Pityriasis (szín) lichen

2012. október 26

Pityriasis (sokszínű) liliom Olyan betegség, amely egy olyan krónikus gombás fertőzés hatására alakul ki, amely az epidermisz szarurétegén terjed.

A "lichen" általános neve az ősi időkben ismert volt, amikor ezt a kifejezést szinte minden bőrbetegségre utalták, amelyben a bőr felszínén kócos, színes foltok jelentek meg. Ezt a fertőző patológiát örökléssel gyakran az embernek adják át. A betegség gyakoribb az embereknél, akik nagyon meleg éghajlatú országokban élnek.

Peregrin zuzmok okai

A betegség kórokozója gombák Pityrpsporum orbiculare és Malassezia furfur, amelyek a szarurétegben és a tüszőkben fejlődnek ki. A betegség enyhe fertőzőképessége van. A szakértők szerint a betegség kialakulását egy személyben valamilyen módon befolyásolja az erős és tartós izzadás, a verejték kémiai összetételének sajátosságai, valamint az egyes személyek bőrének egyedi jellemzői. Vannak olyan vizsgálatok is, amelyek a betegség gyakoribb megnyilvánulását jelzik a betegeknél tüdő tuberkulózis. Leggyakrabban mindkét nemnél fiatalon fordul elő a színhiány. Nagyon ritkán a betegséget az óvodás gyermekeknél diagnosztizálják. A betegség azonban néha a gyermekek bőrére hat, immunrendszer gyengül diabetes mellitus, vegetatív neurózis fokozott izzadással. Ebben az esetben fontos, hogy azonnal biztosítsák a színhiány kezelését, és a betegség kezelésére vonatkozó döntést kizárólag az orvos készítse el.

terhesség, valamint hormonális egyensúlyhiány, más okok által kiváltott hatása szintén hozzájárul a betegség megnyilvánulásához.

A pityriasis tünetei

Amikor a betegség kialakul, fokozatosan érintik a bőr egyes részeit. Foltjai sárgásbarna színűek, rózsaszín színűek. A helyszín eredetileg a a szőrtüszők torkolatában, utána növekszik. Később a foltok egyesülnek és elfoglalják a bőr nagy területeit, ugyanakkor emlékeztetnek egyfajta földrajzi térképre. A spot színe is változik: sötétedik, barna és kávé lesz. Éppen ezért ez a betegség "színezett lichen”. Az ilyen foltok nem emelkednek a bőr szintje fölé. Tünetei a multi-színű megfosztja a beteg, általában nem zavarja. A foltok körvonala többnyire kerek, ovális, néha hengeres alakú. A betegség csak alkalmanként enyhe viszketést és enyhén hámlasztást okoz a sérülés helyén. A zuzmó elsősorban az emberi test felső részén helyezkedik el: a fejbőrön, a nyakon, a háton és a mellkasán, a vállak külső részén. Gyermekeknél és serdülőknél a betegség leggyakrabban a mellkason, a nyakon, a hónaljon, a hasban jelentkezik.

Számos lichen faj van, amelyek szerkezetileg eltérőek. Ennek megfelelően, a betegség típusától függően, többszínű lichen kezelést írnak elő. Az orvosok kiemelték
sárga pityriasis lichen, fekete pityriasis lichen, akusztikus pityrious zuzmó. Ezért, mielőtt eldöntené, hogyan gyógyítható a hasmenés, az orvosnak részletes diagnózist kell végeznie.

A betegség hosszú ideig tarthat: több hónapot, sőt éveket is. És még miután a betegség teljesen gyógyult, néha egy idő után előfordulhat a visszaesése.

diagnosztika

Az orvos nehézség nélkül megállapíthatja ezt a diagnózist, és következtetéseit a betegség tipikus klinikai képére alapozza. De ha a diagnózis során bizonyos nehézségek jelennek meg, akkor néhány segéddiagnosztikai módszert alkalmaznak. Ehhez az úgynevezett Baldzer jód-vizsgálatot alkalmazzuk. A betegség által érintett bőrt 5% -os alkoholos oldattal kenjük jód. Ebben az esetben a meglazult kancsás bőrrétegek helyszíne intenzívebb lesz, mint az egészséges bőr. Néha az anilin festékek 1-2% -os oldatát is használják a jód helyett. Ezeken a módszereken kívül a "forgácsok" jelenséget is használják (az úgynevezett Bénier-tünet). Ha a foltokat körkörösen kaparják, a szaruréteg fellazul és a felső skálák leválnak. A diagnosztikai eljárás során higanykvarszilámpa használható a szabad szemmel rejtett bőr elváltozásainak kimutatására. Az ilyen kutatásokat feltétlenül sötét szobában végzik. A lámpa gerendái áthaladnak a faanyagszűrőn - nikkel sűrűséggel impregnált üveg. Sötétben az érintett területeken a foltok vöröses-sárga vagy sötétbarna fényt kapnak. Az ilyen rejtett gócok felfedésével lehetővé válik megfelelő és gyors kezelés, és végül elkerülhetők a szövődmények, valamint a betegség ismételt megnyilvánulása. A betegség megerõsítéséhez a lézió helyszínébõl vett anyagok mikroszkópos vizsgálatát is alkalmazzák.

Bizonyos esetekben a diagnózis felállításakor meg kell különböztetni a betegséget szirritikus rózsa, rózsaszín megfosztja Zhibera. Ezek a betegségek hasonló jeleket mutatnak, azonban néhány eltérést mutatnak.

kezelés

Annak érdekében, hogy a pityriasis által diagnosztizált páciensek hatékony kezelését biztosítsák, a külsőleg alkalmazott antimikotikus szerek használata elengedhetetlen, és fontos a mosás fertőtlenítése is. Antimirkoticheskie megoldások, amelyeket akkor használnak, ha az orvos előírja a pityriasis kezelését, különböző formákban alkalmazhatók. Tehát gyakorolják a kenőcsök, megoldások, krémek alkalmazását. Különösen kinevezik bifalazol, szalicil alkohol és szalicilsavas kenőcs, resorcinol-alkohol, kénsavas kenőcs, terbinafin, Mikozolon, tsikloperoks, klotrimazol stb. Minden eszközt addig alkalmaznak, amíg a betegség látható manifesztációi eltűnnek. Meghatározva, hogyan kell kezelni a közös csípős sokszínű zuzmót, az orvos előírja a közönséges antimikotikumok alkalmazását, amelyek lehetővé teszik a gyógyulás gyorsítását. Ezek gyógyszerek ketokonazol, itrakonazol. Néha az antimikotikumok alkalmazása is bent van, ami elősegíti a visszaesések előfordulását a jövőben.

A járóbeteg-kezelés kezelésében. A betegség kezelésének megválasztásakor a szakember nem javasolja egy bizonyos étrendhez való ragaszkodást. Ugyanakkor bizonyos esetekben népi gyógymódokkal való kezelés lehetséges. A betegség kezelésére vonatkozó teljes prognózis kedvező: azonban a megelőző kezelés hiánya és a betegséghez hozzájáruló tényezők jelenléte esetén ismét megjelenhet.

Néha megfosztják a gyógyulástól a napfény hatása alatt. Ebben az esetben a fehér területek a sérülés helyén maradnak, mivel a bőr nem képes leégni. Ezt a jelenséget nevezik psevdoleykodermoy.

