Hogyan lehet megkülönböztetni a pikkelysömörtől?

Sokan érdekelnek abban a kérdésben, hogyan lehet megkülönböztetni a zuzmót a pikkelysömörtől, mivel bizonyos típusú lichen fertőző és sürgős kezelést igényel.

A pikkelysömör egy lichen forma, az úgynevezett pikkelyes zuzmó. Hogyan ismerjük fel a két betegséget? Lássuk, hogy a pikkelysömör különbözik a rózsaszíntől és a vöröstől.

Ezeket a fajokat gyakran találják meg, de a diagnosztizált orvosok nem nehéz helyzetben vannak.

Piros zuzmó (KPL), jellegzetes jellemzői

Ez a betegség a bőr felszínén gyulladásos folyamat kíséri. Mi a különbség a pikkelysömör és a vörös szarvasok között? Sok tényező.

 1. A CPL legfontosabb különbsége a bőrbetegségek más típusától a lokalizáció helyén. Leggyakrabban a nyálkahártya (szájüreg, nemi szervek), valamint az ulnáris és térddőlések, hónalj.
 2. A csípőnél a KPL a hashajtásokon, ritkábban a vállakon fordulhat elő. A pikkelyes psoriasis és a lichen planus hasonló tüneteket mutat.
 3. Mindkét esetben a sebek pelyhek és fényes bőr alá őket, de abban az esetben a CPL fájó egy külön piros bíbor színű, néha sötét kékes vagy lila árnyalatú. A plakkok erősen viszketnek és viszketnek.

Mindkét betegség nem terjed keresztül a levegőben, közvetlen kapcsolat révén, szexuális úton stb.

A páciensektől megfosztja őket. A psoriasis és a vörös lichen planus megjelenésének okai megegyeznek:

 • Hiányosságok az immunrendszerben.
 • Örökletes tényező.
 • Neurológiai patológiák, stressz.
 • Mérgezés (ökológia, kábítószerek, ártalmas termelés).
 • Sérülést.
 • Az emésztőrendszer, a vesék, a máj munkájának megsértése.

A KPL piros bőrkiütéssel kezdődik. Megérteni, hogy mi a beteg betegsége: vörös lichen vagy psoriasis pikkelyes lehet a vérvizsgálat. A CPL-vel csökken a vérben lévő T-sejtek száma és aktivitása.

 • A T-helperek csökkenése és a T-szuppresszorok koefficiensének növekedése.
 • Bizonyos esetekben, a vörös lichen pikkelysömtől való megkülönböztetése érdekében a pikkelyes szövettanilag előírt.
 • A KPL esetében ez a tanulmány egy mononukleáris infiltrátot tár fel, amely a keratinociták alapvonalát sérti.

Rózsaszín lichen vagy psoriasis

A vörös lichen és a pikkelysömörtől eltérően a rózsaszín zuzmó közvetlenül érintkezik. Ismeretes, hogy vírusfertőzés után jelentkezhet.

Sok tudós utal gombaellenes vagy fertőző betegségekre. Egyben az orvosok és a tudósok egymáshoz közelednek: a betegség csak a gyengített immunitás esetén alakulhat ki.

De hogyan lehet megkülönböztetni a rózsaszín zuzmót a pikkelysömörektől és korlátozni a veszélyes kommunikációt?

 1. A betegség kezdete különböző módon megy végbe. A rózsaszín lichen megjelenését a hőmérséklet emelkedése, a nyirokcsomók növekedése kísérte.
 2. Ezután egy vagy több rózsaszín folt jelenik meg, középen a hajtókák és a tuberclesek, amelyek aztán elkezdenek hámozni.
 3. A kezdeti foltok közelében, folyamatosan növekvő méretben, töltsön ki néhány új, kisebbet.

A pikkelyes pikkelysömör rózsaszínű zuzmóját a fejlődés sebessége jellemzi.

Közvetlenül az immunrendszer állapotához kötődik, de a rózsaszín zugló terjedése gyorsabban történik.

Ezenkívül egy pszichológiai tényező is hozzáadódik. Tudva, hogy a betegsége fertőző, a személy kezd idegesedni és még kényelmesebbé válni, ezáltal felgyorsítva a betegség kialakulását.

Mi a közösségben a nélkülözés?

Hogy hogyan lehet megkülönböztetni a zuzmót a pikkelysömörtől, kitaláltuk, de mi egyesíti ezeket a betegségeket, megkérdőjelezve a diagnózist? Több gyakori tünet létezik:

 • Az egészségi állapot rosszabbodik, rossz közérzet, általános gyengeség.
 • A bőrön különböző színű és méretű foltok vannak.
 • Az állandó idegességet és a rossz hangulatot alvászavarok kísérik.
 • Hosszú idő múlva van olyan anyagcserezavar, amely befolyásolja az ember étvágyát és súlyát.

A közös lehet és a kezelés. Gyakran ugyanazokat a külső eszközöket használta. Sok érdekli, hogy lehetséges-e a pikkelysömör kijavítása a zuzmóból.

 1. Lehetséges, de jobb, ha kiválasztjuk a pikkelysömör formájára szánt eszközöket.
 2. Az ecetsavat tartalmazó népi receptek minden típusú zuzmó számára kiválóak, hiszen a korrozív anyag égeti a gombákat, parazitákat, fertőző mikroorganizmusokat (forduljon orvoshoz).

A legfontosabb különbség az összes vizsgált faj között a prognózis a helyreállításhoz. A rózsaszín fenyegetést nagyon gyorsan kezelik.

A vörös zuzmó önmagában is eltűnik, a legfontosabb az immunitás növelése és a test kezelése.

De teljesen gyógyítani a pikkelysömör lehetetlen. Ez a betegség krónikusnak számít, csak egy ideig leállíthatja.

A rózsaszín lichen diagnózisának jellemzői

Az immunitás csökkenésével és a megfázások átadása után gyakran negatív következmény van rózsaszín zuzmó formájában. Ez a típusú dermatosis fertőző allergiás jellegű, és 10-35 évesen fejlődik ki. A betegség diagnosztizálása gyakran nehéz, és összetéveszthető más típusú bőrbetegségekkel. Ezért a kezelés megkezdése előtt számos vizsgálatot végeznek a pikkelysömör vagy a rózsaszín lichen azonosítására.

A rózsaszín lichen jellemzői

Az ilyen típusú dermatózis tényleges okait nem állapították meg. Valószínűleg a betegség a test védekezésének csökkenésével alakul ki az ARI után. Feltételezzük, hogy a lichen megjelenése elősegíti az atópiát, a terhességet és a stresszt.

A betegség diagnosztizálásához számos jelre kell figyelni, amely megkülönbözteti a többi dermatosis típustól. A betegség kezdeti tünetei a nagyméretű, 2 cm-es rózsaszínű körkörös folt törzsének a bőrén kialakulnak, az anyai plakk közepén pedig sárgás és nyálkásodik, ahogy előrehalad.

Pár nappal azután, hogy megalakult a nagy foltok a végtagokon és más testrészek kisebb méretben jelenik meg rózsaszín oktatás, amelynek átmérője 1 cm. Idővel ezek alkotják a szív a száraz pehely, és a periférián a látható piros vonal.

A bőrkiütés nem egyesül, néha viszket. A betegség akut fázisát követően a kiütés nem jelenik meg. A rózsaszín zugló átlagos időtartama 4-6 hét.

A téves kezeléssel, a túlzott higiéniával és a túlzott izzadással az allergiát szenvedő betegeknél a rózsaszín sarkú csíkokat gyakran eczematizálják, ezért maradnak régóta a bőrön.

Diagnosztikai intézkedések

A diagnózis érdekében a bőrgyógyász szemrevételezést végez. Az orvos alaposan megvizsgálja a beteg bőrét, dermatoszkópiát alkalmazva. Ha kétségei merülnek fel, az orvos további vizsgálatokat írhat le bőrkapcsok és vérvizsgálatok formájában.

De tipikus esetben a rózsaszín lichen-diagnózis gyanúja magában foglalja a klinikai adatok és a betegség jellemzőinek tanulmányozását:

 1. A bőrkiütés előzményei a gyomor-bélrendszer, a légzőrendszer vírusos betegségei.
 2. A testen egy 2-10 cm átmérőjű anyai plakett található.
 3. Hó - tizennégy nappal a folt kialakulása után a bőrkiütés a törzs karjához és más részeihez vezet.
 4. A fókák ovális foltok formájában, vagy kissé fölé emelkednek a plakkok bőrén, 0,5-2 cm méretben.
 5. Rózsaszín hámlásképződés jelenléte a testen.
 6. A ködök gyűrű alakúak lehetnek, és a kiütés a központban helyezkedik el.
 7. Néhány beteg esetében a foltokat viszketés kísérik.
 8. Bilaterálisan szimmetrikus kiütések általában a törzsön és a végtagokon helyezkednek el.
 9. A hasban lévő foltok keresztirányban helyezkednek el, és az érintett területek a mellkason V alakúak.
 10. Az esetek 80% -ában a betegség 8 héten át jár.

A diagnózis elkészítésekor figyelembe veszik az atipikus formát, amelyben az elsődleges anyai plakk nem alakul ki. Továbbá, a bántalmakkal járó, de helytelen terápiával, bőrelváltozással járó foltok esetén a foltok a nyak és az arc között helyezkednek el. A célzott alakzatokat gyakran erős viszketés kísérte. Időnként kiütés alakul ki pustulák, vérzések és vesék formájában.

Rendkívül fontos a rózsaszín hiányosság diagnosztizálása időben, mert helytelen terápiával, ekcéma, fekélyek és más szövődmények alakulhatnak ki.

Ha a Zhiber-kórt nem állapítják meg, vagy az orvos gyanítja egy másik típusú dermatosis jelenlétét, akkor a differenciáldiagnózis elvégzésére kerül sor. Gyakran előfordul, hogy a betegség tünetei összezavaródnak az Afzelius-Lipshutt vándorló krónikus erythema-val. Különbségek a rózsaszíntől megfosztva:

 • az erdei atka harapása után következik be;
 • gyakoribb a nőknél.

Amikor szifiliszes leukodermia, a klinikai kép hasonló megfosztani Gibert, foltok alakulnak ki a nyak, a hát alsó részén, a lábak, a gyomor, a hónalj, a kezek és a mellkas felső. A kiütések ovális alakúak, méretük 3-10 mm. A szifilisz nem okoz sok kellemetlenséget és nem pikkelyes. A tipikus szerológiai reakciók (RIBT, RIF, RV) pozitívak.

Érmeszerű ekcéma esetén a foltok hasonlóak a pityriasis által előidézett anyai plakkhoz. Méreteket és kéregeket takarnak. A kiütés gyakran viszket, de nem gyakori az egész testben.

Dermatophytosis esetén a foltok is hasonlítanak az anya lapra, de éleik magasabbak. A kiütés szinte nem gyakori. Ha a mikroszkópos anyagot az érintett területről történő kaparás során veszi, akkor azonosítja a hifákat.

