Személyi higiénia

1. A személyes higiénia fogalma és feladata. A személyes higiéniai készségek kialakulása a gyermekkorban.

Személyi higiénia magában foglalja a napi tevékenységet végzi minden egyes ember megóvása és az egészségmegőrzést. Ez edzés a test, a testmozgás, testápolási és szájon át a racionális ruhát és cipőt. Személyi higiénia is társadalmi jelentősége, mert ha foglalkoznak másokkal személyek nem tesznek eleget bizonyos higiéniai követelmények káros hatással az egészségre és mások egészségét, különösen hozzájárulnak a fertőző betegségek terjedését és bélféreg fertőzések.

2. Egészséges életmód és alapvető elemei. Az egészséges életmód terjedése a gyermekek körében.

A különböző tevékenységek és pihenés, étkezés, szabadtéri tevékenységek megfelelő időben történő elosztása - higiénikus életmód alapja. Csak ez biztosítja a munka után teljes erő visszaszerzését és optimális feltételeket a szervezet funkcionális képességeinek fejlesztéséhez és a magas munkaerő-termelékenységhez. A napi helyesen kialakított módja bizonyos tevékenységek (munka, alvás stb.) Rendszerességét biztosítja a nap folyamán.

Egy határozott időeloszlás jelentőségét az jelenti, hogy olyan dinamikus sztereotípiák biztosítását segíti elő, amelyek biztosítják az emberi tevékenység különböző típusainak áramlását sokszínűségükben. Ezáltal a szervezet kölcsönhatásba lép a környezettel, alkalmazkodva hozzá, ami bizonyos összefüggést eredményez a belső folyamatok között a szervezetben és a környezetben. A naprendszer rendjének tiszteletben tartása, bizonyos típusú tevékenységek ugyanabban az órában történő végrehajtása a központi idegrendszerben a gerjesztés és a gátlási folyamatok szigorú váltakozását hozza létre - a szervezet működőképességének bizonyos állandóságát. Ez nagy jelentőséggel bír az általános teljesítmény szempontjából, a különböző testrendszereket a munkához vagy a pihenéshez, a táplálékfelvétel bizonyos időkhöz, erőket takarít meg stb.

A mindennapok számára nincs egyetlen rendszer, hiszen sok az életkor, a szakma, az egészségi állapot, az éghajlati és földrajzi viszonyoktól függ, de minden körülmények között a nap állandó rendjét a lehető legnagyobb mértékben meg kell őrizni. Figyelembe kell venni a szervezet élettani funkcióinak napi ritmusát, és hozzá kell igazítani, növelni vagy csökkenteni a munkaterhelések mennyiségét a nap bizonyos időszakaiban.

A rendszerben fontos hely egy álom, amely teljes nyugalmat biztosít, különösen a központi idegrendszer, az érzékszervek és a vázizmok (IP Pavlov).

Az éjszakai alvás legfontosabb higiéniai követelménye a megfelelő időtartam, amely az egyének életkora és munkájuk jellegéből adódik. Egy felnőtt elalvása IM szerint. Sechenov nem kevesebb, mint 7-8 óra.

Minél fiatalabb az a személy, annál hosszabb ideig kell az álomnak lennie, annál hamarabb el kell kezdenie. A leghasznosabb álom, először legkésőbb 23-24 óra, és véget ér a 7-8 óra. A kisgyermekek és idős emberek látható délutáni alvás tartó 1-2 óra. Lefekvés előtt alkalmas séta a friss levegőn étkező következik 1,5-2 h lefekvés előtt. Szükséges az alváshoz kedvező környezet kialakítása: csend, sötétség vagy szürkület,

a levegő hőmérséklete nem magasabb, mint 17-18 0 C, tiszta levegő és kényelmes ágy.

Az alkohol, a kábítószerek és a dohányzás használata az egészség romlásához, a fizikai és szellemi teljesítmény csökkenéséhez vezet, beleértve a súlyos betegséget és a korai halálesetet

3. A rossz szokások problémája, következményeik az emberi egészségre. A gyermekek és a serdülők közötti függőséget okozó magatartás megelőzése.

Van egy kiterjedt tudományos, népszerű tudományos és fikciós irodalom, amely tanúsítja azt a veszélyt, hogy az alkoholizmus minden ember számára és a társadalom egésze számára képvisel.
Az alkohol egy narkotikus méreg, amely elsősorban a központi idegrendszerre hat, ami fokozott izgalmat és megzavarja a gátlási folyamatokat. Az alkoholfogyasztás még kis dózisokban is káros hatással van a szív- és érrendszerre. Hosszú ideig tartó alkalmazása a máj zsíros degenerálódásához, vese-, gyomor- és bélműködéshez vezet, és hátrányosan befolyásolja a légzőrendszer állapotát. Mérsékelt, de állandó alkoholfogyasztás étkezés előtt az étvágy, a hangulat javítása érdekében - a krónikus alkoholos mérgezés egy formája. Az alkohol irritálja a légutak nyálkahártyáját, a részegek hangja durvává válik, krónikus köhögés alakul ki.
dohányzás
Jelenleg a dohányzás nagyon elterjedt, és egyértelműen hajlamosak a dohányzók számának növelésére, különösen a nők és a serdülők körében. Ennek egyik oka az illuzórikus vélemény, hogy a dohányzás a függetlenség jól ismert jele.
A dohányfüstben lévő nikotin, mint az alkohol, egy gyógyszer, de negatív hatását nem azonnal, de néhány év alatt észlelik. A nikotin mindenekelőtt az idegrendszert érinti, amely a dohányzás idején némileg izgatott, a vivődés benyomását kelti, de aztán megnyilvánul az elnyomó hatása. Hatása alatt a nikotin romlik a memória és figyelem, csökkent szellemi kapacitás, az ereket, különösen az agy, ami megnehezíti, hogy a diéta és jár fejfájás, a szédülés, nehéznek érzi a fejét.
A dohányfüst eltérő nikotintartalmú szénmonoxid, hidrogén-szulfid, ammónia, piridin bázisok, etil-merkaptán, hidrogén-cianid, rákkeltő anyagok, amelyek esetlegesen káros hatása van a szervezetre. A szénmonoxid hatása alatt csökken az oxigénfelvétel és a karbo-oxihemoglobin szintje a vérben.
Iktatott WHO, dohányzás a fő oka a krónikus bronchitis, emphysema és a tüdőrák, valamint az egyik fő kockázati tényező a szívroham és a számos rendellenesség a terhesség és a az újszülött. A dohányosok nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szájgyulladásban és fogínygyulladásban.
A dohányzást a megnövekedett általános incidencia és az idő előtti mortalitás jellemzi. A dohányosok nemcsak magukra, hanem másokra is károkat okoznak, akiket a dohányfüst által szennyezett levegőre kényszerítenek. A dohányzás következtében a helyiségben lévő szén-monoxid-koncentráció jelentősen megnövekedett. Ez különösen káros a gyermekek számára. A dohányzó nők veszélyeztetik a nem született gyermekeket, növelve a gyermek halálát a perinatális időszakban. A dohányzó anyák gyermekei általában gyakran hibásan születtek, betegségre hajlamosabbak.
Az egészséges életmódot vezető emberek természetes vágyuk az egészségük megőrzésére és megerősítésére, amelyet a racionális táplálkozás, a fizikai edzés és a személyes higiénia révén valósítanak meg.

