DocVita

Előkészítés: METRONIDAZOLE (METRONIDAZOLE)

Hatóanyag: metronidazol
ATX kód: J01XD01
KFH: antiprotozoális készítmény antibakteriális hatással
ICD-10 (leolvasás): A04.7, A06, A40, A41, A59, G00, G06, I33, J15, J85, J86, J90, K25, K26, K29, K65.0, K75.0, K81. 0, M00, M86, N70, N71, N72, N73,0, Z29,8
Reg. Szám: P N002063 / 02
A regisztráció dátuma: 31/07/08
Tulajdonos reg. MOSHIMFARMPREPARATY őket. N.A. Semashko OJSC (Oroszország)

FORGALMAZÁSI FORMA, ÖSSZETÉTEL ÉS CSOMAGOLÁS

Oldat infúzióhoz átlátszó, enyhén sárga, zöldes színű.

Segédanyagok: 900 mg nátrium-klorid, 300 mg nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát (nátrium-foszfát monoszubsztituált 2-víz), víz / dl 100 ml-ig.

100 ml - polietilén palackok (1) - polietilén zsákok.

ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÁSRA VONATKOZÓAN.
A gyógyszer leírását a gyártó hagyta jóvá 2009-ben.

FARMAKOLÓGIAI TEVÉKENYSÉG

Antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzportfehérjeinek 5-nitrocsoportjának biokémiai redukciója. A kinyert 5-nitro kölcsönhatásba lép a DNS-sel mikrobiális sejtek szintézisének gátlásával nukleinsavak, ami a halál a baktériumok.

Aktív kapcsolatban Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica és obligát anaerob Bacteroides spp. (Például a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus), Fusobacterium spp., Bizonyos Gram-pozitív mikroorganizmusok (Eubacterium spp., Clostridium spp., Peptococcus niger, Peptostreptococcus spp.).

Minimális gátló koncentráció E törzsek a 0,125-6,25 g / ml.

Az amoxicillinnel kombinációban Helicobacter pylori elleni aktivitás mutatkozik (az amoxicillin elnyomja a metronidazol rezisztencia kialakulását).

Metronidazolhoz érzéketlen aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok.

Növeli a daganatok érzékenységét a sugárzáshoz, az érzékenységet az alkoholhoz (diszulfram-szerű hatás).

farmakokinetikája

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol vér-agy és placenta gát.

Vd: felnőttek - kb. 0,55 l / kg, újszülöttek - 0,54-0,81 l / kg. A plazmafehérjékkel való kapcsolat 10-20%.

Iv. 500 mg-os injekcióval 20 percigmax a vérszérumban 1 óra elteltével - 35,2 μg / ml. A gyógyszer koncentrációja a vérben 4 óra elteltével - 33,9 μg / ml, 8 óra elteltével - 25,7 μg / ml; Cminezt követően 18 μg / ml adagot adtunk. Tmax - 30-60 perc. A terápiás koncentráció 6-8 órán át tart, normál epek kialakulása esetén a metronidazol koncentrációja az epével IV injekció után jelentősen meghaladhatja a plazmakoncentrációt.

A szervezetben a metronidazol körülbelül 30-60% -a hidroxilezés útján metabolizálódik. oxidáció és glukuronáció. A fő metabolit a (2-oximetronidazole) protivoprotozoynoe és azt is előírja antimikrobiális hatást.

T1/2 normál májfunkcióval - 8 óra (6-12 óra), májkárosodással - 18 óra (10-29 óra), a 28-30 hetes - kb. 75 óra, 32-35 hetes - 35 óra, 36-40 hét - 25 óra, a vesék választják ki a 60-80% -ot (20% változatlan formában), a beleken - 6-15% o. Súlyos vesekárosodásban (kreatinin-clearance kevesebb, mint 10 ml / perc) ismételt beadást követően a metronidazol szérumban történő kumuláció figyelhető meg, ezért a gyógyszer adagját fel kell számolni.

A metronidazolt és a főbb metabolitokat gyorsan eltávolítják a vérből a hemodialízis során (T1/2 2,6 h-ra csökken). Amikor a peritoneális dialízist kis mennyiségben visszavonják.

JAVALLAT

- Extraintestinalis amebiasis, beleértve az amoebás máj tályogot;

- vékonybél amoebiasis (amoebicus vizenszavar);

- a Bacteroides spp. okozta fertőzések. (beleértve a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides oleus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus);

- csontok és ízületek fertőzései;

- a központi idegrendszer fertőzései, beleértve a agyhártyagyulladás;

- Clostridium spp., Peptococcus niger és Peptostreptococcus fajok által okozott fertőzések;

- hasi üreg fertőzése (peritonitis, máj tályog);

- a kismedencei szervek fertőzései (endometritis, petevezeték és petefészek tályogja, hüvelyi vaginális fertőzés);

- pseudomembranosus colitis (antibiotikumok alkalmazása);

- a Helicobacter pylori-hoz társuló gyomorhurut vagy nyombélfekély;

- a posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbél, pararektális terület, appendectomia, nőgyógyászati ​​beavatkozások beavatkozása);

- Daganatos betegek sugárterápia - mint radioszenzitizáló szer, olyan esetekben, amikor a tumor rezisztenciát a tumorsejtekben kialakuló hypoxia okozza.

DOSING MODE

A metronidazol bevezetésénél / súlyos fertőzéseknél, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának lehetőségénél nincs jelen.

mert felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek az egyszeri adag 500 mg, az I / O sebesség folyamatos (sugár) vagy cseppenkénti beadás 5 ml / perc. A beadások közötti idő 8 óra, a kezelés időtartama egyedileg történik. A maximális napi dózis legfeljebb 4 g. A jelzések szerint a fertőzés természetétől függően a metronidazol orálisan alkalmazott fenntartó terápiára való áttérést végezzük.

