Opisthorchiasis és giardiasis

Giardiasis és opisthorchiasis - parazita betegségek

giardiasisnak

Egy széles körben elterjedt parazita betegség, amelyet a lambliák okoznak - egysejtű élő szervezetekben álló vízben lévő vízben.

A kórokozó a szájon keresztül belép a szervezetbe, és a vékonybélben megszaporodik. Minden új reprodukciós ciklus kilenc-tizenkét óra alatt zajlik le. giardiasisnak beteg harminc gyermek száz.

Giardia ellenáll a savaknak és a lúgoknak, de hosszabb forralással hal meg.

A Giardiasis átvitelének módjai

Az inkubációs időszak 2 hét, azonban kilenc tíz nap elteltével a parazita elkülönül a testtől a székletig.

A giardiasis tünetei

Az általános állapot nem rossz

A krónikus lambliasisban:

 1. Csökkent étvágy, hányinger, ritkán hányás
 2. A hasba zörögve, fehér virággal bevont nyelv
 3. Fájdalom és kellemetlen érzés epigastriumban
 4. Lehetséges - laza széklet
 5. A máj és a lép megnagyobbodása

Hosszú áramlással giardiasis és opisthorchiasis a bőr elszíneződése és szárazsága, valamint a törékeny és száraz haj miatt.

A diagnózis klinikai adatokon és laboratóriumi kaprologicheskom vizsgálaton alapul

A giardiasis kezelése

giardiasisnak parazitaellenes szerekkel kezelhető,

például a közelmúltban népszerű a lambliasis nemmozol kezelésével.

opisthorchiasis

Hogyan lehet giardiasisnak és opisthorchiasis parazita betegség. Kórokozó opisthorchiasis - lapos féreg, parazita az epehólyagban, a hasnyálmirigy és az epevezeték csatornáiban.

Az emberi fertőzés a pácolt, nyers vagy rosszul főzött hal fogyasztásán keresztül történik.

A fertőzés a leggyakoribb Thaiföldön, Laoszon és Délkelet-Ázsiában, mivel inkább nyers halat fogyasztanak.

A fertőzöttek enyhe rossz közérzetet, néhány gyomorbetegséget és epigasztikus fájdalmat tapasztalnak, de ha ezt a betegséget nem kezelik, a végén májrákhoz vezet

sem a hasnyálmirigyben.

Opisthorchiasis kezelése előfordul a Praziquantiel gyógyszerrel, amint az az orvosi sajtóban szerepel, a hatás csak egy adag után látható. Azonban nem szabad jobban megértenünk, de jobb, ha többször is átmennénk a teszteket annak érdekében, hogy kizárjuk a betegség degenerálódásának lehetőségét a máj daganatos vagy cirrhosisos állapotában.

Megelőzés, giardiasis és opisthorchiasis

Mivel nincs egyetlen gyógyszer, amely megakadályozná giardiasis és opisthorchiasis, a józan ész azt sugallja - jobb, ha megfelelő elővigyázatossági intézkedéseket hoznak, mint azt azután kezelik. Ezenkívül ezek az intézkedések

s megfelel a normális emberi viselkedés normáinak. Tehát:

Kezet mosni - Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy megelőzzük a fertőzést a legtöbb típusú fertőzéssel. Mossa le a kezét a WC felkeresése után, pelenkázni, evés előtt vagy főzés előtt. Ha szappan és víz nem áll rendelkezésre, az alternatíva lehet alkohol alapú fertőtlenítőszer.

Ne igyon nyers, nem tesztelt vizet - a legjobb, ha nem nyers vizet inni folyókból, patakokból és folyókból, hanem kútból is. Ha nincs alternatíva, akkor a hasonló vizet csak 10 percig forraljuk

teljesen kitisztult.

Nem szabad enni nyers halat - általában minden feldolgozott terméket (főzni, sütni, stb.) Kell feldolgozni. Ne tegye ki magának azt a veszélyt, hogy a hamis szélsőségek miatt megbetegszik giardiasis és episthorchiasis.