4. A hallgató személyi higiéniája. 5. Személyi higiénia. A felnőtt és a gyermek bőrének, ruházatának és cipőjének higiénája.

A megfelelő bőrápolás hozzájárul a test normál működéséhez, és a személyes higiénia fő követelménye. A bőr különböző élettani funkciókat valósít meg. A beágyazott idegvégződések számának köszönhetően az általunk érzékelt külső ingerek elsődleges elemzőjeként szolgál. A bőrreceptorok szoros multilaterális kapcsolatban állnak a központi idegrendszerrel, amely szabályozza az élettani folyamatokat a szervezetben (IP Pavlov).

A bőr megóvja a test mechanikai, fizikai és kémiai károsodását és a mikrobák behatolását. Nagy jelentőségű a bőrnek a kiemelkedő szervként való funkciója. A verejtékezés során a test felszabadul a felesleges hőből és számos káros metabolikus termékből alakul ki a vérben és a szövetekben. A faggyúmirigyek szekréciója védi a bőrt a száradástól, megvédi a túlzott nedvesedéstől, megnöveli rugalmasságát és képes ellenállni a mechanikai hatásoknak. A bőr részt vesz a szervezet gáz-halmazállapotú cseréjében, és baktériumölő képességgel rendelkezik, amely a felületén savas reakció következménye.

A munka és az élet folyamata során a bőr folyamatosan szennyezett kívülről és a bőr fiziológiai aktivitásának eredményeként. A bőrön kialakult szennyeződésréteg a bőrmirigyek mechanikai blokkolását okozhatja, és ezáltal megzavarhatja működésüket. A baktériumok elzáródott faggyúmirigyekbe való bejutása folliculitis kialakulásához vezet. A szerves anyagokban gazdag, a mikroorganizmusok hatása alatt a bőr szennyeződése bomlik, zsírsavakat képez, amelyek kellemetlen szagúak és irritálják a bőrt. Ennek eredményeképpen kedvezõ feltételek jönnek létre a dermatitis, a pustula, a gombák és más betegségek számára.

A bőr tisztaságát rendszeres mosószappannal és melegvizes mosogatószerrel végezzük. A forró víz és a szappan mindennapos használata azonban túlzott zsírtalanítást, flabbságot, effeminizmust, stagnációt okozhat a bőr edényeiben, és csökkentheti a hűtési ellenállást.

Zsírtalanító hatás található a szappanmentes alkáli.V háztartási szappant tartalmaz 2% -ot a WC - nem több, mint 0,05%.

Hetente egyszer, otthon vagy fürdőkádban vegye be a fürdést, a legjobb módja a folyamatosan folyó, tiszta vízzel való mosásnak. A test legszennyezettebb területei különös figyelmet igényelnek: kéz, arc, nyak és láb.

A kezek felületén gyakran jelentős bakteriális szennyeződést mutat. A piszkos kezek szerepe a bélfertőzések, a bélférgek inváziójának és más betegségek terjedésében bizonyított. A mikrobák kezében étellel, ételekkel, háztartási tárgyakkal, bútorokkal stb.

Ezért gyakran kell kezet mosni. Azt is figyelembe kell venni, hogy az összes mikrobák 95% -a összegyűlik a körmök alatt, és eltávolításuk csak egy ecsettel történik. A kézmosás után törölközzel törölje szárazra, vagy ha sok középület WC-szobájában történik, szárítsa meg száraz levegővel - elektromos törülközővel.

Az arcot és a nyakat reggel és lefekvés előtt kell mosni. Ha arcot mos ki, kerülje a forró vizet és a szappan gyakori használatát a bőr zsírtalanításának veszélye miatt. A fejét legfeljebb hetente egyszer kell mosni.

A haj növekedésének javítását megkönnyíti a masszázs, gyakori fésűvel, speciális kefével fésülve, mivel egy kis nyomás okozza a vér áramlását a haj gyökereihez és erősíti táplálkozását.

A lábszennyezés és gyakran a túlzott izzadás gyakoribb mosást igényel szappannal vagy akár egy vízzel. Az izzadás leküzdésére általános érzékenységi és érzelmi rendszert kell alkalmazni. Helyi ügynökök, amellett, hogy mosás a láb hideg víz éjjel, azt javasoljuk, hogy letörölte a talpi láb és a rések az ujjak között pamutronggyal 5% -os formalin oldatban, nem több, mint 1-2 alkalommal hetente.

A zoknit gyakrabban kell cserélni, elkerülve a kapron és a nejlon termékeket. A kezek izzadásával és a test más területein ajánlott a kölni vagy a por port különleges porokkal bevenni.

6. Személyi higiénia. Edzés. A gyermekkori temperálás jellemzői.

A keményedés lényege és fiziológiai elvei

Edzés a rendszeres, ismétlődő expozíció a test számos külső fizikai tényezők - a rendszer speciális képzés a test a természeti tényezők jellege: levegő, a víz és a napfény, hogy javítsa az ellenállást a hirtelen hőmérséklet-változás és a megelőzés a megfázás.

Az egészség javításához és a hatékonyság növeléséhez szükséges edzés értéke rendkívül magas. A keményedés folyamatában javítják a hőszabályozó mechanizmusokat, ami növeli a hideg- és hőhatásokkal szembeni ellenállást, valamint a nap ultraibolya sugárzását. A szervezet reflex reakciói a termikus ingerek hatására jelentősen megváltoznak, néhányuk elhalványul, és cserébe új, kompenzáló jellegűek jelennek meg. Többszörös rövid távú, szisztematikus termikus hatások, amelyek fokozatosan növelik az inger erősségét, stabilan alkalmazkodnak ehhez az irritálóhoz (VV Pashutin, ME Marshak, KM Smirnov, AA Minh és mások).

A keményedési folyamatot a szövetek morfológiai szerkezetében és fizikai-kémiai tulajdonságaiban bekövetkezett változások kísérik. Ismételt hőingerekkel vezet megvastagodása a felhám, egy a víztartalom csökkenését a szövetekben és a zsír fokozódást a verejték, amely elősegíti az egyenletesebb eloszlását is a felületen a bőr és növeli a párolgás a verejték (AP Parfyonov Marshak ME).

További egyedi edzési lépést, amely kifejezett, hogy a hideg eljárások növelik ellenállás hideg és meleg - a hő, és rendelkezik egy nem specifikus hatás, amely megnyilvánul az általános egészségi hatás, a hatékonyság javítása, előfordulásának csökkentése, az oktatás és más pszichofiziológiai akarati tulajdonságok.

