biológia

A legegyszerűbb szervezetek közül sok az állatok és az emberek parazitái. A következők a parazita protozoák, amelyek a legsúlyosabb és gyakran előforduló betegségeket okozzák.

Diszterikus amóba

A dysenterikus amoeba hasonló a rendeshez, de kisebb, mint annak, és rövidebb és tágabb rizómákkal rendelkezik. Az emberi emésztőrendszerben a szájon keresztül lép be a cisztás fázisba. A vastagbélben az amoeba elhagyja a cisztát, és táplálja a baktériumokat anélkül, hogy károsítaná az embereket. Később ez a legegyszerűbb szervezet elkezd behatolni a bélfalba, táplálkozik a vörösvérsejteken, és parazitává válik. A bélfekélyek kialakulnak, amelyek az emberi testet elvezetik. Van egy betegség amoeb-vizenyő, vagy amőbás.

A dysenterikus amoeba beléphet a véráramba, és elérheti a májat. Itt is a parazita nyálkás fekélyek kialakulásához vezet.

A ciszták kialakulása, az amőbák az emberi testet elhagyatlan maradványokkal hagyják el. A könnyű ciszták könnyen hordozhatók. Ha nem mosson kezet és ételt, akkor megkaphatja őket.

Plasmodium malaria

A plazmid parazita protozoa. Egyes plasmodiafajok betegséget okoznak emberben malária. A maláriás plasmodia hordozója a maláriás szúnyog. A rovarcsípés során a plazmódia behatol a gazda vérébe. A vérrel együtt eléri a májat, táplálja, nő és multiplikál. Ezután számos plazmód újra belép a véráramba, és kezd el parazitálni a vörösvérsejtekre, megsemmisítve őket, és elkülönítve élőlényeiket, amelyek mérgezik a gazdahelyet. Az ember lázba kezd, vérszegénységben szenved.

Ha a malária páciensét egy maláriás szúnyog ismét megharapta, akkor a plasmodia személytől a szúnyoghoz jut. A szivacsos plazmodium testében szexuálisan reprodukálódik.

A malária gyakori Afrikában. Ez egy nagyon veszélyes betegség. A maláriával, beleértve a maláriás szúnyogok elleni harcot és megsemmisítését.

trypanosomaszuszpen

A trypanoszómák nemzetségét a legegyszerűbb paraziták alkotják, amelyek flagellával rendelkeznek (közel az euglénhez rokonság szerint). Fő gazda gerinces, és a fuvarozók általában rovarok. A tripanozom különböző képviselői különböző állatok és emberek betegségeit okozzák. Parazitáljon elsősorban a vérben és a cerebrospinális folyadékban. A legismertebb és leggyakoribb betegség, amelyet a trypanoszómák okoznak alvászavar.

Az alvászavarok hordozója a tsetse fly. Ez a betegség a trópusi Afrikára jellemző. Az alvászavar két szakaszban fejlődik ki: az ember első heteit láz és fájdalom torzítja, egy hónap múlva vagy többször, álmosságot, alvási és koordinációs rendellenességeket, valamint a tudatváltozást. A betegséget könnyebb kezelni az első szakaszban.

Giardia

Ljamblii - egyfajta zászlós protozoa-paraziták. Az intesztinális lamblia okoz embereket és állatokat giardiasisnak, ahol a parazita a vékonybélben él.

Az ember a giardiasis fertőzésével fertőtlenített ételt fogyaszt, amely a lamblia cisztákat tartalmazza. A cisztából kilépve a lamblia beszívta a beleket és táplálja az emésztett ételeket.

Leishmania

A Leishmania egy másik fajta protozoon parazita. Ők okoznak leishmaniasis emberekben és sok más állatban. A hordozók szúnyogok.

Különböző típusú leishmaniasis kapcsolódik a test különböző szöveteinek vereségéhez. Az egyik ilyen bőrbetegség a pendinskaya fekély.

coccidia

A Coccidia sok állatot, például férgeket, ízeltlábúakat és halakat parazitál. Okot okoz kokcidiózis, amelyek komoly károkat okoznak az állatállományban és az akvakultúrában.

A coccidia parazita sejteket tartalmazó spórák formájában telepedik le.

A Toxoplasma nemzetség a kokcidia közé tartozik. Képviselőik olyan embert okoznak, mint a széles körben elterjedt betegség toxoplazmózis. Egy személy fertőzött a háziállatok vagy a rosszul főzött hús. A toxoplazma számos szervet érint, beleértve az idegrendszert is.

A legegyszerűbb emberi paraziták az általuk okozott fajok és betegségek

A legegyszerűbb szervezetek, amelyek a Föld víztestében, talajában és levegőjében élnek, legfeljebb 15 000 fajhoz tartoznak. Néhány közülük bolygónk legősibb lakói. Az első élő szervezet megjelenése óta eltelt évek millióinál a protozoák többsége nem változott sokat. De megtanulták, hogy jól alkalmazkodjanak az új élőhelyekhez, és megtalálják a túlélési módokat. Ezeknek a szervezeteknek az egyik legnyilvánvalóbb módja a parazitizmus, beleértve az emberi testet is.

Mi a legegyszerűbb emberi parazita?

Az emberi test, mint a többé-kevésbé nagy állatok teste, nagyon vonzó tárgy az élet parazita példányainak. A legegyszerűbb, többsejtű paraziták (bélférgek) mellett élhetnek az emberi testben is.

Az élőhely szerint a legegyszerűbb forma lehet endogén (az emberi testben élő) vagy exogén (a bőr, amely a lakóhelyet választotta). Néha, a fejlődés előrehaladtával, a paraziták mozognak a testen, kiválasztják a legmegfelelőbb élőhelyet egy adott fejlődési szakaszra.

A mikroszkopikus dimenziók és a primitív struktúra jelenléte lehetővé teszi a legegyszerűbb paraziták sikeres túlélését és szaporodását a legnehezebb körülmények között. Minden ez a faj jellemzi szerkezet, amely egyetlen sejtből, tele citoplazma - a sejten belüli folyadék végbemenő összes anyagcsere folyamatok bevonásával organellumok (struktúrák, amelyek különböző funkciókat töltenek be az élet fenntartásához)

A mozgás funkcióit az erre a célra szolgáló flagella, cilia és pszeudopódia végezheti el. A fő folyamat (élelmiszer) többféleképpen valósul meg:

 • lenyelés a sejtes szájjal;
 • áramlik a pszeudopódák (pszeudopódák);
 • a membrán felületének felszívódása.

A kedvezőtlen körülmények a ciszták képződésének jelévé válhatnak - a külső környezet kagyló hatásaival szemben ellenállóak. Ezek szükségesek ahhoz, hogy a legegyszerûbb paraziták egy személy átmenjenek egyik fogadóból a másikba, és tartsák a fogvatartott belül a parazita több éve.

A reprodukciós cisztát egy vékony, időbeli membrán kialakulása jellemzi, amely a legrövidebb hasadási periódushoz szükséges.

Fontos! A legegyszerűbb emberi paraziták a protozoális fertőzések kórokozói: giardiasis, trichomoniasis, alvási betegség, amoebicususziás, malária stb.

