Élelmiszer higiénés kártya 5-8 tétel

Válasz maradt vendég

1. Teljesítmény mód.
2. Változatos és teljes körű étrend.
3. Tartsa nyomon az élelmiszerek és az élelmiszerek eltarthatóságát.
4. Alaposan mossa le a gyümölcsöt és a zöldséget.
5. Az edények elegendő hőkezelése.
6. Használat előtt forrásban lévő víz.
7. A konyhai felületek és berendezések tisztaságának megőrzése.
8. Tartsa be a termékek egyesítésének szabályait.
9. Itasson sok vizet.
10. Mérsékeltség a táplálkozásban.

Ha nincs válasz, vagy kiderült, hogy rossz a Biológia témában, akkor próbálja meg használni a keresést a webhelyen, vagy kérdezze meg magad.

Élelmiszerhigiénia (emlékeztető a gyakorlat vezetőjére és hallgatóira)

AZ ÉLELMISZER HIGIÉNÉN (emlékeztető a gyakorlat vezetőjére és a diákra)

A folyosón gyártási gyakorlat az élelmiszer-higiéniai diákok dolgozni eljáró szakember az egészségügyi felügyeletet (táplálkozás a lakosság) a Rospotrebnadzor az Orosz Föderáció és (vagy) az orvos higiénia és Epidemiológiai Központ Power a téma az Orosz Föderáció.

A GYAKORLAT CÉLJA: az élelmiszer-higiénia tanulmányozása során nyert ismeretek és gyakorlati ismeretek összevonása és elmélyítése.

1. megismertesse a szervezet a strukturális körzetek Rospotrebnadzor intézmények állami felügyeleti jogkör (államok, az alapokat a tervezési és beszámolási, nyilvántartási, használt számítástechnikai - tükröződik naplóbejegyzések).

2. A strukturális egység konkrét munkájában való részvételre a lakosság élelmiszer-felügyeletének területén.

3. Megszerzi az üzleti dokumentumok készítéséhez szükséges készségeket: az ellenőrzések eredményeiről, az élelmiszertermékek mintavételéről, szakértői véleményekről, egészségügyi és járványügyi következtetésekről, az adminisztratív jogsértésekről szóló dokumentumokról.

4. Tanulmányozni és jogalkotási és szabályozási dokumentumokat használni.

5. Végezze el az UIRS (a hallgató tanulmányi és kutatói munkáját) (végezzen szociológiai és higiéniai vizsgálatot - interjú 3 embert, 3 kérdőív-készletet kitöltve).

Az élelmiszer-higiéniai gyakorlati készségek listája.

A gyakorlat elmulasztása után a hallgatónak képesnek kell lennie:

- jogalkotási, normatív és tanulságos-módszertani dokumentációt használ;

- az élelmiszeripari termékek és az élelmiszer-nyersanyagok előállítása, tárolása, szállítása és értékesítése során az egészségügyi és járványügyi szabályok betartásának ellenőrzése;

- olyan intézkedések kidolgozása, amelyek megakadályozzák a fertőző és tömeges, nem fertőző betegségek előfordulását és terjedését az élelmiszeriparban, a vendéglátóiparban és a kereskedelmi vállalkozásokban;

- a kísérő dokumentáció szakértelme és az élelmiszerminta laboratóriumi vizsgálatának eredményei alapján egészségügyi és járványügyi jelentést ad az élelmiszertermék minőségéről, az élelmiszertermékeknek a lakosságon való felhasználásának lehetőségeiről és feltételeiről;

- a különböző népességcsoportok táplálkozási státuszának tanulmányozása és elemzése a táplálkozás természetével kapcsolatos betegségek megelőzésére irányuló intézkedések kidolgozása céljából.

A diák naponta napi naplót ír a napi munkáról, és meglátogatja őket a strukturális egység gyakorlásának kurátorából.

A gyakorlat végén a felügyelő a magatartás helyén ad visszajelzést és értékeli a hallgató munkáját. A vezető válaszát a vezető orvos aláírásával és az intézmény bélyegzőjével kell igazolni.

Annak érdekében, hogy a gyakorlatban ellensúlyozzuk a következőket:

1. Napló, melyet az orvos-kurátor aláírása szerint kell kiadni minden napra;

2. A munka során összeállított dokumentumok (vagy az orvos által hitelesített másolatok):

- a KÉT létesítmények ellenőrzésére vonatkozó teljes dokumentumcsomag;

- Más elkészített dokumentumok részvételével a hallgató - nem kevesebb, mint 3 (ez lehet: - egy szakértői vélemény, az egészségügyi-járványügyi következtetés, a mintavételi törvény, vizsgálati protokoll dokumentumokat a közigazgatási jog, a választ a panasz, stb.)

3. Három kérdőív készlet - tanulmányi és kutatási munka, lásd magyarázatot.

A hallgató munkanapja az intézmény munkaidejének megfelelően, vagy 9.00 és 17.00 óra között van.

Azok számára, akik a Higiéniai és Epidemiológiai Központban dolgoznak:

A táplálkozás higiénája az emberi egészség alapja

Az emberi egészség bizonyos mértékig megmarad vagy helyreállítható, ha az úgynevezett higiéniai intézkedések egészét megfigyelik. Magában foglalja a test, a munka és a szociális belső környezetének higiéniáját. Általában a "higiénia" kifejezést az ókori görögök vezették be életünkbe. A hasonló névvel rendelkező istennő nagyon tisztelegett az Olympuson, pártfogolt a gyógyítókkal, gyógyította az embereket és tudta a betegségek természetét. Sajnos napjainkban szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy maga a koncepció helyett valami más, más szóval leértékel. Ez csak olyan egyszerű műveleteket tartalmaz, mint a kézmosás, fogmosás stb. Ez nem helyes. Tény, hogy a higiénia olyan szabályok, törvények és módszerek halmaza, amelyek lehetővé teszik a szervezet számára, hogy minden szükséges feltételt biztosítson a betegségek megelőzésére és az egészség megőrzésére. A táplálkozás higiénája ezen tudomány egyik iránya.

Az egészség megőrzésére vonatkozó szabályok

A higiéniát és az élelmiszer-higiéniát úgy tervezték, hogy nyomon kövesse az élelmiszerbevitel helyeinek állapotát (természetesen tiszta állapotban kell lenniük), a termelési szabályok végrehajtását, valamint az élelmiszerek tárolását. Ez egy nagyon komoly tudomány. Végtére is, az élelmiszer-higiénia életünk egyik fontos eleme. A megfelelés kötelező mind felnőttek, mind gyermekek számára. A zavarok gasztrointesztinális betegségek kialakulásához vezethetnek.

