Az egészségügyi dolgozó higiénája

Bemutatkozás: "Egészségügyi dolgozók higiénája". Szerző: Christina. file: "Az egészségügyi dolgozók higiénája.pptx". A zip-archívum mérete: 277 KB.

Az egészségügyi dolgozó higiénája

Egészségügyi dolgozók személyes higiéniája

Befejezve: a 203-as csoport "orvosi eset" Shaf Christina diákja

Orvosi munkás

Minden rangú orvosnak tiszteletben kell tartania a személyi higiéniai szabályokat, meg kell őriznie egészségét. Ez mind a betegek, mind a betegek számára szükséges. Az egészségügyi dolgozóknak példát kell mutatniuk a magas egészségügyi kultúrára.

A napi rutin betartása

A napi rutin betartása a személyes higiénia alapszabálya. Felkelni reggel és ágyba menni, mindig reggelit, ebédet és vacsorát mindig egyszerre. Szükség van helyesen elosztani a munka és a pihenés óráját, váltakozva a mentális munkát a fizikussal. A személyes higiénia fontos eleme az étrend. Az étkezés ugyanazon a napon, az ételek racionális kiválasztása, az étkezés mennyiségi és minőségi szempontból való tartása rendkívül fontos az egészség szempontjából.

Alkoholfogyasztás

Az orvosnak nem szabad rossz szokása van, és ha megszerzi őket, meg kell próbálnia megszabadulni tőlük. Ahhoz, hogy a rossz szokások összeegyeztethetetlen az orvosi szakma, például a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, és így tovább. N., hogy az egészség megőrzéséhez és a betegségek megelőzése kell gyakorolni, és mérsékelheti a tested. A reggeli gimnasztika és a későbbi víztelenítési eljárások alkalmassá kell válniuk.

Az orvosi munkásnak alaposan figyelnie kell testének tisztaságát. Az arcot, a nyakat kétszer kell mosni naponta. Óvatosan kell ügyelni a hajra. A hajmosás javasolt 2-3 nap alatt nem több mint 1 alkalommal. A forró víz a zsíros haj tisztítására szolgál, száraz hajjal meleg vízzel kell használni. Haj mindig szépen fésült, és kerülje a túlzottan dús frizura, amelynek során a haj működés közben porlasztott re? a kalapok vagy kapucnival alatt.

Kézápolás

Különösen fontos a kezek kezelése. Az orvosi dolgozók nem csak az étkezések előtt, hanem a WC-t meglátogatva kezelik a kezét, de minden orvosi manipuláció és utána. Az orvosi dolgozóknak, különösen a műtéten részt vevőknek (ápolók, szülésznők stb.) Meg kell védeniük kezüket a szennyeződéstől. Piszkos munkát végezzen otthon (mossa a padlót, tisztítsa meg a fürdőszobát egy lakásban, tiszta zöldségeket stb.) Kesztyűt kell viselnie.

Kezelési szintek

Kezelési szintek

körmök

A körmöket rövidre kell vágni és be kell nyújtani. A körömágy bőr szélét nem szabad levágni, mivel ez gyakori oka a sorjázásnak, majd a fekélyeknek. Ne lakkozzon lakkokkal. Mosson kezet egy ecsettel. Erre azért van szükség, hogy egyrészt tisztítsák a okolonogovye-t és a szubungualis tereket a szennyeződésektől, másrészt hogy ezeken a területeken kissé rozsdásabbá tegyék a bőrt. A gyakori kézmosás vezet bőrszárazság, ezért szükséges, hogy folyamatosan etetni, síkosító napi este munka után és tejszín keveréke lehet a glicerin szagú sók (ammónia 1/4 és 3/4 glicerin), és dörzsölje ezt a keveréket a bőrbe mosás után a kezét.

intézkedések

Megelőzése dermatitis az MP támogassák a következő intézkedéseket javasolt a napi teendők elvégzéséhez: • megvalósítása megfelelő öblítés és szárítás kezét; • megfelelő mennyiségű antiszeptikus (felesleges többlet használata kerülendő); • különböző antiszeptikumok alkalmazása a bőr lehetséges szenzibilizációjának megelőzésére.

ruházat

Az egészségügyi dolgozóknak is figyelembe kell venniük a ruházat higiéniáját. A ruháknak meg kell felelniük az évszaknak és az éghajlati viszonyoknak, és a vágásnak olyannak kell lennie, hogy ne akadályozza a test bizonyos részei és a szervek munkáját. A munkaruházat szövetének megválasztásakor figyelembe kell venni a munka jellegét. A legtöbb fertőző kórházban, az anyasági kórházakban, a munkavállalók számos sebészeti osztályában vannak olyan különálló szekrények, amelyek nem csak munkaruha, hanem munkaruhák és munkaruhák tárolására is szolgálnak. A cipőnek kényelmes, nem kényszerítő lábat kell választania egy kis saroknál. A mikroporózus vagy gumi talpú lábbeliről jobb megtagadni, ugyanis az ilyen lábbeliről az utcai szennyeződést orvosi intézménybe vagy a beteg lakásának lakásába hozza.

szövet

Az a szövet, amelyből a sapkát készítik, fehérnek, vászonnak vagy pamutnak kell lennie, könnyen mosható. Minden fejrésznek teljesen le kell fednie a hajat. A ruhát fehér pamutból vagy vászonszövetből varrják, ami nem csökken össze a gyakori mosással, forralással és fertőtlenítőszerekkel való kezeléssel. A köntösnek teljesen le kell fednie a ruhát. Minden egészségügyi dolgozó számára alapvetően egy hátsó lábbal ellátott köntöst fogadnak el, egyes részlegeken kettős melltartó van. A köntösnek és a fejdísznek nemcsak tisztának kell lennie, hanem hófehérnek is.

Orvosi személyzet

A kórházban dolgozó orvosnak papucsot kell viselnie. Ezt a munkavállaló kényelme és a betegek érdekei szabják meg, hiszen a papucsokban való járás során nincs zaj. A papucsot bőr vagy gumi talppal kell viselni, de nem feltétlenül és nem prémszerűen, mivel jól elnyelik a sárban, és nehéz tisztítani.

Orvosi etika

Az orvosi etika megköveteli, hogy az egészségügyi dolgozók ne csak a személyi higiéniai szabályokat tartsák be, hanem az udvariasságot is. A ruháknak nemcsak tisztának kell lenniük, hanem kényelmesek is a munkák elvégzéséhez. Nem szabad irritálni a betegeket túlzott fényerővel vagy fantasztikus vágással. A parfümöt vagy a kölnit mérsékelten kell fogyasztani, és csak azokat, amelyeknek nem szúrós szaga van. A kozmetikumok felhasználása és a különféle dísztárgyak viselkedésének mérsékeltségét és mérsékeltségét az orvosi munkásság jellege szabja meg.

Az egészségügyi személyzet higiéniája

Az összes kapcsolatot ellátó orvosi személyzet egyik összetevője a klinikai higiénia komplex rendszerében. Az egészségügyi személyzet higiéniája elsősorban a személyes higiéniára vonatkozó megnövekedett követelmények megvalósításán alapul. Ez megakadályozza a fertőzés bevezetését és annak lehetőségét, hogy a sebészeti kórházban (egységben) elterjedjen, valamint a fertőzésnek a határain túli eltávolításával. Ennek eredményeképpen ez pozitívan befolyásolja a nozokomiális fertőzések nem specifikus megelőzésére irányuló intézkedések hatékonyságát.

Az egészségügyi garancia

A higiénia az egészség garanciája. Ezért a higiénia figyelembevételével járuljon hozzá egészségének és hosszú élettartamának kincstárához.

