén, mint az arc bőre, számos faggyú és verejtékmirigy van. Elszarusodott hámsejteket, elszakadnak a pehely vagy por kerül a bőrt a levegő, összekeverjük a verejték és a faggyú, ami nem a szabályok betartásának gondozása haj lebomlik, ami a megjelenése kellemetlen szagokat a hajat; A haj zsíros, fényes lesz. Legalább hetente egyszer mossa le a fejedet. Mosás után a hajat tiszta törülközővel kell megszáradni és fésülni. Jobb, ha ritka hajfésűt használsz, éles fogak nélkül, hogy ne karcold le a fejbőrt; ne használj valaki más fésűjét.

Bőrhigiénia

A bőr higiénája a személyes higiénia alapja.

A bőr állapota - a test általános állapotának, életkörülményeinek tükröződése Megsérült étel, rossz egészségügyi feltételek provokálják a dermatosist.

A bőrbetegségek megelőzése érdekében fontos a biztonsági szabályok betartása, a környezet javítása, a jó életkörülmények, a minősített egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés és még sok más.

A jó bőrállapot az emésztőrendszer normális működéséhez kapcsolódik. Még a munkájának kisebb mértékű megsértése is megnehezíti a fontos tápanyagok felszívódását a bélből, következésképp a testtel, beleértve a bőrt is.

Mivel a hiány vitaminok A, C, B-csoport, D, PP vagy akár súlyosbított némi bőrbetegségek (például pszoriázis, ekcéma). Ezzel szemben, az elutasítás a használata kakaó, fűszerek, emészthetetlen zsírok, csokoládé, konzerv ételek, bor, füstölt termékek, kávé, vezet normalizálása anyagcserezavarok a bőrön, gyakran javítására bőrbántalmak.

A csalánkiütés, a furunculosis és más betegségek áramlását támogató szerepet játszik a krónikus székrekedés. Bőrkiütés, ekcéma, más bőr tünetei gyakran kísérik a májbetegséget.

A bőrhigiénét biztosító eljárások

A verejtékezés, a külső szennyeződés, a mérlegek, a felesleges faggyú, a mikroorganizmusok felszámolása érdekében rendszeresen meg kell mosni a bőrt. Normál és zsíros bőr "előnyben részesíti" semleges szappan, száraz áztatott (például glicerin). Megosztott fürdők kb. 15 percig. 25 fokos vízhőmérsékleten, a higiéniás hatás mellett tónusos és 25-30 fokos hőmérsékleten is - nyugtató hatással a szervezetre. A legjobb eltávolított verejték, faggyú, régi bőr, kéreg a bőrfelszínről 34-37 fokos vízhőmérsékleten. Normális körülmények között hetente használják a fürdőket vagy a zuhanyzókat, és egyes speciális iparágakban (pl. Bányászok, vegyészek) dolgoznak naponta. Szintén hasznos (napi) zuhany nélküli szappanos víz szobahőmérsékleten (20-25 fok).

Az arc és a nyak bőrét meleg vízzel kell mosni; ha vékony száraz bőr, különösen érzékeny a légköri hatásoknak, napfény, arra korlátozódik, hogy használjon szappant, Lágy víz - esővíz, forralt, desztillált víz vagy csapvíz 1/4 teáskanál szódabikarbóna 1 liter.

Mosás után a száraz vagy ráncos bőr hasznos a mérsékelten kenhető tápláló krémhez, a mosás helyett olajos bőrrel, speciális krémekkel törölheti az arcát. Mosás után, valamint közös fürdő vagy zuhany után hasznos az is, hogy hideg vízzel öblítse le az arcát.

Mielőtt borotválkozás előtt egy biztonsági borotva, meg kell meleg vízzel, és borotválkozás után száraz a bőr és törölje szalicilsav 0,5-1% alkoholt. A kezeket szappannal szobahőmérsékletű vízzel kell mosni; A víz forró zsírtalanít, és nagyon hidegen szárítja a bőrt.

Törölje szárazra a bőre. A száraz bőr puhaságának megakadályozásához használjon krémes (tápláló) krémet a száraz bőrre.

A lábak (láb, lábszár) bőrét heti 2-3 alkalommal mossák, nyáron gyakrabban; a genitális terület, a perineum - minden nap, vagy azelőtt, hogy lefekvés előtt.

