Metronidazol - használati utasítás és a felszabadulás formája, jelzései, dózisa, összetétele és ára

Az eteotropikus terápia részeként az orvosok orvosi gyógyszert írnak fel Metronidazol (Metronidazole) kezelésére. Ez az antiprotozoális gyógyszer kifejezett antibakteriális hatással rendelkezik, amelyet a szervezetben szisztémás hatás jellemez. Segítségével gyorsan kijuthatják a patogén növényeket, felgyorsíthatják a helyreállítást egy gyorsan folyó fertőző folyamattal. Az önkiszolgálás veszélyes az egészségre, ami súlyosbítja a klinikai képet.

Összetétel és kibocsátás formája

A Metronidazole részletes tájékoztatása szerint az orvosi készítményeknek többféle kibocsátásuk van. Ez egy lapos, fehér, 20 db-os tabletta. műanyag dobozban vagy 10 db. a buborékcsomagoláson, hüvelykúpok 10 db-ra. egy csomagban, egy sárga színű oldat 500 ml infúzióhoz tartályban. A nőgyógyászatban 1% -30 gramm hüvelyi gélt és 15 gramm tejszínt használjunk alumínium csövekben. A terápiás hatást a hatóanyagok biztosítják.

A gyógyszer felszabadulási formája

Aktív összetevők, mg

Segédanyagok, mg

oldatos injekció (infúzió)

nátrium-klorid (900), nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát (300), víz d / és (100)

sztearinsav, burgonyakeményítő, talkumpor

metronidazolt (0,125, 0,25, 0,5)

polietilén-oxid 1500, polietilén-oxid 400

Metronidazolt (1 g)

propilén-glikol, nátrium-hidroxid, propil-parahidroxi-benzoát (propilparaben, nipasol), karbomer (Carbopol), dinátrium-edetát (Trilon B, a dinátrium-só etilén-diamin-tetraecetsav), tisztított víz

szintetikus olajbogyó, propil-oxi-benzoát, nátrium-lauril-szulfát, sztearinsav, glicerin, metil-oxi-benzoát, cetil-alkohol, víz

propilénglikol, etanol, metil-oxi-benzoát, dinátrium-EDTA, karboxi-polimetilén 940, trietanol-amin, propil-oxi-benzoát, víz

Farmakológiai tulajdonságok

A metronidazol (Metronidazolum) egy antiprotozoális szer. Című komponens, amely egy származéka 5-nitromidazola, visszaállítja az 5-nitro intracelluláris transzport fehérjék anaerob mikrobák és protozoák. A kölcsönhatás 5-nitro gátolja a nukleinsavak szintézisét, hozzájárul a halála mikroorganizmusok patogén Gram-sorozat. A meta-dazol nem érzékeny a fakultatív (opcionális) anaerobokra és aerobokra.

A hatóanyag a gasztrointesztinális traktusból (GI-traktus a jövőben) adszorbeálódik, behatol a véráramba, és a szövetek mentén oszlik el. A metronidazol a vér-agy gáton keresztül hat a központi idegrendszer (CNS) szervére. Az anyagcsere folyamata a májban történik, az inaktív metabolitok a vesékből választódnak ki, részben a belekben.

A metronidazol antibiotikum vagy nem

Az antiprotozoális és antimikrobiális tulajdonságokkal bíró orvosi készítmény csökkenti az aktivitást és gátolja a patogén növényzet növekedését. A metronidazol antibiotikumként működik, de nem. Ez mikrobaellenes szer, amely együtt a félszintetikus penicillinek, mint például amoxicillin biztosít baktericid hatása Helicobacter pylori ellen - kórokozója gastritis, gyomorfekély ellen.

Metronidazol indikációk

A gyógyszernek széles spektruma van. Az utasítások kóros folyamatokat mutatnak be, amelyeket a metronidazol elnyom:

 • protozoon fertőzések: trichomoniasis, bél amebiasis, extra-intesztinális amebiasis, kután leishmaniasis, balantidiasis, Trichomonas vaginalis, Trichomonas húgycsőgyulladás, amőbás dizentéria, gapdnellez;
 • által okozott betegségek Clostridiumok és peptostreptokokki: peritonitis, májtályog, endomyometritis, endometritis, tályog a petevezeték és petefészek, méh curettage, gyulladás a szeméremtest, fertőzések a bőr és a lágy szövetek;
 • okozott betegség bakteroidokká: meningitis, fertőzés csontok és izületek, szívbelhártya-gyulladás, tüdőgyulladás pleuralis empyema, tüdőtályogban, szepszis, tályog az agy;
 • csontvelőgyulladás, csontvelőgyulladás, bakteriális ízületi gyulladás;
 • a onkológiai betegségek kezelése Klimchuk módszerével;
 • pseudomembranosus colitis;
 • bonyolult hasnyálmirigy-gyulladás (a hasnyálmirigy gyulladása);
 • szövődmények a vastagbélben történő műtét után;
 • krónikus alkoholizmus;
 • a gyomor és a nyombél peptikus fekélyének komplex terápiájában, rosszindulatú daganatokban.

A részletes utasítások a kenőcs külső alkalmazásáról tartalmaznak információkat. Főbb jelzések:

 • bakteriális vaginosis;
 • vulgáris és rosacea;
 • nem gyógyuló sebek és trofikus fekélyek;
 • demodicosis;
 • mint radioszenzitizáló hatóanyag sugárterápiában, sugárkezelésben.

Hogyan kell szedni a Metronidazolot?

Az utasításoknak megfelelően a gyógyszert szájon át adagolják. Egy adagot étkezés után kell bevenni, bő vízzel mossuk. A napi dózisok függenek a kibocsátás formájától, a beteg korától, a kórokozó diagnózisától és jellemzőitől. Ha a napi dózis megzavarodik, a máj és a központi idegrendszer terhelése nő. A kezelés korrigálása egyedileg történik.

Metronidazol tabletták

A használati utasítás részletesen leírja a fertőző betegség kezelési rendjét. A kezelés időtartama 5-7 nap megszakítás nélkül:

 1. Amőbás. A felnőttek napi három alkalommal vesznek be 1,5 grammra. Tanfolyam - 7 nap.
 2. Giardiasisnak. A felnőttek naponta 750-1000 mg-ot fogyasztanak. Adagolás gyermekeknek 2-5 év 250 mg, 5-10 év - 375 mg, 10-15 év - 500 mg naponta. A giardiasis esetén a gyógyszer naponta 2-3 alkalommal étkezés után vihető 5 napig.
 3. Trichomoniasis nőkben. A betegek naponta kétszer 250 mg-ot (1 asztalt) szednek 10 napig. A trichomoniasisban további vaginális kúpokat alkalmaznak.
 4. Nemspecifikus vaginitis. A baktériumok megsemmisítésére ajánlott adag naponta kétszer 500 mg metronidazol 7 napig.
 5. Anaerob fertőzések kezelése. Adagolás felnőtt betegek számára - napi 1-1,5 g, a terápia időtartama 5-7 nap.

A megoldás

A 12 évesnél idősebb betegek esetében az ajánlott adag 500 mg intravénásán 5 ml / perc csepegtetési sebesség mellett. A kezelések közötti - 8 óra. A maximális napi dózis - 4 év és 12 év kezelt betegek háromszor kapó 7,5 mg / testtömeg-kg sebességgel 5 ml / perc. Fertőzések megelőzésére a műtét után előírt adag 500-1 000 mg naponta a műtét, a következő nap - a dózis 1500 mg naponta.

gyertyák

A metronidazolt intravaginálisan alkalmazzák. A felnőtt betegek számára ajánlott dózis napi 1-2 alkalommal 1 kúp, a kóros folyamat jellegétől függően. A gyógyszerterápia folyamata 7-10 nap, megszakítás nélkül. A kúpokat mélyen beinjektálják a hüvelybe, egy idő után vízszintes helyzetben kell maradniuk. A pozitív dinamikát 3-5 napos rendszeres alkalmazás után figyeljük meg.