A keményedés csak akkor lehet sikeres, ha azt helyesen végzik. Ehhez szigorúan be kell tartani a következő fiziológiai elveket:

1) Az edzést akut betegség hiányában kell indítani

2) Egyéni megközelítés a keményedés megválasztásához minden gyermek számára;

3) az inger erősségének fokozatos növelése (például a vízzel történő víz szobahőmérsékleten való megkezdéséhez);

4) a kioltási eljárások szisztematikus jellege, azaz mindennapi felhasználásuk, és nem esetről esetre, amikor a nyomelemek nem rögzülnek, ami feltétlenül szükséges;

5) az eljárások helyes dózisát, mivel a fő befolyásoló tényező az inger erőssége, és nem az intézkedés időtartama.

A bőr nagyon érzékeny a külső környezet hőmérsékletére, a levegő mozgására és kisebb mértékben a nedvességtartalmára. A hőmérséklet a bőr érzékenységét annak különböző helyeken változik, attól függően, hogy egyrészt, a receptorok számát ágyazott egy adott helyen és érzékelés hideg vagy meleg, a másik - a készülékek különböző részein a test hő vagy hideg. A testrészek, amelyeket általában ruhával borítanak, érzékenyebbek a hidegre, mint a nyitott részekre. Ebben az összefüggésben célszerű a levegővel érintkezve keményedő meztelen vagy félig formában fellépni a nagy testfelületen és így erőteljesebb hatást fejtenek ki.

A levegőztetést légfürdők formájában végzik, amelyeket az orvosi gyakorlatban aeroterápiának neveznek. Prevenciós értéke a keményedő hatás mellett kedvező hatással van az egészségre, az anyagcserére, a vérkeringésre, az idegrendszer hangjára, az élettani folyamatokra.

A légfürdõ adagolását meghatározó legfontosabb tényezõ a levegõ hõmérséklete, de figyelembe kell vennie a mozgásának páratartalmát és sebességét is.

A levegővel történő lerakódást árnyékban, parkosított területeken kell elvégezni, távol a szennyeződéstől, a füsttől és a káros gázoktól.

Lehetőség van, hogy egy levegő fürdő fák alatt, tornácok, hiányában - a dohányosok, miután a hőmérséklet csökkentése a levegő által szellőztetés.

A levegőfürdők fogadása a szabad levegőn 15-20 0 C léghőmérsékleten kezdődik, 20-30 percig. Fokozatosan megnövekszik, és a levegő hőmérséklete lecsökken, a hideg és hideg légfürdőket mindig olyan fizikai gyakorlatokkal kell kombinálni, amelyek a test hűtését kizárják.

Amikor levegővel fürdünk a helyiségben, csökkentjük a levegő hőmérsékletét,

ablak vagy ablak megnyitása. A hideg levegő keményedésének egyik formája téli éjszakai alvás, nyitott ablak. Ebben az esetben a keményedés elsősorban a felső légutakra hat.

Amikor a levegővel leáll, mint más kipörgési eljárásoknál, az önellenőrzés nagyon fontos. A légfürdők helyes használatának jelzője jó egészség, nyugalom, elég hosszú álom, normális étvágy, nagyobb hatékonyság stb. A megjelenése vételekor légfürdők „libabőrös”, hidegrázás, borzongás pontot hogy abba kell hagynia a fürdő, vagy nem megerőltető mozgás, hogy felmelegedjen. A fürdőzés ellenjavallata nagyon alacsony levegő hőmérséklet, eső, köd, szél 3 m / s feletti sebességgel.

A légelhullás változata a könnyűruházat használata a hideg évszakban. Bizonyos mértékig ez megengedhető a külvárosokban tartózkodó városok lakói számára rövid ideig. Nem tekinthető célszerűnek télen télen a fejdísz nélkül.

A víz hõvezetõképessége és hõkapacitása jóval magasabb a levegõnél, ezért a test hõmérsékletének nagyobb hõmérsékletét eredményezi, mint az azonos hõmérsékletû levegõ. Amikor a levegő hőmérséklete 0 24 C férfi csupasz egyedül érzés kielégítően vízben is ezen a hőmérsékleten válik hűvös, és visszaállítani a korábbi teplooschuscheniya vizet kell melegíteni, hogy 30-35 0 C. kapcsolatban ezt a funkciót a termikus víz hatását a szervezetben A vízkezelés sokkal energikusabb módon keményedik, mint a légfürdők.

A keményedéshez hűvös vizet használjon 24-16 0 C hőmérsékleten és hidegen - 16 0 C alatt.

A hideg és hidegvizes eljárások szisztematikus alkalmazása aktív megelőzést nyújt az éles hőmérsékleti cseppek, az erős hideglevegőáramok és a véletlenszerű véletlenszerű hűtés hatására. A bőrbe ágyazott idegvégződéseken keresztül a termikus ingerek a test legfontosabb fiziológiai funkciói. A légi fürdőhöz hasonlóan a szervezet a hideg vizének irritáló hatását nem csak helyi, hanem általános védelmi reakcióként is reagál.

A legjobb, ha a vízkezelést reggel, alvás vagy töltés után veszi fel, amikor a bőr egyenletesen felmelegszik, ez még inkább érrendszerre reagál. Ezenkívül a reggeli vízkezelések hozzájárulnak a test átmenetéhez az alvástól az éberségig és a jó hangulathoz.

A vízkezelési eljárások a következő típusokra oszthatók: törlés, öntés,

A törlés a legegyszerűbb vízkezelés, amelyet elsősorban az egészségkárosodott emberek számára írnak fel. Ez egy szivacsos vagy törölközővel hideg vízzel áztatott.

Az öntés az edényből a nyakba és a vállakba történő 5-8 cm-es távolságból történő öntése. A hideg hatására a test felszínére eső vízsugár kis nyomása erősíti a hőérzékenységet. A forrázás a bőrön átesett erek erőteljes görcsét okoz, majd gyors relaxációt eredményez, javítja a neuromuszkuláris rendszer tónusát, a munkaképességet és élettartamot teremt. A kiöntés ellenjavallt az idegrendszer fokozott izgatottsága miatt.

A zuhany a legerősebb hűtési hatással bír. A leeső vízsugár által okozott mechanikai irritáció nagyon jelentős, aminek következtében a zuhany rövid idő alatt erősebb általános és lokális reakciót eredményez, mint a korábbi vízkioltási módszerek. A víz hőmérséklete először 30-32 ° C legyen, az expozíció nem haladhatja meg az 1 percet. A rendszeres zuhanyzásnak örömteli, frissességi, jó étvágyat, hatékonyságot, stb. A kellemetlen érzések megjelenése a túlzott izgalom, ingerlékenység és álmatlanság formájában azt jelzi, hogy szükség van a terhelés megkönnyítésére vagy a mérsékeltebb vízkezelésre.

