Metronidazol tabletták

A metronidazol egy széles spektrumú antimikrobiális gyógyszer. A kémiai szerkezet az 5-nitroimidazol-származékok csoportjába tartozik. Az anaerob baktériumok és néhány protozoa elleni aktivitást mutat.

Tabletták, injekciók, kúpok és külső gélek formájában állítják elő. A bakteriális és protozoális fertőzések kezelésére használatos, mikroflóra által okozott fertőzések kezelésére.

Ebben a cikkben megfontoljuk, hogy az orvosok miért írják fel a Metronidazol kábítószert, beleértve a gyógyszertárakra vonatkozó használati utasításokat, analógokat és árakat. Ha már használta a metronidazolt, hagyjon visszajelzést a megjegyzésekben.

Összetétel és kibocsátás formája

Klinikai-farmakológiai csoport: antiprotozoális gyógyszer antibakteriális hatással.

Összetétel 250 mg metronidazol. Segédanyagok: hidroxi-propil-metil-cellulóz, előzselatinizált keményítő, mikrokristályos cellulóz, kroszkarmellóz-nátrium, sztearinsav.

A gyógyszer áll rendelkezésre oldatok formájában (por oldatos) intravénás infúziós oldatok, pirulák, szuszpenziók belső adagolásra, vaginális tabletták, bevont tabletták.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Metronidazole?

A metronidazolra vonatkozó utasítások szerint a gyógyszert a következő esetekben alkalmazzák:

 1. Protozoafertőzés: extraintesztinális amebiasis, beleértve amebic májtályog, bél amoebiasis (amoebic vérhas), trichomoniasis giardiazis, balantidiasis, giardiasis, kután leishmaniasis, Trichomonas vaginalis, urethritis Trichomonas.
 2. A Bacteroides spp. Által okozott fertőzések (köztük B. fragilis, B. distasonis, B.ovatus, B. thetaiotaomicron, B.vulgatus): csontok és ízületek fertőzései, központi idegrendszeri fertőzések, agyi tályog, bakteriális endocarditis, tüdőgyulladás, empyema és tüdő tályog.
 3. Által okozott fertőzések faj Bacteroides, beleértve a csoport a B. fragilis, Clostridium, Peptococcus és Peptostreptococcus: hasi fertőzések (peritonitis, májtályog), kismedencei fertőzések (endometritis, endomyometritis, tályog, petevezeték és petefészek, hüvelyi mandzsetta fertőzések a műtét után), bőr- és lágyrészfertőzések.
 4. Bacteroides fajok által okozott fertőzések, beleértve a B. fragilis csoportot és Clostridium fajokat: sepsis. Pseudomembranosus colitis (beleértve az antibiotikumok). A Helicobacter pylori-val társuló ductum gastritis vagy fekélye, az alkoholizmus.
 5. Postoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbélre, a rektális területre, az appendectomia, a nőgyógyászati ​​beavatkozásokra való interferencia).
 6. Daganatos betegek sugárterápiája - radioszenzitizátor, abban az esetben, ha tumorrezisztenciát okoz a hypoxia a tumorsejtekben.

A mikroorganizmusok ellenállásának elkerülése érdekében a metronidazolt csak a metronidazolérzékeny mikroorganizmusok által okozott fertőzések kezelésére szabad használni.

Farmakológiai hatás

Protivoprotozoevoe széles spektruma a cselekvés. A metronidazol hatásosak Trichomonas vaginalis ellen, Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Lamblia, valamint az ellen, obligát anaerobok, így a Bacteroides, a Fusobacterium és néhány más mikroorganizmusok. A metronidazol nem érzékeny aerob mikroorganizmusokra.

Amoxicillinnel kombinálva Helicobacter pylori elleni aktivitást mutat. Úgy gondolják, hogy az amoxicillin gátolja a Helicobacter pylori ellenállóképességét a metronidazollal szemben. A metronidazol kinevezése az alkoholizmusban szenvedőknek az alkohollal szembeni ellenállás kialakulásához vezet (antagonista reakció).

Használati utasítások

Belül, étkezés közben vagy után (vagy préselt tej), rágás nélkül.

 1. A krónikus amoebiásisban a napi dózis 1,5 g 3 dózisban 5-10 napig, akut amoebicusziás herpeszgel 2,25 g 3 dózisban, amíg a tünetek abbamaradnak.
 2. Tünetmentes amoebiasis. Vegyen 500 mg-ot naponta 2-3 alkalommal 5-7 napig. Krónikus amoebiásis esetén a felnőttek 500 mg metronidazolt adagolnak naponta háromszor 5-10 napig. Akut amoeboid-vizens esetében 750 mg-ot naponta háromszor kell bevenni, amíg a tünetegyüttes eltűnik.
 3. A fekélyes szájgyulladással a felnőtteket 500 mg naponta kétszer írják elő. 3-5 napon belül.
 4. A máj tályogában a felnőttek 5 vagy annál többször, 2,5 napig (10 tabletta) 1 vagy 2 adagban antibiotikumokkal (tetraciklinekkel) és egyéb terápiás módszerekkel kombinálva adják be.
 5. A Helicobacter pylory felszámolása - 500 mg naponta háromszor. 7 napig (kombinációs terápia részeként, például 2,25 g / nap amoxicillinnel kombinálva).
 6. A fertőző szövődmények megelőzésére - 750-1500 mg / nap. 3 dózisban 3-4 nappal a műtét előtt, vagy egyszer 1 g az első napon. a művelet után. 1-2 nappal a műtét után (ha engedélyezett a lenyelés) - 750 mg / nap. 7 napon belül.
 7. Trichomoniázis. Naponta kétszer 250 mg-ot adjon 10 napig, vagy 400 mg-ot naponta kétszer 5-8 napig. A nőknek emellett a metronidazolt is fel kell használniuk vaginális kúpok formájában. A tanfolyam megismételhető, vagy megengedhető, hogy napi 0,75-1,0 g-ra növelje az adagot. A tanfolyamok közötti szakadék 3-4 hét, ismételt laboratóriumi vizsgálatokkal. Alternatív kezelési mód lehet a metronidazol kinevezése mindkét szexpartner számára 2 g-ra. A 2-5 éves gyermekek napi 250 mg-ot kapnak; 5-10 év - 250-375 mg / nap; 10 évesnél idősebb - 500 mg / nap. A napi adagot két dózisra kell osztani, és a kezelés időtartama 10 nap.
 8. Pszeudomembranosus vastagbélgyulladás esetén 500 mg naponta 3-4 alkalommal.
 9. Az anaerob fertőzés kezelésében a maximális napi dózis 1,5-2 g.

Súlyos vesekárosodásban (kreatinin clearance kevesebb, mint 10 ml / perc), a napi adagot fel kell számolni.

Megtalálták az esküdött ellenséges gombás körmöket! A körmöket 3 napon belül megtisztítják! Vedd el.

Hány napot vehetek a Metronidazolhoz?

A metronidazol olyan gyógyszer, amely az antibiotikumok csoportjába tartozik. A gyógyszer fő célja a vizelet és a helminthiáz fertőző betegségeinek kezelése. A terápia hatékonysága érdekében tudnia kell, mennyi inni a Metronidazol és milyen adagokban.