Protozoan paraziták típusai

A reprodukció és a mozgás útján a táplálkozás természetét az ember legegyszerűbb parazitáinak négy fő osztálya különbözteti meg:

ostorozza:

Például lamblia, leishmania, trichomonads, trypanosomes. Van egy hosszúkás ovális vagy körte alakú testük. Ezek 1-8 flagellát tartalmazhatnak - vékony citoplazmatikus kúszások, melyek a legfinomabb fibrillákból állnak. Mozognak zászlósan előre, mintha "csavarni" a tér előttük. Egyél mind a kész tápanyagok felszívásával, mind a szúrással a membránon keresztül. A sokszorosítás a legtöbb esetben két lányos sejtekből való egyszerű megosztással jön létre. A Flagellates legfeljebb 10 000 ember települései élhetnek;

spóra

Például maláriás plasmodia, toxoplazma Gondii. A protozoa fajta képviselőinek, amelyek egy nagyon komplex fejlődési útvonallal jellemezhetők: a hordozóról az emberi vérre, majd a májra, ahol a parazita reprodukálja és befolyásolja a vörösvérsejteket. A reprodukció során keletkező toxinok emberi hordozó betegséget okoznak. A következő fejlődési ciklusban a kórokozóknak újra be kell lépniük a hordozó testébe, ahol a hím és nőstény sejtek érése és a spórák képződése megtörténik. Az érés után a spórák elpusztulnak, és a parazita újra belép a hordozó testébe. A ciklus megismétlődik;

csillósok

Például balantidia. Az infusorokat mozgás jellemzi csillók segítségével. A test sejtjeiben két mag van: egy nagy mag mindegyik létfontosságú folyamatot irányítja, egy kis számára, a protozoa létezésének szexuális oldalán a fő szerepet. A szaporodás úgy történik, hogy a sejtet félig elosztják, a fajok legtöbb képviselője ezt naponta, naponta néhányszor - többször is. Egy speciális üregben (a "sejtes szájban") az ételt a csilló mozgása vezérli, a sejt belsejében, amelyet az emésztőrendszer dolgoz fel, és nem emésztett maradványokat vesz ki;

sarkodovyh

Például az amoeba-dizentéria. Nem állandó alakja, sok hamis lábát képezi, amelyek segítségével mozog és rögzít élelmiszereket. Szétszórva egyszerű megosztottsággal. Többféle formában is létezhet: szövet, luminal, pre-cisztikus. A szövet formája csak a beteg belsejében él. A fennmaradó formák a hordozó testében is előfordulhatnak.

Fontos! Primitív szerkezet, a formáció a ciszták, a legegyszerűbb módszer a terjedési, mikroszkopikus méretű - mindezen tényezőket lehetővé protozoa paraziták behatolnak a legbiztonságosabb emberi test szöveteiben és a káros hatásának hiányát forrásává válnak a számos súlyos és néha nehéz diagnosztizálható patológiás körülmények között.

Milyen betegségek okozzák a legegyszerűbb parazitákat

A legegyszerűbb mikroorganizmusok parazita életmódja a fenti tényezők mellett hozzájárul az anaerob légzés képességéhez, bár sokan használhatják az oldott oxigént.

Az protozoon paraziták által okozott betegségek közé tartoznak a következők:

malária

A fő tünetek a lázcsökkentők, ízületi fájdalom, hányás, vérszegénység, görcsök. A lép léphet fel. A maláriát a betegség ismétlődő lefolyása jellemzi, nyugalmi időszakokkal és súlyosbodással. A kórokozó típusától függően különböztethetők meg a formák: három nap, négy nap és trópusi. A betegség gyakori Afrikában és Dél-Ázsiában. Sok évszázadon át, mint ma, a kinin, a cinchona kéregből készült készítmény továbbra is a fő kezelés. A szintetikus analógok létrehozása ellenére a fertőzés okozta halálesetek olyan területeken fordulnak elő, ahol nincs hozzáférés a modern orvosi ellátáshoz;

Amebiasis (dysentery amoebiasis)

A legegyszerűbb parazita - améba-diszentéria osztályú sarcod. A fertőzés a bélben és az intestinalis (a májban kialakuló) képességet hordozza. A fertőzés után 7-10 nappal az első tünetek: hasi fájdalom, gyengeség, subfebrile hőmérséklet (akár 37,5 ° C-ig). Körülbelül 10% -uk súlyos hasmenést észlelhet, vérnyomással és nyálkahártyával. Minden harmadik fertőzött személy lázat alakul ki. Jellemzője a májnövekedés, és bizonyos esetekben a máj tályogának növekedése. Ha a kezelés nem indul el időben, az elhúzódó hasmenés a páciens testének kiszáradását, gyengeségét és kimerülését okozza. A betegség kitörése jellemző a forró éghajlatú országokban;

giardiasisnak

A betegséget a legegyszerűbb osztályharcok okozzák - Giardia. Ezek a parazitáknak 4 pár zászlója és egy szívólemezük van, amellyel a vékonybél belső oldalához kötődnek. Ha a tünetek a fertőzés: fájdalom és duzzanat a has felső részén, a hányinger és a zúgás, a meghibásodás a bél, bőrelváltozások (atópiás dermatitisz), szabálytalanságok az epehólyag, gyengeség és erőtlenség, rossz étvágy és alvás. Jellemzően a giardiasis széles körű eloszlása ​​a forró éghajlatú régiókban Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában. Oroszországban az átlagos incidencia 0,1%, az USA-ban 0,05%;

leishmaniasis

A betegséget a leishmania okozza, a parazita a flagellától. A bőr és a nyálkahártya-bőr leishmaniasis fő tünetei a bőr fekélyek formájában jelentkező elváltozások. Nyálkahártya formájával ödéma és deformitás léphet fel. Ha a légzőrendszer részt vesz a folyamatban, ritka esetekben halálos kimenetelű lehet. A zsigeri formát a máj és a lép, a láz és az anaemia emelkedése jellemzi. A betegség 88 országban gyakori, főleg trópusi és szubtrópusi klímával;

trichomoniasis

A betegséget a Trichomonas okozza - a parazita a zászlós osztálytól. Az urogenitális rendszer érintett. A nők fő tünetei viszketés és égetés, a külső nemi szervek hyperemia, kellemetlen szagú váladék jelenléte, néha kellemetlen érzés lehet a nemi közösülés és a vizelés során. A férfiaknál a legtöbb esetben a betegség tünetmentes, néha fájdalom jelentkezhet vizeléskor és ürüléskor, a prosztatagyulladás tünetei;

balantidiasis

A kórokozó egy parazita a balantidium infúzióinak osztályából. A jellegzetes tünet a hasi fájdalom, hasmenés és a nyelv elmaradása. A betegség akut esetekben, a hőmérséklet emelkedésében általános mérgezés jelei lehetségesek. A fertőzés is krónikus lehet, időszakos remissziós és exacerbációs időszakokkal. Bonyolult esetekben bélperforáció és peritonitis lehetséges;

toxoplazmózis

A betegséget a sporovikok osztályából származó parazita okozza - Gondia toxoplazma. A betegség jellegzetes tünetei a szemek, az idegrendszer, a szívizom, a nyirokcsomók, a máj és a lép léziói. Főleg krónikus formában áramlik. Gyakran előfordul, hogy az elsődleges fertőzés nagyon egyszerű, egy átlagos ARI védőbevonata alatt. Ezután az immunitás mindig megjelenik, és a további fertőzés nem lehetséges. A legnagyobb veszély a terhesség alatt a magzatra: ha a gyermek túléli, akkor az idegrendszer súlyos elváltozásai, a szem;

Alvó betegség

A betegséget a flagelláris osztály - a tripamán gambiai vagy a rhodesian - egyszerű parazita okozza. Az első szakaszban jellemző jelek: láz, fejfájás és ízületi fájdalom. 7-20 nap múlva a betegség második fázisa: a környező világ észlelésének megsértése, a mozgások koordinációjának zavarai, zsibbadás és alvászavarok. A betegség kitörése a trópusi Afrika bizonyos területein lokalizálódik, a fertőzés fő vektorának élőhelye a legyek;

Chagas-betegség

A kórokozó egy parazita a flagellar tripanoszóm kruzi osztályától. Az elsődleges tünetek a láz, nyirokcsomók nagyítása, fejfájás, duzzanat a harapás helyén. A kezdeti stádiumban a betegség jelei hiányozhatnak, és 8-12 hét után 30-40% -on előfordulhatnak másodlagos tünetek: a szív kamrai emelkedésének, a nyelőcső kiterjedésének és a vastagbél-megnagyobbodásnak. A betegség második szakasza a fertőzés után 10-30 évig tarthat. A legelterjedtebb fertőzés Latin-Amerikában volt.

