A herpesz terhesség alatt - mint veszélyes és kezelt

A herpesz gyakori krónikus fertőzés. A terhesség alatt a herpesz veszélyes, ha a fertőzés a fogamzás után következett be. A csökkent fertőzések hátterében a nők fertőződése vagy a betegség ismételt visszaesése jelennek meg. Mi veszélyes egy terhes nőre? És hogyan kell kezelni a húgyhólyag-kiütéseket a terhesség alatt?

Terhesség alatt a herpesz: a vírus típusai és jellemzői

A herpesz okozója a vírus. Természeténél ez egy intracelluláris parazita, amely megköveteli az emberi test sejtjeinek szaporodását. Számos herpetikus fertőzés létezik, amelyre a beteg hajlamos. Ezek közül a leggyakoribb vírusok a herpesz szimplex és a bárányhimlő. Kevéssé ismert Epstein-Barr vírusok, citomegalovírusok és pszeudvörösek.

A herpeszvírussal való fertőzés akut reakciót okozhat. Az aszimmetikusan is áthaladhat. A reakció természete (akut vagy nem feltétlenül) az emberi immunitástól függ. Erős immunitás gyorsan átveszi az irányítást az inváziós vírus ellen, és korlátozza annak szaporodását (ne feledje, hogy a herpeszvírus - ez egy intracelluláris parazita, amely a reprodukció céljából az emberi testbe kerül). Erős immunitással a fertőzés látható tünetei nem jelennek meg vagy nyilvánvalóan gyengék (kis hőmérsékleten és általános rossz közérzetben jelentkező kiütések formájában).

Gyengén immunitással a test hosszú időn át immunválaszt vált ki. A vírus felismerésének és a harc elleni antitestek előállításának folyamata több napig tart. Ez idő alatt a herpesznek ideje terjedni és széles bőrkiütést okozni a bőrön. Egy idő után a szervezet veszi a vírust az ellenőrzés alatt, és korlátozza további reprodukcióját, új kiütések megjelenését. Megkezdődik a gyógyulás és a sebek gyógyulása.

Elsődleges herpesfertőzés

A legaktívabb reakció az elsődleges fertőzés, csökkent immunitással. Ebben az esetben az alábbiak alakulnak ki:

 • magas hőmérséklet;
 • általános mérgezés és rossz közérzet;
 • kerek zsebek egy buborékkiütés, amely viszket és egyben fáj.

2-3 a kiütés után, a vesikulák felrobbannak, a szomszédos vezikulák összeolvadnak egy közös sebbe, és átszúródnak. További 3-4 nap elteltével a kéreg megszárad, ekkor egy új bőr keletkezik a kéreg alatt. További kiütések megállnak. A betegségnek ez a fejlődése azt jelzi, hogy az immunrendszer reagált, és a vírus szaporodását ellenőrzik.

Hiányos immunválasz esetén a seb nem gyógyul. A kéregből folyadékot (izzadságot) kifúj, a bőrkiütés a bőr egyéb területeire terjed.

A fertőzés másodlagos megnyilvánulása

A fertőzés másodlagos megnyilvánulása nem éri olyan élesen, mint az első. Ezeket visszaeséseknek nevezik. Másodlagos fertőzések keletkeznek az immunitás átmeneti csökkenésével szemben krónikus vírus hordozó jelenlétében (mindenki, aki a herpeszre szedett, élethosszig tartó vírusgá válik).

Az intracelluláris parazita a gerincvelő sejtjeiben (idegsejt-), és inaktív (alvó, latens) formában tárolják. Erős immunitás - szabályozza és nem teszi lehetővé az újraaktiválást. A vírus csökkentésére irányuló csökkentett immunitás nem képes. Ő "felébred"És aktívan sokszorozza. Egy ember bőrén újra kialakulnak buborékkiütés kerek foltjai.

A herpesz relapszái az immunitás csökkenésével jönnek létre (hideg, más szervek gyulladása, mérgezés, terhesség, menstruáció stb.). Néhány ember, minden hidegben - az ajkakon viszkető buborék jelenik meg. A nőknél a herpesz gyakran "felébred" a menstruáció vagy a terhesség alatt.

Vírusfertőzés a terhesség alatt: jó vagy rossz?

A terhes nők körében a herpesz az elsődleges fertőzés esetében veszélyes a gyermek számára. Az anya szervezetében a fertőzéssel való első érintkezéskor nincsenek immunrendszerei az irányításhoz, ezért a herpesz behatol a placenta gátjába a méhcsalád vérébe. A vírus behatolásának valószínűsége a magzati vérbe az elsődleges fertőzés a nő terhesség alatt teszi 60%.

A vírus másodlagos aktiválása antitestek jelenlétében történik. Ezért a fertőzés másodlagos megnyilvánulása nem annyira kiterjedt, és nem olyan veszélyes a magzat fejlődéséhez. Az immunvédelem gyorsabban működik és hatékonyabban védi a jövőbeli gyermeket a fertőzéstől. Relapszus esetén a magzat elkövetésének valószínűsége 5%.

Emellett a vírus hordozása és az antitestek jelenléte az anya vérében a csecsemő számára biztosítja a fertőzést az élet első néhány hónapjában. Az anyai vérből az immunrendszert a gyermek vérébe helyezzük. Így a kezdeti életszakasz alatt a baba védve van a fertőzéstől, ha fertőzött, könnyen tolerálja a betegséget, sikeresen kialakítja saját immunrendszereit a vírus elleni küzdelemhez.

Herpesz terhesség alatt: kiütések lokalizálása

A herpeszkiütés lokalizációját (a megjelenés helyét) a vírus típus határozza meg:

 • A herpesz szimplex terhesség alatt - az arc vagy a nemi szervek körüli egyéni lekerekített kiütések formájában található. Ha a bőrkiütés az arcon található - ez az első típusú vírus vagy a HSV-1. Ha a kiütés az anus és a nemi szervek köré szerveződik - ez a második típusú vírus vagy a HSV-2. Az első típusú herpeszet labiálisnak vagy orálisnak nevezik. És a második - nemi vagy szexuális. A genitális herpesz terhesség alatt a gyermek fertőzésének lehetőségét teremtheti meg mind terhesség alatt, mind szülés közben.
 • A herpes zoster a terhesség alatt kiterjedt kiütéseket okoz a szervezet egészében - gyakrabban a törzs körül lévő oldalakon, ritkábban - a csípő és a láb, az alkar és a kéz körül. Az elsődleges fertőzésben a herpesz zoster ismert bárányhimlő. Ismétlődő visszaesés - zsindely.
 • Cytomegalovírus terhesség alatt - nem okoz kiütéseket. Megjelenését a hideg fertőzés (influenza) hőmérséklete és tünetei kísérik, és a diagnózist laboratóriumi vérvizsgálattal végzik.
 • Az Epstein-Barr vírus is kiütések nélkül folytatódik. Egy fertőző mononukleózist képez.

És most - többet a herpeszkiütés lokalizációjáról különféle herpetikus fertőzéssel.

Buborék kiütés az arcon

Gyakrabban, mint mások, a herpesz terhesség alatt egy nő arcán manifesztálódik. Ez a szájüreg vagy a lázas herpesz. Terhesség alatt kialakulhat kiütések a vállakon, a nyakon, a dekoltázs zónában.