12 év alatti gyermekek A metronidazolt 7,5 mg / testtömeg-kg-os dózisban 3 osztva adagoljuk 5 ml / perc sebességgel.

mert az anaerob fertőzés megelőzése a kis gáz és húgyúti szervek rutinszerű működése előtt felnőtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek A metronidazolt 500-1000 mg dózisban infúziók formájában adják be a kezelés napján és a következő napon - 1500 mg / nap adagban (500 mg 8 óránként). 1-2 nap elteltével általában a metronidazol orális formáira fenntartó terápiában részesülnek.

mert súlyos veseelégtelenségben (kreatinin-clearance 30 ml / perc alatt) és / vagy májban szenvedő betegeknél a metronidazol maximális napi dózisa 1000 mg (a bevitel sokszorosa naponta kétszer).

A a radioszenzitizáló szer minőségeinjektált IV-t a csepegtetőben 160 mg / kg vagy 4-6 g / m2 testfelületen 0,5-1 órán keresztül a besugárzás megkezdése előtt. Alkalmazzunk minden egyes besugárzási munkamenet előtt 1-2 hétig. A fennmaradó sugárkezelési időszakban a metronidazolt nem alkalmazzák. A maximális egyszeri dózis nem haladhatja meg a 10 g-ot, a kurzus adagja 60 g. A besugárzás által okozott mérgezés eltávolítása érdekében 5% -os dextróz, haemodez vagy 0,9% -os nátrium-klorid oldatot használunk.

a a méhnyak és a méh teste, a bőrrák (3 g-ot feloldunk 10% -os dimetil-szulfoxid-oldatban, nedves tamponokat, amelyeket topikálisan 1,5-2 óráig alkalmazunk besugárzás előtt). A daganat rossz regressziójával a röntgenfelvételeket a radioterápia során végzik. A tumornak a nekrózis tisztításának pozitív dinamikája - a kezelés első 2 hetében.

A IV infúziók metronidazolt nem szabad más gyógyszerekkel keverni!

KÜLÖNLEGES HATÁSOK

Az emésztőrendszerből: hányinger, hányás, étvágytalanság, bél kólika, hasmenés, székrekedés, lepedékes nyelv, keserű, fémes íz a szájban, stomatitis, szájszárazság, glossitis, pancreatitis.

A hematopoietikus rendszerből: reverzibilis neutropenia (leukopenia).

A központi idegrendszer oldaláról: perifériás neuropátia (zsibbadás a végtagok), fejfájás, görcsök, álmosság, szédülés, koordinálatlanság, ataxia, zavartság, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, hallucinációk, ingerlékenység.

Allergiás reakciók: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, erythema multiforme, angioneurotikus ödéma és anafilaxiás reakció, bőrpír, orrdugulás, láz, ízületi fájdalom.

Helyi reakciók: az alkalmazás helyén tromboflebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció helyén) lehetséges.

A hepatobiliáris rendszerből: a májenzimek fokozott aktivitása, a sárgaság kolesztázisa.

A húgyúti rendszertől: dysuria, cystitis, polyuria. a vizelet inkontinencia, a hüvely nyálkahártya candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése (metronidazol metabolit metabolitot okoz, nincs klinikai jelentősége).

más: a testhőmérséklet emelkedése, az EKG T hullámának lelassítása.

ELLENJAVALLAT

- Lakopenia (beleértve az anamnézist is);

- a központi idegrendszer szerves elváltozásai (beleértve az epilepsziát);

- májelégtelenség (nagy dózisok kijelölése esetén);

- Terhesség (I trimeszter);

Terhesség (II. És III. Trimeszterek) csak a létfontosságú indikációkhoz, vese- / májelégtelenséghez.

TENGELY ÉS LAKASZTÁS

Ellenjavallt a terhesség első trimeszterében és a laktáció. Ha a szoptatás alatt szükséges a gyógyszer felírása, a szoptatást le kell állítani.

Terhesség (II. És III. Trimeszter) csak az életfontosságú jelzések szerint.

KÜLÖNLEGES UTASÍTÁSOK

Az infúziók oldatának bevezetésénél / azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszer orális adagolása nem lehetséges. A vegyes fertőzésekkel a metronidazol infúziós oldatát parenterális antibiotikumokkal kombinálva lehet alkalmazni, anélkül, hogy egymásnak keverednének.

Ha az i / v csepegtetés bevezetése nem keverhető más gyógyszerekkel. A gyógyszer alkalmazása esetén a candidiasis súlyosbodhat.

Szigorúan tilos az alkoholtartalmú italok használata a terápia során.

A gyógyszer alkalmazása során kisebb mértékű leukopenia figyelhető meg, ezért tanácsos a vérvétel (a fehérvérsejtek számát) monitorozása a kezelés kezdetén és végén.

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után három egymást követő ciklusban kell elvégezni a kontrollt a menstruáció előtt és után.

Több, mint 10 napig tartó terápia során - csak indokolt esetben, a beteg szigorú felügyelete és a laboratóriumi vérvétel rendszeres ellenőrzése mellett. Amennyiben a krónikus betegségek jelenléte miatt hosszabb terápiás kezelésre van szükség, gondosan mérlegelni kell a várt hatás és a komplikációk lehetséges kockázata közötti összefüggést.

Hatás a járművezetésre és a mechanizmusok kezelésére

Ha a központi idegrendszer mellékhatásai vannak, tartózkodjon a vezetéstől és a potenciálisan veszélyes mechanizmusokkal való munkavégzéstől.

Túladagolás

tünetek: hányinger, hányás, ataxia; amikor radioszenzitizáló szert kapnak - görcsök, perifériás neuropátia.

kezelés: nincs specifikus antidotum, tüneti és szupportív terápia.

DRUG INTERAKCIÓ

Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin idő növekedéséhez vezet.

Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben.

A metronidazol diszulfirammal történő egyidejű alkalmazása különböző idegrendszeri tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét).

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

A cimetidin gátolja metabolizmusát metronidazol, amelyek növekedéséhez vezet, hogy a koncentrációja a vérszérumban, és fokozott a mellékhatások.

A mikrosomális oxidáció enzimjeinek (májban, fenobarbitál, fenitoin) stimuláló szerek egyidejű alkalmazása gyorsíthatja a metronidazol eliminációját. aminek következtében a plazmában való koncentrációja csökken.

Lítiumkészítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén a plazmában a plazmakoncentráció és a mérgezés tüneteinek fejlődése megnőhet.

Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid).

A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY FELTÉTELEI

A gyógyszer felszabadulásra kerül.