Fontos! A legegyszerűbb paraziták többsége az emberi testbe esik, ha nem tisztelik az általános higiéniai és személyi higiéniai szabályokat.

A fertőzés módja

Bármely mikroorganizmus bejutása az emberi testbe történhet penetráción keresztül a beágyazódásokon vagy természetes nyílásokon keresztül. A környezet legegyszerűbb parazitainak többségében az emberek fertőzésének módja a négy leggyakoribb:

 1. Kapcsolat-háztartásban. A fertőzésnek ez a módja a legegyszerűbb szervezetek számára hozzáférhetővé válik, megsértve a szennyvízelvezetést és a személyi higiéniát. Végtére is, a legtöbb mikroorganizmus az egyik gazda testéből a másik szervezetébe való átmenetében cisztákat képezhet, és ebben az állapotban maradhat, amíg kedvező környezetbe nem kerül, azaz - a személybe. Fertőzés bármikor előfordulhat: amikor kézzel kezet, használjon más háztartási tárgyakat (törülközőt, ágyneműt, edényt), mosson kezet piszkos vízzel (tóban) stb.
 2. Széklet-orális (giardiasis). Ebben az esetben a fertőzés akkor fordul elő, amikor a parazita székletből vagy hányásból elhagyja a beleket. Ha a higiéniai szabályokat nem tartják be, a parazita belép a vízbe, az élelmiszerbe vagy az új tulajdonos kezébe, és behatol a szervezetbe. A fertőzés forrása is gyengén mosható zöldségekkel és zöldségekkel, valamint gyermekek számára - piszkos kézzel a homokozóban vagy háziállatokkal való játék után;
 3. Fertőzött termékeken keresztül (toxoplazmózis). A legtöbb állatban, különösen a vadon élő húsokban előfordulhatnak olyan protozoon paraziták cisztái, amelyek, ha nem megfelelően kezelik, beleesnek az emberi testbe. Az is lehetséges, hogy szennyezett, tejtermékek, amelyek nem tisztították és a nyers hal megfelelő hőkezelés nélkül;
 4. Elfogadható (malária, alvászavar). A fertőzés a kórokozó átvitelével történik a hordó nyálán keresztül a harapás során. A betegséget a fertőzött rovarok közvetlenül egy receptív szervezetbe továbbítják.

A fertőzés legfontosabb módjain kívül a fertőzés is előfordulhat néhány más módon, amelyek sokkal kevésbé gyakoriak:

 • Transplacentus - a legegyszerűbb paraziták bejutása a fertőzött anyától a placentán keresztül a magzatig;
 • Gemokontaktny - amikor a beteg vér parazitákkal fertőződik (orvosi eljárások, narkotikus injekciók, nemi úton);
 • Szexuális - fertőzés csak szexuális érintkezés esetén jelentkezik.

megelőzés

Az egyszerű parazitákkal való fertőzés megelőzése mindenekelőtt a higiéniai és egészségügyi előírások betartását tartalmazza. A parazitafertőzés lehetőségének megszüntetése ésszerűen számos ajánlást követve érhető el:

 • A hús, a tejtermékek és a haltermékek hőkezelése megfelelő mértékben (a hőtechnikai előírások betartásával). Különös figyelmet fordítanak a nem tisztított termékekre;
 • Gyümölcsök, zöldségek, bogyók és gyógynövények alapos mosása, lehetőleg forró vízzel. Ha lehetetlen melegíteni, különösen a gyermekek számára, jobb eltávolítani a bőrt;
 • Rendszeres orvosi vizsgálatok, különösen ha feltételezik, hogy protozoon paraziták fertőzöttek;
 • Egy szexuális partner iránti elkötelezettség és nem kábítószer-használat;
 • konkrét intézkedések alkalmazhatók a fertőzés megelőzését a rovarcsípés: A gyógyszerek használata készítmények gyilkos szúnyogok, szúnyogháló és rovarriasztók, a kiválasztódás transzgenikus szúnyogok (rezisztens malária), hogy egy vakcina.

Fontos! Nagyon fontos a fertőzés megelőzése, beleértve a legegyszerűbb parazitákat is, a test ellenállásának szintje. Végül is, ha a ciszta kedvezőtlen körülmények közé esik, ahol hiányzik a táplálkozás, vagy az immunsejtek állandóan idegen tárgyat támadnak, akkor a parazita elpusztul, vagy elhagyja a gazda testét.

Van számos olyan termékek, amelyek természetes immunstimuláló (fokhagyma, gyömbér, brokkoli, sárgarépa, zöld tea), hogy egy kiegyensúlyozott használata a test lehet nagy segítség az immunitás erősítése.

Ezen kívül egyes termékeket negatív hatással van a növekedés és a szaporodás egysejtűek, különösen benyújtott az emésztőrendszerben: zabkása rizs és árpagyöngy, szárított gyümölcs, sült alma, növényi olaj, párolt zöldség. A paraziták kezelésében szükséges a fermentációs folyamatokat előidéző ​​termékek korlátozása vagy megszüntetése: pékáruk és cukor.

Jelenleg a gyógyszeripar számos parazitaellenes, drága gyógyszert ajánl. Hatékony alkalmazásuk azonban csak megelőző intézkedésekkel és egy bizonyos étrend betartásával érhető el, amelynek összetételét szakképzett szakember kérheti.

Ne felejtsd el a népi jogorvoslatokat, amelyeket idővel és sok generáción keresztül teszteltek. Minden módszer és módszer együttes alkalmazása esetén, az orvos felügyelete alatt a paraziták nagyon kevés esélyt kapnak.

Naukolandiya

Természettudományi és matematikai cikkek

Parazita protozoa

A protozoák olyan egysejtű organizmusok, amelyek magokat tartalmaznak. Más szavakkal, a protozoák egysejtes eukarióták. A protozoák képviselői amoebas, euglens, infusoria és sok más organizmus. Az egyik legegyszerűbb sok paraziták, vagyis élőlények, hogy a takarmány rovására más élő szervezetek, valamint a paraziták károsítja a mester, mert vezetni őt a halál, de nem ölte meg azonnal. Képviselői a parazita protozoa amőba vérhas, malária parazita képviselői tripanoszómák, Leishmania, Giardia coccidia, microsporidiumok, és mások. Ezek a paraziták az állatok és az emberek.

Az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb betegség, melyet a parazita protozoa okoz malária. Ezt a plasmodia egyes fajai okozzák. Az ilyen plasmódákat nevezik maláriás plasmodia. Parazitizálnak a többsejtű organizmusok sejtjeiben, beleértve egy embert is, akik fertőzöttek lesznek egy bizonyos típusú szúnyogcsípéssel. Az a típusú szúnyog, amely hordozza a maláriás plazmódot maláriás szúnyog.

Egyszer az emberi vérben a plazmodium eléri a májat, ahol nő a méret és szoroz. A plazmodium sejtek visszatérnek a vérbe, és befolyásolják a vörösvértesteket, amelyekben táplálkoznak és reprodukálódnak. Amikor a maláriás plazmodia a vörösvérsejtekből jön ki, életciklus-hulladéka belép a véráramba és mérgezi az emberi testet. A páciens ebben az időben magas lázzal emelkedik.

Ha egy beteg ember ismét malária szúnyogot harap, akkor a plazmódium belép a szúnyog testébe. Itt a parazita szexuálisan reprodukálódik. Ezután a szúnyog megfertőzi egy másik személyt.

