A herpesz a szemen - az indulás, a diagnózis, az antivirális gyógyszerek és a vakcinázás okai

Ha a herpesz a szemen van, a szemhéja meggyulladt, és a szemészeti herpesz hatékony kezelésére a szemészeti szakembernek időben konzultálnia kell. Ez a betegség fertőző természetű, ahol nemcsak a nyálkahártyák, hanem a közeli lágyrészek is részt vesznek a kóros folyamatban. A szem herpeszes léziója minden korban kialakul, és időszerű konzervatív terápia hiányában már az egészségügyi, szisztematikus visszaesések komoly szövődményei.

Mi a herpesz a szemen?

A szemhéjfesték fertőző betegség, amelyet a herpeszvírus fokozott aktivitása okoz, ahol a szem szövetei, nyálkahártyái részt vesznek a patológiás folyamatban. A betegségnek van egy veleszületett vagy szerzett tulajdonsága, de minden esetben primer fertőzés jelenlétében óvatos kezelés szükséges konzervatív módszerekkel. A herpesz önmagában nem veszélyes a szem alatt, az igazi veszély az egészségre olyan veszélyes szövődmények, mint a keratitis, majd a látásélesség csökkenése és a potenciális vakság.

A megjelenés okai

A szervezetbe kerülés és a fertőzés elterjedése után a herpesz tünetei hosszú távon hiányozhatnak, különösen az immunitás előzetes növekedése után. Ezt azzal magyarázza, hogy a szem nyálkahártyájába behatoló káros vírus nem szaporodik az előállított interferon hatása alatt. A könnycseppfolyadékban lévő saját immunglobulinok gátolják a gyulladásos folyamatot, mint az az inkubációs időszakot.

Ha az immunitás gyengül, a patogén vírus a szaruhárt és a szemhéjat egyformán érinti, az alma szemstruktúrájának, a szem idegeinek éles gyulladása kísér. A konzervatív terápia megkezdése előtt fontos megvizsgálni a kóros folyamat etiológiáját, azonosítani és kizárni a szemfehérje faktorok kialakulását. Ezek a következők:

 • a test elhúzódó hipotermiája;
 • bonyolult formájú fertőző betegségek;
 • mechanikai és kémiai szemtrauma;
 • a gyógyszerek hosszú távú használata;
 • progresszív terhesség;
 • elhúzódó napsütés;
 • a személyi higiénia megsértése;
 • a közönséges hideg szövődményei, vírusos betegségek;
 • stressz, krónikus fáradtság.

A fertőzés módja

A betegség kórokozói a kórokozó herpeszvírus, amelyet levegőben vagy háztartási módon közvetítenek egészséges embernek. Ezenkívül a fertőzés gyakran előfordul a nem védett szexekkel. A kórokozó növénye a belső héjakon és a dermiszen helyezkedik el, első alkalommal semmilyen módon nem nyilvánul meg. Herpetikus keratitis esetén a tünetek spontán fejlődnek, és a saját interferon patológiás folyamata már nem szűnik meg.

tünetek

A herpesz a nyálkahártyán nem csak belső betegség, hanem esztétikai hibát is okoz. Külsőleg a szem pirosra fordul, kis erek kitöljenek, sebek jelentkeznek a lágyrészeken, a könnymirigyek funkciói megszakadnak. A herpesz a nyálkahártyán gyakori tünetekkel rendelkezik, amit az alábbiakban ismertetünk:

 • a patológiás gócok vörössége, melyeket fájdalom, viszketés kísér;
 • a szaruhártya fokozott érzékenysége;
 • progresszív conjunctivitis, blepharitis;
 • súlyos viszketés bőrkiütésekkel;
 • a szem szöveteinek látható duzzanata;
 • a nyálkahártyák képződésére a szemcseppekben vagy a szemhéjban, szemészeti betegségek relapszusai;
 • a nyálkahártya meghibásodása;
 • károsodott látás jelei;
 • a felső vagy alsó szemhéj helyi összenyomódása;
 • a hegek kialakulása, ha az injekciós üveget erőszakkal kinyitják.

Herpesz a gyermek szemében

Gyermekkorban a herpesz a szem közelében hasonlít az allergiás reakcióra, mivel befolyásolja a szemgolyó conjunctivitását, láthatóvá válik a látható bőrpír, az erek kitörése és a súlyos viszketés. Szembetegségek esetén a gyermek veszélyben van, lehetséges, hogy másodlagos fertőzés társul. A betegség minden szakaszában a gyermekek tünetei az alábbiak:

 • a szemek fájdalmai;
 • a szemhéjak duzzanata;
 • a látásélesség elvesztése a retina károsodásával;
 • látható szemcse a szem kontúrja mentén;
 • az alvás zavart fázisa;
 • fokozott ingerlékenység;
 • viszketés érzés, szemmel égő.

A herpesz formái

Ahhoz, hogy a kezelés a leghatékonyabb legyen, fontos megérteni a betegség formáját, a kóros folyamat stádiumát. Például felületes léziókkal az Acyclovir egy kenőcsével gyógyítható, és a fejlett klinikai képekben az egészségi problémára vonatkozó integrált megközelítésre van szükség. A szem közelében lévő herpesz feltételes osztályozással rendelkezik:

 1. A follikuláris forma. Jellemző tünetek hiányoznak, a szem közepes mértékű vörösödése gyengén nyálkahártya-felszabadulással előfordul.
 2. A kéknyelv. A herpesz a betegség minden szakaszában súlyos tünetekkel jár, ami rosszabb, ha a nyálkahártya sérült.
 3. Vezikuláris-fekélyes. Buborékok jelennek meg a szemen, és nyírása és a kéreg megjelenése után nincsenek látható hegek.

A herpesz veszélyes a szemén

A betegség fényképe rémálja a vörös szemeket, de valójában a klinikai képet nemcsak esztétikai hiba kísérte, hanem potenciális komplikációk is. Ha nem kezd konzervatív kezeléseket időben, akkor a keratitis ismétlődő hajlamos. Az ilyen diagnózis veszélyes a látásélesség éles leszállásával, teljes vaksággal. Emellett az orvosok nem zárják ki a herpetikus uveitis, keratoconjunctivitis.

Herpesz kezelése a szemen

Mivel a kórokozó vírus a szem szaruhártyájára hat, az első tünetek azonnali érintkezésbe kerülnek a szemész szakorvosával, és vizsgálatot kell végezni. A szem herpeszet látható tünetekkel lehet azonosítani, de fontos a betegség típusának, a kóros folyamat stádiumának megismerése is. Ami a komplex terápiát illeti, itt találhatók a farmakológiai csoportok és képviselőik jelenlegi ajánlásai:

Herpesz a szemhéjon és a szem közelében

A herpesz fertőzés minden megnyilvánulását a lehető legnagyobb felelősséggel kell kezelni. Maga a betegség nem olyan szörnyű, mint az utána következő komplikációk. A vírus teljesen érintheti az emberi test bármely helyét. A herpesz a szemen - az egyik legveszélyesebb patológia. Minél veszélyesebb a betegség, az okok, a tünetek és a kezelés olyan kérdések, amelyek nem veszítik el a jelentőségüket.

A betegség jellemzői

Gyakorlatilag minden ember földön fertőzött a herpesz vírussal (90%), de a betegség csak 17% -ban nyilvánul meg.

A tudománynak több mint 100 fajtája van a vírusnak, de mindössze 8 ember képes parazitálni az emberi szervezetben.

A herpesz egy vírusos betegség, melyet a vesék kialakulása jellemez a sérülés helyén. A bőr és a nyálkahártya helyén található.

Az első fertőzés az idegsejtekbe kerül, és be van vezetve a genetikai készülékbe. Ezért nem lehet megszüntetni a vírust a szervezetből. A behatolásra válaszul az immunitás olyan specifikus antitesteket képez, amelyek megakadályozzák a vírusrészecskék vérrel történő elterjedését. Ennek a szervezetnek köszönhetően hosszú időn keresztül képes ellenőrizni a vírust (nem engedélyezi annak működését).

A vírus képes teljesen eltalálni az egész személyt, és a szemek sem kivétel. A szemfehérje hatással lehet a szem körüli területre, a nyálkahártyára, a szemhéjra.

A patológiás reakciók képesek különböző típusú herpeszvírus fertőzésére:

 • 1,2 - Herpes simplex;
 • 3 - Varicella Zoster;
 • 5 - citomegalovírus.

A Lacrimal fluid képes megvédeni a szemet a fertőzéstől és a fertőzés terjedésétől. Ez annak köszönhető, hogy interferonokat termelő immunglobulinokat tartalmaz. Az általános és a helyi immunitás csökkenésével azonban a szakadási folyadék nem képes megbirkózni feladataival, és betegség lép fel.

A kóros folyamatot szem előtt tartó tényezők:

 • szem trauma;
 • stresszes helyzetek;
 • bizonyos kábítószer-csoportok (antibiotikumok, citotoxikus gyógyszerek, immunszuppresszánsok) ellenőrizetlen bevitele;
 • immunhiányos állapotok;
 • alultápláltság.