Az egészségügyi dolgozók munkahelyi higiéniája

Az orvosi dolgozók többségének munkáját egy eltérő természetű, kedvezőtlen termelési tényező komplexumának hatására végzik. A rendszer, képzés, átképzés, nem csak nem kedvez a gondos hozzáállás a saját egészségügyi és egészségügyi kollégáik, a megszerzése és fejlesztése ismeretek foglalkozás-egészségügy és ezek szigorú betartása, de néha hozza áldozati, elutasító magatartás a garantálja az alkotmány, az Orosz Föderáció joga van az egészséges munkakörülményeket.

Káros tényezők

1. Neuropszichiátriai stressz

2. Kényszerített munkahelyzet

3. ↑ terhelés az analizátor rendszereken

4. Vegyszerek

5. Biológiai tényezők

6. Ionizáló sugárzás

7. Nem ionizáló sugárzás

2. lézersugárzás

11. Kedvezőtlen mikroklíma

A sebészeti osztályok specifikus káros hatása

1. Vegyszerek

2. A csont-izomrendszeri stressz

3. Vírusos hepatitis B és C vírus kockázatának kockázata

4. Neuropszichiátriai stressz

5. Napi üzemmód

6. Kedvezőtlen mikroklíma

Fizioterápiás részleg

1. Elektromágneses mezők (mikrohullámú sütő, UHF, HF stb.)

5. Farmakológiai hatóanyagok

1. Patológiai gondolkodás és a betegek agresszivitása

2. Neuropszichiátriai stressz

3. Neuroleptikumok

4. A HBV és C fertőzés kockázata, a HIV-fertőzés

5. Gyógyszerek

7. Napi működés

Neuropszichiátriai stressz

1. A sürgős döntések szükségessége

2. Nagy felelősség a döntéshozatalért

3. A betegek egészségére és életére veszélyt jelentő betegek jelenléte

4. A diagnózis és a kezelés időtartama

5. Szellemi terhelés

6. Éjjeli és napi műszakok

7. Kapcsolatok súlyosan beteg és konfliktusos betegekkel

8. A betegek hozzátartozóival való kommunikáció

Ideg-érzelmi stressz következményei

1. A gerjesztési és gátlási folyamatok egyensúlyának megsértése az agykéregben

2. A pangásos gerjesztés gócainak eredete

3. Az idegközpontok funkcionális képességének kimerülése

4. A védekezés gátlása

panaszok

Fejfájás, szédülés, ingerlékenység, apátia, alvászavar stb.

1. Csökkentett szellemi teljesítmény

2. A figyelem romlása, stabilitása

3. A memória mennyiségének csökkentése

4. Krónikus betegségek súlyosbodása

A sebészek élettani folyamatainak megsértése

2. ↓ szisztolés vér mennyisége

4. ↓ perc légzésmennyiség

5. ↓ az O 2 felszívódásához

Munkahelyzet

A munkahelyzet az előadóművész törzsének, kezének és lábának koordinált pozíciója a szerszámok és tárgyak tekintetében

A munkakörök osztályozása:

Az orvosi dolgozók munkáját kényszerített munkahelyzet jellemzi (30%) és élettani, változó állással és üléssel

Bemutatás a lecke témájához:
Prezentáció személyes higiénia.

A beteg személyes higiéniai bemutatása. PM 04, PM 05

letöltés:

előzetes:

Aláírások a diákhoz:

A beteg személyi higiéniája. A nyomásérzékenység profilaxisa.

Bőrápolás. A bőr, az emberi test külső burkolása számos fontos funkciót lát el: védő szerepet játszik, részt vesz a hőszabályozásban, az anyagcserében (légzés, kiválasztás) és az egyik legfontosabb szenzoros szerv - bőrelemző. A bőr működésének funkciója az alapvető funkciója az egészségnek. A bőr megfelelő működéséhez tiszta állapotban kell tartani.

Bőrápolás. Szennyezettsége bőr titka verejték és faggyúmirigyek, és egyéb váladékok vezet viszketés, kaparás, másodlagos fertőzés a bőr, a fejlesztés a gombás betegségek, a megjelenése bizonyos területeken (ujjak közötti redők láb mezhyagodichnyh redők, hónalj), pelenkakiütés (nedves felületeken), egyes esetekben a bőr szennyeződése hozzájárul a nyomásérzékenység kialakulásához.

Bőrápolás. A betegek kezei minden étkezés előtt mosnak, a lábak hetente 2-3 alkalommal mossanak. Szisztematikusan gondoskodni kell a körmökről is, rendszeresen eltávolítani az alatta felhalmozódó szennyeződéseket, és legalább hetente egyszer vágni.

A bőr és a nyálkahártyák védelme. Naponta szükség van a nemi szervek és a perineum bőrének mossolására. Ebből a célból súlyos betegeknek rendszeresen (napi legalább kétszer, és a fertőtlenítés után) a genitális szervek WC-jeinek aláásása révén kell végezniük.

A beteg személyi higiéniája A betegek higiéniai kezelését legalább 7 alkalommal, 7 nap alatt, orvosi kórtörténetben (orvosi ellenjavallatok hiányában) végzik. A súlyos betegek (mosás, az arc dörzsölése, a testrészek, a szájöblítés stb.) Higiéniai ellátás étkezés után és a piszkos szervezetben történik.

A beteg ágya és alsóneműje. A páciens ágyát és alsóneműjét tisztán és rendben kell tartani. Az ágy és alsónemű cseréje legalább hetente egyszer történik.

A szájüreg gondozása. A szájüreg gondozása a személyes higiéniai szabályok között fontos helyet foglal el. Számos súlyos betegségek, különösen, lázas, van egy jelentős gyengülése a szervezet ellenállóképességét, ami a szájüregben mikrobák szaporodnak meglévő ott a szokásos feltételek mellett. Ez vezet a fejlesztés különböző fogak elváltozások (pulpitis, periodontális betegség, periodontitis), gumik (gingivitis), nyálkahártya (stomatitis), repedések a sarkokban a száj és az ajkak kiszáradását. Annak megakadályozása érdekében ezeket a hatásokat, a betegeknek rendszeresen, legalább 2-szer egy nap, fogmosás és öblítse ki a száját, minden étkezés után. Súlyosan beteg mossuk szája 0,5% -os nátrium-hidrogén-karbonát-oldat, izotóniás nátrium-klorid-oldattal, egy gyenge kálium-permanganát oldattal.

A szem mucosa gondozása. Napi szemkezelés - az élettani elváltozások vagy csontos kéreg eltávolítása a szemekből, eltávolítva a szennyeződéseket. Antiszeptikus oldat szemészeti kezelésre (kálium-permanganát 1: 5000)

A fülek és az orrnyálkahártya gondozása. Normál higiéniai ellátás magában foglalja a tisztítás a külső hallójárat és a végzünk egyenként (1 naponta 1 alkalommal hetente). (Vattapálcikák, 3% -os hidrogén-peroxidot.) A higiéniai ellátás az orrüreg abból áll tisztítására orrváladék és kell elvégezni naponta 1-2 alkalommal, szükség esetén tovább. Felhalmozódása váladék a nyálka és kérgek formában vezethet nehéz légzés az orron, a gyulladás az orrnyálkahártya és a sinus kialakulását és fekélyek. (Vattapálcikák, melegítjük 38 ° C-on folyékony paraffin, vagy bármely növényi olaj).

A páciens fülének és orrának gondozása.

Hajápolás. A szegény hajápolás a zsíros vagy száraz nyakpajzsok (korpásodás) bőrön való megnövekedett törékenységéhez, elvesztéséhez, kialakulásához vezethet. Az olajos hajakat hetente egyszer kell mosni, száraz és normál - 10-14 nap alatt 1 alkalommal. A súlyosan betegek a fejüket mosják az ágyban.

