Pityriasis az emberben - fotók, tünetek és kezelés

Pityriasis versicolor (vagy pityriasis versicolor) - olyan bőrbetegség, amely akkor jelentkezik, ha szaporított a stratum corneum az epidermisz élesztőgombák Pityrosporum orbiculare (Malassezia furfur). A kórokozó a betegséget az opportunista gombák, amely megtalálható az emberek 90% -a a fejbőrön, a törzs és a felső régiókban a hajlatokban.

A pityriasis a törzs felső részét a nyak, a fej, a has és a mellkas helyén lokalizálja. Ezt a betegséget többszínű zuzmónak is nevezik külső jellegzetes tünet megjelenése miatt - a bőr elszíneződése.

A betegség barna, fehéres és sárgás színű pikkelyes bőrön jelenik meg. A pigmentálás különböző méretű és formájú lehet - hengeres, ovális, kerek. A foltok olyan földrajzi térképhez hasonlító elvont figurákká olvadnak össze. A beteg csak egy kis viszketést érez a megfelelő területeken.

A megjelenés okai

Miért jelenik meg a pityriasis, és mi az? A betegség élesztőszerű gombát vált ki, amely szinte mindenütt a környezetben és az emberi bőrön él. Rendszerint a trópusi övezet országaiban jellemző nedves és meleg időben problémákat okoz. Amikor a kedvező körülmények jönnek, a gomba gyorsan növekszik és gyorsan szaporodik, és nagy egyedeit képezi a bőrön.

A betegség kialakulása bizonyos tényezőket idézhet elő. Ezek közé tartozik a pityriasis következő okai:

 • fokozott izzadás,
 • a verejték kémiai összetételének megváltozása,
 • seborrhea,
 • a fiziológiai bőrhámlás csökkentése,
 • csökkent immunitás,
 • a belső szervek patológiája,
 • a cukorbetegség, a tuberkulózis, a reuma, az AIDS (az esetek 52-63% -ában található ilyen betegségekben),
 • a megnövekedett légnedvesség (ez magyarázza a trópusi és szubtrópusi országokban a pityriasis magas gyakoriságát),
 • terhesség vagy orális fogamzásgátlók.

A kezelés kijelölése előtt az orvos megbízza a beteget, hogy átfogó vizsgálatot végezzen annak megállapítására, hogy mi okozta a színhiány kialakulását. Amikor megtalálják a problémát, először ki kell küszöbölni, és a fő ok megszűnését követően a zuzmó önmagában jár, kábítószer nélkül.

A pityriasis tünetei az emberekben

A pityriasis gyakori a középkorú és a fiatalok körében, főként férfiakban. Nagyon ritkán a fertőzés diagnosztizálható az idősek és a 14 év alatti gyermekek körében. A betegség néhány hónapon belül fejlődik, attól a naptól kezdve, amikor a fő patogén eléri az emberi bőrt.

A pityriasis tünetei a következők:

 1. A testen vagy a hajhullás alatt éles, szabálytalan alakú foltok jelennek meg, amelyek kissé eltérnek a teljes bőrszíntől.
 2. Foltok sokszorosítása, színeik változása. A hangtól függően fekete, sárga és akromatikus (színtelen) napsugár különböztethető meg;
 3. A bőr típusától függően a foltok erősen vagy nagyon nem pattanékonyak, de viszketés nélkül.
 4. A betegség késői szakaszában a pigmentálás teljesen megváltoztathatja az eredeti bőrszínt az érintett területeken.

Olyan helyek, ahol bőrkiütés jelentkezhet, hónalj, hát, nyak, mellkas, váll. A bőr érintett területei nem reagálnak a napfényre (nem égetik le a napégés), nyáron az egészséges bőrre lágyabbak.

Ha a pityriasis lichen-kezelés diagnózisát nem végezték el vagy elégtelen volt, akkor a foltok mérete növekedni kezd, és végül nagyobb fókuszokká válnak. A bőr érintett területei rendkívül vonzónak tűnnek esztétikai szempontból, és jelentős pszichológiai károkat okoznak. Ugyanakkor a pityriasis sokszínű zuzmó több éve fejlődhet, és egyre több területet képes felvenni a bőrön.

Pityriasis: fotó

Kínálunk részletes fényképek megtekintéséhez, amelyeken látható, hogy a szánalmas zuzmó az emberben néz.

Milyen a diagnózis?

A pityriasis pontos diagnózisa vizuális vizsga adatok és az összegyűjtött történelem alapján történik. Megtalálom Balzera balzsódos jódmintáját, amely után az érintett bőr sötétbarna lesz.

Ezen kívül az orvosok gyakran használnak egy különleges lámpát Wood-tól. Fényében a gombák felhalmozódási helye sárgás fényt kölcsönöz.

A pityriasis kezelése emberekben

A diagnosztizált pityriasis, rendkívül fontos, hogy tartsa szem előtt a személyi higiénés kezelés alatt. Otthon, napi legalább kétszer kell zuhanyozni. A ruhákat, a leneket, beleértve az ágyneműt is, a lehető legmagasabb hőmérsékleten kell mosni és vasalni.

Mint egy otaroid-lichen kezelése, milyen előkészületek mely csoportjai figyelmet fordítanak? A dermatológus belátása szerint a következő gyógyszerfajtákat írja elő:

 1. Terbinafin tartalmazó készítmények. Ezek az ágensek elpusztítják a gombamembránokat, megállítják a fertőzés növekedését és megakadályozzák a sérülések további terjedését. A terbinafin tartalmú készítményeket spray vagy krém formájában szabadítják fel, amely napi 2 alkalommal kezeli az érintett területeket.
 2. Az imidazol származékai a gombás enzimek hatásának blokkolói. Ezek gátolják membránjaik szintézisét és elpusztítják a patogén sejteket. Ez a csoport tartalmazza a bifokonazolt, a ketokonazolt, az eakonazolt, a mikonazolt és a klotrimazolt. Felszabadulnak krémek és kenőcsök formájában, amellyel a betegnek kezelnie kell a lichen foci 2 r. naponta. A fejbőr kezelésére a samponokat ketokonazollal biztosítják.
 3. Gyógyszerek piroxolamin (ciklopirox, tolciklet) származékaival. Ezeknek a gyógyszereknek a hatása sérti a gombák normális működéséhez és fejlődéséhez szükséges anyagok behatolását. Ennek eredményeképpen növekedésük és fejlődésük megáll, a gombasejtek megsemmisülnek. Kenőcsöket és krémet alkalmaznak az érintett bőrre naponta 1-2 alkalommal.
 4. Nizoral. Naponta kétszer alkalmazzák, a kezelés időtartama három hét.
 5. Serno-szalicilsavas kenőcs. Használt a betegség kezdetén, amikor a kiütések egy kicsit. A kezelés időtartama egy hét.

A gyakori csípős zuzmó vagy a visszatérő tünete az általános gombaellenes kezelés jelzője. Az ilyen gombaellenes szerek, pl. Itrakonazol, orbán, ketokonazol lenyelésével végezhető.

A gyógyszereket megfosztó pityriasis sikeres megszabadulását nem szabad véletlenszerűen kiválasztani, hanem csak bőrgyógyász vizsgálata és konzultációja után.

Népi jogorvoslatok

A dermatológus által előírt kezelés kiegészítéseként hagyományos orvosi recepteket használhat.

