36. § Parazita protozoa. A protozoa jelentése

1. Hol élnek az előhozók? 2. Milyen organizmusokat neveznek parazitáknak?

protozoonok paraziták

A legegyszerűbb paraziták egysejtűek, amelyek más organizmusok kórházaként élnek. Csak az emberi testben körülbelül 30 faj protozoa parazitizál.

A rizómák csoportjából a parazita vizenyő amőba (87. ábra). Egy személy belsejében él, súlyos betegséget okozhat - amőbás. A dysenterikus amóba nagyon mozgékony. Aktívan behatol a bélhéjba, táplálja a vérsejteket. Ugyanakkor a bél falán fekszik a fekély, amely hosszú ideig vérzik és nem gyógyulnak. Ha nem igényel gyógykezelést, akkor az amoebiasis az emberi test kimerüléséhez vezet.

A dysenterikus amóbák cisztái kívül esnek ki egy beteg beteg belsejéből, az el nem érő maradványokkal együtt. Vízben és talajban a ciszták 2-3 hónapig életképesek maradnak. A legyek szétterjedhetnek, és egészséges ember testébe kerülhetnek vízzel és táplálékkal. Ezért szükséges az élelmiszer-higiéniát megfigyelni, és nem szabad megengedni az amebiasis fertőzést, amelyet "piszkos kézi betegségnek" neveznek.

Az állat, az emberi és a növényi testben sok flagellát parazitál. Ezek közé tartoznak a trypanosomes, leishmanias, lamblia.

trypanosomaszuszpen Vér és agyvérzés az emberek és az állatok parazitái (lásd a 87. ábrát). Bizonyos típusú trypanozom okozhat emberekben alvászavar. Hosszú árammal rendelkezik. Először is, az ember egyre gyengébb és hidegrázó. Ezután a beteg áthatolhatatlan álmosságot ölel fel. Az alvászavarok kórokozójának hordozója a vérszívó tset-fly, amely csak az Egyenlítői Afrikában él.

Az emberek veszélyes parazitái Leishmania (lásd a 87. ábrát). Ezek a bőrbetegségek kórokozói - pennyfekély, ami gyakori Közép-Ázsiában és a Transcaucasiában. Az ember fertőzött egy penninos fekély, szúnyogcsípés. Ezért a fekélyek megtalálhatók a testrészek hozzáférhető részein szúnyogok számára, különösen az arcon.

12. §. A protozoák sokfélesége. Parazita protozoa

A tudósok úgy vélik, hogy a protozoák megjelentek a Földön mintegy 1,5 milliárd évvel ezelőtt, és a legősibbek flagellák. Ezekről nyilvánvalóan bekövetkezett a modern amoeba, sporoviki és infusoria. Sarkodovye - a flagellates egyszerűsített leszármazottai, amit egyes sarcodikus (radioláriusok és foraminifera) flagellák is mutatnak. Emellett ismert amőba-szerű flagellátusok is, amelyek elfogják a püspöki áldozatot. Az infusoriánusok a flagellátumokból is megtörték a szervezet szerkezetének megnehezítését (például a csibák és magok számának növelésével).

A protozoák gyakoriak az egész világon. Kicsiek, de sokan vannak, így össztömegük elég nagy. A protozoák baktériumokat és mikroszkopikus algákat fogyasztanak. A legegyszerűbb (pl. Infúzusos) takarmány a kis plankton rákfélékben és a halfacsarásban. Ezért a protozoák fontos szerepet játszanak a Földön lévő anyagok forgalomban. Az ókori tengeri protozoák, amelyek ásványi csontvázzal rendelkeznek, évtizedekig meghaltak és alul éltek, hatalmas rétegeket képeztek az építőiparban használt üledékes kőzetek.

A legegyszerűbbek közé tartoznak a paraziták, amelyek emberi és állati megbetegedéseket okoznak. Ezek közé tartozik a vizenyő amőba (34. ábra). Rövid és széles áldozatokkal rendelkezik. Általában egy személy vastagbélében él, táplálja tartalmát, és nem okoz fájdalmas jelenségeket. Azonban ezek a amőbák a mucosa inváziójára és táplálja a vérsejtek - vörösvértestek, így okozva betegséget (amoebic vérhas), és az ártalmas az emberi egészségre. Ha nem igényel gyógykezelést, akkor ez a betegség krónikus formában megy át, ami egy személy súlyos kimerülését, és néha halálhoz vezet. A denzentéria amőbák képesek olyan cisztákat alkotni, amelyek sokáig ellenállnak a kedvezőtlen körülményeknek. Erős fertőzéssel a beteg dizentéria naponta akár 300 millió cisztát is eltávolít a testéből. A lenyelt ciszták fertőzésforrásként szolgálnak az ember számára.

Ábra. 34. Diszterikus amóba

A patogén protozoon - maláriás plazmódia egy másik képviselője (35. ábra) a sporovikokra (Sporozoa) utal. Ezek a legegyszerűbb állatok, amelyek élősködő élőlényeket vezetnek és más szervezetek sejtjein belül élnek. Az emberi vérben a maláriás plazmódia a féregszerű mononukleáris sejtek szakaszában (5-15 μm hosszú és 1 μm szélességben) behatol a maláriás szúnyog csípésébe. Egy véráramba esnek egy ember májába, ahol szétválással nőnek és szaporodnak. A reprodukciós folyamat során kialakult plazmodia a véráramba esik és vérsejtekbe kerül - vörösvérsejtek, ahol szintén reprodukálódnak. Amikor a paraziták a vörösvérsejtekből jönnek létre, a létfontosságú tevékenységük toxikus termékei bejutnak a vérbe - lázadó lázfertőzés lép fel. Amikor egy malariális szúnyogvérrel vérzik a beteg vérét, a plazmódium belép a rovar gyomrába. Létezik a maláriás plazmódia szexuális reprodukciója, amelynek következtében sok nagyon kis sejt újra kialakul. Behatolnak a szájnyálkahártyákba, és abban a pillanatban, amikor a szúnyogot az emberi vérbe szúrják, a szúnyogok ismét behatolnak a parazitákba.

Ábra. 35. Az áramkör a Plasmodium falciparum: A - a fejlesztés a szúnyog teste: 1 - belek szúnyog 2 - moszkitó nyálmirigyből: B - a fejlesztés az emberi szervezetben: 3 - Emberi máj: 4 - emberi vér

A malária plazmodium okozta malária nagyon veszélyes és súlyos betegség. Korábban sokan haltak meg tőle. A malária széles körben elterjedt a trópusokon és a szubtrópásokon. A maláriás plazmodiumra ható gyógyszerek segítségével harcolnak. Ezenkívül olyan vízelvezető mocsarakat, amelyekben a maláriás szúnyogokat eltávolítják. És a Kaukázusban a malária elleni küzdelemhez akklimatizáltak egy kis gambúzi halat, amely a maláriás szúnyogok lárváját fogyasztja.