Egy másik gyakori parazita protozoon vizenyő amőba. Az amoeba vulgaris-tól eltérően a hasmenés rövidebb és vastagabb pszeudopódákkal rendelkezik. A vékonybélben él és táplálkozik, és egyelőre ártalmatlan. De amikor a vizenyő amőbák elkezdenek behatolni a bélfalba, és elpusztítják a vörösvértesteket, a betegség elkezdődik amoeb-vizenyő (amoebiasis). Ebben az esetben a belek gyulladnak. A véráramlással a paraziták lépnek be a májba, és súlyosbítják a betegséget. Az a személy, aki csecsemőkkel, a gasztrointesztinális traktusba táplálkozó cisztákkal fertőzik meg a vizenyő amőbát.

Parazita protozoa, kapcsolatos trypanosomaszuszpen, okoz egy személyt alvászavar. Ez a betegség Afrikában fordul elő és hordozza tsetse fly. A Trypanosome parazitálja a vért és a cerebrospinális folyadékot. A személynél a hőmérséklet emelkedik, fejfájás van stb. Ha a kezelés megkezdésekor nem indul el, akkor az alvás és a mentális aktivitás zavart lesz.

Sok faj Leishmania okozhat emberekben bőr leishmaniasis. Ugyanakkor a bőrön fekély alakul ki. Leishmaniasis, egy személy fertőzött szúnyogcsípéssel, amelyek a parazita protozoon hordozói.

85. Intracelluláris parazita protozoa. A fertőzés módjai, megelőző intézkedések. Példák.

A többség a legegyszerűbb élő sejten belül, jeleit mutatja mély degeneráció: eltűnnek organelle mozgás és erő, a test alakja instabillá válik, a tápanyagok felszívódását hajtjuk egész testfelület miatt pinocitózisa és aktív transzport membránon keresztül.. Sokan támadják a fogadó által átvihető, míg mások közbülső állomásokat, amelyek táplálják a főt.

Leishmania Leischmania (Kl. Zhgutikovye) - a leishmaniasis kórokozói

A visceralis leishmaniasis L. donovani okozza.

A bőr leishmaniasis (Leishmania tropica) okozója,

Megelőzés - az első helyen, ez a vektoros vezérlés és a pusztítás természetes víztározók (rágcsálók és kóbor kutyák), valamint a védőoltások. Trypanosoma brucei gambiense és T.b. Rhodesiense (flagella) az afrikai trypanosomiasis vagy alvászavar okozó szerve. A parazita mindkét oldalon csavaros, hegyes alakú. Hosszúsága 17-28 mikron. Lépés emberen élősködő, egy flagellum, hullámos membrán oldalsó és jól észrevehető kinetoplasts tövénél a flagellum. Tripanoszómák rendezni egy személy a vér, nyirok, gerincvelő-folyadék az agyban és a gerincvelőben szövetekben, és a savós üregekben. T. b A gambiense Nyugat-Afrikában található, és a T.b. rhodesiense - Kelet- és Délkelet-Afrikában. Ezeknek a parazitáknak az életciklusa az emberi szervezetben, a hazai és a vadon élő emlősökben, elsősorban a patásoknál fordul elő. Az alvó betegség az izomgyengeség, a depresszió, a kimerültség és az álmosság fokozásában nyilvánul meg. Vannak esetek öngyógyításra, de általában a betegség halálával végződik. Laboratóriumi diagnosztika - a beteg vérének és cerebrospinális folyadékának tanulmányozása a kórokozó azonosításában. Laboratóriumi állatok immunológiai reakcióit és fertőzését is alkalmazzák. Megelőzés - a vektorszabályozás mellett a trypanosomiasis gerincében élő egészséges emberek megelőző kezelését is használják, amely a szervezetet invazívvá teszi.

86. Tissue parazita protozoa. A fertőzés módjai, megelőző intézkedések. Példák.

a protozoák, amelyek a szövetekben élnek, sokkal speciálisabb paraziták, mint az előző organizmuscsoport. Ebben a tekintetben, a többségük, különösen élő sejten belül, jelei a mély degeneráció találtam: eltűnik organelle mozgás és erő, a test alakja instabillá válik, a tápanyagok felszívódását hajtjuk egész testfelület miatt pinocitózisa és aktív transzport membránon keresztül

MALARIA (VESZÉLYES ÁRTALMATLANÍTÁS). A betegség kórokozója a maláriás plazmódia, amely a vérbetegség (Haemospozidia) sorrendjébe tartozik,

MALARIA MEGELŐZÉSE. Minden olyan lázas beteg, mint a gyanúsított, a malária szűrésére kerül sor. Amikor a járványos idényben a malária betegeket azonosítják, azokat kórházi kórházakban helyezik el kezelésre (elkülönítve a szállítótól). És minden tagja a családok és a legközelebbi szomszéd (microcenters), kemoprofilaxis előtt végezzük a szezon végén Ugyanakkor gondos harci maláriás szúnyogok, annak minden fejlődési szakaszban a fejlett módszerek.

Paraziták-protozoák felsorolása emberekben (osztályozás a táblázatban)

A legegyszerűbb emberi paraziták egy egysejtű organizmusok egy csoportja, amelynek képviselői az emberi testben léteznek, és így nagyon veszélyes betegségeket okoznak. Az emberek, az állatok és a növények áldozatává válhatnak egy olyan mikroszkopikus sejtnek, amely rendkívüli élettel rendelkezik és hihetetlenül alkalmazkodik a változó életkörülményekhez. Az emberi testben lévõ protozoák súlyos patológiákat okoznak, néha szomorú kimenetellel. Senki sem mentes az ilyen fertőzés valószínűségétől, így a legegyszerűbb kórokozókkal kapcsolatos ismeretek nem lesznek feleslegesek.

Az ember számára a legveszélyesebbek a protozoák, amelyek az osztályokba tartoznak: sporovik, infusor, flagellates és sarcodes. A szervezetükben és az intracelluláris szervezetükben ezek az élő szervezetek nagyon sok közösségben vannak. Ismerjük meg, hogy mi a legegyszerűbb közös.

Ördögű ketrec

A legegyszerűbb paraziták jellemző tulajdonsága az emberi testben egy viszonylag egyszerű struktúra és egyúttal mikroszkopikus méretű, komplex sejtes szervezetük. A parazita sejtek teste átlagosan 10-40 mikron, ezért csak mikroszkóppal vizsgálható. Egyetlen sejt, amelynek szervezetei teljesítik az élethez és reprodukcióhoz szükséges összes funkciót, független, teljes körű szervezettség, és képes egy betegség kialakulására a többsejtű szervezetben, amely emberi lény. A protozoák jellemzői:

 • Egycellás szerkezet.
 • Miniatűr méretek.
 • Mozgásszervek jelenléte.
 • Képesség cisztára.
 • Gyors reprodukció.

A legegyszerűbb testnek vannak mozgásszervek, amelyek különböző osztályokban különböznek egymástól. Ezek lehet csillók, pszeudopodák és flagella. Az ilyen "tollak és lábak" aktuális mozgása segít a legegyszerűbb szervezetben a vízben, tápanyagban vagy más élő szervezetben való mozgáshoz.

A legegyszerűbb heterotrófok, ez azt jelenti, hogy csak egyszerű szervetlen vegyületek szükségesek a táplálásra, amelyek gazdagok a gazdaszervezet emésztőrendszerében.

A protiszták lélegzik az oldott oxigént, bár sok közülük anaerob, és anélkül is megteheti. Példák: bél lamblia.

A protozoák káros állapotban szenvednek a cisztás állapotban. Ugyanakkor elbúcsúznak a zászlós és a ciliumtól, lekerekítve és sűrű héjjal borítva. Ilyen "alvó" formában a protozoa évekig könnyen hordozható, a szél és az állatok könnyedén hordozhatóak, és várnak egy kedvező pillanatra, hogy újra életre keljenek. Példák: lamblia és amoeba-diszte- rítus cisztái.