 1. Kenőcs rostból. A szalonna friss leveleit keverőben őröljük, és egyenlő mennyiségű vastag tejföllel keverjük össze. Az érintett területre való tömörítéshez használható.
 2. Csillapítja az állapotot, eltávolítja a viszketést és a lágyszárú olajat, valamint hatékony növényi kenőcsöt a növény porából. Ehhez a St. John's wort egy részét veszik, és összekapcsolják a vazelin vagy a smaltz.
 3. Az almás ecet a leghatékonyabb és legegyszerűbb népi jogorvoslat a pityriasis kezelésére az emberekben. Kenje meg a foltokat napi 5-6 alkalommal egy héten belül. Az ecet foltok helyett a marigold, a hagyma vagy az áfonya gyümölcsét lehet megkenni.
 4. Hogyan lehet még megszabadulni a szánalmas nélkülözéstől? Alkalmazza a rue illatos kezelést. Porra porlik, keverjük össze a vajjal egy-öt, és kenje meg a pityriasis zuzmót.

Meg kell emlékezni, hogy a gyógynövény (gyógynövényeket) is csak akkor kell használni együtt kezelés gombaellenes gyógyszerekkel orvosa által előírt, az étrend és higiéniai eljárások.

megelőzés

A többszínű lichennel rendelkező embereknek kerülniük kell a következőket:

 1. Túlzott hő;
 2. Nehéz terhek;
 3. Stresszes helyzetek;
 4. izzadás;
 5. Hosszú távú szennyeződés (bőrhigiénia);
 6. Szintetikus termékek (csak 100% pamut).

A ruházat, kalapok, ágynemű és ágynemű fertőtlenítése 2% -os szappanoldat-oldatban és vasalás meleg gőzzel.

Peregrine lichen

Peregrine lichen - a hosszan ívelő gombás betegség, amely a bőr, amely megnyilvánul a megjelenése pigmentált foltok a bőrön egy másik szín: sárga, rózsaszín, barna, barna és jellegzetes defurfuration. A gyulladás tünetei hiányoznak. Chromophytosis diagnosztizált jóddal minták Balzer, a kutatás és a fluoreszcens mikroszkópia hámlasztó pehely. A kezelést gombaölő kenőcsökkel és oldatokkal végezzük. A közös forma pityriasis általános antimikotikus terápiát igényel.

Peregrine lichen

A pityriasis kapta a nevét a tipikus ecdízis kapcsán. A második név - a többszínű lichen - a betegségben megjelenő foltok különböző színének köszönhető. Az emberek körében népszerű "napsugár" elnevezés a pityriasisra is vonatkozik. Ennek oka, hogy a napfény hatása alatt a bőr érintett területei élénkebbé és észrevehetővé válnak. Gyakran előfordul, hogy a fiatal korú férfiak és nők a pityriosisban szenvednek, leggyakrabban a 7 év alatti gyermekek.

A pityriasis lichen okai

A pityriasis a keratomycosis egy csoportját jelenti - gombás bőrbetegségek, amelyek csak az epidermisz sztreccsöregére és a hajkecetikumra hatnak. Kórokozói a Malassezia furfur, Pityrpsporum orbiculare és Pityrosporum ovale gombák, és ezek a fajok jellemzik a képességét, hogy átadják egymást. Általában a szánalmas zuzmó alacsony fertőzőképességgel jellemezhető, vagyis a fertőzés csak olyan izolált esetekben fordul elő, ahol a beteg szoros és tartós érintkezésbe kerül. Ebben az esetben a pityriasis megbetegedése valószínűleg nagymértékben hajlamos tényezőkre.

Alakító tényezőket a szervezetben kedvező hátteret a fejlesztési tinea versicolor van: a gyengülő immunrendszer, fokozott verejtékezés, endokrin rendellenességek (cukorbetegség, Cushing-szindróma, elhízás), változások a kémiai összetétele a verejték, vaszkuláris dystonia, károsodott bőr barrier funkciójának gyakori használata antibakteriális szappanok és gélek, a stressz hatása a bőrre (túlzott napégés, szolárium és m. o.). Egyes szerzők végzett bőrgyógyászati ​​vizsgálatok azt mutatják, hogy egyes esetekben chromophytosis járó Hodgkin-kór és a TBC.

A pityriasis tünetei

Pityriasis versicolor okozta szaporodását kórokozók a felszíni réteg a bőr, ami zavar a működő melanociták - sejtek, melyek a melanin pigment, amely a bőr egy bizonyos színező. Ennek eredményeképpen a bőr érintett területe más színt kap, mint a bőr többi része. A folyamat a szőrtüsző száján kezdődik, majd a folt fokozatosan növekszik.

Amikor pityriasis versicolor tipikusan lekerekített kialakulása több foltok legfeljebb 1 cm. Ahogy a növekedés foltok összeolvad egymással alkotnak lényeges részei nagyságrendű, elérve a tenyér méretű felnőtt. Az ilyen foltok nem nyúlnak a bőr felülete fölött, és nincs gyulladás jeleit (ödéma, erythema, fájdalom). Színük lehet sárga, kávé, rózsaszín-barna, sötétbarna. Él foltok tinea versicolor világosan körülhatárolt, szabálytalan, csipkés. Jellemző lazítása révén a szaruréteget a hámlást foltok könnyen kimutatható a bőr poskablivanii.

Leggyakrabban a pityriasis megjelenik a hát és a mellkas bőrén. A nyak, a mellkas és a hasrész oldalsó része ritkábban érinti. Gyermekekben és serdülőkben a foltok a végtagok, a hónalj és a fejbőr bőrén lokalizálhatók. A szimmetria hiányzik.

Rendszerint a pityriasis páciense megfosztja a szubjektív érzéseket. Bizonyos esetekben a bőr elváltozásai enyhén viszketnek. A fájdalom, égő vagy egyéb kellemetlen érzések kialakulása azt jelzi, hogy a baktériumok egy másodlagos fertőzést okoznak bakteriális növényekkel.

Az Otryvidny deprchy sokáig (több évig) folyik. Szisztematikus terápia hiányában a betegség visszatérése lehetséges. Otryvidny gyakran megfosztja a napfénytől való expozíciót. A korábban korábban lerakott helyek nem csillognak, és fehér maradnak a cserzett bőr hátterében (pseudoleucoderma).

A szánalmas zuzmó diagnózisa

A peregrin hasmenést gyakran azonnal diagnosztizálják a bőrgyógyász tanácsára, amikor megváltozott színű bőrterületeket vizsgálnak és dermatosztálnak. A diagnózis megerõsítéséhez a Balcer jódvizsgálatát végezzük, melynek során a bőrre 5% -os jód-alkoholos oldatot alkalmazunk. Az epidermisz érintett részeinek lazasága miatt ezen a helyen a bőr jobban elnyeli a jódot és a foltokat, mint az egészséges területeken. Ugyanezzel a sikerrel a minta használható anilin festékek oldatai: zelenok, jód, fukarcin. Meghatározza a Bénier tüneteinek vagy "foltos jelenségének" jelenlétét is: a bõr peeling, enyhén megragadva a pityrious lichen foltjai felületén.

A speciálisan sötét szobában végzett lumineszcens diagnosztika a foltok vörösessárga vagy sötétbarna fluoreszcenciáját mutatja. A kapzsiság mikroszkópos vizsgálata csípős zuzmóval lehetővé teszi a gomba elemeinek kimutatását az epidermisz mérlegében.

A klinikai kép alapján különböztesse meg a pityriasis rózsaszínétől. A rózsaszín zuzmót a hosszúkás és rombuszos elváltozások jellemzik, a foltok mentén elhelyezkedő foltok lokalizálása. A pityriasis oldatát megmaradó pszeudo-leukodermák foci különbözik a vitiligótól, a másodlagos hypopigmentációtól, a leprától.