Itt vannak az élelmiszer-higiénia alábbi szabályai, amelyeket egészségesnek kell tartani:

 • Étkezés előtt nem csak a kezeket kell mosni, hanem a termékeket is feldolgozni.
 • A legtöbb terméket fel kell fogyasztani sült, és lehetőleg főzött formában.
 • Természetesen az étrend fontos helyét a nyers zöldségeknek és gyümölcsöknek kell adni.
 • Ha lehetséges, lehetőleg ugyanabban az időben kell tartani a napi rutinokat.
 • Szükség van a részek ellenőrzésére, és egy időben nem túl sokat eszik. A túlfűzés nem megengedett.
 • Nem kívánatos, hogy kényszerítsen magának enni. Az ilyen vacsora (reggeli, vacsora) erejével nem lesz használható.
 • Az étkezés során megfelelően meg kell rágni az ételét. Ne siessen.
 • Célszerű különféle zavarokat kizárni: egy könyvet, egy TV-t stb., És teljes mértékben koncentrálni kell az ételt.
 • A termékek lejárati idejét ellenőrizni kell. Tartsa őket a hűtőszekrényben, figyelembe véve a hőmérsékleti előírásokat.

A táplálkozás követésének szükségessége

Az ilyen egyszerű szabályok betartása segíteni fog jó formában maradni, hogy elkerülje számos betegség. A táplálkozás higiénája magában foglalja az ilyen ágat, mint étrendet. Az egyén saját érzékenységének (szex, korcsoport, foglalkozás, földrajzi életkörülmények stb.) Teljes körű racionális fogyasztásának és az élelmiszerek asszimilációjának kérdéseivel foglalkozik. Az étrendre vonatkozóan azonban általános ajánlások vannak, amelyeket mindenkinek kivétel nélkül meg kell figyelnie. Így például a vacsorát legkésőbb 2 órával az esti lefekvés előtt kell megtenni. Végtére is, ha a gyomor tele van, akkor nyomást gyakorol a membránra, ami a szív megzavarását, nyughatatlan alvást, rémálmokat okozhat. Vagy itt egy másik szabály: szükséges, hogy az elfogyasztott élelmiszer nem túl forró vagy hideg, de csak meleg, közel a test hõmérsékletéhez. Káros az enni sokat vagy gyakran. A legmegfelelőbb intervallum az étkezések között 3-4 óra.

Készítsen jegyzetet: "Élelmiszer-higiénia". több mint 10 elem

1) tartsa tisztán a testet, különösen a kezek, ne harapja meg a körmét, ne egyen a kezed;
2) víz használata előtt hígítsa a fertőtlenítő tablettát vagy forralja 1 percig;
3) mosson minden gyümölcsöt;
4) Ne tároljon hosszú élelmiszert főzés előtt;
5) a konyhai cikkek sterilizálására, lehetőleg forralt vízben;
6. védje az élelmiszereket és a vizet a rovaroktól, tartsa tisztán a házat;
7) figyelemmel kíséri a hulladék és szemét időben történő ártalmatlanítását.

8) az élelmiszerek alatt jobb, ha nem inni, mivel a folyadékok a gyomor-bél traktusból kiürülnek az enzim megfelelő emésztéséhez és asszimilációjához szükséges enzimek;
9) az ásványi anyagok és vitaminok leghatékonyabb felszívódásához, először zöldséget, majd gyümölcsöt kell fogyasztania;
10) a friss gyümölcsöt nem lehet feldolgozott élelmiszerekkel kombinálni

Ha figyelembe vesszük élelmiszerhigiénia, Mindenekelőtt hangsúlyozni kell az általunk élelmiszerekhez és tárolásukhoz szükséges termékeket, hiszen éppen ennek alapja élelmiszerhigiénia. Ha a termékeket helytelenül tárolják, akkor ezek károsodásához vezethetnek, ha ilyen termékeket használnak, a megfelelő higiéniáról nem beszélhetünk. Ha az elkényeztetett élelmiszert élelmiszerekhez használjuk, akkor a szervezetünk nagy veszélyt jelent, ami mérgezésnek, fertőző betegségeknek stb. Nyilvánulhat meg.

Ha tiszteletben tartják az ilyen higiéniai szabályokat, az alábbi alapvető szabályok különíthetők el, amelyek betartása nem nehéz, de megsértése nagyon negatív hatással lehet az emberi egészségre, és néha kritikus betegségekhez és mérgezésekhez vezethet. Ezért ez a higiénia célja ennek megakadályozása. Ezek az élelmiszerhigiénia alapvető szabályai minden ember számára:

gyümölcsök és zöldségek fogyasztása előtt meg kell mosni; termékeket, mielőtt elkészítenék az élelmiszereket, nem tárolják sokáig; Az ivóvíz használata előtt főzni kell, legalább 1-2 percig; ételt meg kell mosni, a kezeket alaposan meg kell mosni, a kezeket nem eszik és a körmök nem rágnak, ez mind az élelmiszer-higiéniára, mind a bőrhigiénére vonatkozik; a főzőedényeket sterilizálni kell forralt vízben is; győződjön meg róla, hogy az összes hulladékot és szemetet időben eltávolítják.

Továbbá, étkezés közben nem szabad rohanni, alaposan meg kell égetni az ételt, és csak akkor kell lenyelni. Ez az emberi higiénia szabálya nagyon fontos, mivel megsértése néha súlyos rendellenességeket és a gyomor-bél traktus betegségeit eredményezheti. A rosszul rágott étel bonyolítja a gyomor és a belek munkáját, és e szervek betegségét okozhatja.

Iskolai etetési higiénia

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlja
A WHO ajánlásai a közlekedési lámpa elvére épülnek.
zel Yen könnyű - élelmiszer korlátozások nélkül - ez durva őrlésű kenyér, teljes kiőrlésű gabona és napi 400 gramm zöldség és gyümölcs.
sárga th light - hús, hal, tejtermékek - csak felesleges és kevesebb mennyiségben, mint a "zöld" termékek.
Piros lámpa - ezek a termékek, amelyekre vigyázni kell: cukor, vaj, édességek. Minél ritkábban használsz ilyeneket, annál jobb.

Teljes és helyesen szervezett étel - a hosszú és kielégítő élet szükséges feltétele, számos betegség hiánya.

Mi, a szülők, felelősek a gyermekeink ételeinek szervezéséért.