A hajó etetése, vizeletvevõ. Az ágyon pihentető betegek kénytelenek fiziológiai indulásokat végrehajtani. Ilyen esetekben a páciens kap egy ágyat (speciális eszköz a széklet beszedésére) és egy vizelet-vevőt (vizeletgyűjtő tartály). Az edényt alaposan mossuk forró vízzel és 1-2% klór-oldattal, 3% klór-amin- vagy lizol-oldattal vagy fertőzésgátló oldattal fertőtlenítjük. A vizeletürítő adagolásakor figyelembe kell venni, hogy nem minden beteg szabadon vizelheti az ágyban fekvő betegeket. Ezért a piszoárnak feltétlenül melegnek kell lennie. A vizeletürítés után a vizeletgyűjtő edényt kiürítik és mosják. Naponta egyszer a vizeletgyűjtést enyhén kálium-permanganáttal vagy sósavval kell öblíteni, hogy a falán kialakult csapadékot az ammónia illatával megszüntesse.

Adja az edényt és a vizelet-vevőt.

Nyomás sebek. Felfekvések (felfekvés) fekélyes nekrotikus szövet, és dystrophiás bekövetkező változásokat területeken a test, amelyekre szisztematikus nyomás vagy következtében képződött a meggyengült neurotróf rendellenességek, a hosszú távú fekvő betegek.

A dekubitus kialakulásának helye.

A dekubitus fázisai. Az ágyneműk általában a test kiálló részein - például a fenékrészeken, a csípőn, a borjakon és a sarkakon - vannak kialakítva, és 4 szakaszra vannak osztva. I. szakasz - a bőr észrevehető bőrpírja (erythema), amely nem tűnik el a páciens helyzetének megváltozása után. II. Szakasz - a bőr látszódó ritkasága az erythema hátterében, a húgyhólyag megjelenése. III. Szakasz - a bőr és az izomszövet sérülése. IV szakasz - kiterjedt károsodás a bőrön és a mélyebb szöveteken: izomszövet, inak és még csontszövet, majd nekrózis.

A nyomásérzékenység profilaxisa. A nyomásérzékenység profilaxisát a súlyosan beteg páciens ágyának és alsóneműjének állapotának folyamatos megfigyelésére, valamint a szabálytalanságok, durva varratok, a hajtások és a rázogató morzsák simításának időben történő eltávolítására korlátozzák.

A nyomásérzékenység profilaxisa. Prevenciós célokra speciális gumibetéteket is használnak, amelyeket a test azon területei közé helyezzük, amelyek hosszabb tömörítésnek vannak alávetve (pl. A sacrum alatt). A hátsó kör helyett rugalmas matracokat használhatunk, például lenmagot, valamint különálló gumírozott matracokat, amelyek számos légkamrából állnak.

A nyomásérzékenység profilaxisa. A testhelyzetek változása az ágyban. 2 óránként.

A nyomásérzékenység profilaxisa. Felfekvések gyakran alakul ki a szennyezett bőr, a bőr a megfelelő helyeken (a keresztcsont, a szögek a lapátok, a tövisnyúlványát a gerinc, stb) kell lennie naponta 2-3 alkalommal, hogy mossa le hideg vízzel és szappannal, majd törlőkendők átitatott kámfor szellem és pripudrivaya por. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy sokkal nehezebb kezelni a nyomásérzékenységet, mint megakadályozni az előfordulást.

A témában: módszertani fejlesztés, prezentációk és absztraktok

Megelőző beszélgetés "Személyes higiénia". 8. fokozat. Telenovny E.A.

Célkitűzések: - a személyes higiénia fogalmának megteremtése, - értékes hozzáállás kialakítása az egészségre, - a hallgatók beiktatása a személyes higiéniai szabályokra, - ötlet kialakítása a megőrzésre és a megerősítésre.

A bemutatott ellenőrzési és értékelési eszköz célja a hallgatók ismereteinek és készségeinek vizsgálata a PM.04 struktúrájának megfelelően.

Ezek az irányelvek arra szolgálnak, hogy a tanulók önálló munkát végezzenek a témában: "A beteg személyi higiéniája. Bedsores ". Az iskolán kívüli önálló munkát egy megbízáson végzik.

A probléma-szituációs feladatokat a PM munkaprogramjának megfelelően állítják össze. 07 A "Junior Orvos a Betegtámogatás" szakmában végzett munkák kivitelezése és a GEF követelményei a tartalomhoz.

Szabályok a szakember biztonságának és személyi higiéniájának tájékoztatására az ipari képzés leckékén.

Ez az oktatási és módszertani kézikönyv a hallgatók önképzésére ajánlott gyakorlati tanulmányokra. A súlyos beteg páciens személyes higiéniája témakörökben készültek.

Az élelmiszer-ipari dolgozók személyi higiéniája. Minden konyhai munkás nagyon fontos része egy olyan szakembercsapatnak, amelynek célja. - bemutatás

A bemutatót 3 éve publikálta Alexey Teplov

Kapcsolódó bemutatók

Bemutatás a témában: "Az élelmiszer-ipari dolgozók személyi higiéniája: A konyhai munkások nagyon fontos részei egy olyan szakembercsapatnak, akinek a célja." - Átirat:

1 Az élelmiszer-ipari dolgozók személyi higiéniája

2 A konyhai munkások nagyon fontos részei egy olyan szakembercsapatnak, amelynek célja, hogy magas színvonalú ételeket biztosítson az ügyfeleknek és biztosítsa egészségük biztonságát. A biztonság a termékek és szolgáltatások minõségének alapkövetelménye. Ha a hihetetlenül finom étel - zabkása vagy leves - hasmenést okozhat a gyermek vagy alkalmazott növény, vagy látogató az étterem - akiknek szükségük van a készségek, ha ápolatlan, beteg ember a rossz szokása az orrát piszkálta. A statisztikák azt mutatják, hogy az összes élelmiszer-mérgezés 97% -aa munkavállalói hibákhoz kapcsolódik. emberi tényezővel. Gyakorlat végrehajtásához élelmiszerbiztonsági rendszerek azt mutatja, hogy a legnehezebb változtatni a fejében a személyzet, ezért fontos, hogy értsék az alkalmazottak számára, mire van szükség -, hogy tartsa a személyes higiénia.

3 Az élelmiszer-előállításban alkalmazott személyi higiéniai szabályok betartása - elengedhetetlen feltétele a termékek biztonságának. A statisztikák szerint: A fő oka a fertőzés terjedését az erőművek 32% - rossz személyi higiéniai 28% - 13% átfertőződés - fertőzött munkavállaló megfigyelni a személyi higiéniára!

4 A termelés biztonságossá tétele?

5. Fejezd be a tisztaság szokását

6 1.. Az élelmiszeripari egység vagy az élelmiszertermelés minden alkalmazottjának rendelkeznie kell egy személyi orvosi könyveléssel, munkavállalási engedéllyel. Amikor egy állásra, és a jövőben a megadott időn belül egészségügyi-járványügyi felügyelet dolgozók étkezési lehetőség, át kell esniük az orvosi vizsgálatokat és végezze el a szükséges vizsgálatokat. A cél a vizsgálat - betegek azonosítására fertőző betegségek, amelyek veszélyesek szempontjából lehetséges szennyeződésének élelmiszerek kórokozó mikrobák.

7. A szabályok betartása a személyes higiénia rendkívül fontos a megelőzés a mikrobiális szennyeződés az élelmiszerek, mert akkor a fertőző betegségek és az ételmérgezés. A személyi higiéniai szabályok számos követelményt írnak elő a test, a kéz és a száj, valamint az overall viselésére. A test tiszta tisztítása alapvető követelmény. Ezért minden nap a munka előtt zuhanyozni kell.

8 2. Minden szakács vendéglátó vállalkozások és a munkavállalók élelmiszer-feldolgozók kell állítani sanodezhdy (kabát, kötény, és így tovább. P.), és cserélje ki, ha szennyezett, de legalább heti 2-3 alkalommal. A személyi ruházatot és az öltözéket a különféle szekrényekben kell tárolni. Munkaruházat - védi a termékeket a szennyeződésektől, amelyek bejuthatnak a szervezetbe.