Fürdés közben tartsd nyitva a száját - tanítsd meg a gyerekeket, hogy a szájat zuhanják úszás közben, mint minden természetes víztestben és a medencében.

Palackozott vizet használni - ha turistaúton az országban a kérdéses víz, nem csak inni, hanem a fogmosás és mossa meg a gyümölcsöt és zöldséget (kefével) vízzel a palack. Ne használjon jeget és havat a szomjúság megszüntetésére.

A biztonságos szex gyakorlása - az orális-anális szex a fertőzés egyik fő oka giardiasisnak és az opisthorchiasis felnőtteknél.

Opisthorchiasis és giardiasis: a paraziták jelei és tünetei az epehólyagban

A parazita fertőzés jelenleg a világ népességének egyik gyakori oka a megbetegedéseknek. Végtére is, az összes betegség több mint negyedét paraziták okozzák.

Jelenleg a világ lakosságának közel 60% -a fertőzött parazita betegségek kórokozóival.

Ezek a számok azonban pontatlanok lehetnek a betegség rejtett iránya miatt. A parazita betegségek a legelterjedtebbek a fejlődő országokban, különösen a szubtrópusi vagy a trópusi éghajlaton.

A fertőzés gyakoriságának növekedése helminthiázokkal és protozoával. A statisztikák szerint gyakorlatilag minden ember életében elferdít egy parazita betegséget, és a gyermekek szenvednek gyakrabban.

Melyek a paraziták?

A paraziták osztályozása meglehetősen változatos. Figyelembe veszi a szervezet szisztematikus helyzetét (típusát, osztályát, rendjét, családját stb.), Eloszlást, preferenciális helymeghatározást.

A parazita betegségeket a következők okozhatják:

 • Patogén egysejtű szervezetek - protozoák.
 • Férgek vagy férgek.
 • Ízeltlábúak.

Az protozoa által okozott betegségek közül a lambliasis a legfontosabb. A lamblia fertőzés növekedését a rossz vízminőség befolyásolja.

Helminták (férgek) széles körben elterjedtek. A férgekkel való fertőzés háromféleképpen fordulhat elő:

 • A környezet elemei (talaj, mosatlan zöldség és gyümölcs).
 • Egy közbülső fogadó, gyakrabban egy állat.
 • Közvetlenül személyenként.

A lokalizáció során a bélférgek bélben (élő a bélben) és extraintesztinálisan oszlanak el.

Epehólyag és paraziták

Az extraintestinalis lokalizációval a kórokozó kórokozója a humán gazdaszervezet szövetében és szerveiben fordul elő.

Néhányukban a "tartózkodás" fő helye az epeutak szervezete - az epehólyag és az epevezeték.

Itt részletesebben foglalkozunk velük.

Ilyen paraziták közé tartoznak a trematode osztály (Latemia Trematoda) osztályába tartozó síkférgek több fajtája és a legegyszerűbb lamblia képviselője:

 • Macska vagy szibériai fluke (Opisthorchis felineus). Az általa okozott betegség neve - opisthorchiasis.
 • Májelégtelenség (Fasciola hepatica) - fascioliasis.
 • Kínai kócsag (Clonorchis sinensis) - klónozás.
 • Lancetszerű kócsag (Dicrocoelium dendriticum) - mikrocelia.
 • Ljamblia (Giardia intestinalis) - giardiasis.

A bélférgek által okozott betegségek megnyilvánulása általában hasonló.

Leggyakrabban az epehólyag parazita patogének opisthorchiasis és giardiasis.

opisthorchiasis

A betegséget egy lapos féreg-kócsag vagy szibériai kórokozó okozza. A parazita méretei: hossza 4-22 mm, szélesség - legfeljebb 5 mm.

Ezek a bélférgek parazitizálnak az emberi epeutakban, háziállatokban (macskák, kutyák). Egyes vadon élő emlősökön (róka, nyérc, stb.) Előfordul.

Az Orosz Föderációban az opisthorchiasis leggyakrabban az ob és az Irtysh folyók medencéiben, és sokkal kevésbé a Kama-ban található. Ukrajnában megtalálható a Dnipro-medencében.