A nőnek nagy a kockázata a szemfehérjefertőzésnek a terhesség idején, mivel csökken a szervezet védőfunkciói, súlyos hormonális változások következnek be, és instabil érzelmi állapotot figyelnek meg.

A herpeszvírust a magas fokú fertőzés jellemzi. Képes kell továbbítani az beteg emberek egészséges minden lehetséges útját - háztartási (közös használata a háztartási cikkek), légi (beszéd, köhögés, tüsszentés, csókolózás), transzplacentáris (anyáról gyermekre), szexuális (a fertőzött partner), oltásához ( a fertőzés fő fókuszából a személy maga átszáll a szemébe, például a szájüregből).

A fertőzések módszerei két nagy csoportba oszthatók: endogén (a herpeszvírus, amely a testben van, aktiválódik, a leginkább sebezhető helyeket érinti), exogén (a szem fertőző része kívülről behatol).

A második csoport a gyermekek számára tipikusabb, tevékenységének, kollektív látogatásainak köszönhetően, és a személyes higiéniai rendszer még nincs kialakítva. A statisztikák szerint az esetek 80% -ában a gyermekek külsőleg herpeszes fertőzést kapnak a szemen.

tünetegyüttes

A fertőzés pillanatától kezdve a klinika megnyilvánulása átlagosan egy hétig tart.

Az első tünetek a herpesz a szem hasonló tünetek allergia vagy bakteriális betegség (kötőhártya-gyulladás, szemhéjgyulladás) - duzzanat a szem és a szemhéj piros lesz, a megjelenése viszketés és a fájdalom, reakció fény, könnyezés, homályos. Emellett egy általános klinika kialakulása - cefalalgia, émelygés, az arc nyirokcsomók gyulladása, láz.

Ophthalmoherpes megkülönböztető klinika:

 • a szikrák megjelenése;
 • elviselhetetlen viszketés;
 • bifurkáció, torzítás a mit láttak;
 • a szemhéjak szabálytalan lezárása;
 • a buborékok képződését.

A szemgyógyászati ​​zsindelyek akkor merülnek fel, amikor a gyulladás a trigeminális ideg első ágára terjed, az arc egyik oldalára hat. A kezdeti szakaszban a beteg panaszkodik a rossz közérzetről, vörösség, viszketés a szem területén. Ezután a vörösség helyén papulák jönnek létre, folyadékkal töltöttek. A hólyagok felrobbantak, a sebek homorúak voltak, amelyek gyakran fésülni hagyják a hegeket.

A herpesz helye a felső szemhéjban, a szemöldökfelületen, elsősorban rögzített. A trigeminus ideg második ágának vereségét a szem alatti szemhéjban fellépő kiütés kíséri. Ha az orrnyálkahártya (nervus nasociliaris) gyulladt - a szem belső sarka és a szaruhártya.

A patológiák formái

Attól függően, hogy milyen vizuális szervek szövetei vannak érintettek, a betegség különböző formákban fordul elő.

 • Herpetikus kötőhártya-gyulladás esetén a kötőhártya érzékenysége rögzített (vékony film a hámból, amely lefedi a szemgolyót, a szemhéj belső részét). A betegség az egyik szemnél kezdődik, áttetsző kiömlés, a látás zavarossá válik. Van egyfajta idegen test jelenléte, dörzsölés, égetés, folyamatos viszketés. A szem pirosra fordul, az erek világosan láthatóvá válnak.
 • Blepharoconjunctivitis. Van egy kiütés a csillogó izzók és a kötőhártya területén. A szemhéjak ödémája, a kötőhártya vörösödése, erős szakadás jellemzi. A szemek kiáradnak vastag göbös kisülést, amely az éjszaka teljesen ragasztja a szemhéjakat. Talán a szempillák sugárvesztesége.
 • A szemhéj herpeszes dermatitiszét kíséri a vörösödés, a hólyagok további képződése, majd a folyadék kiáramlása után az erózió válik ki. A testhőmérséklet emelkedik, fejfájás, viszketés, a sérülés helyén égő. A szemek a felső szemhéjon helyezkednek el.
 • A keratitis olyan betegség, amelynél a szem szaruhártya érintett. Kíséri a blepharospasmus, a fotofóbia, a szaruhártya érzékenységének csökkenése. Az idegvégződések mentén fellépő buborékok kitörése súlyos fájdalmat okoz.
 • A keratoididocyclitis befolyásolja a szemedényeket, akut fájdalom jellemzi, gyakori visszaesések csökkentik a látásélességet. Ez a forma kevésbé alkalmas a terápiára.
 • A szaruhártya-erózió okozta herpeszes fekélyt nem kíséri fájdalom, torzíthatja a látást, hosszabb időn keresztül.
 • A retina akut nekrózisa általában fájdalommentes, fájdalomcsillapító hatás jellemzi.
 • A postherpetichesky trofikus keratitishez a szem szaruhártya megvastagodása társul, érzékenysége csökken. Meghosszabbított áram van rögzítve, amely alatt a buborékok megjelennek, majd eltűnnek, miközben a látomás fokozatosan csökken.
 • A herpeszes izomgyulladás az üvegtest zavarosságával áramlik, ami a központban buborékokat képez.

Egy gyermeknél a herpesz vírus manifesztációjának megjelenése a kötőhártya kiemelkedő ödémájával társul, a kiütés a szem szélén lokalizálódik. Gyakran van párhuzamos kitörés az ajkakon.

diagnosztika

Figyelembe véve az ophthalmoherpes számos formájának jelenlétét, egy speciális diagnózist csak egy illetékes orvos végezhet.

Az első dolog, amit a szakértő vizuálisan ellenőrzi az érintett területeket. Ezután számos vizsgálatot végez a látásélesség, a látómező meghatározása, a szaruhártya érzékenysége és más paraméterek tekintetében.

A diagnózis tisztázása érdekében a rés lámpával végzett vizsgálatot alkalmazzák, amely képes érzékelni a szaruhártyán bekövetkező változásokat, a szemedényekben fellépő gyulladásokat, az opacifikáció fókuszát. Ezen eljárás során az érintett bőrből vagy nyálkahártyából levágják a vírus sejtjeit a fluoreszcens mikroszkóp segítségével (a RIF immunfluoreszcens analízise).

Fontos! A betegség helyes diagnózisa érdekében nagyon fontos, hogy a szimptomatológia megjelenése után anyagi bevitelt vegyen fel.

Az esetek többségében tünetek jelentkeznek, ami nem specifikus a herpesz számára, így laboratóriumi vizsgálatok nélkül nem végezhetők el. A RIF módszer mellett a polimeráz láncreakciót (PCR) alkalmazzák, amely meghatározza a vírus DNS-ét.

Általános klinikai vérvizsgálatot végeztünk - ez mutatja a leukociták és a limfociták szintjét (általában emelkedett, de csökkent immunhiányos).

Annak érdekében, hogy kimutassák a vírus ellenanyagainak jelenlétét, lehúzzák a kötőhártyát, és különösen súlyos esetekben vagy a laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján egy enzim immunvizsgálatot (ELISA) végeznek. A herpesz szemében a vérben M. ellenanyagok vannak.

Lehetséges szövődmények

A negatív következmények nélkül teljes mértékben visszanyerhető csak az orvoshoz (szemorvoshoz) való időben történő hozzáférés. Csak szakképzett szakember tudja pontosan, hogyan és hogyan kezelje az okuláris herpeszet. Nagyon fontos, hogy ne vegyen részt öngyógyításban, mert a látás a tét.

Az idő előtti, nem megfelelő terápia eredménye lehet:

 • szaruhártya opacitás;
 • látás bukása;
 • száraz érzés, idegen test a szemben;
 • ciklikus szemfájdalmak.

A gyakoribb kiújulást herpesz befolyásolja a mélyebb struktúrákat a szem vezethet a fejlődés komplex betegségek - szürkehályog, retinaleválás és a haldokló, glaukóma, a vakság, a veszteség az érintett szerv.

Terápiás események

Azok a betegek, akiket a probléma érintett, az a kérdés, hogy miként kezeljük a hideg sebeket a szemen.

A betegség gyógyítása az élet számára nem lehetséges, mert a vírusok az idegsejtek szerves részévé válnak. A kezelés képes megállítani a vírus reprodukcióját a lehető leggyorsabban, a gyulladás eltávolítására, a komplikációk kockázatának minimalizálására, az elengedés időtartamának meghosszabbítására.

A terápiás rendszer közvetlenül függ a betegség formájától, a betegség súlyosságától. Ha csak a szövetek felületi rétegei vannak érintettek, akkor a betegség sikeres kimenetele miatt elegendőek a vírus aktivitását elnyomó gyógyszerek.

A probléma a mély léziók minták vizuális szervek, a hiányában megfelelő választ a gyógyszeres terápiára, elért működtethető eszközt (véralvadási, keratoplasztika, neyrotomiya, krioterápia, vitrectomia). Ennek során végrehajtott műveletek teljes megszüntetése vagy korlátozása az elváltozás.

Herpesvírusok kezelésére alkalmazott gyógyszerek csoportjai:

 • antivirális;
 • nem specifikus és specifikus immunterápia;
 • tüneti és egyidejűleg.