Metronidazol mellékhatásai

Mindenkinek olvassa el a használati utasítást, mielőtt bármilyen gyógyszert felvenne. Azonban, ha elérjük a "mellékhatások" ábráját, az emberek pánikba esnek a sok lehetséges probléma miatt. Ezután ismét az orvoshoz fordulnak, és felszólítják őket arra, hogy helyettesítsék az előírt tablettákat és így határozatlan időre, mert a nem kívánt mellékhatások nélküli farmakológiai gyógyszerek nem léteznek. Fontolja meg, hogy milyen típusú problémák jelentkezhetnek a Metronidazole használata után, és hogyan csökkentheti a velük való ütközés kockázatát.

metronidazol - antimikrobiális és antiprotozoális hatások farmakológiai előkészítése. Egy személyen belül telepített baktériumok elpusztítása érdekében a gyógyszer blokkolja a paraziták nukleinsavait, megfosztva ezzel a képességüket a reprodukálásra. Ennek eredményeként ezek a cselekmények nem haladnak nyom nélkül, és meghalnak.

A metronidazol segít megszabadulni az ilyen parazitáktól:

 • Anaerob eredetű patogén szerek.
 • Gram-pozitív mikroorganizmusok, például clostridia, fehérjék.
 • Trichomonas.
 • Amőba.
 • Kötelező anaerobok.
 • Gardnerellas.
 • Giardia.

Érdemes megjegyezni, hogy a staphylococcus és a streptococcusok, amelyek az anaerob baktériumokhoz kapcsolódnak, a Metronidazolnak nincs hatása.

Használati utasítások

Ezt a gyógyszert a helmintiózis, a mikrobiális inváziók, a beteg súlyos állapotai, a nőgyógyászat stb.

A páciens gondos vizsgálatát követően a szakemberek a Metronidazol-t ilyen diagnózisoknak tulajdonítják:

 • Giardiasis, amebiasis, trichomoniasis.
 • Hasi tér vagy agy tályog, sepsis, peritonitis.
 • Endometritis, tusfojtás, petefészkek vagy petevezetékek tályogjai.
 • Endocarditis, meningococcus fertőzés.
 • Csont vagy bőr fekélyes megbetegedése.

Ezenkívül a metronidazolt a függelék, a bélműködés, a kismedencei szervek eltávolítása után használják, mert a tudósok észrevették, hogy ez csökkenti a mikroorganizmusok veszélyét a beteg gyengített szervezetének behatolására. Ebben az esetben nem önálló gyógyszerként alkalmazzák, hanem Ceftriaxone antibiotikummal kombinálva.

Metronidazol mellékhatásai és szabadulási formái

A gyógyszertárakban a Metronidazol nem csak tabletta formájában vásárolható meg. Ez a gyógyszer gyertyák, gélek és kenőcsök formájában létezik. Gyertyák A metronidazolt olyan személyek használják, akiknek antibakteriális terápiát igényelnek, és akik ellenjavallták a szájon át történő kezelést, például fekélyeket, gastritist. A gélt gyulladás vagy fertőzés kezelésére használják a szájban (fogászat), és kenőcsöket használnak a pattanások kiküszöbölésére, amely a mikroorganizmusoknak való kitettség eredményeként jelentkezett.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú metronidazol dózisformát kell vásárolnod, meg kell értened, hogy a hatóanyag - a metronidazol - alapján készülnek. Ha a drog valamilyen okból nem illeszkedik a testébe, akkor teljesen ki kell cserélnie.

A metronidazol ilyen mellékhatásokat okozhat:

 • Az emésztőrendszer zavarai, hányás és hányinger kíséretében.
 • Az ízérzékelés torzulása, nem hajlandó enni.
 • Fájdalom a hasüregben, hasmenés.
 • Fejfájás, rossz alvás.
 • Anafilaxiás sokk.
 • Állapot, nyugtalanság.
 • Ideiglenes halláskárosodás.
 • A bőr felületének kitörése vagy viszketése.

Vannak, akik azt hiszik, hogy ez a gyógyszer van, kellemetlen utóíz van a szájüregben, és szomorú szaga van a szájból. Ezeket a problémákat nem a használati utasítás írja le, de ne aggódjon. Hamarosan ez a mellékhatás önmagában eltűnik.

Metronidazol jellemzői:

 • Néhány ember nem szedheti a Metronidazol-ot a hatóanyag egyedi intoleranciája vagy a gyógyszer más komponensei miatt. Ugyanezen okból kifolyólag nem alkalmazható 3 évesnél fiatalabb gyermekek kezelésére anélkül, hogy először szakemberrel konzultálna.
 • Terhesség vagy szoptatás is utasíthatja kezelést metronidazol, t. Hogy. A hatóanyagot könnyen átjut a placentán, belép az anyatejbe és szintén káros a gyermek.

Ellenkező esetben ezt a gyógyszert rendkívül hatásos antibakteriális ágensnek tekintik, és egy megfelelően kiválasztott dózisban, kezelési rendben, ez nem károsítja a pácienst, és nem okoz mellékhatásokat. A gyógyszerrel történő kezelést azonban kizárólag a kezelőorvos felügyelete mellett kell végrehajtani.

Másodlagos mellékhatások

Azon mellékhatásokon túl, amelyek a Metronidazol alkalmazásának eredményeként jelentkezhetnek, mellékhatások jelentkeznek. Ezek az emberi testben fellépő hibás működés vagy az alkalmazott gyógyszerek rossz kombinációjának köszönhetően jelentkezhetnek, nevezetesen:

 • Ha egy személynek hasnyálmirigy-funkciója van, javasoljuk, hogy ne használja a Metronidazol-t, mert ez a pancreatitis súlyosbodásához vezethet.
 • Ha a beteg warfarint vagy fluorouracilt alkalmaz, szükség van szakemberre is. A metronidazol fokozza a fenti gyógyszerek hatását, ami az ionok felhalmozódásához vezet, a lítiumot a szervezetben és csökken a véralvadás.
 • Ha megfelelően választott dózis, a beteg tapasztalhat pánikroham, által kiváltott tény, hogy a funkció a központi vagy perifériás idegrendszer, és megjelenhetnek rohamok, migrén, zavarok a mozgásszervi rendszer.

Ezen kívül, azt mondhatjuk, hogy a kezelés során a beteg tűnhet gyomorgörcs vagy mérgezés, vagyis. A. önmagában egy toxikus hatóanyag, és aktívan kölcsönhatásban anyagok kiválasztódik a parazita. Ezután a beteg szenved a máj toxicitás, ezért ajánlott a kezelés során alkalmazott metronidazol használatát kelátképző szerek, így Enterosgel.

Tény, hogy a megfelelő kezelést metronidazol lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében, és hogy ez miért ne saját gyógyít. Ha az első befogadás után a jólét romlását érzi, azonnal forduljon orvoshoz. Ő fogja megvizsgálni, ha a mellékhatások nem jelentős, akkor ők maguk lesznek a néhány nap, de ha ők okozta intolerancia hatóanyagával vagy vezetett súlyos következményekkel jár, meg kell azonnali helyreállítása.

Hogyan cserélje ki a metronidazolt

A modern tudósok olyan különböző gyógyszereket fejlesztettek ki, amelyek különböző nevekkel rendelkeznek, de ugyanazt a kompozíciót, sokan azon gondolkoznak, miért van szükség ilyen gyógyszerekre? Fő feladatuk -, hogy kezelje a személy, akinek a használata a legelterjedtebb kábítószer a farmakológiai csoport ellenjavallt, és ha olyan helyzetbe kerül, ahol a kezelés metronidazol rosszabbul, akkor van egy megoldás - használja a modern analógok.