Vannak utalások az opisthorchiasis szerepére a krónikus acalculous cholecystitis kialakulásában. Megállapították, hogy az opisthorchiasis az elsődleges májrák okozója lehet.

Életciklus

A fertőzés akkor jelentkezik, amikor a halat nyers formában, vagy nem kellően termikusan feldolgozzák.

A bélféreg tojásai egy beteg személy vagy állat székletében találhatók. Ha az ürülék szennyezi az édesvízi testet, a héjas tojásokat puhatestűek veszik fel. A puhatestű bélmaszk testében a fejlődés egy bizonyos foka halad.

Ennek eredményeképpen a pontyok családjának halak (sárgarépa, keszeg, esztergál, kegyeskálog, tinusz, stb.) Lárvai - cercariae a vízbe ürülnek. A halak testében a parazita a fejlődés egy újabb szakaszában megy keresztül. És már kórokozó formájában emberek és állatok számára, megtalálható az izomszövetben és a bőr alatti rétegében.

Tehát, amikor ivóvizet használ a kórokozó tojásaival, egy személy vagy egy állat nem fertőződik meg opisthorchiasissal. A patogén tulajdonságok kifejlesztése érdekében a parazitának bizonyos fejlettségi stádiumban kell lennie a köztes gazdák - puhatestűek és halak testében.

Amikor egy személy belép az emberi vagy állati cercariaeba, eléri a duodenumot, és belép az epevezetékekbe, ahol körülbelül egy hónap múlva érik el a szexuális érettséget, és tojást raknak.

A paraziták kóros hatása az epevezetékek elzáródása (eltömődése), az epehólyag nyaka és az epevezetékek más "szűk" helye. Másodlagos fertőzést adnak hozzá, és megjelenik a cholestasis tünete (az epének stagnálása) és a test allergiája. Az epevezeték falához tapadva a parazitáknak is közvetlen káros hatásuk van.

A betegség tünetei

Az opisthorchosis a krónikus betegség típusának megfelelően, a súlyosbodás és a remisszió idejével jár. Néha tünetmentes a tanfolyam.

A súlyosbodással fájdalom-szindrómát találunk a megfelelő hipoondrium régióban. A fájdalom intenzitása olykor oly nagyságos, hogy utánozhat máj- vagy epebakikumot. A testhőmérséklet emelkedik, néha még a lázas alakokhoz is. A hyperthermia 1-3 hétig tart. Gyakran vannak diszpeptikus rendellenességek: émelygés, hányás, hasmenés vagy székrekedés, felfúvódás stb.

Az opisthorchiasis megnyilvánulásai gyakran hasonlítanak a kolecisztitis irányába.

A helyes hipokondriumban a fájdalom szindrómán túl nagy a zsíros ételekkel szembeni intolerancia, a szájnyálkahártya, a keserűség, stb. Ezek a tünetek a remisszió mellett is fennállnak. A sárgaság általában nem észrevehető.

Gyakran vannak allergiás megnyilvánulások - bőrkiütés, bronchospasmus stb.

A máj megnagyobbodott, néha - és a lép. Gyakran előfordul, hogy kibővített és fájdalmas epehólyag érezhető.

Opisthorchiasis és terhesség

A terhesség alatt az opisthorchiasis okozó ágensével való fertőzés jelentősen bonyolítja a betegségét.

Ezekben a nőkben sokkal gyakrabban van egy gestosis - a terhesség komoly szövődménye. A vetélések előfordulási gyakorisága növekszik: a korai vetélések és az idő előtti születések későn következnek be.

Az újszülöttnek alacsony születési súlya lehet (méhen belüli növekedési retardáció vagy hipotrófia). Hosszan tartó konjunktív sárgaságot alakíthatnak ki. Is néha vannak speciális allergiás bőrelváltozások - toxikus erythema.

diagnosztika

A perifériás vér a gyulladás jeleit mutatja - a neutrofilek túlsúlyával járó leukociták számának növekedése, az ESR felgyorsulása, stb. A súlyosságuk az epeutak gyulladásos folyamatainak intenzitásától függ. Az allergiás reakció következtében nő az eozinofilek száma.