A TÁROLÁS FELTÉTELEI ÉS FELTÉTELEI

B-jegyzéket. A száraz, fénytől védett gyermekektől távol tartandó, 0 és 30 ° C közötti hőmérsékleten tartandó. Ne fagyjon be. Felhasználhatósági időtartam - 2 év.

Metronidazol (metronidazol) injekció

Gyártók: Kraspharma, Orchid Healthcare, Polpharma S.A. Zaklady Farmaceutyczne SA, PL, Moshimfarmpreparaty őket. NA Semashko, Promed exportja, Dalkhimpharm, Ahlcon Parenterals, rester Company, Elf NPC East Farm Company

Hatóanyagok

A betegségek osztálya

 • Az alkoholfogyasztás által okozott mentális és viselkedési zavarok - függőség szindróma
 • Diabetes mellitus, melyet a perifériás keringési rendellenességek nem határoztak meg
 • Más baktériumok által okozott meningitis
 • Intracranialis és intraspinalis tályog és granuloma
 • Akut és szubakut fertőző endocarditis
 • Az alsó végtagok hasnyálmirigye, fekélyekkel
 • aranyér
 • Pneumonia a kórokozó tisztázása nélkül
 • Az alsó légúti akut légzőszervi fertőzés, nem specifikált
 • A tüdő gangréne és nekrózisa
 • pyothorax
 • Nem meghatározott periodontális betegség
 • Az állkapcsok gyulladásos megbetegedései
 • Szájgyulladás és rokon elváltozások
 • A duodenum fekélye
 • Gastritis és duodenitis
 • Egyéb nem fertőző gastroenteritis és colitis
 • Anus törés, nem specifikált
 • hashártyagyulladás
 • A bőr és a bőr alatti szövet helyi fertőzése, nem specifikált
 • A máj tünete
 • Seborrheic dermatitis
 • A fej Seborrhea
 • Nincs meghatározva piogén arthritis
 • pattanás
 • rosacea
 • Decubitus fekély
 • osteomyelitis
 • Krónikus bőrfekély, máshova nem besorolva
 • Akut amoeb-vizens
 • Amoebic máj tályog
 • Amoebic fertőzés más helyszínen
 • balantidiasis
 • Giardiózis (giardiasis)
 • Szeptikémia, nem specifikált
 • trichomoniasis
 • Urogenitalis trichomoniasis
 • Radioterápiás tanfolyam (támogató)
 • A bőr leishmaniasis
 • Nyílt sebek a test nem meghatározott területéről
 • Nem meghatározott termikus és kémiai égések
 • Sebészeti gyakorlat
 • Urethritis és húgycső-szindróma
 • Salpingitis és oophoritis, nem specifikált
 • A méh gyulladásos megbetegedése, a méhnyak kivételével
 • A hüvely és vulva egyéb gyulladásos betegségei
 • Krónikus maxilláris sinusitis

Klinikai és farmakológiai csoport

 • Nincs megadva. Lásd az utasításokat

Farmakológiai hatások

 • antialcoholic
 • protivoyazvennoe
 • protivoprotozoynoe
 • antibakteriális

Farmakológiai csoport

 • Egyéb szintetikus antibakteriális szerek

Oldatos injekció Metronidazol (Metronidazole)

A gyógyszer orvosi használatára vonatkozó utasítások

 • Használati utasítások
 • A kibocsátás formája
 • A készítmény farmakodinamikája
 • A gyógyszer farmakokinetikája
 • Terhesség alatt történő alkalmazás
 • Ellenjavallatok felhasználásra
 • Mellékhatások
 • Adagolás és adminisztráció
 • túladagolás
 • Kölcsönhatás más gyógyszerekkel
 • A felvételre vonatkozó óvintézkedések
 • Tárolási feltételek
 • Lejárat dátuma

Használati utasítások

Szisztémás használatra. Protozoafertőzés: extraintesztinális amebiasis (beleértve az amőbás májtályog), intesztinális amoebiasis (amoebic vérhas), trichomoniasis balantidiasis, lambliasis (giardiasis), kután leishmaniasis, Trichomonas vaginalis, urethritis Trichomonas. Fertőző betegségek a csontok és ízületek, a központi idegrendszer (beleértve meningitis, agytályog), bakteriális endocarditis, tüdőgyulladás, empyema és tüdőtályog, által okozott Bacteroides spp. (Ideértve a B. fragilis, B. distasonis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron, B. vulgatus). Fertőző betegségek a hasüregbe (peritonitis, májtályog), kismedencei fertőzések (endometritis, endomyometritis, tályog, petevezeték és petefészek, hüvelyi mandzsetta fertőzések a műtét után), a bőr és lágyszöveti fertőzések által okozott Bacteroides spp. (Ideértve a B. fragilis), Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp. A Bacteroides spp. Okozta szepszis. (beleértve a B. fragiliset), a Clostridium fajtáját. Az antibiotikumok alkalmazásával járó pseudomembranosus colitis. Gyomorhurut vagy nyombélfekély társított Helicobacter pylori. A posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbél, a közeli rektális terület, az apendektómia, a nőgyógyászati ​​beavatkozások beavatkozásával). Az alkoholizmus. Tumoros betegek sugárterápia - mint radioszenzitizáló szer, olyan esetekben, amikor tumorrezisztenciát okoz a hypoxia tumorsejtekben.

Az intravaginális alkalmazás: urogenitális trichomoniasis (beleértve urethritis, vaginitis), a nem specifikus hüvelygyulladás különböző etiológiájú, megerősítette a klinikai és mikrobiológiai adatokat.

Topikális alkalmazás: rosacea (beleértve poststeroidnye), acne vulgaris, a fertőző betegségek, a bőr, zsíros seborrhea, a seborrhoeás dermatitis, trofikus fekélyek az alsó végtagok (szemben a visszerek, diabétesz), égés, a nem gyógyuló sebek, felfekvés, aranyér, az anus repedése.

Fogászatban: vegyes (aerob és anaerob) különböző lokalizációs fertőzések, periodontális betegségek, gyulladásos folyamatok maxillofaciális területen.

