Metronidazol (Metronidazol),
oldatos injekció 100 ml (5 mg / ml) ampullákban 1

metronidazol - baktériumölő hatású gyógyászati ​​termék. Az anaerob baktériumok széles körű hatása van.

A gyógyszer hatása

Az ágens az 5-nitroimidazolvegyület antimikrobiális származéka. A működési elv az, hogy a biokémiai redukció alapján a hatóanyag intracelluláris szinten hat. A mechanizmus az anaerob és protozoon organizmusok fehérje molekuláinak transzportjával folytatódik.

Az 5-metrodazol feldolgozott csoportja, amely a mikroorganizmusok DNS-sejtjeivel együttműködve, aktiválja a nukleinsavak szintézisének folyamatát. Ez a káros baktériumok gyors és hatékony megsemmisítéséhez vezet.

A metronidazol aktuális a következőkkel szemben:

 • vírus mikroorganizmusok;
 • bakteriális mikroorganizmusok.
 • standard törzsek
 • kötelező anaerob baktériumok
 • bizonyos típusú gram-pozitív mikroorganizmusok

Az akció mechanizmusa azon a tényen alapul, hogy az amoxicillin hatóanyagai csökkentik a metronidazol rezisztencia kialakulásának mutatóját. A gyógyszer növeli a tumorok és tumorok érzékenységét a besugárzás hatásaihoz, serkenti a reparatív folyamatokat a szervezetben.

A hatóanyag összetétele 1- (b-oxi-etil) -2-metil-5-nitro-imidazol. Megjelenésében az előkészítés kissé zöldes vagy fehér kristályos porszerűnek tűnik. A terméket tabletták és gyertyák is kínálják. A gyógyszer vízben kevéssé oldódik, gyakorlatilag oldhatatlan alkohol oldatokban.

Az alap hatóanyag mellett tartalmaz még nátrium-kloridot, dinátrium-sót.

bizonyság

A gyógyszer felírása, ha a test fejlődik:

 • a protozoális típusú fertőzés;
 • tályogok, különböző típusú amebiasis;
 • az emésztőrendszer munkájának megsértése;
 • trichomoniasis;
 • gyulladásos folyamatok a húgycsőben;
 • fertőző hüvelygyulladás;
 • az ízületek fertőző betegségei, a porcszövet;
 • meningitis, agy tályog;
 • a központi idegrendszer (CNS) vírusai;
 • endocarditis és tüdőgyulladás;
 • sepsis, empyema vagy tüdő tályog.

A metranidazol hatékonyan küzd a paraziták ellen a gyomor és a medencei szervekben, petefészkekben, májelégtelenségben. A Helicobacter pylori fertőzés által okozott pseudomembranosus colitis, gastritis és fekélyek antibiotikumokkal kombinálva.

A posztoperatív szövődmények megelőzése érdekében a daganatok elleni küzdelemben alkalmazott radioterápia időszakában a csepegtető Metronidazolot írják elő.

Alkalmazási jellemzők

A használat előnye, hogy ezt a gyógyszert a szájon át történő bevétel alternatívájaként alkalmazzák. A vegyes fertőzések elleni küzdelemben a komplexet Metranidazol és parenterális antibiotikumok írják elő, miközben nem kombinálják a különböző gyógyszereket.

Intravénás beadás esetén:

 • el kell kerülni az egyéb gyógyszerekkel való összetévesztést. Ellenkező esetben a Candida gombák szaporításának kedvező környezete gyakran előfordul.
 • nem fogyaszthat alkoholt.

A metranidazol megsegíti a treponemát, ami viszont Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A terápia legalább 10 napig tart, a gyógyszer hosszantartó használata csak akut helyzetekben, indokolt esetben csak orvosi felügyelet mellett tolerálható.

Ha az akut betegségek kezelésére és a gyógyszer hosszú távú alkalmazására van szükség, a lehetséges szövődmények és a kezelés hatásának helyes kiszámítása szükséges.

A gyógyszer jelentős hatással lehet a koordinációra és a figyelemre, ezért a használat után nagyon nem kedveskedik a jármű kereke mögé ülni, gépeket üzemeltetni.

Használati utasítások az életkorától függően

A hatékony kezelés és a komplikációk hiánya sok tekintetben a gyógyszer szakszerűen kiválasztott dózisától függ, a gyógyszerészek ajánlásaival összhangban:

 1. 12 évesnél idősebb betegek, Egyetlen megoldás esetén 500 mg gyógyszert kell beadni IV adagolásra 5 ml / perc szívási sebesség mellett. Az eljárások között legalább 8 óra kell legyen. A tanfolyamot és a kezelési rendszert egyedileg választják ki. Egy nap alatt az adag nem lehet több, mint 4 g. Ajánlott megelőző és helyreállító terápiát végezni, anélkül, hogy ellenjavallt volna a szájon át történő alkalmazás.
 2. 12 évesnél fiatalabb betegek, a gyógyszer legfeljebb 7 mg / testtömeg kg-ra emelkedik. A kezelés időtartama 3 adag 5 ml / perc szívási sebesség mellett.

Amikor a máj és a vesék töröttek

Ha a vese kiegyensúlyozatlansága, ha a klinikai analízis kevesebb mint 30 ml / perc kreatinin clearance-et mutat, a napi maximum napi 1000 mg-ot nem igényelhet. A kezelés kétszeres.

Ha a gyógyszer a máj helyreállításának alapjaként tekinthető, a metranidazol maximális normája 1000 mg lehet, a kezelés időtartama 2 részre osztva.