A folyókban való fürdés a tavak egyik legértékesebb módja a keményedésnek, ami nagy esztétikai elégedettséget eredményez. A fürdés kedvező hatását fokozza, hogy a keményedés termikus hatása a test és a nap sugárzás testfelszínének egyidejű expozíciójával együtt fizikai gyakorlatokkal (úszás, búvárkodás stb.) Társul.

A hűvös vízben történő rendszeres fürdés tónusos hatást gyakorol minden testfunkcióra, aminek következtében a hangulat, az energiafeszültség, az étvágy, az emésztés és az anyagcsere javul. A túl hosszú és gyakori fürdés, különösen a tengeren, idegrendszeri irritáció, szívbetegség, általános gyengeség stb. Fordulhat elő.

Az utóbbi években mesterséges úszómedencék, beltéri sportlétesítmények széles körben épültek. Ez lehetővé teszi, hogy a víz melegítésének köszönhetően egész évben sport- és általános célú vízfaktorokat használjon. Ezek a létesítmények szigorú egészségügyi és járványügyi felügyelet alatt állnak. Folyamatos tisztítás és fertőtlenítés a víz a medencében (szűrés, klórozás, ózonos, és egyéb módszerekkel), bizonyos, hogy az uszoda, orvosi ellenőrzés alatt a látogatók, szisztematikus vizsgálata víztartalmának minden szoba példás tisztaság.

Prevenciós és terápiás tényezőként levegő-napkollektoros fürdőket használnak, amelyek a testre gyakorolt ​​általános jótékony hatás mellett hozzájárulnak a magas levegő hőmérséklethez való alkalmazkodáshoz.

A reggeli órákban a levegő-napfürdő a legjobb, ha a levegő kevésbé melegszik. Közép- és Dél-Oroszországban a nyáron - 7-11 óráig, az északi régiókban -. 9-12 órán át a keményedés kell menni a lábát a nap, fej védve a nap szalmakalap, esernyő, stb, a szem -. Szemüveg sárga-zöld vagy sötét szemüveggel. Nem tudod magad bevetni a verejtékezésbe, tilos aludni az eljárás során. Nem szükséges a bőrt krémmel kenni, hogy megkapja a legjobb barnulást, ez a besugárzás után a száraz bőrre engedélyezett. Szükséges tudni, hogy a pigmentáció mértéke nem szolgál kritériumként a biológiai hatásra, hanem a szervezet egyedi tulajdonságaitól függ.

A helyes keményítés középpontjában a racionális dózis a

fülledt napelemek, amelyek fokozatosan adaptálják a testet a nap, különösen az ultraibolya sugárzás hatásaihoz. Ha edzés egészséges emberek általában alkalmazni perces módszer az adagok levegő napozás, ahol kezdetét besugárzás ülések 5-10 perc naponta, és azokat 2-3 órán keresztül. Minden nap egyre ülés 5-10 percig.

Minden egyes expozíciós órát követően 10-15 perces szünetet kell tennie a pihenésre az árnyékban, az ülés során meg kell változtatnod a testhelyzetet. Az ülés végén vizes eljárást kell végrehajtani. Az ismétlődő fürdés a napozás során csak egészen egészséges emberek számára megengedett.

A kikeményedés kezdetén ezt nem szabad az égések elkerülése érdekében elvégezni, mivel a nedves bőr érzékenyebb az ultraibolya sugarakra.

Ha megfelelő módon használják, a levegő-napozó határozott javulás az általános állapot, fokozott étvágy, alvás, jó hangulat, a hatékonyság növelése, stb kellemetlen szubjektív élmény eredő néha az első levegő-napozás tesztelt. Mutatói valóban hátrányosan érintő fürdők általános gyengeség, fogyás, romló étvágy és az alvás, fokozott ingerlékenység az idegrendszer, a romló egészség. Az erőteljes növekedése a pulzusszám, a kipirulás, szívdobogás, fejfájás, szédülés, hányinger jelzik intolerancia napozás a helytelen adagolás vagy túlérzékenység a napfényre. Ezekben az esetekben csökkenteni kell az adagot vagy ideiglenesen át kell váltani a levegőfürdőre. Túlzott időtartama expozíció vezethet fejlesztése az idegrendszer, szív-érrendszeri és egyéb betegségek, és a jelenléte néhány közülük általában kontraindikálja fogadja a levegőt napozás.

Személyi higiénia és egészség. A személyes higiénia alapfogalmai.

A személyi higiénia nélkülözhetetlen eleme minden ember és társadalom egészségének kialakításában. A mindennapi életünkben és tevékenységeinkben alkalmazott egyszerű magatartási szabályok betartása nélkül lehetetlen megőrizni az egészségünket, kiterjeszteni és javítani az életminőséget, és megakadályozni számos különböző betegség kialakulását.

A személyes higiéniai készségek hagyományosak, az emberiség születése óta jelentek meg, és a társadalom fejlődésével és az idő múlásával bővülnek. Ez általános higiéniai követelmények és normák egy csoportja minden korosztály és foglalkozás számára: a mentális és fizikai munka helyes váltakozása; fizikai edzés és temperálás; racionális táplálkozás; a test gondozása (szájüreg, kezek, bőr, köröm, haj); kiváló minőségű álom; az időjárási körülményeknek megfelelő ruházat kiválasztása; az otthon és a munkahely tisztántartása; csak egyéni háztartási cikkeket és még sok mást használjon.

Primordial a test tisztaságának betartása. A piszkos bőr rendezi a mikroorganizmusokat, ami a csatornák és mirigyek elzáródásához vezet, tevékenységeik következtében megsértik, pustuláris és gombás megbetegedéseket fejlesztenek. Különösen sok baktérium gyűlik össze a test nyitott részeiben - a kezek és a körmök alatt. A szappan az emberiség egyedülálló találmánya, amely lehetővé teszi a mikroorganizmusok 93% -ának elpusztítását. Jelenleg számos, hosszú antibakteriális hatású gyógyszer gyakori. Ha eszedbe jut, hogy az étkezés előtt mosson kezet, mielőtt az étellel dolgozna, miután a WC-hez megy, akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy bélbetegségeket okoz.

Hasznos hideg vizet is feltölteni reggel és este. Napi, egyszerű és időigényes eljárás, amely a higiéniás hatás kivételével keményedő, tonizáló hatással lesz a bőrre.

A vászon és a ruhák tisztasága, valamint a szezon és az éghajlati viszonyok megfelelősége a személyi higiénia egyik legfontosabb szempontja. A ruhákat egy személy használta a szervezet védelme érdekében a külső környezet kedvezőtlen tényezőivel szemben - alacsony vagy magas hőmérséklet, napsugárzás, szél, csapadék, így figyelmeztette a testet a megfázás megjelenésére. Mind a ruhák, mind a cipők legyenek könnyűek, kényelmesek, ne korlátozzák a mozgásokat, ne zavarják a vérkeringést és a légzést.