A kibocsátás formája

Oldatos injekció 0,5% 1 ml
Metronidazol 0,5%

100 ml-es injekciós üvegben; csomagolásban 1 kartonból készült karton.

farmakodinámia

Antiprotozoális és antimikrobiális gyógyszer, az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmus az anaerob mikroorganizmusok és protozoák intracelluláris transzportfehérjeinek 5-nitrocsoportjának biokémiai redukciója. A kinyert 5-nitro kölcsönhatásba lép a DNS-sel mikrobiális sejtek szintézisének gátlásával nukleinsavak, ami a halál a baktériumok.

A Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica és a Bacteroides spp. (Például a Bacteroides fragilis, Bacteroides distasonis, Bacteroides ovatus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides vulgatus), Fusobacterium spp., Bizonyos Gram-pozitív mikroorganizmusok (Eubacterium spp., Clostridium spp., Peptococcus niger, Peptostreptococcus spp.).

Minimális gátló koncentráció E törzsek a 0,125-6,25 g / ml.

Az amoxicillinnel kombinációban Helicobacter pylori elleni aktivitás mutatkozik (az amoxicillin elnyomja a metronidazol rezisztencia kialakulását).

Érzéketlen metronidazol aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok.

Növeli a daganatok érzékenységét a sugárzáshoz, az érzékenységet az alkoholhoz (diszulfram-szerű hatás).

farmakokinetikája

Magas penetrációs képesség, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej, áthatol vér-agy és placenta gát.

Vd: felnőttek - kb. 0,55 l / kg, újszülöttek - 0,54-0,81 l / kg. A plazmafehérjékkel való kapcsolat 10-20%.

A vérszérum 500 mg-os adagja 20 perccel a vérszérumban 1 óra - 35,2 μg / ml. A gyógyszer koncentrációja a vérben 4 óra elteltével - 33,9 μg / ml, 8 óra elteltével - 25,7 μg / ml; Cmin a következő adagolás után - 18 mcg / ml. Tmax - 30-60 perc. A terápiás koncentráció 6-8 órán át tart, normál epek kialakulása esetén a metronidazol koncentrációja az epével IV injekció után jelentősen meghaladhatja a plazmakoncentrációt.

A szervezetben a metronidazol körülbelül 30-60% -a hidroxilezés útján metabolizálódik. oxidáció és glukuronáció. A fő metabolit a (2-oximetronidazole) protivoprotozoynoe és azt is előírja antimikrobiális hatást.

T1 / 2 normál májfunkció - 8h (6 és 12 óra), alkoholos májbetegség - 18 h (10-29 óra) született csecsemők vemhességi korban 28-30 hét - körülbelül 75 órán át, 32 hét 35-35 h, 36-40 hét -. 25 órával a vesén keresztül választódik 60-80% (20% változatlan) keresztül a bélben - mintegy 6-15%. Súlyos vesekárosodásban (kreatinin-clearance kevesebb, mint 10 ml / perc) ismételt beadást követően a metronidazol szérumban történő kumuláció figyelhető meg, ezért a gyógyszer adagját fel kell számolni.

A metronidazolt és a főbb metabolitokat gyorsan eltávolítják a vérből a hemodialízis során (a T1 / 2-t 2,6 h-ra csökkentik). Amikor a peritoneális dialízist kis mennyiségben visszavonják.

Terhesség alatt történő alkalmazás

Ellenjavallt a terhesség első trimeszterében és a laktáció. Ha a szoptatás alatt szükséges a gyógyszer felírása, a szoptatást le kell állítani.

Terhesség (II. És III. Trimeszter) csak az életfontosságú jelzések szerint.

Ellenjavallatok felhasználásra

- Lakopenia (beleértve az anamnézist is);

- a központi idegrendszer szerves elváltozásai (beleértve az epilepsziát);

- májelégtelenség (nagy dózisok kijelölése esetén);

- Terhesség (I trimeszter);

Terhesség (II. És III. Trimeszterek) csak a létfontosságú indikációkhoz, vese- / májelégtelenséghez.

Mellékhatások

A emésztőrendszer: hányinger, hányás, étvágytalanság, bél kólika, hasmenés, székrekedés, lepedékes nyelv, keserű, fémes íz a szájban, stomatitis, szájszárazság, glossitis, pancreatitis.

A hematopoietikus rendszerből: reverzibilis neutropenia (leukopenia).

CNS: perifériás neuropathia (zsibbadás a végtagok), fejfájás, görcsök, álmosság, szédülés, koordinálatlanság, ataxia, zavartság, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, hallucinációk, ingerlékenység.

Allergiás reakciók: bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, erythema multiforme, angioneurotikus ödéma és anafilaxiás reakció, bőrpír, orrdugulás, láz, ízületi fájdalom.

Helyi reakciók: az injekció beadási helyén tromboflebitis (fájdalom, hiperémia vagy duzzanat az injekció helyén) lehetséges.

A hepatobiliáris rendszerből: a májenzimek fokozott aktivitása, a sárgaság kolesztázisa.

A húgyúti rendszertől: dysuria, cystitis, polyuria. a vizelet inkontinencia, a hüvely nyálkahártya candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése (metronidazol metabolit metabolitot okoz, nincs klinikai jelentősége).

Egyéb: megnövekedett testhőmérséklet, az EKG T hullámának lelassítása.

Adagolás és adminisztráció

A metronidazol bevezetésénél / súlyos fertőzéseknél, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának lehetőségénél nincs jelen.

Felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek esetében az egyszeri adag 500 mg, az I / O sebesség folyamatos (tintasugaras) vagy cseppenkénti beadás 5 ml / perc. A beadások közötti idő 8 óra, a kezelés időtartama egyedileg történik. A maximális napi dózis legfeljebb 4 g. A jelzések szerint a fertőzés természetétől függően a metronidazol orálisan alkalmazott fenntartó terápiára való áttérést végezzük.

A metronidazol 12 éves kor alatti gyermekek 7,5 mg / ttkg-ot adnak 3 osztott adagban 5 ml / perc sebességgel.

A megelőzésére anaerob fertőzések műtét előtt üresjáratban szervek és a húgyúti felnőttek és 12 év feletti gyermekek metronidazol infúzió formájában dózisban 500-1000 mg, a műtét napján, és a következő nap - 1500 mg / nap (500 mg minden 8 órában). 1-2 nap elteltével általában a metronidazol orális formáira fenntartó terápiában részesülnek.