A tanfolyam időtartama körülbelül egy hónap.

Vírusellenes szereket szisztémásan (tabletták, kapszulák, injekciók) és helyileg (cseppek, kenőcsök, krémek) használnak.

Szisztémás szerek A valaciklovir és a Famciclovir 500 mg-ot naponta háromszor kapnak 7-10 napig.

Acyclovir, Zovirax hatékony, ha a herpesz a szemhéj szemében a kezdeti szakaszban is fel lehet használni a megelőző célokra.

Helyi terápiaként az Acyclovir 3% -os szemészeti kenőcsöt használják - ezt naponta legalább 4 alkalommal kell alkalmazni. Visszaszorítás esetén hatástalan.

A Fenistil Penzivir krém hatékonyabb. Csak akkor alkalmazzák, ha a herpesz a szem alatt, a szem körül, a szemhéj külső oldalán. Ne alkalmazza a nyálkahártyákat.

Figyelmeztetni a vírus terjedését a szaruhártyán segít csökkenteni az Ophthalmoferont. Bury 2 cseppet naponta háromszor két hétig.

Különösen a herpeszes szemkárosodás terápiájára fejlesztették ki az óptán IMU készítményt, amely csepp formájában áll rendelkezésre. A betegség első napjai minden órában 1 cseppre, majd napi legalább 3 alkalommal használhatók egy héten. A hosszú távú használat károsíthatja a szaruhártyát. Hasonló, de kevésbé mérgező, trifluor-timidin (TFT).

Nemspecifikus és specifikus immunterápia

A szem herpesze a test védekezésének csökkenéséből ered. Az immunállapot kijavítása céljából Interferon készítmények Interlock, Reaferon-t használnak. Ezenkívül az interferon indukcióit (Cycloferon, Poludan) különféle formákban használják - tabletták, injekciók, közvetlen szemcseppentés.

A gyógyszerek e csoportját az elvégzett immunogram jelzései szerint írják fel.

A specifikus immunterápia a herpeszvírus egyes törzseivel szembeni védőoltás elvégzését jelenti, amely a betegség megjelenését okozhatja a szemen.

Tüneti és egyidejű gyógyszerek

A betegséget gyakran fájdalmas érzések kísérik. Ahhoz, hogy ezek enyhítésére használt Indokollir cseppek, oktil-, amely szintén hatékonyan megbirkózzanak duzzanat és bőrpír a kötőhártya, megnyugtatja irritációt.

Abban az esetben, hozzáadásával a bakteriális fertőzések vannak rendelve antibiotikumok - ceftriaxon, Ciprofloxacin (injekció), lomefloxacin (csepp). A betegek tetraciklin vagy eritromicin kenőcsöt is alkalmaznak. Egy specifikus gyógyszert az orvos ír elő a bakteriológiai beoltás eredményei alapján.

A mély keratitis maga mögött hagyhatja a hegeket, ennek elkerülése érdekében a tropikamidot írják fel, a Midratsil 1 cseppet naponta kétszer.

A látóideg ideggyulladása olyan pénzeszközök kijelölését jelenti, amelyek javítják a szem - nikotinsav, az A, C, B, PP vitamin vérellátását.

A komplex gyógyszerek alkalmazása gyakran allergiás reakciók kialakulását idézi elő. Annak érdekében, hogy megszüntesse vagy azok használatát rendszer Suprastin, loratadin, napi 1 tabletta vagy helyileg OPATANOL 1 csepp naponta háromszor.

Az orvosi intézkedések komplexumában a gyógyulási folyamat felgyorsítása érdekében a fizioterápia - az ultraibolya besugárzás, a nagyfrekvenciás módszer, a lézer-, a magnetoterápia, a fonoforézis - alkalmazását tartalmazza.

Gyermekek kezelése

A junior és a csecsemő használt komplex terápia - aciklovir kenőcs 3%, rektális kúpok Viferon, Oftalmoferon csepp. Az önkezelés szigorúan tilos. Csak az oculista képes megfelelő és legbiztonságosabbá tenni a terápia gyermekrendjét.

megelőzés

Az emberi testben lévő herpeszvírus bármikor aktiválható. A fő feladata, hogy ne engedje meg neki. A betegség gyakori ismétlődése növeli a szövődmények kockázatát. Ilyen esetekben az antivirális szereket folyamatosan kis dózisokkal adják be.

Annak érdekében, hogy a megfelelő szinten tartsák az immunitást, szükség van egy egészséges életmódra, elhagyni a rossz szokásokat, enni, pihenni, és elkerülni a stresszes helyzeteket. Fontos tiszteletben tartani a személyes higiéniát, az intim etikát. Emellett a napi hosszú séták a friss levegőben (de nem a napsütésben) hasznosak.

oltás

A herpesztől való inokuláció nem létezik, de mivel a betegség okozhat különböző típusú herpeszvírus vakcinákat használják tőlük.

Az 1. típusú, 2. típusú herpes simplex vírus esetében az inaktivált Vitagerpack vakcina aktív. Egy héten belül 5 injekciót adtak be, a bonyolult herpeszes betegeknél az injekció beadásának időtartama 10 napig tart. Hasonló tanfolyam fél év alatt zajlik.

A 3-as típusú herpesztől (varicella zoster) két oltóanyag van. A csirkehimlőtől az 1 éves gyermekektől és a gyermekkorban nem betegedő felnőttektől származó Oakawax-ot használják, amely élő és gyengített himlővírusokat tartalmaz. Egyszer be van írva. A vakcinázott, 90% -ban stabil immunitás legalább 30 évig alakul ki.

Az évek során (50 éves kor után) a vírus megújult erővel aktiválódik és zsindelyes betegséget okoz. Ő is vakcinával rendelkezik - egy élő vakcinával, a Zostavax-szal. Egy vakcina elégséges az immunitás kialakításához. A hatásosság 50%, de azokban az emberekben, akiknél a betegség kialakul, enyhe és komplikációmentes.

Az oltások mindegyikének analógjai vannak, amelyeket különböző országok készítenek. A berendezés, a térfogat, a bevezetés feltételei, az időszakosság eltérhet. Milyen vakcinát ajánl az orvos? Fontos megérteni, hogy egyetlen vakcina sem képes 100% -os garanciát vállalni arra, hogy egy személy nem kap herpeszet. Minden egyes szervezet egyedi, és nem érdemes egyedül beavatkozni. Biztosan felelősséget kell vállalnia az egészségükért és az immunvédelem szintjéért.

Herpesz a szemhéjon, a nyálkahártyán, a szem körül - nagyon kellemetlen és veszélyes betegségek. Ha megtalálja az első jeleket, akkor szakképzett segítséget kell kérnie. A herpesz helytelen kezelése vagy a herpesz teljes hiánya visszafordíthatatlan következményekhez vezethet.

Hogyan állapítható meg a herpesz a szemek előtt és megakadályozza a kezelés során elkövetett hibákat

A herpesz a szemen (ophthalmoherpes) klinikailag összetett jelenség. Több formája van a tüneteivel. Ezért az öngyógyítás szigorúan nem ajánlott, mivel a herpesz csak a helyes diagnózis után szükséges a herpesz kezelésére, amit később tárgyalunk. A herpesz hatással lehet mind a szemek nyálkahártyájára, mind a szemhéjakra vagy a szem körüli bőrre. Az alábbiakban figyelembe vették a herpeszvírus összes fertőzést a szemen.

Fertőző szerek

Az okuláris herpesz legfontosabb kórokozói a vpg-1 (vírus, amely hideg az ajkán) és a vírus - varicella zoster (bárányhimlő).

Másodlagos vírusok is okozhatnak ophthalmoherpes a herpeszvírusok: 2-es típusú (általában nem okoz genitális herpesz), 5-ös típusú (citomegalovírus), 6. típus (elsődleges megnyilvánulása okoz rózsahimlő).

A fertőzés okai és módszerei

 1. A vírus aktivitását és megnyilvánulását a szem területén lehet: citosztatikus gyógyszerek, terhesség, immunszuppresszánsok alkalmazása.
 2. A fertőzés külső tényezői lehetnek: szem trauma; a szemek vírussal való fertőzése az ajkakon a közönséges hideg aktív szakaszába, a hólyag károsodásával és a tartalom és a szem szöveteinek kölcsönhatásával.
 3. A szemkörnyék és a szemhéjpúpok veresége otthoni érintkezésen keresztül, higiéniai tételeken keresztül lehetséges. Tegyük fel, törölje le magát egy törülközővel, amelyet korábban a herpesz aktív száján fertőztek az ajkán. Alkalmazásakor például egy közös fertőzött attribútum használatával, a herpesz átadásával a felső szemhéjra.

Ha a szem területén gyakori a herpesz ismétlődése, általában gyengített immunrendszerhez társul. Még ha klinikai helyreállítást is tapasztaltak volna, a herpeszvírus hosszú ideig inaktív marad (inaktív). A csökkent immunitás pedig érezhetővé válik, és eléri az előző oldalakat.