A személyes higiéniában nagy jelentőséggel bír a fogak, a fogíny, a szájnyálkahártya egészséges állapota. Ez fontos a táplálkozás szokásos folyamatánál, a gasztrointesztinális betegségek megelőzésére. A szájüreg nem eléggé gondoskodik fogorvosi megbetegedések kialakulásáról, például a fogszuvasodásról. Ennek az állapotnak a megelőzése érdekében évente legalább kétszer ajánlott a fogorvoshoz fordulni.

Az emberi tevékenység lehetetlen megfelelő nyugalom nélkül, mindenekelőtt nyugodt és hosszan tartó alvás. Szükség van az alvás és a helyreállítás idejének szigorú betartására, figyelembe véve a reggeli és az esti higiéniás eljárások gyors és gyors végrehajtását.

A szeretteinek gondozása, a környező emberek is az egészséges társadalom szerves részét képezik. Hiánya az emberi higiéniai szabályok befolyásolhatják állapotát mások - családtagok, szomszédok, munkatársak, amelyben található. Az ilyen személy a fertőző betegségek terjedelmes terjedését okozhatja. Minden munkatevékenységnek meg kell felelnie a személyi higiéniai szabványoknak a szakemberek és a személyzet számára a munkaprofiltól függően. Ezen túlmenően, a sorrendben az Egészségügyi Minisztérium, az Orosz Föderáció kelt augusztus 16, 2004 № 83 eljárás elvégzésére előzetes és időszakos orvosi (vizsgák), amely felsorolja a függő személyek, akik át kell esniük orvosi ellenőrzés és a vizsgák. Az orvosi vizsgálatok eredményeit és a laboratóriumi vizsgálatok, információk a védőoltások, a fertőző betegségek, információt a folyosón a higiénikus előkészítéséhez és tanúsító kell beírni az orvosi rekordot.

Sok fertőző betegségek, mint például, tetvesség, rüh, és a különböző gombás fertőzések, HIV, hepatitis B és C lehet továbbítani közönséges háztartási cikkek - fésűk, törölköző, papucs, borotva, fogkefe, játékok és hasonló dolgok. Soha és semmilyen körülmények között ne kölcsönözze vagy vegyen más emberek személyes ápolását.

Nem szabad elhanyagolni és cserélni a cipőt otthon, a munkahelyén, mivel sokféle baktériumot és vírust hordanak az alján.

A személyi higiénia egyszerű szabályainak tiszteletben tartása minden ember életében hozzájárul az egészség megőrzéséhez, erősítéséhez, sok betegség megelőzéséhez. Sokkal könnyebb megakadályozni a betegséget, mint később kezelni.

Legyen óvatosabb, felelősségteljesebb magaddal és szeretteiddel, tanítsa gyermekei figyelmét a személyes higiéniára!

A személyes higiénia fogalma

SZEMÉLYI HIGIÉN (Görög, egészséges egészséges, egészséges egészségügy) - az emberi viselkedés higiéniai szabályai, hozzájárulva egészségének megőrzéséhez és erősödéséhez, valamint az aktív életszakasz növekedéséhez.

LG a higiénia szerves része, és tartalmazza a koncert szabályait. a testtartalom, a szájüreg, a nemi szervek, valamint a ruházat, lábbelik, lakások használata.

Azon a tényen alapul, hogy egy személy mindig egy csapat, és az élet és az egészség elválaszthatatlan a munka és az emberek közötti kommunikáció a munkahelyen és más körülmények között az emberi lét, sok dentálhigiénikust és klinikusok bővíteni a „személyi higiénia”. Mivel a munkaerőpiac elemei munkaügyi kérdéseknek tekinthetők (lásd) és pihenés (lásd), étrend (lásd), alvás (lásd). Mivel az érték a Mental Health (cm.) A lehetséges emberi tanulás szempontja akaratlagos kontroll technikák saját mentális állapot, a hangulat és az érzelmek elkerülése érdekében idegi és mentális túlterheltség, ami a megelőzés idegrendszeri és a kardiovaszkuláris betegségek.

Az embernek a környezetre való alkalmazkodása, a szervezet különböző ellenálló képességének növelése kedvezőtlen tényezőkkel érhető el keményítéssel (lásd), helyes fiz. nevelés (lásd a fizikai kultúrát), rendszeres testmozgás (lásd) figyelembe véve az életkor és más koncerteket. intézkedéseket.

Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek egymással és egyetlen összetettséget alkotnak. Azonban ebben a cikkben, feltételesen elszigetelt, a legapróbb részleteket a higiénia a nők és a férfiak, valamint a koncert. a szervezet tartalmára vonatkozó követelmények.

L. g. Elválaszthatatlan a közegészségügytől. Bármely kollektív ipari, iskolai, katonai, családi - érdeklődést az egyes alapcsapat egyes tagjainak betartása érdekel. szabályokat. A San-járványban sok példa található olyan esetekre, amikor az LA-szabályoknak való meg nem felelés az intézményekben, a közétkeztetésben és a vízellátó létesítményekben fertőző betegségek kitörését okozta.

A leningrádi készségek elsajátításának meghatározó szerepe az egészségügyi oktatáshoz tartozik (lásd), amelynek végrehajtását minden egészségügyi dolgozóra és egészségügyi eszközre bízzák.

Megfelelőségi koncert. a magatartási szabályok egyike azon feltételeknek, amelyek meghatározzák a személy kultúráját; ha nem azok betartását lehet elég hatékony kormányzati fellépés a munkahelyi egészség (lásd.), a higiéniai gyermekek és serdülők (lásd.), a kommunális higiénia (cm.), a betegségek megelőzésére, és így tovább. n. Khlopin GV (1921) hangsúlyozta a hogy a fő feladata a higiénia általában az, hogy az „emberi fejlődés a legtökéletesebb, a csökkenés az élet a leglassabb, a legerősebb élet és a halál, a legtávolabbi.”

A város szabályai a legrégebbiek az egészség megőrzésére. Leírás koncert.. Magatartási szabályok, a víz, ruházat, lakás, stb találhatók a dokumentumok dal gyűjtemények, versek a nagy ókori költők, vallási könyvek, értekezések, orvosi tudósok az antikvitás - Hippokratész, Galen K. és még sokan mások. Ez az időszak a fejlesztés L. megfigyelésen alapuló és empirikus eredmények, hogy jár és szabadtéri játékok, fürdés és napozás, test tisztaságát és a ház javítja az egészséget, akadályozza a kialakulását és elterjedését a betegségek (különösen a fertőzések), így elevenség, erőt és kitartást fejleszt.

A méz fejlesztésével. különösen a mikrobiológia és az epidemiológia eredményei, a fertőző betegségek fertőző ágenseinek közvetítésének módjai, a bőr barrier funkciói stb. ismerete, tudományosan igazolták a tudományos kutatások intézkedéseit. L. g. Began-t úgy tekintették, mint tudományos módszert különböző betegségek megelőzésére.