A protozoa fő képviselői, a fertőzés útvonala és az általuk okozott patológiák. Táblázat.

A nyers hús és a szennyezett termékek használata

A leishmaniasis a szúnyogok által közvetített zoonózisos parazita betegségekre utal. Trópusi vagy szubtrópusi terepen utazhat fertőzött. Ez egy természetes fókuszú parazita betegség, amelyet ritkán találunk régiónkban. De a szélsőséges idegenforgalom kedvelői nem hagyják figyelmen kívül a protozoa-leishmaniák létezését, ami szó szerinti értelemben a bőr rothadását idézi elő.

Az ilyen protozoákkal való fertőzés szúnyogcsípéssel történik, és a nyál a sérült bőrön keresztül akár ezer parazita parazitákhoz is eljut. A fertőzés különböző formákban nyilvánulhat meg, de gyakrabban a bőr és a szubkután rétegek súlyos sérülése.

Giardia

Egy jól ismert egysejtű parazita, ami lambliasisot okoz. Különösen gyakran a kisgyermekek szenvednek a fertőzéstől. A fertőzés a kontakt-háztartási módszerrel, valamint a vízen keresztül történik. Az alapvető higiéniai szabályok megsértése és a nem kielégítő higiéniai körülmények okozhat szennyeződést ezekkel a protozoonokkal. Gyakran előfordul, hogy egy ilyen tanfolyam jelenléte tünetmentes, és sokáig észrevétlen marad.

A bél lamblia körte alakú testet és négy pár lobogót tartalmaz, amelyeken át mozog. Ez egy egyszerű anaerob sejt, amely biztonságosan létezhet oxigén nélkül. Formák ciszták, amelyeken keresztül elviselheti az egysejtes életének minden kedvezőtlen pillanatát. A Ljublja mind az aktív formában, mind a cisztás állapotban szaporodhat.

Trichomonas

Számos protozoa-trichomonad típusú létezik, amelyek különböznek a megjelenésben, és különböző helyszínekkel rendelkeznek az emberi szervezetben, és különböző potenciális veszélyeket jelentenek.

 • A bél - a bélben él és fejlődik, lehet a cholecystitis, a bél erózió, az anaemia, a colitis és a polyposis okozója. A bél-trichomoniasis tipikus megnyilvánulása: a bőr elhomályosulása és az izomgyengeség.
 • Orális - a szájüregben, a nazofarynxben él. Cukorbetegséget, ízületi gyulladásos betegségeket és májbetegségeket okozhat.
 • Urogenital - belép a szexuális intimitás során, majd a nemi szervekbe települ, ahol az élelmiszer a sejtes epitheliumot és a baktériumokat használja.

A krónikus urogenitális trichomoniasis meddőséget és impotenciát okozhat.

Améba-diszthéria

Veszélyes parazita két fejlődési szakaszban: vegetatív (luminal) és nyugalmi állapot (ciszták). Az amoebiászást (amoebicus dizentéria) okozza, amelyet nagyon nehéz megkülönböztetni a bakteriális vizenyőktől. Mindkét fertőzés klinikai megnyilvánulása nagyon hasonló, és a kórokozók különbözőek, és a patogenetikai kezelés is eltér.

Különösen veszélyes az amebiasis akut formája, amelyet súlyos rosszullét, hasi fájdalom, véres hasmenés és magas láz jellemez. Súlyos esetekben a bél, a máj és más belső szervek legegyszerűbb parazita által okozott súlyos károsodás, előforduló peritonitis és különböző lokalizációjú tályogok fordulhatnak elő.

Az amoebiasis előfordulása jellemzőbb az ázsiai és a trópusi országokban. A protozoális fertőzéssel való fertőzés útja fekális orális. Azt is bebizonyosodott, hogy a protozoa szórólapjai legyek.

Toxoplasma

Ezek kis paraziták félhold és kétfázisú életciklus formájában. Veszélyes betegséget okoz - toxoplazmózis. Egészséges, erős immunitású embereknél általában könnyen tolerálható. A toxoplazma komoly veszélyt jelent a várandós nők számára, különösen olyan gyermek esetében, aki a méhében van. A legegyszerűbb paraziták hordozói azok a macskák, amelyek fertőzöttek a beteg rágcsálók fogyasztásával. A parazita ciszták ürülékkel történő elkülönítésével a fertőzött állat potenciális veszélyt jelent a környező területre.

A toxoplazmózis egy titokzatos fertőzés, a fertőzés gyakran észrevétlenül megy és tünetmentesül. Krónikus formában történő átjutás esetén a toxoplazmózis fokozatosan befolyásolja az idegrendszert, a szívet, a májat, a látásszerveket. A tudósok azt sugallják, hogy ez az egyszerű szervezet viselkedési rendellenességek megjelenését okozhatja egy személyben, a személyiség fokozatos átalakulásáig.

A protozoák veszélyes mikroszkopikus mikroorganizmusok, amelyek jelentős károkat okozhatnak az emberi egészségben. Néhány kis és láthatatlan "szörny" könnyedén megölhet egy nagy embert. Ezért mindenki feladata, hogy gondoskodjon saját biztonságáról, és tegyen meg minden lehetséges intézkedést a fertőzés megelőzésére.

Mit kell tudni az ember legegyszerűbb parazitáiról?

A legegyszerűbb emberi paraziták, a mikroszkopikus méretük ellenére, az egyik legveszélyesebb mikroorganizmus, amelyek súlyos betegségeket okozhatnak.

Általános információk a protozoa képviselőiről

A Protozoa királyságának nagy számú képviselője van (kb. 15 ezer faj), amelyek közül sok emberi parazita.

A királyság másik neve, amelyet az orvostudományban és a biológiában alkalmaznak, egyedülálló szervezetek.

Ezek a lények egy bizonyos formájú sejtből állnak, egyesek megváltoztathatják, a sejtben pedig olyan organellák állnak, amelyek életképességet tartanak fenn. Az egysejtű mikroorganizmusok csillók, flagellák vagy pszeudopodák segítségével mozgathatók.

A testszerkezet kis méretének és jellegzetességeinek köszönhetően a protozoonok még a test legvédettebb szöveteiben is élhetnek. A protozoa királyság parazitái különböző súlyosságú betegségek okozói, amelyek közül néhány halálhoz is vezethet.

Az egysejtű szervezetektől való megszabadulást bonyolítja az a tény, hogy védőhéjjal (ciszta) boríthatják őket, és megvárhatják a létezés szempontjából kedvezőtlen feltételeket.

Az emberi test legegyszerűbb lakóinak osztályozása

Az egysejtű paraziták 4 osztályra oszthatók, a sejt szerkezetétől és az életmódtól függően.

Táblázat "Protozoon paraziták osztályai és képviselői"

A lokalizáció helyétől függően az egysejtű paraziták kétféleképpen oszlanak meg:

 • endogén (élő belső szervekben és rendszerekben);
 • exogén (válassza ki a bőr lakóhelyét).

Egy ember legegyszerűbb parazitái mozoghatnak a testen, és befolyásolhatják a különböző szerveket és szöveteket.