Súlyos veseműködési zavar esetén (kreatinin-clearance kevesebb, mint 30 ml / perc) és / vagy májban a metronidazol maximális napi dózisa 1000 mg (a bevitel sokszorosa 2-szer naponta).

Radioszenzitizáló hatóanyagként 160 mg / kg vagy 4-6 g / m2 testfelületen 0,5-1 órával a besugárzás megkezdése előtt I / csepegtetjük IV-et. Alkalmazzunk minden egyes besugárzási munkamenet előtt 1-2 hétig. A fennmaradó sugárkezelési időszakban a metronidazolt nem alkalmazzák. A maximális egyszeri dózis nem haladhatja meg a 10 g-ot, a kurzus adagja 60 g. A besugárzás által okozott mérgezés eltávolítása érdekében 5% -os dextróz, haemodez vagy 0,9% -os nátrium-klorid oldatot használunk.

A méhnyakrák és a méhtest, bőrrák alkalmazunk helyi alkalmazások (3 g-ot feloldunk 10% -os dimetil-szulfoxid-oldatot, nedvesített tamponok, amelyeket helyileg alkalmazható. 1,5-2 óra hosszat a besugárzás előtt). A daganat rossz regressziójával a röntgenfelvételeket a radioterápia során végzik. A tumornak a nekrózis tisztításának pozitív dinamikája - a kezelés első 2 hetében.

A IV infúziók metronidazolt nem szabad más gyógyszerekkel keverni!

túladagolás

Tünetek: hányinger, hányás, ataxia; amikor radioszenzitizáló szert kapnak - görcsök, perifériás neuropátia.

Kezelés: egy specifikus antidotum nincs jelen, tüneti és támogató terápia.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

Növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin idő növekedéséhez vezet.

Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben.

A metronidazol diszulfirammal történő egyidejű alkalmazása különböző idegrendszeri tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét).

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazol nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni.

A cimetidin gátolja metabolizmusát metronidazol, amelyek növekedéséhez vezet, hogy a koncentrációja a vérszérumban, és fokozott a mellékhatások.

A mikrosomális oxidáció enzimjeinek (májban, fenobarbitál, fenitoin) stimuláló szerek egyidejű alkalmazása gyorsíthatja a metronidazol eliminációját. aminek következtében a plazmában való koncentrációja csökken.

Lítiumkészítményekkel történő egyidejű alkalmazás esetén a plazmában a plazmakoncentráció és a mérgezés tüneteinek fejlődése megnőhet.

Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid).

A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

A felvételre vonatkozó óvintézkedések

Az infúziók oldatának bevezetésénél / azoknál a betegeknél, akiknél a gyógyszer orális adagolása nem lehetséges. A vegyes fertőzésekkel a metronidazol infúziós oldatát parenterális antibiotikumokkal kombinálva lehet alkalmazni, anélkül, hogy egymásnak keverednének.

Ha az i / v csepegtetés bevezetése nem keverhető más gyógyszerekkel. A gyógyszer alkalmazása esetén a candidiasis súlyosbodhat.

Szigorúan tilos az alkoholtartalmú italok használata a terápia során.

A gyógyszer alkalmazása során kisebb mértékű leukopenia figyelhető meg, ezért tanácsos a vérvétel (a fehérvérsejtek számát) monitorozása a kezelés kezdetén és végén.

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.

A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után három egymást követő ciklusban kell elvégezni a kontrollt a menstruáció előtt és után.

Több, mint 10 napig tartó terápia során - csak indokolt esetben, a beteg szigorú felügyelete és a laboratóriumi vérvétel rendszeres ellenőrzése mellett. Amennyiben a krónikus betegségek jelenléte miatt hosszabb terápiás kezelésre van szükség, gondosan mérlegelni kell a várt hatás és a komplikációk lehetséges kockázata közötti összefüggést.

Hatás a járművezetésre és a mechanizmusok kezelésére

Ha a központi idegrendszer mellékhatásai vannak, tartózkodjon a vezetéstől és a potenciálisan veszélyes mechanizmusokkal való munkavégzéstől.

Tárolási feltételek

B. lista: Sötét helyen szobahőmérsékleten; Ne fagyjon be.

Lejárat dátuma

Az ATX besoroláshoz való csatlakozás:

J Antimikrobás szerek szisztémás alkalmazásra

J01 Antimikrobás szerek szisztémás alkalmazásra

Metronidazol - használati utasítás és a felszabadulás formája, jelzései, dózisa, összetétele és ára

Az eteotropikus terápia részeként az orvosok orvosi gyógyszert írnak fel Metronidazol (Metronidazole) kezelésére. Ez az antiprotozoális gyógyszer kifejezett antibakteriális hatással rendelkezik, amelyet a szervezetben szisztémás hatás jellemez. Segítségével gyorsan kijuthatják a patogén növényeket, felgyorsíthatják a helyreállítást egy gyorsan folyó fertőző folyamattal. Az önkiszolgálás veszélyes az egészségre, ami súlyosbítja a klinikai képet.

Összetétel és kibocsátás formája

A Metronidazole részletes tájékoztatása szerint az orvosi készítményeknek többféle kibocsátásuk van. Ez egy lapos, fehér, 20 db-os tabletta. műanyag dobozban vagy 10 db. a buborékcsomagoláson, hüvelykúpok 10 db-ra. egy csomagban, egy sárga színű oldat 500 ml infúzióhoz tartályban. A nőgyógyászatban 1% -30 gramm hüvelyi gélt és 15 gramm tejszínt használjunk alumínium csövekben. A terápiás hatást a hatóanyagok biztosítják.

