metronidazol

Oldat infúzióhoz átlátszó, enyhén sárga, zöldes színű.

Segédanyagok: nátrium-klorid 900 mg Nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát (egybázisú nátrium-foszfát 2 aq) 300 mg víz q / u (100 ml).

100 ml - polietilén palackok (1) - polietilén zsákok.

Antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzportfehérjeinek 5-nitrocsoportjának biokémiai redukciója. A kinyert 5-nitro kölcsönhatásba lép a DNS-sel mikrobiális sejtek szintézisének gátlásával nukleinsavak, ami a halál a baktériumok.

Aktív kapcsolatban Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica és obligát anaerob Bacteroides spp. (Például a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus), Fusobacterium spp., Bizonyos Gram-pozitív mikroorganizmusok (Eubacterium spp., Clostridium spp., Peptococcus niger, Peptostreptococcus spp.).

Minimális gátló koncentráció E törzsek a 0,125-6,25 g / ml.

Az amoxicillinnel kombinációban Helicobacter pylori elleni aktivitás mutatkozik (az amoxicillin elnyomja a metronidazol rezisztencia kialakulását).

Metronidazolhoz érzéketlen aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok.

Növeli a daganatok érzékenységét a sugárzáshoz, az érzékenységet az alkoholhoz (diszulfram-szerű hatás).

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol vér-agy és placenta gát.

Vd: felnőttek - kb. 0,55 l / kg, újszülöttek - 0,54-0,81 l / kg. A plazmafehérjékkel való kapcsolat 10-20%.

Iv. 500 mg-os injekcióval 20 percigmax a vérszérumban 1 óra elteltével - 35,2 μg / ml. A gyógyszer koncentrációja a vérben 4 óra elteltével - 33,9 μg / ml, 8 óra elteltével - 25,7 μg / ml; Cminezt követően 18 μg / ml adagot adtunk. Tmax - 30-60 perc. A terápiás koncentráció 6-8 órán át tart, normál epek kialakulása esetén a metronidazol koncentrációja az epével IV injekció után jelentősen meghaladhatja a plazmakoncentrációt.

A szervezetben a metronidazol körülbelül 30-60% -a hidroxilezés útján metabolizálódik. oxidáció és glukuronáció. A fő metabolit a (2-oximetronidazole) protivoprotozoynoe és azt is előírja antimikrobiális hatást.

T1/2 normál májfunkcióval - 8 óra (6-12 óra), májkárosodással - 18 óra (10-29 óra), a 28-30 hetes - kb. 75 óra, 32-35 hetes - 35 óra, 36-40 hét - 25 óra, a vesék választják ki a 60-80% -ot (20% változatlan formában), a beleken - 6-15% o. Súlyos vesekárosodásban (kreatinin-clearance kevesebb, mint 10 ml / perc) ismételt beadást követően a metronidazol szérumban történő kumuláció figyelhető meg, ezért a gyógyszer adagját fel kell számolni.

A metronidazolt és a főbb metabolitokat gyorsan eltávolítják a vérből a hemodialízis során (T1/2 2,6 h-ra csökken). Amikor a peritoneális dialízist kis mennyiségben visszavonják.

- Extraintestinalis amebiasis, beleértve az amoebás máj tályogot;

- vékonybél amoebiasis (amoebicus vizenszavar);

- a Bacteroides spp. okozta fertőzések. (beleértve a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides oleus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus);

- csontok és ízületek fertőzései;

- a központi idegrendszer fertőzései, beleértve a agyhártyagyulladás;

- Clostridium spp., Peptococcus niger és Peptostreptococcus fajok által okozott fertőzések;

- hasi üreg fertőzése (peritonitis, máj tályog);

- a kismedencei szervek fertőzései (endometritis, petevezeték és petefészek tályogja, hüvelyi vaginális fertőzés);

- pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása);

- a Helicobacter pylori-hoz társuló gyomorhurut vagy nyombélfekély;

- a posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbél, pararektális terület, appendectomia, nőgyógyászati ​​beavatkozások beavatkozása);

- Daganatos betegek sugárterápia - mint radioszenzitizáló szer, olyan esetekben, amikor a tumor rezisztenciát a tumorsejtekben kialakuló hypoxia okozza.

- Lakopenia (beleértve az anamnézist is);

- a központi idegrendszer szerves elváltozásai (beleértve az epilepsziát);

- májelégtelenség (nagy dózisok kijelölése esetén);

- Terhesség (I trimeszter);

Terhesség (II. És III. Trimeszterek) csak a létfontosságú indikációkhoz, vese- / májelégtelenséghez.

A metronidazol bevezetésénél / súlyos fertőzéseknél, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának lehetőségénél nincs jelen.

mert felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek az egyszeri adag 500 mg, az I / O sebesség folyamatos (sugár) vagy cseppenkénti beadás 5 ml / perc. A beadások közötti idő 8 óra, a kezelés időtartama egyedileg történik. A maximális napi dózis legfeljebb 4 g. A jelzések szerint a fertőzés természetétől függően a metronidazol orálisan alkalmazott fenntartó terápiára való áttérést végezzük.

12 év alatti gyermekek A metronidazolt 7,5 mg / testtömeg-kg-os dózisban 3 osztva adagoljuk 5 ml / perc sebességgel.

mert az anaerob fertőzés megelőzése a kis gáz és húgyúti szervek rutinszerű működése előtt felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek A metronidazolt 500-1000 mg dózisban infúziók formájában adják be a kezelés napján és a következő napon - 1500 mg / nap adagban (500 mg 8 óránként). 1-2 nap elteltével általában a metronidazol orális formáira fenntartó terápiában részesülnek.

mert súlyos veseelégtelenségben (kreatinin-clearance 30 ml / perc alatt) és / vagy májban szenvedő betegeknél a metronidazol maximális napi dózisa 1000 mg (a bevitel sokszorosa naponta kétszer).

A a radioszenzitizáló szer minőségeinjektált IV-t a csepegtetőben 160 mg / kg vagy 4-6 g / m2 testfelületen 0,5-1 órán keresztül a besugárzás megkezdése előtt. Alkalmazzunk minden egyes besugárzási munkamenet előtt 1-2 hétig. A fennmaradó sugárkezelési időszakban a metronidazolt nem alkalmazzák. A maximális egyszeri dózis nem haladhatja meg a 10 g-ot, a kurzus adagja 60 g. A besugárzás által okozott mérgezés eltávolítása érdekében 5% -os dextróz, haemodez vagy 0,9% -os nátrium-klorid oldatot használunk.

a a méhnyak és a méh teste, a bőrrák (3 g-ot feloldunk 10% -os dimetil-szulfoxid-oldatban, nedves tamponokat, amelyeket topikálisan 1,5-2 óráig alkalmazunk besugárzás előtt). A daganat rossz regressziójával a röntgenfelvételeket a radioterápia során végzik. A tumornak a nekrózis tisztításának pozitív dinamikája - a kezelés első 2 hetében.

A IV infúziók metronidazolt nem szabad más gyógyszerekkel keverni!

Az emésztőrendszerből: hányinger, hányás, étvágytalanság, bél kólika, hasmenés, székrekedés, lepedékes nyelv, keserű, fémes íz a szájban, stomatitis, szájszárazság, glossitis, pancreatitis.

A hematopoietikus rendszerből: reverzibilis neutropenia (leukopenia).

A központi idegrendszer oldaláról: perifériás neuropátia (zsibbadás a végtagok), fejfájás, görcsök, álmosság, szédülés, koordinálatlanság, ataxia, zavartság, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, hallucinációk, ingerlékenység.

