Ketokonazol - gombaellenes szer

A Ketoconazole a szisztémás gombaellenes szerek csoportjába tartozik. A szájüreg, a garat és a gége bizonyos betegségei miatt felírták. Mikor kell bevennie a ketokonazolt, hogyan kell elkerülni a gombás szövődményeket, melyek az ellenjavallatok?

Hatékony gombaellenes szer

A különböző családok gombái minden nap körülveszik a mindennapi életben. Az emberi bőrön és nyálkahártyákon a gombák királyságának nagyszámú képviselője van. Néhány közülük feltételesen patogén, és bizonyos körülmények között nem okoz betegséget. A feltételesen patogén gombák csoportjába tartozik elsősorban a Candida nemzetség gombája. A gombák egy másik csoportja - patogén - általában nem fordul elő az emberi szervezetben, és ha a fertőzés különböző gombás betegségeket okoz. Ahhoz, hogy obligát kórokozók élesztők, kórokozók szisztémás gombás fertőzések (Cryptosporidium), kórokozók Trichophyton és Microsporum. A ketokonazol a legtöbb ellenjavallt.

Farmakológiai tulajdonságok

Candida gomba az emberi bőrön

A ketokonazol szisztémás gombaellenes (antimikotikus) gyógyszer. Gátolja a gombasejtek reprodukcióját, és nagy dózisokban a mikroorganizmusok halálát okozza. Mivel analógjai antimikotikus csoportok (például fluconazol), a ketokonazol megváltoztatja az összetétele a sejtmembrán a gombasejt, ami miatt a patogén sejt elpusztul.

A ketokonazol a kémiai szerkezet alapja, azaz alkáli tulajdonságokat mutat, ezért a savas környezetben a legerősebb "működik". A betegek alacsony savtartalmú gyomornedv, figyelembe fekélyellenes gyógyszerek (protonpumpa-blokkolók - Omez, omeprazol, antacidumok - Almagel, Rennie, Fosfalyugel) felszívódását ketokonazol csökken.

A használati utasítás szerint a ketokonazol szinte teljesen felszívódik (99% -kal), a gyógyszer nagy része egyenletesen eloszlik a szövetekben.

Használati utasítások

A ketokonazol elég erős gyógyszer, és nem érdemes szedni az ENT betegségek kezelésére. A vényköteles abszolút indikációk különböző gombás fertőzések HIV-pozitív betegekben vagy bármely más immunhiányban szenvedő betegeknél. Meggyengült immunitással, a helyi bőrbetegségeket okozó gombák szaporodhatnak a nyálkahártyákon, mélyen behatolhatnak a szövetekbe. Az ENT-megbetegedések területén magában foglalhatja a gombás hasmenést, a sinusitist, a laryngitiset. Szerencsére az ENT szervek súlyos elváltozása ritka, a leggyakoribb a Ketokonazol tabletták beadásának módja a perzisztens orofaringémia kezelésére és megelőzésére.

Oropharyngomycosis leggyakrabban a Candida nemzetség gombáinak okozza. Mint ismeretes, a Candida feltételesen patogén mikroorganizmusokra utal. De bizonyos körülmények között a Candida patológiás reprodukciója bekövetkezik. Ez akkor történik, amikor:

A száj gombás fertőzése

 • Hosszan tartó irracionális kezelés antibiotikumokkal.
 • Erős stressz, terhesség, szülés.
 • Betegség vagy terápia miatti immunitás gátlása, például mesterséges immunszuppresszióval a szerv- és szövetátültetés után.
 • Szisztémás szteroidokkal végzett kezelés. A glükokortikoszteroidok hosszú távú alkalmazása elősegíti a patogén és opportunista gombák reprodukcióját.

A ketokonazol tablettákban történő adagolását a beteg súlya alapján számítják ki, általában 1-24 héten át naponta egyszer 200-400 mg. A felnőtt maximális adagja napi 1 gramm. A gyermekeknél tilos a ketokonazol tablettákban történő alkalmazása.

Mellékhatások és ellenjavallatok.

Ne szedje a ketokonazolt tablettákban:

 • Terhes és szoptató nők.
 • 18 év alatti gyermekek. Rendkívüli esetben a gyermek kezelésére vonatkozó döntést egyedileg kell meghozni. Ha nem tud semmit sem helyettesíteni ketokonazollal, akkor gyermekek kezelésére is felhasználható, de legalább 30 kg súlyú.

Óvatosan, a kábítószert az alábbi csoportokból kell bevinnie:

 • Szenvedett az alkoholfüggőség. A ketokonazol etanollal versenyez a májenzimek esetében, míg az egyidejű vétel jelentős kivonási szindrómát eredményezhet.
 • Cukorbetegek, ahogy a gyógyszer növeli a hatását antidiabetikumok, különösen glibenklamid és társaik, mert ez nagyban csökken a vércukorszint, és dolgozzon ki egy hipoglikémiás kóma.
 • Betegeknél, akik más gyógyszereket, különösen a következő csoportból benzodiazepinek (alprozolam, midazolam), antiretrovirális szerek (szakvinavir, indinavir), antiaritmikumok (nadolol, carvedilol, verapamil, diltiazem), szisztémás és helyi szteroid (budesonide, metilprednizolon, dexametazon, flutikazon) és mások. megtalálható a használati utasításban A teljes lista a gyógyszerek, amelyek kölcsönhatásba lépnek a ketokonazol.

A ketokonazol szedése során felmerülő mellékhatások különböző szervekből és rendszerekből származhatnak:

Az urticaria lehetséges allergiás reakció

 • Az emésztőrendszer részeként: emésztési zavar, hasi fájdalom, duzzanat, gyomorégés, émelygés, hányás, fokozott májenzimek, sárgaság.
 • A bőrön: dermatitis, erythema, pruritus, alopecia.
 • Allergiás reakciók: urticaria, Quincke ödéma, anafilaxiás és ál-anafilaxiás sokk.

A mellékhatások teljes listája megtalálható a használati utasításban. A ketokonazolt szedő betegek vizsgálata szerint a leggyakoribb az urticaria formájában jelentkező allergiás reakció. Más súlyos szövődmények és mellékhatások ritkák.

A kezelés költsége

A gyógyszer ára változik a kiadás, a gyártó és a régió formájától függően. A Ketoconazole - Nizoral eredeti készítményét magasabb ár jellemzi, mint a generikus analógok. Ezen a ponton felszabadulású tabletták Nizoral megszűnik, az ár a generikus ekvivalens tól 104 rubelt per pirula csomag ketokonazol, DC №10 legfeljebb 760 rubelt per pirula csomag Mikozoral №30. Az ár a gyógyszer adagolásától és a tabletták számától függ.