Felvételi jelzések

Hány napot vesz igénybe a Metronidazol, az egyénileg határozható meg, a következő tényezők függvényében:

 • betegség;
 • fiziológiai betegek jellemzői;
 • az állapot súlyossága.

A tabletták bevétele A Metronidazol 250-et nem szabad rágni, vízzel le kell mosni. Ha tablettákat vesz be, elválasztja őket az ételtől, akkor a maximális koncentráció egy vagy két órán belül megtörténik. A féléletidő körülbelül 7 óra.

A fő hatóanyagot jó penetrációs képesség jellemzi. A gyógyszerre érzékeny kórokozó mikroorganizmusok DNS általi befolyásolásával a hatóanyag a terápiás koncentrációkban a szervekbe és a testfolyadékokba esik.

A metronidazolt az alábbi körülmények között adják be:

 • gastritis a súlyosbodás állapotában;
 • giardiasisnak;
 • peptikus fekély;
 • akne a bőrön;
 • vaginitis, trichomoniasis és így tovább.

Információért! A metronidazol egy alacsony toxikus gyógyszer.

Kezelési rendek

A metronidazollal történő kezelés időtartamát a diagnózis határozza meg. A betegségtől függően a kezelés időtartama 7-10 nap. Néha meg kell ismételni a kezelést.

betegség

A befogadási napok száma

Férfiak nők gyerekek

A kezelés jellemzői

megjegyzés

trichomoniasis

A hüvelygyulladás után 2 gramm vagy egy fél hétig tartó kezelés után 250 mg-ot adhat.

Mindkét partner kezelésére van szükség

Egyszer 2 gramm vagy tanfolyam kinevezés után.

A gyermek korától függően meghatározzák a napi dózist, amely több adagra oszlik

bot

2 tablettát naponta

Az adagolást gyermekorvos választja ki a gyermek korától függően

hüvelygyulladás

Napi kétszer, 500 mg

giardiasisnak

A dózist egyedileg határozzák meg

A kezelést az ellenőrzési vizsgálatok után meg kell ismételni

Anabiaz

Az adagot a betegség jellegétől függően külön-külön választják ki

Anaerob fertőzések

400 mg naponta háromszor

Az adagot a gyermek súlya határozza meg

Postoperatív fertőzések megelőzése

Egyszerre 4 tablettát kell bevenni a későbbi fenntartó kezeléssel: napi 3 alkalommal kell bevenni a Metronidazol-t 1 tabletta esetén

Az alkoholizmus krónikus

2 tablettát naponta, majd csökken a dózis

Az orvos kinevezésével, az adagolás specifikációjával és a tanfolyam időtartamával

A gyógyszer másik használata - a pattanásoktól. Hatékonyan elnyomja a bõr gyulladásos folyamatait és megakadályozza újak megjelenését. Ebben az esetben a standard vétel - naponta kétszer 1 tabletta.

Hány metronidazol tablettát kell naponta inni, a szükséges napi dózis kiszámításával és az egyes 250 mg aktív hatóanyagot tartalmazó készítménnyel számítva. A Metronidazol mellett hasonló összetételű analógok is beadhatók a betegek (Trichopolum és mások) számára.

A hüvelykúpokkal végzett kezelés módja A metronidazolt orvos tudja igazítani az adott egészségügyi problémától függően. A szokásos adag napi 500 mg. A kezelés hatékonysága érdekében az eljárást helyesen kell elvégezni: a gyertya behelyezése után több órát kell felfüggeszkedni. Ebben a tekintetben a gyertyák bevezetése ajánlott éjjel.

Mellékhatások és ellenjavallatok

A Metronidazol 10 napnál hosszabb ideig történő alkalmazása nem ajánlott. Kivétel - alkoholizmus kezelése, orvosi felügyelet mellett.

A felvételi és kezelési szabályokon túlmenően az ellenjavallatokat figyelembe kell venni:

 • vérbetegségek;
 • a központi idegrendszer patológiája;
 • súlyos máj- vagy vesebetegség;
 • az egyéni intolerancia a hatóanyag összetevőivel szemben;
 • terhesség (1 ciklus).

A metronidazollal történő kezelést alkohol hiányában kell elvégezni. A gyógyszereket nem keverheti bizonyos gyógyszerekkel. A kezelés időtartama alatt tilos a szállítás és a mechanizmussal való munkavégzés, valamint a gyors döntéshozatalhoz kapcsolódó munka elvégzése.

A mellékhatások gyakran a befogadási szabályok megsértésével és az ellenjavallatok figyelmen kívül hagyásával járnak.

A metronidazol szedésének negatív megnyilvánulásai a következők:

 • hányinger;
 • szédülés;
 • fejfájás;
 • hányás;
 • depressziós körülmények;
 • allergiás tünetek;
 • görcsök stb.

A betegség gyorsan megbirkózni képes vitamin- és ásványi komplexekkel, a lactobacillus gyógyszerekkel. Ha a metronidazolt megfelelő adagban adagolják, és figyelembe véve a beteg minden egyes sajátosságát, akkor a mellékhatások ritkán zavarják meg, és maga a kezelés is hatékony.

Hiba történt? Válassza ki és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt

Metronidazol hány napot kell szednie

A metronidazolt általában az antibiotikumok csoportjára utalják. A gyógyszert főként a fertőző eredetű húgyúti rendellenességek kezelésére használják. Általában felhasználható a kórokozók által okozott összes betegség leküzdésére. Tudván, hogy hogyan kell bevenni a Metronidazolt, gyorsan megszabadulhat bármilyen problémától, anélkül, hogy teljesen károsítaná az egészségét.

Mikor adják be a metronidazolt?

Ez az eszköz számos tevékenységet tartalmaz. A metronidazol erős antibakteriális, gyulladáscsökkentő és protozoó hatású. A készítmény egyszerűen működik: bejutni a szervezetbe, az aktív hatóanyagok kölcsönhatásba lépnek a patogén sejtek DNS-ével, és nem engedik meg a nukleinsavak szintetizálását. Ennek eredményeként a fertőzés meghal.

A gyógyszer az alábbiakra vonatkozik:

hüvelygyulladás; húgycsőgyulladás; rózsaszín akne; tüdőgyulladás; agyhártyagyulladás; fekélyek; krónikus alkoholizmus; égések; nyomásérzékenység; giardiasis és sok más betegség.

Hogyan és hány napja van a metronidazol?

Mint a legtöbb egyéb gyógyszer esetében, a Metrondazole-kezelést eseti alapon kell kiválasztani. A gyógyszerkészítmény adagolásának és időtartamának mértéke a betegség formájától, komplexitásától, fiziológiai jellemzőitől függően változhat.

Egy dolog változatlan marad - hogyan kell bevenni a Metronidazolot - két órával étkezés előtt vagy után. A legfontosabb dolog az, hogy a kábítószert üres gyomorba inni kell. A tablettákat teljesen el kell fogyasztani rágás és zúzás nélkül. Ellenkező esetben túl sok hatóanyag jut egyszerre a vérbe.

Hogyan kell bevenni a Metronidazol cystitist és demodikozist?