9 A cipőnek gumírozott talppal kell lennie, sarkában, zárt lábujjával. Mivel a szakács szinte minden munkáját a lábán tölti, nagyon fontos, hogy helyesen választhassa meg. A legjobb, ha cipőt viselnek természetes anyagok bevonásával. Az egyedülálló ortopédiai (lábszárakat) és higiénikus (nedvességelnyelő, fertőtlenítő) technológiákat kell alkalmazni. Megfelelően illeszkedni kell, elfogadható esztétikai megjelenéssel kell rendelkeznie. Zokni - tiszta, pamutból vagy más természetes szálakból.

10 A szakács megjelenése

11 3. A díszek szigorúan tilosak Fülbevalók, gyűrűk, karkötők, láncok és egyéb ékszerek, vagy ékszerek nem megengedettek. A karórákat el kell távolítani. Nem hordozhat mobiltelefonokat a nyaka körül vagy a zsebében.

12 4. Hosszú vagy hamis körmök szigorúan tilosak Alatta, a patogén mikroorganizmusok felhalmozódnak és szaporodnak

13 Rendszeresen tisztítsa meg és vágja körmöket

5. A fejét kerekekkel vagy sapkákkal kell lefedni, hogy megakadályozzák az élelmiszerek véletlen lenyelését. Az egészségügyi ruházatot nem lehet pin-kkal, tűkkel, kesztyűkkel, brossokkal és egyéb díszekkel ellátni a munkahelyén, hogy elkerülhető legyen az élelmiszerbe jutás lehetősége. A szakács megjelenésének esztétikusnak kell lennie. Az ember gondatlan, szinte mindig ugyanaz az emberekkel kapcsolatban. A tenyésztett személy mindig követi a megjelenését, mind a munkahelyen, mind otthon. A tisztességes és ízlésesen öltözött szakács mindig tiszteletet és tiszteletet tanúsít. A szakács nem csak az ételeket alkotja, hanem a jó hangulatot is.

15 piszkos kéz átvihető mikrobák a vérhas és a tífusz (ezek a betegségek a „piszkos kezek” az említett betegségek). A kifogástalan tisztaságú kezet fenntartása nagy jelentőséggel bír az élelmiszerek egészségügyi védelme szempontjából.

16 A számos mikroorganizmus közül vannak olyanok, amelyek az ember, az állatok és a növények betegségeit okozzák. Patogén vagy patogén mikroorganizmusok. Egyes kórokozó mikroorganizmusok olyan betegségeket okoznak, amelyekkel az érintett szervezet viszonylag könnyű, míg mások - komoly és nagyon veszélyes betegségeket kelthetnek. Ebben az esetben minden patogén mikroba csak egy specifikus betegséget okoz, jellegzetes tüneteivel vagy jeleivel. Kórokozók, mint általában, a mikrobák, paraziták és élnek az anyagokat az élő szervezet, amelyben élnek. A kórokozó mikrobák legfontosabb jellemzője az a képességük, hogy mérgezett anyagokat termelnek az érintett szervezetben a toxinok. Sok toxinnak rendkívül nagy a toxicitása, ami messze meghaladja a szervetlen mérgek erejét. Ezek a toxinok általában a fertőzött szervezet morbid állapotának okai.

17 6. kezet kell mosni a munka után eltörik, az átmenet piszkos munkát, hogy tiszta használata után a mosdóba, szemétszállítás és hulladék. Amikor a vágás kenyér, sajt, kolbász, sonka, főtt zöldségek, saláták és hasonlók. E. Cook kezét közvetlen érintkezésbe az élelmiszerrel. Ezeket a műveleteket követően nem végez hőkezelést. Ezért a kezében alkalmazottak, előkészíti és felszabadítja étel, legyen teljesen tiszta, körmök rövidre, és a köröm alatt, hogy távolítsa el a szennyeződéseket.

19 7. Használjon eldobható vagy egyéni törölközőt minden munkás számára, hogy törölje a kezét.

20 A vágásoknál, égéseknél vagy egyéb sérüléseknél a fertőtlenítőszereket időben kell kezelni, kötszer vagy kötés esetén. Ha a kezében voltak fekélyek, kiütések, dermális viszketés, sürgősen foglalkozni kell a vrachu-val a bőrgyógyászhoz.

8. Ha a kezedben vágások, égési sérülések és egyéb bőrkárosodások vannak, a munka csak gumikesztyűben vagy ujjbegyekben megengedett. A kiütések jelenlétében a nedvesítésnek konzultálnia kell egy bőrgyógyászral

9. Amikor meglátogatja a WC-t, távolítsa el a ruházatot vagy viseljen védőruházatot felülről.

23. A szájüreget rendben kell tartani, mivel sok mikroorganizmus van a szájban. A fogakat naponta kétszer kell tisztítani reggel és este. Közben a légzés, beszéd, köhögés szájából személy látszanak apró cseppeket a folyadék beléphet élelmiszerek és beszennyezik őket.

24 11. A tüsszögés és a köhögés során a személyes higiénia megfigyelése: fedje száját egy szöveten, ne táncoljon és ne köhesse meg a karját.

12. Ne érintse meg a főtt ételeket a kezével - vegye be kanalakat, fogantyúkat, villákat vagy egyéb készleteket.

26 Tartsa be a munkahelyi személyi higiéniai szabályokat!

27 A gyermekek életének és egészségének a kezében van!

A személyzet személyes higiéniája

Az egészségügyi-epidemiológiai rezsimnek és a manipulációk végrehajtásának technikája. Az orvosi személyzet kezei higiénikus kezelése: kesztyű és antiszeptikumok használata. Szabályok orvosi sapka, fürdőköpeny és cipők viselésére. A személyes vászonra és ruházatra vonatkozó követelmények.

A jó munka elküldése a tudásbázisba könnyű. Használja az alábbi űrlapot

Diákok, végzős hallgatók, fiatal tudósok, akik a tudásbázisot tanulmányaik és munkájuk során használják, nagyon hálásak lesznek Önöknek.

A személyzet személyi higiéniája. Speciális ruhák

BEVEZETÉS

1. A SZEMÉLYES SZEMÉLYI HIGIÉNIA

2. AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV HIGIÉNIKUS KEZELÉSE

3. AZ EGÉSZSÉGÜGYI RUHÁZAT SZÜLETE

4. AZ ORVOSI SZEMÉLY, HEMÁT, LÁBBELI KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA

5. SZEMÉLYES, RUHÁZATI, LÁBBELI KÖVETELMÉNYEK. A KORMÁNY SZABÁLYAI

6. A KÉNYELEMEK, A BRACELETOK, A CSATLAKOZÓK ÉS A HIGIÉNES FELDOLGOZÁS SZABÁLYAI ÉS HIGIÉNES FELDOLGOZÁSA.

KÖVETKEZTETÉS

A HASZNÁLT LETRERÁCIÓ JEGYZÉKE

Az orvosi személyzetnek szigorúan be kell tartania a személyi higiéniai szabályokat, mert az orvosi személyzet személyes higiéniája olyan, amit semmiképpen sem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez mind a munkavállaló, mind az összes beteg számára szükséges. És ezért minden orvosi munkavállalónak a legmagasabb egészségügyi kultúra legérzékenyebb példájaként kell lennie.

A sürgős és tenyésztett megjelenés, az orvosi személyzet személyes higiéniai szabályainak kifogástalan végrehajtása a betegellátáshoz szükséges feltételek. Az orvosi személyzetnek olyan modellt kell képeznie a betegeknek, akik megfelelnek a személyi higiéniai szabályoknak, ami nagy jelentőséggel bír a nozokomiális fertőzések megelőzésében mind az alkalmazottak, mind a betegek körében.

1. A SZEMÉLYES SZEMÉLYI HIGIÉNIA

A kórházban dolgozó alkalmazottakra kötelező orvosi vizsgálatot kell végezni. A junior személyzetnek ismernie kell az egészségügyi ismeretek területén.