Oropharyngeomycosis megelőzése

A kezelés megkezdése után ajánlott probiotikumokat inni

A Ketoconazole tabletta szedése előtt kíméletesebb módszereket kell alkalmaznia: szisztémás és helyi probiotikumok - a mikroflóra javítására szolgáló gyógyszerek. Az ilyen gyógyszerek beadása után a mikroorganizmusok egyensúlya spontán meggyógyulhat, és a szájüregi tünetek eltűnnek. Hosszantartó, perzisztens mikotoxikus elváltozások esetén gombaellenes szerek, beleértve a ketokonazolt is alkalmazzák.

A betegség kialakulásának elkerülése érdekében az antibakteriális gyógyszereket csak az előírt dózisban és teljes adagban szabad alkalmazni. Nagyobb / kisebb dózis, a hiányos kezelés hozzájárul a baktériumok rezisztenciájának kialakulásához, a gombák reprodukciójához. Hosszú távú antibakteriális gyógyszerekkel történő kezelés esetén egyidejűleg gombaellenes szereket kell alkalmazni, és a kezelés végét - a probiotikumokat.

Patient Reviews

Nina, 50 éves.

Én sokáig szenvednek a cukorbetegség, gombás betegségek a bőr és a körmök - állandó társaim. A hipoglikémiás válság után megfertőztem a tejsavót (nyálkahártya candidiasis). A betegség nem csak a nemi szerveken, hanem a szájüregben is megnyilvánult. A cukorbetegek gombás betegségeit nagyon rosszul kezelik. Ennek eredményeképpen a szájüreg pozitív változásai csak egy heti ketokonazol után jelentkeztek.

Nikolay, 45 éves.

Mivel a fertőzés a bőr és a bőr alatti szövetek kénytelen volt antibiotikumok hosszú ideig (több, több fogás), miután a kezelés végén volt egy gombás fertőzése a szájban (orofaringomikoz). Tíz napos ketokonazol-kezelést követően a betegség tünetei elteltek.

A ketokonazol hatékony gombaellenes szer. Célja különböző helyi és szisztémás gombás megbetegedésekben jelentkezik, beleértve az orofaringomikózist is. A gyógyszer szedése előtt konzultáljon orvosával, vegye figyelembe az összes lehetséges ellenjavallatot és mellékhatást, semmilyen esetben sem írhatja elő. A ketokonazol nagyszámú gyógyszerkészítménnyel kölcsönhatásba lép, az ellenőrizetlen kezelés eredményei kiszámíthatatlanok lehetnek.

ketokonazol

A leírás aktuális 2016/04/23

 • Latin név: Ketoconazole
 • ATX kód: G01AF11
 • Hatóanyag: Ketokonazol (ketokonazol)
 • Gyártó: Ultratech India (India), Piramal Healthcare (India), Aarti Drugs (India), Pharmaprim (Moldova)

struktúra

 • 1 grammban krém ketokonazol 200 mg azonos nevű gyógyszert tartalmaz. Kiegészítő anyagok: labrafil M, emulzió 61, nipagin, vazelinolaj, víz.
 • Részeként Ketokonazol-kúpok 200 mg azonos nevű gyógyszert tartalmaz. Kiegészítő anyagok: félszintetikus gliceridek (2000 mg gyertya teljes súlyáig), butil-hidroxi-anizol.
 • egy Ketokonazol tabletta 200 mg azonos nevű hatóanyagot tartalmaz. Kiegészítő anyagok: laktóz, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, szilícium-dioxid, kis molekulatömegű PVP.

A kibocsátás formája

 • Homogén fehér krém sárgás színű. 10, 15 vagy 25 gramm krém egy alumínium csőben, egy cső egy papírcsomagban.
 • Fehér, hengeres hüvelygyertya sárgás színárnyalattal, vágáskor, légrúd jelenléte vagy a tölcsérszerű alak mélyítése. 5 gyertya kontúrcsomagolásban, 1 csomag sejt egy papírcsomagolásban.
 • Fehér kerek, sárgás színű, egyoldalas keresztmetszetű tabletta. 10 tabletta buborékfóliában, 1 vagy 2 buborékcsomagolás papírcsomagolásban.

Farmakológiai hatás

Gombaellenes, fungicid, fungisztatikus, antiandrogén hatás.

Farmakodinamika és farmakokinetika

farmakodinámia

A ketokonazol mesterséges származék imidazol. Fungisztatikus és fungicid hatású. Fékek bioszintézise ergoszterol és megzavarja a gombás sejtfal normál lipidkompozícióját.

Cselekedni Epidermophyton floccosum, dermatophytes születés Microsporum, Trichophyton, valamint a nemzetség gombáit pityrosporum és Candida.

A krém farmakokinetikája

A helyi hatóanyag-beadással a hatóanyag gyakorlatilag nem szisztémás felszívódásnak van kitéve, a vérben tartósan felhasználva, annak tartalmát nem határozzák meg.

Kúpok farmakokinetikája

Az intravaginális alkalmazással a szisztémás véráramba való felszívódás rendkívül kicsi.

A tabletták farmakokinetikája

A ketokonazol biohasznosulása elérte a legmagasabb értékeket étellel együtt. Ha ez a feltétel teljesül, akkor a vér maximális mennyiségét a vérben 1-2 óra elteltével érik el. A hatóanyag felszívódása csökken a gyomornedv csökkent savanyúságában szenvedő betegeknél achlorhydria.

A vérproteinekkel való reakció 99% -os. A szervekben és szövetekben széles körben eloszlik, kivéve a gerincfolyadékot. Metabolizálódott a májban számos inaktív származék leadásával. A biotranszformáció fő módjai aromás hidroxilezés, hasadás és a piperazin oxidációja és imidazol gyűrűk, oxidatív O-dealkilezés. A eliminációs felezési idő körülbelül 10 óra.

Elsősorban az epével és az ürülékkel van szétosztva.

Használati utasítások

A ketokonazol krém használatára utaló jelek

 • lágyéktájisportoló;
 • epidermomikózissima bőr;
 • sportoló lábak és kefék;
 • chromophytosis;
 • candidiasis bőr;
 • seborrheás dermatitis, provokált Pityrosporum ovale.

A ketokonazol kúpok használatára utaló jelek

 • terápia hüvelyi visszatérő candidiasis, mind akut, mind krónikus.
 • A gombás hüvelyi fertőzés megelőzése a szervezet védett funkciójával és a terápiával antibakteriális szerekés egyéb olyan gyógyszerek, amelyek megváltoztatják a normál mikroflórát.

A ketokonazol tabletták alkalmazási területei

 • Terápia és megelőzés mycoses, a gyógyszerre érzékeny mikroorganizmusok okozzák: a nyálkahártya-gyulladás fertőző léziók; súlyos sérülést okoz a bőrön, körmökön és hajakon (onychomycosisban, moly, színezett lichen és mások); hüvelyi visszatérő candidiasisa helyi kezelési hiba krónikus jellege; rendszermycoses (parakoccidiomycosis, candidiasis, coccidiomycosis, histoplasmosis, blastomycosis).
 • A gombás sérülésekre vonatkozó figyelmeztetések a gyengített betegekben, beleértve a szenvedőket is immunszupprimált.