Az arcfelületi kiütések gyakoriságát a fertőzés széles körben elterjedte. A fejlett országok lakosságának 95% -a fertőződik a herpesz labiális típusával. A legtöbb nő még a gyermekkorban is fertőzött, így a terhes nők 95% -a hordozó

vírus. A herpesz terhesség alatt történő megismétlődését az immunitás fiziológiás csökkenése segítheti, amelyet különböző okokból (pl.

Gyakran előfordul, hogy a vírus a "kedvenc" kiütések helyén (relapszusokkal, a vesikulák ugyanazon a helyen jelennek meg)hagyományos"Bőrterületek"). Például az ajak herpesz az ajkán terhesség alatt megjelenik az ajkak külső határán, a száj sarkain vagy a szájon belül - a nyálkahártyán. Az orr, az arcon vagy a szem szaruhártyáján is megjelenhet (a szemfenék a fertőzés egyik legsúlyosabb szövődménye). Azt is adja a kényelmetlenség herpesz az orr alatt. Terhesség alatt gyakran fordul elő hideg és orrfolyás ellen.

Kiütések a nemi szervek körül

A nemi szervekben kialakuló kiütések ritkábban alakulnak ki, mint a test nyitott részén. Az ilyen kiütés a második (nemi) típusú herpeszvírus eredménye. A vírussal való fertőzés a nemi közösülés során jelentkezik, hanem vénás fertőzés.

A HSV-2 vírusa nem annyira gyakori. Ez a fajta herpesz csak a lakosság 20% ​​-át érinti. Ezért a legtöbb terhes nő esetében a terhességi genitális herpesz súlyos veszélyt jelent (az ilyen típusú fertőzések ellenes hiánya miatt).

Nagy kiterjedésű kiütés az egész testen és a bárányhimlő

Az ismert bárányhimlő a herpes fertőzés harmadik típusa vagy a Zoster-vírus. Ez a betegség széles körben elterjedt, sok nőnek gyermekkorában volt csirkehal. Ezért a vírus nem jelent veszélyt a méhgyermekére (az asszony vérében van olyan immunrendszer, amely ellensúlyozza a bárányhimlő vírust).

Ha a nő történelmében nincs bárányhimlő, akkor a terhesség alatt elkaphatja. Az első trimeszterben az elsődleges fertőzésnél a patológiák kialakulásának valószínűsége 5% -ot tesz ki. A következő trimeszterben a patológiák valószínűsége még kisebb lesz. Ezért, mint általában, Csirke pox vagy Zoster nem károsítja a magzatot az anyaméhben.

A bárányhimlő visszaesése főként az idősek körében alakul ki. Nagyon alacsony immunitással - megjelenhet egy terhes nőben. Zsindelynek nevezzük (a törzs körül vagy a vállak, csípő körüli kiterjedt ködös kiütések megjelenése).

A csirkehúst megismétlődve a herpesz lokalizációját a bőrt érintő idegvégződések hozama határozza meg. Ezért a terhes nőknél a poszttraumás herpesz mindig széles és nagyon fájdalmas.

Mi a veszélyes herpesz terhesség alatt: szövődmények és patológiák

Egy fejlődő baba számára az anyaméhben a herpeszvírus elsődleges fertőzésének kockázata a terhesség alatt. Mi veszélyes a terhesség herpesz számára egy gyermek számára? Felsoroljuk azokat a kórképeket, amelyek akkor alakulhatnak ki, amikor a magzat fertőződik a placenta gáton keresztül:

 • A herpesz terhesség alatti korban az esetek 30% -ában vetélést okoz. Lehetséges abortív vetélés (fagyasztott terhesség - amikor a magzat meghal az anyaméhben, de a vetélés nem következik be).
 • Ha a terhesség megmarad, lehetséges magzati fejlődési rendellenességek (az agy és az idegrendszer kialakulásának zavarai - agyi bénulás, epilepszia, vakság és süketség, szívhibák, fizikai rendellenességek).
 • Elsődleges herpesz egy terhes nőben a 3. trimeszterben a legrosszabb esetben méhveszélyt okozhat és egy halott gyermek születése vagy születés utáni hirtelen halál (a fertőzött gyermekek 70% -a meghal). A legjobb esetben az elsődleges fertőzés a korai születést okozza (a fertőzések 50% -át a 3. trimeszterben fejeződik be).

A legnagyobb veszély a genitális herpesz terhesség alatt az elsődleges érintkezés során az ilyen típusú vírus. Elsődleges fertőzés a terhesség 1. és 2. trimeszterében (1-6 hónap) - a nemi herpesz fertőzés az abortusz indikátora.

A terhességi genitális herpesz kevésbé veszélyes, ha az anya vírus hordozó. Ebben az esetben a terhesség alatt a fertőzés valószínűsége nem haladja meg a 7% -ot. A fertőzés nagyobb kockázata később jelentkezik - szülés közben. Ezért a terhesség alatt a nemi herpesz megismétlése a császármetszésnek a feladását jelzi.

Veszélyes a genitális herpesz gyermeke fertőzése a munka során:

 • A gyermekek 45% -a bőr- és szaruhártya-elváltozásokat idéz elő.
 • 35% -ban - a CNS és az azt követő halál.

Csökkent immunitás

A herpesz fertőzés visszaszorítása vagy újbóli aktiválása mindig a csökkent immunitással szemben támad. Terhesség alatt az immunreakciók gyengülését fiziológiásnak nevezik és normálisnak tekintik. A következő okok miatt alakul ki:

 • A megalázott tojásoknak a méh nyálkahártyájába való bevezetésével csökken a mentesség, így az "idegen" szervezet elutasítása nem lehetséges.
 • A 2. és 3. trimeszterben a immunitás csökkenése a vitaminok hiányának köszönhető, amelyek a magzat fejlődésében aktívan fogyaszthatók.

A herpesz kezelése a terhesség alatt

Ma nincs olyan univerzális gyógyszer, amely véglegesen menten egy nőt a kiütésektől. A várandós nő és a gyermek egészsége tekintetében jobb, ha a vírus hordozója, és kis ellenanyagtiterrel rendelkezik a vérvizsgálat során. És ehhez a magas szintű immunitás fenntartására van szükség. De mi van akkor, ha a fertőzés megtörtént?

A herpesz terhes nők kezelése bizonyított vírusellenes gyógyszereket tartalmaz. Segítenek a mentességnek a vírus irányításában, és csökkentik annak valószínűségét, hogy a méhcsaládba továbbítják.

Ezenkívül a magzatot figyelik. Nyilvánvaló hibák kialakulásával a nő terhesség megszakítására ajánlott. A jövőben az egészséges baba elszállításához antivirális kezelést kell végezni a terhesség előtt (a vírus aktivitásának csökkentése érdekében, ami az antitest titerének csökkenését eredményezi).

Terhesség alatt a herpesz: a fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek

Itt vannak a legjellemzőbb gyógyszerek jellemzői, amelyek terhes nővel kezelhetik a herpeszet.

acyclovir

Az acyclovir egy specifikus antigerm gyógyszer. Lenyelése esetén a vírus megállítja a reprodukciót (a vírus DNS replikációját) anélkül, hogy károsítaná az emberi sejteket.