Az egészségügyi dolgozók számára az egészségügyi intézmények számára biztosítani kell egy sor ruhát: köpenyt, kalapok és kendők, maszkok, változó cipőjét (papucs) olyan mennyiségben, hogy egy napi váltás ruhát. Ezeket külön tárolókban kell tárolni. A jelenlét során mindig legyen egy sor egészségügyi ruházat a vészhelyzet pótlására szennyeződés esetén. A személyi védőruházat védelmet nyújt a fertőzések átadása ellen, és megkülönbözteti egy alkalmazott álláshelyét. Az egészségügyi ruházatnak fehérnek, tisztanak, vasaltnak kell lennie, megfelelő méretben.

A külső ruházatot a ruhatárban tárolják a személyzet számára.

Nem az egészségügyi intézmények egységeinek (ideértve az ideigleneseket is) ellátó orvosi személyzetnek kell ruhát és cipőt váltania. Helyettesítő ruházatot és lábbelit kell biztosítani más, tanácsadó és egyéb segítséget nyújtó egységek orvosi személyzetének is.

A körmöket rövidre kell vágni. A helyiségek tisztítására szakosodott szakemberek nem forgalmazhatnak élelmiszereket.

Az egy fertőzéssel kezelt személyzetnek nem szabad kapcsolatba lépnie a munkatársakkal és a betegséggel a fertőző betegségek osztályának egy másik részében a munkavégzés során.

A fertőző és fertőtlenítő részlegek személyzetére egy főre jutó zuhanyzók vannak elhelyezve.

Az orvosi manipulációhoz kapcsolódó különböző betegségek megelőzése érdekében a személyzet köteles:

- az orvosi eszközöket közvetlenül a manipuláció vagy eljárás befejezése után használják, fertőtlenítő oldattal egy tartályba merítsék;

- ha a kezek vérrel, szérummal, szekréciókkal szennyezettek, óvatosan törölje őket egy bõr fertõzéssel nedvesített tamponral, majd mossa folyó vízzel és szappannal. Kesztyűk fertőtlenítőszerrel megnedvesített szalvéta feldolgozásához, majd folyó vízzel mossák le, távolítsák el őket és mossanak kezet, és fertőtlenítsenek bőrt;

- amikor a páciens biológiai folyadéka belép a szájüregi nyálkahártyára, azonnal öblítse le a szájat és a torokot 70% -os alkohollal vagy 0,05% kálium-permanganát oldattal; ha a biológiai folyadékok szemekbe kerülnek, vízben 1: 10000 arányban kálium-permanganát oldattal öblítsék ki őket;

- faszok és a vágások, ha mossák meg kezüket, kesztyűben, folyóvízzel szappanos eltávolítani tömítések, szorítani a vér a sebből, mosson kezet szappannal és kezelni a sebet 5% -os alkohol tinktúra jód;

- ha a kezek, a karcolások, a kopások mikrotraumatikusak, a sérült területeket ragasztó vakolattal tömítik;

- kezek bőrének ápolásához használjon lágyító és védő krémeket, amelyek biztosítják a bőr rugalmasságát és erősségét.

2. AZ EGÉSZSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV HIGIÉNIKUS KEZELÉSE

A kezek higiénikus kezelése során az orvosnak:

1) veszi az olló, ragasztószalag, pamut törlőkendő, antiszeptikus kézbedörzsölőnek, folyékony szappan, vagy eldobható csomagolás szilárd szappan, egyéni törölköző, kesztyűk;

2) távolítsa el a karpereceket, gyűrűket és egyéb díszeket;

3) vegye le a lakkot a körmökről, ügyeljen arra, hogy ne legyenek mikro-traumák a kezében (ha van ragacsos ragasztószalag);

4) lerövidíti a körmöket a kezekben;

5) törölje le a kezét antiszeptikummal mártott pamut tamponnyal;

6) nedvesítsd a kezed folyóvíz alatt és szappannal;

7) dörzsölje egymást;

8) dörzsölje a jobb oldali tenyér bal tenyerével, és fordítva;

9) dörzsölje a tenyereket a keresztrel elválasztott ujjakkal együtt;

10) kapocs a bal első ujj a jobb keze és dörzsölje körkörös mozdulatokkal, ismételje manipuláció másrészt;

11) dörzsölje az ujjait egy kézzel körkörös mozdulatokkal a másik kéz tenyerével, ismételje meg a manipulációt;

12) mossa le a szappant a kezekről folyó vízzel úgy, hogy a kezében lévő víz leereszkedjen az ujjakról a csuklóra;

13) Száraz kezek egyéni törölközővel. [7]

A higiénikus kézkezelést két módon végzik:

- higiénikus kézi mosás szappannal és vízzel a szennyező anyagok eltávolítása és a mikroorganizmusok számának csökkentése érdekében;

- a bőr antiszeptikus kezelése a mikroorganizmusok biztonságos szintre való csökkentése érdekében.

A kézmosáshoz használjon folyékony szappant egy adagolóval (adagoló). Törölje le a kezét egy egyedi törülközővel (szalvéta), lehetőleg eldobható.

Higiéniai kezelés kéz, amely alkoholt vagy más engedélyezett használjon fertőtlenítő nélkül (előmosás) végezzük dörzsöljük be a bőrbe a kezek által javasolt összeget a használati utasítást, különös figyelmet fordítva a feldolgozás, a lábujj a bőrt a körmök körül, az ujjak között. Előfeltétele hatékony kéz fertőtlenítéséhez, hogy fenntartsa őket egy nedves állapotban az ajánlott feldolgozási idő. manipulációs higiéniai kezelés antiszeptikus

Az adagoló használata esetén a fertőtlenítőszer (vagy szappan) egy új része a fertőtlenítés után vízbe és szárításra kerül. Előnyben kell részesíteni az ulnar adagolókat és adagolókat a fotocellákon.

A kézkezeléssel ellátott bőr antiszeptikumoknak a kezelés és a diagnosztikai folyamat minden szakaszában könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük. Az egységek nagy intenzitású a betegellátás és a nagy terhelés a személyzet (intenzív osztály, stb) adagolók bőrrel fertőtlenítő kezelésére kezébe kell helyezni kényelmes helyen használatáért személyzet (a bejáratnál, hogy a kórteremben, az ágy mellett és mások). Lehetővé kell tenni, hogy az orvos személyzete kis mennyiségű (legfeljebb 200 ml-es) palackokkal (üvegekkel) rendelkezzen bőr fertőtlenítővel.

Minden esetben kesztyűt kell viselni, ha vérrel vagy egyéb biológiai szubsztrátumokkal érintkezve, potenciálisan vagy nyilvánvalóan szennyezett mikroorganizmusokkal, nyálkahártyákkal, a bőr által károsodott lehet.

Ne használja ugyanazt a pár kesztyűt érintkező (ellátás) a két vagy több beteg során az átmenet az egyik beteg a másikra, vagy a szennyezett mikroorganizmusok testrészhez - tisztítható. A kesztyű eltávolítása után a kezeket higiénikusan kezelik.

Ha a kesztyűk szennyeződnek váladékok, vér, stb. hogy a kezek szennyeződésének elkerülése végett távolítsa el a fertőtlenítőszer (vagy antiszeptikus) oldatával nedvesített tampont (ruhát), távolítsa el a látható szennyező anyagokat. Vegye le a kesztyűt, merítse bele a termék oldatába, majd dobja ki. Antiszeptikus kézkezelés. [4]

3. AZ EGÉSZSÉGÜGYI RUHÁZAT SZÜLETE

Fontos szerepe van a a betegekkel való érintkezés az egészségügyi személyzet személyes és különleges ruházatának higiéniáját játssza.