Annak ellenére, hogy ezekkel a betegségekkel kapcsolatban nincs sok közösség, a Metronidazol alkalmazható mindegyikük kezelésére. Általában a felnőtteknek napi két 500 mg-os tablettát vagy kapszulát kell bevenni. Az optimális tanfolyam egy héttől tíz napig tart. Különösen nehéz esetekben a kezelés késleltethető, és az adag növelhető. Ez csak szakemberrel való konzultáció után következik be.

Hogyan kell bevenni a Metronidazol-ot az aknából?

Mivel a metronidazol gyorsan eltávolítja a gyulladást és megakadályozza a hegesedés kialakulását a bőrön, gyakran fel kell használni az akne kezelésére. A szokásos gyógyszeradag egy naponta kétszer 250 mg-os tabletta.

Hatóanyag (ez egy nemzetközi, nem védett név): metronidazol.

Adagolási formák: tabletták.

Farmakológiai hatás és farmakokinetika Metronidazol:

Metronidazol - antiprotozoális, antibakteriális, daganatellenes szerek széles spektrumú hatással. Feltehetően az akció mechanizmusa a gyógyszerre érzékeny mikroorganizmusok DNS-szerkezetének megsértésével jár. Hatékony Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Gardnerella vaginalis, Giardia intestinalis, Lamblia spp.; anaerob gram-negatív mikroorganizmusok: Bacteroides spp. (Ideértve a B. fragilis, B. distasonis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron, B. vulgatus), Fusobacterium spp, Veillonella spp, Prevotella (P. bivia, P. buccae, P. disiens)..; anaerob Gram-pozitív pálcák: Clostridium spp., Eubacterium spp.; anaerob Gram-pozitív coccusok: Peptococcus spp, Peptostreptococcus spp..

Ez a gyógyszer nagy átható ereje, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a testfolyadékokban, eltávolítása metronidazol hajtjuk vese - 63% az adag (20% hatóanyag megjelenik egy módosítatlan formában). A metronidazol felezési ideje 6-7 óra.

A metronidazol alkalmazása itt a metronidazol alkalmazása:

Trichomonas vaginitis és urethritis, beleértve a különféle etiológiájú nem specifikus vaginitiseket, amelyeket klinikai és mikrobiológiai adatok igazolnak; giardiasis, amoeb-dizentéria, anaerob fertőzések (peritonitis, tályogok, meningitis, empyema, endocarditis); krónikus alkoholizmus; krónikus gyomorhurut az exacerbáció fázisában; a gyomor és / vagy a nyombél peptikus fekélybetegsége a Helicobacter pylori-val társuló exacerbációs fázisban; rózsaszín akne, beleértve a post-szteroidokat, vulgáris pattanások, fertőző bőrbetegségek, olajos seborrhea, seborrheás dermatitis; tályogos tüdőgyulladás; az alsó végtagok trófikus fekélyei, amelyek a varikózus vénák hátterében jelentek meg, diabetes mellitus; égési sérülések, hosszú távú nem gyógyuló sebek, nyomásérzékenység, aranyér, az anus nyirkossága; a kismedence és az agy tályogjai.

METHONIDAZOL-MÓDSZEREK: A fő klinikai esetek:

Nemspecifikus vaginitis - 500 mg naponta kétszer 7 napig; trichomoniasis, trichomoniasis, - a nők (urethritis, és vaginitis), egy dózisban 2 g vagy, mint a kezelés során: 250 mg 2-szer naponta 10 napig, vagy 400 mg 2-szer naponta 5-8 napig ( szükség esetén egy második tanfolyam 4-6 héten belül). Amikor urethritis férfiakban egyszer adjuk dózisban 2 g vagy egy kúra 10 napig 250 mg 2-szer naponta, vagy 400 mg 2-szer naponta 5-8 napig. Mindkét partner egyidejű kezelését végezzük. Gyermekek: 2-5 év - 250 mg / nap, 5-10 éves - 250-375 mg / nap több mint 10 éves - 500 mg / nap orálisan, a napi dózis osztható 3 dózisban. A kezelés időtartama - 10 nap; anaerob fertőzések - ilyen esetekben a felnőttek napi 1-1,5 g-os metronidazolt írnak elő: 400 mg naponta háromszor 7-10 napig; gyermekek - napi 20-30 mg / kg, 12 éves kor alatti gyermekek - naponta háromszor 7,5 mg / kg; felszámolása Helicobacter pylori: 500 mg 3-szor egy nap 7 napon át, mindig más gyógyszerekkel kombinálva (például, amoxicillin). amoebiasis, - felnőttek: 1,5-2 g naponta három dózisban. Gyermekek: napi 30-50 mg / kg három dózisban. A betegség formájától függően 7-10 napig alkalmazható; giardiasis, - 5-10 napig érvényes. Felnőttek - 500-1200 mg metronidazol naponta: 400 mg 3-szor egy nap 5 nap, illetve 250 mg 2-szer naponta, 10 napon át. A 2-5 éves gyermekek naponta 250 mg-ot kapnak, három részre osztva, 5-10 éves gyermekekről - 375 mg naponta és 10-15 éves gyermekekről - 500 mg naponta. A kezelés befejezése után több követési vizsgálatot kell végezni (3-4 hetente). Szükség esetén megismételhető a kezelés folyamata; giardiasis, - 15 mg / kg / nap, három részre osztva 5 napig; megelőzésére posztoperatív anaerob fertőzések - az 1. napon a műtét után - 1 g drogot egyszer, a továbbiakban: 200-250 mg naponta 3-szor 7 napon; krónikus alkoholizmus, - belül, 500 mg / nap 6 (nem több) hónapig.

Metronidazol terhesség és laktáció idején:

A gyógyszer terhesség alatt ellenjavallt az első trimeszterben, a II. És a III. Trimeszterben - csak az életjelzéshez. A metronidazol és a szoptatás egyidejű bevétele elfogadhatatlan.

Metronidazol alkalmazása mellékhatásai:

Hányinger, hányás; étvágytalanság; fémes íz a szájban; fejfájás; a tudat zavarai, az alvás; Nagyon ritka és reverzibilis hasnyálmirigy-gyulladásos eseteket ismertetnek. Is előfordul, szédülés, ataxia, depresszió, perifériás neuropátia, görcsök; bőrkiütés, viszketés; arthralgia.

Ellenjavallatok felhasználásra:

A metronidazollal vagy más nitroimidazolszármazékokkal szembeni túlérzékenység, a központi idegrendszer szerves elváltozásai, vérbetegségek, terhesség I. félévében.

Különleges utasítások:

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet.

A vizelet festése vörösesbarna színű (a metronidazol anyagcseréjének eredményeképpen képződött vízoldékony pigment jelenléte miatt) megfigyelhető.

A metronidazollal történő kezelés során nem szabad alkoholt inni.

Trichomonas vaginitis kezelésében nőknél és trichomoniasisban a férfiaknál ajánlott tartózkodni a szexuális aktivitástól; mindkét partner egyidejű kezelése kötelező.

Meg kell szakítani a kezelést a ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotának romlása miatt.

Kábítószer kölcsönhatások:

Nemkívánatos metronidazol kombináció diszulfirammal - tapasztalati (additív pszichotikus hatás) és nedepolarizáló izomrelaxánsok (vekuronium).