Metronidazol: mellékhatások és hatások a nőknél

A metronidazol olyan gyógyszer, amely antiprotozoális hatást fejt ki és antimikrobás aktivitással rendelkezik. Ez a gyógyszer szerepel azon gyógyszerek jegyzékében, amelyeket a WHO a legfontosabbnak ismer el.

A gyógyszert a francia szakemberek fedezték fel a múlt század közepén. A gyógyszer a nitroimidazolok csoportjában volt az első, amelyet sikeresen alkalmaztak a trichomoniasis kezelésére.

A metronidazol hátrányosan befolyásolja a bakteriális növényzetet. Ezt a hatást később fedezték fel, mint a szerszám népszerűsége.

Használati utasítások

Az anyag blokkolja a nukleinsavak képződését, ezért a mikroorganizmusok populációjának kialakulása megszűnik, ezért idővel meghalnak. A gyógyszer patogén aerób szerekre, azaz mikroorganizmusokra, amelyek nem igénylik oxigént az életre.

A készítményre vonatkozó utasításokban feltüntetik a gyógyszerre érzékeny kórokozók listáját. A metronidazol az alábbiakra hat:

 • Trichomonas,
 • amőba,
 • Garndnerelly,
 • Giardia,
 • Kötelező anaerobok,
 • Néhány gram-pozitív mikrobák.

A gyógyszernek nincs hatása a staphylococcusokra, a streptococcusokra és más aerob baktériumokra.

A metronidazolt sikeresen alkalmazták a következő betegségek kezelésére:

Emellett az ágens alkalmazható szepszishez és peritonitishez, valamint tályogokhoz, amelyek a hasüreg szerveiben vannak lokalizálva. Emellett a Metronidazol különböző nőgyógyászati ​​megbetegedések kezelésére használható.

Az ágens alkalmazható a nőgyógyászatban:

 • Különböző eredetű endometrit,
 • Asbessek az intim zónában - petefészkek vagy petevezetékek,
 • Az abortusz vagy nőgyógyászati ​​beavatkozások utáni gyulladások,
 • A tejjel.

Emellett a gyógyszer használható ilyen betegségekre:

 1. Tüdőszövet és tüdő gyulladása és tályogjai,
 2. Agyi lokalizációjú kúpok,
 3. Meningococcus fertőzés,
 4. szívbelhártya-gyulladás,
 5. A csontszövet és a bőr csillapodó patológiái.

A gyógyszer alkalmazására vonatkozó utasításban jelezzük, hogy az ágens aktiválható profilaktikusan, mielőtt műtéti beavatkozásokat végezne:

 • belek,
 • gyulladt melléklettel.

Az intim zónában a metronidazol alkalmazását nőgyógyászati ​​manipuláció jellemzi. A gyógyszert a bél és a gyomorfekély kezelésére is használják.

A Metronidazol gélt széles körben használják a fogászati ​​kezelésben a fertőző folyamatok terápiájában. A gélt a szájban feldolgozzák a gyulladásos folyamatok felszámolására. A hatóanyaggal kenőcsöt a bőrgyógyászok is előírják a pattanások kezelésére.

Metronidazol tabletta formájában

A metronidazol tabletták gyorsan belépnek a bélrendszerbe a véráramba, egyenletesen elosztva a rendszereken és a szerveken. A gyógyszer elterjedt a biológiai folyadékokon:

 1. spinális és peritoneális folyadék,
 2. nyál,
 3. epe.

Nagy mennyiségben a termék belép a csontszövetbe, az anyatejbe, jól átjut a placentán. A gyógyszer körülbelül 80% -a választódik ki a vesékből, a fennmaradó 20% - az epével.

A tabletta felnőtteknek és 12 évesnél idősebb gyermekeknek 7, 5 mg testtömeg-kilogrammonként adható. A gyógyszer átlagos dózisa 250-6500 mg naponta kétszer.

Az orvosság mennyisége a patológiás folyamattól és más indikációktól függ. 12 év alatti gyermekek, az orvosok a napi 3-szor 10 mg / ttkg-os dózist használják.

A tablettákban lévő metronidazolt étkezés után használják, nem lehet összetörni vagy rágni.

Metronidazol kúpok

Minden gyertya 500 mg metronidazolt tartalmaz. A gyertyák formájában a gyógyszert a nőgyógyászati ​​terápiában használják:

 • A nemspecifikus kórokozók által okozott hányinger és hüvelygyulladás,
 • Urogenital trichomoniasis.

A vélemények azt mutatják, hogy a metronidazollal rendelkező gyertyák az első eljárás után jelentős hatást fejtenek ki. A gyertya formájában lévő gyógyszert behelyezzük a hüvelybe. Az ajánlott adag 2 gramm egyszer.

Emellett gyertyákat is adhat, amelyek 500 mg metronidazolt tartalmaznak naponta kétszer. A kezelés tíz nap. A kezelés időtartama alatt a szexuális kapcsolat kizárt.

Sokan azt gondolják: a metronidazol egy antibiotikum? Ezt a gyógyszerkészítményt szintetikusan nyert széles spektrumú gyógyszernek tekintik. Meg lehet vitatni, hogy a metronidazol antimikrobiális gyógyszer, de nem antibiotikum.

Az antibiotikumok olyan természetes anyagok, amelyek speciális gombákból készülnek. Hatóanyag A metronidazol nem található a természetben, csak gyógyászati ​​technológiák segítségével képződik.

Metronidazol mellékhatásai

A metronidazol gyógyszerben a mellékhatások:

 1. Hányás és egyéb emésztőrendszeri rendellenességek,
 2. Csökkent étvágy és ízbeli változás, székletváltozás, bélgörcsök.

A metronidazol is megkezdődhet:

 • Szorongás és alvászavarok,
 • szédülés,
 • migrén,
 • Perifériás érzékenység megsértése,
 • görcsök,
 • Állapotállapotok,
 • Ideiglenes halláskárosodás.

Továbbá a gyógyszer is hányhat, a rossz lehelet valószínűsége. Néha csökken a vérben lévő leukociták és vérlemezkék száma.

A vélemények szerint a metronidazol bármilyen dózisformában allergiás reakciót okozhat, például:

 1. Viszketés hatása,
 2. csalánkiütés,
 3. bőrkiütés,
 4. Anafilaxiás sokk.

A gyógyszer nem ajánlott az egyéni érzékenységre a gyógyszerre és összetevőire nézve. 3 év alatti gyermekeknél sem alkalmazható.

A metronidazol az első trimeszter terhesség alatt ellenjavallt. Ha a gyermek későbbi időszakokban születik meg, a gyógyszert a nő orvosi felügyelője írhatja fel, átfogóan értékelve az állapotát és a gyermekkel kapcsolatos kockázatokat.

A legtöbb esetben az emberek elégedettek a Metronidazol kezelésével. Számos beteg észleli, hogy a kezelés során vizeletük barna színű volt.

A vizsgálatokból származó információk szerint a Metronidazol megbízható és hatékony gyógymód, amely segít a súlyos betegségekben. A mellékhatások gyakorisága elhanyagolható, ha a kezelőorvos összes ajánlását betartják.

Egyéb mellékhatások

Egyes források azt jelzik, hogy egy relatív ellenjavallat rosszindulatú lehet a hasnyálmirigyben. Az anyagot nem kell használni, mert hozzájárulhat a hasnyálmirigy súlyosbodásához, azonban nincs megbízható információ és hivatalos klinikai adatok róla.