A megfelelő nézet a pácienst az orvoshoz rendelte, elősegíti a bizalmi kapcsolat kialakulását. A tiszta, vasalt fehér ruhák megnyugtathatják a betegeket, meggyőzhetik őt kvalitatív és képzett kezeléséről, irányítják a betegség leküzdésére. A magabiztos orvos a beteg kedvező kimenetele a betegségnek. Az orvosi ruházat viselése megakadályozza a "kívülről" származó fertőzések bevezetését és a kórházban szerzett fertőzés kialakulását. Maszk vagy gézkötés viselése védi az orvost a páciensektől származó fertőzésektől, és fordítva: a páciens infúzióját az orvostól a levegőben lévő cseppek. A kesztyűk megvédik az orvosokat a vágásoktól, amikor ampullákat nyitnak, injekciózást végeznek, műveleteket végeznek, a fertőzést a véren keresztül különböző fertőzésekkel. Cserélhető cipő segít tisztaszoba elválasztása megakadályozza a por és a szennyeződés kerül az utcáról, és ez kedvező hatással van a beteg állapota, ami hozzájárul a hasznosítás, könnyebbé teszi a légúti megbetegedések. [8]

4. AZ ORVOSI SZEMÉLY, HEMÁT, LÁBBELI KÉSZÜLÉK HASZNÁLATA

A személyi higiénia fontos szabályai közé tartozik az orvosi ruházat viselése - a ruha és a sapka - a napi műszakban. Munkavégzés után az orvos higiénikus fürdőt vagy zuhanyozni tud. Az irodák fel vannak szerelve minden alkalmazott két szekrény: az egyik az orvosi személyzet jön dolgozni kell hagynia a ruháikat, és a dolgokat a másik -, hogy tartsa a különleges ruhákat, munkaruha és cipő, amely helyére teszi a munkát. A munka végén személyes egészségügyi kezelést kell végezni.

A köntösnek és a kupaknak tisztanak és vasaltnak kell lennie. Legalább hetente egyszer meg kell mosni. A köntösnek olyan hosszúnak kell lennie, hogy a szoknya szoknyáit takarja a nőknél, és hogy az emberek elérjék a térdét. Általában a köntöst borogatják. Kívánatos, hogy ujjai hosszúak (2/3 hossza megengedett). Az ujjakon lévő ujjakat rögzíteni kell. A színtartomány változhat: könnyű és finom kék, zöld, rózsaszín, és természetesen fehér. A kupaknak teljesen le kell fednie a fejbőrt, mivel a por belekerül a hajba (a mikroorganizmusok elterjedhetnek). Az olyan fiatal munkavállalók ellenállását, akik gyakran úgy tekintenek a higiéniai követelményekre, mint túlzott mértékűek, meg kell ragadniuk a meggyőzéssel és az igazgatási befolyással. Sok baj van azokkal a divat-szerelmeseikkel, akiknek hosszú szakálluk és hajuk van, és nem akarják megérteni, hogy ők a legveszélyesebb staphylococcus tartályok, és potenciális veszélyt jelentenek a betegek számára.

A papucsokat gumírozott talpra ajánlják, könnyű tisztítani és fertőtleníteni. Semmilyen esetben ne viseljen nemezelt vagy szőrös papucsot, mivel gyorsan felszívja a port és a nedvességet, és a nozokomiális fertőzések forrásaként szolgálhat. A papucsoknak kényelmesnek kell lenniük, hogy sokáig sétálhassanak, nehogy a lábukat ne izzadják, így séta közben ne okozzanak zajt.

Jelenleg a könnyű szövetből készült eldobható orvosi ruhák használatára való áttérés történik, amelyet nem kellene sterilizálni. [8]

A személyzetet a szükséges mennyiségben és méretben (kesztyűk, maszkok, pajzsok, légzésvédők, kötények stb.) Egyéni védőeszközzel látják el, az osztály profiljától és a munka jellegétől függően.

A kórházi személyzet számára zuhanyzóval és WC-vel ellátott öltöző található.

Az öltözőhelyiségek szekrényeinek számát az egészségügyi és műszaki személyzet bérszámfejtésének 100% -ával kell megegyezni; Az öltözőket két részből álló, lezárható szekrényekkel kell ellátni, külön tárolva az otthoni és a munkaruhát.

Az öltözködési utcai ruhák területét legfeljebb 0,08 m2-es mennyiségre kell felvinni 1 függesztő (horog) öltözőre.

A személyzet személyi és munkaruha öltözékeinek területét legalább 1 m2-es szekrényenként 0,5 m2-es arányban kell venni.

A kórházakban található zuhanykabinok számát a számításból vettük ki: a fertőző és tuberkulózis profilok osztályaiban dolgozó 10 főnél nem kevesebb, mint 1 zuhanykabin; más részlegekben - legalább 1 zuhanyzófülke 15 fő részére a legnagyobb műszakban. Kis létszámú személyzetnél legalább 1 zuhanytartónak kell lennie.

Az orvosi személyzetet változó ruhák készletével kell ellátni: ruhák, sapkák, cserélhető cipők a felszereléstábla szerint, de munkavállalónként legfeljebb 3 darab overallre.
A műtétben az orvosoknak és a műtéten résztvevő más személyeknek steril ruhákban, kesztyűben és maszkokban kell dolgozniuk. A cserecipőt nem szőtt anyagból kell készíteni.

A személyzet ruháinak mosása központilag és a betegek vászonától elkülönítve történjen.

A sebészi és szülészeti osztályokban a ruházat változása naponta és szennyeződésként történik. A terápiás profil intézményeiben - hetente kétszer és a fertőzés mértékével. Az aszeptikus helyiségben dolgozó személyzet cserecipőjét nem szőtt anyagból kell készíteni, amely fertőtlenítésre alkalmas. Helyettesítő ruházatot és lábbelit kell biztosítani más, tanácsot és egyéb segítséget nyújtó egységek orvosi személyzetének, valamint a mérnöki személyzetnek [4].

5. SZEMÉLYES, RUHÁZATI, LÁBBELI KÖVETELMÉNYEK. A KORMÁNY SZABÁLYAI

A személyi ruházatot pamutszövetből kell készíteni. A gyapjúból és szintetikus szövetből készült ruhákat nem szabad a sebészi osztályban viselni, mivel kedvező környezetet jelentenek a fertőzések terjedése szempontjából. A ruháknak mindig tisztanek kell lenniük. A mosást hetente legalább egyszer mossák, és három-négy napig zoknit. Az orvosi személyzet ruhái nem lehetnek túlságosan provokatív, élénk színek. Ne viseljen rövid szoknyát, nyitott felsőt. A sminknek is minimálisnak kell lennie. A műtét során, mint a személyes ruházat összetevőjeként ajánlott keskeny nadrágot viselni mind a férfiak, mind a nők számára. Az orvos személyzetének vizet nem szabad érezni túlságosan, mivel néhány beteg nagyon érzékeny lehet az ilyen szagokra, ami negatív érzéseket okozhat. A személyi cipő, ha lehetséges, legyen bőr. A magas sarkúak nem tartoznak bele, mivel a séta során zaj keletkeznek, és ez zavarhatja a betegeket. Utcai cipő, mielőtt belépne a kórházba, meg kell mosni, vagy rázza le a küszöböt vagy szőnyeget. Az osztályteremben a cipőket tiszta, munkapad papucsokként álcázzák. [8]

Ha az orvosi személyzet órákat, gyűrűket, karkötőket visel, azokat tisztítani kell (alkohollal dörzsölni). Ennek eredményeként elveszíthetik megjelenésüket, ezért jobb kizárni őket. A gyűrűk kirepesztik a kesztyűt, és ez különböző fertőzésekhez vezethet a műtét során. A műtét során az óra beavatkozik, csak aneszteziológusokban engedélyezettek, akik követik az időt és jelentik azt sebészeknek. Tartsa tisztán a testét. A kezek körmét rövidre kell vágni (két milliméter a körömlemez szélétől), mivel a körmök alatt felgyülemlik a szennyeződés. A kezeket legalább két percig meleg vízzel és szappannal kell mosni minden egyes eljárás előtt és után.[8]

KÖVETKEZTETÉS

Jellemzői a egészségügyi dolgozó magas igényeket nemcsak az elméleti ismeretek és a szakmai ismeretek, hanem az erkölcsi és etikai kép a nővér, a képesség, hogy viselkedjenek méltóságteljesen egy csapat, könyörületes betegekkel és udvarias rokonaik.