A herpesz gyakori tünetei a szemekben

A szemfehérje tünetei és jelei nagyon hasonlítanak a különböző szem betegségekhez. Különösen, ha a gyakori tünetekről beszélünk, könnyen összekeverhetők a kötőhártya-gyulladással, keratitisszel és más bakteriális gyulladásokkal.

Rendszerint a herpesz szemei ​​és más szem betegségei gyakoriak:

 • Hányinger és könny;
 • Reakció fényes fényre;
 • A látás tisztaságának zavara (különösen a sötétben);
 • A szemhéjak vörössége;
 • A szem vörössége;
 • Hányinger és fejfájás lehetséges;
 • A nyirokcsomók nagyíthatók.

Vannak jelek, amelyekben meg lehet különböztetni a más ophthalmoherpes szembetegségek: kifejezettebb buborékok, mint például, herpesz az ajkak, valamint a súlyos viszketés, a szemhéj.

A szemrevételezéses vizsgálat során lehetőség van arra, hogy a szem herpesz vírussal fertőzött zónákat hozzanak létre:

 1. A herpesz a szem körül - nem csak a szemhéjakat, hanem a bőr és a bal és jobb oldali részeket is befogják;
 2. Herpesz a szem fölött - a felső szemhéj veresége;
 3. A herpesz a szem alsó szemhéjében - ugyanazok a buborékkiütések;
 4. A szem nyálkahártya sérülése;
 5. Herpesz a szem alatt - kiütések túlmutatnak az alsó szemhéjon.

A szemészeti betegségek tünetei különböző klinikai formákban

 • Bizsergés és viszketés a kisméretű kiütések területén. Ezután megjelenik a hólyagok (átlátszó hólyagok).
 • Néhány nap múlva a hólyagok sárgáskéreg alakulnak ki.
 • Néha a hőmérséklet emelkedhet.
 • A beteg fájdalmat és gyengeséget érez.
 • A buborék kiütések egy szemről indulnak.
 • A szemek egyértelműen kiürülnek, amiből a szemhéjak reggelen összeragadnak.
 • A fényes fény a szemeket vágja.
 • Szemszentség a szemgolyó területén.
 • A kötőhártya vörössége.
 • Buborék kiütések jelentkezhetnek a szaruhártyán.
 • A betegség a szemedényeket befolyásolja.
 • Akut formában, az időszakos szemfájdalom.
 • A fájdalom visszatérő formájával nem figyelik, de a látásélesség fokozatosan csökken.
 • A herpesz ilyen formája a leginkább gyógyítható.
 • A szaruhártya érzékenysége csökken.
 • Van egyfajta jelenlét az idegen test szemében.
 • Növelte a szemnyomást.
 • Van egyfajta kényszerített szemlemorka.
 • A vizes buborékok jelenléte.
 • A szemecskék herpeti elváltozása.

A szaruhártya herpeszes fekélye.

 • A betegség sokáig tart.
 • A fekély megjelenése tiszta.
 • A betegség fájdalommentes.

A retina akut nekrózisa.

 • Leggyakrabban tünetmentes.
 • Néha fájdalom.
 • Vizuális károsodást figyeltek meg.
 • A szaruhártya ödémája.
 • Megjelenés a szaruhártyán a herpesz-vezikulumok jellegzetességeire.
 • Fotofóbia és könnyezés.
 • A szaruhártya érzékenysége jelentősen csökken.
 • A szaruhártya elveszíti a ragyogását a rendellenességek kialakulása miatt, melyeket a herpesz sebének okoz, így zavarosság van.

Postherpetikus trofikus keratitis.

 • A szaruhártya megvastagodása és az érzékenység hiánya.
 • Vékony és enyhén emelkedett hám.
 • A herpeszes hólyagok időnként eltűnnek és újra megjelennek.
 • A betegség elhúzódik, és a látás romlása társul.

A szemorvosok helyes diagnózisa

Az okuláris herpesz fenti klinikai formáit és hasonló tüneteit követően alapos diagnózist kell végezni. A betegség diagnózisa után az orvos szemészetet fog szedni. Az alábbiakban leírjuk a betegség diagnózisának módszereit, amelyeket a következő típusú diagnózisokat és elemzéseket nyújtó herpetikus központokban vagy klinikákban lehet elvégezni.

 1. Slit lámpa. Ez a módszer kötelező a herpetikus elváltozások diagnosztizálására. Lámpával szemlélve a szaruhártyát súlyos tünetek befolyásolják, amelyek a herpesz fertőzés során jelentkeznek. Ezek közé tartoznak: a szem gyulladt edetei, fókuszos homályok, stb.
 2. Immunfluoreszcencia analízis (RIF). A lumineszcens mikroszkóp alatt végzett vizsgálathoz a bioméretet veszik, az érintett terület sejtjeit veszik fel, antitestekkel (a jelzett fluorokrómmal) kezelik a herpeszvírusokkal szemben. Ezután az ultraibolya lámpában végzett elemzés során a herpeszvírus sejteket ragyogással szabadul fel. Ha nem, akkor az elemzés negatív. Ez az egyik legpontosabb napjainkban a szemorvadás diagnózisa.
 3. Immunoenzimatikus analízis. Különösen súlyos esetekben fordul elő szemészeti herpesz-megnyilvánulások, vagy más típusú diagnosztika kétséges meghatározása esetén. Amikor herpes fertőzések, a szem, rendszerint jelen immunglobulin M. Egy vizsgálatban két szakaszban (tartomány 2-3 hét) jelenlétét jelzi szemészeti növekedés 4-szeres titerű IgG, valamint a betegség természetétől jelezheti az alacsony aviditású IgG.

Ne felejtsük el, hogy a betegség jobb és pontosabb diagnosztizálására kívánatos a bioméret-mintavétel a tünetek korai szakaszában. És a szakemberhez való időben történő hozzáférés elkerüli a szövődményeket.

kezelés

A herpesz szemmel való kezelése a klinikai formától függ, ezért a helyes diagnosztika szükséges. A felső szövetek sérüléseivel járó formák esetén általában olyan gyógyszereket használnak, amelyek enyhítik a vírus aktivitását.

A gyógyszercsoportok 4 csoportja általában együtt jár együtt a szemészeti betegségek kezelésében:

 1. Gyógyszerek a tünetek eltávolítására (ödéma, fájdalomcsillapítók stb.).
 2. Immunmodulátorok.
 3. Vírusellenes szerek.
 4. Anti-herpesz elleni vakcina.

A herpesznek a szem mély szövetébe történő behatolása során sebészeti beavatkozást alkalmaznak:

 • az érintett területek eltávolítása;
 • lézeres koaguláció (sugárzás).

immunmodulátor

Leggyakrabban, herpesz szem nyilvánul aktiválását a vírus, amely akkor a csökkenés az immunrendszert, így az orvos általában előírja immunglobulinok és az immun-interferon-induktorok a szervezet számára:

 1. Interlock. Olyan cseppek, amelyekre a donor vérének sejtjei kerülnek. A leukocita interferonok módosítják a sejtmembránokat, ami lehetővé teszi a sejt védő blokádjának a vírus behatolását.
 2. IFN. Olyan cseppek, amelyek emberi interferont is tartalmaznak. Kétféle módon használják: a) a szemébe temették, b) a sérülés területére injektáltak.
 3. Interferon induktorok: Amiskisin, Cycloferon, Timalin stb. Mind tabletták, mind injektív formában alkalmazhatók. Az immunglobulinoktól eltérően az interferon induktorok gyakorlatilag nem okoznak allergiás reakciókat, és minimálisan vannak mellékhatásai.

Herpesz a szemen - vírusos betegség veszélyes következményekkel

A herpesz az emberi testen különböző módon manifesztálódik. A legveszélyesebb lehetőség a herpesz a szemekben. A szemhéjfesték önmagában nem veszélyes, ha annak következményei rosszabbak - szaruhártya, azaz szaruhártya-károsodás, ami gyenge látáshoz és még vaksághoz is vezet. Ez a herpeszvírus a keratitis leggyakoribb oka, különösen akkor, ha ismétlődő. A megfelelő kezelés nélkül a herpesz egyre több szemszövetet érint, ami azt jelenti, hogy elkerülhetetlen a látásvesztés.

Oftalmoherpes okai

Leggyakrabban a herpesz okozója a herpesz a herpes simplex vírus vagy Herpes Zoster vírus (csirke pox), bár herpeszes fertőzést okozhatnak a szemmel a herpeszvírussal 2 típus (genitális), citomegalovírus és herpeszvírus 6 típus (rózsát okozva). Minden ilyen típusú vírus beépül a test sejtjeibe, ahol új vírusrészecskék jönnek létre.

A vírus belép a szervezetbe a száj nyálkahártyáján, légzőszerveken vagy szexuális úton. Kaphat herpeszet egy beteg étel vagy törölköző használatával. Először a vírus az epitheliális szövetben él, majd a vérbe és a nyirokbe jut, amelyen át terjed a szervezetben.

Egyelőre a szervezet ellenáll a vírusoknak, mivel védettséggel védett. Ha a vírus a szem nyálkahártyájába kerül, a nyálkahártya által előidézett interferon nem teszi lehetővé az elterjedését. Továbbá a szem szöveteit a könnycseppfolyadékban lévő immunglobulinok védik. A vírus, amely a herpeszet a szemében okozza, nagyon hosszú lehet az alvás az idegcsomókban.

Ha valamilyen oknál fogva a immunitás csökken, a herpesz vírus erősebbé válik és szemészeti eredetű szemészeti formában jelenik meg. Az immunitás csökkenése az alábbi helyzetek következtében alakul ki:

 • hipotermia;
 • elhúzódó napsütés;
 • fertőző betegségek;
 • stressz
 • trauma a szemnek;
 • bizonyos gyógyszerek (immunszuppresszánsok, citosztatikumok stb.) alkalmazása;
 • terhesség.

"Alvás" addig, amíg a vírus "felébred" és a felszínre jön, jellegzetes buborékok formájában. Ezt a változást a betegség kialakulásának nevezik endogén. Exogén útvonal, amikor a fertőzés közvetlenül a herpesz-vesikulákon keresztül következik be - magas koncentrációjú vírusokat tartalmazó folyadék a szem nyálkahártyájára jut, ami a fertőzés a szemfehérje-szerekkel történik. Különösen ez olyan gyermekek számára jellemző, akik együtt játszanak, és közvetlen érintéssel fertőzhetik egymást.

Herpesz az arcon - tünetek

A szem herpeszét összekeverik az allergiával vagy a baktériumok által okozott betegségek (conjunctivitis, blepharitis vagy bakteriális keratitis). A gyulladásos betegségek - beleértve a herpeszet - a következő tünetek társulnak:

 • a szemhéj és a szem szempillája;
 • fájdalom;
 • torzítás és látásélesség, különösen alkonyatkor;
 • fényérzékenység;
 • könnyezés.

A helyi tüneteket kiegészíthetik a gyakoriak - fejfájás, émelygés, nyirokcsomó-bővítés és láz.

A herpesznek a szemre gyakorolt ​​specifikus tünetei, amelyek szerint különbözhet más betegségektől:

 • a bőr súlyos égése és viszketése a szemhéjon és a szem körül;
 • a buborékok megjelenése egy folyadék belsejében, amely felrobban és fekélyez.

A herpesz formái

A herpesz típusú egyéb típusú herpeszkópokat számos megnyilvánulás jellemzi, és a relapsus tünetei nagyon eltérőek lehetnek. A szem szöveteinek vereségétől függően a herpesz főbb formáit különböztetik meg:

Herpetikus kötőhártya-gyulladás - a kötőhártya veresége, vagyis a szemhéj és a szemhéjak belső része, a hámfilm vékony filmje. A herpetikus elváltozásokat a szem vörösödése okozza;

Szemhéjgyulladás, kötőhártya-gyulladás - A conjunctiva legyőzésére gyulladást és hólyagos vezikulumok képződését hozza létre a szemhéjon vagy a szempilla növekedésének vonala mentén. A szemhéjak belső felületén buborékok jelennek meg, ebben az esetben súlyos könnyezés és éles fájdalom jelentkezik a szemen;

szaruhártya - a szaruhártya érintett, amelyen buborékok jelennek meg

Keratoiridotsiklit - A szaruhártya gyulladása a szem edényeinek károsodásával. Ez a legsúlyosabb formája a herpesznek, amelyet nehéz gyógyítani. Ez a herpesz újra és újra megismételhető.

A herpesz azonosítása

A gyakori hideg tünetei, mint a herpesz gyakran nevezik, hasonlóak más betegségek jeleihez. Pontos diagnózis szemész, aki vizsgálatot végez a rést lámpával, amelynek következtében a fekély és a egyéb szaruhártya elváltozások, valamint a szemedények gyulladása. Kórházi körülmények között is a sejtek lekérdezése az érintett nyálkahártyával vagy bőrrel, amelyet fluoreszkáló mikroszkóppal tanulmányozunk.

Egy másik módszer a diagnózis - egy enzim immunoassay, amely képes kimutatni a jelenlétét antitestek a vírus.

A felsorolt ​​diagnosztikai módszerek szükségesek a szaruhártya és a hajók károsodásához. Általános szabály, hogy a szemhéj nyálkahártyájára és a szemhéjra gyakorolt ​​herpeszkárosodás orvosi vizsgálat nélkül észrevehető. A herpesz a szemhéjon többszörös kitörésekkel jellemezhető a kis buborékok formájában a nyirok - a folyadék fokozatosan növekszik zavaros. Hólyagok fájt és viszket. Ha fésüljük a fájdalmat, akkor még tovább terjed.

A herpesz veszélyes a szemén

Ha a herpesz lokalizálódik a felszínen, akkor a megfelelő kezelés megszabadulhat negatív következmények nélkül. Ha a mélyebb szövetek érintettek, a következő következmények lehetségesek:

 • szaruhártya opacitás;
 • csökkent látásélesség;
 • retina vérzés;
 • retinális leválás (teljes vagy részleges);
 • szürkehályog;
 • glaukóma;
 • retinális haldoklás;
 • teljes látásvesztés.

Súlyos szem problémák lépnek fel, természetesen nem az elsődleges herpesz, de ha nem kezelik, akkor megismétlődik minden egyes alkalommal üti mind a mélyebb struktúrákat a szem, amely vezet visszafordíthatatlan következményekkel jár.

Herpesz a gyermek szemében

A gyermekkori kockázati tényezők megnyilvánulásának herpesz szeme kihűlés, túlmelegedés, túlzott napozás, stressz, hormonális változások a szervezetben, a védőoltások, a szem mikrotrauma. Gyermekek gyakran a szemhéjpaszták, amelyek az ajkakon fellépő herpetikus eruptionok kísérték. A szemhéjakon és az ajkakon megjelenő hólyagok megjelenése mellett figyelmet kell fordítani a következő tünetekre:

 • a szem vörössége;
 • vizenyős szemek;
 • a szemhéjak viszketése;
 • fájdalom a szemekben;
 • homok érzés a szemében.

Mindezek a tünetek a herpesz kialakulásáról szólnak a szemekben. Ebben az esetben haladéktalanul konzultáljon orvosával. Az elsődleges segédeszköz, mielőtt orvosot szed, hogy távolítsa el a kellemetlen érzést, és elnyomja a vírus aktivitását, használhat ophthalmoferon cseppeket.

A herpeszre öngyógyítás kategorikusan nem lehetséges kategorikusan! A helytelenül kiválasztott terápia vagy a kezelés hiánya súlyos problémákhoz vezet a látásvesztésig.

Különös figyelmet kell fordítani a herpesz megelőzésére a gyermek előtt. Ehhez meg kell vezetned az egészséges életmódot, megfigyelned a napi rendszert, elég alvást kell szerezned, nem szabad túlzni, és nem szabad túlzásba menni. Szezonálisan érdemes vitaminokat, különösen speciális szemkomplexeket venni az áfonya kivonattal.

Herpesz kezelése a szemekben

Hogyan kezeljük a hideget a szemen? A betegség formájától függ. Ha csak a felületes szöveteket érintik, elegendő gyógyszer lesz a kényelmetlenség eltávolítására és a vírus aktivitásának elfojtására.

Négyféle gyógyszert alkalmaznak a herpesz kezelésére a komplex szemében:

 • antivirális;
 • immunmoduláló szerek;
 • specifikus immunpreparátumok (herpeszvakcina);
 • Tüneteket jelentenek: vitaminok, fájdalomcsillapítók, dekongesztánsok stb.

Ha a szem mély szövetei érintettek, csak a sebészi beavatkozást segítheti: alvadás (termo vagy lézer), keratoplastica és más típusú műveletek, amelyek lehetővé teszik az érintett szövet lokalizálását vagy eltávolítását.

Vírusellenes szerek herpesz kezelésére a szemekben

A szem nyálkahártyája különbözik a bőrétől, ezért gyógyszeres kezelést alkalmaznak, olyan formákat alkalmaznak, amelyek nem irritálják a nyálkahártyát. A herpeszvírus aktivitását elnyomják, szemészeti kenőcsöket és cseppeket, valamint tablettákat és injekciókat alkalmaznak.

A leghatékonyabb gyógyszerek herpesz kezelésére a szemekben:

 • acyclovir - a betegség ezen formájával szájon át tabletták formájában (napi 0,2-0,5-szer), és helyileg kenőcsöt is alkalmaznak. Használhatja a Zoviraxot vagy a Virollexet;
 • vaiaciklovir - szemészeti készítmények kezelésére csak tablettákat használnak, például Valtrex 0,5 gramm naponta kétszer. Az emberi testbe való bejutás során a valaciklovir acyclovirré alakul, amely a legaktívabb a herpeszvírussal szemben;
 • Oftan-IMU (idoxuridin, keratikin stb.) Különleges gyógyszer a herpesznek a szemek előtt történő kezelésére. Tinamin analógot tartalmazó cseppek formájában kapható. A gyógyszer nem teszi lehetővé a vírus szaporodását és elnyomja tevékenységét. A cseppeket gyakran temették el - óránként. Hosszú használat esetén a gyógyszer károsíthatja a szaruhártyát;
 • TFT (trifluor-timidin) - még egy csepp, hasonlóan az Oftan-IMU-hoz, de kevesebb toxikus hatású;
 • vidarabint - a szemherpesz elleni gélt, amelyet a kötőhártyára naponta öt alkalommal alkalmaznak;
 • Tebrofen, rhyodoxol, bonaffton - herpesz elleni kenőcsök, amelyeket a herpesz által érintett szemhéjak bőrére alkalmaznak, és a szemhéjakra zálogoznak.