Az acyclovir könnyedén legyőzi a placenta gátját, bejut a magzati vérbe és az anyatejbe. Szükség esetén terhesség és szoptatás kezelésére alkalmazzák, A terhesség alatt történő alkalmazásának elfogadhatósága azonban nem teljesen ismert. A terhes nők kezelésénél a külső eszközök (kenőcsök) előnyben részesíthetők. A belső kezelést csak az elsődleges fertőzésre vagy átfogó visszaesésre írják elő.

Az acyclovir alapján nagyszámú gyógyszeripari terméket állítanak elő. Nézzünk meg néhányat: tablettázott formák - Gerpevir, Zovirax, Vivorax, krém és kenőcs - Acic, Gerperax, Zovirax. A hosszú távú kezelés során a herpeszvírusok ellenállnak az acyclovir hatásának. Ezért az ezeken alapuló készítmények csak az első alkalmazásra érvényesek.

panavir

A panavir egy növényi készítmény (az éjszakai növény kivonatán alapul). Alkalmazása a terhesség 2. és 3. trimeszterében megengedett exacerbáció vagy primer fertőzés jelenlétében. A gyógyszer hatásos a herpesz és a cytomegalovírus egyszerű formái ellen. Gyártva kúpok és gél formájában.

Generics acyclovir

A Famvir az egyik leghatékonyabb aciklovir gerinc. Ezért nem igazolható a terhes nők számára való elfogadhatósága A Famvir csak az anyai életveszély vagy a magzat fejlődése esetén alkalmazható.

Tilos a terhes nők fogadására - Ganciclovir, Foscarnet.

Az immunitás ösztönzői

A immunitás stimuláló hatása növeli az immunválaszokat és biztosítja az antitestek felgyorsult termelését egy nő testében. A leggyakoribb és tanulmányozott stimulánsok közül - rektális kúpok Viferon és analógjaik - Genferon. A terhesség 14 hetes alkalmazása után engedélyezett - mind a kezelésre, mind a relapszus megelőzésére. Nincsenek ajánlások a Viferon kezelésre az első trimeszterben (nincs elegendő adatbázis a gyógyszer biztonságosságának igazolására).

Visszajelzés a kezelésről

Svetlana K., Nizhny Novgorod Bőrkiütés a terhesség alatt - az orvos kijelölte a panavirt. A kezelés során tapasztalt bőrkiütések lassan haladnak.

Karina, Aktobe Az ajkán kiütések vannak, a B időszak 14 hét. Az orvos a rektális kúpokat írta elő Viferon, azt mondta, hogy a kiütések nem nagyok, elegendő lesz a kezelés.

Alina K., Moszkva A herpesz mindig a betegség alatt jelenik meg. Mielőtt a kiütés elkezdi viszketni és fájni egy helyen az ajkán. Ha a közönséges hideg rossz, további buborékok jelennek meg az ajak mellett. Kezelés a kiütés pillanatában - nem hatékony, szinte semmi sem segít. De ha előzetesen immunitást stimulál, akkor a kiütés ritkábban jelentkezik. Ősszel a wiferon kúpjait ültettem, és a tél első két hónapja nem bántott.

Minden információ csak tájékoztató jellegű. És nem az öngyógyításra vonatkozó utasítás. Ha rosszul érzi magát, forduljon orvoshoz.

Hogyan és hogyan kezeljük a herpesz terhesség alatt?

Herpesz az ajkakon - egy széles körben elterjedt, igen ragályos (fertőző) fertőzés, amely megnyilvánul kiütés jellemző buborékok a bőrön és a nyálkahártyákon. Az átlátszó folyadékkal töltött hólyagok kis csoportokban jelennek meg, és a fájdalom jellemzi őket, általában az ajkak felső vagy alsó határán vannak csoportosítva. A betegség kórokozója HSV-1 herpes simplex vírus.

A statisztikák azt mondják, hogy bolygónk lakosságának több mint 97% -a fertőzött ezzel a vírussal, és ha a herpesz fertőzés behatolt a testbe, akkor lehetetlen megszabadulni tőle, és a vírus egy életben marad. Ebben az esetben a vérben lévő minden hordozó olyan antitesteket termel, amelyek elnyomják a herpesz megnyilvánulásait. A vírus évekig "felszívódni", de könnyen aktiválható, ha a szervezet immunvédelme gyengül.

Ezért a herpesz megnyilvánulásait gyakran terhes nők zaklatják, mivel ezen időszak alatt hormonális változások következnek be az egész szervezetben, és az immunrendszer gyakran sikertelen. Sok nő érdekli, hogy mi a herpesz kezelése a szájon a terhesség alatt, és ez a vírus veszélyes a gyermek viselése alatt?

A herpesz okai az ajkakon

A herpesz fő oka az immunitás csökkenése. A legtöbb ember akkor is fertőzött a herpetikus vírussal, amikor fiatalok. Ez könnyen áthaladó levegőben lebegő cseppek és a mindennapi, így lehet fertőzött a háztartási cikkek (törülköző, ruhák, edények), vagy egy beteg ember által tüsszögés, köhögés és még a hétköznapi beszélgetést. Gyakran egy fertőzés a szülés alatt átadja a baba anyjának.

Elsődleges fertőzés kíséri jellegzetes tünetek, de aztán a vírus tud élni a szervezetben sok éven át, nem bizonyítja is, és visszatér kiújul a gyengülő immunitás, amely provokálhat a következő mellékhatások:

 • Catarrhal betegségek
 • Krónikus fertőzések
 • A test alul hűtése
 • Túlterheltség, stressz, idegesedések
 • Hibás élelmiszer
 • Alkoholfogyasztás, dohányzás
 • Terhességi időszak

A terhesség alatt jelentős változások fordulnak elő egy nő testében, melyet a meglévő krónikus betegségek súlyosbodása és az immunrendszer működésének megsértése kísérheti.

Ez azt jelenti, hogy ez a periódus a herpeszkiütés megjelenésének legkedvezőbb. A jövőbeli anyáknál az ilyen váratlan "meglepetések" megalapozott félelmet jelentenek a meg nem született gyermek egészségét illetően, és arra gondolunk, hogyan, A herpesz veszélyes az ajkán a terhesség alatt?

tünetek

A vírus hatása a jövő anyára és a magzatra különböző lehet, és nagymértékben függ a terhességi korától, és hogy a vírus először megmutatkozott-e, vagy az asszony terhesség előtti herpeszkiütés miatt szenvedett-e. Ha a jövő anyája már ismerte a herpesz tüneteit, akkor ne aggódjon, a teste antitestekkel rendelkezik, és nincs veszély a gyermek egészségére.

De ha a herpesz tünetei először megjelennek a terhesség alatt - ez alkalom arra, hogy sürgősen hívják az orvost, mivel a magzatra gyakorolt ​​káros hatások nagy valószínűséggel fennállnak. Milyen tüneteket kell figyelnem?