A körmöket ecsettel kell mosni, minden héten (nem túl rövid) metsződnek, az aluhelyet egy speciális körmével tisztítják; időszakosan manikűröket és pedikűröket. Ebben az esetben az eponszia forró vízben lágyul, majd egy fém spatulával elvágja a körömlemeztől és ollóval.

A fejön levő hajat egyszer 2 (zsíros) vagy 4 (száraz) napon mossák. A száraz haj hasznos 2 nappal mosás előtt dörzsölje be a fejbőr ricinus- vagy bojtorján olaj, és mosás segítségével esővíz, hó víz, vagy enyhíteni azt hozzáadásával 1/2 teáskanál ammónia 1 liter vízben.

A szappan helyettesíthető tojássárgájával (két tojássárgát egy forró üvegre, de nem forrni, vízzel verni és szűrni egy finom szitán). Mosás után a hajat törölközővel vagy meleg levegővel szárítjuk (hajszárítót, amelyet nem szabad bántalmazni, hogy elkerüljük a haj megszáradását).

A frizurában mindig meg kell őrizned a haj természetes irányát, ne szorítsd erősen, ami traumás alopéciához (hajhullás) vezethet. A fésűnek homorú fogakkal kell rendelkeznie, nem gyakori, műanyag, és a kefe félkör alakú elrendezésével a középen hosszabb, az oldalakon rövidebb.

Ha a szőr nagyon száraz, akkor az ecsetet könnyedén megnedvesíthetjük, mielőtt bármilyen növényi olajjal fésülne. A forró, állandó jellegű hajformázás a haj és a hideg (kémiai) törékenységét jelenti, a törékenységen kívül, - a hajhullás és gyakran a fejbőr irritációja. A hajháló viselése ártalmatlan; a paróka tartós használata nem ajánlott, ezért megakadályozza a haj növekedését.

Az ápoló gyermekeknek minden második napon mossuk le a fejüket, lehetőleg baba szappannal és töröljük szárazra, és puha ecsettel töröld meg a hajat.

Nagyon fontos védeni a bőrt a kisebb sérülésekből, amelyek a piogén fertőzést "bejárati kapuként" válnak védőruházat, védőpaszták, speciális mosószerek használatával. Különös figyelmet kell fordítani a bőrnek az allergiás anyagoktól (epoxigyanták, krómvegyületek stb.) Való védelmére.

Kedvező hatása van a bőrre (növeli a külső ingerek ellenállóképességét) friss levegő, mérsékelt napfény, tengerfürdők és általában vízi eljárások biztosítják. Hasznos lehet a torna, a sport.

A megadott információ nem mintha ajánlati értéket jelentene. Ne feledje, hogy amikor egy betegség jelei jelennek meg vagy gyanítanak, azonnal konzultáljon orvosával, és a betegség megelőzése mindig jobb, mint kezelni őket. Légy egészséges.

Személyi higiénia

A bőr az utolsó akadály, amely elválasztja a testet a környezetből. Ezt befolyásolja a hőmérséklet, a páratartalom, a légköri nyomás, a légmozgás, a por, a napsugárzás stb.

Bőr - egyfajta barométer a mi állapotunk, egészségünk.
- Ma sápadom vagy.
- Miért pirultál fel?
- Nincs arcod, elég szürke vagy!
A sárgaság színe májbetegséget jelez, földes - a gyomor és a belek. Hosszú, mivel az arcán rózsaszín foltok jelezték, hogy a tüdő nem minden rendben van. Ugyanakkor az ifjúság elpirult az arcán, vagy a fehér bőr finom marblingja kellemes.

Nézzen szorosan a bőrére. Még nagyító nélkül is láthatók hornyok és kiemelkedések. A kéz tenyerében a barázdák hosszú, néha rövid, megszakított vonalakkal szétválnak. És a rajz az ujjak párnáiban? Ő egyedülálló, és nincs két ember a világon, ugyanazokkal a hornyokkal.

A bőr különböző vastagságú (pl. A nyak és a lábak talpa), máshogy hajjal van borítva.

Ez mind azonnali megfigyelésünkre, és egy mélyebb rejtett véredényrendszerre, mirigyekre és mirigyekre, idegvégződményekre is alkalmas. A bőr egy összetett szerv.