A máj funkcionális vizsgálata általában kis mértékben változik. Talán az ALT-aktivitás mérsékelt emelkedése, az alfa-1 és gamma globulin szintjének emelkedése. Sárgaság esetén a bilirubin szintje nő.

A specifikus diagnózis a székletben és / vagy a nyombélben lévő macskafélék tojásainak kimutatásán alapul.

Serológiai reakciók is alkalmazhatók - az antigén ELISA általi meghatározása és a patogén antitestek meghatározása. A DNS parazita székletben történő meghatározását a PCR módszerrel végezzük.

kezelés

Az opisthorchiasis terápiája összetett. Az anthelmintikus kezelés olyan gyógyszerekkel történik, mint a praziquantel, a klór-oxi, az albendazol. Az ilyen kezelést orvosnak kell elrendelnie, és szigorú felügyelete alatt kell végezni.

Emellett megtettek intézkedéseket az emésztőrendszer károsodott funkcióinak, tüneti kezelésének (allergiaellenes szerek, antibiotikumok stb.) Kijavítására.

Az opisthorchiasis kezelésére alkalmazott specifikus anthelmintikus gyógyszerek szigorúan ellenjavalltok a terhesség és a szoptatás idején.

Ezért a kezelést minden esetben egy terhes nő esetében külön rendelik.

giardiasisnak

A Giardia kétféleképpen létezhet: vegetatív (aktív) és cisztákban (ideiglenes, a parazita védőmembránnal borítja magát).

A lamblia vegetatív formája csak mikroszkóp alatt látható. Ez egy nagy cella, amelynek hossza 12-15 mikron és a szélessége 7-10 mm. Karkötő alakú, hegyes farokkal. Aktívan mozoghat négy pár zászlón keresztül.

A ciszták ovális alakúak, méreteik közel azonosak a vegetatív formákéval.

A lamblia fő élőhelye a duodenum, az epehólyag és az epevezetékek.

A világ lakosságának mintegy 20% -át Giardia érinti, nagy része gyerekekkel. A WHO szerint a gyermekek 30-60% -a lamblia a testükben.

Az átviteli útvonal

A lambliai cisztákat gyakran a nyílt tározók vízében találják a vízbevitel területén. A fertőzés forrása fertőzött. Bizonyos szerepet játszanak a kutyák és a mezőgazdasági állatok (tehenek, sertések).

A Lamblia ciszták legalább három hónapig megtartják életképességüket +4 és +20 Celsius fok között. A forralás, az ultraibolya besugárzás és a fagyasztás (-13 és alatti hőmérsékleten) végzetes következményekkel jár.

A giardiasis ilyen módon továbbítható:

 • Víz. A leggyakoribb a természetes forrásokból származó víz használata. Nem minden háztartási szűrő képes tisztítani a vizet a cisztákról, mivel átmérőjük néha kisebb, mint az ilyen szűrők abszorbensek pórusmérete.
 • Kapcsolat-háztartásban. Gyakoribb a gyermekek és a gyermekek óvodai intézményeiben (piszkos kezek, háztartási cikkek stb.)
 • Food. Elég ritka és olyan élelmiszer jelentős szennyeződése esetén, amely nem kerül hőkezelés alá.

A legyek és a csótányok a lambliai ciszták hordozói.

A gyermek szervezet leginkább sebezhető a Giardiasis fertőzéssel szemben.

A lamblia életciklusa az emberi szervezetben

A lamblia ciszta belép a szájba, majd a nyelőcső és a gyomor a nyombélben van. Ott a ciszta elpusztul és két vegetatív formája jelenik meg. Különleges eszközök segítségével a lamblia a nyakcsiga nyálkahártyájához van kötve.

Ugyanakkor a sejtjei, az enterociták sérültek, a mikroelemek, vitaminok és tápanyagok felszívódásának folyamata zavart. Az emésztő enzimek funkciója megszakadt. Lifestyle termékek lamblia allergiás organizmusokat okoznak.