Ha a bőrkiütés 60 napon belül nem következik be, akkor biopsziát írnak fel, mivel ez a jelenség nem jellemző a Zhibera-kórra.

A másodlagos szifilisz megnyilvánulása hasonló a rózsaszín lichenhez. De megkülönböztető jellemzői - duzzadt nyirokcsomók, láz.

Néha a Zhibera-kór zavart okoz a gyógyszerallergiával. Ez akkor fordul elő, miután az alkalmazás a kodein, barbiturátok, nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek, kaptopril, penicillin, izotretinoin, metronidazol, klonidin, arany. A betegség sajátos megnyilvánulásait - az áramlás időtartamát, a lokalizáció helyét, megjelenését.

Különbségek a Zhibera és a psoriasis között

A pikkelyes zuzmó és a Zhiber-kór számos hasonló tulajdonsággal bír. Ez egy ciklikus folyamat, az immunitás gyengülése, bőrpír, bőrkiütés és viszketés. Ezért számos diagnosztikai intézkedést végzünk a betegség jellegének meghatározására.

De hogyan lehet megkülönböztetni a pikkelysöműt a zuzmótól? A betegségek közötti különbség a következő:

 1. A külső tünetek hasonlóságával a betegség etiológiai jelek szerint különbözik. A Zhiber-kór a fertőzés következtében fejlődik ki, és a pikkelyes lichen előfordulási tényezői nem teljesen megalapozottak.
 2. A pikkelysömörön belül kialakuló rózsaszín zugoly abban különbözik, hogy elsősorban fiatal korban fejlődik ki, gyakran két év múlva gyermekben. Pszoriázisos kiütések bármikor előfordulhatnak, függetlenül attól, hogy a szex milyen.
 3. A rosoleollal kezdetben kialakul az anyai plakk, amelyből a bőrkiütés két hét alatt terjed. A dermatosis másik jellemző jele a nyirokcsomók növekedése. A pszoriázisban ilyen tünetek hiányoznak.

Sok orvos meg van győződve arról, hogy a Zhiber-betegség egyszerű és átlagos formája nem igényel kezelést. Gyakran előfordul a kiütés önmagában.

A rózsaszín lichen és a különbség psoriasis a kiütések lokalizációjában, különböző módon kezelhetők. Amikor rózsahimlő képződött lepedéket lila szülő, majd 7-14 nap kiütés lépni Langer vonal, nem terjedt az arcon és a végtagokon.

A kiütések megkülönböztetése érdekében gondosan meg kell fontolnia az érintett területet. A pikkelysömör vagy a zuzmó gyakori megnyilvánulások fehér-szürke mérlegek formájában, amelyeknél látható a hyperemikus, fényes bőr. Azonban, amikor Gibert betegség a központi része formáció több redők, és a pszoriázis eltávolítása száraz lemezeket hozzájárul a megjelenése egy pont a vérzés.

A teardrop alakú pikkelysömör és a rózsaszín zuzmó is gyakran zavaros. A betegség e típusát számos folt epidermiszének megjelenése jellemzi. Gyakran előfordul, hogy a betegség kialakulása hozzájárul a streptococcus fertőzéshez.

A teardrop alakú pikkelysömör és a rózsaszín zug között a különbség az, hogy a kiütések nem a Langer vonalai mentén helyezkednek el, és a papulák és a plakkok sűrű mérlegek.

A rózsaszín lichen tünetei hasonlóak a krónikus lichenoid ospoid parapsoriasishoz. De a dermatosis ezen formájával előfordulhat, hogy nemcsak a törzsön, hanem a kezeken, a fenékrészeken és a lábakon is kiütés jelentkezik. És a foltok helye nem vonatkozik a Langer vonalaira.

Ha a rózsaszín zuzmót helyesen diagnosztizálták, akkor a prognózis szinte mindig pozitív. De bonyolult áramlással, például amikor a betegség göbös bőrelváltozást okoz, a kezelés késhet.

Hogyan lehet megkülönböztetni a pikkelysöműt a zuzmótól?

A WHO szerint a fertőző és nem fertőző betegségek a világ népességének 1,6% -tól 4,8% -áig terjednek. A patológiás változások előfordulása a bőrön, a körmökön, a hajon.

Az orvosi gyakorlatban nincs sok "tiszta" bőrbetegség. Gyakran fordulnak elő a háttérben immunhiány, meghibásodása normális működését a belső szervek, mint eredményeként a súlyos fertőző betegségek és a rák segítségével sugárkezelés, hormonális rendellenességek.

A Lishay fertőző vagy nem fertőző etiológiájú bőrbetegség. A vysypnyh-elemek kialakulása jellemzi foltok (rózsaszín, piros, bézs, világosbarna, sötétek stb.), Fájdalom és viszketés a kiütések helyén. Egyes típusú zuzmók hosszú távú kezelést igényelnek, míg mások gyógyszerek nélkül is használhatják.

 • Övsömör.
 • Pink.
 • Ótvar.
 • Piros lapos zuzmó.
 • Korpásodás.
 • A pikkelysömör lapos zuzmó.

Psoriasis - nem fertőző, gyulladásos, krónikus bőrbetegség. Súlyos esetekben károsítja az ízületeket (psoriaticus ízületi gyulladás), a belső szerveket. A fiatalok ki vannak téve ennek a betegségnek, bár ritka esetekben a gyermekek és idős emberek betegek lehetnek.

Az immunhiányos betegek, az AIDS, a tuberkulózis, a cukorbetegség, a hepatitis C és a mononukleózis pszoriázisra hajlamos. Ismétlődő zsírosodás léphet fel epidermális sejtek genetikai mutációi következtében, súlyos depressziók és stresszek következtében, néha örökletes tényező lép fel.

Fontos! A pikkelysömör nem csepp vagy kapcsolati átviteli mechanizmust és a hazai, azaz nem tudja megfogni az ágy mellett, érintéses, ölelés, tüsszögés, kézfogás, közösülés során, amikor a közös háztartási tárgyak és eszközök.

A psoriasis tünetei:

 1. Teljes hiánya vagy kisebb erejű viszketés, majd száraz vörös foltok megjelenése, amelyek egyértelmű határok és pikkelyesek.
 2. A "pikkelysömör hármas" olyan különleges tulajdonságok komplexe, amelyhez a "Psoriasis" diagnózisát végezzük. Ide tartozik a sztearinsav foltja, a pszoriázisos film, a pontos vérzés jelensége.
 3. A sztearin folt jelensége - a a károsodást okozó foltok, a hámlás növekszik, még akkor is, ha korábban nem volt. A pikkelysömör makula fehérje lesz, a mérlegek sztearint kapnak.
 4. A pszoriázis filmjének jelensége - amikor a pikkelysömör lecsapódik, egy piros vörös folt alakul ki.
 5. A pontos vérzés jelensége a pszoriatikus hármas végső tünete, melyet a felvétel helyén megfigyelt pontos vérzés határoz meg, azaz a vércseppek megjelenését a mérleg helyén.
 6. szimptomatikus Kobnera (új plakkok előfordulása bőrhibák esetén).

Néhány fajnál a pikkelysömör megfékezése hasonló tüneteket mutat. Gyakran előfordul, hogy egy beteg egy olyan kérdésre keresi a választ, hogy hogyan lehet megkülönböztetni a pikkelysöműt a jeges fajtáktól.

Figyelem! A pszoriázis egyik jellemző tulajdonsága a "pszoriatikus hármas".

Psoriasis és különböző típusú zuzmók

Ezek a bőrbetegségek hasonló tüneteket mutatnak, mivel ugyanabba a betegségcsoportba tartoznak. A pikkelyes zuzmó a többi jeges faj között ürül a következő jelek szerint:

 • a pikkelysömör, ha óvatosan karcolja meg a pikkelysömör plakettet, a skálázás növekszik;
 • a mérleg teljes eltávolítása esetén vér jelenik meg;
 • ha megfosztják, a bőr viszketése határozott karaktert mutat, psoriasisban a viszketés elhanyagolható vagy hiányzik;
 • hely lokalizáció pszoriázisos foltok a térd és a könyök, láb, kéz, mivel zoster kerül a fejbőr, nyak, has, hát, derék.
 • A pszoriázis krónikus betegség, melyet a betegség ciklikus ismétlődése és exacerbációja jellemez.

A diagnózis egyértelművé tétele érdekében ajánlott az epidermis felső rétegének szövettana.

Psoriasis és rózsaszín lichen

Rózsaszín lichen (RL) a pikkelysömörhöz képest, érintkezés-háztartási fertőzés mechanizmussal rendelkezik. Vagyis egy akut, fertőző betegség, amely a gyengített immunitás hátterében áll. RL jelek: a nyirokcsomók növekedése, a testhőmérséklet emelkedése.

Aztán vannak rózsaszín foltok ("anyámlábak"), új "kisebb" kiütések keletkeznek az "anya" körül. A pikkelysömör, hasonlóan a rózsaszín zuzmóhoz hasonló szürkésfehér méretekkel borított. Azonban, amikor RL plakk pikkelyek borítják, melyek könnyen elválasztjuk a felületi a tábla önmagában, hanem a pszoriázis sztrippelő megjelenő epidermisz kifejtve száraz vér csepp.

A pikkelyes zuzmókkal ellentétben a rózsaszínt a szervezeten keresztüli gyors terjedés jellemzi, és önállóan, kábítószer-beavatkozás nélkül képes továbbhaladni. A pszoriázis gyógyíthatatlan betegség, hullámszerű exacerbáció és remisszió.

Psoriasis és vörös zuzmó

Ezek a betegségek számos módon különböznek egymástól. A vörös zuzmó különbözik a lokalizáció pikkelyes helyétől. A legtöbb esetben a szájnyálkahártya és a nemi szervek és a hónalj (párás helyen), míg a pikkelysömör lokalizálódik a könyök, térd, kéz, láb. A piros zsindelyben lévő plakkok, szemben a pikkelysömörrel, telített vörös színűek és erősen viszketőek.

Psoriasis és övsömör

Tinea versus flaky egy vírusos betegség. A különbség a két betegség az, hogy a herpes zoster tűnik - buborék kitörés, előtte bizsergés, égő érzés, erős fájdalom helyén a feltételezett vysypki. A kiütés, vörös foltok formájában, az idegráncok mentén helyezkedik el. Három nap alatt a foltok erythemás papulákká alakulnak, amelyek hólyagokká válnak. Általában a hátra, a bordákra, a gyomorra öntötték.

Psoriasis és gyűrűféreg (trichophytosis)

A trichofitózis a vörös színű gyűrű alakú foltok megjelenésével fejezhető ki. 2-3 nap elteltével buborékok jelennek meg, felrobbannak, és olyan kéreggé alakulnak ki, amely elkezd hámozni. A betegség helyének lokalizációja a fejbőr, a körömlemez. Krónikus formában mozoghat.