Emberekben, körülbelül 3 millió verejtékmirigyek, amelyek segítenek szabályozni a testhőmérsékletet (izzadság elpárolog, a bőr felületét lehűtjük), víz-só anyagcserét. A szokásos nap, hűvös személy termel körülbelül 1-1,5 liter verejték, de a forró vagy intenzív fizikai terhelés - akár 10 liter!
A bőrön körülbelül 300 ezer faggyúmirigy található, mely a hét folyamán 200 gramm zsírt termel. Megvédi a bőrt a száradástól, nedvesítéstől, lágyságtól és rugalmasságtól.

A bőr elváltozásai, porral, iszappal keveredve megakadályozzák a bőr légzését. A szennyezett bőrnek sokkal gyengébb baktericid aktivitása van, különösen hajlamos a nedvesítésre; a karcolások és sebek rosszabbul gyógyulnak.

A bőrnek tisztának kell lennie. Mi a legiszvadabb része ennek? Persze, kezek. Ezért, korai életkorától kezdve, igyekszünk a gyermekben fontos higiéniai készségeket felvenni - kézmosásra, és ne ujjainkat a szájban.

A kézmosás szokása nélkül lehetetlen megszüntetni az intesztinális fertőző betegségeket. Fontosságában ez a legegyszerűbb eljárás döntő szerepet játszik, mint például az oltások. És hidd el nekem, ez az összehasonlítás, ha eltúlzott, elég egy kicsit.

Egy másik olvasó azt mondja: egy jól ismert igazság. Így van. És mégis sokáig meg kell ismételnünk, amíg végül nem gyökeret vállal. Végül is senki sem kell meggyőznie arról, hogy reggel kell mosni.

A mosó lábak helyzete némileg bonyolultabb. Nehéz ezt tanítani a gyermeknek. Eközben az egy négyzetcentiméteres talajban 300-370 verejtékmirigy található. Egy órás megálló felnőtt nyugalmi kiosztja 1,2 gramm verejték, mérsékelt munka - 3,6, a súlyos munka - 12 gramm. A lábak fokozott izzadása nagyon gyakori jelenség. Különösen ajánlott krémek napi fürdő kálium-permanganát (rózsaszín oldat), majd azt követően - por talkum bórsavval. Lábak a normál „üzemmódban” is elég, hogy mossa a baba, lanolin, cetvelő szappan - izzadtság és piszok könnyen eltávolítható. A vízhőmérséklet fokozatos lecsökkentésével elérheti és megerőltető hatást fejthet ki.

De nem csak az arc, a kezek, a lábak szükségesek a WC-hez. Az évszázados gyakorlat jó szokást hozott létre - heti egy alkalommal fürödni vagy fürödni, mossa meg az egész testet forró vízzel és szappannal.

Szóval, reggeleken és estéken kell mosni, tisztán kell tartanod magad. Ez az általános megközelítés elvileg helyes, de kissé elavult.

Mint mondták, a bőr összetett szerv, nem is ugyanaz az ember.

A kozmetológusok három alapvető bőrtípust különböztetnek meg.

normális - bársony, kellemes rózsaszín színű.

száraz - nagyon vékony, érzékeny a túl magas vagy alacsony hőmérsékletre. Gyakran hámozott, könnyen elszíneződött. Gyengean elviseli a mosást szappannal, a szárazság növeli, majd égő érzés.

olajos - mindig ragyog, pórusai tágulnak, gyakran az angolnákkal borítják.

Sok ember azonban vegyes arcszínnel rendelkezik. Tehát a homlokon, orrán, állán, részben az arcán - kövéren és a szemhéjon, a szem körül - száraz. Vagy a homlokán - száraz, és a többi arc - zsír.

Ebben az esetben minden telephelynek ajánljuk saját speciális termékeket, amelyek kozmetikumokat biztosítanak..
Meg kell jegyezni, hogy a kozmetikumok iránya drámaian megváltozott, higiénikusvá vált. Ha korábban azt hivatott szolgálni, mint „a művészet díszítő” (valójában fordítva a görög „kozmetikai”), és csak elfedi a hibákat, de most ő feladata -, hogy erősíti a bőrt, megvédve azt a korai öregedéstől.