A protozoák a földön széles körben elterjedt állatok sokfélesége. Protozoonok vannak osztva sarkodovyh, ostorosok, csillósok, sporozoans és mások. Között protozoon paraziták emberi és más állatok, mint például a kórokozók a malária és vérhas.

biológia

A legegyszerűbb szervezetek közül sok az állatok és az emberek parazitái. A következők a parazita protozoák, amelyek a legsúlyosabb és gyakran előforduló betegségeket okozzák.

Diszterikus amóba

A dysenterikus amoeba hasonló a rendeshez, de kisebb, mint annak, és rövidebb és tágabb rizómákkal rendelkezik. Az emberi emésztőrendszerben a szájon keresztül lép be a cisztás fázisba. A vastagbélben az amoeba elhagyja a cisztát, és táplálja a baktériumokat anélkül, hogy károsítaná az embereket. Később ez a legegyszerűbb szervezet elkezd behatolni a bélfalba, táplálkozik a vörösvérsejteken, és parazitává válik. A bélfekélyek kialakulnak, amelyek az emberi testet elvezetik. Van egy betegség amoeb-vizenyő, vagy amőbás.

A dysenterikus amoeba beléphet a véráramba, és elérheti a májat. Itt is a parazita nyálkás fekélyek kialakulásához vezet.

A ciszták kialakulása, az amőbák az emberi testet elhagyatlan maradványokkal hagyják el. A könnyű ciszták könnyen hordozhatók. Ha nem mosson kezet és ételt, akkor megkaphatja őket.

Plasmodium malaria

A plazmid parazita protozoa. Egyes plasmodiafajok betegséget okoznak emberben malária. A maláriás plasmodia hordozója a maláriás szúnyog. A rovarcsípés során a plazmódia behatol a gazda vérébe. A vérrel együtt eléri a májat, táplálja, nő és multiplikál. Ezután számos plazmód újra belép a véráramba, és kezd el parazitálni a vörösvérsejtekre, megsemmisítve őket, és elkülönítve élőlényeiket, amelyek mérgezik a gazdahelyet. Az ember lázba kezd, vérszegénységben szenved.

Ha a malária páciensét egy maláriás szúnyog ismét megharapta, akkor a plasmodia személytől a szúnyoghoz jut. A szivacsos plazmodium testében szexuálisan reprodukálódik.

A malária gyakori Afrikában. Ez egy nagyon veszélyes betegség. A maláriával, beleértve a maláriás szúnyogok elleni harcot és megsemmisítését.

trypanosomaszuszpen

A trypanoszómák nemzetségét a legegyszerűbb paraziták alkotják, amelyek flagellával rendelkeznek (közel az euglénhez rokonság szerint). Fő gazda gerinces, és a fuvarozók általában rovarok. A tripanozom különböző képviselői különböző állatok és emberek betegségeit okozzák. Parazitáljon elsősorban a vérben és a cerebrospinális folyadékban. A legismertebb és leggyakoribb betegség, amelyet a trypanoszómák okoznak alvászavar.

Az alvászavarok hordozója a tsetse fly. Ez a betegség a trópusi Afrikára jellemző. Az alvászavar két szakaszban fejlődik ki: az ember első heteit láz és fájdalom torzítja, egy hónap múlva vagy többször, álmosságot, alvási és koordinációs rendellenességeket, valamint a tudatváltozást. A betegséget könnyebb kezelni az első szakaszban.

Giardia

Ljamblii - egyfajta zászlós protozoa-paraziták. Az intesztinális lamblia okoz embereket és állatokat giardiasisnak, ahol a parazita a vékonybélben él.

Az ember a giardiasis fertőzésével fertőtlenített ételt fogyaszt, amely a lamblia cisztákat tartalmazza. A cisztából kilépve a lamblia beszívta a beleket és táplálja az emésztett ételeket.

Leishmania

A Leishmania egy másik fajta protozoon parazita. Ők okoznak leishmaniasis emberekben és sok más állatban. A hordozók szúnyogok.

Különböző típusú leishmaniasis kapcsolódik a test különböző szöveteinek vereségéhez. Az egyik ilyen bőrbetegség a pendinskaya fekély.

coccidia

A Coccidia sok állatot, például férgeket, ízeltlábúakat és halakat parazitál. Okot okoz kokcidiózis, amelyek komoly károkat okoznak az állatállományban és az akvakultúrában.

A coccidia parazita sejteket tartalmazó spórák formájában telepedik le.

A Toxoplasma nemzetség a kokcidia közé tartozik. Képviselőik olyan embert okoznak, mint a széles körben elterjedt betegség toxoplazmózis. Egy személy fertőzött a háziállatok vagy a rosszul főzött hús. A toxoplazma számos szervet érint, beleértve az idegrendszert is.

A legegyszerűbb paraziták közül melyik él az emberi testben?

A parazitizmus a fajok közötti interakció egy olyan formája, amelyben egy faj (parazita) képviselője részben vagy teljesen egy másik faj (gazdaszervezet) képviselőjének a rovására létezik. Az embereket érintő parazita formák taxonómiai listája rendkívül kiterjedt

. Parazitákat találtak ízeltlábúak, puhatestűek, férgek, gombák, protozoák között, és ez nem az egész lista. A betegségeket okozó baktériumok és vírusok orvosi szempontból szintén paraziták.

Ebben a cikkben a Protozoa királyság parazita formáiról beszélünk. A paraziták mindig kellemetlen és nemkívánatos jelenség, ezért hatékonyan harcolni kell velük, amennyire csak lehetséges.

A királyság Protozoa képviselőit gyakran egyszemélyes organizmusnak nevezik. Ezek olyan állatok, amelyek egy állandó alakú, például infúzióval rendelkező sejtből állnak, vagy képesek citoplazmatikus mozgásokra, mint például az amőba.

Sok protozoa mozgásszervekkel van ellátva, amelyek flagella, cilia vagy pszeudopódák formájában vannak jelen. Méreteik a mikroszkopikustól néhány milliméterig terjednek. A sejtszervezet egy olyan organellákat tartalmaz, amelyek a komplexabb organizmusok szervéhez hasonló funkciókat látnak el.

A királyságot közel 15 000 faj képviseli, amelyek többsége a víz- és talajkörnyezetben él.

Azonban az Unicellularis szervezetek egy része élvezi a parazita életmódot. A legegyszerûbb paraziták egy olyan betegséghez vezethetnek, mint a protozoonózis - néha komoly formában veszik a végzetes kimenetelt. Néha nagyon nehéz megszabadulni a parazitáktól a protozoa testében.

A protozoa védőmechanizmussal rendelkezik - kedvezőtlen környezeti feltételek áttelepítése inaktív állapotban. A sejtet sűrű, áthatolhatatlan membrán borítja, cisztává alakul, és ilyen nem reagáló formában nagyon hosszú idő lehet. Az incestet a Protozousok is használják, hogy elterjesszék őket.

A fajok különbsége

A legegyszerűbb emberi paraziták szerkezetben különböznek egymástól, ahogyan bejutnak a szervezetbe és az okozott betegségekbe. A legjobb információszerkezet érdekében a Unicellularis organizmusok fő anyagát az 1. táblázatban foglaljuk össze.