Ellenjavallatok

Ellenjavallatok a krém használatához

 • A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység.
 • A bőr integritásának megsértése azokon a helyeken, ahol a krémet feltételezik.

Ellenjavallatok kúpok használatához

 • A terhesség első harmadában.
 • A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység.
 • Az életkor kevesebb, mint 12 év.

A ketokonazol gyertyákat óvatosan alkalmazzák a szoptatás alatt, a terhesség második és harmadik trimeszterében, valamint a 12 évesnél idősebb gyermekeknél.

A tablettákkal szembeni ellenjavallatok

 • A máj betegségei akut és krónikusak.
 • Terhesség vagy szoptatás.
 • Az életkor kevesebb, mint 3 év.
 • A készítmény összetevőivel szembeni túlérzékenység.

Közös vétel a következő kábítószerekkel, pusztulva izoenzim CYP3A4 (lehetséges ezeknek a gyógyszereknek a vérben való koncentrációjának növelése, ami fokozott terápiás és mellékhatásokat eredményez, valamint a QT szegmens és a fejlődés szívritmuszavarok) tilos:

 • fájdalomcsillapítók (Metadon, Levacetil-metadol);
 • antiarrhythmikumok (Dronedaron, dizopiramid, dofetilid, kinidin);
 • anthelmintikus és antiprotozoális szerek (halofantrinnal);
 • antihisztaminok (Misolasztin, Astemizol, Terfenadin);
 • migrén kezelésére szolgáló eszközök (Ergometrin, Ergothamine, Dihydroergotamine, Methylergometrine);
 • daganatellenes szerek (irinotekán);
 • kalciumcsatorna-blokkolók (Lercanidipin, Felodipin, Bepridil, Nisoldipin);
 • antipszichotikumok és hipnotikumok, szorongásgátlók (Sertindol, Lurasidone, Pimozide, Midazolam, Triazolam);
 • lipidcsökkentő gyógyszerek (simvastatin,lovasztatin);
 • kardiovaszkuláris eszközök (ranolazinivabradin);
 • immunszuppresszánsok (everolimus);
 • diuretikumok (eplerenon);
 • gastrointestinalis szerek (domperidon,ciszaprid);
 • egyéb eszközök (kolchicin amikor máj- és veseműködési zavarokat kezelnek).

Mellékhatások

Mellékhatások krém alkalmazása után

 • Lehetséges bőrirritáció, viszketés, alkalmazás helyén égő bőrkiütés, amely azonnal eltűnik a krém eltávolítása után.

Mellékhatások gyertyák használata után

 • Helyi reakciók: a hüvely viszketése, a hüvely nyálkahártyájának irritációja.
 • Allergiás reakciók: urticaria, bőrkiütés.

A tabletta alkalmazása után fellépő mellékhatások

 • Reakciók a idegesség: szédülés, álmosság, paresztézia, fejfájás, izgatottság, szorongás, álmatlanság, gyengeség, reverzibilis koponyaűri nyomásnövekedés.
 • Reakciók a anyagcsere: étvágytalanság, alkohol intolerancia, fokozott étvágy,hyperlipidaemia.
 • Reakciók a emésztési zavar: hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavar, károsodott májfunkció, székrekedés, hányás, dysgeusia, szájszárazság, nyelv elszíneződése, puffadás, toxikus hepatitis, sárgaság, májenzimek fokozott aktivitása, Cholestaticus hepatitisz, cirrhosis, hepatokonózis, májelégtelenség.
 • Reakciók a izomrendszer: fájdalom az izmokban és az ízületekben.
 • Reakciók a lehelet: vérzés az orrból.
 • Reakciók a bőr: bőrgyulladás, alopecia, bőrvörösség, viszketés, xeroderma, kiütés, hőhullámok, akut exanthemás pustulosis generalizált típus, fotoszenzibilizáció.
 • Reakciók a vérkeringés:ortosztatikus hipotónia.
 • Reakciók a hormonális gömb: mellékvese funkció hiánya, gynecomastia, a menstruációs ciklus zavara, lehet, hogy a tartalom átmeneti csökkenése tesztoszteron a vérben (ez a mutató a kezelést követő egy napon belül normális állapotba kerül).
 • Reakciók a laboratóriumi adatok: mennyiségi csökkenés thrombocytopenia.
 • Reakciók a érzékszervek: napfény fóbia.
 • Reakciók a szexuális gömb: azoospermia, merevedési zavarok.
 • Reakciók a immunitás: urticaria, kiütés, angioödéma, anafilaxiás sokk, pszeudoanápiás sokk.
 • Általános reakciók: perifériás ödéma, láz, hidegrázás.

A ketokonazol használati utasítása (Módszer és adagolás)

Krém ketokonazol, használati utasítás

A kezelésben ótvar bőr, sportoló (láb, ecset és ágyék terület), pityriasis versicolor és candidiasis bőr A ketokonazollal végzett krémet az érintett és a környező szövetre naponta egyszer alkalmazzák.

A kezelésben seborrheás dermatitis a kívánt területre naponta kétszer alkalmazott kenőcs, a betegség súlyosságától függően. A patológiát támogató terápia hetente kétszer történik. A kezelés folytatódik néhány napig a betegség tüneteinek csökkentése vagy a mikológiai bőrkutatás negatív eredményeinek rögzítése után.

A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg. A krémmel végzett kezelés standard időtartama lágyék epidermofiták 15-30 nap, a bőr dermatomycosis - 20-30 nap, a pityriasis versicolor - 15-20 nap, a a lábak epidermofitája és kefe - 30-45 nap, a seborrheás dermatitis - 15-30 nap, a candidiasis bőr - 15-20 nap,

Gyertya utasítások

A gyertyákat intravaginálisan használják. Mielőtt a gyertyát felszabadítja a csomagról, vízszintes helyzetbe kerül a hüvelybe. Naponta egy gyertyát használjon 3-5 napig a betegség súlyosságától függően.
A kezelésben krónikus candidiasis a kezelést 10 napon belül végezzük, a jelzett vételi frekvencia megőrzésével.

Ketokonazol tabletták, használati utasítás

A ketokonazol tablettákat orálisan adják be étkezés közben.

A 30 kg-ot és a felnőtteket meghaladó gyermekek 200 mg gyógyszert szednek naponta egyszer. A kezelés időtartama színes zuzmó 10 nap, a candidiasis bőr és szájüreg - 15-20 nap, a onihomikozah - 6 hónapról egy évre, a ótvar - legfeljebb 30 nap, a szisztémás gombás fertőzések - 30-60 nap.

Ha a betegség hátterében (200 mg / nap) nem figyeltek meg szignifikáns pozitív változásokat a betegségben, akkor a napi dózis 400 mg-ra emelkedhet.