Krémek vannak kialakítva, hogy megakadályozza, vagy legalábbis enyhíteni a hatását a nap, az alacsony és a magas hőmérséklet, a foglalkozási kockázatok és így tovább. D. A készítmény alapult legújabb fejlesztéseit a gyógyszert, a biológia, a kémia, az új elemek a leggondosabb vizsgálat és ellenőrzés.

Emellett a krémek fejlesztésében az orvosok nagy csoportja közvetlenül részt vesz a krémek fejlesztésében, beleértve egy olyan nagy tudományos intézményt is, mint a Szovjetunió Orvostudományi Akadémia Foglalkozási Egészségügyi és Foglalkozási Betegségek Intézete.

A gyógyszerekhez hasonlóan a krémeket szakember utasításainak megfelelően kell használni, nem csak a szomszédok és ismerősök tanácsára támaszkodva. Ha valamilyen oknál fogva nem kaphat találkozót egy kozmetológussal, próbálja meg legalább megtudni, hogy milyen bőre van, és alaposan tanulmányozza a tejszínre vonatkozó kísérő utasításokat.

Sok higiénikus, főként a múltban, a fizikai és a bőr megőrzésére és gondozására összpontosított: tisztaság, keményedés, ritkábban - masszázs. Most egyre nagyobb szerepet játszik a kozmetológia, amely a higiénia szempontjából halad.

Már említettük, hogy a bőrt védi az időjárás káros hatásaitól, a különböző foglalkozások következményeitől.

A hidegtől a bőr néha elveszti a simaságot, bársonyos, hámozott, repedésszerű. Miért?
Télen a dermális mirigyek, ahogy mondják, félszívesen működnek: kevésbé lágyító zsír "zsír". Nos, ha minden nap hideg vízzel szappannal és száraz bõrrel mossátok arcát és kezeit, akkor közvetlen esélye van arra, hogy pirosságot, sőt gyulladást okozzon.

Ezért nagyon száraz és érzékeny bőrre nem tanácsos mosni, és törölje le a készüléket egy gazdag tartalom a vitaminok: krém „Hajnal”, a folyékony tejszínt „bársonyos”, „reggel”.

A hidegtől és a széltől az ajkak gyakrabban szenvednek - szárazak, pelyhek, repedés is. Mielőtt az utcára kijutna, használhatjuk boric vazelin, glicerin, félig hígított víz, bármilyen zsírkrém kenését.

Kell óvatos és kezes. Amikor dolgozik a szabadban vagy korrozív környezetben vannak kitéve, hogy alacsony hőmérsékleten, oldatok gyenge savak sói, lúgok, és így tovább. N. Lehetőség van, hogy speciális krémek, valamint a zsírral vagy vazelin.

A repedések kialakulásakor alkohollal vagy kölnival törölni, majd dörzsölni néhány csepp glicerin vagy lanolin krémet.

A túlzott napégés ellen, télen és nyáron, védi a védő krémeket.

Nem kevesebb figyelmet kell fordítani a nyakra. Az általános higiéniai igény a keményedés, így a nyak nem rejtőzik a sálakból és magas gallérokból álló állandó hőtömörítéssel. Ezenkívül fontos, hogy ne húzza meg, például kötőanyagokkal, hogy ne zavarja a normális vérellátást (ez már tárgyalt).

A nők gondoskodnak olyan intézkedésekről, amelyek lehetővé teszik a nyak bőrének simaságát és rugalmasságát. Mit kell tenni ehhez? A párnának síknak és simanak kell lennie. A reggeli gyakorlatok szükségszerűen magukban foglalják az izmok és részben a nyak bőrének erősítésére irányuló gyakorlatokat, például a fej lejtőit és fordulatait; nélkülözhetetlen eljárás - nyakmasszázs, puha kefével, legalább hetente kétszer kör alakú mozdulatokkal alulról az állaig.

Hetente egyszer ajánlott prodelyvat következő: felváltva csökkentette len törülközőt hideg és meleg víz, és csak egy percre, hogy lezárja a nyak, majd kenje be tápláló krémet. Minden körülbelül 12-15 percet vesz igénybe. A hőmérséklet változása és a krém kedvező hatással van a bőr véredényére, javítja a táplálkozását.