Alkalmazás radioszenzitizáló szerként

Ha metranidazolt választanak a kezelés radioszenzitizálásának alapjaként, a gyógyszert csepegtetőn keresztül adják be. A normák kiszámítása legfeljebb 160 mg / testtömeg kg, korábban 1 órával a besugárzás előtt.

A kezelést minden rádió-expozíció előtt 14 napig alkalmazzák, majd nem helyezik el a csepegtetőt. Egy adagban az adag nem haladhatja meg a 10 g hatóanyagot, legfeljebb 60 grammnál.

A radioterápia következményeinek, nevezetesen az intoxikációnak a kiküszöbölése érdekében használjon csepegtető oldatot:

Rákos megbetegedések kezelésénél

A metranidazolt rák kezelésére alkalmazzák:

 • a bőrön előforduló neoplazmák;
 • a méhnyak rákja.

A kérelem helyi alkalmazás formájában történik:

 • 3 g gyógyszer;
 • Dimetil-szulfoxid 10% -os oldatát.

A kapott keveréket higiénikus tamponokkal nedvesítik, maximum 2 órával a besugárzás előtt. Ha a regresszió nehéz, akkor a kezelést a regeneráció során, legfeljebb 2 hét alatt végezzük.

Mint megelőző eszköz

A szervezetben az anaerob fertőzések kialakulásának fő megelőző tényezőjeként a gyógyszert infúziók formájában használják:

 • Felnőttek - 500-1000 mg / nap, a következő befogadás - 1500 mg / nap, 8 óránként 500 mg hatóanyag mellett.
 • A 12 évnél fiatalabb gyermekeknél az adag megegyezik.

2 nap elteltével a kezelés megelőző folyamata orális gyógyszerhez jut.

Túladagolás és mellékhatások

Minden hatóanyagnak mellékhatása van a test egyéni jellemzői alapján:

 1. GI - hányás, hasmenés, székrekedés, fém íz a szájban, az íny szárított, hasnyálmirigy-gyulladás, étvágytalanság.
 2. CNS - a kéz és a láb fájdalmai, görcsök, migrén, álmosság, ingerlékenység, idegesség, hallucinációk.
 3. A keringési rendszer - Lakopénia.
 4. Allergiás reakciók - kiütések, viszketés, duzzanat, láz, gégegyengetés, arthralgia.
 5. Genitourinary rendszer - Cystitis, inkontinencia, candidiasis, vizelet vörösesbarna színű.
 6. Hepatobiliáris rendszer - A vesék fokozott erjedése, sárgaság, cholestasis.
 7. Helyi reakciók - Thrombophlebitis, magas vérnyomás, duzzanat.
 8. más - magas hőmérséklet, a fog "T" tömítése a szív cardiogramján.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A metronadiazol stimulálja az antikoagulánsok aktivitását és növeli a protrombin időszakát.

Más gyógyszerekkel való kölcsönhatás:

 1. Disulfiramával kombinálva elősegíti az ideggyulladás kialakulását, bizonyos helyzetekben az etanol allergia alakul ki. Erősen javasolt a gyógyszerek szedése a különböző gyógyszerekkel együtt. Különösen lehetetlen kombinálni a gyógyszert a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal.
 2. A cimetidin kombinált folyamata csökkenti a metranidazol nullára gyakorolt ​​hatását és növeli a vérben a szérumkoncentrációt. Ez növeli a veszélyes mellékhatások és szövődmények kockázatát.
 3. A lítium és a metranidazol együttes használata mérgezéshez vezet.

Terhesség és laktémia

Ellenjavallatok

Számos betegség és patológia létezik, egy olyan gyógyszer alkalmazása, amelyben nem kívánatos.

Ezek a következők:

 • a központi idegrendszer egyensúlyhiánya;
 • a máj hemangiómái;
 • a laktációs időszak és a gyermek viselése;
 • egy vagy több összetevő intoleranciája.

tárolás

Sötét helyen tartsa, védje a hatóanyagot a közvetlen napfénytől. Tartsa távol a gyerekektől és a háziállatoktól.

Metronidazol Dropper: mi használják?

A metronidazolt a csepegtetőben a fertőzések kezelésére írják fel, akut, elhanyagolt formában, az orális beadás lehetőségének hiányában.

Metronidazol oldat: használati utasítás

struktúra

hatóanyag: metronidazol - 500 mg;

segédanyagok: nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.

leírás

áttetsző színtelen vagy gyenge zöldes-sárga színárnyalat.

Farmakológiai hatás

Antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzportfehérjeinek metronidazol 5-nitrocsoportjának biokémiai redukciója. A metronidazol redukált 5-nitro-csoportja reagál a mikroorganizmusok sejtjeinek DNS-ével, gátolja nukleinsavjaik szintézisét, ami a baktériumok halálához vezet. Aktív kapcsolatban Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Gardnerella vaginalis, Giardia intestinalis (Lamblia intestinalis), valamint kötelező anaerobokat Bacteroides spp. (Például a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus), Fusobacterium spp., Veillonella spp., Prevotella (Prevotella bivia, Prevotella buccae, Prevotella disiens) és néhány Gram-pozitív mikroorganizmus (érzékeny törzs Eubacterium, Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp.). Amoxicillinnel kombinálva az ellenjavallatot mutat Helicobacter pylori (az amoxicillin gátolja a metronidazol rezisztenciájának kialakulását). Érzéketlen metronidazol aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok. Disulfiramszerű reakciókat okoz.