1. táblázat: Az emberi test legegyszerűbb, parazitizáló képviselőinek rövid ismertetése:

Naukolandiya

Természettudományi és matematikai cikkek

Parazita protozoa

A protozoák olyan egysejtű organizmusok, amelyek magokat tartalmaznak. Más szavakkal, a protozoák egysejtes eukarióták. A protozoák képviselői amoebas, euglens, infusoria és sok más organizmus. Az egyik legegyszerűbb sok paraziták, vagyis élőlények, hogy a takarmány rovására más élő szervezetek, valamint a paraziták károsítja a mester, mert vezetni őt a halál, de nem ölte meg azonnal. Képviselői a parazita protozoa amőba vérhas, malária parazita képviselői tripanoszómák, Leishmania, Giardia coccidia, microsporidiumok, és mások. Ezek a paraziták az állatok és az emberek.

Az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb betegség, melyet a parazita protozoa okoz malária. Ezt a plasmodia egyes fajai okozzák. Az ilyen plasmódákat nevezik maláriás plasmodia. Parazitizálnak a többsejtű organizmusok sejtjeiben, beleértve egy embert is, akik fertőzöttek lesznek egy bizonyos típusú szúnyogcsípéssel. Az a típusú szúnyog, amely hordozza a maláriás plazmódot maláriás szúnyog.

Egyszer az emberi vérben a plazmodium eléri a májat, ahol nő a méret és szoroz. A plazmodium sejtek visszatérnek a vérbe, és befolyásolják a vörösvértesteket, amelyekben táplálkoznak és reprodukálódnak. Amikor a maláriás plazmodia a vörösvérsejtekből jön ki, életciklus-hulladéka belép a véráramba és mérgezi az emberi testet. A páciens ebben az időben magas lázzal emelkedik.

Ha egy beteg ember ismét malária szúnyogot harap, akkor a plazmódium belép a szúnyog testébe. Itt a parazita szexuálisan reprodukálódik. Ezután a szúnyog megfertőzi egy másik személyt.

Egy másik gyakori parazita protozoon vizenyő amőba. Az amoeba vulgaris-tól eltérően a hasmenés rövidebb és vastagabb pszeudopódákkal rendelkezik. A vékonybélben él és táplálkozik, és egyelőre ártalmatlan. De amikor a vizenyő amőbák elkezdenek behatolni a bélfalba, és elpusztítják a vörösvértesteket, a betegség elkezdődik amoeb-vizenyő (amoebiasis). Ebben az esetben a belek gyulladnak. A véráramlással a paraziták lépnek be a májba, és súlyosbítják a betegséget. Az a személy, aki csecsemőkkel, a gasztrointesztinális traktusba táplálkozó cisztákkal fertőzik meg a vizenyő amőbát.

Parazita protozoa, kapcsolatos trypanosomaszuszpen, okoz egy személyt alvászavar. Ez a betegség Afrikában fordul elő és hordozza tsetse fly. A Trypanosome parazitálja a vért és a cerebrospinális folyadékot. A személynél a hőmérséklet emelkedik, fejfájás van stb. Ha a kezelés megkezdésekor nem indul el, akkor az alvás és a mentális aktivitás zavart lesz.

Sok faj Leishmania okozhat emberekben bőr leishmaniasis. Ugyanakkor a bőrön fekély alakul ki. Leishmaniasis, egy személy fertőzött szúnyogcsípéssel, amelyek a parazita protozoon hordozói.

A legegyszerűbb emberi paraziták az általuk okozott fajok és betegségek

A legegyszerűbb szervezetek, amelyek a Föld víztestében, talajában és levegőjében élnek, legfeljebb 15 000 fajhoz tartoznak. Néhány közülük bolygónk legősibb lakói. Az első élő szervezet megjelenése óta eltelt évek millióinál a protozoák többsége nem változott sokat. De megtanulták, hogy jól alkalmazkodjanak az új élőhelyekhez, és megtalálják a túlélési módokat. Ezeknek a szervezeteknek az egyik legnyilvánvalóbb módja a parazitizmus, beleértve az emberi testet is.

Mi a legegyszerűbb emberi parazita?

Az emberi test, mint a többé-kevésbé nagy állatok teste, nagyon vonzó tárgy az élet parazita példányainak. A legegyszerűbb, többsejtű paraziták (bélférgek) mellett élhetnek az emberi testben is.

Az élőhely szerint a legegyszerűbb forma lehet endogén (az emberi testben élő) vagy exogén (a bőr, amely a lakóhelyet választotta). Néha, a fejlődés előrehaladtával, a paraziták mozognak a testen, kiválasztják a legmegfelelőbb élőhelyet egy adott fejlődési szakaszra.

A mikroszkopikus dimenziók és a primitív struktúra jelenléte lehetővé teszi a legegyszerűbb paraziták sikeres túlélését és szaporodását a legnehezebb körülmények között. Minden ez a faj jellemzi szerkezet, amely egyetlen sejtből, tele citoplazma - a sejten belüli folyadék végbemenő összes anyagcsere folyamatok bevonásával organellumok (struktúrák, amelyek különböző funkciókat töltenek be az élet fenntartásához)

A mozgás funkcióit az erre a célra szolgáló flagella, cilia és pszeudopódia végezheti el. A fő folyamat (élelmiszer) többféleképpen valósul meg:

 • lenyelés a sejtes szájjal;
 • áramlik a pszeudopódák (pszeudopódák);
 • a membrán felületének felszívódása.

A kedvezőtlen körülmények a ciszták képződésének jelévé válhatnak - a külső környezet kagyló hatásaival szemben ellenállóak. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a legegyszerûbb paraziták egy személy átmenjenek egyik fogadóból a másikba, és tartsák a fogvatartott belül a parazita több éve.

A reprodukciós cisztát egy vékony, időbeli membrán kialakulása jellemzi, amely a legrövidebb hasadási periódushoz szükséges.

Fontos! A legegyszerűbb emberi paraziták a protozoális fertőzések kórokozói: giardiasis, trichomoniasis, alvási betegség, amoebicususziás, malária stb.

Protozoan paraziták típusai

A reprodukció és a mozgás útján a táplálkozás természetét az ember legegyszerűbb parazitáinak négy fő osztálya különbözteti meg:

ostorozza:

Például lamblia, leishmania, trichomonads, trypanosomes. Van egy hosszúkás ovális vagy körte alakú testük. Ezek 1-8 flagellát tartalmazhatnak - vékony citoplazmatikus kúszások, melyek a legfinomabb fibrillákból állnak. Mozognak zászlósan előre, mintha "csavarni" a tér előttük. Egyél mind a kész tápanyagok felszívásával, mind a szúrással a membránon keresztül. A sokszorosítás a legtöbb esetben két lányos sejtekből való egyszerű megosztással jön létre. A Flagellates legfeljebb 10 000 ember települései élhetnek;

spóra

Például maláriás plasmodia, toxoplazma Gondii. A protozoa fajta képviselőinek, amelyek egy nagyon komplex fejlődési útvonallal jellemezhetők: a hordozóról az emberi vérre, majd a májra, ahol a parazita reprodukálja és befolyásolja a vörösvérsejteket. A reprodukció során keletkező toxinok emberi hordozó betegséget okoznak. A következő fejlődési ciklusban a kórokozóknak újra be kell lépniük a hordozó testébe, ahol a hím és nőstény sejtek érése és a spórák képződése megtörténik. Az érés után a spórák elpusztulnak, és a parazita újra belép a hordozó testébe. A ciklus megismétlődik;

csillósok

Például balantidia. Az infusorokat mozgás jellemzi csillók segítségével. A test sejtjeiben két mag van: egy nagy mag mindegyik létfontosságú folyamatot irányítja, egy kis számára, a protozoa létezésének szexuális oldalán a fő szerepet. A szaporodás úgy történik, hogy a sejtet félig elosztják, a fajok legtöbb képviselője ezt naponta, naponta néhányszor - többször is. Egy speciális üregben (a "sejtes szájban") az ételt a csilló mozgása vezérli, a sejt belsejében, amelyet az emésztőrendszer dolgoz fel, és nem emésztett maradványokat vesz ki;

sarkodovyh

Például az amoeba-dizentéria. Nem állandó alakja, sok hamis lábát képezi, amelyek segítségével mozog és rögzít élelmiszereket. Szétszórva egyszerű megosztottsággal. Többféle formában is létezhet: szövet, luminal, pre-cisztikus. A szövet formája csak a beteg belsejében él. A fennmaradó formák a hordozó testében is előfordulhatnak.

Fontos! Primitív szerkezet, a formáció a ciszták, a legegyszerűbb módszer a terjedési, mikroszkopikus méretű - mindezen tényezőket lehetővé protozoa paraziták behatolnak a legbiztonságosabb emberi test szöveteiben és a káros hatásának hiányát forrásává válnak a számos súlyos és néha nehéz diagnosztizálható patológiás körülmények között.

Milyen betegségek okozzák a legegyszerűbb parazitákat

A legegyszerűbb mikroorganizmusok parazita életmódja a fenti tényezők mellett hozzájárul az anaerob légzés képességéhez, bár sokan használhatják az oldott oxigént.

Az protozoon paraziták által okozott betegségek közé tartoznak a következők:

malária

A fő tünetek a lázcsökkentők, ízületi fájdalom, hányás, vérszegénység, görcsök. A lép léphet fel. A maláriát a betegség ismétlődő lefolyása jellemzi, nyugalmi időszakokkal és súlyosbodással. A kórokozó típusától függően különböztethetők meg a formák: három nap, négy nap és trópusi. A betegség gyakori Afrikában és Dél-Ázsiában. Sok évszázadon át, mint ma, a kinin, a cinchona kéregből készült készítmény továbbra is a fő kezelés. A szintetikus analógok létrehozása ellenére a fertőzés okozta halálesetek olyan területeken fordulnak elő, ahol nincs hozzáférés a modern orvosi ellátáshoz;

Amebiasis (dysentery amoebiasis)

A legegyszerűbb parazita - améba-diszentéria osztályú sarcod. A fertőzés a bélben és az intestinalis (a májban kialakuló) képességet hordozza. A fertőzés után 7-10 nappal az első tünetek: hasi fájdalom, gyengeség, subfebrile hőmérséklet (akár 37,5 ° C-ig). Körülbelül 10% -uk súlyos hasmenést észlelhet, vérnyomással és nyálkahártyával. Minden harmadik fertőzött személy lázat alakul ki. Jellemzője a májnövekedés, és bizonyos esetekben a máj tályogának növekedése. Ha a kezelés nem indul el időben, az elhúzódó hasmenés a páciens testének kiszáradását, gyengeségét és kimerülését okozza. A betegség kitörése jellemző a forró éghajlatú országokban;

giardiasisnak

A betegséget a legegyszerűbb osztályharcok okozzák - Giardia. Ezek a parazitáknak 4 pár zászlója és egy szívólemezük van, amellyel a vékonybél belső oldalához kötődnek. Ha a tünetek a fertőzés: fájdalom és duzzanat a has felső részén, a hányinger és a zúgás, a meghibásodás a bél, bőrelváltozások (atópiás dermatitisz), szabálytalanságok az epehólyag, gyengeség és erőtlenség, rossz étvágy és alvás. Jellemzően a giardiasis széles körű eloszlása ​​a forró éghajlatú régiókban Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. Oroszországban az átlagos incidencia 0,1%, az USA-ban 0,05%;

leishmaniasis

A betegséget a leishmania okozza, a parazita a flagellától. A bőr és a nyálkahártya-bőr leishmaniasis fő tünetei a bőr fekélyek formájában jelentkező elváltozások. Nyálkahártya formájával ödéma és deformitás léphet fel. Ha a légzőrendszer részt vesz a folyamatban, ritka esetekben halálos kimenetelű lehet. A zsigeri formát a máj és a lép, a láz és az anaemia emelkedése jellemzi. A betegség 88 országban gyakori, főleg trópusi és szubtrópusi klímával;

trichomoniasis

A betegséget a Trichomonas okozza - a parazita a zászlós osztálytól. Az urogenitális rendszer érintett. A nők fő tünetei viszketés és égetés, a külső nemi szervek hyperemia, kellemetlen szagú váladék jelenléte, néha kellemetlen érzés lehet a nemi közösülés és a vizelés során. A férfiaknál a legtöbb esetben a betegség tünetmentes, néha fájdalom jelentkezhet vizeléskor és ürüléskor, a prosztatagyulladás tünetei;

balantidiasis

A kórokozó egy parazita a balantidium infúzióinak osztályából. A jellegzetes tünet a hasi fájdalom, hasmenés és a nyelv elmaradása. A betegség akut esetekben, a hőmérséklet emelkedésében általános mérgezés jelei lehetségesek. A fertőzés is krónikus lehet, időszakos remissziós és exacerbációs időszakokkal. Bonyolult esetekben bélperforáció és peritonitis lehetséges;

toxoplazmózis

A betegséget a sporovikok osztályából származó parazita okozza - Gondia toxoplazma. A betegség jellegzetes tünetei a szemek, az idegrendszer, a szívizom, a nyirokcsomók, a máj és a lép léziói. Főleg krónikus formában áramlik. Gyakran előfordul, hogy az elsődleges fertőzés nagyon egyszerű, egy átlagos ARI védőbevonata alatt. Ezután az immunitás mindig megjelenik, és a további fertőzés nem lehetséges. A legnagyobb veszély a terhesség alatt a magzatra: ha a gyermek túléli, akkor az idegrendszer súlyos elváltozásai, a szem;

Alvó betegség

A betegséget a flagelláris osztály - a tripamán gambiai vagy a rhodesian - egyszerű parazita okozza. Az első szakaszban jellemző jelek: láz, fejfájás és ízületi fájdalom. 7-20 nap múlva a betegség második fázisa: a környező világ észlelésének megsértése, a mozgások koordinációjának zavarai, zsibbadás és alvászavarok. A betegség kitörése a trópusi Afrika bizonyos területein lokalizálódik, a fertőzés fő vektorának élőhelye a legyek;

Chagas-betegség

A kórokozó egy parazita a flagellar tripanoszóm kruzi osztályától. Az elsődleges tünetek a láz, nyirokcsomók nagyítása, fejfájás, duzzanat a harapás helyén. A kezdeti stádiumban a betegség jelei hiányozhatnak, és 8-12 hét után 30-40% -on előfordulhatnak másodlagos tünetek: a szív kamrai emelkedésének, a nyelőcső kiterjedésének és a vastagbél-megnagyobbodásnak. A betegség második szakasza a fertőzés után 10-30 évig tarthat. A legelterjedtebb fertőzés Latin-Amerikában volt.

Fontos! A legegyszerűbb paraziták többsége az emberi testbe esik, ha nem tisztelik az általános higiéniai és személyi higiéniai szabályokat.

A fertőzés módja

Bármely mikroorganizmus bejutása az emberi testbe történhet penetráción keresztül a beágyazódásokon vagy természetes nyílásokon keresztül. A környezet legegyszerűbb parazitainak többségében az emberek fertőzésének módja a négy leggyakoribb:

 1. Kapcsolat-háztartásban. A fertőzésnek ez a módja a legegyszerűbb szervezetek számára hozzáférhetővé válik, megsértve a szennyvízelvezetést és a személyi higiéniát. Végtére is, a legtöbb mikroorganizmus az egyik gazda testéből a másik szervezetébe való átmenetében cisztákat képezhet, és ebben az állapotban maradhat, amíg kedvező környezetbe nem kerül, azaz - a személybe. Fertőzés bármikor előfordulhat: amikor kézzel kezet, használjon más háztartási tárgyakat (törülközőt, ágyneműt, edényt), mosson kezet piszkos vízzel (tóban) stb.
 2. Széklet-orális (giardiasis). Ebben az esetben a fertőzés akkor fordul elő, amikor a parazita székletből vagy hányásból elhagyja a beleket. Ha a higiéniai szabályokat nem tartják be, a parazita belép a vízbe, az élelmiszerbe vagy az új tulajdonos kezébe, és behatol a szervezetbe. A fertőzés forrása is gyengén mosható zöldségekkel és zöldségekkel, valamint gyermekek számára - piszkos kézzel a homokozóban vagy háziállatokkal való játék után;
 3. Fertőzött termékeken keresztül (toxoplazmózis). A legtöbb állatban, különösen a vadon élő húsokban előfordulhatnak olyan protozoon paraziták cisztái, amelyek, ha nem megfelelően kezelik, beleesnek az emberi testbe. Az is lehetséges, hogy szennyezett, tejtermékek, amelyek nem tisztították és a nyers hal megfelelő hőkezelés nélkül;
 4. Elfogadható (malária, alvászavar). A fertőzés a kórokozó átvitelével történik a hordó nyálán keresztül a harapás során. A betegséget a fertőzött rovarok közvetlenül egy receptív szervezetbe továbbítják.

A fertőzés legfontosabb módjain kívül a fertőzés is előfordulhat néhány más módon, amelyek sokkal kevésbé gyakoriak:

 • Transplacentus - a legegyszerűbb paraziták bejutása a fertőzött anyától a placentán keresztül a magzatig;
 • Gemokontaktny - amikor a beteg vér parazitákkal fertőződik (orvosi eljárások, narkotikus injekciók, nemi úton);
 • Szexuális - fertőzés csak szexuális érintkezés esetén jelentkezik.

megelőzés

Az egyszerű parazitákkal való fertőzés megelőzése mindenekelőtt a higiéniai és egészségügyi előírások betartását tartalmazza. A parazitafertőzés lehetőségének megszüntetése ésszerűen számos ajánlást követve érhető el:

 • A hús, a tejtermékek és a haltermékek hőkezelése megfelelő mértékben (a hőtechnikai előírások betartásával). Különös figyelmet fordítanak a nem tisztított termékekre;
 • Gyümölcsök, zöldségek, bogyók és gyógynövények alapos mosása, lehetőleg forró vízzel. Ha lehetetlen melegíteni, különösen a gyermekek számára, jobb eltávolítani a bőrt;
 • Rendszeres orvosi vizsgálatok, különösen ha feltételezik, hogy protozoon paraziták fertőzöttek;
 • Egy szexuális partner iránti elkötelezettség és nem kábítószer-használat;
 • konkrét intézkedések alkalmazhatók a fertőzés megelőzését a rovarcsípés: A gyógyszerek használata készítmények gyilkos szúnyogok, szúnyogháló és rovarriasztók, a kiválasztódás transzgenikus szúnyogok (rezisztens malária), hogy egy vakcina.

Fontos! Nagyon fontos a fertőzés megelőzése, beleértve a legegyszerűbb parazitákat is, a test ellenállásának szintje. Végül is, ha a ciszta kedvezőtlen körülmények közé esik, ahol hiányzik a táplálkozás, vagy az immunsejtek állandóan idegen tárgyat támadnak, akkor a parazita elpusztul, vagy elhagyja a gazda testét.

Van számos olyan termékek, amelyek természetes immunstimuláló (fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, zöld tea), hogy egy kiegyensúlyozott használata a test lehet nagy segítség az immunitás erősítése.

Ezen kívül egyes termékeket negatív hatással van a növekedés és a szaporodás egysejtűek, különösen benyújtott az emésztőrendszerben: zabkása rizs és árpagyöngy, szárított gyümölcs, sült alma, növényi olaj, párolt zöldség. A paraziták kezelésében szükséges a fermentációs folyamatokat előidéző ​​termékek korlátozása vagy megszüntetése: pékáruk és cukor.

Jelenleg a gyógyszeripar számos parazitaellenes, drága gyógyszert ajánl. Hatékony alkalmazásuk azonban csak megelőző intézkedésekkel és egy bizonyos étrend betartásával érhető el, amelynek összetételét szakképzett szakember kérheti.

Ne felejtsd el a népi jogorvoslatokat, amelyeket idővel és sok generáción keresztül teszteltek. Minden módszer és módszer együttes alkalmazása esetén, az orvos felügyelete alatt a paraziták nagyon kevés esélyt kapnak.

Biológia előadás a témában: "Parazita protozoa" (7. fokozat)

Időt kap arra, hogy az "Info" kurzusok 50%

Az egyes diákok bemutatásának leírása:

A legegyszerűbb előadást a MAOU "N. Pushkov Gymnasium" Yu.E. Omelchenko

Milyen szerkezetű az amőba?

Milyen jellegzetességei vannak az euglena zöld szerkezetének és életművének?

A játék "Hot chair". Feltételek a játék: pseudopodium, zöld, garat, Proteus, stigma, csillók, összehúzó vacuole, kloroplasztisz poroshitsa, fotoszintézis, vegetatív sejtmag, a flagellum. amoeba euglena infusoria

„Hasonlóságok és különbségek legegyszerűbb” organoid például körülbelül azaz percig w és F amőba Evglena zöld csillósok papucs 1.Obolochka 2.Tsitoplazma 3 kernel pseudopodiás 4. 5. 6. Flagellum csilló 7.Pischevaritelnaya vakuólába 8.Sokratitelnaya 9 vakuolumokban. Szájnyílás 10. Por 11. Kloroplasztok 12. Fényérzékeny szem

"Hasonlóságok és különbségek legegyszerűbb" organoid például körülbelül azaz percig w és F amőba Evglena zöld csillósok papucs 1.Obolochka 2.Tsitoplazma + + + + + + 3 Kernel + + + (2) 4. pseudopodiás + - - 5. Flagellum - + - 6. csilló - - + 7.Pischevaritelnaya vakuólába + - + 8.Sokratitelnaya vakuólába + + + (2) 9.Rotovoe lyuk - - + 10.Poroshitsa - - 11.Hloroplasty + - + - 12.Svetochuvstvitelny peephole - + -

Összehasonlítsuk az általunk vizsgált prototípusokat, ismereteket használva a tulajdonságaikról, töltsék be az asztalt, helyezzük el a keresztet, ahol helyes választ adunk. A válaszokat ezután össze fogják egyeztetni a képernyőn található táblával.

Parazitizmus (a görög „parazitos” -. Parasite) - alkotják interspecifikus kapcsolat, ahol az egyik test (parazita) használ egy másik (master) vagy mint élőhely, vagy a tápanyagforrás. A végső főnök - a test, a test, amelyben van szexuális reprodukció paraziták élő felnőtt paraziták. Köztes gazda - a test, amelynek teste a nincs szexuális reprodukció élnek lárva stádiumban parazita (esetleg az ivartalan szaporodás). szótár

Dysenterikus amőba Típus Sarkozhgutikontscy, Sarcod osztály. Beleszeret egy személy vastagbélébe. A fertőzés módjai: ciszták, amelyek vízben vagy mosatlan zöldségekben fordulnak elő. Betegség - amoeboid dysentery vagy amebiasis

A vizenyő amőba életciklusa

Ljubéká Típus Sarkozhgutikontscy, osztály Flagellates. Leírást A. van Leeuwenhoek. Beleszeret a vékonybélbe, beléphet az epehólyagba. A fertőzés módjai: ciszták, amelyek a vízben vagy az ételben vannak. Betegség: Giardiasis

Leishmania Típus Sarkozhgutikontscy, osztály Flagellates. Intracelluláris parazita. Károsítja a bőrt és a belső szerveket. A fertőzés módjai: szúnyogcsípés. Betegség: leishmaniasis: kala-azar, pergament fekély.

Leishmania életciklusa

A Trypanosome Type Sarkozhgutikontsy, az osztály Flagellates. A vérben és a cerebrospinális folyadékban él. A fertőzés módja: tsetse fly harapás. Betegség: alvászavar.

Balantidium Infusoria típusa Belül a vastagbélbe, táplálja a vérsejteket. A fertőzés módjai: ciszták, amelyek a vízben vagy az ételben vannak. Betegség: balantidiasis

Malarious plasmodia Type Sporelets Megakadályozza a vörösvértesteket. A fertőzés módjai: a maláriás szúnyogok harapása. Betegség: malária.

A maláriás plazmodia életciklusa

Megelőző intézkedések a parazita protozoonok tiszteletben tartása érdekében a személyi higiéniával szemben; forró víz; a nyers élelmiszerek minőségére vonatkozó jóhiszemű főzési követelmények; az orvosi kutatás (orvosi vizsgálat) időben történő átadása, tudományos és oktatási munka a lakosság körében.

Házi feladat cp 89-99, hogy megismételjük a "Protozoa" teszt előkészítését.

Parazita protozoa

A parazita protozoák olyan egysejtű állatok, amelyek más organizmusoktól származnak. Csak az emberi testben körülbelül 30 faj protozoa parazitizál.

A parazita életmód a legegyszerűbb, a sporovikok típusához kapcsolódóan. Parazitizálnak a férgek, rovarok, állatok és emberek szervezetében. Mintegy 4 ezer protozoon tartozik sporovikhoz.

A parazita életmódhoz igazodva a sporoviki különbözik a többi protozoától. Felnőtteknél a sporovikov nem létezik mozgásszervezet. Emésztési és kontraktilis vacuolák szintén hiányoznak, mivel a táplálkozást a teljes sejtfelület végzi.

A paraziták elpusztítják a gazdaszervezetet és mérgezik a testüket mérgező váladékokkal.

A legtöbb szórakozás szaporodása aszkéta. A parazita sejtje számos leánysejtbe - független szervezetbe kerül.

Hogyan válik betegségbe a malária?

Egy személy számára a vérvétel veszélyes - malária plazmodium. Humán vérsejtekben él, mikroszkopikus méretű. Ezt a parazitát a maláriás szúnyogok terjedik el, és az emberek veszélyes betegségét okozzák - a maláriát. A malária 1880-as okozóját a francia orvos A. Laveran írta le.
A szúnyog a malária parazitákat szívja be a betegnek a vérével. A szúnyogban a plazmódia szaporodik és felhalmozódik a nyálmirigyekben.

A harapás, a szúnyog nyálával együtt, a maláriás plazmódia behatol az emberi vérbe. Itt táplálkoznak, nőnek, szaporodnak, elpusztítják az emberi vérsejteket és kibocsátják a mérgező anyagokat. A protozoák tömeges felszabadulása a sejtekből a véráramba, lázas támadás kezdődik a betegben malária-lázzal, súlyos hidegrázással és gyengeséggel. A támadások két-három napig megismétlődnek. Ez vérszegénységhez, test kimerüléshez vezet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kifejlesztett és megvalósított intézkedések malária elleni küzdelem: PopulációszırŒ fertőzés malária paraziták kezelésére beteg emberek, a malária elleni harcban hordozó szúnyogok és a felszámolását a tenyésztési területek (ideiglenes tavak, nedves pincékben), megelőző intézkedések terjedésének megelőzésére a malária.

Milyen egyéb betegségek okoznak parazita protozoot?

A sporovikokkal párhuzamosan a parasitikus életmódot a kornozhenok, zhgutikonoscev és infusoria egyes képviselői végzik.

A parazita kornenozhkamhoz tartozik a dysenterikus amóba. 1875-ben az orosz tudós, F. A. Lesch fedezte fel. Egy személy fertőződik a dysentery amőba cisztákkal. A szervezetbe fertőzött vízzel vagy élelmiszerrel kerülnek be. Az emésztőrendszerben a ciszták feloldódnak. Amoeba kezd enni, szaporodni és behatolni a bélfalba, ami súlyos amoebiasisos betegséget okoz.

Az amóbiászt "piszkos kezek betegségének" nevezik. Ezért bárki, aki Dél-Ázsiában és Afrikában utazik, ahol a dysenterikus amóba gyakran fordul elő, szigorúan be kell tartani a higiéniai szabályokat. Ez segít megvédeni magukat az amoebiásztól és kizárni hazánk patogén behozatalát.

A bél, a máj, az állatok és az emberek nemi szervei csodálják a lamblit. Részletesen leírták az orosz tudós DF Lyamble. Emberben a multi-corpuscularis lamblia leggyakrabban parazita. A cellája félkör alakú. A parazita lapos oldala sűrűn szopott a bélsejtekbe. Az ember, aki rosszul mosott zöldségeket és gyümölcsöket eszik, lenyeli a loblia cisztákat. A lamblia fertőzést bélbetegségek kíséri. Ez a betegség gyakran a gyermekeknél fordul elő.

A lambliasis megelőzése érdekében a legegyszerűbb egészségügyi és higiéniai szabályokat kell követni (az ivóvíz és az élelmiszer szennyeződésének védelme, a személyes higiéniai szabályok betartása érdekében).

Milyen jellemzői vannak az egysejtű állatoknak?

A protozoa fő jellemzője a mikroszkópikus méret és egysiklusz. Ebben az esetben minden protozoon egy független egysejtű szervezet. Az élet alapvető folyamatai jellemzik; növekedés, fejlődés, légzés, táplálkozás, reprodukció. A protozoáknak hosszú az evolúciós fejlődés útja, és jelenleg különböző életkörülményekhez igazodó formák képviselik.

Protozoa paraziták

A protozoa több mint 15 000 állatfajból áll, amelyek a tengerekben, édesvizekben és talajban élnek. A szabadon élő formákon kívül számos paraziták ismertek, amelyek néha komoly betegségeket okoznak - protozooniasis.

A protozoonok teste csak egy sejtből áll. A protozoon test alakja sokszínű. Állandó lehet, radiális, kétoldalú szimmetria (flagella, infusoria) vagy egyáltalán nem állandó alakú (ameba). A protozoon test méretei általában kicsiek - 2-4 mikronról 1,5 mm-re, bár néhány nagy példány 5 mm-t ér el, és a fosszilis kagyló gyökérének átmérője legalább 3 cm.

A protozoon mozgalom organoidjai flagella, cilia és pszeudopódák; vagy egyáltalán nem. A legtöbb protozoa, mint az állatvilág minden más képviselője, heterotróf. Mindazonáltal közülük vannak autotrofikusak.

A legegyszerűbbek a legkedvezőtlenebbek a kedvezőtlen környezeti feltételek kedvelése, azaz a behatolás lehetősége. hogy cisztát alakítson ki. A ciszták kialakulásával a mozgás organoidjai eltűnnek, az állatok térfogata csökken, kerek alakúvá válik, a sejtet sűrű héj borítja. Az állat nyugalmi állapotba kerül, és kedvező viszonyok után visszatér az aktív életbe.

Az Incest olyan adaptáció, amely nem csak védelmet nyújt, hanem parazitákat is terjeszt. Néhány protozoa (sporoviki) ovocistát és reprodukciós folyamatot alkot - egy sporocistát.

A protozoa szaporodása nagyon változatos, az egyszerű felosztástól (asexual reprodukció - note biofile.ru) egy meglehetősen összetett szexuális folyamathoz - konjugáció és összekapcsolódás.

A protozoa környezete változatos - ez a tenger, friss víz, nedves talaj.
A parazitizmus széles körben elterjedt. Sokféle parazita protozoa az emberi betegségek, a háziállatok és a kereskedelmi állatok, valamint a növények súlyos formáit okozza.

A protozoák pszeudopodák, flagella vagy csilló segítségével mozoghatnak, különböző ingerekre reagálnak (fototaxis, kemotaxis, termotaxis stb.). A legegyszerűbb legkisebb állatokon, növényi organizmusokon és rothadó szerves anyagokon táplálkoznak, parazita formák élnek a test felszínén, a házuk szervezetének üregében vagy szövetében.

A sejtek testben történő táplálékbevitelének útjai is eltérőek: pinocitózis, fagocitózis, ozmotikus út, az anyagok anyagmozgása a membránon keresztül. Fogadott ételeket emésztik az emésztőrendszerekben, emésztőenzimekkel töltöttek. Néhányuk, a fotoszintetizáló intracelluláris szimbólumok - klorella vagy kloroplasztok (például euglena) képesek szerves anyagok szintézisét szervetlen anyagokból fotoszintézis útján.

A toxoplazmózis (görög toxon - ív, ív) a protozoa egysejtű organizmusok által okozott betegségeket jelenti az emberi test legkülönbözőbb helyszínein, ahol bevezették őket, és megszorozódtak. A toxoplazmózis kórokozója - toxoplasma A Tohopplasma gondii a legegyszerűbb nemzetséghez tartozik, a flagellák osztályához.

A toxoplazma félhold alakú, narancs szelethez hasonlít: a parazita egyik vége általában hegyes, a másik - lekerekített, a hossza legfeljebb 7 mikron.
Mozgassa a toxoplazmát csúsztatással. A sejtek belsejében áthatolnak, és a hossztengely körül forognak.

A toxoplazma szaporodása aszkémiás, kettős hosszanti szétválasztással fordul elő. A gazdasejt protoplazma ismételt longitudinális megosztottságának eredményeként létrejön egy lánypárti parazita, amelyet "pszeudociszta" -nak neveznek. A fertőzött szervezet különböző szerveiben nagyszámú pseudocisztát találtak a fertőzés akut állapotában. Egy nagyon homályos membrán veszi körül őket, amelyek nyilvánvalóan a gazdasejtekből állnak, és nem rendelkeznek saját héjjal. Az ilyen parazitákkal töltött sejteket elpusztítják. A felszabadult paraziták behatolnak az új sejtekbe, ahol új pszeudocisztákat osztanak fel és alkotnak.

Amikor a fertőzés átkerül a krónikus formába, a toxoplazmákat valós ciszták formájában tartják fenn (saját kerettel körülvesznek). Az ilyen ciszták képesek hosszú ideig tartani az állatok és az emberek testében (legfeljebb 5 évig). A ciszták megtalálhatók a szem szövetében, a szívében, a tüdőben és más szervekben is. A toxoplazma száma a cisztában több példányból több ezerig változik.

Lamblia a legegyszerűbb parazita állat a zászlós osztály. Köröm alakú, 10-20 mikron hosszúságú; dorzális oldalon konvex, hasi - és alkot egy homorú tapadókorong ideiglenes rögzítési, hogy a fogadó hámsejtek a bél. 2 ovális mag, 4 pár flagella. Ez él a humán bélben (főleg gyermekeknél), elsősorban a nyombélben, legalábbis az epe vezeték és epehólyag, okozva giardiasis. Gyakran előfordul az aszimptomatikus parazita hordozó. A cisztákkal való fertőzés akkor fordul elő, amikor a protozoonok a szájon keresztül belépnek az alsó belébe, amikor szennyezett élelem vagy víz jut be a testbe, valamint piszkos kézzel stb. Az incidencia sporadikus. A giardiasis a világ minden táján gyakori.

A betegség kórokozója lamblia - (Lamblia intestinalis). A lambliák egysejtű mikroszkopikus paraziták. A Lamblias képes ellenállni a fagyasztásnak és a fűtésnek 50 ° C-ra, de forraláskor meghal. Az USA-ban a giardiasis a parazita eredetű legfőbb gasztrointesztinális betegség. Az INTERNET giardiasis szerint a világ lakosságának 20% -a beteg. Fertőzés történhet olyan csapból vagy jégből származó, fel nem forrázott víz felhasználásával, amely ilyen vízből készül, amikor zöldséget és gyümölcsöt mosott fel nem forrázott vízzel mosogat. Nagy a kockázata annak, hogy megbetegedjen, amikor úszni fognak a nyílt tározókban és a lamblia cisztákkal fertőzött medencékben. Az újszülött gyermek fertőzése a szülés során a fej kitörése és születése során. Ritka a fertőzés érintkezési-háztartási módja, de a betegség magas prevalenciájával nagyon valósággá válik, különösen a gyenge általános higiéniás képességekkel rendelkező lakosság rétegei között.

A Trichomonas nem képez hüvelyi cisztát, táplálja a baktériumokat és az eritrocitákat. Gyulladást okoz az urogenitális rendszerben - trichomoniasis. A betegség kórokozója szexuális úton terjed. Az out-of-the-box fertőzés kevésbé gyakori (a közönséges betegségekkel, ágyakkal stb. Együtt). Lehet áthelyezni egy újszülött lány egy beteg anya. A betegség átmenete krónikus formában lehetséges. Amikor felszáll a függelékekre, nehéz kezelni. A trichomoniasis leggyakrabban a hüvelyre hat, a bőséges gőzsölésnek kellemetlen szaga van; viszketés és égetés a hüvelyben. A férfiaknál a tünet a húgycső gyulladása (húgycsőgyulladás), melyet csak enyhe nyálkahártya enged.

Az Amoeba friss vízben él. A test alakja instabil. Nagyon lassú (13 mm / h) mozgást tesz lehetővé. Mozgás pszeudopodák segítségével, a test egyik részről a másikra áramlik, aztán egy kerek csomóba zsugorodik, majd a "nyelv-lábak" oldalra kerül.

A kanál-lábak megragadják az ételt. Az etetés során az amőba test minden oldalról táplálkozik, és a citoplazma belsejében található. Van egy emésztőrendszer vacuolája. Ezt az étkezési módot phabititisnek hívják. A táplálkozás baktériumokból, egysejtű algákból, kis protozoákból áll. A környezetből feloldott anyagokat a pinocitózis abszorbeálja.

Az amőba testében kontraktilis vagy lüktető vacuol található. Ennek feladata az ozmotikus nyomás szabályozása a legegyszerűbb testben.
A szaporodás aszkémiás, a mitózissal, aminek következtében az amőba test két részre oszlik.
A legfontosabb az orvostudományban az Entamoeba nemzetség amoebája, amely az emberi emésztőrendszerben él.
Ezek közé tartozik az amoeba-diszentezens vagy a hisztolízis.

A malariális plazmódium okozza a lázas rohamokkal, a vér változásaival, a máj és a lép nagyításával járó maláriát. Négyféle malária létezik: egy három napos, négy napos, trópusi, valamint egy ovális gerinc. A betegség forrása malária, és a hordozó egy maláriás szúnyog nőivarúja. A nőstény szúnyog, amely a páciens vérének szopogatásával fertőzött, képes plazmódia közvetítésére. Az egészséges ember fertőzött egy szúnyogcsípéssel, melyet plasmodia fertőzött meg, amelynek nyálával a kórokozók behatolnak a szervezetbe. A véráramlással a plazmódia belép a májba, ahol az első (szövet) fejlődési ciklus elhalad, majd átjut a vérbe, és belép az eritrocitákba. Itt élnek a második (vörösvérsejt) fejlesztési ciklus véget felbomlása vörösvértestek és beköltözik a véráramba a beteg kórokozók megtámad kíséri láz.

Előadás a "parazita protozoon"

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Vélemények

Feljegyzés a prezentációhoz

Bemutató „parazita protozoák” magában foglalja a közös jellemzője az egyszerű és részletesebb leírása 2 típusú parazita: vérhas amőba és Sporozoa vér okozhat betegséget az emberben. A diák a legegyszerűbb paraziták képét tartalmazzák.

összefoglalás

 • Az általános jellemző;
 • Protozoa az emberi testben;
 • Vér sporovik;
 • Dezentéria amőba.

A tanár leckét folytat

A prezentációt a hallgató készített értékelésre

tartalom

Parazita protozoa

 • A parazita protozoák olyan egysejtű állatok, amelyek más organizmusoktól származnak. Csak az emberi testben körülbelül 30 faj protozoa parazitizál.
 • A parazita életmód a legegyszerűbb, a sporovikok típusához kapcsolódóan. Parazitizálnak a férgek, rovarok, állatok és emberek szervezetében. Mintegy 4 ezer protozoon tartozik sporovikhoz.
 • A paraziták elpusztítják a gazdaszervezetet és mérgezik a testüket mérgező váladékokkal.

Protozoa az emberi testben

Az emberi testben különböző protozoák vannak, amelyek más szemléletet mutatnak a fogadójukkal szemben. Néhány ilyen formák igazak paraziták, mint a betáplált részei a befogadó szervezet, az általa előállított szövetek elpusztításában, mert mérgezés azok mérgező váladék és a végén ad egy jól ismert tünete egy adott betegség (patogén protozoák). Egy példa az ilyen paraziták vérhasi ameba, etetés bizonyos körülmények között az emberi eritrociták és korrodálják a bélfal, Plasmodium falciparum, és mások. Az ilyen protozoa patogének vagy opportunista.

Vér sporovik - maláriás plazmodium

Az emberi vér számára a sporovik veszélyes - malariális plazmodium. Humán vérsejtekben él, mikroszkopikus méretű. Ezt a parazitát a maláriás szúnyogok terjedik el, és az emberek veszélyes betegségét okozzák - a maláriát. A malária 1880-as okozóját a francia orvos A. Laveran írta le.

Diszterikus amóba

A dysenterikus amőbát 1875-ben felfedezte az orosz tudós, F. A. Lesch, aki a Szentpétervári Orvosi és Sebészeti Akadémián dolgozott. A dysenterikus amoeba (szövet) első formája az emberi bél szövetében él. Ebben a formában a dysenterikus amoeba patogén (kórokozó) és betegség - dysentery vagy amoebiasis. Az amőba vegetatív nagy formája behatol a belek submucosalis falába, táplálja a szöveteit, ami a bélfal fekélyesedését okozza.

A Dysenteric amoeba szerkezete

 • Viszonylag nagy, gömb alakú nucleolus, amely a mag középpontjában helyezkedik el.
 • A kromatin egy olyan anyag, amely DNS-t és fehérjéket tartalmaz.