De ugyanakkor a betegeknek is tudniuk kell, hogy viszonylag könnyű gyógymód ellenére, sok idő eltelte után az eredeti bőr pigment visszaszerzésére kerül sor. Ezenkívül a forró évszakban a bőr betegsége vagy pigmentációja visszatér.

Folk módszerek kezelése

A népi gyógymód sok receptje van, amelynek használatát a nélkülözés gyakorolja. Készíthetsz egy eukaliptusz csaléteget, és megfordul, ezzel egyenlő részei lesznek e növények levelei között. Három evőkanál e keveréket öntsön 1 liter forró vizet, és készítse el a húsleveset 40 percig egy vízfürdőben. Hígítsuk fel a húsleveset, használhatjuk lotionként és tömöríthetjük.

A gadgeteket egy igazi celandinból is készíthetjük, amelynek elkészítéséhez egy evőkanál 400 ml forró vizet kell tölteni egy éjszakára, és ragaszkodni kell 20 percig.

Hatékony cukorrépa és citrom. Ehhez a keverékhez friss céklát és egy citromot kell levenni. Az ilyen gyógyszert belülről vagy kívülről is fel lehet használni. Bent kell naponta háromszor 100 ml-t bevenni két hétig. Ugyancsak tömörítik a vibrumot. Kezdetben azokat meg kell fagyasztani, újra meg kell feszíteni egy szitán és hozzá kell adni a keverékhez ugyanolyan mennyiségű vizet. A tömörítést a lézió helyére naponta kétszer alkalmazzuk, és a keveréket 40 percig hagyjuk.

Készítsünk kenőcsöt a Szent János sör és nyírkátrányból. Kezdetben meg kell keverni az őrölt friss fű gyógynövényét a sima juh és a puha vaj egyenlő arányban. Ezután hozzáadjuk a nyírkátrány egy részét, és keverjük össze mindent homogén tömegben. Ezt a kenőcsöt a hűtőszekrényben tárolják és naponta egyszer alkalmazzák: az érintett területre 40 percig kell felszívni.

Az ismertetett receptek mellett más népi módszereket is alkalmaznak, például egy kenőcsöt, amely egy vazelinból készült fehér soviniszta gyökérből származik. Internálisan vegye be a gyógynövények főzetét: celandin, gyógynövény veronica, édesgyökér, sárgabarack, pitypanggyökér, zoster, menta.

A gyógyfürdők fenyőből és tansy-ból készülnek: egy fürdőszobában egy teljes literes fenyőfákból és ugyanolyan mennyiségű tansy fűből készítsen egy főzést. A táptalajt 1 kg tengeri sóval együtt adjuk a fürdőbe. A kezelés időtartama tizenöt nap, a fürdőt naponta kell lefekvés előtt elviselni. Szintén hatásos a főzetek, és a infúziók bármely része a bojtorján.

Egy másik kenőcs több összetevőből készül: 2 evőkanál szükséges. csonthéjas gyökér kanalak, előzetesen zúzott, 10 virág máltai, 15 kúp komló. Mindezek az összetevők elaludtak 200 ml vízben, és alacsony melegítés mellett forralják 20 percig. A szűrt levesben 2 evőkanál adunk hozzá. az édesgyökér gyökér por, valamint a 100 ml vazelin. A kenőcsöt jól keverni és lehűlni, majd naponta kétszer alkalmazni kell a megfosztott helyeken, és tartsa 40 percig.

megelőzés

A megelőző intézkedések nagyon fontosak abban az esetben, ha a zuzmót a család egyik tagja diagnosztizálja. Fontos, hogy alapos vizsgálatot végezzünk minden olyan személyről, aki kapcsolatban áll a beteggel. Ezenkívül egy vizsgálatot lumineszcens lámával végzünk. A páciens mindkét ruháját és ágyát fertőtleníteni kell, és forralni kell a dolgokat szóda szappan oldat és alaposan vasalást.

A betegség megelőzése érdekében a szintetikus ruhákat nem szabad viselni. Fontos, hogy minden nap ellenőrizze a higiéniáját, vízi eljárásokat hajtson végre. Ezenkívül bizonyos módszereket kell alkalmazni a test fokozott izzadásának leküzdésére.

Az emberek, akik hajlamosak a betegségre, legyen a forró nyári napon, biztos, hogy rendszeresen törölje le a bőrt szalicilsav alkohol vagy savanyított vizet a főzéshez, amely felhasználja a citromlevet vagy ecetet. Néha, kb. Háromhetente egyszer, gombaellenes szereket is fel lehet használni a betegség ismételt előfordulásának megakadályozására.

Azokat a betegeket, akiknél többszínű zuzmót diagnosztizálnak, nem szabad nagy terhelésnek alávetni, hosszú ideig tartózkodni a nappal, a stresszhez és a szintetikus vászon viseléséhez.

A színhiány kezelése emberekben

A színes zuzmót gombás növényzet váltja ki, ami befolyásolja az epidermisz szarurétegét. Paracitizálja a mycosisot a szőrtüszőkben helyi immunrendszer hiányában.

A gyanús patológia lehetővé teszi a foltok sajátosságait: az egész testen megtalálhatók (váll, mellkas, a mellkas oldalirányú része). Az arcon való lokalizáció ritka. A fejbőrön a színes foltok felismerése lehetővé teszi a speciális diagnosztikai berendezések használatát.

Az iskolásokban a kiütések szaporodnak, ami az óvatos személyi higiéniához való hozzáállás. A serdülőkorban a mikózisok aktívan terjednek, mivel a fiatal férfiaknak és nőknek számos provokatív tényező van: a reproduktív rendszer instabilitása, a faggyú túlzott szekréciója, fokozott izzadás.

A színhiány kezelése emberekben évekig tart, mivel a gombák képesek védő spórát képezni a kedvezőtlen tényezők hatására, beleértve a gyógyszerekkel való találkozást.

Színhiány - mi az?

Van egy népi módszer a színvesztés megkülönböztetésére a rózsaszín analógtól. Miután a bőrt először alkohollal, majd jóddal kenőolják, a folt színe nyomon követhető. A fókusz árnyalata a Pityrosporum orbiculare által kiváltott pityriasis hatására változik. A kórokozónak második neve - "malassezia furfur". A gomba az élesztőcsaládhoz tartozik. Olyan ember bőrén él, akinek erős immunitása szaprofita (nem okoz patogén változásokat). A bőr csökkenése a lokális és általános immunológiai komplexek védő tartalékainak csökkenésével jön létre.

A színes (sokszínű) zuzmót azért nevezik, mert az emberi testben különböző foltok árnyalatai vannak - rózsaszíntől barnáig. A "büdös" kifejezést a korpahoz hasonló kis méretű kövek megjelenése okozta. A peeling természete egy differenciális jellemző, amely lehetővé teszi, hogy megkülönböztessük ezt a nosológiát más dermatomycosisoktól.

A gombás mycosisban csak a stratum corneum érintett, így nem alakulnak ki mélyreható változások - nincs nekrózis, a pyogén növényzethez való kötődés, fekélyek. A felületes sérülés növeli a környező emberek fertőzésének gyakoriságát, mivel a gombát ruhával, ágyneművel továbbítják. Megőrzött mérlegek, amelyek "telítettek" a szobát és a háztartási tárgyakat, ahol beteg.