farmakokinetikája

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol hematoencephalis folyamat és placenta gát. Az elosztó: felnőttek - körülbelül 0,55 l / kg, újszülöttek - 0,54-0,81 l / kg. A plazmafehérjékkel való kapcsolat 10-20%. Amikor intravénásán adjuk be, 500 mg 20 percig maximális szérum-koncentráció 1 óra - 35,2 ng / ml, 4 óra - 33,9 g / ml 8 óra - 25,7 g / ml; a minimális koncentráció a következő adagolás esetén 18 μg / ml. Ideje maximális koncentrációja - 30-60 percig, a terápiás koncentrációt tartjuk 6-8 órán át a normál körülmények között epekoncentrációs metronidazolt epe intravénás adagolás után jelentős mértékben meghaladja a koncentráció a plazmában.. A szervezetben, ez metabolizálódik 30-60% metronidazolt hidroxiláció, oxidáció és glyukuronirovaniya. A fő metabolit a (2-oximetronidazole) protivoprotozoynoe és azt is előírja antimikrobiális hatást. A felezési idő normál májfunkció - 8 óra (6-12 óra), alkoholos májbetegség - 18 h (10-29 h), újszülötteknél: az időre született terhesség - 28-30 hét - körülbelül 75 óra, 32 hét -35 - 35 h, 36-40 hét -. 25 órával a vesén keresztül választódik 60-80% (20% változatlan) keresztül a bélben - 6-15%. Vese clearance - 10,2 ml / perc. A betegek a károsodott vesefunkciójú ismételt adagolás után halmozása metronidazol szérumban megfigyelhető (ezért súlyos vesekárosodás vételi frekvencia, hogy csökkenteni kell). Metronidazol és a fő anyagcseretermékek gyorsan eltávolítjuk a vérből hemodialízissel (felezési idő csökken, 2,6 óra). Amikor a peritoneális dialízist kis mennyiségben visszavonják.

Használati utasítások

Protozoális fertőzések: extraintesztinális amebiasis, beleértve amebic májtályog, bél amoebiasis (amoebic vérhas), trichomoniasis balantidiasis, lambliasis (giardiasis), kután leishmaniasis, Trichomonas vaginalis, urethritis Trichomonas.

Fertőzések által okozott Bacteroides spp. (beleértve a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides oleus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus): csontok és ízületek fertőzései, a központi idegrendszer fertőzései, beleértve a meningitis, agytályog, bakteriális endocarditis, tüdőgyulladás, empyema és tüdőtályogban, szepszis.

A Clostridium spp., Peptococcus és Peptostreptococcus fajok által okozott fertőzések: a hasüreg fertőzése (peritonitis, máj tályog), kismedencei fertőzés (endometritis, petevezeték és petefészek tályogja, hüvelyi vaginális fertőzés).

Pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása). Gastritis vagy nyombélfekély Helicobacter pylori.

Postoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbélre, pararektális területre, appendektomia, nőgyógyászati ​​beavatkozásokra való interferencia).

Ellenjavallatok

Túlérzékenység, leukopenia (beleértve a történelem), szerves elváltozások a központi idegrendszer (beleértve az epilepsziát), májelégtelenség (abban az esetben, nagy dózisban a célállomás), terhesség (I távú), szoptatás.

Óvatosan. Terhesség (II-III trimeszter), vese- / májelégtelenség.

Terhesség és szoptatás

Terhesség alatt (I trimeszterben) ellenjavallt, a terhesség II-III. Terhességének körültekintően. Ha a szoptatás alatt szükséges a gyógyszer felírása, a szoptatást le kell állítani.

Adagolás és adminisztráció

Felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek 0,5-1 g kezdeti dózisban intravénásan cseppent (az infúziók időtartama - 30-40 perc), majd minden 8 órában 500 mg 5 ml / perc sebességgel. Jó tolerálhatósággal az első 2-3 infúzió után sugárbefecskendezésre kerül. A kezelés időtartama 7 nap. Szükség esetén az intravénás beadás hosszabb ideig folytatódik. A maximális napi adag 4 g. A jelzések szerint a napi háromszori 400 mg-os dózisban a fenntartó dózis átmenetét végezzük.

12 év alatti gyermekek ugyanazt a rendszert írja elő egyetlen adagban - 7,5 mg / kg.

Gerinctelen szeptikus betegségekkel általában 1 kezelést költenek.

Prevenciós célokra felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek a műtét előestéjén, a műtét napján és a következő napon - 1,5 g / nap (500 mg 8 óránként) intravénásan csepegjen 0,5-1 g-ot. 1-2 nap elteltével áttérnek a fenntartó terápiára.

A giardiasis és az amoebiasis adagolási rendje:

A metronidazol intravénás adagolását súlyos fertőzésekben, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának hiányában jelzik.

10 évesnél idősebb gyermekek: 2000 mg naponta egyszer 3 napig, vagy 400 mg naponta háromszor 5 napig, vagy naponta kétszer 500 mg 7-10 napig.

7 és 10 év közötti gyermekek: 1000 mg naponta egyszer 3 napig.

3-7 éves gyermekek: 600-tól 800 mg-ig, naponta egyszer 3 napig.

1 és 3 év közötti gyermekek: 500 mg naponta egyszer 3 napig.

10 évesnél idősebb gyermekek: 400-800 mg naponta háromszor 5-10 napig.

7 és 10 év közötti gyermekek: 200-400 mg naponta háromszor 5-10 napig.

3-7 éves gyermekek: 100-200 mg naponta négyszer 5-10 napig.

1 és 3 év közötti gyermekek: 100-200 mg naponta háromszor 5-10 napig.

A kezelés az anaerob fertőzések 7-10 napon belül elegendőnek kell lennie a legtöbb beteg számára, de attól függően, hogy a klinikai és bakteriológiai vizsgálatát, az orvos dönthet úgy, hogy kiterjeszti a kezelés, például, a fertőzés megszüntetésére, amely létrehoz egy fenyegetést endogén újrafertőződés anaerob kórokozók a bélből, a kis medence szervei, stb.