Elsődleges fertőzés esetén a tünetek nem jelennek meg azonnal, mivel a vírus inkubációs ideje 3-10 nap. A herpesz fejlődése fokozatosan következik be, és a következő tünetek társulnak:

 • A szervezet mérgezésének jelei (fejfájás, izomzat és izületek, hányinger, láz).
 • A szájterületen viszketés és égő érzés van.
 • Az ajkak duzzanata és duzzanata van.
 • A peremen vagy az ajkak sarkainál fájdalmas hólyagok jelennek meg.
 • Egy idő után a hólyagok kinyílnak, helyükön pedig a süllyedő sebek.
 • A sebek felületét kéreg borítja, az ajkak megszáradnak, a finom bőr megrepedhet és vérzik.

Az elsődleges és visszatérő folyamat az ajkakon ugyanaz. Amikor ezek a tünetek jelennek meg, a várandós anyának meg kell jelennie az orvosnak, aki a beteg állapotát figyelembe véve előírja a kezelést, és kiválasztja azokat a gyógyszereket, amelyeknek nincs negatív hatása a magzatra.

Ami veszélyes a herpeszre a terhesség alatt és a vírus hatása különböző feltételek mellett

A herpesz az ajkán a terhesség alatt az első trimeszterben különösen veszélyes az elsődleges fertőzésre. Ha egy nő korábban nem szenvedett a vírus manifesztációitól, akkor a testében nincsenek antitestek, és a herpesz fertőzéses fertőzés súlyos következményekkel fenyeget.

A vírussal történő elsődleges fertőzés hátrányosan befolyásolhatja a magzat fejlődését, mivel az első három hónapban a születendő gyermek fő szervei és rendszerei aktívan vannak elhelyezve. Az ilyen helyzet vezethet a vetéléshez, a fagyott terhességhez vagy az embrió fejlődési rendellenességeihez vezethet. A vírusfertőzés a vírussal olyan súlyos következményekkel járhat, mint:

 • Az agy fejletlensége
 • Szemfertőzések (a szaruhártya gyulladása, homályos látás)
 • Az idegrendszer funkcióinak megsértése
 • Halláskárosodás
 • A fizikai és szellemi fejlődés késleltetése

Abban az esetben, ha a herpesz az ajkakon újra megjelent, és a várandós anya korábban találkozott a tüneteivel, a veszély alacsony, mivel a gyermeket az anya testéből származó antitestek védik. Mindazonáltal, ha kiütések jelentkeznek, keresse fel orvosát és vegye igénybe a kezelést.

A herpesz az ajkán a terhesség alatt a második trimeszterben nem kevésbé veszélyes, ha a fertőzés először fordult elő. 4 hónapon belül a baba minden létfontosságú szervezete már kialakult, és a magzat súlyos malformációinak valószínűsége jóval alacsonyabb, mint a korai terhességben. De ebben az időben az idegrendszer, a reproduktív szervek és a csontszövet aktív alakulása van.

Ezért a herpeszvírus megzavarhatja ezeknek a rendszereknek a megfelelő kialakulását, késlelteti a magzat fejlődését vagy idő előtti születést okoz. Ha egy nő korábban herpeszes volt, akkor a vírus manifesztációi a második trimeszterben nem lesznek negatív következményekkel a baba számára.

A herpesz vírus késői élete során az elsődleges fertőzés veszélyt jelenthet nemcsak a gyermekre, hanem az anyára is, mivel a fertőzés tovább gyengíti a test már megszűnt védőfunkcióit, és bonyolultabbá válhat a bakteriális fertőzés. A vírussal való fertőzés 36 hetes terhesség után fokozza az idegrendszer, a bőr és a belső szervek (máj, lép) magzati betegségeinek kialakulását, és a legsúlyosabb esetekben halott gyermek születését okozhatja.

A csecsemő védelme a súlyos patológiás megbetegedések miatt időszerűen orvosi segítséget igényel. A szakemberek semlegesítik a vírusnak a speciális gyógyszerekre gyakorolt ​​negatív hatását, és a gyermekszülés során a gyermeket érintő fertőzés megelőzhető császármetszéssel.

Ha egy nőnek már van kitörése az ajkán, akkor a herpesz nem okoz visszaesést a herpesz félelmében, mivel az anya testében antitestek alakulnak ki, amelyek a gyermeknek átadnak és megvédik a fertőzéstől.

A herpesz diagnosztizálása

Tapasztalt orvos könnyedén diagnosztizálhatja a herpeszet az ajkakon vizuális vizsgálat során. Bizonyos esetekben az elsődleges fertőzéssel a betegség tünetei téveszthetők fel az atópiás bőrgyulladás vagy bakteriális impetigo megnyilvánulásai esetén, amelyeknél a buborékkiütés megjelenése is jellemző. Ezért a diagnózis tisztázása érdekében az orvos további vizsgálatokat írhat elő a vírus jelenlétének megállapítására a szervezetben. Ezek olyan pontos és megbízható módszerek, mint:

 1. Immunoenzim analízis (ELISA). A vizsgálat meghatározza a herpeszvírus elleni antitestek jelenlétét, ami azt jelzi, hogy a szervezet már találkozott a vírussal és védelmet nyújtott.
 2. Polimeráz láncreakció (PCR). A vizsgálat kimutatja a vírus DNS-jét a vizsgált anyagban (vér, nyál, amnion folyadék).
 3. Egy specifikus immunpozíciós HSV-teszt nem csak a vírus jelenlétét határozza meg, hanem meghatározza annak egy adott típushoz való tartozását is.

Kutatások elvégzéséhez a terhes nőknek vérre kell adni az elemzéshez. A vért üres gyomorra vitték, és a vizsgálat napján nem ajánlott zsíros ételeket fogyasztani.

Mi a teendő, ha a herpesz az ajkán terhesség alatt - gyógyszeres kezelésben?

A herpesz kezelése a szájon át a terhesség alatt csökkenthető a megkönnyebbülés érdekében bizonyos tünetek és a vényköteles gyógyszerek, amelyek gyengítik a vírust az elsődleges fertőzés vagy a súlyosbodás során a betegség.

A külső megnyilvánulások kiküszöbölése érdekében kenőcsöket ajánlott használni. Az orvos olyan ilyen topikális készítményeket választ, amelyek ártalmatlanok lesznek a jövő anyjának és baba számára. Ezeknek a gyógyszereknek a gyógyszerkészítményei nem léphetnek be az anya véráramába, ez kiküszöböli a beültetés veszélyét a placentán át a csecsemőre.

A herpesz az ajkán a leghatékonyabb a korai szakaszban. Ezért ha herpetikus kitörés gyanúja merül fel, bizonyított helyi gyógymódot kell alkalmaznia. Tehát, ha kellemetlen érzés van az ajkak, az égő érzés vagy a szubkután bizsergés területén, akkor antivirális kenőcs alkalmazására van szükség. Ez segít megelőzni a vírus szaporodását és a nyálkahártyákon való elterjedését.

A legnépszerűbb vírusellenes szerek az Acyclovir, Vivorax, Gervirax, Acigerpin kenőcsök. Segítenek csökkenteni a tüneteket és csökkenti a herpeszkiütés aktivitását. Az acyclovir alapú vírusellenes kenőcsök gyógyító hatással bírnak a bőr felületére anélkül, hogy behatoltak a vérbe és a szövetekbe, anélkül, hogy hátrányosan befolyásolnák a magzatot. Ezeket az alapokat egy hétig alkalmazza, és a herpesz napi 5-ször megnöveli a gerincét.