A varicolored lichen provokáló tényezői:

 • Fokozott izzadás;
 • Gyenge immunitás;
 • Genetikai hajlam;
 • Szoros kapcsolat a betegekkel;
 • Hormonális betegségek (diabetes mellitus);
 • A kozmetikumok, agresszív higiéniai eszközök - bozót, szappanok, gélek visszaélése.

A megnövekedett izzadás a bőrön nedves környezetet teremt, amelyben az aktivátor aktiválódik. A száraz környezet halálos a gomba számára, ezért ajánlott napfényre hagyni a patológia kezelésére.

Az immunitás gyengülése a testvédelem csökkenéséhez vezet, nemcsak a gombák ellen. Immundeficienciában az embert vírusok, baktériumok, protozoák hatják. A kombinált fertőzések nehezen kezelhetők, könnyebb megakadályozni őket.

A színhiány genetikai hajlamát nem bizonyították. Csak a stratum corneum szerkezetének determinizmusát kell feltételezni, amelyben kedvező környezet alakul ki a mikózisok számára.

A háztartási porban az elemek többsége az emberi bőr sejtjei, atkák, allergének, élelmiszer-részecskék keverékével. Jól megőrzött gomba.

A zuzmók kezelésénél naponta legalább kétszer szellőztetni kell a helyiséget. Az ágyneműt, a betegek ruháit törlik, vasalással párolják. Ha nem szünteti meg a Pityrosporum orbiculare létezésének forrásait, a színhiány megszabadulása nem lesz könnyű.

Tünetek és jelek

Hasonló jelek vannak rózsaszín és színes lichen. Mindkét esetben rózsaszín foltok tűnhetnek fel. A Zhiber-féle változatban a keratinizáció a kandalló közepén kezdődik. A bőr sárgul. A sokszínű változatban a hosszúkás alakú fóliák hámlással.

A gombás fertőzés közötti különbség a kóros csomó körüli korlátozó corolla. A felszín alatti képződmények eloszlása ​​a középponttól való növekedés. A plakk a teljes átmérő mentén növekszik. A súlyos formát több fókusz fokozatos fúziója jellemzi egy nagy formációban.

Differenciáldiagnózis megállapításához a kezelést szakképzett bőrgyógyászra kell utalni. A bőrkárosodás vizuális felmérése laboratóriumi vizsgálatokkal megerősítést igényel.

A varicolored lichen bőr tünetei:

 1. Kiegyensúlyozatlan foltok a mellkason, testen, végtagokon;
 2. A foci különböző színe - rózsaszín, sárga, barna;
 3. A kóros gócok elszíntelenedése a napégés után.

A Pityrpsporum orbiculare gombák, a Malassezia furfur parazitálnak a szőrtüszők kezdeti szakaszában. Fokozatosan a fertőzés magasabb a hajban. Elhanyagolt állapotban a dermatológusok megfigyelik az egész test károsodását.

A szaruréteg szaruhártyájának mikroszkópos vizsgálatakor görbe alakú gomba filamentumai láthatók, csomók formájában. Gyakorlati tanulmányok azt mutatják, hogy a színes dermatosisban előforduló fókák prevalenciáját, lokalizációját és egyenletes színét az öröklődés határozza meg. Ha ugyanaz a kórokozó több emberrel fertőzött, a klinikai tünetek jelentősen eltérhetnek.

A kutya-mikózisok és a tuberkulózis közötti kapcsolat tudományos szempontból van. A Mycobacterium nem mindig okozza a betegség aktív formáját. A tuberkulózis kórokozója hosszú ideig létezhet a nyirokcsomókban, a nyirokcsomó más szerveiben és nem okoz patológiát. A mikroorganizmus jelenléte a szervezetben csökkenti az immunrendszer működését, amely provokáló tényezővé válik a bőr jegesedének kialakulásában.

Az embereknél a színes dermatózis gyakrabban fordul elő nyáron, amikor két fontos körülmény van a kórokozó megmaradásához - a bőr nedvességének növeléséhez, optimális az epidermis szarurétegének hőmérsékleti élettartamához.

Hogyan kezeljük a színfoltot?

Otthon, hogy a színhiány kezelése a bőrgyógyász tanácsos nélkül való, irracionális. A gyógyszer rossz választékával a dózis be nem tartása és a befogadási gyakoriság várhatóan hosszú távon várható a patológiától. Még a megfelelő konzervatív kezeléssel, a Malassezia furfur évekig ölni fog.

A hagyományos orvoslás multikromatikus dermatomycosis kezelést kínál a tinktúra kalendulával. A megközelítés racionális csak a helyi immunitás fokozása érdekében. A gyógyszert együtt kell használni gyógyszerekkel - kenőcsökkel, krémekkel, gélekkel, tablettákkal, spray-kkel, samponokkal.

A bőrgyógyászoknak széles kenőcsük van a színlichen kezelésére:

 • travogen;
 • Serno-szalicilsav, kénsavas kenőcs;
 • oxálsav;
 • Ekonazol;
 • mikonazolnak
 • mikospor;
 • Növényi kenőcs.

Közvetlenül a színlichen azonosítása után a clotrimazol krém formájában kerül beadagolásra, hogy megakadályozza a mycosis aktív elterjedését. Ezzel együtt a kórokozó garantált megsemmisítésére táblázatos formákat kapnak:

A legtöbb esetben a fent leírt eszközök elegendőek a színvesztés hatékony szabályozásához, de a kezelést a helyiségek, a személyes vászon higiéniai rendszerének folyamatos betartásával kell kombinálni.

Népi módszerek

A gyógyszerek mellett népszerű módszereket ajánlunk:

 1. Az érintett bőr kenését bórsavval (200 ml forrásban lévő vízzel 10 g bórsavval hígítjuk). Keverjük össze a bőrt folyamatosan;
 2. Kombináljuk a bórsavat hagymás hagymával;
 3. A szerkentyű a celandin kivágásán készül. 400 ml forrásban lévő vízhez adjon hozzá egy kanál aprított növényi szárakat. Ragaszkodjon 15 percig. Használja a gombafoltokra;
 4. A dermatomycosis kombinált oldata jól segíti a színhiányt. Ehhez 800 ml eukaliptusz vizet és egy sztringet kell öntenie. Ellenőrizze a húslevest a fürdőben, hűtsön le és ürítsen ki.

Hogyan kell kezelni egy színes lichen helyesen

Ha egy személynek színhiánya van, egy minősített bőrgyógyász tudja, hogyan kell kezelni. A legfontosabb tényező a patológiát sikeresen megszabadítani a helyes diagnózis. Miután feltárta a nozolás súlyosságának mértékét, a szakember meghatározza a beteg kezelésének taktikáját - akár fekvőbeteg, akár járóbeteg-ellátásban.

Otthon, a gombaellenes gyógyszeres kezelés önmagában nem racionális. A gyártó utasításaiban leírt standard dózis nem veszi figyelembe a betegség egyéni jellemzőit az emberben.

A dermatológusok által előírt helyi antimikotikumok:

 • Bifosin;
 • Szalicil gél;
 • klotrimazol;
 • Lotion with camomile;
 • Itrazol;
 • Orungal;
 • Örün;
 • Flucostat;
 • Mikosist.

A szokásos ajánlás a napi nedves tisztítás fertőtlenítő oldatokkal történik. Naponta kétszer mossa el a mosodát, amelyet a személy használ. Sima mindkét oldalról.