A relatív ellenjavallatok listájához bizonyos gyógyszerek is szállítják és terápiák. Például a metronidazol alkalmazása ellenjavallt antikoagulánsok, például warfarin INR-kezelésének szabályozása esetén, ugyanez vonatkozik a fluorouracilra.

A metronidazol fokozza hatásukat, és a véralvadási tényezők számának csökkenéséhez vezethet a szervezetben lévő ionok nagy felhalmozódása miatt. A fluorouracil terápiával lítium felhalmozódhat.

A használat ellenjavallata mellett a metronidazollal végzett kezelés bizonyos mértékig korlátozott számos lehetséges mellékhatásra. Néhány közülük figyelmen kívül hagyható, mások pedig, ha nem időben eltávolítják őket, bizonyos betegségek súlyosbodását okozhatják, és komolyan súlyosbíthatják a beteg egészségét.

Mindenekelőtt a központi idegrendszeri szövődményekkel kell foglalkozni. A klinikai gyakorlat ismer olyan esetekben, amikor gyógyszeres agyhártyagyulladás és agyhártyagyulladás alakul ki.

Ezenkívül görcsrohamok és a végtag perifériás idegeinek tünetei is kialakulhatnak. A dózis be nem tartása esetén a beteg koordináció, statika és súlyos fejfájás kezelhető.

A gyomor-bél traktus tünetei között az ismert hányás és hányinger mellett görcsös fájdalmat is találhatunk a hasban. Ha a gyógyszerrel mérgezés lép fel, akkor kezdődik a hepatotoxicitás.

A húgyutakra gyakorolt ​​mellékhatások a vizeletürítés egyes rendellenességeiben és a kiválasztandó vizelet mennyiségében fejeződnek ki. Gyakran változik nemcsak a színe, hanem a sűrűsége is. A további információk előkészítéséről videót jelenít meg ebben a cikkben.

Metronidazol (Metronidazole)

tartalom

Strukturális képlet

Orosz név

A metronidazol anyagának latin neve

Kémiai név

Bruttó képlet

A metronidazol anyagcsoportja

Nosológus besorolás (ICD-10)

CAS kódot

Az anyag jellemzői Metronidazol

Fehér vagy enyhén zöldes kristályos por. Vízben oldódik és alkoholban oldhatatlan.

gyógyszertan

A nitrocsoportot a molekula, amely egy elektron-akceptor beépül a légúti áramkör a legegyszerűbb és anaerobok (verseng fehérjékkel elektrontransportiruyuschimi -. Flavoprotein, stb), ami a légzési folyamatok és sejthalált okoz. Ezenkívül egyes anaerob-fajok képesek a DNS-szintézist elnyomni és degradálódni.

Orális adagolás után gyorsan és teljesen felszívódik az emésztőrendszerből (a biológiai hozzáférhetőség nem kevesebb, mint 80%). Cmax az 1-3 órás időtartamon belül, és az adagtól függően 6-40 μg / ml. A plazmafehérjékhez való kötődés elhanyagolható - 10-20%. Ez behatol a szövetek és testfolyadékok, ami baktericid koncentrációk nyál, ondó, hüvelyváladék; behatol a GEB-be és a placenta gátjaiba, kiválasztódik az anyatejbe. A szervezetben, körülbelül 30-60% által metabolizált hidroxilezés metronidazol, oldallánc oxidáció és glükuronsavval való konjugáció útján alakul aktív és inaktív (2-oximetronidazole) metabolitok. A fő metabolit antiprotozoális és antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik. T1/2 normál májfunkcióval - 8 óra (6-12 óra), alkoholos májkárosodással - 18 óra (10-29 óra) a 28-30 hetes gesztációs korban született újszülötteknél - kb. 75 óra; 32-35 hét - 35 óra; 36-40 hét -. 25 órán kiválasztódik a vesék 60-80% az adag (20% módosítatlan formában), és a beleken keresztül (6-15%). A vese clearance 10,2 ml / perc. A betegek a károsodott vesefunkciójú ismételt adagolás után halmozása metronidazol szérumban megfigyelhető (ezért súlyos vesekárosodás vételi frekvencia, hogy csökkenteni kell). A metronidazolt és a főbb metabolitokat gyorsan eltávolítják a vérből a hemodialízis során (T1/2 2,6 órára csökken). Ha a peritoneális dialízist a vesék kis mennyiségben választják ki.

Aktív kapcsolatban Trichomonas vaginalis, Entamoeba histolytica, Gardnerella vaginalis, Giardia intestinalis, Lamblia spp.; anaerob gram-negatív mikroorganizmusok: Bacteroides spp. (Beleértve B. fragilis, B. distasonis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron, B. vulgatus), Fusobacterium spp., Veillonella spp., Prevotella (P. bivia, P. buccae, P. disiens); anaerob Gram-pozitív rudak: Clostridium spp., Eubacterium spp.; anaerob Gram-pozitív kókuszok: Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp. Trichomonacid-hatás (a fenti protozoon 99% -a halálát) 24 μg / ml hatóanyag-koncentrációnál figyelhető meg, míg az anaerob mikroorganizmusok esetében a MIC90 8 μg / ml. Amoxicillinnel kombinálva az ellenjavallatot mutat Helicobacter pylori (az amoxicillin gátolja a metronidazol rezisztenciájának kialakulását).

Amikor a krónikus alkoholizmusban szenvedő embereket nevezik ki, az alkohollal szembeni undorodást okoz (az antagonista-szerű szindrómát okoz).

Az anyag Metronidazole alkalmazása

Szisztémás használatra. Protozoafertőzés: extraintesztinális amebiasis (beleértve az amőbás májtályog), intesztinális amoebiasis (amoebic vérhas), trichomoniasis balantidiasis, lambliasis (giardiasis), kután leishmaniasis, Trichomonas vaginalis, urethritis Trichomonas. Fertőző betegségek a csontok és ízületek, a központi idegrendszer (beleértve meningitis, agytályog), bakteriális endocarditis, tüdőgyulladás, empyema és tüdőtályog, által okozott Bacteroides spp. (Beleértve B. fragilis, B. distasonis, B. ovatus, B. thetaiotaomicron, B. vulgatus). Fertőző betegségek a hasüregbe (peritonitis, májtályog), kismedencei fertőzések (endometritis, endomyometritis, tályog, petevezeték és petefészek, hüvelyi mandzsetta fertőzések a műtét után), a bőr és lágyszöveti fertőzések által okozott Bacteroides spp. (Beleértve B. fragilis), faj Clostridium spp., Peptococcus spp., Peptostreptococcus spp. Sepsis által okozott Bacteroides spp. (Beleértve B. fragilis), faj Clostridium. Az antibiotikumok alkalmazásával járó pseudomembranosus colitis. Gastritis vagy nyombélfekély Helicobacter pylori. A posztoperatív szövődmények megelőzése (különösen a vastagbél, a közeli rektális terület, az apendektómia, a nőgyógyászati ​​beavatkozások beavatkozásával). Az alkoholizmus. Tumoros betegek sugárterápia - mint radioszenzitizáló szer, olyan esetekben, amikor tumorrezisztenciát okoz a hypoxia tumorsejtekben.

Intravaginális alkalmazásra: urogenitális trichomoniasis (beleértve az urethritist, vaginitiset), nem specifikus vaginitis különböző etiológiájú, klinikai és mikrobiológiai adatokkal igazolt.

Külső használatra: rosacea (beleértve poststeroidnye), acne vulgaris, a fertőző bőrbetegségek, olajos seborrhea, a seborrhoeás dermatitis, trofikus fekélyek az alsó végtagok (a háttérben visszerek, diabetes mellitus), égési sérülések, a nem gyógyuló sebek, nyomás általi fekélyek, aranyér, repedés végbélnyílás.