Milyen betegségek okozzák flagella és infusoria

Class flagellum

 • Leishmania okoz bőr-Leishmaniasis (pendinskaya fekély) és a zsigeri leishmania, először megnyilvánult folyamatosan nagnivayuschimi fekélyek a test, és a második gyulladást okoz és vérzés. A Leishmania meleg vérű állatokon vagy szúnyogcsípésen keresztül belép a szervezetbe, hatással van a bőrre, a szívre, a vesére, a vérre, a csontvelőre.
 • Giardia a Giardiasis okozója, a bél vagy az epehólyag nyálkahártyájára hat. Miután a vereség az emberek kezd asztmában szenvedni, a mentális rendellenességek (leggyakrabban a depresszió), a bőr kiszárad. A Lamblias gyakori a forró éghajlatú országokban.
 • Trichomonas (az élőhely - száj, a bél és a genitális vagy az urogenitális típusoktól függően) trichomoniasis okozza. A fertőzés után egy személy viszketést érez a reproduktív rendszer szerveiben, a genitális szervek kóros elváltak. A betegség legnagyobb kockázata a meddőség magas kockázata.
 • A Trypanosome afrikai vagy amerikai trypanosomiasisot okoz (első alvászavar, a második Chaggs-betegség). Ez hatással van a nyirokcsomók (ezek megnövekedett), agy-gerincvelői folyadék, vér és a lép, ennek következtében megzavarta a lépben és a májban, a beteg szenved álmosságot és elpusztulhatnak.

Infúziós osztály

Balantidium - a balantidiózis okozója, a vastagbél nyálkahártyájára hat. Ennek a parazitának egyértelmű jele a nyálkahártya és a vér. Ez a betegség gyakran halálos.

Milyen betegségeket okoz a gyökér és sporula

Spore osztály

 • A maláriás plazmodium belép a vérbe és a májba, és maláriát okoz. A betegség tünetei - láz, hidegrázás vagy láz, a központi idegrendszer megsértése, esetleges végzetes kimenetele. A maláriás szúnyogok harapása révén kerülnek átadásra, és az emberek hordozók.
 • A toxoplazmózis okozója a toxoplazma, amely befolyásolja a központi idegrendszert, az emésztőrendszereket, az izomszöveteket és a szemeket. Először nincsenek jelek, akkor bizonyos szervek munkájának megsértése észlelhető.

Sarkozed osztály

A dysenterikus amoeba - az amoebiasis okozója, a vastagbél nyálkahártyájára, ritkábban a húgyhólyagra és a bőrre hat. Tünetmentes lehet, és a hányásról, a hasmenésről, a vér keverékéről, a subfebrile hőmérsékletről (akár 37,5 fokig) jelezheti magát. A tünetek 7-10 nap múlva következnek be a szervezetben lévő amoebák bevétele után.

Kevésbé gyakran vannak a betegség extraintesztinális formái, amelyekből a máj, a tüdő vagy más szervek szenvednek. Ez a betegség gyakori az ázsiai és a trópusi országokban.

A fertőzés módja

Az egysejtű paraziták különbözőképpen lépnek be a testünkbe - a bőrön vagy természetes lyukakon keresztül az emberi testben.

Négy fő módja van a parazita betegségben szenvedő személy fertőzésének:

 • kapcsolati háztartási utat nyit, ha a rossz higiéniai rossz személyi higiéniai (közben kézfogás, vagy a használata a mindennapi tárgyak, fürdőzés szennyezett víz ciszták az emberi szervezetben, és fejlődni kezd), akkor továbbítják trypanosomaszuszpen, Trichomonas;
 • parazitákkal (hús, különösen vadon élő állatok, halak, tejtermékek) fertőzött termékeken keresztül hőkezeléssel fertőtleníthetők, az ilyen módon továbbított betegség például a toxoplazmózis;
 • széklet-szájon át: paraziták ki a szervezetből a széklettel vagy hányadék, akkor esik a vízbe, hogy az élelmiszer, háztartási cikkek, a mester keze, és rajtuk keresztül - az új média, a test (különösen a fertőzés módjától gyakori a gyermekek körében, az állattal való érintkezés, mosatlan gyümölcs használata, piszkos homokozóban játszva);
 • átvihető (malária) - protozoan paraziták átadása harapással a hordozó nyálával együtt.

A paraziták jelentősen ritkábban lépnek be a szervezetbe ilyen módon:

 • az anyától a magzatig a terhesség alatt, így transzplacensnek nevezték, így a paraziták átjutnak a placentán;
 • a szennyezett vérrel együtt (vérátömlesztés és más orvosi manipulációk, injekciók, beleértve a kábítószereket is, az intimitás alatt), - vérrel való érintkezés;
 • szexuális együttlét - szexuális úton.

A fertőzés megelőzése

Az egysejtű organizmusok fertőzésének megelőzése érdekében az embernek számos egyszerű szabályt kell betartania:

 • a hal és a hús helyes hőkezelése, tejellenőrzés;
 • Csak az ártalmatlanított élelmiszereket lehet enni;
 • a gyümölcsöt a fogyasztás előtt mosogatjuk, és csak a vízbe való merítés nem elegendő, alaposan meg kell mosni, és ha lehetséges, forraljuk fel vízzel;
 • alkalmi szex elkerülése;
 • figyelmeztetés a rovarcsípésre (különleges krémek, szúnyoghálók használata);
 • a fertőzés gyanúja és a megelőzés esetén rendszeres orvosi vizsgálatok;
 • növeli az immunitást, beleértve a fokhagymát, a narancsot, a sárgarépát, a zöld teát, az aszalt gyümölcsöket, a rizs zabkását;
 • hogy az emberi test egyik legegyszerűbb parazitája, és hogyan jutnak oda.

A szabályok betartása egyszerű, a legfontosabb a szabályosság.

A paraziták csoportjairól szóló információk, példák az egysejtű állatokra, segítséget nyújtanak a fent említett megelőző intézkedések elsőbbségének kiválasztásában.

Megfelelő profilaxis, betegség esetén - sebészeti beavatkozással, a paraziták nem károsítják a testedet.

Parazita protozoa: osztályok, patológiák és hatások a szervezetre

Parazita protozoa

A legegyszerűbb szervezetek, annak primitív struktúrája ellenére, nagyon súlyos betegségeket okozhatnak. Néhány betegség könnyedén áramlik, és néhányan halálhoz vezetnek.

Protozoák osztályai

A legegyszerűbb, orvosi jelentőségűek:

 • Osztály sarkodovye: amőba, neglerii.
 • Az osztály lobogója: Giardia, Trichomonas.
 • Osztályú sporoviki: plasmodia, toxoplasma, leishmania.
 • Infúziós osztály: balantidium.

1. táblázat: A szervezetre gyakorolt ​​hatások

Entamoeba histolytica

Diszterikus amóba

Amebiasis, amoeb-diszentéria

A nyálkahártya epitéliumát proteolitikus enzimek segítségével oldja fel;

Részt vesz a vérző szöveti fekélyek kialakulásában.

Tályog alakul ki a májban, a tüdőben.

Néha a bél falai perforálódnak.

Fowler Follies

Gyakran halálos kimenetel.

Lamblia Intestinalis

Giardia

Trichomonas vaginalis

Trichomonas

Nyaki csatorna;

distalis húgycső;

Leishmania

Plasmodium malaria

Plasmodium falciparum

Plasmodium malaria

Plasmodium malariae

Plasmodium malaria

Plasmodium ovale

Plasmodium malaria

Anopheles nemzetség szúnyogok.

Az ember köztes tulajdonosa

Három napos vagy ovális malária

Toxoplasma

A vékonybél alsó része és a nyirokcsomók

Krónikus formában.

Klinikai megnyilvánulások nélküli formában (inapparatus).

A bél balotidia

2. táblázat

Entamoeba histolytica

Diszterikus amóba

Alternatív hasmenés székrekedéssel.

Fájdalom görcsös a hasban.

Közepes gravitációs áramlás esetén:

A tünetek növekedése 7-10 napig.

Néha nyálka véres széklet.

Krónikusan:

A súlycsökkenés a cachexiaig.

Az amoeba appendicitis, peritonitis;

Az agy májelgei nagyon ritkák.

Az amoebic hepatitis nagyon ritka.

A bőr perenum, fenék, perianalis terület az erózió és a mély fekélyek kialakulása esetén.

Halálos kimenetel villámgyorsan áramló gyermekeknél, terhes, laktáló és gyengített egyéneknél.

Fowler Follies

gyengeség, fejfájás;

íz és szag elvesztése;

a mozgások összehangolásának megsértése;

A halálos kimenetel majdnem mindig a diagnózis összetettségének köszönhető.

A ciszták a levegőn át terjednek, ha az ilyen tartályok kiszáradnak.

Giardia

néha:

kellemetlen érzés a hasban.

ritka:

egy bőséges zöld színű szék. Éles szag és hab.

Trichomonas

A nőknél:

a hüvely és a méhnyak gyulladása

A férfiaknál:

a húgycsőben égő;

szürke vagy fehéres kisülések;

gyakori vágy a vizelésre;

Leishmania

a hőmérséklet 40 ° C-ra emelkedik;

hullámos vagy szabálytalan láz;

csatlakozhat a tüdőgyulladáshoz;

fogyás a cachexiaig;

szívelégtelenség jelei;

csökkent izomtónus;

fibrotikus változások a májban;

Plasmodium malaria

Lázas támadások reggel vagy délután:

Fázás 1-3 óra. Fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, néha fájdalom a májban, lép;

A hő 1-12 óra. A hőmérséklet 39-40 ° C. Tachycardia, dyspnoe, vérnyomáscsökkenés, delírium és hallucinációk;

Verejtékezés. A kritikus hőmérsékletcsökkenés nehéz izzadással. Izomgyengeség és hypotensio.

Az is lehet:

megnövekedett lép és máj;

vörösvérsejt-pusztulással járó vérszegénység;

növekvő bőrhullám;

Plasmodium falciparum

Plasmodium malaria

Hűvös színpad. Fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, néha fájdalom a májban, lép.

A hőfok. A hőmérséklet 39-40 ° C. Tachycardia, dyspnoe, vérnyomáscsökkenés, delírium és hallucinációk, hörgőgörcsök, hasi fájdalom, hasmenés.

Verejtékezés. A kritikus hőmérsékletcsökkenés nehéz izzadással. Izomgyengeség és alacsony vérnyomás.

Megnövekedett lép és máj.

Vérzés az eritrociták megsemmisítésével.

A bőr növekvő elhomályosulása.

Plasmodium malariae

Plasmodium malaria

Tünetek, mint egy háromnapos malária.

A tiszta lázas támadások jellemzik. Talán a nefrotikus szindróma kialakulása, amelyet nehéz kezelni.

Plasmodium malaria

Tünetek, mint egy háromnapos malária.

A lép és a máj kisebb kiterjedése.

Toxoplasma

Akut formában (ritkán):

kiütés exanthema formájában.

Ha krónikus:

leginkább tünetmentes;

alacsony fokú láz hosszú ideig;

a mellékvese és a pajzsmirigy szervi elégtelensége.

nyers, félig sült hús;

rosszul mosott vagy piszkos zöldségek, zöldségek, gyümölcsök, víz;

esetleg bőrelváltozás, vérátömlesztés, szervátültetés révén.

Ha egy nő fertőződik a terhesség alatt, a magzatot továbbítják.

Szervek fonásai.

Scleroterápia és a nyirokcsomók csökkentése.

Gyulladásos folyamatok a retinában és a szem vascularis rendszerében (chorioretinitis).

A legegyszerűbb paraziták közül melyik él az emberi testben?

A parazitizmus a fajok közötti interakció egy olyan formája, amelyben egy faj (parazita) képviselője részben vagy teljesen egy másik faj (gazdaszervezet) képviselőjének a rovására létezik. Az embereket érintő parazita formák taxonómiai listája rendkívül kiterjedt

. Parazitákat találtak ízeltlábúak, puhatestűek, férgek, gombák, protozoák között, és ez nem az egész lista. A betegségeket okozó baktériumok és vírusok orvosi szempontból szintén paraziták.

Ebben a cikkben a Protozoa királyság parazita formáiról beszélünk. A paraziták mindig kellemetlen és nemkívánatos jelenség, ezért hatékonyan harcolni kell velük, amennyire csak lehetséges.

A királyság Protozoa képviselőit gyakran egyszemélyes organizmusnak nevezik. Ezek olyan állatok, amelyek egy állandó alakú, például infúzióval rendelkező sejtből állnak, vagy képesek citoplazmatikus mozgásokra, mint például az amőba.

Sok protozoa mozgásszervekkel van ellátva, amelyek flagella, cilia vagy pszeudopódák formájában vannak jelen. Méreteik a mikroszkopikustól néhány milliméterig terjednek. A sejtszervezet egy olyan organellákat tartalmaz, amelyek a komplexabb organizmusok szervéhez hasonló funkciókat látnak el.

A királyságot közel 15 000 faj képviseli, amelyek többsége a víz- és talajkörnyezetben él.

Azonban az Unicellularis szervezetek egy része élvezi a parazita életmódot. A legegyszerûbb paraziták egy olyan betegséghez vezethetnek, mint a protozoonózis - néha komoly formában veszik a végzetes kimenetelt. Néha nagyon nehéz megszabadulni a parazitáktól a protozoa testében.

A protozoa védőmechanizmussal rendelkezik - kedvezőtlen környezeti feltételek áttelepítése inaktív állapotban. A sejtet sűrű, áthatolhatatlan membrán borítja, cisztává alakul, és ilyen nem reagáló formában nagyon hosszú idő lehet. Az incestet a Protozousok is használják, hogy elterjesszék őket.

A fajok különbsége

A legegyszerűbb emberi paraziták szerkezetben különböznek egymástól, ahogyan bejutnak a szervezetbe és az okozott betegségekbe. A legjobb információszerkezet érdekében a Unicellularis organizmusok fő anyagát az 1. táblázatban foglaljuk össze.

1. táblázat: Az emberi test legegyszerűbb, parazitizáló képviselőinek rövid ismertetése:

Protozoa paraziták

A protozoa több mint 15 000 állatfajból áll, amelyek a tengerekben, édesvizekben és talajban élnek. A szabadon élő formákon kívül számos paraziták ismertek, amelyek néha komoly betegségeket okoznak - protozooniasis.

A protozoonok teste csak egy sejtből áll. A protozoon test alakja sokszínű. Állandó lehet, radiális, kétoldalú szimmetria (flagella, infusoria) vagy egyáltalán nem állandó alakú (ameba). A protozoon test méretei általában kicsiek - 2-4 mikronról 1,5 mm-re, bár néhány nagy példány 5 mm-t ér el, és a fosszilis kagyló gyökérének átmérője legalább 3 cm.

A protozoon mozgalom organoidjai flagella, cilia és pszeudopódák; vagy egyáltalán nem. A legtöbb protozoa, mint az állatvilág minden más képviselője, heterotróf. Mindazonáltal közülük vannak autotrofikusak.

A legegyszerűbbek a legkedvezőtlenebbek a kedvezőtlen környezeti feltételek kedvelése, azaz a behatolás lehetősége. hogy cisztát alakítson ki. A ciszták kialakulásával a mozgás organoidjai eltűnnek, az állatok térfogata csökken, kerek alakúvá válik, a sejtet sűrű héj borítja. Az állat nyugalmi állapotba kerül, és kedvező viszonyok után visszatér az aktív életbe.

Az Incest olyan adaptáció, amely nem csak védelmet nyújt, hanem parazitákat is terjeszt. Néhány protozoa (sporoviki) ovocistát és reprodukciós folyamatot alkot - egy sporocistát.

A protozoa szaporodása nagyon változatos, az egyszerű felosztástól (asexual reprodukció - note biofile.ru) egy meglehetősen összetett szexuális folyamathoz - konjugáció és összekapcsolódás.