A személyi higiénia alapvető követelményeinek betartása biztosítja a szervezet helyes fizikai fejlődését, és segít a külső környezet káros hatásainak csökkentésében. E szabályok pontos végrehajtása biztosítja az egészség és a hatékonyság megóvását, valamint az emberi élet meghosszabbítását.

Szakmai ismeretek és szigorú végrehajtása az Egészségügyi Minisztérium, az Orosz Föderáció ahhoz, hogy az egészségügyi-járványügyi rezsim megrendeléseket, szabályok és technikák aszeptikus manipulációk meggátolja a poszt-injekciós komplikációk és a nozokomiális fertőzések.

A HASZNÁLT LETRERÁCIÓ JEGYZÉKE

1. Az Orosz Föderáció Egészségügyi Minisztériumának rendje, No. 156, 20.05.97 "Az orvosi és gyógyászati ​​tevékenységek foglalkoztatásáról az Orosz Föderációban".

2. Az 1986. augusztus 4-i 916. sz. USSR Egészségügyi Minisztériumának rendelete. "A fertőző kórházak (osztályok) egészségügyi-epidemiológiai rendszere és munkaerő-védelmi utasítása jóváhagyásáról".

3. A Szovjetunió Egészségügyi Minisztériuma 2004. július 31- № 720 "Az orvosi ellátás javítása a purulens műtéti betegségekkel és a VBI elleni küzdelem erősítésére".

4. Orvosi-epidemiológiai követelmények az orvosi tevékenységet folytató szervezetek számára. Egészségügyi és járványügyi szabályok és szabványok SanPiN 2.1.3.2630 - 10.

5. Paleeva N.R. "Ápolói ápolók kézikönyve", a RAMS akadémikus szerkesztette. Moszkva, 1993.

6. Sadikova NB "A nővér modern kézikönyve". Minszk, 1999.

7. Khramova E.Yu., Plisov V. A. "A nővérkézikönyv. Gyakorlati útmutatás. " - 2011. - 511 pp.

8. Volkolakov Ya.V. "General Surgery 1983. Sebészeti betegek gondozása" Ch. 3

9. Krasnova AF "Nursing" Samara - 1998. - 368-as évek.

Hosted on Allbest.ru

Hasonló dokumentumok

Szabályok orvosi sapka, ruha, cipő viselésére. A személyes vászonra, ruhára vonatkozó követelmények. A kórházon kívüli egészségügyi személyzet viselkedését higiénikus elvek. Az orvosi személyzet helyiségeinek higiéniája. Az orvosi személyzetnek a műtőben, az öltözőben való meglátogatására vonatkozó követelmények

Az egészségügyi személyzet személyes higiéniai szabályainak betartása a legmagasabb egészségügyi kultúra példájaként. A páciens gondozásával kapcsolatos valamennyi manipuláció végrehajtásának módja. A betegek általános ellátása: kényelmes ágy, tiszta ágy. Nyomásérzékenyek: megelőzés és kezelés.

A hallgatók személyes higiéniája. Sportruházat és lábbeli higiénája. A fizikai gyakorlatok szervezésének higiénikus elvei. Higiéniai követelmények a testmozgás folyamatában a fizikai aktivitás szerkezetére, mennyiségére és intenzitására vonatkozóan.

Higiénia az orvostudomány területén az életkörülmények, az emberi egészségre gyakorolt ​​hatások tekintetében. Intézkedések a különböző betegségek megelőzésére. A főbb higiéniai szakaszok. Személyi higiénia és annak jellemzői. A bőr, a fogak, a hajhigiénia, a kényelmes ruhák és cipők választéka.

A fertőtlenítés fogalma, típusai, módszerei, berendezései és berendezései. Az egészségügyi és járványellenes rezsim alapvető megrendelései. A fertőtlenítőszerek megfelelőségének ellenőrzése. A kezek kezelési szintjei és szabályai. A steril kesztyűk behelyezésére és eltávolítására vonatkozó szabályok.

A republikánus klinikai kórház rövid leírása. Munka orvosi berendezésekkel és berendezésekkel. Az osztály egészségügyi és epidemiológiai rendszereinek betartása. Akut betegségek és balesetek elsősegély nyújtása.

Személyi higiénia. A racionális napi mód és a motor aktivitásának volumene. A test és a szájüreg gondozása. Racionális táplálkozás. A ruhák és cipők higiénája. A higiénia olyan orvostudomány, amely tanulmányozza a környezetnek az emberi egészségre gyakorolt ​​hatását.

A kémiai fertőtlenítőszerek használatának jellemzői az orvosi személyzet kezeinek előkészítéséhez. Fogászati ​​eszközök higiéniai gondozása, általános fertőtlenítési és sterilizálási szabályok. Az egészségügyi dolgozók ruházatára vonatkozó követelmények.

A gyermekek és serdülők tudománya, a fegyelem sürgőssége és feladata. Gyermekruházat és cipő funkciói; anyagokra vonatkozó követelmények; vászon, személyes higiéniai cikkek. Nyári és téli házi ruhák; gyermek ruhák és cipők gondozásának elemei.

A terápiás osztály kórházi alapja. Az egészségügyi és járványügyi rendszernek való megfelelés az osztály osztályán, osztályain, telephelyén. Dokumentáció vezetése az ápolási állomáson. A gyógyszerek forgalmazása. A betegek ellátása és felügyelete.

Az archívumban található munkák gyönyörűen vannak kialakítva az egyetemek követelményeinek megfelelően, és rajzokat, diagramokat, képleteket tartalmaznak.
A PPT, PPTX és PDF fájlokat csak archívumokban mutatják be.
Javasoljuk, hogy töltse le a munkát.

Bemutatás: "Az élelmiszer-ipari dolgozók személyi higiéniája"

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Vélemények

Feljegyzés a prezentációhoz

Tekintse meg és töltse le az ingyenes prezentációt a "Személyi higiénia az élelmiszer-dolgozók". pptCloud.ru - bemutatók katalógusa gyermekeknek, iskolásoknak (diákoknak) és diákoknak.

tartalom

Az élelmiszer-ipari dolgozók személyi higiéniája

Az élelmiszeripari vállalkozó személyi higiéniája: 1. A jelenlegi szabályozás által előírt orvosi vizsgálatok átvitele; 2. Tiszta egészségügyi ruházat alkalmazása munkahelyeken; 3. Tartsa meg a kezek, test, száj bőrét.

Az élelmiszeripari vállalatok munkatársainak szigorúan be kell tartaniuk a személyes higiéniát. A személyi higiénia súlyos megsértése nem csak a saját egészségét érinti, hanem súlyos bélbetegségeket és ételmérgezést is okozhat.

Egészségügyi elfogadott szabályozás RB, biztosítja a szigorú monitoring rendszer azonosítani között működik, vagy a foglalkoztatásra az élelmiszer-növények fertőző és parazitás betegségek vagy hordozók (fertőzéses tüdő tuberkulózis esélye, a csoport bélfertőzések: tífusz, vérhas, és göbös betegségek stb.; bőr, bélféreg, stb.). Annak érdekében, hogy azonosítani ezeket a betegségeket szembe jön dolgozni, kitéve az előzetes kötelező orvosi vizsgálatok, amelyek végzik az irányt a munkáltató. Az élelmiszeripari vállalatoknál dolgozó személyek rendszeres orvosi vizsgálaton mennek keresztül. A Fehérorosz Köztársaság Minisztertanácsának 2010. április 28-i 47. sz. Határozata. Ez létrehoz egy közös eljárást kötelező, ha egy állásra (előzetes), és rendkívüli időszakos orvosi vizsgálatok az alkalmazottak.