Az intravénás folyadékok metronidazolt nem szabad más gyógyszerekkel keverni.

Krónikus veseelégtelenségben és kreatinin clearance-ben szenvedő betegek kevesebb, mint 30 ml / perc és / vagy májelégtelenség a maximális napi adag - legfeljebb 1 g, a befogadás gyakorisága - naponta kétszer.

Mellékhatás

Az emésztőrendszerből: hasmenés, étvágytalanság, hányinger, hányás, bél kólika, székrekedés, „fémes” utóíz a szájban, szájszárazság, nyelvgyulladás, szájgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás.

Az idegrendszerből: szédülés, csökkent koordináció mozgások, ataxia, zavartság, ingerlékenység, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, fejfájás, görcsök, hallucinációk, perifériás neuropátia.

Allergiás reakciók: urticaria, bőrkiütés, bőr hyperemia, orrdugulás, láz, arthralgia.

A húgyúti rendszerből: dysuria, cystitis, polyuria, vizeletinkontinencia, candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése.

Helyi reakciók: thrombophlebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció beadási helyén).

más: neutropenia, leukopenia, a T-hullám lerakódása az EKG-n.

túladagolás

tünetek: hányinger, hányás, ataxia, súlyos esetekben, perifériás neuropátia és epilepsziás rohamok.

kezelés: tüneti, nincs specifikus antidotum.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

A metronidazol egyidejű alkalmazása asztemizollal és terfenadinnal, EKG változások, arrhythmiák, ájulás lehetségesek. Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin idő növekedéséhez vezet. Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben. A diszulfirammal történő egyidejű alkalmazás különböző neurológiai tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét). A cimetidin gátolja metabolizmusát metronidazol, amelyek növekedéséhez vezet, hogy a koncentrációja a vérszérumban, és fokozott a mellékhatások. Egyidejű alkalmazása gyógyszerek, amelyek serkentik a mikroszomális oxidációs enzimek a májban (fenobarbitál, fenitoin), felgyorsíthatja a megszüntetése metronidazol, így csökken a koncentrációja a plazmában. A Li + készítménnyel való egyidejű vétel esetén az utóbbi koncentrációja a plazmában és a mérgezés tüneteinek kialakulása fokozódhat. Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid). A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

óvintézkedéseket

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

Ebben az időszakban a kezelés ellenjavallt részesülő etanolt (fejlesztési disulfiramopodobnyh reakciók: hasi fájdalom, görcsös természetét, hányinger, hányás, fejfájás, hirtelen rohanás a vért az arcon).

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Hosszú ideig tartó terápiával, a vérkép figyelése szükséges.

Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotának bármely más romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A sötét színű vizeletet piszkálja.

A humán mutagenitás kockázatára vonatkozó adatok elégtelensége miatt gondosan mérlegelni kell a metronidazol hosszú távú használatára vonatkozó döntést. A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után három egymást követő ciklusban kell elvégezni a kontrollt a menstruáció előtt és után. A kezelés után a giardiasis, ha a tünetek továbbra is fennállnak 3-4 hét után kell elvégezni 3 elemzését széklet időközönként néhány nap (néhány sikeresen kezelt betegek laktóz intolerancia, inváziója által okozott, fennállhat több hétig vagy hónapig, emlékeztetve giardiasisnak tünetek).

A metronidazol alkalmazása különösen nagy dózisokban az időseknél óvatosságot igényel. Ugyanakkor az idősek dózisának módosítására vonatkozó adatok korlátozottak.

Befolyásolja a járművek vezetését és más potenciálisan veszélyes mechanizmusokat. A kábítószer használatával összefüggő szédülés, zavartság, hallucinációk vagy rohamok lehetséges alakulása, ami sérti a kezelői tevékenységet.

A kibocsátás formája

100 ml-es palackokban. Minden palackot, a használati utasítással együtt, egy kartonpapírba helyezik. A kórházban 56 palackot lehet szállítani, valamint a hullámkarton dobozokban való felhasználásra vonatkozó megfelelő számú utasítást.

Tárolási feltételek

Sötét helyen, 15 ° C és 25 ° C közötti hőmérsékleten. Ne fagyjon be.

Tartsa távol gyermekektől.

Lejárat dátuma

Ne használja a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után.

metronidazol

Oldat infúzióhoz átlátszó, enyhén sárga, zöldes színű.

Segédanyagok: nátrium-klorid 900 mg Nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát (egybázisú nátrium-foszfát 2 aq) 300 mg víz q / u (100 ml).

100 ml - polietilén palackok (1) - polietilén zsákok.

Antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzportfehérjeinek 5-nitrocsoportjának biokémiai redukciója. A kinyert 5-nitro kölcsönhatásba lép a DNS-sel mikrobiális sejtek szintézisének gátlásával nukleinsavak, ami a halál a baktériumok.

Aktív kapcsolatban Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica és obligát anaerob Bacteroides spp. (Például a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus), Fusobacterium spp., Bizonyos Gram-pozitív mikroorganizmusok (Eubacterium spp., Clostridium spp., Peptococcus niger, Peptostreptococcus spp.).

Minimális gátló koncentráció E törzsek a 0,125-6,25 g / ml.

Az amoxicillinnel kombinációban Helicobacter pylori elleni aktivitás mutatkozik (az amoxicillin elnyomja a metronidazol rezisztencia kialakulását).

Metronidazolhoz érzéketlen aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok.

Növeli a daganatok érzékenységét a sugárzáshoz, az érzékenységet az alkoholhoz (diszulfram-szerű hatás).