A kezelésben hüvelyi candidiasis a dózis 400 mg naponta, és az adagolás időtartama 5 nap. A gombafertőzések megelőzése érdekében a felnőtt betegek naponta 400 mg gyógyszert írnak elő.

túladagolás

Túladagolás krém vagy gyertya használatakor

Mivel ezek a gyógyszerkészítmények nem érik el a szisztémás véráramlást, a túladagolás jeleinek megjelenése nem valószínű.

Krém vagy kúpok lenyelése esetén öblítse le a gyomrot és indítsa el tüneti kezelés.

Túladagolás tablettákkal

Amikor a tabletták túladagolása várhatóan növeli a mellékhatásokat. Túladagolás: gyomormosás, vezetés tüneti kezelés.

kölcsönhatás

Ha az utasításoknak megfelelően használják, a ketokonazol gyertyák és krém (kenőcs) szinte nem szívódnak fel a szisztémás keringésbe, és nem valószínű, hogy más gyógyszerekkel való kölcsönhatás lenne.

Lehetséges gyógyszerkölcsönhatások tabletták bevétele esetén

A ketokonazol kombinált alkalmazásával együtt savkötők (a H2-hisztamin receptorok blokkolói, alumínium-hidroxid, protonpumpa inhibitorai) csökkenti az első bélrendszer felszívódását. Ezekkel a kombinációkkal szükséges figyelni a gyógyszerrel való kezelés hatékonyságát, és ha szükséges, javítani dózisait.

A ketoconazol együttes alkalmazása a CYP3A4 izoenzim erős aktivátorával (Rifabutin, Isoniazid, Efavirenz, Rifampicin, Phenytoin, Carbamazepine, Nevirapine), nem zárja ki az előbbi biológiai hozzáférhetőségének csökkenését, ami jelentős hatékonysági csökkenéséhez vezethet. Ha ezeket a kombinációkat nem lehet elkerülni, akkor szükség van a leírt készítmény hatékonyságának monitorozására, és ha szükséges, növelje annak dózisát.

A ketokonazol együttes alkalmazása olyan anyagokkal, amelyek elnyomják izoenzim CYP3A4 (vírusölő és más gyógyszerek), növelhető a ketokonazol biohasznosulása. Ezekkel a kombinációkkal szükséges a beteg állapotának figyelése annak érdekében, hogy azonosítani lehessen a ketokonazol megnövekedett hatásának jeleit, és ha szükséges, csökkentsék a dózist.

Egyidejű alkalmazása esetén a ketokonazol tabletták blokkolhatják a CYP3A4 által közvetített transzformációt, valamint a közvetített P-glikoprotein, anyagok szállítása. Ez a gyógyszerek koncentrációjának növeléséhez vezet a vérben, ami viszont terápiás vagy mellékhatásainak növekedését okozza.

Nem javasolt a következő gyógyszerek egyidejű alkalmazása ketokonazollal: fentanil, tamszulozin, Rifabutin, Carbamazepine, Rivaroxaban, Dasatinib, Trabecectidine, Nilotinib, Salmeterol.

A Ketoconazole tabletták használata a következő módon szükséges: Buprenorfin, Alfentanil, Oxycodone, kumarinok, Szaxagliptin, cilosztazol, digoxin, repaglinid, eletriptánt praziquantelt, ebasztin, docetaxel, bortezomib, imatinib, busulfan ixabepilon, erlotinib, trimetrexát, alprazolam, lapatinibre, a periwinkle alkaloidjai, A buspiron, aripiprazol, Midazolam, brotizolam, haloperidol, Perospiron, Ramelteron, quetiapin, risperidon, indinavir, maraviroc, nadolol, szakvinavir, Aliszkiren, verapamil, budezonid, aprepitant, ciklosporin, ciklezonid, dexametazon, metilprednizolon, flutikazon, takrolimusz, szirolimusz, atorvasztatin, temszirolimuszra, reboxetin Imidafenatsin fezoterodin, solifenacin, Mozavaptan szildenafil, Tadalfil, tolterodin cinakacet, alitretinoinnal tolvaptan.

Eladási feltételek

A gyógyszert receptre adják el.

Tárolási feltételek

Tárolja száraz, sötét helyen, 15-25 ° C hőmérsékleten. Tartsa távol gyermekektől.

Lejárat dátuma

Különleges utasítások

A krém nem szemészeti alkalmazásra készült, ezért javasoljuk, hogy ne kerüljön a szemébe.

Ha a készítményt hosszabb ideig tartó használat után azonnal fel kell használni külső glukokortikoszteroidokat Nem zárja ki a bőrirritációt, amelynek megkönnyebbülését a kezelés folytatása javasolt helyi glükokortikoszteroidok reggel és este töltsön be krémet ketokonazollal. A következő 3 hétben csökkenteni kell az adagot kortikoszteroid a teljes törlés előtt.

A fejbőr gombás léziójában előfordulhat, hogy előnyösebb a sampon használata a ketokonazollal.

Nagyon ritka esetekben gyertyák használatakor helyi allergia külső nemi szervek a partnerben.

A gyulladás használatakor a betegség ismétlődésének kockázatának csökkentése érdekében ajánlatos a szexuális partnerrel történő terápia egyidejű végrehajtása.

A gyertyák használata csökkentheti a barrier fogamzásgátlás megbízhatóságát.

A gyógyszer tabletta formáinak alkalmazása nem megfelelő a kezelésben gombás meningitis, mert a ketokonazol rosszul áthalad a vér-agy gáton.

A magas kockázata miatt májkárosító A gyógyszeres tablettákat csak különleges esetekben kell alkalmazni, ha vannak jelek és orvos kijelölése.
A tabletták kezelésének megkezdése előtt szükséges a májfunkció szintjének felmérése a megbetegedések kiküszöbölése érdekében, és a kezelés alatt rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet, a veséket, a mellékveséket és a májat, hogy ne tévesszen meg a tünetek megjelenése májkárosító.

Ha bőrbetegségek kezelésére glukokortikoszteroidokat, akkor a ketokonazolt tablettákban csak 14 nappal a teljes törlés után írják elő.

A savas italok bevitele növeli a ketokonazol felszívódását.

A Ketokonazol nem befolyásolja a gépjárművezetés képességét.

analógok

Ketokonazol analógok: Dermazol, Ketoconazole DS, Mikozoral, sampon Ketokonazol, Mikoket, ketokonazol-Altfarm, Nizoral, Livarol, Oronazol, Perhotal, Fungavis, Sebozol, Funginok, Fungistab.

gyerekek

A gyertyákat 12 év alatti gyermekeknél nem használják.

A 15-30 kg súlyú gyermekek kezelésében a napi adag 100 mg, és a 30 kg-ot meghaladó testtömegű gyermekek kezelésére felnőtt adagokat alkalmaznak. A gombafertőzések megelőzésére gyermekeknél a gyógyszert napi 4-8 mg / testtömeg-kilogrammban írják elő.

A 3 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmaznak tablettákat.

Alkohollal

Ha az alkoholt a kábítószer-kezelés, a fejlődés hátterében használják diszulfram-szerű reakció és erõsödik májkárosító, ezért ezeket az epizódokat kerülni kell.