Allergiás reakciók: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, erythema multiforme, angioneurotikus ödéma és anafilaxiás reakció, bőrpír, orrdugulás, láz, ízületi fájdalom.

Helyi reakciók: az alkalmazás helyén tromboflebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció helyén) lehetséges.

A hepatobiliáris rendszerből: a májenzimek fokozott aktivitása, a sárgaság kolesztázisa.

A húgyúti rendszertől: dysuria, cystitis, polyuria. a vizelet inkontinencia, a hüvely nyálkahártya candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése (metronidazol metabolit metabolitot okoz, nincs klinikai jelentősége).

más: a testhőmérséklet emelkedése, az EKG T hullámának lelassítása.

tünetek: hányinger, hányás, ataxia; amikor radioszenzitizáló szert kapnak - görcsök, perifériás neuropátia.

kezelés: nincs specifikus antidotum, tüneti és szupportív terápia.

Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin idő növekedéséhez vezet.

Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben.

A metronidazol diszulfirammal történő egyidejű alkalmazása különböző idegrendszeri tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét).

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

A cimetidin gátolja metabolizmusát metronidazol, amelyek növekedéséhez vezet, hogy a koncentrációja a vérszérumban, és fokozott a mellékhatások.

A mikrosomális oxidáció enzimjeinek (májban, fenobarbitál, fenitoin) stimuláló szerek egyidejű alkalmazása gyorsíthatja a metronidazol eliminációját. aminek következtében a plazmában való koncentrációja csökken.

Lítiumkészítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén a plazmában a plazmakoncentráció és a mérgezés tüneteinek fejlődése megnőhet.

Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid).

A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

Az infúziók oldatának bevezetésénél / azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszer orális adagolása nem lehetséges. A vegyes fertőzésekkel a metronidazol infúziós oldatát parenterális antibiotikumokkal kombinálva lehet alkalmazni, anélkül, hogy egymásnak keverednének.

Ha az i / v csepegtetés bevezetése nem keverhető más gyógyszerekkel. A gyógyszer alkalmazása esetén a candidiasis súlyosbodhat.

Szigorúan tilos az alkoholtartalmú italok használata a terápia során.

A gyógyszer alkalmazása során kisebb mértékű leukopenia figyelhető meg, ezért tanácsos a vérvétel (a fehérvérsejtek számát) monitorozása a kezelés kezdetén és végén.

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után három egymást követő ciklusban kell elvégezni a kontrollt a menstruáció előtt és után.

Több, mint 10 napig tartó terápia során - csak indokolt esetben, a beteg szigorú felügyelete és a laboratóriumi vérvétel rendszeres ellenőrzése mellett. Amennyiben a krónikus betegségek jelenléte miatt hosszabb terápiás kezelésre van szükség, gondosan mérlegelni kell a várt hatás és a komplikációk lehetséges kockázata közötti összefüggést.

Hatás a járművezetésre és a mechanizmusok kezelésére

Ha a központi idegrendszer mellékhatásai vannak, tartózkodjon a vezetéstől és a potenciálisan veszélyes mechanizmusokkal való munkavégzéstől.

Ellenjavallt a terhesség első trimeszterében és a laktáció. Ha a szoptatás alatt szükséges a gyógyszer felírása, a szoptatást le kell állítani.

Terhesség (II. És III. Trimeszter) csak az életfontosságú jelzések szerint.

B-jegyzéket. A száraz, fénytől védett gyermekektől távol tartandó, 0 és 30 ° C közötti hőmérsékleten tartandó. Ne fagyjon be. Felhasználhatósági időtartam - 2 év.

Metronidazol intravénás beadásra

Rendelés egy kattintással

 • ATX besorolás: J01XD01 Metronidazole
 • Mnn vagy generikus név: Bupropion
 • Farmakológiai csoport: J08B - ANAEROBIKUS INFEKCIÓK KEZELÉSÉRE VONATKOZÓ ELŐÁLLÍTÁSOK
 • Gyártó: ANP
 • Engedélyes: ANP
 • Ország: Ismeretlen

A gyógyszer orvosi használatára vonatkozó utasítások

metronidazol

Nemzetközileg elismert név

Intravénás alkalmazásra szolgáló oldat 0,5-100 ml

100 ml oldatot tartalmaz

hatóanyag - metronidazol 0,5 g,

segédanyagok: nátrium-klorid oldat, injekcióhoz való víz

Átlátszó, színtelen vagy enyhén sárgás megoldás.

Baktériumellenes szerek szisztémás alkalmazásra.

ATS kód J01X D01

Amikor intravénásán adjuk be (körülbelül 100% biológiai hozzáférhetőség) jól penetrál a szövetek és testfolyadékok, ami baktericid koncentrációk nyál, ondó, vlagalischnomsekrete. Kiválasztódik a vesék által (60-80% a dózis) és a belek (6-15%), körülbelül 20% -ban egy módosítatlan formában.

A metronidazol antibakteriális, protivoprotozoynoe lépéseket. Elnyomja Trichomonas vaginalis fejlesztés, Lamblia intestinalis, Entamoeba histolytica Lamblia, Bacteroides spp., Fusobacterium spp. Aktív a kötelező anaerob baktériumok tekintetében.

Használati utasítások

- amoebiasis, trichomoniasis, giardiasis

- endometritis, tubus-petefészek tályog

- tüdőgyulladás, empyéma, tüdőtályog

- megelőzésére és kezelésére anaerob fertőzések prihirurgicheskih beavatkozások, főleg a hasi szervek (vastagbél műtét, okolorektalnoy terület apendoektomiya), a medence (vaginális boltozatot fertőzés), és húgyutak

Adagolás és adminisztráció

A hatóanyagot lassan intravénásan adjuk be 5 ml / perc sebességgel. A felnőttek és a 12 évesnél idősebb gyermekek súlyos fertőzései esetén a kezdeti adag 1,5-2 g (300-400 ml oldat).

A preoperatív profilaxis esetén 0,5 g (legfeljebb 2 g), illetve 100 ml (legfeljebb 400 ml) oldat ajánlott, közvetlenül a kezelés megkezdése előtt.

12 éves kor alatti gyermekeknél a hatóanyagot lassú v / vinfúzió formájában adják be 7,5 mg / kg dózisban (1,5 ml / testtömeg 0,5% -os metronidazol-oldat) 8 óránként.

Veseelégtelenség esetén ne lépje túl az adagot.

Ha az epevezeték májfunkciója és elzáródása megzavarodik, akkor figyelembe kell venni a gyógyszer eliminációjának késleltetését, ezért az anaerob fertőzés tartós terápiájával csökkenteni kell az adagot.

A nem komplikált fertőzéssel általában 3-5 napos terápia elegendő, a súlyos fertőzés 5-7 napos kezelést igényel. A terápia időtartama megnövelhető az orvos belátása szerint, de a kezelés időtartama nem haladhatja meg a 10 napot.

Ha lehetséges, kerülni kell a metronidazol terápia ismétlését.