Azt is meg kell különböztetni chromophytosis származó szifiliszes rózsahimlő, és az adagok psevdoleykodermy - a szifiliszes leukodermia. A szirritikus rózsaszín nem hámozik, rózsaszínű, eltűnik, ha megnyomja. Szifiliszes leukodermia azok megjelenése hasonlít egy csipkés háló helyett a csatorna helyeken csökkent pigmentáció. Hogy megkülönböztessük pityriasis versicolor a szifiliszes megnyilvánulásai, a beteg lehet adni a következő vizsgálatokkal: kaparó mikroszkópos halvány treponemu, PCR diagnózisa a szifilisz vagy RPR-teszt.

A pityriasis kezelése

A kezelést türelmetlenül végezzük, amíg a szánalmas zuzmó megnyilvánulása teljesen eltűnik. Alkalmazni helyi gombaellenes szerek: 5% szalicilsav kenőcs, szalicil-alkohol 3-5%, 5-10% kénsavat kenőcs, 3-5% rezorcin-alkohol, terbinafin, bifonazol, klotrimazol, tsikloperoks, terbinafin, naftifin, stb A közös vagy pityriasis versicolor. Az ismétlődő tanfolyam az általános gombaellenes kezelés jelzője. Olyan gombaellenes szerek, mint az itrakonazol, ketokonazol lenyelésével adják be.

megelőzés

A szánalmas zuzmó visszaesésének megelőzése a gombaellenes kezelés, a rendszeres vízkezelés és a hyperhidrosis terápia ismétlődő folyamatát jelenti. A páciens rokonainak szennyeződésének megakadályozása érdekében fertőtlenítse a páciens ruháját és ruháját. Azokat a betegeket, akik állandó kapcsolatban vannak a beteggel, fluoreszcens lámpával vizsgálják.

Pityriasis, vagy többszínű lichen: okok, tünetek, kezelés

A pityriasis lichen (vagy a színes zuzmó) a bőr felszínes, hornyos rétegének (epidermisz) gombás elváltozása.
Latin név: Pityriasis versicolor
ICB10 kód: B36.0
Szinonimák: megfosztják a sárga, lichen, sokszínű, napos gomba, napos vagy a strandon lichen.

A pityriasis kezelése - bőrgyógyászban.

Tartalom:

okok

Az egyedüli ok a pityriasis megjelenésére emberekben az élesztőszerű Pityrosporum gomba (vagyis élesztőgombákhoz hasonlít).
Ez a kórokozó három formája van: a Malassezia furfur (micélium formájában), Pityrosporum orbiculare (kör alakú) és Pityrosporum ovale (ovális gomba). Általában a bőrön lévő Pityrosporum orbiculare és Pityrosporum ovale lehet, de nem okoznak megfosztást. Miután a gomba formái Malassezia furfágává válnak, a személy többszínű zuzmót alakít ki.

Leginkább a fiatalok, főleg férfiak betegek, olyan országokban, ahol forró és párás éghajlat van. Gyermekek és idősek ritkán betegek.
Ha egy gyermekben vagy idős emberben szánalmas zuzmó jelenik meg, meg kell keresni a mögöttes betegséget vagy hajlamosító tényezőt, ami a gombafertőzés kialakulásához vezetett a bőrön.

A betegség krónikus, gyakran vannak visszaesések.

A kontagiositás (azaz a fertőzőképesség) alacsony. Vagyis a gombát természetesen személyről személyre továbbítják. De nem valószínű, hogy egy pityrious disztónia betege fertőzött lesz. Végtére is, 90% -os valószínűséggel, ez a kórokozó minden ember számára a Földön van.

A fő oka mellett vannak olyan hajlamosító tényezők is, amelyek hozzájárulnak a gomba fejlődéséhez az emberi bőrben:

 • cukorbetegség és más endokrin betegségek,
 • HIV és immunhiány a vérrák kezelésére,
 • az emberi test fokozott izzadása,
 • hangsúlyozza,
 • örökletes hajlam, a verejték és a faggyú feleslegének speciális összetétele,
 • az emésztőrendszer betegségei,
 • általában - az immunitás csökkenése, amelyet a gomba elleni küzdelemre terveztek.

tünetek

 • A betegek fő tünetei és panasza: foltok, enyhe viszketés és hámlás.

 • A többszínű zuzmó fő tünete a különböző színek bőrén található foltok: rózsaszín, fehér és sárgásbarna foltok.

 • A foltokban a búzakorpahoz hasonló kis méretű hámlasztások jelennek meg. Ezért "pityriasis" -nak is nevezték.
 • A foltok helye: váll, kezek, nyak, felsőtest (hát, mellkas), has. Az arcon - nagyon ritkán.
 • A foltok mérete néhány mm-től 2-3 cm-ig terjed.
 • A megjelenés fokozatos: a foltok először kicsiek, egyetlenek, majd összefonódnak a konglomerátumokba. A periférián - elszigetelt kis foltok is.

 • A gyulladás nincs jelen: nincs fájdalom, nincs ödéma, nincs zsugorodás.
 • A nyári háttérben az egészséges cserzett bőr elváltozások jelennek meg a fehér foltok, mint a gomba befolyásolja a bőr pigment sejtek (melanociták), és nem teszi lehetővé számukra, hogy felhalmozódnak pigment.
 • A fejemre

  Ha a pityriasis a fejbőrön található, akkor seborrhea vagy korpásodás.

  A tünetek pontosan ugyanazok - foltok, fejbőr viszketés, peeling. Ebben az esetben leggyakrabban a betegek hámlása és zavarása.
  Hogyan kezeljük a pityriasis fejét és a test más szőrös területeit - igen, akárcsak a test más részein. Csak akkor szabad választani krémt vagy kenőcsöt, hanem spray vagy oldat a külső bőrkezeléshez, valamint egy gombaellenes szerrel ellátott sampon.

  diagnosztika

  A pityriasis diagnózisa egy személyben a következőkön alapul:

  1) A főbb tünetek: foltok a különböző színű bőrön, összefonódás a konglomerátumokba.

  2) A foltok csípős hámlása.

  3) Gyulladás nélküli foltok.

  4) A mikroszkóp alatt végzett diagnosztizálás a színes zuzmó fő eszközjele. Hajlítsa le a hámozott bőrrészecskéket a foltok felületéről, kezelje a kálium-lúgot, és nézze meg a mikroszkóp alatt. Mind a gombák, mind a micélium láthatóak.

  5) Vizsgálja meg a bőrt a lámpa alatt. A fa lámpa egy ultraibolya fénycső, nagyítóval a bőr vizsgálatához.
  A fából készült lámpa alatt a szánalmas zuzmó foltjai sárgás zöld fényt adnak, amely különbözik a környező bőrtől vagy a vörösesbarna színtől. És a zuzmó színes foltjai más fényt is keltenek a fa lámpája alatt.

  6) A jódvizsgálat vagy a Balcer teszt fontos diagnosztikai tünet. Otthon végezhető el, és ha nem, akkor gyanítjátok meg magának egy színes lichen diagnózist.
  Vegyük a jód tinktúráját, kenetfoltokat és az egészséges bőr környezetét. Néhány másodperc múlva törölje le úgy, hogy ne legyen csepp jód a bőrön. Az egészséges bőr sárgás lesz, és a pityriasis foltjai túlságosan megfosztják a jódt és barna színűvé válnak.