Az acyclovir hatóanyagokon kívül egyéb, kevésbé hatásos kenőcsök is megtalálhatók, amelyek antivirális komponenseket tartalmaznak:

 • panavir
 • penciklovir
 • viferon
 • tromantadin
 • Viru-Merz - Serol

Ezen készítmények mellett oxolin, tetraciklin, eritromicin, tebrofen kenőcs alkalmazható. Súlyos kiütések esetén az orvos előírhatja az interferon és az E-vitamin oldatának felkavarását.

Külön is el kell különíteni azokat a vegetatív összetevőket, amelyek hatásosak a herpeszes fertőzés alapvető jeleire:

 • Lomagherpan (krém) - tartalmaz összetétele citromfű balzsam
 • Biopin (kenőcs) - a gyógyszer alapja a relikvi fenyők gyantája
 • Tyqveol - egy tökőolaj alapú gyógyszer
 • A Hyporamine (gél) - a tengeri borostyán levelek alapján jön létre

Ezek az alapok meglehetősen biztonságosak az anya és a jövőbeli gyermek egészségére, mivel összetételükben nem tartalmaznak vegyi összetevőket, és nem képesek negatívan befolyásolni a testet.

A test védelmének fenntartása érdekében a terhes nőknek vitamin-ásványi komplexeket kell előírniuk. Különösen hasznosak a cinket és az E-vitamint tartalmazó biológiai kiegészítőket vagy vitamin komplexeket. Ezenfelül orvosi rendelvény szerint az antivirális gyógyszerek tabletták formájában is beadhatók orális beadásra. Segítenek teljesen elnyelni a vírus tüneteit, ha elkezdenek szedni őket a betegség kezdeti szakaszában.

A leghatásosabb hatás a Valaciclovir készítmény. Ha ez azt jelenti, kezdve, hogy átvegye a 00:00 után az első tünetek a herpesz, a fő tünetei a betegség formájában hólyagok, nem kell félni. A valaciklovir kétszer kell bevenni, egyszer 4 tabletta inni kezdeti tünetek a fertőzések, a második alkalommal azonos mennyiségben (4 tabletta) veszi át gyógyszert 12 órán át.

Sajnos a modern orvoslásnak nincs olyan eszköze, amely képes teljesen elpusztítani a kórokozót. A kábítószerek csak képesek gyengíteni a vírust, és újra lefordítani "nyugvó" állapotba.

A terhes nők erősítik az immunitást, ezért előnyös az immunstimuláló növényi készítmények: ginzeng, Echinacea vagy Eleutherococcus tinktúra.

Ezenkívül az orvosok a táplálkozás bizonyos korlátozásaival kiegészítik a terápia folytatását. Néhány étel, például csokoládé vagy mazsola, tartalmazza az arginin aminosavat, ami növeli a vírus aktivitását, ezért ki kell zárni a napi étrendből. Ajánlatos friss zöldséget, gyümölcsöt és csirkét felvenni a menübe. Ezek az élelmiszerek hasznos aminosav-lizinben gazdagok, ami segít megakadályozni a herpesz vírus reprodukcióját a szervezetben.

Az orvosok azt javasolják, hogy több folyadékot fogyasszanak olyan esetekben, amikor a terhes nőnek nincs problémája a vesékkel, és nincs duzzanat. Hasznos lehet a C-vitamint tartalmazó italok beillesztése: a vad rózsa, zöld tea, citrom tea, friss gyümölcslevek.

Herpesz kezelése az ajkán terhességi népi gyógymódokkal

Sok nő a terhesség alatt nem akar gyógyszert használni, ezért ajánlják a herpesznek az ajkakon való kezelésére népi receptek segítségével.

 • Aloe juice. Ez a növény a népgyógyászatban számos betegség kezelésére szolgál, ugyanolyan hatékony a herpeszvírus elleni küzdelemben. Javasoljuk, hogy vágja le a növény leveleit, húzza le a durva bőrtől és a tövisektől, vágja le és friss vágást alkalmazzon a herpesz száján 30 percig. A fájdalmas tünetek kiküszöbölésére elegendő lesz két eljárás.
 • Fenyőolaj. A gyógyszer megvásárolható a gyógyszertárban és az érintett területeken 2 óránként kezelendő. Ehhez az olajat egy steril pamutpárnához kell felhordani és az ajkakon lévő herpetikus eruptionokat kenni kell.
 • A vazelin és a calendula kezelése. Friss körömvirágleveleket zúzunk, préselünk, és 1: 1 arányban összekeverjük a vazelinnel. A kapott készítményt a herpesz által érintett területen elkenik.

Miután az ajkak sebét egy száraz kéreg borítja, ajánlott olyan eszközöket használni, amelyek felgyorsítják a szövetek regenerálódását és elősegítik a gyógyulást. Ehhez használjon tengeri homoktövis olajat, kalendula kenőcsöt, teafa vagy fenyő illóolajokat.

Sokan olyan egyszerű és bevált eszközöket használnak, mint: fekete tea, szódabikarbóna, só. A szódabikarbónát vagy az asztali sót felforrósított vízben feloldjuk, és ezt a megoldást bőrkiütéssel kezeljük. Ha teát használ a melegágyak kezelésére, használjon erős sört.

A gyulladásos tünetek csökkentése érdekében jég használható. Egy steril szalvétaba van csomagolva, és az érintett területre alkalmazzák. Egy másik recept szerint a herpesz tojáshéjat, vagy inkább belülről bélelt belső filmet kezel. A hagyományos gyógyítók azt állítják, hogy a filmnek gyulladásgátló hatása van, gondosan el kell különíteni a héttól és alkalmazni kell a herpesz kandallójára.

Segít megszabadulni a "hideg" az ajkakon egy gyantával (gumival). Alkalmazása felgyorsítja a gyógyulást. A Zivitsa képes megelőző lépéseket tenni és megelőzni a bőrkiütés megismétlődését. A herpesznek az ajkak bőséges megnyilvánulásai esetén a buborékokat orvosi alkohollal vagy Corvalol oldattal lehet megvédeni.

A betegség megelőzése

Annak érdekében, hogy elkerüljék a herpesz az ajkakon, néhány hónappal a feltételezett terhesség foglalkozni kell erősíteni az immunrendszert, hogy megszabaduljon a rossz szokások, a teljes körű vizsgálata, a test és gyógyítani a krónikus fertőzési gócok.