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol vér-agy és placenta gát.

Vd: felnőttek - kb. 0,55 l / kg, újszülöttek - 0,54-0,81 l / kg. A plazmafehérjékkel való kapcsolat 10-20%.

Iv. 500 mg-os injekcióval 20 percigmax a vérszérumban 1 óra elteltével - 35,2 μg / ml. A gyógyszer koncentrációja a vérben 4 óra elteltével - 33,9 μg / ml, 8 óra elteltével - 25,7 μg / ml; Cminezt követően 18 μg / ml adagot adtunk. Tmax - 30-60 perc. A terápiás koncentráció 6-8 órán át tart, normál epek kialakulása esetén a metronidazol koncentrációja az epével IV injekció után jelentősen meghaladhatja a plazmakoncentrációt.

A szervezetben a metronidazol körülbelül 30-60% -a hidroxilezés útján metabolizálódik. oxidáció és glukuronáció. A fő metabolit a (2-oximetronidazole) protivoprotozoynoe és azt is előírja antimikrobiális hatást.

T1/2 normál májfunkcióval - 8 óra (6-12 óra), májkárosodással - 18 óra (10-29 óra), a 28-30 hetes - kb. 75 óra, 32-35 hetes - 35 óra, 36-40 hét - 25 óra, a vesék választják ki a 60-80% -ot (20% változatlan formában), a beleken - 6-15% o. Súlyos vesekárosodásban (kreatinin-clearance kevesebb, mint 10 ml / perc) ismételt beadást követően a metronidazol szérumban történő kumuláció figyelhető meg, ezért a gyógyszer adagját fel kell számolni.

A metronidazolt és a főbb metabolitokat gyorsan eltávolítják a vérből a hemodialízis során (T1/2 2,6 h-ra csökken). Amikor a peritoneális dialízist kis mennyiségben visszavonják.

- Extraintestinalis amebiasis, beleértve az amoebás máj tályogot;

- vékonybél amoebiasis (amoebicus vizenszavar);

- a Bacteroides spp. okozta fertőzések. (beleértve a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides oleus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus);

- csontok és ízületek fertőzései;

- a központi idegrendszer fertőzései, beleértve a agyhártyagyulladás;

- Clostridium spp., Peptococcus niger és Peptostreptococcus fajok által okozott fertőzések;

- hasi üreg fertőzése (peritonitis, máj tályog);

- a kismedencei szervek fertőzései (endometritis, petevezeték és petefészek tályogja, hüvelyi vaginális fertőzés);

- pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása);

- a Helicobacter pylori-hoz társuló gyomorhurut vagy nyombélfekély;

- a posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbél, pararektális terület, appendectomia, nőgyógyászati ​​beavatkozások beavatkozása);

- Daganatos betegek sugárterápia - mint radioszenzitizáló szer, olyan esetekben, amikor a tumor rezisztenciát a tumorsejtekben kialakuló hypoxia okozza.

- Lakopenia (beleértve az anamnézist is);

- a központi idegrendszer szerves elváltozásai (beleértve az epilepsziát);

- májelégtelenség (nagy dózisok kijelölése esetén);

- Terhesség (I trimeszter);

Terhesség (II. És III. Trimeszterek) csak a létfontosságú indikációkhoz, vese- / májelégtelenséghez.

A metronidazol bevezetésénél / súlyos fertőzéseknél, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának lehetőségénél nincs jelen.

mert felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek az egyszeri adag 500 mg, az I / O sebesség folyamatos (sugár) vagy cseppenkénti beadás 5 ml / perc. A beadások közötti idő 8 óra, a kezelés időtartama egyedileg történik. A maximális napi dózis legfeljebb 4 g. A jelzések szerint a fertőzés természetétől függően a metronidazol orálisan alkalmazott fenntartó terápiára való áttérést végezzük.

12 év alatti gyermekek A metronidazolt 7,5 mg / testtömeg-kg-os dózisban 3 osztva adagoljuk 5 ml / perc sebességgel.

mert az anaerob fertőzés megelőzése a kis gáz és húgyúti szervek rutinszerű működése előtt felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek A metronidazolt 500-1000 mg dózisban infúziók formájában adják be a kezelés napján és a következő napon - 1500 mg / nap adagban (500 mg 8 óránként). 1-2 nap elteltével általában a metronidazol orális formáira fenntartó terápiában részesülnek.

mert súlyos veseelégtelenségben (kreatinin-clearance 30 ml / perc alatt) és / vagy májban szenvedő betegeknél a metronidazol maximális napi dózisa 1000 mg (a bevitel sokszorosa naponta kétszer).

A a radioszenzitizáló szer minőségeinjektált IV-t a csepegtetőben 160 mg / kg vagy 4-6 g / m2 testfelületen 0,5-1 órán keresztül a besugárzás megkezdése előtt. Alkalmazzunk minden egyes besugárzási munkamenet előtt 1-2 hétig. A fennmaradó sugárkezelési időszakban a metronidazolt nem alkalmazzák. A maximális egyszeri dózis nem haladhatja meg a 10 g-ot, a kurzus adagja 60 g. A besugárzás által okozott mérgezés eltávolítása érdekében 5% -os dextróz, haemodez vagy 0,9% -os nátrium-klorid oldatot használunk.

a a méhnyak és a méh teste, a bőrrák (3 g-ot feloldunk 10% -os dimetil-szulfoxid-oldatban, nedves tamponokat, amelyeket topikálisan 1,5-2 óráig alkalmazunk besugárzás előtt). A daganat rossz regressziójával a röntgenfelvételeket a radioterápia során végzik. A tumornak a nekrózis tisztításának pozitív dinamikája - a kezelés első 2 hetében.