Erősíti a közvetett antikoagulánsok (warfarin) hatását.

Az alkoholtartalmú italok egyidejű használata ellenjavallt.

Fenobarbitál és fenitoin csökkentheti a hatás (aktiválása miatt a máj mikroszomális rendszer és felgyorsítja metabolizmus és a kiválasztás), valamint a cimetidin fokozza (gátolja enzimrendszer a máj, és ennek következtében, lassítja biotranszformáció).

Nem összeférhető az alkohollal (közös beadás esetén az antabouzopodny szindróma alakul ki).

Hogyan lehet a legjobban tárolni a Metronidazol:

Legfeljebb 25 ° C-on tárolandó. Felhasználhatósági időtartam - 2 év.

Leírás A metronidazol nem öncélú. A gyógyszer ellenjavallatok és mellékhatások. Szakemberrel való konzultáció szükséges.

A metronidazolt gyakran használják a legegyszerűbb paraziták kiválasztására a testből. Ennek a gyógyszernek kifejezett antiprotozoális és antibakteriális hatása van. Ezt a gyógyszert nem csak a helminthiázok kezelésére használják. Célszerű az anaerob mikroorganizmusokkal történő fertőzést alkalmazni.

A Metronidazolra vonatkozó vélemények általában pozitívak. A betegek azt állítják, hogy a gyógyszer a lehető legrövidebb idő alatt segít a férgek visszavonni a testből és normalizálni az emésztőrendszer működését.

Mennyi a tabletta? A moszkvai gyógyszertárakban a gyógyszer ára 120 és 150 rubel között van. A régiókban vásárolhat gyógyszert 90-130 rubelre. A Metronidazole szigorúan elszámolt gyógyszer, ezért csak receptre kapható.

A hatásmechanizmus és a használati utasítás

A metronidazol egy erős anthelmintikus és antibakteriális szer. A gyógyszer alkalmazásáról szóló utasítás szerint a gyógyszer nagy biológiai hasznosíthatósági mutatókat tartalmaz. Az ágens aktív összetevői egyenletesen oszlanak el a szervezetben.

A hatóanyag maximális koncentrációja a parazitákból 6-38 μg / ml. A parazitológusok azt mondják, hogy a gyógyszer majdnem a beadása után azonnal fellép. A máj hatóanyagai metabolizálódnak. Az inaktív metabolitok felezési ideje 8-10 óra.

A baktériumok és férgek halálát az okozza, hogy a hatóanyag aktív hatóanyagai megakadályozzák a nukleinsav szintézisét. Az elhunyt paraziták kiválasztódnak a testből a belekben. Meg kell jegyeznünk, hogy a metronidazol használható helminthiázok kezelésére, melyeket másodlagos fertőzések kísérnek. Klinikai vizsgálatok megerősítették, hogy a gyógyszer még a Helicobacter pylori baktérium ellen is aktív.

Felhasználási javaslat Metronidazol:

Intesztinális vagy extraintimális amebiasis. Trichomoniázis. Érdemes megjegyezni, hogy az antibakteriális szer használható mind a nők kezelésében, mind a férfiak kezelésében. Giardiasisnak. Paraziták és anaerob baktériumok okozta fertőzések. A duodenum fekélye, amely előrehaladt a helmintiózis hátterében vagy a Helicobacter Pylori baktérium hatása alatt.

A kevert helmintiázzal a gyógyszer használható. Ebben az esetben azonban a tablettákat kombinálni kell más antihelmintás gyógyszerekkel.

Használati utasítások

Hogyan kell bevenni a Metronidazolot? A gyógyszert étkezés közben szájon át kell bevenni. Bőséges mennyiségű vizet kell itatni. Az adagot a betegség típusának figyelembevételével határozzák meg. Például a trichomoniasis kezelésénél a betegnek egyetlen 2 gramm adagot kell beadnia. Az ismételt kezelést legkorábban 2-3 héten belül lehet elvégezni.

Ha egy beteg krónikus amoebiasis alakul ki, akkor a dózis 1,5 g. Többszörös fogadás - napi 2-3 alkalommal. A krónikus amoebiásisban 5-10 napig ajánlott a gyógyszert alkalmazni. A kezelés második szakasza 2-4 héten belül megismételhető.

Giardiasis esetén a betegnek naponta legalább 1 g metronidazolt kell bevennie 5-7 napig. Ha a kezelést több ciklusban végezzük, akkor 2-4 hetes intervallumot kell kialakítani közöttük.

Abban az esetben, ha a páciens fertőző betegségeket vagy duodenális fekélyt alakít ki a helminciák hátterében, a napi adag 1,5 g vagy 2 g. Többszörös gyógyszer - naponta kétszer. Használja a gyógyszert 5-7 napig.

Az orvosok bizonysága szerint a gyógyszert nem lehet bevenni, ha a hematopoietikus rendszer diszfunkciója van. Ha a beteg leukopénia, akkor a metronidazol szigorúan tilos.

Szintén ellenjavallat a használata a terhesség (2. és 3. trimeszterében), laktáció, akut veseelégtelenség, májelégtelenség, szerves CNS, túlérzékenység összetevők a készítmény.

A gyógyszer alkalmazása során a következő mellékhatások fordulhatnak elő:

Emésztőrendszer - csökkent étvágy, émelygés, székrekedés, szájnyálkahártya szárítás, fémes íz megjelenése a szájban. Ritka esetekben - hasnyálmirigy-gyulladás, szájgyulladás, glosszulitis. Idegrendszer - migrén, zavartság, alvászavarok, gyengeség, neuropátia. Túlérzékenységi reakciók. A páciens arthralgia, bőrkiütés, láz, hyperemia, urticaria, láz léphet fel. Ha az allergiás reakciók idő előtti enyhülést mutatnak, akkor anafilaxiás sokk alakulhat ki. Genitourinary rendszer - cystitis, candidiasis, sötét színű vizelet festése. Ritka esetekben vizeletinkontinencia, poliuria.

A Metronidazol legjobb analógja

Az orvosok szerint a metronidazol legjobb partnere Flagil. Ez a szer is anthelmintikus és antibakteriális hatású. A gyógyszer képes ellenállni a legegyszerűbb parazitáknak és baktériumoknak. A Flagil tabletta ára 120-170 rubel.

A gyógyszer hatásmechanizmusa hasonló. A metabolit gyógyszerek felhalmozódnak a májban. A hatóanyag aktív összetevőinek felezési ideje 8-10 óra. A gyógyszer alkalmas olyan betegségek kezelésére, mint például:

Bél- vagy bél-amebiasis. Giardiasisnak. Trichomoniázis. Nemspecifikus vaginitis, amely a helminthiázok hátterében vagy az anaerob baktériumok hatása alatt jelenik meg

Hogyan veheted ezt az anthelmintikumot? Étkezés közben tablettát kell fogyasztania, és bőséges mennyiségű meleg vízzel kell itta. A hatóanyag dózisát a betegség típusának figyelembevételével kell kiválasztani. A giardiasis esetén napi 1 gramm gyógyszert kell bevennie. Gyermekek kezelésekor a dózis 30-40 mg / testtömeg kg. A kezelés időtartama 7 nap.