  A differenciáldiagnózis végrehajtása:

  • A nevus Becker-vel a színpadon, amikor még nincs haj növekedés. Olvassa el a nevus Becker cikkét.
  • A rózsaszín hasmenés Zhibera is a kezdeti szakaszban. Olvassa el a rózsaszín zuzmó anyagát.

  kezelés

  A pityriasis kezelése csak kozmetikai javallatokkal jár, mivel sem a gyulladás, sem más szervek károsodása nem áll fenn. Az ilyen betegek nem fertőzőek, mivel a gomba szinte minden emberben jelen van, csak immunitás.

  Hogyan kezeljük a pityriasis kezelését:

  1) A mögöttes betegség (ha van ilyen) korrekciója, ami a fanyar zuzmó megjelenéséhez vezetett. Nem szabad elfelejtenünk ezt az irányt. Meg kell szabadulni a provokatív tényezőtől.

  2) Helyi bőrkezelés.

  Mindig tart.
  Kenőcsök, kenőcsök, samponok, spray-k és oldatok gombaellenes (antimikotikus) szerekkel használatosak.

  • Ketokonazol (mycosoril vagy nizoral) - kenőcs vagy krém. Az érintett területek kenését 3 héten át 1-2 alkalommal megfosztották a pityriasis tüneteinek eltűnéséig.
  • Acriderm GK. Tudjon meg többet az Acryderm GK-ról Ez egy kenőcs, amely tartalmazza a betametazont + clotrimazol + gentamicint. A varicoloured hasmenés ritkán fordul elő, elsősorban kombinált másodlagos fertőzéssel és a kiütések súlyosságával. A kezelés időtartama 1-2 hét, majd rendszeres, nem hormonális krémekhez.
  • Triderm. Tudjon meg többet a Tridermről Ez az Acriderm GK nyugati analógja, csak drágább. A használati utasítások megegyeznek.
  • Shampoo Nizoral - a test és a fej mosásához. A fejet is kezelni kell, mivel a korpásodás szinte minden olyan beteg esetében jelentkezik, akiknek színhibájuk van.

 • Bifonazol (krém vagy oldat) - az érintett bőrfelületet naponta 1-2 alkalommal 3 hétig kenje fel.
 • Pontosan ugyanaz a kezelési séma, ha a következő helyi gombaellenes szereket alkalmazzák:

  • Clotrimazole (krém vagy oldat),
  • mikonazol (krém),
  • terbinafin (lamizil) - krém,
  • fungoterbin (spray vagy gél),
  • oxikonazol (krém),
  • termoklin (spray vagy krém).

  Ha a sokszínű zsindely befolyásolja területeken a haj növekedését (a fej, az ágyék, a szeméremajkak vagy a pénisz), akkor jobb, ha nem használja, kenőcsök vagy krémek és spray-k vagy oldatok a fent említett gyógyszerek.

  3) Általános kezelés.

  • gyakori elváltozások a bőr nagy területein,
  • gyengített immunitással,
  • a helyi kezelés hatástalansága után 2 hét után.

  De számos dermatológus azt tanácsolja, hogy mindig szisztémás gombaellenes szereket használjon krémekkel vagy kenőcsökkel egyidejűleg. Az ilyen kezelés hatékonysága nagyobb a szőrtüszőkben található gombákra gyakorolt ​​hatás miatt.

  Figyelmeztetés: általános kezelés helyi kezelés nélkül hatástalan!

  A gombaellenes gyógyszereket tabletta vagy kapszula formájában írják fel, amelyet szájon át kell szedni.

  • Flukonazol (150 mg kapszulában). Hogyan kell bevenni: 2 kapszula 1 alkalommal hetente - 2 hétig. Vagyis hétfőn 2 kapszulát vettek fel, egy héttel később - még 2 kapszula. Gyors, olcsó és hatékony.

 • Itraconazol - 200 mg naponta egyszer - 1 hétig.
 • Ketokonazol - 200 mg naponta egyszer - 3-4 hétig.
 • A pityriasis hozzávetőleges kezelési sémája

  1. Flukonazol - 2 kapszula 1 alkalommal hetente - 2 hét tanfolyam.
  2. Shampoo Nizoral - mossa meg a fejed és a test minden este az első héten. És minden második nap - 2 és 3 hét.
  3. A szervezethez tartozó Nizoral helyett Thermicon spray-t - napi 1 alkalommal alkalmazhat az érintett területeken - 3 hétig.
  4. Szalicilsav - reggelente 1 alkalommal kenje az érintett területeket.
  5. Multivitaminok felvétele (Complivit, Selmevit és mások).
  6. Az immunitás növelésére irányuló intézkedések komplexe. Olvassa el a cikket - hogyan lehet növelni az immunrendszert.

  A pityriasis kezelése terhesség alatt

  • Ne vegyen be semmilyen gombaellenes gyógyszert, mert hátrányosan befolyásolhatja a magzatot.
  • Külső, helyileg, a legjobb, ha Nizoral sampont használunk. És csak azokban az esetekben, amikor az anya testének előnyei meghaladják a magzat kockázatát. A kezelést össze kell hangolni a nőgyógyászával.
  • A legtöbb esetben jobb a várakozás a szállításra, majd teljes körű kezelésre.
  • Ne feledje: a kórokozó nem befolyásolja a magzatot, és nem befolyásolja a szállítást.

  Szoptatáskor

  • Ne vegyen be drogokat.
  • A melleket ne kezelje kenőcsökkel és krémekkel.

  Hogyan értékeljük a kezelés hatékonyságát?

  1. Az első tünet eltűnik - a foltok felhámulnak.
  2. Meg kell festeni, legalábbis rózsaszín és barna. Fehér foltok egy ideig fennmaradhatnak, amíg a bőr egyenletesen napozik.
  3. Nem szabad gomba és gomba gombás micéliumot kapni a bőrből.

  megelőzés

  Ne feledje: ha a foltok elhaladnak, ez nem jelenti azt, hogy nem fognak visszatérni. A betegség krónikus, nem gyógyítható örökké. Ezért a megelőzés kötelező!

  • Felvételi ketokonazol - 400 mg havonta egyszer - minden hónapban. Vagy egy másik gombaellenes szer.
  • Májusban kezdődik a nyári időszak: a Nizoral sampon - naponta egyszer mossa le - 3 nappal egymás után.
  • A teljes kezelés ideje alatt 95% -ban mossa le a ruhákat.
  • A ruhákat vasalással kell vasalni a teljes kezelés ideje alatt.
  • Ne viseljen szintetikus ruházatot - nem veszi fel a verejtéket.
  • A túlzott izzadással: az izzadásgátlók és a ruházat gyakran változik!
  • Az összes betegség kezelése és a körülmények korrekciója, ami a fanyar lichen megjelenéséhez vezetett.
  • Az immunrendszer különböző módszerekkel történő megerősítése kötelező.
  • El tudok menni a szoláriumba és napozni? A kezelés idején - nem. A kezelés után - napfényben napfénynek is napozhat, és napfényre is károsítja a kórokozót.

  Népi jogorvoslat otthon

  Népi jogorvoslat otthon
  Valójában a modern gombaellenes szerek nem olyan drágák, hogy elhagyják hatékony kezelésüket. A pityriasis népi jogorvoslatai hatástalanok, mivel nem okoznak okot (gomba), és nincs gerinctelen hatásuk lenyelve. Bár további kezelésként népi módszerek is használhatók.

  A visszaesés megakadályozása otthoni népi jogorvoslatokkal is elvégezhető.

  1) Tar szappan - szappan az érintett területeket naponta 1 alkalommal.