Az L. által végrehajtott intézkedéseket az életkor, az anatómiai és a fiziológiai szempontok figyelembevételével végzik. a női és férfi testek jellemzői. A koncert alapszabályai. a fiú és a csecsemő gyermek gondozása gyakori (lásd Breastfeed, Newborn). Az LS készségeit a korai életkorú gyermekek számára kell tanítani; ebben az esetben nagy szerepet kap a járóbeteg gyermekorvosok és a méz. nővérek, utasítások a szülők, a gyermekek óvodák és kertek orvosai, tanárok. A gyerekek képességeit 6-7 éves korig kell képzett.

Az iskolai életkorban az L. képességei gyakran gyengülnek, mivel a gyermekek többet hagynak maguknak. A mézes feladatokban. a dolgozók és az iskola egészségügyi eszköze, hogy teljes mértékben megerősítsék ezeket a készségeket és biztosítsák a személyes higiéniára vonatkozó feltételeket.

A régi korban különösen fontos a Leningrád város szabályainak betartása. Általános higiéniai intézkedések, racionális táplálkozás (életkor szerint), aktív pihenés, torna ösztönzi az öregedő szervezet kompenzációs folyamatait, növeli a betegségekkel szembeni ellenállást.

A LA-szabályok szigorú betartása különösen fontos betegség esetén; ha a beteg fertőző, akkor L. az egyik fő intézkedéssé válik a betegség terjedésének megakadályozásában a családban, a hallgatóban vagy a munkahelyi kollégiumban (lásd Care).

Testhigiénia

Az LA elsődleges szabálya a test tisztaságának betartása. Átlagosan a hét folyamán a faggyúmirigyek 100-300 gramm faggyúvá válnak, és a verejtékmirigyek 3,5-7 liter verejtéket szednek. A felhalmozódása faggyú a bőrön, majd extraháljuk metabolikus termékek, szennyeződés a por és a különböző körülvevő bőr vegyületek közepes csökkenéséhez vezet a védő és a légzési funkciókat, és feltételeinek megteremtése a kórokozók terjedése a bőrön. Különösen fontos a kéz tisztasága. Megállapítást nyert, hogy a baktériumok tiszta kultúrájának tiszta, tisztított kezei bőrére való alkalmazásakor 10 percen belül mennyiségüket. 85% -kal, a mosatlan kéz bőrén pedig 20 perc után csökken. csak 5% -kal csökken. A körmökben a kezek bőrén található mikroorganizmusok 95% -a található. Ezért bérbeadását a megfelelő körömápolási és kézmosás a toalett használata után, evés előtt, és mielőtt étel, az ellátás a baba, és így tovább. N.

A test tisztasága, ruházatai, különösen a közétkeztetésben dolgozók, óvodák és óvodák kezelése, valamint az orvosi személyzet előfeltétele a munkájuknak. San.-koncert. és a közegészségügyi létesítményekben, az élelmiszeriparban, a vízellátó rendszerben dolgozók, az iskola előtti, az iskolai és egyéb intézményekben az epidemiológiai intézkedések az egészségügyi-epidemiológiai állomások felügyelete alatt zajlanak (lásd). Az ilyen vállalatok és intézmények alkalmazottainak LS-jének kérdéseit azonban folyamatosan figyelemmel kell kísérniük vezetőik, az orvosok, akik rendszeres orvosi vizsgálatokat végeznek, valamint a kezelőorvos is.

Mindenkinek ismernie kell a bőre és a hajának jellemzőit, hogy ezt figyelembe vegye, amikor gondoskodik róluk. Például ha a bőr nagyon vékony és irritálódik, ne használjon szappant folyamatosan, ne szappannal mosson száraz, száraz hajat stb. Mosás után hasznos a bõr ráncokat WC-ecettel vagy testápolóval törölni (lásd Kozmetikai termékek). A túlzott izzadásban szenvedő embereket, a bőrszennyezéssel járó termelési dolgozókat, a mezőgazdasági munkásokat, különösen a terepmunka során, alaposan meg kell mosni vagy zuhanyozni a munkanap végén. A nyilvános fürdőkben és zuhanyozóknál célszerű a saját gumipapuccsal felvenni a fürdőzést, hogy elkerüljük a bőr gombás megbetegedéseinek fertőzését (lásd). Ajánlások testápolásra, hajra, kézre és lábra - lásd a Bőr, bőrhigiénia.

A fürdőben történő mosás után a fürdőt fehérneműre kell cserélni. Javasoljuk, hogy változtatni ruhát az emberek túlzott izzadás naponta, a forró évszak, a dolgozók forró üzletekben és a levegő magas por- tartalom, azaz a. A. felszívódása és lélegző minősége vászon ezeken a gyorsan elvesztette a ruházat alatt felveszi a nedvességet, a bőr áztatott, különösen a hajtásokban. Ágyneműt kell cserélni - hálóinget, pizsamát kell viselnie; mindig egyéni arc törölközőt és lapokat kell használni - törölni a testet; a kéz és a lábak számára külön törölközőt is igényelnek. Javasoljuk, hogy minden családtagnak külön ágya van. A ruha cseréjére és mosására vonatkozó feltételek, valamint a koncert. a fehérekre vonatkozó követelmények - lásd Fehérnemű.

A ruhák és cipők használatának legfőbb szabálya az év klíma és évszakának megfelelő kiválasztása a túlzott hűtés vagy túlmelegedés elkerülése érdekében (különösen ez a gyermekekre vonatkozik). A hazaérkezéskor mindig ajánlott otthoni ruhákat és cipőket váltani annak érdekében, hogy elkerülje a fertőzés kórokozóinak átadását, különösen ha kisgyermekek vannak a házban; az épület az iskola gyerekeknek kell viselni az úgynevezett. eltávolítható (otthoni) cipő. Munkaruha prom. a vállalatokat speciális szekrényekben hagyják el, a ruhák cseréjét az utcai ruhákban való zuhanyzás után; Otthon ezeket a ruhákat és cipőket házra kell váltani. Gig. a ruházati és lábbeli követelményei - Lábbelik, ruhák, védőruházat.

A szájüregi higiénia magában foglalja az egyéni fogászati ​​ellátás és a szájüreg higiéniai ellátását (lásd). A szájüreg gondozása a fogkefe által folyamatosan kialakított puha fogpótlás gondos eltávolításából áll, amely nagy számú mikroorganizmust tartalmaz a fogzománc felszíni rétegének megsemmisítésében; ha a plakkot nem távolítják el, akkor gyorsan gátlóvá válik (lásd), ami gumibetegséget idéz elő és tart fenn (lásd Gingivitis). Egyéni fogorvosi ellátás - lásd fogszuvasodás, megelőzés. Orális higiéniát évente kétszer kell elvégezni a fogorvos; ez kötelező intézkedés számos korcsoport (óvodai és iskolai életkor), terhes nők és egyes ipari vállalkozások munkavállalói számára.