Ha a betegnél az amoebiasis bél- vagy extraintesztinális formája alakul ki, akkor a dózis napi 1,5-2 g-ra emelkedik. A kezelés időtartama 7 nap. Szükség esetén az ismételt gyógyszeres kezelést 2-4 hét elteltével végezzük. Abban az esetben, ha a beteg előrehaladt a trichomoniasis vagy a nem specifikus vaginitis, a dózis 500-1000 mg. Ezekkel a betegségekkel a Flagil 5-7 napig szükséges.

A gyógyszer ellenjavallt terhes nőknél, a 16 kg-ot meghaladó testtömegű gyermekeknél, akiknél a gyógyszerkészítmények összetevőivel szemben fokozott érzékenység mutatkozik. A használat ellenjavallása a laktáció, a glutén érzékenység, a központi idegrendszer szerves elváltozásai, a vese és a májelégtelenség közötti időszak.

A gyógyszer mellékhatásai a paraziták ellen:

A hemopoetikus rendszerből: neutropenia, thrombocytopenia, agranulocytosis. Allergiás reakciók. Csökkent látásélesség. Encephalopathia. A vizelet sötét árnyalatú festése. A központi idegrendszer működésében jelentkező zavarok: zavartság, migrén, szédülés. Ritkán - ataxia, görcsök, kézremegés, hallucinációk, alvászavarok. Az emésztőrendszer részei: szájnyálkahártya-gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás, hányás, hasmenés, cholestaticus hepatitis, szájszárazság, anorexia, fémes íz a szájban.

A cikkben szereplő videóban a szakember folytatja a gyógyszer témáját.

metronidazol

Az online gyógyszertárak árai:

A metronidazol antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer antibakteriális hatással.

A kibocsátás és az összetétel formája

Metronidazol gyógyászati ​​formái:

 • Oldat infúziókhoz: halványsárga, zöldes árnyalattal (100 ml polietilén palackokban);
 • Orális beadásra szánt tabletták: Valium, fehér vagy fehértől sárgás-zöldes fehér színű, a zár, és a letörés (10 darab acheikova kontúr csomagolás kartondobozban 1, 2, 3, 4 vagy 5 csomag; 20 db, vagy.. 30 darab cellás vázlatos csomagolásban, 1, 2, 3, 10 vagy 400 karton csomagban);
 • Hüvelykúpok: torpedó alakú, fehér vagy halványsárga (5 kúp egy buborékcsomagolásban, 2 buborékcsomagolásban);
 • Gél hüvely 1%: színtelen, halványsárga vagy sárgás-zöldes (30 g alumínium csövekben, intravaginális beadásra alkalmas applikátorral 1 cső kartondobozban);
 • Külső használatra készült krém 1% (csőenként 15 g);
 • Gél külső használatra 1% (csőenként 15 g).

Hatóanyag - metronidazol, a tartalom a kibocsátás formájától függ:

 • Oldatos infúzió: 5 mg / 1 ml (1 injekciós üvegben - 500 mg);
 • Tabletták: 250 mg / pc;
 • Hüvelyi kúpok: 100, 250 és 500 mg / db;
 • A gél hüvelyi: 10 mg / 1 g;
 • Krém vagy gél külső használatra: 10 mg / 1 g.
 • Oldatos infúzió: nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát (monoszubsztituált 2-víz nátrium-foszfát), nátrium-klorid, injekcióhoz való víz;
 • Tabletták: sztearinsav, burgonyakeményítő, talkum;
 • Vaginális kúpok: polietilén-oxid 400, 1500 polietilén-oxid;
 • Vaginális gél: dinátrium-edetát (dinátrium-só etilén-diamin-, Trilon B), propil-parahidroxibenzoát (nipasol, propil-parabén), propilén-glikol, karbomer (Carbopol), tisztított víz, nátrium-hidroxid;
 • Krém: szintetikus olaj, cetil-alkohol, glicerin, sztearinsav, metil-oxi-benzoát, nátrium-lauril-szulfát, tisztított víz, propil-oxi-benzoát;
 • Külső használatra szolgáló gél: trietanolamin, etanol, karboxi-polimetilén 940, metil-oxi-benzoát, propil-oxi-benzoát, propilénglikol, dinátrium-EDTA, víz.

Használati utasítások

Oldatos infúzió és tabletta:

 • Protozoafertőzés: bél amoebiasis (amoebic vérhas), extraintesztinális amebiasis (beleértve az amőbás májtályog..), a trichomoniasis (Trichomonas beleértve urethritis, Trichomonas vaginalis);
 • Fertőző betegségek a csontok és ízületek, a központi idegrendszer fertőzései (beleértve agytályog, meningitis), empyema és a tüdő tályog, bakteriális endocarditis, tüdőgyulladás, szepszis, kezdeményezett Bacteroidesspp. (W h Bacteroides ovatus, Bacteroides distasonis, Bacteroides fragilis, Bacteroides vulgatus, Bacteroides thetaiotaomicron..);
 • A kismedencei szervek fertőzései (a petevezetékek és petefészkek tályogjai, endometritis, hüvelyi vaginális fertőzések); a bőr és a lágyrészek fertőzései; a hasi üreg fertőzése (máj tályog, peritonitis) a Clostridium spp., Peptostreptococcus spp. és Peptococcus spp.;
 • Pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása miatt);
 • A Helicobacter pylori-hoz társuló duodenális fekély vagy gyomorhurut;
 • A tumoros betegek sugárterápiája - mint radioszenzitizáló szer (abban az esetben, ha a tumor rezisztencia a sejtekben a hipoxia következtében alakul ki);
 • A posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a végbélrégió, a vastagbél, az appendectomia és a nőgyógyászati ​​beavatkozások beavatkozásával).

Kúpok és hüvelyi gél:

 • Urogenitalis trichomoniasis (beleértve a vaginitis, urethritis);
 • Különböző genezisszel kapcsolatos, nem specifikus vaginitis, mikrobiológiai és klinikai adatokkal igazolva.

Gél és krém Metronidazol külső használatra:

 • Vulgáris és rózsaszín akne (beleértve a szteroidokat is);
 • A bőr fertőző betegségei;
 • Az alsó végtagok trófikus fekélyei (diabétesz mellitus, varikózus erek);
 • Seborrheikus dermatitis, olajos seborrhea;
 • Hosszan tartó nem gyógyuló sebek;
 • égések;
 • felfekvések;
 • Repedések az anusban.

Ellenjavallatok

 • A központi idegrendszer szervi károsodása (beleértve az epilepsziát is);
 • Leukopenia (beleértve a történelmet);
 • Májműködés (nagy dózisok esetén);
 • A mozgások összehangolásának megsértése;
 • Terhesség I. félévében;
 • A szoptatás ideje;
 • A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység.

Nagyon óvatosan használja a vese- és / vagy májelégtelenség orvoslását, a terhességet a II. És a III. Trimeszterben (csak a létfontosságú indikációk esetén).

Adagolás és adminisztráció

A metronidazol tablettákat étkezés közben, étkezés közben vagy alatt használják, teljesen rágás nélkül nyelni.

A kezelés trichomoniasis gyógyszert szedni 10 napig, 2-szer naponta, vagy 250 mg 5-8 napon ugyanazon multiplicitással 400 mg adagok, a nők azt tanácsolják, hogy járulékosan használni intravaginális metronidazol gél vagy kúpok. Szükség esetén az adag napi 750-1000 mg-ra emelhető, vagy 3-4 hetes intervallumon áteső kezelés folytatható, amely során ismételt kontrolllaboratóriumi vizsgálatokat kell végezni. A terápia alternatív kezelési módja is egy tabletta beadása egy beteg és szexuális partnere számára, 2000 mg-os dózisban.

Amikor amebiasis felnőttek a gyógyszer szedését 7 napig 1500 mg naponta, osztva 3-szor, akut amebic vérhas - ugyanabban az sokaságának fogadására napi dózis 2250 mg, a kezelés tart megszüntetése a megnyilvánulásai a betegség tüneteitől. A gyermekeket naponta háromszor 30-40 mg / testtömeg-kilogrammonként írják elő.

Giardiasis esetén a metronidazolt naponta 2-3 alkalommal kell bevenni 5 napig, felnőttek 750-1000 mg / nap, gyermekek - életkoruktól függően:

 • 2-5 év - 250 mg;
 • 5-10 év - 375 mg;
 • 10-15 év - 500 mg.

A máj tályog kezelésére a gyógyszert antibiotikumokkal (tetraciklinekkel) kombinálva vagy más terápiás módszerekkel 3-5 napig kell alkalmazni, a napi adag nem haladhatja meg a 2500 mg-ot, több befogadásra. A gyermekek napi adagban gyógyszerkötelesek, életkoruktól függően:

 • 1-3 év - 1 /4 felnõtt dózisok;
 • 3-7 éves - 1 /3 felnõtt dózisok;
 • 7-10 év - 1 /2 felnőtt egy adagja.

A fekélyes stomatitis felnőttek hogy tablettát 3-5 napig, 2-szer naponta, 500 mg, a pszeudomembrán kolitisz kezelésében az azonos dózisban 3-4 alkalommal naponta, a felszámolása Helicobacter pylori - 7 napig naponta háromszor kombinációs terápia összetétele.

A műtét után bekövetkező szövődmények megelőzése érdekében a metronidazolt 3-4 nappal a műtét előtt ajánlott 750-1500 mg napi dózisban 3 osztott dózisban, vagy egyszer 1000 mg-ot a műtétet követő első napon. Néhány nappal a műtét után a hatóanyag napi 750 mg-os adaggal írható fel 7 napig.

Súlyos veseelégtelenség esetén az adagot 2-szeresére csökkentik.

Intravénásán oldat formájában a hatóanyagot súlyos fertőző elváltozásokra használják, valamint a tabletták befogadásának képtelenségére.

Intravénás infúzió során a metronidazol nem keverhető más gyógyszerekkel!

Az intravénás permetezés vagy csepegtetés sebessége 5 ml / perc, az infúzió 8 óra alatt. 12 év alatti gyermekek számára ajánlott, metronidazolt dózisban 7,5 mg / kg testtömeg 3 osztott dózisban naponta, felnőttek és serdülők 12 év feletti életkor - egyszeri adag 500 mg, a maximális napi adag nem haladhatja meg a 4000 mg, a kezelés időtartama határozza meg egyénileg. A fertőzés indikációitól és természetétől függően ajánlatos átmenetileg orális formára váltani, amikor csak lehetséges.

Annak érdekében, hogy anaerob fertőzések, a műtét előtt a húgyúti és kismedencei szervek, a megoldás a gyermekek számára 12 évnél idősebb, és felnőttek használják formájában infúziós dózisban 500-1000 mg, a műtét napján, és a következő nap - 500 mg legyen 8 óra (1500 mg naponta). Néhány nap múlva a pácienst általában átviszik egy tablettába.

Ha súlyos máj- és / vagy vese rendellenességek (a kreatinin-clearance kevesebb, mint 30 ml / perc), a gyógyszert naponta, 1000 mg-os maximális dózisban kell alkalmazni, két részre osztva.

Ahogy Metronidazol sugárérzékenyítő szert intravénásan 30-60 perccel a besugárzás előtt dózisban 160 mg / kg testtömeg, vagy 4000-6000 mg / m testfelület, de az egyszeri adag nem haladhatja meg a 10000 mg. A gyógyszert 7-14 nappal az egyes besugárzási munkamenet előtt használják, a kurzus dózisa nem haladhatja meg a 60 000 mg-ot, akkor az anyagot nem használják radioterápiához. A mérgezés eltávolítása a besugárzás következtében csepegtető fiziológiás sóoldatot, 5% -os dextróz vagy gemodéz oldatot tartalmaz.

Bőrrák, endometriális rák és a méhnyak-készítményt alkalmaznak 1,5-2 órával a besugárzás előtt topikálisan alkalmazások, impregnálás használt tamponok 3000 mg hígított oldat 10% dimetil-szulfoxid-oldatot. A tumoros tisztítás pozitív dinamikáját a nekrózis miatt a kezelés első két hetében, a tumor rossz regressziójával - a sugárterápia teljes időtartama alatt végezzük.

Kúpok A metronidazolt intravaginálisan alkalmazzák. A trichomonas vaginitis kezelésében a hatóanyagot 10 napig használják, mély hüvelybe injektálnak 1 kúpra napi kétszer 250 mg-os dózisban vagy 500 mg-os dózisban - naponta egyszer.

Nem szpecifikus vaginitis kezelésére, naponta kétszer 1 vaginális kúp 500 mg-ot 7 napig.

vaginális gél használt intravaginálisan ajánlott egyszeri adag - egy teljes applikátor (5 g A készítmény - 50 mg-os metronidazol) adjuk be 5 napon, 2-szer naponta, reggel és este.

A külső használatú krémet és gélt 3-6 héten belül kell alkalmazni, az érintett bőrfelületekre naponta kétszer vékony réteggel. A krém és a gél alkalmazása 12 órás időközönként megengedett.

Mellékhatások

 • Az idegrendszer: gyengeség, szédülés, koordinálatlanság, perifériás neuropátia, fejfájás, álmosság, depresszió, zavartság, görcsök, ataxia, ingerlékenység, álmatlanság, idegesség, hallucinációk;
 • Emésztőrendszer: fémes íz a szájban, étvágytalanság, hányás, hasmenés, émelygés, székrekedés, intesztinális kólika, hasnyálmirigy-gyulladás, szájszárazság, stomatitis, glossitis;
 • Genitourinary rendszer: vörösesbarna színű vizelet festése, vaginális nyálkahártya candidiasis, polyuria, cystitis, dysuria, inkontinencia;
 • Hematopoietikus rendszer: reverzibilis neutropenia (leukopenia);
 • Hepatobiliáris rendszer: sárgaság, cholestasis, májenzimek fokozott aktivitása;
 • Allergiás reakciók: bőrpír, bőrkiütés, csalánkiütés, ízületi fájdalmak, láz, orrdugulás, angioödéma, és az anafilaxia, erythema multiforme;
 • Helyi reakciók: hiperémia, duzzanat és fájdalom az injekció beadásának helyén;
 • Egyéb: megnövelt hőmérséklet, a T-hullám lelassítása az elektrokardiogramon.