Immunproteinek a szemészeti szerek kezelésében

A herpesz az immunitás csökkenésének jele, ezért herpeszkiütés esetén immunhiányosítást végzünk, amelynél interferon és immunglobulin hatóanyagokat alkalmazunk.

Immunoglobulinok a herpes-interlock és az interferon-alfa nem specifikus terápiájához, valamint a reperferon:

 1. Interlock és interferon-alfa - ezek cseppek donor vér formájában, amelyek leukocita humán interferont tartalmaznak. Módosítják a sejtmembránokat, hogy ne lépjenek be a vírusba.
 2. IFN - a baktériumok természete szintetikus preparálása humán interferon tartalmú. Anyag cseppek formájában a szembe való beillesztéshez. A szemet közelébe is be lehet adni.

Az immunglobulin készítmények mellett interferon induktorokat is alkalmaznak:

Ezek a gyógyszerek tabletták formájában, valamint injekció formájában is beadhatók, egyes esetekben az injekciók beadhatók periocularis, azaz közvetlenül a szemébe. E gyógyszerek befogadásának köszönhetően megnövekszik a saját interferon termelése az emberi szervezetben. És ha az immunglobulinok befogadása allergiát okozhat, akkor az interferon induktorok gyakorlatilag nem rendelkeznek mellékhatással.

Herpes vakcina

Herpeticv vakcinát inaktivált herpes simplex vírusból és 2-es típusú herpeszvírusból állítottunk elő. A vakcina relapszusos szemészeti szakorvosokban kerül forgalomba szigorúan a betegség súlyosbodásának időszakában, A vakcina beadása legkorábban hat hónap múlva megismételhető. Vakcinák vannak a piacon különböző gyártóktól, amelyek közül a leghíresebb az orosz származású Viterpevak és Gerpovak, valamint a belgiumi Gerpevak.

A herpesz specifikus immunhierzéciójához egy kenőcsön antiherpetikus interferont kell alkalmazni a szemre, amelyet helyileg alkalmaznak. A Herpferon áll rekombináns interferon és 3% acyclovir, Így a gyógyszer blokkolja a vírus hatását és megóvja az egészséges sejtektől.

Egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek

A szem herpeszes fertőzését gyakran fájdalom és görcsök kísérik. A görcsök enyhítésére használja midriatiki (Atropin, Irifrin és mások). A szövetek súlyos károsodása esetén a szemeket is előírják antiszeptikumok és antibiotikumok.

Gyakran előfordul, hogy a bakteriális fertőzést a herpeszhez adják. Antiszeptikumok és antibiotikumok alkalmazhatók ilyen szövődmények kezelésére. A leghatékonyabb az egyidejű fertőzések kezelésére cefalosporinok és fluorokinolonok. Az antibiotikumokat cseppekbe injektálják, tetraciklin és eritromicin kenőcs is használják.

Az antibiotikumokat nem lehet orvos és bakteriológiai kutatások nélkül bevenni!

A herpeszes szemkárosodást - különösen nehéz - nagyszámú gyógyszerrel kezelik, ami allergiás reakcióhoz vezethet. Általában figyelmeztetni olyan antihisztaminokat írnak le, mint a Suprastin, Tavegil és így tovább.

A gyors helyreállítás érdekében Vitaminkészítmények, valamint olyan pénzeszközöket, amelyek fokozzák a szem vérellátását. Nem nikotinsav, A, C, B csoport, pentoxifillin.

Népi jogorvoslatok

A szem nyálkahártyája nagyon finom szövet, amelyre nemkívánatos hatással van az irritáló anyagok. hatékony a herpesz kezelésének népszerű gyógymódja a fokhagyma lé, de nem ajánlhatja mindenkinek. A szem egyedi reakciója kiszámíthatatlan.

Jobb lágyabb használni:

 • infúzió altea virágok - a mosó szemek, infúzió elkészítése 2 kanál szárított virágok, forralt egy pohár forró vízzel;
 • méz vízzel 1-2 arányban - temetkezni a szemekben;
 • a friss kaporból készült sajtolás eltávolítja a gyulladást;
 • rántott friss burgonyából készült krém - ez a folyadék enyhíti a fájdalmat és az égést;
 • vadrózsa bogyók infúziója - szemek és tömések mosásához, enyhíti a gyulladást és a fájdalmat;
 • vízzel hígítva, aloe vera juice (1:10) a szemébe fecskendezik és tömörítik.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a népi jogorvoslat célja a beteg állapotának enyhítése, de nem gyógyítja meg a betegséget. Nem tudnak ellenállni a vírusnak. Ezért lehetetlen csak népi jogorvoslatokat használni.

A herpesz megelőzése a szemekben

A herpesz nagyon veszélyes a gyakori visszaesések szemében. Ezért fontos, hogy ne hagyja a vírus terjedését.

Annak megakadályozására, hogy a herpeszet más embereknek adják át, fontos:

 • vegye figyelembe a személyes higiéniát,
 • használjon egyedi ételeket és törölközőket,
 • hogy kizárja a közvetlen kapcsolatot a beteggel.

Az a személy, aki hajlamos a herpesz megnyilvánulásaira a szem előtt, vezetnie kell az egészséges életmódot, elkerülje a túlhűtést vagy túlmelegedést a napfényben, ne túljutson túl.

Az immunitás fokozása, ezért a hideg sebek megelőzése, a szabadtéri tevékenységek és a testmozgás, a keményedés, a megfelelő táplálkozás és a multivitaminok alkalmazása hasznosak. A herpesz első megnyilvánulása esetén orvoshoz kell fordulni, és megfelelő terápiát kell felvennie a herpesz vírus kialakulásának megelőzésére a testben és a komplex szemfertőzésekben.

Minden információ csak tájékoztató jellegű. És nem az öngyógyításra vonatkozó utasítás. Ha rosszul érzi magát, forduljon orvoshoz.

Herpes vírus a szemében hogyan kell kezelni

Hogyan kell kezelni a herpeszet a szemek előtt

A herpeszvírus leggyakrabban a száj, az ajkak és az orr nyálkahártyájára hat. De néha herpetikus eruptions jelennek meg a szemünk előtt.

Hogyan kezeljük a herpeszet a kábítószerek ellen?

okok

Ophthalmoherpes vagy herpesz a szemében - a herpeszvírus manifesztációjának egyik legveszélyesebb és összetettebb formája. A betegség szövődménye, a betegség a látás gyors romlását okozhatja, és ha a szaruhártya mélyebb szövetei érintettek és teljesen elveszik. Hogyan kezeljük a herpeszet a szemek előtt otthon? Természetesen az első lépés egy szakember látogatása. A diagnózis eredményei alapján képes lesz meghatározni a kórokozó típusát, és kiválasztani a leghatékonyabb gyógyszert a kezeléshez.

By the way, a szemgyógyszerek kétféle herpesz-herpesz szimplex vírus-1 (HSV-1) (herpes simplex vírus) és a varicella zoster (varicella zoster vírus) okozhatnak. A szervezet egészséges sejtjeibe behatolva a vírus DNS-be van ágyazva, és a fehérjeszintézisük segítségével aktívan megszaporodik. Az egészséges ember szemét megbízhatóan védik a vírusoktól és egyéb fertőzésektől. Azonban a szervezet védőfunkcióinak, valamint a stresszek, a hipotermia és az átadott fertőző betegségek erős csökkenésének hátterében a patogén mikroorganizmusok könnyen behatolnak a szervezetbe. A herpesz aktiválása szintén hozzájárulhat:

 • Hosszú tartózkodás a napsütésben;
 • Szem sérülése;
 • terhesség
 • Az immunszuppresszánsok, a citosztatikumok és a prosztaglandinok hosszú távú alkalmazása.

A herpesz a szemen nagyon fertőző. Az egészséges személy fertőzése háztartási eszközökkel történik az állami tárgyak - higiéniai termékek, ételek vagy játékok révén. A fertőzés másik módja a levegő. Bizonyos esetekben a szemhéjpaszták másodlagos betegségként hatnak, amikor a hólyagok, például a herpesz az ajkán vagy a bárányhimlő tartalmán keresztül a szem nyálkahártyájára jut. Az esetek többségében az ilyen típusú fertőzést az óvodás gyermekeknél megfigyelik a magas motoraktivitás, a szervezett gyermekcsoportok megtartása és a higiéniai szabályok be nem tartása miatt.

tünetek

A szem herpeszes elváltozásainak folyamata hasonló az allergiás reakciók és néhány bakteriális fertőzés megnyilvánulásához. Azonban, amikor a herpesz vírusos tünetekkel járó elsődleges fertőzés rendkívül ritka. A herpesz jellegzetes klinikai tünetei:

 • A szemgolyó és a szemhéjak vörössége és duzzanata;
 • öntözés;
 • fényérzékenység;
 • Csökkentett akut látás;
 • Az objektumok alakjának és méretének torzítása;
 • A szürkületi látás romlása;
 • A szemhéj összeszűkülése (blepharospasmus);
 • Fátyol érzékelése a szemek előtt;
 • Fájdalom a szemgolyók forgatásában;
 • Fejfájás és gyengeség;
 • A testhőmérséklet enyhe növekedése.