Egy nő személyes higiéniája

A lány nemi szervét különleges tisztaságban kell tartani, mivel bőrük nagyon érzékeny, könnyen kiszolgáltatottabb és viszonylag alacsony a fertőző ágensekkel szemben; megfelelő ellátás nélkül a vulvitis könnyen előfordulhat (lásd Vulvovaginitis). Miután vizelés és székelés genitáliák kisgyermekek kell mosni meleg forralt vizet egy vattacsomót óvatos mozgások irányát a szeméremcsont a farkcsont, hogy a maradék széklet nem kap a külső nemi szerveken. Ezt követően a bőrt szárítani kell, puha higroszkópos szövet vagy tiszta pelenka segítségével; az irritáció vagy a pelenka bőrkiütés legkisebb jeleként, a szárítást követően a bőrt steril növényi olajjal kell kenni, és vékony rétegben porított porral kell porozni. A kenés vagy a porzás irritációjának hiányában nincs különösebb szükség. A korai életkortól kezdve a lányok kell hozzászokott a napi székletürítés egy adott időben és rendszeres vizelés (folyamatos túlcsordulás a végbél és a húgyhólyag vezethet a későbbiekben a megfelelő helyzetét a méh).

Az 5-6 éves kortól kezdve a lányokat arra kell tanítani, hogy gondoskodjanak saját szexükről. Napi mosás a nemi szerveket, ha mégis érdekel, nem okoz a gyermekek szexuális érzések ébrednek, ami némi félelem szülők. Ezzel szemben a vizelet, a széklet maradványai irritálódhatnak és a nemi szervek viszketését okozhatják. Lányok viseljenek kényelmes zárt nadrágot, nem korlátozza mozgását, nem szorosan illeszkedik a nemi szervek, hogy kerüljék a hideg, a por, szennyeződés a területen a szeméremtest. Underpants meg kell változtatni a mindennapi, t. Hogy. A hüvelyváladék, amelyek rendelkezésre állnak, és a kislány, és a vizelet megkeményedik nadrág és irritálja a szeméremtest, ami okozhat karcolás, vulvovaginitis.

A serdülőkorban, a pubertás idején (lásd), a lánynak már meg kell szereznie a szükséges készségeket, hogy gondoskodjon magáról. A menstruáció megjelenéséhez a lányt előzetesen pszichológiailag elő kell készíteni. Anyának vagy idősebb nővérének, iskolai egészségügyi dolgozóinak vagy tanárának anatómiai és élettani jellegűnek kell lennie a lányok számára hozzáférhető formában. a női testület jellemzői, figyelve a szexuális nevelés kérdésére (lásd). A menstruáció normál menete során az életmódnak nem szabad megváltoznia. A fizikai nevelés megengedett, de figyelmeztetnie kell a lányt, hogy tartózkodott az ugrástól és a nehéz fizikától. gyakorlás, valamint néhány sport (kerékpározás, úszás); részvétel a versenyeken a lány szabadon enged.

A lányoknak tanítani kell azokat a szabályokat, amelyeket a menstruáció során követni kell. Fontos, hogy vigyázz a test hipotermiájára, különösen a lábakra és az alsó hasra. A menstruáció során a nemi szervek jobban fogékonyak a fertőzésre a test védelmének bizonyos csökkenése és a méh sebfelszínének jelenléte következtében. Tehát napjainkban minden nap zuhanyozni kell, vagy vízi koncerteket kell készíteni. eljárást. Fürödhet, de a víz nem forró (jobb 37-39 ° C). Legalább napi kétszer, a külső nemi szerveket meleg vízzel és szappannal mossák, miután alaposan megmosták a kezét. Először a külső nemi szerveket mossák, majd a combok bőrét és végül az anus régióját; Elfogadhatatlan, hogy a medencében való mosás közben leüljön.

A menstruációs vér összegyűjtéséhez ajánlott egy speciális koncertet használni. bélés kötésből és pamut gyapjúból, vagy varrva egy kétrétegű gézzel, béléssel pamut gyapjú. Az öltözködést naponta többször meg kell változtatni, mivel áztatják, és nem engedik a vér kiszáradását. Szükség van néhány különleges rövidnadrág-úszónadrágra (jobb a pamutszövetre), amely szintén változik, és nem teszi lehetővé a vér szárítását; Mosás után, vasaló.

A szexuális aktivitás megjelenésével további koncertezést kell végeznie. szabályokat. Tehát az első, 2-3 napos szexuális kapcsolat után szexuális apaságra van szükség ahhoz, hogy a himnuszos rothadás gyógyulhat; meg kell tartózkodnunk a nemi közösülésektől és a menstruáció alatt, hogy a kórokozók ne kerülhessenek a nemi szervekbe és ne okozzanak vérzést. Terhesség és szülés után L. és az egész életmód a nők bizonyos tulajdonságokkal rendelkeznek (lásd Terhesség, Szülés után).

A klimatikus időszakban (lásd) gyakran kialakulnak neuroendokrin rendellenességek, amelyek a szervezet szerkezetátalakításához kapcsolódnak. Ezért az általános higiénés intézkedések mellett a napi testtörlés vízzel (36-22 ° C), feltöltés, szabadtéren való tartózkodás, lefekvés előtt járás ajánlott.

Egy ember személyes higiéniája

A serdülőkorban egy fiú, mint egy lány, meg kell szereznie a L. g. Képességét, hogy tiszta legyen a test, a haj és a ruha. Mintegy előforduló serdülők pubertás alatt szennyezések (cm.), Általában előforduló alvás közben, felnőttek, jobban iskolaorvos figyelmeztetnem kell a fiúk, valamint beszélni tizenévesek a funkciók férfi és női test, hogy dolgozzon ki egy helyes kilátások a kapcsolat a nemek. A fő célja a szexuális nevelés - tanítani a fiút, hogy kezelni az érzéseiket, hogy felkészüljenek a jövőbeli szexuális életet, mint egy morális, valamint vonatkozásában higiénia, óva alkalmi szex, finoman figyelmeztette a fertőzés lehetőségét egy nemi betegséget.

Boy és a felnőtt ember tisztán kell tartani, a nemi szervek naponta mossa szappannal és vízzel, így a tasak kinyitása és mosás fityma felhalmozódó smegma (cm.). Nemi közösülés után a nemi szerveket meleg vízzel kell mosni. Meg kell figyelmeztetni a fiatalokat arról, hogy a közösülés Pearl od menstruáció nők vezethet nemcsak eltérések a női nemi szervek területén, hanem a gyulladás a férfi húgycső, ami annak köszönhető, hogy elérje vérrögök és mikroorganizmusokat.


Irodalom: Belyaev II esszéi a pszichohigienia, M., 1973, bibliográfiák; E.V. Khovikova. Egészségügyi matri-health child, M., 1971; Papan AG, Shkolnik BI és Sol'skii Ya P. Női higiénia, Kijev, 1966; Persianinov LS Nők egészsége és anyasága, M., 1969; A gyermekek szülõi, szerk. AF Tura, L., 1975; Bragg RS A böjt csoda a korszakosságért - fizikai, mentális szellemi megfiatalítás, Santa Barbara, 1977; F e г-t i g В. u. a. Gesundheit fur die Familie, Lpz, 1976.