A színhiány kezelésének alapelvei az emberekben

A színes fajták nem gyógyulnak sokáig, ezért meg kell erősíteni a gyógyulást. A kezelés után is lehetséges újbóli fertőzés, ezért fontos, hogy kövessük a dermatomycosis megelőzésének alapelveit.

A bőrt hatékonyan tisztítja, aktiválja a hámlasztást gombaellenes szerekkel, fürdők szappannal, szalicilsav-alkohol kezeléssel.

A folyamat ösztönzése érdekében számos olyan rendszert fejlesztettek ki, amelyek kötelező összetevői 10% kénsavas kenőcs, a Demjanovich, a Wilkinson és az Andriasyan gyógyszer.

A gombaspórák, szálak, hifák a betegség tüneteinek hiányában is képesek a bőrben maradni. A mycosis hajlamos a krónikus áramra.

Közvetlenül az úszás után nem ajánlott napozni, mivel a nedves bőr kedvező hátteret jelent a gomba reprodukciójához. Ne használjon más emberek törülközőit, hogy törölje a bőrt. Javasoljuk, hogy ne látogasson el a nyilvános zuhanyzók, uszodák, fürdők számára.

Ha egy személy a varicolored hajjal kigyógyult, a kiújulás megismétlésének kiküszöbölése érdekében ajánlott dörzsölni a bőrt szalicilsavoldattal.

Ha követi a megelőzés szabályait, nem kell aggódnia a dermatomycosis megjelenéséért. Még akkor is, ha gomba fertőzött, az erős immunitás képes egyedül megbirkózni vele. Javasoljuk az edzést.

, Mint egy színes zuzmó kezelésére az illetőnél?

Többszínű lichen az emberben - krónikus gombás fertőzés, amely csak az epidermisz felső (hornyos) rétét érinti. Egy másik nevet a betegség - pikkelyes bőrbetegség, közismertebb common name „szoláris gomba”, mert a jellegzetes változások a bőrön jelenik meg gyakrabban a forró égöv után tartós napozást.

A sokszínű lichen megkülönböztető jellemzője a gyulladásos folyamat és a minimális fertőzőképesség (fertőzőképesség) hiánya. A betegség egy élesztőszerű gomba, hogy létezhetnek három formában: ovális (Pityrosporum ovale), kör alakú (Pityrosporum orbiculare) és a micéliumot (Malassezia furfur), amelyek mind képesek változó alakja egymáshoz. Egy ilyen formában jelen lévő élesztőgomba folyamatosan jelen van egy személy bőrén, de csak bizonyos kedvező feltételek mellett aktiválódik. A gomba közvetlen kapcsolatban áll egy másik személlyel, de ez nem jelenti azt, hogy a fertőzöttek szükségszerűen megbetegednek. Ez számos olyan együtthatót igényel, amelyek bizonyos körülmények között a fertőzés kialakulását idéznek elő.

A fő oka a színes lichen

Pityriasis versicolor kifejlesztett hatása alatt számos tényező, amelyek osztják exogén (külső) és az endogén (belső).

külső:

 • Szorosan illeszkedő tárgyak és a szintetikus anyagokból készült ruhák viselése, ami bőrirritációt okoz (különösen a forró nyáron), hozzájárul a vérkeringés és a normál nyirokáramlás csökkenéséhez;
 • A rossz szokásoktól való függőség (dohányzás, alkohol);
 • Bizonyos gyógyszerek (gyulladáscsökkentő, antibiotikumok, orális fogamzásgátlók) hiánya;
 • Folyamatos használata antibakteriális mosószerek (samponok, szappanok, gélek), amely kiszáradnak a bőrt:
 • Hosszú tartózkodás a napsütésben;
 • Krónikus stressz és idegi túlzás.

belföldi:

 • Krónikus fertőzések a szervezetben (caries, mandulagyulladás, pyelonephritis);
 • Csökkent immunitás;
 • Emésztőrendszeri betegségek (gyomor, máj, vesék);
 • Az endokrin és idegrendszeri betegségek (diabetes mellitus, vegeto-vascularis dystonia);
 • Hyperhidrosis (túlzott izzadás);
 • A légzőrendszer patológiája (tüdőgyulladás, tuberkulózis, asztma);
 • A hormonális háttér megsértése a terhesség, a menopauza vagy a belső betegség (hasnyálmirigy, mellékvese) miatt;
 • Örökös hajlam;
 • túlsúlyos;
 • A merész bőr típusa és a dermatomycosis iránti hajlam.

A 7 évnél idősebb és idősebb gyermekeknél ritkán diagnosztizálták a többszínű lichen-t. Ugyanakkor a betegség csúcsok serdülőkorban, amikor a hormonális változások fordulnak elő a szervezetben, és aktiválja a faggyú- és verejtékmirigyek. Gombás fertőzés leggyakrabban fordul elő az emberek legyengült immunrendszerű, így a kockázati csoportba tartoznak személyek után komoly művelet, rákos betegek és legyengült immunrendszerű.

tünetek

A fertőzést hosszú ideig nem lehet bejelenteni, mivel az élesztőgombák csak kiváltó tényezők hatására aktiválódnak. A betegség inkubációs ideje 2 héttől több hónapig tart. Ez idő alatt a kórokozók az emberi bőrön vannak, és intenzív növekedésnek indulnak, és csak kedvező körülmények között szaporodnak.

A betegség kezdeti szakaszában a bõrön elhelyezkedõ, aszimmetrikus elhelyezkedésû sárga- barna színû, apró foltok különbözõ határokkal jelennek meg. Néha színük barnává válik, vagy hasonlít a "kávé színével a tejjel", így megfosztja és sokszínűnek nevezi. Megjelenésük nem okoz kellemetlen érzést (viszketés, irritáció) és nem okoz gyulladásos jelenségeket. A fő elváltozások a mellkas, a hát, a váll, a nyak, a hónalj. Ahogy a betegség előrehalad, a foltok nőnek és összefonódhatnak kiterjedt fókuszok kialakulásával, vagy elszigetelten létezhetnek.

A többszínű zuzmó nem okoz különösebb fizikai kényelmetlenséget, nem jár fájdalmas viszketéssel, irritációval, gyulladásos jelenségekkel. A betegek csak az érintett bőr jelentéktelen porubius méretezését észlelik, ami annak a ténynek köszönhető, hogy a gomba fellazítja az epidermisz felső rétegét. A betegség lefolyását gyakran túlzott izzadás kísérte, ami enyhe viszketést okozhat a bőrön. A betegség krónikusan folyik és évek óta üldözi a pácienst, klinikai kezelést követően ismét jelentkezik.

A bőrkiütés helyszínén történő helyreállítás után fehér, kevésbé színezett foltok jelennek meg, amelyek élesen kitűnnek a cserzett bőr hátterétől. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a gomba alakul élettartama alatt adott anyag (azelainsav), amely megbontja a melanociták és melanin blokkolt, ami a veszteséget a pigment a léziók és a bőr elszíneződése.

A betegség nem vezet a teljes jólét romlásához, de gyakran pszichológiai jellegű problémákat okoz. A bőrön lévő foltok nem esztétikusak, és kozmetikai hibáknak tekintik, ami összetettséget és önbecsülést okoz.