Különleges utasítások

A kevert fertőzésekkel rendelkező oldat megengedett parenterális antibiotikumokkal kombinálva, anélkül, hogy egymásnak keveredne.

Ne alkalmazza a metronidazolt amoxicillinnel együtt 18 éves kor alatt.

A kezelés alatt tilos etanolt (kockázata miatt a disulfiramopodobnyh reakció nyilvánul meg hirtelen rohanás a vér, hogy az arc, a hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalom, fejfájás).

Hosszú kurzus esetén meg kell figyelnie a vérképet (a kisebb mértékű leukopénia előfordulása miatt). Amikor leukopenia jelentkezik, a folyamatos terápia lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

Abban az esetben, ha a neurológiai állapot romlik (ataxia, szédülés), meg kell szüntetni a kezelést.

Javasoljuk, hogy tartózkodjanak a szexuális aktivitástól a trichomonas vaginitis kezelése során a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál, a szexuális partnerek egyidejű kezelése kötelező. A trichomoniasis terápiája után a kontrollt a menstruáció előtt és után 3 egymást követő ciklusban végezzük.

Amennyiben 10 napnál hosszabb kezelésre van szükség, a várt hatás és a potenciális szövődmények kockázatát alaposan fel kell mérni.

Figyelembe véve a központi idegrendszer nem kívánatos reakcióit, a terápia ideje alatt ajánlott tartózkodni a vezetéstől és egyéb összetett mechanizmusoktól.

Kábítószer kölcsönhatások

Figyelembe kell venni, hogy metronidazollal kombinálva:

 • Disulfiram - különböző neurológiai tünetek megjelenését idézheti elő (a gyógyszerek bevitelének megszakítása legalább 14 nap lehet);
 • Cimetidin - növeli a gyógyszer koncentrációját a vérszérumban és növeli a mellékhatások kockázatát;
 • Szulfanilamidok - elősegítik az antimikrobiális hatás fokozását;
 • Fenitoin, fenobarbitál (olyan szerek, amelyek stimulálják a mikroszómális oxidáció enzimjeit a májban) - csökkentik a metronidazol koncentrációját a plazmában;
 • Prednizon - csökkenti a gyógyszer hatékonyságát.

A metronidazol más anyagokra / készítményekre gyakorolt ​​hatása:

 • Közvetett antikoagulánsok - fokozza hatásukat;
 • Lítium - növeli koncentrációját a vérben és elősegíti a mérgezés tüneteinek kialakulását;
 • A fluorouracil súlyosbítja a toxikus hatását.

Nem ajánlott kombinálni a hatóanyagot a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vekuronium-bromid).

A tárolás feltételei

Tartsa távol a gyerekektől! áruház:

 • Tabletták: száraz, sötét helyen;
 • Gél hüvelyi, gél külső használatra: száraz, sötét helyen, 15-25 ° C hőmérsékleten. Ne fagyassza le;
 • Krém külső használatra: 5-15 ° C hőmérsékleten;
 • Oldatos infúzió: sötét helyen, legfeljebb 25 ° C-os hőmérsékleten;
 • Gyertyák: száraz, sötét helyen, 15-25 ° C hőmérsékleten.
 • Tabletták, infúziós oldatok, kúpok - 3 év;
 • Gél és krém külső használatra, gél hüvelyi - 2 év.

Hiba történt a szövegben? Válassza ki és nyomja meg a Ctrl + Enter billentyűt.

Metronidazol - a felnőttek, a gyermekek és a terhesség fertőzéseinek kezelésére szolgáló gyógyszer, analógok, felülvizsgálatok és felszabadulási formák (250 mg tabletták, 100 mg és 500 mg kúpok, krém, gél és injekciós oldat)

Ebben a cikkben olvashatod a kábítószer használatára vonatkozó utasításokat metronidazol. Bemutatták a látogatók a webhely - a fogyasztók ezt a gyógyszert, valamint a szakértők orvosok véleményét a Metronidazol a gyakorlatban. Nagy érdeklődés az, hogy aktívan vegyék fel a gyógyszerre vonatkozó visszajelzéseiket: a gyógyszer segített vagy nem segít abban, hogy megszabaduljon a betegségtől, amelyet komplikációk és mellékhatások észleltek, és amelyeket a gyártó nem jelöl meg a jegyzetben. Metronidazol analógok meglévő szerkezeti analógok jelenlétében. Használat a szexuális és bélgörcs fertőző betegségeinek kezelésére felnőttek, gyermekek, valamint terhesség és szoptatás alatt.

metronidazol - antiprotozoális és antimikrobiális, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az 5-nitro-csoport biokémiai redukciója anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzport fehérjéin keresztül. A kinyert 5-nitro kölcsönhatásba lép a DNS-sel mikrobiális sejtek szintézisének gátlásával nukleinsavak, ami a halál a baktériumok.

Nem érzékeny a metronidazol aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok.

Növeli a daganatok érzékenységét a sugárzáshoz, az érzékenységet az alkoholhoz (diszulfiramszerű hatás), serkenti a javító folyamatokat.

farmakokinetikája

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol vér-agy és placenta gát. A vesék 60-80% -ban választódnak ki (20% változatlan formában), a belekben - 6-15%.

bizonyság

 • protozoon fertőzések: extraintesztinális amebiasis, beleértve amebic májtályog, bél amoebiasis (amoebic vérhas), trichomoniasis giardiazis, balantidiasis, kután leishmaniasis, Trichomonas vaginalis, urethritis Trichomonas;
 • a Bacteroides spp. okozta fertőzések. (Ideértve a B. fragilis, B. distasonis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron, B. vulgalus): fertőzések csontok és ízületek, a központi idegrendszer fertőzései (beleértve a meningitis, agytályog), bakteriális endocarditis, tüdőgyulladás, az empyéma és a tüdő tályogja;
 • által okozott fertőzések Bacteroides fajok, beleértve a csoport B. fragilis, Clostridium, Peptococcus és Peptostreptococcus: hasi fertőzések (peritonitis, májtályog), kismedencei fertőzések (endometritis, endomyometritis, tályog, petevezeték és petefészek, hüvelyi mandzsetta fertőzések a műtét után), bőr- és lágyrészfertőzések;
 • a Bacteroides fajok által okozott fertőzések, beleértve a B. fragilis csoportot és Clostridium fajokat: sepsis;
 • pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása);
 • a Helicobacter pylori-hoz társuló gyomorhurut vagy duodenális fekély;
 • alkoholizmus;
 • a posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbélre, a rektális területre, az appendectomia, a nőgyógyászati ​​beavatkozásokra való interferencia);
 • tumoros betegek sugárterápiája - mint radioszenzitizáló szer, olyan esetekben, amikor tumorrezisztenciát okoz a hypoxia a tumorsejtekben.

A kibocsátás formái

250 mg tabletta.

Vaginális gyertyák 500 mg és 100 mg.

Krém külső használatra 1%.

Gél külső használatra 1%.

Gél a hüvelyi alkalmazáshoz 1%.