Ha az epének baktericid tulajdonságait megsértik, például a máj vagy az epevezetékrendszer szerves megbetegedései miatt, a lamblia át tud hatolni az epehólyagra a garatos papillákon keresztül.

Ebben az esetben az epehólyag és epevezetékek mozgászavarai alakulnak ki. A lamblia hosszan tartó fennállása esetén krónikus kolecisztitis alakul ki.

A giardiasis tünetei

A betegség tünetei nem specifikusak. Gyakran előfordul, hogy a betegség folyamata latens - látens áramlást folytat.

Ha sok parazita van, és intenzíven szaporodnak (intenzív invázió), akkor a következő szindrómákat azonosítják:

 • Allergiás reakció. Másfajta kiütés, ekcéma, hörgőgörcs, stb.
 • Krónikus mérgezés. Étvágytalanságok, beleértve az anorexia, fáradtság, gyengeség. A gyermekek késleltethetik a szellemi és fizikai fejlődést.
 • Hasi szindróma. Tünetek nyilvánul meg a zavarok a gyomor-bél traktus (GIT) - dyspepsia:.. Instabil szék, böfögés, hányinger, hányás, stb Különösen jellemző a élősködő lamblia az epehólyagban.

A gyermekeknél a klinikai tünetek sokkal hangsúlyosabbak és változatosabbak. A betegség egésze általában súlyosabb. A fentiekhez a hasnyálmirigy, az idegrendszer, a nyirokcsomó-nagyítás stb. Tünetei adhatók.

Terhesség alatt a giardiasis placenta elégtelenséget okozhat, ami magzati hipoxia kialakulásához vezethet.

Amikor a lamblia behatol az epeutakba, diszkinézia görcsös, vagy fordítottan a garat papilla atónájával alakul ki.

Az expresszált diszpepsziás megnyilvánulások mellett kolesztiáz alakulhat ki - viszketés, sárgaság, máj transzaminázok aktivitásának növekedése a vérben.

diagnosztika

A diagnózis a ciszták vagy a lamblia vegetatív formái azonosításán alapul, amelyek a székletben, a nyombélben vagy az epében találhatók.

Szintén speciális laboratóriumi diagnózist végzünk - az antigének és a lamblia elleni antitestek meghatározását.

Műszeres kutatási módszerek -.. Ultrahang, frakcionált duodenális intubálás, cholecystography, FEGDS stb felfedi az epehólyag diszkinézia, kóros elváltozásokat a papilla Vater és duodenális nyálkahártya.

kezelés

A lambliasis kezelésénél étrendi táplálék szükséges a gasztrointesztinális traktus, az epevezetékek és más szervek funkcióinak helyreállításához.

A specifikus kezelés nitroimidazolokkal (metronidazol, ornidazol stb.), Nitrofuránokkal vagy benzimidazolokkal készült.

Terhesség alatt speciális terápiát kell alkalmazni, a terhesség második trimeszterétől kezdve.

Ezenkívül az enteroszorbenseket, májvédőket, enzimkészítményeket, vitaminokat, probiotikumokat írnak fel. A kezelés adagolását és időtartamát az orvos teljes vizsgálat után állapítja meg.

Parazita betegségek megelőzése

A megelőzés elsősorban az alapvető higiéniai szabályok tiszteletben tartásával történik: kézmosás, különösen a WC-k meglátogatása után.

Ajánlott, hogy ne használjon nyílt forrásból származó vizet előzetes fertőtlenítés és forralás nélkül.

A halat és a húst nem szabad nyersen fogyasztani. Minden edényt jól hőkezelve kell kezelni. Például, főzzön halat legalább 20 percig. Kerülje az élelmiszerrel való érintkezést legyekkel és csótányokkal. Meg kell időben elpusztítani őket a rendelkezésre álló módszerekkel.

A terhesség megtervezése során nagyon kívánatos a parazita betegségek jelenlétének tesztelése. Ha rendelkezésre állnak, a parazitásellenes kezelést a terhesség előtt kell elvégezni.