Hogyan lehet megszabadulni a színes zuzmótól? Ha szorongásos tünetek jelentkeznek, keresse fel a bőrgyógyász szakembereit, aki a helyes diagnózist és a megfelelő kezelési rendszert választja.

diagnosztika

A szakember vizuális vizsgálaton alapuló előzetes diagnózist fog előállítani, a betegség tipikus klinikai képét és egy fa lámpával végzett elváltozások tanulmányozását. Fényével a gombák által érintett bőrfelületek sárgás-narancssárga fényt keltenek. Ezenkívül egy mikroszkóp alatt bőrradír-vizsgálatot végeznek.

Van egy másik, nagyon egyszerű módja annak, hogy meghatározzuk a színtelen lichent - a Balzer tesztet. Ehhez az érintett területeket rendes jóddal kezeljük, majd dörzsöljük az alkohollal. Így zoster sebeket, szemben az egészséges bőr foltos egy intenzív, sötét színű, mert a gomba lazítja a felületi réteg és a jód felszívódik a bőrbe.

A diagnózis meghatározása után a dermatológus kiválasztja az optimális kezelési rendet, mint egy színes fosztogatás kezelésére.

A kezelés módszerei

Terápiákkal „napos gomba” magában foglalja a gombaellenes szerek külső alkalmazás (kenőcsök, krémek, spray-k) és a fogadó szisztémás gombaellenes gyógyszerek tabletta formájában. A kezelés az érintett bőr széles körben használt kenőcsök és krémek klotrimazol, bifonazol, Mikospor, törölje le a bőrt az oldat hozzáadásával a szalicilsav kamilla. Az akció ezen alapok célja heveny peeling a felső rétege a felhám, akivel eltávolítjuk és gombaspórák.

Külső kezelés esetén előnyös a gyógyszerek liofilizátumok, spray-k és oldatok formájában történő felhasználása, mivel nehézkes kenőcsöket alkalmazni az aktív szőrnövekedésű testrészekre. A szelén-szulfidot tartalmazó samponok és készítmények (Sulsen) jó hatékonyságot mutattak.

A Lamisil népszerű spray, kényelmes és nem okoz mellékhatásokat. A gyógyszer belsejéből tönkreteszi a gombát, naponta kétszer használják egy hétig. Továbbá, termelnek bőrkezelés kenőcs Wilson salitsilovo- rezorcin-alkohoi kénsav kenőcs (10%), szalicilsav alkohol. Ezek a termékek aktívan kiszárítják a bőrt és hozzájárulnak a gomba elpusztításához. (Olvasson többet a leghatékonyabb kenőcsökről a megfosztástól)

A jó hatás lehetővé teszi a szalonsav szalicil kenőcs használatát. A gyógyszer exfoliates és antimikrobás hatása. Kenőcsöt alkalmaznak a sérülésekre naponta kétszer.

A betegség hosszú szakasza és a károsodás nagy területe miatt a szisztémás gyógyszerek tablettázott formában hatékonyak:

 • Ketokonazol (analógok Nizoral, Mikozoral).
 • Terbinafin (Lamisil, Terbizil);
 • Itrakonazol (itrazol, orcsinális)

A helyi és szisztémás gombaellenes szerek kombinációja pozitív hatást fejt ki, és megakadályozza a betegség visszaesését. A külső keratolitikus szerek segítik a stratum corneum hámlasztását, és a szisztémás gyógyszerek közvetlenül a kórokozóra hatnak, megsemmisítve az élesztőgombákat.

A közelmúltban új technikát alkalmaznak a Nizoral orvosi sampon és a szisztémás gyógyszer Fluconazole kapszulák alapján. A gyógyító sampon kezeli az érintett bőrét lefekvés előtt, miután 2-3 eljárás megkezdi a flukonazol kapszulát az orvos által előírt adagban. Tovább folytatódik a szervezet kezelése samponnal, az eljárás még háromszor történik. Az ilyen kezelés jelentése az, hogy a gyógyszerek összetettek. A külső szer megszünteti gomba a bőr felszínén, és flukonazol elpusztítja a kórokozó spórák a szőrtüszők és a verejtékmirigyek, így kiküszöbölve a visszaesés.

Eltűnése után a gomba a bőrön marad területek Pigmenthiány (fehér foltok), de végül visszatért az eredeti pigmentáció.

Népi jogorvoslat a színes zuzmó számára

A fő kezelés mellett népi jogorvoslatok is használhatók. A gyógynövényeken és a természetes összetevőkön alapuló receptek hosszú időn keresztül teszteltek és sikeresen alkalmazzák a többszínű lichen tüneteinek megszüntetésére. Használat előtt ne felejtse el orvoshoz fordulni, és hagyja jóvá.

 • Ecet alkalmazása. Az élesztőgombák egy savas környezetben halnak meg, így az érintett bőr kezeléséért már régóta alkalmaznak almaléta-ecetet. Annak érdekében, hogy megszabaduljon attól, hogy elegendő időt hagyjon egy hétig, hogy törölje meg a sérülések zsebét ecettel mártott pamutlemezzel. Az eljárást napi 3-4 alkalommal kell elvégezni. Az ecetben kívül bármilyen savanyú gyümölcslevet vagy bogyót (citrom, áfonya) használhat. Öld meg a gombát, segít az almás harapás és a méz keverékéből, amelyet beleveszünk. Erre a célra 200 ml meleg, forralt vizet, mézet és ecetet hígítanak (1 csíra egyenként), és ez a mennyiség a napi részeg.
 • Lazacok hagymával és fokhagymával erős antiszeptikus hatást fejtenek ki, és elpusztítják a gombát a bőr felszínén. A hagymát vagy a fokhagymát finomra aprítsuk, a gyümölcslevet sajtoljuk, nedvesítsük be a pamut törlőt, és törölje le a léziókat naponta többször.
 • Szent János sörce. A folyadékok esetében használják a gyógynövény infúzióját. Ehhez 2 evőkanál. l. száraz növényi nyersanyag öntsön 200 ml forrásban lévő vizet, és ragaszkodjon hozzá 40 percig. A kész infúziót szûrjük és felhasználjuk rendeltetésükre.
 • Menta húsleves. 1 tb-es főzet elkészítéséhez. l. a menta leveleit 200 ml-re öntjük. vízzel és forraljuk egy vízfürdőben 15 percig. A levest lehűtjük, szűrjük és liofilizátumra használjuk.
 • Kenőcs illatos rue-ből. A kenőcs elkészítéséhez vigyen friss növényi leveleket, apróra vágva, és keverje össze a vazelinnel 1: 3 arányban. A bőr kezelését ez a készítmény naponta 2-3 alkalommal történik.
 • A celandin infúziója. A tisztaság erős antiszeptikus és antimikrobiális hatású, és segít a gombák bőrének megtisztításában. Az infúzió elkészítéséhez 2 evőkanál. l. száraz növényi nyersanyag 400 ml meredek forrásban lévő vizet öntünk, ragaszkodunk egy órán át és szűrjük. Az infúzióval áztatott pamut törlőpapír és a kezelt sérülések naponta 2-3 alkalommal.
 • Gyógyfürdő. Kúrák és egyéb gyógyszerek egyhetes kezelését követően fürödni. A tansy és a fenyő tűk tusolásával ellátott fürdő antiszeptikus és fertőtlenítő hatású lesz, és felgyorsítja a gomba csontos rétegének hámlását. A fürdővízhez adjunk egy liter tűt és tansy-t és tengeri sót (1 kg). 15 percig fürödni, ez a legjobb, ha lefekvés előtt.
A "napsugár" megelőzése

A megelőző intézkedések segítenek gyorsabban megbirkózni a betegséggel és megelőzni a megismétlődő visszaeséseket.