Terhesség és laktáció

A krémet minden meghatározott időszakban fel lehet használni.

A gyertyákat tilos alkalmazni a terhesség első trimeszterében, a másik két trimeszterben rendkívül óvatosan alkalmazható a gyógyszer ilyen formája.

A tablettákat nem szabad használni minden meghatározott időszakban.

Ketoconazole vélemények

A kenőcsök (krémek) és a ketokonazol gyertyákkal kapcsolatos megjegyzése pozitív szögből jellemzi őket. Ritkán előfordulnak mellékhatások, ha használják őket. A ketokonazol samponra vonatkozó megjegyzések egy még jobb oldalon mutatják ki a test szőrös részének gombás károsodásainak kezelését.

Tablettát az azonos nevet rendelt rendkívül ritka, mert nagy képessége mellékhatásokat okoznak, így lehetetlen, hogy egy teljes képet a hatékonyságát ez a pénz formájában visszajelzései alapján kiadás.

Ár Ketokonazol, hol vásárolni

Kenőcs ára A ketokonazol 15 g Oroszországban 60-100 rubel. Ukrajnában, egy krémet egy ilyen csomagban lehet vásárolni átlagosan 20 hrivnya. Összehasonlításképpen, Oroszországban az ár a sampon ketokonazol 100 ml gyártótól függően mozog 175-300 rubelt, és Ukrajna - 30-tól 60 hrivnya.

Ár gyertyák Ketokonazol a szabványos csomagolás Oroszországban átlagosan 400 rubel, Ukrajnában az átlagos ára 32-40 hrivnya.

A ketokonazol ára a 10. táblázatban Oroszországban 125 rubel.

Ketokonazol (tabletták, kúpok, kenőcs)

A ketokonazol gombaellenes gyógyszerekre vonatkozik. Ez az anyag fehér szagtalan por, amely savakban oldódik.

Van gombaellenes, fungisztatikus, fungicid, valamint antiandrogén farmakológiai hatás. Az anyag aktívan hat a dermatophyte-, penész- és élesztőszerű Candida gombák, valamint a szisztémás mikózisok kórokozói ellen.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy az orvosok miért írnak fel ketokonazolt, beleértve a gyógyszertárakban alkalmazott gyógyszer használati utasítását, analógjait és árait. A ketokonazol előnyeit kihasználó emberek REAL MEGJEGYZÉSEI a megjegyzésekben olvashatók.

Összetétel és kibocsátás formája

Hagyja tablettákat, kenőcs ketokonazol, kúpok, sampon ketokonazol.

 • A készítmény egy tabletta A ketokonazol 200 mg azonos nevű gyógyszer. Kiegészítő anyagok: laktóz, kukoricakeményítő, magnézium-sztearát, szilícium-dioxid, kis molekulatömegű PVP.
 • 1 gramm ketokonazol krém 200 mg azonos nevű gyógyszert tartalmaz. Kiegészítő anyagok: labrafil M, emulzió 61, nipagin, vazelinolaj, víz.
 • Egyetlen gyertya esetén a ketokonazol 200 mg ugyanazon hatóanyagot tartalmaz. Kiegészítő anyagok: félszintetikus gliceridek (2000 mg gyertya teljes súlyáig), butil-hidroxi-anizol.

Farmakológiai hatás: gombaellenes, fungicid, fungisztatikus, antiandrogén hatás.

Használati utasítások

A ketokonazol tablettákat olyan betegségekre használják, mint:

 1. Körömgomba (onychomycosis) vagy bőr (dermatomycosis), amelynek kórokozója blastomycetes (tökéletlen gombák);
 2. A fejbőr mycosis;
 3. A bőr és a nyálkahártya sérülése a Candida nemzetség gombafajával;
 4. Csökkentett immunitású profilaktikus célokra;
 5. Szisztémás gombás fertőzések (coccidioidosis, histoplasmosis, blastomycosis, paracoccidioidosis), amelyek befolyásolják a belső szervek nyálkahártyáit.

A gyertyák használatának jelzései:

 1. Akut és krónikus visszatérő hüvelyi candidiasis (kezelés);
 2. Hüvelyi gombás fertőzések, a feltörekvő csökkentett a szervezet ellenállóképességét és felhasználása antibakteriális gyógyszerek és egyéb gyógyszerek, ami zavar a normális hüvelyi mikroflóra (megelőzés).

Cream sampon és ketokonazol használják gyógyításra és megelőzésre irányuló Jock viszket, ótvar sima bőr gombás fertőzések, a fejbőr, a candidiasis és tinea a bőr a kezek és lábak.

Farmakológiai tulajdonságok

A ketokonazol szisztémás gombaellenes (antimikotikus) gyógyszer. Gátolja a gombasejtek reprodukcióját, és nagy dózisokban a mikroorganizmusok halálát okozza. Mivel analógjai antimikotikus csoportok (például fluconazol), a ketokonazol megváltoztatja az összetétele a sejtmembrán a gombasejt, ami miatt a patogén sejt elpusztul.

Használati utasítások

A használati utasítás szerint a Ketoconazole tablettát orálisan adják be étkezés közben. A gyógyszer adagolása és időtartama függ a jelzettől.

Általában a tablettákban lévő ketokonazolt veszik:

 • A paronychia kezelése - 1-2 tabletta naponta;
 • A Kashin-Bek-szindróma kezelése - naponta 3-6 tabletta;
 • Az onychomycosis kezelésére - 1-2 tablettát, legfeljebb egy évig;
 • A gombás tüdőgyulladás és a szepszis kezelése - 2-5 tabletta ketokonazol;
 • A vulvovaginalis candidamycosis kezelésében - három-öt napig 1-2 tabletta;
 • Dermatomycosis és többszínű lichen kezelése - 1-8 hétig 1-2 tabletta;
 • Szisztémás mikózisok kezelésére - két hét 1-2 ketokonazol tablettára, majd egy hónapig egy tablettát vesz be. Szükség esetén a kezelés hosszabb (a teljes gyógyulásig).

Külső használatra kenőcs vagy ketokonazol krémet használjon. Közvetlenül alkalmazzák az érintett területeken és körülöttük naponta egyszer. A ketokonazol sampon is használatos. 5 percig marad, majd alaposan öblítse le. A kezelés 2-6 héten át tart.

A gyertyákat intravaginálisan használják. Mielőtt a gyertyát felszabadítja a csomagról, vízszintes helyzetbe kerül a hüvelybe. Naponta egy gyertyát használjon 3-5 napig a betegség súlyosságától függően. A krónikus candidiasis kezelésében a kezelést 10 napig végezzük, miközben fenntartjuk a jelzett adagolási gyakoriságot.

Megtalálták az esküdött ellenséges gombás körmöket! A körmöket 3 napon belül megtisztítják! Vedd el.