- hányinger, hányás, hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, kellemetlen „fémes” íz a szájban, anorexia, szárazra pároljuk és a keserűség a szájban, glossitis, stomatitis

- hasnyálmirigy-gyulladás, csökkent májfunkció (AST, ALT, bilirubin növekedése)

- fejfájás, szédülés, koordinatsiidvizheny, ataxia, zavartság, ingerlékenység, depresszió, povyshennayavozbudimost, gyengeség, álmosság, álmatlanság, fejfájás, görcsök, hallucinációk, perifériás neuropátia, fülzúgás, halláskárosodás

- urticaria, bőrkiütés, viszketés, bőrhiperémia, orrdugulás, láz; rendkívül ritka: anafilaxiás sokk

- leukopenia, granulocytopenia; izolált esetekben: agranulocytosis, thrombocytopenia

- dysuria, cystitis, polyuria, vizelet inkontinencia, vörösesbarna színű festés

- thrombophlebitis (fájdalom, bőrpír vagy duzzanat az injekció helyén)

- túlérzékenység a metronidazollal vagy az 5-nitroimidazol más származékaival szemben

- a központi és a perifériás idegrendszer szerves elváltozásai (beleértve az epilepsziát)

- súlyos májműködési zavar

- terhesség, szoptatás

- 12 év alatti gyermekek

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

A metronidazol egyidejű alkalmazása fokozza a közvetett antikoagulánsok hatását.

A cimetidin gátolja a metronidazol metabolizmust, és a szérum koncentrációjának növekedéséhez vezethet.

A diszulfirammal történő egyidejű alkalmazás különböző neurológiai tünetek kialakulásához vezethet. A metronidazol a diszulfirim bevétele után 2 héttel alkalmazható.

Egyidejű alkalmazása gyógyszerek, amelyek serkentik fermentymikrosomalnogo oxidációját a májban (fenobarbitál, fenitoin) lehet uskoryateliminatsiyu Metronidazole, miáltal annak koncentrációja csökken vplazme vérben.

Lítiumkészítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén az utóbbi koncentrációja a plazmában és a mérgezés tüneteinek kialakulása fokozható.

Nem ajánlott kombinálni a nem depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid.

Az asztemizollal, a terfenadinnal egyidejűleg történő beadás esetén EKG-változások, arrhythmiák, szívbetegség, ájulás lép fel.

A kezelés alatt rendszeresen monitorozni kell a perifériás vér összetételét, különösen akkor, ha a gyógyszer nagy adagjait 10 napnál hosszabb ideig adják. A kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt. A metrononazol bevétele után nincs hasnyálmirigy.

A gyógyszer hatása a járművek vezetésére vagy a potenciálisan veszélyes mechanizmusokra

A kezelés ideje alatt gondoskodni kell a járművek vezetéséről és potenciálisan veszélyes tevékenységek folytatásáról, amelyek a pszichomotoros reakciók fokozott koncentrációját és sebességét igénylik.

Tünetek - hányinger, hányás, ataxia súlyos esetekben - perifériás neuropátia és epilepsziás rohamok

A kezelés tüneti. Különleges antidotumok hiányoznak.

A termelési és csomagolási forma

100 ml hatóanyagot színtelen vagy enyhén színezett üvegből vagy műanyag palackból. A címkéket az ampullákon ragasztják. Az injekciós üvegeket, valamint az állami és az orosz nyelvek megfelelő számú használati utasítását egy csoportcsomagba helyezik.

Tárolja 150 ° C és 300 ° C közötti hőmérsékleten.

Ne használja a lejárati dátumot követően

A gyógyszertárak szabadságának feltételei

AK Huashidan PRC

Nem. 45 East Henan Road, Urumqi város, Xinjiang, Shina

Almaty, Gagarin Ave., 133A.

A regisztrációs igazolás tulajdonosa

JSC "Huashidan", Kína

A Kazah Köztársaság területét elfogadó szervezet címe a fogyasztók véleménye szerint a termékek (áruk) minősége tekintetében:

Metronidazolral ellátott csaptelepek: indikációk, adagolás

Metronidazol - olyan gyógyszer, amely létfontosságú. Injekcióként intramuszkulárisan és intravénásán, tablettákként, antibakteriális krémekként és gyertyákként alkalmazzák.

Egy kicsit róla

Metronidazol - antimikrobiális és antiprotozoális, azaz az egysejtű paraziták és baktériumok elleni küzdelemben való alkalmazásra. Ez a szer a nitroimidazol származéka. A metronidazolt nem csak tablettáként, hanem krémekként, kúpokként és intramuszkuláris vagy intravénás adagolásra is alkalmazzák. A metronidazol a legegyszerűbb (és anaerob) organizmusok transzportfehérje ötödik nitrocsoportját helyreállítja. Ez a mikroorganizmus megkezdi a mikroorganizmusok DNS-jével való kölcsönhatását, és megakadályozza a nukleinsav szintézisét. Emiatt a mikroorganizmusok gyorsan meghalnak. Minden egyes formanyomtatványhoz saját használati utasítás tartozik, de a jelzések minden formában megegyeznek. Ezek a következők:

 • Protozoális mikroorganizmusok által okozott fertőzések;
 • intesztinális, extraintestinalis amebiasis (amebás okozta máj tályog és dizentéria);
 • trichomoniasis;
 • húgycsőgyulladás és vaginitis, amelyet a Trichomonas indít;
 • a vázizomrendszer fertőző betegségei;
 • bakteriális eredetű endocarditis;
 • az agy tályogjai, az agyhártyagyulladás és a központi idegrendszer egyéb fertőző betegségei;
 • a clostridia és a bakteriomák által okozott fertőző betegségek (legkülönbözőbb típusai);
 • szepszis;
 • tüdőbetegségek (tályogok és tüdőgyulladás);
 • emipema;
 • hashártyagyulladás;
 • a hüvelyburok fertőző betegségei, endometritis, a petefészek tályogjai és a petevezetékek);
 • ínybetegség;
 • pseudomembranos eredetű colitis;
 • a gyomor és a belek betegségei, amelyek Helicobacter pylori-t (fekélyeket és gastritist) okoztak;
 • A metronidazol alkalmazása javasolt, megelőzésre a műtét utáni szövődményekkel szemben, valamint a radioterápia radioszenzitizáló szereként.

Metronidazol ellenjavallt leukopenia, epilepszia (és egyéb problémák a központi idegrendszerre, az első hónapban a terhesség és a szoptatás ideje alatt, a májelégtelenség, fokozott érzékenység, és hatástalan a gombákat és vírusokat.

Óvatosan a metronidazol nem megfelelő vese, valamint a terhesség alatt bármikor alkalmazható.

Fontos tudni, hogy tilos a metronidazol intramuszkuláris injekció vagy infúziós keverés más gyógyszerekkel.

csepegtető pult

A metronidazol intravénásan szükséges abban az esetben, nincs lehetőség, hogy a tabletták preoral, ha miatt tályog vagy cellulitis történt mérgezés, ha szükség van, hogy ki a folyadék egyensúlyt a beteg, és ha a fertőzés nagyon nehéz.

Az intravénás injekció vagy infúzió metronidazol maga a metronidazol, az injekcióhoz való víz, a nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát és a nátrium-klorid.

A betegség korától és jellemzőitől függően az utasítás változhat, de általában ilyen szabályokat betartanak.