A protozoa környezete változatos - ez a tenger, friss víz, nedves talaj.
A parazitizmus széles körben elterjedt. Sokféle parazita protozoa az emberi betegségek, a háziállatok és a kereskedelmi állatok, valamint a növények súlyos formáit okozza.

A protozoák pszeudopodák, flagella vagy csilló segítségével mozoghatnak, különböző ingerekre reagálnak (fototaxis, kemotaxis, termotaxis stb.). A legegyszerűbb legkisebb állatokon, növényi organizmusokon és rothadó szerves anyagokon táplálkoznak, parazita formák élnek a test felszínén, a házuk szervezetének üregében vagy szövetében.

A sejtek testben történő táplálékbevitelének útjai is eltérőek: pinocitózis, fagocitózis, ozmotikus út, az anyagok anyagmozgása a membránon keresztül. Fogadott ételeket emésztik az emésztőrendszerekben, emésztőenzimekkel töltöttek. Néhányuk, a fotoszintetizáló intracelluláris szimbólumok - klorella vagy kloroplasztok (például euglena) képesek szerves anyagok szintézisét szervetlen anyagokból fotoszintézis útján.

A toxoplazmózis (görög toxon - ív, ív) a protozoa egysejtű organizmusok által okozott betegségeket jelenti az emberi test legkülönbözőbb helyszínein, ahol bevezették őket, és megszorozódtak. A toxoplazmózis kórokozója - toxoplasma A Tohopplasma gondii a legegyszerűbb nemzetséghez tartozik, a flagellák osztályához.

A toxoplazma félhold alakú, narancs szelethez hasonlít: a parazita egyik vége általában hegyes, a másik - lekerekített, a hossza legfeljebb 7 mikron.
Mozgassa a toxoplazmát csúsztatással. A sejtek belsejében áthatolnak, és a hossztengely körül forognak.

A toxoplazma szaporodása aszkémiás, kettős hosszanti szétválasztással fordul elő. A gazdasejt protoplazma ismételt longitudinális megosztottságának eredményeként létrejön egy lánypárti parazita, amelyet "pszeudociszta" -nak neveznek. A fertőzött szervezet különböző szerveiben nagyszámú pseudocisztát találtak a fertőzés akut állapotában. Egy nagyon homályos membrán veszi körül őket, amelyek nyilvánvalóan a gazdasejtekből állnak, és nem rendelkeznek saját héjjal. Az ilyen parazitákkal töltött sejteket elpusztítják. A felszabadult paraziták behatolnak az új sejtekbe, ahol új pszeudocisztákat osztanak fel és alkotnak.

Amikor a fertőzés átkerül a krónikus formába, a toxoplazmákat valós ciszták formájában tartják fenn (saját kerettel körülvesznek). Az ilyen ciszták képesek hosszú ideig tartani az állatok és az emberek testében (legfeljebb 5 évig). A ciszták megtalálhatók a szem szövetében, a szívében, a tüdőben és más szervekben is. A toxoplazma száma a cisztában több példányból több ezerig változik.

Lamblia a legegyszerűbb parazita állat a zászlós osztály. Köröm alakú, 10-20 mikron hosszúságú; dorzális oldalon konvex, hasi - és alkot egy homorú tapadókorong ideiglenes rögzítési, hogy a fogadó hámsejtek a bél. 2 ovális mag, 4 pár flagella. Ez él a humán bélben (főleg gyermekeknél), elsősorban a nyombélben, legalábbis az epe vezeték és epehólyag, okozva giardiasis. Gyakran előfordul az aszimptomatikus parazita hordozó. A cisztákkal való fertőzés akkor fordul elő, amikor a protozoonok a szájon keresztül belépnek az alsó belébe, amikor szennyezett élelem vagy víz jut be a testbe, valamint piszkos kézzel stb. Az incidencia sporadikus. A giardiasis a világ minden táján gyakori.

A betegség kórokozója lamblia - (Lamblia intestinalis). A lambliák egysejtű mikroszkopikus paraziták. A Lamblias képes ellenállni a fagyasztásnak és a fűtésnek 50 ° C-ra, de forraláskor meghal. Az USA-ban a giardiasis a parazita eredetű legfőbb gasztrointesztinális betegség. Az INTERNET giardiasis szerint a világ lakosságának 20% -a beteg. Fertőzés történhet olyan csapból vagy jégből származó, fel nem forrázott víz felhasználásával, amely ilyen vízből készül, amikor zöldséget és gyümölcsöt mosott fel nem forrázott vízzel mosogat. Nagy a kockázata annak, hogy megbetegedjen, amikor úszni fognak a nyílt tározókban és a lamblia cisztákkal fertőzött medencékben. Az újszülött gyermek fertőzése a szülés során a fej kitörése és születése során. Ritka a fertőzés érintkezési-háztartási módja, de a betegség magas prevalenciájával nagyon valósággá válik, különösen a gyenge általános higiéniás képességekkel rendelkező lakosság rétegei között.

A Trichomonas nem képez hüvelyi cisztát, táplálja a baktériumokat és az eritrocitákat. Gyulladást okoz az urogenitális rendszerben - trichomoniasis. A betegség kórokozója szexuális úton terjed. Az out-of-the-box fertőzés kevésbé gyakori (a közönséges betegségekkel, ágyakkal stb. Együtt). Lehet áthelyezni egy újszülött lány egy beteg anya. A betegség átmenete krónikus formában lehetséges. Amikor felszáll a függelékekre, nehéz kezelni. A trichomoniasis leggyakrabban a hüvelyre hat, a bőséges gőzsölésnek kellemetlen szaga van; viszketés és égetés a hüvelyben. A férfiaknál a tünet a húgycső gyulladása (húgycsőgyulladás), melyet csak enyhe nyálkahártya enged.

Az Amoeba friss vízben él. A test alakja instabil. Nagyon lassú (13 mm / h) mozgást tesz lehetővé. Mozgás pszeudopodák segítségével, a test egyik részről a másikra áramlik, aztán egy kerek csomóba zsugorodik, majd a "nyelv-lábak" oldalra kerül.

A kanál-lábak megragadják az ételt. Az etetés során az amőba test minden oldalról táplálkozik, és a citoplazma belsejében található. Van egy emésztőrendszer vacuolája. Ezt az étkezési módot phabititisnek hívják. A táplálkozás baktériumokból, egysejtű algákból, kis protozoákból áll. A környezetből feloldott anyagokat a pinocitózis abszorbeálja.

Az amőba testében kontraktilis vagy lüktető vacuol található. Ennek feladata az ozmotikus nyomás szabályozása a legegyszerűbb testben.
A szaporodás aszkémiás, a mitózissal, aminek következtében az amőba test két részre oszlik.
A legfontosabb az orvostudományban az Entamoeba nemzetség amoebája, amely az emberi emésztőrendszerben él.
Ezek közé tartozik az amoeba-diszentezens vagy a hisztolízis.

A malariális plazmódium okozza a lázas rohamokkal, a vér változásaival, a máj és a lép nagyításával járó maláriát. Négyféle malária létezik: egy három napos, négy napos, trópusi, valamint egy ovális gerinc. A betegség forrása malária, és a hordozó egy maláriás szúnyog nőivarúja. A nőstény szúnyog, amely a páciens vérének szopogatásával fertőzött, képes plazmódia közvetítésére. Az egészséges ember fertőzött egy szúnyogcsípéssel, melyet plasmodia fertőzött meg, amelynek nyálával a kórokozók behatolnak a szervezetbe. A véráramlással a plazmódia belép a májba, ahol az első (szövet) fejlődési ciklus elhalad, majd átjut a vérbe, és belép az eritrocitákba. Itt élnek a második (vörösvérsejt) fejlesztési ciklus véget felbomlása vörösvértestek és beköltözik a véráramba a beteg kórokozók megtámad kíséri láz.