Fogászat: a különböző helyszínek vegyes (aerob és anaerob) fertőzései, a parodontális betegségek, a maxillofacial régió gasztrális-gyulladásos folyamata.

Ellenjavallatok

Hiperszenzitivitás (beleértve a más nitro-imidazol-származékok), leukopenia (beleértve a történelem), szerves CNS (beleértve az epilepsziát), májelégtelenség (abban az esetben, nagy dózisban a célállomás), terhesség (I trimeszterében ), szoptatás.

A használat korlátozása

Májbetegség (lehetséges kumuláció), vese, központi idegrendszer, terhesség (II-III trimeszter).

Terhesség és laktáció alkalmazása

Ellenjavallt a terhesség első trimeszterében, a II-III. Trimeszterben - óvatosan (a metronidazol átjut a placentán).

FDA akciócsoport - B.

A metronidazol kiválasztódik az anyatejbe, és így a vérplazmához hasonló koncentrációk keletkeznek. Az anyatejre keserítő ízelítőt adhat. Annak érdekében, hogy elkerüljük a gyógyszer hatását a csecsemőre, meg kell szüntetni a szoptatást a kezelés megszakítása alatt és után egy újabb 1-2 napig.

Az anyag metronidazol mellékhatásai

Az emésztőrendszer részeként: hasmenés, csökkent étvágy, émelygés, hányás, bélférgek, székrekedés, kellemetlen "fém" utóíz és szájszárazság, glossitis, szájgyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás.

Az idegrendszerből és az érzékszervekből: fejfájás, szédülés, koordinációs zavar, syncope, ataxia, zavartság, ingerlékenység, depresszió, ingerlékenység, fáradtság, álmatlanság, hallucinációk; hosszú távú kezelés nagy dózisú - perifériás neuropátia, tranziens epilepsziás rohamok.

A húgyúti rendszertől: dysuria, cystitis, polyuria, inkontinencia.

Allergiás reakciók: urticaria, bőrkiütés, bőr hyperemia, orrdugulás, láz.

más: ízületi fájdalom, az EKG T hullámának lelassítása; hosszantartó terápiában nagy adagokban - leukopenia, candidiasis.

Helyi reakciók: a / bevezetőben - thrombophlebitis (fájdalom, öblítés vagy duzzanat az injekció beadásának helyén). Intravaginális alkalmazás esetén - viszketés, égés, fájdalom és irritáció a hüvelyben; vastag, fehér, nyálkahártya-elvezetés a hüvelyből szag nélkül vagy gyenge szaggal, gyakori vizelés; a gyógyszer visszavonása után a hüvely candidiasisának kialakulása; a szexuális partnerben a penis égő érzése vagy irritációja. Külső alkalmazással - hiperémia, hámlás és a bőr égése, könnycsepp (ha a gélt a szemhez közelítik).

kölcsönhatás

Erősíti a közvetett antikoagulánsok hatását. A lítiumkészítmények egyidejű alkalmazásakor az utóbbi koncentrációja a plazmában és a mérgezési tünetek kialakulásának valószínűsége megnőhet. A fenitoin és a fenobarbitál csökkentik a metronidazol hatását a máj mikrosomális rendszerének aktiválásával, gyorsítva az anyagcserét és a kiválasztódást. A cimetidin gátolja a metronidazol metabolizmust, ami a szérumkoncentráció növekedéséhez és a mellékhatások fokozott kockázatához vezethet. A metronidazol nem kompatibilis az alkohollal (egyidejűleg az antabuse-szerű szindróma kialakulása). A diszulfirammal történő egyidejű alkalmazás különböző neurológiai tünetek kialakulásához vezethet (a találkozók közötti időszak legalább 2 hét). Nem ajánlott kombinálni a nem-depolarizáló izomrelaxánsokkal (vaszuronium-bromid). A szulfonamidok növelik a metronidazol antimikrobiális hatását.

Az intravénás adagolásra szolgáló metronidazolt nem szabad összekeverni más gyógyszerekkel.

túladagolás

tünetek: hányinger, hányás, ataxia, súlyos esetekben - perifériás neuropátia és epilepsziás rohamok.

kezelés: tüneti; nincs specifikus antidotum.

Az alkalmazás módja

Belül, be / be, intravaginálisan, külsőleg.

Óvintézkedések az anyag Metronidazol számára

A kezelés időtartama alatt az etanolbevitel ellenjavallt (diszulfiramszerű reakció alakulhat ki: spasztikus hasi fájdalom, émelygés, hányás, fejfájás, vér hirtelen előfordulása az arcra).

Az amoxicillinnel kombinációban nem ajánlott 18 évnél fiatalabb betegeknél alkalmazni.

Hosszú ideig tartó terápiával, a vérkép figyelése szükséges.

A leukopenia kialakulásával a folyamatos kezelés lehetősége függ a fertőző folyamat kialakulásának kockázatától. A ataxia, a szédülés és a betegek neurológiai állapotában bekövetkező egyéb romlása megköveteli a kezelés abbahagyását.

A trichomonadalis vaginitis kezelésére a nőknél és a trichomoniasisban a férfiaknál szükség van a szexuális aktivitásra. Szükség van a szexuális partnerek egyidejű kezelésére. A trichomoniázisos terápia után a menstruáció előtt és után három egymást követő ciklust kell elvégezni.

A kezelés után a giardiasis, ha a tünetek továbbra is fennállnak 3-4 hét után kell elvégezni 3 elemzését széklet időközönként néhány nap (néhány sikeresen kezelt betegek laktóz intolerancia, inváziója által okozott, fennállhat több hétig vagy hónapig, emlékeztetve giardiasisnak tünetek).

Külső alkalmazás esetén kerülje a szemmel való érintkezést (nyelőcső keletkezhet). Ha a gélzel érintkezik, azonnal mossuk le bő vízzel.

Ügyeljen arra, hogy a szedéshez kapcsolódó szédülés lehetősége, különösen a járművek vezetői és más mechanizmusokat kezelő személyek legyenek.

Különleges utasítások

Megállíthatja a treponemát, és a Nelson hamis pozitív tesztéhez vezethet.

A vizelet festése vörösesbarna színű (a metronidazol anyagcseréjének eredményeképpen képződött vízoldékony pigment jelenléte miatt) megfigyelhető.

metronidazol

Az online gyógyszertárak árai:

Metronidazol - protozoaellenes és antibakteriális hatóanyag kezelésére használt számos fertőző betegségek, valamint a szövődményeinek megelőzésére következő nőgyógyászati ​​műtét.

Metronidazol farmakológiai hatása

A metronidazol aktív komponense az 5-nitroimidazol származéka. A hatásmechanizmusa a metronidazol 5-nitro-csoport intracelluláris transzport fehérjéinek biokémiai redukciójában következik be.

A hatóanyag a nukleinsavak szintézisének gátlásával aktívan kölcsönhatásba lép a mikroorganizmus sejtjeivel, ami a baktériumok gyors halálához vezet.

A metronidazol a következőkkel szemben aktív:

 • Entamoeba histolytica;
 • Gram-negatív anaerobok Fusobacterium spp. és Bacteroides spp.;
 • Trichomonas vaginalis;
 • Néhány gram-pozitív anaerob.

Az amoxicillinnel egyidejűleg a metronidazol hatékony a Helicobacter pylori ellen. Emellett a gyógyszer növeli a tumorok érzékenységét a besugárzásra.

A metronidazol az utasításoknak megfelelően nem befolyásolja a fakultatív anaerobokat és az aerob mikroorganizmusokat.

A kibocsátás formája

Gyógyszerek A metronidazol a következő formában áll rendelkezésre:

 • 250 és 500 mg-os tabletták;
 • 1% gél hüvely, 30 g-os csövekben;
 • Oldat infúzióhoz, 100 ml-es ampullákban;
 • 250 és 500 mg hüvelyi kúp.