  2) Bórsav vagy bórsav - napi 2-3 alkalommal zsírzó foltok.

  3) 1 rész 3% ecet + 1 rész jód-tinktúra - keverje egy üvegben, törölje le a foltokat a bőrön, naponta 1 alkalommal.

  4) Ecet 3% - az érintett bőrét naponta kétszer kenje meg.

  5) A fűszernövények kivágása - egy csillogó gézbetétet kell felönteni, és az érintett területekre naponta 2-3 alkalommal kell alkalmazni.

  6) Fűszernövény fűszerezés - a gézszalvétot kivágással mártjuk fel, és naponta 2-3 alkalommal érintjük az érintett területeket.

  7) szalicilsav. Az interneten található fórumokon sokan tanácsolják a színes lichen szalicilsav kezelését. A szalicilsav egy keratolitikus szer, azaz eltávolítja a bőr hámlasztását, a kancsalrétegét. De a betegség oka egy gomba - ez a megoldás egyáltalán nem működik. Ezért csak más, népi vagy gyógyszerészeti termékekkel kombinálva használható.

  8) Ant alkoholt - az érintett bőrfelületeket naponta 1 alkalommal kenje meg. Gyakran kombinálják a kén-kenőccsel - először dörzsölje meg a bőrt alkohollal, majd kenőcsöt használjon.

  9) Kén-kenőcs - naponta 1 alkalommal, este.

  10) Nyáron - napozás.

  11) A multivitamin-készítmények felvétele kötelező.

  Vélemények

  A betegek visszajelzései: a modern gyógyszerekkel végzett leggyakrabban alkalmazott kezelési kurzusok pozitív hatással vannak. A betegség jelei gyorsan eltűnnek. De néhány hónap múlva visszatérhetnek. A betegség krónikus, és hogyan gyógyítható egyszer és mindenkorra - senki sem tudja.

  A bőrgyógyászok véleménye és ajánlása: a betegség relapszusainak önmegelőző fenntartása, illetve a bőrgyógyász számára három hónapon belül kell elvégezni.

  A hadsereg

  A pityriasisban a hadseregben élnek. Azonban, ha a fickó visszatér a betegségben és panaszai vannak (viszketés, hámlás), akkor a börtönbüntetéstől kaphat egy haladékot a bőr-vénás gyógyszertár kezelésére. A hadsereg következő fellebbezésével meg kell gyógyítania a betegség visszaesését.

  Azt is javaslom olvasni ezeket az anyagokat:

  Figyelmeztetés: Ha az orvos nem válaszolt a kérdésére, akkor a válasz már a webhely oldalain található. Használja a keresést a webhelyen.

  Az agyi tárcsa okai

  A szín, vagy a pityriasis lichen - a bőr gombás elváltozása, amely általában az aktív nap alatt fejlődik ki. Ezért embereknél ez a betegség néha "napfungusnak" hívják. A Peregrine lichen meglehetősen gyakori patológia, amely szinte mindenütt jelen van, de leggyakrabban a forró éghajlatú országokban élők körében tapasztalható. A felületes mycosisnak ez a formája jellegzetesnek tűnik a különböző méretű és formájú, sötétbarna, barnás vagy fehéres színű foltos, enyhén csípős kiütések testén.

  A dermatomycosis ezen formájának okozója a lipofil élesztőszerű gomba Pityrosporum orbiculare, amely a tökéletlen gombák osztályába tartozik. Életének folyamatában képes nagyméretű rövid szálak létrehozására a micélium és a körkörös két kontúros spórák kialakítására. Parazitizálja ezt a kórokozót az emberi bőrön (az epidermisz szarurétegében) mind szaprofita, mind patogén formában. Amikor a faggyúszőrtüszők torkolatain áthaladnak, a Pityrosporum orbiculare intenzíven szaporodik, és kolóniákat képez, sárga-barna pontokként. Ezek a pityrious zuzmó kezdeti elemei, amelyek a perifériás növekedés folyamatában élesen körvonalazott körkörös foltokká válnak, 1 cm átmérőjűek. Az összevonás folyamatában eléggé nagy fókuszokat képeznek, amelyek néha meghaladják a férfi tenyér méretét.

  Meg kell jegyezni, hogy a színezett zuzmó okozó ágensének fertőzőképessége elhanyagolható.

  A pityriasis lichen okai

  A statisztikák szerint a pityriasis leggyakrabban fiatal betegeknél fordul elő (beleértve a 7 évesnél idősebb gyermekeket is).

  A betegség kialakulásának fő kockázati tényezői a következők:

  • Fokozott izzadás;
  • A verejték kémiai összetétele;
  • A bőr savtartalma, kedvező a kórokozó aktív terjedéséhez;
  • Az emésztőrendszer krónikus patológiái;
  • Endokrin betegségek;
  • Az immunhiányos állapot;
  • Terhesség.
  • Genetikai hajlam;
  • Hodgkin-kór;
  • Tuberkulózis.
  • Diabetes mellitus;
  • Cushing-szindróma.

  Szakemberek szerint a pityriasis okozó ágensének átadása egy kontakt-háztartási módszerrel történhet (az ágynemű és a betegek viselése közben). Az élesztőszerű gomba Pityrosporum orbiculare egy szaprofita bőrlakó, ezért a legtöbb ember állandó hordozója.

  A szánalmas zuzmó fejlődésének mechanizmusa

  A betegség jellemző jelei a betegben fordulnak elő, amikor az élesztőszerű gomba a faggyúszőrű tüszők szájába behatol, és aktívan növekszik és szaporodik. Emiatt megszakad a melanin termelésért felelős sejtek munkája (amorf sötét pigment, amely a bőrt napfényben festődik). Ez annak köszönhető, hogy a káros gombák létfontosságú tevékenysége során olyan savat termelnek, amely csökkenti a tirozináz aktivitását, és ennek eredményeképpen - a myelocyták pigmentképességét. Ezért a pityriasisban szenvedő betegek bőrén a hypopigmentált (nem égetett) területek jelennek meg.

  Ezzel párhuzamosan egyes szerzők eltérő véleményt alkotnak erről a kérdésről. Azt állítják, hogy a gomba lazításának kialakulása a csontos rétegben a gomba fokozatosan megakadályozza az ultraibolya sugárzásnak a mély epidermális rétegekbe való behatolását. Ezért a víztelenítés és a hámlasztott bőrmérleg eltávolítása után az érintett sérülések az egészséges bőrfelületeknél könnyebbé válnak.

  A pityriasis tünetei

  A kórokozó kórokozójának aktiválásakor a bőrkiütések leggyakrabban a törzs felső részén (a háton, a mellkason és a vállakon) lokalizálódnak. Ritkábban előfordulhatnak az ágyékban vagy a fejbőrön. A betegség legkorábbi szakaszában sárgás pontok jelennek meg a szőrtüsző torkolatainak azon területein, amelyek egy idő után primer morfológiai elemekké alakulnak át. Sárgás-barnás, sárgás, világos és sötét barna, gyengén pikkelyes kis foltok formájában jelenik meg, amelyek nem gyulladásos jellegűek.

  Abban az esetben, ha a páciens nem kap megfelelő időben megfelelő kezelést, egy idő után a foltok finom varianciájú margókba indulnak, és elég nagy területeket foglalnak el a bőrön. Ezután sötétbarna színűvé válnak, vagy a "kávé tejjel" színt kapják. Az árnyékváltozás miatt a pied-verbaceus néha többszínűnek nevezhető. Általános szabályként a lichen foltok nem nyúlnak ki az egészséges bőr felületén, és nem okoznak szubjektív érzéseket (nagyon ritkán a betegek enyhe viszketést panaszkodnak). A formációk enyhe lehúzásával megfigyelhető egy kis elhárítás (Benjet tünete), amelyre a dermatomycosis kapta a nevét. Napégés után ezeken a területeken továbbra is hypopigmentált területek (pszeudoleucoderma) maradnak.

  A kóros folyamat formái

  A szín vagy a pityriasis három fő formában fordulhat elő.

  1. Leggyakrabban bőrgyógyászati ​​gyakorlatban erythematosquamous formában fordul elő. Ezt jellemzi a barnás vagy "kávé tejjel" foltok gyulladáscsökkentő foltjainak megjelenése a testen.

  A betegség korai stádiumában a foltok kicsiek, de idővel fokozatosan nőnek, és a felszínükön jelentéktelen petefészek méretezés. Leggyakrabban ilyen alakzatok a mellkason vagy a háton helyezkednek el, ritkábban a hasra és a vállra. A gyermekeknél a fejbőrön gombás gócok fordulhatnak elő. Nagyon kiemelkednek az egészséges bőr hátterében, amikor jódoldattal oldják fel. Tipikusan a kórtani formát a szezonalitás jellemzi. A betegség ősszel és tavasszal rosszabbodik.

  2. A pityriiform lichen második formája a follicularis forma. Ebben a állapotban papulák és pustulák jelennek meg a gyulladt bőrfelületen, 3 mm átmérőjűek. Gyakran betegek panaszkodnak súlyos viszketés az érintett területen. A pityriasis legtöbb follikuláris formája a cukorbetegség hátterében vagy a hormonkezelés következménye.

  3. A pityrious zuzmó fordított alakja olyan kóros állapot, amelyben a gombás lézió nyálkahártyái természetes bőrön belül helyezkednek el.

  Megjegyzés: a klinikai gyakorlatban, néha (nagyon ritkán) vannak olyan esetek, amelyek károsíthatják a lipofil élesztőgombás Pityrosporum orbiculare belső szerveket. Ez a betegség olyan koraszülött csecsemőknél alakulhat ki, akik intralipid (zsír emulzió) alkalmazásával mesterséges táplálékot kapnak. Ilyen esetekben a gombafertőzés a tüdőartériák bronchopneumonia vagy vasculitis kialakulását okozza. A tudósok szerint az intralipid, amely a gyermek számára lényeges zsírsavak forrása, kedvező környezetet teremt a kórokozó szervezetben való elterjedéséhez.

  Meg kell jegyezni, hogy a pityriasisban szenvedő betegeknél az immunológiai rendellenességek nagyon gyengén expresszálódnak. A betegség hosszú távon a limfociták által termelt citokinek termelése megszakad, és a bomlasztórendszer aktiválódik.

  Pityrious lichen atipikus folyamata

  A klinikai gyakorlatban a gombás léziók atipikus lokalizációjára is sor került. Tehát 1977-ben egy esetet írtak le, ahol egy 16 éves, fokozott izzadású betegben, tipikus kitörésekkel együtt, a sztyeppéknél a nyaki lichen foltjai találtak. Meg kell jegyezni, hogy még a kezelés után (négy hónappal később) a gyulladáscsökkentő jellegű barna foltok a sarkokban és az átmeneti hajtás régióiban találhatók a talpról az ujjakra.

  A szánalmas zuzmó diagnózisa

  A dermatomycosis ezen formájának diagnosztizálása általában nem okoz nehézséget. Először is, a beteg alapos vizsgálatot végez. A "pityriasis lichen" diagnózisát Bénier pozitív tüneteivel (a puffadt hámozás jelenléte a szeborrikus zónákban) hozza létre.

  Mivel kiegészítő technika hozzárendelve Balzer jódot minta és vizsgálatot végeztünk fénycsövek Wood (megjelenése területeken az érintett bőr barnás, zöldes-sárga vagy aranysárga lumineszcencia).

  A pityriasis kórokozóját a kultúra és a mikroszkópos vizsgálat során könnyen észlelni lehet.

  Mit kereshetek?

  Számos pont van, amelyekre a diagnózis során a figyelő orvosra kell figyelni. Először is, azoknál a betegeknél, akiket ultraibolya sugárzásnak vetettek alá, és már kezeltek, Balzer tesztje negatív eredményt ad.

  Továbbá a páciens fejének szőrös részét alaposan meg kell vizsgálni, mivel ha ezen a területen a szakember nem veszi észre a meglévő elváltozásokat, a betegség újbóli előfordulása nagy valószínűséggel fennáll. Ehhez ajánlott egy fa lámpát használni

  Meg kell figyelembe venni azt a tényt, hogy a fehér bőr rózsaszínes-barna foltok szinte láthatatlan, ezért során egy felületes vizsgálat nem látnak, és csak a nyári napozás után, kezdenek nyilvánvaló.

  Végül, az emberek, akik nem szenvednek immunhiányos, elszigetelt bőr formában, mint általában, nem haladja meg a 1-1,5 cm átmérőjű, míg a súlyos immunhiányos lehet több, mint 5 cm átmérőjű. A HIV-fertőzött és az AIDS-fertőzötteknél a többszínű lichen elemei telített pigmentációban különböznek egymástól, és széles körben elterjedtek is. Szabály szerint az immunállapotú betegeknél a pityriasis seborrheikus vagy atópiás dermatitiszként jelenik meg. A betegek bőrén is kialakulhat a szőrtüsző többszörös gyulladása a nekrotikus komponens jelenségeivel.

  Milyen megbetegedéseket zavarhat a pityriasis?

  Mivel a dermatomycosis ezen formája hasonló tüneteket mutat más betegségekkel, differenciáldiagnózis szükséges a kezelés megkezdése előtt.

  1. A pityriasis lichen differenciáldiagnosztikája syphilitic rosacea és leukoderma.

  A Wassermann klasszikus szerológiai reakciójának, az immunofluoreszcencia reakciónak és a halvány treponema immobilizációjának pozitív eredménye, a szifilisz diagnózisa megerősítést nyert. Azonban rózsahimlő másodlagos szifilisz egy világosabb árnyalatú, mint a foci pityriasis versicolor, nem húzza le, hogy eltűnik, amikor diascopy nem fluoreszkál a lámpafényben Fa és ad egy negatív minta Balzer. Annak ellenére, hogy a pityriasishoz hasonlóan csak a testen helyezkedik el, mivel az elemek fúziója nem jellemző. Szifilitikus rózsakő esetén a foltok nem pelyhek, érrendszeri eredetűek, és nem okoznak szubjektív érzéseket.

  A szifilikus leukoderma esetében a hypopigmentált foltok fúziója sem jellemző.

  2. A pityriasis zuzmó differenciáldiagnózisa rózsaszín szarvas Zhiberával.

  A Zhibera-féle betegség kialakulásával a zuzmófoltok lekerekített vagy ovális körvonalai vannak a medálozáshoz hasonlító hámozással, és ehhez a patológiához jellegzetes "anyai plakk" jelenléte jellemző. Ebben az esetben a kiütések szigorúan szimmetrikusan helyezkednek el a Langer vonalai mentén, a központi plakett körül van egy mérleg gallérja, és a kórtani formában számos másodlagos kitörés van.

  Tudjon meg többet a rózsaszín lichen itt: Rózsaszín lichen: fotók, tünetek és kezelés

  3. A pityrious zuzmó és a folliculitis differenciáldiagnózisa.

  Meg kell jegyeznünk, hogy a szőrtüsző fertőzés okozó ágense ugyanaz az élesztő gomba, amely a nyájfühös fejlődését idézi elő. Ebben az esetben azonban a csomagtartó felső részén piros vagy rózsaszín csomók és plakkok formájában külön-külön fekvő viszkető kiütések jelennek meg. Rendszerint a nők és a középkorúak gyakrabban szenvednek a follikulitistól. A kóros folyamat kialakulásának kiküszöbölése hosszú távú antibiotikus kezelés, kortikoszteroid kezelés vagy diabetes mellitus. Nagyon gyakran bőrkiütések jelentkeznek a homlokán, utánozva a tartós akne. A dermatomycosis ezen formája a trópusi országokban jellemző.

  A pityriasis kezelése

  Tekintettel arra, hogy a pikkelyes bőrbetegség következtében alakul ki az átalakulás a szaprofita formában lipofil az élesztő a patogén, mielőtt elindulna a kezelés a betegség, meg kell találni, mi váltotta ki ezt a feltételt. Meg kell figyelembe venni azt a tényt, hogy ezt a fajta ótvar markere lehet a reumás láz, tüdő tuberkulózis, cukorbetegség és AIDS-fertőzés. Ezért minden pityriasisban szenvedő betegtől megfosztják a fenti patológiákat, és megfelelő diagnosztikai vizsgálatokat kell végezni. Ugyanakkor a multi-colored lichen szimptomatológiája megfigyelhető a kemoterápiában részesülő rákos betegeknél, de a kezelés végén a bőrtünetek spontán eltűnnek.

  Mivel a pityriasis csak az epidermisz felszínes (kanos) rétét érinti, gyógykezelése magában foglalja a gyógyszerek felírását külső használatra. Ebben az esetben a betegeknél keratolitikus és fungicid hatóanyagok, kombinált gyógyszerek és cink-piritionátot tartalmazó gyógyszerek alkalmazását mutatják be.

  Hangsúlyozni kell, hogy a kezelés előírása esetén figyelembe veszik a károsodások előfordulási gyakoriságát és lokalizációját. A közelmúltban, a kórokozó agresszivitásának elfojtására a betegeket arra javasolták, hogy a resorcinol vagy a szalicilsav alkoholt alkalmazzák. Most, kötelező jelleggel, a betegeket ajánlott antibiotikumokat alkalmazni az azol csoportból. A hatásuk alatt a kórokozó citoplazma dehidrációja és vacuolizálódása 24 órán belül megtörténik, és a sejtfal teljesen feloldódik 48 óra elteltével. Ezért a mai szakemberek előnyben részesítik a specifikus gombaellenes kezelést.

  A pityriasis kezelésében gyógyszert alkalmaznak a bőr gombás megbetegedéseinek leküzdésére, amelyek spray, oldat vagy por formájában felszabadulnak. Ajánlatosak az érintett területeken alkalmazni, enyhén dörzsölni. Meg kell jegyeznünk, hogy a fungicid készítmények tökéletesen érintik a keratinizált bőrterületeket, fenntartva a hatékonyságát 72 órán keresztül.

  Nos bevált gyógyszerek, amelyek közé tartozik a cink-pirition, amelyek antimikrobiális, antifungális és citosztatikus hatást. A kezelés után, azok számára ajánlott, hogy a megelőzés.

  Az elváltozások pityriasis capitis mutatja a különleges terápiás samponok, amelyek közé tartoznak gomba és a kátrány, csökkenti az ödémát, beszűrődés, bőrpír és hámlás.

  Azok a betegek, akiknél a pityriasis közös formája megfosztja a helyi kezelést nem reagáló, szisztémás terápiát ír elő. Az adszorpció javítása érdekében ajánlott olyan szisztémás antimikotikumokat alkalmazni, mint az intrakonazol, a ketokonazol vagy a flukonazol. Meg kell jegyezni, hogy ezt a gyógyszert kizárólag egyénileg adják be, figyelembe véve a beteg általános állapotát. Ezért a szakértők arra szólítanak fel, hogy ne vegyenek részt öngyógyításban.

  Követő 12 órán belül a kezelési eljárások a betegek ellenjavallt vízkezelő (ezalatt a gyógyszert kell felhalmozódnak a bőr), valamint sok bőrgyógyász, hogy megakadályozza a betegség kiújulását, a Tanács egy hónapon belül változtatni ruhát minden nap.

  Megjegyzés: a pseudoleucoderm ilyen jellegű következménye, mint a hiperpigmentáció, az emberi bőrön marad a kezelés után meglehetősen hosszú ideig.

  A pityriasis lichen népi kezelési módjai

  A pityriasis kezelésére a népgyógyászok javasolják a makréla, a tengeri fonák és az őszibarack olaj, valamint a csipkeolaj használatát. Egy másik nagyon hatékony eszköz, amely a dermatomycosis ezen formáját gyógyítja, a természetes almaecet. Naponta hetente vagy kétszer hetente vagy nyolcszorosan kenje meg a sérüléseket.

  A lócsírák gyökereinek és magvaknak jól ismert kivirágzata. Meg kell törölni a lichen foltokat.

  Nem rossz segít a zsíros oxalicus levelekből és szárakból előkészített külső készítményhez tejföllel vagy krémmel kiegészítve.

  A páciens minden ruháját a kezelés végeztével népi gyógyítóknak ajánlott alaposan mosni és vasalni.

  Peregrine lichen

  A pityriasis lichen az emberekben gombás betegség a bőrön. A kórokozó a Malassezia nemzetség gombáinak, amelyek a bőr epitermisz stratum corneumjában élnek. Ez a betegség nagyon gyakori azokban az országokban, ahol nagyon meleg éghajlat van, de a mérsékelt kontinentális éghajlatunk sem kikerült. A kockázati tényező a klímánkban élő emberek 10% -a. A pityriasis okozta tényezők a fokozott izzadás és seborrheás diatézishez társult betegnek tulajdoníthatók.

  A kifejezés magától megfosztja a Hippokratész idejétől ismert. Ez a név egyesíti a bőrbetegségek többségét, melyeket színes, pikkelyes foltok jellemeznek. Tehát a lichen az összes dermatózus generalizáló fogalmaként jelenik meg. Lishai által kiváltott különböző okok: vírus, gomba, csökkent immunitás. Az eltérõ színlichen egyedi formáinak etiológiája azonban még nem ismert.

  Pityriasis - okok

  A betegek és a tanulmányok áttekintése szerint a pityriasis egy személyben jelenik meg a stressz, az átadott betegség vagy a dél felé tartó utazás után. De ez nem jelenti azt, hogy az ügy csak egy izzadt, nem tiszta ruhát, elhanyagolása higiéniai vagy felesleges túlzott izgalom és a kapcsolódó izzadás. A betegek maguk a fuvarozók Malassezia gombák, melyek középpontjában a bőr faggyúmirigy és egy bizonyos ponton nem hasonlít magára. Ezért mondhatjuk, hogy chromophytosis nem fertőző, de mégis, a személyes higiénia nem törölték. Súlyosbító tényezők megfosztva a következők: genetikai hajlam, ionizáló sugárzás, kortikoszteroidokkal, napsugárzás, emelkedett vércukorszint, fokozott verejtékezés, a csökkent immunitás, szintetikus ruházat.

  kép egy szánalomszerű zuzmó a hátán

  Pityriasis - tünetek

  A betegség kialakulása egy kicsi, de gyulladt, és enyhén emelkedett rózsaszín folt felülete felett. Idővel a foltok átterjednek és 5 mm-re nőnek, világosbarna színeket kapnak nem gyulladásos állapotban. Fő helyük a hátsó, a mellkas és a nyak bőrén, ritkábban a fej és az ágyék területén.

  Hogyan pityriasis és hogyan diagnosztizálni? A fa lámpája alatt a színezett lichen sárga fényt kap. A mikroszkóp alatt megfigyelhetünk egy gombacsomó-csoportot, kerek sejtekkel. A diagnózist klinikai tünetek alapján, valamint pozitív jódvizsgálat alapján állapítják meg. A Balzer-jódvizsgálat lehetővé teszi, hogy azonnal meghatározzuk a gomba jelenlétét a bőrön, mert az érintett területek sötétbarna színt kapnak. A napbarnított bőrön a lichen foltok világosabb színűvé válnak. Ezek a foltok egyesülhetnek és nagy fókuszokat alkothatnak, de elszigetelten is létezhetnek. Gyakran gyulladásos jelenségek hiányoznak, és csak enyhén kifejeződött, otriereális peeling van jelen. A pityrious zuzmó inkubációs ideje két héten át több hónapig tart. A betegség három formában fordul elő.

  Az első, erythematosquamous formában a nem gyulladásos foltok világosbarna sötétebbé válása jellemző. Kezdetben a foltok kicsiek és csak idővel növekednek. Gondos vizsgálattal fel lehet ismerni a puffasztást. A viszketés hiányzik vagy teljesen elhanyagolható. Kedvenc hely a gombás lokalizáció a mellkas, hát, sokkal ritkábban a terület a has és a váll. A gyermekeknél kórokozó folyamat figyelhető meg a fejbőrön.

  A második, follikuláris forma esetében a papulák megjelenése, valamint a 3 mm-es átmérőjű pustulák jellemzőek. A második alakot viszketés kísérte. Ennek a folyamatnak a patogenezisét más betegségek kedvezőtlen története befolyásolja.

  A harmadik, fordított formában a természetes bőrrétegekben fellépő elváltozások gócai jellemzőek.

  A pityriasis fő tünetei az intenzív izzadás és viszketés. A pityriasis színű zsindelyeket gyakran endokrin betegségek kísérik, a gyomor-bél traktus betegségei és az immunhiány.

  a pitybing fotója a mellkastól megfosztva

  Pityriasis - kezelés

  A kezelést komplex és különböző készítményekben végezzük. Gyakrabban kezdtek antimikotikumokat használni, és néhány orvos továbbra is szalicilsav-alkohollal foglalkozik a pityriasis kezelésében. A kezelés fő problémája a betegség visszaesése. Ez jellemző az öngyógyításra vagy a nem szisztémás kezelésre. Ebben az esetben a profilaxis a pityriasis kezelése után fontos lesz, amely magában foglalja a higiéniai eljárásokat, a keményedést, a vízsót és a víz-ecetsav törlést.

  A pityriasis emberekben fertőző, ha elhanyagolják a személyes higiéniai szabályokat: közös ruhát, törülközőt, fejdíszt használnak, meglátogatják a spontán strandokat.

  Hogyan kezeljük a pityriasis kezelését? A pityriasis kezelése gombaellenes hatóanyagok és készítmények alkalmazása a bőrön. Széles körben használt és használt gyógyszerek triazol sorozat. Ezek közé tartozik a flukonazol, a szelén-szulfid hatóanyagok és samponok. Jelenleg a magas klinikai hatékonyságot olyan szerek jelzik, amelyek az imidazol - ketokonazol, a bifonazol, a szertakonazol származékait tartalmazzák. Ezek a gyógyszerek nagyon hatásosak a pityriasis kezelésében.

  A jól bevált samponkezelési módszer a Nizoral és a flukonazol együttes alkalmazásával. Szigorúan ragaszkodva az utasításokhoz, jó eredményeket érhet el.

  Figyelembe véve a sérülések sajátosságait, fontos, hogy az anyagokat oldatok, spray-k, folyadékok formájában használják. A kenőcsök nem kényelmesek, mert nehezen alkalmazható a fej és az ágyék területére. A visszaesés megakadályozása érdekében naponta vasalást és ruhát kell cserélni. A bőr pigmentációjának megváltoztatásakor alkalmazzon Cycloserin-t.

  A pityriasis lichen kenőcs, amelyet a kezelés során használnak - Clotrimazole, Mikoseptin Mifungar.

  A pityriasis kezelésére szolgáló tabletták a következők: Rumikoz, Terbizil.

  Abnormális zuzmó - népi kezelés

  A hagyományos orvostudomány számos receptet kínál, valamint a növényekből származó gyógyszerek a pityriasis színzsák kezelésére. Jól hatott a tengeri tyúk, makréla, őszibarack, csipkebogyó olaj alkalmazása. Széles körben használják a pityriansis licit almás ecet kezelésében. Naponta legfeljebb hét alkalommal kell zsírozni. A hét folyamán ezt az eljárást meg kell ismételni legalább kétszer.

  Nem rossz bizonyította a gyökér császárat, valamint a rügyek magját. Ehhez szükség van egy pohár apróra vágott magra és gyökérre, öntsünk egy pohár vizet, és öt percig forraljuk, majd ragaszkodunk hozzá és törzzünk. Ezzel az infúzióval dörzsölje le a pityriasis lichen-t. A levelek leveleiből és szárából egy sárgabarackot készítünk, keverjük tejszínnel vagy tejföllel, és alkalmazzuk az érintett bőrfelületekre.

  Hogyan lehet még megszabadulni a szánalmas nélkülözéstől? Alkalmazza a rue illatos kezelést. Porra porlik, keverjük össze a vajjal egy-öt, és kenje meg a pityriasis zuzmót.

  A lichen kezelése eredményes eredményt ad a bőrtisztításnak St. John's sertés infúziójával. Ehhez két nagy kanálnyi füvet kell önteni egy pohár forró vizet, majd ragaszkodni egy óráig és törölni a foltokat.

  Csillapítja az állapotot, eltávolítja a viszketést és a lágyszárú olajat, valamint hatékony növényi kenőcsöt a növény porából. Ehhez a St. John's wort egy részét veszik, és összekapcsolják a vazelin vagy a smaltz.

  Egy nagy bögréből olaj készül, és naponta kétszer alkalmazzák a zuzmó által érintett területekre. A kezelést legfeljebb tíz napig végezzük.

  Jó orvosság a pityriasis lichen számára, ami segít a kezelésben - a gyógynövények levele, valamint a vodka tinktúra a virágcserépből.

  A népi kezelés magában foglalja a hagyma tulajdonságait. Ehhez vágja el a hagymát, majd nyomja le a gyümölcslevet. Ezzel a gyümölcslével naponta háromszor kenjük az érintett területeket.

  A pityriasis zuzmó ellen hatékony a négylevelű áfonya kezelésében. Ebből a célból a gyümölcslevet az érintett bőrre dörzsöljük.

  A pityriasis megelőzésére forró időben ajánlott a bőrt szalicil alkoholra vagy savanyított vízre alkalmazni. A gomba fél a savas környezettől. Ehhez használjon ecetet, citromlevet vagy gombaellenes szereket. Szükséges fertőtlenítés a ruházat, valamint a fejdísz, ágy és fehérnemű szóda szóda és további vasalás. A betegeket figyelmeztetni kell arra, hogy tartózkodjanak a nehéz terheléstől, izzadástól, stresszes helyzetektől, tartsák tisztán a bőrt, és ne viseljenek szintetikus termékeket.