AZ EGÉSZSÉGES ÉLELMISZER SZABÁLYAI:

1.A gyermeknek különféle ételeket kell fogyasztania. A gyermek napi étrendének körülbelül 15 különböző ételt kell tartalmaznia. Egy héten belül az étrendnek legalább 30 különböző ételt kell tartalmaznia.

2.Minden nap a gyermek étrendjében jelen kell lennie a következő ételekből: hús, vaj, tej, kenyér, gabonafélék, friss zöldségek és gyümölcsök. Számos termék: hal, tojás, tejföl, túró és egyéb savanykás termékek, sajtok - nem kell minden nap belépni az étrendbe, de egy héten belül szükségszerűen 2-3-szor kell jelen lennie.

3.A gyermeknek legalább napi 4 alkalommal kell enni.

4.Iodizált sót kell használni.

5.A szezonban (ősszel, télen tavasszal) a gyermeknek megfelelő korú gyermekek számára ajánlott vitamin-ásványi komplexeket kell kapnia.

6.Az iskolás diétás táplálék bevitelének növelése C-vitaminnal azt ajánljuk, hogy vegyen be napi étkezést a kutya rózsából.

7.Az étkezést nyugodt légkörben kell végezni.

8.Ha van egy hiány vagy felesleg testsúly a gyermek (ez az információ a következő címen szerezhető iskola orvosszakértő), konzultálnia kell az orvos, mint ebben az esetben, a gyermek étrend szerint kell beállítani, hogy milyen mértékű eltérés a normál fizikai fejlődését.

9.A sportban részt vevő iskolás diétás bevitelét úgy kell beállítani, hogy tükrözze a fizikai aktivitás mértékét.

Javasoljuk, hogy az élelmiszereket 15-20% fehérjékből, 20-30% zsírokból, 50-55% szénhidrátokból, zöldségekből, gyümölcsökből, gabonafélékből, diófélékből állítsák elő.

Az élelmiszer rosszul emésztett (nem lehet bevenni):

- Ha nincs éhségérzet.

- súlyos kimerültséggel.

- Negatív érzelmekkel, szorongással és haraggal, féltékenységgel.

- A nehéz fizikai munka kezdete előtt.

- Túlmelegedés és súlyos hidegrázás esetén.

- Nem tudsz inni valamit.

- Étkezés után nem lehet enni édesként, mivel az emésztés megakadályozódik, és megkezdődik az erjesztési folyamat.

Javaslatok az egészséges táplálkozásra:

- Mindennek mérsékeltnek kell lennie;

- Az ételt változni kell;

- Az étel meleg legyen;

- alaposan rágja le az ételt;

- Vannak zöldségek és gyümölcsök;

- Napi 3-4 alkalommal van;

- Ne fogyasszon lefekvés előtt;

- Ne dohányozzon, sült és fűszeres;

- Ne eszik száraz;

- Kevesebb édesség van;

- Ne evés, sütés, stb.

Az egészséges táplálkozás
a zsírok és a sók korlátozása, a gyümölcsök, gabonafélék, a teljes kiőrlésű liszt, a hüvelyesek, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a hal, a sovány hús étrendjének növekedése. És még...
Mértékkel. Négy étkezés naponta. Variety. Biológiai hasznosság. BE EGÉSZSÉGES.

A TANÁCSADÓK ELFOGADÁSÁNAK ELJÁRÁSA


1. Az iskolai napok alatt a diákok ingyenes meleg ételeket kapnak.

2.A szolgálati osztály 15 perccel a lecke vége előtt az ütemterv szerint az ebédek (vacsorák) rendezett számát tartalmazza, készítse el az üléseket.

3.Mindenki, aki az étkezőben eszik, megtisztítja az edényeket és felemeli a székletet.

8. Az osztályterem eltávolítja a táblákat étkezés után.

Anyag a témában:
Memo "Iskolai táplálékhigiénia"

A táplálkozás problémája az ENSZ által az emberiség számára előterjesztett legfontosabb globális problémák közé tartozik, valamint a környezetvédelem és az energiaellátás.

A táplálkozás kérdései most az orvosság középpontjában állnak.

letöltés:

előzetes:

A táplálkozás problémája az ENSZ által az emberiség számára előterjesztett legfontosabb globális problémák közé tartozik, valamint a környezetvédelem és az energiaellátás.

A táplálkozás kérdései most az orvosság középpontjában állnak.

Nagy jelentőséget tulajdonít a magas életszínvonalú országokban a táplálkozás és az egészség közötti kapcsolat, ahol a lakosság nagy része az alultápláltság következtében szerzett betegségekben szenved, amelyek közül az egyik túlzás.

A különféle élelmiszerek előállításának növelése egyértelműen rámutat az élelmiszer-higiénia dilemmájára, azaz ésszerű felhasználását és fogyasztását az emberi egészség érdekében.

A tudatos hozzáállás a táplálkozáshoz azt sugallja, hogy az embert nem csak az étvágyával, hanem az élelmiszerhigiénia követelményeivel is táplálják.

Mindenki megérti, hogy a táplálkozás szükséges az élet fenntartásához. A tudomány szilárdan megalapította a táplálkozás három funkcióját.

Az első feladat, hogy a testet energiával látja el. A racionális táplálkozás feltételezi a szervezetbe belépő energia közelítő egyensúlyát, és az életet támogató tevékenységek biztosítására fordítják.

A táplálkozás második feladata, hogy a testet műanyagokkal szállítsa, amelyek elsősorban fehérjék, kisebb mértékben - ásványi anyagok, zsírok és még kevésbé szénhidrátok. Az emberi testben a létfontosságú aktivitás folyamatában az egyik sejt és az intracelluláris struktúrák folyamatosan elpusztulnak, és újakat jelenítenek meg. A legfrissebb sejtek és az intracelluláris szerkezetek létrehozásának építőelemei az élelmiszertermékeket alkotó vegyi anyagok. Annak szükségességét, műanyag étel függ az életkortól: a gyerekeknek szükségük van az ilyen megnövelt (mert szükségük van rá, és nem csak, hogy cserélje ki az elpusztult sejtek és sejten belüli struktúrák, hanem a növekedés), és csökkent az idősek.

A táplálkozás harmadik feladata, hogy a testet az életműveletek szabályozásához szükséges biológiailag aktív anyagokkal szállítsa. Az enzimeket és a hormonok többségét - a testben előforduló kémiai hatások szabályozói - maguk a szervezet szintetizálják. De bizonyos koenzimek (az enzimek egy komponense), amelyek nélkül az enzimek nem képesek kimutatni tevékenységüket, valamint bizonyos hormonokat, az emberi test kizárólag az élelmiszerben lévő speciális anyagokból szintetizálhat. Ezek az anyagok az élelmiszerben található vitaminok.