Ketokonazol (ketokonazol)

tartalom

Strukturális képlet

Orosz név

Az anyag latin neve Ketokonazol

Kémiai név

Bruttó képlet

A Ketokonazol gyógyszerkönyve

Nosológus besorolás (ICD-10)

CAS kódot

Az anyag jellemzői Ketokonazol

Fehér por szagtalan, savakban oldható. Molekulatömeg 531,44.

gyógyszertan

Gátolja az ergoszterol szintézisét, trigliceridek és foszfolipidek szintéziséhez szükséges a sejtfal gombák (gombák elveszítik telepképző képesség és a szálak) megadja a permeabilitás a sejtfal.

Aktív dermatophyták ellen, a nemzetség élesztőszerű gombái Candida és a penészgombák, a szisztémás mikózisok kórokozói. Meggátolja az androgének kialakulását, vannak adatok a ketokonazol hatékonyságáról bizonyos hormonfüggő prosztatarákformák kezelésében.

A lenyelés jól felszívódik (különösen a gyomor savas környezetében). A biológiai hozzáférhetőség közvetlenül függ a beadott dózis értékétől. Cmax 2 óra elteltével érhető el, és kötődik a fehérjékhez, az eritrocitákhoz. A koncentráció dinamikáját a bi-exponenciális görbe írja le. Képes behatolni a cerebrospinalis folyadékba. Oxidatív O-deoxilezésnek, oxidatív lebomlásnak és aromás hidroxilezésnek van alávetve. T1/2 2-4 óra, változatlan formában és inaktív metabolitok formájában kerül felosztásra, 70 napon belül levonható a felvett mennyiség 70% -a (57% - ürülékkel, 13% -kal a vizelettel).

A külső és intravaginális alkalmazások szinte nem felszívódnak.

Ketokonazol alkalmazása

bőrsérülések, a haj és a körmök, bőrbetegségek okozzák, és / vagy élesztők (dermatophytosis, onychomycosis, candida paronychia, pityriasis versicolor, szőrtüszőgyulladás, trichophytosis), gyomor-bél traktus mycosis, mycosis szem, a bőr-Leishmaniasis, seborrheás dermatitis miatt Pityrosporum ovale, szisztémás gombás fertőzések (candidiasis, histqplasmosis, coccidioidomycosis, blastomycosis), gombás szepszist, vaginális candidiasis (akut és krónikus visszatérő); gombás fertőzések legyengült immunrendszerű betegekben (megelőzés).

Ellenjavallatok

Túlérzékenység, akut májbetegség, terhesség, szoptatás.

A használat korlátozása

A mellékvesekéreg és az agyalapi mirigy csökkenése, súlyos vese- és májelégtelenség, potenciálisan hepatotoxikus gyógyszerek egyidejű befogadása, gyermekek életkora (legfeljebb 2 év).

Terhesség és laktáció alkalmazása

FDA akciócsoport - C.

A ketokonazol terhesség alatt történő alkalmazása csak olyan esetekben megengedett, amikor a terápia várható hatása meghaladja a magzat potenciális kockázatát.
Teratogén hatások. Amikor a ketokonazolt 80 mg / kg / nap dózisban (10-szer nagyobb, mint az MPDA) adták, teratogén hatásokat (syndactyly és oligochtilia) figyeltek meg patkányokon.
Nem teratogén hatások. Megemlítették a ketokonazol embriotoxicitását patkányokon, amikor a terhesség első trimeszterében 80-160 mg / ttkg / nap feletti dózisban adták be.
Ezenkívül a patkányoknak a terhesség III. Trimeszterében 10 mg / kg / nap dózisban (1,25-szor nagyobb, mint az MPDH) taposónak szánták a ketokonazol orális adagolását.
Valószínű, hogy mind a malformációk, mind az embriotoxicitás a ketokonazol orális beadásra a terhesség alatt a nőstény patkányoknak a ketokonazollal szembeni megnövekedett érzékenységének tulajdonítható, mivel LD50 nőstény patkányoknál - 166 mg / kg, míg férfiaknál - 287 mg / kg.
Abban az időben a kezelést abba kell hagyni a szoptatást (esetleg orális ketokonazol kiválasztódik az anyatejbe, hogy a ketokonazol anyatejbe helyileg alkalmazva hatol - ismeretlen).

Információforrás

A ketokonazol mellékhatásai

Az idegrendszerből és az érzékszervekből: fejfájás, szédülés, álmosság, paresztézia.

Az emésztőrendszer részeként: étvágytalanság, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom, emelkedett máj transzamináz szintek, sárgaság, hepatitis (magas mortalitás, a kockázat növekszik a használata több mint 14 nap).

A húgyúti rendszertől: gynecomastia, csökkent libidó, impotencia, oligospermia, menstruációs ciklus rendellenességek.

Allergiás reakciók: urticaria, viszketés.

más: fotophobia, alopecia, arthralgia, láz, thrombocytopenia; helyi reakciók - a vagina nyálkahártya hyperemia és irritációja, a hüvely viszketése (kúpok); helyi bőrirritáció, égés, kiütés, kontakt dermatitis (krém, kenőcs); irritáció, viszketés és a bőr égése, fokozott zsírtartalom vagy száraz haj (sampon).

kölcsönhatás

Káros hatással van az amfotericin B hatására. Nem áll összhangban a terfenadinnal, az asztemizollal és az alkoholokkal. Antacidok, antikolinerg szerek, H2-a blokkolók jelentősen csökkentik az abszorpciót, a rifampicint és az izoniazidot - a vér koncentrációját. Megakadályozza az egyidejűleg előírt gyógyszerek mikrosomális oxidációját, fokozza koncentrációjukat, növeli a fenitoin toxicitását. Csökkenti a kortikotropin stimuláló hatását a mellékvesékre. Az alacsony hormontartalmú orális fogamzásgátlók egyidejű alkalmazása áttörő vérzést okoz.

Az eplerenonnal való kölcsönhatás

A ketokonazol (a CYP3A4 erős inhibitora) az eplerenon (CYP3A4 szubsztrát) AUC-értékének körülbelül 5-szörös növekedését okozza. Az eplerenon egyidejű alkalmazása a ketokonazollal ellenjavallt.

Kölcsönhatás a HMG-CoA reduktáz inhibitorokkal

Kombinált alkalmazása a ketokonazolt HMG-CoA reduktáz inhibitor metabolizált bevonásával CYP3A4, például simvastatin, lovastatin, növelheti a kockázatát a toxikus hatások izmok, köztük a rhabdomyolysis. Az egyidejű használatát ketokonazolt HMG-CoA reduktáz gátlók alkalmazása ellenjavallt.

Információforrás

Az alprazolammal, midazolammal, triazolammal való kölcsönhatás

A ketokonazol alprazolammal, midazolámmal vagy triazolammal történő tabletta formájában történő együttes alkalmazása e gyógyszerek plazmaszintjének növekedéséhez vezet. Ez fokozhatja és meghosszabbíthatja hipnotikus és nyugtató hatásukat, különösen ismételt felhasználás esetén. A ketokonazol és alprazolám, midazolám vagy triazolam tablettázott formáinak egyidejű alkalmazása ellenjavallt. A midazolam parenterális formája a ketokonazollal egyidejűleg különös gondossággal jár a szedatív hatás megnyújtásával kapcsolatban.