Az élelmiszeripari vállalatok alkalmazottainak személyes higiéniai szabályainak betartása rendkívül epidemiológiai jelentőségű. Failure őket vezethet élelmiszer szennyezettség patogén mikrobák a bélből, bőr, a száj, a garat, orr-garat, okozhat fertőző betegségek kitörésének: tífusz, paratífusz, vérhas, kolera, a tuberkulózis, a bőrgyógyászati ​​és a nemi betegségek, és a mérgezés - szalmonellózis, staphylococcus intoxikáció és munkatársai. érkező személyek munkahelyi élelmiszer-növények vannak kitéve a kötelező orvosi vizsgálat, a kutatás a kocsi kórokozók bélfertőzések, káros mikroorganizmusok, GFIS toonositelstvo, tuberkulózis. A pincérek, szakácsok, pincérnők, rendező bőrgyógyász átesnie a laboratóriumi vizsgálatok végzéséért GC és a vér Wasserman.

Előzetes orvosi vizsgálatok előzetes orvosi vizsgálata belépő személyek által végzett munkát a munkáltató irányában, jelezve a termelés, a kereskedelem, a káros és (vagy) a káros tényezők az ipari környezet, súlyossága és intenzitása a munkavégzés a folyamat. Időszakos orvosi kivizsgálás időszakos felülvizsgálaton vesznek dolgozik munkaszerződés a munkáltató évente összeállított egy listát az foglalkozások (pozíció) a munkavállalók időszakos orvosi vizsgálatok (a továbbiakban - a listát a foglalkozások).

Egészségügyi ruházat használata. Az élelmiszeripari vállalatok munkatársainak 3-6 higiéniai ruházatot kell készíteniük (a vállalkozás típusától függően). Célja, hogy megvédje az élelmiszert a lehetséges mikrobiális vagy mechanikai szennyeződésektől. Az egészségügyi ruházat és a munkaruha cseréjét szennyezéssel kell végrehajtani, de nem kevesebb, mint egyszer, 2 nap alatt vagy naponta. Az egészségügyi ruhanemű mosása központilag történik, speciális mosodákban. A szaniterek otthoni mosása tilos.

Az egészséges bőr bőrfelszínén számos mikroorganizmus található, amelyek nem patogén streptococcusokból és staphylococcusokból, gombákból, spóraképző és nem spórázó rudakból állnak. De a bőrön is lehetnek patogén staphylococcusok és streptococcusok, amelyek mikrotrakumokat vezetnek be a bőr mély rétegeibe, és pustuláris betegségeket okoznak.

A munka megkezdése előtt az élelmiszeripari vállalatoknak zuhanyozniuk kell, és ennek hiányában alaposan mossanak kezet alaposan szappannal és tiszta egészségügyi ruhát viseljenek, hogy felfogják a hajat a kapucni vagy a kendő alá. Ez biztosítja a munkatársaknak egy tisztességes megjelenést és megakadályozza, hogy a haj a táplálékba kerüljön. A vállalkozásoknak szavatoló létesítményekkel kell rendelkezniük a technológiai tervezés normáival összhangban. Az egészségügyi létesítmények tervezését az egészségügyi betét típusától függően kell elvégezni, különálló tárolóeszközökkel és egészségügyi ruházattal. Az állami egészségügyi felügyelettel egyetértésben külön elrendezésben megengedett a különféle elrendezésű szaniterberendezések használata, ha különálló termelési létesítményekben vannak olyan körülmények, amelyek lehetővé teszik a személyes és egészségügyi ruházat külön tárolását a szekrényekben. Az öltözőhelyiségekben biztosítani kell a felső, otthoni, munkaruhák és cipők külön tárolását.

A munkavállaló a vállalkozás mindig mossanak kezet, amikor belépnek a termelési területen, és mossa le alatt műszak, ha szükséges. Az élelmiszeripari vállalatok dolgozóinak rövidesen el kell vágniuk a körmüket, és nem kell lakniuk. A munkanapon figyelemmel kíséri a kezek tisztaságát, mossa meg kezét és tartsa azokat. feldolgozás mértékének szennyezés, WC használata után, az ebédszünetben, az átmenet piszkos munkát, hogy tiszta használat után nyers étel. Minden gyártási helyszínen, a bejáratnál a parttól legfeljebb 15 m-re a tartós munkahelyek kell telepíteni mosdók csatlakozik a rendszerhez, hideg és meleg vízellátás, csatornázás. Minden mosdók a termelés és a vizesblokkok kell szerelni olyan berendezéssel, a kézfertőtlenítő elektropolotentsami vagy eldobható törölköző, konténerek használt eldobható törölközők (urnák műanyag hüvelyek).

Mielőtt meglátogatná a WC-t, az egészségügyi ruházatot el kell távolítani. Az egészségügyi ruhanemű mosása csak speciális ruhaneművel történjen. Esettanulmányok: 1. Készítsen egy útlevél egészségügyi állapota az élelmiszer bolt, pavilon standokon (útlevelek diagram Tutor). 2. Hozzon ki útlevelet a kenyér, tej és egyéb termékek szállításához. 3. Értékelje az élelmiszerboltok egészségügyi állapotát az ellenőrzésük szerinti eljárás szerint. 4. A bolt egészségügyi állapotának vizsgálatát (tanári tanárral, vagy önállóan) vizsgálja meg. 5. Határozza meg az asszisztens taktikáját az egészségügyi orvoshoz, ha megsértette az élelmiszerek értékesítésének feltételeit és feltételeit, vagy. az eladók személyes higiéniai szabályai.

Megelőzés. Intézkedéseket, hogy megakadályozzák mérgezés sokfélék, és lehet három csoportba sorolhatók: a) figyelmeztetés az élelmiszer-fertőzés; b) olyan körülmények biztosítása, amelyek kizárják az élelmiszertermékekben a mikroorganizmusok tömeges sokszorozódását; c) megbízható hőkezelés a gyanús vagy szennyezett ételek fogyasztása előtt. Konkrét tevékenységek élelmiszer szalmonella elleni védekezés: 1. Szigorú állatgyógyászati ​​és egészségügyi felügyelet vágóállatok és a szabályokat a folyamat a vágást követően. A vágásra csak a pihentetett állatokat kell engedélyezni a közlekedési stressz (láz) miatt. Az ilyen pihenés többször csökkenti a vetést, a hús salmonellát. Levágott állatok húsa tünetei gastroenteritis vagy sertéspestis a bakteriológiai vizsgálat a Salmonella jelenlétét benne, és ezt követően döntenek arról, hogy végre azt. A gyötrelmes állatok megkötése szigorúan tilos. 2. Szigorú állatorvosi egészségügyi felügyelet húsipar: megfelelési szabályok kivéreztetés, nyúzás, eventration használata a belső szervek előállítására főtt ételek (különösen a máj kolbász). 3. Vízimadarak tojása csak főzés utáni főzés után. Kacsa és csirke tojás forraljuk 13 percig, 14 perc gusinye- mivel a forró vizet. 4. Az élelmiszeripari vállalatoknál dolgozó személyek egészségi állapotának alapos ellenőrzése: rendszeres orvosi vizsgálatok és baktériumellenes vizsgálatok. 5. A különösen romlandó és romlandó élelmiszerek tárolására vonatkozó szabályok szigorú betartása. 6. Az élelmiszerek hatékony hőkezelése; termékeket. A gyanúsított a termék szennyeződését vagy hosszabb tárolás szükséges forrni legalább 2 1/2 órán át. Az étel, hogy már tárolt előkészítés után 10-12 óra leforgása alatt a meleg szobában (hűtés nélkül) a felhasználás előtt kell forralni.