A IV infúziók metronidazolt nem szabad más gyógyszerekkel keverni!

Az emésztőrendszerből: hányinger, hányás, étvágytalanság, bél kólika, hasmenés, székrekedés, lepedékes nyelv, keserű, fémes íz a szájban, stomatitis, szájszárazság, glossitis, pancreatitis.

A hematopoietikus rendszerből: reverzibilis neutropenia (leukopenia).

A központi idegrendszer oldaláról: perifériás neuropátia (zsibbadás a végtagok), fejfájás, görcsök, álmosság, szédülés, koordinálatlanság, ataxia, zavartság, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, hallucinációk, ingerlékenység.

Allergiás reakciók: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, erythema multiforme, angioneurotikus ödéma és anafilaxiás reakció, bőrpír, orrdugulás, láz, ízületi fájdalom.

Helyi reakciók: az alkalmazás helyén tromboflebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció helyén) lehetséges.

A hepatobiliáris rendszerből: a májenzimek fokozott aktivitása, a sárgaság kolesztázisa.

A húgyúti rendszertől: dysuria, cystitis, polyuria. a vizelet inkontinencia, a hüvely nyálkahártya candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése (metronidazol metabolit metabolitot okoz, nincs klinikai jelentősége).

más: a testhőmérséklet emelkedése, az EKG T hullámának lelassítása.

tünetek: hányinger, hányás, ataxia; amikor radioszenzitizáló szert kapnak - görcsök, perifériás neuropátia.

kezelés: nincs specifikus antidotum, tüneti és szupportív terápia.

Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin idő növekedéséhez vezet.

Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben.

A metronidazol diszulfirammal történő egyidejű alkalmazása különböző idegrendszeri tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét).

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

A cimetidin gátolja metabolizmusát metronidazol, amelyek növekedéséhez vezet, hogy a koncentrációja a vérszérumban, és fokozott a mellékhatások.

A mikrosomális oxidáció enzimjeinek (májban, fenobarbitál, fenitoin) stimuláló szerek egyidejű alkalmazása gyorsíthatja a metronidazol eliminációját. aminek következtében a plazmában való koncentrációja csökken.

Lítiumkészítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén a plazmában a plazmakoncentráció és a mérgezés tüneteinek fejlődése megnőhet.

Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid).

A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

Az infúziók oldatának bevezetésénél / azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszer orális adagolása nem lehetséges. A vegyes fertőzésekkel a metronidazol infúziós oldatát parenterális antibiotikumokkal kombinálva lehet alkalmazni, anélkül, hogy egymásnak keverednének.

Ha az i / v csepegtetés bevezetése nem keverhető más gyógyszerekkel. A gyógyszer alkalmazása esetén a candidiasis súlyosbodhat.

Szigorúan tilos az alkoholtartalmú italok használata a terápia során.

A gyógyszer alkalmazása során kisebb mértékű leukopenia figyelhető meg, ezért tanácsos a vérvétel (a fehérvérsejtek számát) monitorozása a kezelés kezdetén és végén.

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után három egymást követő ciklusban kell elvégezni a kontrollt a menstruáció előtt és után.

Több, mint 10 napig tartó terápia során - csak indokolt esetben, a beteg szigorú felügyelete és a laboratóriumi vérvétel rendszeres ellenőrzése mellett. Amennyiben a krónikus betegségek jelenléte miatt hosszabb terápiás kezelésre van szükség, gondosan mérlegelni kell a várt hatás és a komplikációk lehetséges kockázata közötti összefüggést.

Hatás a járművezetésre és a mechanizmusok kezelésére

Ha a központi idegrendszer mellékhatásai vannak, tartózkodjon a vezetéstől és a potenciálisan veszélyes mechanizmusokkal való munkavégzéstől.

Ellenjavallt a terhesség első trimeszterében és a laktáció. Ha a szoptatás alatt szükséges a gyógyszer felírása, a szoptatást le kell állítani.

Terhesség (II. És III. Trimeszter) csak az életfontosságú jelzések szerint.

B-jegyzéket. A száraz, fénytől védett gyermekektől távol tartandó, 0 és 30 ° C közötti hőmérsékleten tartandó. Ne fagyjon be. Felhasználhatósági időtartam - 2 év.

DocVita

Előkészítés: METRONIDAZOLE (METRONIDAZOLE)

Hatóanyag: metronidazol
ATX kód: J01XD01
KFH: antiprotozoális készítmény antibakteriális hatással
ICD-10 (leolvasás): A04.7, A06, A40, A41, A59, G00, G06, I33, J15, J85, J86, J90, K25, K26, K29, K65.0, K75.0, K81. 0, M00, M86, N70, N71, N72, N73,0, Z29,8
Reg. Szám: P N002063 / 02
A regisztráció dátuma: 31/07/08
Tulajdonos reg. MOSHIMFARMPREPARATY őket. N.A. Semashko OJSC (Oroszország)

FORGALMAZÁSI FORMA, ÖSSZETÉTEL ÉS CSOMAGOLÁS

Oldat infúzióhoz átlátszó, enyhén sárga, zöldes színű.

Segédanyagok: 900 mg nátrium-klorid, 300 mg nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát (nátrium-foszfát monoszubsztituált 2-víz), víz / dl 100 ml-ig.

100 ml - polietilén palackok (1) - polietilén zsákok.

ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÁSRA VONATKOZÓAN.
A gyógyszer leírását a gyártó hagyta jóvá 2009-ben.