A herpesz a szemeken is megjelenik a bőr felső részén felszívódó bőrkiütés formájában, súlyos viszketés, bizsergés a lézióban. Később apró vizes buborékok jelennek meg a szemhéjon, amelyek néhány nap múlva felhősek és felrobbannak, és egy héja borítja. Az ödéma teljesen eltűnik 2 hét után, és nem marad nyomot.

kezelés

A legtöbb esetben a szemhéjpaszta önmagában halad. Annak érdekében azonban, hogy ne engedjük meg a fertőzés megismétlődését, szükséges tudni, hogyan kell kezelni a herpeszet a szemek előtt otthon. Ebben az esetben mind a gyógyszerek, mind a hagyományos gyógyszerek hatékonyak lesznek.

Vírusellenes szerek

A betegek figyelmeztetése a herpesz szemek kezelésének módjáról, az orvosok gyakran javasolják az acyclovir és származékainak használatát. A gyógyszeres terápiát helyileg (kenőcsök és szemcseppek), valamint szisztémásan (tabletták és injekciók) végzik. Egy ilyen átfogó megközelítés megállíthatja a vírus reprodukcióját és elnyomhatja a herpesz aktivitását. Az irányított fellépés legnépszerűbb eszközei a következők:

 • Vidarabine. Megakadályozza a vírus nukleinsav képződését. Kenőcs formátumban kapható;
 • Az aciklovir. Ellentmondja a DNS szintézisében részt vevő enzimeket. Orális beadásra szánt tabletták formájában és helyi adagolásra alkalmas kenőcsökhöz;
 • Nagyon IMU. Tevékenysége hasonló az acyclovirhez, elnyomja a vírus reprodukcióját. Ez az első olyan gyógyszer, amely a szemhéjszakák kezelésére szolgál. A szemcseppek formájában kapható.

Hagyományos gyógyszer

A népgyógyászatban sok recept van, hogyan kell kezelni a herpeszet a szemek előtt. Azonban, hogy támaszkodni rájuk, csak mint egy további terápiás módszer a vírus elleni küzdelemben. Jól beválták a következő gyógynövényes levest, melyeket szemészeti tömésekhez és lotionokhoz kell használni:

 • Tüdőfű. 2 teáskanál száraz gyógynövényeket öntsünk 500 ml forró vizet, hagyjuk 2 órán át. Meleg infúzióval 10-12 napig öblítse le a beteg szemét 5-6 alkalommal naponta;
 • Árnika. 1 evőkanál Arnica virágok öntsünk egy pohár forró vizet, hagyjuk 2-3 óra. Ezzel az infúzióval 2 óránként öblítse le az érintett szemet.

Tudjon meg többet a témáról

 • Hogyan kell kezelni a hideget a szemen Az immunitás csökkenése tele van különböző fertőzésekkel egy személy számára. Nagyon gyakran a szervezet védekezésének gyengülését a herpesz megjelenése kíséri. Hogyan kell kezelni a hideget
 • Hogyan kezeljük a herpeszet az ajkakon? A látens formában a herpesz szimplex vírus a bolygónk lakóinak több mint 80% -ában található. Azonban a hideg csak akkor fordul elő, amikor
 • Az, hogy kezelje a hideg az orr Herpetic kiütések jelenhetnek szinte a test bármely részén. De leggyakrabban a fertőzés gócai lokalizálódnak az arcon. Mint a hideg kezelésére
 • Hogyan kezeljük a herpes zoster-t? A herpesz zoster és a lichen azonos fogalmak. Ezt az akut betegséget a test súlyos kiütések jellemzik. Hogyan és hogyan kezeljük a herpesz zostert?
 • Hogyan kezeljük a herpeszet a testen Herpetikus felrobbantások szinte az emberi test bármely részén fordulhatnak elő. Az ajak és más testrészek kiütésének oka az

A hideg sebek kezelése és tünetei a szemen

A herpeszvírus különböző emberi szervekre, így a szemekre is hatással lehet. A herpesz a szemen az egyik legveszélyesebb herpetikus fertőzés, amely súlyos látáskárosodáshoz vezethet. Ezt a vírust ophthalmoherpesnek is nevezik.

Leggyakrabban a herpeszvírus elősegíti a szaruhártya gyulladását a szem keratitisében. Emiatt a személy elég gyorsan elájul. A statisztikák szerint egyes országokban a keratiták aránya több mint 80%. Az okuláris herpesz ismétlődése évente 3-5 alkalommal fordulhat elő. Időszerű és megfelelő kezelés hiányában a szem mély szövetei részt vehetnek a gyulladásos folyamatban, ami gyakran vezet a látás teljes elvesztéséhez.

A hideg sebek okai a szemen és a fertőzés módjai

A szem könnycseppfolyása meglehetősen jól védi a fertőzések előfordulását, ha minden rendben van. A titráló immunglobulinok, amelyek egy könnycseppfolyadékban vannak, megakadályozzák a vírusok terjedését.

Milyen esetekben lehet a herpesz kialakulása a szemen:

 • Az immunrendszer csökkentése, amely súlyos stressz, hipotermia vagy már fertőzött betegségek miatt jelentkezik.
 • A szem trauma.
 • Terhesség.
 • Immunszuppresszánsok befogadása.

Kezdetben a következő esetekben kaphat herpeszvírus fertőzést:

 • Közvetlen kapcsolat a betegséggel - a vírus átjut a szájüreg nyálkahártyáján, a genitális traktuson keresztül.
 • A közös élet fenntartása - tányér, testápolási termékek, törölközők stb. Használata

Kezdetben az epitheliális szövetbe belépve a vírus szaporodik és átterjed a véren és a nyirokrendszeren keresztül, ahonnan mozog a szervezetben. A herpeszvírus 1 és a 2-es típus behatol az idegcsomópontokba, és ott marad életben az alvó üzemmódban. A fertőzés ezen módja endogén.

Van egy másik módja a fertőzésnek - exogénnek, amelyben a herpetikus hólyagok szerózus tartalma a nyálkahártyákra jut. Leggyakrabban a fertőzés ilyen formája gyermekkorban fordul elő, mert a gyermekek fokozott aktivitást mutatnak. A gyermekkori exogén fertőzés aránya 80%.

Klinikai kép a herpeszről a szemen

A herpesz a szemhéjjel a következő tünetekkel jellemezhető:

 • A szemgolyó pirossága, a szemhéjak.
 • Túlzott könnyezés.
 • Pain.
 • Az idegen test érzésének a szemében.

A herpetikus retinális léziók esetében a fő tünetek mellett a következő tünetek figyelhetők meg:

 • Homályos látás, zavarosság a szemében.
 • Villog a szem előtt.
 • A tárgyak láthatóságának torzítása.
 • Szellemkép.
 • A szem szálai lezárása.
a tartalomhoz ↑

Klinikai formák

Az okuláris herpesz diagnosztizálása

A gyulladással járó szembetegségek hasonló tüneteket mutatnak, ami jelentősen gátolja a pontos diagnózist és megkezdi a kezelést.

Mi szükséges a pontos betegség megállapításához:

 • A szemhéjak bőrének vizuális vizsgálata, ahol herpetikus eruptionokat észleltek.
 • Visometriás (a látásélesség meghatározása) - gyakran a látás jelentősen csökken.
 • Perimetria (a látómező határainak meghatározására szolgáló vizsgálat).
 • Analgicemetria (a szaruhártya érzékenységének ellenőrzése) - leggyakrabban az érzékenység gyakorlatilag hiányzik.
 • Biomikroszkópos vizsgálat (a szemgolyó elülső és hátsó részének vizsgálata).
 • Ophthalmoscopy (fundus vizsgálata) a lehetséges fertőzések azonosítására.

Laboratóriumi igazolás szükséges, mivel a vizuális tünetek teljesen más betegséget jelezhetnek.

Milyen diagnosztikai módszerek szükségesek:

 • Soskob kötőhártyával - ebben az elemzésben meghatározzák a vírus ellenanyagait.
 • Általános vérvizsgálat szükséges a leukociták és a limfociták szintjének meghatározásához. Rendszerint növelik a szintjüket.
 • A kötőhártya kötőhártya, a szaruhártya a vírus DNS meghatározásához.
a tartalomhoz ↑

Herpesz kezelése a szemen

A herpesz kezelése a században a herpeszvírus fertőzés súlyosságától és formájától függ. Ha a betegség tünetei felületesek, ebben az esetben a herpeszet két irányban kell szemmel kezelni:

 1. Etiotróp terápia - az aktív kórokozó eltávolítása.
 2. Tüneti kezelés - a tünetek enyhítése és további eltávolítása (viszketés, duzzanat, gyulladás).