Oldat infúziókhoz (injekciók) 0,5%.

Használati és adagolási utasítások

Belül, étkezés közben vagy után (vagy préselt tej), rágás nélkül.

Amikor trichomoniasis - 250 mg naponta kétszer 10 napig vagy 400 mg naponta kétszer 5-8 napig. A nőknek a Metronidazol-t is fel kell tüntetni vaginális kúpok vagy tabletták formájában. Szükség esetén ismételheti meg a kezelés menetét vagy növelheti az adagot napi 0,75-1 g-ra. A tanfolyamok között meg kell szünetelni 3-4 héten belül az ismételt kontrolllaboratóriumi tesztek végrehajtásával. A terápia másik alternatívája a betegnek és szexuális partnernek történő 2 g-os kinevezése. Gyermekek 2-5 év - 250 mg naponta; 5-10 év - 250-375 mg naponta, 10 év alatt - 500 mg naponta. A napi adagot két részre kell osztani. A kezelés időtartama 10 nap.

Giardiasis, 500 mg naponta kétszer 5-7 napig. 1 év alatti gyermekek - napi 125 mg, 2-4 év - napi 250 mg, 5-8 év - napi 375 mg, 8 év alatt - 500 mg naponta (2 osztva). A kezelés időtartama 5 nap.

Giardiasis - napi 15 mg / kg 3 osztott adagban 5 napig.

Felnőttek: tünetmentes amőbiázt (ha cisztát észlelnek), a napi adag 1-1,5 g (500 mg naponta 2-3 alkalommal) 5-7 napig.

A krónikus amoebiásisban a napi adag 1,5 g, 3 osztva, 5-10 napig.

Akut amoebás vizenyőben - 2,25 g 3 adagban, amíg a tünetek abbamaradnak.

Máj tályog - a maximális napi adag - 2,5 g 1 vagy 2-3 dózisban, 3-5 napig, antibiotikumokkal (tetraciklinekkel) és egyéb terápiás módszerekkel kombinálva. Gyermekek 1-3 évesek - a felnőtt dózis 1/4-e, 3-7 év - a felnőtt adag 1/3-a, 7-10 év - 1/2 felnőtt adag.

Balantidáz esetén - 750 mg naponta háromszor 5-6 napig.

Ulceratív szájgyulladás esetén a felnőttek 500 mg-ot írnak naponta kétszer 3-5 napig; Ebben az esetben a gyermekek nem mutatják a kábítószert.

Pszeudomembranosus vastagbélgyulladás esetén 500 mg naponta 3-4 alkalommal.

A Helicobacter kiirtására pylory - 500 mg 3-szor egy nap 7 napon át (a kombinációs terápiában, például kombinálva 2,25 g amoxicillin az éjszaka).

Az anaerob fertőzés kezelésében a maximális napi dózis 1,5-2 g.

A krónikus alkoholizmus kezelésére napi 500 mg-ot írnak elő legfeljebb hat (legfeljebb) hónapig tartó időszakra.

A fertőző szövődmények megelőzésére - 750-1500 mg / nap 3 dózisban 3-4 nappal a műtét előtt, vagy 1 g a műtétet követő 1. napon. 1-2 nappal a műtét után (ha engedélyezett a lenyelés) - 750 mg naponta 7 napig.

Intravaginálisan hozzárendelni. Az ajánlott adag 5 g (egy teljes applikátor) naponta kétszer (reggel és este). A kezelés időtartama 5 nap.

Mellékhatás

 • hasmenés;
 • étvágytalanság;
 • hányinger, hányás;
 • bélférgek;
 • székrekedés;
 • fémes íz a szájban;
 • szájszárazság, glossitis;
 • stomatitis;
 • szédülés, mozgáskorlátozott koordináció;
 • ataxia;
 • a tudat összetévesztése;
 • ingerlékenység;
 • depresszió;
 • fokozott izgatottság;
 • gyengeség;
 • álmatlanság;
 • fejfájás;
 • görcsök;
 • hallucinációk;
 • urticaria, bőrkiütés;
 • a bőr hyperemia;
 • orrdugulás;
 • láz;
 • candidiasis;
 • neutropenia, leukopenia.

Ellenjavallatok

 • leukopenia (beleértve az anamnézist is);
 • a központi idegrendszer szerves károsodása (beleértve az epilepsziát);
 • májelégtelenség (nagy dózisok kijelölése esetén);
 • terhesség (1 trimeszter);
 • laktációs időszak;
 • Túlérzékenység.

Terhesség és laktáció alkalmazása

Ellenjavallt a terhesség 1. trimeszterében és a laktáció. Használjon óvatosan a terhesség 2. és 3. trimeszterében.

Különleges utasítások

Ebben az időszakban a kezelés ellenjavallt bevitt etanol (alkohol) (fejlesztési disulfiramopodobnyh reakciók: hasi görcsök, émelygés, hányás, fejfájás, hirtelen rohanás a vért az arcon).

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Hosszú ideig tartó terápiával, a vérkép figyelése szükséges.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet.

A sötét színű vizeletet piszkálja.

A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A kezelés nem szűnik meg a menstruáció során. A trichomoniázisos terápia után a menstruáció előtt és után három egymást követő ciklust kell elvégezni.

A kezelés után a giardiasis, ha a tünetek továbbra is fennállnak után 3-4 héttel, hogy végezze el az analízist 3 időközönként széklettel néhány napon (néhány sikeresen kezelt betegek laktóz intolerancia, inváziója által okozott, hogy fennállhat több hétig vagy hónapig, emlékeztetve giardiasisnak tünetek).

Kábítószer kölcsönhatások

Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a prothrombin képződésének növekedéséhez vezet.

A diszulfiramhoz hasonlóan intoleranciát okoz az etanol (alkohollal) szemben.

A diszulfirammal történő egyidejű alkalmazás különböző neurológiai tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét).

A cimetidin gátolja a metronidazol metabolizmust, ami a szérumkoncentráció növekedéséhez és a mellékhatások fokozott kockázatához vezethet.

A mikrosomális oxidációs enzimek (a fenobarbitál, fenitoin) enzimjeit stimuláló gyógyszerek egyidejű alkalmazása felgyorsíthatja a metronidazol eliminációját, aminek következtében a plazmában való koncentrációja csökken.

Lítiumkészítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén az utóbbi koncentrációja a plazmában és a mérgezés tüneteinek kialakulása fokozódhat.

Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid).

A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

A metronidazol gyógyszer analógjai

A hatóanyag szerkezeti analógjai:

 • Batsimeks;
 • Deflamon;
 • Clione;
 • Metrovagin;
 • metrogil;
 • Metroksan;
 • Metrolaker;
 • Metron;
 • Metronidazole Nycomed;
 • Metronidazol-ICCO;
 • Metronidazol-Altfarm;
 • Metronidazol-link set;
 • Metronidazol-UBF;
 • Metronidal;
 • Metroseptol;
 • Orvagil;
 • Rozamet;
 • Rozeks;
 • Siptrogil;
 • Trichomes intravénás kábítószer-fogyasztók;
 • Trihobrol;
 • trihopol;
 • Trihosept;
 • zászlók;
 • Efloran.