Metronidazol indikációk

A metronidazolt az utasításoknak megfelelően kezelik:

 • Azok a fertőzések, amelyek az anaerobacter Bacteroides spp. Ezek közé tartoznak a központi idegrendszer ízületei, csontjai és fertőzései, beleértve az agyhártyagyulladást, agy tályogát, tüdőgyulladást, bakteriális endokarditist, szepszist;
 • Protozoa fertőzések extraintesztinális amebiasis, beleértve amebic májtályog, amoebiasis, trichomoniasis (Trichomonas vaginalis, urethritis, és mások.);
 • Pszeudomembranális vastagbélgyulladás főleg antibiotikumok alkalmazásával;
 • Azok a fertőzések, amelyek a Peptococcus niger, Clostridium spp. és Peptostreptococcus spp, beleértve a fertőző betegségek, a hasüregben (például máj tályog, hashártyagyulladás) és a fertőző betegségek, a kismedencei szervek (például, endometritis és vaginális boltozatot fertőzés).;
 • Gastritis vagy a duodenum fekélye, amelyet Helicobacter pylori okoz.

Szintén Metronidazol tabletta utasítások szerint javallt szövődményeinek megelőzésére, amelyek miatt a művelet, végzett különösen a vastagbélben, a adrectal területen, valamint a nőgyógyászati ​​gyakorlatban.

Radioszenzitizáló hatóanyagként a metronidazolt sugárkezelésre írják fel olyan esetekben, amikor a tumor stabilitása a sejtjeiben a hipoxia függvénye.

Ellenjavallatok

A metronidazol az utasításoknak megfelelően ellenjavallt:

 • A leukopenia hátterében, beleértve a betegség történetét;
 • Túlérzékenység;
 • A májelégtelenség hátterében (nagy dózisú gyógyszer kijelölésével);
 • Laktáció alatt;
 • A központi idegrendszer szerves elváltozásai, beleértve az epilepsziát;
 • A terhesség első trimeszterében;
 • Gyermekgyógyászat (legfeljebb 3 év).

Különös figyelmet igényel a metronidazol alkalmazása a terhesség II-III. Trimeszterében, máj- és veseelégtelenségben.

Adagolás és adminisztráció

Tabletták A Metronidazol-t étellel vagy étellel kell bevenni vízzel vagy tejjel.

A kezelési séma rendszerint egyedi. Általában a Metronidazole tablettákat írják elő:

 • Giardiasis kezelésére - 5-7 nap 1 adag Metronidazol (500 mg) naponta kétszer;
 • Trichomoniasis kezelésénél - 10 nap 250 mg naponta kétszer vagy 5-8 nap 400 mg naponta kétszer is. A tablettákkal egyidejűleg a nőket általában metronidazol kúpok írják elő. Szükség esetén a tanfolyamot az ellenőrzési vizsgálatok után egy hónappal megismétlik;
 • Máj tályog kezelésére - 3-5 napig a maximális napi 2,5 g-os adagban, amely egyszer beadható vagy 2-3 dózisra osztható. Általában a terápia kiegészül antibiotikumokkal (tetraciklinekkel);
 • A krónikus amebiasis - 5-10 napig, hogy 1 tabletta (500 mg) naponta háromszor, és az akut amőbás dizentéria - 2,25 g 3 hatóanyag adagolása. A kezelést a tünetek eltűnése után leállítják;
 • A pszeudomembranosus vastagbélgyulladás kezelésében - napi 500 mg - négyszer;
 • Ulceratív szájgyulladás kezelésénél - 3-5 nap 1 adag Metronidazol (500 mg) naponta kétszer.

A metronidazol krónikus alkoholizmus kezelésére 3-6 hónaponként 500 mg naponta jelentkezik.

A műtét utáni fertőző komplikációk megelőzésére a gyógyszert a rendszer szerint kell előírni:

 • 3-4 nappal a műtét előtt - 3-6 tabletta (250 mg) 3 osztva;
 • A műtét után (az első napon) - 1 g egyszer;
 • A műtét után 7 nappal - 3 tablettát (250 mg).

A kifejezett károsodott veseműködés hátterében a Metronidazol napi adagját fel kell számolni.

Gyertyák A metronidazolt intravaginálisan alkalmazzák. Az indikációktól függően lehetséges, hogy napi kétszer (reggel és esti órákban) egyszeri alkalmazás esetén 2 g, vagy 10 napig 500 mg-ot adjon be.

Metronidazol mellékhatásai

A metronidazol a vélemények szerint a test különböző rendszereinek rendellenességeit okozhatja, amelyek leggyakrabban a következő formákban nyilvánulnak meg:

 • Szédülést, ataxiát, a koordinációt a mozgási rendellenességek, zavartság, depresszió, ingerlékenység, gyengeség, ingerlékenység, álmatlanság, görcsrohamok, fejfájás, hallucinációk, perifériás neuropátia (idegrendszeri);
 • Hasmenés, hányinger, stomatitis, étvágytalanság, hányás, székrekedés, intesztinális görcsök, nyálkahártya szájszárazság, „fémes” utóíz a szájban, glossitis, pancreatitis (emésztőrendszer);
 • Dysuria, poliuria, cystitis, candidiasis, vizeletinkontinencia, barnásvörös színű vizeletfestés (húgyúti rendszer).

A legvalószínűbb az allergiás reakciók során keletkező kezelés metronidazol vélemények a orrdugulás, bőrpír, a bőr, csalánkiütés, láz, bőrkiütés, ízületi fájdalom.

Egyéb mellékhatások esetén lehetséges a neutropenia, a leukopenia és a T hullám lerakódása az EKG-n.

A metronidazol kúpok alkalmazásával leggyakrabban előforduló helyi reakciók általában nem expresszálódnak és nyilvánvalóak lehetnek:

 • Súlyos égő érzés;
 • Fokozott vizeletürítés;
 • viszketés;
 • Hyperemia vagy a külső nemi szervek nyálkahártyájának égési fájdalma.

Túladagolás esetén a metronidazol válaszok gyakran megfigyelhető táplálkozási rendellenességek - nevezetesen, ataxia, hányás és hányinger, de ha a gyógyszer szedését kakradiosensibiliziruyuschego alapok - a perifériás neuropathia és görcsrohamok.

Mivel nincs specifikus antidotum a túladagolásra, ebben az esetben szupportív és tüneti terápiát írnak elő.

Tárolási feltételek

A metronidazol egyike a szokásos tárolási feltételeknek megfelelő antiprotozoális vényköteles gyógyszereknek.

metronidazol

Használati utasítás:

Az online gyógyszertárak árai:

A metronidazol hatékony antibakteriális és antiprotozoális szintetikus széles spektrumú gyógyszer.

Farmakológiai hatás

A metronidazol hatóanyag antimikrobiális és antiprotozoális hatással rendelkezik a következőkkel kapcsolatban:

 • Peptococcus niger;
 • . Bacteroides spp, például a Bacteroides distasonis, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides fragilis, Fusobacterium spp, Bacteroides ovatus, Bacteroides vulgatus.;
 • Entamoeba histolytica;
 • Clostridium spp.;
 • Trichomonas vaginalis;
 • Eubacterium spp.;
 • Peptostreptococcus spp;

A metronidazol amoxicillinnel kombinálva hatásos a Helicobacter pylori ellen is.

Az utasítások szerint a metronidazol szenzibilizáló hatású az alkoholhoz, növeli a daganatok érzékenységét a sugárzásra és serkenti a javító folyamatokat.