 • Ha a családban többszínű lichen beteg van, gondosan kövesse a személyi higiéniai szabályokat. Naponta nedvesíteni kell a szobát, és fertőtlenítőszerekkel kezelni kell az összes felületet.
 • A páciens ágyneműveket és ágyneműt külön kell lemosni, nagyon meleg vízben (95 ° C), és szárítás után mindent két oldalról vasaljon.
 • Ne használjon más emberek törülközőjét, higiéniai elemeit vagy edényeit.
 • Forró évszakban ajánlott törölni a bőrt savanyított vízzel, citrommal, ecettel vagy szalicilsavval. Ez az eljárás különösen hasznos azok számára, akik hyperhidrosisban (fokozott izzadás) szenvednek.
 • Nyáron próbálj meg laza ruhát viselni természetes anyagokból.
 • Tartsa be a racionális táplálkozást, erősítse meg az immunitást, vegyen multivitamin komplexeket.
 • Profilaktól fogva havonta egyszer használjon gombaellenes gyógyszereket, amelyeket az orvos javasol külső bőrkezelésre.

A betegség ismétlődő visszaesésének elkerülése érdekében átfogó vizsgálatot kell végezni, és meg kell találni a gomba aktiválódásának kiváltó okát. Ha a betegség oka a belső kórképekben rejlik, először kezelnie kell a kezelést.

Visszajelzés a kezelésről

Hivatkozási szám 1

Egy másik tengerparti nyaralás után észrevette, hogy a hátát és a vállát sötét foltok borítják. Nem vértek, karcoltak és nem okoztak aggodalmat, de csúnya volt. Fel kellett adnom a szabad szarafánokat és ruhákat.

A dermatológus azt mondta, hogy "napfungusom" volt, írták a Lamisil-kezelést - permetezést, terápiás megoldásokat és lotionokat írtam fel. Kb. Két hétig kezelték. Ennek eredményeképpen a gomba eltűnt, de a helyén a bőrön fehér foltok voltak, amelyek erősen láthatóak a sárgaság ellen. Az orvos azt mondta, hogy végül elmúlik, és a normál bőrszín visszaáll.

2. hivatkozási szám

Tavaly sokszínű liliom volt bennem. Nem volt sok tarló, és önállóan kezeltem, népi jogorvoslatokkal. A gomba nem kedveli a savas környezetet, ezért naponta lemostam a bort citromlével vagy ecettel.

Ennek a kezelésnek köszönhetően a foltok világosabbá váltak, lehámlottak és hamarosan eltűntek. Tehát ezzel a betegséggel gyógyszerek nélkül is megbirkózhatsz.

A testben a testek színhiánya: fotók, tünetek, kezelés

Színes zuzmó - gombás bőrelváltozás, melyet a testen foltok mutatnak ki. A betegséget napfürtnek vagy pityriasisnak is nevezik.

A bőrtokok parazitáktól szenvednek, és csak a jellegzetes foltokkal, és nem pedig a viszketéssel zavarják a személyt, mint más gombákkal.

A csökkent immunitású férfiak és nők a kockázati csoportba esnek, és hajlamosak a betegségre.

Határozza meg a problémát

A bőrgyógyász diagnosztizálja a színes lichen-t a foltok sajátosságairól.

Különbözőnek tűnik: a formációk a test bármely részében helyezkednek el, de leggyakrabban a törzs, a mellkas és a váll oldalán helyezkednek el. A kezelés időtartama késleltethető, mivel a gombák képesek védelmet biztosítani az alkalmazott gyógyszereknek.

Színtelen lichen a testen

Ritkán színes zuzmó jelenik meg az arcon. Különleges eszközzel észlelheti a színhiány jelenlétét a fejbőrön.

A betegség fertőződése minimális, az emberek közötti fertőzés esete meglehetősen ritka. A gomba csak az emberi bőrön élhet, így lehetetlen fertőzni az állatoktól, vagy más emberek dolgát használni.

Színhiány: okok

A mai napig a színezelő bőrgyógyászok pontos oka nincs megállapítva, mint ez a kérdés, fertőző vagy nem. Csak a betegség aktivitását befolyásoló tényezők ismeretesek.

A fő okai és betegségei, amelyek színes foltok megjelenését okozzák:

 • az immunitás erőteljes csökkenése;
 • tuberkulózis;
 • seborrhea;
 • krónikus tüdőbetegségek;
 • diabetes mellitus.

Mivel a foltos lichen súlyos izzadást vált ki, gyakran fordul elő a hyperhidrosisban szenvedőknél. Ebben az esetben a foltok az aktív verejtékkiválasztás zónáiban találhatók.

Egy személynek a Pityrpsporum orbiculare nemzetségbe tartozó gombájával szembeni egyéni elrendezése a szervezet működésének sajátosságaival kombinálva lichen megjelenését idézheti elő. A betegséget elősegíti a verejték kémiai összetétele, az epidermális sejtek működési zavarai, a szervezet általános gyengülése különféle problémákkal és neurozusokkal.

További tényezők a multi-colored lichen kialakulásához:

 • krónikus fáradtság, alváshiány;

színezett lichen

 • hosszú távú stressz;
 • éghajlatváltozás;
 • vitaminok hiánya;
 • a testápoló termékek nem rendszerszerű alkalmazása;
 • szintetikus ruhák;
 • szintetikus ágynemű használata;
 • ionizáló sugárzás;
 • a kortikoszteroidok hosszú alkalmazása.
 • Kontakciós fertőzés esetén a betegség inkubációs ideje két héttől hat hónapig tarthat.

  A betegség tünetei (tünetek)

  Határozza meg a gomba jelenlétét csak szakember lehet. Lehetséges azonban, hogy a gomba elváltozása rózsaszín, barna vagy sárgás foltok jelenlétére utal. A formációk egyenetlen szélekkel és aszimmetrikus alakúak.

  Minden egyes betegnél a helyszín, a sérülés mértéke, a foltok színe különböző lesz. A foltok mérete az első szakaszban legfeljebb egy centiméter átmérőjű lehet. Amint a betegség elterjed, a foltok növekedni kezdnek, és egybeolvadnak.

  A foltok alakja is változik: ovális vagy rhomboid lesz, aktív hámlasztással a közepén.

  Leggyakrabban a foltok a mellkason, a vállakon, a nyakon és a gyomoron helyezkednek el. A serdülőkben virágzó zuzmó található a lábakon és a kezekben.

  A színhiány miatt a foltok a szervezetben kaotikus sorrendben jelennek meg. Annak érdekében, hogy a napfoltot ne zavarja rózsaszínű, a diagnózist szakember végezheti. Gyakran előfordul, hogy az ilyen típusú gombás elváltozások hasonlóak a hasonló tünetek miatt - egyes esetekben a színhiányos foltok rózsaszín árnyalatúak.

  Hogyan néz ki a színhiány: fotó

  A betegség típusának pontos meghatározásához a szakértő az egészséges és fertőzött testrészekre öt százalékos jód-tinktúrát alkalmaz. A Pityposporum nemhez tartozó gombák erősebbek, mint az egészséges övezetben.

  Ezt a diagnózist nevezik Balzer lebontása és segít az orvosoknak diagnosztizálni kaparás nélkül.

  A vereség futamaiban színvesztéssel nincs viszketés és fájdalom. Határozza meg a színvesztést azáltal, hogy az érintett területeken hámozza le a bőrt a víz nedvesítése után.