 • Ha a páciens 12 éves vagy felnőtt után iskolai, akkor 500 mg gyógyszert ajánljon fel, míg az intravénás és csepegtető infúziót 5 ml / perc sebességgel kell beadni. A dropperek közötti időtartamnak napi egyharmadának kell lennie. Meddig tart a kurzus, az orvos meghatározza a beteg állapota és a betegség lefolyásának jellemzői alapján. Nem adhat meg több mint 4 gramm metronidazolt egy nap alatt. A IVs intenzív beadása után a tabletta terápiára kell váltania az eredmények fenntartása érdekében. Ez az átmenet a betegség lefolyásának jellemzői alapján történik;
 • Ha a beteg 6-7 év közötti gyermek, az orvosság mennyisége a súlya alapján történik. Egy kilogrammban 7,5 milligramm támogatásra van szükség. Az adagolás sebessége ugyanaz, mint az előző esetben, három dózisban adva;
 • Megsértése esetén a máj és a vese, valamint a hiba (például kreatinin-clearance kevesebb, mint 30 ml per perc) metronidazolt dózisban adjuk be a nem több, mint 1 g naponta kétszer;
 • A metronidazolt ugyancsak megelőzőként alkalmazzák anaerob fertőzések esetén, ha műtét várható a húgyúti vagy kismedencei szerveken. Ebben az esetben infúziós jogorvoslatra van szüksége. A dózis napi 0,5-1 g. Azon a napon, amikor a műtétet aznapi napi 1, g-os adagolás után kell beadni, 8 óránként 0,5-szer kell beadnia. Ezt követően (egy-két napon belül) szuszpenzió vagy tabletták szupportív kezelésére van szükség.
 • Ha radioszenzitizáló hatóanyagként használják, akkor a metronidazolt csepegtető módszerrel adagolják. Adagolás - 160 milligramm kilogrammonként 4-6 gramm / négyzetméter bőr. Az eljárást 45-60 perccel a besugárzás előtt kell elvégezni. Használjon egy-két hétig minden munkamenet előtt. Ezenkívül a metronidazolt a kezelési periódus hátralévő részében törölték. A legnagyobb dózis egyszeri alkalmazása nem haladhatja meg a 10 g, a dózis a teljes természetesen nem lehet több, mint 60 g. Eltávolításához toxicitás a besugárzás után, a beadandó cseppenként gemodez, dextróz (öt százalék oldat) vagy nátrium-klorid-oldattal mossuk;
 • A test és a méhnyak, a bőrrák és más bőrbetegségek onkológiai megbetegedéseinek kezelésében a metronidazol helyi alkalmazásokként használható. Ehhez három grammot fel kell oldani dimetil-szulfoxid (10%) oldatban, és tamponokkal nedvesíteni kell. Kezelje a felületet 90-120 perccel a besugárzás megkezdése előtt. Ha a daganat rosszul van, egy ilyen alkalmazás elvégezhető az egész tanfolyamon. Ha a nekrózis gyorsan távozik - csak az első két hét.

Túladagolás és mellékhatások

Sajnos a metronidazolnak elég mellékhatása van. Ez lehet hányinger és egyéb rendellenesség az emésztőrendszerben, hólyaghurut és más vizelési problémák, különféle allergiák, candidiasis, ízületi fájdalom, leukopenia, thrombophlebitis.

Túladagolás esetén lehetséges ataxia, hányás és hányinger, perifériás neuropátia és görcsök (ha az anyagot sugárterápiára használják). A metronidazol túladagolás specifikus antidotuma nem létezik, ezért csak tüneti és szupportív terápia lehetséges. Azt is ajánlott, hogy egy atoxil vagy más anyagot vegyenek fel, hogy megszabaduljon mindenféle felesleges anyagtól és toxintól.

Fontos tudni: A metronidazol nem lehet kombinálni etanollal és diszulfirámmal, cimetidin, fenitoin és fenobarbitál, lítium, egyes izomlazítók. A metronidazol hatását a szulfonamidok fokozzák.

Metronidazol csepegtető házon belül: használati utasítás, felülvizsgálat

A metronidazolt a dropperekben baktériumellenes hatású gyógyászati ​​készítménynek tekintik. A felszabadulási forma 100 ml-es injekciós üvegben, ahol minden egyes ampulla 500 mg aktív hatóanyagot tartalmaz. Leggyakrabban a metronidazolt intramuszkulárisan vagy intravénásan adják be, de egyes esetekben szükség lehet tabletták beadására vagy gyertyák használatára.

A tudósok bebizonyították, hogy a metronidazol a droppereknél létfontosságú gyógyszer. Általában intravénás és intramuszkuláris injekcióként alkalmazzák. Továbbá a gyógyszert tabletták, krémek és gyertyák formájában állítják elő. A gyógyszer felszabadulásának minden formájához saját használati utasítás tartozik, de a jelzések mindenki számára azonosak.

Hogyan működik a gyógyszer?

A metronidazolban lévő biokémiai redukcióra alapuló hatóanyag intracelluláris szinten hat. A gyógyszer elve szerint a legegyszerűbb szervezetek fehérje-molekulái képesek szállítani.

Metronidazolral ellátott csapdákat írnak fel a harcra:

 • vírusos mikroorganizmusokkal;
 • bakteriális mikroorganizmusokkal;
 • szabványos bélyegekkel;
 • anaerob baktériumok;
 • bizonyos típusú mikroorganizmusokkal.

Fontos! A gyógyszer hatékonysága elérte a 6,25 μg / ml értéket. A gyógyszer alkalmazása pozitív hatást gyakorol a chyliobacter pylorira, ha kombinálja a módszert az amoxicillinnel.

Az a lényeg, hogy a kombinált hatóanyag hatóanyagai csökkentik a fő gyógyszerekkel szembeni rezisztencia kialakulását. A rosszindulatú daganatok érzékenységének fokozására bármilyen típusú besugárzás esetén a metronidazolt oldatban kell felírni, az utasításokat pedig a csomagolásba kell beilleszteni.

A hatóanyag alkotóelemei közé tartoznak a következők: 1-oxi-etil-, 2-metil- és 5-nit-romidazol. A gyógyszer ampullákban való megszerzéséhez figyelmet kell fordítani a gyógyszer külső jellemzőire. A palackok fehér vagy zöldes porot tartalmaznak apró kristályok formájában. A hatóanyagot intravénás beadásra csepegtetik. Általában folyékony készítményt kell előállítani injekcióhoz.

Mi az antimikrobiális gyógyszer célja?

A gyógyszer bármely gyógyszerésznél megvásárolható az orvos utasításai szerint. Ajánlatos a gyógyszert intravénás dropperek formájában alkalmazni, amik járóbeteg kezelésben részesülnek.

A felhasználásra utaló jelek a következők:

 • fertőző betegségek (a betegség kialakulásának bűnösségei protozoon mikroorganizmusok);
 • bélbetegségek (dysentéria vagy máj tályog);
 • trichomonadák (vaginitis vagy urethritis) által okozott betegségek;
 • működési zavarok a vázizomrendszerrel;
 • endocarditis;
 • a központi idegrendszer fertőző jellegű betegségei (agyhártyagyulladás, az agyi osztály megsemmisítése);
 • vérfertőzés (szepszis);
 • tüdőbetegség;
 • hashártyagyulladás;
 • nőgyógyászati ​​megbetegedések (endometritis, petefészekhiány);
 • fogászati ​​problémák (fogínybetegség);
 • A gyomor-bél traktus betegsége.

A fenti felsorolás mellett a metronidazolt a posztoperatív időszakban rehabilitációra szánják.

A gyógyszer segít a paraziták elleni küzdelemben a gyomor-bélrendszerben és a csípőben lévő szervekben. A gyógyszer pozitív hatása a petefészkek és a vesék betegsége elleni küzdelemben mutatkozik meg. A metronidazolt gyakran antibiotikumokkal kombinálják.

A metronidazol bármelyik gyógyszertárban megtalálható, de az orvosnak csak az orvos utasításai szerint adják el.

Hasznos tippek

A vegyes fertőzések elleni küzdelemben az orvosok az antibiotikumokkal együtt metronidazol komplexet írnak elő. A gyógyszerrel történő kezelés ideje alatt jobb, ha nem veszik be a külföldi gyógyszereket.