A kibocsátás formája

A metronidazolt különböző dózisformákban állítják elő:

 • Ploskotsilindricheskih fehér tabletta Metronidazol, 250 mg hatóanyag, 20 db dobozban, 10 darab buborékcsomagolás;
 • Metronidazol tartalmazó kúpokat 0,1 g az egyes kúpok. 10 gyertya csomagonként;
 • Sárgás átlátszó oldat 500 mg hatóanyagot tartalmazó polietilén palackokban történő infúzióhoz;
 • Színtelen 1% -os hüvelyi gél. 100 g Metronidazol gél 1 g hatóanyagot tartalmaz. 30 gramm alumínium csövekhez egy applikátorral.

Metronidazol indikációk

Az utasítások szerint a Metronidazol a következők kezelésére szolgál:

 • Által okozott fertőzések Bacteroides fajok - hasüreg, beleértve a májat tályog, peritonitis, kismedencei szervek, beleértve endomyometritis, endometritis, hüvelyi mandzsetta fertőzések a műtét után, tályog petevezeték és petefészek, valamint a lágyszöveti fertőzések, és a bőr;
 • Bacteroides és Clostridium - sepsis fajok által okozott fertőzések;
 • Helicobacter pylori által okozott gyomorhurut vagy duodenális fekély;
 • Protozoa fertőzések - bél amebiasis, balantidiasis, extraintesztinális amebiasis, trichomoniasis, beleértve amebic májtályog, Trichomonas vaginalis, giardiazisa, kután leishmaniasis, Trichomonas urethritis;
 • Okozó fertőzések Bacteroides fajok, ideértve V. distasonis, B. fragilis, B. vulgalus B. ovatus, B. thetaiotaomicron -. Fertőzés a ízületek, csontok, központi idegrendszer, beleértve agytályog és agyhártyagyulladás, valamint a tüdőgyulladás, bakteriális endocarditis, empyema és a tüdő tályogja;
 • alkoholizmus;
 • Pseudomembranosus colitis, amely az antibiotikumok alkalmazásával jár.

Az utasításoknak megfelelően a metronidazolt is használják:

 • Postoperatív szövődmények megelőzésére a periorectalis régióban és vastagbélben, nőgyógyászati ​​mûtétek és appendectomia;
 • Az onkológiai sugárterápia, mint radioszenzitizáló szer.

Metronidazol kúpokat használnak az urogenitális trichomoniasisban és bakteriális vaginitisben, amelyek mikroorganizmusokat okoznak, amelyek érzékenyek a gyógyszerre.

Ellenjavallatok

Az utasítások szerint a metronidazol alkalmazása ellenjavallt, ha:

 • A központi idegrendszer szervi elváltozásai, beleértve az epilepsziát;
 • Leukopenia, beleértve az anamnézisben;
 • Májelégtelenség, ha nagy adagot írnak fel.

Figyelembe metronidazol ellenjavallt szembeni túlérzékenység esetén a gyógyszer, valamint a terhesség első trimeszterében és a szoptatás.

A metronidazolt óvatosan adják a terhesség második és harmadik trimeszterében, valamint vese- vagy májelégtelenségben.

Használati utasítás Metronidazole

A leírás szerint a Metronidazole tabletta étkezés után kerül forgalomba. A kezelés dózisa és időtartama a betegségtől függ:

 • Amikor trichomoniasis - naponta kétszer 2 tablettát Metronidazol 10 napig. Szintén a kezelés alatt szükség van intravaginális kúpok Metronidazol, 2 kúpok naponta kétszer - este és reggel. Ezzel a gyertyafényes metronidazolt ajánlott a menstruációs ciklus kezdetén kezdeni, és ez alatt az idő alatt kerülni kell a dózist. Szükség esetén a trichomoniasis kezelésének folyamata egy hónap alatt megismételhető. A gyógyszer gyermekek számára történő adagolása 2-5 évig, 250 mg naponta, 5-10 évig - 375 mg-ig, idősebb - legfeljebb 500 mg naponta;
 • Giardiasis esetén a metronidazolt naponta kétszer 5-7 napig használják 2 tablettánál;
 • Amikor cisztákat észlel tünetmentes amoebiásszal - 5-7 napon belül 2 tabletta Metronidazol napi 3-szor;
 • Krónikus amoebiásisban a Metronidazole napi adagja 1,5 g, amely három dózisra osztható. 5-10 napon belül veszik;
 • Akut amoebás vizenyőben - amíg a tünetek leállnak 2,25 g-ot, 3 adagra osztva;
 • A máj-tályogot a tetraciklin-csoport antibiotikumával és egyéb terápiás módszerekkel kombinálva - 2,5 nap alatt legfeljebb 2,5 g Metronidazol;
 • A balantidissel - 5-6 nap alatt 750 mg naponta háromszor;
 • Fekélyes szájgyulladással - 2 tablettával Metronidazol naponta kétszer, legfeljebb 5 napig;
 • A krónikus alkoholizmus kezelésére naponta két tabletta Metronidazol hat hónapig tartson.

A súlyos veseelégtelenség napi adagját fel kell számolni.

Ha nem lehet metronidazolt injekciózni, valamint súlyos fertőzéssel, a gyógyszert intravénásan kell alkalmazni.

Általában az adag 500 mg, de legfeljebb 4 g naponta. A javulás előrehaladtával a gyógyszer orális adagolására váltás történik.

Metronidazol mellékhatásai

A metronidazol a következő mellékhatásokat okozhatja:

 • Hasmenés, anorexia, székrekedés, hányinger, glossitis, szájszárazság, hányás, fémes íz a szájban, hasnyálmirigy-gyulladás;
 • Cystitis, dysuria, vizeletinkontinencia, poliuria, candidiasis, vörösesbarna színű vizelet festése;
 • Vertigo és mozgáskorlátozottság, zavartság, ingerlékenység, depresszió, hallucinációk, fokozott izgatottság;
 • Urticaria, láz, bőrkiütés, bőröblítés, orrdugulás, arthralgia;
 • Neutropenia és leukopenia.

A leírás szerint a metronidazol leggyakrabban álmatlanságot, fejfájást és gyengeséget okoz.

A bélféreg, a szájnyálkahártya-gyulladás, a görcsrohamok, a ataxia és a láz, a Metronidazol, a vélemények szerint sokkal kevésbé valószínű.

Óvatosan kell eljárni, ha a Metronidazol és más gyógyszerek együttes alkalmazása nem kívánatos mellékhatások kialakulásának lehetségessé válik. A metronidazollal történő terápia során nem javasolt az alkohol használata az idegrendszeri tünetek kialakulásának és a spasztikus természetű hasi fájdalom, hányás és hányinger megjelenésének lehetősége miatt.

Tárolási feltételek

A gyógyszert csak receptre adják fel. Tabletták és kúpok eltarthatósága Metronidazol - 2 év.

Metronidazol - a hatásmechanizmus és mellékhatások

metronidazol Nitro-imidazol antibiotikum, különösen anaerob baktériumok és protozoák ellen. A metronidazol antibakteriális hatása az anaerob organizmusokkal szemben, amebicid és antiprotozoális hatás. Ez a gyógyszer a választás az első epizódok a fertőzés Clostridium difficile enyhe vagy közepes mértékben.

. kombinált kezelések, amelyek 2 vagy 3 antibiotikumot használnak protonpumpa inhibitorral vagy bizmuttal. Például az Egyesült Államokban a törzsek 50% -a ellenálló metronidazol és 13% a klaritromicinnel szemben rezisztens. Jelenleg a szakértők nem értenek egyet az optimális kezelési rendszerről.