Természetesen a fő kezelés célja a herpeszvírus elnyomása. Ehhez a következőképpen járjon el:

 • Vírusellenes szerek - Acyclovir, Gerpivir.
 • Specifikus immunterápia - antiherpetikus vakcina.

A kezelés maximális hatékonysága a vírus elnyomására, a tünetek megszüntetésére és a lehetséges relapsusok csökkentésére irányuló gyógyszerek kombinált adagolásából áll. Sebészeti beavatkozás abban az esetben történik, ha a szem mélyebb struktúrái érintettek.

A herpesz vírus kezelésére szolgáló készítmények a században

A herpeszvírus szemen való kezelését cseppek és kenőcsök segítségével, valamint tabletták szisztémás bevitelével végezzük.

 • Valaciclovir - belül 0,5 gramm napi 2 alkalommal.
 • Fizioterápia (helyileg) - UFO, UHF a sebek korai gyógyulására.
 • Vírusellenes cseppek - Óftan-IMU, 1 csepp naponta 6 alkalommal.
 • Antiszeptikus cseppek - Miramisztin, 1 csepp naponta 6 alkalommal.
 • Gyulladáscsökkentő cseppek - Naklof 1 cseppet naponta 3 alkalommal.
 • Antihisztamin cseppek (allergiás reakciók esetén) - Opatanol 1 csepp naponta háromszor.

A kezelés időtartama 3-4 hét szigorúan egy szemész orvosának irányítása alatt áll.

A herpesz megelőzése a szemen

A herpesz megakadályozása a szemen, hogy minimalizálja a közvetlen érintkezést egy beteg betegével, használjon egyedi higiéniai cikkeket, edényeket és kozmetikumokat.

Ha a herpeszet terhes nőkön találják, a születési csatornát kezelik és speciálisan kezelik, hogy elkerüljék a gyermek fertőzését a szülés alatt.

Az étrendnek teljesnek kell lennie, vitaminokkal dúsítva. Az immunrendszer fokozása érdekében a multivitamin készítményeket, a terápiát és a szervezet fokozatos keményedését írják elő.

A herpesz jellemzői a szemre és kezelésére (ophthalmoherpes)

Az emberi testben a herpetikus fertőzés egyik legveszélyesebb megnyilvánulása a szemhéjpaszta vagy herpesz a szemében. A herpes vírusok leggyakrabban szaruhártya-elváltozásokat okoznak - keratitis, amely gyakran a látás gyors romlását okozza.

A korszerű adatok szerint a szaruhártya herpeszvírusos betegségeinek aránya egyes országokban több mint 80%. A szemhéjpúpok évente 3-5 alkalommal újraszentálhatnak. Kezelés hiányában a szem mélyebb szövetei részt vesznek a fertőző folyamatban, ami gyakran rokkantsághoz vezet, és néha teljes látásvesztést okoz.

A herpesz patogének a szemében

Herpes simplex vírus Herpes simplex vírus-1 (HSV-1) és varicella zoster vírus Varicella zoster. Az elmúlt években, bizonyíték van egyre nagyobb szerepet a vereség a vírus szem 2. típusú herpes simplex, citomegalovírus és HSV-6, amely általában nevezik, illetve genitális herpesz, a fertőző mononukleózis, és rózsahimlő.

A herpeszvírus család valamennyi képviselője gömb alakú. A vírusrészecske közepén egy kettős szálú DNS-molekula, különböző hosszúságú filamentumokkal.

A herpeszvírus genetikai anyagát három héj védi. A DNS sűrű módon egyforma méretű fehérjemolekulákba van csomagolva, amely rendszeres, húszoldalú kapszidot képez. Kívül egy amorf fehérjeréteg, amelyet tegumenumnak neveznek. A harmadik héj (szuperkapszid) egy foszfolipid membrán.

A sejtbe behatolva a vírus DNS-jét a genomjába helyezi, és a gazdaszervezet fehérje szintetizátorát alkalmazza virális komponensek előállítására. Az új vírusrészecskék kialakulása a sejtek belső nukleáris burkolatán történik. A kórokozó nagy mennyiségben felhalmozódik a magban, megszakítja membránját, és kilép a sejtből. A sejtmag elhagyásakor a vírusrészecskék megragadják a membrán egy részét, és szuperkapszidet kapnak.

A herpesz okozta fertőzések okai és módja a szem előtt

Egy normális szem megfelelő módon védeni vírusos fertőzések: a könnyben tartalmaz szekréciós immunglobulin-A, a nyálkahártya a sejt, válaszul a bevezetése vírusok előállítására interferonok, hogy megakadályozzák a terjedését a kórokozó. A látens herpeszvírus fertőzéssel aktivált T-gyilkosok is keringenek a vérben, amelyek képesek véletlenszerűen elpusztítani a vírusfertőzött sejteket.

Az ophthalmoherpesek fejlődése csak az immunrendszer reaktivitásának csökkenése miatt lehetséges, ami az átvitt fertőző betegségek, súlyos stresszek, hosszabb napi expozíció, hipotermia következtében alakul ki. A vírus aktiválódása is okozhat szembetegséget, terhességet vagy immunszuppresszív, citosztatikus és prosztaglandin készítményeket.

Kezdeti fertőzés herpesz vírusok keresztül történik a nyálkahártya a szájüreg, a légzőszervi vagy reproduktív traktus által közvetlenül érintkezésbe kerül a beteg, ugyanazon lemez, törülközők, játékok, higiéniai.

A vírus az epitheliális szövetben szaporodik, majd behatol a keringési és nyirokrendszeri rendszerekbe, elszaporodva az egész testben. A HSV-1, a HSV-2 és a Varicella zoster vándorolnak az idegcsomópontokba, ahol egész életükben latensek maradnak. Leggyakrabban a szemfedők oka csak olyan "alvó" vírusok. Ezt a fertőzés útját endogénnek nevezik.

Azonban a szem nyálkahártyája lehetséges és exogén fertőzést okozhat, amikor a herpesz által az ajkán vagy csirkehólyagban képződő buborékok tartalmát illetően felmerül.

Gyakran előforduló exogén fertőzés az iskoláskor előtti gyermekeknél fokozott motoros aktivitásuk, szervezett csoportosulásuk és alacsony szintű higiénia miatt következik be. A szemek exogén herpeszes elváltozásainak aránya ebben a korcsoportban elérheti a 80% -ot. Az újszülöttek exogén fertőzésére akkor is lehetőség van, ha egy anya születési csatornáján áthalad, aki nemi herpeszes.

Herpes patogenezis a szemekben

Az exo- vagy endogén penetráció a szemre, a vírus elkezd szaporodni a szaruhártya felszíni rétegében. A kórokozó felhalmozódik a keratocitákban, felszakad a membránon és kifelé, a szomszédos sejteket fertőzi. A vírus felszabadulását a szaruhártya-sejtek és a fertőző folyamatban részt vevő egyéb szövetek halála és szalonnája kísérte.

A mechanikai hibák mellett a vírus szaporodása autoimmun elváltozásokat okoz. Mivel a herpeszvírus szuperkapszid az érintett sejtek magmembránja által képződik, felszíni antigénjeit hordozza - az emberi testre jellemző fehérjemolekulák. Egyrészt ez részben elfedi a vírust az immunrendszer hatásaitól, lehetővé téve, hogy az egész szervezetben terjedjen. Másrészről, a vírus bevezetésére válaszul termelt antitestek is elpusztíthatják az emberi sejteket, tévesen idegenként.

Tünetek és klinikai képfájdalmak

Néhány tünete a szemgyógyászat hasonló az allergiás és bakteriális jellegű szemek sérüléseihez. Ezek közé tartozik a szemhéjak vörössége és a szemgolyó, a könnyezés és a fényérzékenység, a fájdalom és az idegen test szembesülése a szemben.

A retina herpeti elváltozásaiban a keratitis különböző formái a jelzett tünetek mellett a következőkben is megfigyelhetők:

 • csökkent látásélesség vagy homályos látás
 • villog és szikráz a szeme előtt
 • a tárgyak alakjának és méretének torzítása
 • elágazás
 • sötétedés megsértése.

Gyakran a szemhéjak görcsös záródása - blepharospasmus.

Ha herpeszes gyulladásban a látóideg van egy erős fájdalom a szemgödör, és a homlokát boltív, csőlátás, vagy a holttér a szíve, fájdalmat, amikor a mozgó szemét, érezte, fátyol szemei ​​előtt. Lehetséges hányinger, fejfájás, láz.

A herpesz klinikai formái a szemekben

Az elsődleges fertőzés herpeszvírusok ophthalmoherpes előfordul ritkán. Több, mint 90% -át teszik ki az esetekben szemkárosodás során keletkező fertőzések visszaesések. Így szöveti károsodás lehet felszíni vagy mély, és jár csak az elülső szemek elválasztjuk (ínhártya, a kötőhártya, a szaruhártya), vagy az elülső és a hátsó (érhártya, retina, látóideg) osztályok.

Ophthalmoherpes klinikai formái

Az elülső rész sérülései