A csepegés alatt nem teheti meg:

 1. Keverje össze más gyógyszerekkel, ellenkező esetben kedvező környezet alakul ki Candida gomba reprodukciójára.
 2. Alkoholt fogyasztani.

Ne feledd! Metronidazol alkalmazásával leukopenia alakul ki. Ezért a figyelmet a fehérvérsejtszám változásainak figyelemmel kell kísérnie. Ha rossz közérzetet vagy szédülést észlel, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését.

A csepegtetőnek köszönhetően megszabadulhat a treponema. A kezelést 10 napon belül kell elvégezni. A metronidazol hosszú távú alkalmazása súlyos következményekhez vezethet. A terápiát szigorúan orvos felügyelete mellett kell elvégezni.

 1. Ne alkalmazza a metronidazolt és az Amoxicillint 18 évesnél fiatalabb betegek közé.
 2. A gyógyszert etanollal kombinálva tilos használni. Mivel mellékhatások lehetnek súlyos fejfájás, émelygés és hányás. Ritkán előfordul a bőr bőrpírja, ami gyors véráramlást jelent.
 3. A kezelés alatt rendkívül fontos vérvizsgálat elvégzése. Ez az eljárás segít a vérplazmában lévő leukociták számának szabályozásában.
 4. A trichomoniasis terápiájának végrehajtása során mindkét partnernek gyógyulnia kell. A kezelés időtartama alatt tilos a szexuális együttlét.

Hogyan történik a metronidazol csepegtető: részletes utasítások

Az interneten rengeteg véleményt találsz erről az eszközről. De csak ezt nem szabad felhívni, mivel a kezelést kizárólag a kezelőorvos írja fel. Sokan érdekli a kérdés, hogy miként adják be a gyógyszert? A bevezetést intravénásan végezzük csak abban az esetben, ha nincs lehetőség tabletta vagy egy szervezet mérgezésére. A folyadékok pótlására is szükség lehet.

 1. 12 évesnél idősebb betegnek ajánlott a gyógyszert intravénásan adagolni - 500 milligramm. A leesés sebessége 5 ml legyen percenként. Az első munkamenet után 8 órára pihennie kell. Az egész kezelés alatt meg kell látogatni az orvost, hogy megfigyelje az egészségi állapotot, és ha szükséges, újabb droppert ír elő.
 2. 12 évesnél fiatalabb betegeknél a gyógyszert olyan dózisban adják be, amely a gyermek súlyától függ. A számítás a következő: 1 kg tömeg 7,5 ml hatóanyag. A hatóanyagot három részre osztjuk.
 3. Veseelégtelenségben és májbetegségben a metronidazolt kb. 1 g-ot adják be. Az eljárást naponta kétszer végzik.
 4. Ha a gyógyszert a kismedencei szervek műtéte előtt megelőző intézkedésként adagolják, az adag nem haladhatja meg az 1 g-ot naponta. Az eljárást 8 óránként 0,5 g-ra végezzük. A csepegtető kezelést néhány nap múlva átállíthatjuk szuszpenziókra és tablettákra.
 5. Néhány esetben a metronidazolt radioszenzitizáló szerként írják fel. Ebben az esetben a dózisnak 160 mg-nak kell lennie 1 kg testsúlyra. A megbeszélést egy órával a besugárzás előtt tartják. A kezelés legfeljebb 2 hétig végezhető. Annak érdekében, hogy megszabaduljon a besugárzás utáni mérgezésektől, csepegtetőt kell adni sóoldattal.
 6. A gyógyszert helyi alkalmazásként alkalmazzák a nőgyógyászati ​​megbetegedések kezelésében. Az eljáráshoz 3 g oldatot oldunk 10% -os dimetil-szulfoxid-oldatban. A tamponokat használat előtt nedvesíteni kell. A felületet 2 órával a besugárzás kezdete előtt kezelik.

Hogyan fejti ki hatását a Metronidazole más gyógyszerekkel?

Mielőtt bármilyen gyógyszert felvenne, olvassa el az utasításokat. A metronidazol alapos vizsgálatot igényel. Végtére is ez a gyógyszer nem kompatibilis számos gyógyszerrel.

 1. Ha a gyógyszert cimetidinnel kombinálják, a mellékhatások kockázata jelentősen megnő.
 2. A szulfanilamidok növelhetik az antimikrobiális hatásokat.
 3. A fenobarbitál képes aktiválni a metronidazol hasítását a májban.
 4. A hatóanyag és a prednizolon kölcsönhatása csökkenti a hatóanyag hatékonyságát.
 5. Ha a fő gyógyszert közvetett antikoagulánsokkal alkalmazzuk, akkor a második hatása fokozható.
 6. Lítiummal való kölcsönhatás esetén a metronidazol fokozza a vérben való koncentrációját.
 7. A fluorouracil fokozza az intoxikációt.

A metronidazolnak számos mellékhatása van. Hányingert, a gyomor-bélrendszeri elváltozásokat, a cystitist, az allergiákat, a candidiát és a leukopeniát okozhatja.

A dózis túllépése következtében a CNS szenved. A páciens görcsös állapotokat, a kezek és a lábak paresztézise, ​​szédülés, káros koordináció, idegesség, álmatlanság, ájulás, hangérzet és csengés a fülben. A bőrön bőrpír és bőrkiütés jelentkezhet.

Ki tilos a gyógyszer használatát és tárolását?

Bizonyos patológiás betegeknél tilos a Metronidazol alkalmazása. Ez a csoport magában foglalja a központi idegrendszeri betegségben szenvedő betegeket, a májbetegségben szenvedő betegeket, a szoptatás alatt vagy szülés alatt szenvedő nőket, valamint a kábítószerrel szembeni egyéni intoleranciában szenvedőket.

A gyógyszert sötét helyen, +25 fokos hőmérsékleten kell tárolni. A gyógyszer eltarthatósági ideje a gyártástól számított 3 év.

Ne feledd! A metronidazolra alapozott gyógyszer szigorúan tilos a terhesség 1. trimeszterében szoptatni. Ha nem tudja megtenni a kezelést, akkor szoptatni kell.

Patient Reviews

Marina: "Szeretném elmondani a történetemet. Volt egy lambliasis. A tüneteket nehezen tolerálható, ezért meg kellett látogatnom a kórházat. Az orvos azonnal kijelölte a metronidazolt. A kezelés során vizsgálatokat végeztek. Egy idő után újra teszteltem a testben élő paraziták jelenlétét. Minden azonnal átment. A gyógyszer valójában a cselekvés széles spektruma. Mindenkinek ajánlom. "

Oleg: "Nemrég volt egy művelet. Rehabilitációként a kezelőorvosom kinevezett, hogy vegye be a metronidazolt. Azonban annak ellenére, hogy a kezelést orvos felügyelete mellett végezték, és a kezelés időtartama kiszámításra került, még mindig volt egy mellékhatásom - hányinger. De nem hagytam abba a kábítószert, amíg az eredmények pozitívvá váltak. Bizonyított: a metronidazol tökéletesen küzd a különféle fertőzések és paraziták ellen. "

Oles: "Van egy lányom, 6 éves. Mindig szeretett volna macskát vagy kiskutyát találni. És nemrég apám egy kölyöket adott neki. Szívnek hívtuk. A lányom egész nap játszott vele. De 3 nap múlva észrevettük, hogy a farok kopaszodni kezdett egy kutya számára. Elvittük a kölyöket az állatorvoshoz, ahol diagnosztizált bennünket - a gyűrű. Egy héttel később rájöttünk, hogy a lánynak ugyanaz a problémája (ez természetes, mert mindig költözött vele). A kutyának naponta egy negyed napig Metronidazolot írtak fel, a kenőcsöt és a vitaminokat. Egy lányt külön kenőcs és jód előírtak. Hamarosan eljutott a betegség. Elkezdtem kenet kenetet kelteni és a Metronidazol-t bevinni. Őszintén szólva az eredmény teljesen elégedett volt velem. Normális esetben a gyűrűgyulladást nagyon nehéz gyógyítani, de egy héten belül sikerült. Ezt a gyógyszert minden embernek ajánlom, de mindenképpen konzultáljon orvosával a gyógyszer bevétele előtt, mivel a gyógyszer számos ellenjavallattal és mellékhatással jár. "

Olga: "Nemrég diagnosztizáltak trichomonas vaginitis-t. Ezt még sosem láttam. Az adott betegség átadott nekem a polgári férjtől. A tünetek szörnyűek voltak: a hüvelyből kóros és sárga folyadék, súlyos fájdalom kíséretében. A vizsgálat után az orvos kijelölte a metronidazolt. Ráadásul gyertyákat kellett mosogatni és használni. Egy hét alatt teljesen megszabadultam a betegségtől. Most bizalommal mondhatom, hogy a metronidazol egy széles spektrumú antimikrobiális gyógyszer. "

Mi segít a metronidazolnak a dropperekben és hogyan kell használni?

metronidazol - baktériumölő hatású gyógyászati ​​termék. Az anaerob baktériumok széles körű hatása van.

A gyógyszer hatása

Az ágens az 5-nitroimidazolvegyület antimikrobiális származéka. A működési elv az, hogy a biokémiai redukció alapján a hatóanyag intracelluláris szinten hat. A mechanizmus az anaerob és protozoon organizmusok fehérje molekuláinak transzportjával folytatódik.

Az 5-metrodazol feldolgozott csoportja, amely a mikroorganizmusok DNS-sejtjeivel együttműködve, aktiválja a nukleinsavak szintézisének folyamatát. Ez a káros baktériumok gyors és hatékony megsemmisítéséhez vezet.

A metronidazol aktuális a következőkkel szemben:

 • vírus mikroorganizmusok;
 • bakteriális mikroorganizmusok.
 • standard törzsek
 • kötelező anaerob baktériumok
 • bizonyos típusú gram-pozitív mikroorganizmusok

Az akció mechanizmusa azon a tényen alapul, hogy az amoxicillin hatóanyagai csökkentik a metronidazol rezisztencia kialakulásának mutatóját. A gyógyszer növeli a tumorok és tumorok érzékenységét a besugárzás hatásaihoz, serkenti a reparatív folyamatokat a szervezetben.

A hatóanyag összetétele 1- (b-oxi-etil) -2-metil-5-nitro-imidazol. Megjelenésében az előkészítés kissé zöldes vagy fehér kristályos porszerűnek tűnik. A terméket tabletták és gyertyák is kínálják. A gyógyszer vízben kevéssé oldódik, gyakorlatilag oldhatatlan alkohol oldatokban.

Az alap hatóanyag mellett tartalmaz még nátrium-kloridot, dinátrium-sót.

bizonyság

A gyógyszer felírása, ha a test fejlődik:

 • a protozoális típusú fertőzés;
 • tályogok, különböző típusú amebiasis;
 • az emésztőrendszer munkájának megsértése;
 • trichomoniasis;
 • gyulladásos folyamatok a húgycsőben;
 • fertőző hüvelygyulladás;
 • az ízületek fertőző betegségei, a porcszövet;
 • meningitis, agy tályog;
 • a központi idegrendszer (CNS) vírusai;
 • endocarditis és tüdőgyulladás;
 • sepsis, empyema vagy tüdő tályog.

A metranidazol hatékonyan küzd a paraziták ellen a gyomor és a medencei szervekben, petefészkekben, májelégtelenségben. A Helicobacter pylori fertőzés által okozott pseudomembranosus colitis, gastritis és fekélyek antibiotikumokkal kombinálva.

A posztoperatív szövődmények megelőzése érdekében a daganatok elleni küzdelemben alkalmazott radioterápia időszakában a csepegtető Metronidazolot írják elő.

Alkalmazási jellemzők

A használat előnye, hogy ezt a gyógyszert a szájon át történő bevétel alternatívájaként alkalmazzák. A vegyes fertőzések elleni küzdelemben a komplexet Metranidazol és parenterális antibiotikumok írják elő, miközben nem kombinálják a különböző gyógyszereket.

Intravénás beadás esetén:

 • el kell kerülni az egyéb gyógyszerekkel való összetévesztést. Ellenkező esetben a Candida gombák szaporításának kedvező környezete gyakran előfordul.
 • nem fogyaszthat alkoholt.

A metranidazol megsegíti a treponemát, ami viszont Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A terápia legalább 10 napig tart, a gyógyszer hosszantartó használata csak akut helyzetekben, indokolt esetben csak orvosi felügyelet mellett tolerálható.

Ha az akut betegségek kezelésére és a gyógyszer hosszú távú alkalmazására van szükség, a lehetséges szövődmények és a kezelés hatásának helyes kiszámítása szükséges.

A gyógyszer jelentős hatással lehet a koordinációra és a figyelemre, ezért a használat után nagyon nem kedveskedik a jármű kereke mögé ülni, gépeket üzemeltetni.

Használati utasítások az életkorától függően

A hatékony kezelés és a komplikációk hiánya sok tekintetben a gyógyszer szakszerűen kiválasztott dózisától függ, a gyógyszerészek ajánlásaival összhangban:

 1. 12 évesnél idősebb betegek, Egyetlen megoldás esetén 500 mg gyógyszert kell beadni IV adagolásra 5 ml / perc szívási sebesség mellett. Az eljárások között legalább 8 óra kell legyen. A tanfolyamot és a kezelési rendszert egyedileg választják ki. Egy nap alatt az adag nem lehet több, mint 4 g. Ajánlott megelőző és helyreállító terápiát végezni, anélkül, hogy ellenjavallt volna a szájon át történő alkalmazás.
 2. 12 évesnél fiatalabb betegek, a gyógyszer legfeljebb 7 mg / testtömeg kg-ra emelkedik. A kezelés időtartama 3 adag 5 ml / perc szívási sebesség mellett.

Amikor a máj és a vesék töröttek

Ha a vese kiegyensúlyozatlansága, ha a klinikai analízis kevesebb mint 30 ml / perc kreatinin clearance-et mutat, a napi maximum napi 1000 mg-ot nem igényelhet. A kezelés kétszeres.

Ha a gyógyszer a máj helyreállításának alapjaként tekinthető, a metranidazol maximális normája 1000 mg lehet, a kezelés időtartama 2 részre osztva.

Alkalmazás radioszenzitizáló szerként

Ha metranidazolt választanak a kezelés radioszenzitizálásának alapjaként, a gyógyszert csepegtetőn keresztül adják be. A normák kiszámítása legfeljebb 160 mg / testtömeg kg, korábban 1 órával a besugárzás előtt.

A kezelést minden rádió-expozíció előtt 14 napig alkalmazzák, majd nem helyezik el a csepegtetőt. Egy adagban az adag nem haladhatja meg a 10 g hatóanyagot, legfeljebb 60 grammnál.