FARMAKOLÓGIAI TEVÉKENYSÉG

Antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzportfehérjeinek 5-nitrocsoportjának biokémiai redukciója. A kinyert 5-nitro kölcsönhatásba lép a DNS-sel mikrobiális sejtek szintézisének gátlásával nukleinsavak, ami a halál a baktériumok.

Aktív kapcsolatban Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica és obligát anaerob Bacteroides spp. (Például a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus), Fusobacterium spp., Bizonyos Gram-pozitív mikroorganizmusok (Eubacterium spp., Clostridium spp., Peptococcus niger, Peptostreptococcus spp.).

Minimális gátló koncentráció E törzsek a 0,125-6,25 g / ml.

Az amoxicillinnel kombinációban Helicobacter pylori elleni aktivitás mutatkozik (az amoxicillin elnyomja a metronidazol rezisztencia kialakulását).

Metronidazolhoz érzéketlen aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok.

Növeli a daganatok érzékenységét a sugárzáshoz, az érzékenységet az alkoholhoz (diszulfram-szerű hatás).

farmakokinetikája

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol vér-agy és placenta gát.

Vd: felnőttek - kb. 0,55 l / kg, újszülöttek - 0,54-0,81 l / kg. A plazmafehérjékkel való kapcsolat 10-20%.

Iv. 500 mg-os injekcióval 20 percigmax a vérszérumban 1 óra elteltével - 35,2 μg / ml. A gyógyszer koncentrációja a vérben 4 óra elteltével - 33,9 μg / ml, 8 óra elteltével - 25,7 μg / ml; Cminezt követően 18 μg / ml adagot adtunk. Tmax - 30-60 perc. A terápiás koncentráció 6-8 órán át tart, normál epek kialakulása esetén a metronidazol koncentrációja az epével IV injekció után jelentősen meghaladhatja a plazmakoncentrációt.

A szervezetben a metronidazol körülbelül 30-60% -a hidroxilezés útján metabolizálódik. oxidáció és glukuronáció. A fő metabolit a (2-oximetronidazole) protivoprotozoynoe és azt is előírja antimikrobiális hatást.

T1/2 normál májfunkcióval - 8 óra (6-12 óra), májkárosodással - 18 óra (10-29 óra), a 28-30 hetes - kb. 75 óra, 32-35 hetes - 35 óra, 36-40 hét - 25 óra, a vesék választják ki a 60-80% -ot (20% változatlan formában), a beleken - 6-15% o. Súlyos vesekárosodásban (kreatinin-clearance kevesebb, mint 10 ml / perc) ismételt beadást követően a metronidazol szérumban történő kumuláció figyelhető meg, ezért a gyógyszer adagját fel kell számolni.

A metronidazolt és a főbb metabolitokat gyorsan eltávolítják a vérből a hemodialízis során (T1/2 2,6 h-ra csökken). Amikor a peritoneális dialízist kis mennyiségben visszavonják.

JAVALLAT

- Extraintestinalis amebiasis, beleértve az amoebás máj tályogot;

- vékonybél amoebiasis (amoebicus vizenszavar);

- a Bacteroides spp. okozta fertőzések. (beleértve a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides oleus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus);

- csontok és ízületek fertőzései;

- a központi idegrendszer fertőzései, beleértve a agyhártyagyulladás;

- Clostridium spp., Peptococcus niger és Peptostreptococcus fajok által okozott fertőzések;

- hasi üreg fertőzése (peritonitis, máj tályog);

- a kismedencei szervek fertőzései (endometritis, petevezeték és petefészek tályogja, hüvelyi vaginális fertőzés);

- pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása);

- a Helicobacter pylori-hoz társuló gyomorhurut vagy nyombélfekély;

- a posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbél, pararektális terület, appendectomia, nőgyógyászati ​​beavatkozások beavatkozása);

- Daganatos betegek sugárterápia - mint radioszenzitizáló szer, olyan esetekben, amikor a tumor rezisztenciát a tumorsejtekben kialakuló hypoxia okozza.

DOSING MODE

A metronidazol bevezetésénél / súlyos fertőzéseknél, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának lehetőségénél nincs jelen.

mert felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek az egyszeri adag 500 mg, az I / O sebesség folyamatos (sugár) vagy cseppenkénti beadás 5 ml / perc. A beadások közötti idő 8 óra, a kezelés időtartama egyedileg történik. A maximális napi dózis legfeljebb 4 g. A jelzések szerint a fertőzés természetétől függően a metronidazol orálisan alkalmazott fenntartó terápiára való áttérést végezzük.

12 év alatti gyermekek A metronidazolt 7,5 mg / testtömeg-kg-os dózisban 3 osztva adagoljuk 5 ml / perc sebességgel.

mert az anaerob fertőzés megelőzése a kis gáz és húgyúti szervek rutinszerű működése előtt felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek A metronidazolt 500-1000 mg dózisban infúziók formájában adják be a kezelés napján és a következő napon - 1500 mg / nap adagban (500 mg 8 óránként). 1-2 nap elteltével általában a metronidazol orális formáira fenntartó terápiában részesülnek.

mert súlyos veseelégtelenségben (kreatinin-clearance 30 ml / perc alatt) és / vagy májban szenvedő betegeknél a metronidazol maximális napi dózisa 1000 mg (a bevitel sokszorosa naponta kétszer).