 • A jövőbeli anyáknak egészséges életmódot kell vezetniük, el kell adniuk a rossz szokásokat, a türelmet és az aktív sportot. Az egyidejűleg előforduló betegségeket időben kell kezelni, a hypothermia és a túlmelegedés elkerülése érdekében.
 • Azok a betegek, akik hajlamosak a betegség gyakori visszaesésére, javasolják, hogy napvilágot használjanak, mikor kijönnek, mivel a nap sugarai aktiválhatják a vírust.
 • Próbálj meg nem érintkezni egy herpetikus kitöréssel rendelkező személyrel. Ne használjon közös edényeket és háztartási tárgyakat, törölközőket és ágyneműt. Minden edénynek egyedinek kell lennie.
 • Ne feledje, hogy az ajkakon a "hideg" fertőző, ezért szigorúan vegye figyelembe a személyes higiéniát.
 • Ne érintse meg a herpetikus kiütéseket kézzel, zárja ki a kiütés vízzel való érintkezését, különben könnyű elterjedni a fertőzést a test más részeire.
 • Szigorúan tilos az injekciós üveget átszúrni vagy kinyitni az ajkakon. Ez fertőzést okozhat és fokozhatja a gyulladást.
 • Ne használjon más szempillaspirál, rúzs vagy más kozmetikai termékeket.
 • Ha kiütések vannak az ajkakon, akkor nem csókolhatja, érintheti a babát az ajkakkal. Ekkor ajánlott orvosi kötést viselni az archoz.
 • Mielőtt kimegy, különleges ajakrém-tartalmú, anti-herpetikus ajakrúzsot kell alkalmazni.
 • Próbálj meg elkerülni a stresszt, ideges feszültséget. Az egészséges pihenés és az egészséges alvás segít az egészség megőrzésében.

Ezeket az egyszerű tippeket követve csökkenti a herpetikus fertőzés valószínűségét és megakadályozza a lehetséges szövődmények kialakulását.

Herpesz terhesség alatt

A terhesség alatt a herpeszkór komoly problémát jelenthet, ezért orvosok óvatosan felügyelik. A vírus herpes simplex, mint biológiai hatóanyag, nagyon veszélyes a normális fejlődését a magzat, például a teratogén hatásúak - képes okozni fejlődési rendellenességeit az embrió - az összes vírus ez kiváló csak a rubeola vírus.

Ezért a herpesz terhességi állapotának jellemzőit mindig alaposan megvizsgálták, és az orvosok ma már igen széles körű anyagot gyűjtenek össze e betegségről.

Száraz statisztikák

A statisztikákkal nehéz vitatkozni. Ami a herpeszet illeti, az alábbi számokat adja:

 • Minden második ember a bolygón a herpes simplex vírus hordozója;
 • az elsődleges genitális herpesz esetén a méhen belüli fertőzés kockázata 30-50%, visszatérő herpesz esetén 3-7%;
 • a korai stádiumban a herpes simplex vírus az esetek 30% -ában spontán abortuszt okoz, és a harmadik trimeszterben az esetek 50% -ában késői vetélések fordulnak elő;
 • A túlélő újszülöttek 40% -ában a méhen belüli fertőzés késői korban kialakult látens kocsi kialakulásához vezet, és diszfunkcionális rendellenességek kialakulásához vezet;
 • a betegség tünetmentes vagy atipikus formájú anyáktól a beteg gyermekek az esetek 70% -ában születtek. A mortalitás ebben a csoportban körülbelül 50-70%, az újszülöttek mindössze 15% -a egészséges marad.

Fontos tudni, hogy a herpesz a terhesség bármely időszakában kezelhető, és a megelőző és terápiás intézkedések megkezdődtek, annál jobb. Ellenkező esetben különböző szövődmények jelentkezhetnek.

Előforduló szövődmények

A vemhességi időszak alatt a szervezet összes erői a belső szerkezetátalakításra irányulnak. Az ebből eredő immunitás csökkenése ebben az esetben kedvező tényező az elhalt betegség megnyilvánulásában. A herpesz rendkívül veszélyes a terhességben, és nem hagyható figyelmen kívül. A vírus nemcsak spontán vetélést okozhat, hanem súlyos fejlődési rendellenességeket is okozhat a magzatban.

Először is, a herpesz hatással van a terhesség folyamatára, és ennek oka is előfordulhat:

 • fagyasztott terhesség;
 • a terhesség spontán megszüntetése;
 • idő előtti szállítás;
 • halvaszületés.

A fagyasztott terhesség vagy a meghiúsult vetélés a leggyakoribb szövődmény, amely az első trimeszterben jelentkezik. Annak ellenére, hogy a terhesség biztonságosan megkezdődik (a megtermékenyített tojást biztonságosan rögzítik a méh falán), további fejlődés nem figyelhető meg (csak a magzati membránok fejlődnek ki). A nehézség az, hogy a nő ugyanakkor jól érzi magát, a magzati tojás elutasítása nem fordul elő. Ez a női test mérséklődéséhez vezethet a bomlási termékek által, ami a következőket eredményezi:

 • az endometrium gyulladásos folyamatait;
 • a hematopoiesis rendszer megsértése (trombózis, vérzés).

Fontos észrevenni a magzat időbeli fejlődésének hiányát. Az extrahálás gyógyszeres (tabletták) vagy vákuumos extrakcióval, általános érzéstelenítéssel történik. Gyakran válik curettage vagy curettage.

A nemi herpesz későbbi kezelésének időtartama legalább 6 hónap lehet.

A magzat szövődményei nyilvánvalóvá válnak:

 • szívhibák;
 • késedelem a fejlődésben;
 • elhúzódó sárgaság;
 • a központi idegrendszer veresége;
 • hemorrhagiás szindróma (külső és belső vérzés);
 • vakság;
 • süketség;
 • epilepszia;
 • mikro / hydrocephalus;
 • hepatosplenomegalia.

Hangsúlyozni kell, hogy a magzat herpeszvírus fertőzésének valószínűsége a terhesség alatt alacsony. Kivétel - elsődleges anyai fertőzés genitális herpesz, amikor az átviteli kockázat a magzatra 50%, és romlott a krónikus herpesz kíséretében megjelenése a vírus a véráramba.

Leggyakrabban a fertőzés a munka során jelentkezik, míg a császármetszés nem mindig zárja ki a perinatalis fertőzést.

Egyébként hasznos olvasni:

Ha az újszülött fertőzött herpeszvírus az esetek 35% -ában károsítja az idegrendszert, az esetek 45% -ában a bőr és a szem gyakran fogyatékossághoz vagy halálhoz vezet. Az idő előtti terhesség állapotában a perinatális halálozás az esetek 90% -ában fordul elő. A placenta fertőzés bármikor bekövetkezhet. Tehát a herpesz fertőzése az első trimeszterben szívbetegségek, hydrocephalus kialakulásához vezet, a gastrointestinalis traktus kialakulásának anomáliái. Fertőzés a II. És III. Trimeszterben herpesz hepatitist, anémia, hasnyálmirigy-gyulladás, tüdőgyulladás, szepszis, hypotrophia, herpesz meningoencephalitis.

A primer fertőzés után 32 hét után a gyermek leggyakrabban a bőr fekélyesedésével, agyi nekrózissal, szürkehályogtal, chorioretinitissel, microphthalmával születik. Súlyos elváltozások (szepszis, meningoencephalitisz) esetében az esetek 50-80% -ában végzetes kimenetelűek, időben történő kezelés esetén ez a mutató 20% -ra csökken.

Mentesség a herpeszre, mint a gyermek egészségi gondja

A fentiekből nem következtethetünk arra, hogy a herpeszes betegség és az egészséges gyermek születése összeegyeztethetetlen fogalmak. Csak primer fertőzés veszélyes. A legtöbb nő, aki genitális herpesz volt, teljesen egészséges gyermekeket szül, mivel a magzatot megbízhatóan védi az anya antitestje. Érdemes megjegyezni, hogy az antitestek hatása a születést követő néhány hónapig folytatódik.

Az újszülött fertőzésének kockázata az anya betegségének súlyosságától, valamint a magzat szennyezett amniotikus folyadékkal és a születési csatornával való érintkezésének időtartamától függ. Az ilyen jelenségek megelőzése érdekében elemezni kell a kórokozók jelenlétét a szervezetben a terhességi tervezés és a szülés előtt néhány héttel. Ha a kutatás eredménye pozitív, akkor tanácsos egy tervezett császármetszést végezni.

Ezenkívül az orvos orvosi kezelést ír elő, amelynek célja a betegség megnyilvánulásainak megszüntetése, a lehetséges relapszusok gyakoriságának csökkentése, az immunitás növelése. A preparátumokat külön-külön választják ki, a herpetikus folyamat jellemzőitől és a súlyosság mértékétől függően.

Elsődleges fertőzés herpesz terhesség alatt

Mint már említettük, az anya és a gyermek elsődleges fenyegetése az elsődleges fertőzés. A betegség megnyilvánulásait ebben az esetben különösen egyértelműen jellemzik, mivel nincsenek antitestek a nő testében. Különösen veszélyes a magzat számára fertőzés a terhesség I. és III. Trimeszterében. Korai szakaszában a leggyakrabban diagnosztizált fagyasztott terhesség vagy vetélés, és 36 hét után - a belső szervek (lép, máj, vesék) veresége.

Az antivirális terápia ellenére a herpesz terhes nőknél az elsődleges formában az újszülött halálához vagy mélyen rokkantságához vezet.

Sokan összezavarják a fertőzés elsődleges epizódját és a genitális herpesz első visszaesését, amely korábban tünetmentes volt. Ezek teljesen más fogalmak. Az elsődleges fertőzés azt jelenti, hogy a szervezet még nem fejlesztett ki védő antitesteket, vagyis először ütközött a HSV-vel. És ha a betegség visszatér, a vérben lévő antitestek már jelen vannak. Így ez az elsődleges fertőzés veszélyesebb egy terhes nő számára.

Az elsődleges fertőzésnél a vérvizsgálat Ig M jelenlétét mutatja, és relapszus esetén - IgG. A vizsgálatot nemcsak a jövő anyja, hanem a gyermek apja is elvégzi. Ha egy nő nem vírus hordozója, de az embernek van ilyen, fertőzés bármikor előfordulhat. Ezért vannak olyan párok, amelyekben csak a férfiak szenvednek genitális herpesztől, az orvosok határozottan azt ajánlják, hogy óvszert használjanak bármilyen szexuális intimitásért.

A terhes nők elsődleges genitális herpeszét a megnyilvánulások heterogenitása jellemzi - a különböző emberek tünetei radikálisan eltérhetnek. A leggyakoribb tünetek közé a következők tartoznak:

 • a bõr vörössége a perineumban, az anuson vagy a combon;
 • a fájdalmas hólyagok tiszta folyadékkal, a fenéken és a nemi szervekben tele vannak;
 • viszketés;
 • vizes hüvelyi kibocsátás;
 • fájdalom vizelés közben;
 • inguinális nyirokcsomók növekedése;
 • csalán tünetek (hidegrázás, láz, általános gyengeség, fejfájás és izomfájdalmak).

A genitális herpesz első megnyilvánulása a bőr bőrpírja, égési érzés az érintett területen. 3-7 napon belül kezdődik a buborékkiütés ideje. Kis külső buborékok jelenhetnek meg a külső nemi szervek felületén, a hüvelyben, a méhnyakon, a húgycsőben. Az ötödik napon kitörtek és fájdalmas eróziós sebek voltak a helyükön, amelyek eltűnnek 1-2 hét után.

Az akut forma átlagosan 10 napig tart. A relapszusok gyakorisága havonta 1 alkalommal, évente 1-2 alkalommal változhat. Minden az immunitás állapotától függ.

Herpetikus fertőzés diagnózisának módszerei

Az elsődleges herpesz azonosítása jellemző tünetek és laboratóriumi vizsgálatok segítségével történhet:

 • antitestek vérvizsgálata;
 • az érintett szövetek virológiai vizsgálata;
 • immunfluoreszcens mikroszkópia, PCR (gyors tesztek);
 • citromorfológiai vizsgálat Wright szerint (festéssel).

A betegség terhesség alatt történő visszaesése

A visszatérő herpesz terhes nőknél a legkevésbé fél. Ha egy nő már terhesség előtt visszaesett, akkor a HSV ellenanyag blokkoló hatása megbízható védelmet nyújt a magzat számára. Az ismétlődő herpesz által szenvedő anyától származó újszülött fertőzésének kockázata csak 1%.

A betegség, a jövőbeli anya és a baba problémák megelőzése érdekében számos intézkedést meg kell tenni. A terhesség tervezése során fel kell számolni a krónikus fertőzés (gastritis, sinusitis, fájó fogak), a rossz szokások megszüntetését és a helyreállító terápia folytatását. Az IgG és Ig M - immunglobulinok analízise kötelező.

Megelőző intézkedések közé tartozik az Acyclovir vagy Valaciclovir alkalmazása vitaminkomplexekkel kombinálva.

Terhességi korrigált terhesség

A herpesz fertőzés terhesség alatt dinamikus megfigyelést igényel. Az ultrahangos vizsgálatot háromszor végzik:

 • 10-14 hetes időtartamra (a nyakörv vastagsága becsült);
 • 20-24 héten belül (kromoszóma patológiák echográfiai markereinek kimutatása);
 • 32-34 héten át (a késői manifesztáció kialakulásának kórtörténeteit feltárva).

A méhen belüli fertőzés jelezhet olyan jeleket, mint amilyen a felfüggesztett anyag jelenléte a magzatvízben, sok / hipochondriasis, a "vastag placenta" szindróma, az agy cisztái. Gyanús eredmények esetén további mélyreható vizsgálatot végeznek. 16 és 30 hét között vért gyűjtünk az AFP és az hCG számára. Az antitestek analízisét 4 alkalommal leadják: mindegyik trimeszterben és a születéskor.

A legmegbízhatóbb diagnosztikai módszerek a virológiai kutatások és a genodiagnosztika. A virológiai elemzés magában foglalja a hólyagok tartalmát a csirke embriókban vagy olyan speciális tápanyagokban, amelyek stimulálják a vírus szaporodását.

Amikor a genodiagnosztikák (leggyakrabban a PCR) kimutatják a vírus jelenlétét a terhes nők kimerülésében. A polimeráz láncreakció előnye 100% -os érzékenység és azon képesség, hogy megkülönböztesse a herpes simplex vírust a többi vírustól. További módszerekként immunfluoreszcenciát (RIF) és enzim immunvizsgálatot (ELISA) alkalmaznak.

Az ELISA reakciói 2 fajtából állhatnak: minőségi és mennyiségi. A kvalitatív lehetővé teszi, hogy nemcsak az IgG és Ig M ellenanyag jelenlétét / hiányát észleljék a vérben, hanem meghatározzák a betegség (HSV-1 vagy HSV-2) okozta vírus típusát is. Ezen túlmenően, ezen elemzés segítségével meg lehet határozni, hogy voltak-e korábban relapsusok.