Psoriasis és pityriasis

Ennek a betegségnek jellegzetes tünetei vannak: a kerek, gyakrabban éles szélekkel, színes foltok a világos bézs vagy sötétbarna között. Gyakran előfordul az elhelyezés - a mellkas, a nyak, a has, a mell alatt, a hónalj zóna felső része. A foltok összeolvadhatnak, és jelentős bőrkárosodást okozhatnak. A bőr abnormális struktúrát kap, amelyen fonnyadt peeling alakul ki, ami nem viszket. A betegség gyógyítás nélkül történhet, miután az immunitást felemelte.

Fontos! A pikkelysömör megkülönböztető jegye a más típusú zuzmóktól - nem halad át, és nem kezelik. Egy darabig nyugodhat, de kedvezőbb körülmények között újra súlyosbodik. A betegnek kerülnie kell a stresszes helyzeteket, be kell tartania a megfelelő életmódot, immunszuppresszorokat, immunmodulátorokat, biológiailag aktív hatóanyagokat kell alkalmazni az orvos által előírt módon, hogy megvédje az immunitást.

Mi köze van a zuzmóban és a pikkelysömbbe, és hogyan lehet megkülönböztetni őket

Sokan csodálkoznak azon, hogyan lehet megkülönböztetni a pikkelysömör nem tagadja, mert bizonyos fajták utolsó fertőző, nem megfelelő kezelés hamar krónikus, ezért a veszélyeztetett súlyos egészségügyi hatások.

Tény, hogy a pikkelysömör az egyik fajta megfosztva (a második név a pikkelysömör), és néhány közülük hasonló vizuális jelek és a fő tünet. Ezért fontos, hogy képes legyen megkülönböztetni azt a veszélyes típusú ez a betegség.

Mi különbözteti meg a pikkelysöműt a vörös lichen-től

A vörös zuzmót a gyulladásos folyamatok megjelenése jellemzi a bőrön. Megkülönböztetik a pikkelysömör és a betegség sok tekintetben. A legjelentősebb különbség a piros és megfosztják más fajok ennek a betegségnek a fő helyen a lokalizációs sérülések a nyálkahártyákon (nemi szervek, száj, orr), valamint a területén könyök, térd meghajlik, a hóna alatt.

Lichen planus is megjelenhet a combon, valamint ráncok az ágyéki területen. A válla megjelenése lehetséges, de sokkal kisebb esetszám. Vörös és pikkelysömör hasonló tüneteket az elváltozásokat pelyhek és fényes bőr alatt.

A különbség abban rejlik, hogy a vörös szín megfosztják plakk élénk piros vagy bordó, néha sötét kék vagy lila árnyalatú, míg a zsebébe erősen karcos. A pikkelysömörben lévő foci sokkal halványabb árnyalatokkal rendelkezik.

Honnan származik a betegség?

Egy másik közös jellemzője - a betegségek, valamint a psoriasis, nem vihető át tapintási (érintés, közösülés) a személyes higiénia, háztartási gépek, a levegőben lebegő cseppek. Ez azt jelenti, hogy egy személy nem képes megfertőzni egy másik személyt.

E betegségek kialakulásának vagy súlyosbodásának okai a következők:

 • az immunrendszer megsértése, a test hosszú távú súlyos betegségek után történő gyengülése;
 • öröklődés;
 • súlyos stressz (vagy gyakran ismétlődő);
 • különböző típusú mérgezések;
 • sérülések;
 • az emésztőrendszer krónikus betegségei, a máj működésének vagy szerkezetének károsodása.

Hogyan lehet meghatározni?

A piros lapos lichen megjelenésének első jele a bőrkiütés megjelenése. Az ilyen betegség megkülönböztetése a pszoriázisból csak vérvizsgálat elvégzésével lehetséges. A vörös vérvesztéssel a T-sejtek száma csökken, egyre kevésbé aktívak.

Ugyanakkor az orvosok a T-helplerek csökkenését és a T-szupresszorok koefficiensének növekedését figyeljék meg. Ha a bőrgyógyásznak kétségei vannak a diagnózis helyességével kapcsolatban, további szövettani vizsgálatot is előírnak.

Különbségek a pikkelysömör és a rózsaszín lichen között

A fő különbség a rózsaszín zuzmó piros vagy pehely az, hogy átvihető a kapcsolatot a beteg vagy a tárgyak (hajkefe, ágynemű, ruházat). A legegyszerűbb, ha egy ilyen vírussal fertőzöttet kapnak a szervezet helyreállítása során.

A betegség jellege

Egyes tudósok úgy vélik, hogy a rózsaszín zoster egy vírusos vagy gombás eredetű, de minden orvos egyetért abban, hogy a betegség képes fejleszteni csak legyengült immunitás.

Ezért, ha a környezet egy ember, aki fertőzött rózsaszín zuzmó, próbálja meg, hogy minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy csökkentsék a kockázatot közvetíti a betegséget, hogy Ön és szerettei, hogy szüntesse meg az immunitást, fertőtleníthető közös háztartási cikkek, gyakran mosson kezet.

Manifestació és fejlődés

A betegség különböző módon fejlődik ki.

A fő tünetek közé tartoznak a következők:

 • a hőmérséklet növekedése;
 • nagyított nyirokcsomók;
 • a bőrön előforduló bőrkiütés előfordulása.

Kezdetben a gócok kis rózsaszínű foltokként jelennek meg, amelyek központi részében tuberkulák és ráncok képződnek. Ezután kezdődik a hámozás, a fókusz méretének növekedése, új kiütések jelennek meg.

Rózsaszín rózsaszín lichen időnként gyorsabb, mint a vörös vagy pikkelyes. A terjedés mértéke a páciens immunrendszere állapotától függ. Minél gyengébb, annál gyorsabban terjed a betegség.

Felgyorsítja a fejlődést és a pszichés tényezőket. Ismerve a betegség, és hogy könnyen továbbítani mások, ő kezdi megtapasztalni beteg és a tapasztalat belső kényelmetlenséget, amely elvezet a stresszes helyzeteket. Ennek következtében még gyengébb immunitás és a betegség fejlődési ütemének növekedése.

Mi egyesíti a lichen fajtáit?

Azok a tényezők mellett, amelyek megkülönböztetik a psoriasisot más típusú zuzmótól, vannak olyan tényezők, amelyek kombinálják őket. Arra kényszerítik az orvosokat, hogy kételkedjenek a diagnózis helyességében.

 • a beteg jólétének általános romlása, gyengeség, rossz közérzet;
 • a pikkelyes foltok megjelenése a dermis felszínén;
 • fokozott ingerlékenység, idegesség, alvászavar;
 • a betegség hosszú ideje megszakadt az anyagcsere folyamatok megzavarása a szervezetben és az emésztőrendszeri rendellenességek.

A betegségek kezelése hasonló pontokkal is bír. A fiúk megszüntetése érdekében az orvosok ugyanazokat a jogorvoslatokat írják elő a külső használatra.

A psoriasisos betegek gyakran érdeklődnek abban, hogy lehetséges-e a hasmenés elleni gyógyszerek alkalmazása a psoriasis elváltozásainak kezelésére. Az orvosok nem tiltják ezt, de még mindig azt javasolják, hogy megválasztják az eszközöket, amelyekkel harcolni kezdenek a pikkelyes lichen ellen.

A népi jogorvoslatok közül az ecetsavat tartalmazó receptek hatékonyak lesznek. Kiválóan alkalmasak mindenféle zuzmó kezelésére, mivel a sav megsemmisíti a gombát, megöli a parazitákat és a fertőző mikroorganizmusokat.

A legfontosabb különbség

A megfontolt zuzmó és a pikkelysömör közötti fő különbség a fellendülés prognózisa.

A rózsaszín lichen időben történő kezelés gyorsan halad. A piros tud lenni és speciális kezelés nélkül, itt a legfontosabb az immunitás felemelése. És a psoriasis, minden sokkal bonyolultabb, nem lehet teljesen gyógyítani! A pikkelysömör krónikus betegség, és bármikor súlyosbodhat. Mindaz, amit az orvosok tehetnek, és aki beteg, maga is az elengedés szakaszának meghosszabbítása, kivéve a pikkelysömör súlyosbodásának lehetséges tényezőit.

Hogyan lehet megkülönböztetni a rózsaszín lichen és más betegségeket a psoriasis

Sokan félnek ettől a betegségtől, mert nem tudják megkülönböztetni a pszoriázist. Erről érdemes részletesebben beszélni. A pikkelysömör hasonlók lehetnek egyes jegespajzsokhoz, például rózsaszínhez, de ezek különböző betegségek, és a pikkelysömör nem fertőző. A bőrsejtek egyszerű megosztása a szokásosnál sokszor gyorsabb.

A psoriasis diagnosztizálása

A pikkelysömör autoimmun rendellenességnek számít, de valójában az előfordulásának mechanizmusa rejtély. Határozottan egy dolog: a tünetek úgynevezett hármasával határozható meg, hogy a papulák levágása után érezték magukat: ez egy sztearinfolt, egy terminusnak nevezett film és véres cseppek, amit véres harmatnak neveznek. Erről részletesebben és részletesebben fogunk beszélni, de néha más módszerekre van szükség a diagnózis egyértelművé tétele érdekében. Ezek a következők:

 • Vérvizsgálatok. A betegség kórokozója nem lesz benne, mert nem. De a vérben megnövekszik a reumatoid faktor, az ESR, a leukocytosis, az akut fázisú fehérjék növekedése és az aktív gyulladásos, autoimmun és reumatikus folyamatok egyéb mutatói. Nincs specifikus elemzés a pikkelysömör, de általában a biokémiai rendellenességek és az endokrin
 • Bőrbiopszia. Segíthet a dermis egyéb betegségeinek kizárásában, megnöveli az úgynevezett Rethe testeket, az éretlen keratinocyták vastagabb rétegét és a bőr T-limfociták általi beszivárgását

Klasszikus tünetek

A fent leírtak csak az orvos által érthetőek, de vannak olyan tünetek, amelyekkel könnyen megkülönböztethető a pikkelysömör a többi bőrbetegségtől. Először is, a világos skálákkal borított foltok formájában jelentkezik, és méreteik különbözőek lehetnek: millimétertől két centiméterig. Az ilyen foltokat papuloknak nevezik, és a bőr kezdetén már a bőr felett emelkednek. Idővel nagyobb papulákká válhatnak.

A pikkelysömör típusától függően számos különböző tünet és különböző plakk formája lehet, de a legtöbbnek három jellemző tulajdonsága van:

 1. Stearin szelet (tavak). Ha a plakk kissé lekicsinyl, a hámozás aktívabbá válik, és a pápula úgy válik, mint egy csepp sztearin
 2. Ha a kaparás folytatódik, és minden mérleg eltávolításra kerül, akkor áttetsző és vékony fehérfilm található. Ezt terminálnak hívják
 3. Ha továbbra is kaparja, akkor apró pontok fognak vérből, amelyek nem fognak összeolvadni. A véres harmat jelképe

A pikkelysömör gyakori tünetei közé tartozik a viszketés, a bőr fájdalma, duzzanat, gyulladt bőr és hyperemia.