Összehasonlításképpen a közelmúltban adatok voltak a táplálkozás egy negyedik funkciójának létezéséről, amely az immunitás kialakulásában áll. Megállapították, hogy a fertőzésre adott immunválasz nagysága az élelmiszer összetételétől, az élelmiszerek elegendő kalóriatartalmától, a magas minőségű fehérjéktől és a vitaminoktól függ. Az elégtelen táplálkozással az általános immunitás csökken, azaz különböző fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség. A teljes tápanyag elegendő fehérjével, zsírral, vitaminokkal és kalóriákkal megnöveli az immunitást és a fertőzésekkel szembeni ellenállást.

Hány vegyi anyagot fogyasztanak az emberi szervezet a létfontosságú tevékenység folyamatában, ugyanúgy köteles élelmiszerrel megtenni. Minden élelmiszer-anyag felcserélhető és pótolhatatlan. Ez utóbbiak közé tartoznak az esszenciális aminosavak, az esszenciális zsírsavak, a vitaminok és az ásványi anyagok.

Az élelmiszer szoros kapcsolatban áll az anyagcserével. A racionális táplálkozásnak a kiegyensúlyozott táplálkozás elméletén kell alapulnia, és meg kell felelnie az élelmiszer-bevitel rendszerének.

Meg kell ismerni és betartani az élelmiszer-higiénia három szabályát:

mérsékelt, változatos, étrendi.

A táplálkozás mérséklése szükséges ahhoz, hogy fenntartsák az egyensúlyt a bejövő élelmiszerek és az energia a létfontosságú tevékenység folyamatában.

Az energiafogyasztást a szervezetben háromféleképpen végezzük: az alapvető anyagcserét, az emésztést és az izomaktivitást.

Minél több fizikai aktivitás, annál több energiát töltenek az emberi test.

Változatosság - az élelmiszernek sokféle biológiailag aktív anyagot kell tartalmaznia, mivel az egyes termékek tartalmaznak olyan anyagok egy részét, amelyek nem találhatók más termékekben.

A táplálkozás energia értéke a fehérjék, a zsírok és a szénhidrátok függvénye.

A szénhidrátok több energiát szolgáltatnak, míg a zsírok és különösen a fehérjék nem csak energiával látják el a testet, hanem a sejt- és intercelluláris struktúrák megújulásához szükséges anyagok is.

A diétának meg kell felelnie a következő követelményeknek:

· Biztosítani kell a testsúly következetességét és az életkorra vonatkozó előírásoknak való megfelelést (figyelembe véve a felépítés jellegét);

Fedezze le a szervezet összes energiaköltségét, biztosítva a szükséges tevékenységeket;

· Biztosítani kell az emésztőrendszer normális működését (a kis mennyiségben és alacsony kalóriatartalmú élelmiszerekben a nagy kalóriatartalmú élelmiszerek alapvetően helyes aránya, amely hatalmas mennyiségű rostot tartalmaz, és ösztönzi a bél munkáját).

Az étrendnek változatosnak kell lennie, anélkül, hogy a lisztre, a zsírosra, a sósra koncentrálna. A téli-tavaszi időszakban különös figyelmet kell fordítani a friss zöldségek és zöldségek (sárgarépák, káposzta, melyeket nyersen kell fogyasztani) az élelmiszerben.

Az élelmiszer-higiénia alapja az étrend. Három fő elvből áll:

1. Az étkezés napi óránkénti állandó bevitele kis adagokban egyenletes élelmiszerfogyasztást feltételez.

2. A legnagyobb tisztelettel a tápanyagok egyensúlya: egy sor termék minden főétkezés (reggeli, ebéd, vacsora) köteles átadni az emberi test fehérjék, zsírok, szénhidrátok, vitaminok és ásványi anyagok optimális arányban.

3. Az élelmiszer mennyiségének fiziológiás eloszlása ​​a módszerekkel a nap folyamán. Sokkal hasznosabb a rendszer, amikor a reggeli a teljes napi adag körülbelül egyharmadát teszi ki, az ebédidőben - alig több mint egyharmaddal és vacsorázva - kevesebb mint egyharmadát.

Az élelmiszer-higiénia fő követelménye az élelmiszerek szigorúan meghatározott időben történő bevitele. Mivel ez az élelmiszer jobban felszívódik, kevesebb a gyomor-bélrendszeri betegségek kialakulásának lehetősége.

A diákoknak naponta legalább négyszer kell ételt fogyasztaniuk:

Az első reggeli otthon 7,45-8,00 között van;

A második, forró reggeli - az iskolában, nagy változás alatt;

Ebéd 13: 00-14: 00 között, az iskolából való visszatérés után;

Délutáni snack - 16: 30-17: 00 között, a házi feladat elkészítése közötti szünetben;

Vacsora - legfeljebb egy és fél óra lefekvés előtt.

Az iskoláknak és a nappali tagozatoknak az iskolában kell részt venniük, kivéve a második reggelit és az ebédet; összességében köteles a napi adag felét felvenni.

Az alapvető étkezések közötti időszakokban a gyermekeknek csak gyümölcsöt szabad fogyasztani.

Az ételeket lehetőség szerint frissen kell elkészíteni, és kellemes ízüket, illatukat és megjelenését kell biztosítani. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a megjelenés, valamint az élelmiszerek környezete nagyon fontos a jó emésztés szempontjából.

Annak érdekében, hogy az élelmiszer jobban felszívódjon, meg kell kezdeni azokkal az ételekkel, amelyeknek sokkal hangsúlyosabbak a sokonnoe-akció (vacsora, húsleves, leves).

Az étkezés során a hallgatókat nem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel ez csökkenti az étvágyat és rontja a tápanyagok felszívódását.

Nem szabad reggelire, ebédre és vacsorára menni, van valami édes, mert ezzel az étvágyával is csökken. Az élelmiszer-szendvicsek károsak, mivel ez az élelmiszer összetételüknél rosszabb, és irritálja a gyomrot, hozzájárulva a nyálkahártya-gyomorégés krónikus gyulladásához.

Az élelmiszer gyors felhasználásával, sietve a rágás romlik, és durvább részecskéi belépnek a gyomorba, irritálják a nyálkahártyáját. Azt is figyelembe kell venni, hogy a gondos rágótabletta erősíti az ínyt és a fogakat, fejleszti a teljes vázizomrendszert.

Nagyon forró élelmiszer (50 ° C felett) égeti meg a nyelőcső és gyomor nyálkahártyáját, ami krónikus gyulladásához vezethet. Ártalmas és hideg étel.

Az akut étel irritálja a nyelőcső és gyomor nyálkahártyáját, valamint károsítja a májat. A gyermekek nem használhatják ezeket a termékeket.

A diákok vendéglátásának érdemesnek kell lennie, és ki kell küzdenie. Az iskola lefedettségének teljesnek kell lennie. Az iskolai étkeztetési magatartási szabályok betartása ugyanolyan szükséges, mint az osztálytermekben. Ez a termékek tisztaságára, rendezésére, a hallgatók hozzáállására és az élelmiszerfelvétel feltételeire vonatkozik. Határozottan meg kell akadályoznia az élelmiszerek tiszteletlen magatartását (például a kenyér elterjesztését), gondatlanságát és széttagoltságát a fogadás során.

Örök témák

Fotók és gondolatok

A személyes higiéniai szabályok

Bemutatás a biztonság témakörében, 10. fokozat

A személyi higiénia az emberi viselkedés higiéniai szabályainak egy csoportja a munkahelyen és otthon. A személyes higiéniai szabályok végrehajtása hozzájárul az emberi egészség megőrzéséhez és erősítéséhez.

A személyes higiéniai gyakorlatok közé tartozik a nap, a munka és a pihenés, a racionális táplálkozás, edzés, testnevelés, bőrápolás, ruhák, cipők és otthoni higiénia

Az emberi kultúrát úgy is meg lehet ítélni, hogy tiszteletben tartja a személyes higiéniát.

A higiéniai készségeket már gyermekkorban be kell vakcinálni, az iskolai években rögzíteni és a munka kezdetétől fogva határozottan be kell vezetni a napi rutinba. A lakosság, a dolgozók és a munkavállalók, a hallgatók és a higiéniai és egészségügyi ismeretek katonai személyzetének kiemelkedő helye a higiéniai oktatás.

Személyi higiénia

A személyi higiénia nemcsak egyéni tervvel, hanem társadalmi kérdéssel is foglalkozik. A következő részeket tartalmazza:

 • Emberi testhigiénia, szájhigiénia, bőrhigiénia, kozmetikai kérdések;
 • Az alvás és a pihenés higiénája - a helyes munkavégzés és pihenés elve, az optimális napi rendszer;
 • A racionális táplálkozás higiéniai szabályai és a rossz szokások elutasítása;
 • A ruhák és cipők higiénája.

Az emberi test higiénája

 • A szivacsos fürdőben vagy fürdőben végzett mosásnak legalább hetente egyszer kell lennie.
 • Ellenkező esetben előfordulhat, hogy megsértik a bőr védő tulajdonságait, majd a paraziták és az idegen mikrobák életének és reprodukciójának ideális feltételei jönnek létre.

Az arc, a kéz és a lábhigiénia

 • A személyes higiéniai szabályok az arc reggel és este mosására szolgálnak, és a kezeket minden alkalommal a piszkos felület érintkezése után kell mosni.
 • A lábakat naponta hideg vízzel és szappannal mossuk. A hideg víz csökkenti az izzadságot.

Hajápolás

A rövid és hosszú hajat nem a menetrend szerint kell mosni, hanem szükség szerint. Általában hetente egyszer vagy kétszer. Nem a helyén van, hogy öblítse le a haját erős kamilla infúzióval.

Szájápolás

A fogak tisztaságának fenntartása elősegíti megőrzésüket. Ezért kívánatos naponta kétszer tisztítani a fogait - reggel és lefekvéskor, és evés után öblítse ki a száját.

Évente kétszer jó a fogorvos látogatása a fogszuvasodás időben történő észleléséhez.

Köröm és sarok ellátás

A baktériumok és a káros mikroorganizmusok óriási száma piszkos körmök között él, ezért különösen fontos, hogy megfelelően és rendszeresen vigyázzon a körmeire és körmeire. Szükség van a körmök tisztítására, ill.

A sarkaink különös gondosságot igényelnek. Nem engedheti meg a kalluszok kialakulását, dörzsölését és sorját.

Tisztítsa meg a ruhákat és cipőket

Nagyon fontos a mosás után, hogy megváltoztassa a fehérneműt, hogy ne szennyezze a bőrt verejtékkel, kövérséggel és szennyeződéssel. Fehérnemű, amely közvetlenül érintse a test bőrét (póló, zokni, bugyi, harisnya, harisnya), naponta cserélni kell.

A cipők is figyelmet igényelnek, ki kell mosni kívülről és belülről. A zárt cipőben, csizmákban és csizmákban a lehető leggyakrabban kell cserélni.

Személyes dolgok

Minden személynek fésűje, fogkefee, törülközője és ágya kell. Lefekvés előtt ajánlott nappali alsónadrágot cserélni pizsama vagy hálóingek számára.

Alkalmazás után a fogkefe alaposan öblíteni kell vízzel. A törölközőt és az ágyneműt rendszeresen cserélni kell.

A helyiségek karbantartásának higiéniája

A lakó-, oktatási és ipari helyiségeket tisztán kell tartani. Helyiségek rendszeres sugárzása szükséges. A helyiségek nedves tisztítását legalább hetente egyszer kell végrehajtani.

Az alvás és a pihenés higiénája

Az alvást és az ébrenlétet be kell tartani. Az éjszakai alvás időtartama legalább 7 óra lehet, az alváshiány elkerülése érdekében. Ügyeljen arra, hogy figyelje meg a munka és a pihenés módját, szünetet tartson a pihenés során a munka és a tanulmányok alatt, használja a heti hétvégéket, a vakációkat és az ünnepeket.

A racionális táplálkozás higiéniai szabályai

Be kell tartania az étrendet. Élelmiszerfogyasztás gyakorisága - naponta legalább 3-szor.

Az emberi szervezet kiegyensúlyozott étrendet igényel a fehérjékkel, zsírokkal és szénhidrátokkal kapcsolatban. Az emberi tápláléknak vitaminokban gazdagnak kell lennie.

Nem lehet nyers vizet inni, és nem mosott gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. A főtt ételeket legfeljebb két napig tárolni kell a hűtőszekrényben.

Szükséges az ivóvíz-rendszer betartása - naponta egy személynek 2- 2,5 liter vizet kell itatni.