A gyógyszer felszabadulási formája

Aktív összetevők, mg

Segédanyagok, mg

oldatos injekció (infúzió)

nátrium-klorid (900), nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát (300), víz d / és (100)

sztearinsav, burgonyakeményítő, talkumpor

metronidazolt (0,125, 0,25, 0,5)

polietilén-oxid 1500, polietilén-oxid 400

Metronidazolt (1 g)

propilén-glikol, nátrium-hidroxid, propil-parahidroxi-benzoát (propilparaben, nipasol), karbomer (Carbopol), dinátrium-edetát (Trilon B, a dinátrium-só etilén-diamin-tetraecetsav), tisztított víz

szintetikus olajbogyó, propil-oxi-benzoát, nátrium-lauril-szulfát, sztearinsav, glicerin, metil-oxi-benzoát, cetil-alkohol, víz

propilénglikol, etanol, metil-oxi-benzoát, dinátrium-EDTA, karboxi-polimetilén 940, trietanol-amin, propil-oxi-benzoát, víz

Farmakológiai tulajdonságok

A metronidazol (Metronidazolum) egy antiprotozoális szer. Című komponens, amely egy származéka 5-nitromidazola, visszaállítja az 5-nitro intracelluláris transzport fehérjék anaerob mikrobák és protozoák. A kölcsönhatás 5-nitro gátolja a nukleinsavak szintézisét, hozzájárul a halála mikroorganizmusok patogén Gram-sorozat. A meta-dazol nem érzékeny a fakultatív (opcionális) anaerobokra és aerobokra.

A hatóanyag a gasztrointesztinális traktusból (GI-traktus a jövőben) adszorbeálódik, behatol a véráramba, és a szövetek mentén oszlik el. A metronidazol a vér-agy gáton keresztül hat a központi idegrendszer (CNS) szervére. Az anyagcsere folyamata a májban történik, az inaktív metabolitok a vesékből választódnak ki, részben a belekben.

A metronidazol antibiotikum vagy nem

Az antiprotozoális és antimikrobiális tulajdonságokkal bíró orvosi készítmény csökkenti az aktivitást és gátolja a patogén növényzet növekedését. A metronidazol antibiotikumként működik, de nem. Ez mikrobaellenes szer, amely együtt a félszintetikus penicillinek, mint például amoxicillin biztosít baktericid hatása Helicobacter pylori ellen - kórokozója gastritis, gyomorfekély ellen.

Metronidazol indikációk

A gyógyszernek széles spektruma van. Az utasítások kóros folyamatokat mutatnak be, amelyeket a metronidazol elnyom:

 • protozoon fertőzések: trichomoniasis, bél amebiasis, extra-intesztinális amebiasis, kután leishmaniasis, balantidiasis, Trichomonas vaginalis, Trichomonas húgycsőgyulladás, amőbás dizentéria, gapdnellez;
 • által okozott betegségek Clostridiumok és peptostreptokokki: peritonitis, májtályog, endomyometritis, endometritis, tályog a petevezeték és petefészek, méh curettage, gyulladás a szeméremtest, fertőzések a bőr és a lágy szövetek;
 • okozott betegség bakteroidokká: meningitis, fertőzés csontok és izületek, szívbelhártya-gyulladás, tüdőgyulladás pleuralis empyema, tüdőtályogban, szepszis, tályog az agy;
 • csontvelőgyulladás, csontvelőgyulladás, bakteriális ízületi gyulladás;
 • a onkológiai betegségek kezelése Klimchuk módszerével;
 • pseudomembranosus colitis;
 • bonyolult hasnyálmirigy-gyulladás (a hasnyálmirigy gyulladása);
 • szövődmények a vastagbélben történő műtét után;
 • krónikus alkoholizmus;
 • a gyomor és a nyombél peptikus fekélyének komplex terápiájában, rosszindulatú daganatokban.

A részletes utasítások a kenőcs külső alkalmazásáról tartalmaznak információkat. Főbb jelzések:

 • bakteriális vaginosis;
 • vulgáris és rosacea;
 • nem gyógyuló sebek és trofikus fekélyek;
 • demodicosis;
 • mint radioszenzitizáló hatóanyag sugárterápiában, sugárkezelésben.

Hogyan kell szedni a Metronidazolot?

Az utasításoknak megfelelően a gyógyszert szájon át adagolják. Egy adagot étkezés után kell bevenni, bő vízzel mossuk. A napi dózisok függenek a kibocsátás formájától, a beteg korától, a kórokozó diagnózisától és jellemzőitől. Ha a napi dózis megzavarodik, a máj és a központi idegrendszer terhelése nő. A kezelés korrigálása egyedileg történik.

Metronidazol tabletták

A használati utasítás részletesen leírja a fertőző betegség kezelési rendjét. A kezelés időtartama 5-7 nap megszakítás nélkül:

 1. Amőbás. A felnőttek napi három alkalommal vesznek be 1,5 grammra. Tanfolyam - 7 nap.
 2. Giardiasisnak. A felnőttek naponta 750-1000 mg-ot fogyasztanak. Adagolás gyermekeknek 2-5 év 250 mg, 5-10 év - 375 mg, 10-15 év - 500 mg naponta. A giardiasis esetén a gyógyszer naponta 2-3 alkalommal étkezés után vihető 5 napig.
 3. Trichomoniasis nőkben. A betegek naponta kétszer 250 mg-ot (1 asztalt) szednek 10 napig. A trichomoniasisban további vaginális kúpokat alkalmaznak.
 4. Nemspecifikus vaginitis. A baktériumok megsemmisítésére ajánlott adag naponta kétszer 500 mg metronidazol 7 napig.
 5. Anaerob fertőzések kezelése. Adagolás felnőtt betegek számára - napi 1-1,5 g, a terápia időtartama 5-7 nap.

A megoldás

A 12 évesnél idősebb betegek esetében az ajánlott adag 500 mg intravénásán 5 ml / perc csepegtetési sebesség mellett. A kezelések közötti - 8 óra. A maximális napi dózis - 4 év és 12 év kezelt betegek háromszor kapó 7,5 mg / testtömeg-kg sebességgel 5 ml / perc. Fertőzések megelőzésére a műtét után előírt adag 500-1 000 mg naponta a műtét, a következő nap - a dózis 1500 mg naponta.

gyertyák

A metronidazolt intravaginálisan alkalmazzák. A felnőtt betegek számára ajánlott dózis napi 1-2 alkalommal 1 kúp, a kóros folyamat jellegétől függően. A gyógyszerterápia folyamata 7-10 nap, megszakítás nélkül. A kúpokat mélyen beinjektálják a hüvelybe, egy idő után vízszintes helyzetben kell maradniuk. A pozitív dinamikát 3-5 napos rendszeres alkalmazás után figyeljük meg.

Trichopol infúzióhoz - hivatalos használati utasítás

Regisztrációs szám:

A készítmény kereskedelmi neve: TRIHOPOL®

Nemzetközileg elismert névMetronidazol

Kémiai név: 1- (p-hidroxi-etil) -2-metil-5-nitro-imidazol

Adagolási forma: oldat infúzióhoz

struktúra:

1 ml oldat:
Hatóanyag: Metronidazol 5,00 mg
Segédanyagok: nátrium-hidrogén-foszfát, savas citromsav-monohidrát, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz

leírás: Tiszta sárgás zöld oldat.

Farmakoterápiás csoport: antimikrobiális és antiprotozoális.

ATX kód: J01XD01

Farmakológiai tulajdonságok

A metronidazol hatásos protozoon ellenes és antibakteriális széles hatásspektruma. A gyógyszer nagy aktivitást mutat Trichomonas vaginalis, Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Lamblia intestinalis, valamint az ellen, obligát anaerobok (sporo- és nesloroobrazuyuschih) - Bacteroides spp. (B. fragilis, B. ovatus, B. distasonis, B. thetaiotaomicron, B. vulgatus), Fusobacterium spp., Clostridium spp., Peptostreptococcus spp., Peptococcus spp., Eubacterium érzékeny törzsek.
Nem érzékeny a metronidazol aerob mikroorganizmusok és fakultatív anaerobok, de jelenlétében vegyes flóra (aerobok és anaerob) metronidazol szinergikusan hat antibiotikumokkal ellen hatékony közös aerobok.

farmakodinámia
A hatásmechanizmus metronidazol a biokémiai csökkentése 5-nitro-csoport a metronidazol intracelluláris transzport fehérjék anaerob mikroorganizmusok és protozoák ellen. A metronidazol redukált 5-nitro-csoportja reagál a mikroorganizmusok sejtjeinek DNS-ével, gátolja nukleinsavjaik szintézisét, ami a baktériumok halálához vezet.

farmakokinetikája
Amikor intravénásán adjuk be, 500 mg-os metronidazol több mint 20 perc alatt, hogy betegek anaerob fertőzés a szérum készítmény egy óra volt 35,2 mcg / ml 4 óra alatt - 33,9 ug / ml 8 révén órák - 25,7 ng / ml. A gyógyszer egy nagy átható ereje, elérése baktericid koncentrációk a legtöbb szövetben és a test folyadékok, beleértve a tüdőt, vesét, májat, a bőrt, agy-gerincvelői folyadék, agy, az epe, a nyál, magzatvíz, tályog üreg, hüvelyi váladék, sperma, anyatej. Összekapcsolása a vér fehérje gyenge, és nem haladja meg a 10-20%. Normál epekoncentrációs metronidazolt epe intravénás adagolás után jelentős mértékben meghaladhatják a metronidazol koncentrációt a vérplazmában.
A metronidazolt a vesék választják ki - a dózis 63% -a (a gyógyszer 20% -a változatlan marad). A metronidazol felezési ideje 6-7 óra. A vese clearance 10,2 ml / perc. Veseelégtelenségben szenvedő betegeknél a metronidazol szérumban történő gyógyszerad kumuláció ismételt beadása után megfigyelhető. Ezért súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegeknél csökkenteni kell a metronidazol gyakoriságát.

Használati utasítások

A metronidazol infúziós oldat a gyógyszer által érzékeny mikroorganizmusok által okozott fertőzések kezelésére javallt:

 • az anaerob fertőzések megelőzése és kezelése műtéti beavatkozásokban, elsősorban a hasüreg és a húgyúti szervek esetében;
 • súlyos vegyes aerob-anaerob fertőzések kombinált terápiája; a bél és a máj amebiasis súlyos formája;
 • szepszis;
 • hashártyagyulladás;
 • osteomyelitis;
 • nőgyógyászati ​​fertőzések;
 • a kismedence és az agy tályogjai;
 • tályogos tüdőgyulladás;
 • gáz gangréna;
 • a bőr és a lágyrészek, csontok és ízületek fertőzései.

Ellenjavallatok

 • A metronidazollal vagy más nitroimidazol-származékokkal szembeni túlérzékenység;
 • a központi idegrendszer szerves károsodása (beleértve az epilepsziát);
 • leukopenia (beleértve az anamnézist is);
 • májelégtelenség (nagy dózisok kijelölése esetén);
 • Terhesség I. félévében;
 • laktációs időszakban.

Óvatosan

 • terhesség II. és III. trimeszterek (csak az életjelzésekhez);
 • vese- és / vagy májelégtelenség.

Alkalmazás terhesség és laktáció idején

Metronidazol átjut a placentán és nem szabad felírni a gyógyszert a terhesség első harmadában, a jövőben csak akkor lehet használni, ha a lehetséges előnyök a gyógyszer az anya, mint a lehetséges magzati kockázatot.
Mivel a metronidazol behatol az anyatejbe, és a koncentrációja közel van a plazmakoncentrációhoz, javasoljuk, hogy abbahagyja a szoptatást a gyógyszerrel történő kezelés alatt.

Az alkalmazás módja és dózisa

Iv.
A metronidazol intravénás adagolását súlyos fertőzésekben, valamint a gyógyszer belsejének befogadásának hiányában jelzik.
Felnőttek és 12 évesnél idősebb gyermekek esetében az egyszeri adag 500 mg, az intravénás folyamatos (sugárhajtású) vagy leesés sebessége 5 ml / perc. Az adminisztrációs időköz 8 óra. A kezelés időtartamát egyenként határozzák meg. A maximális napi dózis legfeljebb 4 g. A jelzések szerint a fertőzés természetétől függően a metronidazol orálisan alkalmazott fenntartó terápiára való áttérést végezzük.
A 12 éves metronidazol alatti gyermekek 7,5 mg / testtömeg-kg-ot adnak 3 osztott adagban 5 ml / perc sebességgel.
A megelőzésére anaerob fertőzések műtét előtt a kismedencei szervek és a húgyúti fertőzések felnőtteknél és 12 év feletti gyermekek metronidazol infúzió formájában dózisban 500-1000 mg, a műtét napján, és a következő nap - 1500 mg / nap (500 mg minden 8 óra). 1-2 nap elteltével általában a metronidazol orális formáira fenntartó terápiában részesülnek. 12 év alatti gyermekek számára ajánlott, metronidazol intravénásán ugyanazt a mintát egy dózisban 7,5 mg / kg testtömeg. A maximális napi dózis alatti gyermekek 12 éves korig - 22,5 mg / kg testtömeg.
Súlyos veseelégtelenségben (kreatinin-clearance kevesebb, mint 30 ml / perc), és / vagy máj napi dózis 1000 mg metronidazol, adagolási gyakoriság 2-szer.