Az alkalmazás módja

A Ketokonazolra vonatkozó óvintézkedések

A ketokonazol (tabletta) kezelésekor szédülés lehetséges, ezért ajánlott tartózkodni a potenciálisan veszélyes tevékenységektől.

A krém és a kenőcs nem használható szemészeti gyakorlatban. Kerülje a szemmel való érintkezést.

ketokonazol

Gombaellenes szer. Fungicid és fungisztatikus hatása van. A hatásmechanizmus az ergoszterin szintézisének gátlása és a membrán lipidkompozíciójának megváltoztatása. Aktív ellen kórokozója többszínű lichen Malassezia furfur, egyes kórokozók a dermatomycosis (Trichophyton, Epidermophyton floccosum, Microsporum), candidiasis kórokozók (Candida), valamint a kórokozók okoznak szisztémás mikózis (Cryptococcus).

Gram-pozitív kókuszokkal szemben is aktív: Staphylococcus spp., Streptococcus spp.

A ketokonazol gyenge kétbázisú vegyület, amely feloldódik és savas közegben felszívódik. Cmax ketokonazol a plazmában körülbelül 3,5 ng / ml, és az elért 1-2 óra után egyetlen orális dózis 200 mg, étkezés közben. A ketokonazol biohasznosulása maximális az étkezés során. Felszívódás ketokonazol betegekben csökkent csökkent gyomor savasságát, így például, savkötők, mint például alumínium-hidroxid, és a szekréciót gátló szerek, mint a hisztamin H2-receptorok és protonpumpa inhibitorok, valamint az achlorhydria betegeknél, akiket a fejlett betegség okozott.

A plazmafehérjékhez való kötődés, főleg az albuminfrakció, 99%. A ketokonazol széles körben elterjedt a szövetekben, de a hatóanyagnak csak egy kis része behatol a cerebrospinális folyadékba.

A gastrointestinalis traktusból történő felszívódás után a ketokonazol metabolizálódik a májban, és nagyszámú inaktív metabolit képződik.

In vitro vizsgálatok kimutatták, hogy a CYP3A4 izoenzim szerepet játszik a ketokonazol metabolizmusában. Az anyagcsere fő módjai az imidazol és piperazin gyűrűk oxidációja és hasítása, oxidatív O-dealkilezés és aromás hidroxilezés. A ketokonazol nem indukálja a saját anyagcseréjét. A plazmából való eltávolítás kétfázisú: az első 10 óra alatt T1/2 2 óra, az azt követő - 8 óra.

Mintegy 13% választódik a vizeletbe, amelyből 2-4% változatlan. Az emésztőrendszerben elsősorban az epével van szétosztva, és 57% -a ürül ki a székletből.

Külső használatra: a fejbőr gombás bőrelváltozásainak kezelésére és megelőzésére; sima bőr dermatomycosis; ingens epidermofitia; a kéz és láb epidermofitózisa, a bőr candidiasis.

Helyi alkalmazásra: akut és krónikus visszatérő vaginális candidiasis kezelésére; a hüvely gombás fertőzéseinek megelőzése a szervezet csökkent rezisztenciájával és antibakteriális szerek kezelésével és más olyan gyógyszerekkel szemben, amelyek megzavarják a hüvely normális mikroflóráját.

Orális adagolás (ha nem elérhető intoleranciát és egyéb terápiák): blastomycosis, coccidioidomycosis, histoplasmosis, chromomycosis, paracoccidioidomycosis.

Akut és krónikus májbetegség, terhesség, szoptatás, 3 év alatti gyermekek, fokozott érzékenység a ketokonazol; egyidejű vétele a következő szubsztrátok CYP3A4 izoenzim (koncentrációjának növelése ezeknek a gyógyszereknek a plazmában által okozott együttes adagolással ketokonazol emelkedését okozhatja, vagy meghosszabbítása mind terápiás, mind a mellékhatások és fejlesztése potenciálisan veszélyes hatásokat, beleértve a hosszabbító QT-szakasz és fejlesztése "pirouette" kamrai aritmiák): fájdalomcsillapítók (levacetylmethadol, metadon); antiaritmikumok (dizopiramid, dofetilid, dronedaron, kinidin); anthelmintikus és antiprotozoális gyógyszerek (halofantrin); antihisztaminok (asztemizol, misolasztin, terfenadin); gyógyszerek a migrén kezelésére (dihidroergotamin, ergometrin, ergotamin, metilergometrin); tumorellenes gyógyszerek (irinotekán); antipszichotikumok, szorongásoldók és hipnotikumok (lurasidone, midazolam orálisan, pimozid, szertindol, triazolam); kalcium-csatorna blokkolók (bepridil, felodipin, lerkanidipin, nisoldipin); különböző csoportok kardiovaszkuláris gyógyszerei (ivabradin, ranolazin); diuretikumok (eplerenon); immunszuppresszánsok (everolimusz); gastrointestinalis gyógyszerek (ciszaprid, domperidon); lipidcsökkentő gyógyszerek (lovasztatin, szimvasztatin); Más (kolhicin a máj- és veseelégtelenségben szenvedő betegek kezelésében).

Felnőtteknek és 30 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekeknek - 200-400 mg / nap. 30 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek - 4-8 mg / kg / nap. Vegyünk egy adagot étkezés közben.

Külső és helyi beadási mód esetén az adagolási rend függ az indikációtól és az alkalmazott dózisformától.

Az idegrendszerből: fejfájás, szédülés, paresztézia, álmosság, ingerlékenység, álmatlanság, szorongás, fáradtság, gyengeség, reverzibilis magassági intracranialis nyomás (pl, papilla, duzzanat a fontanel csecsemőkben).

Az emésztőrendszerből: hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, rendellenes májműködést, hányás, emésztési zavar, székrekedés, szájszárazság, dysgeusia, puffadás, módosítsa a nyelvet a szín, toxikus hepatitis (fokozott aktivitás
máj transzamináz, alkalikus foszfatáz, sárgaság, súlyos májkárosodás, beleértve cholestatikus hepatitis, gepatonekroz (biopszia), májzsugor, májelégtelenség (eseteket is beleértve transzplantáció, és a halál).

Az anyagcsere oldaláról: alkohol intolerancia, anorexia, hiperlipidémia, fokozott étvágy.

Caz izom-csontrendi rendszer oldaláról: myalgia, arthralgia.

A légzőrendszerből: orrvérzés.

A bőrről és a bőr alatti zsírról: alopecia, dermatitis, erythema, erythema multiforme, viszketés, kiütés, xeroderma, kipirulás, akut generalizált exanthemás pustulosis, fényérzékenység.

A szív- és érrendszerből: ortosztatikus hipotónia.

Az endokrin rendszerből: a gynecomastia, a mellékvese működésének elégtelensége, a menstruációs ciklus megsértése, esetleg a tesztoszteron koncentrációjának átmeneti csökkenése a vérplazmában (a felvétel után 24 órával normalizált).

Az érzékszervekből: fényérzékenység.

Allergiás reakciók: kiütés, csalánkiütés, anafilaxiás sokk, anafilaxiás reakciók, angioödéma.

Caz immunrendszer oldaláról: ál-anafilaxiás sokk.

Ca reproduktív rendszer oldalán: erekciós diszfunkció, azoospermia (a terápiás értéket meghaladó dózisokban - 200-400 mg / nap).

A laboratóriumi mutatókból: a thrombocytopenia számának csökkenése.

Gyakori reakciók: láz, perifériás ödéma, hidegrázás.

A ketokonazol egyidejű alkalmazása antacid szerekkel (alumínium-hidroxid, hisztamin H-blokkolók)2-receptorok, protonpumpa inhibitorok), az emésztőrendszerből származó ketokonazol abszorpciója csökken. Ezekkel a kombinációkkal a ketokonazol gombaellenes aktivitását figyelemmel kell kísérni, és szükség esetén a dózisára korrigálni kell.

A CYP3A4 izoenzim erős induktoraival rendelkező ketokonazol egyidejű alkalmazásával a ketokonazol biológiai hozzáférhetőségének csökkenése lehetséges, ami jelentősen csökkentheti hatékonyságát. Ezek a gyógyszerek közé tartoznak az izoniazid, rifabutin, rifampicin, karbamazepin, fenitoin, efavirenz, nevirapin. Ha ezeket a kombinációkat nem lehet elkerülni, akkor ellenőrizni kell a ketokonazol gombaellenes aktivitását, és szükség esetén növelni kell a dózist.

Egyidejű alkalmazása a ketokonazolt hatásos gátló CYP3A4 izoenzim (például, vírusellenes szerek, beleértve a ritonavir, darunavir és ritonavir ritonavir fozamprenavir) növelhetik a biohasznosulását ketokonazol. Ezekben a kombinációkban, a beteget monitorozni kell észlelni simtomov növelje az intenzitást és hatástartama ketokonazol, a ketokonazol a plazmában, és csökkenti az adagot, ha szükséges.

Egyidejű alkalmazás esetén a ketokonazol képes gátolni a CYP3A4 által közvetített gyógyszerek metabolizmusát, valamint a hatóanyagok P-glikoproteinnel történő szállítását. Ez a plazmában és / vagy aktív metabolitokban lévő koncentrációk növekedéséhez vezethet, ami az egyidejűleg alkalmazott gyógyszerek terápiás vagy mellékhatásainak intenzitásával és időtartamával jár.

Nem javasolt egyidejű alkalmazás ketokonazol következő gyógyszerekkel: tamszulozin, fentanil, rifabutin, rivaroxaban, karbamazepin, dasatinib nilotinibet, trabektedinnel salmeterol. Ha az adatok mintákat nem lehet elkerülni, szükséges, hogy a klinikai betegmonitorozási kimutatására sitmptomov intenzitásának növelésével vagy időtartamát terápiás és / vagy a mellékhatások, hogy ellenőrizzék a koncentrációt a vérplazmában készítmény és, amennyiben szükséges, hogy csökkentse az adagot a megfelelő készítmény vagy szuszpenzió előállítására.

Megfelelő óvintézkedéseket kell használni ketokonazol kombinációban a következő hatóanyagok: alfentanil, buprenorfin (w / w és szublinguális), oxikodon, digoxin, kumarinok, a cilosztazol, a repaglinid, a szaxagliptin, prazikvantel, ebasztin, eletriptán, bortezomib, busulfan, docetaxel, erlotinib, imatinib, ixabepilon, lapatinib, trimetrexát, vinka alkaloidok, alprazolam, aripiprazol, brotizolam, buspiron, haloperidol, midazolam (w / w), perospiron, kvetiapin, ramelteron, riszperidon, maraviroc, indinavir, saquinavir, nadolol, verapamil, aliszkiren, aprepi hangya, budezonid, ciklezonid, ciklosporin, dexametazon, flutikazon, metilprednizolon, szirolimusz, takrolimusz, temszirolimusz, atorvasztatin, reboxetin, fezoterodin, imidafenatsin, szildenafil, solifenacin, tadalfil, tolterodin, alitretinoin (orális adagolási forma), cinakalcet, mozavaptan, tolvaptan. Amikor a közös alkalmazás ajánlott gondos ellenőrzése a klinikai állapotban a beteg, ha szükséges, - a vezérlő a gyógyszer-koncentráció a vérplazmában, és, ha szükséges - a dózis csökkentése.

Elszigetelt esetekben diszulfram-szerű reakció lehetséges, ha ketokonazol alkalmazása során alkoholt fogyasztanak.

A gombás agyhártyagyulladásban való alkalmazás nem praktikus, mert a ketokonazol rosszul behatol a BBB-be.

A hepatotoxicitás kockázata miatt, beleértve a A ketokonazolt csak olyan esetekben szabad használni, ahol a lehetséges előnyöket
meghaladja a lehetséges kockázatot.

A betegek a májenzim vagy vándorolt ​​toxikus májkárosodás miatt beadása más gyógyszerek ne használja ketokonazol, kivéve azokat az eseteket, amikor a várható előnyök igazolják a májkárosodás veszélye.

A kezelés kezdete előtt meg kell vizsgálni a máj működését az akut vagy krónikus betegségek elkerülése érdekében. A kezelés során rendszeresen monitorozni kell a perifériás vér képét, a máj funkcionális állapotát és
vesét a betegeknél annak érdekében, hogy ne hagyja ki a hepatotoxicitás első tüneteit. A hepatotoxicitás fejlődését lehetetlen kizárni az első hónap során, sőt a kezelés első hetében is. A ketokonazol teljes dózisa a súlyos hepatotoxicitás kockázati tényezője. Ezért a kezelés ideje alatt a ketokonazol-kezelésben részesülő betegeknél rendszeresen monitorozni kell a májműködést.

Betegek mellékvese-elégtelenségben, vagy borderline állapotok hátterében stressz (beleértve a kiterjedt műtét, intenzív ellátás) szenvedő betegek hosszabb ideig végzett kezelés gyanúja mellékvese-elégtelenségben monitorozni kell a mellékvese működését, mivel önkéntesek ketokonazol napi dózisban 400 mg-os vagy annál több csökkenését okozta „kortizol válasz” ACTH stimuláció.

Ha a bőrbetegségek kezelése GCS-t használt, akkor a ketokonazolt legkorábban 2 héttel az elvonásuk után írják fel.

A savas italok használata növeli a ketokonazol felszívódását.

Terhesség és laktáció ellenjavallt (szoptatás).