Tudni és tisztelni a személyes higiéniai szabályok követ minden embert. Az eredmény az erős egészség, a megnövekedett mentális és fizikai teljesítmény, amely minden bizonnyal garantálja a magas szintű teljesítményt bármely tevékenységi területen.

Iskolai etetési higiénia

Az emberi táplálékot variálni kell, és különböző ételeket kell tartalmaznia. Időről időre a cukor, majd a só, majd a hús, majd a koleszterin (tojás) nagy mennyiségét tartalmazó termékek új kacajötétesnek tűnnek. Ha összeadja ezeket az "ajánlásokat", akkor kiderül, hogy bármi káros, kivéve a fekete kenyeret, és a vízen kívül bármit inni. Mindazonáltal az emberiség évszázados tapasztalata mindent eldöntött az élelemben, ami hasznos lehet a szervezet számára. A diétának meg kell felelnie a következő követelményeknek:

· Biztosítani kell a testsúly következetességét és az életkorra vonatkozó előírásoknak való megfelelést (figyelembe véve a felépítés jellegét);

· Fedezze le a szervezet összes energiakiadását, biztosítva a szükséges tevékenységeket;

· Fontos az emésztőrendszer normál működésének biztosítása (ebből a célból a nagy kalóriatartalmú, kis térfogatú termékek és az alacsony kalóriatartalmú, nagy mennyiségű rostot tartalmazó, a bél munkáját serkentő aránya) fontos.

Ebben az esetben, amint azt már említettük, a tápláléknak lehetőség szerint a lehető legkülönbözőbbnek kell lennie anélkül, hogy a lisztet, a zsírt és a sót hangsúlyozná. A téli-tavaszi időszakban különös figyelmet kell fordítani a friss zöldségek és zöldségek (sárgarépák, káposzta, melyeket nyersen kell fogyasztani) az élelmiszerben.

Az emberi étrendet általában az étvágy szabályozza. Mindenki ismeri az éhezés érzését, ami azt jelzi, hogy az emberi test a megfelelő életképességhez fontos ahhoz, hogy új anyagot kapjon az anyagcserét, a műanyagokat, a vitaminokat és az ásványi anyagokat.

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy egy bizonyos tehetetlenség következtében az étvágygerjesztő központ gerjesztése még étkezés után is fennmarad. Ez annak köszönhető, hogy szükség van az emésztésre és a tápanyagok felszívódására. És csak a vérbe való belépésük kezdetét követően az élelmiszer-központ gerjesztését a gátlás váltja fel. Ezért az étvágyat figyelembe kell venni, de ne felejtsük el, hogy súlyosan meghiúsulhat, ha nem ellenőrizheti az elfogyasztott élelmiszer mennyiségét.

Az élelmiszer-higiénia alapja az étrend. Három alapelvből áll:

1. Az ételek állandó fogyasztása az órában, kis mennyiségben egyenletes ételt vesz fel.

2. A tápanyagok egyensúlyának maximális megfelelése minden étkezés során. Ez azt jelenti, hogy minden alapvető étkezés (reggeli, ebéd, vacsora) termékcsaládja a testet az emberi test fehérjékhez, zsírokhoz, szénhidrátokhoz, valamint vitaminokhoz és ásványi anyaghoz juttatja racionális arányban.

3. Az élelmiszerek mennyiségének helyes fiziológiai eloszlása ​​a módszerek szerint a nap folyamán. A leghasznosabb a rendszer, amikor a reggeli a teljes napi bevitel körülbelül egyharmadát teszi ki, az ebédidőben - valamivel több mint egyharmadnál és a vacsoránál - kevesebb mint egyharmadát.

Az étrendet nem szabad dogma-ként kezelni. Az életkörülmények megváltoztatása saját módosításokat hajthat végre. Ezenkívül bizonyos változásokat kell az étrendben időről időre kifejezetten az emésztőrendszer képzésére használni. Ugyanakkor, mint más szervek és rendszerek képzésénél, az étrend túl sok változása nem megengedett.

Iskolai etetési higiénia

A tudatos hozzáállás a táplálkozáshoz azt sugallja, hogy az embert nem csak az étvágyával, hanem az élelmiszerhigiénia követelményeivel is táplálják.

Azok a felnőttek, akik nem ismerik az élelmiszerhigiénia követelményeit, általában túlszárnyalják a gyermekeket. Folyamatosan úgy tűnik számukra, hogy túl "vékony". Néha rájuk támaszkodnak, kérnek és még büntetéseket is alkalmaznak, hogy kényszerítsék a diákot arra, hogy enni, amennyire azt gondolja, hogy szükségük van rá. Ennek eredményeképpen a gyermek neurotikus hozzáállást tanúsít az étellel szemben. Az írás befogadása ebben az esetben botrány és tiltakozás légkörében történik.

A diákoknak naponta négyszer kell enniük:

Az első reggeli otthon 7,45-8,00 között van;

A második, forró reggeli - az iskolában, nagy változás alatt;

Ebéd 13: 00-14: 00 között, az iskolából való visszatérés után;

Délutáni snack - 16: 30-17: 00 között, a házi feladat elkészítése közötti szünetben;

Vacsora - legfeljebb egy és fél óra lefekvés előtt.

Az iskolák és a nappali tagozatok diákjainak az iskolában, a második reggelen, az ebéden kívül kell kapniuk; összességében a napi adag körülbelül felét kell tennem.

Az élelmiszer-higiénia fő követelménye az élelmiszerek szigorúan meghatározott időben történő bevitele. Ennek köszönhetően az élelmiszer jobban felszívódik, kevésbé valószínű a gasztrointesztinális betegségek kialakulása. Az alapvető étkezések, gyermekek és serdülők közötti időszakokban csak gyümölcsöt kell enni.

Figyelembe kell venni, hogy a test számos fiziológiai folyamata ritmikusan, hullámszerűen zajlik. Ráadásul a napi ritmusok mellett hosszabb időtartamú ritmusok is vannak. A táplálkozással kapcsolatban ez nyilvánvaló okok miatt az étvágy időszakos növekedése és csökkenése nyilvánul meg. Ez egészen természetes jelenség, és a diákok étvágyának romlása csak akkor figyelmezteti a felnőtteket, ha a rossz közérzet, a motoros és a mentális aktivitás csökkenése társul.

Az ételeket frissen kell elkészíteni, kellemes ízüket, illatukat és megjelenését. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a megjelenés, valamint az étel elterjedése nagyon fontos a jó emésztés szempontjából.