A metronidazol, infúzióhoz való oldat nem ajánlott más gyógyszerekkel keverni!

Mellékhatások

A gyomor-bélrendszerből: gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, intesztinális kólika, anorexia, az anorexia, csökkent íz, kellemetlen „fémes” utóíz a szájban, szájszárazság, glossitis, stomatitis; Nagyon ritkán - az eltérést a norma a vizsgálati eredmények májműködést, cholestaticus hepatitis, sárgaság, hasnyálmirigy-gyulladás.
A központi idegrendszerből: hosszú távú használatra - fejfájás, szédülés, koordinációs zavar, ataxia, perifériás neuropátia, idegesség, ingerlékenység, depresszió, alvási zavarok, álmosság, gyengeség; egyes esetekben - zavartság, hallucinációk, görcsök; nagyon ritkán - encephalopathia.
A húgyúti rendszertől: vizelési zavar, hólyaggyulladás, polyuria, vizelet-inkontinencia, vulvovaginális candidiasis, fájdalom a hüvelyben, a vizelet festés vörös-barna színű.
Allergiás reakciók: bőrkiütés, viszketés, urticaria, többféle exudatív erythema, orrdugulás, láz.
Az izomrendszeri rendszertől: myalgia, arthralgia.
A hematopoietikus rendszerből: leukopenia; ritkán - agranulocytosis, neutropenia, thrombocytopenia, pancytopenia.
Helyi reakciók: thrombophlebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció beadási helyén).
más: az EKG T hullámának lelassítása; rendkívül ritka - ototoxicitás; pusztuláris eruptions; gynecomastia.

túladagolás

Túl magas dózisok fokozott mellékhatásokat, főleg hányingert, hányást és szédülést okozhatnak; Súlyosabb esetekben lehetnek ataxia, paresztézia és rohamok. A kezelés tüneti. Nincs specifikus antidotum.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

Alkalmazásakor a metronidazol megoldás az infúziók kölcsönhatás más gyógyszerekkel kissé azonban óvatosan kell eljárni, míg a találkozó bizonyos hatóanyagok: warfarin és egyéb véralvadásgátlók közvetett. A metronidazol növeli a közvetett antikoagulánsok hatását, ami a protrombin képződésének növekedéséhez vezet.
Disulfiram (Esperal). Az egyidejű vezethet a különböző neurológiai tünetek, ezért nem szabad felírni metronidazol szedő betegek diszulfirammal az elmúlt két hétben. Hasonlóképpen a diszulfiram intoleranciát okoz az etanollal szemben. A cimetidin gátolja a metronidazol metabolizmust, ami a szérumkoncentráció növekedéséhez és a mellékhatások fokozott kockázatához vezethet.
A mikrosomális oxidációs enzimek (a fenobarbitál, fenitoin) enzimjeit stimuláló gyógyszerek egyidejű alkalmazása felgyorsíthatja a metronidazol eliminációját, aminek következtében a plazmában való koncentrációja csökken. Azoknál a betegeknél, akik nagy dózisú lítiumkészítményekkel hosszú távon kezelik a metronidazolt, a lítium koncentrációjának növekedése a vérplazmában és a mérgezés tüneteinek kialakulása lehetséges.
A metronidazol antimikrobiális hatását szulfonamidokkal és antibiotikumokkal kombinálva fokozzák.
A metronidazol és a ciklosporin együttes alkalmazásával megfigyelhető a ciklosporin koncentrációjának emelkedése a vérben.
A metronidazol csökkenti a fluorouracil clearance-ét, ami az utóbbi toxicitását növelheti.
A metronidazol egyidejű alkalmazása növelheti a biszulfán plazmakoncentrációját.
Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid).

Különleges utasítások

Óvatosan jelölje ki a vesék, a máj betegségeit.
Ebben az időszakban a kezelés ellenjavallt részesülő etanolt (fejlesztési disulfiramopodobnyh reakciók: hasi fájdalom, görcsös természetét, hányinger, hányás, fejfájás, hirtelen rohanás a vért az arcon).
A gyógyszer hosszú távú alkalmazása kívánatos, hogy a perifériás vér kontrollja alatt hajtsák végre.
Leukopénia esetén a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának veszélyétől.
A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.
Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet. A metronidazol beadása során vörösesbarna színű festés figyelhető meg.

A kibocsátás formája

Oldat infúzióhoz 5 mg / ml.
20 ml-es színtelen, hidrolitikus üveg I-es ampullákhoz. A 10 ampullát a használati utasítással együtt egy karton dobozba helyezzük.
100 ml-es, nagy sűrűségű polietilén palackban, infúziós szerelékkel. 1 palackon, az útmutatóval együtt egy kartonpapírban.

Tárolási feltételek

Száraz, sötét helyen, legfeljebb 25 ° C-on tárolandó. Tartsa távol gyermekektől.

Lejárat dátuma

Ampoules - 3 év.
Injekciós üvegek - 2 év
Ne használja a csomagoláson feltüntetett lejárati idő után.

A gyógyszertárak szabadságának feltételei

A vény alatt. Kórházban való használatra.

gyártó
Gyógyszerészeti üzem "POLFARMA" S.A.
Str. Pelplinska 19, 83-200 Starogard Gdański, Lengyelország

Képviselet Oroszországban / szervezet, amely elfogadja az ügyfelek igényeit
Cím: 109029, Moszkva, Szibériai átjáró, 2, épület 1