A a radioszenzitizáló szer minőségeinjektált IV-t a csepegtetőben 160 mg / kg vagy 4-6 g / m2 testfelületen 0,5-1 órán keresztül a besugárzás megkezdése előtt. Alkalmazzunk minden egyes besugárzási munkamenet előtt 1-2 hétig. A fennmaradó sugárkezelési időszakban a metronidazolt nem alkalmazzák. A maximális egyszeri dózis nem haladhatja meg a 10 g-ot, a kurzus adagja 60 g. A besugárzás által okozott mérgezés eltávolítása érdekében 5% -os dextróz, haemodez vagy 0,9% -os nátrium-klorid oldatot használunk.

a a méhnyak és a méh teste, a bőrrák (3 g-ot feloldunk 10% -os dimetil-szulfoxid-oldatban, nedves tamponokat, amelyeket topikálisan 1,5-2 óráig alkalmazunk besugárzás előtt). A daganat rossz regressziójával a röntgenfelvételeket a radioterápia során végzik. A tumornak a nekrózis tisztításának pozitív dinamikája - a kezelés első 2 hetében.

A IV infúziók metronidazolt nem szabad más gyógyszerekkel keverni!

KÜLÖNLEGES HATÁSOK

Az emésztőrendszerből: hányinger, hányás, étvágytalanság, bél kólika, hasmenés, székrekedés, lepedékes nyelv, keserű, fémes íz a szájban, stomatitis, szájszárazság, glossitis, pancreatitis.

A hematopoietikus rendszerből: reverzibilis neutropenia (leukopenia).

A központi idegrendszer oldaláról: perifériás neuropátia (zsibbadás a végtagok), fejfájás, görcsök, álmosság, szédülés, koordinálatlanság, ataxia, zavartság, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, hallucinációk, ingerlékenység.

Allergiás reakciók: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, erythema multiforme, angioneurotikus ödéma és anafilaxiás reakció, bőrpír, orrdugulás, láz, ízületi fájdalom.

Helyi reakciók: az alkalmazás helyén tromboflebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció helyén) lehetséges.

A hepatobiliáris rendszerből: a májenzimek fokozott aktivitása, a sárgaság kolesztázisa.

A húgyúti rendszertől: dysuria, cystitis, polyuria. a vizelet inkontinencia, a hüvely nyálkahártya candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése (metronidazol metabolit metabolitot okoz, nincs klinikai jelentősége).

más: a testhőmérséklet emelkedése, az EKG T hullámának lelassítása.

ELLENJAVALLAT

- Lakopenia (beleértve az anamnézist is);

- a központi idegrendszer szerves elváltozásai (beleértve az epilepsziát);

- májelégtelenség (nagy dózisok kijelölése esetén);

- Terhesség (I trimeszter);

Terhesség (II. És III. Trimeszterek) csak a létfontosságú indikációkhoz, vese- / májelégtelenséghez.

TENGELY ÉS LAKASZTÁS

Ellenjavallt a terhesség első trimeszterében és a laktáció. Ha a szoptatás alatt szükséges a gyógyszer felírása, a szoptatást le kell állítani.

Terhesség (II. És III. Trimeszter) csak az életfontosságú jelzések szerint.

KÜLÖNLEGES UTASÍTÁSOK

Az infúziók oldatának bevezetésénél / azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszer orális adagolása nem lehetséges. A vegyes fertőzésekkel a metronidazol infúziós oldatát parenterális antibiotikumokkal kombinálva lehet alkalmazni, anélkül, hogy egymásnak keverednének.

Ha az i / v csepegtetés bevezetése nem keverhető más gyógyszerekkel. A gyógyszer alkalmazása esetén a candidiasis súlyosbodhat.

Szigorúan tilos az alkoholtartalmú italok használata a terápia során.

A gyógyszer alkalmazása során kisebb mértékű leukopenia figyelhető meg, ezért tanácsos a vérvétel (a fehérvérsejtek számát) monitorozása a kezelés kezdetén és végén.

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után három egymást követő ciklusban kell elvégezni a kontrollt a menstruáció előtt és után.

Több, mint 10 napig tartó terápia során - csak indokolt esetben, a beteg szigorú felügyelete és a laboratóriumi vérvétel rendszeres ellenőrzése mellett. Amennyiben a krónikus betegségek jelenléte miatt hosszabb terápiás kezelésre van szükség, gondosan mérlegelni kell a várt hatás és a komplikációk lehetséges kockázata közötti összefüggést.

Hatás a járművezetésre és a mechanizmusok kezelésére

Ha a központi idegrendszer mellékhatásai vannak, tartózkodjon a vezetéstől és a potenciálisan veszélyes mechanizmusokkal való munkavégzéstől.

Túladagolás

tünetek: hányinger, hányás, ataxia; amikor radioszenzitizáló szert kapnak - görcsök, perifériás neuropátia.

kezelés: nincs specifikus antidotum, tüneti és szupportív terápia.

DRUG INTERAKCIÓ

Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin idő növekedéséhez vezet.

Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben.

A metronidazol diszulfirammal történő egyidejű alkalmazása különböző idegrendszeri tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét).

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

A cimetidin gátolja metabolizmusát metronidazol, amelyek növekedéséhez vezet, hogy a koncentrációja a vérszérumban, és fokozott a mellékhatások.

A mikrosomális oxidáció enzimjeinek (májban, fenobarbitál, fenitoin) stimuláló szerek egyidejű alkalmazása gyorsíthatja a metronidazol eliminációját. aminek következtében a plazmában való koncentrációja csökken.

Lítiumkészítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén a plazmában a plazmakoncentráció és a mérgezés tüneteinek fejlődése megnőhet.

Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid).

A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY FELTÉTELEI

A gyógyszer felszabadulásra kerül.

A TÁROLÁS FELTÉTELEI ÉS FELTÉTELEI

B-jegyzéket. A száraz, fénytől védett gyermekektől távol tartandó, 0 és 30 ° C közötti hőmérsékleten tartandó. Ne fagyjon be. Felhasználhatósági időtartam - 2 év.