A személyes higiénia fogalma

A higiénia mint tudomány egy nagyon széles koncepció, amely gyakorlatilag az emberek életének minden vonatkozását lefedi. A "higiénia" szó a görögből származik hygienos, ami azt jelenti "Az egészség megteremtése". Fogalommeghatározások A higiénia nagyon sok, de talán mindegyikük egy dolgot jelent: A higiénia az emberi egészség javításának és megőrzésének tudománya.

A higiénia számos szakaszból áll, mint például: élelmiszerhigiénia, gyermekek és serdülők higiéniája, foglalkozáshigiénia, sporthigiénia, személyi higiénia, közösségi higiénia, környezetegészségügy, katonai higiénia stb. Mivel a webhely tárgya teljes mértékben bele van foglalva a "higiénia" koncepcióba, az egyszerűség kedvéért a weboldal ezen részében csak a személyes higiénia témáját fogjuk lefedni.

Személyi higiénia - az emberi viselkedés szabályai a mindennapi életben és a munkahelyeken. Szűk értelemben a higiénia a test, ruházat és háztartási cikkek higiénikus tartalma. A személyi higiéniai igények megsértése befolyásolhatja egy személy egészségét, valamint nagyon nagy csoportokat (vállalkozói kollektívák, családok, különböző közösségek tagjai és még az egész régiók lakói is).

SZEMÉLYI HIGIÉN SZABÁLYAI

1. Testhigiénia. Az emberi bőr védi az egész testet mindenféle környezeti hatástól. A bőr tisztaságának tiszteletben tartása rendkívül fontos, mivel a védelmi funkció mellett a következő funkciókat látja el: hőszabályozó, anyagcsere, immunrendszer, szekréció, receptor, légzőszervek és más funkciók.

 • Minden nap mossa le meleg vízzel. A víz hőmérsékletének 37-38 fokban kell lennie. kissé meghaladja a normál testhőmérsékletet. Egy ember bőrén keresztül heti 300 g zsír és legfeljebb 7 liter izzadság szabadul fel. Annak érdekében, hogy a bőr védő tulajdonságai ne zavaródjanak, ezeket a szennyeződéseket rendszeresen le kell mosni. Ellenkező esetben a kórokozók, gombák és más káros mikroorganizmusok reprodukciójára kedvező feltételeket hoznak létre a bőrön.
 • A vízkezelést (fürdő, zuhany, fürdő) szivacs használatával legalább hetente egyszer kell elvégezni.
 • Tartsa tisztán a kezét és a körmét. A bőr nyílt területei különösen hajlamosak a szennyeződésre. A kórokozó mikrobákat tartalmazó iszap kézről szájon át táplálékot kaphat. A diszentériát például piszkos kezek betegségének nevezik. A kezeket meg kell mosni, mielőtt a WC-hez megy, és feltétlenül a WC után, étkezés előtt és étkezés után, az állatokkal (mind az utcán, mind a haza) való érintkezés után. Ha úton van, akkor törölje le a kezét egy nedves ruhával, hogy legalább néhány mikrobát megszüntesse.
 • A lábakat minden nap hideg vízzel és szappannal mossuk. A hideg víz csökkenti az izzadságot.

2. Hajhigiénia. A fejbőr és a haj megfelelő gondozása normalizálja a faggyúmirigyek működését, javítja a vérkeringést és az anyagcsere folyamatait. Ezért a fej mosására vonatkozó eljárást felelősen kell kezelni.

 • A fejet mosni kell, mert piszkos lesz. Nem lehet pontosan megmondani. A hajmosás gyakorisága különböző tényezőktől függ: a hajhossz, a haj és a fejbőr típusa, a munka jellege, az évszak stb. Télen rendszerint a fejét gyakrabban mossák, mert a fejdísszel nem engedik meg a fejbőr légzését, ami a faggyút a megszokottól sokkal nagyobb mértékben szabadul fel.
 • Ne mossa meg a haját forró vízzel. A haj nagyon zsíros lehet, mivel a forró víz aktiválja a faggyúmirigyek működését. Ezenkívül ez a víz segíti a mosószereket (szappanok és samponok), hogy a hajra a szürke plakkban helyezkedjenek el, ami nehezen lemosható.
 • Gondosan fontolja meg a hajápolási termékek (samponok, balzsamok, krémek stb.) Kiválasztását. A haj nagyon jól elnyeli a vizet, és vele olyan anyagokat, amelyek károsíthatják a hajat, a fejbőrt és a testet mint egészet.
 • Az öblítés után célszerű hideg vízzel hűteni a hajad.
 • Törölje le a fejedet mosás után, lehetőleg meleg törülközővel, majd hagyja, hogy a haj kiszáradjon a levegőben. A hajszárító nem kívánatos, mert nagyon száraz a hajat.
 • Ha a haj fésülése más emberek hajkefeinek elfogadhatatlan használata.

3. Szájüregi higiénia. A szájüreg megfelelő gondozása segít a fogak jó állapotban tartásában sok éven át, és segít megelőzni a belső szervek számos betegségét.

 • A fogak csiszolásához minden reggel és este szükség van.
 • Tilos más személy fogkefe használatát engedélyezni.
 • Evés után győződjön meg arról, hogy öblítse le a száját.
 • Amikor megjelenik egy fogászati ​​vagy ínybetegség első jele, azonnal forduljon a fogorvoshoz.
 • A megelőző vizsgálathoz legalább évente kétszer keresse fel a fogorvost.

4. A fehérnemű, a ruházat és a cipő higiénája. A személyes higiéniában fontos szerepet játszik ruháink tisztasága. A ruházat megvédi az emberi testet a szennyeződéstől, mechanikai és kémiai károsodástól, hűtéstől, rovaroktól stb.

 • A fehérneműt mindegyik mosás után meg kell változtatni, pl. minden nap.
 • Zokni, harisnya, harisnya, harisnya változik naponta.
 • A ruházatot rendszeresen mosni kell.
 • Elfogadhatatlan, hogy valaki más ruhát és cipőt visel
 • A ruháknak és lábbeliknek meg kell felelniük az éghajlati viszonyoknak.
 • Javasoljuk, hogy előnyben részesítsék a természetes anyagokból készült ruhákat és a természetes anyagokból készült cipőket.
 • A ruhák és cipők darabolásának figyelembe kell vennie az anatómiai jellemzőket, és meg kell felelnie a személy méretének.

További információkért lásd a "Ruházat higiéniai" című cikket.

5. A horgony higiéniája.

 • Minden családtagnak saját törülközővel és saját ágyával kell rendelkeznie.
 • Az ágyneműt hetente cserélni kell.
 • Az alvónak kényelmesnek kell lennie.
 • Lefekvés előtt az alvóhelyiséget szellőztetni kell.
 • Lefekvés előtt ajánlatos a fehérneműt hálóingre vagy pizsamára cserélni.
 • Próbálja meg, hogy ne engedje meg az ágyon az állatokat.