A pikkelysömör típusai

A pikkelysömörnek nincs osztályozása, hiszen sok fajta van, és nem mindegyik hatással van a bőrre. Így a pikkelysömöres ízületi gyulladás a kötőszövetre és pszoriázisos onychodisztrófiára - a körmökre hat. De a leginkább "népszerű" és híres:

 1. A pszoriázis vulgáris, rendes vagy egyszerű. A betegség legfeljebb 90% -a - vulgáris pikkelysömör. Ebben az esetben a leghangsúlyosabb a becsapás. A bőr gyulladása, viszketése, vörössége és öblítése is társul
 2. A pszoriázis fordított vagy flexor felület. Ez befolyásolja az ágyékot, a combot (hátsó felszínét és a fenék alatti ráncokat) és a bőr más hajtái. A foltok szinte nem pattanékonyak, simaak és laposak, de élénk színűek és erősen gyulladtak
 3. Pusztuláris. Nehéz forma. Az egészséges bőrön felhalmozódnak a pustules - kis szemcsék, amelyekben izzadság van. A hólyagok és alatta lévő bőr gyulladt, öblítéssel és duzzanattal, valamint vörösséggel. Könnyedén más bőrbetegségekre is alkalmazható, de az a sajátosság, hogy a folyadékot (váladékot) nem fertőzte meg semmi
 4. Könnycsepp. Általában a bőr nagy területeire, általában a csípőre hat, de befolyásolhatja az alsó lábat, a hátat, a fejét és a nyakát. A kiütés kis körök formájában leginkább egy csepp, apró pontok vagy könnyek formájában jelentkezik. Szárazak és élénk színűek. Néha a strep torok után fordul elő
 5. Erythrodermicus. Szinte az összes bőr hámlik és hámlik. Mindezt viszketés és duzzanat kísérte
 6. Az arthritis pszoriázis. A gyulladásos folyamatok nem annyira befolyásolják a bőrt, mint a kötőszöveteket és az ízületeket. Általában a kis ízületekben megfigyelhető, hiperémájukkal együtt

Rózsaszín lichen vagy psoriasis: hogyan kell azonosítani

A tiszta tünetek ellenére a pikkelysömör gyakran összekeveredik más bőrgyógyászati ​​megbetegedésekkel. A legtöbb psoriasis hasonló a rózsaszín zoster (szintén rózsahimlő vagy zoster Gibert): mindkét esetben vannak rózsaszín foltok, gyulladás és hámlás, sőt psoriasis nevű pikkelysömör.

De ezek különböző betegségek. Bár a kórokozóról kevés ismeretes, a dermatológusok feltételezik, hogy vagy herpeszvírus vagy gombás. További jelentős különbségek vannak:

 • Szóval, megfosztja Zhibera - a betegség a legfiatalabb (két éves) és fiatal, míg én fosztja meg a pikkelyes minden korosztály alázatos
 • Roseola leggyakrabban (atipikus formák nem számítanak) kezdődik egy nagy plakk, amely az úgynevezett anyai. Néhány héten új plakkok "büdösödnek" el tőle. Ezenkívül, amikor Zhiberát megfosztják, a nyirokcsomók növekednek. Mindez teljesen elhanyagolható minden olyan faj esetében, amely pikkelyeset veszít
 • A betegségek megkülönböztetése és "kedvenc" helyszínei. Tehát a lichen pikkelyes kézzel érinti a tenyerét, lábát lábával, derekát és fejét (szőrös része). De a rózsaszín, az anya plakkjával kezdődően, a bőrfeszülés vonala mentén terjed (ezek Langer vonalak)
 • A plakkok mindkét esetben hasonló megjelenésűek, de a rózsakő esetén, ha a plakkot dörzsöljük, a tünetek hármas nem lesz. A plakkok felületét általában kis ráncok borítják;
 • Végül a rózsafej önmagában halad, és nem tér vissza többé, míg a pikkelyes zuzmó betegség a visszaesésekkel

Hogyan lehet megkülönböztetni a pikkelysömört a többi bőrbetegségtől?

A pikkelyes lichene összetéveszthető számos más bőrbetegséggel. Közülük:

 • Atópiás dermatitis;
 • lupus piros;
 • ekcéma;
 • seborrhea;
 • Reiter betegsége;
 • különböző lichen;
 • reumás ízületi gyulladás.

Az atópiás dermatitisnek vörös foltjai, hyperemia és ödémás gyulladása is van. Az atópiás dermatitisből a lichen scaly különbözik attól a ténytől, hogy a dermatitis lokalizálódik a bőrrétegekben, és a bőr repedésekkel borított. Amikor elkezd lehámulni, a viszketés eltűnik, és a bőr borítja.

A vörös lupus általában az arcra hat. A foltok vörösek, összeolvadhatnak egymással, a méretezés nem jelenik meg azonnal, és megpróbálja megszabadulni a mérlegektől fájdalmas érzések kísérik.

Az ekcéma kifelé hasonló lehet a pikkelyes zuzmóhoz, különösen pusztuláris "verziójához", de ebben az esetben nincs tünetegyüttes, és a bőre a pustules alatt az edematous. Igen, és a buborékok maguk is kisebbek, mint a pustuláris pikkelysömör.

Seborrhea a dermis zsír termelésével kapcsolatos problémák miatt fordul elő. De a pikkelysömör általában csak a szőrnövekedés szélét érinti a fején, míg a seborrhea az egész fejbőrre hat. A Seborrhoea ritkán érinti a bőr azon területeit, ahol nincs haj, de a bőr túlságosan zsíros lehet. Ezenkívül a seborrhea esetében nincsenek világos korlátok a fejfájás kiütésekor. Nincs viszket duzzanattal és gyulladással, és a mérlegek magas zsírtartalmúak és a szín nem szürke, hanem sárgás.

Reiter-betegség. Ez összekeverhető a reumás pikkelysömörrel, ugyanazt az izületi hiperémiát. De ezzel a betegséggel együtt kötőhártya-gyulladás és húgycsőgyulladás is előfordul. Leggyakrabban a Reiter-kór a nőknél fordul elő.

A rózsaszín zuzmó mellett vannak más hasonló megjelenésűek is. A fő különbség a pszoriatikus hármas hiányában.

A rheumatoid arthritist a pszoriázisos ízületi gyulladásból csak diagnosztikai eljárásokkal lehet megkülönböztetni. Hasonlóak abban, hogy hatással vannak a kis ízületekre. Jellemző az RA és bőrelváltozások nem nagyon hasonlít a pikkelysömör: A bőr elvékonyodik, úgy tűnik, sok kis vérzések, a bőr körül a körömlemez meghal, és törékennyé válnak, és vékony.

A pikkelysömör a bõr számos fertõzõ betegségére téveszthetõ, de nem olyan, mint õk, hogy lehetetlen fertõzni a laphámos hasmenéssel. A pszoriázis egy másik jellemzője a tünetek "egyedülálló" hármasága, amelyet nem könnyű összeilleszteni semmihez. De a pontos diagnózis és a végső következtetések miatt szükség van egy bőrgyógyászra a kellemetlen tünetekre.

Hogyan lehet megkülönböztetni a pikkelysömörtől?

A pikkelysömör megkülönböztetése a fertőző zuzmótól gyakran az egészséges emberek iránt érdeklődik, és azok, akik csak ezt a nyugtalan dermatosist kezdik el.

Sok bőrbetegségnek gyakori tünetei vannak, ezért fontos megkülönböztetni őket, mert ettől függ az időben történő terápia kiválasztásának időzítése. Ne feledje, hogy a hasonló betegségek egy része fertőző, és ezért kerülni kell a közvetlen kapcsolatfelvételt a betegekkel.

Piros lichen és psoriasis

A psoriasis második neve pikkelyes zuzmó. Ennek oka - specifikus skálák, amelyek a kóros elemek felületén képződnek. A tünet vizuális megkülönböztetése más betegségektől néha nehéz.

A vörös zuzmó pikkelysömörrel különbözhet:

 • Lokalizáció. A vörös zuzmó esetében a kiütések eloszlása ​​a szájüreg nyálkahártyáján, a nemi szervek jellemző. Előfordulhat a hónaljban, a könyökös kanyarban vagy a poplitealis fossa-ban. A psoriasis nem jelenik meg ezeken a helyeken.
 • Színes. A vörös zuzmóhoz kóros területek képződnek, amelyek gazdag, skarlátszerű, néha burgundi színű, lila vagy cianotikus árnyalattal rendelkeznek. A pikkelysömörre jellemző, hogy a gyengébb hangzás jellemzi.
 • A pikkelyes zuzmót mindig a klasszikus hármas tünetek kísérik (a "sztearinfolt", "pszoriatikus film" és "véres harmat" jelensége). A vörös síkos zuzmó esetében ezek a tünetek nem jellemzőek.

A vörös és a pikkelyes liliom progresszióját okozó tényezők:

 • autoimmun folyamat;
 • genetikai hajlam;
 • bizonyos gyógyszerek szedését ;;
 • krónikus stressz;
 • mérgezés és szokásos mérgezés;
 • alultápláltság, rossz ökológiai állapotok.

A vörös és a pikkelyes patogenezis egyik jellemzője, amely megfosztja a T-sejtek folyamatában való részvételt. A pikkelysömör számának növekedésével. Behatolnak a dermis rétegeibe, és előidézik a bőrkiütést és a jellegzetes peelinget.

Piros pusztulással csökkent a T-segítők száma a vérben. A T-szupresszorok együtthatója növekszik. Ha nehézséget okoz a diagnózis meghatározása, orvoshoz rendelhető a bőr szövettani diagnózisa.

Ez magában foglalja a bőr érintett területének biopsziáját. A pikkelysömörben a következő változások fordulnak elő:

 • keratinociták proliferációja;
 • a T-limfociták intenzív migrációja az epidermiszbe;
 • makrofágok, dendritikus sejtek és leukociták általi infiltráció;
 • a bőr rétegeinek megvastagodása.

A piros lapos tetveknél ezek a jellegzetes pszoriatikus hisztológiai "markerek" hiányoznak.

Rózsaszín lichen és psoriasis

Hogy megkülönböztessük a rózsaszín fenyegetést vagy a pszoriázist a páciensben, elég egyszerű. Az első betegség fő jellemzője a fertőződés. Egy személy egy bizonyos ideig lichen-ből szenvedő páciensből dermatosist szedhet.

Úgy vélik, hogy a rózsaszín kialakulásának folyamatában bizonyos szerepet játszanak a vírusok és a baktériumok. Bebizonyosodott, hogy csak akkor lehet felvenni ezt a zuzmót, ha a szervezet immunrendszere csökken. És ha egy beteg ember mellett egy egészséges, erős immunitású test, akkor rendszerint semmi sem fenyeget.

Ha rózsaszín zuzmóban szenvedő pácienst kezel, meg kell próbálnia minimalizálni a tapintható érintkezést érintéssel, ne használjon személyes tárgyakat.

Emellett intézkedésekre van szükség a saját immunitás megőrzése és növelése érdekében. Ehhez teljesen kell enni, gyakorolni, használni a személyes fertőtlenítést, például fertőtlenítőszereket (Miramistin). A kezeikre és a személyes tárgyakra van szükség. Ezzel párhuzamosan vegyen be vitamin- és ásványi komplexeket.

A rózsaszín zsiradék a pikkelysömörtől eltérő klinikai kép. Főbb jellemzők:

 • A tünetek gyors manifesztációja. A lombos lombozat lassan, fokozatosan fejlődik, megfigyelve a kóros folyamat szakaszait. A rózsaszín lichen gyorsan fejlődik, folyamatosan fejlődik, mint exanthema fertőzés vagy kiütés.
 • A rózsaszín lichen megjelenésével a testhőmérséklet emelkedik. Ez főként a kórokozó mikroflóra kötődésének és az exo- és endotoxinok szintézisének köszönhető.
 • A nyirokcsomók mérete növekedhet, mivel az immunrendszer reakciója a mikroorganizmusok agressziójára. A patológiás területek közelében található csomópontok gyakrabban duzzadnak.
 • A bőrön fellépő bőrkiütés egyidejű megjelenése.

Jellemző a rózsaszínű ránctalan kiütés. Először kis rózsaszínű foltok alakulnak ki. Bent van egy dombos felület hajtogatott. Elkezd lehámlani, gyorsan növekszik, és új egészséges testrészeket rögzít.

A psoriasis másképp alakul ki. Először is vannak olyan papírok, amelyek skálával vannak lefedve. Még éleik vannak és fokozatosan nőnek a méretük. Mutassa be az összetartozás tendenciáját, a régi foltok policiklikus kontúrok megjelenésével, "csipkés" szélekkel.

A pszoriázis jellegzetes jellemzője a tünetek tipikus hármasának - véres harmatnak, terminális filmnek és sztearinfoltnak a jelenléte. Ez segít gyorsan felismerni és rózsaszínet megfosztani.

A fent említett különbségeken kívül a betegségeknek számos gyakori tünete van. A legfontosabb hasonlóságok a következők:

 • bőrkiemelések a kiütések területén;
 • Rózsaszínes kiütés jelenléte, ami könnyen megzavarja a tapasztalatlan személyt.

Ezért fontos, ha az első tünetei orvosi segítséget kérnek.

Néha a betegek megkérdezik, hogy a pikkelysömör más típusú zuzmó gyógyszereivel kezelhető-e. Lehetséges, ha nem fertőző dermatózisokról van szó. Ezután alkalmazzon tápláló és hidratáló bőrkészítményeket. De ha az antibiotikumok használatáról beszélünk, akkor ezek nem jelennek meg a pikkelysömörben.

A zuzmók kezelése során az emberek jogorvoslata pozitívan bizonyult. De nem mindegyik egyformán hasznos. Fontos megérteni, hogy a hagyományos orvoslás csak gyógyító segédeszköz. Javítja az alapvető kezelés hatását. Előzetes konzultáció szükséges az orvossal.

A három különbözõ lichen fõ különbség a beteg prognózisa. Rózsaszín, fertőző változat a megfelelő kezeléssel gyorsabban halad. A piros néha függetlenül visszahúzódik, amikor a normál immunitás helyreáll.

Psoriasis (pikkelyes zuzmó)

A pikkelysömör (hámló hasmenés) dermatosis, amely nem fertőző krónikus betegség, amely elsősorban a bőrre hat. A legtöbb esetben a pikkelysömör megjelenik a nagyon száraz, vörös foltok felszínén a bőr felszínén (papules), amelyek összeolvasztásakor plakkokat képeznek. Kialakított bőrön foltok krónikus gyulladásos területen, túlzott képződése a kis kapillárisok és nagy reprodukciós bőrsejtek (makrofágok, limfociták, és a keratinociták).

A körmök pszoriázisa: derm / 366

Pustularis psoriaticus ízületi gyulladás: derm / 918

Fizikai orvostudomány pmr / 120

tartalom

Általános információk

Először psoriasis szerepel a művek az ókori görög orvos, Hippokratész (ie 460-375.), Amely az úgynevezett betegség „rüh” (a kifejezés leírására egy csoport bőrbetegségek, amelyek kísérik méretezés, szárazság és viszketés). Említik a bőrbetegség pszoriázis és a munkák a római tudós tudós Aulus Cornelius Celsus (25 BC-45 r.n.e.).

A modern neve a betegséget először használt Galen - Roman orvos, aki élt a második században. Galen nevű pszoriázis kíséri erős viszketés pikkelyes bőrelváltozások, de nem tesz különbséget a psoriasis, rüh, vitiligo és a lepra (lepra) egyéni betegség. Sokáig psoriasisos betegek par lepra betegek nem kaptak orvosi ellátást, szigorú izolációs kellett viselni egy csengő vagy egyéb jellemzője a leprásokat jelvényt.

A differenciálás a lepra, pikkelysömör és más hasonló betegség klinikai tünetei történt csak az elején a XIX században, amikor egy angol orvos Uillen és tanítványai leírni psoriasis külön betegség, jelölje ki a jellegzetes tünetek és a szövődmények, többek között egy szokatlan a betegség lefolyását.

Osztrák orvos, a szerző a „Atlas bőrbetegségek” és a „Handbook of Dermatology” F. Hebra (1816-1880 gg.) Végül elválasztjuk psoriasis a lepra és a rüh, valamint kifejlesztettünk egy eljárást a pszoriázis kezelésére használó arzén.

A pszoriázis eredetének tanulmányozását és annak összefüggését a belső szervek betegségeivel és az idegrendszer állapotával G. Kebner, A. Polotebnov, V. A. Rakhmanov és mások végezték.

Az elmúlt 30-40 év során szerzett új adatokat a természet és mechanizmusa a betegség - pikkelysömör évszázadokon tartották csak egy bőrbetegség, de a modern orvostudomány egyre inkább látja, mint egy szisztémás betegségben szenved ( „Psoriasis - például szisztémás betegség” - a téma a leolvasott elvégzett 1989-ben a Moszkvai Orvosi Akadémián).

Jelenleg a tanulmány a származási és megnyilvánulásai psoriasis, valamint az új kezelési módszerek és a megelőzés vesznek részt számos kutatási intézetek és laboratóriumok (Németország ezekben a kérdésekben is részt prof. N. Zonnihsen, O. Braun-Falco, E. Farber Egyesült Államok, F Novotny a Cseh Köztársaságban stb.). Megalakult a Nemzetközi Psoriasis Tanulmányi Egyesület is, amely a világ egyetlen amerikai pszoriázisos folyóiratát publikálja.

A betegség előfordulása

A pikkelysömör a leggyakoribb krónikus bőrbetegség, amely a világ népességének 0,6 és 4,8% -át érinti (Harvey L. és Adam M., 2004). A 2003-as európai országokban a legmagasabb arány a norvégok körében megfigyelhető - 4,8% (általában Nyugat-Európa és Skandináv országokban 1,5-3%). Az Egyesült Királyságban, a betegek száma változik a felnőtt lakosság körében - Research 1996 prevalenciája 1,3% volt (O'Neil és Kelly), az 1999-ben a szám volt, 2,6% (Kay et al.), És a kutatás, 2011 - 2,2% (Semi-Nara al.). Az Egyesült Államokban 2005-re a pikkelysömör elterjedtsége az NIH adatai szerint szintén 2,2% (évente mintegy 260 ezer új esetet rögzít).

Franciaországban 2009-ben a betegek 5,2% -a javult, Olaszországban ez a szám 2004-ben 3,1%.

Észak-Kelet- és Dél-Európában az előfordulási arány magasabb, mint az Egyesült Királyságban.

Az Orosz Föderációban a 2004-es Nemzetközi Adatbázis-felmérés szerint a psoriasis előfordulási gyakorisága 2,02%, ami kb. 2,8 millió ember, ami sokszor meghaladja a hivatalos statisztikákat.

Psoriasis gyakoribb bőrű emberek - ha a betegek száma feketék körében 1,3%, többek között a kaukázusiak, ez az arány mintegy 2,5%. A dél-amerikai indiánok a felmérésben 26 ezer ember nem azonosította egyetlen esetben a betegség latin-amerikai indiánok, a lakosság Egyiptom, Tanzánia, Kína, Sri Lanka és Tajvan, a prevalenciája psoriasis kevesebb, mint 0,5%.

A japán és koreai lakosok, valamint az ausztráliai bennszülöttek között vannak elszigetelt esetek a betegségben.

Szerint összehasonlító vizsgálatok végeztek az északi és a déli féltekén van összefüggés a gyakorisága a pikkelysömör és a távoli a lakóhely az egyenlítőtől - élő lakosság közelebb az egyenlítőhöz, sokkal kevésbé szenvednek pikkelysömörben, míg a népesség, annál távolabb az egyenlítőtől. A legmagasabb előfordulási (12%) került rögzítésre a lakosok a kozák település Ust-Jansky területen sarkvidéki.

Bár a pikkelysömör bármely életkorban manifesztálódhat, a kimutatott esetek 1/3-a gyermekkorban fordul elő (ez a teljes gyermekpopuláció 0,71% -a). Az új esetek 10-15% -át 10 évesnél fiatalabb gyermekeknél észlelték, míg a 0 és 9 év közötti betegek száma 0,37%, illetve 10-18,11%.

A betegek többsége 16-22 éves és 57-60 év közötti (2 korú csúcs előfordulás).

A betegek 20% -ában mérsékelt és súlyos formát jegyeztek fel. Körülbelül 30% -a a betegnél pszoriázisos ízületi gyulladás, amely általában úgy tűnik, éves kor között 30 és 50 év, és ahhoz vezethet, hogy a fogyatékosság (a 73,2% -ánál pszoriázisos ízületi gyulladás, gennyes vagy megfigyelt rupioidnaya forma psoriasis). Az USA-ban, a betegek száma pszoriázisos ízületi gyulladás eléri az 1 milliót. Az emberek, bizonyos esetekben, a psoriasisos arthritis diagnózisa gyermekeknél.

A diagnosztizált pszoriázisban szenvedő betegek 1/3-a genetikai hajlamot mutat a betegségre. A kutatás szerint a betegség 40 éves kora előtt manifesztuma genetikai hajlamot és súlyos betegség valószínűségét jelzi.

A legutóbbi vizsgálatok szerint a pszoriázis gyakoribb a nőknél és egy korai életkorban kialakuló betegség kialakulása (korábbi vizsgálatok alapján úgy gondolják, hogy a páciens neme nem befolyásolja az incidenciát).

A pikkelysömör olyan súlyos betegség, amely különböző formákat ölt.

Különböző típusú psoriasis.

Az ICD-10 osztályozás klinikai tüneteitől függően a pikkelysömör lehet:

1. Rendes (vulgáris, plakkszerű vagy egyszerű), kódot az ICD-10 L40.0-en. Ez a leggyakoribb forma, amelyet a betegek 80-90% -ánál észleltek. Mert pikkelysömör jellemzi a megjelenése egészséges bőr gyulladásos helyeken, hogy néz ki, mint egy forró, vörös, duzzadt és fölé az egészségügyi szektor spot (plakkos psoriasis). A gyulladás területét szürke vagy ezüstös-fehér száraz mérlegek borítják, amelyek könnyen lehúznak. Mivel a plakkoknál nő a kis hajók száma, ezek a területek könnyen megsérülnek és vérzik. A gyulladásos területek általában nagyobb méretűek (gyakran összefonódnak egymással, "paraffin-tavak" formájában - amely egyéni plakkok lemezből áll).

2. "Fordított" (flexor felületek pszoriázisa), kód az ICD-10 L40.83-4. A gyulladásos területek általában sima, majdnem vöröses foltok, amelyekről úgy tűnik, hogy az egészséges bőr felszínén nem húznak fel. Leggyakrabban a bőrráncok területét érinti (ágyék, belső combok, hónalj, a mell alatt a nők alatt, az elhízás alá hajló hasa alatt). A súrlódás és a túlzott izzadás komplikációkat okoz gombás fertőzés és streptococcus pyoderma formában.

A flexor felületek pszoriázisa.

3. Teardrop alakú (kód az ICD-10 L40.4-nél). A második legszélesebb körben elterjedt forma, melyet számos száraz, kicsi és felhúzott könnycsepp alakul ki az egészséges bőr fölött, vagy vörös vagy lila árnyalatú pontok. A sérülés a bőr nagy felületét érinti (comb, alsó láb, alkar, váll, hát, nyak, fejbőr). A betegség először fordul elő streptococcus fertőzés (torokfájás, pharyngitis) után, majd a streptococcus betegség fokozza a betegség súlyosbodását.

4. Pustuláris vagy exudatív (kód ICD-10 L40.1-3, L40.82). Ez a forma a pikkelysömör legsúlyosabb bőrformája. Megnyilvánult formában egészséges bőr pustulák - fölé kültakaró buborékok vagy hólyagok vannak töltve átlátszó steril váladék (folyadék). A bőre a pustule formáció területén vastagodott, edematous, reddened és hot. Mint a gyulladt foltoknál, a bőrt könnyen lehúzzuk, lehetséges a pustulák másodlagos fertőzése (az izzadság gonoszabbá válik). Kiosztani korlátozott (lokalizált) olyan forma, amelyben a legtöbb gyakran kitéve a láb-sokk, pálmák, lábszár és a kar, így az ilyen típusú betegség, az úgynevezett palmoplantarnym pustulosis (kód BNO-10 L40.3). Is termelnek általánosított formában (széles körben elterjedt gennyes pattanások az egész test hajlamos beleolvadnak a nagy gennyes, BNO-10 L40.1 kód). Külön-külön, például olyan formában, gennyes pikkelysömör izolált acrodermatitis rezisztens (Allopo) kód szerinti ICD-10 L40.2, amelyet az jellemez, károsodás a lábujjak és a környékén a köröm lemezek.

Az ICD-10 szerint különálló formákat is megkülönböztetünk:

 • Psoriatica onychodystrophy (köröm psoriasis) kód szerinti ICD-10 L40.86. Ezzel a formával a kezek és a lábak körömlemezét érinti. Változások a betegség sokféle lehet - a szín a köröm lehet szürke, sárga vagy fehér a körömlemez is előfordulhat pont, folt, keresztirányú sávok, a bőr körül a körömágy alatt a köröm megvastagszik radírozza köröm megvastagszik, lebontják. A köröm teljes elvesztése is fennáll (onikolízis).
 • Psoriaticus ízületi gyulladás (psoriaticus arthropathia vagy arthropathic psoriasis), kód az ICD-10 L40.5. A pikkelysömörben szenvedő betegek 10-15% -ánál figyelték meg. A betegség ezen formájával a gyulladás befolyásolja az ízületeket és a kötőszövetet. Leggyakrabban a kis ujjízületek (disztális falánok) érintettek, az ujjak megduzzadnak, hasonlítanak a kolbászokhoz (pikkelysömör daktilitis). A csípő- és térdízületek, a vállízület és a csigolyák (pikkelysömő spondylitis) lehetséges károsodása. A súlyos betegség súlyossága miatt a betegek nem tudnak speciális adaptáció nélkül mozogni a teljes ágyfekvésig. A páciens immunhiánya nyomáscsökkenéshez vezet, a tüdőgyulladás kialakulásához, és növeli a halál valószínűségét.
 • Psoriaticus erythroderma (erythrodermal psoriasis), az ICD-10 L40.85 kódja. Egy adott formában, amelyet széles körben gyulladás és hámlás (általánosítható), bőrhámlás nagy a felületének egy részén. Súlyos viszketés, a bőr és a bőr alatti szövet duzzanata, fájdalmas érzések lehetnek a sérülés területén. Erythrodermás pszoriázis fordulhat elő, amikor a hagyományos a psoriasis fellángolása esetén instabil áramlási során éles törlése szisztémás és helyi kezelés (fogadásakor glükokortikoidok), a stressz, provokáció alkohol alatt véletlenszerű összekötő betegségek. Esetleg fatális óta súlyos gyulladás, peeling és a bőr leválása megzavarta barrier funkcióját a bőr és a testhőmérséklet szabályozását, vannak komplikációk formájában szepszis és generalizált pyoderma. A megjelenése a lokalizált psoriasisos erythrodermája lehet egy első tünete a fejlődő psoriasis (majd ezt követően átalakíthatunk a hagyományos plakkos psoriasis).

A betegség kísérő vagy kiváltó tényezőitől függően az ilyen típusú pikkelysömör megkülönböztethető, például:

 • Irritatív pikkelysömör, amely vulgáris pikkelysömörben szenved betegekben, kenőcsök, napsugarak és más irritáló hatások esetén. A pikkelysömör által károsodott bőr irritációja következtében a plakkok kiemelkedőbbekké válnak, megveszik a cseresznye piros színt, és a körülötte lévő bőr pirosra fordul, széles övvel. A plakkok határai homályosok lesznek, felbontásuk után a "szíj" vöröses bõrje ráncosodik.
 • Seborrheic pikkelysömör, amely seborrhea betegeknél alakul ki. Az érintett területek a fejbőrön, a nasolabialis hajtásokon és a karikák mögött, a mellkason, a scapula régiójában fordulnak elő. Az ilyen típusú megbetegedéseknél a pete-riaxiás mérlegek átitódnak a sebum stick-ben, és nem pelyhek, ami szeborrheikus ekcéma képét szimulálja.
 • Régebbi pikkelysömör, amelyben a plakkok, a cianotikus árnyalat, a szédülés és a gyulladt területek erősen megvastagodott felülete kimutatható beszűrődést mutat. Az ilyen fókuszokat nagy nehézségekkel kezelik, egyes esetekben rosszindulatú tumorokká alakulnak át.
 • Foltos pikkelysömör, amelyben a kiütés elemeinek infiltrációja gyengén kifejeződik, de a betegség akut, a toxémia emlékére. A diagnózis szempontjából fontos a pszoriatikus hármas azonosítása.
 • Exudatív pikkelysömör, amelyre a betegség progresszív időszakában túlzott exudatív komponens jellemzi. A felszínre áthatoló váladékok telítik a papulák felszínén felhalmozódott mérleget, aminek következtében a formációk sárgás kéregre emlékeztetnek. A bőrkiütés ezen másodlagos elemeinek eltávolítása után nedves, enyhén vérző felület marad. A pikkelyes korpák kiszáradnak és átfedik egymást, sűrű, masszív konglomerátumot (rupiah psoriasis) alkotnak, amely egy osztriga héjhoz hasonlít.
 • Palmoplantar psoriasis, ez jelenik meg van elhelyezve akár a lábak és a tenyerek hagyományos pszoriázisos papulák és plakkok vagy mint szarutúltengéses és a kukorica kérgesség. Talán a puszta kár a bőr felületén a tenyéren és a talpon formájában nőtt megvastagodása és keratinization. A pikkelysömör jellemző jellemzője ebben az esetben a sérülés határának tisztasága. Ritka esetekben, ezen a formán nagy szemcsézett peeling figyelhető meg.

A súlyosság szerinti osztályozás

A pikkelysömör formájának súlyossága a következőkre oszlik:

 • olyan könnyű foka, amelynél a bőrfelület kevesebb mint 3% -át érintik;
 • az átlagos mérték, amelyen a sérülés a bőrfelület 3-10% -át érinti;
 • súlyos fokú, melyet a bőrfelület több mint 10% -ának sérülése jellemez.

Ha a betegnek közös sérülése van, a betegség súlyos formáját diagnosztizálják, függetlenül a bőrkárosodástól.

A diagnózis során a betegség súlyosságát a következőképpen lehet értékelni:

 • az érintett terület;
 • a kóros folyamat (a hiperémia súlyossága, a bőr megvastagodása, viszketés, hámlás, puffadás, vérzés, másodlagos fertőzés, ízületi érzékenység) aktivitása;
 • általános tünetek jelenléte / hiánya (fokozott ESR, nagyobb fáradtság stb.);
 • a beteg testének a korábbi kezelésre adott válaszai;
 • a betegségnek a beteg általános állapotára és társadalmi működésére gyakorolt ​​hatását.

Aktivitásának a mérésére a patológiás folyamatot és súlyossági fokának pszoriázis gyakran használják pszoriázisos elváltozásokban súlyossági index (PASI) klinikai vizsgálatok a gyógyszerek, amelynek alapja egy játék értékelése a károsodás súlyossága és értékelése elváltozás területének. lineáris skála használt számolni 0 (nincs kután manifesztációk) 72 (a maximális kután manifesztációk kifejezve). A szokásos napi orvosi gyakorlatban a PASI használata nehézkes, ezért kísérleteket tesznek a skála egyszerűsítésére.

okok

Habár a pikkelysömör hosszú ismert betegség, az előfordulásának okait nem tisztázták teljesen. Jelenleg két fő hipotézis áll fenn:

 1. Psoriasis - elsődleges bőrbetegség, amely akkor jelentkezik, ha a kezelni szokásos érését és differenciálódását a bőrsejtek (keratinociták). Ennek eredményeként ezek a megsértése történik túlzott növekedés és a sejtosztódást, ami viszont aktiválását okozza az immunrendszer (autoimmun agresszió fordul elő, amelyben a T-limfociták és makrofágok felhalmozódnak a bőr, és megfigyelhető, hogy újrahasznosítható túlzott szaporodás). Közvetve igazolja ezt a feltételezést, hogy pozitív hatást érünk el, ha betegek kezelésekor gyógyszerek, amelyek nem rendelkeznek immunmoduláló tulajdonságokkal, és elnyomja reprodukciója keratinociták vagy felgyorsítása érését és differenciálódását.
 2. A pikkelysömör immunopatológiai vagy autoimmun betegség. A pszoriázisra jellemző, a keratinociták túlzott növekedése és szaporodása e hipotézis szerint másodlagos. Ezek fordulnak elő vagy a hatása alatt különböző gyulladásos mediátorok és sejtjei által termelt az immunrendszer bioaktív anyagok, amelyek a sejtes immunválasz, vagy válasz a károsodás autoimmun keratinociták (regeneratív szekunder reakció). Amikor a sejtek psoriasis (T-killer és a T-helper sejtek), amelyek védik a szervezetet a különböző fertőzések és elpusztítani a rendellenes sejtek aktiválódnak, mozgó a bőrbe, és engedje specifikus fehérjék citokinek (köztük a TNF, TNFa - faktor-alfa típusú tumor nekrózis). A citokinek gyulladást váltanak, amelynek hatására a áramlását a bőr a makrofágok és neutrofilek, valamint a túlzott a keratinociták proliferációját. A T-limfociták kezdeti aktiválódását kiváltó tényezők jelenleg nem ismertek. Ezt a hipotézist közvetetten igazolja a psoriasisos elváltozások csökkenése vagy teljes eltűnése az immunszuppresszorok kezelésében. Így az állatkísérletek azt mutatják, hogy a modell a pikkelysömör reprodukálni példányok, amelyek teljesen mentesek a T-limfociták (tekinthető az elsődleges kiváltó pszoriázis e hipotézis), amelyek ellentmondanak ezt a hipotézist.

Vannak más elméletek a pszoriázis eredetéről:

 • Genetikai. A pikkelysömör magas kockázata azon személyeknél van, akiknek közeli hozzátartozói szenvednek a betegségben. A monozigotikus ikrek vizsgálatai szerint, amelyek közül az egyik pikkelysömörrel rendelkezik, a második ikerben a betegség kialakulásának kockázata 70%. Mert egy gyermek a szülők, akik beteg psoriasis nagyobb valószínűséggel kap 16,4% alatt ugyanolyan beteg szülők, és 50% - két beteg szülők. Ha a betegnél psoriasis és 15 év közötti, a kockázat a betegség kialakulásának az ő testvérek, hogy 3-szor az esélye a betegség kialakulásának a beteg testvérek, a beteg 30 év után. Jelenleg a genom elemzése azonosított számos gén pikkelysömörrel kapcsolatos befolyásoló fejlődését és működését az immunrendszert, de nem adja meg, hogyan hatnak egymásra a fejlesztés a betegség. Ezek a 9 génlókák, amelyek különböző kromoszómákon helyezkednek el, a kutatók úgynevezett "gének hajlamosak a pszoriázisra". Az elsődleges genetikai meghatározó humán előre meghatározta hajlam psoriasis - PSORS1, amely lokalizált 6. kromoszómán a fő hisztokompatibilitási komplex (immunrendszernek sikerül munka). Lokalizált ezen a lókuszon gének kódolnak fehérjemolekulák MHC-I (HLA-C-gén) burokfehérje (CCHCR1 gén), és szintén kifejezett bőr fehérje korneodesmosin (CDSN gén). Ezek a fehérjék a pikkelysömörben szenvedő betegek bőrében emelkedett mennyiségben találhatók.
 • Endokrin. Ezen elmélet szerint a betegség kifejlődésének indíttatási mechanizmusa az endokrin mirigyek munkájában bekövetkezett változások.
 • Az Exchange. A psoriasis kialakulása, ez a hipotézis az anyagcsere (szilícium és más vitaminok és nyomelemek) megsértésével kapcsolódik.
 • Parazita. Mivel sok beteg a különböző parazita fertőzések ezt az elméletet a betegségek kialakulásában befolyásolhatja toxinok szekretáló lamblia, Ascaris és munkatársai. (Toxinok olyan hatásos, allergének okozhatnak rendellenességeket az immunrendszer).
 • A vírus. E hipotézis szerint a pikkelysömör egy lassan fejlődő fertőző betegség, amelyet dermatropikus (feltételezhetően herpesz-szerű) vírus okoz. Ennek érdekében az elmélet azt mondja, krónikus vagy visszatérő betegség természete, súlyos megsértését immun-homeosztázis (feltehetően felmerülő elleni látens fertőzés) és epidemiológiai jellemzői a forgalomból.

A betegség kialakulását okozó tényezők

Habár az okok a psoriasis nem pontosan ismert, megállapításra kerül, hogy a pszoriázis - betegség idioszinkráziás jellegű (betegség alapul egyedi fájdalmas reakció néhány nem specifikus ingerekre, amely nem kíséri ellenanyagok termelését). A legtöbb beteg megjegyzi, hogy a pikkelysömör spontán módon súlyosbíthatja és visszaszorul, nem látszik ok nélkül.

A betegség kialakulását kiváltó tényezők hatása a betegek kis csoportjainak (leggyakrabban súlyos formában) kutatásán alapul, így az ok-okozati összefüggéseket nem vizsgálják, és az adatok ellentmondanak egymásnak.

A kutatás szerint a pikkelysömör kialakulásának hatása:

 • Örökletes hajlam.
 • Hangsúlyozza (mentális vagy fizikai) - a betegek jelentős hányada érzékeli a betegség első tüneteinek megjelenését erős érzelmi sokk vagy fizikai stressz (hipotermia, túlmelegedés stb.) Után.
 • A bőr típusa. A pikkelysömör általában olyan érzékeny, vékony és száraz bőrű embereknél alakul ki, akiknél az első elváltozások előfordulnak a szárazabb területeken, és csak akkor tovább terjednek a zsíros bőrre. Feltételezhetően ez a bőr gátló funkcióinak megsértéséből adódik (a fertőző mikroorganizmus könnyedén behatol a bőrbe, minimális szekrécióval).
 • Külső irritáció. Megállapították, hogy néhány betegben az illatszer, a kozmetikumok és a háztartási vegyi anyagok a pikkelysömör súlyosbodását okozzák. Emellett a psoriasisos betegek jelentős része folyamatosan érintkezik háztartási vegyi anyagokkal, különböző oldószerekkel és kozmetikumokkal, mint például krémekkel és kézkrémekkel.
 • Túlzott higiénia. Fokozott szerelem tisztaságát hozzájárul zavar bőrvédő funkciók és a túlzott kiszáradást, a szappanok és tusfürdők mossa le a faggyú (természetes védőgátat) és washcloths hagyja mikroszkopikus sérülések.
 • Ártalmas szokások (az alkohol, a dohányzás és a gyógyszerek negatív hatással vannak a bőr állapotára).
 • HIV. A statisztikák szerint a HIV-fertőzéssel és az AIDS-szel rendelkező emberek gyakran psoriasis alakulnak ki. Ez a jelenség ma már jelenségnek tekinthető, hiszen a pikkelysömör kialakulása a T-limfociták fokozott aktivitásához kötődik, és a HIV és az AIDS esetében ezek száma csökken.
 • Egyes gyógyszerek alkalmazása. Béta-blokkolók, antidepresszánsok, antikonvulzív és malária elleni szerek, valamint lítium-karbonát kiváltó okai a pikkelysömör kialakulását idéznek elő.
 • Gombás és staphylococcus fertőzések. A pikkelysömör gyakran kombinálódik gombás fertőzésekkel (különösen a candidiasis), de néhány szakértő a pikkelysömör okozta gombás elváltozásokat és nem annak okát veszi figyelembe. A pszoriázis kialakulásának inditó tényezője lehet a streptococcus okozta betegségek.
 • Az éghajlatváltozás, valamint az évszakok váltakozásával kapcsolatos környezeti változások.
 • Sérülést. Az első pszoriatikus plakkok gyakran előfordulnak a helyszínen, súrlódásnak, nyomásnak és karcolásnak vannak kitéve.
 • Allergiás állapotok és immunopatológiai tényezők.
 • Akut és krónikus fertőzések (különösen az erek krónikus gyulladása).

tünetek

A pszoriázis szisztémás betegség, így bár a sérülés elsősorban a bőrre és a körmökre, az ízületekre, a gerincre és az inakra, az endokrin, az immunrendszerre és az idegrendszerre is kihat.

A pszoriázis fő tünete bőrkiütés. A kiütés jellemzője a betegség formájához kapcsolódik, de leggyakrabban kerek, rózsaszín vagy piros papulák vannak, amelyek skálákkal vannak ellátva (pszoriatikus plakkok).

A bőrkiütés lehet:

 • pont, minden egyes elem a méret hasonlít egy pinhead;
 • csepp alakú (a papules lencse szemcsézett és hasonlít a cseppecskékre);
 • Érme alakú (a lekerekített táblák átmérője 3-5 mm).

Vannak kiütések is, gyűrűk, boltívek és földrajzi térképek egyenetlen szélekkel.

A kitörések általában szimmetrikusan helyezkednek el a derékon, a dermesztőfelületeken és a fejbőrön, de lehetséges, hogy károsíthatja a nemi szervek bőrének és nyálkahártyájának bármely területét.

A betegség kezdetén a plakk mérete több milliméter. Ahogy a betegség kialakul, a pszoriatikus plakkok mérete megnövekszik, és nagy pontokká válnak.

A papulákat léptékkel borítják (epidermisz keratinos sejtjei), amelyek könnyen eltávolíthatók. Kezdetben a mérlegek a bőr fölött emelkedő folt közepén jelennek meg, fokozatosan a széleken terjednek. A mérleg alatt lévő felület vörös, sima és fényes.
A páfrány körül rózsaszínű gyűrű (gyulladt zóna plakk növekedés) jelenhet meg. A plakk körüli bőr nem változik.

A fejbőrön lévő pszoriatikus plakkok sűrűen korpásodott lécekkel vannak bevonva, maga a plakk jelentősen megemelkedik az egészséges bőr felett. A haj nem szenved pszoriázisban, de a fül és a nyak mögötti bőrt érintheti.

A pálmák és lábak vereségével ezeken a területeken a stratum corneum nagymértékben megvastagodott, az érintett bőr repedésekkel borított.

A szögek vereségével lehetséges:

 • A kisméretű gödrök körömlemezén való oktatás, amely a szögeket eredményezi, kezd hasonlítani egy göndörhöz.
 • A köröm vastagítása és megváltoztatása, törékenysége és elváltozása (hasonlít a gomba vereségére). A körömlemez alatt egy piros perem által körbevett pikkelysömör látható.

A köröm sérülései a körömlemez élével kezdődnek.

A pszoriázis tünetei a betegség stádiumától függenek, és ciklikusan cserélik egymást (az exacerbáció leggyakrabban az őszi-téli időszakban megfigyelhető):

 1. Előrehaladott stádiumban vannak új elemek, aktivitás növekszik a mérete meglévő plakkok (eredményeként, amikor a fúzió kialakított extenzív tapaszok) is van, intenzív viszketés és hámlás körüli bőr plakk válik rózsaszínes színárnyalatot.
 2. A stacionárius szakaszban a papulák növekedése megáll, új kiütések nem keletkeznek, a felszínnek a plakkok körüli felső rétege sekély összecsukást kap.
 3. A regresszív szakaszban nincs hámlás, a plakkok eltűnnek, és helyükön pigmentációs területek alakulnak ki (a bőrszínt a napfénynek kitettek). A könnyebb elváltozások középen kezdődnek, a plakkok ebben a szakaszban hasonlítanak egy gyűrűre.

Emellett a betegek súlyos gyengeséget, krónikus fáradtságot és depressziót, érzékenységet és az ízületek duzzadását, a mozgás korlátozását, subluxációkat és diszlokációkat tapasztalják.

diagnosztika

A pszoriázis diagnózisa és kezelése bőrgyógyászattal foglalkozik.

A psoriasis diagnosztizálása a következőkön alapul:

 • A betegség jellemző klinikai tünetei (az érintett bőr megjelenése).
 • Az anamnézis adatai.
 • Specifikus jelenségek figyelhetők meg pszoriázisos betegeknél (Koebner és „pszoriázisos triád” tünet, amely akkor jelentkezik, amikor poskablivanii léziók és tartalmaz sztearinsav spot jelenség, a jelenség a terminál lemez és a jelenség a „vér harmat” vagy spot vérzés).

Kebner tünete szerint új psoriasisos betegeknél új plakkok jelennek meg a bőrkárosodás helyén, és ez talán az ékszer viselete vagy a rágógumi öltözetének területe is.

Stearic spot jelenség, hogy a megnövekedett (halott csatlakozott mechanikusan bontható részecskék epidermisz) enyhe poskablivanii bőrelváltozás száma mérleg.

A kapocslemez jelensége a fényes vörös felület (a bőr fő rétege) megjelenése után további kaparás.

A jelenséget a vérzés pont (Auspittsa tünet) fekszik a megjelenése további kitettség az érintett terület kis vércsepp (psoriasis bőségesen kapillárisok csírázó a bőrben elhelyezkedő felszínes, mint a norma).

Specifikus vizsgálatok kimutatására pszoriázis van, lehetséges azonban, hogy azonosítani leukocytosis, megnövekedett eritrocita ülepedési sebességet, megnövekedett a reumatoid faktor titerei a súlyos betegség és a progresszív pszoriázis vér analízis és más mutatók, jelenlétét jelzi az aktív gyulladásos és autoimmun folyamatot.

Bizonytalan esetekben a bőr biopszia a diagnózis ellenőrzésére szolgál, amit pikkelysömörben szenvedő betegeknél lehet feltárni:

 • a keratinocyták rétegének megvastagodása és szövettani éretlensége;
 • bizonyos Rethe testek bőrének felhalmozódása;
 • a bőr makrofágok, T-limfociták és dendritikus sejtek hatalmas infiltrációja;
 • a keratinociták és az immunkompetens sejtek fokozott szaporodásának jelei;
 • a vérlemezek felgyorsulása a bőrréteg alatt a plakkok alatt.

Ha az ízületi károsodás jelei vannak, röntgenvizsgálatot végzünk a lézió mértékének felmérésére.

kezelés

A pikkelysömör kezelésére mintegy 20 különböző sémát és technikát fejlesztettek ki, amelyek pozitív hatást fejtenek ki különböző mértékben, de nem adnak teljes gyógyulást. A kezelési módok sokfélesége a pikkelysömör eredetének egységes fogalmának hiányából ered.

Kezdetben csak szimptomatikus terápiát alkalmaztak a pszoriázisos betegek kezelésére. Jelenleg a kezelés célja a betegség lehetséges okainak megszüntetése.

A kezelés általában olyan helyi gyógyszerek alkalmazásával kezdődik, amelyek közvetlenül az érintett területeken hatnak.

A kezelés kezdeti szakaszában nem hormonális kenőcsöket írnak elő:

 • Szalicilsav. Segít eltávolítani az elhalt sejteket, lágyítja a bőrt és megszünteti a gyulladást.
 • Naftalan. Megszünteti a viszketést, érzéstelenítő hatással van, és segít az immunreakciók kijavításában.
 • Kénsav. Meglágyítja a bőrt, fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik, kiküszöböli a pikkelyes plakkot és elősegíti a plakkok felszívódását.
 • Antraiin. Lassítja a bőr DNS-sejtjeinek szintézisét, csökkenti a sejtenzimek aktivitását, elősegíti a plakkok simítását.

Jelentős hatás hiányában hormonális kenőcsöket használnak:

 • A hidrokortizon, a leukociták aktivitását elnyomja, a viszketést és a bőr érzékenységét megszünteti. A bőr és a bőrpír duzzanata okozhat, bár ez a leggyengébb szer.
 • Flumetazon, amely gyulladáscsökkentő, allergiás és ödéma elleni szer. Megszünteti a viszketést és csökkenti a vérzést. A mellékhatások közé tartoznak a szteroid akne megjelenése, atrófia és a vonóhéjak megjelenése, viszketés, égő érzés és hiperpigmentáció.
 • Triamcinolona acetonid, amelynek gyulladásgátló hatása csökkenti a bőr viszketését és nedvesedését. A súlyosbodás időszakában alkalmazzák, a bőr megdőlését okozhatja.
 • Kloveyt. Meggátolja a bőrsejtek eloszlását és keratinizációját, erős antipruritikus és anti-allergiás gyógyszer. Nem alkalmazható a pustular formában és a széles körben elterjedt plakkszerű psoriasis kezelésében, okozhat bőrsérülést, hajhullást és mitesszerek megjelenését.

A pikkelysömör kezeléséhez krémeket is használnak:

 • A Daivonex (kalcipotriol), amely a D-vitamin analógja. Ez gátolja a sejtek növekedését, elősegíti azok érését és a bőr normális szerkezetének helyreállítását.
 • Tazorak (Tazaroten), ami az A-vitamin analógja. A gyulladásgátló hatása befolyásolja a keratinociták szaporodását és érését.
 • Antralin és analógjai. Megakadályozza a sejtek növekedését plakkokban, megszünteti a gyulladást, hormonokat nem tartalmaz.
 • Acustal, amelyet stacionárius stádiumban használnak pszoriatikus plakkok eltávolítására és a fennmaradó pigmentfoltok után.
 • A Solipsor, mely a fejbőrön és az arcon kiütések kezelésére szolgál.

A pszoriázis kezelésére a fejbőr alkalmazott gyógyszeres samponok, UFO, szalicilsav kenőcs 2%, hormonális Belosalik lotionok, Elokim Diprosalik et al.

Lehetőség van mérsékelt vagy súlyos betegségek kezelésére alkalmazott szisztémás szerek alkalmazására. Alkalmazzák:

 1. Retinoidok, amelyek A-vitaminból származnak (Tigason, Neotigazone). Ezek a gyógyszerek csökkentik a keratinociták reprodukciójának mértékét, és elősegítik a normál érésüket és differenciálódásukat, ami miatt a pikkelysömör megnyilvánulása eltűnik. Készült kapszulákban.
 2. Immunszuppresszánsok - olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik az immunrendszer aktivitását (Cyclosporine A és mások). E csoport előkészítése csökkenti a T-limfociták aktivitását. Intravénásan és orálisan beadható.
 3. Citosztatikumok (rosszindulatú daganatok kezelésére használt gyógyszerek). A pikkelysömör kezelésére metotrexátot (folsav szerkezeti analógját) alkalmaznak, amely gátolja az atípusos bőrsejtek növekedését és felosztását. A kibocsátás formája - tabletta.

A szisztémás gyógyszerek nagyon hatásosak, de mellékhatásokat okozhatnak. Emellett ezeknek a gyógyszereknek az eltörlése az állapot romlásához vezet.

A psoriasisban a jó hatás a fizioterápiás eljárásokkal történik:

 • PUVA terápia (fotokémoterápia). Az eljárás során mélyen behatolnak a bőrbe, az UV sugarak gátolják a bőrsejtek szaporodását és a sejtek DNS általi szintézisét. A tanfolyam 20-30 eljárás.
 • SFT (szelektív fototerápia), amely a bőrfelület ultraibolya sugárzással történő besugárzását is alkalmazza. A tanfolyam 15-35 eljárás.
 • Monokromatikus UV-sugárzás, amelyben a lámpahatás vagy az UV-sugárzás lézeres forrása minden egyes sérülésre pont-hatást fejt ki. Az egészséges bőr nem besugárzott, de a módszer csak akkor alkalmazható, ha a sérülés területe nem haladja meg a 10% -ot. Tanfolyam - 15-30 eljárás.
 • Lézerterápia, amely megkönnyíti a pikkelysömör plakkok gyors feloldását. Az eljárások számát külön-külön választják.
 • Elektromos alvás, az idegrendszer aktivitásának normalizálása és a plakkok reszorpciójának elősegítése.
 • Magnetoterápiát (Betatron készüléket használnak), amely csökkenti a viszketést és gyulladást, duzzanatot és fájdalmat az ízületekben.
 • Ultrahangos terápia, amely csökkenti a viszketést és a duzzanatot.
 • Hipertermia, amelyben a bőrt speciális párnák melegítik, 40 fokos termikus keverékkel. Az eljárás segít az immunrendszer aktivitásának normalizálásában és a bőrt érintõ támadások csökkentésében.
 • A méh mérgével történő kezelés, a viszketés csökkentése, az anyagcsere normalizálása és gyulladáscsökkentő hatása. A mérget ultrahangos eszközzel vagy elektroforézissel vezetik be.

Mivel a pszoriázis gyakran kíséri más betegségek, például a megfelelő kezelésére veszi antibakteriális, gombaellenes és vírusellenes szerek, valamint a készítmények normalizálására anyagcserét.

Ajánlott a táplálék normalizálása is - a tápláléknak vitaminokban gazdagnak kell lennie, az ételeknek egyszerűnek kell lenniük asszimilálni. Az állati zsírokat, az alkoholt, a füstölt húst és a zsíros húst, a tojást és a vörös halat ki kell zárni. Nem ajánlott fagylalt, tejfürdők, puff és cukrászsütemény, kávé és szénsavas italok. A cukrászatot és a cukrot korlátozni kell.

Gyógykezelést is bemutatnak (sár kezelés, könnyű frakciók kezelése, ásványvíz és hal felhasználásával), a tengervíz hasznos.

A psoriasisos betegek kognitív-viselkedési pszichoterápiát mutatnak be, ha szükséges - antidepresszánsok, nyugtatók és neuroleptikumok.

Jelenleg fejlesztenek új gyógyszereket és módszereket a betegség kezelésére (például 2014-ben az FDA jóváhagyta a pikkelysömör közepes és súlyos formáinak kezelését apromilast gyógyszerrel).

megelőzés

A betegség megelőzésére és súlyosbodásának megelőzésére:

 • kerülje a stresszes helyzeteket;
 • A szekrényből kizárni egy szintetikus és kényelmetlen ruhát;
 • tartsa be az optimális étrendet (kerülje az élelmiszerek provokációját);
 • egészséges életmód vezetése;
 • gondosan vigyázzon a bőrre (kerülje a túlzott irritációt a mosószerekkel stb.);
 • A gyógyszer szedése előtt mindig konzultáljon orvosával.

Bár pszoriázis egy fertőző betegség, jelenlétében nehéz kezelni közös psoriasis egy megszabadult a hadsereg, mint alkalmatlan katonai szolgálat, és egy korlátozott formában a betegség akkor tekinthető részlegesen illeszkedik a katonai szolgálat.