Orvosi alkalmazás

Metronidazol főleg a bakteriális vaginosis kezelésére, medencei gyulladásos betegség (valamint más antibakteriális szereket, például ceftriaxon), az álhártyás vastagbélgyulladás, aspirációs tüdőgyulladás, rosacea (helyileg), nekrotikus sebek (helyileg), intraabdominális fertőzések, tüdő tályog, fogínygyulladás, amebiasis, giardiasisnak trichomoniasis és fertőzések okozta érzékeny anaerob organizmusok, mint a Bacteroides fragilis spp, Fusobacterium spp, Clostridium spp, Peptostreptococcus spp és Prevotella spp. Gyakran használják fel a felszámolásra Helicobacter pylori más gyógyszerekkel együtt, és megakadályozza a műtéten áteső emberek fertőzését.

Videó a metronidazolról

Metronidazol is használják a nők, mint egy intézkedés a megelőzés koraszülés kapcsolódó bakteriális vaginosis, többek között más kockázati tényezők, beleértve a jelenléte cervicovaginalis magzati fibronektin (fFN). Egy randomizált, kontrollált vizsgálat megállapította, hogy a metronidazol hatástalan volt a megelőzés koraszülés terhes nőknél a magas kockázatú és éppen ellenkezőleg, sőt az előfordulási koraszülés volt nőknél metronidazollal kezelt.

A tanulmány szerint ez nem megfelelő antibiotikum a beadáshoz ilyen körülmények között, és hogy gyakran túl későn adták be, hogy hatékony legyen. A baktériumi vaginosisban végzett analízis során pozitív reakcióval rendelkező nőknél a második trimeszterben korábban beadott klindamicin hatásosabbnak bizonyult.

Alkalmazás állatgyógyászatban

A metronidazol nem címkézett használható állatok, de széles körben használják kezelésére lyamblioznoy fertőzések kutyák, macskák és egyéb háziállat, bár ez nem olyan megbízható, törli a fertőzés ezen szervezet kényszerült fenbendazol erre a célra a kutyák és macskák. Metronidazol is használják a krónikus gyulladásos bélbetegség kutyák és macskák. Egy másik gyakori használata a kezelés a szisztémás és / vagy a gyomor-bél klostridiynyh fertőzéseinek lovak. Metronidazol használják akváriumok díszhalaknak kezelésére, valamint a szerek széles hatásspektrumú bakteriális és protozoon fertőzések hüllők és kétéltűek. Azt is kezelésére használt egy személy bélben oldódó (gyomor-bél) és szisztémás fertőzések. Általában az állatorvosi közösség használhatja metronidazol esetlegesen érzékeny anaerob fertőzések. FDA (Office, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) azt sugallja, hogy ez csak akkor használható, ha szükséges, mert bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatású egerekben és patkányokban, valamint a mikrobák, amellyel írták fel a harcot. A fő ok, hogy miért kell óvatosan alkalmazható, azonban az a tény, hogy még mindig működik, ezért nem szabad visszaélni a baktériumok még nem alakult ki rezisztencia.

A metronidazol mellékhatásai

Elosztott következő mellékreakciók (≥ 1% kapó betegek a gyógyszer) társított szisztémás metronidazol terápia, többek között az émelygés, hasmenés, fogyás, hasi fájdalom, a szédülés, hányás, fejfájás, és a fémes íz. Intravénás beadás esetén általában tromboflebitishez társul. Között a ritka mellékhatások: szédülés, túlérzékenységi reakciók (bőrkiütés, viszketés, bőrpír, láz), fejfájás, stomatitis, hányás, glossitis, sötét vizelet, és a paresztézia. A nagy dózisok és / vagy elhúzódó szisztémás kezelés metronidazol társul a fejlesztési leukopenia, neutropenia, fokozott perifériás neuropátia és a CNS-toxicitás.

A topikális metronidazol terápiához társuló gyógyszerekkel kapcsolatos gyakori mellékhatások közé tartoznak a helyi vörösség, valamint a szárazság, a bőrirritáció és a könnycseppek (a szem közelében történő alkalmazás esetén).

A patkányokban végzett vizsgálatokban bizonyították, hogy a metronidazol hozzájárulhat a szerotonin szindrómához, bár az orvosi gyakorlatról szóló dokumentációs adatok jelenleg nem jelentek meg.

Mutagenezis és karcinogenezis

A metronidazol az Egyesült Államok NTP-jének (National Toxicology Programme) mint elfogadható emberi rákkeltő anyag. Bár néhány vizsgálati módszert megkérdőjeleztek, a szájon át történő expozíció rákot okozott a kísérletben részt vevő állatokban, és mutatott bizonyos mutagén hatásokat a bakteriális tenyészetekben. A metronidazol és a rák hatásainak közti kapcsolat még mindig tisztázatlan. Egy tanulmány (Byrd és munkatársai, 1988) túlzott mértékű tüdőrákot talált a nőknél (még dohányzással is), míg más vizsgálatokban (IARC 1987, Tapa és mások, 1998) a kockázatot nem mutatják ki, vagy statisztikailag elhanyagolható kockázatot állapítanak meg. A metronidazolt lehetséges rákkeltő anyagként sorolják fel, az IARC (International Agency for Research on Cancer, WHO) szerint. A Crohn-betegségben szenvedő betegek vizsgálata során a metronidazollal kezelt betegek kromoszóma rendellenességeket is észleltek a limfociták keringésében.

Mivel a potenciális karcinogén tulajdonságokkal Metronidazole tilos az Európai Unióban és az Egyesült Államokban az állatgyógyászati ​​felhasználásra szánt takarmányokban betiltották az Egyesült Államokban az állatokon való alkalmazáshoz, amely alkalmas az élelmiszeriparban.

A metronidazol és az alkohol kölcsönhatása

Az etanol (alkohol) vétele során metronidazol milyen hosszú ideig azt hitték, a reakciót ad hasonló diszulfiram, a hatásokat, amelyek magukban foglalhatják a hányinger, hányás, bőrpír, tachycardia (gyors szívverés), és a légszomj. Tipikusan a betegeknek szisztémás metronidazol terápiában és legalább 48 órával a kezelés befejezése után kerülni kell az alkoholfogyasztást. Azonban vannak olyan vizsgálatok, amelyek megkérdőjelezik a mechanizmus közötti kölcsönhatás az alkohol és a metronidazol és kínál talán a központi szerotonin toxikus reakció alkohol intolerancia. Metronidazol is, állítólag, gátolja a máj metabolizmusát propilénglikol (bizonyos élelmiszerekben megtalálható, gyógyszerek, és számos e-folyadék elektronikus cigaretta), és így, a propilén-glikol potenciálisan ugyanazt a hatást a kölcsönhatás metronidazol.

Kölcsönhatás más gyógyszerekkel

Ugyancsak gátolja a CYP2C9-et és a CYP3A4-et, ezért kölcsönhatásba léphet az ezen enzim által metabolizált gyógyszerekkel (pl. Lomitapid, warfarin).

A Metronidazole önmagában ritkán okoz Stevens-Johnson szindrómát, de a mebendazollal kombinált magas incidenciájáról beszámoltak.

A metronidazol hatásmechanizmusa

Elnyomja a nukleinsav szintézisét, elpusztítva a mikrobák sejtjeit. Ez a funkció csak akkor következik be, ha a metronidazolt részben meggyengült, és mivel ez a csillapítás általában akkor fordul elő csak anaerob sejtek, hogy van egy viszonylag gyenge hatása az emberi sejteket vagy aerob baktériumok.

szintézis

2-metil-imidazol állíthatjuk elő szintézisét imidazol-Debus Radzishevsky vagy etilén-diamin és ecetsav, majd ezt követően mésszel, majd Raney-nikkel. Nitráló 2-metil-imidazol, így 2-metil-4 (5) -nitroimidazola, amely viszont alkilezzük etilén-oxid vagy 2-klór-etanolt kapunk metronidazol.

Tudjon meg többet a metronidazolról: