Hogyan csökkenthető a genitális herpesz gyakori ismétlődése?

A genitális herpesz megismétlődésének kifejezését úgy kell érteni, mint a kóros állapot súlyosbodását. Maga a fertőzés krónikus, amelyet kórokozó egész életen át tartó jelenléte kísér a fertőzött személy testében. A betegség nem mindig fordul elő, hanem bizonyos körülmények között, amelyek hozzájárulnak a genitális herpesz gyakori ismétlődéséhez. Az idő előtti kezelés és a súlyosbodás megelőzése lehetővé teszi a kellemetlen klinikai megnyilvánulások elkerülését, amelyek csökkentik az emberi élet minőségét.

Okok és patogenezis

A kórokozója fertőzés, amelyben a patológiás folyamatot lokalizálódik túlnyomórészt az urogenitális szervek, a bőr a gát és a végbélnyílás olyan herpes vírus, 2-es típusú. A mikroorganizmus abban különbözik, hogy csak a sejtekben parazitálhat. A szaporodás a vírus DNS beépítésének köszönhető (a DNS rövidítése dezoxiribonukleinsavként dekódolva) az érintett sejt magjába. Általában a jövőben a beépített DNS nem eléggé megnyilvánulhat, és a sejtek következő generációihoz továbbítódik a mitózis folyamán (mitózis - sejtosztódás).

A vírusgenom átvitele a leánysejteknek a betegség kialakulása nélkül történő továbbítására a patogén perzisztenciájának nevezzük. Bizonyos körülmények között a beépített vírusgenom funkcionális aktivitása megnövekszik, miután az információ olvasási folyamatát a sejtstruktúrák és a lányvírus-részecske-vírus replikáció biológiai szintézisének későbbi megindításával kezdjük meg. A vírusrészecskék számának jelentős növekedésével a sejtes haláleset bekövetkezik. Ehhez járul hozzá egy specifikus kóros reakció kialakulása. Ahogy a immunitás aktivitása nő, a vírus aktivitását a betegség tüneteinek fokozatos csökkenésével elnyomják. Ugyanakkor maga a vírus sem pusztul el, genetikai anyaga nem jelentkezhet hosszú ideig, és inaktív (latens) állapotban marad.

A visszatérő relapszusok krónikus áramlása hasonló mikroorganizmus által okozott zsindelyt eredményezhet.

Jellemzők

A genitális herpesz okozó ágensének humán fertőzésének módja, valamint az a tény, hogy a betegség többször is többször is kifejlődhet többször, számos kulcsfontosságú jellemzőre hat:

 • A fertőzött sejtekben hosszú ideig inaktív képesség, melynek következtében a nemi és egyszerű herpesz latens fertőző betegségekhez tartozik.
 • A fertőzött sejtek felszínén található antigénreceptorok hiánya, melynek következtében a szervezet immunrendszerét nem pusztítják el.
 • Alacsony stabilitás az emberi testen kívül - a mikroorganizmus gyorsan meghal a hideg, a hő, a szárítás, az ultraibolya besugárzás hatása, valamint a fertőtlenítő vegyületek hagyományos megoldásai miatt.
 • Magas variabilitás, amely a test nem termelődik tartós immunválasz elegendő aktivitást (a legtöbb fertőző betegség bakteriális eredetű képződése jellemzi a hosszan tartó immunitás oltás hatására, vagy át fertőző folyamat).

Mivel a nemi szerv herpesz okozója nem stabil a környezetben, a bõr vagy a nyálkahártyák közvetlen érintkezésével közvetítik. A fertőzés fő feltétele egy aktív patológiás folyamat előfordulása, amelyhez új vírusrészecskék képződése és izolálása, valamint a kórokozó átvitelének többféle útvonala megvalósul:

 • A szexuális út a fő mechanizmus, amelyben a nemi herpesz okozati ágát továbbítják. A visszatérő betegség legtöbb esete az emberi szervezet primer fertőzése által okozott szexuális érintkezés.
 • Kapcsolatfelvételi útvonal - jellemzőbb az egyszerű herpesz fertőzés, az első típusú vírus által okozott fertőzés esetében.
 • Közvetített (kontakt-háztartási) mód - nagyon ritkán fordul elő, mivel a betegeknél a személyes higiéniai eszközök (borotva, olló, törölköző, mosogatórongyok) használatát teszi lehetővé. A kórokozó transzmissziójának végrehajtásához fontos feltétel rövid időintervallum a különböző emberek általi felhasználása között, amelyben a vírus életképessége továbbra is fennáll.
 • Függőleges mód - a szülés gyermekének fertőzése a páciens anya nemi herpeszes szülőcsatornájának áthaladása során.

A nemi herpesz fertőzés nemi útja a leggyakoribb. Az ő kockázat jelenléte nagy fertőzésveszély egyesítjük, ahol egyidejűleg genitális herpesz alakulhat több genitális fertőzések (Chlamydia, mikoplazmózis, ureaplasmosis, gonorrhoea, szifilisz).

A visszaesést elősegítő tényezők

A kórokozó mikroorganizmus fő jellemzője az a képesség, hogy hosszú ideig nem jelenik meg. Bizonyos körülmények között a genitális herpesz aktiválása és súlyosbodása a patológiás fejlődéssel, ezek közé tartozik:

 • A veleszületett eredetű immunhiány (elégtelenség), amely általában a gyermek születése előtt kialakuló genetikai anyag rendellenességekkel jár.
 • A szerzett immunhiányos - csökkent aktivitását az állami struktúrák immunitás fertőzés oka általában üti a válaszadó sejteket (HIV, AIDS a fő ok, ami a fejlődés szerzett immunhiány).
 • Helyi (általában perineum, medence) vagy általános szuperkohűtés, ami a védő tulajdonságok ideiglenes, de kellően kimondott csökkenéséhez és a kórokozó aktiválásához vezet.
 • A metabolikus rendellenesség, amelyet a glükóz koncentrációjának növekedése kísér a szervezetben (különböző eredetű diabetes mellitus). Ez megzavarja a legtöbb szerv és rendszer munkáját, beleértve az immunitást is.
 • A különböző hormonok aktivitásának változása - bizonyos hormonok koncentrációjának növekedése vagy csökkenése az emberi szervezetben a kórokozó mikroorganizmus aktiválásának oka. A nőknél a hormonok normális hátterében bekövetkező változások gyakran különböző nőgyógyászati ​​megbetegedésekkel járnak, és a terhesség alatt is kialakulnak.
 • Különböző eredetű krónikus fertőző vagy szomatikus betegségek és lokalizáció az emberi szervezetben, amely kimeríti és gyengíti az immunrendszert.
 • A szisztematikus nehéz fizikai vagy mentális munka által elszenvedett személy kimerülése.
 • Krónikus alváshiány.
 • Irracionális táplálkozás, amely nem terjed ki az emberi szervezet élettani szükségességére szerves, ásványi vegyületekben, valamint vitaminokban.

Gyakran súlyosbodása krónikus fertőzés által kiváltott behatolása egy nagy mennyiségű külső részecskék (exogén fertőzés) végrehajtása során az átviteli út, amely egy közvetlen érintkezés nyálkahártya különböző osztályok az urogenitális traktus. Több tényező kumulatív hatása gyakran a fertőző folyamat súlyosabb súlyosbodásához vezet. A megelőzés során feltétlenül figyelembe kell venni azokat a feltételeket, amelyek a vírus aktiválódását váltják ki a visszatérő herpesz kialakulásával. A fertőző betegségek megfelelő átfogó kezelése szükségszerűen figyelembe veszi a szervezet funkcionális állapotának javítását célzó tevékenységeket.

A visszaesés jelei

A genitális herpesz súlyosbodását a betegség jellemző klinikai képének megnyilvánulása jellemzi. A kóros folyamat magában foglalja az ilyen gyakori tüneteket:

 • A bőr vagy a nyálkahártya vörössége a vírusfertőzés aktiválásának területén, amit hyperemia-nak neveznek.
 • A kellemetlen kellemetlen érzések megjelenése a patológiás folyamatban különböző intenzitású és viszkető égő érzés formájában. Minél súlyosabb a herpesz megismétlődésének súlyossága, annál intenzívebbek a kellemetlen érzések.
 • A jellegzetes herpetikus hólyagok kialakulása, amelyek olyan kis buborékok, amelyek nem színes folyadékkal vannak ellátva. A vesikulák nem jelennek meg azonnal, de általában néhány nappal a betegség kialakulása után.
 • A hólyagok integritásának megsértése folyadék felszabadulásával és kéreg képződésével, amely rövid idő elteltével önállóan leesik, és a hegesedés önmagában nem hagyja el.

A genitális herpesz megismétlődésének klinikai megnyilvánulása általában alacsonyabb, mint az elsődleges betegségben. A kóros folyamat bonyolult folyamata, amely rendszerint a másodlagos bakteriális fertőzés megkötéséből adódik, a hólyagok folyadék zavarossága kíséri. Néha meg tudja szerezni a gonosz tartalmak jellegét. Miután a kúpok eltávolítása a genitális herpesz bonyolult megismétlődésének szakaszában, kisebb hegek maradhatnak.

Az immunitás kimondott csökkenésének hátterében gyakran előfordul a herpesz megismétlődése. Az áramlás gyakorlatilag folyamatos lehet, és időnként kis javulást eredményezhet az állapotban.

diagnosztika

A visszatérő genitális herpesz diagnózisa az orvosban nem okoz nehézséget. Általában az illatot és vulvást jelző jellegzetes klinikai tünetek alapján állapítják meg. Egy nehezebb feladat azonosítani a kórokozó aktiválódásához vezető indítókat, amelyekhez általában több objektív vizsgálatot végeznek, amely számos alapvető technikát magában foglal:

 • A vér és a vizelet klinikai elemzése, amely lehetővé teszi különböző szervek és rendszerek funkcionális állapotának felmérését, beleértve az immunitást.
 • Biokémiai vérvizsgálat, beleértve a glükózszint meghatározását, amely a szénhidrátok anyagcsere állapotának értékelését jelenti a szervezetben.
 • Laboratóriumi vizsgálatok az immunrendszer funkcionális állapotának tanulmányozására.
 • Instrumentális vizsgálatok, amelyek a test egy adott területének (radiográfia, számítógép, mágneses rezonancia képalkotás, ultrahangvizsgálat) megjelenítéséhez szükségesek.

Szükség esetén a résztvevő orvos egyeztetést folytat a szomszédos orvosi szakemberekkel (orvos immunológus, endokrinológus). A herpeszvírus aktiválásának okainak meghatározására további objektív tanulmányok szükségességét szintén a súlyosbodások gyakorisága határozza meg. Az immunitás aktivitásának jelentős csökkenése azt eredményezi, hogy a betegség csaknem minden hónapban alakul ki.

kezelés

Az orrvérben, a nemi szervekben előforduló herpesz megismétlődésének kezelése szükségszerűen összetett. Általában több irányból (patogén mikroorganizmus elnyomásával vagy megsemmisítésével, a betegek szervállapotának és rendszereinek javulásával, a megnyilvánulás megnyilvánulásának csökkentésével) végzik el. Az a kérdés, hogy mennyi ideig kell kezelni a betegséget, milyen gyógyszereket kell használni, a betegeket egyedileg kezeli minden beteg számára.

Etiotróp (az ok miatt) terápia

Az etiotrópkezelés olyan gyógyszerek kijelölését jelenti, amelyek elnyomják a tevékenységet, vagy a herpeszvírus halálához vezetnek. Ehhez antivirális antiherpetikus gyógyszereket használnak. A gyógyszereket több adagolási formában adják ki:

 • A szájon át történő alkalmazásra szánt kapszulák, amelyek a szervezet egészére gyakorolt ​​hatást gyakorolnak - súlyos patológiás esetekben szükségesek. Acyclovir (Acivir, Zovirax, Acyclovir-BSM, Virollex, Lizavir, Cyclovax).
 • Kenőcs, amelyet külsőleg használnak a fertőző folyamat fejlődési területeinek kezelésére. Zorirax, Acyclovir.
 • A krém olyan gyógyszerforma, amely a nyálkahártyájára vagy a vékony bőrű személy testfelületére vonatkozik. Fukortsin.

Annak érdekében, hogy egy elfogadható hatás, amely kezeli, hogy jelentősen csökkenti a vírusrészecskék száma etiotropic terápia herpeszellenes vírusellenes gyógyszerek azonnal meg kell kezdeni a tünetek első.

Patogenetikai kezelés

A terápia jelentős része szükséges az emberi test különböző szerveinek és rendszereinek állapotának normalizálására, ami végső soron az aktív replikáció szakaszában lévő vírus leküzdését segíti elő. Ehhez elsősorban az idegen genom aktiválódásához vezető provokatív körülmények hatásainak kiküszöböléséhez szükséges ajánlásokat kell teljesíteni, ezek közé tartozik:

 • Immunmodulátorok és immunstimulánsok alkalmazása. Az immunitás funkcionális aktivitásának mérsékelt csökkenésével előnyben részesítik a növényi összetevőkön (citromfű, eleutherococcus, ginseng) alapuló készítményeket. Súlyosabb, a diagnosztikai vagy funkcionális vizsgálatokkal megerősített károkozás esetén vegyileg szintetizált készítményeket (polioxidónium, interferon, amixin) írnak elő. Használata kényszerítő intézkedés.
 • Az anyagcsere normalizálódása a szervezetben a cukorbetegségben, amely elsősorban az inzulin vagy hipoglikémiás gyógyszerek kinevezését foglalja magában.
 • Krónikus fertőző vagy szomatikus betegségek kezelése, ami a különböző szervek és rendszerek funkcionális állapotának megváltozásához vezetett.
 • A különböző hormonok aktivitásának normalizálása, beleértve a hormonpótló terápiát a megfelelő hormon analógjaival.
 • Kötelező fegyelmezett végrehajtása ajánlások, amelyek lehetővé teszik a szervezet erősíteni. Ezek közé tartozik az alvás megfelelő hosszúságának biztosítása (az alvás optimális ideje 22.00 és 06.00 között), amely korlátozza a stressztényezők, a fizikai vagy a mentális terhelés hatását.

A patogenetikai terápia minden irányát, különösen az immunmodulátorok, az immunstimulánsok hatásos gyógyszereinek használatát, csak egy orvos szakember határozza meg objektív megbízható diagnózis elvégzése után.

Tüneti kezelés

A tüneti kezelés fő célja a kóros folyamat klinikai megnyilvánulásainak csökkentése. Amikor expresszált pruritus beadhatjuk antihisztamin (allergiaellenes szerek) készítmények formájában krémek, kenőcsök vagy tabletták.

A fájdalom, az égés és a hiperémia súlyos gyulladásos reakciója a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazását jelzi. A hólyagok gondozása megköveteli olyan feltételek megteremtését, amelyek a hólyagok korai károsodásának megelőzésére irányulnak. A kéregek kialakulása után fontos, hogy várjon, amíg maguktól el nem mennek, de ne próbálják eltávolítani magukat, mivel védik a mögöttes szöveteket a másodlagos bakteriális fertőzéstől. A bonyolult áramlási jelek megjelenése a helyi külső alkalmazásokhoz (fukarcin, ragyogó zöldek) további receptet igényel antiszeptikumoktól.

Az újbóli megjelenés megakadályozása

A nemi herpesz megismétlődésének megakadályozása olyan ajánlások körét tartalmazza, amelyek szükségesek ahhoz, hogy kizárják a mikroorganizmus aktiválódásának valószínűségét növelő összes lehetséges provokáló körülményt. Ezek közé tartozik az egészséges életmód, a személy elegendő motortevékenysége, a dohányzásról való leszokás, a szisztémás alkoholfogyasztás, a rendszer javítása, a munkahelyi és nyugalmi állapotok, valamint a táplálkozás normalizálása. Az évszaktól függetlenül a szervezetnek, lehetőleg természetesnek, friss gyümölcsökből és zöldségekből álló vitaminokat kell kapnia.

Visszatérő herpesz

Ha egyszer megfertőzik a herpesz, akkor az ember életveszélyt okoz. Herpesz mindig újra súlyosbodása a fertőzés azokban az esetekben, amikor a test csökkent immunitás, és csökkenti a képesség, hogy tartalmazza az állandóan tartós vírus.

Relapse, ellentétben a primer tumor, epizódok, akkor sokkal nyugodtabb és kevésbé markáns klinika tünetek. Ha az elsődleges fertőzést nem nyilvánult meg a tünetek, és az ember lett tünetmentes hordozó első visszaesés következik be fényesebb, mint a következő, de gyengébb, mint az elsődleges formája a betegség az átlagember.

A herpesz megismétlődésének mechanizmusa

Az ismétlődő herpesz a betegség időszakos súlyosbodása, amelyet a buborék bőrkiütés, fájdalom, láz jelent. A fertőzés általában gyermekkorban másokról következik be, mivel a vírus nagyon fertőző.

Miután a szervezetben, herpes simplex (HSV) vírus okozza az elsődleges betegség, amely általában formájában jelenik meg a hideg az ajkak vagy a genitális herpesz. Mindenesetre egy személy a vírus hordozójává válik egész életében. Miután a bevezetése a nyálkahártyák, a vírus szaporodik bennük, majd behatolnak a sejtekbe, a trigeminális ganglionban, és ott volt, hogy továbbra is elzárva a védő erők a test vonalát.

Kedvező tényezőkkel a vírus folytatja az aktivitást, és visszaesés következik be.

Nyilatkozatok az ajkakon

A jellegzetes herpetikus fekélyeket az ajkakon és az arc egyéb területein általában az első típusú herpes simplex vírus okozza. Miután az elsődleges fertőzés során a bőrön megjelenő buborékkiütés formájában jelentkezik, a vírus örökre a testben marad, ami a betegség relapszusait okozza.

A vírus újraaktiválódásának okai:

 • Csökkent immunitás;
 • Szomatikus betegségek;
 • Stressz és idegi túlzás;
 • mérgezés;
 • Túlzott ultraibolya besugárzás, túlmelegedés vagy túlhűtés;
 • A menstruációs ciklus végén fokozott progeszteron-tartalmat;
 • Túlórák, kimerültség és egyéb egyéni tényezők.

A megfázás újbóli kialakulásának szakaszai az ajkakon:

 1. A bizsergés színvonala. A betegség harbingerei: fájdalom, égés, bizsergés, bizsergés, viszketés, bőrkiütés az ajkak körzetében;
 2. Gyulladásos állapot. A betegség prekurzorainak helyén egy vagy több fájdalmas hólyag alakul ki, fokozatosan növekvő méretben. A vesékben lévő átlátszó folyadék gyorsan zavaros;
 3. A fekélyes állapot. A hólyagképződés fájdalmas fájdalom kialakulásával és rendkívül fertőző folyadék kiáramlásával tört ki;
 4. Stukkóképzés színpad. A fájdalmat egy kéreg borítja. Ha sérült, vérzés és fájdalom léphet fel.

A herpesz megismétlődésének törölt és tünetmentes formái vannak, amelyekben a hólyagok nem képződnek, és a vírus közvetlenül a nyálkahártyákba és a bőrbe kerül. Az ilyen formák veszélyesek, mivel egy személy vírust terjed, anélkül, hogy tudná.


A fertőzés genitális formája

A visszatérő genitális herpesz folyamata a következő formákban van:

 • Diagnosztizált genitális herpesz (az esetek 20% -ában). Ez a következményes kiütések területén előforduló relapsus által kiváltott fájdalom prekurzorainak jelenléte. A vesikulák a nemi szerveken, a csípőn, a fenéken, a közönségen vagy a perineumon helyezkednek el;
 • Atípusos genitális herpesz (az esetek 60% -ában). A törölt klinika jellemzi. A beteg évekig sikertelenül kezelésére törések a területen a végbélnyílás és a hüvely, foglalkozni visszatérő szájpenész és cystitis, fájdalom a lábak és isiász által okozott herpes, míg miatt a tünetek hiánya, jellemző fertőzés beállítani herpeszes természete miatt a betegségek nagyon nehéz;
 • A herpeszes fertőzés ritkább formája a menstruációs herpesz. Nyilvánvaló, hogy a menstruációs ciklus végén rendszeres bőrkiütés fordul elő. A betegség ezen megnyilvánulását a túlzott progeszteron-tartalom magyarázza, amely képes csökkenteni az immunitást. Ez a betegség visszaeséséhez vezet. A bőrkiütés nem csak a nemi szerveken, hanem a fenéken és a csípőn is lehetséges.

Egyébként hasznos olvasni:

A genitális herpesz gyakran visszaesése önmagában nem jelentkezik. Ennek a formának a veszélye, hogy a beteg nem zavarja, nincs ok arra, hogy orvoshoz forduljanak. De amikor az elemzést a nemi szervek bőréről és nyálkahártyáiról veszi, vírust talál a mintákban. Ez azt jelenti, hogy a szállító egyszerűen meg tudja fertőzni a szexuális partnert anélkül, hogy tudná azt.

Klinikai kép a nemi herpesz ismétlődő epizódairól

A genitális herpesz tipikus visszaesését megelőzik a tünetek-prekurzorok. Néhány nappal a beteg kiütések előtt a fájdalom, égés, viszketés és a genitális terület duzzadása aggodalomra ad okot. A fájdalom besugárzható a herezacskóba, a hát alsó része, a fenék és a láz és az általános rossz közérzet.

Ezután a bőrön és a nyálkahártyán buborékkiütés jelentkezik. A hólyagok tiszta folyadékot tartalmaznak, amely hamarosan zavarossá válik. Az injekciós üveg megnyitja fájdalmas fájdalmat. 7-10 nap múlva a sebek önállóan gyógyulnak, és nem maradnak nyomok. A kiütés a nemi szerveken, a combon, az anuson, a fenékrészen, a méhnyakra és a húgycsőre hathat.

A visszaesések gyakorisága eltérő lehet. Hetente 2-3-szor több, mint egy alkalommal. Súlyosbító tényező alacsony immunitás, a stressz, a rossz higiénia nemi szervek, ismételt kapcsolatok betegek herpesz, valamint a szex egy partner herpesz a nemi szervek vagy az ajkak (orális szex).

Zsindely, mint a Varicella zoster vírus aktivitásának ismétlődése

A herpes zoster (övsömör) eredetileg a bárányhimlő ismétlődése. A betegség a Varicella zoster vírust okozza. Figyelemre méltó, hogy a vírus nem képes a bőrre hatni, hanem annak neurotróf tulajdonságaira.

A fertőzés folyamata magában foglalja a mellkasi vagy ágyéki gerinc csigolyák ganglionjait. A relapszus előfordulásához olyan tényezőkre van szükség, amelyek immunszuppresszióhoz vezetnek. Ezek lehetnek légúti fertőzések, a paranasalis sinusok gyulladása, fogászati ​​kezelés, stressz, kemoterápia, hipotermia és mások.

Klinikai kép zsindellyel

A betegség elkezdődik. Először fájdalmak, köztük nagyon intenzívek, az interkosztális idegek mentén vagy a trigeminus ideg mentén. 2-3 nap elteltével ugyanazon a helyen buborékütés (mint a bárányhimlő). A hólyagok kinyitása után keletkeznek a héjak, amelyek eltűnnek nyom nélkül.

A herpes zoster kitörése áthaladhat anélkül, hogy nyomot hagyna, és maga után hagyhatja a posztterpés neuralgia kialakulását. Nyilvánvaló fájdalmas fájdalmakkal szembesül, amelyek nem alkalmasak a kezelésre.

A fertőzés ganglionovirális formáját ("herpesz nélküli zoster") a kiütések hiánya különbözteti meg. Ismét fájdalmak vannak, amelyeket érzékeny és motoros károsodások kísérnek. A betegség e formájának diagnosztizálása nehéz. A betegeket gyakran neurológusokkal kezelik különböző neuropátiákkal és neuralgiával.

A betegség zsigeri formáját a belső szervek patológiás folyamatokban való részvétele jellemzi.

Üszkös, vagy nekrotikus, lefolyó forma jellemző vezikulumok, amelyek gyorsan tályog, megnyitása után a pustula képződött fekély-nekrotikus héjhibák, crusted. A kéreg elutasítása után mély, hosszú gyógyulási hegek maradnak. Nekrotikus forma herpes zoster jelzi az AIDS és megerősíti a immunszuppresszió.

A trigeminális és az arc idegek ganglionitise szövődménye a meningoencephalitis. Lehetséges tüdőgyulladás, prosztata, májgyulladás, nyelőcsőgyulladás. Ritka esetekben a zsindelyek terjesztett formája van. Láz, lázas mérgezés, súlyos DVS-szindróma kíséri. Az esetek 60% -ában halálhoz vezet.

Diagnosztikai problémák

A herpesznek az elsődleges fertőzéstől való megismétlődésének megkülönböztetése nagyon nehéz, és a legtöbb esetben nincs értelme. A páciens felmérése és rutinvizsgálata mellett laboratóriumi vizsgálati módszereket alkalmaznak a vírus testben való jelenlétének megerősítésére. Ezek a következők:

 • Kultúra módszer;
 • Polimeráz láncreakció (PCR);
 • Immunoenzim analízis (ELISA).

Amikor a tenyésztési módszert alkalmazzuk, a vírus kimutatható egy beteg személy biomateriájával fertőzött csirke embrió vizsgálatakor. A PCR megerősíti vagy megtagadja a vírus jelenlétét a szervezetben. Az ELISA lehetővé teszi a szervezet antitestek azonosítását a herpeszvírus számára. Ez különösen fontos a terhes nők vizsgálatakor.

Tehát a herpeszhez hasonló antitestek jelenléte, például az IgG azt sugallja, hogy a nő beteg volt a herpesz előtt, és immunitást termelt. Ha IgM antitesteket észlelnek, ez a betegség elsődleges epizódját vagy annak ismétlődését jelzi, ami nagyon veszélyes a magzat számára. Mindkét antitest hiánya azt sugallja, hogy a nő nem szenved a herpesztől, és nincs immunitása, ami ismét veszélyes, és megfigyelést és állandó ellenőrzést igényel a terhesség alatt.

A herpeszvírus fertőzés újbóli előfordulása terhesség alatt

A terhesség alatt visszatérő herpeszvírus fertőzés veszélyes a magzat számára, mivel néha az idegrendszerére hat, súlyos rendellenességeket okozva. Gyermek születhet infantilis agyi bénulással, mentális retardációval, meningoencephalitisszel, hydrocephalusszal, látóideg atrófiával és más súlyos betegségekkel. Ezért a terpeszes fertőzések diagnózisa a terhes nőknél rendkívül fontos.

Laboratóriumi diagnózis alkalmazása szükséges, ha:

 • A nőnek még nem volt herpeszje, és nem alakult ki immunitás. Az ELISA-t a terhesség minden negyedévében végzik;
 • A klinikán keresztül manifesztálódott visszaesés, a herpesz fertőzés megerősítése vagy megcáfolására, és a terhesség kezelésére és megőrzésére vagy megszüntetésére vonatkozó döntéséről. Ezt a kérdést a nő a kezelőorvosnál oldja meg. Az öngyógyítás és a jelenléthez való közömbösség elfogadhatatlan.

Fontos megjegyezni a genitális herpesz veszélyét a szállítás előtt, mivel lehetséges egy újszülött fertőzéssel fertőzött gyermek fertőzése. Ezért a betegségnek figyelembe kell vennie a császármetszésnek a kézbesítés kérdését.

kezelés

A herpesz kezelésére szolgáló gyógyszerek gyakran olyan vírusellenes szereket használnak, mint az Acyclovir (Zovirax), amelyeket különféle dózisformákban lehet bevinni a szervezetbe. Az Acyclovir tablettákat általában 5 egymást követő naponként 4 óránként 200 mg-mal veszik. Súlyos esetekben a hatóanyag beadható intravénásán csepegtetve. Helyileg a hatóanyagot kenőcsök és gélek formájában használják annak érdekében, hogy csökkentse a vírus tartalmát exantémákban és felgyorsítsa a gyógyulást.

Az Acyclovir, az oxolin kenőcs mellett növényi Panavir gélt használnak. A betegség súlyosbodása esetén cink, L-lizin vagy hidroxi-toluolt tartalmazó gyógyszerek alkalmazására van szükség. A kenőcsök és a gélek speciális rudakkal vannak ellátva, hogy megakadályozzák a vírus terjedését a test más részeire. De jobb, ha nem folytatnak önkezelést, hanem orvoshoz fordulhatnak. Szükség esetén kinevezi a Famciclovirt vagy a valaciklovirt - új, hatékony vírusellenes szereket, amelyek csak receptre kaphatók.

A herpesz kezelésének számos módja van. Helyben használjon fenyő- és tengeri tyúkolajat, propolisz tinktúrát, Kalanchoe-gyümölcslé, fülzsír, tojásfilm, akár Valocordin és fogkrém. Valaki ezen módszerek segíthet valakinek, de minden egyén. És emlékeztetni kell arra, hogy nemkívánatos az olyan alkoholtartalmú anyagokat gyógyítani, amelyek valószínűleg nem befolyásolják a vírust, és égési sérülést okoz.

Sajnálatos módon az ismert kezelési módszerek egyike sem ad teljes győzelmet a vírus felett, és a fertőzött személy számára a relapszus kockázata az egész életen át fennáll.

Relapszusmegelőzés

Az ismétlődő herpesz specifikus megelőzése nem létezik. A betegség megelőzésében nagy jelentőséggel bír az immunitás állapota, ezért minden lehetséges módon meg kell erősíteni.

 • Alaposan mosson kezet szappannal a kiütések előtt és után.
 • Nem érhet hozzá a szeméhez, nyálkal érintse meg a kontaktlencséket;
 • Kategorikusan ellenjavallt, hogy megcsókolja és bekapcsolja azokat a nemi fajokat, amelyek a fertőzött bőrrel vagy nyálkahártyákkal való érintkezéshez vezetnek;
 • Nem használhat valaki más rúzsát, fogkefejét, üvegét, kanalát, törülközőt, füstöt valakivel, ugyanazt a cigarettát;
 • Semmilyen esetben sem távolíthatja el a buborékokat és a kéregeket a bakteriális fertőzés terjedésének elkerülése érdekében;
 • Ha újszülöttet kell kezelnie egy visszaesés esetén, a gyermeket nem szabad megcsókolni és érintkezésbe kell hozni az érintett bőrrel. A lázas herpesz használatához maszkot kell használni.

Mivel a vírus az idegvégződésekben telepedik le, idegi túlnövekedést, hipotermiát, nedves talajon fekvő piszkozatoknak való kitettséget okozhat a vírus újraaktiválódásához a szervezetben. A betegségeket időben kell kezelni, még akkor is, ha azok jelentéktelennek tűnnek.

Az egészséges életmód, a higiénia és a szervezetre való figyelem irányítása azonban minimálisra csökkenti a herpesz ismétlődésének gyakoriságát. És ez releváns minden korosztály számára, beleértve a kisgyermekeket és az időseket.

Hogyan lehet megbirkózni az ismétlődő herpeszekkel?

Mindenki ismeri az égő érzést az ajkakon, ami előzi meg a kis buborékok megjelenését. Ha nem használja a "Zovirax" -t vagy egy íves krémet a kezdetektől fogva, másnap az ajkait "bonyolult" hideg "díszíti". Nos, ha ezt a jelenséget nagyon ritkán figyelheted meg. És mi a helyzet a herpesz megismétlődésével szinte minden hónapban? Nem figyelhet rá arra a reményre, hogy "önmagában halad", vagy van ideje intézkedni a csúnya vírus leküzdésére?

Mi a herpesz, és hogyan is képes megnyilvánulni?

Leggyakrabban az élet során egy személy kétféle betegségben szenved: az első típusú vírus (egyszerű herpesz) és a második (nemi szerv).

Az első típus hordozói a bolygó felnőtt lakosságának mintegy 90% -át teszik ki. A tudósok számoltak: a 13-14 éves serdülők 75% -a fertőzött a vírussal. 35 évesen a fuvarozók aránya lenyűgöző 90-95% -ra nőtt. Ebben a helyzetben, ha egy személy, ha egyszer fájdalom alakult ki, állandó betegségmentességet alakít ki a betegséggel kapcsolatban, kizárt. A vírus, ha be van ágyazva a sejtekbe, kényelmesen nyugszik és ott marad a szervezetben örökké. Szigorúan szólva, minden fertőzött személynél krónikus herpesz jelenik meg. Lehetetlen megszabadulni tőle.

A vírus egy "anya" részecske a létezésének időszakában akár több száz "lányt" termel. Egyetlen herpetikus vezikula tartalma több ezer vagy akár több millió ilyen részecskét tartalmaz. A vírus nagyon szívós: 2 órán át levegőben lehet, és csak azt követően hal meg.


Egy másik áldozat testében, a vírus "úgy tesz, mintha" az egészséges sejt részévé válna, és elkezd szorozni vele.

Miért nem találta ki ezt a gyógyszert? Az a tény, hogy nagyon nehéz elérni az "alvó" vírust, szinte lehetetlen: az idegi ganglionokban él, és a gyógyszerek egyszerűen nem működnek. Lehetséges, hogy sikeresen harcoljunk csak a vírus nyilvánvaló megnyilvánulásaival, amikor aktiválódik.

De miért vannak olyan emberek, akik egész életük során több, nem-zavaró kiütést szenvednek az ajkán, míg mások krónikus visszatérő herpeszes betegségben szenvednek, és még a "saját" lokalizáció helyét is megváltoztatják?

Az exacerbációk okai

A krónikus visszatérő herpesz komoly veszélyt jelent a szervezet számára. Ez valójában a baj jelzője: gyakori kiütések a test jelzi nekünk, hogy védelme a határon van.

A herpesz megismétlése soha nem történik meg önmagában. Ennek oka mindig az immunitás gyengülése.

Miért csökken a immunitás? A leggyakoribb esetek a következők:

 • súlyos hipotermia;
 • hosszas expozíció intenzív napfény hatására;
 • krónikus letargikus vagy egyszeri, nagyon súlyos stressz;
 • állandó fáradtság, alváshiány;
 • vitaminok hiánya;
 • depressziós körülmények;
 • a krónikus betegségek súlyosbodása;
 • éghajlatváltozás.

Egyes nőknél a herpesz gyakori ismétlődése a szájszárazságon a menstruáció megjelenése előtt jelentkezik.

A herpesz gyakori megismétlődésének okai sokak, ezért minden egyes esetben meg kell érteni és meg kell tudni, hogy mi vezethet a következő súlyosbodáshoz.

A krónikus, visszatérő herpesz az a jel, amelyet a szervezet ad nekünk, megpróbál minket figyelni az egészségünkre, és átgondolni az életmódot. Miután megértettük, hogy mi gyakran van herpesz, megpróbálhatjuk kizárni a provokáló tényezőket és részt venni az immunitás erősítésében.

A betegség típusai és tünetei

 • az orr alatt, az orr szárnyán;
 • az arcon;
 • a mellkason;
 • a fülben.

Gyakran előfordul a herpesz olyan helyeken, ahol a bőrfelület sérült.

A vírus második típusa, a nemi szervek, külsőleg megjelenik a bőrön, a comb belső felületén. Külön veszélyt jelent: a tünetei néha nem jelennek meg élénken, néha a kocsi tünetmentes. Ilyen esetekben a beteg, aki nem ismeri a betegségét, könnyen fertőzheti meg a szexuális partnereket.

Mi tapasztalható a herpesz megjelenésével? A betegség tüneteit a táblázat tartalmazza.

A nemi szerveken a herpesz gyakran "atipikusan viselkedik": egy nő évekig kezelhető candidiasis vagy colpitis elleni küzdelemben, de valójában a legfőbb oka a vírus, így a kezelés nem működik. Néha maszkolja az aranyérdéseket, amelyek aranyérrel fordulnak elő. Mindez bonyolítja a diagnózist.

Ha a herpesz gyanúja merül fel, az orvos előírja a teszteket:

 • kulturális módszer (vetés);
 • ELISA teszt (herpesz elleni antitestek esetén);
 • PCR.

Ilyen vizsgálatokra van szükség, ha a herpesz tünetei kifejeződnek és gyakran megfigyelhetők.

Mikor veszélyes a vírus?

Természetesen nincs szükség arra, hogy az orvoshoz menjen, ha egyszer egy "hideg" van az ajkán vagy az orr alatt évente egyszer. Mikor kell figyelni az egészségre?

A beteg, akinek súlyosbodása történik évente 2-3 alkalommal, nem kíséri változások egészségi állapota lehet nem kell aggódni: ez az opció a norma. A szervezet önállóan megbirkózik a vírussal, "kontroll alatt tartja".

Ha az exacerbáció évente 6 alkalommal fordul elő, itt az idő az immunitás erősítésére. Elemezze életmódját: talán nincs elég vitaminja? Gyakran menj ki a friss levegőben? Nem szereted a testnevelést és félnek a keményedési eljárásoktól? Napi ütemezésünket ki kell igazítanunk.

Gondos figyelemre van szükség, amikor a herpesz folyamatosan kínozza egy személyt, évente több mint 6 alkalommal, vannak visszaesések. Ebben az esetben a tünetek élénkebbek lehetnek: az exacerbáció egyéb jeleit is hozzáadják a buborékokhoz és a fekélyekhez. Különösen:

 1. A felszakadások többszörösek, azonnal megfigyelhetők az ajkán, a szem területén.
 2. Az általános állapot romlik, a gyengeség, letargia észrevehető.
 3. A hőmérséklet emelkedik (leggyakrabban a subfebrile számjegyek), a személy lázas.

Mi a teendő ilyen esetekben? A túlzottan aktív vírus gyorsan megszaporodik a limfocitákban. Ez a nyirokcsomók gyulladásához vezet, amelyek növekednek a méretben, fájdalmasak. A jövőben kialakul az immunhiányos állapot.

Minden betegség kiújulása megölt több a védők sejtek, hanem azért, mert a test legyengül, nem tudnak ellenállni a kedvezőtlen külső tényezők. Számtalan SARS, influenza, csatlakozik után bakteriális fertőzés, és ez már egy hólyaghurut, vesemedence-gyulladás, mandulagyulladás,... Annak érdekében, hogy ezeket a hatásokat és a lehetőséget, az előfordulás, meg kell kezelni herpesz. Hogy részt vegyen, vagy ez az immunológusnak kell.

Hogyan kell kezelni a herpeszet?

Ha gyakran van egy herpesz, és különösen egy "terhelés" formájában az általános állapotromlás, akkor kell kezelni, nem korlátozódik egy újabb exacerbáció eltávolítására. Mi a teendő, hol kezdjem? Először is találkozót kell kötnie egy terapeuta vagy immunológusával, és meg kell tennie a teszteket, amelyeket kinevez.

Miután létrehozó vírusfertőzés az orvos megmondja, hogyan kell kezelni a betegséget. Cream „Zovirax” vagy „Az aciklovir”, kérte a lokalizációs helye, ebben az esetben ez már nem elég: gyakrabban rendszeres időközönként herpesz, ő már nincs hatása.

A krónikus herpesz kezelése türelmet és tanfolyamot igényel, nemcsak a külső, hanem a belső gyógyszereket is, amelyeket fel lehet írni:

 • tablettázott formában;
 • injekció formájában.

Az immunológus és a beteg feladata, hogy elnyomja a vírust, és "hibernálja". Hogyan lehet megszabadulni egy idegesítő "vendégtől", akinek a látogatása zavartalan állandóságot mutat? Ehhez fel kell ébreszteni a saját immunitását, hogy a védősejtek újra működjenek.


A vírus aktivitásának megszüntetése a következő gyógyszerek segítségével történik:

Bele kell venni egy speciális rendszer szerint. Az első tanfolyam legalább 5-7 napig tart.

Emellett vírusellenes szereket alkalmaznak, amelyek elősegítik az immunitás aktiválódását. A legtöbb vírusos betegségre, így az ARVI-ra, az influenzára vonatkoznak. Ezek a következők:

A herpesz elleni küzdelemben segít a kábítószer-interferon.

A vérben lévő keringő vírus külső megnyilvánulásainak kiküszöbölésére alkalmazható a kenőcs érintett felülete:

Ha gyakori exacerbáció értelme beoltandó herpesz, bár itt a vélemények a szakértők nem értenek egyet: egyesek úgy vélik, hogy ez nem lehet hatékony, ha a már meglévő feltételek. A vakcinációt nyugodt időszakban végezzük, amikor a vírus "elalszik". Ebben az esetben az embernek teljesen klinikailag egészségesnek kell lennie, gyulladásos folyamatok jelei nélkül.

A kezelés során figyelembe kell venni az egyidejű betegségek jelenlétét. A legtöbb autoimmun betegségek (mint a reumás ízületi gyulladás, erők, amikor a test saját immunrendszere megpróbálja megölni a belső szervek) vannak hozzárendelve sem immunmodulátorok, vagy azok kiválasztott rendkívül óvatosan.

Relapszusmegelőzés

Meg kell küzdeni a megrengethetetlen betegségek kialakulásának megakadályozására: a vírus az örökletes autoimmun folyamatok megnyilvánulásának indító tényezőjévé válhat.

Alapvető megelőző intézkedések:

 1. rendszeres kézmosás, különösen a szezonon kívül, amikor a vírusok és a fertőzések keringenek;
 2. családtagnak egyéni törülközőkkel és egyéb testápolási termékekkel való ellátása;
 3. az óvszer használata (ha a partnernek genitális alakja van).

Ha valaki az Ön környezetéből beteg, ne szoros kapcsolatba kerüljön vele, amíg a betegség tünetei teljesen eltűnnek: csókolózás, közös eszközök használatával.

A vírus továbbításának módjai:

A fertőzés útvonala ismeretében minimálisra csökkentheti a herpesz megismétlődésének kockázatát.

De a legfontosabb az erőfeszítések alkalmazása az immunrendszer erősítésére. Meg kell próbálnia a különböző ételeit, beleértve a napi menüjét, a fehérjéket, a zsírokat és a szénhidrátokat kiegyensúlyozott mennyiségben. Ne üljön szigorú étrenden. Minden nap, egyél néhány friss gyümölcsöt (télen hozzá aszalt gyümölcsöt és komposztálja őket).

Fontos intézkedés - keményedés. Hacsak nincs komoly krónikus betegségek, próbálja hozzászoktatni magukat kontrasztos főre (fokozatosan), úszni a nyílt víz a nyáron, amikor csak lehetséges, úszni a medencében. Sétáljon mezítláb a lakásban, nyáron - az ország fűjén.

Vessen egy pillantást azokra a télen, akik búvárkodnak egy jéghídon: az ilyen "sárgabarackok" szinte semmilyen megfázást nem okoznak, nincs herpesz súlyosbodása.

Figyelmet kell fordítani azoknak, akik krónikus pyelonephritis, adnexitis, tonsillitis és egyéb szezonális betegségben szenvednek. Megkeményedése általános rendszerét magatartás nem, meg kell kezdeni a meleg és a meleg zuhany, és talán tennie, hogy hagyjon fel keményedő immun erők nem lehet elég.

Csinálj többet. Az ülő életmód stagnáló jelenségekhez vezet, az anyagcsere lassul, és ez azt eredményezi, hogy minden fertőzés könnyebben behatol a szervezetbe. A vérkeringés aktiválása elősegíti a vírusokkal és fertőzésekkel szembeni védekező védelmet.

Gyakran visszatérő herpesz nem szabad figyelmen kívül hagyni. Kezelés nélkül csak továbbhalad.

Ha a diagnózis a genitális herpesz biztosnak kell lennie abban, mielőtt a terhességet tervező, hogy ő az elengedés. Szükség van a szexuális partner ellenőrzésére is. Végtére is, a mentelmi nők készül az anyaságra, valamelyest csökken: ennek oka, hogy a természetes folyamatok természet adta, hogy a szervezet nem fogadja alkotó embrió valami ellenséges és kezdte száműzetésben. A jövő anyja sérülékeny lesz minden betegség, beleértve a herpeszet.

Tehát, ha időben intézkedik, és figyelemmel kíséri az egészségét, akkor egy ravasz vírus ellenőrizheti. Az öngyógyszert nem szabad bevinni: így csak segítheti a vírust a kábítószerek ellen. Kérje orvosát, hogy válasszon egy egyedi kezelést.

Visszatérő herpesz

A herpeszvírus fertőzés elsődleges fertőzését követően a vírusrészecskék örökre az emberi szervezetben maradnak. Az 1. és 2. típusú herpes simplex vírus beilleszthető a neuronok genomjába, latens formában.

Az immunitáscsökkenés hátterében azonban a kórokozó aktiválódik és elkezd szaporodni, ami a visszatérő herpesz tüneteinek kialakulásához vezet. A betegség súlyosságától függően a fertőzés visszaesése évente kétszer, havonta 3-4 alkalommal figyelhető meg.

Az exacerbáció okai

Az immunreakció aktivitását csökkentő következő provokatív tényezők vannak:

 • hirtelen hőmérséklet-változás, túlhűtés;
 • a krónikus patológiák anamnézisének jelenléte;
 • fertőző betegségek;
 • az anyagcsere folyamatok megsértése;
 • terhességi időszak;
 • menstruációs ciklus rendellenességek;
 • hormonális kudarcok;
 • állandó stresszes helyzetek;
 • érzelmi és fizikai túlmunka;
 • a menstruációs ciklus vége;
 • extragenital vagy nemi eredetű immunhiány;
 • A tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok elégtelen bevitele;
 • drasztikus változások az éghajlati viszonyokban;
 • az alkoholtartalmú italok visszaélése;
 • a gyógyszerek ellenőrizetlen használata;
 • számos abortuszt hajt végre;
 • hosszú távú tartózkodás közvetlen ultraibolya sugárzás alatt;
 • dohányzás.

Fontos! A herpesz fertőzésben szenvedő betegek 60% -ában a herpeszvírus fertőzés visszatérő formája fordul elő.

Az ismétlődő herpesz osztályozása

A relapszus gyakoriságától függően a krónikus herpeszvírus fertőzés 3 típusra oszlik:

 1. Könnyű forma. Az exacerbációk évente 2-3 alkalommal fordulnak elő;
 2. Az átlagos alak. Jellemző a relapszusok legfeljebb 6 alkalommal évente;
 3. Nehéz forma. Az exacerbációk havonta többször előfordulhatnak, ami a betegségtől eltérő klinikai képet eredményez.

Fontos! Súlyos folyadékban az ismétlődő herpesz folyamatosan fejlődhet ki - a kiütés az első relapszus után még nem telt el, hanem a vírusfertőzés új súlyosbodása.

A betegség lefolyásától függően:

 • egy tipikus forma. A betegség a herpeszvírus fertőzés klasszikus tüneteinek kialakulásához vezet;
 • atipikus formában mikroszimptómás úton. Ilyen esetekben a fertőzés összes tünete jelen van, azonban gyengén expresszálódik. Néha a beteg észleli a viszketés megjelenését és a repedések kialakulását a hólyagok helyett;
 • atipikus formában makroszimptómás úton. Kimondott klinikai kép jellemző, de egyes tünetek hiányozhatnak: viszketés és fájdalom jelentkezik, de nincs bőrkiütés;
 • abortív formában. Olyan betegeknél fordul elő, akik antivirális terápiában vagy oltásban szenvednek. Jellegzetes a hólyagok hiánya az exacerbáció során;
 • tünetmentes típus. Ez a herpeszvírus fertőzés legveszélyesebb formája, mivel a páciens nem ismeri a fejlődését és megfertőzheti más embereket.

Fontos! A visszatérő herpesz atipikus folyamán a hólyagokat véres folyadékkal lehet feltölteni, vagy szöveti nekrózishoz vezethet a kiütés helyén. Hólyagok helyén eróziós és fekélyes formában erózió fordul elő sárga bevonattal, amely hosszú ideig nem gyógyul.

Klinikai kép

A visszatérő herpeszvírus fertőzést számos tünet jellemzi. 1-3 órával a vezikulumok megjelenése előtt általában jelentéktelen viszketés és égő a nyálkahártya vagy a bőr megfelelő részén. A betegek ritkán észlelik e tünetek kialakulását.

Az érintett területen duzzanat és vörösség fordul elő. További kerek hólyagok jelennek meg, tele vannak átlátszó folyadékkal, amely végül zavarossá válik. A kiütés elemei általában csoportokba rendeződnek, nagy buborékokká fésülnek össze. Ahogy a herpeszvírus fertőzés előrehaladt, a hólyagok szakadnak, hogy eróziókat képezzenek, amelyek héjakkal fedettek. Az exacerbáció időtartama általában nem haladja meg a 7-14 napot.

Fontos! Egyes betegeknél a hólyagok egyidejűleg fordulhatnak elő a test távoli részeiben (terjesztett formában), vagy új helyen (migrációs herpesz) telepedhetnek.

Az ismétlődő herpesz esetében az arcon (az ajkakon, az orrakon és az arcokon) megjelenő kiütés és a reproduktív szervek megjelenése jellemző. Kevésbé tűnnek fel a hólyagok a fenéken, a szentségen, a csípőn és az ujjakon. A nőknél a bőrkiütés a hüvely és a méhnyak nyálkahártyájára terjedhet ki, a férfiaknál - a húgycsőben és a prosztatában.

Ha a hólyagok a lábakon és a fenékrészen jelennek meg, sok beteg észleli az idegrendszer tüneteinek kialakulását. Ezért a fájdalom szindróma nem lokalizálódik a kiütés területén, hanem a teljes végtagra terjed.

Fontos! A herpesz súlyosbodása során a regionális nyirokcsomók növekedhetnek, de a limfangitis rendkívül ritka.

A herpesz relapszusos veszélyt jelent a várandós nők számára?

A gyermek vemhességének folyamán a női testben számos olyan folyamat fordul elő, amely hormonális kudarcot okoz, és csökkenti az immunrendszer aktivitását. Ennek eredményeképpen optimális feltételeket hoznak létre a herpeszvírus fertőzés aktiválására. De ha a herpesz fertőzése a fogamzás előtt történt, akkor a fejlődő magzat megbízható védelmet nyújt a vírusos részecskéktől anyai antitestek formájában.

Fontos! Terhesség alatt a herpesz súlyosbodása tünetmentesen járulhat hozzá. A fertőzés jelenlétének megállapításához meg kell vizsgálni a vért a vírus specifikus antitestek jelenlétére.

A gyermek egészségi állapotát fenyegetheti a herpeszvírus fertőzése, amely a szülés előtt 1-2 héttel jelentkezett. Ebben az esetben születéskor az újszülött fertőzése lehetséges. A fertőzés elkerülése végett a visszatérő herpeszes nők császármetszéssel rendelkeznek.

Fontos! A genitális herpesz gyengeséget okozhat a munkaerőben, a vérzés és más szövődmények kialakulásában a szülés utáni időszakban.

A visszaesés kockázatának csökkentése érdekében a terhesség tervezése során a nőnek teszteket kell végeznie a rejtett fertőzésekre, azonosítania kell a krónikus betegségek jelenlétét. Szükséges továbbá az immunitás erősítésére irányuló intézkedések végrehajtása is.

Diagnosztikai intézkedések

Egy szakember gyanakodhat a visszatérő herpesz kialakulásáról egy páciens interjú során. A diagnózis megerősítése érdekében széles körben alkalmazzák a PCR-t, az enzim immunvizsgálatot és a tenyésztési módszert. Ez lehetővé teszi a vírusrészecskék jelenlétét az emberi szervezetben.

A differenciáldiagnózis magában foglalja a betegnek a hasonló tünetekkel járó betegségek kizárását:

 • krónikus aphthous stomatitis;
 • allergiás szájgyulladás;
 • streptococcus impetigo.

Ehhez citológiai vizsgálatot végeznek a hólyagok vagy az erózió törmelékében lévő folyadékról. A herpeszvírus fertőzés kialakulásával óriási multinukleáz sejtek találhatók a készítményekben.

A terápia jellemzői

Az ismétlődő herpesz kezelése integrált megközelítést igényel. Ezért az etiotróp és patogenetikai terápiát a betegség különböző szakaszaiban alkalmazzák. Ez lehetővé teszi a vírus reprodukciójának visszaszorítását, a szervezet immunreaktivitásának növelését.

A taktika kiválasztása során az orvosnak fontolóra kell vennie a fertőzés színpadát:

 • Az exacerbációk során vírusellenes szereket (interferon induktorok, Acyclovir, Deoxyribonuclease) használnak;
 • remisszióban immunmodulátorok befogadását és vakcinázást végezzük.

A vírusellenes gyógyszerek befogadását az exacerbáció első jelei jelzik. Ez megakadályozza a hólyagok megjelenését, csökkenti a relapszus időtartamát, csökkenti a fájdalmat. Ezzel a célval az Acyclovir-et 5-6 napig 5-ször naponta jelölje ki. A herpesz kezelésére széles körben alkalmazható a Bonaphoton, Helepin, Alpizarin, Ryodoksol, Tebrofen.

Az interferont és induktorait (Megosin, Gossypol) a prodromalis periódusban vagy viszketés és égés megjelenésével írják le. A deoxiribonukleáz kevésbé hatékony. A hatóanyagot intramuszkulárisan adjuk be 6-10 napig. A immunitás növelése a C-vitamin bevitelét mutatja, Tactinone injekciókat, Timotint.

Fontos! A remisszió időszakában a Gamma-globulin intramuszkuláris injekcióit gyakran 3-4 naponta egyszer írják elő. A kezelés folyamata 6 injekció.

Az exacerbációk kockázatának csökkentése érdekében a betegek vakcinázását végezzük. Az injekciót két héttel az utolsó visszaesés után végezzük. A gyógyszert subcutan injektáljuk a vállkörbe. Az immunizálás folyamata 10 injekciót tartalmaz. Az első 5 vakcinációt 3 napos intervallumokban végezzük, a következő 5 injekciót 2 hét után, 5-6 napos szünettel végezzük.

Az ismételt oltás 6 hónap után jelentkezik, 5 vakcinációt tartalmaz 1-2 hét intervallummal. A vakcinakészítmény beadásának helyén egy kis erythema jelenhet meg papulával. Ha a herpesz vírusfertőzés az immunizálás során romlott, akkor a vakcinázás 3-4 napig megszakadt.

Fontos! A cukorbetegek, a hypertoniás betegségek, a fertőző és allergiás megbetegedések akut megbetegedése a vakcina beadásának ideje alatt ellenjavallt.

Megelőző intézkedések

A herpeszvírus fertőzés gyakori ismétlődése esetén intézkedéseket kell hozni az immunitás erősítésére. Ennek érdekében az orvosok a következő szabályokat javasolják:

 • rendszeresen mosson kezet, arccal és nemi szervekkel antibakteriális szereket és különleges készítményeket az intim higiéniához;
 • használjon személyes törülközőt és lufát;
 • relapszus alatt nem ajánlanak csókot vagy szexuális kapcsolatot;
 • elhagyni a rossz szokásokat;
 • a fertőző betegségek időben történő kezelése, a krónikus betegségek súlyosbodásának elkerülése;
 • a remisszió idejében immunmoduláló terápia végrehajtására: vitamin-komplexeket, immunmodulátorokat;
 • Rendszeres testmozgás, de a testmozgásnak mérsékeltnek kell lennie;
 • kiegyensúlyozott evés. Ehhez ki kell zárni a zsíros, sült és fűszeres ételeket az étrendből, csökkenteni kell az édességek és a liszttermékek használatát. A táplálkozási szakemberek a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel gazdagítják a diétát, minden nap elegendő mennyiségű fehérjeeledelt fogyasztanak.

Az ismétlődő herpesz gyakori fertőzés, amely a vírussal fertőzött betegek 60% -ánál fordul elő. A betegség teljes körű gyógyítása lehetetlen, de a hatékony kezelés és megelőző intézkedések csökkenti a visszaesés kockázatát.