A mennyiségi reakciók határozzák meg az antitest titereket, amelyek lehetővé teszik az orvos számára a beteg immunitásának általános állapotát. A teszteket mind a kezelés, mind a vírusellenes gyógyszerek befogadása előtt elvégezheti - a gyógyszerterápia nem befolyásolja a vizsgálatok eredményeit.

Ezenkívül a születési csatornát és a vulva klinikai vizsgálatát a latens herpetikus gócok azonosítására végzik. Két héttel a születés előtt a veszélyeztetett nőket kórházba helyezik a cervicalis csatorna tartalmának bevitelére.

kezelés

A herpesz terhes nők kezelése a következő célokkal rendelkezik:

 • gyengülő tünetek, lerövidítve az akut időszak időtartamát;
 • a regenerációs folyamatok felgyorsulása;
 • a vírusizoláció súlyosságának csökkentése az érintett fókuszokban;
 • a relapsusok számának csökkenése.

A vírus teljes eltűnéséhez vezető terápiás intézkedések nem vezetnek, mert egyszerűen lehetetlen. Azonban a lehető leghamarabb, hogy kiküszöböljék a kellemetlen tüneteket, és csökkentsék a megismételt visszaesések számát nagyon reális.

Ha a terhesség előtt egy nőnek genitális herpesz megnyilvánulása van, akkor tájékoztatnia kell a nőgyógyász figyelmét. Amikor megjelenik a súlyosbodás első jele, azonnal kérjen segítséget.

Fontos megjegyezni, hogy a korábbi kezelés kezdődik, annál nagyobb a hatékonysága. Az antiherpetikus gyógyszerek legnagyobb termelékenységét a kiütések megjelenése előtt vagy az előfordulásuk után 24 órán belül megfigyelik.

A herpesz terhes nők kezelésének legfontosabb módja a vírusellenes kemoterápia (speciális antiherpetikus gyógyszerek alkalmazása). A mai napig a következők bizonyított hatékonysága:

 • Acyclovir (Zovirax és származékai);
 • Valaciclovir (Valtrex);
 • Penciklovir (Denavir);
 • Famciclovir (Famvir).

Az acyclovir leggyakrabban használt. Ez a gyógyszer aktív citomegalovírus, Epstein-Barr vírus, Varicella zoster és Herpes simplex (1 és 2 típus) ellen. A gyógyszertárakban sok olyan gyógyszer megtalálható, amelyek alapanyagként az Acyclovir: Zovirax, Acicum, Acigerpin, Acyclovad, Virolex, Gerpevir, Xorovir, Supperan, Medovir.

A kábítószerekkel kapcsolatos megjegyzésekben olvashatod, hogy az alkalmazás csak akkor indokolt, ha a tervezett előny meghaladja a potenciális károkat. Sokan aggódnak. Valóban, kísérleti tanulmányok kimutatták, hogy az orálisan beadott acyclovir a placenta gátát legyőzi, de ez a gyógyszer nem okozhat terhesség megszakítását.

Ugyanezen vizsgálatok azt mutatják, hogy az Acyclovir kenőcs formájában történő alkalmazása nem képes károsítani sem az anyát, sem a babáját, mivel a helyi expozíciónál az Acyclovir nem lép be a szisztémás véráramba. Az érintett területek kenésére az oxolin, tetraciklin, eritromicin és tebrofen kenőcseket is alkalmazzák.

Amikor az anya elsődleges fertőzését naponta kétszer 500 mg Valaciclovir szedik 10 napon keresztül.

Visszaszorulások esetén:

 • Acyclovir orálisan 200 mg naponta háromszor 5 napig (gyakori visszaesésekkel);
 • Acyclovir alapú kenőcsök (3 óránként);
 • antibakteriális kenőcsök (Vidarabine, Ryodoxol, Neosporin);
 • Xylocalin 2% (súlyos fájdalom-szindrómával);
 • üledékes fürdők gyógynövényekkel (kamilla, forgatás), majd szárító vegyületek (cink-kenőcs).

Az orvosok azt javasolják, hogy a lizint tartalmazó diétás termékekben is szerepeljenek. Ez az aminosav korlátozza a vírus reprodukcióját. A lizin nagy mennyiségben található csirke-, gyümölcs- és zöldségfélékben. A herpeszvírus aktivitását serkentő csokoládé és mazsolacsokoládák használata, amelyekben arginin jelen van, szükséges. Az egészséges táplálkozás, a friss levegőben járás és a nyugodt pszichológiai környezet is fontos megelőző intézkedések, amelyeket nem szabad elhanyagolni.

Szülés a betegség visszaesésével

Ha a gyermek vemhességének ideje alatt a betegség az elengedés szakaszában volt, és semmilyen módon nem jelent meg, akkor bármely anyaság otthoni megfigyelő osztályában születhet. Ha visszaesés következett be, akkor ajánlott egy speciális klinikára menni, ahol az anya és az újszülött különleges felügyelete folyik.

Ami a szállítási módszert illeti, akkor amikor a herpesz szimplex vírus van a kenetben, akkor két van:

 • természetes születés, ami arra utal, hogy antiseptikus kezelést kell biztosítani a születési csatornán (polyvidon jód, vocadin, betadin);
 • császármetszés.

Ezenkívül meg kell említeni az újszülöttek kezelését, akik a herpesztől az anyától származnak.

Az újszülöttek terápiája, ha herpeszes fertőzéssel fertőzöttek

Az újszülöttben előforduló herpesz az esetek többségében az anya genitális herpeszének a terhesség harmadik harmadában történő kifejlődéséből adódik. Fertőzés léphet fel:

 • a terhesség alatt a placentán keresztül (transzplacentális);
 • szállítás közben - a fertőzött szülőcsatornán való áthaladás során;
 • szülést követően (anyatej formájában).

A fertőzés jelei nyilvánvalóvá válnak 2 héttel a szülés után. Az újszülöttek bőrén, nyálkahártyáin, conjunctiva szemében buborékkiütés lép fel, amely 10 napig tart. Koraszülött csecsemőknél a fertőzés súlyosabban manifesztálódik - gyakran herpeszes encephalitis alakul ki. Az alábbi tünetek jelzik az agy vereségét:

 • fokozott testhőmérséklet;
 • álmosság;
 • görcsös szindróma;
 • légzési nehézség.

Az orvosi segítség hiányában a hepatitikus fertőzés megnyilvánulása miatt előforduló koraszülött csecsemők 80% -a hal meg. A terápiás intézkedések időben történő megtartása lehetővé teszi a beteg újszülöttek 50% -os életvesztését. 50 mg / ttkg-os Acyclovir-t kapnak. A kezelés időtartama - legalább 3 hét. Ha a kötőhártya szem érint, idoxiridin kenőcsöt használnak.

Az antibiotikumokat a patogén növényzet elnyomására használják, immunstimulánsokat (Pentaglobin, Cytotec) alkalmaznak a szervezet védőreakcióinak növelésére, az agyi keringés javítására - Actovegin, Instenon.

A herpesz megjelenése a terhesség alatt nem minősül ítéletnek. Sok nő, aki e betegségben szenved, biztonságosan elkábítja a határidőt és egészséges gyermekeket termel. Ne hagyja figyelmen kívül a problémát - ne késleltesse orvoslátogatását, és kövesse az összes ajánlást.