A radioterápia következményeinek, nevezetesen az intoxikációnak a kiküszöbölése érdekében használjon csepegtető oldatot:

Rákos megbetegedések kezelésénél

A metranidazolt rák kezelésére alkalmazzák:

 • a bőrön előforduló neoplazmák;
 • a méhnyak rákja.

A kérelem helyi alkalmazás formájában történik:

 • 3 g gyógyszer;
 • Dimetil-szulfoxid 10% -os oldatát.

A kapott keveréket higiénikus tamponokkal nedvesítik, maximum 2 órával a besugárzás előtt. Ha a regresszió nehéz, akkor a kezelést a regeneráció során, legfeljebb 2 hét alatt végezzük.

Mint megelőző eszköz

A szervezetben az anaerob fertőzések kialakulásának fő megelőző tényezőjeként a gyógyszert infúziók formájában használják:

 • Felnőttek - 500-1000 mg / nap, a következő befogadás - 1500 mg / nap, 8 óránként 500 mg hatóanyag mellett.
 • A 12 évnél fiatalabb gyermekeknél az adag megegyezik.

2 nap elteltével a kezelés megelőző folyamata orális gyógyszerhez jut.

Túladagolás és mellékhatások

Minden hatóanyagnak mellékhatása van a test egyéni jellemzői alapján:

 1. GI - hányás, hasmenés, székrekedés, fém íz a szájban, az íny szárított, hasnyálmirigy-gyulladás, étvágytalanság.
 2. CNS - a kéz és a láb fájdalmai, görcsök, migrén, álmosság, ingerlékenység, idegesség, hallucinációk.
 3. A keringési rendszer - Lakopénia.
 4. Allergiás reakciók - kiütések, viszketés, duzzanat, láz, gégegyengetés, arthralgia.
 5. Genitourinary rendszer - Cystitis, inkontinencia, candidiasis, vizelet vörösesbarna színű.
 6. Hepatobiliáris rendszer - A vesék fokozott erjedése, sárgaság, cholestasis.
 7. Helyi reakciók - Thrombophlebitis, magas vérnyomás, duzzanat.
 8. más - magas hőmérséklet, a fog "T" tömítése a szív cardiogramján.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A metronadiazol stimulálja az antikoagulánsok aktivitását és növeli a protrombin időszakát.

Más gyógyszerekkel való kölcsönhatás:

 1. Disulfiramával kombinálva elősegíti az ideggyulladás kialakulását, bizonyos helyzetekben az etanol allergia alakul ki. Erősen javasolt a gyógyszerek szedése a különböző gyógyszerekkel együtt. Különösen lehetetlen kombinálni a gyógyszert a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal.
 2. A cimetidin kombinált folyamata csökkenti a metranidazol nullára gyakorolt ​​hatását és növeli a vérben a szérumkoncentrációt. Ez növeli a veszélyes mellékhatások és szövődmények kockázatát.
 3. A lítium és a metranidazol együttes használata mérgezéshez vezet.

Terhesség és laktémia

Ellenjavallatok

Számos betegség és patológia létezik, egy olyan gyógyszer alkalmazása, amelyben nem kívánatos.

Ezek a következők:

 • a központi idegrendszer egyensúlyhiánya;
 • a máj hemangiómái;
 • a laktációs időszak és a gyermek viselése;
 • egy vagy több összetevő intoleranciája.

tárolás

Sötét helyen tartsa, védje a hatóanyagot a közvetlen napfénytől. Tartsa távol a gyerekektől és a háziállatoktól.

Metronidazol Dropper: mi használják?

A metronidazolt a csepegtetőben a fertőzések kezelésére írják fel, akut, elhanyagolt formában, az orális beadás lehetőségének hiányában.

Metronidazol oldat: használati utasítás

struktúra

hatóanyag: metronidazol - 500 mg;

segédanyagok: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.

leírás

áttetsző színtelen vagy gyenge zöldes-sárga színárnyalat.

Farmakológiai hatás

Antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzportfehérjeinek metronidazol 5-nitrocsoportjának biokémiai redukciója. A metronidazol redukált 5-nitro-csoportja reagál a mikroorganizmusok sejtjeinek DNS-ével, gátolja nukleinsavjaik szintézisét, ami a baktériumok halálához vezet. Aktív kapcsolatban Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Gardnerella vaginalis, Giardia intestinalis (Lamblia intestinalis), valamint kötelező anaerobokat Bacteroides spp. (Például a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus), Fusobacterium spp., Veillonella spp., Prevotella (Prevotella bivia, Prevotella buccae, Prevotella disiens) és néhány Gram-pozitív mikroorganizmus (érzékeny törzs Eubacterium, Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp.). Amoxicillinnel kombinálva az ellenjavallatot mutat Helicobacter pylori (az amoxicillin gátolja a metronidazol rezisztenciájának kialakulását). Érzéketlen metronidazol aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok. Disulfiramszerű reakciókat okoz.

farmakokinetikája

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol hematoencephalis folyamat és placenta gát. Az elosztó: felnőttek - körülbelül 0,55 l / kg, újszülöttek - 0,54-0,81 l / kg. A plazmafehérjékkel való kapcsolat 10-20%. Amikor intravénásán adjuk be, 500 mg 20 percig maximális szérum-koncentráció 1 óra - 35,2 ng / ml, 4 óra - 33,9 g / ml 8 óra - 25,7 g / ml; a minimális koncentráció a következő adagolás esetén 18 μg / ml. Ideje maximális koncentrációja - 30-60 percig, a terápiás koncentrációt tartjuk 6-8 órán át a normál körülmények között epekoncentrációs metronidazolt epe intravénás adagolás után jelentős mértékben meghaladja a koncentráció a plazmában.. A szervezetben, ez metabolizálódik 30-60% metronidazolt hidroxiláció, oxidáció és glyukuronirovaniya. A fő metabolit a (2-oximetronidazole) protivoprotozoynoe és azt is előírja antimikrobiális hatást. A felezési idő normál májfunkció - 8 óra (6-12 óra), alkoholos májbetegség - 18 h (10-29 h), újszülötteknél: az időre született terhesség - 28-30 hét - körülbelül 75 óra, 32 hét -35 - 35 h, 36-40 hét -. 25 órával a vesén keresztül választódik 60-80% (20% változatlan) keresztül a bélben - 6-15%. Vese clearance - 10,2 ml / perc. A betegek a károsodott vesefunkciójú ismételt adagolás után halmozása metronidazol szérumban megfigyelhető (ezért súlyos vesekárosodás vételi frekvencia, hogy csökkenteni kell). Metronidazol és a fő anyagcseretermékek gyorsan eltávolítjuk a vérből hemodialízissel (felezési idő csökken, 2,6 óra). Amikor a peritoneális dialízist kis mennyiségben visszavonják.

Használati utasítások

Protozoális fertőzések: extraintesztinális amebiasis, beleértve amebic májtályog, bél amoebiasis (amoebic vérhas), trichomoniasis balantidiasis, lambliasis (giardiasis), kután leishmaniasis, Trichomonas vaginalis, urethritis Trichomonas.

Fertőzések által okozott Bacteroides spp. (beleértve a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides oleus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus): csontok és ízületek fertőzései, a központi idegrendszer fertőzései, beleértve a meningitis, agytályog, bakteriális endocarditis, tüdőgyulladás, empyema és tüdőtályogban, szepszis.

A Clostridium spp., Peptococcus és Peptostreptococcus fajok által okozott fertőzések: a hasüreg fertőzése (peritonitis, máj tályog), kismedencei fertőzés (endometritis, petevezeték és petefészek tályogja, hüvelyi vaginális fertőzés).

Pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása). Gastritis vagy nyombélfekély Helicobacter pylori.

Postoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbélre, pararektális területre, appendektomia, nőgyógyászati ​​beavatkozásokra való interferencia).

Ellenjavallatok

Túlérzékenység, leukopenia (beleértve a történelem), szerves elváltozások a központi idegrendszer (beleértve az epilepsziát), májelégtelenség (abban az esetben, nagy dózisban a célállomás), terhesség (I távú), szoptatás.

Óvatosan. Terhesség (II-III trimeszter), vese- / májelégtelenség.

Terhesség és szoptatás

Terhesség alatt (I trimeszterben) ellenjavallt, a terhesség II-III. Terhességének körültekintően. Ha a szoptatás alatt szükséges a gyógyszer felírása, a szoptatást le kell állítani.

Adagolás és adminisztráció

Felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek 0,5-1 g kezdeti dózisban intravénásan cseppent (az infúziók időtartama - 30-40 perc), majd minden 8 órában 500 mg 5 ml / perc sebességgel. Jó tolerálhatósággal az első 2-3 infúzió után sugárbefecskendezésre kerül. A kezelés időtartama 7 nap. Szükség esetén az intravénás beadás hosszabb ideig folytatódik. A maximális napi adag 4 g. A jelzések szerint a napi háromszori 400 mg-os dózisban a fenntartó dózis átmenetét végezzük.

12 év alatti gyermekek ugyanazt a rendszert írja elő egyetlen adagban - 7,5 mg / kg.

Gerinctelen szeptikus betegségekkel általában 1 kezelést költenek.

Prevenciós célokra felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek a műtét előestéjén, a műtét napján és a következő napon - 1,5 g / nap (500 mg 8 óránként) intravénásan csepegjen 0,5-1 g-ot. 1-2 nap elteltével áttérnek a fenntartó terápiára.

A giardiasis és az amoebiasis adagolási rendje:

A metronidazol intravénás adagolását súlyos fertőzésekben, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának hiányában jelzik.

10 évesnél idősebb gyermekek: 2000 mg naponta egyszer 3 napig, vagy 400 mg naponta háromszor 5 napig, vagy naponta kétszer 500 mg 7-10 napig.

7 és 10 év közötti gyermekek: 1000 mg naponta egyszer 3 napig.

3-7 éves gyermekek: 600-tól 800 mg-ig, naponta egyszer 3 napig.

1 és 3 év közötti gyermekek: 500 mg naponta egyszer 3 napig.

10 évesnél idősebb gyermekek: 400-800 mg naponta háromszor 5-10 napig.

7 és 10 év közötti gyermekek: 200-400 mg naponta háromszor 5-10 napig.

3-7 éves gyermekek: 100-200 mg naponta négyszer 5-10 napig.

1 és 3 év közötti gyermekek: 100-200 mg naponta háromszor 5-10 napig.

A kezelés az anaerob fertőzések 7-10 napon belül elegendőnek kell lennie a legtöbb beteg számára, de attól függően, hogy a klinikai és bakteriológiai vizsgálatát, az orvos dönthet úgy, hogy kiterjeszti a kezelés, például, a fertőzés megszüntetésére, amely létrehoz egy fenyegetést endogén újrafertőződés anaerob kórokozók a bélből, a kis medence szervei, stb.

Az intravénás folyadékok metronidazolt nem szabad más gyógyszerekkel keverni.

Krónikus veseelégtelenségben és kreatinin clearance-ben szenvedő betegek kevesebb, mint 30 ml / perc és / vagy májelégtelenség a maximális napi adag - legfeljebb 1 g, a befogadás gyakorisága - naponta kétszer.

Mellékhatás

Az emésztőrendszerből: hasmenés, étvágytalanság, hányinger, hányás, bél kólika, székrekedés, „fémes” utóíz a szájban, szájszárazság, nyelvgyulladás, szájgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás.

Az idegrendszerből: szédülés, csökkent koordináció mozgások, ataxia, zavartság, ingerlékenység, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, fejfájás, görcsök, hallucinációk, perifériás neuropátia.

Allergiás reakciók: urticaria, bőrkiütés, bőr hyperemia, orrdugulás, láz, arthralgia.

A húgyúti rendszerből: dysuria, cystitis, polyuria, vizeletinkontinencia, candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése.

Helyi reakciók: thrombophlebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció beadási helyén).

más: neutropenia, leukopenia, a T-hullám lerakódása az EKG-n.

túladagolás

tünetek: hányinger, hányás, ataxia, súlyos esetekben, perifériás neuropátia és epilepsziás rohamok.

kezelés: tüneti, nincs specifikus antidotum.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A metronidazol egyidejű alkalmazása asztemizollal és terfenadinnal, EKG változások, arrhythmiák, ájulás lehetségesek. Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin idő növekedéséhez vezet. Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben. A diszulfirammal történő egyidejű alkalmazás különböző neurológiai tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét). A cimetidin gátolja metabolizmusát metronidazol, amelyek növekedéséhez vezet, hogy a koncentrációja a vérszérumban, és fokozott a mellékhatások. Egyidejű alkalmazása gyógyszerek, amelyek serkentik a mikroszomális oxidációs enzimek a májban (fenobarbitál, fenitoin), felgyorsíthatja a megszüntetése metronidazol, így csökken a koncentrációja a plazmában. A Li + készítménnyel való egyidejű vétel esetén az utóbbi koncentrációja a plazmában és a mérgezés tüneteinek kialakulása fokozódhat. Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid). A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

óvintézkedéseket

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

Ebben az időszakban a kezelés ellenjavallt részesülő etanolt (fejlesztési disulfiramopodobnyh reakciók: hasi fájdalom, görcsös természetét, hányinger, hányás, fejfájás, hirtelen rohanás a vért az arcon).

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Hosszú ideig tartó terápiával, a vérkép figyelése szükséges.

Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotának bármely más romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A sötét színű vizeletet piszkálja.

A humán mutagenitás kockázatára vonatkozó adatok elégtelensége miatt gondosan mérlegelni kell a metronidazol hosszú távú használatára vonatkozó döntést. A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után három egymást követő ciklusban kell elvégezni a kontrollt a menstruáció előtt és után. A kezelés után a giardiasis, ha a tünetek továbbra is fennállnak 3-4 hét után kell elvégezni 3 elemzését széklet időközönként néhány nap (néhány sikeresen kezelt betegek laktóz intolerancia, inváziója által okozott, fennállhat több hétig vagy hónapig, emlékeztetve giardiasisnak tünetek).

A metronidazol alkalmazása különösen nagy dózisokban az időseknél óvatosságot igényel. Ugyanakkor az idősek dózisának módosítására vonatkozó adatok korlátozottak.

Befolyásolja a járművek vezetését és más potenciálisan veszélyes mechanizmusokat. A kábítószer használatával összefüggő szédülés, zavartság, hallucinációk vagy rohamok lehetséges alakulása, ami sérti a kezelői tevékenységet.

A kibocsátás formája

100 ml-es palackokban. Minden palackot, a használati utasítással együtt, egy kartonpapírba helyezik. A kórházban 56 palackot lehet szállítani, valamint a hullámkarton dobozokban való felhasználásra vonatkozó megfelelő számú utasítást.

Tárolási feltételek

Sötét helyen, 15 ° C és 25 ° C közötti hőmérsékleten. Ne fagyjon be.

Tartsa távol gyermekektől.

Lejárat dátuma

Ne használja a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után.