Annak érdekében, hogy az élelmiszer jobban felszívódjon, meg kell kezdeni azokkal az ételekkel, amelyek a leghangsúlyosabb sokonnom akcióval rendelkeznek (délután - húsleves, gazdag leves).

Étkezés közben a diákokat nem szabad elterelni, mivel ez csökkenti az étvágyat és károsítja a tápanyagok felszívódását.

Ne közvetlenül a reggeli, az ebéd és a vacsora előtt, van valami édes, mert az étvágy is csökken. Az étel főleg szendvics (kenyér vajjal, sajt, kolbász stb.) Káros, mivel ez az élelmiszer összetételben gyengébb, és irritálja a gyomrot, hozzájárulva a nyálkahártya-gyomorhurut krónikus gyulladásához.

Ha gyorsan eszik az ételt, sietve rágja le a rágását, és durvább részecskéi a gyomrába belélegezve irritálják a nyálkahártyáját. Fontos figyelembe venni, hogy a gondos rágótabletta erősíti az ínyt és a fogakat, fejleszti a teljes vázizomrendszert.

Túl forró élelmiszer (az élelmiszer hőmérséklete 50 ° C felett) irritálja, égeti a nyelőcső és gyomor nyálkahártyáját, ami krónikus gyulladásához vezethet. Ártalmas és hideg étel.

Az akut étel irritálja a nyelőcső és gyomor nyálkahártyáját, valamint károsítja a májat. Ezeket a termékeket gyermekek és serdülők nem használhatják.

A diákok étkeztetésének világosnak kell lennie, gondoskodnia kell és ki kell küzdenie. Az étkezés lefedettségének az iskolában teljesnek kell lennie. Az iskolai étkeztetési magatartási szabályok betartása ugyanolyan szükséges, mint az osztálytermekben. Ez a termékek tisztaságára, rendezésére, a hallgatók hozzáállására és az élelmiszerfelvétel feltételeire vonatkozik. A fogadás során határozottan meg kell akadályozni az élelmiszerekkel kapcsolatos tiszteletlen magatartást (például a kenyér elterjesztését), gondatlanságát és pontatlanságát. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az iskolai helyiségek tisztasága és rendje, mint étkező és WC, jóval megbízhatóbb jel a minőségi munkának, mint a hall és a folyosók színes kialakítása.

Az élelmiszerhigiénia szabályai

Az élelmiszer-higiénia szabályai mindenekelőtt az élelmiszert, különösen a tárolást és a főzést igénybe vevő élelmiszerekre vonatkoznak. Ha helytelenül van tárolva, minden élelmiszer előbb-utóbb romlik. Az elkényeztetett élelmiszerek emberi fogyasztása szándékosan kiteszi egészségét, néha az életet, nagy veszélyt jelent. Az élelmiszerhigiénia szabályainak be nem tartása komplikációk közé tartoznak az ételmérgezés, a fertőző betegségek,

Az élelmiszer-higiéniára vonatkozó szabályok szigorú betartása mellett az ember számos kockázatot kizárhat az egészségéért, mivel e szabályok megszegése mindig negatív következményekhez vezet, amelyek fenyegetést jelentenek az egészségre és az életre. Az élelmiszer-higiénia alapvető szabályait számos alapelv alapján különböztetjük meg, amelyek fő jellemzői az általános higiénia és a racionális táplálkozás szabályai.

- Nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása előtt alaposan meg kell mosni;

- minden egyes élelmiszerterméknek lejárati dátuma van, amelyet be kell tartani. Ha az eltarthatósági idő lejárta előtt még pár nap van hátra, a terméket el kell dobni;

- a csapvíz felszívása előtt megfelelően forrni kell;

- Az étkezés előtt alaposan mosson kezet szappannal és vízzel. A táplálkozás folyamatában ne eszik az ételeket a kezeivel, ne nyalogasson ujjaival és ne csípje a körmeit;

- a főzés során használt konyhai berendezéseket fertőtleníteni kell a vízben lévő különleges szerrel;

- hulladékot és más élelmiszer-hulladékot a konyhából korábban el kell távolítani.

Ne rohanj evés közben. A rágótabletta legyen olyan alapos és a lehető leghosszabb legyen. A nem megfelelő rágótabletta problémákat okoz a gyomor-bél traktusban, mivel egy kis rágótabletta bonyolítja a belek és a gyomor működését, ami károsíthatja ezeket a belső szerveket.

Az élelmiszer-higiéniai szabályok az ételek és italok sorrendjében:

- az étkezést olyan termékkel vagy edényzel kezdjük el, amely több vizet tartalmaz, és a végén enyhén enni lehet.

- az élelmiszerek során jobb, ha nem inni, mivel a folyadékok a gyomor-bél traktusból kiürülnek az enzim megfelelő emésztéséhez és asszimilációjához szükséges enzimek;

- az ásványi anyagok és vitaminok leghatékonyabb felszívódásához először zöldséget kell fogyasztani, majd gyümölcsöt;

- a friss gyümölcsöt nem lehet feldolgozott élelmiszerekkel kombinálni. A gyümölcsök bejutása az emésztőrendszerbe nehéz lesz, ha fehér és zsírtermékeket, valamint keményítőt kell fogyasztani. Ellenkező esetben a bélben képződő gázok az emésztés zavarához vezetnek.

- A halételeket burgonya- és egyéb keményítőtermékekkel lehet kombinálni.

- az azonos kategóriába tartozó élelmiszerek kombinálhatók, mivel egyszerre felszívódnak.

Az élelmiszerek kombinálásának szabályai:

- Többféle nyers gyümölcs kombinálódik egymás között;

- A konzervek és a paradicsom, a bolgár bors és a zöldségek jól összeillenek a zöldségek salátájában;

- különböző módon főzött zöldségeket különböző időpontokban kell fogyasztani. Kezdetben zöldek, majd az úgynevezett sovány zöldségek, majd más zöldségek és gyökérzöldségek;

- Ugyanakkor több fajta burgonyát is megenni lehet. Az étel előtt bizonyos mennyiségű gabonát fogyaszthat;

- Az emésztőrendszer kielégítő állapotával kombinálhatja a gabonaféléket.

- a magvak több fajtája jól illeszkedik egymáshoz;

- a jó kombináció több fajta hal.

A személyes higiéniai szabályok

Azok a tényezők, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolják az emberi egészséget és életét, higiéniát határoznak meg. A személyi higiéniai szabályok tiszteletben tartása mellett a személy megvédi magát a külső ingerek negatív hatásától. Az egészségügyi okok között különbséget tesz: szakmai, örökletes, ökológiai, pszicho-érzelmi, életmódbeli, táplálkozási, orvosi ellátás szintje. Ismerje meg, hogyan lehet jobb életet teremteni a megfelelő szervezet segítségével.

Az emberi higiénia fontossága

Ennek a tudománynak fő feladata a környezeti hatások tanulmányozása a lakosság életképességére, munkaképességére. A környezetben elfogadják a hazai, természetes, ipari és társadalmi tényezők teljes körét. A higiénia fő feladata olyan követelmények kifejlesztése, amelyek célja a szervezetnek a negatív külső tényezőkkel szembeni ellenálló képességének növelése. Ezt megkönnyíti a megfelelő gondoskodás önmagára, a kiegyensúlyozott pihenés, a munka, a racionális táplálkozás, a sport.

A személyi higiénés szabályok betartásának elmulasztása mind kisebb egészségi problémákat, mind pedig súlyos betegségeket okozhat. A személyi gondoskodás követelményének, a személyi higiéniai tárgyak használatának előfeltétele lesz az első lépés a saját egészségének megőrzésében. Figyelembe véve, hogy milyen higiénia, fontolja meg egy objektum megosztását több alkategóriába:

 • személyes;
 • élelmiszerhigiénia;
 • munkaerő;
 • város, intézmények, helyiségek.

Hogyan kell megfelelni a higiéniának?

A tisztaság és az egészség megőrzésének és fenntartásának egyik legfontosabb alapelve a tisztaság elveinek tiszteletben tartása mellett a személyes higiéniai szabályok betartása. Néhány tipp a személyes higiéniáról segít megérteni az életben betöltött szerepüket és megszervezni a személyes menetrendet:

 1. Napi és időszakos testhigiénia: minőségi kézmosás az utcán, evés előtt; mosás; naponta 2-szer fogmosás; a közös lélek elfogadása, a nemi szervek mosása; temperálás. Időszakosak például a hajvágás végei (4-8 hetente), fodrászszegek, samponmosás, megelőző orvoslátogatás.
 2. A ruhák és cipők higiéniai követelményei a tárgyak rendszeres mosását, a gőzzel való vasalást, a fehérnemű napi cseréjét feltételezik. A cipőt tisztítani kell. A ruháknak teljes mértékben meg kell felelniük a fiziológiai és higiéniai előírásoknak (optimális mikroklímát kell adniuk, kis tömegük, jó szilárdságuk és jó minőségű kémiai összetételeik vannak).

A test ápolása általában alaposabban megfontolandó, figyelembe véve az életszakaszokat, a ciklusokat, az életkorot. Tartsa be a szabályokat egy lánynak, egy tizenéves lánynak, egy nőnek, egy terhes nőnek és egy nőnek a szülés után. Egyesíteti a női szabályokat a személyi higiénia egy elv - a megfelelő higiénia a nemi szervek, emlőmirigyek. Tekintettel arra, hogy a nők fő szerepe - az utódok termelése, a kismedencei higiénia követelményei fontosak:

 • a külső nemi szervek napi higiéniája;
 • megfelelő prenatális, postnatalis higiénia (gyakran használt higiénikus női bugyi);
 • a személyi higiéniai termékek tamponok, párnák formájában a menstruációs ciklus alatt;
 • az emlőmirigy megfelelő gondozása (különösen fontos a terhes és szoptató anyák számára);
 • a higiéniás zuhany használata, a tudás alkalmazása a gyakorlatban;
 • mosás és tisztítás ruhák, napi mosás, fehérnemű váltása.

Egy férfi számára

Hogyan figyelhetjük meg a férfiak nemi szervek higiéniáját? A bőrápolás napi zuhanyozás formájában az egészség megőrzésének egyik módja. Egy férfi napi higiéniája a hónalj, a nemi szervek és az alsónemű gondozásában áll. Egy ember reproduktív egészsége a higiéniai állapot aktivitásától függ. Mivel a férfi nemi szervek kívül esnek és nem a kismedencei térségben vannak elrejtve, mint egy nő, a férfi személyes eljárásai a következő tevékenységeket vállalják:

 • a pénisz és a herék mosása;
 • Tiszta és kényelmes alsónemű használata, amelynél a férfiak nem fogják erősen összenyomni vagy túlmelegedni;
 • a perineum higiéniája (szappan mosás, a WC-papír helyes használata).

Egy tinédzsernek

Egy fontos szakasz, amely a gyermeket a felnőttkori úton haladja át, a kamaszkor. A tinédzser testében fizikai változások vannak. A személyi higiéniai alapszabályok a higiéniás elvek szigorú betartását teszik lehetővé, és minden eltérés a reproduktív rendszer helytelen fejlődéséhez vezethet.

A tizenéves lányra vonatkozó követelmények a személyes higiéniai termékek (külön szappan, törölköző, törlőkendő) használata, a szülőktől elkülönített alvóhely. Szükséges napi zuhanyzás a helyes technikával aláásva (a pubicustól az anusszal), fenntartva növekvő emlőmirigy egy melltartó. A lányoknál a menstruáció során a tamponok, a párnák, a gyakori izzadás alkalmazása szükséges.

A gyermeknek

Az egészség a korai gyermekkortól származik. A gyermek megfelelő higiéniája biztosítja az egészséges jövőbeli generáció fejlődését és növekedését. A gyermekhigiénia feladata:

 • a gyermekek tevékenységének és szabadidős tevékenységének megfelelő higiéniája;
 • megelőző karbantartás, betegségek megelőzése a gyermekek kollektívjában;
 • a gyermekek táplálkozásának ellenőrzése és védelme;
 • a gyermek egészséges életmód kialakulásának kialakulása.

A meglévő normák és szabályok szerint minden iskoláskorú gyermeknek képesnek kell lennie:

 • naponta reggel, esti eljárásokat végezzen önállóan (mosás, fogmosás, mosson arcot, mossa a hajad);
 • higiéniai eljárások elvégzése oktatási intézményben (kezet mosásához, szükség esetén változó ruhák vagy lábbelik használatához);
 • óvintézkedéseket kell tenni a vírusos járvány során.

Személyi higiénia

Az egyéni ellátás a higiéniát biztosítja a mindennapi életben. Az alapvető körülmények között a legfontosabb az, hogy egy személy (gyermek, iskolás, felnőtt) személyes kapcsolatban álljon önmagával és egészségével. Ez a megelőzési állapot, a betegségek kezelése, a várható élettartam növelése. Az életkörülmények romlása negatívan befolyásolja az egészséget, független higiéniai ellenőrzést.