  További ellenőrzés esetén a bőrgyógyász megvizsgálhatja a foltokat egy speciális lámpa alatt. A Wood lámpája fényében a színes lichen foltjai sárgás színűek.

  A fa lámpája akcióban, ha megfosztják tőle

  A betegség legeredményesebben meghatározza a kaparást.

  Ehhez a bőr lokalizációjának foltjait lekérdezi a bőrmérlegek, amelyeket ezután mikroszkópos vizsgálatnak vetnek alá. Miután megerősítette a tüneteket egy személyben, a kezelés azonnal megkezdődik.

  A színhiány további tünetei:

  • az érintett területen fokozott izzadás;
  • mivel a melanin szintézisének megsértése a foltos területeken, a leégés nem leesik;
  • a hámozás a gyengétől erősig változik;
  • A foltok az ultraibolya fényében ragyognak és sötétednek az év hideg időszakában;
  • a lichen alakzatok a bőrrel egyesülnek, és ritkán kiállóak a felszín felett.
  a tartalomhoz ↑

  A betegség következményei

  A színhiány jelenléte nem vezet veszélyes szövődményekhez és nem károsítja az egészséget. Más típusú gomba hatással lehet és negatívan befolyásolhatja az ember belső szerveit és rendszereit.

  Az egyetlen gond, amelyet a megfosztás okozhat - a fésülési foltok a bőr gyulladását és nedvességét okozhatják.

  Ha folyamatosan érjen a helyszínen, nedves vízzel vagy károsítja a bőrt a gyulladt terület, ez okozhat a megjelenése seborrhoeás dermatitis a felhám és más hasonló betegségek.

  Miután a beteg sikeresen kijavította a színhiányt, a fehér színű pigmentált foltok sokáig a bőrön maradnak. Ezek fokozatosan összehasonlítják a bőr tónusával az ultraibolya sugárzás hatása alatt.

  videók:

  A bőr esztétikai megjelenésének megzavarása mellett a színhiány társadalmi problémákhoz vezethet. A nyilvános helyeken megjelenő stressz és félelem neurózisokat, álmatlanságot, fogyatékosságot okoz. Ha nem gondolkodik arról, hogyan kezelje a zuzmót, visszaesést okozhat.

  A színhiány kezelésére szolgáló eljárások

  A formációk kezelése otthon történik. Kivételek ritka esetek a szövődmények, amikor egy gombát kapcsolódik a bakteriális fertőzés.

  A színhiány elleni küzdelemre irányuló intézkedések közé tartozik a helyi és szisztémás gyógyszerek (kenőcsök és pirulák). A zsíros kenőcs nem teljes mértékben működik, mivel a külső anyag nem képes mélyen behatolni a bőr alá és elpusztítani a betegség legfőbb kórokozóját.

  A gyógyszerek szedése és a bőr fertőzött területének kezelése mellett meg kell semmisítenie a gombát:

  • megfigyelni az étrendet, amely kizárja a sült és zsíros ételek fogyasztását, az alkoholtartalmú italokat, az élesztő kenyeret, az édes ételeket és a kvasszot;
  • napfürdőzés (feltéve, hogy a kezelés a meleg időszakban történik);
  • gondosan vegye figyelembe a test higiéniáját;
  • fertőtlenítse a lakást, a ruhát, az ágyneműt és a háztartási tárgyakat.

  Mérsékelt súlyosságú színhiány esetén az orvos előírja a szisztémás antimikotikumokat, amelyek megakadályozzák a relapszust és lerövidítik a kezelés időtartamát. A gyógyszereknek több napig kell tartaniuk.

  Ezek a gyógyszerek magukban foglalják:

  • Lamisil;
  • flukonazol;
  • klotrimazol;
  • Terbinafin és mások.

  A betegség elindított formáját nehéz kezelni és gyakran visszaesést okoz. Ezért az intézkedések ebben az esetben szigorúbbak lesznek, szükség van egy Neotigason nevű gyógyszerre, amely normalizálja az epidermális sejtek működését.

  Ha a foltok nagy területet érnek el a bőrön, ne menjen el az erős pigmentációtól. Ebben az esetben egy alapvető kezelés után a bőrgyógyász felír egy gyógyszert, amely szabályozza a bőr pigment szintézisét és visszaállítja a színt.

  Mivel a legtöbb esetben a gombás fertőzést az immunitás csökkenése okozza, a fő kezeléssel párhuzamosan az orvos gyógyszereket írhat fel a test ellenállásának növelésére. Ez egy tinktúra Echinacea, Immunal, Levsei és különböző komplexek a vitaminok és ásványi anyagok.

  Az érintett területek külső kezelését rendszeresen két-három héten keresztül végzik:

  • a zóna dörzsölje és felhordja a szalicilsavas gombaféleséggel;
  • kéntömegű helyek bevonása;
  • a lichen által érintett terület, az antifungális szerek oldatok, krémek, spray-k formájában történő kezelése;
  • a szokásos sampon cseréje a "Nizoral" testhigiéniai samponnal való kezelés ideje alatt.

  Az eszközök külső alkalmazása az elemek teljes eltűnése előtt jelenik meg.

  A hagyományos kezelési módszerek

  Emellett a bevált népi gyógymódokkal történő kezelés is alkalmazható:

  1. Bórsav 10 g mennyiségben kevertünk egy pohár forró vízzel. Az oldat lehűtése után a bőrt naponta többször kell kezelni pamut törlővel.

  Bórsav

 • A celandin levele: egy evőkanál aprított növényi szárakat adnak hozzá két pohár forró vízhez. Ragaszkodjon ahhoz, hogy 15-20 percet igényel. A hűtött tömeget naponta kétszer alkalmazzák a gombás foltokra.
 • Váltakozó és eukaliptusz keverék - két evőkanálnyi forralt vízzel töltött, és fél óráig tart vízfürdőben. Ezt a kombinált megoldást lefekvés előtt használják.
 • Az orvos utasításainak pontos betartása segít gyorsan megszabadulni a foltoktól a testen, és örökre elfelejteni a színhiányt. Prevenciós célokra ajánlott terápiás samponokat vagy lotionokat alkalmazni a gomba ellen hetente egyszer. A megelőző intézkedésekhez szükség van a verejtékezés, a test időben történő higiéniájának szabályozására.

  A hagyományos kezelési módszerek: videó

  Javasolt kevésbé valószínű, hogy rosszul szellőző helyiségekben, a stressz, a nehéz fizikai munka és a természetes anyagokból készült ruházat elkerülése érdekében.

  A színhiány kezelése emberekben, jelek, okok és prognózis

  A színhiány a betegnél sok esztétikai élményt nyújt a bőr megjelenéséért. A betegség csak a gyengített immunitással rendelkező betegeket érinti, így a gomba megjelenése egy másik oka annak, hogy figyeljen az egészségére. Vegyük figyelembe, hogy mi a színhiány az emberekben és hogyan kell kezelni a patológiát.

  A szín megfosztja - mi ez?

  A színes lichen egy gombás bőrbetegség, amelyet a Malassezia és a Pityrpsporum nemzetség által okozott gombák okoznak, amelyek a stratum corneumban szaporodnak. Ennek a kórtanának számos változata létezik. Tehát az orvosi terminológiában zuzmó színként ismert, a második népszerű név pedig "napos".

  fotó 1 - megfosztás tünetei

  A betegség olyan országokban fordul elő, ahol meleg és párás éghajlat van. A patológia hajlamos a krónikus betegségre, a reménytelen időszakokra és a súlyos exacerbációra a napsütésben.

  Az emberekben bekövetkező színhiány nem jelent komoly veszélyt az egészségre, de megnyilvánulása jelentős kellemetlenséget okozhat és megzavarhatja a páciens normális életminőségét (lásd a fotót).

  A színhiány okai

  A színvesztés oka gombát jelent - a bőrön szaprofita és patogén formában élhet. Csak egy bizonyos embercsoportban ez a gomba kórokozó fázisba kerül.

  Ezt az átalakulást megkönnyíti az immunitás gyengülése, fokozott izzadás, a termoreguláció és az érrendszeri tónus hiánya. A betegséget enyhén fertőzőnek (feltételesen fertőző) osztályozzák, mert nem minden beteg beteg, még akkor sem, ha szoros és tartós érintkezésbe kerül a kórokozóval.

  Így egy ember évekig fertőzhető ezzel a gombbal, de a betegség csak akkor jelenik meg, ha az immunitás csökken, vagy más krónikus patológia alakul ki a szervezetben.

  Ez a tünetmentes kocsi vezethet ahhoz a tényhez, hogy meg fogja fertőzni ezt a gombacsaládot a család más tagjaival anélkül, hogy tudná.

  Hogyan közvetítik a színhiányt?

  A színes zuzmót csak szoros és állandó érintkezéssel továbbítják, ilyen helyzetek történnek:

  • ugyanazon család tagjai közül;
  • általános ágynemű és testápolási termékek használata esetén;
  • amikor nyilvános medencékbe, szaunákba és más helyszínekbe látogat, nagy páratartalmú és a meztelen test gumiával való érintkezésének lehetőségével.

  A gomba transzmissziója önmagában nem játszik nagy szerepet, mindaddig, amíg az ember immunitása jól működik és visszatartja kórokozó tulajdonságait.

  Milyen tényezők járulnak hozzá a betegség kialakulásához:

  • Hyperhidrosis - olyan betegség, melyet az egész test vagy az egyes részek izzadása kísér.
  • Anyagcsere-rendellenességekkel járó betegségek, például cukorbetegség vagy endokrin rendellenességek.
  • Túlzott higiénia és számos antibakteriális szalvéták, szappanok és egyéb termékek alkalmazása, amelyek szárazak és vékonyak a bőr védőrétegén.
  • A Vegeto-vascularis dystonia olyan betegség, amely összefüggésben van az érrendszeri zavarok szabályozásával és fokozott izzadással járhat.
  • Túlsúlyos és rossz higiénia.
  • Egyéb szervek és rendszerek krónikus betegségei, gyengítve az immunvédelmet.
  • Gyakran előfordul, hogy a betegség egy másik patológiában (lymphogranulomatosis) jelentkezik, erős izzadással.
  • Egyes gyógyszerek túlzott és hosszú távú alkalmazása (lázcsillapító, stb.).
  • Munka a forró üzletekben stb.

  A színhiány emberi, fotói jelei

  fénykép színes nélkülözés a testen + közelkép

  A gomba reprodukciójának elsődleges fókusza a szőrtüsző száj. Itt növekszik, eloszlik és nagyméretű telepeket képez sárgás lila pontok formájában.

  Ezután a bőrön elszíneződött zuzmó növekedni kezd, és lekerekített foltokká válik. Ezek a foltok egymásba ágyazva gyakori elváltozások, amelyek a mycosis hosszan tartó létezésével az emberi test - a hát, a mellkas, a végtagok - nagy területét képesek elkapni.

  A színlichen főbb jelei:

  1. Az irreguláris alakú foltok fokozott izzadási helyeken fordulnak elő, amelyek hajlamosak egyesülni.
  2. A kiütések felületét mérlegek borítják. Lehet, hogy nem diszkrét, de könnyedén megjelenik a kaparáskor (Benjie tünete).
  3. A foltok színe a napfény hatásának megfelelően változik. Így nyáron fényt kapnak, és télen sötétedhetnek. Ez a tulajdonság szolgálta a színhiány betegségének megalapozását.
  4. Leginkább a felnőttek betegek. Az idős korban a betegség önmagában is áthaladhat.
  5. A kedvenc elhelyezkedés a mellkas, hát. Ritkábban a gomba a fejbőrön található. A hajverest nem veszik észre. A kefék és a lábak nem érintettek a gomba által.

  Fontos! A betegeket gyakran érdekli a színhiány megjelenése, és meg lehet különböztetni a többi bőrbetegségtől. Ez a probléma könnyen összekeverhető más típusú mycosisokkal, a bőr hasonló megjelenése szirritikus rózsahártyával is lehetséges - ezért a differenciáldiagnózist csak egy dermatológus végezheti el.

  A színhiány kezelése emberekben, kábítószerek

  A színhiány kezelése embernél szakember felügyelete mellett történik, és magában foglalja a gyógyszerek, kenőcsök és nem gyógyászati ​​módszerek alkalmazását.

  Az általános orvosi tevékenység közül a beteg ajánlott:

  • Az érintett területek napfény általi besugárzása (leégés). Az ultraibolya elősegíti a bőr öngyógyítását. Ebben az esetben a gombás fióktípusok először pikkelyesek, majd a lélegeztetés után egészséges, világos bőr jelenik meg. A leégett test hátterében ilyen foci világos foltok.
  • Kiegyensúlyozott étrend és napi rutin.
  • Rendszeres tisztítás és fertőtlenítés a szobában, feldolgozás az ágynemű és a személyi higiéniai termékek.
  • Krónikus patológia kezelése, ami súlyosbíthatja a mycosis folyamatot.

  A színlihály gyógyszeres kezelése magában foglalja a készítményeket és a sémaokat:

  • Gombaellenes kenőcsök, spray-k és krémek az érintett területen (Terfalin, Terbinafine, Clotrimazole, Triderm stb.). Ha az arc és a haj érintett, speciális gombaellenes sampont (Nizoral) és folyadékot használnak. A színes zuzmó kenőcsét naponta 2-3 alkalommal két hétig alkalmazzák, majd szünetet tartanak, és szükség esetén ismételjük meg a kezelést.
  • Keratolitikus helyi szerek, szikrázó pelyhek feloldása és a bőr megújítása (alkoholt szalicilsav, kénsavszalicilsavas kenőcs).
  • Amikor a gomba elterjed, szisztémás antimikotikus terápiát hajtanak végre. A gombaellenes szereket tablettákban és kapszulákban (Nizoral, Clotrimazole, Orungal) 10-14 napig adjuk.

  A szívelégtelenség tünetei és kezelése az emberben a folyamat előfordulási gyakoriságától és az egyidejű patológiától függ. A legtöbb esetben a betegség nagyon kezelhető.

  A fellendülés prognózisa

  A prognózis kedvező, de a kezeletlen forma ismét kedvezőtlen körülmények között nyilvánulhat meg. A megelőzés érdekében a betegnek ajánlott figyelni a krónikus patológiára, amely elősegíti a gomba reprodukcióját.

  Ezenkívül az ilyen gombákkal ellátott betegek alaposan fertőtlenített ruházat, ágynemű és testápolási cikkek. A megfelelő táplálás és az immunitás erősítése a legjobb módja ennek a kellemetlen betegségnek a megelőzésére.